Laulau o le lisi o insulin

O tagata e faʻamalosi e mataʻituina a latou meaʻai mo mafuaʻaga faʻalesoifua maloloina e tatau ona nofouta i faʻamaumauga o inisalini. O lenei faailoilo e atagia ai le fua faatatau o suiga i le inisalini, e ese mai i le glycemic index. Faʻataʻitaʻi e fomaʻi le faailoilo ua faʻaalia mo le tele o mea taumafa. O le maʻisuka ma tagata o loʻo taumafai e aveesea le manaʻoga manaʻomia se laulau atoa o le inisalini o fuainumera o meaai ina ia malamalama ai i meaʻai ma le tele o mea e mafai ona latou 'ai.

Faʻamatalaina o faʻamatalaga

I le vaitau 90 o le XX senituri, o se suʻesuʻega atoa na faia e fuafua i le fuafuaina o le inisalini o fuainumera o oloa, o le sootaga i le va o meaʻai ma le mamafa o le tino o mataupu.

I le taimi o le suʻega, o vaega o oloa na maua i le calorie o le 240 kcal na ave, na faʻatusatusaina i le falaoa paʻepaʻe. I le le mafai, o lona faasinomaga o le a avea ma 100% - o se iunite o faʻamatalaga. O se taunuuga o le suʻesuʻega, na maua ai e tusa lava pe tutusa le aofaʻi o meaʻai gaʻo, o loʻo i ai le eseesega i le va o glycemic and insulin indices. I nisi o tulaga, o le faasinoupu o le inisalini e sili atu i le glycemic level.

O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o mea taumafa ma le maualalo o faʻamaumauga e mafai ona faʻaalia ai le faateleina o le gaosiga o le inisalini. Ma o lenei mea e mafua ai le ita tele, o lea e le mafai ai ona e faʻaaogaina pe a aveesea le mamafa.

E tatau ona e malamalama pe faʻapefea ona eseese le faasino igoa i le inisalini. O le faailoga muamua e atagia mai ai le faagasologa o le inisalini faʻasolosolo i puuna beta: e tupu i le spasmodically. O le gaosiga o le inisalini e mafai ai ona faʻaititia le maualuga o le suka, ae o le gaioiga o le susunuina o le gaʻo e taofi.

O le faʻailoga lona lua o loʻo faʻaalia ai le suiga o le inisalini pe a 'ai meaʻai. O loʻo faʻaalia ai le vave vave ona ulu atu gaʻo i totonu o le toto, lea e aumai ai le kulukose, lea ua liua i le suka, ma pe faapefea ona tali atu le pancreas ia i latou. O le mea moni, o nisi o meaʻai laiti-kapiti e faaosofia ai le faateleina o le gaosiga o le inisalini.

Metabolic process

I le tino, o le malosi e maua mai i le faagasologa o gaosiga o gaʻo. O le faagasologa o loʻo mulimuli mai.

  1. Pe a ulufale atu le kapaila i totonu o le tino, e vave lava ona latou momotu i le fructose ma le kulukose, o le taimi e ulufale ai i le toto e itiiti lava. O masini gaʻo faʻapitoa e muamua faʻamalosi. I le faagasologa o le faanatinati, o le maualuga o le kulukose, ua amata ona maua ai hormones. O lenei faagasologa ua taua o le tali ile inisalini o oloa poo le gaosiga o le inisalini.
  2. Inisalini e faʻatasi ma le kulukose e ulu i totonu o le tino, ulu atu i le toto ma e momoli atu i siama ma maso maso. Afai e leai se inisalini, o le a le mafai e le kulukosese ona ulu i totonu o sela: O latou paʻu o le a le lelei.
  3. O se vaega o le kullukose na maua e vave faʻaaluina i le lagolagoina o le ola, o le toe o le aofaiga ua liua i le glycogen. O ia e nafa ma le fetuʻunaʻiina o le maualuga o le kulukose i le va o taumafataga.
  4. Afai e faʻalavelave le metabolism o le carbohydrate, ona ono toilalo ai lea i le faagasologa ole metabolism kullukose. O le iʻuga, o le aloaʻia o le manua o le visa, o loʻo aʻafia ai le maʻisuka ituaiga 2.

E tatau ona malamalama e faigofie lava ona maua i totonu o le toto totoga mai mea e gaosi ai le gaʻo. O gasegase gasegase e faʻaaogaina se faagasologa muamua o le pipili, o le mea lea, mai le aofai o mea inu o le gaʻo, o le tino o loʻo iloa ai se isi kulukose eseese. O le mea lenei o le faasinomaga o le faasinomaga.

Le sootaga i le va o le inisalini tali ma le suka o le toto

O le fuafuaina pe faapefea ona tali atu le tino i le ulufale atu o se oloa i totonu o le tino, e mafai ona na o le poto masani. I le taimi o le suʻesuʻega, na faʻatagaina tagata volenitia e 'ai i se oloa faapitoa ona 2 itula faʻatasi ai lea i le 15 minute, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto na fuafuaina. O le mea lea, na fuafuaina ai le faasino igoa. Ma ia malamalama pe o le a le umi o le inisalini na gaosia e le pancreas e faʻasaʻoloto mai ai, o le faailo o le tali ile insulin (index) e mafai.

Faʻaaogaina o mea taumafa ile maualuga o le inisalini, o se tagata e faʻaleagaina le tulaga o lona paʻu. Afai e ave i totonu o le tino, o le faagasologa o le faaputuputuina o gaʻo e amata, e le o toe faʻaagaga fanua faʻaagaga.

E mafai ona e taulimaina le tali a le tino i luga o le faʻataʻitaʻiga o le siʻi kuka. A faʻaaogaina, o le pancreas e faʻaalia ma le faʻasaʻolotoina o le inisalini. O lona faasinomaga igoa o le 35, ma o le insulin o le faasino igoa e 120. O lona uiga e le faateleina le tau o le suka pe a 'aina, ma o le inisalini e amata ona gaosia lelei. I lenei tulaga, e le mu e le tino le gaʻo maua i totonu o le tino, o le gaʻo tele gaʻo (lipase) ua poloka.

O lona uiga e tusa lava pe i ai se faʻamaumauga maualalo maualalo, o oloa e faʻateleina le inisalini e puipuia ai le faʻagasologa o le faagasologa o le leiloa o le mamafa. O lenei mea moni e tatau ona manatuaina e na tagata o loʻo tauivi ma le mamafa o le mamafa. O nisi saienitisi latou te faamatalaina lenei eseesega taua i le glycemic and insulin index (indexing) ma le gaioiga o ana fegalegaleaiga ma mea lakapi. Ona o lenei mea, o le inisalini e mafai ona tuʻuina atu. Ae o le mafuaaga tonu o le faʻasaolotoina o le inisalini e le o iloa.

Meaʻai masani

O le leiloa o le mamafa, e tatau ona manatuaina o oloa e faʻaosofia ai le galuega o selatini faʻapitoa faapitoa e sili ona faʻaaoga i le vaega muamua o le aso. Mo se faʻataʻitaʻiga, mo le 'aiga o le aoauli, e mafai ona e' ai ma le aano o manu (e tatau ona e filifilia ituaiga e maualalo le gaʻo, mo se faataitaiga, susu o susu). Ae i itula o afiafi, e tatau ona tuʻuina atu i fualaʻau: latou te maualalo le faasinomaga o le glycemic ma le inisalini.

Fai mai le 'aufaʻatoʻaga e tatau ona e taulai muamua i le glycemic index. I lenei tulaga, e taua foi le tali o le inisalini. Faatasi ai ma se tuufaatasiga o meaai e maualalo le faasinomaga o fuainumera ma oloa gaosiga susu, e mafai ona e faamoemoeina se faateleina faateleina o le faasinoupu o le inisalini. Afai e te 'ai le oatmeal susu, ona amata lea ona gaosia le inisalini.

E le gata i lea, o meaʻai susu e mafua ai le faatumauina o le tino i le tino. A faʻaaoga, aldosterone ua faʻasaʻolotoina. O le hormone lea e maileia ai le sodium. O le mea lea, o le suavai i totonu o le vailaʻau e amata ona faaputuputu.

E mafai ona e aloese mai le maua o le mamafa pe afai e te tausisi i mataupu faavae nei:

  • i totonu o se tasi taumafataga e le mafai ona e 'ai i faʻamalosi ma gaʻo,
  • manufoni ma manu e le talafeagai,
  • meaʻai ei ai faʻamaumauga faʻapitoa o le inisalini e mafai ona tuʻufaʻatasia ma meaʻai o le fiber-rich.

Ae afai e aofia ai na o meaai maloloina i le taumafataga, mataʻituina le kalori o meaʻai, ona leai lea o ni faʻafitauli e oso ai le inisalini ma le tele o le mamafa. Ae o tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona latou iloa po oa meaai e faaosofia ai le malosi o le tali atu i le insulin.

O maʻi suka e tatau foi ona nofouta pe faapefea ona faamalieina le manaʻo o le tino mo le kulukose. Mo se faataitaiga, 13 g o le meli (i se tasi o sipuni meaai) o le a aofia ai le 10 g o le kulukose. O le aofaiga tutusa o le kulukose o loo i ai se vaega o le 100 g o pi pi, 20 g o le falaoa paepae po o le afa o le apu lautele. Ae i le taimi lava e tasi, o le a vave ona ulufale atu le meli i le toto, ma o apu, falaoa ma pi o le a faʻaaogaina le faiga o le faʻamalosi.

Faʻataunuʻu atoa o faʻamaumauga o inisalini o meaʻai, tulafono mo le faʻaaogaina o tulaga faatauaina mo le maʻisuka

O meaai mo le maʻisuka o se saienisi! E tatau i tagata maʻi ona faitauina vaega ole falaoa, ia amanaʻia le taua ole GI (glycemic index), aloese mai le faʻaaogaina o meaʻai o le "anapogi", siaki fua o le suka i luma ma le maeʻa o taumafataga ma le ituaiga insulin-dependent. E i ai le tele o faigata, ae aunoa ma le mulimuli i tulafono, o le maualuga o le kulūkose e tulaʻi mai, faʻalavelave tutupu faʻalavelave faʻafuaseʻi, ma le tulaga lautele e sili atu.

O le inisalini (index) o le inisalini (AI) o se faʻataʻitaʻiga fou fou i le endocrinology. Faʻavae i luga o suʻesuʻega a tagata fai meaʻai D.

Na iloa e Brand-Muller e tele oloa o loʻo i ai se faasinoupu maualuga o le inisalini ma tulaga maualuga o le kulūkose e ulufale atu i le toto.

O le laulau o loʻo aofia ai faʻamatalaga e uiga i AI ma GI mo le tele o oloa, fautuaga mo meaʻai mo le maʻisuka, faʻamatalaga lelei e uiga i meaʻai susu.

Inisalini index: o le a

O le tau o loʻo taʻu mai ai le tali o le inisalini i le faʻaaogaina o se oloa faapitoa.

O se faailoilo faapitoa e fesoasoani e malamalama ai e le gata i le fua o le faaputuputu o le kulukose i totonu o le toto, ae o le vaitaimi foi lea e fesoasoani ai le insulin e aveesea ai lenei vaega.

E tatau ona amanaʻia le faʻasinomaga o le inisalini pe a fafagaina le maʻisuka ma se ituaiga o togafitiga o le inisalini (muamua): o le iloa o le maualuga o AI e faʻatagaina ai oe e faʻamaonia le saʻo o le inisalini mo le isi tui.

