Fructose i le maʻisuka malosi

Mo le toʻatele, o le maʻisuka o se faʻafitauli lea e aumaia ai le tele o tapulaa i le olaga. O lea, mo se faʻataʻitaʻiga, e tatau ona e tuʻuina atu le suka. Ae o le toʻatele o loʻo mafaufau pe mafai ona faʻaaogaina le fusi fua mo le maʻisuka, aua e mafai ona sui ai le suka i le suamalie. O le fructose o se mea e maua i le tele o oloa, ma e mafai foi ona faatauina e avea o se mea suamalie. E faavae i luga o lenei vailaʻau, e tele le lelei o loʻo faia - o se fofo sili lea ona lelei mo tagata mamaʻi e iai le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le 2.

O tagata na feagai ma se maʻi faapena e pei o le maʻisuka e tatau lava ona tuʻuina atu le suka ia latou meaʻai. Ma o le suauu ua manatu o se mea sili lea. Ua talitonu tagata popoto e mafai ma e tatau mo le maʻisuka ona faʻaaogaina ina ia latou le faʻasalaina i latou lava i le manaʻoga mo lagisi, ae leai. Ae e tatau ona e matua faʻaeteete, e suesue i itu lelei ma le lelei o le mea. I le tele o auala, o faʻamanuiaga ma faʻamaʻi o se oloa e faalagolago i le faʻaaogaina. O le mafuaʻaga lea e sili ai ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi o ia o loʻo taʻitaʻia taitoatasi i le fofo i lenei faafitauli.

Āiga o le faʻamaʻi - faʻapefea ona suia le meaʻai?

O lenei maʻi ua manatu o se tasi o mea taatele. O le toʻatele o tagata latou te maua le faʻalavelave faʻaleagaina i lenei maʻi, ae e tatau ona latou tausisi i se togafitiga togafitia, faʻasaʻo latou lava i meaʻai. O lenei maʻi o le endocrine e lua ituaiga:
O le ituaiga muamua o se maʻi lea e faalagolago ai le tagata i le inisalini. Ua malamalama o le pancreas e le mafai ona maua ai le tele o le inisalini manaomia. Ona o lenei, o le maualuga o le kulukose toto ua tulaʻi mai.

O le lona lua o lona uiga o le inisalini e gaosia i ni aofaiga e manaʻomia e le tino, ae i le taimi lava e tasi e le toe iloa ai e le tino, i se isi faaupuga, o le atinaʻeina o le inisalini e atiina ae. I le taimi lava e tasi, ua fai mai tagata atamamai o le tele o itu e mafai ona avea o se mafuaʻaga mo le faʻamaʻi. E tele mafuaaga, e sili atu le taua o le sili ona taatele:

  • Pancreas faafitauli, lea e faʻaalia i le faaleagaina o suauu beta,
  • O le amio leaga, mo se faʻataʻitaʻiga, o se tina po o se tama e mafai ona mafatia i lenei maʻi. Fuainumera Faamaumauina e faapea, i se tulaga e afaina ai se tasi o matua mai se maʻi, atonu o le a maʻi le tamaititi o le 30 pasene. Afai e maʻi matua uma, ona lua lua lea o le avanoa ma e 60% le aofai,
  • E mafai foi ona mafua ai le maʻisuka. O le mea moni e faʻapea, o le gaʻo, faiga faʻavae, o le gaioiga o gaioiga o le tino e faʻalavelaveina, o le faʻamatalaga o le inisalini e faʻaleagaina ai siama.
  • Vailaau e pei o le rubella, hepatitis, chickenpox, e mafai foi ona mafua ai.
  • O le faʻafefeina o le atuatuvale mo se taimi umi, o lenei mea e afaina ai foi le tino ma e fesoasoani i le atinaʻe o le maʻisuka. O i latou o loʻo lamatia, o i latou ia e mafatia i le gaʻo ma le gasegase i le tulaga faʻatoʻateleina.
  • O le matua o le tagata, o le tele foi lea e iloa ai le maʻisuka ituaiga 2.

E faʻapefea ona e malamalama ua oʻo mai le maʻisuka?

Afai tatou te talanoa e uiga i faailoga e faʻaalia ai lenei faʻamaʻi, o le vave lea o le paʻu o le mamafa poʻo le mamafa o le tupe maua, o le le lava o le manava, o le fiainu, totogo, ma le vevela o le tino ma isi. E na o le fomaʻi e mafai ona faia faʻamalositino pe a maeʻa suʻesuʻega maeʻa. I le faia o lea mea, e tatau ona ia faʻavae le ituaiga o maʻisuka. Afai na lipotia mai lau fomaʻi e lau fomaʻi, ona e sauni lea e mulimuli i se mea faʻapitoa laʻititi-carb ma tuʻuina atu lau laʻau suamalie. E mafai ona suia i fua o le fructose, lea e ofoina atu i matagaluega faapitoa o faleoloa.

I totonu o matagaluega faʻapitoa e mafai ona e suʻe fua o le fructose:

E uiga i aogā ma faʻamaʻi o le fuasela

I le i ai o lenei faʻamaʻi, e tuʻuina atu ai e le tagata poto faapitoa se lisi o oloa faʻasaina. O le oloa autu o loʻo faʻasaina i le maʻi o le suka. E mafai foi ona maitauina i le fructose poo se isi auala ma se suamalie. I lenei tulaga, e tatau ona e iloa lelei ma mea leaga o le fuasela, i le mea moni e manatu lelei e aoga ma e tele mea lelei:

  • Afai e faʻaaogaina le fusi fua mo le maʻisuka, e le afaina ai soʻo se itu,
  • O le lamatiaga o le pala o nifo e matua faʻaititia,
  • O le toto o le a aofia ai le maualuga o le kulūkose, o lona uiga, o le a puipuia ai le vevela,
  • Afai e te filifilia le fructose poʻo le suka, ona tatau lea ona e malamalama o le faʻaaogaina o le fructose o lona uiga o se faʻaitiitia o le faʻaogaina o caloric. O le suamalie e suamalie ae e itiiti le afaina.
  • Glycogen o le a faaputuputu i totonu o maso
  • O le lagona o le vaivai o le a faaitiitia tele
  • O le tino o le a faʻapipiʻiina le aofaiga talafeagai o le malosi.

E i ai se mea leaga?

Afai tatou te talanoa i le itu taumafa o le lomiga, ona sili atu lea ona aoga le fructose nai lo le suka. E maua ai meaʻai ma le suamalie, ao le mea e maua ai le kalori e itiiti lava. Ae aua nei galo e uiga i mea le lelei e iai se nofoaga e tatau ona i ai. O uiga leaga e iloagofie ai le suia o le suka i le fructose e aofia ai:

  1. O le saturation e amata lemu, aua o le fructose e maualalo lona fua o le gauai i le toto.
  2. Afai e te kukaina keke keke ma faʻaaoga le suka, o le taofi o le a itiiti le pala.
  3. Aua le faʻaleagaina mea e aofia ai le fusi.
  4. E le gata i lea, o lona sili atu e oʻo atu ai i faʻamaʻi o le faʻasaʻo. Afai e te le mataʻituina pe faapefea ona e 'ai, ona tupu ai lea o le lamatiaga o le taumafa. O le mea lea, e fautuaina e le au atamamai pe a filifilia se ituaiga o meaai e mataʻituina lelei le tele o meaʻai latou te 'ai.
  5. Fructose i le maʻisuka ituaiga 2 e mafua ai le manaʻo ona e aofia ai le maʻemaʻe, lea e taua o le hormone o le fiaaai.
  6. Afai e tele mea e te faʻaaogaina i meaai, e mafai ona e feagai ma se tulaga o loʻo mamafa ai le ate. Talu ai ona o lenei mea, e ono tulaʻi mai faafitauli ma lenei tino, o lona gaioiga e mafai ona faʻavaivaia.
  7. E le maua i taimi uma lava le fructose i se auala talafeagai, o le mea lea o le maʻisuka e le saʻo ona fuaina. O lea, i le lauti, e mafai ona e tuʻu le 2 sipuni tele o le sui i se taimi e mafai ai ona e pulea le aofaiga o le afa teaspoon.

E faʻafefea ona faʻatau saʻo le fructose?

O nei oloa e mafai ona aoga tele, ona e mafai ona latou faʻafetaui le suka o le toto. O le mafuaaga lena e le tatau ai ona e musu e aofia i totonu o le lisi. I faleoloa, pe a manaʻomia, e mafai ona e mauaina mea uma e te manaʻomia - sugar, sweets, jellies, marmalade, jam, granola ma e oʻo lava i le susu susu. Gaosia e tufuga i luga o le afifiina o nei oloa e leai se suka, ua suia i le fructose.

A faʻaaogaina mo meaai, ia manatua e le tatau ona faʻaleagaina. E taua le malamalama e le o aofia atoa le fusi, ae aofia ai vaega e pei o le falaoamata o le saito, le malo. E le gata i lea, o le tele o nei oloa e tumu tele i gaʻo, ae o tagata e maua i lenei maʻi e tatau ona mataʻituina le kalori o meaʻai. E le o lona uiga e te manaʻomia le lafoaia o na mea suamalie. Ia faaeteete pe a fai se meaai.

Lelei lelei pe sui le suka

Na o ni nai tausaga talu ai, na talanoa ai fomai e uiga i aoga o suka. O le eseesega i le va o le fructose ma le sucrose i le maʻisuka o loʻo suʻesuʻeina nei auiliiliga. O faaiuga e le o se mea sili ona lelei.

