Faʻafeiloaʻi suiga pancreatic: o lona uiga, pe faʻapefea ona togafitia, meaʻai

O le faʻalogoina o le pacane mamasene i le ultrasound e talitutusa lava ma le faʻalogologo o le ate ma faʻafeiloaʻi. I lona fausaga, o le uʻamea e i ai lona ulu, tino ma le siʻusiʻu o le sili ona lelei. Ae paga lea, o tagata tomai faapitoa oe ua i ai ni faafitauli e liliu atu i tagata tomai faapitoa, ma i luga o le siakiina o togafitiga o togafitiga e masani ona latou vaaia faailoga o suiga eseese i le pancreas e mafua mai i lona mumu po o isi togafitiga.

E uiga i le faasalalauina

O le faaupuga "faasalalauina" i le faaliliuga mai le faa-Latina o lona uiga "faasalalau" po o "fegalegaleaiga". Mai le vaaiga o le fisiki ma le kemisi, o le loloto ma fegalegaleaiga o atoms poo molemene o se tasi o vailaʻau faʻatasi ma atoms ma molekone a le isi. I le suʻesuʻeina o le tulaga o le felafolafoai, na amata ai ona malamalama tagata saienitisi i le natura o faiga o loʻo faia i totonu o le tino o le tagata. E masani lava o le pancreas. Fesuiaʻi suiga - o le a lea?

O lenei mea ofoofogia e mafai ona mataʻituina faigofie. Ua lava lea e faaopoopo ai sina vaitusi i se ipu vai ma iloa pe faapefea ona fesoʻotaʻi mea. I le anatomy, o lenei mea faʻalavelave e fesootaʻi ma le fegalegaleaiga ma le sui o le tasi lela e le isi. O le mea tonu lava lea e iloa e le ultrasound: o siama na suia e ala i togafitiga o loʻo i tafatafa o mea maloloina. Faailoga o suiga eseese i le pancreas, i le avea ai o se tulafono, o le lotoifale (fofo) pe fefiloi (faasalalauina) i le natura.

O a suiga eseese i le pancreatic parenchyma?

O suiga faʻapitoa i le tino o mea e masani ona masani ona masani ai, ma o le mea lea e leai ni faʻamaoniga. Ae o le ultrasound faatasi ai ma le tele o lapopoa i le gland echogenicity ua faateleina. I maʻi matutua o loʻo mafatia i faʻamaʻi fatu cardiovascular, maʻi maʻisuka, o tino ola maloloina e mate lemu, ua suia i le fesoʻotaʻi poʻo le tino o le tino.

E le gata i lea, o ia suiga e matauina e le solia ai le toto i le okeni o le enzyme, ate, solia ai le gaioiga o le biliary tract, e solia ai le endocrine ma le metabolic process. O a isi tulaga e faʻafefea ai suiga o le ate ma le faʻalavelave faʻafuaseʻi?

O faʻamaoniga faʻapitoa e matauina i le pancreatitis poʻo le faʻalavelave faʻaleagaina o le metabolic process. E le mafai ona faʻamaonia le siama o pancreatitis, ona le togafitia lea o le togafitiga, ma e le iloa e le tagata maʻi le DIP. E masani lava, o suiga o suiga e tutupu i totonu o le tino. I le gasegase masani o faʻamaʻi, suiga sui o le tino e toetoe lava o le aluga. O suiga lanu eseese nei.

Fomai tipitipi faafomaʻi

Fesuiaiga o suiga i le fausaga o le tino oona o faailoga ia o le faamai na iloa e le ultrasound.

Seʻio tatou tilotilo totoa i foliga o lenei maʻi, o latou ituaiga, mafuaʻaga o lenei maʻi, faʻamaoniga, metotia faʻataʻitaʻi ma auala togafitiga.

, , , ,

Mafuaaga o suiga fou o le pancreatic

O mafuaʻaga o togafitiga e eseese. O le tele o taimi, o suiga e tutupu i le taimi o gaioiga o le metabolic-dystrophic i le okeni. O suiga e mafai ona atinaʻe ma le faʻamaʻi totoʻa i lenei vaega, endocrine ma faʻamaʻi pipisi, faʻalavelave o le vaʻaia ma le ate.

I tagata matutua ma tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o le tino paʻu o le tino e faʻaititia ai le maualuga. O le misi o le mumu ua faatumulia i le tino o le tino. O nei suiga e le taʻua o togafitiga ma e le manaʻomia togafitiga. Ae tusa ai ma taunuuga o se suʻesuʻega ultrasound, o le suʻesuʻega o le a foliga mai o se suiga tele i le faʻalavelave faʻapitoa ma le faʻateleina o le fetaui ma le tele o laʻau o le okeni.

O suiga faapena e mafai ona maitauina i le suia o le tino o mea totino o le a faaleagaina i se mea e fesootaʻi ai. Ole telē o le gland e mafai ona masani poʻo sina faʻaititia. O lenei faʻamaoniga e tupu ona o faʻafitauli masani o le gasegase-dystrophic poʻo i totonu o le pancreatitis. Afai e le faʻamaonia le suʻesuʻeina o le maʻi pancreatitis, ona faʻavasegaina suiga e le manaʻomia togafitiga.

