Vaʻaia mo le maʻisuka: o se suʻesuʻega faʻamalosi

O gasegase o le maʻisuka ma fomaʻi i beta sela ei ai se sootaga faapitoa, o lea afai e te masalomia se faʻamaʻi, e mafai e le fomaʻi ona faʻatonuina nei suʻesuʻega.

O loʻo matou talanoa e uiga i le faʻamaʻamiloga lea e faia e le tino o le tagata e tetee ai i le inisalini i totonu. O faʻamalosi ile inisalini o se suʻesuʻega saʻo ma saʻo mo le maʻisuka ituaiga 1.

O togafitiga faʻamalositino mo ituaiga eseese o suka e taua tele i le faia o se faʻataʻitaʻiga ma le faia o se togafiti togafitiga lelei.

Sueina o se Vailaʻau Maʻisuka Faʻaaogaina Vaʻalele

I togafitiga faʻapitoa o le ituaiga 1, o vailaʻau faʻasaina i mea o le pancreas ua gaosia, e le o le mea e tupu i le faʻamaʻi 2. I le maʻisuka ituaiga 1, o le inisalini e taʻalo i le avea ma autoantigen. O le vailaau e matua patino lava mo le pancreas.

O le inisalini e ese mai le vaega o le autoantigens o loʻo i ai lenei maʻi. O le faailoga sili ona maʻoti o le faaletonu o le gland i le maʻisuka ituaiga 1 o se taunuuga lelei lea i siama o le inisalini.

Faatasi ai ma lenei faamai i le toto o loo i ai isi tino e fesootai ma suauu beta, mo se faataitaiga, auupega i le glutamate decarboxylase. E i ai tulaga faapitoa:

  • 70% o tagata e tolu pe sili atu faʻamalosi,
  • itiiti ifo i le 10% le tasi ituaiga ituaiga
  • leai ni fomaʻi i le 2-4% o maʻi.

O faʻasologa i le hormoni i le maʻisuka e le o le mafuaaga o le faʻavaeina o le maʻi. Naʻo latou faʻaalia le faʻafanoga o fausaga o le cell pancreatic. O faʻasologa i inisalini i tamaiti o le maʻisuka e sili atu nai lo le matua.

E masani lava i tamaiti o le maʻisuka ma le ituaiga muamua o le maʻi, o faʻamaʻi tino inisalini e aliali muamua ma tele. O lenei uiga o uiga ia o tamaiti ei lalo o le tolu tausaga. Ole suega o le antibody ua avea nei ma suʻega sili ona taua mo le fuafuaina o le maʻisuka ituaiga 1.

Ina ia maua le aofaʻiga maualuga o faʻamatalaga, e tatau ona filifili e le gata o sea suʻesuʻega, ae ia suesue foi i le i ai o isi autoantibodies o uiga o togafitiga.

O le suʻesuʻega e tatau ona faʻatinoina pe afai ei ai se faʻaaliga o le hyperglycemia:

  1. faateleina le urine
  2. matuai galala ma fiaai tele,
  3. vave le mamafa o le mamafa
  4. faaitiitia i le tino vaaia,
  5. faaitiitia le vae malamalama.

Inisalini faʻamaʻi

Faʻamatala lou suka pe filifili se itupa mo fautuaga Suʻeina E leʻi maua Sailia e leʻi maua Sailiga e le maua

O se suʻesuʻega i luga o fomaʻi i le inisalini e faʻaalia ai le faaleagaina o suauu peta, lea e faʻamatalaina e se vavave faʻasolosolo. E i ai siama i fafo ma inisalini i totonu.

Vaʻaia i le meaola i fafo e faailoa ai le lamatiaga o le maʻi ile inisalini ma le faʻaalia o le tui insulin. O se suʻesuʻega e faʻaaoga pe a mafai ona faatonuina le togafitiga o le inisalini i se talavou, faʻapea foʻi ma le togafitiga o tagata e iai avanoa faʻapitoa o le atinaʻe o le maʻisuka.

Glutamate decarboxylase antibodies (GAD)

O se suʻesuʻega i luga o fomaʻi i le GAD e faʻaaogaina e iloa ai le maʻisuka pe a le faʻaalia le falemai ma o le faʻamaʻi e talitutusa ma le ituaiga 2. Afai o faʻamaʻi faʻamaʻi i le GAD e faʻamoemoeina i tagata e le o le insulin, e faʻaalia ai le suiga o le maʻi ile tino o le insulin.

E mafai foʻi ona faʻaalia mai i le GAD i le tele o tausaga aʻo lumanaʻi le faʻamaʻi. O lenei mea o loʻo faʻaalia ai se metotia o le autoimmune e faʻaumatia ai peta beta o le gland. I le faaopoopo atu i le maʻisuka, e mafai e na ituaiga uila ona talanoa, muamua lava, e uiga i:

  • lupus erythematosus,
  • fomaʻi faʻamaʻi.

O le aofaʻiga maualuga o le 1.0 U / ml ua aloaia e avea o se faailo masani. O le maualuga o nei ituaiga o siama e mafai ona faʻaalia le maʻisuka ituaiga 1, ma talanoa e uiga i le lamatiaga o le atinaʻeina o masimmu.

O se faailo o le pulelasi a oe lava inisalini. O loʻo faʻaalia ai le gaioiga o suauu peta pancreatic. O le suʻesuʻega e maua ai faʻamatalaga e oʻo lava ile inisalini i fafo atu ma faʻamaʻi faʻamaʻi ile inisalini.

E taua tele lenei mea i le suʻesuʻega o le maʻisuka ma le ituaiga muamua o le maʻi. O sea suʻesuʻega e maua ai se avanoa e iloilo ai le saʻo o le insulin o le faʻaleleia o togafitiga. Afai e le lava le inisalini, ona tuʻuina lea o le C-peptide.

O se suʻesuʻega ua faʻamatalaina i ia tulaga:

  • afai e tatau ona vavaeese le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka,
  • e iloilo le aoga o togafitiga o inisalini,
  • pe ae masalomia le inisalini
  • ia pulea le setete o le tino ma togafitiga o le ate.

O le tele o le C-peptide e mafai ona i ai:

  1. e le o le insulin e faalagolago i le maʻisuka,
  2. gaʻo fatugao
  3. le faʻaaogaina o hormones, e pei o contraceptives,
  4. insulinoma
  5. maualuga o siaki.

O le faʻaitiitia o le volume o le C-peptide e faʻaalia ai le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, faʻapea foʻi:

  • hypoglycemia,
  • tulaga faigata.

Suʻega o le toto mo le inisalini

O se suʻega taua lenei mo le mauaina o se ituaiga o maʻisuka.

Faatasi ai ma togafitiga o le ituaiga muamua, o mea o loo i totonu o le inisalini i totonu o le toto ua tuutuu ifo, ma faatasi ai ma togafitiga o le lona lua, o le maualuga o le inisalini e faateleina pe tumau pea.

