O a vaa e aʻafia i le atherosclerosis i le mea muamua?

Atherosclerosis - o se faʻamaʻi faʻamaʻi e mafua mai i le solia o le gaʻo ma le palatini, e faʻaalia i le faʻaleagaina o laʻau o mea e faʻaaogaina ma muscular-elastic forms i le tulaga o le fofoina i le sex of lipids and proteins, faapea foi ma le faʻateleina o le faʻaogaina o mea e fesoʻotai ai. O le faʻaaliga autu o le atherosclerosis o se faʻamau e faʻamalomiina ai le lumena o le faga, ma mafua ai le le lava o le toto i totoga.

Atherosclerosis o le masani masani o arteriosclerosis, e atagia ai le solia o le metabolism o lipids ma proteins (metabolic arteriosclerosis).

Atherosclerosis ma ona maʻi e fesoʻotai ai - o maʻi fatu faʻamaʻi ma le maʻi cerebrovascular na oʻo mai luga i luga o mafuaaga o le oti i atunuʻu atinaʻe.

O le atherosclerosis o se faʻamaʻi faʻasolosolo faʻatasi ma le aʻafiaga o le tele o mea faʻapitoa ma faʻalavelave, o mea taua, siosiomaga, ma meaʻai e taua tele.

a. Tausaga (faʻatupulaʻia faʻafia i tausaga).

e. Itupa (sili atu ona taatele i alii).

i. Vaʻaiga faaleaiga.

g. Hyperlipidemia (hypercholesterolemia) ma le dyslipoproleidemia:

° faateleina le fua faatatau o le atherogenic (lipoproteins maualalo ma tino maualalo - LDL ma VLDL) ma anti-atherogenic (lipoproteins maualuga maualuga - HDL) lipoproteins, o le masani 4: 1,

° i le 2/5 tagata maʻi, o le dyslipoproteinemia e fesoʻotaʻi ma le faateleina i le maualuga o le LDL ma le VLDL, i le 1-3 - faʻaititia ai le maualuga o le HDL.

g. O le maʻi suka.

• Faʻapitoa foʻi popolega, le atoatoa le tino,afaina, hyperuricemia.

Toto. Mai le tele o manatu o le pathogenesis o le atherosclerosis, o le lipoprotein theory ma le talitonuga o le tali i mea e faaleagaina e tatau ona sili atu ona gauai.

J. Lipoprotein O le aʻoaʻoga o loʻo faʻamatalaina ai le atinaʻe o le atherosclerosis e ala i le solia o faiga faʻavae: lipoprotein catabolism, atinaʻe o hyperlipidemia, faʻavaeina o suiga (suiga), LDL ma le VLDL ma le faʻaaogaina o le faʻatulagaina o le tali o le lipoprotein e le tulafono.

O le tele o cholesterol e taamilo i le toto o se vaega o LDL. E lua auala e faʻapipiʻi ai le cholesterol faʻamalosi i sela: LDL receptor-faʻasalaga ma le LDL le rescepor le endocytosis le faʻasaina.

E masani lava, o le tele (sili atu i le 2/3) o le LDL ua aveesea mai le toto ma faʻaaogaina i sela e maua ai le fesoasoani a le LDL, ma o loʻo i ai i luga o le ate ma le telefoni faʻamaʻi ma taofia ai le faʻasologa o le cholesterol pe a utaina i se liga. Faʻaaogaina o le endocytosis le LDL-faʻataʻitaʻiga, o siama e pulea le manaʻoga mo le cholesterol, lea e talafeagai muamua mo le faʻasologa o le membrane.

O se vaega itiiti o le LDL e faʻaaogaina i sela, e ala i le faʻamaonia o tali o le LDL. Unregulated, i.e. e le o faʻamaoni, endocytosis e faia i le tele o siama o le monocytic-macrophage (reticuloendothelial) faʻaoga e faʻaaoga ai le faʻaaogaina o masini faʻaleleia (masini o "suauu faʻatautau").

O le taua o le ala le resitala ole ala le tulafono mo le faʻamamaina o le LDL faʻapupulaina le malosi i le hyperlipidemia, pe a poloka le tele o le LDL receptors ma faʻaleleia le LDL. O le le faʻasaina o le LDL i lalo o nei tulaga e mafua ai le le manuia o le faʻaaogaina o le cholesterol, lona tele o le faʻaputuina ma le fausia o foamy, poʻo le xanthoma, sela (mai le Eleni Xantos samasama) lea e fesootaʻi ai le atherogenesis.

B. Leory faʻaleagaina le tali i le avea ai o se vaega muamua i le atherogenesis (o le tupu o se atherosclerotic plate plate), na ia manatu e faaleagaina i, vaa, e mafai ona mafua mai i le tele o. Faʻatonuga, hyperlipidemia, faʻalavelave faʻainisinia, faʻalavelave, togafitiga puipuia, toxins, viruses poʻo isi faʻamaʻi pipisi, tulaga o le hemodynamic (maualuga o le toto, toe faʻafefeteina, faʻalavelave faʻafefe o le toto i totonu o le vailaʻau vavalalata, ma isi).

Tulagapathogenesisatherosclerosis,

Talu ai ona o lona natura multifactorial, e mafai ona avea ma sui e pei ona taʻua i lalo:

O le atinaʻe o le atherogenic dyslipoproteinemia (i le tele o tulaga), faʻatasi ai ma foliga vaaia o lipoproteins ua suia, lea e matua aʻafia e le gata i le endothelial sel (faʻaaoga faʻamaumauga V'L-VLDL ma le faʻataʻitaʻiga) ma tuʻuina atu i le subendothelial space.

Faʻaleagaina i le methiolum ma le lipoproteins ua faʻaleleia poʻo isi mea (faʻamaʻi, fomaʻi puipuia, siama vevela, ma isi).

Faateleina le mafai ona gasegase ma le faʻaaogaina o mea plasma, e aofia ai le lipoproteins, i totonu o le intima.

O le faʻafeiloaʻiga o platelets ma monocytes i le endothelum (i lalo o le faatosinaga o adhesins e faʻaalia pe a afaina), le femalagaaʻi o monocytes i totonu o le intima, lo latou liua i macrophages galue ma le gaosia o le tele o cytokines (interleukin-1, .

5. Malaga i le vavalalata ma le faateleina o sela maso musele (HMC) i lalo o le faatosinaga o le tuputupu aʻe o le platelet mea e natia e macrophages, methiolum ma le HMC lava ia, o le a avea ma se penepene synthetic (e masani lava ona fai ma faailoga o le phenotype), synthesize collagen and fibers, proteoglycans, ie fai ma faavae o le atherosclerotic plate.

O isi suiga o le lipoproteins i le vavalalata (e masani lava o le faʻamalosia i lalo o le aafiaga o mea na mafua mai i le macrophages), o le faʻavaeina o complexes ma proteoglycans, o latou puʻeina e macrophages, lea, pe a faʻaitiitia le faʻaaogaina ma le faʻaaogaina (muamua lysosomes), e tumu i le lipids ma liliu atu i le xantoma. O se vaega o sela o le xantoma o loʻo fausia mai GMC, lea, o loʻo i ai ni faʻaaliga mo suiga o p-VLDLPs, e le faʻamaoniaina.

O suiga mulimuli i le pusa e fesootaʻi ma le fausia o capillaries i lalo o le aafiaga o le tuputupu ae (RF), le aofia ai o isi elemene elemene - o lymphocytes T ma B, fibroblasts, siaki o matagaluega tutotonu, sclerosis, hyalinosis, calcification.

Suiga o le faʻaogaina o mea. O laʻau o le elastic (aorta) ma le muscular-elastic (gaʻo lapopoʻa tele) e masani lava ona aʻafia, o le a itiiti lava le faʻamalosi o le muscular i totonu o le gaioiga.

O aʻu. Macroscopicsuiga e atagia ai le loloto o le faagasologa.

vaega o lanu samasama po o lanu samasama-lanu (lanu), o nisi taimi e fusia ma fausia ai ni paʻu, ae aua nei oso i luga o le pito i luga o le vevela,

e muamua ona latou aliali i totonu o le fale i luga o le puipui pito i tua ma i le nofoaga o le faʻalauteleina o ona lālā, mulimuli ane i laʻau tetele.

uila po o le taamilosaga, paʻepaʻe paʻepaʻe poʻo samasama-paʻepaʻe e tulaʻi i luga aʻe o le pito i luga o le intima, e masani ona fusia, tuʻuina atu le vavalalata o foliga vaaia ma vaapiapi le lumena o le faga,

o le tele lava o taimi, o pepa e fai i le aoma, o le fatu, fatugaʻo, vaevaega, gaʻo,

e masani lava ona afaina ai vaega ia o toto toto e aafia i le hemodynamic (mechanical) o aʻafiaga - i le itu o le faʻalaina ma le punou o le gaʻo.

a. Paʻu faʻamaʻi ma le faʻasolosolo (ulugalii e le atheromatous).

e. Lafoaʻi i totonu o le mafiafia o le plaque (hematoma intramural).

i. Le faʻavaeina o le thrombotic overlays i luga o le site o le uluaʻi o le papa.

• O faʻasalaga faʻalavelave e fesoʻotaʻi ma le atinaʻeina o le fatu fatu (i le thrombosis), le faʻamalosia e le gata i le thrombotic ma le atheromatous masses, le fausiaina o se gasegase o le vaa i luga o le site o le ulceration, ma le totoga o le toto pe a faaleagaina le puipui o le vaa e se ulutala atheromatus.

4.Faʻamaumauga, poʻo le atherocalcinosis- o le vaega faaiu o le atherosclerosis, lea e faamatalaina i le lafoina o suauu calcium i ni mea lapoʻa, ioe. lo latou fuafuaina.

• O ituaiga eseese o suiga o le atherosclerotic e masani lava ona tuufaatasia, lea e taʻu mai ai se auala e pei o le atherosclerosis.

IIMicroscopic (morphogeneticstaugofie) laasaga.

• Suiga o amio e atagia ai le le atoatoa o le faʻafitauli i le atherosclerosis, faʻateleina le faʻaleagaina ma le faʻaleagaina o lagona.

Televise masini eletiseluga: i totonu pata o lipids, protein plasma, fibrinogen (fibrin) e maua i totonu o le subintimal layer. I le amataga, o le faateleina o MMC ma macrophages e mafai ona matauina.

• Faʻasalaga fofo o le faʻafefe, ae maise lava i ona vaega eleelea, lipids (cholesterol), lipoproteins, proteins, faʻaalia o le xantoma (o maso musele maso ma macrophages, o le cytoplasm lea ua tumu i le lipids) o uiga lelei ia.

• Taʻitaʻi atu i le faʻavaeina o le gaʻo ma laʻau. Faʻasolosolo iloa pe a paʻu i Sudan 3:

i totonu o le vevela, le lipine pepelo ma lipene xantoma e paʻu i le lanu mumu-lanu mumu.

• O le uiga o le faʻalauteleina o mea fesoʻotaʻiga o meaʻai i totonu o vaega o le lafoaʻi ma le faʻamavaeina o lipids ma proteins, lea e oʻo atu ai i le fausiaina o le fibrous plate.

• I le pito o le papa, ua tupu mai ni neoplasms o vevela vevela, lea ua avea foi ma punaoa faaopoopo o lipoproteins ma pulu plasma.

O le pala o vaega tutotonu o le pusa ma le fatuina o gaʻo-gaʻo-pele, lea e maua ai tioata cholesterol, o uiga ia.

I le pito o le papa, o le tele o vaʻa ua iloa e tupu mai vasa vasorum, faʻapena foʻi ma sela o xanthoma, lymphocytes, ma sela plasma.

O le vaega pito i fafo o le mea e faʻaogaina ai le tino, faʻamafaʻatasi o le tele o le atheromatous mai le lumenga o le vaa, ua taʻua o le "tapuni".

O le muscular membrane e tele lava ina atrophies, o nisi taimi e maua ai le pala o le atheromatous, ma o le taunuuga lea e oʻo atu ai le papa i nisi tulaga i le faʻasalaga.

I le fesootaʻi ma le faʻaumatiaga o vaʻa fou faatoa gaosia, o loʻo afaina ai le afaina i le mafiafia o le plaque (hematoma intramural).

• E tupu pe a paʻu le paʻu o le paʻu (ulutala o le atheromatous) - o se faaletonu faʻaleaga e masani ona ufiufi e masini thrombotic.

• Faʻavaeina o sima calcium i masini atheromatus numera dystrophic calcification.

Faiga o le falemaʻi ma le morphologicalRosclerosis

Faʻalagolago i le nofoaga autu i totonu o se vaitafe vasa faapitoa, o faʻalavelave ma taunuʻuga e taʻitaʻia ai, atherosclerosis o le aorta, faʻamau o le fatu, fatu o le cerebral, fatuga o fatugaʻo, fausaga o le intestinal, o loʻo i lalo vae.

I nei ituaiga uma, lua suiga e mafai ona matauina.

a. O le vaivai o le fafaga fafaga i se atherosclerotic plate e taitai atu ai i le le atoatoa o le toto ma le suiga o mea e faia - o le dystrophia ma le atrophy o le parenchyma, faʻasalalauina le lauulu o le stroma.

e. O le gasegase o le faga fafaga, e masani lava ona fesootaʻi ma faʻamaʻi faigata - o le afaina, o le thrombosis, e oʻo atu ai i le gasegase gasegase matuia ma le atiina ae o le necrosis - osofaʻi fatu, gangrene.

E le gata i lea, i nisi tulaga, o le loloto o le gasegase o le atheromatous e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o le anerysm, o lona uiga. faʻapipiʻiina o le puipui o le uaea i le liona ma le malepelepe mulimuli ma le afaina.

Aoric Atherosclerosissili ona taatele.

O suiga e sili ona taua i le itu o le manava ma e masani lava ona faʻatusalia e le maʻi faigata ma le fuafuaina.I lenei itu, o le thrombosis, thromboembolism ma le faʻamalosia o maso o le atheromatous e masani lava ona tutupu faatasi ai ma le atinaʻeina o fatu fatuga ma le gangrene (intestines, lower extremities).

E masani lava, e tupu le ola o le anerysm, lea e mafai ona faʻafiafiaina, faʻapitoa poʻo le faʻalanu.

