Suga Suauʻu 20: Taunuuga o le Fua 20

O le i ai o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka e faʻaalia ai le mataituina o le glycemia ina ia puipuia ai aʻafiaga o le soifua maloloina.

O le mataituina pea o le faailo e faʻaaoga ai se glucometer e mafai ai e oe ona iloa le maualuga o le kulukose, e aloese ai mai oso oso, faapea foi le fetuunaiga o togafitiga pe a tatau ai. O sese i le taumafataga poʻo le solia o le polokalame mo inisua insulin ma le inu o vailaʻau e mafai ona mafua ai le fesuisuiaʻi masani i le glycemia.

I ia tulaga, o le suka o le 20 iunite po o le sili atu e avea ma taunuuga o fua e masani ai le tagata maʻi. O foliga vaaia o ia numera i luga o le lau o le mita e tatau ona avea ma mafuaʻaga mo le vave vaetamaina o faiga e faʻamaonia ai le faailo.

Mafuaaga o le faateleina o le kulukose o le toto

O maualuga o le glycemia e mafai ona faateleina mo ni mafuaaga:

  • faateleina i lalo o le faatosinaga o le faaosofia o mea moni,
  • le atinaʻeina o nisi faʻamaʻi.

O le faateleina o le kulukose e mafua mai ona o le soliga o le gaosiga o mea inu gaʻo ua maua i meaai. Soʻo se eseesega o le fua fua fua mai le faʻasologa masani (i luga o se manava gaogao 3.3 -5.5 mmol / l) o loʻo faʻamaonia ai le i ai o mea e ono mafai ona faia i le galuega a le tino.

Faʻaiʻuga e mafua ai le maualuga o le suka e sili atu ma le 20 iunite:

  1. Meaʻai le lelei. I le taimi o taumafa taumafa, o le maualuga o le suka e maualuga lava i taimi uma, ona o loʻo i ai se faagasologa malosi o lona gaosiga.
  2. Soifuaga tuusaʻo. O tagata e le oi ai ni gaioiga faaletino o le a sili atu ona oʻo i le maualuga o le kulukose.
  3. Faʻasagaga poʻo lagona faʻalagona. I taimi faapenei, o suiga i le faasino igoa o loʻo matauina i totonu o le tino.
  4. Aga masani leaga. Ava malosi, ulaula ulaula e aafia ai le soifua manuia o se tagata, e aofia ai e ono mafua ai le faateleina o le toto suka.
  5. Hormonal suiga. O le maʻitaga, masiofo, poʻo le maʻi o le muaʻi faʻamalosi e mafai ona faʻaititia ai le maualuga o le suka.

O faamai e mafua ai le faateleina o le glycemia:

  1. O le maʻisuka ma isi faʻamaʻi o le endocrine e mafua ai ona le lelei le gaioiga o le hormones.
  2. O faʻamaʻi o le pancreas poʻo neoplasms o loʻo i ai, lea e faʻaitiitia ai le gaosiga o le insulin ma saofagā i faʻafitauli faʻaleaga.
  3. Taʻitaʻiina o vailaʻau, e mafai ai e le kulukose ona faʻatulai mai (togafiti, togafitiu ma vailaʻau oona, faʻamaʻi).
  4. Faʻailoga o le ate. O le mea pito sili ona matautia o le gasegase, o le tino, o le hepatitis. O lenei okeni e maua ai le glycogen, o lea la o soʻo se eseesega i lona gaioiga e mafua ai le faateleina o le kulukose.

O le maʻisuka ua manatu o le mafuaaga taatele lea o le faateleina o le maualuga o le suka. O se tagata ua maua i lenei mea e le o taumafai i taimi uma e vave iloa le uiga o lenei mea ma le auala e mafai ona pulea ai lenei tulaga.

O le faʻamaʻi e mafua mai i fesuiaiga i le faailoilo, o lona maualuga e faalagolago i le tele o mea:

  • oti
  • faia o togafitiga insulin,
  • aveina o vailaau antipyretic,
  • goudcemic control frequencies.

Po o le a lava le mafuaʻaga o le solia o le maualuga o le suka, e tatau i le tagata gasegase ona ave fua uma i se taimi tatau e faʻamaonia ai le faailo. E le mafai ona avea ma mafuaaga o le faia o se siama e pei o le maʻisuka, ae e manaomia le gauai atu i lo latou lava soifua maloloina ina ia le tupu le tulaga.

Le matautia o le suka maualuga

I le suʻesuʻeina o le taunuuga o le suʻeina o le toto mo le maualuga o le sukū oi ai, e tatau ona taʻitaʻia e le tulafono masani o le 5.5 mmol / L.

O le sili atu le taua o le faailoga o le maualuga lea e sili atu nai lo le 7.8 mmol / L, ma o le faʻaitiitia o le mauaina o faʻamaumauga e itiiti ifo ile 2.8 mmol / L.

A oʻo mai nei fuainumera, o suiga e le mafai ona suia e amata ile tino.

O aʻafiaga matautia o:

  • faʻaleagaina o le tino,
  • le mautonu e tupu i taimi uma
  • faatupulaia o vaivaiga, faatasi ai ma le leiloa o manatu autu,
  • coma ona o le hyperglycemia,
  • faamalolo i luga o le ketoacidosis,
  • taunuuga leaga.

Ole taua tele o le suka e mafai ona taʻitaʻia ai le hyperglycemic coma e ese mo maʻi taʻitasi. O nisi tagata latou te lipotia le soifua maloloina lelei e tusa lava pe maualuga le kulukose e oʻo i le 17 mmol / L, o lea latou te le matauina ai se tulaga faʻaleagaina. I lenei itu, o vailaau na maua na o le na o le fuainumera o le faailoilo, ua manatu e leaga i tagata.