O lenei suesuega o le inisalini i totonu e faʻaaoga foi e masalomia ai nisi tulaga, tatou te talanoa e uiga i:

  • acromegaly
  • gasegase gasegase
  • insulinoma.

Ole maualuga ole inisalini i le masani ile 15 pmol / L - 180 pmol / L, poʻo le 2-25 mked / L.

O le auiliiliga e faia i luga o se manava le aoga. E mafai ona inu vai, ae o le taimi mulimuli e tatau ai i se tagata ona 'ai 12 itula aʻo leʻi faia le suʻesuʻega.

O le hemoglobin glycated

O le tuufaatasiga lenei o se kulūkose mole mole ma le hemoglobin molecule. O le naunautaiga o le hemoglobin susu e maua ai faʻamatalaga i le maualuga o le suka i le past 2 po o le 3 masina. E masani lava, o le hemoglobin glycated e iai lona aoga e 4 - 6.0%.

O le faateleina o le maualuga o le hemoglobin glycated ua faailoa mai ai se faaletonu i le metabolism o le carbohydrate pe afai e muamua iloa le maʻi suka. E le gata i lea, o auʻiliʻiliga o loʻo faʻaalia ai le le lava o le tauia ma le fuafuaga o le le saʻo.

O fomaʻi fautuaina tagata mamisuka e fai se suʻesuʻega pe fa taimi i le tausaga. O taunuuga e mafai ona faʻasese i lalo o nisi aiaiga ma taualumaga, e taua pe a:

  1. totoga
  2. faʻasalaga toto
  3. leai se uʻamea.

Fructosamine

O se fugatini susulu po o le fructosamine o se tuufaatasiga o se kulumakose molecule ma se mole moleulatini. O le vaeluaina o ia mea faʻamalosi e tusa ma le tolu vaiaso, o le mea lea o le fructosamine e faʻaalia ai le maualuga o le suka i vaiaso ua tuanaʻi.

O le tau o le fructosamine i aofaiga masani e mai le 160 i le 280 μmol / L. Mo tamaiti, o le a maualalo le faitauga nai lo tagata matutua. O le tele o le fructosamine i tamaiti e masani lava 140 i le 150 μmol / L.

Iloiloga o le urine mo le kulukose

I totonu o se tagata e aunoa ma ni maʻi, e le tatau ona i ai le kulukose i le gaʻo. Afai e aliali mai, o loʻo taʻu mai ai le atinaʻe, poʻo le le lava o taui mo le maʻisuka. Faʻateleina le suka o le toto ma le inisalini, o le glucose sili e le faigofie ona maua e gaʻo.

O lenei mea mataʻutia ua matauina ma le faateleina i le "faitofaʻi pito i tua," o lona uiga o le maualuga o le suka i totonu o le toto, lea e amata ona aliali mai i le urine. O le tikeri o le "pito i tua" o le tagata lava ia, ae, o le tele o taimi, o loʻo iai i le lautele o le 7.0 mmol - 11.0 mmol / l.

E mafai ona maua le suka i se tasi o le urine poʻo se faʻasologa o aso taitasi. I le tulaga lona lua, ua faia lenei: ole a sasaa le aofaiga o le mimiini i totonu o le pusa tasi i le aso, ona fuaina lea o le volumatua, fefiloi, ma o se vaega o le mea e alu i se pusa faapitoa.

Glucose toleni test

Afai e maua se maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e faʻaalia le suega o le toleniga o le kulukose. E talafeagai le fuaina o le suka i luga o se manava gaogao, ona maua ai lea e le tagata maʻi le 75 g o le kulukose faʻaitiitia, ma o le taimi lona lua e faia ai le suʻesuʻega (pe a ma le itula ma le lua itula mulimuli ane).

A maeʻa le itula, o le taunuuga e masani lava e le maualuga atu nai lo le 8.0 mol / L. O se faʻaopoopoga i le kulukose i le 11 mmol / l poʻo le sili atu o loʻo faʻaalia ai se atinaʻeina o le maʻisuka ma le manaʻomia mo suʻesuʻega faaopoopo.

Faamatalaga mulimuli

O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo atagia mai i tali le puipuia e faasaga i le tino o le tino. O le gaioiga o le gaioiga o le autoimmune e fesoʻotai saʻo lava i le maualuga ma le aofaʻi o faʻamaʻi faʻapitoa. O nei auupega e aliali mai i se taimi umi ao lei oʻo mai uluai faailoga o le maʻisuka ituaiga 1.

E ala i le iloa o faʻamaʻi, o le a mafai ona iloa le va o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, faʻapea foi le mauaina o le maʻisuka LADA i se taimi talafeagai). E mafai ona e faia se faʻamaonia saʻo i se taimi vave ma faʻalauiloa le togafitiga o le inisalini talafeagai.

I tamaiti ma tagata matutua, e iloa ituaiga ituaiga o fomaʻi. Mo se suʻesuʻega sili atu ona faʻatuatuaina o le lamatiaga o le maʻisuka, e tatau ona fuafua ituaiga uma o siama.

Talu ai nei, ua maua ai e saienitisi se autoantigen faapitoa lea e fausia ai i totonu o le maʻisuka ituaiga 1. O se tagata suauu zinc i lalo o le numera ZnT8. E fesuiaʻi ai fatu o le zinc i potu o le pancreatic, i le mea o loʻo aofia ai i le teuina o se inisalini e le o toʻaga.

O faʻatoʻaga i le ZnT8, o se tulafono faʻapitoa, ua tuʻufaʻatasia ma isi vailaʻau o faʻamaʻi. I le ituaiga muamua o le maʻisuka na mafai ona iloa, o loʻo i ai i le 65-80% o mataupu na mafua ai ona i ai i le ZnT8. E tusa ma le 30% o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma le leai o isi ituaiga meaola e fa o le autoantibody e iai le ZnT8.

O lo latou i ai o se faailoga o le amataga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le leai o se inisalini i totonu.

O le vitio i lenei tusiga o le a faʻamatalaina ai le mataupu faavae o le gaioiga o le insulin i le tino.

Faʻamatala lou suka pe filifili se itupa mo fautuaga Suʻeina E leʻi maua Sailia e leʻi maua Sailiga e le maua

Faʻailoga a le Peraimeri i le maʻisuka

O le suʻesuʻega lenei o toto toto faʻasolosolo toto, o se faʻalauteleina i le maualuga o lona uiga o le i ai o le maʻisuka ma / poʻo le le atoatoa o togafitiga.

O suʻega suʻesuʻega e tuʻuina atu ma se faʻamatalaga saoloto e se fomaʻi.

SynonymsIgilisi

Maʻisuka Melius Uluai Suʻega.

Metotia suʻesuʻe

Mūmū o le faʻamaina, auala o le enzymatic (hexokinase).