1. O le vaeluaina o le anerysm ma le tafe (e tele lava ina iai le hematoma retroperitoneal) e mafai.

2.Atherosclerosis o gaʻo o le fatu.

• E maua ai se faʻamaʻi pipisi, o le faʻaogaina o le tino o le dystrophic ischemic focality, infarction myocardial, tele-focal (post-infarction) ma faʻasalalau tamaiti laiti cardiosclerosis.

3.Atherosclerosis o laʻau o le faiʻai.

• O le faavae o maʻi o le cerebrovascular, o le tele o ona uiga iloga o suesuega o meaʻai ma le gasegase o le cerebral infest (stroke).

• Suesuega umi mo le umi o le cerebral cortex ona o le atherosclerosis oona e mafua ai le atrophy o le cerebral cortex, le atinaʻe o le atherosclerotic dementia.

4.O le atherosclerosis o le gaʻo.

• E taʻitaʻia ai le atinaʻeina o vaega taʻitasi o tina i le parenchyma atrophy faatasi ma le paʻu ma le sclerosis o le stroma, poʻo le fatu e osofaʻi ma le faʻavaeina mulimuli o sikula e leʻo. Faʻamalosi atherosclerofatuga faʻanofo (atherosclerotic nephrosclerosis).

• O le iʻuga o le tui o le tino i le atherosclerosis, ua tupu ai le maualuga o le faʻafouina o le toto.

5.Atherosclerosis o laʻau o le intestinal.

O le faʻaopoopoga o le thrombosis e oʻo atu ai i le gangrene o le inumaga.

O le atherosclerosis o suauu mesenteric e mafai ona mafua ai le atinaʻega o siama o le siama, lea e masani ona aʻafia ai le pito i lalo o le koluma (splenic angle) ma le rectosigmoid colon.

6.Atherosclerosis o laʻau o lima.

O laupega femoral e masani ona afaina.

Faatasi ai ma le faaopoopoina o le thrombosis, atiaʻe le gangrene o le atherosclerotic o le limb.

O le taofiofia o le atherosclerosis i le tulaga o le le atoatoa o le faʻamaloiloina o le tafega e oʻo atu ai i le atrophy muscle ma se faʻamaoniga lelei o le vavalalata faʻapipiʻi (tiga e tupu i vae pe a savali).

1.O a ituaiga o vaa e aafia i le atherosikuea?

e. Laʻau laiti.

Fua o le ituaiga e faʻaaoga.

D. Arteries of muscle-elastic type.

2.O le a le sootaga i le va o le atherosclerosis ma le arteriosclerosis?

a. Atherosclerosis o se ituaiga o arteriosclerosis.

B. Arteriosclerosis o se ituaiga o atherosclerosis.

c Atherosclerosis - metabolic arteriosclerosis.

Atherosclerosis - senile arteriosclerosis.

Atherosclerosis - allergic arteriosclerosis.

3.O le a le mea e ola ai (mea taua e taua telei le atinaʻe o le atherosclerosis?

e. Se faʻaopoopoga ile fua ole LDL ile HDL.

i. Faʻaitiitia le fua o le LDL i le HDL.

Faʻaaliga faʻaonapo nei e faʻamatalaina ai le telefoniauala o le atiaʻe o le atherosclerosis i le hyperlipidemia (1), o tusitala o lenei manatu (2),

1) a. Meaʻai.

Mr. I. Goldstein ma Mr. Brown.

5.O le a le membrane o le puipui o le vaa e aafia aiatherosclerosis?

i. O fafo ma ogatotonu.

! d. Totonu ma fafo.

6.Mo faʻaaliga taʻitasiatherosclerosis (1, 2) filifili talafeagaiigoa o le morphological e aofia ai (a, b, c, d, e).

1. Lapoʻa gaʻo ma afifi.

2. Pusa fila.

a. O le Intima e lamolemole.

e. Paʻepaʻe samasama-samasama i feusuaiga.

i. Fesoʻotaʻi i le laasaga o le lipoidosis.

g. O laʻasaga o le liposclerosis ma le atheromatosis e talafeagai.

u. Faʻasalaga i papa.

7.Mo ituaiga uma o suʻesuʻega e tupu pe aatherosclerosis (1, 2), filifili le mea talafeagaisuiga i totoga i totonu (a, b,c, d, e).

D. Dystrophy ma le atrophy o le paranoy organ.

8.Suiga talafeagai i totoga i totonuma le atherosclerosis o le aorta.

a. O le thromboembolism pulamonary.

e. Gangrene o pito pito i lalo.

i. Brown atrophy o le ate.

gangrene o inumaga.

D. Infarction o fatuga, faʻailoga o le faʻailoga post-infarction.

9.Faʻaaogaina o suiga o le tino ma le atherosclerosisrose o le au.

a. Arteriolosclerotic nephrosclerosis.

e.Atherosclerotic nephrosclerosis.

Faʻaleagaina o le Renal, faʻamaʻi faʻauʻu.

u. Faʻailoga o le atrophy o le tina.

10.Mo suʻega taʻitasi (1, 2), filifili se uigafaʻatauga (a, b, c, d, e).

Atherosclerotic aortic anerysm.

Syphilitic Aortic Aneurysm

a. E tele taimi e faʻalauteleina ai i le alu aʻega o le aorta ma le faʻailoga.

e. O loʻo faʻamau i totonu o le manava o le manava.

i. O totonu o le Intima e foliga mai o le paʻu o le paʻu.

O le faagasologa o loʻo faʻaalia i totonu o le vaʻaia o le aorta.

u. Pe a pisipisia i lesese (fuchselin), e iloagofie suiga o uiga.

11.Atherosclerotic suiganephrosclerosis.

a. Faʻailoga matuia i fatugaʻo.

e. O le pito i luga o le tino.

i. O le luga ua lelei ona fatuina.

Ua faʻaitiitia le tele.

u. O loʻo i ai foliga foliga lanu.

12.O se tagata maʻi e 85-tausaga le matua na maua ai le toto maualuga na tuʻuina atu io le falemaʻi o se tulaga ogaoga: malamalamae leai se itu taumatau saʻo.I nai tausaga talu ai na mafatia ai i le maʻi o le faiʻaitoto toto, mulimuli ane o le autusa i ai le dysarthria. Oti i le edemafaiʻai ma le faʻavaeina o le ogalaau. O a suigai totoga e mafai ona iloa e le autopsytamaʻitaʻi?

a. O le fatu o Ischemic i le itu tauagavale o le mafaufau.

e. Kiona i le itu tauagavale.

i. Hematoma i le itu tauagavale o le itumalo.

o. O le atherosclerosis o le fatufatu o le gaʻo, o le thrombus i le ogatotonu o le cerebral ogatotonu.

O le maʻi e mafai ona mafua i le vaega o faʻamaʻi o le cerebrovascular.

13.O se tagata maʻi i le 70 tausaga, i le taimi ua tuanai na mafatiamyocardial aft, osofaʻi fatu o le ischemicfaiʻai, na talia i le falemaʻi mo le teleglan o le vae taumatau. Na oo mai le otituputupu aʻe o mea faʻapitoa o le cardiovascular leailava. Suiga atonu e faʻafouinamaʻa i autopsy?

a. O fatugaʻo e laʻititi, maoaʻe, ma le lautele o le fogafale.

e. O le toʻalua o le aorta e le mafaamatalaina, faatasi ai ma le tele o ulugalii e ufiufi e le parietal thrombi.

i. Ua faaitiitia le fatu, o se maʻila tetele i le puipui o le ventricle agavale.

Mr. Cyst i le mafaufau.

D. Muscat ate.

14.O le fea o nei suiga e sili atuaofaʻi tutusa atherosclerosis?

a. Faʻaleagaina e le lipids (cholesterol) o se vaimalini vavalalata tele.

e. Luga o le lipid o se paʻu ogatotonu o le vaeluaga o le vaeluaina.

i. Necrosis ma suiga faafomaʻi i le ogatotonu o le aorta.

o. Faʻamaoniaina o le ogatotonu faʻasolosolo.

D. Fua o vasculitis vasa vasorum.

15.O nei mea uma e faʻateleina vele atinaʻe o le atherosclerosis, o lona uiga. javtulaga lamatia, sei vagana ai:

e. O le maʻi suka.

O le faateleina o le HDL i totonu o le toto.

16.Faailoga iloga o le vaʻavaʻaatherosclerosis?

a. Faʻateleina le endothelial permeability.

e. Faʻaopoopoina o le glycosaminoglycans acidic i le vavalalata.

i. Le faʻaalia o le xantoma.

Le faʻaumatiaga o le tino pito i lalo.

D. Faʻaleagaina o le kulupu ma le fila.

17.Fomaʻi ma morphological forms o le atherosclese rosa?

e. Atherosclerosis o laʻau o pito i lalo ifo.

i. Atherosclerosis o arteries o fatugaʻo.

Atherosclerosis o le aorta.

D. Mesenteric form.

18.Faailoa atu suiga o le natura i le loto,tuusaʻo tuusaʻo ma le atherosclerosisfausaga faʻamaʻi.

a. Faʻapipiʻiina o le avanoa faʻapitoa.

e. Faʻaleagaina o le myocardial.

i. Hairy fatu.

o. fatu faʻamaʻi fatu.

u. hyperphophy lemonia.

19.I le suʻesuʻega o le toesea o le coo le maualalo na maua ai o le vae vae ua mamagofulufulu mamoe, paʻu, uli, tuaoi ma putamai laumei ua lelei ona faʻaalia. Filifilioi latou ia e saʻo mo se tulaga tuʻuina atuNiya.

a. Faʻamatalaga: gangrene matutu o le vae.

e. Sa maua le atherosclerosis ma se thrombus i le fusi fafine.

i. O le lanu o le tino ma le gangrene e mafua mai i le uʻamea uʻamea.

Suiga o le vae - o se faʻaaliga iloga o le maʻisuka.

O le mafuaʻaga o suiga i le vae o le thrombosis o le loloto o veins o le vae pito i lalo.

20.O se maʻi 64 tausaga, mafatia mai se taimi umimaʻisuka tumau, na faʻafuaseʻi ona oʻo mai le tigamanava, ata o le gasegase o le intestinal maogaoga malosi. O aiaiga uma e saʻo.mo lenei tulaga, sei vagana ai:

a. O le tagata gasegase e iai se fomaʻi o le atherosclerosis.

e. O le tagata gasegase o le susu gangrene o le inumaga.

i. O le faʻaaliga na faʻaalia i le atherosclerosis ma le thrombosis o gaʻo mesenteric.

O faʻalavelave o le tootoo laiti e faʻaloloa, lanu uliuli i le lanu, o le paʻu vela e lamolemole, susulu.

O faʻalavelave o le atigilima laʻititi e faʻafefeteina, lanu violē-lanu i lanu, o le manoa vela o se mea mataga.

1. g, D. Atherosclerosis e masani lava ona atiina ae i le ogatotonu o le elastic (aorta) ma muscular-elastic (gaʻo tetele toto). I le i ai o le maualuga o le maualuga, o le atiaʻe o atherosclerotic suiga i tamaʻi laititi e mafai (pe a fai e leai se taua o le toto maualuga).

a, i. Arteriosclerosis o se manatu e faʻapipiʻiina ituaiga uma o sclerosis o laʻau, e tusa lava po o le a le mafuaaga ma le masini o lona atinaʻe. O le atherosclerosis e na o le masani masani o arteriosclerosis, lea e atagia ai le solia o le metabolism o lipids ma proteins - metabolic arteriosclerosis. I le faʻaopoopoga i le atherosclerosis, o le masani masani o arteriosclerosis o arteriolosclerosis (mo le maualuga), senile arteriosclerosis, numera muamua o le ogatotonu o maʻa (Mencheberg medial calcification), e aofia ai le i ai o faʻataʻotoga o foliga i totonu o le musele musika o laʻau o loʻo i totonu o tagata matutua nai lo le 50 tausaga.

a, b, e. O se tasi o mafuaʻaga autu i le pathogenesis o le atherosclerosis o le hypercholesterolemia (hyperlipidemia). O le taua tele i lenei mataupu o le fua faʻatusatusa o le maualalo ma le maualuga o le lipoproteins (atherogenic lipoproteins) ma le maualuga (antiatherogenic), e masani lava 4: 1 ma matua faateleina i le atherosclerosis. O le Hyperglycemia - o le autu autu o le maʻi suka o se tulaga lamatia lea mo le atiaʻe o le atherosclerosis, talu ai o loʻo aʻafia ai ma le solia o le gaʻo gaʻo i le atinaʻe o hyperlipidemia.

1 g, 2 g Suesuega Amerika Amerika I. Goldstein ma Mr. Brown i le 1985 na latou maua le Nobel Prize mo le faamaonia o le talitonuga o le talipupuni o le atinaʻeina o nisi o aiga masani o le atherosclerosis faʻateleina. E tusa ai ma lenei manatu, o le faʻaleagaina o siama i le LDL receptors e oʻo atu ai i le hyperlipidemia ma se suiga i tulafono faatonutonu, o lona uiga. faʻatautaia ma le fesoasoani a le faʻamaumauga mo le LDL, puʻeina ma le faʻaaogaina o le LDL, unregulated (extra-LDL receptor) cello endocytosis (o le tele o le tino o le monocyte-macrophage system) e faʻaaoga ai le faʻaaogaina o faʻamaumauga o le "faʻataʻitaʻiga" o le faʻaaliga). O le le faatonutonuina o le LDL i lalo o nei tuutuuga e mafua ai le le mafai ona faʻaogaina o masini eletise mo le cholesterol, o lona faʻaopoopoga i le cytoplasm, o lona uiga. o le faʻaalia o le xantoma o loʻo iai le atherogenesis. O le mea moni lava, o le matafaioi a le LDL e talia le atherosclerosis o le lautele. I le hyperlipidemia faʻatoʻateleina, o le LDL e le atoatoa le faʻaavanoa, ae i isi tulaga e mafai ona avea ma tulaga lua ma galue e avea o se vaega faʻapitoa. O le mea lea, soʻo se hyper-p-lipoproteinemia, e aofia ai le mafuaʻaga o le faʻaaogaina o meaʻai e maua i le cholesterol ma gaʻo gaʻo, e mafua ai le faʻaitiitia o le faʻamaoniga o le LDL ma le leoloa o le endocytosis cellular, e le toe faʻagasoloina o faʻalavelave e tupu mai i aʻafiaga o LDL receptors. O le lamatiaga o le atherosclerosis o loʻo faʻatupulaʻia ma le matua e mafai foi ona fesootaʻi ma le mauaina o ni faaletonu o agavaa ma le tele i LDL, o le a mafai ai ona oʻo atu i le hyperlipidemia.

