Laʻau, mea faʻapitoa ma le maʻisuka pipisi: faʻamaoniga i tamaiti, togafitiga ma togafitiga

O le maʻisuka insipidus ("Maʻisuka") - o se faʻamaʻi e atiae pe a le lava le pulepulega o le hormones antidiuretic (ADH) poʻo le faʻaitiitia o le lagona o le tino o le tino i lana gaioiga. O le iʻuga, o loʻo i ai se faʻaopoopoga taua o le tele o le suavai na alu ese i le urini, o se lagona e le mafaamatalaina o le galala. Afai e le atoa le totogi o le gau, o lona uiga o le vai inu o le tino e atiina ae - faamalolo, o le uiga iloga o le tino e maua ai le malosi. Faʻamatalaga o le maʻisuka insipidus e faʻavae i le ata o le falemaʻi ma le faʻamoemoe o le maualuga o le ADH i le toto. O se suʻesuʻega maeʻaeʻa o le tagata maʻi e faia ina ia iloa ai le mafuaʻaga o le maʻisuka insipidus.

Faamatalaga lautele

O le maʻisuka insipidus ("Maʻisuka") - o se faʻamaʻi e atiae pe a le lava le pulepulega o le hormones antidiuretic (ADH) poʻo le faaitiitia o le lagona o le tino o le tino i lana gaioiga. Faʻaleagaina o le pule a le ADH e le hypothalamus (tino le atoatoa) poʻo lona tulaga o le physiological faʻatasi ai ma le faʻamautuina atoatoa (toesega faʻaletonu) e mafua ai le faʻaitiitia o le faʻasolosolo (toe faʻaaogaina) o le vai i totonu o le renal tubules ma lona faʻamalosi i le urine o le maualalo o le mamafa. O le maʻisuka insipidus ona o le tuʻuina atu o le tele o le urini, o le galala le mafaʻasalalauina ma le masani ona faʻamaʻavaʻaina le tino.

O le maʻisuka insipidus o se mea e le masani ai le endocrinopathy, e atiina ae e tusa lava po o le a le ituaiga tagata ma le matutua o tagata gasegase, e sili atu i tagata 20-40 tausaga. I mataupu uma 5, o le maʻi fatu o le maʻisuka e atiina ae e avea o se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le gasegase o le maʻisuka.

Faʻavasegaga

Faʻasologaina o le maʻi maʻisuka i aso nei e tusa ai ma le maualuga o loʻo tupu ai le maʻi. Faʻasolo i le totonugalemu (neurogenic, hypothalamic-pituitary) ma fomaʻi (nephrogenic) o le maʻisuka insipidus. I le totonugalemu o le tino, o faʻafitauli e tupu i le tulaga o le pulefaʻatonu o le hormones antidiuretic e le hypothalamus poʻo i le tulaga o lona faʻamalamalamaina i totonu o le toto. I le foliga fou, o loʻo i ai le solia o le manatu o le ADH i siama o le distal tubules o nefrons.

O le maʻisuka o le maʻi pipisi e vaevaeina i le faʻataʻitaʻiga (o le faʻamaʻi pipisi e iloa ai le faʻaitiitia o le ADH synthesis) ma le faailoga (e tupu i le talaaga o isi faʻamaʻi). O le maʻisukaʻi o le maʻisuka o le insipidus e mafai ona atiaʻe i le taimi o le ola (mauaina) pe a uma ona afaina ai le faiai o le mafaufau, o le tino ma le faiʻai o le faiʻai, meningoencephalitis, poʻo le maʻi mai le fananau mai (faʻapitoa) faʻatasi ai ma le mutia o le ADH.

O le fomaʻi tele o le maʻisuka insipidus e seasea lava ona maua i lalo ifo o le natura o le senetron poʻo le lagona le lelei o le senitoto ole gaʻo ile hormonone antidiuretic. O nei faaletonu e mafai ona faʻalavelaveina pe atiae e avea ma se taunuuga o fualaau oona poʻo le faʻaleagaina o le nephrons.