Unite

Mo le hemoglobin glyc -%, mo le glucose i plasma - mmol / l (millimol i le lita).

O le a le biomaterial e mafai ona faʻaaoga mo suʻesuʻega?

O le toto, toto toto.

Faʻapefea ona sauniuni mo le suʻesuʻega?

  • Aua nei 'ai mo le 12 itula aʻo leʻi ofoina toto.
  • Faʻaitiitia lagona faʻaletino ma faalelagona 30 minute aʻo leʻi faia le suʻesuʻega.
  • Aua e te ulaula mo le 30 minute aʻo leʻi suʻeina.

Suesuega Vaʻaia

O le maʻi suka o se faʻalapotopotoga o faʻamaʻi e aʻafia ai le gaosia o le inisalini ma / poʻo le faʻamaʻiina o le tino i lana gaioiga, lea eo mai faatasi ma le solia o le gaosiga o le gaʻo ma le faateleina o le kulukose toto (hyperglycemia).

O le taatele o le maʻisuka ituaiga 1 (o le insulin-dependent), ituaiga 2 maʻisuka (inisalini tutoatasi), maʻisuka faʻamaʻi (e tupu i le maitaga).

E ese i latou i auala o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, ae tutusa lelei le meaola - o le faateleina o le kulukose o le toto.

O le punavai autu o le malosi i totonu o le tino o le glucose, o se tulaga mautu lea e lagolagoina e hormones insulin ma glucagon. O le Hyperglycemia o se taunuuga o mafuaaga eseese (mo se faʻataʻitaʻiga, pe a maeʻa le tele o taumafa o meaʻai maualuga-carb) e oʻo atu ai i le faʻamalosia o suauu peta o le tamaʻi motu o mea o le pancreas ma le tuʻuina atu o le inisalini.

O le inisalini e faʻamalosia ai le faʻavaveina o le kulukose maualuga i totonu o siama ma le faʻamautuina o metabolism gaʻo. I le le lava o le manava o le inisalini e le pancreas ma / poʻo le faʻamaʻiina o le masini e talia ai le toto, o le maualuga o le kulukose i le toto e faateleina. O le gasegase o gasegase gaʻo e mafai ona tupu malie.

Faailoga faʻamaʻi e fautuaina ai le maʻisuka: faʻateleina le faʻatoʻaina, faʻalauteleina o le urine, galala, fiaʻai tele, vaivai, mafaufau le lelei, tuai faʻamalolo manuʻa.

I le tele o tulaga, i le popofou o le faamai, ua faailoa mai ai le toesea o faailoga o le tino ona o le gafatia o le malosi o le tino ma le faasoasoaina o le sili atu o le kulukose i le urine. O le Hyperglycemia e mafai ona o mai faatasi ma le solia o le malosi o le acid-base ma le paleni eletise, faamalolo, ketoacidosis, le atinaʻeina o le coma ma manaʻomia le toe faanatinati vave.

O le hyperglycemia taimi e taʻitaʻia ai le faʻaleagaina o vaʻa toto, aʻafiaga, faʻavasegaina o le vaai, le atinaʻeina o le le atoatoa, afaina o le cardiovascular, strokes, heart attacks. Muamua togafitiga o le maʻisuka ma taimi talafeagai ma lava togafitiga talafeagai e puipuia ai le alualu i luma o le faamai ma faafitauli.

Afai o le anapogi o le kulukose o le toto e sili atu i tulaga taua, e le masalomia le faapalepale o le glucose po o le maʻisuka. O le maualuga o le glucolobin (glycosylated) hemoglobin (HbA1c) o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le 2-3 masina na muamua atu ma e fesootaʻi ma le lamatiaga o faʻafitauli.

E tusa ai ma fautuaga a faalapotopotoga a le soifua maloloina o atunuu eseese (American Diabetes Association, Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi), o le faateleina o le glucose toto (5.6-6.9 mmol / l) ma le hemoglobin glycated (5.7-6.4%) ua faailoa ai le solia o le faapalepale ( gasegase) i le kulukose, ma le anapogi o le toto glucose e sili atu i le 7.0 mmol / L ma le HbA1c? Ua faamaonia le 6.5% o le siama o le maʻisuka. I lenei tulaga, o le mataituina o le kulukose ma le hemoglobin glycated e tatau ona masani. E tusa ai ma taunuʻuga o le auʻiliʻiliga, faʻasaʻo le faʻaititia o le suka-lowering therapy e taulai i le ausia o le maualuga o le HbA1c? 6.5% (

Faʻamatalaga o le maʻisuka

O le maʻi suka - O se tasi lenei o faʻamaʻi pipisi masani o tagata. O le autu autu o le maʻisuka o le faʻalauteleina o le maualuga o le toto o le kulukose, ona o le leaga o le kulukose i le tino.

O gaioiga gasegase o le tino o le tagata e faʻalagolago i le metabolism glucose. Glucose o le punaoa malosi o le tino o le tagata, ma o nisi o totoga ma fusi (faiʻai, suauu mumu) e faʻaaoga glucose faʻapitoa e pei o mea tau eletise malolosi.

O le gau o oloa o le kulukose e avea o se mea mo le tuufaatasia o le tele o mea: gaʻo, proteins, tuufaatasiga o meaola (hemoglobin, cholesterol, ma isi).

O le mea lea, o le soliina o le glucose metabolism i le maʻisuka e mautinoa lava e taʻitaʻia ai le solia o ituaiga uma o metabolism (gaʻo, polotini, masima-masima, vai-faavae).

Matou te vaʻaia ituaiga lua o togafitiga o le maʻisuka, o loʻo i ai ni eseesega eseese e lua i tulaga o le aioio, pathogenesis ma le atinaʻe o falemaʻi, ma i tulaga o togafitiga.

Ituaiga 1 maʻisuka (o le insulin-faalagolago) o le uiga o tagata gasegase (e masani lava tamaiti ma talavou) ma o le taunuuga o le le atoatoa o le insulin i le tino. Le le atoatoa o le inisalini e mafua mai i le faʻafanoga o sela o le endocrin pancreatic lea e faʻapipiʻi ai lenei hormone.

O mafuaʻaga o le oti o Langerhans sela (lipocrin cell of pancreas) e mafai ona avea ma siama viral, maʻi autoimmune, faʻalavelave faʻalavelave. O le le atoatoa o le inisalini e vave ona tupu ma e faʻaalia mai i le tino o le maʻisuka: polyuria (faʻateleina le gaosiga o gasegase), polydipsia (le maʻisia), paʻu mamafa.

O le maʻisuka ituaiga 1 e faia faapitoa lava i tapenaga o le inisalini.