Le eseesega i le va o le fructose ma le sucrose (sucrose, cane sugar, C12H22O11) i le maʻisuka:

  • Levulosis ei ai se fausaga faigofie, talu ai o se monosaccharide. Sucrose e aofia ai le kulukose ma le fructose. E manino mai i lenei mea o le muamua e ulu vave i totonu o le plasma vave ma e le manaʻomia ai le inisalini mo le pipiiina, e decomposes ona o enzymes. O le mea lea, o le arabino-hexulose o se sui lelei mo le suka.
  • Kcal mo le 100 g - 380. E ala i mea o loʻo faʻaogaina, e tutusa uma ia oloa. E mafai ona oʻo atu i foliga o le mamafa o le mamafa i le tulaga o le sauaina.
  • Levulosis e le faamalosia ai hormones e fesuiaʻi, e le pei o le suauu.
  • Arapi-hexulose e le faʻamaʻoina ponaivi ma nifo, e le pei o le sucrose i le maʻisuka ituaiga 2.

Pe a faatusatusa i le suka, o le fua e sili atu. O se mea sili lea ona sui mo se oloa leaga. O le a le mea e manino mai se faʻatusatusaga o mea uma e lua.

E tatau ona e iloa pe o le fructose e siitia ai le suka toto. Monosaccharide e fesoasoani i le faateleina o le glucose concentration. O le siitaga e tupu i se fua faatatau maualalo nai lo le faʻaaogaina o le suauu. Mo lenei mafuaʻaga, o le mea muamua lava i isi sui.

I le maʻisuka ituaiga 1

Fosose fuʻu insulin - o le faʻamatalaga e sese. Inisalini ma fructose latou te le fegalegaleai i soo se auala. E le faʻateleina pe faʻaitiitia le faʻasalalau o le hormone.

E maualalo le faasino igoa, e 20 iunite.

Levulosis e le faʻasaina i lenei ituaiga o togafiti o endocrin. I le maʻisuka ituaiga 1, e leai ni faʻagata faapitoa i le faʻaaogaina o le suauu.

Pau le tulafono ole a faʻatusatusa le aofaiga ole iunite falaoa ua faʻaaogaina ile dose ole insulin. Mo tamaiti e maua i le maʻisuka, e fautuaina e faʻaaoga le 1 g i le 1 kilokalama o le mamafa o le tino, ma mo tagata matutua - 1.5 g i le 1 kg. Ole fua ole aso e le tatau ona sili atu i le 150 gr.

I le maʻisuka ituaiga 1, opu, pears, vine ma vine, e faatagaina aso.

Candy ma le fructose mo le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona 'ai. O le mea autu e le tatau ona sili atu i le tapulaʻa maoti ina ia aloese mai le atinaʻega o aʻafiaga ma faʻafitauli.

I le maʻisuka ituaiga 2

O le tele o tagata gasegase e fia iloa pe ono mafai ona 'ai le fructose ma le maʻisuka ituaiga 2. Endocrinologists fautua mai o meaai e maualalo le maualuga o levulosis e tatau ona aofia i totonu o le meaai.

I le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona faʻaaoga le fructose. Faatagaina e aofia ai le silia ma le 30 kalama i le aso.

I le faʻamoemoe e toe fesuiaʻi uma i le leloslosis, e tatau ona e mataʻituina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le tagata maʻi e tatau ona tausisi i se meaʻai faapitoa, o le a le faatagaina ai faʻafitauli ma ogaoga aʻafiaga e atiaʻe.

E le mafai ona e 'aina fua ile po. Levulosis o le a maua ai le faateleina o le kulukose, ona paʻu ai lea. I se miti, e faigata mo se tagata maʻi ona faʻafetaia se osofaʻiga o le hypoglycemia ua faʻaauupegaina atoatoa. O le mea lea, e fautuaina e 'ai fua ile aoauli.

Mo le maʻisuka ituaiga 2, o fua nei e maualalo i le levulosa e fautuaina: kukama, pauka, pateta, tamato, zucchini, cranberries ma fugalaau, walnuts ma pistachios, apricot ma le cauliflower, peach.

Faaaoga lou mita toto kullukose i taimi uma e fua ai le kulukose. O le a faʻaalia i se taimi talafeagai e puipuia ai le faʻatuputeleina o le maualuga o le toto.

I nai itula talu ona maeʻa le levulosis, o le kulūkose e amata ona paʻu. O le fetuutuunaiga o le tino e faia faʻataʻitaʻiga. E tatau ona mafaufau i le numera o iunite falaoa.

O fua e maua i le 1 XE, o le 80-100 g o le oloa.

I le ituaiga ogaoga o le maʻisuka ituaiga 2, o le faʻaaogaina o suka suka ua malilie faatasi ma lau fomaʻi.

Fructose ma le maʻisuka ituaiga

O le maʻisuka faʻamalosi e amataina i fafine i taimi o maitaga ona o le le mautonu o le hormonal. Fuainumera faamaumauina o le atinaʻeina o faʻasalaga o le endocrin - e oʻo atu i le 4% o mataupu uma.

Ona o le fefe i le faʻanoanoa i taimi pupuu ma umi ona o le GDM, o le atiina ae o le mafaufau ma le fatu i le fetus, e naunau tele tina pe mafai ona maua le suka i le maʻisuka.

Faʻatasi ai ma se faiga faʻaoga, o le suka e afaina foi, e pei foi o isi ituaiga o togafiti o endocrine. Levulose nai lo le paʻu paepae e faatagaina. Ae o loʻo i ai tapulaa e le o iloa e le tele o fomaʻi le tele o tagata gasegase.

O lenei sui ua fautuaina e le gata mo tamaitai maualalo, ae mo le mamafa o le maʻitaga. I le uluaʻi masina, e le tatau i le fafine maʻitaga ona maua le sili atu i le 1 kilokalama, ma i le lona lua ma le tolu o le sili atu i le 2 kilokalama.

Arabino-hexulose, e pei o le suka masani, e itiiti le saofaga i le mamafa o le gaioiga e maua mai i se talaaga o le maualuga o le gamoni. O lona uiga, o le tali i le fesili pe ono mafai ona fai le fructose ma le GDM e le lelei.

E fautuaina e vavae ese lenei mea mai le meaʻai a le fafine maʻitaga ina ia le toe tupu tele le mamafa.

E faʻamalosia le lagona o le fiaaai, o le fafine e 'ai ma maua le mamafa sili atu. O le tele o mea e mafua ai le maʻisuka faʻamaʻi.

E le gata i lea, o loʻo aofia i totonu o le lisi o oloa ma aʻafiaga. E le fautuaina e le Endocrinologists le faʻaaogaina o lenei suamalie. E tatau ona e iloa o levulosis e faʻaleleia atili ai faʻafitauli o le hormonal.

Faʻaauauina le faʻaaogaina o le sui, o se fafine maʻitaga e lamatia lona ola maloloina. Masalo o le atiina ae o maʻi mata. O le tele o faʻasalaga masani e faʻaalia i le faapupulaina o mata o le mata, lea i le lumanaʻi o le a taʻitaʻia ai le leai o se faʻaaliga.

O le faʻaluaina faʻalua o le solia lea o metabolic process and the development of gout.

Fructose Harm ma Puipuiga

E taua le iloa e le gata pe aoga faapefea le fusi fua mo le maʻisuka, ae o le a foi le afaina e aumai, e ui i le lelei o iloiloga. E sili atu le nofouta nai lo le vaavaai mo le mafuaʻaga o le leaga mulimuli ane.

Faatasi ai ma le tele o le taumafaina o fualaau aina ma isi mea e maua ai lenei suamalie, o le galuega a nisi o totoga ua faaleagaina. O lenei faʻamatalaga e moni ma faʻateleina ona faʻamaonia e fomaʻi.

E maua mai i gaioiga faʻasolosolo e faia i le ate. Arapi-hexulose ua matua gauai uma i sulu o lenei okeni. O isi faiga e le manaʻomia se mea. I totonu o le ate, ua suia ai le suka i le gaʻo, o le mea lea e le tatau ona taofiofia le atinaʻe o le gaʻo.

Faʻaleleia le fua faatatau o le fausia o sima gaʻo. O se mea matautia lea o se mea suitulaga, e mafai ona tupu ai le gaʻo o le ate. Levulosis ma le faʻaaogaina e aunoa ma le puleaina o le a avea ma mafuaʻaga o le faʻavaeina o gasegase i le tino.

O le kalori mea o gaʻo ma le levulose e tutusa. Afai o le oloa ua faʻamaonia e se fomaʻi, e le o lona uiga e le maualuga le kalori ma le soifua maloloina, e le o iai ni mea leaga. O le faʻaaogaina o le monosaccharide i ni fua tele e mafai ona oʻo atu ai i le hyperglycemia ma le le lelei o le gaioiga o le pancreas.

O le sui e sili atu le suamalie nai lo le solasoga, o le mea lea, o loʻo faʻaumatia i ni vaega laiti, ae o le taunuuga e tutusa. E vave faʻavave le Levulosis ma toe faʻamalosia le faʻaagaga o le malosi, ae a maeʻa sina taimi e toe lagona ai e le maʻi le malepelepe ma fia ai.

E faʻaleleia ai mea o loʻo i ai i le toto, lea e mulimuli ane taʻitaʻiina ai le atherosclerosis.

O tagata mamaʻi e inu tele fua o fualaau suamalie, faʻaaogaina se aofaiga tele o suka, e lamatia ai maʻi o le kanesa. E fautuaina e lafoai atoa lenei oloa mo le maʻisuka.