O le maʻisuka malosi e mafua ai le ketoacidosis coma. O lenei tulaga e tele lava ina matauina i maʻi o le insulin. E tupu mai i le tala o le faʻaitiitia o le glycemia.

Faailoga eoʻo mai ma ketoacidosis coma:

  • vave faʻafuaseʻi o le faʻamalaina,
  • moe
  • vevela paʻu
  • o le foliga mai o se manogi o le acetone mai le vavau o tautala,
  • manava loloto.

O se faailo manino o le 55 mmol / L e manaʻomia ai le falemaʻi faʻafuaseʻi ina ia aloese mai le vave vave ona oti. O le mataʻu o le suka e mafua ai le faaleagaina o faiʻai. O le osofaʻiga e tupu faʻafuaseʻi ma eo mai faʻatasi ma le tiga, faʻavauvau, vevela, vaivaiga, ma oʻo lava i le soona tautala.

Faailoga o Taunuuga Taua

O se faʻaopoopoga i le glycemia e tuʻuina mai ma faʻamaoniga nei:

  • matuai galala
  • faʻaoga faifaipea,
  • matagogo
  • o foliga mataga o le moe, le mautonu,
  • vaivai
  • faʻaleagaina
  • vavao
  • sasaa
  • popolega
  • tigā
  • o le foliga mai o le matua ua i luga o le paʻu,
  • tiga faʻatasi
  • afaina o vae
  • afaina o le vomiting ma le gaioiga.

Faailoga o le tulaga o le tapuvae:

  • o se paʻu mataʻutia i le saoasaoa o tali,
  • e te manogi mai le acetone mai lou gutu
  • o le moe e pei o le pala.

Afai o nei uiga e tupu, e tatau ona fua vave le kulūkose. Pe a oʻo le faʻamaoniga i mea taua, e tatau ona valaʻau se 'au fomaʻi. A leai, o le tulaga lamatia o le oti ua faateleina.

Auala e faʻafaigofie ai le faailo

Faʻasalaga i luga o le suka suka masani ona tupu i mea masani o meaʻai. O le mafuaʻaga lea e tatau ai i tagata uma e maua i le maʻisuka tatau ona mataituina ma le totoʻa a latou lava taumafataga ina ia puipuia ai fesuiaiga i le faailo. O le setete pe afai o le maualuga o le glycemia ua maualuga atu nai lo le masani, e le mafai ona le amanaiaina. E tatau ona e iloa le mea e fai i ia tulaga ina ia mafai ai ona faʻatulagaina.

E faʻapefea ona faʻaitiitia le gasegase:

  1. Mulimuli i se taumafataga. O meaai maualalo ole gaʻo gaʻo e fesoasoani i le faʻasaina o le suka ma puipuia ai mai le osooso. Soo se mea sese i le taumafataga o le mafuaʻaga lea o le faʻateleina o le faʻamaʻi. O se paleni taumafa e fautuaina mo ituaiga uma o faʻamaʻi ma tusa lava pe o iai ni faʻafitauli. I ni nai aso talu ona suia le masani masani i se taumafataga, ua maitauina le faʻaleleia atili ma ua faʻaititia le tulaga lamatia o pathosi lona lua e faʻataunuʻuina ile talaaga o le maʻisuka.
  2. Mulimuli i fautuaga faafomaʻi e uiga i le faaaogaina o fualaau faasaina lea e fesoasoani e maualalo ai le suka o le toto ma le insulin.

Fesoasoani Muamua mo le ogaoga o le hyperglycemia:

  1. Faʻaiʻu se tagata i se mea faʻafuaseʻi ma le inisalini e tusa ai ma le metotia na faʻamatala mai e le fomaʻi. E taua tele aʻo leʻi tuiina ina ia mautinoa o le mafuaʻaga o le leaga o le sao lea o le faateleina o le suka. Ina ia faia lenei mea, ua lava lea e fua ai lona maualuga i se glucometer. A le o lena, o le pulega o le inisalini faaopoopo i le talaaga o le taua o le kulukose maualuga e le gata ina faʻaleagaina ai le tulaga, ae e oʻo atu ai foi i le oti.
  2. Valaʻau i se fomaʻi pe afai e lua ni injections e te leʻi toe foʻi i le masani. O gasegase tuga e ave i le falemaʻi pe a fai o le a tuʻuina atu i ai le fesoasoani talafeagai.

A maeʻa le suka, e tatau ona siakiina lona maualuga i totonu o le itula, talu ai o loʻo i ai se mea e ono aʻafia ai le inisalini nai lo le mea e manaʻomia, ina ia faʻaitiitia ai le faailoilo.

Ina ia faasaʻo le glycemia, e manaʻomia lou asiasi atu i se fomaʻi i taimi uma, i luga o le faʻamaumauga o suʻesuʻega ma le suʻega o le maʻi, o loʻo faʻamatalaina le togafitiga talafeagai. O le tagata poto faapitoa e fesoasoani i le faʻatulagaina o le vailaʻau aupito sili ona lelei o le vailaʻau mo togafitiga o le inisalini, talu ai o le fua le saʻo o le aofaʻiga o le hormone o se mafuaaga taatele o fesuiaiga i le faailoilo.

Lafoaʻiga lautele

O le tuputupu ae o le glycemia i tulaga maualuga e mafai ona puipuia i le fesoasoani o fautuaga faigofie ae aoga:

  1. Faʻaaoga fualaau faasaina ua faatonuina e lau fomaʻi i se taimi talafeagai e taulai i le tausisia o le maualuga o le suka suka.
  2. Teʻena le faʻaaogāina o vailaʻau faʻamaʻi ma le suamalie.
  3. Aveese amio leaga, suia i taaloga, faapea foi ma isi gaoioiga faaletino aoga.
  4. Vaavaai le ituaiga ma le aofaiga o le inisalini e faʻatinoina i le taimi o injections, ma mafai ona faʻatusatusa siaki. I le faaopoopo atu i ai, e taua le tuʻuina atu o inisitiga aʻo leʻi 'aʻai, ae le o le maeʻa. O le a fesoasoani lenei mea e aloese ai mai le maualuga o le kulukose.
  5. Suʻe le suka. Mo lenei mea, e manaʻomia e tagata maʻi uma ona faʻatau se glucometer. I le faʻaaogaina o se meafaigaluega, o suʻega kullukose e mafai ona faʻatino i soo se mea. O lenei mea e mafai ai ona faʻaogaina fua talafeagai pe a tulaʻi, faʻapea foʻi le pa'ū.