Mafuaaga o suiga eseese o le pancreatic suiga:

  • Meaʻai le lelei, tele le taumafa o meaʻai, suamalie, salima, falaoamata, gaʻo.
  • Faʻanatinati taimi ma le faʻasologa o mea na tupu.
  • Ava malosi, ulaula.
  • Faamai o le gastrointestinal tract.
  • Faʻauʻau le lelei.

I le tele lava o taimi, faʻaalia suiga o le pancreatic i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ona o le leai o le inisalini. O le tagata gasegase e maualuga le suka o le toto, ma o le kulukose e aliali mai i le urine. O suiga o lenei ituaiga e manaʻomia ai se togafitiga faapitoa, lea e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le faʻamaʻi faʻavae. Aua nei galo e uiga i le pancreatitis ma le gaʻo, lea e taʻitaʻia ai le suiga o le pancreas ma manaʻomia ai togafitiga.

, ,

O suiga tetele i le pancreas e le o se suʻesuʻega tutoʻatasi, ae faʻaalia ai le i ai o se tulaga faʻaleagaina, o lona uiga, o ona uiga eseese ia. O le i ai o suiga eseese o loʻo faʻaalia ai se faʻaitiitia pe faateleina i le tele o le pancreas poʻo le faʻatauvaʻaina o fusi ma le fausaga o okeni. O suiga e ono aliali mai ona o le faʻaogaina o le faʻaogaina o le tino, avea ma se faailoga o le matua, e tupu mai ona o le faʻamalosia. E le o taimi uma e faʻasalalau ai suiga (CI) faʻatasi ma le faʻamaʻi faʻamaʻi. O lona uiga, o se faʻamaʻi e pei o le fesuiaiga o suiga i le pancreas e le oi ai, ae a maeʻa le suʻega o le ultrasound, e mafai e le fomaʻi ona tusia se tali tutusa. O lenei mea o loʻo faʻaalia ai suiga i le okeni, e tele lava i le metabolic-dystrophic.

Pancreas poʻo le pancreas (pancreas) o le pito sili ona telē o le totonugalemu o fafo ma fafo. O le okeni o loʻo i totonu o le avanoa i le retroperitoneal, i luga o le puipui pito i tua o le lua. O le pancreas ei ai sona tino, o se ulu ma se siʻu, ma i luma o le tino e lilofia ai le manava.

  • O le vaega aupito sili ona tele o le okeni o le ulu o le ulu. O loʻo tu i le itu taumatau o le uaea ma ulufale atu i totonu o le pito o le duodenum. O le tino o le okeni o loʻo i luma o le aulaʻau, ma i le itu agavale o loʻo alu lemu i le siʻusiʻu.
  • O le pancreas ei ai le taʻaloga e alu mai le siʻusiʻu i le ulu ma faʻalautele i le puipui o le duodenum. O le fland e fusi i le talo, ae i nisi tulaga, e alu ese le ala i totonu o le duodenum na oi latou lava.
  • O le uʻamea e maua mai ai le sua pancreatic juice, lea e aofia ai enzymes lea e teu ai puipuiga, lipases ma amylases, o lona uiga, e faia ai se galuega exocrine. I totonu o fusi o le okeni o le pito o le endocrine e maua mai ai le inisalini, lea e fesoasoani i le kulukose e gauai i le fusi.

,

Faailoga o suiga faʻafefe o le pancreatic

O faʻaʻailoga o le CI e faʻalagolago i le faʻamaʻi o loʻo mafua ai le suiga. O mea taua e foliga mai o le le lava o le fiaʻai, masani ai ma le manava, o se lagona o le mamafa i totonu o le manava. Seʻio tatou tilotilo i faʻamaoniga o fesuiaiga suiga e faʻamaonia ai nisi faʻamaʻi.