E ono mafai ona gaosia le maʻisuka e maua ai le maʻisuka e mafua ai le afaina o le oloa? E le faasaina ona faʻaaogaina, ae i le isi itu e faʻatagaina ma ua ofoina atu foi i tagata maʻi e maua i le maʻisuka ae le o le suauu. Ae peitai, o le aofaiga o oloa ua faatagaina e le fomai e tatau ona tausisia.

O lea o le tagata maʻi o le a sili atu ona aoga, aloese mai le atinaʻeina o faʻalavelave ogaoga ma le sili ona leaga - o le faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 2.

Fructose Benefits for Diabetes

O mea gaʻo e manaʻomia mo le tausia lelei o le soifua maloloina. Latou te auai i meaʻai o le tino, faʻamalosi malosi i sulu o totoga i totonu. O le taumafa o tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona maua ai le 40-60% o gaʻo gaʻo faatagaina.

Fructose o se mea totino, monosaccharide. O isi igoa o le arabino-hexulose, sugar sugar, ma levulose. E i ai se faʻamaumauga maualalo maualalo - 20 iunite. 12 g o mea e aofia ai le 1 le falaoa. O se vaega o le suka ma le kullukose.

O aoga o le fructose i le maʻisuka e mafua mai i le faiga o le faʻasaga. O le vailaʻau e ese mai le suka i lena mea, pe a faʻaaogaina, e faʻagesegese lava. I lenei tulaga, o le faagasologa o le gaosia o le faluga o le gaosiga e tupu e aunoa ma le auai i le inisalini. Ina ia faʻaaogaina le kulukose o loʻo iai i le suka masani i totonu o siama, o loʻo manaʻomia le fesoasoani o siatini protein, e aofia ai le inisalini.Afai e maualalo le maualuga o le homone, o le kulukose e tumau i totonu o le toto ma taʻitaʻia ai le hyperglycemia.

E le pei o le suka, o le fructose e le faateleina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le vailaau e faigofie ona faʻasaina e tagata gasegase maualalo ile insulin i le toto.

E lelei le suka i le maʻisuka. E faʻaolaina ai le gaosiga o meaola ma gaioiga. E taofia ai le le iloa o tamaititi ma fafine.

A maeʻa le faʻamaʻiina o le pata, o le fructose e faʻasao ai ni meaola faapitoa - adenosine triphosphates, ia e talafeagai mo le masani ai o le tino. Ole Levulose e iai sona aafiaga lelei i le tulaga o nifo ma nifo. O le suamalie faalenatura e faʻaititia ai le lamatiaga o faʻamaʻi pipisi o le oral mouth and caries e 20-30%.

O le mafutaga i le va o penefiti ma mea leaga o le suamalie ua leva ona faia ni talanoaga umi i le va o fomaʻi ma gasegase. O le fructose e mafai ona i ai uma lelei ma aʻafiaga leaga.

Glucose vave faʻavave le tino, tuʻuina atu se lagona o le maofa. O fualaau suamalie e faaosofia ai le gaosiga o mumrelin, o le hormone lea, i se isi itu, e mate ai le fiaʻai. O le mea lea, o le maʻisuka, e le fautuaina e faʻaaoga meaʻai e aofia ai le fructose e fai ma afaina e faamalieina ai le fiaai.

E le mafai e le Levulose ona gauai i sela o le tino. I le faagasologa o lona vaeluaina, o le ate o loʻo aafia saʻo. O se taunuuga, o le vailaau e liua i le glycogen poʻo le gaʻo. O le fructose o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o le glycogen pe afai e ulu i totonu o le tino i le le lava o le manogi ma meaai.

A le o lea, ua amata ona faia ni triglycerides. Faatasi ai ma le faateleina o mea o loo i ai i le cholesterol leaga i le toto, o le lamatiaga o le faatupuina o faamaʻi e faateleina:

  • cardiovascular system: stroke, fatu fatu, atherosclerosis,
  • e mafai ona mafua ai le ita o le gastrointestinal: faamalosi, afaina, tiga.

O nisi taimi o le fructose e tau atu ai i le oona tele. A faʻaaogaina, o gaʻo gaʻo e ono mafai ona faʻaleleia lea o loʻo teuina i totonu o le tino pala. E matua faigata lava i le maʻisuka o loʻo ave le peleni e leiloa le mamafa: o le mea moni, latou te fiaaai pea.

I le faʻaaogaina o fualaau faasaina, o le maualuga o le urate i le toto e mafai ona faateleina. O lenei mea e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻe o urolithiasis, maʻi o le maʻisuka poʻo le gout.

Talosaga

Fructose, pei o le sucrose, e maualuga i kalolo: i le 100 g - 400 kcal. E 2 taimi e sili atu ona suamalie nai lo le suka masani ma 3 taimi e sili atu le suamalie nai lo le kulukose. Faʻamama vave vave ona faʻaaogaina lauʻau. I le aluga o taimi, o le tagata gasegase e gaoioi lelei i oloa faanatura ma faʻaogaina atili le tele o meaʻai.

I le ituaiga 1 o le maʻisuka inisalini, e mafai ona faʻaaoga le fructose i le faʻatulagaina. I le faʻatulagaina o le faʻatagaina, o vaega o falaoa ma le fua o le insulin o loʻo faʻatonutonuina e tatau ona amanaia.

I le maʻisuka ituaiga 2, e tatau i matua ona matua faʻaeteete. Ole fua ole aso ole fua o le suka e le tatau ona sili atu i le 30-40 g.

O le agavaʻa faatagaina e fuafua e amanaʻia le tausaga ole maʻi. E fautuaina tamaiti e ave le 1 g o le fructose i le 1 kilokalama o le mamafa o le tino i le aso. E mafai e tagata matutua ona 'ai le 1.5 g / kg i le aso. E le fautuaina e sili atu i le 150 g levulose i le aso.

E le tatau ona avea le fructose ma se suauu masani. O nisi e sese na latou faatagaina i latou lava e 'ai i le suka o le maʻisuka po o masima masima e aunoa ma ni tapulaa. E ui lava o oloa gaosia i totonu o le faleoloa na o mea na e faatagaina, o le sauaina e mafai ona mafua ai ni faafitauli ogaoga.

O aoga ma faʻamaʻi o le fructose i le maʻisuka

E masani ona talitonu o oloa e gaosia i le faluga e aoga mo le maʻisuka. Fructose lava ia e suitulaga i le suka e mafai ona faʻatau saoloto mai i matagaluega faʻapitoa o hypermarkets. Ae peitai, o le oloa ei ai tapulaa e oo lava i tagata gasegase latou lava atonu e le o iloa.

Tuʻua le maʻisuka i le fale. E tasi le masina talu ona galo ia te aʻu le oso i le suka ma ave le inisalini. Oi, pe na faapefea ona ou mafatia, faʻavaivaia pea, valaau faʻafuaseʻi. E fia taimi na ou alu ai i le endocrinologists, ae na o le tasi le mea latou te fai mai - "Ave le insulin." Ma o lenei ua 5 vaiaso ua mavae, e pei o le toto maualuga o le suka e masani lava, e le o se tui se tasi o inisalini ma faafetai uma i lenei tusiga. O tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona faitau!

O le a le uo po o le fili? Fructose na muai faʻavasegaina o se fualaau faasaina. E i ai sana fua faatatau o taumafa i aso taitasi, lea e fesoasoani i ai se tagata faapitoa e fuafua le fomaʻi. Afai e faʻaleagaina le avova, e mafai ona afaina ai le tino - ona o le maualuga-kalori ma pe a gau i le ate, o le a gaosia i gaʻo gaʻo, ma o le mamafa o se tasi o mafuaaga o le maʻisuka.

O le fructose o loʻo faʻalauiloa e avea o se auala mo le aveesea o le mamafa, latou te fai mai e mafai ona suia le suka atoa. O le mea moni, o se vaega lenei o le faʻatauina o maketi. E maua le fructose i le tele o meaʻai, laʻau suamalie, lea ua fuafua mo tagata e leai se maʻisuka. Mo le gaosi oloa, o lona aoga e aoga: e sili atu le taugofie nai lo le suka, puipuia le lanu ma le tofo o oloa, o le kuka e tumau pea le malu, malu ma manogi mo le umi.

O fea oi ai le fructose?

I le maʻisuka, e sili ona lelei le faʻaaoga o le fructose i lona foliga masani. E maua i fua, fualaʻau ma le meli. O le maualuga maualuga o le lavulose e matauina i apu, vine, blueberries, cherries, tilo, pears, ma currants.

O fualaau o le Citrus e aoga foi: persimmons, bananas, alani, pineapa, kiwi, mandarin, fualaʻau, avoka.

O fualaau mamago e mauoa i le fusi: aso, fig, vine.

O sina vaega itiiti o le suka e maua mai i tamato, pepa suamalie, kukama, zucini, squash ma zucchini.

O mea nei o loʻo i ai meaʻai sili ona fua o le fructose.

GaosigaFructose concentration
Aso31.95 g
Vine8.13 g
Pear6.23 g
Apple5.9 g
Persimone5.59 g
Toa pele5.37 g

Fautuaga

I totonu o se faleoloa faapitoa e mafai ona e maua ni mea suamalie laʻau ma tele laʻau manogi i luga o le fructose. O tufuga e ofoina atu mea eseese ma meaʻai mo le maʻisuka: kuki, keke, falaoa, marshmallows, sukalati, meainu suamalie.