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, o aʻafiaga o arteries o le tino ma le muscular-elastic ituaiga e aʻafia.

1 a, b, 2 b, t O meaʻai ma fasi paʻu e le suia ai le uiga o vavalalata: e tumau pea le lalelei, ae maua mai le sulu samasama.O meaʻai ma afaina e fetaui lelei ma le tulaga o le lipoidosis. Palama lanu samasama-lanu paʻepaʻe i le lanu, e fetaui ma le laasaga o le liposclerosis ma le atheromatosis. Afai o loʻo i ai ni afaina i totonu o le fata, ona mafua lea o suiga i liʻa faigata.

Mafuaaga o le faamai

O le atiaʻe o le atherosclerosis e mafai ona fesoasoani i le tele o mafuaaga. I le taimi nei, o suʻesuʻega e leʻi faʻalagolagoina le aʻafiaga o mafuaʻaga e fesoasoani i le atinaʻeina o le faʻamaʻi. E faailoa e tagata suʻesuʻe se numera o mea e ono faʻaosofia ai foliga o se maʻi.

Faatasi ai ma i latou, o mea nei e ono afaina ai e faapitoa le iloga:

  1. Vaʻaiga faʻapitoa - o le aʻafiaga o le atherosclerosis i aiga vavalalata e masani ona matauina. Ua taʻua lenei mea o se "talafaasolopito o aiga ua mafatia,"
  2. O le mamafa tele e le lelei mo soʻo se tasi e faaopoopo i kilokalama, ma mo le atherosclerosis o se tulaga sili ona lelei, talu ai o le gasegase e faʻaleagaina ituaiga uma o metabolism, e aofia ai le lipid,
  3. Le faʻaleagaina o le ava malosi - e aʻafia ai aʻafiaga uma ma toto toto, faʻafeiloaʻi le suia o la latou fausaga,
  4. O le ulaula - nicotine ei ai sona aafiaga leaga i luga o mama, faʻaleleia le mafai ona mafai ona faʻaogaina le puipui o le lapisi, faʻapupulaina ma sili atu ona vaivai,
  5. E amata ona matauina e tagata le uluai faʻaaliga o le atherosclerosis i le averesi 10 tausaga muamua atu nai lo tamaitai, ma faʻamaʻi faʻafa ona faʻi,
  6. Tausaga - e taua tele le sao i le atinaʻeina o le faʻamaʻi, aua a mavae le 40 tausaga o le a sili atu ona faʻafesoʻotaʻi le tino i faʻafitauli faʻapitoa,
  7. O le maʻi suka atonu o se tasi lea o mafuaaga aupito sili ona leaga, aua o le maʻisuka e faʻaleagaina ai mea laiti i le tele ma le tele o vaa (micro- ma macroangiopathy), lea e na o le saofaga i le teuina o pusa atherosclerotic i totonu o puipui,
  8. O se olaga e le masani ai - faatasi ai ma se vaega itiiti o gaioiga faaletino, soo se tagata e amata malie ona maua le mamafa, ona iloa lea o le faagasologa,
  9. Soo se soliga o le lipid metabolism, aemaise lava - o se faaitiitia i le maualuga o lipoproteins maualuga, lea e "lelei", ae le o le atherogenic cholesterol,
  10. O le gasegase metabolic o le igoa lautele lea mo ia ituaiga o faʻalauiloa e pei o le maualuga o le maualuga, o le ituaiga o meaʻai tele (sili atu ona gaʻo i totonu o le manava), maualuga triglycerides ma le faʻavaivaia o le kulukose (atonu o se faʻamalolo o le maʻisuka)
  11. Faʻanatinati masani, faʻalavelave, faʻalavelave faʻalagona - ona o latou, o le mamafa e masani ona faateleina, ma o le vaa, i le isi itu, e aʻafia i le ogaoga o spasm.

E tatau ona maitauina i se isi itu, i le i ai o faʻamaʻi nei, o le atherosclerosis e maua mai i se faʻataʻitaʻiga faʻasoifua maloloina ma sili atu ona faigata.

O nei faʻamaʻi e pei ona taʻua i lalo:

  • O le maʻi suka
  • Faʻasaʻo maualuga,
  • Mafuaaga
  • Soifua o Raynaud
  • Faʻailogaina o le atrial,

E le gata i lea, o lenei vaega o faʻamaʻi e aofia ai le faaletonu o le cardiovascular system.

Le uiga o le atherosclerosis

O faailoilo o le atherosclerosis e faʻalagolago lava i luga o le nofoaga o le teuina o atherosclerotic plate, o lona uiga, o le vaa na faaleagaina. I totonu o le tino o le tagata, o fomaʻi e atiina ae le atinaʻe o le faʻamaʻi i nofoaga manino o loʻo maua. O vailaʻau tetele ma le faʻaleleia o vaʻa ma se atigi muso lelei e mafai ona aʻafia i le faʻamaʻi.

O nei ipu i le tino e:

  1. Maea o mea lilo.
  2. Aorta.
  3. Vaitafe.
  4. Measenteric (poʻo mesenteric) arteries.
  5. Renal arteries.
  6. Fua o pito i lalo ifo.

O ituaiga taʻitasi o vaʻa faʻapitoa e iai ona lava uiga i le fausaga faʻavae.

O vaega o le fausaga o le anatomical ei ai sona aafiaga taua i le gasegase o le faamaʻi ma ona faʻaaliga autu i totonu o le tino, lea na iai ni suiga faʻapitoa.

Faʻalagolago i le fea o vailaʻau e aʻafia ai, e tele ituaiga o togafitiga e iloagofie, e eseese i le foliga mai o faailoga iloga o faʻataʻitaʻiga i le faagasologa o le alualu i luma.

Faʻaalia o toto toto ma faʻamatalaga uiga o le atherosclerosis


Laʻau o mea lilo o maliu - latou te ave le toto o le okesene i le loto. Pe a aʻafia i latou, o le myocardium e le lava le okesene e maua, ma e mafai ona faʻaalia i foliga o faʻamaʻi angina.

O le Angina Pectoris o se faʻamaoniga tuusaʻo o le maʻi fatu fatu (CHD), lea e oʻo ai i le tino ma le ogaoga o le mu, faʻamaʻi tiga i tua o le sternum, puupuu le manava ma le fefe i le oti. Angina pectoris e igoa o angina pectoris.

O ia faʻaʻailoga e masani ona tupu i le taimi o le malosi o le malosi o le tino, ae ui i lea, i le tele o faagasologa o taʻavale, e mafai ona latou faʻalavelave i le malologa. Ona tuu lea o le siama o le angina pectoris. O le tele o mea leaga e mafai ona faʻaleagaina ai le gaʻo e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaogaina o le myocardial - necrosis o le "necrosis" o le site o le myocardial. Ae paga lea, pe a ma le afa o mataupu, o le fatu fatu e mafai ona oo atu ai i le oti.

Aorta - O le mea pito i masani ona afaina ai le va. I lenei tulaga, o faitioga a tagata gasegase e mafai ona vavalalata, mo se faataitaiga, o le vaivaiga, vaivaiga lautele, o nisi taimi e vaivai, itiiti le tiga o le pusa.

O gaioiga Cerebral (vaʻaia o le vavalaʻau) - ei ai se faʻamaoniga faʻapitoa. O tagata maʻi e faʻalavelaveina i mafaufauga faaletonu, latou te matua pagatia, o latou uiga e masani ona sui. E ono i ai ulu o le ulu ma le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular (faʻasolosolo faʻasalaga o le ischemic). O ia ituaiga o gasegase e iloa e le Ribot sign: e mafai ona latou manatuaina mea na tutupu i le sefulu tausaga talu ai, ae toetoe lava a le mafai ona taʻuina le mea na tupu i le aso pe lua talu ai. O aʻafiaga o ia soliga e matua le lelei - o se paʻu e mafai ona tupu (maliu o se vaega o le faiʻai).

Mesenteric (poʻo mesenteric) arteries - i lenei tulaga, o vaʻa e pasia le feʻau o le inumaga ua aafia. O se faiga faapena e seasea ona tupu. O le a popole tagata e uiga i le vevela tiga i totonu o le manava, faʻalavelave o meaʻai (faʻaoʻo poʻo le manava). O se taunuuga matuia atonu o se fatu osofaia o le inumaga, ma mulimuli ane gangrene.

O le tele o gafa o se gaioiga ogaoga. Muamua, o maʻi e amata ona faʻateleina le mamafa, ma e toetoe a le mafai ona faʻaitiitia i le fesoasoani o fualaau faasaina. O le maualuga lea o le maualuga (maualuga, symptomatic) maualuga. E ono iai foʻi le tiga i le vanu o le lumbar, faʻafitauli laiti ile urination. O se faagasologa malosi e mafai ona taitai atu ai i le atinaʻeina o le le atoatoa.

Fua o le pito i lalo - o nei mea e aofia ai le femoral, popliteal, tibial and arteries o le vae mulimuli. O lo latou atherosclerosis e masani ona faʻaumatia, o lona uiga, o le faʻafefeteina o le lumenia o le vaa.

O le faʻamaoniga muamua o le "faʻagasologa o le faʻamalosi" o maʻi - e le mafai e tagata maʻi ona savavali mo se taimi umi e aunoa ma le taofi. E masani ona latou taofi aua latou te faitio i le paʻu o vae ma vae, o se lagona mu i totonu, pale paʻu poo le cyanosis, o se lagona o le "goose bumps". Aʻo isi faitioga, e masani ona faʻalavelaveina le tupu aʻe o lauulu i luga o vae, faʻamaeʻaina o le paʻu, foliga vaaia o ulupala o faʻamalolo e le o faʻamalolo, o se suiga i foliga ma lanu o fao.

Soʻo se mea e afaina ai le paʻu e oʻo atu ai i maʻi papala, lea e mafai ona tupu mulimuli ane i le gangrene. O lenei mea e sili ona lamatia mo le maʻisuka, ma o le mea lea e matua fautuaina ai latou te tausia lelei o latou vae, fai ni seevae e le gaoia, e le sili atu ona maualuga o latou vae ma sili ona tausia.

O le pulusation o le gaʻo o le pito i lalo ole pito i lalo e mafai foi ona mou atu.

Taʻiala faʻamaonia mo le atherosclerosis


O le suʻesuʻeina o le atherosclerosis e faʻavae i luga o le tele o taʻiala. I le taimi muamua, o iloiloga a le tagata gasegase, ma faalagolago ia i latou, e mafai e se tasi ona matemate pe o fea na tupu ai suiga.Ina ia faʻamaonia le uluaʻi suʻesuʻega, ua faʻataʻitaʻiina suʻesuʻega suʻesuʻe ma suʻesuʻega faʻavae.

Faatasi ai ma metotia suʻesuʻe suʻesuʻe, e sili atu le suʻeina ole suʻega ole toto, lea o le a iloiloina ai le maualuga o le cholesterol atoa. E masani lava i le atherosclerosis, o le a faateleina. O le masani o le cholesterol atoa e 2.8-5.2 mmol / l. Mo se auiliiliga sili ona auiliili o le lipid composition o le toto, o le lipid profile ua faatonuina. Faʻaalia le maualuga o ituaiga uma o lipids io tatou tino:

  • aofaʻi cholesterol
  • lipoproteins maualalo vaivai (cholesterol leaga),
  • lipoproteins maualalo maualalo,
  • lipoproteins vaeluagalemu,
  • maualuga lipoproteins maualuga ("lelei" cholesterol),
  • faʻailoa
  • chylomicrons.

O suiga masani i le lipid profile o se faateleina i le maualuga o le lipoproteins o le maualalo ma se faaitiitia o le numera o lipoproteins maualuga.

Mo nisi faʻamatalaga saʻo o tagata gasegase, o loʻo auina atu mo le angiography (o le suʻesuʻega vailaʻau ma le faʻaofiina o se sui fesuiaiga), ultrasound ultrasound, faʻasologa o suʻesuʻega (CT) ma le faʻataina o le magnetic resonance (MRI).

O nei metotia e mafai ai ona e iloa le i ai o ituaiga uma o suiga i le fausaga o toto toto, fuafua le tikeri o le fetoʻi (vavalalata) ma puipuia ai isi faʻaleagaga.

Talosaga togafitiga mo le atherosclerosis


O le togafitiga o le atherosclerosis o se faagasologa uumi ma faigata.

O le faʻamalositino e manaʻomia le umi o le faʻaalia mai le maʻi ma lona fomaʻi.

Togafitiga o le maʻi e manaʻomia ai se faʻamalamalamaga manino ma se faʻafeʻaiga faʻatasi.

I le faagasologa o togafitiga e faʻaaogaina:

  1. Faʻatau togafitiga.
  2. Taumafa i meaʻai.
  3. Gaioiga faʻavavega faaletino.
  4. Le faʻaogaina o togafitiga faʻale-aganuʻu (filifiliga).
  5. Puipuia le faasalalauina o le faagasologa.

O togafitiga faʻamaʻi o le atherosclerosis e aofia ai le faʻaaogaina o fualaau o le lipid (lowering the level of lipids, especially cholesterol).

O vaega nei o vailaʻau e pei o Statins (Atorvastatin, Rosuvastatin, Akorta), Fitibrate (Fenofibrate, Bezofibrat), resins exchange resins (Cholestyramine, Colestipol) ma tapenaga o meaola nicotinic (Nicotinamide, Vitamin B3).

E sili ona lelei le inuina o fualaau faasaina ao le i momoe, ona o le tele o le cholesterol e gaosia e o tatou tino i le po. O le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamaʻi, minerale ma elemene, o le a fesoasoani i le faʻaleleia o le toto ma faʻaitiitia ai faʻafitauli, e fautuaina foi. Antispasmodics (Papaverine, No-Shpa), lea e faʻapipiʻi ai toto toto, galue lelei.