I le gasologa o le suʻesuʻega, na iʻu ai ina leai se igoa o igoa o le gaʻo (iʻa, aano o manufasi) ma nisi o oloa e maualalo i le faʻasologa o igoa (kusi cheese, yogurt) e faʻasaʻo ai le inisalini. O le taua o le AI mo nei vaega e sili atu ona afaina: leisi 130 ma se GI o le 30, yogurt - 115 ma se index glycemic o le 35, aano ma iʻa - mai le 30 i le 60 i le leai o ni gaʻo.

E faʻapefea ona fuaina faailoga

O le faʻamatalaga faasino e 100%. O le polofesa mai Ausetalia na avea ma faavae o le faʻasaina o le inisalini ina ua maeʻa ona 'ai se fasi falaoa paʻepaʻe ma le malosi o le 240 kcal. I le taimi o suʻesuʻega, o vaega o isi mea gaosi sa i ai foi le faʻatautaia o kalori.

I le taimi o suʻega, na faʻaaogaina e le tagata gasegase se tasi o igoa, i le va o le 15 minute, mo le lua itula na faia ai e le fomaʻi se toto toto e faʻamalamalama ai le taua o le kulukose ma le inisalini i totonu o le toto. I le tele o tulaga, o oloa faʻatasi ma le GI o le 60 iunite poʻo le sili atu foi e maualuga atu nai lo le fuainumera AI, ae na i ai tuusaunoaga: iʻa, cheese, meat, yogurt natura.

I le faagasologa o suʻesuʻega, na suʻesuʻe ai e Polofesa D. Brand-Muller tulaga taua o AI i ituaiga e 38 o meaai. Mulimuli ane, na tuufaatasia ni laulau o le lisi o insulin mo le tele o mea.

O le ā e aafia ai le maualuga o AI

O tausaga i suʻesuʻega ua faʻaalia ai le maualuga o faʻamaumauga ole inisalini i lalo ole aʻafiaga o ni mea taua:

  • umi togafitiga vevela
  • o le i ai o le tele o vaega i totonu o se ipu,
  • gaioiga faapitoa i le taimi o tapenapenaga, mo se faataitaiga, i le ava malosi,
  • maualuga lelatini
  • o se tuufaatasiga o meaʻai susu faatasi ma falaoa, pasta, falala, falaoa.

Aisea tatou te manaomia ai se fuainumera taua

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e masani ona atiaʻe le gaʻo, e manaʻomia ona e mataʻituina e le gata i le maualuga o suka i totonu o le toto, ae o le kalorie mea o ipu. E taua le iloa o le inisalini o le hormone-accumulator e nafa ma le faʻaleleia o faleoloa o meaʻai i taimi o anapogi.

Faatasi ai ma suiga masani i le inisalini, o le gaʻo e matua faatumulia, ma faʻagata ai le faʻaogaina o le kalori. O le tuufaatasiga o se faasinomaga maualuga ma le maualuga o le maualuga ole maualuga (60 iunite po o le sili atu) e mafai ona faatelevave ai le mamafa o tupe mama, e le afaina ai le leiloa o le mamafa, lea e faafaigata ai le ala o le maʻisuka.

Afai oi ai i le tagata maʻi se laulau e iai faʻamaumauga o le inisalini ma le glycemic index, ona faigofie lea ona faʻatautaia pe mafai ona faʻaogaina lenei oloa poʻo sili atu foi le suia i se isi igoa. Manaomia ia iloa: o le tuufaatasiga o faailoga maualuga e lua ua faatelevaveina ai le faaputuputuina o le kulukose i totonu o le toto, e faaosofia ai le tatalaina o le inisalini.

Manatua! O faʻamatalaga aoga e uiga i meaʻai susu mo le maʻisuka e aoga pe a faʻapipiʻi se meaʻai i aso taitasi. A maeʻa ona e suʻesuʻeina faʻamatalaga, e mafai ona e malamalama pe aisea e le tatau ai ona 'ai e le maʻisuka le tele o le siʻi, yogurt, e oʻo lava i le maualalo o le pasene o mea oona. O faʻamatalaga e uiga i le AI ma le GI o nei vaega o loʻo tuʻuina atu i le vaega "Faʻamatalaga tului e uiga i oloa gaosi susu."

Lisi o le insulin ma le glycemic index

O le tele o oloa e maua i le maualuga o le Gl o loʻo i ai faʻamaoniga pei o le AI, mo se faʻataʻitaʻiga, falaoa paʻepaʻe - 100, fua o le falaoamata - mai le 90 i le 95, sweets - 75. O le sili atu o le sukari, gasegase faasao, faʻasao, o maualuga uma e lua. O togafitiga mafanafana e faʻaateleina ai GI ma AI.

O le faʻataʻitaʻiga ole inisalini e faʻatatau ile tau maualalo ma maualuga GI na matauina i ituaiga o meaai nei:

O fuamoa lafoaʻi ei ai le maualuga o le AI e tusa ma le 30, aano o manu - mai le 50 i le 60 iunite, iʻa - 58.

Laulau atoa o tulaga faatauaina:

Ituaiga ituaiga meaaiGlycemic Product IndexFaʻamaumauga o le Inisalini
Glazed Corn Flakes8575
Cracker8087
Fualaau suamalie52115
Sukalatila70120
Oatmeal porridge6040
Puki pateta8565
Palu pasila kulimi4040
Fuamoa31
Lentils3059
Palu falaoa6555
Paʻu paepae101100
O keke ma keke75–8082
Iʻa58
O apu3560
Lafumanu51
Vine4582
Manatua le falaoa6596
Suauu kuka70121
Caramel80160
Peanuts1520
Oranges3560
Aisa kulimi suamalie6089
Puni6081
Faʻamaʻoti Kuki5592
White rice6079
Fuga Paʻu40120
Kati le laumei30130

Mea e fiafia i ai e uiga i oloa gaosi susu

I le taimi o le suʻesuʻega, na iloa ai e Polofesa D. Brand-Muller o igoa maualalo maualalo-calorie - o le kulimi falaoa ma le yogurt ei ai se maualuga maualuga o le AI i le tulaga maualalo ole GI. O lenei sailiga na mafua ai ona suʻeina mafuaaga o eseesega eseese ma le faʻamalolo o le inisalini.

Meaʻai gaosiga faʻavavevave le tuʻuina atu o le hormone-accumulator sili atu le malosi nai lo nisi ituaiga o meaʻai gaʻo, ae le maua ai le gaʻo pe a uma ona 'ai le yogurt, susu, cheese cheese. O lenei mea matautia ua taʻua o le "inisalini paradox."

Ua faaalia i suʻesuʻega e ui lava i le maualuga o le AI, o meaʻai susu latou te le o saofaga i le gaʻo. O le isi itu taua - o le tuufaatasiga o le susu ma le falaoa e faateleina ai le kalori mea o le ipu ma afi GI.

Ua iloa e saienitisi o le taumafaina o falaoa ma le susu e faateleina ai le faasinoupu o le inisalini e 60%, o se tuufaatasiga ma pasta - e 300%, ae o le kulukose e toetoe lava a le suia. Aisea e i ai se tali faapena? E leai se tali.

E le o iloa e saienitisi pe aisea e mafua ai le faʻaaogaina o meaʻai susu e sili atu le malosi o le faʻasaina o le inisalini nai lo le mauaina o se laasose solution. Suesuega i lenei itu o loʻo faifai pea.

Fautuaga aoga mo le maʻisuka

I le faʻaleagaina o le pancreatic, e taua e le gata ina iloa le maualuga o GI ma AI mo nisi meaʻai, ae ia manatua foi mataupu faavae o meaʻai. Endocrinologists ma nutritionists e tumau pea i le taua o mea taumafa i le lona lua ma muamua ituaiga o togafitiga.

E oʻo lava i le iniseti o le inisalini i aso taitasi, e le tatau i se tasi ona galo e uiga i calories, o falaoa o falaoa, index glycemic and insulin. E na o le iai o le amio pulea, e mafai e le tagata gasegase ona mafaufau i se tulaga sili ona lelei o le soifua maloloina e faasaga i le talaaga o togafitiga masani.

Lima tulafono taua:

  • Teʻena pe seasea ona faʻaaogaina se numera faatapulaa o aitema ma maualuga maualuga GI ma AI.
  • Mātauina le masani o iunite falaoa ma se ituaiga o le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin.
  • O oloa uma e mafai ona faʻaaogaina e aunoa ma se afaina i le soifua maloloina e aunoa ma le vevela vevela, maua mai fou.
  • E tele fualaau faisua: o le inisalini o le faasinoupuina o igoa e maualalo ifo nai lo iʻa, aano o manu ma meaʻai susu.
  • Steam, aloese mai meaai falai, aua le taumafa meaai vave ma ni concentrates mai ato.

E taua le mulimuli i mataupu faavae o taumafa lelei ile maʻisuka, mafaufau ile AI ma le GI i le sauniuniga o le taumafataga, aemaise lava mo tagata gasegase e iai le ituaiga insulin e faalagolago i le maʻi. O le mea aupito sili ona lelei o le faʻafesoʻotaʻi faʻatasi lea ma se tagata paleni, mataʻituina le fua o le toto, fetuunai le fua o le inisalini pe afai e manaʻomia i aso taitasi, inisiua, i le amanaʻiaina o faailo taua o loʻo faʻamalamalamaina ai oloa. O se laulau atoa o faʻasinomaga o le inisalini e aoga pe a filifilia se lisi mo le paʻu o le mamafa. O faʻamatalaga aoga e tatau lava ona i ai i taimi uma i tagata gasegase e maua i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka.

Suʻe nisi faʻamatalaga aoga e uiga i le faʻasologa o le inisalini o fua o mea taumafa ma pe aisea e manaʻomia ai mai le vitio o loʻo mulimuli mai:

Mea Lautele AI Table

I le taimi o se taumafataga, ua liua gaʻo i le kulukose. Mo le faʻamavaeina o vailaʻau faʻamalosi, e le o manaʻomia ni enzymes gaogala, o le mea lea o nei meaʻai e vave ona liua i le kulukose, lea e faʻapupulaina i le toto.O le faʻatupulaia o le suka i totonu o le toto ona o se taunuuga e vave tele ona tupu.

Ina ia "faʻamalosi" meaai ma vailaʻau faʻamalosi, o vailaau faapitoa e gaosia e le manava. O le mea lea e alu ai le taimi, o le mea lea, o le faateleina o le suka o le toto e tupu malie lava, ao faʻamalo le meaai.

Ona o le gaioiga o le inisalini, o le kulukose mai le toto e faasolosolo malie lava ona gauai i le tino maso. Afai o lenei hormone e gaosia, o le maualuga o le kulukose e tumau maualuga. I le toesea o le inisalini i le maʻisuka, e faia ai le iniseti o le hormone, ona o le malosi o le tino ma o le maualuga o le kulukose o le tulaga masani.

O se laulau atoa o oloa ma o latou aga o le AI e fesoasoani e fuafua le saoasaoa o le tali atu ile inisalini i le taumafaina o nisi meaai. O lenei faʻamatalaga e taua tele pe a faʻapipiʻi le lisi, aua e mafai ai ona e faʻatusatusa saʻo le fua faatatau o le inisalini ma ia aloese mai le faateleina o le toto suka.