E masani lava, o sugar gaosi oloa e maua ai le suauu (45%) ma le fructose (55%). E ese le eseesega mai le lavulose natura o loʻo iai i fua. Ina ia aloese mai le tupu malosi o le suka toto, ia mautinoa e faitau le tuufaatasiga pe a faatau se oloa.

O tagata gasegase e le fautuaina e faʻaaoga suauu suka i luga o le suka. E le gata i le suka, ae o loʻo i ai faʻasaʻo.

E mafai e le maʻisuka ona faʻaaoga vailaau suamalie mamago i le fale. O mea suamalie e faaopoopo atu i lauti, paluga, sau sau poo meaʻai. Mo se taimi umi, ua i ai le finauga e uiga i le sootaga i le va o le faʻaaogaina o nei vailaʻau ma le lamatiaga o le atiaʻe o le kanesa. Ua faʻataʻitaʻiina ma faʻamaonia le suamalie o aso nei e le National Institute Institute of Health. I a latou suʻesuʻega, e leai se fesoʻotaʻiga tuusaʻo ma le amataga o le kanesa.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e mafai ona faʻaaogaina le fructose, ae e tatau ona e faia lenei mea. O le le lelei o le faʻaogaina e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻega o faʻamaʻi pipisi.

Suʻega mo le hemoglobin glyc: o le masani i tane ma fafine e maua i le maʻisuka

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le lomiga faafomaʻi a Peretania na lolomiina ai taunuuga o se suʻega lea e tatau ona faavae ai le faalagolago o le hemoglobin glycosylated ma le lamatiaga o le olaga faitino i le tama tane afa o tagata soifua. HbA1C na pulea i tagata volenitia o vaitausaga eseese: mai le 45 i le 79 tausaga. O le mea moni, oi latou o ni tagata maloloina (e aunoa ma le maʻisuka).

I totonu o tane e faitau i le kullusesese e oo atu i le 5% (toetoe o le masani), o le olaga faitino e laʻititi (e masani lava mai fatu fatuga ma stroke). O le faateleina o lenei faailo e na o le 1% na siitia ai le maliu e 28%! E tusa ai ma taunuʻuga o le lipoti, o le HbA1C le tau o le 7% e faʻatupulaʻia ai le lamatiaga o le oti e 63% (pe a faʻatusatusa i le masani), ma 7% mo le maʻisuka ua manatu i taimi uma o se taunuuga lelei!

O suʻega mo le hemoglobin glyco o se suesuega taua, o se ituaiga o siama o meaola e mafai ona e faʻamaonia lelei le maʻisuka. E fesoasoani e pulea le aoga o ana togafitiga.

O le galuega autu o le hemoglobin o le tuʻuina atu lea o le okesene i sela. O lenei palatini o loʻo faʻataʻitaʻia ma le kulūkose molekone. O lenei mea lea e taua o le hemoglobin glycosylated. O le tele o suka i totonu o le toto, o le tele o le hemoglobin glycated, o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le lamatiaga o le maʻisuka ma ona taunuuga.

I le taimi nei, o lenei suʻega e faʻatagaina mo le hyperglycemia, e mafai ai e oe ona iloa le maʻisuka pe a le toe faaleleia e isi ituaiga o suʻega. E fesoasoani le auʻiliʻiliga e faʻamaonia lelei le maʻisuka i le amataga. O sea suega o le a fesoasoani i le maʻisuka ia malamalama i le lelei o lona pulea o le glycemia mo le 90-100 aso, le vave o le alualu i luma o le maʻisuka, ma pe aoga lelei fua o vai suka.

Faʻamatalaga ma faʻagasologa o le auala

Glucose mole molemoa i totonu o le toto e tali atu i laula mumu mumu. O le taunuuga o se fale mautu lea e le faʻaumatia e tusa lava pe oti nei palatini i totonu o le vaʻa. O lenei meatotino o ia mea e mafai ai ona vave iloa se faafitauli, pe a le o lagona le suiga i le toto.

Faʻamatalaga aʻo leʻi 'aina meaʻai e mafai ai ona e filifili le suka fiaai, pe a uma ona' ai - maua se suʻesuʻega i lona tulaga i lalo o le avega. O le hemoglobin glycated i le maʻisuka ua faʻamauina le glycemia i le tolu masina talu ai. O le a le aoga o lenei auala suʻesuʻega?

  • O le suʻega e mafai ona faia e le gata i le taeao, i luga o le mamao o se fiaai fiaai, o le suʻega e faʻaalia ai ata sili ona saʻo, faʻaalia le maʻisuka i le tulaga o vailaʻau.
  • Tulaga faʻasolosolo faʻamuamua - o le toto na ave i fafo atu o le fale suesue e mafai ona tausia seia oʻo i le in vitro suʻega.
  • E fesoasoani le HbA1C e iloilo le tikeri o le suka i totonu o le maʻisuka, ina ia mafai ona filifili le fua saʻo o fualaau oona.
  • O le faailo e le faʻalagolago i le atuatuvale, faʻamaʻi pipisi, sese i le taumafataga, tagofia o fualaau.
  • O le suʻega e vave, sili atu ona faigofie ma sili atu le tau nai lo se suega o le faapalepale masani, lea e 2 itula.

Faʻatasi ma le anemia, hemoglobinopathy poʻo le faʻafitauli i le vevela, e pei foi o le tele o mea taumafa e maua i vitamini E ma le C, e le saʻo ia taunuuga. E le talafeagai le metotia mo le suʻeina o le hyperglycemia.

Faʻaiʻuga le aoga mo fafine maʻitaga. O se ata faʻamaonia e mafai ona vaaia i le 8th-9 masina, aʻo oʻo mai faafitauli i le lua o masina. E i ai tagata gasegase e faʻaititia le faʻamaonia i le va o HbA1C ma le kulukose.

O mea le lelei e aofia ai le tau o le suʻega: o le tau mo auaunaga o le 520 rubles ma le isi 170 ruʻu o le tau o le totoina o le toto. E leʻo itu uma o loʻo i ai le avanoa e faia ai sea suʻesuʻega.

Aisea e avea ai sea suega?

Hemoglobin o se polotini e iai le uʻamea ma e mafai ona ave le okesene i le tino atoa. O le toto mūmū o le tino e ola na o le 3-4 masina, e talafeagai le suʻeina o le HbA1C i le naʻo le taimi.

O le faatuai o le le maua o le enzymatic o le a maua ai se sootaga malosi o le kulukose ma le hemoglobin. A maeʻa le glycation, ona amata lea o le hemoglobin glycosylated. O le malosi o le tali atu e faʻalagolago i le faitau o le mita i le taimi faʻatonutonu. HbA1C e faʻatagaina oe e iloilo le tuufaatasiga o le toto i le 90-100 aso.

Aʻo leʻi faia se suʻega masani, o le tele o le maʻisuka "mafaufau i le mafaufau," taumafai e faaleleia le ata o suʻega. Pe a tofotofoina mo HbA1c, e le aoga lenei togafiti, o mea sese uma i taumafa ma fualaau oona o le a amanaia.

O vaega o le auala faigofie e mafai ona maua i luga o le vitio o loʻo faʻamatala mai e Polofesa E. Malysheva:

Tulaga HbA1c

A aunoa ma ni faʻailoga o le maʻisuka, o le maualuga o le HbA1C e faʻafetaui i le lautele o le 4-6%. E fuaina pe a faʻatusatusa i le aofaʻi o le toto mumu i totonu o le toto. O lenei faailoga o loʻo faʻaalia ai se metabolism lelei.

O le faʻafitauli o le maua o se maʻi "suamalie" e faʻateleina i le maualuga o HbA1C mai le 6.5 i le 6.9%. Afai latou te manumalo i le faitotoa o le 7%, o lona uiga o le lipid metabolism ua faʻavaivaia, ma ua suia e le suka le lapataiga o vailaʻau. O le tele o le hemoglobin glycated (o le masani i le maʻisuka) e ese mo ituaiga eseese o le maʻisuka ma i vaitausaga eseese. O nei eseesega e manino lava ona iloa i le laulau.

Fautuaina mo tupulaga talavou ia faatumauina lo latou HbA1C maualalo ifo nai lo le maʻisuka i le matua. Ole auiliiliga o le hemoglobin glycated mo fafine maʻitaga ua na o le 1-3 masina, i le lumanaʻi, e le maua ai le ata sao.

HbA1C ma le hemoglobin

O le hemoglobin tino e manumalo i pepe faatoa fananau mai. E le pei o analogues, o lenei fomu e sili atu ona lelei le auina atu o le okesene ile tino. E aʻafia le molimau i le hemoglobin tino?

O le maualuga o le okesene i totonu o le toto e faatelevaveina ai le faʻaaogaina o le oxidation, ma o le gaʻo gaʻo ua sili atu ona sili atu le malosi i se fesuiaiga tutusa i le glycemia. O lenei mea e aafia ai le faatinoga o le pancreas, le inisalini ma le hemoglobin glycated mo le maʻisuka.

Auiliiliga o suʻesuʻega mo le hemoglobin glycated - i le vitio:

Vaega o le suʻesuʻega

O se aoga taua o le suʻega mo le hemoglobin glycosylated o le leai o se manaʻoga mo soʻo se sauniuniga ma le avanoa e faia i se taimi talafeagai. O auala faʻapitoa e mafai ai ona maua se ata faʻatuatua e tusa lava po o le a le taumafa o meaʻai po o vailaʻau, faʻamaʻi pipisi, mea faʻavaivai, poʻo le ava malosi foi.

