Faailoga eseese o le taofiofi o le atherosclerosis ma le endarteritis o laʻau o le pito i lalo

Mo le suʻesuʻeina o le endarteritis, faʻaopopo i faʻamaʻi o loʻo i luga, o suʻesuʻega faʻatinoga e taua tele: o iloiloga (see), rheovasography, capillaroscopy (see), faʻamaumauga, suesuega o le vevela o le paʻu. O se suesuega i le X-ray o ponaivi o vae ua afaina e faaalia ai le faasalalauina o le osteoporosis, o le vevelaina o le papa o le ponaivi. Vaʻaia faʻamalositino e faʻatautaia ma le atherosclerosis vascular vascular vascular. O loʻo faamatalaina i le matutua o tagata gasegase (matutua atu i le 50 tausaga), o le siʻitia o le tele o faailoga - o se suiga i le lanu o le paʻu o vae, paʻu vevela, suiga o le solo. Faatasi ai ma le atherosclerosis o vaituloto, o itu uma e lua e masani lava ona afaina, e leai foi le gasolosolo. o le faʻamaʻi i le tele o tagata atiaʻe e atiaʻe lemu, faatasi ai ma le umi o faʻamagaloga. Ae ui i lea, o le atherosclerosis e masani ona aumai faatasi ma le thrombosis ma le faʻamalosia. lea e mafua ai le faʻalavelave faʻalavelave o le tele o alio ma le faʻaleagaina o mea faʻafefete i se vaega tele o le vae. I le aveesea o le endarteritis, o le maʻi e maua, o se tulafono, sili atu ona malosi, o le gasegase o le gaosiga e masani lava ona vave vave ona tupu le maʻi, aemaise lava le tupulaga talavou o le endarteritis lea e tupu i le 20-25 tausaga. E sili atu le faigofie ona iloa le endarteritis mai isi faʻamaʻi faʻatasi ma le tiga i pito pito i lalo. I le le atoatoa o le vevela o le pito i lalo (veins veinsose), o faitioga a tagata mamaʻi ma le tiga i vae e afua mai i le totoʻa o le toto vevela, o lona uiga o le tiga e faateleina pe a tu. I nisi o tulaga, e tatau ona faʻamaʻese le afaina o le mimita ma le tiga i vae e mafua mai i le gasegase ma le arthrosis, myositis, fasciculitis, radiculitis. vae laugatasi. toega o mea afaina. Faatasi ai ma nei maʻi uma, e leai ni faailoga o le soliga o le toto totoga toto, o suavai e lelei, o le oscillogram e masani lava.

Le faʻamatalaga. I le suʻesuʻeina o tagata gasegase ma le faʻaumatia o le endarteritis, e taua tele le oscillometry. I le tulaga masani o arteries, e masani lava ona i ai le pito i luga o le fua o le oscillometric, o lona uiga, o le maualuga o le vavalalata e tutusa ma le tasi le numera o le maualuga o le mamafa i totonu o le paʻu. I le tulaga faʻaleagaina o le tino o le tino, o le natura o le fua o le oscillometric e sui. Faʻamamaina atoa o mea, o le faʻasalaga e matua le mafaamatalaina.

O le taua tele, o le capillaroscopy (see) ma le plethysmography (silasila). Mo le iloa o spasm vascular, o loʻo faʻaaogaina suʻesuʻega galue - o se paopao o le novocaine poʻo se faʻalavelave faʻafefeteina o le lumbar ganglia.

Aʻo le i poloka poloka, faʻafeiloaʻi ma suʻesuʻeina le vevela o le paʻu o loʻo faia, ona toe faia lea o suʻesuʻega pe a uma le 30 minute. pe a uma le poloka. Faatasi ai ma vasospasm, poloka e masani lava ona suia le setete o capillaries, e mafai ona vaai i se numera sili atu oi latou, o le vevela o le paʻu e maualuga ile 2-4 °. O le le i ai o se aafiaga faapena e faasaga i le spastic tupuaga o le siaki.

O se suʻega X-ray o loʻo faʻaalia ai suiga o le gaʻo i ponaivi o vae o loʻo aʻafia - faʻasalalau le osteoporosis, faʻamaeʻaina o le mea faʻapitoa.

Faʻafanua e mafai ai e oe ona faʻamasino le tulaga o le taʻavale ma le vevela o toto, ae o faʻataʻitaʻiga vasographic e tatau ona faʻatinoina pe afai e matua tatau lava, ona e le o se mea e le popole mo vaʻa ua uma ona suia.

Fig. 1. Faʻamaumauga masani masani.

Fig. 2. O le ata o le vaʻaia o ipu o le pito i lalo (faʻaitiitia le faʻamavae i vae).

Fig. 3. O le oscillogram i le taimi o le faʻamamaina o le faga o le vae pito i lalo (e leai se faʻamavae i luga o le vae).