  • I totonu o le pancreatitis, o le faateleina o le mamafa e tulai mai i le pancreatic duct, lea e mafua ai le afaina o le okeni ma le alu ese o enzymes digestive e ala i le gaʻo. O lenei mea e oʻo atu ai i le faʻaumatiaina o le tino o le tino ma mafua ai le inu o le tino. O le tagata maʻi e lagonaina le tiga matuia i le itu tauagavale o le hychochorium, o le fesuisuiai faifai pea ma le taotoga. Faailoga o le faateleina o tachycardia ma le maualalo o le toto maualuga. E le lelei le tulaga, e oʻo i le maʻi tigaina poʻo togafitiga faʻapitoa.
  • I le pancreatitis e masani ai, o loʻo faʻaloloaina faailoga o le DIP. I le taimi muamua, ua faaleagaina le gland, lea e tau atu ai i lona fulafula ma le laititi. I le aluga o taimi, o le pancreas e faʻaitiitia ai le tele ma le vele, lea e oʻo atu ai i le gaosiga o le enzyme digestive production. A o faagasolo le maʻi, o le tagata maʻi e atiina ae tiga ogaoga.
  • Afai o suiga i le pancreas e mafua mai i le fibrosis, ona i ai lea i le amataga o lenei maʻi, ua le o iai ni faailoga. Faʻatasi ai ma le afaina o le fiva, e fesuisuiaʻi le tino o le gland i se mea faʻafesoʻotaʻi. E mafua ai le faʻaitiitia o le gaosiga o enzymes ma hormones e lagolagoina ai faiga faʻavae i le tino ma e nafa ma le faʻagasoloina o le faagasologa. O uluaʻi faʻamaoniga o le faʻamaʻi e talitutusa lava ma pancreatitis. O le tagata maʻi e lagona le tiga faifai pea i le itu tauagavale o le hypochondrium ma le nausea. Ona o le le lava o le enzymes, o le gasea, manava manava, vomiting, ma le paʻu mamafa mamafa ua aliali mai. I le lumanaʻi, talu ai ona o le faʻaitiitia o polotini, o le tino ua amata ona faʻafefe ma faʻalavelaveina le gaosiga o le inisalini, lea e oʻo atu ai i le maʻisuka.
  • Afai o suiga i le pancreas e mafua mai le lipomatosis, o le mea lea e le mafai ona faʻafitia. O meaola maloloina o le tino ua suia i le tino o le tino. Talu ai ona o gaʻo gaʻo e le faia ai galuega o le mea e ola ai, o le a amata ona lagona e le tino se le atoatoa o mea e talafeagai mo le galue masani. O le faigata, o lona uiga, o faailoga o le lipomatosis, e faʻalagolago atoa lava i le tikeri o le suiga o suiga i le pancreas. O lea la, afai o le faʻamaʻi e faʻatapulaʻa le tufatufaina atu o le taulaiga o maʻi, ona oʻo ai lea o le gaioiga. Faatasi ai ma le alualu i luma le pulea, o le parenchyma ua faamalosia e le tele o le faaputuputuina o meaola oona, lea e afua ai le tiga ma mafua ai ona faalavelaveina i le pancreas.

,

Fesuiai suiga i le parenchyma pancreatic

E masani ona maua i le faaiuga o se suʻega ultrasound. E le o se mea e iloa ai, ae naʻo le taunuʻuga o se suʻesuʻega e faʻaalia ai le suia o le toniga i totonu o fusi o le gland, o le leai o ni maa, fofo i le lotoifale, kiona poʻo tumutumu. O lona uiga, o se faʻataʻitaʻiga ultrasound e faʻamaonia ai suiga o loʻo matauina i totonu o tisipese o le parenchyma, o le mafuaʻaga e tatau ona faamanino.

Faʻataʻitaʻi e fomaʻi mafuaʻaga nei o le fesuiaʻiga o suiga i le pancreatic parenchyma:

  • Pancreatitis (pepa lapopoa) o se faʻamaʻi tuga lea e tupu mai ona o le leaga o le faʻaaogaina o le eletise e mafua mai i le faʻaleagaina o le tino i totonu o le paʻu. O le taunuuga o le faagasologa o loʻo i luga o loʻo atagia mai i suiga fesuisuiai i le parenchyma o le gland.
  • O le pancreatitis o se ituaiga o mumu o le pancreas. O le maʻi e mafai ona tupu ona o le faʻaleagaina o gaioiga i le gallbladder ma le ate pe foliga mai i se tulaga tutoʻatasi.
  • O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e suia ai le suauʻu ola maloloina i mea faʻapipiʻi. O le iʻuga, e mafai ona vaaia suiga i le palanyma o le okeni i luga o le ultrasound.

I le faʻaopopo atu i suiga faʻasalalau, pe a suʻesuʻeina parenchyma pancreatic, e mafai e fomaʻi ona faʻamaonia le faʻateleina o le gaioiga o le okeni. O le faʻalogoina o le vaʻaia o se tasi o faʻamaumauga taua e mafai ai ona tatou iloilo le tele o totoga o totonu. Afai o le ultrasound na faʻaalia se faʻaopoopoga po o le faʻaitiitia o le faʻalogo mai o le pacryma pancreatic, ona manaʻomia lea o suʻega faʻapitoa e iloa ai le mafuaʻaga o lenei maʻi. I le avea ai o se tulafono, faʻalauteleina le faʻaogaina o le pacryma pancreatic pe a:

  • O le faʻaogaina o le fibrosis - o faʻamalolo faʻafesoʻotaʻi, o le mafuaʻaga lea e eseese ai le vaega o le tino i le maualuga. I luga o le ultrasound, o lenei mea e tuuina mai ai se faailo ole ala. O le maʻi e mafai ona tupu ona o le faʻafitauli o le tino.
  • Lancomatosis Pancreatic o le sui lea o mea ola maloloina o le parenchyma o le okeni ma le gaʻo. Talu ai ona o suiga, o loʻo faʻapupulaina ai le faʻalogoina o aʻafiaga.
  • O le gasegase ma le chronic pancreatitis - o se maʻi faʻamaʻi e mafua ai le fuga o le okeni, ma o le a mafua ai ona suia le tele o le parenchyma, o lona uiga o le faʻalogoina o le tino e faʻaleleia.