O se taumafataga ma le cholesterol maualuga e maua mai ai le faʻaaogaina o meaʻai ulaula, salimalie, falai, soʻo se meaʻai vave, suti, tele se masima, legumes, fat meat. Nai lo lea, e fautuaina e 'ai atili fualaau faisua ma fualaau' aina, o fualaʻau eseese, meaʻai e maualalo le gaʻo, iʻa ma inu i le itiiti ifo i le tasi ma le afa lita o le vai mama i aso taʻitasi.

Gaoioiga faaletino e tatau mo le gau o le mamafa ma le faʻamalosia atoa o le tino. O le mamafa o le mamafa o se mea lamatia tonu lea mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2, lea e mafatia ai vaa, ma e oʻo lava i le lese atherosclerotic o le a le lelei ai. I lenei tulaga, o aso uma e savali mo le itiiti ifo ma le afa itula i le aso ua fautuaina. E mafai ona e faia ni moli mama, e le o ni malosi faaletino, e pei o le mama.

O togafitiga faʻapitoa e lelei tele mo togafitiga i le fale. E mafai ona avea ma fatulalalalalala, fatuga o le suauu, meaola ma teuteu mai laau eseese. O mea faʻapitoa e aʻafia ai (supplements dietary) e fetaui foi.

Puipuiga o le atherosclerosis o le taofia lea o le alualu i luma o le maʻi. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e lafoaia masaniga leaga (inu ava malosi ma ulaula), faʻaauau ona auai i taʻaloga, mulimuli i se meaʻai ma ia faʻaitiitia le popole.

O le pathogenesis o le atherosclerosis o loʻo talanoaina i le vitio i lenei tusiga.

Faʻamaumauga o le Atherosclerosis: Faʻaleagaina o le tino

  1. O a mea e aʻafia ai e le atherosclerosis?
  2. Faaleagaina o vaʻa o le ua
  3. Faaleagaina o vaʻa o vae
  4. Atherosclerosis o vaʻa o pito i luga
  5. O le atherosclerosis o le gaʻo
  6. Faʻaiʻuga masani
  7. Atherosclerosis o le inumaga: faailoga ma togafitiga
  8. Suesuega o le poto

Mo le tele o tausaga le tauivi ma le CHOLESTEROL?

Ulu o le Inisetiute: "O le ae maofa i le faigofie o le faʻaitiitia o le cholesterol e ala i le ave i aso uma.

Atherosclerosis o se tasi lea o faʻamaʻi pipisi faʻasalalau i le lalolagi. O lenei togafitiga e faʻaalia i le faʻaleagaina o arteries ona o le soliga o ia faiga e mautinoa ai le gaosia o gaʻo. I le mea mulimuli, pe a uma le tuʻuina o le cholesterol (poʻo se isi ituaiga o gaʻo) i luga o le puipui i totonu o le vaa, o loʻo i ai le leiloa o lona elasticity ma elasticity. Ma o lenei mea ua oʻo atu ai i se faʻaitiitia o le toto.

O faʻamaʻi uma e fesootaʻi ma le cardiovascular e matautia ma o latou taunuuga. O faʻafitauli e mafua ai le maliu o tagata gasegase. Ma o loʻo matou talanoa e le gata i se fatu fatu poʻo se faʻamaʻi, ae faʻapea foi le tele o isi faʻafitauli. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le necrosis o le tino poʻo le atinaʻeina o faʻamaʻi e fesootaʻi ma le okeni aʻafia.

E tusa ai ma fuainumera, o le atherosclerosis, o le faʻamatalaga ua matou tuʻuina atu, e sili ona taatele i atunuu faʻatautaia, i aai tele, ma e masani ona matauina i tagata matutua, ma o le lamatiaga o le atherosclerosis i alii e 2-3 taimi maualuga nai lo tamaitai.

O a mea e aʻafia ai e le atherosclerosis?

E pei ona uma ona taʻua, ma le atherosclerosis, o le a matua afaina ai lava. Ae ui i lea, i le lumanaʻi, e faʻatatau i vaega o loʻo aʻafia i le faʻamaʻi, o le ono mafai ona faʻaleagaina isi totoga o loʻo aliali mai foi.

  • Faʻamataʻuina le faʻamaʻiina o siama oona, e tiga le fatu. Ma afai e te le faia fua talafeagai, ona maualuga lea o le aʻafia o se fatu fatu poʻo le angina pectoris.
  • O gaʻo a Carotid e aʻafia ai le faiʻai. O a latou mea leaga e mafai ona oʻo atu i se osofaʻiga faʻafuaseʻi poʻo se faʻalavelave faʻafuaseʻi (tutusa lava ma se microstroke).
  • Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o laʻau o le gaʻo, o le toto i totonu o vae e mafai ona faʻavaivaia, lea e oʻo atu ai i le fausia o le gangrene.
  • O le atherosclerosis o laʻau o le intestinal e mafua ai le afaina o le intestinal.

Faatasi ai ma faafitauli sili ona lamatia, e lua e mafai ona iloga: o le vavaega o le tino (anerysm) ma le maʻi fatu fatu. O le mea lea, ona o le gau o le aorta, ua toetoe lava a leai se toto na tupu, lea e masani ona oo atu ai i le oti. I le tulaga lona lua, o vaʻa e taʻitaʻi atu i le myocardium e vaapiapi, e mafua ai le oso aʻe o le fatu.

Faaleagaina o vaʻa o le ua

Sei o tatou mafaufau i auiliiliga auiliili o le atherosclerosis o galari arteries - ipu o le ua, talu ai e masani ona latou fetaiai. Manatua lena O nei vaʻa e aafia ai e le gata i le faiʻai, ae o le tino atoa foi o le tino.

O se tasi o mafuaʻaga autu o le atinaʻeina o le faʻamaʻi i lenei itu o le osteochondrosis o le tino. O faʻamaʻi e mafai ona iloa e ala i faʻamaoniga, lea e fesuisuiaʻi e fuafua i le a le tulaga o loʻo i ai le maʻi.

O le mea lea, o se aganuu le iloa o vaega e tolu:

  1. I le taimi muamua, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le faʻatinoga, e foliga mai: vaivai, mafaufau faʻaletonu, le fiafia, faʻalavelave, maʻi vevela ma le vevela, gasegase. E masani lava, e iai foʻi le faʻalavelave moe.
  2. I le laasaga lona lua, e tutusa uma lava faailoga e mafai ona matauina, ae o loʻo i ai i le faʻalauiloa atili. O nisi taimi latou te faaopoopoina ai: o le le fiafia, o le le mautonu, le fefefe leai se mafuaʻaga po o le le fiafia.
  3. O le lona tolu o loʻo aliali mai: faʻaitiitia le gaioiga o le mafaufau, faʻaitiitia o le faʻamaopoopoina o le feʻaveaiga, faʻaleagaina.

O le tele o taimi, o le atherosclerosis e aʻafia ai laʻau o le vaega brachiocephalic, mo se faʻataʻitaʻiga, vertebral and carotid. O se suʻesuʻega o le atherosclerosis e fesoasoani e puipuia lenei mea. Mo se faʻataʻitaʻiga, o faiga faʻavae e pei o vailaau faʻasolosolo ma MRI ua lauiloa nei.

O le mea lea, o faʻafitauli o lenei ituaiga faʻamaʻi e mafai ona taua:

  • Tigāina
  • Faʻalavelave faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi,
  • Dementia (dementia).

Faaleagaina o vaʻa o vae

O le isi masani masani o le atherosclerosis o arteries o pito i lalo, lea e afaina ai vaa. E taua le matauina iinei o le faaleagaina o vaituloto, e le gata i vae, ae mafai foi ona paʻu lima, ae e tupu tele lenei mea i taimi uma.

E faigata tele ona iloa le faʻamaʻi i le taimi, talu ai na o le 10-12% o tagata maʻi e faʻaalia ai faʻamaoniga. O suʻega tutusa ma suʻesuʻega e mafai ona fesoasoani i lenei mataupu.

O faʻamaoniga e toe faʻalagolago i le laasaga o loʻo i ai le tagata maʻi. I le aotelega, e fa o latou:

  • Muamua e masani ona matauina: o le tiga i vae ma le umi o savali, o le tingling sensing, sweat sweat. E mafai e se tagata ona savali saogalemu i se mamao e 1 kilomita.
  • I le lona lua: faʻamalosia le tiga o le vae, suia le chromate, leai se toto e maua. E mafai e se tagata ona faigofie ona foia le 200 m.
  • I le lona tolu: o le tiga e oʻo lava i se tulaga filemu, pe a malolo. E faigata mo se tagata ona foia se mamao o le 25 m.
  • Fa: atrophy meaola, faailoga o le gangrene.

I se fesili taatele e uiga i le a le mea e masani ona aafia i le atherosclerosis o pito i lalo, ua fai mai tagata popoto o nei mea o le tamaitai.

Faʻatasi ma faʻafitauli sili ona taatele o mea nei:

  • Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, o meaʻai paleni e faʻaleagaina, o lona uiga, o le ischemia e tupu. E aofia ai le foliga mai o le gangrene. Ae ui i lea, e le tatau ona e manatu e na o le pau lava le auala e aveesea ai o le vaeluaina, i le taimi nei, le tele o isi togafitiga togafitiga na faia. Mo se faʻataʻitaʻiga, e faʻaaoga ai fualaau faʻapitoa,
  • Tigāina
  • Loto o le fatu

Atherosclerosis o vaʻa o pito i luga

E pei ona taʻua muamua, o lenei ituaiga faʻamaʻi e toetoe lava a le masani, ae e le mafai ona e le amanaiaina. O mafuaʻaga e tulaʻi mai ai e le ese mai isi meaola.

O faʻamaoniga e, mo se faʻataʻitaʻiga, o mea nei: o le gaogao i lima, pallor o lima, alofilima malulu, le lava le tumau o le pulupulu i le tapulima.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o sea lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

A aunoa ma se togafitiga talafeagai, e foliga mai o le a sili atu le leaga o taunuuga:

  • Tissue necrosis
  • Sogi o lima na mafua ona o suiga i le toto
  • Le faʻavaeina o le gangrene i luga o tamatamailima.

O le atherosclerosis o le gaʻo

Faʻaleagaina o le tino i luga o le sami e mautinoa lava e tau atu ai i le toe faʻaaogaina o galuega. O se vaega o lenei ituaiga o faʻamaʻi o le faʻaalia lea o le maualuga o le maualuga o le maualuga o symptomatic, lea e manatu e faigata ona togafitia. E le gata i lea, o le tagata gasegase, aemaise lava pe a maʻi i le maʻisuka, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le le atoatoa.

Faatasi ai ma le tele o faailoga iloga o toto maualuga. O le tele lava o taimi, e le sili atu i mea e lamatia ai, ae mo se taimi umi e teuina i se tulaga e masani ai masani. O isi faʻailoga o: faafitauli i le urination, tiga i totonu o le manava, maualalo le maualuga o le potassium i le toto.

O le mea lea, i aʻafiaga o le faʻamaʻi, ei ai:

  1. Stenosis O le vavalalata o le lumena i totonu o le vaa e oʻo atu ai i le mea moni o le fatuga amata e "faʻamago", ma o lona gaioiga e faʻapitoa ona leaga pe taofia atoa foi,
  2. Faʻatoʻilaloina o fatu
  3. Vaevaega faʻaleagaina ona o le gasegase o le sosolo.

Faʻaiʻuga masani

O se tasi o taʻiala faʻapitoa e maua ai se laulau lelei e faʻaalia ai aafiaga o le atherosclerosis.

FaʻalavelaveLe masiniFaataitaiga
Faʻamatalaina ma le faʻatulagaina o le vaaFaʻaauau le tuputupu aʻe vave o le faʻailo

Lafoaʻi o le palapala

Myocardial ischemia
Faatulagaina o Thrombus ma le faalavelaveinaPapae papa

Lafoaʻi o le palapala

Faʻaleagaina o le myocardial, angina pectoris

Faʻasalalauga faʻapitoaO le faʻaogaina o mea e le o le atheromatous mai vaʻa tetele e laʻititiO le taʻavale

Faʻaitiitia le malosi o puipui puipuiAtrophy cell cellAoric anerysm

Atherosclerosis o le inumaga: faailoga ma togafitiga

Atherosclerosis o laʻau o le intestinal o se faʻamaʻi lea e teu ai le cholesterol i luga o puipui o toto toto, ma faʻalavelave ai le lelei o le tuʻuina atu o meaʻai i le tino. O lenei togafitiga e iai uiga nei:

  • Paʻa i totonu o le manava o le manava, lea e masani ona amata i le 20-30 minute pe a uma ona 'ai ma e le silia le 2 itula,
  • O le faʻamalosi poʻo le manava, faʻalagolago i uiga o le tino,
  • Tesema e alu faʻatasi ma le taoto
  • Totoina
  • Faʻaitiitia o le toto
  • Leai o le fiaai
  • O nisi taimi e tafe le toto.

E tele mafuaʻaga e mafai ona tupu ai se faʻamaʻi, ae o mea e pei o le fulafula o le tino, o le fatu o le fatu, o le tino e faʻamalosi ai le gaʻo, ma o nisi o gasegase e masani ona afaina ai.

O le atherosclerosis o vaimini, o mea na matou suʻesuʻeina, e masani lava ona vaevaeina i vaega. I la tatou mataupu, e tolu i latou:

  • I le laasaga muamua, ua tupu mai le sechemia, o lona uiga, o le faʻaitiitia o le toto toto. Faatasi ai ma togafitiga talafeagai ma vave, o le a taofia le faamai, ma o le a toe galue le iniseti masani.
  • Ona amata loa lea ona tupu vave faailoga, lea, i le tele o tulaga, e oo atu ai i le oti o se vaega o le manava. O lenei faagasologa e ogatasi ma tiga matuia.
  • I le faaiuga, o le ai ai le malepe o le inumaga, lea o le a mautinoa lava e tau atu i le oti.

I le taimi, o le faʻamaʻi e mafai ona iloa naʻo le fesoasoani mai o suʻesuʻega a le fale suʻesuʻe. E masani ona masani i auala e pei o le ultrasound, FGS ma le aortoterteriography.