Vaʻaia faʻafitauli na faʻatautaia muamua i le vascular atherosclerosis. O le vaega mulimuli o loʻo faamatalaina i le atinaʻe i luga o le 50 tausaga, o le siʻitia lemu o foliga - suiga i le lanu o le paʻu o vae, paʻu vevela, suiga o le pusa. Faʻatasi ma le atherosclerosis o vaituloto, o aʻafiaga e aʻafia ai foliga, e leai ni faʻamalositino, aemaise lava i femalagaaiga, faʻamalosi e taofia a latou galuega mo se taimi umi, faʻamaʻi pipisi i le tele o tagata atiaʻe, e faʻateleina le atinaʻe, faatasi ai ma faʻamalologa umi. Ae ui i lea, o le atherosclerosis e masani ona o mai faatasi ma le thrombosis ma le faʻamalosi, lea e mafua ai le faʻalavelave faʻalavelave o le ogalaau ogaoga ma le vevesi o le ischemic violence i se vaega tele o le lima. O le mauaina o le endarteritis, o se tulafono, e tele atu mea e maua, o faʻalavelave faʻafuaseʻi e vave vave ona tupu le maʻi, aemaise lava le tupulaga talavou o endarteritis e tupu i le va o le 20-25 tausaga.

E le o taimi uma (aemaise lava i tagata matutua) e mafai ona vaʻaia nei faʻamaʻi e lua ma le mautinoa atoatoa, e sili atu le faigofie ona iloa le endarteritis mai isi faʻaoga nosolog, faʻatasi ai ma le tiga i pito pito i lalo.

I le le atoatoa o le tino o veins of lower extremities (varicose expansion), o faitioga a tagata mamaʻi ma le tiga i vae e fesootaʻi ma le faʻamaʻaloga o le toto vevela ma le tiga e faʻateleina i se tulaga tumau. I nisi tulaga, e taua le vavalalata o le endarteritis ma le tiga o syndrome e mafua mai i gasegase tutupu, myositis, fasciculitis, radiculoneuritis (e fai ma faataitaiga, osteochondrosis o le vertebrae lumbar), le atoatoa o le vae, toega o le tino, ma isi foi mea e le o iai. , o le gaosiga e masani lava. E sili atu le faigata ona iloa le endarteritis o pito i luga mai isi ituaiga o vaega o le vaega o le tiga o le ua ma le mafutaga (see).

Atherosclerosis o le aorta ma ona lālā. Talafesaʻi faafomaʻi

Mea / Atherosclerosis o le aorta ma ona lālā. Talafesaʻi faafomaʻi

O le amataina o le atherosclerosis o vaʻa o pito pito i lalo e ao ona vaʻavaʻai mai:

- faʻaumatia le endarteritis. O faʻamatalaga nei e mafai ai ona vavaeese le faʻamaoniga o le endarteritis: faʻaleagaina o laʻau tetele, televave le alualu i luma o le faʻamaʻi, le leai o se talaʻaga o le auala e le ola ai le faʻamaʻi, faʻavavega o le vaitau,

- thromboangiitis obliterans. O le suʻesuʻeina o le thromboangiitis obliterans e mafai ai ona vavaeeseina le leai o ni faʻamalositino o veins mataga o se natura femalagaaʻi, o le leai o ni faʻasalaga, faʻatasi ai ma le thrombosis o vaʻaia ma le vevela,

- O le maʻi o Raynaud. O le toilalo o vaʻa tetele o pito i lalo, o le le lava o le pulupation i le gaʻo o vae, vae maualalo, "faʻamalosaga e le faʻamalosi" e mafai ai ona tatou vavaeese lenei faʻamaʻi,

- o le thrombosis ma le faʻamalosia o mea o le pito i lalo. O le faʻagasolo malie o faʻamaoniga o le falemaʻi (i luga o le tele o tausaga), o le aʻafia o vaʻa o vaega uma e lua i le togafitiga, ma le leai o se paʻu o le paʻu e mafai ai ona faʻamavaeina lenei siama.

- verombosis loloto loloto o pito i lalo. O lenei suʻesuʻega e mafai ona faʻamagaloina ona o le leai o le edema, fiva ma le tiga i le taimi o le palpation i luga o vevela autu i luga o le ogavae ma le pito i lalo, o se uiga le lelei o Gomans.

Faailoga eseese o le taofiofia o faamai o pito i lalo

(e tusa ai ma le AL Vishnevsky, 1972)

• Faʻavaeina o le faʻamaʻi: Faʻaaogaina o le atherosclerosis (OA) - masani ina ua mavae le 40 tausaga, OE - e oʻo lava i le 40 tausaga

• O le muimui o le tino i le fausua o le fafine: OA - e tupu soo, OE - e seasea tupu

• Maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi o vaʻa o le fatu ma le faiʻai: OA - tele, OE - seasea

• O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto: OA - tele, OE - seasea

• O le maʻi suka: OA - i le tusa ma le 20% o maʻi, OE - e masani lava ona toesea

• Hypercholesterolemia: OA - i le tusa ma le 20% o maʻi, o le OE e masani lava ona toesea

• O le laina e vavalalata ai laʻau autu ile angiogram: OA - leai, OE - masani

• Avanoa e le masani ona maua i luga o le angiogram: OA - tele, OE - leai

• Faʻalavelave faʻalavelave o laʻau tetele o le taualuga ma le pelvis: OA - masani, OE - seasea • Faʻaaogaina o le gaʻo o vae ma vae: OA - e masani lava, aemaise lava i matua ma ei ai le maʻisuka, OE - e masani lava ona fuafuaina

• Faʻatulagaga faʻatulagaina: OA - tele, OE - seasea lava.

