E maua mai le maʻisuka?

I lenei tusiga o le ae aʻoaʻo ai:

I le lalolagi nei, o le toatele (30%) o le faitau aofaʻi o le mamafa poʻo le mamafa, ma i luga o fata i faleoloa ua amata ona faigata ona maua ni meaai lelei, o tagata e faigaluega i ofisa, ave taavale ma e masani lava ona i ai se olaga ola mama, maua ai le maʻisuka osofaiga. "

Ma pe afai o se faaiuga faapena e tuuina atu i matua, uso, tuagane, tuagane, tuagane ma uo vavalalata, e amata ona popole le tagata: "O le a le ituaiga o siama?", "Pe o le maʻi suka ua faasalalauina e le tofi?", "E faapefea ona faasalalauina?", "E mafai ona ou maʻi, aʻu fanau?" Ma le "O le a se mea e mafai ona ou faia i lenei tala fatu?"

O le a le maʻisuka?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi masani lea e mafua ai le faateleina o le kulukose o le toto ma le faʻaitiitia o le inisalini poʻo le faʻaitiitia o le lagona o le inisalini na talia i totoga ma gaʻo.

O le faʻamaʻi e leʻo manino e pei ona foliga mai, ae sili atu le faigata. E aʻafia ai le naʻo le metabolism o le carbohydrate, ae matua soliina ai felauaiga UMA (protein, gaʻo, carbohydrate, mineral). O nei mea uma e oʻo atu ai i ni aʻafiaga matautia - faʻalavelave faʻafitauli vascular (faʻaleagaina o le cardiovascular system, fatugaʻo, mata, faiʻai, vaʻa i luga ole pito i lalo). O nei taunuuga o le mafuaʻaga autu lea o le olaga faitino ma le amataina o le le atoatoa i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

Soʻo se tasi e mafai ona mauaina. Ae o loʻo i ai pea mea e mafai ona avea ma "faʻaoso" i le atinaʻeina o lenei maʻi. O le taatele o latou:

Faʻamatalaga o aʻafiaga mo le atinaʻe 2

  • afaina (po o le mamafa), taumafa, taumafa taumafa,
  • tausaga (ina ua mavae le 40)
  • maʻi o le pancreas
  • uiga faʻamaoni
  • leaga leaga (ava malosi, ulaula),
  • popole
  • maualalo le gaioiga faʻaletino (ola faʻasolosolo).

Ituaiga 1 maʻisuka

O le tele o taimi, e maua ai e tagata talavou ma tamaiti maʻi. O le lamatiaga o le atinae o le ituaiga 1 e faʻaitiitia i tausaga. O lona natura o loʻo taʻoto i le mea moni e faapea, mo nisi mafuaʻaga, o tino o le pancreatic B e mafua ai le inisalini oti. E mafua ai ona le maua le inisalini. O le ituaiga muamua o le maʻisuka e taua foi o le insulin-faalagolago, o lona uiga, e aunoa ma togafitiga ma le inisalini, o le maʻi e mafua ai ona oti.

Afai o loʻo maʻi le tina i le aiga, o le tulaga lamatia o le atiaʻe o le maʻisuka o le tamaititi e 3-7%, pe afai o le tama e 10%. A maʻi matua uma, ona oʻo lea i le 70%. Afai o se tasi o masaga e tasi (identical) tutusa o loʻo faʻaalia i lenei siama, o le mea lamatia o le maua o masaga e lua e 30-50%. I le gasegase (tele-fuamoa), o se lamatiaga o le faasalalauina o le faamai o le 5%.

O le faʻamaoni foi o loʻo taʻoto i le mea moni e mafai ona faʻasalalauina e ala i se augatupulaga. E i ai tulaga pe a maua le maʻisuka ituaiga 1, mo se faataitaiga, e le tama a le afafine, ma ina ua mavae sina taimi mai lona tinamatua.

Ituaiga 2 maʻisuka

O lona igoa lona lua o le inisalini-tutoʻatasi. O le eseesega mai le ituaiga 1 o le tele o inisalini i totonu o le tino, o nisi taimi e tele naua, ae o aʻafiaga i totonu o masini ma okeni e faʻaitiitia ai le faʻalogo i ai. E masani ona atiaʻe lemu ma i le taimi lava e tasi e natia, lea e oʻo atu ai i le tuai ona iloa le faʻamaʻi ma le i ai o faʻafitauli i le tagata maʻi i le taimi ole suʻesuʻega.

I le 30-80% o mataupu (e tusa ai ma punaoa eseese), o le a maʻi se tamaititi pe afai o se tasi o matua po o aiga lata mai o loʻo maua lenei faʻamaʻi. O le lamatiaga o le faʻaliliuina o se ituaiga o siama e maualuga atu mai le tina nai lo le tama. A maʻi matua uma e lua, o le maʻisuka ile tamaititi e 60-100%. O le lamatiaga o le atiaeina o lenei ituaiga e faateleina i le matua (> 40 tausaga).

E faʻapefea ona tuʻuina atu le maʻisuka?

E leai se fesili faapena mo lenei siama. O le maʻisuka e le pipisi ma e le faʻatagaina i soo se auala. E le fesoʻotaʻi ma se tagata maʻi, e le o le toto foi, e le o se mea faʻafeusuai. Na o le pau le mea e mafai ona maua mai ia te ia mai le aiga toto. E ui lava o lenei mea e le moni.

O le maʻi lava ia e le o se faʻatoaga, ae na o se predisposition i ai. O lona uiga e te le maʻi pe a maʻi se tasi o ou matua. E i ai se tulaga lamatia, ae mo le atinaʻeina o le faamai e tatau foi ona i ai nisi o mafuaʻaga, mo se faataitaiga, o le manuʻa poʻo se faʻamaʻi viral. Ma afai e te taitaia se olaga ola maloloina ma ola maloloina, o lona uiga o le maʻi atonu e le faʻaalia i le taimi atoa o le olaga.

O le a le mea e fai pe a maua e oe ma lou aiga le maʻisuka?

O le aiga e fautuaina ai se tasi poo i latou uma e mamaʻi i le maʻisuka (pe o iai foi le gasegase o le toto) o le a taliina le tele o fesili, e pei o le: "O le a le mea lamatia, o le a sau maʻi?", "E mafai ona maʻi lau fanau?" o le tamaitiiti muamua na maʻi, o le a le tulaga lamatia o le mauaina o le fanau lona lua ma mulimuli ane? " O se suʻesuʻega lamatia o le maʻisuka e fuafua i le sili atu i le 80%.

Tuua Lau Faamatalaga