Mo se ata sili atu ona lelei o iuga, ua fautuaina e aloese mai le taumafataga o le taeao, aua o le tagata gasegase, e fai ma tulafono, e faia se suʻega auiliili, ma e ono aafia ai nisi o suʻega. I le tasi aso pe lua, e mafai ona e iloa le iuga. I feutagaiga ma le endocrinologist, e tatau ona e taʻu atu ia te ia e uiga i lau anemia, maʻi pancreatic, ma le faaaogaina o vitamini.

E mafai ona fesuiaʻi taunuuga o suʻega pe a filifilia ni fale suʻesuʻe eseese. E faʻatatau i metotia na faʻaaogaina i le fomaʻi. Ina ia iloa le malosi o le atinaʻeina o le faamaʻi, e fautuaina e faia suʻega i taimi uma i le nofoaga e tasi. E taua tele le faia o suʻega e le aunoa: ua faʻamautuina i le falemaʻi o le faʻaitiitia o le HbA1 e oo lava i le 1% e faʻaitiitia ai le ono mafai ona iai ni faʻafitauli.

Ituaiga o le LEDO faʻafitauli faigataFaʻaititia le faʻafitauli,%
Ituaiga 1 maʻisukaRetinopathy

Ituaiga 2 maʻisukaMicro ma macroangiopathy

Oti mai le maʻisuka

E faaitiitia HbA1 matautia?

O le taua o le HbA1 i lalo ifo o le maʻisuka o lona uiga o le hypoglycemia. O lenei ogaoga e sili atu ona maua nai lo le masani. Faʻatasi ai ma se nifo manogi, ma le faʻaleagaina faifaipea o laʻau suamalie, o le pancreas e galue mo le ofuina, maua ai le maualuga o le hormone. O mea e manaʻomia muamua mo le faʻaaogaina o ni neoplasms lea e maua mai ai le tele o inisalini i le b-cell.

I le faaopoopo atu i le maʻisuka ma le gaosiga e sili ona fiafia i ai le nifo manogi, o loʻo i ai isi mafuaʻaga mo le maualalo o le HbA1:

  • Meaʻai maualalo maualalo i le taimi umi
  • O faʻamaʻi pipisi e fesoʻotaʻi ma le glucose o le le faapalepale,
  • Tuʻu faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi,
  • Anemia
  • Faʻafitauli i le mafaufau,
  • Le atoatoa le mama
  • Faatoilaloina o le inisalini.

Le faʻamaoniga o mafuaʻaga patino e aafia ai le maualuga o le hemoglobin glycated i le maʻi suka, e tatau ona faia se suʻega atoa.

Mo le vaega o le maʻisuka ma se olaga faʻatuputeleina e oo atu i le 5 tausaga, o le HbA1 o le a masani lava e oʻo atu i le 8%, talu ai e sili atu ona latou maua le hypoglycemia nai lo le lamatiaga o le maʻisuka. I le laʻitiiti ma le talavou ma le taimi o le maitaga, e taua le taofi HbA1C i le 5%.

O mafuaaga e faʻaosoina ai le HbA1

O le tele o le masani o le hemoglobin glyc i le ituaiga 1 poʻo le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faauigaina o le hyperglycemia. O maʻi pancreatic e sili atu ona maua i le taimi o suʻesuʻega HbA1 e sili atu i le 7%.Faailoga o le 6-7% e faʻaalia ai le le lelei o le kulukose ma le faʻafitauli o le tino.

Mo fafine maʻitaga ma tamaiti, o le siakiina o le hemoglobin glyc e le itiiti ifo lona taua nai lo tagata matutua. Afai e te le amanaiaina nei fautuaga, o mea e le masani ai i le fausiaina o le tamaititi, fanau mai vave, ma le faʻaitiitia o le soifua maloloina o le fafine e mafai. O le hemoglobini maualalo i lenei vaega o se faafitauli masani, ona e sili atu le maualuga o la latou uʻamea (e oʻo i le 15 - 18 mg).

O le Hyperglycemia e maua e le gata i ituaiga eseese o le maʻisuka, ae faʻapea foʻi ma faʻalavelave o le gaʻo, o le ate o le ate, faʻalavelave o le mafaufau (o le vaega o le faiʻai e nafa ma le gaioiga o gaʻo o le endocrin).

Afai e sii aʻe e tamaiti (mai le 10%) le hemoglobin glycated, e matautia le tuituiina i lalo, o le a leiloa e le tamaititi lana vaai mamao seia oo i le tauaso. Afai o le faafitauli lava ia e le i fofoina mo se taimi uumi, e mafai ona faaitiitia i le vailaau e 1% i le tausaga.

Glycemic pulea i le fale

I soo se ituaiga o maʻisuka, e tatau ona siaki le setete o lou toto i aso taitasi e fetuunai ai le avega, meaʻai poo fualaau o vailaʻau pe'ā tatau ai. E masani lava siakiina le mita o le kulukose mo le taumafataga o le suka, 2 itula pe a uma le 'aiga o le taeao, muamua ma le maeʻa o le' aiga o le afiafi ma le po.

I le maʻisuka ituaiga 2, afai e le mauaina e le tagata maʻi injections inisalini, 2 o nei taualumaga e lava. O le tele o tagata maʻi taitoatasi e faʻamoemoeina e le fomaʻi. O taunuʻuga o le maʻisuka o le maʻisuka o loʻo tusia i se tusi faʻataʻitaʻiga e iloilo ai faʻamatalaga i faʻalauiloa. E fautuaina le siakiina o le suka i le taimi o le maitaga, i le taimi o femalagaaiga, ma maso poʻo le faʻalavelave faʻalagona.

Afai ua maua le maʻisuka ma ua alualu i luma, e le tatau ona faʻamapulaʻaina oe ile suega HbA1C. E le o atagia ai suiga o le toto ma se uta o le carbohydrate, fesoasoani i le sili atu ona saʻo le suia o le olaga.

O nisi o maʻisuka e le pulea le glycemia, ma faʻamatalaina la latou filifiliga i le mea moni o faalavelave le talafeagai e afaina ai le fuaina o fuataga.

O le a le tali o suʻega e mafai ona malamalama mai le laulau.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

HbA1C,%Glucose, mmol / LHbA1C,%Glucose, mmol / L
43,8810,2
4,54,68,511,0
55,4911,8
5,56,59,512,6
67,01013,4
6,57,810,514,2
78,61114,9
7,59,411,515,7

Faʻafefea ona faatumauina lau suesma sugars

O fautuaga faʻapitoa e manaʻomia ai le HbA1C maʻisuka i lalo o le 7%. E naʻo le tulaga lenei, o le maʻisuka ua totogi atoa, ma o le aʻafiaga o faʻafitauli e itiiti lava.

Ole tino, ole maualalo o le gaosiolo e foia ai lenei faafitauli, ae o le maualuga o le taui mo le maʻisuka e fesootai tuusaʻo ma le ono tulai mai o tulaga o le hypoglycemic. O le tomai o le lagona o le paleni i le va o le tau o le hypoglycemia ma le hyperglycemia, o le maʻisuka e aoaoina i lona olaga atoa.

O le hemoglobin glycated o faʻamaumauga mo le 90-100 aso, ma e le mafai ona faʻaitiitia i se taimi puupuu, ma e matautia. O le tulaga autu mo le taui o le glycemia ma le puipuia o faafitauli i le le atoatoa o le gaosiga o le gaosiga o le gaʻo, o le tausisia lelei o le taumafa.

  1. O meaai sili ona saogalemu o le polotini: aano o manufasi, iʻa, fuamoa, oloa susu, e aunoa ma le tino e le mafai ona i ai masani.
  2. Mai fualaau faisua ma fualaʻau, e lelei tele le filifilia o mea e tutupu i luga aʻe o le eleele: kukama, kapisi, zucini, avocados, apples, lemons, cranberries. O aʻa ma fua suamalie (vine, faʻi, pears) e faʻaaogaina i se vaitau e sili atu i le 100 g ma ese mai isi oloa.
  3. O maʻi suka ma lemu e aoga, e mafai foi ona 'aina i le lanumeamata. O pi pi o se meafaigaluega faʻamaonia e faʻaitiitia ai le suka.
  4. Afai e te le manaʻo e 'ai se mea suamalie, e sili atu le lelei e ave ni sikuea (30 g) o sukalati pouliuli (pe tusa ma le 70% koko) nai lo le lole ua taʻua o le lole suka ma le fructose.
  5. Mo i latou e fiafia i meaʻai, e sili atu ona lelei le filifili mo le gaʻo gaʻo, lea e gasegase mo se taimi uumi ma sili atu ona faʻaleleia. O Barley o loʻo i ai le faʻamaufaʻailoga sili ona maualalo, ae o loʻo i ai le falaoa. Brown rice, lentils, buckwheat, ma oats e mafai ona aofia i nisi taimi i le taumafataga.

O meaai e tatau ona faʻaititia, e oʻo atu i le 6 taimi i le aso. E sili atu le lelei ona faʻaaogā faʻamalosi ma gaʻo. Faʻafefeteina togafitiga o meaʻai - agamalu: faʻatau, taoina, taʻavale.

O le pulea o le mamafa, lagona, manuia ma, ioe, suka, e taua le atiaʻe ma faia i taimi uma le ea fou lau lava seti o faʻatinoga, ia manatua tausaga ma le setete o le soifua maloloina.