Mafuaʻaga o le maʻisuka insipidus

O le tino o le maʻisuka insipidus e fesootaʻi ma le faʻaoga o le hypothalamic-pituitary e mafua mai i le tino poʻo le metastatic tumutumu, faʻasologa o le neurosurgical, vascular, tuberculous, malarial, leions o le syphilitic, ma isi mea e masani ona iloa. I le maʻisuka insipidus, e leai se faʻaleagaga faʻaleagaina i le hypothalamic-pituitary system le faʻaalia o faʻalavelave faʻamaʻi i siama e gaosia ai le hormone.

O le fomaʻi o le maʻisuka insipidus e mafai ona mafua mai ona o gasegase fatugao poʻo le mauaina (fatuga o le tino, amyloidosis, hypercalcemia) poʻo le mumua o le lithium. O foliga masani o le maʻisuka insipidus e tele lava ina tupu aʻe ma se gasegase autosomal o le Tungsten syndrome, lea e mafai ona atoatoa (faatasi ai ma le i ai o le maʻisuka insipidus ma le maʻisuka, o le nerve atrophy, le tutuli) poo le vaega (tuufaatasia o le maʻisuka ma le insipidus o le maʻisuka).

Faailoga o le maʻisuka insipidus

O faʻamatalaga masani o le maʻi pipisi o le maʻisuka e televave ma polydipsia. O le Polyuria e faʻaalia i le faateleina o le tele o le faʻasolosolo i aso taʻitasi (e oo lava i le 4-10 lita, o nisi taimi e oo atu i le 20-30 lita). O le urine e le lanu, faatasi ai ma sina vaega o masima ma isi elemene ma se mamafa mamafa (1000-1003) i vaega uma. O le lagonaina o le fia inu e le mafaamatalaina ile maʻi o le maʻisuka e tau atu ai i polydipsia - o le taumafaina o le tele o le vai, o nisi taimi e tutusa ma lena na leiloa i le urine. O le malosi o le maʻisuka insipidus ua fuafuaina e le tikeri o le le lava o le hormones antidiuretic.

O le maʻi maʻisuka faʻamaʻi pipisi e masani lava ona atiaʻe malosi, faafuaseʻi, e le masani ona fai - faasolosolo lemu. O le maʻitaga e mafai ona amata ai se faʻaaliga o le maʻi. E masani lava ona faia e le fomaʻi (pollakiuria) le faʻavevesi o le moe, neurosis, faʻalautele le vaivai, lagona le atoatoa. I tamaiti, o le esuresis o se amataga vave o le maʻi o le maʻisuka; o le tuputupu ae o le tuputupu ae ma le tamaititi mulimuli ane auai.

O faaiʻuga tuai o le maʻisuka insipidus o le faʻalauteleina lea o le pelv, pelivili, ma le vevela. O se taunuuga o le tele o le suavai, faʻavavelaina ma le faʻaleleia o le manava, tulai mai i le dyskinesia o le biliary tract, faʻalauteleina le ita o le intestinal.

O le paʻu o tagata mamaʻio loʻo maua i le maʻisuka insipidus ua matutu, o le faʻamalositino o le afu, gutu ma meaʻai ua faʻaitiitia. Mulimuli ane, faʻamaʻavaʻa, paʻu o le mamafa, fulafula, maʻi vevela, ma le faʻaitiitia o le toto maualuga ua o mai. Faʻasolosolo i le maʻisuka na mafua ona o le faaleagaina o vaega o le faiʻai, o le a le tupu ai ni faaletonu o le neurology ma faailoga o le le atoatoa o le pituitary (panhypopituitarism). I tagata, o le vaivai o le malosi, e faʻasolosolo, i tamaitai - faʻafefeteina i le paʻu.