Vitio e uiga i mataupu faavae o meaʻai i le maʻisuka:

Mo soʻo se faasolosolo i le lelei e tupu i le talaaga o le hyperglycemia, e le tatau ona faʻaaoga isi suʻega. Latou te le faʻamaoniaina le tulaga, ae mafai ona faʻamalosia ma taʻitaʻia ai i ni mea e sili atu ona lamatia.

Suauu toto 20: o le a lona uiga ma le mea e fai, taunuuga talafeagai

Soo se tasi e faʻamalosi e pulea le faʻamaoniga a lona tino ona o le maʻisuka e iloa se faafitauli ogaoga pe a lua lona suka suka. O le a le uiga o lenei mea: Muamua, o le leai o se insulin.

E manatu o se mea lamatia le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto seia oʻo i le 15, pe a oʻo i le laina 20, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa i se taimi vave lava ma suia le togafitiga o loʻo i ai nei.

O nisi taimi o lenei mea e avea ma se taimi mo le falemai mo maʻi.

O le mafuaʻaga lea e manaʻomia ai le mataʻituina faifai pea o fesuiaiga i le suka. E faia lenei mea e le gata i suʻesuʻega faafomaʻi faʻapitoa, ae faʻapea foʻi ma le fesoasoani a se glucometer i le fale.

Faailoga o le Tuputupu Suʻe

O lona faʻateleina i le tino e matua maitauina ma e iai ona uiga faʻaalia:

  • matuai galala
  • faateleina le urination,
  • matagogo
  • o se malosi malosi i le le mautonu, vaivai, vaivaiga, moe,
  • se faʻateleina o le faateleina o le ita ma tali atu i mea laiti faʻalavelave faʻaleagaina,
  • ogaoga vevela,
  • sasaa
  • le mautonu, faateleina le popole,
  • tausaga o le matua i luga o le paʻu,
  • tiga faʻatasi, aemaise i luga o vae, faʻalavelave,
  • taoto ma vili.

E i ai foi faailoga o loʻo latalata latalata mai se tagata i se paʻu ma o loʻo i se tulaga matautia tele:

  1. Se faʻaitiitia o le saoasaoa i le saoasaoa o tali.
  2. Faʻafefete manava manava.
  3. Tigā, seasea ma manava manava.
  4. O le faʻamaʻaloga, e foliga mai o le faʻanoanoa. Aveesea le tagata maʻi mai i le malosi o le lulu.

O le isi laasaga o le leaga o le oti, o lea e tatau ai loa ona e faʻatalanoa se fomaʻi pe a fai e iai ia faailoga.

O le tele o taimi, o lenei faafitauli e aafia ai tagata ei ai le maʻisuka ituaiga I. Ae o le "tele lava" e le o lona uiga "taimi uma," ma o tagata uma lava o ituaiga uma o lenei faamai e tatau ona faatino le pule.

Mafuaaga mo le maualuga o le suka

Ole maualuga o le suka i le toto e le gata ina mataʻituina i fua masani. E i ai mafuaʻaga e ono mafua ai suiga.

  • Meaʻai leaga po o le teenaina o se meaʻai ua faatonuina e se fomaʻi.
  • Le lava le galue malosi, faʻaitiitia le maualuga o le suka.
  • Manatu o lagona.
  • Le i ai o masani leaga: o le ava malosi ma le ulaula e fesoasoani i le faateleina o le suka.
  • Hormonal fesuiaiga.
  • Faʻaliliu mai le faʻaauau pea ona faʻaaogaina le inisalini hormone.
  • Aumai ni fualaau. Faatasi ai ma i latou: faʻamatalaga, gasegase, faʻasologa o fanau, fomaʻi.

O mafuaʻaga nei i aso uma e mafai ona mafua ai le maualuga o le suka.

E iai foi nisi o mafuaʻaga faʻaleagaga:

  1. Faamai o le endocrine e faaitiitia ai le gaosia o le hormone insulin hormone e tatau ai ina ia faʻamautu ai suka.
  2. Pancreaic faamaʻi e iai se aafiaga talitutusa.
  3. Faʻi maʻi.

Ina ia aloese mai le faateleina o le suka o le toto, e tatau ona e mataʻituina lelei lou olaga i aso uma, ma matauina se meaʻai na faatonuina e lau fomaʻi ma faʻapipiʻi i sina mea itiiti ole gaioiga faaletino.

O le tele o lapataiga e tatau foi ona ave:

  • togafitia faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi vave,
  • taulaʻi ma le totoa i mumu, manua, fueva ma isi manua i fafo,
  • feagai ma osofaʻiga o faʻamaʻi faʻamaʻi i le vave e mafai ai.

Afai e ausia nei tulaga, e mafai ona ausia le maualuga o le suka suka.