O le mataʻituina o le hemoglobin glycosylated i le maʻi suka o se mea e manaʻomia muamua mo taui sili ona lelei. O faʻafitauli vave faʻaalia e fesoasoani e faʻasaʻo le togafitiga faʻafefea, e puipuia ai faʻalavelave matuia o le maʻisuka. O le suega HbA1 e aofia ai le European Union of Endocrinologists i le faʻalavelave o faailoga faʻamaonia mo le faʻamautinoaina o le maʻisuka.

Mo nisi faʻamatalaga i le suʻega o le HbA1, tagaʻi i le vitio:

E mafai ona 'ai fualaʻau mo le maʻisuka: fualaʻau mo le fructose mo le maʻisuka ituaiga 1 ma le 2

O sisi maʻi suka o se meaʻai moni tele. E tutusa foi le suamalie i luga o fale teu oloa, e ui lava e leʻo iloa uma e le maʻisuka.

O candies mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka o le ituaiga muamua ma lona lua e matua ese lava mai masani masani ma masani ai le maualuga-calorie desserts. E aoga lenei mea i le tofo, ma le ogatasi o le oloa.

O a mea suamalie na faia?

Sweets mo tagata mamai e maua i le maʻisuka e mafai ona ese i le tofo, ma o la latou fesuiaiga e fesuisuiaʻi e faalagolago i le kamupanī ma le fua. E ui i lea, o loʻo i ai se tulafono autu - e matua leai lava se suka faasili i totonu o le oloa, ona e suia i ana mea tutusa:

O nei vailaau e matua fesuiaʻi ma o lea o nisi o ia mea e le mafai ona aofia ai i le suamalie. E le gata i lea, o mea uma e tutusa i le suka e le mafai ona afaina ai le tino o le maʻisuka ma e na o se aafiaga lelei lava.

E sili atu mea e uiga i mea suamalie

Afai o le maʻisuka ei ai ni faʻafitauli le lelei i le faʻaogaina o le suka, ona i ai lea i lenei tulaga e matua faʻasaina le 'aina o selu e faavae i luga. Ae ui i lea, o le le lava o tali a le tino e seasea lava.

O le suka autu e suitulaga, saccharin, e leai se calori se tasi, ae e mafai ona afaina ai nisi totoga, e pei o le ate ma fatuga.

Mafaufau i isi uma mea suamalie, e tatau ona faapea e aofia ai le tele o calories e pei o le gaʻo. E tusa ai ma le tofo, o le sorbitol o le mea sili ona suamalie i mea uma, ma o le fructose o le mea sili ona suamalie.

Faʻafetai i le suamalie, laufofoga mo tagata e maua i le maʻisuka e mafai ona lelei e pei o le laʻau masani, ae faʻatasi ai ma se fuainumera maualalo maualalo.

Afai o se lole e faʻavae i luga o le tutusa o le suka e ulu atu i le vaega o meaʻai, o lona faʻafefe i totonu o le toto e telegese lava.

I le mafaufau i lenei mea, e leai se manaʻoga faaopoopo mo le pulega o le insulin. E mafua mai i lenei mea o le taumafataga tuʻuina atu ei ai sona aoga aoga i tagata mamai o le maʻisuka o le ituaiga muamua ma lona lua.

Sweets e mafai ona satuʻu le tino ma toetoe lava o mea uma e tatau ai mo lona masaniga masani.

E faʻafefea ona e 'ai e aunoa ma se afaina?

Mo se tagata e maua i le maʻisuka, o le fua faatatau masani o le fructose, faapea foi ma isi suka, o le a le sili atu i le 40 mg, lea e tutusa ma le 3 candies. E le gata i lea, e ui lava i aoga, e faʻasaina le faʻaaogaina o na mea suamalie i aso uma.

A e 'ai meaai mo le maʻisuka, e tatau ona e mataituina lou toto i aso uma!

Afai o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e le faʻaleleia pe a uma le togafiti, ona mafai ai lea ona e faʻafefeina oe i le lumanai. I le tulaga aoao, o suauu ma suauu mama e le mafai ona afaina, ae ia saunia e le o taumafaina i le taimi e tasi, ae tufatufa tutusa.

O fomaʻi ma tausisoifua e fautuaina le 'aina o mea suamalie mo le maʻisuka i nisi tulaga. E na o le pau lava lea i lenei mataupu o le a le tupu le tuusaʻoina o le kulukose i totonu o le toto.

Afai o le maʻisuka ua suia le ituaiga lole lole, ona maua ai lea mo le faapitoa o le pulea o le kulukose.

E oo lava i le saogalemu atoatoa i tulaga o le glycemia e le o se uiga o le faʻamagaloina o lapataiga. O se filifiliga lelei lava o le faʻaaogaina o sisi o le suka ma le keke uliuli po o se isi vaiinu e leai se suka.

E faapefea ona filifili le lole "saʻo"?

Mafaufau i lenei lomiga, e taua le faailoa atu o le mea muamua lava e gauai atu i le tuufaatasiga ua faailoa mai i luga o le igoa o le oloa. I le suamalie, i le faaopoopo i mea suamalie, o mea nei e tatau ona aofia ai:

  1. susu susu
  2. fiva (avea ma sui ma le inhibitor o le gaʻo o le gaʻo),
  3. fualaau suamalie
  4. mea masani masani (vitamini A ma le C).

O laʻau suamalie faapitoa e le o iai ni faʻamafanafanaga, puipuiga poʻo ni lanu e matua lamatia ai le maʻisuka. Soo se alu ese mai le natura e afaina i faafitauli i le totoga o meaola, e mamafa le galuega a le tele o isi totoga ma isi mea.

E taua le faailoa atu o laʻau suamalie e tatau ona faʻatauina i na o tomai faapitoa o le faʻatau poʻo le faasologa o vailaʻau. Ole faʻamaonia o tusi ma faʻamalamalamaga talafeagai ma le tuufaatasiga e le tatau ona faʻagaloina. O lenei faiga i meaʻai e mafai ai ona faʻatau na o se oloa lelei.

Aʻo leʻi aofia ai le sisi o le maʻisuka i le taumafataga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi!

DIY suamalie

Ina ia mautinoa le lelei ma vaega o laʻau suamalie, e mafai ona e faia oe lava. E sili atu lenei mea, aua e mafai ona e fesuisuiai ia vaega ina ia maua ai le tofo lelei.

O le fua sili ona lauiloa ma le taugofie e aofia ai le gaosia o suauu o le maʻisuka e faavae ile:

  • aso (20-30 vaega),
  • ipu falala (250 g),
  • 50 g pata,
  • sipuni tele o koko paʻu,
  • fatu fatu fatu (ia tofo),
  • popo niu (ia tofo).

Ina ia maua se oloa lelei atoatoa, e sili atu ona lelei le filifilia o le maualuga o lanu. E mafai ona avea le hazelnut ma se sui e sui ai.

Taua! O fualaau e le tatau ona falai. E tatau ona maeʻa maeʻa faʻamago.

Muamua, e tatau ona faʻasao fualaau mamago mai fatu ma faʻapipiʻi ma le faaeteete faatasi ma fatu na saunia. E mafai ona faia lenei mea i le faʻaaogaina o se mea e teu ai manu po o se mea e faʻaleleia.

I le mea na mafua ai ona faaopoopo le koko ma le pata. O le pepa lole lole ua maeʻa faʻapipiʻiina i le tutusa lelei.

Ua vaevaeina le vaega maeʻa i ni vaega laiti ma o le a faia i le lumanai. E mafai ona i ai i soo se foliga. E tatau ona faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete i luga o le popo ma le fatu fatu sima. O lapisi e tatau ona tuʻuina i totonu o le pusaaisa mo le 15 minute, mulimuli ane e matua aoga atoatoa.

O se aso o ia mea suamalie o le a manaʻomia ai ni apricots matutu, paluga, nati ma le sukalati e pei o le sukalati. Ina ia sauniuni, e tatau ona fufulu lelei fualaau mamago (20 fasi vaega) ma sulu i totonu o le vai malulu i le po, a ia sasaa i totonu o pusa eseese.

I le taeao, ua faʻafefe le vai, ma ua faʻamagoina fua i se solo pepa. Salu le sukalati i totonu o se vai vai taele. O se fasi kiona e tuu i totonu o fualaau mamago taitasi, ona togi lea i le sukalati vevela. Sa saunia le suamalie lafoaʻi i luga o pepa ma tuʻu le sukalati faʻamalosi.

O fua o le Candy ua saunia i lenei auala e mafai ona 'ai e le gata i tagata maʻisuka, ae faʻapea foi tagata e leai ni maʻi. Ae peitai, e taua le iloa po o le sukalati mo le maʻisuka e filifili.

A e faʻatau mai laʻau suamalie, e matua taua lava le faitauina ma le faʻaeteete uma faʻamatalaga na tuʻuina atu i luga oa latou afifi. E le o mea uma e taʻua o le maʻisuka o se mea moni. E le gata i lea, e tatau ona e feutagai ma lau fomaʻi e uiga i le talafeagai o le 'aina o ia meaʻai.

O i ai ni laufofoga e mafai ona maua i le maʻisuka?

  • Faʻavae
  • Le mea sili ona manaia e uiga i vaega
  • Faʻatonuina o fua
  • Auala e filifili ai
  • Suesuega a le tagata lava ia

"Sugama o le maʻi suka" - e foliga mai o se mea moni, ae o se mea moni lava lea. O ia ituaiga o sipuni o loʻo i ai, ae e le o le mea e faʻaaogaina ei tatou taitoatasi. O lenei mea suamalie, e faʻamoemoe mo le maʻisuka, e ese mai i sukalati masani poʻo lole i le tofo ma le fua. O le a tonu lava le eseesega - sili atu i le tusiga.