Faʻaiʻuga

O le maʻisuka insipidus e lamatia i le atinaʻeina o le vai inu, i tulaga e le atoatoa le totogiina o le suavai i totonu o le isumu. O le galalaina e faʻaalia mai i le malosi tele o le tino, tachycardia, vomiting, faaletonu o le mafaufau, faʻamaʻi toto, vaʻavaʻaveʻa, oʻo i le faʻavaivai, ma faaletonu o le neurology. E oʻo lava i le faʻamaʻaʻaina tele, o loʻo faʻaauau pea le agavaʻa.

Faʻamatalaga o le maʻisuka insipidus

O mataupu masani e fautuaina ai le maʻi suka e mafua mai i le fia inu ma le faʻamalolo o le sili atu i le 3 lita o le urina i le aso. Ina ia iloilo le aofaʻi o le urine, e faia ai se suega a Zimnitsky. I le suʻesuʻega o le urine, o le maualalo o lona mamafa (290 namu / kg), o le hypercalcemia ma le hypokalemia ua fuafuaina. O le maʻisuka e faʻamaʻaloina e ala i le anapogi toto glucose. Faatasi ai ma le totonugalemu o le maʻisuka insipidus i totonu o le toto, ua maualalo le maualalo o le ADH.

Faʻamaumauga o suʻega faʻamaonia i le taumafa vevela: aloese mai le faʻaaogaina o le susu mo le 10-12 itula. I le maʻisuka lipipidus, o le mamafa o le mamafa o le sili atu ma le 5% na tupu, aʻo tumau pea le mamafa o le mamafa ma le hypoosmolarity o le urine. O mafuaʻaga o le maʻisuka insipidus e maua i le taimi o le X-ray, neuropsychiatric, ophthalmological study. O faʻavae eletene o le faiʻai e le aofia i le MRI o le faiʻai. O loʻo tuʻuina atu le faʻasolosolo ma le CT o fatuga e faʻamaonia ai le fomaʻi o le maʻisuka insipidus. Fautuaga mo tagata sā Nifaʻi. O nisi taimi e manaomia ai se meaola o fatugao e faʻamaʻoti ai togafitiga faʻasolo.

Togafitiga o le maʻisuka insipidus

Togafitiga mo le maʻisuka o le maʻisuka e amata i le soloia o le mafuaʻaga (e pei o se pulu). I ituaiga uma o le maʻisuka insipidus, o le fesuiaiga o togafitiga faʻatasi ma se ADH synthetic similar, desmopressin, ua faatonuina. O le vailaau oona e faia faʻafofoga pe faʻaaloalo (faʻapipiʻi i totonu o le isu). O se sauniuniga faaumiumi mai se suauu suauʻu o le pituitrin ua faʻasagaina foi. Faʻatasi ai ma le totonugalemu o le maʻisuka insipidus, chlorpropamide ma le carbamazepine ua faʻamatalaina, lea e faʻaosofia ai le faʻamalositino o le hormonone antidiuretic.

O le faasaʻoina o le paleni-masima paleni e faia i le fusi o masima vaifofo i voluma tetele. Faʻaitiitia tele le diuresis i le maʻisuka insipidus sulfonamide diuretics (hypochlorothiazide). Meaʻai mo le maʻisuka insipidus e faʻavae i luga o le faʻatagaina o le protein (e faʻaitiitia ai le mamafa i fatugaʻo) ma le lava fetaui o gaʻo ma gaʻo, taumafataga masani, ma le faateleina o le fuainumera o fualaau faisua ma fualaau suamalie. E fautuaina ina ia tineia le galala mai meainu ma sua, fualaau suamalie, compotes.

O le maʻisuka lipipidus, faʻapenaina i le taimi o le faʻasologa o taimi poʻo le taimi o le maitaga, e sili atu ona le tumau (le tumau) i le natura, faʻasalaga - i se isi itu, faʻaauau. Faʻatasi ai togafitiga talafeagai, e leai se lamatiaga i le ola, e ui o le toe faʻaleleia e seasea faamaumauina.