E i ai le tele o oloa e fesoasoani i le paʻu o lenei faʻamatalaga, ae o loʻo i ai foi oloa e le tatau ona faʻaaoga i lenei tulaga:

Meaʻai Suga SugarMea faasaina
Paʻu Soo Soo se kapisi Zucchini Letisi letus Redis Fruits Nato Mushrooms Cucumbers Tomato Oks Karoti O le olive gaʻo Garlic SeafoodSuauu kulimi Suauu faamamaina suamalie, aemaise lava suamalie Mayonnaise Cream Cream Ova gaʻo maualuga gaʻo Vailaʻau faʻasusu Pulu falaoa Soʻo Butter Butter Chocolate Mea inu ma gaʻo

E le gata i lea, e tele auala iloga e mafai ona feagai ma le suka maualuga:

  1. Aspen e faʻavaeina ai le sua. Manaomia: aspen bark (2 tsp), 0.5 l o le vai. Asayan ua faʻafefeteina i le vai ma kuka mo le afa itula ile vevela ole vevela. A maeʻa, afifi i se solo mo le 3 itula. O le lapisi otaota e faʻamaʻaina i le tele o taimi. Ave se mea teuteu e tatau ona afa ile itula ae leʻi 'aʻai 3 taimi i le aso ile ¼ cup mo le 3 masina.
  2. Tincture o pi pi. Manaomia: pi pi (1 pc), 100 ml o le vai. O pini e tumu i le vai ma tuu i le po atoa i se nofoaga pogisa. I le taeao e 'ai o ia, ma inu le vai.
  3. Laʻu suauu. Manaomia: garlic (12 cloves), fuālaʻau manogi (1 tbsp), suamalie lemon (1 tsp). Ua nutimomoia le silati ma sasaa i totonu o se ipu tioata ma le suauu, lea ua faaopoopoina i ai le sua o le lemoni. Ua tuu i totonu o le pusaaisa. E tatau ona faʻaalu faalua i le aso.

O nei togafitiga faʻaleaganuʻu, faʻapea foi ma le matauina o meaʻai paleni, o auala mautinoa ia e faʻaitiitia ai le toto toto.

Suʻe suʻe

Pe a taitaia le suʻesuʻeina o le suka i totonu o le fale suesue, e taua le gauai atu i nisi o aiaiga e mautinoa ai le sao o le iuga:

  1. Aua le taumafaina le 10 itula aʻo leʻi faia le suʻega. O meaai e masani ona mafua ai le faateleina o le kulukose.
  2. E le mafai ona e matua suia le meaʻai aʻo leʻi suʻeina.
  3. O le ono ono tulai mai se popolega faaletino ma faalelagona e tatau ona le aofia ai.
  4. E tatau ona moe ma malolo.

Afai e sili atu le maualuga o le suka i le toto, e mafai e lau fomaʻi ona faʻatonu se suʻega o le faapalepale glucose.

E le o gasegase uma e pasia, ae o loʻo i ai vasega e tatau ona pasia e tatau ona:

  • tagata e silia i le 40
  • mamafa tele tagata
  • tagata e lamatia le maʻisuka.

Aʻo suʻe le suʻega o le toleniga o le kulukose, e taua le aua le savali, ulaula pe 'ai.

O loʻo taua i lalo mea faʻataʻitaʻi:

I luga o se manava gaogao (mmol / l)A maeʻa ona inu se kulūkose (mmol / L)
77,8 – 11,1

O laʻititi maualalo o le uiga o mea uma o loʻo faatulagaina.

I le fale, e te manaʻomia se glucometer ina ia fua le suka. O le a alu sina toto, ma o le auiliiliga e le sili atu i le lima minute.

E taua le iloa o mea nei:

  1. O le auiliiliga ua tuuina mai i le taeao, i luga o se manava gaogao.
  2. Fufuluina muamua ou lima ina ia le faʻasese ai le fua o le gaʻo na gaosia mai pene.
  3. O le mataua muamua mai le puncture e leʻo faʻaogaina mo le auʻiliʻiliga ma ua vaʻaia ma le totoa i se paʻu lima.
  4. Meafaigaluega a le fale, e fai ma tulafono, ua faʻatautaia e galulue i le plasma nai lo le toto, ma o le a maualalo ifo faʻamau i le 12%.

E taua le manatuaina pe afai o le suka toto e 20, o lona uiga e manaʻomia le vave togafitiga faafomaʻi.

Suauu toto 20: faʻamaoniga, mafuaʻaga, taumafa

Afai e le 'ai lelei, e mafai e le suka ona oso i le 20

I se tagata maloloina, o le toto maualuga o le suka e tutusa ma le masani mai le 3.3 i le 5.5 mmol i le lita o le plasma. O le faateleina o le suka e le tumau pe ona o le atinae o le hyperglycemia.

O le gasegase o le hyperglycemia o se faʻaaliga o le maʻisuka. E ogaoga le faʻamaʻi ma e manaʻomia le mataʻituina e le aunoa.

E faia lenei mea i le fesoasoani a suʻega o suʻega suʻega poʻo mea fale (glucometer).

Faʻamaʻosaʻo le kulukose i le toto e faʻaaoga ai vailaʻau, insulin.

A maʻi se tagata maʻi i le maʻisuka ile puleaina o le insulin, o le suka e alu i tulaga maualuga - 18-20 mmol / l. I lenei tulaga, e le mafai e le falemaʻi vave ona faia.

Faailoga o le suka maualuga:

A oʻo mai le suka (hyperglycemia) e lagona e se tagata:

  • vaivaiga, moe, leai se malosi,
  • vavao
  • fiainu
  • vave le manava
  • malogo, paʻu, poʻo le faʻataʻitaʻiga i luga o le paʻu,
  • faʻaititia le faʻaaliga
  • faʻaauau pea
  • ita, popole,
  • faʻamaʻi manuʻa manuʻa
  • tiga faʻatasi
  • afu po o le vomia.

Afai e tulaʻi le suka i le 15-20 mmol / L., e iai se lamatiaga o le glycemic coma. Faailoga o lenei tulaga o le a faʻaitiitia ai le faʻatupulaia ma le saoasaoa o tali, o le manogi o le acetone mai le ooto, o le le lelei i le mānava, pa'ū malosi i le moe poʻo le leai o se malamalama. E ui ina le toesea le suka e mafai ona oo atu ai i le oti.