Suauu tao

O le tuufaatasiga o ia oloa mo le maʻisuka e aofia ai mea uma e sui ai suka. O lea la, o suti o le a aofia ai:

O mea nei e fesuiaʻi ai, o nisi o ia mea e le mafai ona aofia ai e aunoa ma se afaina i le tino o le tagata. E faʻapea foʻi ma mea uma o loʻo lisiina e mafai ona iai i le tuufaatasiga ma le sima i le taimi e tasi o le a aoga mo le maʻisuka.

Le mea sili ona manaia e uiga i vaega

I le tulaga o gaioiga a le tagata lava ia, dermatitis, o le faʻaaogaina o soʻo se mea e mafai ona faasaina. Ae ui i lea, e seasea ona tupu. O le suka e sui e pei o le saccharin, o le vaega autū o laʻau suamalie, e leai ni calories. I le taimi lava e tasi, e i ai sona aafiaga faʻaleagaina i luga o se okeni e pei o gaʻo ma le ate.
Afai tatou te talanoa e uiga i le sorbitol, xylitol, fructose ma talotalo, o se vaega o suamalie, o lona uiga, e le pei o le saccher, e tutusa lava le maualuga i le kalori ma le mea e tasi e tutusa ma le gaʻo. E tusa ai ma le tofo, xylitol ma mannitol e tele taimi e sili atu ona suamalie nai lo le sorbitol. I le taimi lava e tasi, o le fructose e sili ona suamalie. Faafetai ia i latou, o laʻau suamalie ua faamoemoeina mo le maʻisuka e suamalie e pei o tulaga masani, ae faʻatasi ai ma se fuainumera maualalo maualalo.
Aʻo iai nei mea i totonu o le tino i ni vaega laiti, o le a faʻagesegese le faʻaleleia o le toto i totonu o le toto. O le mafuaaga lena e matua leai lava se manaoga faaopoopo mo ituaiga insulin. Talu ai ona o lenei mea, o le siʻosiʻomaga na tuʻuina atu e fesoasoani foʻi i tagata e maua i le maʻisuka.
I le tasi itu, latou te faʻamamaina o latou lava tino ma mea uma e tatau ai, e aofia ai le zinc, ma i le isi itu, e tupu lenei mea e aunoa ma se afaina ai o latou tino.

Faʻatonuina o fua

O le vaega faatagaina o le saccharin ma mea tutusa i le aso e le sili atu i le 40 mg (tolu suti), ma e le o aso uma foi. I lenei tulaga, e tatau ona mataʻituina le fua o le kulukose i totonu o le toto. Afai e masani, ona faʻaaogaina atili lea o oloa.
I le lautele, o laʻau suamalie ma lo latou faʻaaogaina o loʻo i ai se aafiaga lelei i le tulaga o le soifua maloloina o le maʻisuka. Ae ui i lea, e le gata o le atunuʻu e taua, ae faʻapea foi pe faʻapefea ona faʻaaoga lelei le oloa tuʻuina atu.
O le faʻaaogaina o le siva se lua pe tolu i le taimi e tasi, o le tino o le tagata ua vave ona tumu i le suka, lea e vave oʻo atu i le toto ma faʻagesegese uma ai metabolic processes.

E le mafai ona faatagaina lenei mea, o le mea lea e taua ai le vaevaeina saʻo o le mauaina o nei oloa.

E fautuaina e faʻaaogaina i meaai i ni atopaʻu.

Afai na amata ona faʻaaogaina e le tagata maʻi se ituaiga lole, ona maeʻa lea o faʻafeiloaʻiga taʻitasi e manaʻomia ona fuaina le maualuga o le inisalini i le toto.

E ui i lo latou malupuipuia, e tatau lava ona mulimulitaia ia lapataiga saogalemu.
O le filifiliga aupito sili ona lelei o le faʻaaoga lea o laulaʻau ma le lauti poʻo soʻo se isi vaiinu e mafai ona faʻaititia le kulūkose. Ae e leai se taua o le auala tonu e filifilia ai le selu. I le tulaga o le filifiliga sese, e mafai ona afaina le tino.

E faʻafefea ona kuka meaʻai eseese o le maʻisuka, faitau le fesoʻotaʻiga.

Auala e filifili ai

Muamua, e tatau ona e gauai atu i le tuufaatasiga. Candy e tatau ona aofia ai mea uma o loʻo lisi atu i luga, faʻapea foi:

  • fiber, lea e fesoasoani i le sui ma faʻaitiitia le faʻaaogaina o gaʻo vailaau masani,
  • mea masani masani: vitamini o vaega A ma le C,
  • susu susu
  • fualaau suamalie.

E le gata i lea, o ia suauu e le tatau ona aofia ai soʻo se faʻasao poʻo ni mea inu.E matua lamatia ai i latou i le maʻisuka, aua latou te aʻafia ai le tulaga masani o le gastrointestinal tract ma mamafa ai le gaioiga o isi uma totoga.
E tatau ona manatua e manaʻomia le faʻatau o oloa i faleoloa faapitoa. Ae ui i lea, e tatau ona latou mauaina tusi faamaonia uma, ma o le lisi o mea e tatau ona i ai i luga o le afifi e aunoa ma le toilalo. O le a avea lenei ma faʻamaoniga o le suamalie o le a sili ona lelei.

A o leʻi faʻatau i latou, e fautuaina e feutagai ma se fomaʻi faapitoa o le a taʻuina atu ia te oe po o fea e sili ona talafeagai mo lenei mataupu.

Suesuega a le tagata lava ia

O le faia o ia candies ma le maualalo o le kulukose o mea e mafai ona mafai ei latou lava. E fautuaina foi e tagata atamamai, ae o oloa mo lenei mea e tatau ona filifilia i se tulaga maualuga pe a mafai.
O le fua aupito sili ona taugofie e aofia ai le gaosia o oloa ma le faaopoopoina o aso i se aofaiga mai le 20 i le 30 iunite. E manaʻomia foi sina itiiti ifo i le tasi le ipu o nati, e tusa ma le 50 kalama o le pata (e fuafua i le numera o aso), tasi sipuni sipuni o le koko koko, fatu sesame po o pao.
Ina ia avea i latou ma se mea lelei ma maloloina lelei, e manaʻomia:

  1. faʻaaoga lanu alalaupapa poʻo palatini. Fufulu lelei i latou
  2. aso e paʻu ma faʻamaʻi. O se tagata e faʻaleleia le toto e lelei atoatoa mo lenei mea,
  3. faaopoopo le koko i le paluga,
  4. faaopoopo le pata i le tutusa tutusa ma le numera o aso,
  5. tapena uma lenei mea mo ni nai minute ma se mea faʻaleleia.

A maeʻa ona maua se vaega tutusa, o le a vavae ese vaega ma faʻaaogaina oloa. E mafai ona tuʻuina atu ia i latou soo se foliga: faʻapipiʻi, i le faiga o faʻamau, ma faia foi se ituaiga o vaʻavaʻai mo i latou.
E toʻatele tagata e manaʻo e faʻalautele i latou i luga o le laulau e tele senitimita le mafiafia ma tipi i totonu o kupita. A maeʻa le faʻavaeina o le oloa, e tatau ona faʻasolo i le vaneina o fualaau niu poʻo soo se mea e sili atu i lou tofo.
O le vaega mulimuli o sauniuniga o le tuʻuina mai o oloa aoga e aofia ai le tuʻuina i totonu o se pusaaisa. Ua mavae le 10-15 minute e mafai ona faʻaumatia.

O nei sitaili fale, e le pei oi latou e faʻatau atu i faleoloa faapitoa, e mafai ona faʻaumatia e i latou e le maua le maʻisuka.

O le mea lea, o le mafaufau i le faatauina o sitaili aemaise lava mo le maʻisuka, e tatau ona e gauai atu i vaega uma e faia ai a latou fatuga. E tutusa lava le taua le muamua feutagai ma se tagata tomai faapitoa o le a fuafua le talafeagai o le latou faaaogaina. E maitauina foʻi faʻapea o nei oloa e leai ni suka e mafai ona faigofie ma vave saunia taitoatasi i le fale.

Fructose Products for Diabetes

E manaʻomia se suamalie pe a manaʻomia ona faʻaitiitia lou toto suka. Fructose o se monosaccharide ma e le manaʻomia ai le inisalini i le malepe, o le mea moni o se tasi lea o mafuaʻaga e taua ai lenei oloa i tagata e maua i le maʻisuka.

O le mea moni, e masani lava, pe a faʻaaoga le fructose e oo atu i le 30-40 kalama i le aso, o se tagata e maua i le maʻisuka e faʻaitiitia le manaʻomia mo le inisalini, e lagona le malosi o le malosi. Ae peitai, e toatele tagata ua galo o le fructose o se oloa maualuga-kalori ma i le taimi e tasi e le mafua ai se lagona o le atoatoa, o lona uiga, o le ae ai, ae o le fiaai o le a sili atu le faigata ona faamalie.

O gaosiga o le falaoamata ma mea teuteu, o meainu suamalie e masani ona faʻaaoga le fusi i le gaosia o oloa, talu ai o le fructose e sili atu le tamaoaiga nai lo le suka:

  • matua suamalie, lea e mafai ai ona faʻaaogaina i ni mea laiti,
  • E leʻo tuʻuina atu i le tino se faʻamaoniga o le saturation - o lona uiga o le a taumafaina pe inu tele le oloa nai lo le faʻasolosolo i luga o le siaki, lea o loʻo i ai le kulukose.