Toe faʻaleleia o tagata gasegase o loʻo matauina i mataupu o le manuia o le aveeseina o tumema, togafitiga patino o le maʻi suka o le maʻisuka, malaria, mafuaʻaga syphilitic. Faʻatasi ai ma le saʻo saʻoga o le togafitiga o le homone, o loʻo iai pea le le atoatoa. Le laʻititi le lelei o le nephrogenic o le maʻisuka insipidus i tamaiti.

Faʻafitauli o faʻamaʻi

O tamaiti mamaʻi e faʻanatinatiina se tele o urine, e mafua mai i le maualalo. O lenei faaletonu e mafua ona o le le lava o le gaosia o le hormonone antidiuretic, o le tele lava o lona toesea atoatoa. Ina ia faatumauina se vai masani i le tino, vasopressin e taua.

E faʻatonutonu ai le aofaʻiga o mea faʻaleleia. I le tulaga o le solia o le gaosia o le ADH e le thyroid gland, o le tafe mai o le vai mai le tino i le faateleina o mea e tutupu, e mafua ai le fia inu ia maua e tamaiti i taimi uma.

Endocrinologists latou te faailoaina le tele o fomaʻi o le maʻisuka insipidus:

  1. organic. Le sili ona faigata ma taatele. Faʻalagolago i le gaosiga o vasopressin,
  2. mataʻutia. E maua pe a fai o le mafuaʻaga o le faamai e leʻi fuafuaina i auala uma ma metotia. O le taʻitaʻia o tagata atamamai i le matā o faʻamaʻi pipisi o le maʻisuka, e fesiligia le tuʻuina atu o lenei fomaʻi. E talitonuina o meafaigaluega le atoatoa mo le mauaina o le faʻamaʻi e le mafai ona iloa le mafuaʻaga,
  3. laititi. O lenei fomu o loʻo maua i tamaiti e le mafai ona tali lelei a latou gaʻo i ADH. O le tele o taimi, e maua ai le fomaʻi, ae o loʻo iai foʻi togafitiga faʻapitoa. E mafai ona faʻamoemoe i le ono masina muamua o le soifuaga o se pepe fou.

Faʻailoga masani faʻasalaga i tamaiti:

  1. fia inu pea. O tamaiti mamaʻi e inu i le 8-15 lita o le vai i le aso. O vine, tea mafanafana po o le compote e le faamalieina ai le fiainu. E manaʻomia le vai malulu,
  2. faʻaleagaina. O tamaiti e valea, mumusu e 'ai se meaʻai, manaʻo e le aunoa e inu,
  3. tele faʻamalosi i soo se taimi o le aso - polyuria. Tamaiti e masani ona oʻo i le 800 ml i le urination. O le vai vaʻa e leai sona aoga, le lanu, suka ma le polotini. O aʻafiaga e aofia ai le po ma le aso urinary unaontinence,
  4. leai se manaʻo. Ona o le le lava o le suavai, ua maua ai sina suavai ma gaʻo. O le tamaititi e leai sona manaʻo, gasegase gastrointestinal, faʻalauteleina o le tui,
  5. faʻamaʻi. Ona o le tele o le urination, o le galala e tupu, e ui i le mea moni e inu tele le tamaititi i le aso. E mamago le paʻu, e leiloa le mamafa o le pepe,
  6. fiva. O le faʻaitiitia o le tele o le inu vai e mafua ai le maualuga o le vevela o le tino i tulaga maualuga. O lenei uiga o le uiga lea o tamaiti laiti.

Igoa o le Renal

Faailoga o faʻamaʻi o le maʻisuka insipidus i tamaiti o le tino:

  1. diuresis mai masina muamua o le olaga,
  2. malosi
  3. vili
  4. maualuga le vevela
  5. masima masima
  6. gaogao
  7. faʻaleagaina o le tino ma le mafaufau i togafitiga le talafeagai pe leai foi.