Mafuaaga o le Tuputupu Maʻi o le kulukose

Maualuga maualuga le toto sugar:

  • le naunau e ave insulin e avea o se togafitiga tumau,
  • faʻamaʻaloga o faʻamaʻi faʻamaʻi: ate, thyroid and pancreas, popole
  • faiga
  • meaai ma mea oona,
  • lagona faalelagona ma faaletino, popolega,
  • o le faʻaaogaina o mea faʻasalalau, vailaʻau, togafiti ma fomaʻi faʻamaʻi,
  • ava malosi ma ulaula
  • faʻafitauli faʻaleagamoni
  • leai se gaoioiga faaletino,
  • teenaina o taumafa taumafa,
  • maʻitaga

E faʻafefea ona fua le suka

Mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e tatau ona siakiina le fua o le kulukose i aso uma i luga o se manava gaogao. A aunoa ma le asiasi i le falemai, e mafai ona e suʻeina lau suka i le fale e faʻaaoga ai se glucometer.
Afai o le masini e faʻaalia se ata latalata i le 20 mmol / l, o le suka e tatau ona faʻanatinatiina, ma toe faʻaauau le toe iloiloga i le aso atoa. E moni lenei mea mo tagata e leai se maʻisuka.

O le mea e mataʻina ai, o faailoga o le glucometer ma suʻesuʻega falesuesue ma le faʻapenaina toto o le a eseese e 10-15%. O le mea moni e faapea o le glucometer o loʻo suʻe le suka i le plasma, ma i totonu o potu suʻesuʻega suʻesuʻega latou te suʻesuʻeina uma le toto. O le mea lea, o le taunuuga o le mita o le a maualuga.

Afai o le taunuuga o se suʻega toto mo le suka e sili atu le maualuga nai lo le masani, e mafai ona faʻatulagaina nisi suʻesuʻega mo le maʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le suʻeina o le toto ma se avega, faʻapitoa, o le faapalepale kullukose.

O le tagata maʻi na te faʻaaogaina le kulukose i le vai. O le auiliiliga e faia i ni vaega se fa: i luga o se manava gaogao, tasi le itula, tasi ma le afa ma le lua pe a uma le faamalositino.

Mo faailoga o le toleniga o le toleniga o le glucose ma se avega, o se tuufaatasiga o le 1.7 e manatu e masani, ma a maeʻa le lua itula e le maualuga atu i le 1.3.

O le tele o taimi, o suʻega e faʻataʻitaʻiina suʻega: mo le faʻapalepale o le kulukose ma le faʻatonuga o le C-peptide, o le faʻateleina o le fructosamine ma lactate, mo le hemoglobin glycosylated i le toto.

O ia ituaiga suʻesuʻega e fesoasoani e iloa ai pe na maualuga le suka mo le tolu masina aʻo leʻi tofotofoina. O suʻesuʻega o le maʻisuka e maua ai faʻamatalaga i luga o numera o siama e maua ai le inisalini.

Ina ia iloa pe iai se tagata i le lacycytosis, o le a fesoasoani le suega o le faapalepale lactate.

O mea e tatau ona e iloa e uiga i suega suka

O le faiga mo le foai atu o le toto mo le suka e le tatau ona togafitia i luga. Mo le taunuuga ia saʻo, e sili atu le usitaia o tulafono:

  • auiliiliga e tatau ona faia i luga o se manava gaogao, e tatau ona 'ai e le itiiti ifo i le 8 itula aʻo leʻi suʻeina,
  • e mafai ona tofotofoina tamaiti i soo se taimi, e tusa lava po o le a le meaʻai,
  • inu vai mamā ma aloese mai meainu vevela, faʻapea foʻi ma le ava malosi ma le kofe,
  • foaʻi toto i tagata gasegase e maua ai faʻamaʻi pipisi, faʻapea foʻi ma le massage, physiotherapy, x-ray,
  • tagata o loʻo faʻatau fualaau, aemaise lava o hormonal, diuretic, steroid or antibiotic e le tatau ona suʻeina se kulūkose,
  • ona o le suka i totonu oi latou, e le fautuaina e fufulu ou nifo pe faʻamalo lou gutu i le kuki poʻo le toe faʻaleleia o vaovao aʻo lei ave le toto.

O fomaʻi e tausisi i le suia o le meaai ao le i manaʻomia le foai atu o le toto mo le suka. Latou te le fautuaina naʻo le faʻanoanoa ma le fiaai. Faʻafefea ona faʻasaʻo le suka o le toto

O se togafitiga e mafai ona faʻaitiitia ai le suka plasma o loʻo faʻatonuina e se fomaʻi ma o loʻo faʻatinoina i lalo o le vaavaaiga malosi a le fomaʻi.

E mafai ona faʻaititia le kulūkose e ala i le faʻaaoga mo lenei mea: mea taumafa meaai, taʻaloga ma faʻamalositino, vailaau, isi auala.

Suauu toto 20 mmol? Masalo o le tagata maʻi na maua i le maʻisuka ua solia lana meaʻai. O le faateleina o le kulukose o loʻo faʻaalia ai se lamatiaga lata mai, o lona uiga o togafitiga e talafeagai e aumai ai le suka i le masani.

E mafai ona e maualalo le suka e ala i le faʻaaogaina o se meaʻai maualalo. E le mafai ona faʻaaogaina atoa le kulūkose i le tasi meaʻai, ae e matua moni lava le faʻaleleia o le soifua manuia.

Ua uma nei mo le 2-3 aso o meaai lelei, o le suka o le a faaitiitia le tele o taimi.

O le faʻaitiitia vave o le suka e matua taua lava, aua o le glycemia faaumiumi, o totoga i totonu e amata ona pagatia.

Meaʻai mo le maʻisuka

O le paleni o meaai o le auupega taua lea o tagata gasegase e maua i le maʻisuka. Na o se taumafataga e fesoasoani e maualalo ai le suka toto, toe aumai i le masani, ma ia teuina pea i lena setete.