Atherosclerosis o le aorta ma ona lālā. Tuʻuina o le OBA i le taumatau ma le PBA i itu uma (tulaga 3). Tuʻuina i tua o tamaʻitaʻi talitane BOTH i le taumatau. Vaega o le vaevae IIb.

- o se faʻamaʻi pipisi lea e aʻafia ai laʻau o le fua (aorta ma ona lālā) ma muscular-elastic (arteries o le fatu, faiʻai, ma isi mea). I le taimi lava e tasi, o foci o le lipid, e masani lava o cholesterol, teu (atheromatous plaques) o loʻo faia i totonu o le paʻu o totonu o vaʻa, o loʻo mafua ai ona vavalalata le lumenia o vaa seia maeʻa ona faʻamaʻapeina. Atherosclerosis o le mafuaʻaga autu lea o le maʻi ma le olaga faaletino i Rusia, Amerika ma le tele o atunuu i Sisifo. O le mafuaʻaga o le faʻasolosolo, faifai malie le faʻamaeʻaina, o le ata o le atherosclerosis e iloa ai le maualuga o le le lava o le toto i le okeni na fafagaina e le afaina ua afaina.

O se ituaiga o atherosclerosis, e faʻaalia e le faʻamaʻapeʻaina pe maeʻa maeʻa o le lumenia o le gaʻo.

150: 100,000 i le 50 tausaga.

O le matua o tausaga ua matua. O le itupa aupito maualuga o le tane (5: 1).

Atherosclerosis o Faʻasalalauga Faʻasalalauga

O le atherosclerosis o laʻau o le gataifale o se faʻamaʻi o gaʻo o loʻo i luga o le gataifale ma se ala masani. O le taofiofia o le toto e tafe pe vavalalata ai le lumenia o le aorta ma ona lala autu, e mafua ai le faaitiitia o le faʻaitiitia o le toto, e masani lava i totonu o le aorta ma arteries o pito i lalo. O le iʻuga, o loʻo i ai le faʻavauvau, suʻesuʻega, ulia ma gangrene. I le taimi lava e tasi, e mafai ona aofia i le faagasologa mesenteric ma celiac arteries.

Faʻavasegaga o le faʻamamaina o le atherosclerosis

Faʻasalaga ile falemaʻi o le faʻagasologa o le limasefulu pito i lalo o le atulaulau:

4. Faʻatulagaina o se suʻesuʻega faʻamaʻi:

Pe a faʻapipiʻiina se suʻesuʻega ole falemaʻi, faʻaalia 1)faʻamaʻi muamua, 2)faʻalavelaveina o le faʻamaʻi, 3)faʻasologa faʻamaʻi (parakalafa 2 ma le 3 - pe afai ei ai).

O se faʻataʻitaʻiga o le fausiaina o se suʻesuʻega faʻamaʻi:

1) Matua - Faʻaaogaina o le atherosclerosis o vaʻa pito i lalo, faʻaaogaina o le atherosclerotic o le fulafula feusuaʻiga taumatau, tuua le uluaʻi popliteal, o le siama masani o le pito i lalo o tikeri IIB i le itu taumatau, tikeri IIIA i le itu tauagavale,

2) faʻalavelave - o le thrombosis gasegase o le alalafaga popliteal tauagavale, sechesechete maualuga o le tikeri III,

3) soa IHD, cardronclerosis, coronary cardiosclerosis, hypertension IIB Art.

Togafitiga o maʻi HOSAK.

5.1. Filifiliga o togafitiga faafomaʻi fuafuaina e le natura o le liona (etiology, foliga vaaia o le morphological), o le tulaga o le maʻi, le matua ma le tulaga lautele o le maʻi, le i ai o faʻamaʻi pipisi.

O togafitiga faasao o togafitiga e faʻaaogaina mo ituaiga uma o faʻamaʻi faʻamaʻi i le taimi muamua - i laʻasaga I-II o suʻesuʻega masani, pe a fai o le teena o le tagata maʻi e faia taotoga, i le leai o ni tuutuuga mo le taotoga, ma i le tulaga faigata tele o le maʻi.

5.2. Faʻamālōlō togafitiga. E tatau ona atoatoa, faʻalagolago i sootaga eseese o le pathogenesis ma le faʻamaʻalogaina o faʻamaʻi o le maʻi. O ana galuega autu:

puipuiga o le alualu i luma o le maʻi autu,

aveeseina o le aafiaga o mea leaga (tulaga lamatia - ulaula, faamafanafana, popole, ma isi),

faaosofiaina o le atinaʻeina o le faʻasalaga,

faʻasologaina o neurotrophic ma metabolic processes i totonu o vavae o le vaega na aʻafia,

faʻaleleia atili o le microcirculation ma mea iloga o le toto,

faʻasologaina o faʻalavelave o le tino o le hemostatic,

Laʻau maualalo ole cholesterol e fautuaina mo maʻi

O le puipuia o le alualu i luma o le faagasologa o le atherosclerotic - o le faʻaaogaina o lipid-lowering and anti-sclerotic drugs (lipocaine, methionine, lipostabil, linetol (suauu moa), miskleron, diosponin, prodectin, acid ascorbic, tapenaga o iodine).