Afai e maua se togafitiga, o le a tatau ona ave faʻamalosi fua talafeagai. O togafitiga uma e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. O togafitiga masani e aofia ai mea nei:

O se taumafa faapitoa e taulai i le faʻaitiitia o le lipids ma le cholesterol i le toto o le tagata maʻi.

  • O le togafitiga ma togafitiga o le hypocholesterol,
  • Aveina o vailaʻau e faʻaleaʻo ai toto,
  • Faalavelaveina le atinaʻe o le thrombosis,
  • Laititi maualuga o le toto maualuga ma fualaau
  • I tulaga ogaoga, e mafai ona faia gaoioiga.

O le mea moni, e le manaʻomia ona e mafaufau e uiga i togafitiga ma togafitiga faʻaleaganuʻu, aua latou te le aumaia le mea e manaʻomia. Ma e uiga i aʻafiaga ma faʻalavelave faʻafuaseʻi ona o le le talafeagai poʻo le le lava atoatoa o togafitiga, ua uma ona faʻamatalaina auiliili.

Suesuega o le poto

Afai e te manaʻo e manatua se tasi taimi ma mo mea uma o loʻo aʻafia i ai i le atherosclerosis, o se suega e faia i fesili faigofie e mafai ona faia lenei mea mo oe.

O a ituaiga o vaa e mafai ona aʻafia?

  • Arterioles,
  • Veins
  • O faʻatautau o (muscular) ituaiga e faʻaaoga.

O le fea o puipui o le vaa e aʻafia?

  • Totonu
  • Fafo
  • O fafo ma totonu.

O a suiga i totoga e mafai ona maua i le atherosclerosis oona?

  • Faʻatoʻilaloina o fatu
  • Faʻavae Gangrene i pito i luga,
  • Atrophy o le ate.

O le a le mea e le o se vaega i le atiina ae o le faamai?

  • O le maʻi suka
  • Fuʻa
  • O le faateleina o lipoprotein maualuga (HDL) i le toto.

O a suiga e tupu i le atherosclerotic nephrosclerosis?

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o sea lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Faʻailoga uiga ma vaega autu o le atinaʻeina

Fuainumera faamaumauina o le averesi o tausaga o latou mafatiaga mai le atherosclerosis o tagata ua taʻi 35 tausaga. O lenei faʻamaʻi e matua faʻalavelave lava, aua i vaega muamua e leai ni faailoga faʻapitoa ma faailoga o lona i ai.

O le suʻega e amata lemu ona faʻaleagaina puipui o toto toto. Nofoaga e faʻaleagaina, faʻaputuina toto, vailaʻau e ave ai le cholesterol. E taʻua i latou o lipoproteins. E maualuga le maualalo ma maualalo le mamafa.

Ina ia faafaigofie tulaga faafomaʻi, o otootoga sa faia:

O le ituaiga muamua, o lona uiga, lea ei ai le maualuga maualuga, e taua o lipoprotein lelei. E fesoasoani e aloese ai mai togafitiga. Molecules o lenei ituaiga e laʻititi i le lapoa ae maualuga i le maualuga.Faʻafetai i nei uiga, e mafai ona latou aveesea le tele o le cholesterol ma faʻaitiitia mai le tino o le tagata. O le gaioiga o se vailaʻau e maualalo le mamafa o le felauaiga o le cholesterol i totonu o siama o le tino. Faatasi ai ma le fesoasoani a le cholesterol, o le faavae o sela ma elemene ua fausia.

O ia gaioiga e tupu i se tagata soifua maloloina e le mafatia i le atherosclerosis. A aunoa ma le toilalo, lipoprotein e tatau ona masani. O lona uiga, o le tele o le cholesterol lelei e le tatau ona maualalo ifo nai lo le masani, ma leaga - o le mea pito i maualalo. Ae i sina suiga itiiti i le tino, o lenei faapaleni ua solia, ma o le cholesterol leaga e tupu tele. O se vaega lelei o mea e faʻapipiʻi i totonu o le tino, e mafua ai le amataga o le atherosclerosis. O nei lipoproteins e faasolosolo malie ona faʻamalosia.

O se mea e faʻamalosia ai le faʻamaʻiina o meaola e tosina ai sela paʻepaʻe, monocytes. Monocytes o sela pito sili ona tele i le toto e puipui ai le tino o le tagata. A maeʻa ona taunuu atu i le mea e gata ai, ona latou liliu atu ai lea i ni mea e fai. O nisi macrophages ua vave faʻaaogaina, ma o nisi e tumau, lea e oʻo atu ai i le fausiaina o nila fou tetele. O mea uma e totoe i totonu o le vaa e mulimuli ane tuʻufaʻatasia i totonu o se tasi o le cholesterol plate.

O le isi laasaga o le atinaʻe o le faʻavaeina o sela maso mumu i luga o le papa. O ipu mama e sili atu i le afa, ao faʻalavelaveina le toto.

O a vaʻa e afaina i le atherosclerosis?

A maeʻa ona faʻamalo le aluga, o le a faʻataunuʻu uma le arteriosclerosis obliterans, o le tulaga sili lea ona leaga mo le soifua maloloina o le tagata.

E pei ona taʻua i luga, atherosclerosis e aʻafia ai vaa.

I le faʻagasologa o le alualu i luma o faʻamaʻi, o le atherosclerotic plate formation formation. Ua vaevaeina le faamai i nisi tulaga:

  • saʻo
  • latent
  • faʻamalositino
  • faʻailoa.

I le taimi muamua - e le o lagona e le faamaʻi, e le mafai ona iloa faamaʻi e oo lava i suega suʻesuʻe.

I le lona lua - o le a amata ona sui meatotino o maʻa, e faʻalavelaveina le toto, o le gaʻo gaʻo e faʻalavelaveina.

I le lona tolu, e mafai ona iloa le faʻamaʻi e ala i auupega meafaigaluega poʻo le suʻesuʻeina suʻesuʻega o le lipid composition. O le tulai mai o se fatu fatu poʻo se sikuea folasia e mafai.

Faʻasinoa le togafitiga i le nofoaga:

  1. Cerebral atherosclerosis. Atherosclerosis e faʻaalia i le le lelei o galuega a le faiʻai. Ina ua mavae sina taimi, e popole le mafaufau mo na taimi ua leva ona ola ai. O nisi taimi e leaga le tulaga o le mafaufau. O loʻo maʻi le ulu o le tagata maʻi, masini ma le pisa. O le taamilosaga o le toto i le ulu cortex ua faʻavaivaia. O maʻi e mafatia i lenei ituaiga o leona e tatau ona lesitalaina i se neurologist.
  2. O fatugaʻo. Renal ischemia, faʻalavelave toeititi, faʻalavelave maualuga. Ona o papa, o le pisa e iai taimi e aliali ai i le pute. Urinalysis o loʻo faʻaalia ai se faʻafitauli le lelei, o galuega tau fatuga e masani lava ona le suia. Ina ia iloa le nofoaga o paʻu i le vaega o lenei faga, e mafai ona e faʻaaogaina ata. O loʻo i ai se maualuga o le faʻaaogaina o le renin i totonu o le toto. O le taotoga e manaʻomia mo togafitiga.
  3. Limeti. O le tele lava o taimi, e amata ona tupu aʻe maʻi i pito pito i lalo. O le tagata gasegase o loʻo i ai ni faʻamaoniga: lameness, tiga pe a savali, tiga i tua o le vae. E seasea, o loʻo i ai se lagona malulu i vae, vaivaiga, ma atonu e leai se pulupulu i tua o vae. Faʻaitiitia le vevela o le tino. O le tafe o le toto e mafai ona iloa e faʻaaoga ai le faʻasologa o tala. Afai e tatau ai, faʻaaoga faʻamatalaga. I faʻasalaga mulimuli, gaʻo pipisi, gangrene ua faʻaalia.
  4. O le atherosclerosis e masani ai o laʻau o le fatu poʻo gaʻo o le mate. O nei vaʻa e sili ona vaivai. E masani ona mafua ai le afaina o le myocardial, angina pectoris, talu ai le toto e pasi atu i le fatu e le mafai ona tafe masani ona o le fuga o le aluga.Papatusi e avea ma paʻu toto.
  5. Aorta. O le tagata gasegase e iai le vevela, maʻi vevela, ma le faʻaaogaina o suʻega suʻega ma galuega vaaia, tinisitus. O le toto e tafe atu i le galari arteries e le afaina, o lea e le maua ai e le faiʻai se toto masani.

E le gata i lea, o le faaleagaina o le vascular system of the neck e mafai ona tupu.

Aisea e tupu ai le arteriosclerosis?

O le atherosclerosis e mafai ona mafua i na faʻamaʻi e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a tagata tomai faapitoa. E oʻo lava i aso nei, e le mafai e saienitisi ona faʻamautu atoatoa lona tulaga.

O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e afaina i le sili atu i le 25 mea. E tele mea e tutupu i mea tutupu.

E iai ni mafuaʻaga autu e aafia ai le atinaʻe o le atherosclerosis i le tino.

O mafuaʻaga autū o le atherosclerosis o arteries ma toto toto e:

  • O le mamafa, isesa. E faasaina le 'ai tele o meaʻai gaʻo, meaʻai vave, meaʻai gaʻo. E tatau ona mataituina se meaʻai. Faʻataʻitaʻi le aogā o le gaosiga o oloa i aso uma, fuafua le kilokalo. E fautuaina e 'ai le aano o moa, pi, fuālaʻau fou ma fualaau' aina, minerale ma vitamini.
  • Aiga. Afai e maʻi le aiga vaʻaia ma le atherosclerosis, ona tatau ai lea ona suʻe e se fomaʻi e pasia suega talafeagai. O lenei maʻi e mafai ona tupu i le 30 tausaga.
  • O le i ai o le maʻi suka, neurosis, gallstone ma faʻamaʻi tumau. Ona o le mea moni e vavalalata vavalalata le lipid ma le carbohydrate. Afai e le afaina le gasegase o le carbohydrate i le maʻisuka, o le gaʻo gaʻo o le a faʻaleagaina e ia lava.
  • Le lava se olaga ola malosi. O le mafuaaga muamua mo le faaputuputuina o le tele o gaʻo o se olaga tumau. E aoga le taalo i taʻaloga. Afai e mafai, e mafai ona e lesitala i se faletaalo mo vasega ma se faiaoga. E fautuaina e ave se tietie uila i le vaiaso.

E tusa ai ma fomaʻi, tagata ulaula ma meainu malosi e tatau ona mafaufau e uiga i lo latou soifua maloloina. O le faʻaaogaina o nei vailaʻau faʻamaʻi e fesoasoani i le vavalalata ma le faʻalauteleina o vaʻa toto, lea e afaina tele ai le toto toto.

Ina ia taofia le faia o togafitiga, e tatau ona e puipuia vave le maʻi ma mulimuli i fautuaga a le fomaʻi.

Atherosclerosis: o le a le mea e tupu, o le a le mea matautia, pe faapefea ona togafitia

I le taimi nei, o faʻamaʻi pipisi masani o ituaiga eseese o atherosclerosis. O se faʻalosologa masani o le pathological faagasologa, aʻo faasolosolo pea i luma, o matātā mai i le cholesterol deposits o loʻo i luga o puipui i totonu o maʻa. E faasolosolo lava, e vaapiapi o latou lumens, e faʻalavelaveina ai le toto. E taʻitaʻia ai faʻafitauli ogaoga (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻaleagaina o meaʻai a le okeni, faʻalavelave toto, thrombosis). O loʻo taʻua o se tasi o faʻamaʻi sili ona lamatia. O le a le vashepes atherosclerosis, o mafuaʻaga o lona tupuga, faʻamatalaga, uiga ma togafitiga mulimuli ane - mulimuli ane i lenei tusiga.

O le faʻamaʻi e faigata tele ona iloa, ma i le tele o tulaga e mafai ona faia se faʻamaoniga i le taimi mulimuli o le atinaʻe, pe a tulaʻi mai ni faafitauli ogaoga i le toto i le mafaufau, vae ma le fatu. Faʻalagolago i le maualuga o le faʻapipiʻiina, faʻaleagaina ma le faʻamaʻiina, faʻapea foʻi ma le faʻaogaina o mea e tasi (faʻaleagaina faʻapitoa i nisi vaega o arteries). Le le lava o togafitiga e masani ona oo atu ai i le oti. O le tele o taimi o le faʻamaʻi e aafia ai tagata matutua, ae o le olaga faʻaonaponei, ua avea ma "talavou."

Atherosclerosis (numera 170 mo le mcb) e masani lava ona tupu i se talaaga o le maualuga o le toto maualuga, o se taunuuga o le ulaula tapaa, o le taumafaina tele o le ava malosi, meaai le lelei. Ae o le autu autu o le faamai o le solia lea o le metabolism o le cholesterol, lea e fesoasoani e faateleina lona maualuga.

E tele mafuaʻaga e faʻaosofia ai le faʻavaeina o se maʻi:

  • ItupaFuainumera faamaumauina o le a sili atu ona maʻi le tagata nai lo tamaitai. E tusa ai ma le taavaletoso, o uluaʻi faʻamaoniga e ono aliali mai pe a mavae le fasefulu tausaga.
  • Paʻa mamafa. E afua ona o aʻafiaga o nisi faʻamaʻi poʻo le le lelei. O le tele o mea e mafua ai ona maua i le maʻisuka, o se tasi lea o mafuaʻaga taatele o le maʻi.
  • Suiga o le tausaga.
  • Vaʻaiga faʻasologa. O le masini o le atinaʻeina o le faʻamaʻi masani e masani lava ona tuʻuina i le gataifale e mafua mai i le dyslipidemia.
  • Endocrine togafitiga.
  • Le lelei o meaai lelei. O se soifua maloloina soifua maloloina e aofia ai le faʻaaogaina o meaʻai falai ma gaʻo mai le taumafataga. O meaʻai faʻatauina e tatau ona faʻaitiitia ai le tau o le malosi o le tino.
  • Ova malosi ma ulaula. O le Nicotine ei ai sona aafiaga faataumaoi i luga o le vascular system. Ina ia tausisia le amiosaʻo, ole gafatia ma le puipuia o le thrombosis, e tatau ona lafoai ese mea ua fai ma vaisu.