, , ,

Fesuiaʻi suiga i le fausaga o le pancreas

E i ai le toniga ma le leai o se mea. O le natura o suiga o loʻo faʻamaonia ai o gaioiga e tutupu i totonu o le gland e masani ona lautele ae le o se faʻalapotopotoga. O le tino o le tino e mafua mai i le fulafula ma le fulafula e mafai ona avea ma mea eleelea pe o le a leai foi se mea e vaivai ai.

Faʻasalalau faʻasalalau le talafeagai i le fausaga o le gland tissues, o tumutumu eseese, tumutumu, poʻo le sclerose o le okeni e masani ona iloa. O le tele o suiga e faatatau i le parenchyma o le gland, talu ai ona o ona tisipenisione ei ai lona fausaga. E tele mafuaaga e mafua ai suiga i le fausaga o le okeni. O suiga e taʻu mai ai soliga i le galuega a le tino, lea e aunoa ma se faʻamautinoaga faaopoopo ma togafitiga e mafai ona oʻo atu i ni aʻafiaga ogaoga. Talu ai ona o le pancreas e naʻo le gaioiga o le gaioiga, e aʻafia foi mo le gaosia o hormones taua e pei o le glucagon ma le inisalini.

Seʻio tatou tilotilo i mea sili ona taatele e taʻitaʻia ai suiga fesuiaiga.

  • O faʻamaʻi inflammatory ma isi faʻamaʻi o le faʻaogaina o meaʻai.
  • Faʻaleagaina le faʻamaoni - e masani lava o faʻamaʻi pipisi e tuʻuina atu i tamaiti mai matua.
  • Faʻanatinati taimi faigata, popole, faateleina le vaivai.
  • Meaʻai le lelei, faʻaleagaina o meaʻai suamalie, meaʻai, gaʻo ma sugary.
  • Ulaula ma le ava malosi.
  • O le tausaga o le tagata maʻi - e masani lava ona faʻasalalau suiga i le fausaga o le pancreas amata i le tuai o tausaga.

O le galuega a le fomaʻi o le faʻamaonia lea o le mafuaaga o le suiga. Ae aua nei galo o se suiga i le fausaga o le pancreas e mafai ona avea ma faailoga o le tele o faamai. O lona uiga, o le i ai o suiga faʻavae, e le o se mafuaaga lea mo le faia o se faʻamaʻiga mulimuli. O le fomaʻi o loʻo taʻitaʻia e le talafaasolopito na aoina ma iuga o isi suʻesuʻega ma auiliiliga.

, , ,

Faʻafeiloaʻi suiga o le pancreatic suiga

Masalo e le faʻaalia i latou lava mo se taimi umi. O fesuiaiga taimi e faailoa ai le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻaogaina o le tino. O le mafuaʻaga o lenei ituaiga suiga e ono avea ma pancreatitis, fibrosis poʻo le lipomatosis.

  • Lipomatosis o se faʻamaʻi lea e sui ai fusi suauʻu maloloina i suauʻu gaʻo. O lenei faʻamaʻi e masani ona afaina ai tagata e maua i le maʻisuka.
  • Afai, i le faaopoopo atu i le faasologa masani o suiga i le pancreas, o le ultrasound scan manifested ua faateleina ai le fetaui, ae o le masani masani o le gland ua faasaoina, o le fibrosis lenei. O le faʻamaʻi e mafai ona mafua mai i faʻafitauli o le gasegase pe foliga mai o se taunuuga o le fusuaga o mea felagolagomaʻi.

Faʻasologa o suiga i le pancreas e faʻaalia ai le suiga masani i le okeni. O ia taunuuga o se suʻega ultrasound e le o se faʻamaoniga, ae galue e avea o se faailo mo le fomai, o lē e tatau ona maua le mafuaʻaga o suiga ma faʻaumatia.

, ,

Pancreatic faʻasalalau suiga fesuisuiaʻi

O lona uiga o suiga lua, o lona uiga, o le tali o le okeni i le faʻamaʻi. E mafai ona tupu ni suiga e mafai ona tutupu i soʻo se faʻamaʻi o le tino, ona o galuega uma a le toto ma totoga e fesoʻotaʻi. Ae o le tele lava o taimi, o suiga faʻafoʻi e faʻaalia ai faʻafitauli i le ate poʻo le vaʻaia, ona o loʻo i ai ma i latou e sili ona vavalalata le pancreas.

O suiga faʻaleleia e mafai ona faʻaalia ai le i ai o le piti pancreatitis, lea e tupu i tagata mamaʻi ma faʻamaʻi o le tino, e mafua mai i le taumafa masani, 'ai e falai, vevela, mago. O faʻamaʻi foi e tupu i nisi o faʻafitauli o le enzymatic o le tino ma ona o le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o vailaʻau poʻo mea e le masani ai i le atinaʻeina o le biliary tract.

I le faʻataʻitaʻiina o le ultrasound, faʻasalalauga suiga i le pancreas e talitutusa lava ma le ata o le pancreatitis. O se tasi o vaega o le okeni e faʻalauteleina, o le tele o le siʻusiʻu, o loʻo i ai le faʻalauteleina o le au o le gland ma suiga i totonu o fusi o le okeni. Faʻatasi ma le DI lona lua, o loʻo faʻatali le tagata maʻi mo se suʻesuʻega atoatoa o le gastrointestinal tract e iloa ai le mafuaʻaga moni o lenei maʻi.