I tausaga talu ai, mo le puipuia ma togafitiga o le atherosclerosis, e aofia ai ma faʻamaʻi atherosclerotic o laʻau o vae, ua fautuaina e faʻaaoga statins (simvastatin, atorvastatin, etc.), lea na taʻua o le anti-atherogenic meatotino - e taofia ai le filifili o le cholesterol, maua ai le lipid-downering effect, i ai le taua o le "pleiotropic" - faaitiitia le afaina o le tino, faaleleia le galuega o le endothelial vascular, ma maua ai le aafiaga antithrombotic. O nei mea uma e mafua ai le faʻaitiitia o le cholesterol, faʻamautuina ai le atherosclerotic plate, ma faʻaitiitia ai le afaina o le lapisi vascular.

Faaleaogaina o le angiospasm ma le faaosofiaina o le atinaʻeina o le puipuiga i le vaega o le ischemic ua ausia i le fomaʻi, physiotherapeutic ma le balneological o lona uiga:

1) le faʻaaogaina o le poloka o le novocaine (perinephric, masalosalo, faʻaleleia o le vai (iniseti 2-3 taimi i le aso mo le 2-3 vaiaso i le kesi o le paluga ma le 25 ml o le 0.25% vaifofo o le novocaine, 0.3% vaifofo o le dicaine 2 ml., Vitamin I totonu1 1 ml, 2-3 ml o le 96 o le ava malosi), lea e faalavelaveina le tafe o lagona tuga ma aafia ai le gaioiga o le tino o le tino ma le tafe toto,

2) le folasagaina o se vaifofo o le novocaine (20-30 ml o le 0.5% fofo) ma i totonu (e tusa ai ma le auala Elansky - 1% o le solution o le novocaine 10 ml + 1 ml o le 1% morphoine solution i aso uma po o isi aso uma e oo atu i le 8-10 taimi, mo Auala Vishnevsky - 100-150 ml o le vaifofo o Ringer + 25 ml o le 0.25% o le solution novocaine + 5000-10000 iunite o le heparin + 3 ml o le 1% methylene blue solution + 0.2 ml o le acetylcholine + 4 ml o le 1-sapa 1 le taimi i le 3- 4 aso i le 6-10 injections)

3) le faʻaofiina o vasodilata o vaega e tolu: a) gaoioiga o le myotropic (leai-spa, papaverine, vavalo, nicoverin, halidor, ma isi), b) galue i totonu o le malae o le cholinergic system e ala i le autonomic nervous system (bupatol, midcalm, andecalin, calicrein depot, faʻamalosi, diprofen, spasmolithin, acidic nicotinic, ma isi). (c) le ganglion-blocking action (poloka o H-cholinergic system of vegetative nodes) - benzohexonium, pentamine, dimecolin, ma isi, e tatau ona manatua i le amataga o le faamai e 3 vaega o antispasmodics e aoga, ma i le tulaga IV - naʻo le vaega muamua, sauniuniga o le vaega lona lua ma le tolu e faateleina ai le atony o capillaries, faateleina le faʻamaʻi totoʻa i le vaega na aʻafia.

Faʻasalalau masani o gaioiga faʻasolosolo ma metabolic processes i totonu o fatu o le vaega ua aʻafia - o le faʻaaogaina o se faʻalavelave o vitamini (B1, In6, I totonu15, E, PP).

Sauniuniga solcoseryl ma actovegin - faʻaauau le faʻaaogāina o mea e gaosia ai le tino, fesoasoani i le toe faʻaleleia o mea e faʻaleleia ai le tino, e aʻafia ai le gaosiga o le toto ma le gaosiga o gaʻo e tusa lava pe faʻavaivaia le toto (8 ml i totonu, 6-20 ml i totonu o le 250ml saline poʻo le kulukose, 4 ml intramuscularly o se togafitiga i se aofaiga e 20-25 inisiua).

Faʻaleleia microcirculation ma meatotino iloga o le toto ausia e ala i le talosaga hemocorrector - sauniuniga o le vaega itiiti o le mamafa (molecamp, lipopuman) ma se mea e maua mai i le polyvinylpyrrolidone (hemodesis), lea e faʻaleleia ai le toto, faʻaitiitia lona viscosity ona o le hemodilution, faʻaitiitia le faʻapipiʻiina o le cell, faʻasaʻo le thrombosis e mafua mai i le toto, ma faʻaleagaina ai elemene toto, thrombin, fibrin), faʻapupula le pcc, faʻapupulaina le mamafa o osmotic ma faʻalauteleina le vaʻaia o le vafela i totonu o le moega lapoa).

Tulaga masani o le hemocoagulation (faatasi ai ma lona faʻaopoopoga) e faʻatino e ala i le faʻaaogaina o mea faʻamaʻi faʻamalosi (heparins) ma le tuusao (pelentan, phenylin, syncumar, warfarin, ma isi mea), faʻapea foʻi ma vailaau antiplatelet (acetylsalicylic acid, trental, sermion, dipyridamole).