Ituaiga 2 maʻisuka i se isi itu, o le uiga o tagata matutua matutua. Faʻamatalaga o lona atinaʻe o le tele o meaʻai, o se olaga le talafeagai, o le le lelei o le ola. O se vaega tāua i le pathogenesis o lenei ituaiga o faʻamaʻi o loʻo faia e se faʻasologa o togafitiga.E le pei o le maʻisuka ituaiga 1, lea o loʻo i ai se le atoatoa o le inisalini (silasila

luga), i le maʻisuka ituaiga 2, o le inisalini o le maualalo, o lona uiga, o le inisalini o loo i totonu o le toto (masani i le maualuga o le maualuga o le tui), ae o le lagona o le tino i le inisalini ua leiloa. O le maʻisuka ituaiga 2 e faʻailoaina i se faʻalauteleina o le gaosiga o le gasegase (vaitaimi o le asymptomatic) ma le faʻagasolo lemu o faʻamaoniga.

I le tele o tulaga, o le maʻisuka ituaiga 2 e fesootaʻi ma le oona. I togafitiga o lenei ituaiga o maʻisuka, o fualaau oona e faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le teteʻeina o fusi o le tino i le kulukose ma faʻaitiitia le faʻafefe o le kulukose mai le gastrointestinal tract.

O faʻaaogaina o insulin e na o se meafaigaluega faʻapitoa pe a tupu i le moni o le inisalini (ma le vaivai o le panocreatic endocrine).

O ituaiga uma o le faamai e tulai mai ma faigata (masani ona lamatia).

Metotia mo le togafitia o le maʻisuka

Faʻamatalaga o le maʻisuka o lona uiga o le faʻamautuina o se faʻamaoniga saʻo o le faʻamaʻi: faʻamautuina le fomaʻi o le maʻi, suʻesuʻeina le tulaga lautele o le tino, ma fuafua ai faʻafitauli ua tuʻuina mai.

Faʻamatalaga o le maʻisuka e aofia ai le faʻamautinoaina o le faʻamaʻi: faʻamautuina le fomaʻi, suʻesuʻeina le tulaga lautele o le tino, ma faʻamaonia aʻafiaga e aʻafia ai.
O faʻapogai autu o le maʻisuka o:

  • Polyuria (tele o gaioiga o le urine) e masani lava o le faailoga muamua o le maʻisuka. O le faateleina o le aofaiga o le urine e maua mai ona o le glucose ua soloia i le urine, lea e taofia ai le suia o le suavai mai urine muamua i le tulaga fatugaʻo.
  • Polydipsia (matuai galala) - o le taunuuga o le faateleina o le leiloa o le vai i le urine.
  • O le paʻu o le mamafa o se faʻaʻailoga le tumau o le maʻisuka, sili atu ona uiga o le maʻisuka ituaiga 1. E maitauina le paʻu o le mamafa e tusa lava pe faʻapupulaina mea taumafa o le tagata maʻi ma o se taunuuga o le le mafai ona gaosia o mea e gaosia e le kulukose i le leai o le inisalini. I lenei tulaga, o le a matelaina ni mea ua matelaina i le fiaai o a latou lava tamaoaiga o gaʻo ma pulu.

O faʻamaoniga o loʻo i luga e sili ona taatele mo le maʻisuka ituaiga 1. I le tulaga o lenei faʻamaʻi, e vave ona tupu faʻamaʻi. O le tagata gasegase, e fai ma tulafono, e mafai ona tuʻuina mai le aso tonu o le amataga o faʻamaoniga. E masani lava, o faʻamaʻi o le maʻi e tupu pe a maeʻa se gasegase vevela poʻo se popole. O le laʻititi o le matua o le tagata gasegase o le uiga sili lea mo le maʻisuka ituaiga 1.

I le maʻisuka ituaiga 2, e tele lava ina masani ona togafitia e tagata gasegase se fomaʻi e fesootaʻi ma le amataina o faʻafitauli o le maʻi. O le faʻamaʻi lava ia (aemaise i le amataga) faʻapupula e toetoe lava a le soymptomatically.

Ae ui i lea, i nisi tulaga, o faʻamatalaga e le o ni faʻamatalaga e iloa ai: faʻavavelaina o le tino, faʻamaʻi pipisi o le paʻu e faigata ona togafitia, gutu malulu, vaivaiga maso.

O le mafuaʻaga sili ona masani o le sailia o togafitiga faafomaʻi o aʻafiaga o le faʻamaʻi: retinopathy, faʻailoga, angiopathy (faʻamaʻi o le fatu fatu, faʻalavelave o le cerebrovascular, faʻaleagaina o le tino, gaogao, ma isi). E pei ona taua i luga, o le maʻisuka ituaiga 2 e sili ona taatele i tagata matutua (silia ma le 45 tausaga le matua) ma e maua mai i tua atu o le oona.

Pe a suʻesuʻeina se tagata maʻi, e tosina atu e le fomaʻi le mafaufau i le tulaga o le paʻu (mumu, sasaina) ma le palapala o le gaʻo (faʻaitiitia le tulaga o le maʻisuka ituaiga 1, ma le maualuga o le maʻisuka ituaiga 2).

Afai e masalomia le maʻisuka, e faʻataʻitaʻiina metotia o suʻesuʻega faaopoopo.

Fuafuaina o le toto o le kulukose toto. O se tasi lea o suʻega sili ona maʻoti mo le maʻisuka. O le masani masani o le kulukose i totonu o le toto (glycemia) i luga o se manava gaogao e mai le 3.3-5.5 mmol / L.

O le faateleina o le maualuga o le kulukose i luga atu o lenei vaega o loʻo taʻu mai ai le solia o le metabolism glucose. I le faʻavaeina o se siama o le maʻisuka, e tatau ona faʻavae se faʻaopoopoga o le toto o le kulukose toto i le itiiti ifo ma le lua fua faʻatatau e faia i aso eseese.

O le toto sampling mo le suʻega e faia i le tele o taeao. A o lei totoina le toto, e tatau ona e mautinoa o le tagata maʻi e leʻi 'ai i se mea i le afiafi o le suʻega.

E taua foi le tuʻuina atu i le tagata gasegase le mafanafana faalemafaufau i le taimi o le suʻega ina ia alofia ai le faʻaleleia atili o le kulukose o le toto e fai ma tali i se tulaga faigata.

O se metotia e sili atu ona maaleale ma maʻoti o le Glucose toleni test, lea e mafai ai e oe ona iloa faʻalavelave (natia) o le metabolism (glucose metabolism) (faʻaleagaina le gaoia o le tino ile glucose). O le suʻega e faia i le taeao pe a uma le 10-14 itula o le anapogi.

I le afiafi o le suʻega, ua fautuaina le tagata maʻi e lafoai le malosi o le malosi faaletino, ava malosi ma le ulaula tapaʻa, faapea foi fualaau e faateleina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto (adrenaline, caffeine, glucocorticoids, contraceptives, etc.). O le tagata maʻi e tuʻuina atu i ai se vaiinu e 75 kalama o le kulukose mama.