O le atinaʻe e tele lava ina faʻamalosia e se olaga faʻapitoa (galuega faʻapitoa, leai se malosi faʻaletino), o le faʻaauau pea o aafiaga faigata. O le le lava o le malologa, moe, ma le faʻaaogaina o mea e mafai ona faʻaosofia ai le maʻi. E sili atu le manino, o faʻamaoniga o loʻo faʻaalia i le tele o fafine ua leva ona faia i le taimi o le taamilosaga.

Faiga o togafitiga

O le faʻavasegaina e faʻavae i luga o le localization o le faʻamaʻi. E tele ituaiga o faʻamaʻi. Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o le fatu, e aʻafia ai le gaʻo o le coronary, lea e oʻo atu ai i le faʻafuaseʻi o le faʻamaʻi faʻamaʻi ma le faʻaleagaina o le myocardial. Faʻasagaga o le alualu i luma o le faʻamaʻi, e mafai ona foliga angina pectoris.

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o vaʻa o le faiʻai, ua taofia ai e sela le tele o voluma o le okesene. Aʻo agai i luma le tino, e oʻo mai, o le a faʻaitiitia le malosi o le mafaufau. O le sili ona ogaoga o le afaina o le maʻi, o le taia lea, e mafai ai ona oʻo atu i le le atoatoa.

O togafitiga o le tino vasesite o pito i luga ma pito i lalo e masani ona afaina ai le gaioiga o le subclavian, faapea foi ma le femoral, tibial ma popliteal. Ina ia faʻaitiitia le okesene o le matelaina o masini o lima poʻo vae ma aloese mai taunuuga e le mafai ona faʻafitia, e tatau ona sailia le fesoasoani faafomaʻi talafeagai ma faia le faasologa o togafitiga.

O le atherosclerosis o le gaʻo. O le solia o le toto i totonu o le faiga o meaʻai e mafua ai le ogaoga o faafitauli. O le galuega o le Renal e matua aʻafia tele lava, o le maualuga poʻo le vasabal hypertension e mafai ona tupu. I lenei tulaga, e masani ona atiina ae le pyelonephritis.

Faʻatasi ai ma le tino, o le aorta o loʻo aʻafia, lea e nafa ma le toto totoga i totoga e fesootaʻi i ai. O le nofoaga o lona toilalo e tele lava ina fuafuaina ai faailoga.

Faʻailogaina o le adomo o le manava (mesenteric atherosclerosis) e masani lava ona tupu mai i le tulaga o le 'aiina o meaʻai sese, lea e maua ai le maualuga o le cholesterol. O le le lava o togafitiga vave e taʻitaʻi atu ai i le atinaʻeina o le gangrene i pito pito i lalo, lea e mafua ai le maliu o le maʻi. E le gata i lea, e mafai e se tagata ona faʻaleagaina faʻamaʻi faʻataunuʻu i fatugaʻo, toe faʻalavelave, taʻavale.

Faʻasolosolo ona faʻapipiʻi faʻamau i luga o vaʻa ma vailaʻau, lea e oʻo atu ai i latou faʻaumatia. O laʻasaga o le maʻi e faʻalagolago i uiga ma le tikeri o le faaleagaina i puipui. I lenei tulaga, e tolu laasaga o le faʻamaʻi:

  1. Muamua tulaga. O loʻo faʻaalia i le faʻavaeina o lipid spots. O le faavae mole mole o gaʻo e tumu ai puipui puipui. O faʻamatalaga ile falemaʻi i ia tulaga e toetoe lava a toesea. E mafai ona vave faʻavaveina i lalo o le malosi o nisi mea. O le maualuga lenei, o le maʻisuka poʻo faafitauli i le mamafa.
  2. I le laasaga lona lua, o faʻalapotopotoga lipid e amata ona afaina ma faasolosolo malie ona faʻaopoopoga i totonu o sela o le tino puipuia. Faʻasagaga o nei faiga, faʻavaeina o gaʻo, faʻapea foʻi ma le germination o mea fesoʻotaʻi.O se faʻailoga mataʻutia ua faia, lea e faʻamalomiina ai le lumen ma faʻafefe ai le tafe toto.
  3. I le vaega lona tolu, faʻalavelave ogaoga faʻalavelave, faʻaalia ai faʻamaoniga o le maʻi (aliali mai i le nofoaga ua afaina). O le aʻafiaga o le faʻalavelave i se foliga lapopoa ua matua faateleina, o lumanaʻi lautele e tele lava ina poloka e se thrombus poʻo elemene o le tuputupu aʻe faʻatasi.

O lenei faʻafitauli e mafua ai togafitiga faifaipea ma se ituaiga olaga. O le saoasaoa ma le taimi o le atinaʻe e vaʻaia i tulaga taʻitasi eseese. I nisi o tagata gasegase, o le maʻi ua vave ona alualu i luma, ae o le tele o suiga o le maʻi mai le tasi laasaga i le isi e tele tausaga. O lenei faagasologa e faʻalagolago i uiga o le metabolism, o le maualuga o le faʻaalia i tulaga faʻalavelave, faʻasologa o togafitiga.

O faʻamatalaga faʻapitoa o le faʻamaʻi e patino ma o le tele lava o tulaga e lagona ai e le aunoa lagona (faʻalagolago i le tulaga ma foliga o le maʻi). O le tele lava o taimi, e faʻalauteleina ai maʻi faʻapitoa i le tino o le fatu, faiʻai ma maualalo pito i lalo. O faailoga uma o le atherosclerosis e vaevaeina i ni vaitau se lua. I le taimi muamua, e leai ni faailoga vaaia. Faʻaaliga e fesoʻotaʻi ma se faʻaitiitia o le toto ma le totoga o le totoga (pe a maeʻa le lumen e sili atu i le afa), faʻaalia mulimuli ane.

O faʻamaoniga autu o loʻo faʻamaonia ai le solia o le faia o le faiai e le o aʻafiaga o le atinaʻeina o togafitiga ma le faʻaleagaina o vaevaega o vaega o le brachiocephalic arteries e aofia ai:

  • Tutu o se mea oomiina po o le afaina.
  • Faʻasalaga o galuega suʻe suʻe suʻega (faʻaalia maʻi, o nisi taimi e tatagi).
  • Suiga i le tulaga o le mafaufau-lagona. O se tagata e masani lava ona suia lona uiga, o le a atili ai lona ita, o loʻo popole o ia i se lagona le mafaamatalaina o le popole.
  • O maʻi e masani ona faʻaalia le tele o le moe ma le vaivai.
  • Tautalaga tautala.
  • Faʻasalaga le lelei.

O le atherosclerosis Cerebral e mafai foi ona mafua ai le le mautonu po o miti le lelei. E mafua mai i suiga i le faiai, e faʻavevelaina i le faʻaitiitia o le toto.

O faʻamatalaga faʻapitoa o le sclerosis o le fatu e masani lava ona latou lagonaina lagona tiga i totonu o le pusa. Pe a faaleagaina le vaʻaia o mea lilo, e le maua e le myocardium le tele o meaʻai ma le okesene. O faʻamaʻi e atiaʻe vave lava, ae e taua le iloa sao i latou, talu ai o faailoga atonu e tutusa ma faʻaaliga o isi faʻamaʻi. O lenei pepa e faamatalaina e:

  • tiga o le maʻi o se uiga ese ma le malosi, e mafai ona salalau atu i le lima tauagavale, lima, lima o le tauau,
  • manava manava (tiga eo faatasi ma le manava ma le faʻamalolo),
  • faavaivaia,
  • angina osofaiga.

I nisi tulaga, o tagata e faitio i vaivaiga i vae, vavalo taimi, vomiting, le mautonu, vevela tele, tiga, tigaina le tuufaatasia. O le tikeri o faʻamaoniga e faʻalagolago i le tulaga ma le gaioiga a le tagata (o le i ai o tulaga faʻalavelave, meaʻai paleni, maua o vailaʻau faʻapitoa).

Mo se faʻamaʻi e afaina ai le vascular system o pito i lalo ma pito i luga, o uiga nei e taua:

  • o le paʻu e sili ona paʻu,
  • malulu i vae ma lima,
  • lagona o "goosebumps"
  • aʻo agai i luma lauulu,
  • faafitauli ma fao amata
  • tiga e masani ona ufiufi ai le vaega o sulu, vae, papa,
  • afaina o le gaʻo (tupu i tua o le le lava o taumafa o le okesene ma meaʻai),
  • fulafula

O le uluai laasaga o le faʻatupuina o tuputupu aʻe e toetoe lava a le faʻaalia i soo se auala, o lea e seasea ona alu atu tagata i le fomaʻi. Ona o nei tulaga, ua fautuaina e fomaʻi ia suʻesuʻega faifai pea ma suʻesuʻega o le toto e fuafua ai le maualuga o le cholesterol.E moni lava lenei mea pe afai oi totonu o le olaga o se tagata ei ai tulaga lamatia e fesoasoani i le atinaʻe o le togafitiga.

O faʻafitauli ma faʻafitauli

Faʻatasi ma le talaaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le lumenia o le vascular system e faasolosolo lava ina vavalalata, lea e oʻo atu ai i atrophy. Faʻamaʻatia le faiga o le faiʻai ma le le lava o taimi e togafitia ai, e mafai e se tagata ona iai ni faʻafitauli ogaoga o le mafaufau, o le taʻavale.

O le atemosia o le myocardial e fausiaina ona o le saoasaoa o le tuputupu ae o le filarous plate ma le afaina i totonu. O le atherosclerotic leion e lamatia i le thrombosis, faʻasalaga lautele (lea e mafai ona mafua ai le le atoatoa poʻo le faʻamaʻi), pneumonia congestive, amputation. O le malosi o puipui o toto toto ua faaitiitia, lea e faaosofia ai le atrophy o sela maso. O le leai o se togafitiga e maua ai foi i le ola o le anerysm. Faatasi ai ma lenei mea e faaleagaina i le loto, e mafai foi ona atiaʻe e ascites. E masani lava, o veins varicose e faʻatasi ma se faʻamaʻi o pito i lalo.

Faʻailoga

I taimi mulimuli, o le suʻesuʻeina o le togafitiga e le o se mea e sili ona faigata. I le taimi lava e tasi, e tatau ona maua le nofoaga o le lino. I le taimi muamua, o fomaʻi e suʻesuʻe le talaʻaga o le tagata maʻi (mafaufau i ana faitioga ma faʻasolosolo) ma faia se suʻesuʻega muamua.

I le taimi o le suʻega, o le lauulu o pito i luga ma pito i lalo o le maʻi, o le tulaga o fao, o le galuega a le loto o loʻo suʻesuʻeina. E taua foi le faʻavaeina o le malosi o le atinaʻe o le fulafula i le leai o ni faʻamaʻi o le tino.

O suʻesuʻega o suʻesuʻega suʻesuʻe e aofia ai le toto foaʻi mo suʻesuʻega lautele ma suʻesuʻega faʻasolosolo mo le filifilia o le cholesterol, creatinine, protein, atherogenicity index, triglycerides, faʻatasi ai ma suʻesuʻega faʻasolopito.

O metotia faʻavae e faʻavae i le MRI, CT ma le X-ray exam. O le togafiti mulimuli e aofia ai se suʻesuʻega maeʻaeʻa o le vascular system, le aorta. E aofia ai i le angiofia le mataituina o le toto e ala i le faia o se eseesega o le ala. Ole suʻesuʻeina ole veins e mafai ai e oe ona suʻe le saoasaoa o le tafe toto i vaega eseese ole ala.

O le faʻaaogaina o isi metotia e faalagolago i le tikeri o faʻamaoniga, foliga ma le tulaga o le maʻi. O isi suʻesuʻega e faʻamoemoeina e le fomaʻi.

Le togafitiga o le atherosclerosis e tatau ona atoatoa. O togafitiga faʻamalositisi filifilia lelei e tuʻufaʻatasia ma se taumafataga faapitoa, o se olaga sili ona lelei ma gaoioiga faaletino.

O fomai e masani ona faatonuina fibrates, e i ai se aafiaga faataumaoi i le le atoatoa o le gaʻo. I le taimi lava e tasi, e tatau ona naʻo luga o le fautuaga a se fomaʻi e tatau ona faia, ona e matua faʻasaina i latou o loʻo maua i faafitauli o le ate.

Faʻatasi ai ma fualaau oona e lagolagoina ai galuega o le gastrointestinal tract ma le fatu, ua faʻatulagaina le vaʻa. Latou te taofia le gaosia o le cholesterol i le tino.

O fualaau faʻasaina e aofia ai le vailaʻau nicotinic e mafai foi ona faʻatulagaina. E i ai a latou aafiaga antispasmodic, e faaosofia ai le gaosia o le cholesterol aoga. Ae ua faʻasalaina mo tagata o loʻo i ai faʻamaʻi o le ate, o le tino oona ma tagata e maua i le maʻisuka. I ia tulaga, o vailaʻau e suia e isi.

O le faʻaleleia o le aʻafiaga, e faaopoopo atu i le maualuga o le gaʻo susu, e maua ai le aoga aoga i le setete o le tino (Omega-3, -6, -9), fualaau faʻatau, ma fualaau o le vailaʻau, e mafai ona toe faʻatulagaina.

E faʻafefea ona togafitiga le atherosclerosis ma isi metotia? O se aafiaga lelei e mafai ona ausia e le gata i le fesoasoani o togafitiga fualaau faasaina. E manaʻomia e tagata maʻi se mea faʻapitoa faʻamālōlōina. Muamua lava, e tatau ona e lafoaia le masani o le 'aina o meaʻai e tele le cholesterol.

O fomai e fautuaina le eseesega o meaai i aso uma ma le tele o fualaau faisua ma fua.O vaʻa tele ia, nati, fualaau aina (puipuia le aʻafiaga o tuputupu aʻe), lekilo, sima. O meaai e le tatau ona manaia, falai pe ulaula. E tatau foi ona e vavae ese le kofe, vai inu, ava malosi. Latou te fautuaina le tuuina atu o le fiafia i le lauti lanumeamata. E tatau ona e 'ai e le aunoa ma i ni vaega laiti. O mataupu faavae lautele ia, talu mai taimi taʻitasi e filifilia taitoatasi le lisi o meaai.