E tatau ona matauina le lelei o le faaumiumi o le faʻaogaina o le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina, faʻatasi ai ma mea faʻapipiʻi faʻatele, e aofia ai fualaau o loʻo taʻua i luga, e faʻaaoga ai masini faapitoa ("Drops" ma isi) e ala i le faʻaaogaina o le femoral o lona lala (o le Epigastrica maualuga, ma isi). Faʻavaeina o le mea faʻapitoa e tusa ai ma A.A.Shalimov: saline, reopoliglyukin, heparin, acidic nicotinic, ATP, vitamini C, B1, I totonu6, 0.25% vaifofo o le novocaine, painkillers, 6 taʻi 6 itula, 2 ml o le saspa, antibiotic, hormones corticosteroid (prednisone 10-15 mg i le aso mo 4-6 aso, ona 5 mg mo le 4-5 aso), diphenhydramine poo pipolfen.

Fomaʻi togafitiga - Bernard, UHF, electrophoresis ma le novocaine ma antispasmodics, faapea foi ma le barotherapy i le potu o Kravchenko ma le elero-pulse barotherapy i le potu o Schmidt, HBO.

O togafitiga faʻapitoa e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le tiga, afaina, faʻafefete faʻamaʻi, faʻamalosia le faʻamālōlōina o maʻi pipisi, ma isi.

FAʻAMATALAGA O LE FIAFIA I LE TAMAITI O LE TOTOGI.

Mo se osofaiga puupuu puupuu e le o se mafana malosi ma le lafoaia o sina malamalama, mucous sputum, e aunoa ma ni mea le mama. O le tiga i le vaega pito i lalo o le afa taumatau o le pusa o loʻo matauina, tiga paxysmal, tele lava i le taeao, e le faʻalagolago i le popo o le pusa, e le susulu. O le dyspnea faʻamatalaga e lauiloa pe a pasia le silia ma le 500 mita. BH = 22 i le minute. Filifili, o le fiva e le o matauina.

ANAMNАESIS MORBI.

Na ia manatu ia te ia ua maʻi talu mai le aso 2 o Setema, 2002. ina ua lagona e ia se mea taua i lona faai, na tupu mai ai se maʻi le tumau, e aunoa ma le masalosalo. Na faasolosolo malie lava, o le tale na faʻalauteleina, na faia ai se galala lanumama lanumumu i le taimi o le tale, mafiafia, ma o le a le lelei. O le le lava o le manava na aliali mai i le taimi o le itiiti ifo i le 200 mita, na amata ona ia matauina le tiga i le vaega pito i lalo o le afa o le pusa, o le tiga e le o malosi, tosoina o le natura, e aunoa ma le vevela, tele lava i le taeao. I le fesoʻotaiga ma lenei mea, o le maʻi na taua o le aufaigaluega o le tausiga muamua o le soifua maloloina, ma sa faʻamaʻi i le falemai o le 7 mauga. Falemai Setema 7, 2002

ANNNESIS VITAЕ.

Na fanau i le aso 21 o Oketopa, 1941, i le atinaʻeina o le tino ma le mafaufau na te lei lafoaʻi. Na amata ona savali i luga o le taimi, tautala i le taimi. Sa amata ona ia aoga mai le 7 o ona tausaga. O le faʻatinoina o le aʻoga e maualuga. Faʻafitauli fale i le laʻititi ma le talavou, ma o loʻo faamalieina nei. Meaʻai e masani, 3 taimi i le aso, o le tele o meaai e lava, o le lelei e faamalieina. E fafaga i le fale. E le aofia ai le taamilosaga a le tino ma taʻaloga. Na amata ona galue o ia i le 17 o ona tausaga e avea ma se uamea. O tulaga mama e galue ai e faamalieina. O le aso faigaluega o le 8 itula, faatasi ai ma se malologa o le aoauli ma lua malologa puupuu mo malologa. E leai se suiga ma se fesuiaiga o galuega, ou te leʻi alu i malaga faapisinisi. I le taimi nei e le o galue, o loʻo i luga o le le atoatoa.

O faʻamaʻi mai i le taimi ua mavae: faʻamaʻi pipisi, tigā, faʻamaʻi faʻasalaga faʻafeusuaiga. Faʻamalosi ARVI, tonsillitis.

Manua, gaioiga: lumbar gangliosympatectomy i le taumatau.

Talafaasolo- pito o aiga: e leai foi se tama po o se tina ei ai ni faamaʻi masani.

Tala faʻasolopito o le Epidemiological: E leai ni fesoʻotaʻiga faʻatasi ma maʻi pipisi; leai ni iniseti po o ni togitogi na faʻaalia.

Faʻamalamalama i le inisua: O le ulaula mai le 20 tausaga, sili atu nai lo le lua pauna i le aso, i le tolu tausaga talu ai ua faʻaitiitia ai le sikaleti ulaula i le tasi pusa mo aso e 3. O le ava malosi e naʻo aso malolo e faʻaaoga ai.

Faʻasalaga Allergic: E leai ni faʻamaʻi maʻi.

TUPE MAUA (I LE ACCESSION TO THE HOSPITAL). AOAO ATU.