Faʻasolosolo suiga taulaʻi i totonu o le pancreas

E mafai ona latou taʻu mai o loʻo i ai faiga o le tino i totonu o le tino, kiona poʻo maʻa. O lenei mea e mafua mai i le lotoifale, o lona uiga, suiga i le tino o le tino. E mafai foi ona tupu ni gaioiga faapena ona o faʻamaʻi o totoga uma o le gastrointestinal tract ma le pancreas.

Faʻasalalau suiga faʻalauiloa e manaʻomia ai nisi suʻesuʻega ma togafitiga faʻatulafonoina. Talu ai latou te faʻaalia se faʻaleagaina o le tino i le tino. O tagata maʻi e iai faʻamatalaga o le ultrasound e tatau ona saunia mo se taimi uumi, ma atonu o le taotoga, togafitiga.

Faʻafesuiaʻi suiga fibrotic i le pancreas

O lenei mea o se taulaʻi, o lona uiga, o le faʻamalosiina o le mea faʻafesoʻotaʻi. O lenei maʻi e mafai ona tupu ona o le faʻafitauli o le tino i le tino, faiga masani faʻaleagaina, vailaʻau poʻo le ava malosi, poʻo le faʻaleagaina o le system hepatobiliary. Aʻo faʻapipiʻiina le fesuiaiga, o suiga fibrotic o loʻo faʻaalia i le faateleina o le gaogao ma le maualuga o le totoga o siama. O le faaitiitia o le pancreas e le o matauina i taimi uma, talu ai o se suiga i le tele o se okeni e faalagolago i le tulaga o le salalau o suiga o le tino.

O suiga leaga e mafai ona taʻu mai ai le atinaʻeina o le fibroma i totonu o fusi o le okeni. Fibroma o se maʻi vevela lea e maua mai i mea e fesoʻotai ai, e le faʻafefeteina, ma tuputupu ae malie. O le faʻamaʻi e le mafua ai ni faʻamaʻi tiga, o le mea lea, e na o le lipotia e mafai ona maua ai. Ae afai o le tumutumu e tele, o le a taʻitaʻia i le faʻamalosi o le pancreas ma okeni o loʻo tu latalata ane. Faʻalagolago i le nofoaga o le fibroid i le pancreas, o nisi faʻamaoniga e tupu:

  • Paʻu i le tauagavale po o le saʻo i le hypochondrium, i le pute ma le epigastrium o se faailoga o le faaleagaina o le pancreatic.
  • Afai o le fibroid o loʻo i luga o le ulu o le pancreas, ona mafua ai lea i le pulelele pele, ua aliali faailoga o le jaundice.
  • Afai o le fibroma e faamalosi le duodenum, ona tupu lea e le tagata maʻi faailoga e pei o le taofia o le intestinal (nausea, vomiting).

E manaʻomia togafitiga faʻafefe. O togafitiga e mafai ona faʻatinoina uma, o lona uiga, e ala i vailaʻau, ma faʻatasi ai ma le fesoasoani a le taotoga. I le faʻaopopo atu i togafitiga, o loʻo faʻatali le tagata maʻi mo se vaitaimi umi o le toe faʻaleleia, tausia o se soifua maloloina soifua maloloina ma na o mea taumafa taumafa (laulau meaai Numera 5).

, ,

Faʻafeiloaʻi suiga i mea e faʻaogaina ai le tino

O se faiga e le mafai ona faʻafitia, lea e fesootaʻi ma le le lava o le tino o le tino, lea e tau atu ai i suiga faʻapitoa i le okeni. O vailaʻau masani o le pancreatic e suia i suauu gaʻo, lea e le mafai ona faʻalagolago lelei ma lagolagoina le galuega a le tino. Faʻafeiloaʻi solo suiga e lipodystrophy.

O le faʻaleagaina o le tino e mafua ona o le oti o sela o le okeni, i lalo o le faatosinaga o le tele o mea (faʻaogaina o le inflammatory, pancreatitis oona, tumutumu). Ona o na ituaiga o maʻi, o le tino e le mafai ona toe faʻafoisia lona amiosaʻo. Afai e tulai mai le dystrophy ona o se faaletonu, ma o le numera o siama oti e le tele, ona ono le iloa lea e se tagata ia ituaiga o gaioiga i le tino. Talu ai ona o le pancreas o le a lelei lona galue. Afai e faʻaauau le dystroph, ma o le siaki e fai ai le foci, ona oʻo lea i le taofiofi i le atoatoaga o le gaioiga o le pancreas.

O le faʻamaoniga tonu o le a fesoasoani i le suʻesuʻeina o le tufatufa atu o suiga faʻaleagaina e le oi ai. I le avea ai o se tulafono, e iloa faafitauli i le taimi o le suʻega o le ultrasound. O nei mea uma o loʻo taʻu mai ai o soʻo se faaletonu i le pancreas e tatau ona avea ma se faʻapogai mo se suʻesuʻega loloto, lea e mafai ona faʻamaonia pe faʻafitia ai suiga faʻataʻitaʻitele.