O le fuafuaina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e faia pe a uma le 1 le itula ma le 2 pe a uma ona faʻaaogaina le kulukose. O se taunuuga masani o le maualuga o le kulukose o le itiiti ifo i le 7.8 mmol / L itula e lua pe a uma le aoga o le kulukose. Afai o le glucose concentration e mai le 7.8 i le 11 mmol / l, o lona uiga o le setete o le autu e manatu o le solia o le faapalese o le kulukose (prediabetes).

O le siama o le maʻisuka ua faʻamautuina pe afai o le glucose e sili atu i le 11 mmol / l lua itula pe a uma le amataga o le suʻega. O se filifiliga faigofie o le maualuga o le kulukose ma se suega o le faapaleni o le kulukose e mafai ai ona iloilo le tulaga o le glycemia i le taimi o le suʻesuʻega.

Ina ia iloilo le maualuga o le glycemia i se vaitaimi umi (pe tusa o le tolu masina), o le a faia se suʻesuʻega e fuafua ai le maualuga o le hemoglobin glycosylated (HbA1c). O le faʻavaeina o lenei koniteina e faʻalagolago i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le masani masani o lenei tuufaatasiga e le sili atu i le 5.9% (o le aofaiga o le hemoglobin content).

O le siitaga i le pasene o HbA1c i luga o tulaga masani masani o loʻo faʻaalia ai se faʻaopoopoga umi i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le tolu masina talu ai. O lenei suʻega e faia i le pulea lelei o le lelei o togafitiga mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

Urine glucose test. E masani lava, e leai se kulukose i totonu o le uila. I le maʻisuka, o le faateleina o le glycemia e oʻo i tulaga faatauaina e mafai ai e le glucose ona pasia le pa puipui. O le faʻamoemoeina o le kulukose toto o se auala faaopoopo mo le togafitia o le maʻisuka.

Fuafuaina o le acetone i le urine (acetonuria) - o le maʻisuka e masani lava ona faigata i le faʻafitauli o le gasegase ma le atinaʻe o le ketoacidosis (faʻaputuina o meaola faʻasaina o mea gaosiga o gaʻo gaʻo i totonu o le toto). O le fuafuaina o tino o le ketone i le urine o se faailoga o le malosi o le tulaga o le maʻi i le ketoacidosis.

I nisi tulaga, e fuafua ai le mafuaaga o le maʻisuka, o se vaega o le inisalini ma ona metabolic products i le toto ua fuafuaina. O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻaalia i le faʻaitiitia po o le leai atoa o se vaega o le inisalini e leai se saʻo poʻo le pepeteni C i totonu o le toto.

Ina ia mafai ai ona iloa maʻi faʻafitauli o le maʻisuka ma faia se faʻataʻitaʻiga o le maʻi, o suʻega faaopoopo e faia: suega faʻasili (retinopathy), electrocardiogram (faʻamaʻi fatu fatu), mea e le fiafia ai (nephropathy, le atoatoa).

  • O le maʻi suka. Falemaʻi faʻataʻitaʻiga, tuai ona faʻalavelave, togafitiga: Textbook.-metotia, faʻamanuia, M .: Medpraktika-M, 2005
  • Dedov I.I. Maʻisuka i tamaiti ma tagata talavou, M .: GEOTAR-Media, 2007
  • Lyabakh N.N. O le maʻi suka: mataʻituina, faʻataʻitaʻiga, pulega, Rostov n / A, 2004

Glucose o le anapogi anapogi

O se faʻataʻitaʻiga lea o le toto e fuaina ai lou suka toto. O faʻamanuiaga i tagata matutua matutua ma tamaiti e 3.33-5.55 mmol / L.

I tulaga maualuga e sili atu nai lo le 5.55, ae le itiiti ifo i le 6.1 mmol / L, o le faapalepale o le kulukose e vaivai, ma e mafai foi ona i ai se setete. Ma o tulaga maualuga i luga aʻe o le 6.1 mmol / l e faʻaalia ai le maʻisuka.

O nisi o fale suʻesuʻe e taʻitaʻia e isi tulaga faʻavae ma tulafono, lea e tatau ona faʻaalia i le pepa mo le suʻega.

O le toto e mafai ona foai uma mai se tamatamailima ma mai se vein. I le tulaga muamua, e manaʻomia se toto itiiti, ma i le lona lua, e tatau ona foai i se lapoa tele. O faailoilo i itu e lua e mafai ona eseese mai le tasi ma le isi.

Tulafono mo le saunia mo le auiliiliga

E manino lava, afai e maua le auiliiliga i luga o se manava gaogao, ona le mafai lea ona e 'aina le taeao ao lei pasia. Ae o loʻo i ai isi tulafono e tatau ona mulimulitaia ina ia taunuʻu ai taunuuga:

  • aua le taumafaina i se taimi e sili atu nai lo le 8-12 itula ao leʻi faia le foai toto,
  • i le po ma i le taeao e mafai ona e inu naʻo vai,
  • ua faasaina le ava malosi mo le 24 itula mulimuli,
  • e faʻasaina foi i le taeao ona faʻamaʻi komi ma le pulumu nifo ma le tofo fulunifo ina ia le aʻafia le toto i le suka.

Faʻasologa mai le masani

E le gata i tulaga maualuga, ae o tagata maualalo foi e matataʻu i taunuuga o lenei suʻesuʻega. I le faaopoopo atu i le maʻisuka, o isi mafuaaga e mafua ai le faateleina o le maualuga o le kulūkose:

  • le tausisia o tulafono faatonutonu,
  • lagona faalelagona po o le faaletino
  • faʻafitauli i le endocrin system ma pancreas,
  • o fualaau oona oona, corticosteroid, drug drugure.

O le maualalo o le suka e mafai ona taʻu mai:

  • solia o le ate ma le paʻu,
  • vailaau oona e le lelei le galue - taimi o le postoperative, enteritis, pancreatitis,
  • gasegase vascular
  • o taunuuga o se paʻu,
  • feusuaiga le talafeagai
  • anapogi.

E tusa ai ma taunuʻuga o lenei suʻega, o le siama o le maʻisuka ua na o le taimi muamua lava, pe afai e leai ni faʻailoga manino. O isi suʻega, e aofia ai le suʻega o le toleniga o le kulukose, e manaʻomia e faʻamaonia saʻo ai.

Tulaga o le hemoglobin glycated

O se tasi o suʻega sili ona faʻatuatuaina, talu ai o loʻo suʻesuʻeina le faʻaogaina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le past 3 months. O le taimi tonu lea e ola ai mūmū mūmū taʻitasi, e taʻitasi le 95% hemoglobin.

O lenei palatini, lea e tuʻuina atu ai le okesene i masini, e pipii ai i le kulukose i le tino. O le numera o ia faʻamau saʻo e faalagolago ile aofaiga o le kulukose i le tino. O ia hemoglobin ua taua o le glycated poo le glycosylated.