Filifili sao ia oloa e mafai ona maua i le maʻisuka fesoasoani i laulau faʻapitoa e faʻaalia ai le faʻasologa o igoa o le tele o oloa. Glycemic index o se faailoilo lea e taʻu mai ai le aafiaga o se oloa faapitoa i le maualuga o le suka o le plasma.

I le tuʻuina atu o le faasino igoa, e le tatau i le tasi ona galo e tatau i tagata gasegase ona vavaeeseina le taumafaina o meaai e aofia ai gaʻo ma gaʻo faigofie.

O le mea lautele, na o le pau lava le mea e tatau ona fai o mea taumafa o se taumafa maualalo-carbohydrate. O le tulafono lea o le faavae o tagata lauiloa i le maʻisuka "laulau numera 9".

Seiloga e faʻapipiʻi le lisi o mea e aʻafia ai vaega taʻitasi o tagata taʻitoʻatasi: itupa, tausaga, mamafa, ituaiga o maʻisuka, uiga faaletino.

O lapisi i le maʻisuka mea taumafa e itiiti lava le togafitiga o vevela, ma fualaau faisua ma fualaau aina e masani lava ona masani ai. Ae o meaai gaʻo ma le falai e le tatau ona i ai ile mataupu faavae.

O aso uma lava, o le taumafa o le maʻisuka e tatau ona aofia ai fualaau faisua, fualaau 'aina, leki, fuamoa, aano o manufasi, iʻa taumafa, nati, meaʻai gaʻo susu. E mafai ona saunia fua fou ma fualaau faisua, ma e mafai ona faʻamaoaigaina le 'aiga o le taeao i cereal cereals.

Meaʻai autu e fautuaina mo maualuga maualuga o suka:

  • buckwheat
  • tamato, kukama,
  • paʻu paʻepaʻe, laʻau mumu mumu, broccoli, pulupelu,
  • radis, radis,
  • eggplant, zucchini,
  • garlic, sisi,
  • lanu
  • paka
  • Ierusalemaichokei
  • seleni, asparagus, pasili, meaʻai, cilantro, dill,
  • musika
  • lanumeamata lanumeamata.
  • Aua le faʻaaoga:
  • gaʻo gaʻo, iʻa,
  • palu, ulaula sausa,
  • pasta
  • falaoa paʻepaʻe, mea suamalie mai pusa falaoa, tao tao,
  • pata
  • maualuga fualaau 'aina gaʻo (paluga, sana),
  • fualaau maualuga-carb (vine, tangerines), fualaau mama,
  • mama mama, faʻasao, ufi, siamu,
  • sweets, papaʻe ma susu sulati,
  • piko ma pi,
  • ava malosi, inu suamalie suamalie,
  • fualaau suamalie e leai ni fua, sua suamalie.

I le faaopoopo atu i oloa e mafai ma e le mafai ona faʻaumatia, o loʻo i ai se lisi "togafiti" e faʻatagaina, ae seasea lava. Afai e manaʻomia, e le afaina le togafiti oe i sukalati, meli, fai araisa, semolina, karite poʻo le falala. E mafai foi ona e 'ai se fuamoa, pi, peʻa lanumeamata.

O tagata e fiafia i ai poʻo le kofe e tatau ona manatuaina e le tatau ona suamalie meainu i le suka. E tatau ona e faaaogaina mea suamalie pe inu lau laʻau fiafia ma le kofe e le suamalie.

Suauu toto 20: o le a le mea e fai i lenei vaega

O le maʻisuka o se faʻamaʻi lea e tatau ona mataʻitu i taimi uma ina ia le aʻafia ai le tino. I lenei tulaga, o le maʻisuka e faia i taimi uma se suʻega toto mo le suka e faʻaaoga ai se masini feaveaʻi masini feaveaʻi. E le gata i lea, ua faatonuina e le fomai le togafitiga talafeagai, vailaau poo le inisalini.

Afai e te le faia fua i le taimi ma faʻafefe le folasaga o le hormone i totonu o le tino, o le maualuga o le suka o le toto e mafai ona oso tele i le 15 poʻo le 20 iunite. O ia ituaiga faailoilo e matautia mo le ola maloloina o le maʻisuka, o le mea lea, e tatau ona vave vaai i se fomaʻi ma faʻaaogaina le mafuaaga o le faʻalavelave o le maʻi.

Tulaga masani o le toto suka

O lea la, o le a le mea e fai pe a maualuga le suka i le sili atu ma le 15 ma le 20 iunite? E ese mai i le mea moni e tatau ona e sailia se fesoasoani faafomaʻi, e tatau ona e iloiloina vave le meaai mo le maʻisuka. E foliga mai, o le suka toto e osofaʻia tele ona o meaʻai le lelei. E aofia ai mea uma e tatau ona e faia e faʻaititia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le tino, pe afai e oʻo atu faʻamaumauga i se tulaga taua.

O le faʻaitiitia o le toto mai le 15 ma le 20 iunite i se tulaga masani e mafai ona mafai naʻo se taumafataga e maualalo ifo ai le kapiti. Afai o le suka suka oso i le suka, e leai se isi paleni taumafa e mafai ona fesoasoani.

Faailoga o le 20 iunite poʻo le sili atu le lipoti o le lamatiaga e lamatia ai le maʻi pe afai e le amataina togafitiga. A maeʻa ona suʻeina ma maua mai iʻuga o suʻega, e faatonuina e le fomaʻi fualaau ma mea taumafa, lea e faʻaitiitia ai le toto toto i le maualuga o le 5.3-6.0 mmol / lita, o le masani lea mo se tagata soifua maloloina, e aofia ai le maʻisuka.

O se taumafataga maualalo-gaosiga o le a faʻaleleia le tulaga o le maʻi mo soʻo se ituaiga o maʻisuka, e tusa lava po oa ni faʻafitauli o loʻo maua e le maʻi.