Faʻatonuga faʻapitoa

Afai o vailaʻau faʻatasi ma meaʻai lelei e leai se aoga, ma o le alualu i luma o maʻi e le mafaagaloina, e fautuaina e fomaʻi togafitiga mo o latou gasegase.

Faatasi ai ma le angioplasty, ua tuu i totonu o le fusi o femoral, se kapoti faapitoa, lea e alu i luga o le ala ma auina atu le ata e faaaoga ai le mea pueata. A maeʻa ona oʻo atu i le liona, o mea talafeagai e fai e faʻalautele pe faʻamamaina ai vaa.

O auala faʻaleagaina e aofia ai le faʻaaogaina o se auala. E aofia ai le fausia o se auala fou e mautinoa ai le lelei o le toto. O le iʻuga, o le faʻatinoina o le tino o loʻo faasolosolo malie ona toe foʻi mai i le masani. Faʻatasi ai ma fomaʻi feusuaʻi, o vaega ua afaina ua suia i ni mea faʻapitoa mai mea faapitoa. O le mea lea, ua toe faʻafoisia le galuega toto.

Isi togafitiga

O le isi metotia o togafitiga e taatele ma o se faʻaopoopoga i le togafitiga autu o togafitiga. Ae e tatau ona faʻaaogaina naʻo le faʻatagaga a le fomaʻi.

Mo togafitiga faafomaʻi, e masani ona masani ona faʻaaogaina pua fugalaau. E tusa ma le lima kalama e sasaa i le vai vevela vevela (e tusa ma le tasi tioata). Ma, mo le kuata o le itula, ua faʻaaoga le oloa i totonu o le vai taele. A maea le filiga, o se ipu inu lelei uma e ave ile afa afa i le tolu taimi i le aso e tusa ma le tolusefulu minute aʻo leʻi 'ai.

O se vaega autu i le togafitiga e faia ile vai. E tatau ona e taumafa e le itiiti ifo ma le lua lita i le aso. E fesoasoani i le faʻamamaina lelei o vaa.

O se faʻafefiloi o aniani ma le meli ua faʻamaonia lava ia. O fualaau mai le mea o loʻo gaosia e faʻafefiloi ma le meli ma ave le sipuni se tasi e oʻo ile lima taimi i le aso. E le gata i lea, o aniani e mafai ona gaosia lelei ma fufuluina i le suka. Faʻaalu faatolu i le aso mo le masina. Le isi, e tatau ona e malolo.

Faʻaitiitia le tiga ma maua ai se lagona toʻafilemu o le lemon balm tea, lea e mafai ona faʻatau i le saunia poʻo le saunia faʻapitoa. O le vaiinu ei ai lona aoga i le faia o le faiʻai ma faʻaaogaina le ulu o le ulu.

O le faʻaaogaina o launiu ma le meli ua fautuaina. O le togi sili ona lelei e tusa ma le selau kalama i le aso. O suamalie suamalie e sasaina mai pateta, kāloti, beets, pumpkins poʻo le kapisi e talia foi. E tusa ai ma faʻamatalaga, o lenei faiga e leai se faʻamaʻi. I luga o le fautuaga a se fomaʻi, e mafai ona e tago i le fualaau i aso uma (e oo i le lua tioata).

E tele sauniuniga e faia mai fualaʻau masani ei ai le aoga aoga i le tino ma saofagā i togafitiga lelei. Ae ao le i amataina le vasega, e tatau ona feutagai ma lau fomaʻi, ia vavae ese ai le faʻailogaina ma le feteʻenaʻi o fualaau.

Isi auala

E aofia ai le urinotherapy, anapogi faʻapitoa. Talu ai nei, o le faiga o le togafitia o le maʻi ma le lago (hirudotherapy) e salalau. O le tele o taimi e faʻaaoga mo le faaleagaina o le vascular systems of the brain and lower levels. O le masani masani e mai i le fitu i le sefulu sauniga. O le malologa i le va o mea taʻitasi e oʻo atu i le fa aso. Latou te fesoasoani e faʻaitiitia le cholesterol, faʻavaveina le toto, ma toe faʻafouina capillaries.

Ole fuainumera o vasega e fuafuaina e le fomaʻi. Pe a faʻamaʻi le faiʻai, o loʻo i tua o le uʻamea, o latalata i le ua. Faatasi ai ma le atherosclerosis o pito pito i lalo, o loo totoe ai i le itulagi o le ositaulaga, pito i lalo, tapuvae, popliteal fossae.

Fuafuaga puipui

O auala autu e mulimuli ai i tulafono o se olaga ola maloloina. O lenei faʻamamaina o masaniga leaga (vaisu o le nicotine, o le faʻaaogaina o le ava malosi), gaioiga faʻamalositino, o meaʻai maloloina.

E taua foi le mataʻituina pea o lou mamafa, aua o le manua e afaina ai le tulaga o le toto toto ma o se lamatiaga lamatia matautia e mafua mai i le tupu o le atherosclerosis. Puipuiga e aʻafia ai suʻesuʻega faafomaʻi masani, e aofia ai toto foaʻi e fuafua ai le maualuga o le cholesterol i le tino.

Faatasi ai ma ituaiga o cardiosclerosis ma le leai o se togafitiga lelei, o taunuuga le lelei e le maalofia. E tele mea e faʻatatau i taumafaiga a le tagata maʻi, lona olaga, le faʻatinoina o mea uma o loʻo manaʻomia ma faʻasologa a le fomaʻi. Mo le aʻoaʻoga a le tagata lava ia, e fautuaina e faitau faʻasalalau tusitusiga faʻapitoa (mo se faʻataʻitaʻiga, tusiga a Dr. L.A. Myasnikov i togafitiga o le atherosclerosis).

Ina ia ausia le faafeagai, o lona uiga, o le fofoina atoa o le maʻi i vaega mulimuli, e le mafai. Ae o le taofi o le faʻaleagaina o le faagasologa, faʻaitiitia o ona aʻafiaga le lelei, faʻaitiitia o faʻalavelave ma faʻaleleia atili le lelei o le olaga. I ia tulaga, o le togafitiga e lelei tele.

Toe foi i mea e faaaogaina >> Atherosclerosis - nofoaga o le faaputuga o le cholesterol

O le atherosclerosis e mafai ona aʻafia ai le tele o laʻau o mea tetele ma le alalaʻau, ma o lenei uaiga e le afaina uma lava, ae e ese mai le fofo.
I le atherosclerosis, o loʻo i ai vaega sili ona talafeagai e afaina muamua, aemaise lava nofoaga o paʻu ma lala o maʻa. O nofoaga e teu ai cholesterol leaga, ma o nofoaga e masani ona fausia, e taua pea, taua tele mo le tuʻuina atu o le toto i se totoga taua. O vaʻa o le faiʻai, gaʻo, o le aorta ma ona lālā e tuʻuina ai le toto i totoga o le paʻu o le manava, gaʻo, totoga o le pelvic ma vae e sili ona faigofie i le atherosclerosis.

Afai atherosclerosis e afaina ai le gaʻo e mafua ai le fatu, e maua ai le fatu i le toto, faʻalauteleina le maʻi fatu fatu. Afai e afaina le gaʻo o le faiʻai, o le a mafai ona afaina. Faʻaaliga atherosclerosis laʻau faʻailoa - toto maualuga. E masani ona i ai se faʻasigaga o le matelaina o maliu, tino, cerebral, fomaʻi atherosclerosis ma liona o le ogatotonu o vae.

Ae aisea i nisi tulaga atherosclerosis e masani ona afaina ai toto toto o le faiʻai, ma i isi - o le fatu? I vailaau, o loʻo i ai se mea e pei o le tetee i le lotoifale, o lona uiga, o le nofoaga e sili atu ona teteʻe, o le mulivae Achilles o le tino o le tagata. Na ia maua mai matua, matua matutua, o tagata uma lava. E tasi le mea e maua ai le gaʻo, o le isi o vaʻa faʻalautele o vae, ma o le lona tolu o loʻo i ai ni faʻailoga. Faʻalagolago i le mea tonu na faʻaalia ai pusa o le atherosclerotic i totonu o le masini vascular system, o nisi faʻamatalaga o falemaʻi o le maʻi ua faia.

Maea o mea lilo
Le tele o taimi atherosclerosis e aafia ai le matelaina o maliu, poʻo le gaioiga, o mea e gaosia. E le gata i lea, o pepa e toetoe lava a leaga i taimi uma. Muamua, e tele taimi e masani ona lafoaia: o le tele ma sili atu fou o le lipid ua lalagaina i luga o le tasi plaque. Ma o le faaputuputuina o otaota e mafai ona faigofie ona poloka le lumenese vaapiapi o mea e maua ai le mate. Lona lua, o latou o le gasegase: e ono tulaʻi mai i le paʻu ma le faʻavaeina o pupuni toto.

Talu ai ona o le gaʻo totoga e maua mai ai le toto i le fatu muscle, o le mea moni lava e afaina i le atherosclerosis. O le fatu fatu fatu e tupu aʻe, o lona uiga, o fusi o le muso o le fatu, e le maua ai le aofaʻi sao o le okesene ma meaʻai, ma amata ona matelaina. O faʻamaʻi pipisi o le fatu fatu e tele ituaiga fomaʻi: angina pectoris, cardiosclerosis, naicrosis taulaʻi, le faʻaogaina o le myocardial.

Angina pectoris, poʻo le angina pectoris, na te lagona ia lava e ala i le faʻamalosi, o le mamafa o tiga i tua o le sternum, lea e pagatia i le natura. I le avea ai o se tulafono, na ia tuuina atu i le tauagavale tauagavale, i le itu tauagavale, le afa tauagavale o mata ma le ua. E tele lava ina le masani - i le mea sao, seasea - i nifo, i taliga, laulaufaiva. E i ai pea le tiga e uiga i le talaaga o le gaioiga faaletino, o le savali vave i luga o le auala, pe a aʻe i luga, ma tuua se potu mafanafana i le malulu, faatasi ai ma le faʻafuaseʻi o le malosi faaletino, i lalo o le malosi o le fiafia ma le popole tele. O le tiga e faasolosolo malie lava ona faaitiitia i le taimi lava e ave ai le nitroglycerin, isi suauu ma vasodilators.

Cardiosclerosis e atiae ona o le aʻoga masani ona o le le lava o le toto. O tino faigaluega o le fatu ua mamae ai le muso ma ua suia i le vevela, mea fesootai, le mafai ona fai konekarate. Mai lenei mea, o le faagaoioia o le pumping o le fatu ua mamafa, o le tufatufaina o le eletise eletise i le myocardium ua faaleagaina.

E masani lava ona i ai le cardiosclerosis, e tiga ai foi le masini valve: o vailaʻau e le mafai ona ufiufi matala i va o mata o le fatu, pe vavalalata le alu mai le fatu i le aorta. E mafua ai foʻi ona faʻavaivaia le galuega o le pumping o le myocardium ma e le lava le toto. O se tasi o autu ma uluai faaaliga o cardiosclerosis e le lava le manava. I le taimi muamua i le taimi o galuega faaletino, gaioiga, ona maeʻa ai lea, ona malolo ai lea i le po.

O soa le suia o le atherosclerosis e aofia ai le vaivai o le mānava - eseese faʻalavelave faʻafuaseʻi (arrhythmias): tachycardia, extrasystole, faʻatautaia o le fibrillation. O le tagata gasegase atonu e lagona le vaivai, o nisi taimi e amata ona malulu, faʻaleleia le fula.
O le faʻaleagaina o le myocardial o le faʻalavelave sili lea ona faigata o faʻamaʻi fatu fatu. O le mafuaʻaga o se faʻalavelave o le fatu e tele lava ina masani ona faia e le tele o pullesterol multilayer e faʻamalolo i totonu o le lumenese o le vaa ma faʻafefe ai. O se mea e pei o pulupulu e pei o pulupulu i totonu o le lumenese o le vaa, faapea foi ma le thrombosis o le gaʻo totoga, e mafai foi ona avea ma se ituaiga "kesi".

O le muamua e lipotia le faʻaleagaina o le myocardial o le tiga. E ala i le faʻasalalauga, e mafai ona tutusa ma angina pectoris, ae eseese i le umi (itula nai lo minute) ma le malosi. E le mafai ona aveeseina i le nitroglycerin poʻo isi palapala.
O nisi taimi o le afaina o le myocardial e faʻatasi ma le faʻamaʻi o le foma: o le fatu ua le mafai ona tupu, o le toto ua paʻu, ua le lava le manava.

E masani lava o le amataina o se osofaʻi o le fatu e o mai faatasi ma ni mea e tutupu mai le neuromuscular: o le vevela tele, tiga o le loto, le vomiting, faʻavaivai. O le cerebral o se fatuga o le fatu e pei o le stroke.
O le faʻaleagaina o le myocardial e mafai foi ona faʻavasegaina o se manava gasegase, tino pancreatitis, maʻi o le manava, ma le maʻi o le hepatic. I ia tulaga, e sau o ia ma le tiga ogaoga i le itu o le manava, afaina, o nisi taimi o le gaioiga, vomiting.

Taumafa mo cerebral arteriosclerosis

Onosai i cerebral arteriosclerosis aemaise lava i le mamafa, ua fautuaina e toe faʻaleleia au mea taumafa ma le tele o meaʻai e leai ni gaʻo, ia aofia ai le tele o suauʻu fualaʻau e aofia ai "cholesterol lelei, itiiti le suka ma mea taumafa ma le tele o gaʻo (aemaise lava faigofie digestible), tele fualaʻau ma vitamini E, C, B6, B12. Pe a togafitia cerebral arteriosclerosis diet faʻasaina le 'ai o meaai nei:

  • gaʻo meaʻai gaʻo
  • gaʻo gaʻo ma iʻa,
  • mafaufau
  • ate
  • gaʻo
  • caviar
  • puaa
  • povi ma le gaʻo
  • kulimi
  • aisa kulimi,
  • kulimi, tao tao,
  • meaʻai vevela, salty ma fatty,
  • koko koko sukalati
  • ituaiga uma o ava malosi.

Ia 'ai atili mo le puipuia o le atherosclerosis, seafood, ma iʻa maualalo. E sili atu ona faigofie le faʻasao nai lo le togafitia!

Puipuiga o le cerebral arteriosclerosis

O le puipuia o le atherosclerosis o le faiʻai, e manaʻomia ai se suiga i le olaga masani, ma e le faatapulaaina i le afa fua. E le lava le na o le nofo i luga meaʻai antisclerotic .