I le toto na faia mo le auʻiliʻiliga, o le fua o le hemoglobin uma i le tino ma lona tuufaatasiga ma le kulukose e siakiina. E masani lava, o le fuainumera o mea faʻapipiʻi e le tatau ona sili atu i le 5.9% o le aofaiga atoa o le porotini. Afai o le mea e sili atu ona maualuga nai lo le masani, ona faailoa mai ai lea i le past 3 months, ua faateleina le maualuga o le suka i totonu o le toto.

Faʻasologa mai le masani

I le faaopoopo atu i le maʻisuka, o le hemoglobin glycene e mafai ona faateleina le taua o le:

  • faʻasologa masani o le faʻailoga
  • maualuga le cholesterol
  • maualuga maualuga o bilirubin.

  • toto le toto
  • ogaoga mama,
  • afaina poʻo faʻaleagaina lea e le tupu ai le faʻalauiloa o le hemoglobin,
  • hémoliotic anemia.

Suʻega o le Urine

Mo se faʻamaoniga o ausilali o le maʻisuka, e mafai foi ona siakiina siama mo le i ai o le kulukose ma le acetone. E sili atu le lelei o le siakiina o aso uma o le maʻi. Ma i le uluai suʻesuʻega latou te manatu e le mafai ona faʻatuatuaina, ae faigofie ma taugofie, o lea e masani ona faʻataʻitaʻiina o se vaega o le suʻega atoa.

Urine glucose e mafai ona iloa na o le tele o le maualuga o le suka o le toto - pe a uma 9.9 mmol / L. E aoina i aso uma Urine, ma o le kulukose e le tatau ona sili atu nai lo le 2.8 mmol / L. O lenei suiga e aʻafia ai e le gata i le hyperglycemia, ae faapena foi i tausaga o le maʻi ma lona olaga. E tatau ona faʻamaonia faʻamaumauga ole suʻega e talafeagai, faʻamaonia atili toto.

O le i ai o le acetone i le urine e faʻaalia manino ai le maʻisuka. Ona o lenei faʻamaoniga, ua faʻalavelave ai le metabolism. O se tasi o faafitauli e ono tulai mai atonu o le atiina ae o le ketoacidosis, o se tulaga lea e faaputuputu ai i totonu o le toto ia vailaau eletise o oloa gaosiga o gaʻo gaʻo.

Afai e tutusa ma le i ai o tino o le ketone i le urine, o le tele o le kulukose i totonu o le toto e matauina, ona faʻaalia ai lea o le leai o se insulin i totonu o le tino. O lenei tulaga e mafai ona tupu i ituaiga uma o le maʻisuka ma e manaʻomia togafitiga faʻatasi ai ma vailaʻau inisalini.

Suʻega mo auupega i pancreatic beta (ICA, GAD, IAA, IA-2)

O le inisalini e maua mai i vailaʻau peta pancreatic beta. I le tulaga o le maʻisuka ituaiga 1, o le tino lava ia o le tino e amata ona faʻaumatia nei siama. O le tulaga lamatia o le muamua muamua o faʻamaʻi faʻamaʻi o le maʻi naʻo le taimi e sili atu i le 80% o siama ua faʻaumatia.

O le suʻesuʻega mo le siakiina o auupega e mafai ai ona e iloa le amataina poʻo le predisposition i le maʻi 1-8 tausaga aʻo leʻi amataina ona faʻaʻailoga. O le mea lea, o nei suʻega e taua tele le faʻaogaina o le taua i le faʻamalamalamaina o le setete ma le amataina o togafitiga.

O faʻasolosolo i le tele o tulaga e maua i aiga vavalalata o tagata gasegase e maua i le maʻisuka. O le mea lea, e tatau ona latou faʻaalia le fuataga o auiliiliga o lenei vaega.

E 4 ituaiga o auupega:

  • i siama o tamaʻitaʻi a Langerhans (ICA),
  • glutamic acid decarboxylase (GAD),
  • i le inisalini (IAA),
  • ia tyrosine phosphatase (IA-2).

O se suega e fuafua ai nei faailoga e faia i le metotia o le enzyme immunoassay of blood venous. Mo se faʻamaoniga mautinoa, e fautuaina e faia se suʻesuʻega e fuafua ai ituaiga uma o auupega i le taimi e tasi.

O suʻesuʻega uma o loʻo taua i luga e taua i le siama muamua o le maʻisuka o le tasi ituaiga poʻo le isi. O se faʻamaʻi taimi faʻamaʻi poʻo le predisposition i lea tulaga e faʻapupulaina ai le lelei o le taunuʻuga o togafitiga faʻatulagaina.

Auala e fuafua ai le ituaiga o maʻisuka

Mo le filifiliga eseese o le ituaiga o maʻisuka, o suʻesuʻega e faasagatau atu i sel o le beta o loʻo suʻesuʻeina.

O le tino o le maʻisuka ituaiga 1 e maua ai faʻamalosi i elemene o latou lava paʻu. Mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o autoantibodies tutusa e le o faʻamaonia.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le homulini insulin o loʻo galue e avea ma autoigenigen. Ole inisalini o se tino faapitoa pancreatic autoantigen.

O lenei hormone e ese mai isi autoantigens e maua i lenei faʻamaʻi (ituaiga uma o protein o tamaʻitaʻi o Langerhans ma glutamate decarboxylase).

O le mea lea, o le faailoga sili ona maʻoti o le togafitiga a le autobusmone o le pancreas i le maʻisuka ituaiga 1 e manatu o se suʻega lelei mo faʻamautau ile inisalini hormone.

Autoantibodies i inisalini e maua i le toto o le afa o le maʻisuka.

I le maʻisuka ituaiga 1, o isi faʻamaʻi o loʻo maua i totonu o le toto o loʻo tuʻuina atu i suauu beta o le pancreas, mo se faʻataʻitaʻiga, feteʻenaʻi i le glutamate decarboxylase ma isi.

I le taimi tonu lava e faia ai le suʻesuʻega:

  • 70% o tagata gasegase e tolu pe sili atu ituaiga o mea faʻapipiʻi.
  • E tasi le ituaiga meaola e matauina i lalo o le 10%.
  • E leai ni fuamoa patino i le 2-4% o tagata gasegase.

Ae ui i lea, o auupega i le hormoni i le maʻisuka e le o le mafuaʻaga o le atinaʻeina o le maʻi. E na ona atagia ai le faʻafanoga o le fausaga o le cell pancreatic. O faʻasolosolo i le inisalini o hormone i tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e sili atu ona matauina nai lo tagata matutua.

Faʻalogo lelei! O le mea masani, i tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o loʻo faʻaali muamua faʻamaʻi inisalini ma i se maualuga maualuga. E tutusa foi le tulaga masani o tamaiti i lalo o le 3 tausaga.