, , , , ,

Fesuiaʻi suiga i le paʻu o le siʻusiʻu

O se faʻafitauli faʻapitoa lea e manaʻomia ai le auiliiliga o auiliiliga. O le pancreas e tolu vaega autu: o le ulu, tino ma le siʻu, lea ua avea ma vaega autu. O le siʻusiʻu o loʻo i ai le foliga o le uʻamea, e ala i luga ma fetaui lelei i le vaʻa. O le lautele pito sili ona lelei o le siʻusiʻu o le pancreas e 20-30 mm. O le siʻusiʻu o loʻo i totonu o le siʻusiʻu, lea e 15 cm le umi ma e pasia le tino atoa o le okeni.

I le avea ai o se tulafono, faʻasalalau suiga i le siʻusiʻu o le pancreas o loʻo faʻaalia lona faʻatusatusaga poʻo le faʻaopoopoga. O nei suiga e mafua ona o le faaletonu o le vavalalata o le vela. Faʻasagaga o nei suiga, e mafai ona atiaʻe le maualuga o le telefoni o le tino.

Fesuiaʻi suiga i le siʻusiʻu o le pancreas e aofia ai le fa o faʻamaʻi uma o le okeni. Iloilo le siʻusiʻu i totonu o le moa po o le fatugavale. Ae o le togafitiga o togafitiga o le siʻu e matua faigata lava. I le avea ai o se tulafono, o le tagata gasegase e togafitia le taotoga e aveese le siʻusiʻu o le pancreatic ma poloka ai toto toto o le okeni e faʻaauau ai lona masaniga galue. Faʻatasi ma laʻititi pe faʻafeeseeseʻi suiga suiga, o togafitiga faʻasao ma le siakiina e le aunoa e mafai.

, , ,

Faʻasolo suiga parenchymal i le pancreas

E tupu i faʻamaʻi eseese o le gastrointestinal tract, aemaise lava le pancreas. E tatau ona maitauina o totoga uma o le tino o le tagata ua vaevaeina i le palanymal ma le gaogao. O le palanyal organs e faatumulia i le mea autu, o lona uiga, o le parenchyma. O le pancreas ma le ate o mea ia o le vaeluaga o le abdominal, ona o loʻo aofia ai le glandular, ua vaevaeina i le tele o lobu e ala i le vavalaʻau o le tino, ma ufitia i se paʻu.

O le gaioiga o le pancreas, o le biliary tract ma le ate e fesootaʻi, talu ai o nei totoga uma ei ai le pule e tasi mo le tosoina o le talo ma le vai inu. Soʻo se faʻalavelave i le ate i luga o le ate i luga o le paʻu ma vice versa. Faʻafeiloaʻi suiga i le pancreatic parenchyma e mafua ona o faʻamaʻi faʻamaʻi-faʻamaʻi, lea e oʻo atu ai i le sui o le tino o le okeni faʻatasi ma le mea faʻapipiʻi poʻo le fesoʻotaʻiga.

I le avea ai o se tulafono, faʻavasega le suiga o parenchyma i tagata matutua, tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka ma i latou o loʻo maua i faʻamaʻi o le cardiovascular system ma faʻamaʻi pipisi i le paʻu. O suiga e mafai ona mafua mai i faʻamaʻi o le ate, o totoga o le gastrointestinal tract, o le biliary tract poʻo le faaumiumi o faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi e afua ai faʻafitauli faʻaleaga.

Faʻafeiloaʻi suiga i tamaiti ma talavou matutua. O togafitiga e mafua mai i le tino pancreatitis. O suiga e mafai ona tuʻu ai se faʻamatalaga i luga o gafatiaga galue o le pancreas ma mafua ai le tiga. Ina ia mafai ona fuafuaina taunuuga o suiga fefaasoaaʻi, e tatau ona faia se suʻega ole suʻega ma iloiloga faaopoopo.

, , , , ,

Faʻamatalaga faʻatau

O le faʻamaʻi e mafai ona mafua mai i mafuaaga eseese:

1) Faʻaletonu i meaʻai. Faʻaaogaina o gaʻo, fuālaʻau, suamalie, suamalie ma meaʻai vevela.

2) Vaʻaiga faʻapitoa.

3) Faʻanoanoa ma popole popole.

4) Faʻaaogaina o vailaʻau ma meainu.

5) Maʻi faʻafuaseʻi o le faʻaogaina o meaʻai.

6) Faʻaaogaina o le tagata lava ia ma le faʻaaogaina o fualaau faasaina.

Faʻafefea ona togafitia le fesuiaiga o suiga o pancreatic? Mafaufau i mea nei.

O le le lava o le insulin i totonu o le toto ma o le siakiina o le kulukose i le urine e faʻaosofia foi e le DIP. I le avea ai o se tulafono, o le mafuaʻaga o nei suiga o le pancreatitis, lea e tatau ona togafitia. E tatau foi ona mataʻituina tulafono patino o amioga pulea, meaʻai.