O le mea lea, o le a faʻaitiitia ai le suka o le toto mai le 15 ma le 20 iunite i se tulaga maualalo ma aloese ai le atinaʻega o faʻamaʻi lua e masani ona o ma le maʻisuka.

I le eseesega o le taumafataga, e aoga le faʻaaoga o fualaau faapitoa mo le sauniaina o ipu e le gata ina maualalo ai le toto suka, ae faʻaleleia ai foi le tulaga o se tagata i le maʻisuka.

O le tala i se tasi oa tatou au faitau, Inga Eremina:

O loʻu mamafa na faapitoa lava le atuatuvale, Sa tusa ma le 3 o le au fagatuaga tuufaatasia, e 92kg.

E faʻapefea ona aveese le mamafa o le mamafa? Faʻafefea ona feagai ma suiga o le hormonal ma le gaʻo? Ae leai se mea e leaga pe talavou i se tagata e pei o lona faatusa.

Ae o le a le mea e fai e leiloa ai le mamafa? Lasiga liposuction taotoga? Na ou iloa - e le itiiti ifo i le 5 afe tālā. Faʻamatalaga o masini - LPG massage, cavitation, faʻaliliuina RF, myostimulation? Aititi tau taugofie - o le tau e totogi mai le 80,000 rubles ma se tagata fai meaʻai. E mafai lava ona e taumafai e tamoe i luga o se lapisi, i le itu o le valea.

Ma afea e maua ai i taimi uma? Ioe ma e taugata tele lava. Ae maise lava i le taimi nei. O le mea lea, mo au lava ia, sa ou filifilia se isi metotia.

Suauu toto e masani lava ona fuaina i luga o se manava gaogao. E mafai ona faia se suʻega toto i le falemaʻi i le fale suesue ma i le fale e faʻaaoga ai se glucometer. E taua le iloa o meafale fale e masani lava ona faʻapipiʻiina e fuafua ai le maualuga o le kulukose plasma, ae i totonu o le toto, o le faailoga o le a maualalo i le 12 pasene.

E tatau ona e faia le auʻiliʻiliga i ni nai taimi pe afai o se suʻesuʻega talu ai na faʻaalia ai maualuga maualuga o le toto i luga aʻe o le 20 iunite, aʻo le maʻi e leʻi maua i le maʻisuka. O lenei mea o le a mafai ai ona puipuia le atinaʻeina o le faʻamaʻi i le taimi ma faʻaumatia uma mafuaʻaga o le maʻi.

Afai e maualuga le kulukose o le toto o le tagata maʻi, e mafai e le fomaʻi ona faʻatonu se suʻega toleniga o le kulukose e fesoasoani e fuafua ai le fomaʻi o vailaʻau. E masani lava, o sea suʻesuʻega ua faʻataʻitaʻiina e le aofia ai le atinaʻeina o le maʻisuka i le tagata maʻi ma ia iloa ai le soliga o le suka o digesti.

O le suʻega mo le faapalepale o le kulukose e le o faʻamaonia mo tagata uma, ae o tagata e sili atu ma le 40, sili atu le mamafa o tagata gasegase ma i latou o loʻo aʻafia i le maʻisuka.

Ina ia faia lenei mea, o le tagata maʻi e suʻeina se suʻega toto mo le suka i luga o se manava gaogao, mulimuli ane ua ofoina atu o ia e inuina se ipu tioata o le kulukose. A mavae le lua itula, toe faia se suʻega toto.

Mo le faʻatuatuaina o taunuʻuga na maua mai, e tatau ona tausisia aiaiga nei:

  • O le vaitau mai le taumafataga mulimuli i le suʻega e tatau ona sili atu i le sefulu itula.
  • A o leʻi foaiina atu le toto, e le mafai ona e auai i le tino galue malosi ma avega mamafa uma i luga o le tino e tatau ona le aofia ai.
  • E le mafai ona vave suia le meaai i le afiafi o le auiliiliga.
  • Taumafai e aloese mai popolega ma popolega.
  • Ae e te leʻi sau i le auʻiliʻiliga, e fautuaina e faʻaalu ma moe lelei.
  • A uma ona inu le kulūkose, e le mafai ona e savali, ulaula ma 'ai.

O le faʻavaivaia o le kulupu o le kulukose e maua pe afai o le auiliiliga na faʻaalia ai faʻamatalaga i luga o se manava gaogao e tusa ma le 7 mmol / lita ma pe a uma ona inu le kulukose 7.8-11.1 mmol / lita. Afai o laʻasaga e sili atu le maualalo, aua le popole.

Ina ia iloa le mafuaʻaga o se tasi taimi o le faateleina o le suka i le suka, e tatau ona e maua se ultrasound o le pancreas ma faamagalo le suʻega toto mo enzymes. Afai e te mulimuli i fautuaga a fomaʻi ma mulimuli i se taumafataga o le soifua maloloina, o le a vave ona faʻamautuina faitauga kullukose.

I le faaopoopo atu i suiga i le maualuga o le kulukose o le toto, e mafai e le tagata maʻi ona aʻafia i faʻamaʻi nei:

  1. Uiga masani
  2. O le gutu gutu ma le fiainu,
  3. O le vaivai, vaivai ma le vaivai o le setete,
  4. Faateleina pe, i se isi itu, faʻaitiitia le manaʻo, aʻo paʻu le mamafa pe maua,
  5. E faʻavaivaia le faʻaoga o le tino, ao maʻi manua o loʻo faʻamaloloina,
  6. E lagona e le maʻi maʻi le faʻavave o le ulu
  7. Vaʻaia le faʻalogo
  8. O le lalagaina o loʻo mataʻituina i luga o le paʻu.

O ia faʻaʻailoga e faʻaalia ai le faateleina o le suka o le toto ma le manaʻomia e faʻaogaina vave.