Muamua lava, e tatau ona e gaoioi atili, ma lona lua, ia faʻasalalau lou mamafa, ma suia meaʻai gaʻo ma tagata vaivai, faʻatapulaaina uma gaʻo.

Tolu, ia 'ai nisi fualaau aina ma fualaʻau, ma cereals e aoga tele mo le puipuia o le atherosclerosis o laʻau o le ulu. 'Ai sina meaʻai ma le suka.

E tatau ona e gaoioi atili, savali, lafoai masani leaga, ma aloese mai lagona le lelei pe a mafai. Ma e tatau ona e amata i le faatulagaina lelei o le mamafa ma le fesuiaiga i le mea e taʻua o le anti-sclerotic diet. Na ia fautuaina, e pei ona ou fai atu, o le teenaina o meaʻai e mauoa cholesterol. sui i latou i le margarine, fuālaʻau fuālaʻau, fuamoa paʻepaʻe, susu susu, meaʻai gaʻo maualalo, moa, iʻa. I le laasaga lona lua, o le faʻaaogaina o fualaau 'aina, pi, fualaau aina ma cereals ua faʻateleina ma ua faʻaititia le faʻaaogaina o ituaiga meaʻai ma le sisi. E maua le faʻaitiitia o kalori i le faʻaitiitia o le falaoa ma le suka. O meaai e masani ona kuka pe tao. E tatau ona e 'ai fa 4 aso i le aso, ae laʻititi laitiiti. Le taumafataga mulimuli i le sili atu nai lo le lua itula ao le i momoe.

Atherosclerosis o vaʻa vaʻaia - o se faʻamaʻi matautia

O le atherosclerosis o vaʻa vaʻaia o se faʻamaʻi faʻamaʻi pea o vaʻa vaʻaia o le faiʻai, lea e faʻaalia ai i le lafoaʻi o le cholesterol i luga o puipui o toto toto ma le faʻaogaina o le selu, lea e amata ai ona faʻaitiitia le lumenia o toto toto o le mafaufau, ma mulimuli mai ai le tafe toto, lea e mafai ona mafua ai le faʻaogaina o toto toto.

Le fua o le cholesterol, ma pe faapefea ona faaitiitia le cholesterol.

I le taʻi tolu sefulu tausaga, o le cholesterol, spots, streaks e amata ona aliali i luga o puipui o toto i totonu o le tino. I le gasologa o tausaga, o nei "manoa" uma ua liua i se palesla cholesterol, mafiafia ma le mafiafia, ma taofia ai le lumena o se ipu toto. Atherosclerosis o le vaʻa o le faiʻai po o le gaʻo tautau, e pei ona e malamalama i ai, i se soliga, aemaise lava le toto totoʻa i le faiʻai.

O le toto i le faiʻai e maua i se faiga faigata o vaʻa toto. 4 tele gaʻo extracranial tele e oʻo mai i le faiʻai toto. O nei mea e 2 carotid ma le 2 vertebral arteries. I le faaopoopo atu i vaʻavaʻaveʻa, e mafai foi e le atherosclerosis ona fausia i totonu o vaʻa vaʻaia o le faiʻai, lea e masani ona fafagaina ai le faiʻai. O le vateiosclerosis o nei vaʻa e taʻitaʻi atu ai i le paʻi o le mafaufau (tui i le intracerebral).

Atherosclerosis o le faiʻai o meaʻai o le faʻamaʻi

O faailoga muamua o le cerebral arteriosclerosis e mafai ona avea ma mataupu o le "tochemic attacks" o le leai o se lagona, o le faaitiitia i le afa o le tino, faafitauli o le tau, ma:

  1. mafaufau le mafaufau
  2. faaitiitia le mafaufau,
  3. faaitiitia le taimi o le mafaufau,
  4. ulu matua
  5. vavao

O nei faailoga o le cerebral arteriosclerosis, e ui i lea, e pupuu ma e mou atu pe a mavae sina taimi.

Faailoga o le atherosclerosis o gaʻo o le faiʻai (faʻalavelave pupuu i le toto i le faiʻai) atonu o ni faʻaaliga o le faʻavaveina o le gaogao (faʻavevesi), faʻalavelave tautala poʻo le faʻapouliuligia lea e tupu ile ulu e pei o le kiona i luga o le ulu. O lenei mea e faʻatatau i le faʻataʻitaʻiga ma se komepiuta, lea e fausia i le foliga o se tagata, faʻatasi ai ma le faʻaitiitia o le mana poʻo faafitauli i luga o le komiti o le RAM, e mafai e le komepiuta ona faʻagesegese ma masani ona gase.

E sili atu le malosi i le aoga se afaina (o le gasegase o le cerebral) e mafua mai i le faʻafefe poʻo le vavaeina o se faga e tuʻu ai le toto i le faiʻai. O le taʻavale e taʻitaʻia ai le faʻavaivaia o le faʻalavelave ma faʻamaʻi o le lauga a le tagata maʻi.

E faapena foi faʻaleagaina o le myocardial , o le faia o le faiai e mafai ona sili atu le matautia, lea e masani ona oʻo atu ai i le le atoatoa o se tagata maʻi.

O le a le cerebral arteriosclerosis? Togafitiga, faʻamaoniga ma mafuaaga o le maʻi.

Atherosclerosis o vaʻa o le faiʻai gasegase tumau. e mafua mai i le faʻavaeina o paʻu i totonu o vaʻa, lea e mafua mai i le gaʻo o le lipid metabolism. Faʻatasi ai ma le faʻamaʻi, o le vavalalata o gaioiga o le cerebral, e mafua ai le faʻaitiitia o le toto i le faiʻai ma le le lava o mea taumafa o meaola a lenei okeni sili ona taua.

Mo le tele o vaega tagata matutua e mafatia i le atherosclerosis e sili atu nai lo le 60 tausaga, ae o mataupu o le faamaʻi e maua i tagata o le ogatotonu ma e oʻo lava ile talavou.

O le faʻasesega o lenei faʻamaʻi tuga o loʻo taʻoto i le mea moni e faapea, i le amataga, e le iloa e se tagata se mea faapitoa: o lona uiga na o ia lava e faʻailoa mai faitioga e uiga i vaitaimi ma le faʻavalea.

Atherosclerosis e matautia ona o lo latou alualu i luma, aua afai e te le faia se gaioiga i le taimi, ona i ai lea o se tulaga lamatia maualuga o le faia o se paʻu, faapea foi le vave tele o le suiga o le maʻi i le tulaga o le dementia (dementia). Fomaʻi atherosclerosis lea e aʻafia ai vaʻalele. le mafai, ae ia faʻagesegese lona atinaʻe ma faʻaitiitia ai le mamafa o faʻamaoniga - sili atu nai lo le moni.

Togafitiga o maʻi o le cerebrovascular

O le tulaga autu mo togafitiga o le atherosclerosis o le aveeseina o mea lamatia. O lona uiga e tatau i le tagata gasegase ona fetuutuunai lana meaʻai ma lona olaga. E tusa ai vailaʻau. ona latou faatonuina lea e le fomaʻi e tusa ai ma le faʻaaogaina o tupe a le tagata lava ia. E tusa ai ma faʻamaoniga, e mafai ona faia se taotoga pomaʻi.

Atherosclerosis o vaʻa o le faiʻai i taimi uma mafua mai i le tele o cholesterol. O le mea lea, mai le taumafataga, e tatau i le tagata gasegase ona vavaeese uma mea o loʻo maua ai lenei vailaʻau i le tele o mea - paluvaʻa, aano o manu, pata, fuamoa, ma isi.

O le faʻaaogaina o se tele o fiva, lea e mafai ona maua mai le gaʻo ma fualaʻau mata, ua faʻaalia.

Soifua maloloina E fesoasoani e faʻamalosi faʻamaoniga o le atherosclerosis ma faʻaleleia le tafe o le okesene i le faiʻai. O lea la, e matua fautuaina e faʻaalu le tele o taimi i fafo, lafoʻa tapaa, aloese mai popolega ma faʻatautaia galuega sili ona lelei ma malolo. O le togafitiga o le maualuga o le toto ma le faatulagaina o le mamafa o se tulaga taua foi mo togafitiga o le atherosclerosis.

Faʻatau togafitiga O le faʻamaʻi e aofia ai fualaau faasaina e faʻaaogaina ai le tele o mafuaʻaga o le atherosclerosis o le atinaʻeina ma o loʻo fuafua i le "taofia" o le faʻalauteleina o pusa i totonu o vaʻa o le faiʻai, faʻamautuina o le tafe toto ma le setete o gaʻo:

  • Tulafono (talitane, atoris, zokor, lypimar) - ia faaitiitia le maualuga o le maualuga o le cholesterol i le toto ma taofia ai le tuputupu ae o faailoga atherosclerotic. O loʻo ave i le fua faʻatatau i le aso mo 2-3 masina. E tele naua aʻafiaga o le itu ma o lea ua faʻaalia ai i gasegase na o le faaleagaina tele o vaʻa o le faiʻai.
  • Antiplatelet sui (cardiomagnyl, assume thrombo) - ia faʻaitiitia le toto ma puipuia ai pupuni toto.
  • Sequestrants of acid acids - fai ma sui o vailaau o fesuiaiga o ion mo le fesoʻotaʻiga o gaʻo gaʻo i totonu o le tino, o le mea lea e le ulu atu ai le cholesterol i le toto,
  • Fiva (faʻamaoni) - ia faʻaitiitia ai triglycerides. O latou faʻatagaga o le kosi, i lalo o le vaavaaiga faʻalefitiga faafomai.
  • Nicotinic acid ma mea e maua ai - ia faʻaitiitia le aofaʻiga o cholesterol ma triglycerides ma faʻateleina le lipoproteins leʻo, lea e aoga i le tino.
  • Fualaau mo le faʻaitiitia o le toto. E tatau ona faia i aso uma, aua e le o le "osooso" le malosi o tagata mamaʻi i le atherosclerosis, atonu o le a mafai ona tupu aʻe se faaletonu ma le le atoatoa.
  • Vailaau faʻamalolo ma mea faʻaleaga (pe afai e tatau ai) - pe a fai o le tagata maʻi e vaʻaia ma popole.

Togafitiga o se tulaga faʻamalosia o le togafitiga o le cerebral arteriosclerosis, pe afai ei ai le maualuga o le faʻalavelaveina o vailaʻau o le cerebral taua.

O le auala masani o le taotoga e valaʻau endorectomy. Ua faia se mimiti i luga o le paʻu, o lea e tatalaina ai le avanoa i le vaa ua afaina, ma o le tafe toto ua poloka i totonu o le nofoaga e manaomia. Ua vavaeina le puipui o le vaa ma ua soloia le pepa e lamatia ai le ola. O le vaa o loʻo faʻapipiʻiina ma toe faʻaauau isi siaki.

Faʻasologa o faʻataʻitaʻiga sili atu ona faʻaonaponei nei ma e le tuua ai foi maʻila. O se masini faʻapitoa, e faʻapipiʻi le pito i totonu o se vaa tele, ona pulea loa lea i le nofoaga o le faʻaititia o le faga. O loʻo i ai se sima iina e faʻalauteleina ai le lumen ma mafai ai e le toto ona taamilo solo.

Faailoga masani o le atherosclerosis

Faʻaaliga faʻapitoa o le atherosclerosis e le tupu uma i le taimi e tasi ma atiina ae lemu. A o faagasolo le faʻamaʻi, o loʻo iai ni faʻamatalaga fou faʻaleagaina le lelei o le olaga o le tagata maʻi ma lona liʻo totonu. O lea la, o a faʻaaliga mai fafo o le atherosclerosis?

  • ulu o le eseesega ma le umi,
  • susu, leiloloa le tumau o le faʻalogo, totogia,
  • popole tele, popole ma le masalosalo,
  • vaivai ma faaititia le faatinoga,
  • le faʻaaogaina o le faʻatasia o gaioiga ma lo latou lemu,
  • e le o taimi uma e mafai ona malamalama ai ma le le mafai ona faia ni mafaufauga manino,
  • solia o le foloina
  • faʻamaʻalogaina o amio le lelei, o nisi taimi e oʻo atu i le uiga o le leai o se mea.

O a faailoga o le cerebral arteriosclerosis?

O suiga i le soifua manuia o se tagata ei ai le atherosclerosis i le uluai laasaga e masani lava ona matauina na o ia, ona sosoo ai lea ma isi. O le taimi muamua e faʻaalia i vaivaiga.. mafaufauga leaga ma faigata i le fesuiaiga mai le tasi ituaiga o gaoioiga i le isi. O suiga iloga i amioga e leʻi maeʻa ona matauina, ae masani ona faʻaalia le faʻafefe o lagona.

O le laasaga lona lua e makaina vevesi, ita, le mautonu e aunoa ma se mafuaaga. O se tagata e masani lava ona i ai i se uiga leaga, e le manao e galue pe fiafia.

I nisi tulaga, i le isi itu, o loo i ai le euphoria le lelei. O le susulu ma le le talitonu e faaopoopo atu i faailoga uma. O le tagata maʻi e suʻe ni faʻamaʻi o le kanesa poʻo nisi maʻi faʻapitoa, alu i fomaʻi ma faʻaitaita pe afai latou te le maua se mea.

Faitau e uiga i le togafitia o le mumu o le pancreatic. O a faailoga o maʻi?

Fautuaga lelei, o iinei o le ae aʻoaʻo ai e uiga i togafitiga o le demodicosis i tagata.

Na amata foi ona ia masalomia tagata o aiga ma tuaoi o "faufauga leaga" faasaga ia te ia, faia ni tala ofoofogia. O le tautalaga a se tagata o loʻo mafatia i le atherosclerosis e faʻaleagaina, o le gatete i pito ma faigata i le 'ai e mataituina.

O le togafitiga o le atherosclerosis o le a aumaia ai se aafiaga lelei ma o le a taofia le tuputupu ae o papa i totonu o vaa. pe afai e amataina i le muamua poʻo le lua taimi. O le mea mulimuli, o le mea e leaga ai, e masani lava e leai se faamoemoe ma e le lelei le faʻailoga.

Tuua Lau Faamatalaga