Suafa igoaAI taua
Lago fatu9
Paʻu paʻepaʻe10
Vailaʻau talavou10
Broccoli10
Letusi10
Tomato10
Eggplant10
Zucchini10
Aluga10
Peanuts20
Apricot20
Fualaʻau21
Fugani fou21
Green lentils22
Maualuga Teu Kalama22
Penina karite22
Chicken and Quail Eggs31
Palu pasila kulimi39
Oatmeal40
Lautetele povi ma vela51
Falaoa tao54
Palu falaoa56
Laʻau mumu ma le lanumeamata58
Laʻau Faʻatau59
Fualaau suamalie59
Puki pateta61
Palu falai suamalie74
Fafaga fagu74
Fuga vao75
White rice78
Faʻi81
Vine82
Faʻafiafiaga (pies, keke ma pusi)82
Salty kuki87
Sweet Butter Cookies92
Manatua le falaoa96
Paʻu falaoa falaoa100
Pia o vasega eseese108
Aso Maliu110
Fuamalie e tumu i fua115
Kefir, kusi cheese120
Fuga Paʻu120
Lafumanu uamea121
Sukalati123
Karamela ma lole160

E pei ona mafai ona vaaia mai le laulau, e oʻo lava i oloa e leai ni oloa gaʻo, e pei o fuamoa, iʻa ma le aano o manu, e faʻaosofia se tali atu ile inisalini. O le maualuga o le AI, o le tele o le homone o le a gaosia e le tino e tali atu i le taumafaina o ia ituaiga meaai.

O le faateleina o le fua faatatau o le inisalini e faasaga i se maʻi o le gasegase lea e mafua ai le maʻisuka ituaiga 2 e mafua ai le faaputuputu o gaʻo ma le faateleina o le mamafa o le tino. O lenei mea e mafua ai le taofia o le gaʻoina o gaʻo ma le kulukose i totonu o le toto e le o iloa e le tino maso, o lona faʻatupulaia o le faʻateleina ma o se vaega e "faʻaagaga", o lona uiga, i totonu o le tino.

Tali atu ma le inisalini

E taua tele le gauai atu i le insulin o faʻamaumauga o meaʻai gaʻo susu o loʻo avea ma se vaega taua o le taumafa - falaoa, kefir ma yogurt. O le AI o nei oloa e maualuga tele ma e 120 iunite.

O suʻesuʻega na taʻitaʻia ai le faʻateleina o le faʻaaogaina o meaʻai gaosia susu e mafua ai le faateleina o le gaosiga o le inisalini, ae e leai se fesuiaiga i le suka.

O le inisalini ole tino e le o faʻaaoga mo lona faʻamoemoega, ae faʻaalia ai le gaosia o le hormonone, lea e faʻalavelaveina ai le faagasologa o le aveeseina o le tele o le vai mai le tino. O se taunuuga, o le suavai e maua mai ma le mamafa o le mamafa o le tino.

O le faʻaaogaina o susu ma susu susu e le afaina ai le maualuga o le suka, talu ai o la latou faasinomaga faʻamavae e maualalo ma e tusa ma le 30-35 iunite. O le taumafaina o le susu susu ma le susu faatasi ai ma isi mea taumafa e mafua ai sina oso itiiti i le suka.

O le mea lea, pe a faʻataunuʻuina se ipu malamalama o le kefir ma se vaega itiiti o pasta o le saito, o sina faʻaitiitia le maualuga o le suka ma le vave faʻavaveina o le tele o inisalini e tupu. O lenei mea e mafua mai i mea o loʻo i totonu o peptide i meaʻai susu, lea e faʻaosofia ai le vaevaeina o le casein, i le tali lea e faateleina ai le faʻasiga o le inisalini i le tino.

E taua le maitauina o le gaʻo o le gaʻo o oloa e le afaina, o le inisalini o faʻamaufaʻailoga o le siʻi gaʻo maualalo-120 e.

Pe a fatuina se lisi mo maʻisuka, ma mo tagata uma e fia paʻu le mamafa, e taua le mafaufau i lenei vaega o susu ma susu susu, ma faʻaaoga ma le faʻaeteete. E le tatau ona faʻafefe uma le susu i le meaʻai, ae o lona tele e tatau ona faatapulaaina.

Mea maualalo o le AI AI

O faʻasologa o le inisalini ole faʻaogaina o mea taumafa e mafai ai ona e fatuina se lisi e ala i le tuʻufaʻatasia o ituaiga ituaiga o oloa ma aloese ai mai le faateleina o le faateleina o le gaosia o le hormone. O le laulau tali o le inisalini o le a sau i le laveai i lenei mataupu.

MeaAI
Lago fatu9
Paʻu paʻepaʻe10
Vailaʻau talavou10
Broccoli10
Letusi10
Tomato10
Eggplant10
Zucchini10
Aluga10
Peanuts20
Apricot20
Fualaʻau21
Fugani fou21
Green lentils22
Maualuga Teu Kalama22
Penina karite22
Chicken and Quail Eggs31
Palu pasila kulimi39
Oatmeal40
Leu moa51

O tau e fuafuaina mo se vaega e aofia ai le 240 kcal. O le faasinoupu e le faalagolago i luga o le tele o le oloa, ae i luga o le masini carbohydrate, o lea e taua ai le manatuaina o le mea nei e taua ai le kalori.

O fualaau faisua e maualalo maualalo AI, o la latou faasino igoa e le maualuga foi, o lea o le tele o nei mea e gaosia.

O le glycemic index (GI) o le faailo sili lea ona taua i luga o le mafuaʻaga o loʻo i ai le puleaina o le suka i le suka i le maʻisuka. O lenei filifiliga e taua foi mo tagata soifua maloloina o loo tauivi ma le mamafa o le mamafa.

GI e faaalia ai le tele o maualuga o le suka o le toto pe a uma ona 'ai meaai.

O lenei faʻamatalaga e mafai ai e tagata gasegase o le maʻisuka ituaiga 1 ona fetuʻunaʻi le fua o le inisalini e faʻatonuina ma saʻo le faʻatusatusaina o vaitau taimi i le va o inisiua.

O le maʻisuka ituaiga 2 e togafitia i se taumafataga, o lona uiga o le avea ma faʻamatalaga faʻamaonia o se vaega taua o togafitiga o meaʻai. O le filifiliga sao o oloa i totonu o le lisi e tusa ai ma a latou GI e mafai ai e oe ona maua se taui gafatia mo le maʻisuka ma aloese mai le suka maualuga.

O le faasinoupu o le inisalini ma le glycemic Index e sili ona taua mo i latou o loʻo togafitia le maʻisuka ituaiga 2 naʻo se taumafa ma e le faʻaaoga fualaau faʻamaina. Muamua lava, e tatau ona amanaʻiaina le faasino igoa ma le mamafa o mea taumafa. O le tele o taumafa maualalo-GI e maualalo ai le maualuga o le suka, ao isi meaʻai e fesoasoani i lona vave oso aʻe.

O faʻamaumauga taua o AI ma le GI e tele a latou feeseeseaiga, ae mo nisi o oloa o nei faʻamaufaʻailoga e toetoe lava tutusa. O le mea lea, o le falaoa paepae paepae e tutusa AI ma le GI - e tusa ma le 100, aʻo le maualalo le kisi i le GI ma sili maualuga AI.

Tuuina atu nei uiga o mea taumafa, e faigofie lava ona faia se meaʻai e maualuga ai le maualuga o le suka, ae o le tele o le inisalini e le tupu. Mo le maʻisuka ituaiga 2, o se taumafataga e taua tele, aua e mafai ai e oe ona faaleleia le metabolism ma aveesea le mamafa.

Afai o le maʻi e naʻo luga o le faʻavae o oloa GI e maua ai meaai, e masani lava ona i ai le faateleina o le gaosiga o le inisalini. O le inisalini e le fiafia mo lona faamoemoega faamoemoe e mafua ai le faatumauina o le ola i le tino. I le taimi lava lea e tasi, o faʻalavelave faʻasolosolo e faʻagesegese le gaʻo ma gaʻo ai le gaʻo. O lenei mea e mafai ona taʻitaʻia ai tupe maua.

Mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le taua o le AI e le o se mea taua tele, talu ai o le inisalini e tuʻuina atu i le tino e ala i tui.

E ui i le maualuga AI o meaʻai susu, e le mafai ona e teena. E sili atu le faʻagata a latou meaʻai faʻatasi ma meaai gaʻo-mauʻoa.

O le mea lea, o se ipu malamalama o le kefir ma se pa o le sana o le a mafua ai le maualuga o le inisalini, talu ai o le AI o meaai ma gaʻo. O le gaosia o le hormone pe a uma ona 'ai le kefir ma fua o le a itiiti ifo.

E i ai ni nai suka i totonu o nei oloa, ma o laʻau o mea taumafa o meaʻai e faʻamaonia ai le lomiina.

Pe a faʻapipiʻi oloa, o le a fesoasoani le laulau ia te oe e filifili le fetaui lelei. Faʻaitiitia le faʻaaogaina o mea taumafa ma le maualuga o le inisiua o le inisalini o le a fesoasoani ia te oe e faʻaitiitia ai le mamafa.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le togafitiga o mea taumafa e amanaʻia ai oloa a Gi ma le II o le a mafai ai ona maua se taui tumau o le faʻamaʻi ma aloese mai faʻalavelave, o lea e fautuaina ai ia i ai i taimi uma lau laulau o nei mea taua ile lima.

Inisalini Faasino Upu Taumafa: Faʻataʻoto le Laulau

O tagata e faʻamalosi e mataʻituina a latou meaʻai mo mafuaʻaga faʻalesoifua maloloina e tatau ona nofouta i faʻamaumauga o inisalini. O lenei faailoilo e atagia ai le fua faatatau o suiga i le inisalini, e ese mai i le glycemic index.

Faʻataʻitaʻi e fomaʻi le faailoilo ua faʻaalia mo le tele o mea taumafa.

O le maʻisuka ma tagata o loʻo taumafai e aveesea le manaʻoga manaʻomia se laulau atoa o le inisalini o fuainumera o meaai ina ia malamalama ai i meaʻai ma le tele o mea e mafai ona latou 'ai.

Faʻamaumauga o Inisalini i meaai

E le gata o le maʻisuka, ae faʻapea foi i latou o loʻo faʻamuamua i lenei faʻamaʻi pe na o le taumafai e aveesea le mamafa, tausia lelei o latou soifua maloloina, e tatau ona iloa e uiga i mataupu e pei o oloa faʻasolosolo glycemic ma insulin. Mo le taimi muamua, o faʻamatalaga o le insulin (index) o le insulin (AI) na tuʻuina atu i le tele o tagata i le faaiuga o le 20 seneturi. O le a le faasinomaga o le inisalini o mea taumafa ma pe faʻapefea ona faʻaaoga lenei uiga mo o latou lava faamoemoega, o loʻo faʻamatalaina i totonu o le tusiga.

Taʻitoʻasa o le Carbohydrate Metabolism

Ina ia malamalama i le mafuaʻaga e manaʻomia ai ia faʻamatalaga, e tatau i se tagata ona malamalama i faiga faʻapitoa o loʻo faʻaalia i totonu o le tino o le tagata, aua o faʻataʻitaʻiga e fesootaʻi ma i latou. E maua e se tagata le aofaiga tatau o le malosi i le faagasologa o le gaosiga o le gaʻo. O se faaupuga faigofie ua faapea mai:

  • Pe a oʻo mai meaai i totonu o le tino, o mea gaʻo vailaʻau faʻamaʻi e faʻamavaeina i lalo o ni faʻatautaia faigofie, lea o le kulukose ma le fructose o sui. O le faʻaaogaina o le paʻu o le manava, latou te ulu ai i le toto.
  • I le toto, o le maualuga o le glucose (suka) e tupu malosi, ma o le pancreas e maua ai se faailo e uiga i le manaomia mo le faamatuu atu o le inisalini (o se meaola oona), o lona gaioiga o le auina atu o le suka i sela, masima ma, e tusa ai, o le tau maualalo o le toto.
  • O le inisalini e pasia le kulukose i maso ma sima gaʻo. A aunoa ma le gaioiga a lenei hormone, e le mafai e gaʻo ona pasi le suka i totonu.
  • O se vaega o le monosaccharide e faʻaaogaina e fausia ai punaoa eletise, o le isi o loʻo teuina i totonu o masini e pei o se vailaʻau glycogen.