Tulaga faamalieina, malamalama manino, tulaga malosi. O le tino e saʻo, e fetaui ma le matua ma le itupa. Asthenic, talu ai e umi lava le tino, o le thoracic region predominates over the abdominal, the chest is long, the angle epigastric is aiguous. O le meaʻai ole maʻi e lava lea talu mai le 1 cm latalata i le pusa 2.5 cm. O le paʻu o le lanu masani, e leai se faʻalauga, e teu le paʻu, talu ai o le paʻu paʻu e 2 tamatamailima ile pito i totonu ole lima e saʻo saʻo . O le susuga o le paʻu e masani lava. Paʻu paʻu, paʻu, leai ni fulufulu. Uo, e le suia lauulu. O le mucous membrane o le conjunctiva, isu, laugutu, vavagana o le tautala e piniki, mama, susu, leai se vevela. O le fale, tuatusi o le vaʻa, parotid, submandibular, subingal, o le tua, o le supraclavicular, subclavian, axillary, kilima, popliteal, ma le lymph uaua e le o faʻalavelaveina. O le mascular system e faʻaleleia lelei mo le tausaga o le maʻi; o le muscle ma le malosi e lava. O ponaivi o le ulupoo, pusa, pelvis ma vae e le suia, e leai se tiga i taimi o palpation ma tui, o le amio saʻo e le motusia. O sooga faʻasolosolo masani, e leai se tiga i gaioiga i sooga.

SAUNIGA I LE ULU.

O le ulu o le masani masani, o le mafaufau ma foliga o le ulupulu e tutusa. Laulu o tama, e leai se gau o lauulu, o loʻo i ai sina lauulu o le lauulu (tausaga). E le vavalalata le fusi o le palpebral, o tamaiti e tutusa ma lapopoa, o le tali a tamaiti aoga i le malamalama e tutusa, laiga. E le o toesea. O laugutu e lanu piniki, e mamago, e leai ni vaʻa. O le ua e foliga tutusa. O le vevela vevela e masani lava i le lapoa, e fesuiaʻi pe a afaina, tutusa tutusa, ma se lamolemole lamolemole, leai se ila i le palpation.

TULAFONO O LE TULAGA.

LAGOLAGO ASEA FESOASOANI:

O le manaʻoga o le fatu e le o faʻamoemoeina, o le tuna i luga o le saite o le suʻesuʻeina o le loto e le suia, o le lagona le mautonu e le o mafaufauina, e leai se faʻasalaga faʻavae o le region intercostal i luga o le nofoaga o le manaʻoga apical, e leai ni mea faʻapitoa.

O le lagona tuusaʻo o loʻo faʻamatalaina i le V intercostal space i le itu tauagavale i le itu tauagavale i luga o se vaega o le tusa ma le 2.5 cm le sikuea. Talosaga Apical, faʻasaʻo, maualuga, faʻasalalau, faʻamalosia. O le manaʻoga o le fatu e le maua i le palpation. O le faailoga o le "pulr cat" i luga o le ape o le fatu ma i le nofoaga o le vavalalata o le valve e le o iai.

O le tuaoi o le vavalalata vavalalata o le loto ua fuafuaina e:

Taumatau I le taumatau taumatau o le sternum i le 4th intercostal space, (faia e le atrium taumatau)

Luga i le va o le intercostal III (agavale agavale).

Laʻau agavale tauagavale i le V intercostal space (faia e le lima agavale).

O le tuaoi o le le mautonu o le loto ua fuafuaina e:

Taumatau I le pito tauagavale o le sternum i le avanoa IV intercostal (faia e le atrium taumatau)

Maualuga IV avanoa intercostal (agavale agavale).

Agavale i le V intercostal space 1.5 cm i totonu mai le itu tauagavale i le taumatau. (faʻavaeina i le agavale tauagavale).

O taʻaloga o le fusi fatu cardvascular e faʻamoemoeina e:

Taumatau 1, 2 intercostal space 2.5 cm

3 intercostal space 3 cm,

4 avanoa intercostal 3.5 cm mai le taumatau i le taumatau.

Agavale 1, 2 space intercostal 3 cm,

4 intercostal space 8 cm,

5 intercostal space 10 cm mai le taumatau i le agavale.

Faʻatulagaga masani o fatu:

Diamita o le fatu 15cm,

Loto o le fatu 16.5 cm

Loto o le fatu 9 cm,

Loto o le loto 12 cm,

O le lautele o le lapisi vascular e 5.5 cm.

O leo e leo leotele, manino. E lua ni leo, lua taofi e lua. O le faamamafa o le leo lona lua i luga o le pepa ua fuafuaina (2nd ma le 5th auscultation points). E saʻo le fatu. Loto o le fatu 86 lu / min. I le I ma le IV auscultation points, ou te leo ua sili atu ona manino le faalogo. I le natura, o le leo muamua e umi ma maualalo. I le II, III, V o le auscultation, o le leo II e sili atu ona manino, sili atu ma le puupuu. O le faitioga a le systemolic ma le diastolic, ua le o iai ni leo feeseeseaiga.

SUʻESUʻEGA O TULAGA TAUSI.

O laʻau faaletino ma le susulu i luga o le palpation ua fusi (o se faailoga o se anufe), mausali, le mafaʻatasi (sui o faʻamaufaʻailoga ma itu e sili ona vaivai), o loʻo i ai se faʻalavelave taua tele o nei mea.