O faailoga autu o le faʻalauiloaina o suiga i le pancreas

I le avea ai o se tulafono, o faailoga o le CI e fesootaʻi ma le faʻamaʻi o loʻo aʻafia ai. O le tele lava o taimi, e faitioina e tagata gase latou te lagona le vaivai i totonu o le manava, latou te pagatia mai le gaselase masani pe, i se isi itu, o le tui. I totonu o le pancreatitis, o le mamafa i le pacreatic duct e masani ona faateleina, lea e mafua ai ona faʻaleagaina. Ona o le gasegase o le eletene, o se vaega o le elemene oona e mafai ona sopoia i sela o le pancreatic parenchyma ma mafua ai le oona o le tino. I lenei tulaga, e maua e le tagata maʻi tiga i le itu tauagavale i lalo o le sternum, leu, e masani ona sau ma le vomiting. E vave ona matauina le vave o le pulusua ma maua ai le toto maualuga. O lenei tulaga, e pei o se tulafono, e manaʻomia le falemaʻi.

O le uluai laasaga o le pancreatitis chronic e faʻaleagaina e ala i le foliga mai o le edema ma le afaina i totonu o masini o le gland. Ona tupu ai lea o le atrophy, o le gland ua faaitiitia i le lapoa, o le tupu aʻe o mea fesootai, ma le siama o le enzyme ua le toe gaosia ai ni enzymes digestive. Fibrosis faʻatasi ai ma le faʻaogaina o suauu pancreatic maloloina ma le sui o la latou mea fesoʻotaʻi. O le gaosiga o hormones ma enzymes ua muta. I le laasaga muamua, o siʻitaga e laʻititi ma e masani lava ona tutusa ma faailo o le mumū o le pancreas. Faʻafeiloaʻi suiga o suiga i le pancreas.

E uiga i lipomatosis

O le suia o suauu masani masani i le tino o le tino e taʻua lipomatosis. O le faailoga o le DIP ma le lipomatosis e faalagolago i lona maualuga. Faatasi ai ma suiga laiti i le DI, e le mafai e le fomaʻi ona taʻutaʻu atu, ae i mataupu sili atu ona ogaoga, o le tino o le a amata ona amata ona i ai se faaletonu o hormones ma enzymes. O le faateleina o le lipoid tissu e oʻo atu ai i le faʻalavelaveina o le parenchyma ma, o se taunuuga, o le gasegase o le gaioiga ma le faʻaalia o tiga. O suiga nei i le pancreas i le ituaiga lipomatosis.

O totoga mama e aofia ai le manava, urinary ma gall sladders. Laʻau e aofia ai parenchyma (glandular tissue): pancreas, splin, ate, ma isi. O le galuega autu o le parenchyma pancreatic o le gaosia o enzymes ma hormones.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, pancreatitis leʻo poʻo le tino pancreatitis, o suiga e masani ona tupu.

O le faʻasolosolo o loʻo faʻaalia ai le faateleina o le faʻalogologo o le tino o le glandular, o lenei mea e mafua mai i le faʻaogaina o le inflammatory ma pe a fufula le tino (fibrosis), lea e mafua ai le faateleina o le tele. O le mafuaʻaga o lenei anomaly o se tulaga le atoatoa i le metabolism. O le isi mafuaʻaga mo le faʻateleina o le faʻalogoina o le lymphomatosis (suia o le parenchyma ma sosoʻo gaʻo).

O le fetogi o le gland e mafai ona tupu ona o le pancreatitis, e mafua ai le suiga o le parenchyma ma, o se taunuuga, e toe suia foi le tali o le tala.

E faʻafefea ona faʻaalia le suiga o le ate ma le pancreas parenchyma i le setete o okeni?

Faʻavae suiga

O le fausaga o le parenchyma e mafai ona tutusa ma lelei ona fatuina. O le tele o le faateleina o le saito e le o se eseesega tele. I le tuufaatasiga, o le faateleina o le lalelei e taʻu mai ai le mumusu ma suiga i le gland e fesootaʻi ma le le lelei o meaai.

O le parenchyma pancreatic maloloina e pei o le tino o le ate, lea e tutusa lelei ma lelei le fatuina. O suiga i tausaga e tusa ai ma le faʻamatalaga o le gland structure e faʻaalia ai le faia o le lipomatosis, lea e masani ona fesootaʻi ma le amataina o le maʻisuka. Faailoga o suiga fou o pancreatic e mafai ona matua malamalama.

DIP faʻamalosi

O lona lua lenei suiga, o se tali i togafitiga faʻapitoa i totoga vavalalata vavalalata, vavalalata vavalalata ma ia. E masani lava, e tulaʻi mai le DI ona o faafitauli i le ate ma le vaeluala, aua e fegalegaleai vavalalata ma nei okeni. I le faʻataʻitaʻiga o ultrasound, o faʻamatalaga faʻamalosi o suiga eseese i le pancreas e pei o le pancreatiti tino, talu ai e masani lava o ona taunuuga lona lua.

TIPJ Faʻo

O loʻo faʻasolosolo MDs filati i totonu o le gland o le mea faʻafesoʻotaʻi lea e salalau i totonu o sela o le tino. O mafuaaga mo lenei faagasologa e tele lava ina:

1) maʻi le faʻaleagaina.