Taua! E manaʻomia le Glycogen mo le tino ina ia faatumauina le maualuga o le suka i le va o taumafataga, e toe faʻafoʻi le kulukose i totonu o le toto pe a faʻaumatia ona o le gaioiga faaletino.

Afai o le le lava o le hormone e maua mai i le pancreas, o loʻo matou talanoa e uiga i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 (o le insulin-dependent). Faʻatasi ma le lava atoatoa, ae o le le lava o le lagona o sela i le inisalini, e lua ituaiga o gasegase e aliali (e le o le inisalini).

O ia ituaiga o tagata e faʻafetaui a latou meaʻai, ma mafaufau i faʻamatalaga o glycemic and insulin o oloa, ona e na o la latou fesoasoani e mafai ona tausia ai le faʻataʻitaʻiga i totonu ole tulaga e gata ai.

Fuafuaga o le auai o le homulini insulin i le metabolism

O le a le numera o le inisalini?

O lenei faailo ua manatu e laʻitiiti. E fuafua ai le tele o le inisalini o le hormone e tuʻuina atu e le pancreas i le tali atu i le faʻaaogaina o se vaega o mea inu i le meaʻai. Ole AI e le tutusa i taimi uma i se isi faailoga iloga - o le glycemic index.

Ua lauiloa e le gata o siaki, ae o aʻafiaga foi, gaʻo i le tele o mea e mafai ona faaosofia ai le soʻotaga o le inisalini. E tupu lenei mea e tusa lava pe le manaʻomia le faʻaitiitia o le maualuga o le glycemia. E talitonuina o le falaoa lea e mafua ai le sili ona faʻasaʻolotoina o le hormone, e ui lava o lona faasinomaga faʻamaualuga e le o se mea sili ona maualuga.

O le glycemic index (GI) o loʻo faʻaalia ai le vave ma le vave o le maualuga o fua o le suka i luga o le toto pe a maeʻa ona maua se vaega o se oloa (atonu o se ipu). O lenei faailoga e faʻalagolago i itu nei:

  • gaioiga o le eletene reactions i totonu o le ipu oona,
  • tulaga tuputupu ae
  • tekinolosi sauniuni,
  • le faʻaaogaina o togafitiga faʻamafanafana,
  • tuufaatasiga faatasi ai ma isi meaai,
  • tulaga e teu ai.

O le faʻaaogaina o togafitiga faʻamafanafana o le oloa e aʻafia ai ona faʻamatalaga glycemic

O suʻesuʻega faʻaletausaga ua mafai ai ona fuafua e le gata i le faateleina o le suka i le toto pe a uma ona maua mai oloa, ae faʻapea foi le taimi ma le aofaiga ole inisalini, lea e talafeagai ina ia mafai ai ona toe faʻafoi ia fuainumera i lo latou uluai setete.

Taua! O le maualuga o AI e pito sili ona taua e mafaufau ai i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, ona latou te manaʻomia le fua saʻo i le fua ole fualaau oona.

I le faagasologa o suʻesuʻega a le falemaʻi tutusa, o le fua o le GI ma le AI o oloa autu na fuafuaina mo le faʻamoemoe o le faʻatusatusaina. Sa leiloa saienitisi pe a latou maua ni feeseeseaiga i numera e lua o le oloa lava e tasi.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le GI o le lactose sa maualuga atu nai lo le numera o le inisalini, lea e le mafai ona taʻua e uiga i susu ma meaʻai susu. O latou faasinoupu o le inisalini e tele taimi e maualuga atu nai lo le faasino igoa.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le GI o yogurt e 35, ma o lona AI e 115.

O se faʻamatalaga taua mo tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka: pe a fatuina se lisi o tagata taʻitasi, e tatau ona e faʻalagolago muamua i le faʻasologa o igoa, ma ia na o le fetuunai o oloa i le tasi ma le isi, ma ia amanaʻia le tali o le inisalini o le tino ia latou faʻaoga.

O le le amanaiaina atoa o AI e le taliaina, talu ai o oloa e maua ai le tele o numera e matua afaina ai le pancreas, e faaosofia ai le faaputuputuina o se polo o le lipids, nai lo le faaaogaina o se fanua e teu ai.

O mataupu faavae o le tuʻufaʻatasia o oloa e ala i latou faʻamaumauga o inisalini:

  • O oloa gaosiga (aano o manu ma iʻa, cheese cheese, nuts and mushrooms) e le tatau ona tuufaatasi ma starches (cereals, pateta, pi ma falaoa) ma gaʻo vailaau vave. E lelei tele i gaʻo (kulimi ma fualaau faisua) ma fualaʻau.
  • Starches e le ogatasi ma vailaau gaʻo (honey, fruits, jam, sukalati). Alu lelei ma gaʻo.
  • O vailaʻau faʻamalosi vave e le ogatasi ma protein, fualaʻau ma fualaʻau. Alu lelei ma gaʻo.
  • O fualaau faisua e le faʻafefiloi ma meaʻai gaʻo. Lelei lelei i le tuʻufaʻatasiga ma proteins ma gaʻo.

Laʻau ma fualaʻau - o le sili ona lelei mo faʻamaʻi pipisi e maua i le maʻisuka

E tusa ai ma nei taʻiala, e tuʻuina atu e tagata tomai faapitoa fautuaga nei i tagata maʻisuka:

  • o le faʻasaina o le faʻaaogaina o fagharides faigofie ma le faigofie ona fai, e fai ma faʻataʻitaʻiga, o ipu o aano o manufasi e le tatau ona faʻamaluina i meainu suamalie,
  • o le tuufaatasiga o palatini ma gaʻo e tatau ona faatapulaa i le maualuga, mo se faataitaiga, e le tatau ona faaopoopo le meli i le kusi,
  • vailaʻau faʻamalosi ma gaʻo masūsūina - o se faʻasologa e sili ona lelei (nati ma iʻa)
  • i le taimi o kuka, e tatau ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o togafitiga faʻamafanafana (pe'ā mafai),
  • o le meaai o le taeao e tatau ona aofia ai meaai mama,
  • gaʻo vailaʻau faʻapitoa e sili ona fiafia i le afiafi, aua latou te saofagā i le faʻamalositino o le hormone o le pancreas mo se taimi umi, ae i ni mea laiti.

Taua! E leai se mea e tatau ona tuʻuina atu i le "meaʻai" oloa (o lona uiga o tusitusiga i luga o afifi), aua ina ia maua ai se "meaʻai," o gaʻo i le tuufaatasiga e suia i gaʻo.

E le mafai ona fuafua le fuainumera o le AI i se oloa faapitoa (mo lenei, suʻesuʻega faʻapitoa ma suʻesuʻega falesuesue). O loʻo i ai ni laulau o loʻo faia i le insulin.

O le mea e leaga ai, o le laulau atoa o faʻamatalaga o oloa autu e le maua i le lautele, ma o lisi e mafai ona maua i luga o le Initaneti e aofia ai se numera itiiti o sui "le fiafia", o lona igoa ua mafai ona mafaufauina pe o le a le latou vaega.

Manatua manatu autu:

  • oloa gaosi susu i le vaega e maualuga AI numera,
  • o le faasinoupu o aano o manufasi ma iʻa e eseese i le va o le 45-60 iunite,
  • fuamoa moa moa ua aofia ai i oloa e maualalo ifo le faasinoupu - 31,
  • o le maualalo o numera e faʻapitoa mo fualaau faisua (sei vagana ai pateta), puʻupuʻu,
  • isi vaega o oloa maua tutusa faailoga o faʻamatalaga e lua,
  • o fuainumera a le AI mo fualaau aina ma sukalati sinasina e 20-22.

Faatusatusaga o faʻamatalaga GI ma AI o nisi o meaʻai

Faataʻitaʻiga ole maualalo o faʻamaumauga ole inisalini:

Glycemic index of apple

Ole maualuga AI numera e faʻapitoa mo oloa nei:

  • Oranges
  • laisa paepae
  • faʻi
  • keke
  • vine
  • falaoa
  • yogurt
  • bean stew
  • kuka pateta.

Inisalini Index: Fesili

O le a le mea e lauiloa mo le ABC of Bodybuilding project? (ma o le a, e lauiloa i se mea? :)). O le mea moni o loʻo matou taumafai e faʻatalanoaina autu vavalalata - e le lauiloa ma taʻutaʻua, ina ia mafai ona faʻapotopotoina tagata asiasi i le 'upega tafaʻilagi, faʻapitoa o mea e le masani ai, e le o se mea e tasi pe laitiiti (faia lelei, viia oe :)). O se tasi o autu o le faasinoupu o le inisalini.

O le toʻatele o le au faitau e iloa le mea o loʻo i ai le faʻamatalaga faʻapitoa - matou te tuʻuina atu se tusitusiga atoa i lenei autu. Ae e toaitiiti lava tagata e iloa le faasinoupu o le inisalini. O i latou o loʻo i ai i le mataupu ua i ai se manatu sese e uiga i ai. Ina ia mafai ona fofo ma faʻanofo mea uma i le taimi e tasi, na matou filifili e tusi lenei tusi. O le a le mea e mafai ona faʻataʻoto mai lenei tala, tatou te aʻoaʻo atili i le tusiga.

Manatua:
Mo le sili atu o le faʻataunuʻuina o mea, o isi faʻamatalaga uma o le a vaevaeina i lalo ifo o lalo.

Glycemic index. Polokalame puupuu o aʻoaʻoga

O le GI o se faatulagaga numera e faʻaaogaina e fua ai le fua faatatau o le gaogao ma le faʻaaogāina o meaʻai ma o latou aʻafiaga i le toto kulukose. Maua maualuga le GI i le glucose pe a uma ona taumafa meaai, maualalo le mafuaʻaga o le faateleina o le maualuga o le kulukose toto.

O le GI concept na amata muamua ma faʻaofiina i totonu 1981 e Jenkins ma ana paʻaga o se auala e faʻavasegaina ai meaʻai gaʻo i totonu o le suka e faʻaleleia ai le kulūkose i le maʻisuka. O le taunuuga o sea galuega o le fatuina lea o se laulau o tali faʻapitoa mo 62 oloa masani. Mulimuli ane 2002 tausaga, faalauteleina le GI laulau na atiaʻe.

GI e matua aʻafia lava i:

  • fomu faaletino (vai pe malulu)
  • gaosiga o mea gaosi oloa. O fatu na nutililiiina ma faʻamaʻavale ua i ai se faasinomaga sili atu nai lo le faasolosolo malie ona gaosia fatuga atoa,
  • le tele o fibre (fib). O le tele o le fibrous le oloa, o le faʻaitiitia o le faateleina o le toto suka e mafua ai,
  • matua / matua. O fualaau aina suamalie ma fualaau faisua ua i ai se GI maualuga,
  • gaʻo ma gaʻo faʻamalosi. Meaʻai ma le gaʻo po o le vailaʻau o le a faasolosolo lemu le suka,
  • auala fai kuka. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le kukaina o fualaau faisua e faateleina ai le GI

O meaola uma e masani lava ona vaeluaina ma faigofie. Ae ui i lea, e le o faamatalaina ai le aafiaga o le gaʻo i le suka o le toto. Le faʻamatalaina pe faʻapefea ona faʻapipiʻi faʻapipiʻi ituaiga o meaʻai gaʻo-mauʻoa-gaʻo i luga o le suka, ua amataina ai se faʻasologa o fuainumera. E manatu o le auala aupito sili lea e faʻavasegaina ai gaʻo, aemaise lava mea taumafa. O le faasinomaga o fuainumera o fualaau oona o loʻo i luga o le fua 0 muamua 100 faʻalagolago i le vave vave ona latou faʻateleina le toto suka pe a uma ona 'ai.