E leai ni mea e maua mai i le garotid arteries (siva o carotids), o le vaaia o le vevela o le tino e le o fuafuaina. E leai ni veins varicose. Ole maʻi leaga e leaga. I le taimi o le auscultation o vaʻa tetele, o le muimui faʻavae e faʻamoemoeina i luga aʻe o le paʻu o le abdomina muamua ma i luga o laupega femoral i lalo o le ligament puppet.

SUʻESUʻEGA O LE PULSE.

O le pulupusa e tutusa lava i luga o laupega e lua: o le 86 mita / minute, atoa, masani, malosi, tele, vave, sao. O le le atoatoa o le fatu e le o fuafuaina. Ua faamauina le puipui lapisi. Taofia o le toto 160/110 (na mamafa le toto i se tanometa e tusa ai ma le suʻega suetusi a Korotkov-Yanovsky).

I le suʻesuʻega o le totoina o vaʻa autu o pito i lalo, e le mafai ona fuafua le pulsation i luga o. dorsalis pedis, a. tibialis posterior, a. poplitea o pito i lalo ma luga o. femoralis i le itu tauagavale tauagavale. I luga o le. femoralis saʻo saʻo le faʻaola.

TULAFONO FAATINO.

manava i totonu o le isu e leai se totogi. E leai ni sulu.

FUAFUAGA INA VAEGA:

O le pusa o le vevela, e tutusa lelei, e leai se toe teteʻe o le pusa i le tasi itu. E leai se vavalaʻau. O le supra- ma le subclavian fossae ua faʻaalia lelei, tutusa i itu uma e lua. O pito tauau o loʻo i tua o le pusa. O le gaʻo o le iʻuʻai e masani lava.

Ituaiga o manava - manava. O le manava e saʻo, papaʻu, rhythmic, respiratory rate 24 / min, o le afa taumatau o le pusa o loʻo i tua i le gaioiga o le mānava. O le lautele o le intercostal avanoa e 1.5 cm, e leai se pupuʻu po o se faʻailoga ma le manava loloto. Malaga maualuga i luga ole motoa - 4 cm.

FAʻAMATALAGA O LE FILIFILI FUA:

O le pusa e ola, o le amio saʻo o 'ioʻuʻai e le motusia. E leai se tiga ile palpation. E leai se leo o le leo o gatete.

FUA FAATUATUA

E manino le leo o le pulmonary i luga o le pulmonary terraces.

Itumalo i lalo ifo o le paʻu: Loto saʻo: Manua agavale:

Lin. parasternalis VI space intercostal

Lin. Clavicularis VII Intercostal space

Lin. axillaris ant. VIII riva VIII o le ivi

Lin. axillaris med. IX iʻu i le ivi

O le maualuga o papa o mama:

Uʻamea lautele o laufanua Krenig:

O le manava vavalalata e faʻalogo i luga o le pulmonary fields. O le manava manava e faʻalogo i luga o le larynx, trachea ma le bronchi tele. E le faʻalogoina le manava o le Bronchovascular. Wheezing, leai se mea na faia. Sa le maua le faʻamalosiina o faʻamalosi i luga o vaega o le pusa.

FUAFUAGA MA LE FAʻAMATALAGA.

O le suʻeina o le vavalalata.

O le mucous membrane o le vavagana o waha ma le pharynx e piniki, mama, susu. E leai se gasegase. O le laulaufaiva e susu, e leai se faʻailoga, e manino lelei laʻau, e leai ni maʻila. E leai se mea e faʻaaogaina, o le faʻafofoga tautala e faʻapitoa. Tonsils e le faʻamalosia ona o palaletine, o vaʻa e papaʻu, e aunoa ma se mea e mafai ona taofia. Lipoti pito i fafo e aunoa ma ni togi.

FAʻAMATALAGA O LE PALEMIA MA LE TUSI FAʻAMATALAGA O LE TULAGA FAATINOINA O LE TALOSAGA A LE SAMPLE - TAUSIGA.

O le puipui o le abdomina tuaʻoi e tutusa lelei, auai i le gaioiga o le manava. O le gasegase e atiae lelei. O le mimita o le vaitusi vaaia e le iloa. E leai se faʻalauteleina o vevela vevela o le manava. E leai ni feteʻenaʻiga ma le vavae ese o maso o le manava. O le pulsation o le abdomina aorta e mafai ona vaaia. Faailoga o le puipuiga o musika (faʻalavelave faʻalavelave o le tino o le pito i lalo) o loʻo i ai. O le faailoga o le Shchetkin-Blumberg (faʻateleina le tiga ma le toso malosi o le lima pe a uma le faʻasagaga muamua) e le o fuafuaina. Faʻailoga o le Rowlist (o le faʻaalia o le tiga i totonu o le itulagi saʻo ile atunuʻu pe'ā faʻaaogaina le vevela i le itu tauagavale o le ile ile pauga) ma isi faʻamaoniga o le faʻaleagaina o le tino e le lelei. O le faʻamaoniga o fesuiaiga (faʻaaogaina e fuafua ai le leai o se suavai i totonu o le manava o le manava) e leaga.

FAʻAVAEINA LE FAʻAMATALAGA FAʻATASI TOPOGRAPHIC PALPATION OF THE INTESTINE.

1. O le sigmoid colon is palpated in the left ileal region i le foliga o se maea lamolemole, malie, leai se tiga, ae le o le pisa i palpation. 3 cm le mafiafia.