I le aveina o nei uiga, o le AT o loʻo manatu nei o le suʻesuʻega sili ona lelei mo suʻesuʻega falesuesue e faʻavae ai se siama o le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti.

Ina ia mafai ona maua faʻamatalaga sili ona atoatoa i le siama o le maʻisuka, e le gata o loʻo faʻamaonia le suʻega, ae o le i ai foi o isi autoantibodies o le maʻisuka.

Afai o se tamaititi e aunoa ma le hyperglycemia o loʻo iai se faʻamau o le maʻi autoimmune o le telefoni motu o Langerhans, e le o lona uiga o le maʻi suka o loʻo i ai i le ituaiga 1 tamaiti. A o agai i luma le maʻisuka, o le maualuga o autoantibodies ua faaitiitia ma mafai ona matua le mafaamatalaina.

O le lamatiaga o le tuʻuina atu o le maʻisuka ituaiga 1 i le tofi

E ui lava i le mea moni e faapea o fomaʻi i le hormoni ua lauiloa o le faailoga pito sili ona taua o le maʻisuka ituaiga 1, ei ai tulaga pe a maua nei faʻamaʻi i le maʻisuka ituaiga 2.

Taua! O le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava ona tuʻufaʻatasia. O le toʻatele o tagata e maua i le maʻisuka o loʻo i ai ni ituaiga o ituaiga HLA-DR4 ma HLA-DR3. Afai o se tagata ei ai ona aiga e iai le maʻisuka ituaiga 1, o le tulaga lamatia o le a maʻi o ia e 15 taimi. O le tulaga lamatia e 1:20.

O le masani lava, o maʻi faʻamaʻi faʻapitoa i foliga o se faailoga o le faaleagaina o le autoimmune i sela o tamaʻitaʻi o Langerhans e iloa i se taimi umi aʻo leʻi tupu le maʻisuka ituaiga 1. E afua mai i le mea moni e faapea o le atoaga o faʻailoga o le maʻisuka e manaʻomia ai le faʻaleagaina o le fausaga o le 80-90% o seta beta.

O le mea lea, o se suʻega mo autoantibodies e mafai ona faʻaaogaina e iloa ai le lamatiaga o le atinaʻe i le lumanaʻi o le maʻisuka ituaiga 1 i tagata o loʻo i ai se talaga faʻatuina o le faʻamaʻi o lenei maʻi. O le i ai o se faailoga o le maʻi autoimmune o leseletini motu o Largenhans i nei maʻi e faailoa ai le 20% le maualuga o le aʻafia o le maʻisuka i le isi 10 tausaga o lo latou olaga.

Afai o le 2 pe sili atu faʻamaʻi o le inisalini e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e maua i le toto, o le avanoa o le maʻi na tupu i le isi 10 tausaga i nei maʻi na faʻatupulaʻia e 90%.

E ui i le mea moni o se suʻesuʻega i luga o le auto-anticorps e le o fautuaina e avea o se suʻesuʻega mo le maʻisuka ituaiga 1 (e faʻaogaina foi i isi suʻesuʻega falesuesue), o lenei auiliiliga e mafai ona aoga i le suʻeina o tamaiti i le mamafa o le maʻisuka e tusa ai ma le maʻisuka ituaiga 1.

I le faʻatasi ai ma se suʻega o le faapalepale o le kulukose, o le a mafai ai e oe ona iloa le maʻisuka ituaiga 1 aʻo leʻi faʻailoa mai faailoga faailoilo, e aofia ai le ketoacidosis o le maʻisuka. O le masani a le C-peptide i le taimi o le suʻesuʻega ua solia foi. O lenei mea moni e atagia mai ai le lelei o fua faatatau o galuega o le beta cell.

E taua le matauina o le lamatiaga o le faatupuina o se faʻamaʻi i se tagata o loʻo i ai se suʻega lelei mo faʻamaʻaloga i le inisalini ma le leai o se tala fatu leaga e uiga i le maʻisuka ituaiga 1 e le ese mai le lamatiaga o lenei faʻamaʻi i le faitau aofaʻi.

O le tino o le toʻatele o tagata gasegase e maua mai inisalini (inisinia, inisalini oona,), pe a mavae sina taimi e amata ona gaosia ni mea faʻapitoa i le hormone.

O taunuʻuga o suʻesuʻega i nei maʻi o le a lelei. E le gata i lea, latou te le faalagolago pe o le gaosiga o fomaʻi i le inisalini e afaina pe leai foi.

Mo lenei mafuaʻaga, e le talafeagai le auʻiliʻiliga mo le siakiina o le maʻisuka ituaiga 1 i totonu o na tagata ua uma ona faʻaaogā sauniuniga inisalini. E iai foi se tulaga talitutusa e tupu pe a masalomia le maʻisuka i se tagata na maua i le maʻisuka ituaiga 2 i se mea sese, ma na togafitia o ia i le inisalini malosi e faasaʻo ai le hyperglycemia.

Faamai pipisi

O le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ei ai le tasi pe sili atu faʻamaʻi masimmune. E masani ona mafai ona iloa:

  • autoimmune thyroid disorders (faʻamaʻi faʻamaʻi, Hertimoto's thyroiditis),
  • O le faʻasolosolo o le addison (matua le atoatoa le tino),
  • maʻi faʻapitoa o le celiac (celiac enteropathy) ma le faʻaleagaina o le anemia.

O le mea lea, pe a faʻamaonia se siama o se masini mimimune o peta beta ma faʻapipiʻi le maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona faʻataʻitaʻiina isi suʻesuʻega faaopoopo. E manaʻomia i latou ina ia faʻaesea nei faʻamaʻi.

Aisea e manaʻomia ai suʻesuʻega

  1. Le vaʻaia le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 i se tagata maʻi.
  2. Le vavalo i le atinaʻeina o le faʻamaʻi i na gasegase o loʻo i ai se tala faʻatupu mamafa, aemaise lava i tamaiti.

O afea e Tofia ai Suʻega

O le auʻiliʻiliga e faʻataʻitaʻiina pe a faʻaalia e le tagata gasegase faʻamatalaga o le hyperglycemia:

  1. Se faʻaopoopoga o le volumine o le urine.
  2. Manava.
  3. Paʻu le mamafa o le mamafa.
  4. Faateleina le manaʻo.
  5. Faʻaitiitia le lagona o pito i lalo.
  6. Faʻafitauli leaga.
  7. Togafiti faʻataʻavale i luga o vae.
  8. Manua faʻamalolo umi.

E pei ona molimauina e iuga

Norm: 0 - 10 Unite / ml.

  • ituaiga 1 maʻisuka
  • O le faʻamaʻi o Hirat (AT inisalini syndrome),
  • polyendocrine autoimmune syndrome,
  • o le i ai o auupega faʻapitoa i tapenaga ma inumaga o le insulin.