O le tino e faʻaalia le eseʻesega i ituaiga ituaiga o gaʻo:

E mafai ona e manatu o na mea inu gaʻo faigofie, ona o le faateleina o le maualuga o suka ma le inisalini, e matua leai lava se aoga, o lona uiga. leai se manaʻoga e faʻaaogaina. E le o lea. E na ona e manaʻomia ia e malamalama i mea latou te tuʻuina atu ma pe faʻapefea ona faʻaaogaina mo o latou lava faʻamoemoega. Ma latou te tuuina atu vave le malosi o le malosi, e fesootaʻi atu i lenei mea, o taimi aupito sili ona fautuaina o le latou mauaina o:

  • taeao (vave ona moe) talia,
  • tali mo 15-20 minute i se aʻoga pupuu (pe a fai o le taʻaloga o le mana, e lelei tele le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo muamua),
  • taliaina pe a maeʻa aʻoaʻoga (finauga, ae o le tele o suʻesuʻega e faʻamaonia ai na o se filifiliga),
  • talia muamua aʻo le i faia se faamaumauga, o lona uiga. pe ae manaʻomia le fafagaina o le tino ao leʻi galue i se taimi puupuu. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le setiina o se faamaumauga patino i totonu o se falelaʻau,
  • ao lei galue malosi le mafaufau (mo se faʻataʻitaʻiga, aʻo leʻi faia se suʻega),
  • pe a faanoanoa mea uma ma faanoanoa :).

E tatau ona malamalama se tasi o "mea taua" o le GI. O le mea moni, e faʻamaonia ai meaʻai, e aofia ai 50 kalama o meaʻai gaʻo. O lenei mea e oʻo atu ai i nisi o faʻalavelave. Mo se faʻataʻitaʻiga, e sau mai se sukalati Snickers 50 kalama o meaʻai gaʻo e tatau ona e 'ai 80 gr bar. Ma ia maua 50 gr mea gaʻo mai le kulimi, e tatau ona e 'ai 1 kg O le auauna atu i lapoa e eseese tele, ma o le faʻatusatusaina o ia oloa e le saʻo. I totonu 1997 I Harvard, na faʻaalia e tagata suʻesuʻe le manatu o le avega mamafa e foia ai lenei faafitauli.

I luga o le le ogatasi o le susu ma oloa susu

O le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ma i latou e fiafia i le leiloa o le mamafa e fiafia i le fesili pe aisea ua matua eseese ai faʻamatalaga o faʻamatalaga e lua mo oloa gaosi susu. Mo se faʻataʻitaʻiga, o faʻamatalaga glycemic o le kulisi siʻi e i le maualuga o le 30 iunite, yogurt - 35, ma le inisalini o le tino - 120 ma le 115, i le faasologa.

O oloa gaosi susu e le mafua ai ona faateleina le faateleina o le glycemia, ae latou te faaosofia le sosoʻo o le inisalini e le pancreas. O le faʻatagaina o se vaega tele o le hormone e le faʻamalosia ai le galuega o se enzyme faapitoa lea e aʻafia ai i le gaioiga o lipid breakdown.

O le taunuuga o le faʻaputuina o gaʻo i totonu o le tino, e tusa lava po o le a le ese o foliga (aemaise lava mo i latou oe na manatu o le 'ai o le siisi, e aofia ai "taumafataga," e mafai vave ona aveesea le mamafa).

I se faaopoopoga, o oloa gaosi susu i le tele o mea e mafai ona mafua ai le fulafula, faatumauina le vai i totonu o le tino.

E mafua ona o le faʻaosofiaina o le faʻasalaga o hormones o le tino (aemaise lava, aldosterone) e le insulin.

Taua! E le tatau ona manatu e le mafai ona faʻamaunuʻu oloa gaosiga, e ese mai ai, e tatau ona faia lenei mea ona o le tele o meaʻai i le tuufaatasiga, ae i le faʻafetaui.

Mea gaosi susu - oloa taua e manaʻomia ai le faʻaaogaina ma le faʻaeteete

Glycemic load. Polokalame puupuu o aʻoaʻoga

E talitonuina o le taumafataga faigofie o le carbohydrate ma lona faʻasologa faʻamaualuga e faʻaleleia ai le maualuga o le inisalini e natia e le pancreas. O se mea sese lenei. O le maualuga maualuga o le mamafa, ae le o le GI lava ia, e fesoasoani i le faateleina o le inisalini. O le mamafa o taumafa o loʻo faʻatatau tuusaʻo mai lona faʻamaufaʻailoga. E naʻo le 'ave lau meaai, vaeluaina 100 ma faʻateleina i le kalama o gaʻo (e le aofia ai le fiber) i se galuega masani. O le GN o se faatulagaga faʻapitoa mo meaʻai e gaʻo ai gaʻo-meaʻai e fua ai le aofaʻi o gaʻo i se taumafataga.

Glycemic index and glycemic load: o le a le eseesega

I le tepa muamua, e foliga mai o GI ma GN e tasi ma tutusa, ae e le o lea. O le faʻamatalaga faʻamaonia o loʻo faʻaalia ai le vave vave ona faʻamaʻiina o le carbohydrate ma tuʻuina atu o le kulukose i totonu o le toto. I se isi faaupuga, faʻapefea ona vave faʻapalapala meaʻai i le toto suka. Ae oe e le amanaiaina o le aofaʻi o meaʻai gaʻo (meaai tele), ma le GN e maua ai lenei faitau ma o le faailoilo sili lea o le faʻafefe o gaʻo i le toto.

Tulaga faʻamaonia mo le GI ma le GN o:

I luga o avanoa o le upega tafaʻilagi o loʻo i ai le tele o laulau ma oloa GI, e ui i lea, e tele taimi e leai ni faʻamatalaga e uiga i le GN, e toetoe lava a leai.

I le fesoʻotaʻiga ma luga, o le fesili e tulaʻi mai: afai o le oloa ei ai le GI maualuga, ae maualalo GN, faʻapefea ona aafia ai le maualuga o le suka?

O le maualuga o le GI o lona uiga o le iai o le gaʻo i totonu o le oloa mo le vave faʻaleleia. Ae ui i lea, atonu o se avega maualalo maualalo. Low GN o le faailo sili ona lelei lea o le a leai se aoga o meaai i le kulukose o le toto. Seʻio tatou faʻataʻitaʻiina lenei faʻataʻitaʻiga.

O le a vave ona faʻafeiloaʻi talo (see here for how to choose) ma ua latou maua, e pei ona e iloa, maualuga GI - e tusa ma le 72 iunite. Ae peitai, na o le GB 4. Laʻau o le maualuga GI ua fuaina 4 tautua o oloa (1 tautua / ipu = 152 gr), a leai 1 tautua / ipu po o 100 koluma Low GN o lona uiga o se tasi o loʻo galue i le siloti e le o aofia ai le tele o gaʻo (5,8 gr i luga 100 gr), aua suauu o vai. Matou te fuafuaina GN = 72/100*5,8 = 4,17. O le tau e taʻu mai ai o le faʻaaogaina o le siloti o le a leai se aoga tele i le suka o le toto. O le mea lea, o le fautuaga a tagata fai meaʻai i le auala e 'ai na o le tasi le fasi kesi i le taimi o le faʻaupulea faanenera. E mafai ona e 'ai le tilotilo, i se tulaga, i le setete "Ou te fia mulimuli" :).

Seʻi tatou manatu o oe o se tagata fou i meaʻai talafeagai ma e na o "fautuaga" na e iloa ai; Sei o tatou iloa le auala e mafai ai e le tatou manatu ona osooso pe a mafaufau i le oloa na o se tasi o ona "mea faitino". Mo se faʻataʻitaʻiga, ave le lava memelo. Muamua faamatalaga: 30 kcal i luga 100 koluma O le faaiuga muamua: ole maualalo-kalori, e mafai ona maua i le mamafa o le mamafa. Faalua faamatalaga: maualuga GI. O le faʻaluaga lona lua: e le mafai i le mamafa o le mamafa, ola aʻe le suka. Tolu faamatalaga: maualalo GN. Faaiuga lona tolu: e mafai ona maua i le mamafa o le mamafa. O le mea lea, na suia ai o matou manatu e uiga i le oloa i le tolu taimi, i taimi taʻitasi e amanaʻia ai mea moni fou. O le mea lea, o le iloiloga o soʻo se oloa i lau taumafa e tatau ona faia i se tulaga lautele, ae le o soʻo se mea e tasi.

Mafaufau i se isi faʻataʻitaʻiga - meli. Lana au 87, ma GN 18 iunite i 100 koluma O le mamafa o le avega o sea oloa e sili atu nai lo le tau, o lenei mea e taʻu mai ai o le meli e taʻitaʻia ai le faateleina o le toto toto ma ona tumutumu. Afai e matauina le maualuga o le suka i totonu o le toto, e faʻaalia e le tino le inisalini maualuga e faʻaitiitia ai. Afai e tatau i le tino ona "faʻasaʻo" le inisalini faaopoopo i luga o se faʻaauau pea, o le a oʻo atu ai i le tetee i le insulin ma le atinaʻe o le maʻisuka.

Faaiuga: E manaʻomia ona e le gata i le GI o le oloa, ae faʻapea foi ile GN. Ma e na o le faia lava o se filifiliga pe mafai ona 'ai. O nisi o mea taumafa ua faʻavasegaina e pei o le maualuga, ae o le maualalo o le GN e mafai ona avea ma se meaʻai maloloina e le afaina ai le toto suka.

O le mea lea, matou te iloa ai le eseesega, o lea ua matou iloa ai ...

O le masini o le inisalini e mataʻu?

O se faʻaopoopoga o le mea o le hormone-gaioiolosi o le pancreas o se uiga masani o le tino o le tino. O numera e tulaʻi mai i le toto pe a uma ona oʻo mai soʻo se meaʻai. E le mafai ona vavaeeseina atoa le hyperinsulinemia, talu ai i lenei tulaga o le ai ai faʻalavelave i totonu o le tino.

O na faʻavevega o le hormones e oʻo atu i le 3-4 taimi i le aso, e ui i lea, o le faʻaleagaina o vailaʻau faʻamalosi faigofie e mafai ona faʻaalia ai le tele o faʻaopoopoga o fuainumera, lea ua matua leaga mo le masani masani o metabolic processes.

Faʻafefea ona faʻaaoga se faʻamaufaʻailoga e maua ai ma aveesea ai le mamafa

Afai ei ai i le tagata le sini o le faʻaitiitia o le mamafa o lona tino, o oloa e maualuga maualuga AI e sili ona lelei i totonu o le lisi taʻitasi ina ia pa'ū i le afa muamua o le aso. A maeʻa le 14-00, e taua tele le tuʻuina o le maualuga o le homone i totonu o le fausaga faʻapipiʻi.

Afai o le sini, i se isi itu, o le taumafa mamafa, o meaʻai ma AI taua e tatau ona tufatufaina atu e pei ona taua i lalo: 2 meaai e tatau ona faia ao leʻi faia le aoauli, le tolu - a maeʻa le aoauli.