2. O le kacum e faʻailo i le itu taumatau ile atunuʻu e foliga mai o se paʻu lamolemole lamolemole 3 cm le mafiafia, ae le o le faasee. Minoi. O le faʻaopoopoga e le o se mea faʻapitoa.

3. O le vaega maualuga o le kolisi ua paʻu i le itu taumatau ile atunuʻu e foliga mai o se paʻu e leai se ila 3 cm le lautele, e mafai ona faʻaaogaina, telefoni feaveai, ae le o le taʻavale.

4. O le vaega lalo ifo o le kolisi ua paʻu i le itu tauagavale o le eletise i le itu o le itu ile agavale ile itu ole agaʻi ile 3 cm le lautele, e leai se tiga, telefoni feaveai, ae le o le faasee.

5. O le pito i tua o loʻo faʻapoto i le itu tauagavale i le itu i le itu tauagavale e pei o se paʻu o le maualuga 2 cm le mafiafia, telefoni feaveai, leai se faʻalavelave, e le o le faʻavevesi. E faʻamaonia pe a uma ona maua se vaʻaiga lautele o le manava e ala i metotia o auscultofacilitation, auscultopercussion, sucus, palpation.

6. O le paʻu lapoa o le manava e ala i auala o auscultofacilitation, auscultopercussion, succussion, palpation, ua fuafuaina 4 cm luga aʻe o le pute. I luga o le palpation, o se fua lapopoʻa tele ua fuafuaina i foliga o se uila o le tutusa o le tutusa, leai se ila, telefoni.

7. O le leoleo faitotoʻa e osofaʻi i foliga o se paʻu manifinifi e tutusa lelei, ma le lapoa e tusa ma le 2 cm. E leai se tiga, e le faʻavauvau, e leai se aoga.

Ua iloa le maualuga o le leo o le tympanic. Mendel's symptom ua toesea. E leai se mea e maua ai le suavai poʻo le kesi i totonu o le manava.

E le o iai le leo o feeseeseaiga. O le pisapisao o le mimiti ile vaini ua faʻalogoina.

INSPECTION: E leai se fesuiaiga i le taumatau saʻo ma le vaega o loʻo aʻafia ai. O le faʻavaivaia o veins paʻu ma anastomoses, e le o iai le telangiectasia.

E afaina le ate i luga o le itu taumatau pito i luma o le laina axillary, midclavicular ma tua o laina e tusa ai ma le auala o Obraztsov-Strazhesko. O le pito i lalo o le ate o se faasologa lautele, lamolemole, ma tutusa.

PERCUSSION: O le pito i luga e fuafuaina e -

vaitau saʻo, vaeluagalemu,

laina pito i tua

le laina saʻo i le vaeluagalemu i le maualuga o le pito i lalo o le tau o tau,

i luma o le pito i luma o le laina 6 cm i luga o le pute.

Le tele o le ate e tusa ai ma Kurlov: 10x8x7 cm.

SUʻESUʻEGA O LE TAMAITI MUAMUA:

Pe a suʻesuʻeina le vaega o le gallbladder i luga o le paʻu o le abdominal pito i luma (saʻo le hypochondrium) i le vaega o le musumusuga, faʻalavelave ma le faʻaoga, e leʻi maua. E leai se mea e gata mai ai le afaina o le gall. O le faʻamaoni o Ortner-Grekov (faʻamaʻi mataʻutia pe a oʻo i luga o le tau e taugofie ai) e leaga. O le faʻamatalaga o le phrenicus (faʻafefe o le tiga i le itu taumatau supraclavicular, i le va o vae o le musika o le sternocleidomastoid) e leaga.

O le faʻataʻitaʻia o le tamaʻi mamoe i le tulaga maualuga ma luga o le itu taumatau e le o faʻamoemoeina. E leai se tiga ile palpation.

lautele - 4 cm.

FUAFUAGA TULAGA.

Vaʻaia, o le vaega o fatugaʻo e le suia. Faʻatasi ai ma faʻamalologa faʻapitoa i le tulaga faʻatapulaʻa ma le faʻasolosolo, e le o mafaufauina fatugaʻo. O le faailoga o le taia o le leaga. I luga o le palpation i luga o le tagata mama, e leʻi iloa ai le tiga. Faatasi ai ma le paʻu, o le vevela e 1.5 cm le maualuga i le ponaivi pala. E leʻo faʻalogoina le pisa i luga o le au. O fuainumera e masani ona faʻatulagaina, e le faʻateleina, leai se tiga, tutusa lelei. Faʻamatalaga faʻamalosi numera, ua fuafuaina. o le gutu o le prostate e lapotopoto, foliga tutusa, e leai se afaina. 2 fasi pepa ma le togi e palpable.

NERVO-MENTAL SPHERE.

Loto manino, poto masani. E faaitiitia le mafaufau mo mea moni. O le miti e papaʻu, puupuu, o loʻo i ai le siʻomaga. E lelei le uiga. E leai ni faʻafitauli o le tautala. E leai ni gaogao. O le gaits e fai si faigata, o le maʻi e taofi pe a savali. Reflexes ua faʻaolaina, paresis, leai se maʻi pipili. Manatua o ia lava o se tagata faʻapitoa.

Tuua Lau Faamatalaga