O nisi taimi o le maʻisuka insipidus e leʻo faʻaalia ai ni mea e iloa ai i tamaiti, ae e naʻo le isi suʻesuʻega puipuia e faʻamaonia ai pe a pasia se suʻega masani.

Ia mautinoa ia suʻe lau suʻega suʻega faafomaʻi faaletausaga. O siaki siaki masani e masani ona faʻaalia maʻi e le iloa e matua. O le togafitiga vave na mafai ai ona maua se faʻamatalaga lelei o le pepe.

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...


O le tele o taimi, o le maʻi ua maua i tamaiti ei lalo ifo o le 7 tausaga.

O le maʻi suka i se tamaititi e mafai ona tupu ona o le faʻalavelave faʻaleagaina i lalo o le aafiaga o le tele o mea tau siosiomaga, pe a uma ona maua se manuaga o le ulu, ona o se taotoga i le tulaga o le neurosurgery.

O le edema Cerebral i le maea ai o manua o le pulumu o se mafuaaga taatele lea o le faamai, ma o le maʻisuka e vave ona tupu vave - i totonu o le 40 aso talu ona afaina.

E masani lava o le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o faʻamaʻi pipisi na tuʻuina atu i le matua:


O le maʻisuka insipidus i se tulaga e seasea tupu aʻe e faasaga i le talaaga o isi faamaʻi e le o faapitoa:

  • popole
  • faiʻai o le faiʻai
  • leukemia
  • faʻamaʻi i le manava
  • o se taunuuga o togafitiga o fomaʻi,
  • uiga faʻamaoni
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi i le talavou.

Faʻailoga

Afai e te mauaina ni faʻataʻitaʻiga o le maʻi o le maʻisuka i lau tama, e tatau ona e asiasi i le fomaʻi o le maʻi pipisi. O le fomaʻi o loʻo faʻatautaia le suʻesuʻega ma le fesoasoani a mea faigaluega faʻaonaponei faʻaonaponei, o loʻo faʻamatalaina ai suʻesuʻega talafeagai ma togafitiga.

Seiloga maeʻa suʻesuʻega maeʻa e mafai e fomaʻi ona togafitia le maʻi suka. O faʻamaoniga i tamaiti e manaʻomia e iloa ai le ituaiga o faʻamaʻi.


Suʻesuʻega manaʻomia:

  1. faʻaiuga i aso taʻitasi
  2. OAM
  3. urine sample e tusa ai ma Zimnitsky,
  4. auiliiliga o le kulukose ma eletise i le urine,
  5. suʻega toto mo le biochemistry.

Faʻamaumauga o suʻesuʻega o le suavai e mafai ona taʻu saʻo ai le manaʻoga mo se suʻesuʻega atili.

Mo se auiliiliga auʻiliʻili o le tulaga o le tamaititi, e tatau ona faia ni faʻataʻitaʻiga faapitoa.

O suʻega faʻapitoa e faʻaaogaina mulimuli ane e fuafua ai le ituaiga o faʻamaʻi:

  1. suʻesuʻega matutu. E naʻo lalo lava o le vaavaaiga a fomaʻi ile falemai. E le faatagaina le tamaititi e inu mo se taimi umi, e tusa ma le 6 itula. I lenei tulaga, ua ave faʻataʻitaʻiga o le urine. O le mamafa faapitoa o le vai i le i ai o se maʻi e tumau pea le maualalo,
  2. faʻataʻitaʻiga ma vasopressin. O le hormone e faʻatautaia i le maʻi, latou te siaki suiga i le maualuga ma le mamafa o le urine. I tamaiti mamai o loʻo maua i le maʻi suka, o le fua o le urine e faʻateleina le tele, ma ua faʻaitiitia le voluma. I le nephrogenic foliga, e leai ni suiga i le mimi.