E faʻamaonia e le endocrinologist poʻo se tagata fai meaʻai meaʻai e malamalama i le AI, pe aisea e manaʻomia ai, pe faʻapefea ona faʻaaogaina faailoilo o oloa e fatu ai se lisi, ma le maʻisuka. Faatasi ai ma le fesoasoani a fautuaga a le tagata lava ia, o le tagata maʻi o le a uma ona fetuunai a latou meaʻai mo i latou lava.

Aisea e te manaʻomia ai faʻatusatusa GI ma AI

Mo le taimi muamua e faʻaaoga ai le faʻamatalaga o "insulin index" na faʻatulagaina e le tagata soifua maloloina o Ausetalia, Janet Brand-Miller. Na ia faia suesuega i oloa e 38, o se vaega e 240 kcal.

O tagata na auai i le suʻesuʻega sa 'ai meaai faapitoa, ona latou suʻeina lea o suʻega toto mo le sugar i le 15 minute mo le 2 itula.

I le fuafuaina o le AI, o faʻatusatusaga na faʻatusatusaina i le faʻamaʻiina o le inisalini e mafua mai i le 'ai o falaoa paʻepaʻe i se aofaiga tutusa ma le 240 kaloli. O se taunuuga o suʻesuʻega, na i ai i le tele o tulaga, o le GI ma AI e faʻatasi.

Ae ui i lea, o nisi o oloa e leai ni oloa gaʻo e matagofie. O lea, mo se faataitaiga, o aano o manufasi, fuamoa ma iʻa, o lona GI o le 0, na mafua ai le tali mai o le inisalini mai le 30 i le 115. E ui lava o le pasta malosi ma le GI 38 o le AI 40. O le amio o meaʻai gaosiga o se mea e leʻi mafaufauina.

O Yogurt sa sili ona iloga: faatasi ai ma le GI o le 35, o lona inisalini o le 115 iunite. O se tuusaunoaga i totonu o le kulupu kulupu o le kisi kulimi. O lona GI ma le AI e 30 ma le 45 iunite, i le faasologa. E le mafai e saienitisi ona faʻamatalaina le mea na tupu ai se eseesega i le faatinoga o meaʻai susu.

E le gata i lea, e leai se faʻamaoniga o lo latou faʻaaoga e fesoasoani i le maua o tupe mama.

I le tele o tulaga, o le GI ma AI e fetaui, ae peitai, mo nisi oloa, o nei faailo e eseese tele.

O le mea lea, mo le tele o tagata, e faaopoopo atu i le maʻisuka e faalagolago i le insulin, pe a tuufaatasia se taumafataga, e tatau i se tasi ona taulai atu i le faasologa o fuainumera o oloa.

Ae ui i lea, e le tatau ona e faʻamagaloina atoa faailoga o le insulin, ma talu ai ona o le faateleina o le gaosiga o le hormone ua faʻaleagaina ai le gland. O le iʻuga, e tupu se faʻafitauli, ma amata ona faʻaputu le gaʻo, ae le o le faʻaaogaina o le mea e tasi.

Faʻamaumauga o Faʻamaumauga o Inisalini Faʻainitaneti

E le mafai ona ou maua fua o oloa a le aʻu lava ia. Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia se laulau faʻapitoa o faʻamaumauga o inisalini.

E mafai ona e maua ni meaai e maua ai le maualuga o le inisalini o le faasinoupu lea e siitia ai le maualuga ole kulukose o le toto, e pei o pi, caramel, poo le falaoa paʻepaʻe. O oloa e tutusa ma GI ma AI o loʻo tuʻuina atu foi.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o faʻi - 80, oatmeal - 74, oloa o le falaoamata - 95. Faatasi ai ma oloa e maualalo le faasinomaga o le inisalini ma le maualuga o le GI, e mafai ona e vaʻaia fuamoa, granola, araisa, kuki ma le kulimi malo.

Igoa o Inisalini Suafa Suafa
Lago fatu8
Kapisi, gaosi, broccoli, musigot, eggelu, tamato, letus10
Peanuts, Apricots, ma Soybe20
Cherry, karite, lentils, sukalati malulu22
Pasita Paʻa40
Hard Cheese45
Muesli46
Poa, moa51
Popcorn54
Apelu, iʻa59
Oranges, tangerines60
Maea61
Brown rice62
Donuts, fries farani74
White rice79
Cupcakes, vine, Cakes82
Ice cream89
Miliki90
Kefir, kulimi kirimoli ma isi oloa gaosi susu98
Pia108
Fuga Paʻu120
Suauu kuka121
Caramel160

O le mea lea e le o iai se aafiaga tele o oloa i le suka o le toto, e tatau ona tuʻu faʻatasi saʻo. O palu, falaoa, pi ma isi mea e maua mai ai le maualuga o le maso o meaʻai e le fautuaina e faʻafefiloi ma meaʻai o le protein: keke, iʻa poʻo aano o manu.

E fautuaina le tuʻufaʻatasia o meaʻai faʻamalosi ma meaʻai fualaʻau, pata poʻo fualaau faisua e pei o kāloti, kapisi poʻo kukama. Meaʻai gaʻo (honey, fualaau, sukalati ma isi) e tatau ona tuʻufaʻatasia ma gaʻo ma leai se fualaau faisua ma meaola.

Fautuaga lautele

O se taumafataga lelei e aofia ai mea uma e tatau mo le tino. Ina ia manuia mai meaʻai, mulimuli i nei taʻiala.

  • Filifili ma le faaeteete se tuufaatasiga o oloa. Aʻo faʻaaogaina gaʻo meaʻai, faʻapipiʻi gaʻo tumu i latou. Mo se faataitaiga, salmon + avocado + nati.
  • Aloese mai le taumafaina o taumafa GI maualuga (meloti, mufui, meaʻai falai, yogurt).
  • Aua neʻi 'ai ni meaʻai gaʻo ma meaʻai faʻamalosi pe a uma le 14 itula.
  • Taumafai e fai le tele o lau meaʻai i le taeao. Aloese mai laumei ma susu po o fualaau suamalie, ona e mafua mai i le tele o le faamatuu atu o le inisalini.
  • Taumafai e aua le 'ai susu i le aoauli.
  • Taumafa fualaau gaʻo ma le protein mo le 'aiga o le afiafi. O le sili sili ona lelei o le a avea ma susu o susu ma buckwheat poo bulgur.
  • Faitau ma le totoʻa igoa aʻo leʻi faatauina ni oloa. Afai latou te iai se mea manogi (maltodextrin, malt, xylose, siva, ma isi.d.), teena le faʻatau.

Ina ia faʻaitiitia le AI o le kofe ma le lauti, ia faʻaaogaina e aunoa ma le suka. Faʻaopopo le lemoni poʻo se suamalie a le Stevia masani i le vai, pe a manaʻomia. Taumafai e aua le faalagolago i luga o apricots ua mamago.

O fualaau aina suamalie ua i ai se gaʻo maualuga o le suka, lea e mafua ai le maualuga o le kulukose toto. Sui fualaau mamago i meaai fou, maualalo-GI e pei o le rimoni, apu, po o le vine.

Tuʻua lelei le ava malosi. O le agaga o le inisalini agaga o le faasinoupu e maualuga tele.

I le faaopoopo atu i le siakiina o le inisalini tali o meaʻai ma tulafono o le soifua maloloina lelei, faʻafesoʻotaʻi le gaioiga faaletino, aua nei galo le pulea o le toto ma le toto suka. Fai le puleaina e sili atu i le tasi i le masina.

Faʻatasi ma se mea mamafa mamafa, iloilo lau meaʻai. Afai e faʻaauau pea le mamafa o le mamafa pe a uma lenei mea, faʻafesoʻotai se fomaʻi. Faʻafitauli i le mamafa o le tino o loʻo faʻaalia ai faafitauli ile tulafono ole insulin.

I lenei tulaga, e sili atu le faia o fua faʻatatau taimi ma le le aumaia o le tino i faʻafitauli o le maʻisuka.

Carbohydrate metabolism

E maua e le tino le tele o le malosi mo le ola mai le metabolism o gaʻo. I le faʻafaigofie, o le faʻaaogaina o meaʻai gaosi meaʻai e mafai ona faʻatusalia e le polokalame lenei:

  1. i le taimi o le faʻasiliina o meaai, o mea gaʻo faʻavave vave ma tutoatasi i lalo i le kulukose ma le fructose, ma vave ulufale atu i le toto,
  2. gaʻo vailaʻau faʻapitoa e manaʻomia le faʻamalosi e talepe lalo,
  3. o le faagasologa o le fafagaina o meaai ma le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, i le isi itu, e mafua ai le faiga mo le gaosia o le insulin hormone e le pancreas - le inisalini (tali o le inisalini).

E le gata i lea, o le inisalini e tatau ona faʻafesoʻotaʻi ma le kulukose ma "mulimulitai" e ala i le toto toto i le muso poʻo le tino o le tino. I le toesea o le inisalini, o le siama o siama o nei masini e matua leai lava se aoga i le kulukose.

O le aofaʻiga manaʻomia o le kulukose e vave ona faʻaaogaina e le tino e faʻamalosia ai galuega taua.

O se vaega o le kulukose pe a uma ona suia le polymerization i le glycogen, e teuina i le ate ma maso.

  • Glycogen hepatic tumau e tumau le maualuga o le kulukose o le toto i le va o taumafataga,
  • maso o loʻo teuina i faʻaagaga mo "fesoasoani" i tulaga ogaoga, ae e masani ona faʻaaogaina mo le umi poʻo le mamafa o le malosi faaletino,
  • o le mea na totoe, o loʻo tuiina e le inisalini, o le kulukose e teuina i gaʻo gaʻo.

O le solia o le lagona o gaʻo gaʻo i le inisalini e mafua ona o le solia o le metabolism o le carbohydrate e taʻitaʻia ai le faʻalavelave i le glucose metabolism - o le gasegase visceral, lea e oʻo atu i le taimi e oʻo atu ai i le maʻisuka ituaiga 2.

Afai e le tali lelei le pancreas i le faateleina o le toto (e maua mai ai le le lava o le hormone), o le tele o le kulukose e le o faʻaaogaina e masani ona i ai i le toto, ma o loʻo ola le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka.

O le sili atu o le inisalini le malosi o le faʻaaogaina o le glycogen ua faʻasaoina, toe liliu i le kulukose. E leai se glycogen e maua mai ai le pule a le SOS, ma mafua ai ona lagona sese le fiaai. O loʻo i ai se liʻo mataʻutia e taʻitaʻia ai i le oona tele, o le maʻi gasegase ma le maʻisuka ituaiga 2.

Na foliga mai e taua le iloa po o fea oloa o le a faamalieina ai le manaʻo o le tino mo le kulukose. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le 10 kalama o vailaʻau 'oloʻo aofia ai:

  • i totonu o se pusa suamalie o le meli (13 g),
  • i le afa afa o le apu (100 g),
  • i le tautua (100 g) o pi pi
  • i le 20 kalama o falaoa paʻepaʻe.

E vave lava ona maua mai gaʻo vailaʻau o le meli mai le gastrointestinal tract i totonu o le toto, ma polysaccharides o apu, pi po o le falaoa o le a faʻaalu se taimi e talepe ai. E le gata i lea, mai le aofaiga lava e tasi o le amataina o gaʻo, o le a maua ai se eseesega o le kulukose. E mo se faʻatusatusaga o oloa na faʻalauiloa mai ai le faʻamatalaga o le faasino igoa.