2) Faʻamaina o le ava malosi.

3) Lui faʻataʻi.

4) Faʻamatalaga inflammatory.

E le gata i lea, o faʻamaʻi e mafua mai i siama e afaina ai le tino atoa o le hepatobiliary, ae le na o le tasi le pancreas. I luga o le ultrasound, faʻavasegaina suiga i le pancreas e maualuga le faʻalogo ma le maualuga. O le i ai o fesuiaiga fesuiaiga o fibrotic e ono taʻu mai ai se maʻi o loʻo i ai nei i le glandular tissu - fibroma, o lona tuputupu aʻe e mafai ona faʻamalosi ai le gland ma mafua ai le tiga.

Eseesega faʻamaoniga o le ai ai e faalagolago i le nofoaga o le fibroid. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a tulaʻi i le ulu o le pancreas, e fusi le au, ma o se faailoga o le jaundice e tupu. Afai o le tumo e lolomi i luga o le duodenum, nausea, vomiting, ma isi faailoga e tutupu e manaomia ai le fesuiaiga ma le taofia o le intestinal. O le a se isi mea o faailo o le faʻalogo o suiga eseese i le pancreas?

Dystrophic DIPJ

O suauu glandular maloloina e suia i gaʻo gaʻo e le mafai ona faʻatinoina le gaosiga o le elekone o le pancreas, lea e oʻo atu ai i le faʻaogaina o le gland. Mo le lipodystrophy, lea e nofolalo ifo i le afa o le tele o le gland, o se togafitiga faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻaaogaina faatasi ma se meaʻai. Afai e ufitia le liona nai lo le afa o le okeni ma ua le lelei le galuega, e faʻaalia le faʻapipiʻi maʻi. O suiga i le ate ma le pacryma i nisi o tulaga e lamatia ai le ola.

I le fausaga o lenei okeni faalilolilo, e tolu elemene e iloga: o le tino, ulu ma le siʻusiʻu, o loʻo i ai se foliga e pei o le paʻu ma e latalata i le tafatafa. E masani lava, o le lautele e 2-3 cm. O le faʻataʻitaʻiga e tusa ma le 15 cm le umi e pasia ai le gland atoa. O le faʻaogaina o le vetal hepatic can lead to pancreatic tail DI, o faailoga o lenei mea o loʻo faʻatulagaina lenei vaega.

E tusa ma le kuata o faʻamaʻi pipisi uma e fesoʻotaʻi ma fesuiaiga o le siʻosiʻese. I le tulaga o ni nai iʻuga laiti o le siʻusiʻu, e togafitia i latou i auala e le faʻaogaina. I le tulaga o le loloto o leona, aveese le siʻusiʻu e faʻaalia, sosoo ai ma le tapunia o vaʻa toto.

E faʻapefea ona suia suiga i le ate ma le pancreas?

Faʻailoga

O le DIP e faʻamoemoeina e ala i le ultrasound. O le faʻasolosolo e faʻaalia ai o le maualuga ma le fausaga o le tino, e suia, o le foci o le mumū e faʻamoemoeina.

Ae le lava lenei mea e fai ai se siama. Ina ia faʻamaonia le DI, o le suʻega o le toto, o le siakiina o le gland e faia. E tāua tele le aoina mai o se mea faitino mai le maʻi (o se suʻesuʻega e uiga i le i ai o faitioga), faʻatasi ai ma le faia o isi meafaigaluega faʻapitoa ma palpation.

O le ata lautele e faaopoopo i ai le auiliiliga lautele o le toto, urine, siakiina o le digestive tract, coprogram, ma isi. Enzymes pancreatic ma le kulukose o le toto, faapea foi ma se inhibitor e tusa ai ma trypsin, e faia se matafaioi taua.

Faatasi ai ma le fesoasoani a le ultrasound, o le tele o le gland ma ona ala ua fuafuaina, ua iloa ai neoplasms ma faamaufaailoga. Le faʻamalamalamaina o le faʻamaoniga o loʻo faʻaalia: faʻavasegaina faʻatulagaina ma le ERCP, faʻatagaina atili faʻamaonia lelei mafuaʻaga o suiga i totonu o fusi o le okeni o le enzyme.O le sili atu ona manino le faʻaalia o suiga suiga i le pancreas e ala i le lipomatosis.

Puipuiga

O le atinaʻeina o le DI i le pancreas, ate ma isi totoga e mafai ona faʻagesegese. O nisi nei o tulafono:

1) E tatau ona lafoai atoa le ava malosi.

2) Mulimuli i se taumafataga, ave meaai i ni vaega laiti, ae masani lava.

3) Faʻaititia le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo.

4) Faʻafefe meaai e mafai ona fai.

5) Inu sua suamalie fou ma inu suamalie.

E le tatau ona e fiu pe afai ua maua oe i le DIP. E na o le aoga lava le alu i suʻesuʻega talafeagai ma faʻalogo lelei i lou tino, mataʻituina le soifua maloloina o na totoga taua e pei o le ate ma le paʻu. Fesuiaʻi suiga, o a nei mea ma oa auala togafitiga, matou te suesueina i le tusiga.

Tuua Lau Faamatalaga