Pe a fuafuaina le fomaʻi, o suʻesuʻega faʻaopoopo e faia lea e mafai ai ona faʻamaonia pe faʻamaonia le iai o le manava o le faiai:

  1. EEG (faʻasologa o tala),
  2. faiʻai ata
  3. suʻega a le fomaʻi maʻi, neurosurgeon, neuropathologist,
  4. X-ray o le ulupoo. I nisi tulaga, o se suʻesuʻega o le nofoaafi Turkish.

Ina ia iloa le maʻisuka o le maʻi pipisi o le tino i tamaiti, e tatau ona faia se suʻega ma le minirin.

Echoencephalography o le faiʻai

Afai o le suʻega ma le minirin e le lelei, o loʻo maua se isi suʻesuʻega:

  1. Faʻasologa o fatugaʻo
  2. urography
  3. suega Addis - Kakovsky,
  4. fuafua le tuʻufaʻatasia o fatufiti fatu fatu,
  5. suʻesuʻeina o se gene o loʻo faʻafesoʻotaʻi le maualuga o le faʻalogoina o siama apical o fatugaʻo fatugao i vasopressin.

Afai ei ai ni ou masalosaloga e uiga i le moni o auiliiliga, faʻataʻitaʻiga i ni nai taimi, liliu atu i tagata tomai faapitoa. O le saʻo atoatoa o le ituaiga o maʻisuka e talafeagai e faʻamaonia ai le togafitiga talafeagai lea e mafai ona faʻaitiitia ai le tulaga.

Afai na matauina e matua suiga i le tulaga o le pepe ile taimi, saili le fesoasoani faafomaʻi ma na mafai ona latou iloa le faʻamaʻi faʻatasi ma le endocrinologist, ona suia lea o togafitiga ma mea taumafa o le a maua ai se faʻamaoniga lelei mo le isi tulaga o le pepe.

Gaosiga o le tino ma le faʻafitiga

Mo maʻi e maua i le maʻisuka o lenei ituaiga, o le togafitiga vasopressin e sui ai. E maua e le tama se mea tutusa o le hormone - minirin.

O lenei fualaau faasaina e aoga tele, e leai se faʻailogaina ma se mea e afaina ai. E gaosia ma faʻaogaina i ni pepa. O lenei mea e maua ai le avanoa e ave ai fualaau mo matua ma tamaiti.

O le metina o le minirin e tatau ona filifilia taitoatasi, e faʻavae i le matua ma le mamafa o le maʻi. E manaʻomia e tamaiti le obese le tele o le homone i le aso.

Aʻo faʻaaogaina se fualaau tele o le vailaʻau, faʻaleleia, o le taofia o le urinary i le tino e mafai. I lenei tulaga, o le metotia talafeagai e faʻaitiitia.

Toto togafitiga

O le mea e leaga ai, e ui o lenei ituaiga o le faʻamaʻi e leai se metotia lelei o togafitiga.

Ae o endocrinologists o loʻo taumafai e faʻaitiitia le tulaga o tamaiti.

Latou te faatonuina ia tagata taumamao, o nisi o taimi e tetee ai i fualaau faasaina. Latou te faʻaleleia le soifua maloloina e ala i le faʻaitiitia o le aofaiga o le masima ma masima i le tino.

O tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga o soʻo se ituaiga e tatau ona mulimuli i se taumafa masima.

Vitio faʻatalanoa

I lenei vaega o le TV TV, "Ola Soifua Maloloina!" Faatasi ai ma Elena Malysheva, o le ae iloa ai uiga o le maʻisuka insipidus:

O tamaiti mamaʻi e tatau ona matauina ile falemai i le 3 masina. O asiasiga o tagata vaapiapi vavalalata e masani ona faia: o le fomaʻi ma le neurologist. Urine, le maualuga o le fiainu, o le tulaga o le paʻu o loʻo pulea, o le X-ray o le ulupoo, o le faʻatalanoaga.

Tuua Lau Faamatalaga