Le faʻatinoina o le GI ma AI

O se fautuaga lautele mo tagata uma seʻi vagana ai le maʻisuka-o loʻo faalagolago i le maʻisuka o le, pe a faʻatusatusa ia vaega e lua, e tatau ona e taulai atili i le GI, ona faʻafetaui lea o au meaʻai i AI ma isi mea. Ae le tatau ona faʻagaloina IA - o le faateleina o le inisalini e gaosia ai le insulin gland, ua tuʻuina atu le poloaiga ia faʻaputu le gaʻo, ma ia le faʻaogaina fanua faʻaagaga o loʻo i ai nei.

Meaʻai talafeagai

O maʻi suka e tatau ona mulimuli i nei taʻiala:

  • Aua nei faʻafefiloi ia meaʻai gaʻo ma gaʻo susu - e le tatau ona faʻaumatia meaʻai, aua le inu meaʻai ma meaʻai inu.
  • Faatapulaa le tuufaatasiga i fafo o palatini ma gaʻo - mo se faataitaiga, kusi + o le meli.
  • Tuuina atu le fiafia i mea taumafa faatasi ai ma le tuufaatasiga o gaʻo + gaʻo susu: gaʻo, avocado, nati, sesame ma sunflower, fatu, sinapi, soya ma sukalati.
  • Filifili meaʻai ma maua GI maualalo ma laʻititi, ma mataʻituina le aofaiga ole GN ole aso. Faʻaaogā uma metotia o meaʻai e tafe ai lau GI.
  • O le taeao e tatau ona aofia ai faʻamalosi - o le taumafataga masani a le American breakfast "cereal with milk (yogurt) ma le vai moli" e faʻaalia ai le tino "ala mai" ma se pulelasi tele o le inisalini.
  • Fuafua ni meaʻai gaʻolaʻau mo le 'aiga o le afiafi. O vailaʻau ma gaʻo i le afiafi e mautinoa e taʻitaʻia ai i le insulin i taimi o le moe.
  • Mo maʻi maʻisuka-faʻalagolago i le maʻisuka - aua le faʻatau meaʻai susu i le aoauli.
  • Aua nei 'ai ni meaai i luga o meaʻai susu.
  • Aua le faʻatau ni meaai e taʻua o "meaʻai", "low calories" ma le "gaʻo maualalo." O ia faamatalaga, o le mea moni, o loo faailoa mai ai o gaʻo masani na suia i le gaʻo.
  • Faitau ma le faaeteete ia igoa o meaai mo le maltodextrin, malt, xylose, sipuni sana, ma isi suka.

I le faaiuga, matou te manatua e faaopoopo atu i le mulimuli i se taumafataga, gaioiga faaletino i aso taitasi ma le tagofia o vailaʻau, mo tagata maʻi masani e maua i le maʻisuka poʻo i se tulaga faʻapitoa, e fautuaina ai suʻega masani:

  • siaki le tagata lava ia i le maualuga o le toto - i aso uma,
  • asiasia i se tagata fomaʻi - e ono masina,
  • auʻiliʻili mo HbA1c-glycosylated hemoglobin - i le 3 masina,
  • auiliiliga lautele o le toto ma le mimiti - 1 taimi i le tausaga,
  • taofi siaki - tasi i le 6 masina,
  • pulea mamafa - tasi i le masina,
  • siakiina o oe lava ia maualuga o le kulukose o le toto aʻo lei amataina ma pe a uma ona 'ai - 2 taimi i le vaiaso, ma mo le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka - i aso uma.

O le a le igoa o le insulin?

Inisalini faasino igoa O se tau e faʻaalia ai le fua faatatau o le gaosiga o le inisalini e le tino pe'ā uma ona faʻatau le oloa. Pupuu mo AI.

O se fasi falaoa paʻepaʻe ma se aoga taua o le 240 kcal na avea ma faʻamau ma tulaga taua o le 100. O le maualalo o le tau o le AI, o le itiiti ifo o le inisalini e gaosia pe a uma taumafa.

O le tele o le inisalini na gaosia e le tino pe a uma ona faʻaaogaina le oloa ua taʻua foi o le tali o le inisalini (tali, galu).

Faʻapuʻupuʻu e uiga i le gaosiga o le gaʻo ma le metabolism

Ou te manao e taʻu eseese le amataga o le maʻisuka e uiga i mea e tutupu i le tino o le tagata pe a uma ona 'ai. Ma o le a sili atu ona faigofie le malamalama i le uiga o le faasinoupu o le inisalini.

  • O meaʻai e ulu i totonu o le tino ma gaʻo faʻamalosi o loʻo gauai i totonu o le manava.
  • O le faʻamoemoe e faʻamalosi, ma ulufale atu i le toto, latou te faateleina le maualuga o le toto suka.
  • O le pancreas e amata ona maua ai le inisalini, lea e aʻafia ai le suka, ma faʻafeiloaʻi atu ai i sela o le tino o le tino.
  • E le mafai e siama o le tino ona faʻamalosia le inisalini ma siakila, e mafua ai ona taua i latou o le inisalini. O le tele o gaʻo i le tino, o le sili atu lea ona faigata mo le inisalini ona ulu i totonu o totoga.
  • I totonu o sela o meaola, o fusi ua liua i le malosi. Ma o lo latou tele na teuina i foliga o glycogen i le ate.
  • Afai e tele le inisalini i totonu o le tino, ma nai mea inu gaʻo mai meaʻai, e amata ona faʻaaoga e le inisalini fale o glycogen. O le ate vaivai e faʻaalia le le lava o le glycogen i le fiaai, faʻamalosia se tagata e 'ai meaʻai gaʻo e toe faʻatumu ai le sapalai.

Talafaasolopito o fuainumera o le insulin

Muamua na taʻua AI AI na toe foi i le 1981. I le tulaga aʻoga i le Iunivesite o Toronto, na faʻalauiloa ai e le faiaoga le faʻamatalaga o oloa insulin. I le faaiuga o le 90, na faʻaaoga ai e French French nutritionist Montignac lenei taimi i le atinaʻeina o ana meaʻai tulaga ese, lea na mafua ai le fiafia i le autu.

I le 2009, o suʻesuʻega i le Iunivesite o Sini, i le tulaga faasaienisi, na fausia ai le faavae mo le faaupuga "faasinoupu o le inisalini".

O le aano o le faʻataʻitaʻiga o le fuaina lea o le insulininemia (2 itula talu ona 'ai) i luga o le utaina o taumafa ma oloa eseese, o le kalorie o le 240 kcal mo le 100 kalama. Na tofotofoina 38 meaʻai masani, lea e fai ai le laulau o faʻasalaga inisalini. E le mafai ona faʻatusatusaina AI i le fale.

Ina ua maeʻa ona iloiloina ia tulaga na mauaina, na manino ai o le faasinoupu o le inisalini e tele lava ina ogatasi ma le faasinomaga glycemic. O le faasinomaga o le faasinomaga o le 0.75. I le taimi lava e tasi, sa i ai oloa o loʻo i ai faʻataʻotoga o faʻamaufaʻailogaina eseese. E moni lava lenei mea mo fuatini.

Matou te mafaufau i oloa i luga o laulau i auiliiliga.

Maualuga laulau o lisi o inisalini

Caramel ma Caramel Candies160II
Sukalati paʻu ma ni fatu ma susu susu122II
Suauu kuka121II
Bean Stew ma Beans120:12
Yogot ma le suka115II
Aso110II
Pia pia108II
Pulu falaoa ma le falaoa100II
Kefir, yogurt natura, ma isi.98II
Falaoa Brown96II
Paʻu keke falaoamata92II
Milu o soʻo se mea oona gaʻo90II
Faleoloa kulimi89II
Fusi87II
Cupcakes82II
Pastries ma keke82II
Fuga vine fou82II
Puni81II
White rice79II
Fuga vao75II
Faʻailoga ma le faʻama74II
French fries74II
Brown rice62II
Maea61II
Oranges60II
Iʻa59II
O apu59II
Palu falaoa atoa56II

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o pi, meaʻai susu, iʻa ma falaoa atoa o le falaoa na i totonu o le laulau o faʻamau maualuga. E le o lona uiga e tatau ona lafoaʻia. Ole fuainumera o inisalini e fesoasoani ai i tagata e maua i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e sili atu le fuafuaina ole aofaiga ole inisalini mo tui.

Laititi ma Maualalo Inisalini Index Faʻatatau Ripoti

Popcorn54II
Soo se meli51II
Lactose Pure i Vai50II
Muesli ma fualaau mamago46II
Tasi o soʻo se mea e gaʻo45II
Lisi kulimi o soʻo se mea oona gaʻo45II
Oatatal fou40II
Pasi pasi mama40II
Laʻau uʻamea fufulu31II
Fualaʻau22II
Raina Lentils22II
Pogisa tipi22II
Fresh Cherry22II
Pusi lapoa22II
Paʻu paʻu20II
Fugalaau apricots20II
Soya soona20II
Kapisi10II
Sisi vao10II
Racc broccoli10II
Paʻu o le logo10II
Fuamoa egg10II
Fuga fou10II
Manoa anufe10II
Siki lanu10II
Fugalaau Tomatoes10II
Lago fatu8II

O le mea e ofo ai, o le sisi ma le siʻi suka na maua ai le averesi o le tali. O lenei le taua i tulaga faatauaina o oloa gaosi susu o se mea lilo.

E faʻapefea ona faʻaaogaina le faasinoupu o le inisalini mo le maʻisuka

Na ou tusia i luga o le aoga autu o le faasinoupu o le sili lea o le fua faatatau o le tui o le inisalini mo tui ina ua uma taumafa. Ae o le inisalini e tali atu e tele lava i tagata taitoatasi ma e le o malamalama atoatoa i ai. O le mea lea, ia taulai atili i luga o le faasino igoa.

Mo tagata e le manaʻomia ni injections inulin, o le insulin e mafai ona fesoasoani i le fatuina o se mea paleni paleni e aloese ai mai oso tetele i insulin. I le taimi e oso ai, o le ate e faʻaaogaina ai le glucagon ma tumau pea "leai se mea". Na amata ona ia faailoina lenei mea i le tino, ma mafua ai se lagona malosi o le fiaaai. E 'ai se tagata, lea e mulimuli ane iʻu ai i le mamafa, maualalo o le maʻi faʻasolosolo ma le faʻateleina o le inisalini o le tino.

E le gata i lea, faatasi ai ma le tele o gaosiga o le inisalini, o le gaosiga o le lipase, lea e aofia ai i le "gaʻo gaʻo," ua taofia. O le mea lea, o gaʻo o loʻo tuʻuina i totonu o le tino, faʻateleina le maualuga o le gaʻo ma le malosi o le inisalini.

Faʻafefea ona faʻaititia le faʻasologa o fuainumera o oloa?

Ina ia fafagaina lelei lou aiga, ia e manatua tulafono nei e faʻaititia ai au faʻamaumauga faʻapitoa:

  1. auʻaunaga i meaʻai gaʻo ma le fila (pateta ma salati), pe fai ni selu, faʻataʻitaʻiga, araisa ma pi,
  2. kuka ai alboro gaʻo meaʻai. aua nei faʻavelaina lelei (faaitiitia le taimi e kuka ai meaʻai),
  3. faaopoopo ni gaʻo i le ipu. O paluga pateta ma le suauu suauu mai le vaaiga o le GI e sili atu nai lo na o pateta ua kuka. O le taumafaina o gaʻo e faʻaitiitia ai le faʻaleleia o meaʻai, faʻaitiitia o le GI,
  4. faʻaopopo mea 'aisona i ipu. O le sua suamalie e faʻaitiitia ai ipu ipu,
  5. nai lo le masima, faʻaaogā faʻamagoga masani masani / afu ma mea faʻafefiloi. O le masima e faʻaititia ai le fua o le inu o le kulukose ma oloa GI.