  • masani
  • o le iai o faʻamaoniga o le hyperglycemia o loʻo maualuga ai le maualuga o le maʻisuka ituaiga 2.

Faiga faʻataʻitaʻiga

Ina ia faia se faʻamaonia saʻo ma faʻatonu togafitiga talafeagai, e tatau i le fomaʻi ona iloa foliga o lenei faʻamaʻi. Auala faʻamalosi mo le maʻisuka e aofia ai:

  • talafesa faafomaʻi
  • talafesa faafomaʻi
  • metotia suesue i potu suʻesuʻe,
  • suesuega i fafo o se tagata maʻi.

Muamua lava, o le suʻesuʻega o le maʻi e faʻaaogaina e fai ma faʻamaoniga o le maʻi. I lenei tulaga, o le tosina atu e tosina atu i foliga o le gasegase o le faamaʻi. E iloa o le maʻisuka o se faʻamaʻi tumau, e mafai ona tumau mo le tele o tausaga ma le tele o tausaga.

E le gata i lea, afai o le aiga vavalalata pe maua i le maʻisuka, o loʻo i ai i le tagata lenei le tele o aʻafiaga o le maʻi. Pe a faʻamaonia le maʻisuka, o faitioga a le tagata maʻi e taua tele. Faatasi ai ma le faaputuputuina o le kulukose i totonu o le toto, ua suia ai le gaioiga o fatuga, ma o le taunuuga lea ua faateleina ai le voluma o le urine tuusao i le aso.

O lenei tulaga e taʻua o polyuria. E tele taimi e masani ona i ai le faʻasalaga masani o le urine.

O le mea taua lona lua o suʻesuʻega faʻamaonia o le fiainu. E foliga mai e le tusa ai ma le talaaga o le faʻamalolo o le tino. Faʻamaumauga o faʻamaʻi mo le maʻisuka e aofia ai le mamafa o le mamafa. O le mafuaʻaga autu o le faʻaitiitia o le mamafa o le solia lea o le metabolism. Glucose o se punavai taua o le malosi.

A aveesea mai le tino, o le vaevaeina o puipuiga ma gaʻo e faateleina, lea e mafua ai le gau o le mamafa. O le isi faailoga o se lagona tumau o le fiaaai. Muamua togafitiga o le maʻisuka e taua tele, aua o le maʻisuka e le masani ai togafitiga e oʻo atu ai i faigata ogaoga. Latou te fesoasoani e faia le faʻamaonia saʻo ma isi faʻailoga.

E mafai e tagata maʻi ona faitio i le paʻu o le paʻu, vaivaiga, faʻaitiitia le faʻaaliga, matagogo.

Faiga Faʻavae Suesuega

E faʻapefea ona iloa le faʻamaʻi e faʻaaoga ai metotia falesuesue? O le faʻamaʻi mulimuli e faia i luga o le suʻega o le toto ma le urine mo glucose ma tino ketone. O le suʻesuʻega o le maʻisuka o le auala sili lea ona taua.

I totonu o se tagata soifua maloloina, o le maualuga o le suka i le anapogi toto toto e 3.3-5.5 mmol / L. I le tulaga e sili atu le maualuga o le kulukose i le toto capillary e sili atu i le 6.1 mmol / L i luga o se manava gaogao, o lona uiga o le i ai o le maʻisuka.

Ina ia mafai ona tautala saʻo ma le sao e uiga i le i ai o le maʻisuka, e tatau ona fai se suega o le kulukose i ni nai taimi ma se vaitau faapitoa.

O le toto e ave i le taeao. I le taimi lava aʻo leʻi faia le taualumaga, e le tatau i le tagata maʻi ona 'ai meaai. O le auiliiliga ua tuuina atu i luga o se manava le aoga. Pe a taitaia se toto sampling, e tatau i se tagata ona malolo, o le isi itu o le hyperglycemia atonu e tupu i le tali atu i le atuatuvale. O se taua taua i le siama o le suʻega ole toleniga o le kulukose.

Faatasi ai ma lana fesoasoani, e mafai ona fuafua le solia o le lagona o le tino i le kulukose. O le faʻatinoga o loʻo faia i luga o se manava leai. O le tagata maʻi e ofoina atu e inu ai le kulukose. I le taimi lava lea ao leʻi oʻo i lenei, o le fua muamua o le suka e faʻatatau. A maea le 1 ma le 2 itula, ona faia lea o se suʻesuʻega lona lua. E masani lava, a maeʻa le 2 itula, o le sugar sugar concentration should be less than 7.8 mmol / L.

Faatasi ai ma le maualuga o le suka i le sili atu ma le 11 mmol / l, e mafai ona fai mai ma le sao o loʻo i ai le maʻisuka. E masani ona i ai se laina o le laina laina e taʻua o le prediabetes.

I lenei tulaga, o le maualuga o le suka o loo i le laina mai le 7.8 i le 11 mmol / L. O nei auiliiliga o auala faʻapitoa faʻamalosi.

Ina ia iloiloina le maualuga o le suka i se vaitaimi umi atu, o se faailoga e pei o le hemoglobin glycosylated ua iloiloina.

Isi metotia o faʻataʻitaʻiga

O lenei faiga e tatau ai ina ia mafai ai ona fuafua le maualuga o le suka i le tele o masina. E masani lava, e itiiti ifo i le 5.9%. O faʻavae mo le maua o le maʻisuka e tele.

E leai se taua tele o le maualuga o le suka i le mimi, o le i ai o le acetone i totonu. Ole iloiloga mulimuli e le patino mo le maʻisuka, o loʻo matauina i isi faʻamaʻi.

Afai e le masalomia taunuuga o suesuega, ona faia lea o se suʻesuʻega faaopoopo o le faʻamalosi o le inisalini. I se tagata soifua maloloina, e 15-180 mmol / L.

Faʻamatalaga o le maʻisuka e masani ona aofia ai le fuafuaina o le maualuga o le C-peptide. O le vaega mulimuli o loʻo faia i totonu o masini o le pancreas mai le proinsulin. Faatasi ai ma se faaitiitia o le gaosiga o C-peptide, o le le atoatoa o le insulin. E masani lava, o lona maualuga e mai le 0.5 i le 2 μg / l.

Mo le suʻesuʻega eseese o le maʻisuka ituaiga 1 mai le lona lua, o le faʻasaga o faʻamaʻi faʻapitoa i pancreatic beta o loʻo suʻesuʻeina. E le gata i lea, o le lepini, o mea faʻapipiʻi i le insulin, e faʻamoemoeina. O le mea lea, o le faʻamaʻiina o lenei faʻamaʻi e faʻavae i luga o taunuuga o suʻesuʻega falesuesue.

O le autu autu o le faateleina o le suka i totonu o le toto. O se suʻesuʻega atoatoa e mafai ai ona e filifili le togi sili ona lelei o le inisalini.

Tuua Lau Faamatalaga