Fructose sweets mo le maʻisuka e tatau ona faʻaaoga ma le lapataiga. Aua neʻi galo o soʻo se mea faʻafiafia poʻo meaʻai (e le o fautuaina mo le maʻisuka) o ni mea faʻapitoa e saunia mai se lisi atoa o mea taua. I le faaopoopo atu i le maualuga o le fructose, ei ai isi faailoilo e mafai ona aafia ai le aofaiga o suka i totonu o le toto.

  • O fufulu kuki e tatau ona faʻaaogaina le falaoamata o le faasinomaga, e aunoa ma ni fuamoa moa mata. Aua e te aafia i le taoina, e tusa lava pe faia ole maʻi suka.
  • O kuki Gingerbread, e sili ona lauiloa i fafine o loʻo leiloloa le mamafa, e mafai ona faia se faʻasalaga - e ala i le gaosia o le monosaccharide na o le ate, o le a vave ona liua i mea mama ma o loʻo teuina i le tulaga o tupe teu. Tuuina atu o nei mea e tao i le tele o voluma, o le faaleagaina o le a vave ona iloa i totonu o le puʻu.
  • O candose candies ei ai foi le tapulaa i le taumafaina - e le sili atu i le 4 masina, a maeʻa ona e faia lea o se malologa.
  • O le sukalati natura ua faʻasaina mo le maʻisuka, e tusa lava po o le a le ituaiga o faʻamaʻi, ona e maualuga lona igoa ma e mafai ona afaina ai e tusa lava pe laiti. Fructose Chocolate o se oloa na fuafua faapitoa mo le maʻisuka. E faaopoopo atu i koko, e leai ni gaʻo, pata koko, pama pama. E sili atu le faʻamalolo mai mea e afaina ai le maʻisuka.
  • Halva mo le maʻisuka e faia mai i fatu ma cereals ma se fuainumera maualalo maualalo. O se tasi lea o oloa e fesoasoani e faamalieina ai le manaʻoga mo le sipuni. E tatau ona e mataala ma le faaeteete ina ia le maua ai ni vailaʻau ma mea e puipuia ai i le oloa ua fuafuaina.
  • O gasegase o le suka e maua ai se faʻamaufaʻailoga maualalo, e pei o le manogi ma le manaia. O le oloa e sili atu le suamalie nai lo le suka masani. E taua le manatuaina o le monosaccharide e le maua ai se lagona o le faʻavevesi ma faʻaeteete i le tele o le taumafaina - aemaise lava mo tamaiti.
  • O le fructose jam e sili ona lauiloa i le au gaosi oloa ma faletalimalo. O le mafuaʻaga lea o le monosaccharide lava ia o se puipuiga sili lea e mafai ai e oe ona maualuga le faatumauina o le lanu matagofie o le oloa.

Pe a filifilia fualaʻau e faʻavae i luga o le suka, e taua le sailia o le faʻamaoniga o loʻo e aveina le oloa mo le faʻaaoga e tagata gasegase e maua i le maʻisuka. O le fructose o loʻo faʻaaogaina foi i le taofi masani, o nectars ua faʻasolosolo, sua, ae o loʻo tumau pea le maualuga o faʻamaumauga.

Mātua e maua i le maʻisuka e masani ona faatagaina le faluga e faʻaumatia e tamaiti. Afai e le talafeagai, e sili atu le lafoaia o lenei manatu, aua o le kulukose e tatau foi mo le tuputupu ae o le tino o le tama - e fafaga ai le mafaufau.

Fructose mo le maʻisuka ituaiga

O le eseesega i le va o le maʻisuka faʻamaʻi ma isi ituaiga o le siakiina o le faaletonu i le toto kulukose vave i le taimi o le maitaga. Fuainumera faamaumau i luga o le tupuga o togafitiga o le endocrin - e oʻo atu i le 4% o mataupu uma.

O aʻafiaga mataʻutia e mafai ona maua i le taimi nei o le faapau pepe i le amataga, poʻo le atiina ae o faaletonu o le mafaufau ma le loto o le tamaititi. O lenei ituaiga o maʻisuka e faatatau i faʻafitauli o le maʻitaga ma, pe a le togafitia, e mafai ona alu i le maʻisuka ituaiga 2.

I le taimi o le maʻitaga, o oloa e maua ai le maualuga o le teratogenic aafiaga e matua solia. Fructose o loʻo i luga o le lisi o nei oloa, o lea e matua vavaeeseina lava i le taimi o le maitaga. O le maualuga lenei o kalori oloa lea e le fesoasoani e aveesea ai le fiaai. Afai o loʻo faʻaauau pea ona fafagaina e fafine maʻitaga, o le a latou maua le mamafa o le tino, lea o le a faʻateleina ai le kesi o le maʻisuka.

O le taumafataga o le fuafasi e faʻaleagaina ai le 'aiina o amioga ma taʻitaʻia ai le leai o se tulaga. Talu mai le maitaga o le le mautonu o le hormonal o le a le mausali, e mafai ona atiaʻe faʻamaʻi e fesootaʻi ma le faʻafitauli ole gasegase ma le faʻalauteleina o le masima - gout, cataracts.

O le a le mea e sili atu mo le maʻisuka: fructose poo le sorbitol

O le suamalie ma le atinaʻeina o tekonolosi gaosi ua siitia mai le vailaau faʻamaʻi i oloa gaosi taugofie e mafai e tagata faʻatau ona faigofie ona faʻatau i vaega o supamaketi ma oloa mo le ola maloloina.

O le fructose ma le sorbitol o ni mea sili ona taugofie ma lauiloa. E tofu uma ma ni mea lelei ma ni mea le lelei e tatau ona mafaufau iai pe afai o loʻo maua oe i le maʻisuka ma e tatau ona e pulea lou suka suka.

  • O le Fructose o loʻo iai se meatotino faʻapitoa: pe a fai e ave, e iloa e tagata le faʻalauteleina o lagona, faʻatinoga. E leai se aafiaga faʻaleagaina i le manava o le nifo, e le pei o le suauu.
  • Sorbitol - ei ai se faʻasalalauga faʻapitoa. Fesoasoani e faʻafaigofie le microflora o le intestinal.

E tusa ai ma le tele o punaoa, o le taumafa i aso taitasi o mea suamalie e 30-50 kalama. O le sili atu o le fructose e taʻitaʻi atu ai i mea mataʻutia, ma e mafai e le sorbitol ona mafua ai le afaina ma le faʻaogaina o le tino. O mea uma e lua e maualuga-kalori. E talafeagai le tuuina atu o le fiafia i se tasi o sui i luga o le faavae o taunuuga o le auiliiliga, i luga o le fautuaga a se fomaʻi.

E le fautuaina e sui atoa i le suka, e mafai ona afaina tele ai galuega a le tino atoa. Afai e mafai, e tatau ona sui le suka i fualaau aina suamalie, honey, fualaau mamago, lea o le a fesoasoani e toe faʻatumu le paleni o mea e tatau ai ae le afaina ai le tino.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le fructose fesoasoani e aloese mai le hyperglycemia ma fesoasoani e pulea le suka suka. E fesoasoani i tagata e maua i le maʻisuka e faʻamalieina le manaʻoga mo laʻau suamalie, e aunoa ma le faateleina o le suka ma le manaʻoga e utaina le uʻamea ma le faateleina o le gaosiga o le hormone. Ae ui i lea, o le fructose e le o se panacea mo le maʻisuka, e le mafai ona gauai i sela maso poʻo le faiʻai.

Fructose o se punavai mamana o le malosi, mo tagata fiafia ma tamaiti laiti, e mafai ona faia ai mea e manaʻomia mo le faateleina o le popole pe a faʻaleagaina le oloa.

Vaʻai foi i le vitio e uiga i le fusi:

I le 47, na maua ai au i le maʻisuka ituaiga 2. I ni nai vaiaso sa ou maua pe a ma le 15 kilokalama. O le le lava o le vaivai, o le moe, lagona o vaivaiga, na amata ona nofo i lalo le vaaiga mamao.

Ina ua atoa lou 55 tausaga, ua ou togiina au lava ia i le inisalini, o mea uma lava e leaga tele. Na faʻaauau pea ona tupu le faʻamaʻi, faʻalavelave faʻafuaseʻi, na toe foʻi mai le falemaʻi mai aʻu mai le isi lalolagi. O le taimi atoa na ou manatu ai o le taimi lenei o le a mulimuli.

Na suia mea uma ina ua mafai e loʻu afafine ona ou faitauina se tasi o tusiga i luga o le Initaneti. E le mafai ona e mafaufauina loʻu agaga faafetai ia te ia. O lenei tusiga na fesoasoani ia te aʻu e faʻaumatia atoa ai le maʻisuka, o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia. O le 2 tausaga talu ai na amata ona ou siitia, i le tautotogo ma le taumafanafana ou te alu ai i le atunuu i aso uma, totoina tamato ma faatau atu i luga o le maketi. E maofa oʻu tuagane i le auala ou te tausisia ai mea uma, o le mea e tele ai le malosi ma le malosi e sau, latou te le talitonu pea ua 66 oʻu tausaga.

O ai e manaʻo e ola i se olaga umi, malosi ma faʻagaloina lenei faʻamaʻi matautia, faʻaaoga 5 minute ma faitau lenei tusiga.

Tuua Lau Faamatalaga