Glycemic index ma uta: laulau

E pei ona tatou malamalama, ae tatou malamalama, saʻo? :), o oloa e tatau ona iloiloina uma mai le vaaiga o le GI ma le GN (sei vagana ua tatou amanaʻia le faasinoupu o le inisalini).

Ina ia faafaigofie ia te oe ona e agai i luga, ua matou faaitiitia faamatalaga i luga o oloa autu i se laulau:

O le mea moni, tatou te liliu atu i le pito sili o le polokalama ...

Inisalini faasino igoa. O le a lenei mea

Ole inisalini o se hormone e maua mai i le pancreas lea e mafai ai e le tino ona faʻaaoga le suka mai mea inu i meaai poʻo le teuina o kulukose mo le faʻaaogaina i le lumanai. O le insulin e fesoasoani e faatumauina le maualuga o le suka mai le maualuga (hyperglycemia) i le maualalo (hypoglycemia).

O le faʻamalosia o insulin (IR) o se tulaga faʻaleagaina lea e le mafai ai e tali ona tali atu e masani lava ile insulin. A maua e le tino le inisalini i lalo o tulaga o le tetee, o siama e puipuia i le inisalini ma e le mafai ona faʻaaoga lelei, lea e mafua ai le faateleina o le toto suka. O le taua o le hormone o le ki lea i le masani ai o le inu o le kulukose e le cell.

O le tele o le inisalini i totonu o le toto, o le sili atu lea ona faigata mo le tino ona susunuina le gaʻo. Afai o le inisalini e gaosia tele ma e masani lava, o siama e mafai ona puipuia, ma o le a manaʻomia pea ona "tui" le kulukose i totonu o le masini.

O le inisalini Index (II) o meaai e faaalia ai le tele o le faʻaleleia o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto i totonu o le lua itula i le maeʻa ai. O le faailo e talitutusa ma GI ma GN, ae nai lo le faalagolago i maualuga o le kulukose o le toto, AI e faavae i luga o le toto insulin.

O le faʻasinomaga o le inisalini o se faʻatusatusaga o taumafa faʻatasi ma se faʻataunuʻu atoa o le kalori (250 kcal pe 1000 kJ), ae o le GI o se faʻatusatusaga o vaega o loʻo i ai se mea e tutusa lelei ma le gaʻo (carbohydrate digestible) (e masani lava 50 g), ma o le GN e fai ma sui o vaega o le tele o le tele o auaunaga mo oloa eseese.

Ole faasinomaga o le inisalini atonu e sili atu le aoga nai lo le faʻamaonia ole igoa poʻo le faʻaogaina ole mea e aʻafia ai ona o meaʻai (e pei o le aano o manu ma faʻamalosi) e mafua ai se tali ile inisalisa e ui lava i le le lava o gaʻo, ma o nisi meaʻai e mafua ai le tali atu ole inisalini i la latou carbohydrate.

O le isi eseesega i le va o le AI ma le GI e le fetaui ma le kulukose, ae o le falaoa paʻepaʻe.

E i ai foi le manatu o le inisalini o utaina - e fuafua ai le numera o kalama i meaʻai e mafai ona faateleina ai le maualuga o le insulin.

Studies published in The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2008 (Karen E. Foster-Schubet) i luga o le autu "Aafiaga o le ave 3ituaiga o macronutrients BJU i le tulaga o le inisalini "na faaalia ai e na o mea e gaosi ai gaʻo e mafai ona mafua ai se tali malosi o le inisalini. O le aʻafiaga o gaʻo ile gaʻo ole inisalini e mafai ona faʻagaloina.

Mo le puipuiga, latou te aʻafia ai tulaga o le inisalini, e faʻalagolago lava i le ituaiga o latou sootaga: ketogenic, glucogenic, ituaiga uma.

Na maua ai o amine ketogenic (leucine, lysine) e le mafai ona liua i le kulukose - latou te le o saofaga tele i le gaioiga o le inisalini (100 g o vailaʻau ketogenic 0 g glucose).

I le isi itu, o amine glucogenic (e pei o le histidine, methionine, valine) e mafai ona liua i le kulukose, pe a talafeagai ai, ma mafua ai se taua o le inisalini, faapea foi ma gaʻo (100 g glucogenic amines e tuuina atu 100 g glucose).

O le vaega lona tolu o amino acids o ituaiga uma ia (100 g "k + g" amino acids e tuuina atu 50 g glucose). O nei amines (isoleucine, phenylalanine, tryptophan) e mafai ona liua i le kulukose e mafua ai le taua o le inisalini pe a manaʻomia. Ae e mafai foi ona liua i gaʻo gaʻo ma mafua ai sina tali i le inisalini.

O le suʻesuʻega na mafai ai ona matou maua se fua faatatau mo le inisalini. AI (grams) = aofaʻi atoa o carbohydrates - fiber + glucogen amines + 0,5 * "uma" ituaiga o amino acids.

O le faasinoupu o le inisalini e le o iai ni faʻatulagaga faʻatulagaina, o se tulaga masani o le "mai" ma "i". I le lautele, e mafai ona e taulai atu i tulaga taua nei: mai 2 muamua 30 - maualalo, mai 31 muamua 80 - auala, mai 81 muamua 160 - maualuga.

O lenei sei o tatou tilotilo ...

E faapefea e le inisalini ma meaai maualuga AI ona afaina ai le mamafa?

O le ogatotonu o le suauʻu gaʻo e matua taua lava. Aʻo le LC "faʻasolosolo" le gaʻo gaʻo maualalo (FFA), o loʻo i ai i taimi uma fegalegaleaiga ma le viscera o le FA. A e utaina soʻo se oloa i totonu oe, o le maualuga o le inisalini e alu aʻe (o le maualuga o le maualuga e faalagolago i le ituaiga o meaai na 'ave) - o se faailoga lea mo le FFA e alu i le LCD. I le FAs, o le gaʻo gaʻo o loʻo faʻasaoina e le tasi le isi, o le maualuga, o le maualuga o triglycerides e sili atu.

O le tulaga maualuga o le osofaʻi o le insulin, o le tele o le FA o le a tupu (o le tele o le FFA o le a ulufale i ai), o le a sili atu ona faigata mo lou tino ona faʻafefeteina gaʻo, o le tele o lou gaʻo.

O le faasinoupu o le inisalini o oloa e matua aafia ai le tuufaatasiga o le tino, lona tulaga lelei. Sei o tatou tilotilo i ai i le faatinoga.

Na e sau i le fale mai le aʻoga, faʻaalu calories i le falemaʻi. Ina ia le maua le mamafa ma le utaina i le po ma ni vailaʻau faʻamalosi mataga, na tonu ia i matou e tipi le kusi falaoa e leai ni gaʻo. E foliga mai e saʻo mea uma. Ae leai. E lua togafiti. O le muamua - calcium e naʻo le gaʻo gaʻo e faʻaaogaina (5-7%) ma le lototele (20%) keke. O le lona lua o le maualuga o le inisalini o faʻasalalau o le sisi (120 iunite) i le maualalo o le GI (30) O le a le mea e tupu o se taunuuga o se meaʻai e aoga tele i le tepa muamua?

O le Somatotropin, lea e nafa ma le tuputupu ae o se tagata ma le susunuina o lona tino, ona o le maualuga o le inisalini mai le kusi cheese e le toe faʻaaoga uma ona lelei i le tino. Aemaise lava, ua faamuta lona susunuina o ia i tulaga masani 150 g o mea faʻapipiʻi ona o le afaina o amioga e RosKomNadzor o inisalini. Ia, oe alolofa i kisi kulimi, faʻapefea ona e fiafia i lenei faʻamatalaga? Faʻanoanoa, faanoanoa? :(.

O le a le mea e fai pe afai e le mafai ona e mafaufau i le olaga e aunoa ma le kuka siʻi? O le tele o tamaitai talavou e fiafia tele i le kulimi siʻosiʻomaga, ma e leai se mea, e tusa lava pe faʻailogaina, latou te le faʻatau atu. Afai o lau mataupu lenei, ona fai lea o le fuafuaga faʻavae: faʻatau leisi siʻi mai 5 muamua 10% gaʻo ma faaopoopo i ai le tele, 2-3 kulimi i luga 1 se fagu paʻu.

E tatau ona manatuaina o tagata taʻitoʻatasi o le tagata lava ia, e tofu lava ma lana tali atu i se oloa. I.e. E mafai e Petya ona 'ai se fasi falaoa mo le po, ma o le a avea lona maualuga o le insulin 60 iunite, ma le pancreas a Natasha, faʻatasi ma le pepa lava e tasi, o le a tuʻuina atu mea uma 120. I se isi faaupuga, o tali a le inisalini o tagata eseese i meaʻai tutusa e eseese.

E faʻapefea ona e fuaina lou insulin toto?

E leai se auala :( E leʻo faia lenei mea e faaaoga ai le kulupu o le mita ole suʻega poʻo nisi o togafitiga faʻaleaganuʻu.I le fuaina o le maualuga, e tatau ona e fuafuaina le aofaiga (mIU / L) i le plasma toto. Soo se fomaʻi i le toto sampasa / laboratory iloa le auala e faia ai, i se pusa, ona maeʻa lea ona maua le kulukose, ua fuaina le faʻatonuina o le inisalini ma faʻatusatusa i tau masani.

  • mulimuli ane 30 minute o le kulukose 6-24 u / l
  • mulimuli ane 60 minute o le kulukose 18-276 u / l

Le masani mo alii ma tamaitai (mai 25 muamua 50 tausaga), faatasi ai ma fua saʻo, e mai mai 3 muamua 25 MIU / L E mafai ona e maua le suka masani, ae maualuga le inisalini, ma o se tasi lea o faailoga o se setete.

3 i le 1: GI + GN + AI

Mai mea uma na fai mai, e tatau ona tatou faʻamaonia o oloa, i le tulaga o lo latou aafiaga i le tuufaatasiga o le tino - le pasene o le gaʻo, e tatau ona iloiloina e 3 faʻaiʻuga: glycemic index, load ma insulin index.

I le taimi nei, e leai ni faʻamatalaga i luga o le fesoʻotaʻiga o le a le eseese i faʻataʻitaʻiga uma e tolu. E le gata i lea, e ese lava i se tasi faʻamaufaʻailoga - o le glycemic index. A maeʻa ona suʻeina faʻamatalaga o suʻesuʻega eseese, o se ituaiga tulaga faʻapitoa, e mafai ona e faʻalagolago i tulaga taua o GI ma AI:

Ia, o le mea moni lava, o mea uma lava, e leai sau mea e faaopoopo atu (ioe ioe? Ou te aioi :)). Sei o tatou agai atu i ...

Taofi upu

Inisalini faasino igoa, naʻo se mea 2500 upu, ma le autu ua faʻaalia. Mea faʻatauvaʻa! O lenei ua e iloa uma faʻamatalaga i luga o faʻamatalaga, o lona uiga o oe o le a filifilia mea saʻo ma fai se meaʻai lelei mo au sini.

O le mea lena mo le sim. Faafetai lava mo le faʻaaluina o lenei taimi ma i matou. Adyos!

PS: E te 'ai le siʻi kuka mo le po? Ma o lenei o le a oe?

PPS: na fesoasoani le poloketi? Ona tuʻuina lea o se fesoʻotaʻiga i le tulaga o lau fesoʻotaʻiga lautele - faʻatasi ai ma 100 manatu i karma e mautinoa :)

Faʻaaloalo ma talisapaia, Protasov Dmithria.

Tuua Lau Faamatalaga