Ina ia pulea le suka o le toto, o loʻo i ai se taumafataga faʻapitoa faapitoa e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le taumafa o mea taumafa e mauoa i meaʻai gaʻo. Afai o le tagata maʻi e maualuga lona mamafa o le tino, e aofia ai se fomaʻi e faatonuina se taumafataga maualalo-kalori. I lenei tulaga, e tatau ona toe faʻatumu le taumafataga ma oloa e iai vitamini ma meaʻai.

O le lisi o aso taʻitasi e tatau ona aofia ai meaai ia e aofia ai le aofaʻi sao ole protein, gaʻo ma gaʻo. Pe a filifilia ni ipu, e tatau ona e taulai muamua i luga o le lisi o fualaau oona, lea e tatau ona i ai i le maʻisuka uma. E mafai ona e faʻaumatia faʻamaʻi o le maʻisuka ae naʻo le soifua maloloina lelei.

Faʻatasi ai ma le maualuga o le suka, e tatau ona fetuunai le taimi ole taumafa. E fautuaina e 'ai soo, ae i ni vaega laiti. E tatau ona tolu taumafa taua ma tolu taumafataga i le aso. Ae ui i lea, e tatau ona e 'ai na o meaai lelei, e le aofia ai tupe meataalo, meaʻai ma mea manogi, e afaina ai le soifua maloloina.

agaifanua (15, 37554863, 5558),

O le meaai autu e tatau ona aofia ai fualaau faisua, fualaau aina ma meaai protein. E taua foi le mataituina o le paleni o le vai. Afai e maualuga maualuga le kulūkose, e tatau ona lafoaia atoa le faʻaaogaina o mea suamalie suamalie, meaai ulaula ma gaʻo, ava malosi. E fautuaina foi le vavaeina o vine, vine ma fig mai le taumafataga.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e manaʻomia le mataʻituina pea o le kulukose. O se tulaga taua o le toto toto o le amataga lea o le atinaʻe o faiga e le mafai ona suia i le tino o le tagata. O le siʻitia taimi pupuu e lamatia ma faʻalavelave faʻafuaseʻi, ma o le maualuga o le maualuga o le kulukose e oʻo atu ai i le faʻaleagaina o toto toto ma okeni. E taua le iloa o le a le masani, ma o le a le mea e faʻaalia ai le suka e taua tele.

I se tino ola maloloina, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto (i luga o se manava gaogao) e le tatau ona sili atu nai lo le 3.5-5.5 mmol. A maeʻa ona 'ai, e faʻatele le tau ma e le tatau ona sili atu i le 7.8 mmol. O nei faailoilo o le tulaga lautele o le soifua maloloina mo mea tau toto na maua mai le tamatamailima. I le toto vevela, o le a faatagaina le maualuga - 6.1 mmol i luga o se manava gaogao, ae e foliga mai foi e masani.

Ole fua ole suka mo le maʻisuka e le tatau ona sili atu na i lo le aofaiga pe a oʻo atu le kulukose i le urine. 8-11 mmol ua manatu ole laʻititi laʻititi, o le toto toto 17 o se tulaga lelei, o le toto toto 26 o se tulaga ogaoga o le hypoglycemia. O le faateleina o le suka o le toto e afaina ai le gaioiga o le tino, e mafua ai ona le mafaafitia, ogaoga faaletonu. O fua masani o le suka toto, e tusa ai ma uiga o le tausaga, o loʻo faʻaalia i le laulau.

Taimi faatapulaaina Tausaga masani (mmol) Avanau Mai le 2.8 i le 4.4 I le 14 tausaga Mai le 3.5 i le 5.5 14-60 60-90 Mai le 4.6 i le 6.4 Maualuga 90 Mai le 4.2 i le 6, 7 Toe foʻi i le laulau o mea

O se faailoga o le 18 mmol / l ua uma ona iloiloina o se faʻalavelave. Ma o le suka o le toto o le 20 mmol / L ma le maualuga e faʻateleina ai le atinaʻe o pathoces e le mafai ona faʻafetaiaʻia e afaina tele ai le soifua maloloina o tagata. Ae o le faʻamautuina o lenei faʻamaoniga ma tagata uma o le a sese. I nisi, o aʻafiaga e le mafuatiaina e amata i le 15 mmol, ae o isi e le lagona le atuatuvale, e tusa lava pe maua le suka i le 30 mmol. E faigata tele ona fuafua le maualuga o le maualuga o le suka o le suka i le leai o se uiga, o tagata taʻitasi e sili ona maualuga le maualuga o le suka, na tuʻuina atu i le tulaga lautele o le soifua maloloina.

O le maʻisuka e le na o le pau lea o mafuaʻaga o le faafuaseʻi ona faateleina le maualuga o le suka. O le popolega, atugaluga, maʻitaga, maʻi eseese e mafai ona faateleina le kulukose. O faʻasologa mai masani e fesoʻotaʻi ma le solia o le gaosiga o gaʻo. I lenei tulaga, ua faailoa mai e fomai nisi o mafuaaga autu e mafai ona faapuupuu le totoina o le suka i le 20 iunite pe sili atu:

  • le lelei
  • amio le taua
  • maualuga le vevela
  • tiga tiga
  • ulaula ma le ava malosi
  • lagona lē pulea.

O faʻafitauli o le soifua maloloina e fesoʻotaʻi ma suiga faʻaleagaina i le gaioiga o totoga o le tino e mafua ai le tele o le kulūkose. E vaevaeina i ni vaega, e fuafua i le o le a le okeni ua faʻaleagaina:

  • totoga o le gastrointestinal tract,
  • ate
  • afu endocrine
  • o le leai o se tino.

Ina ia faaitiitia le faailoilo, e tatau ona saili le mafuaaga mo le faateleina ma aveese.

E mafai ona fuafua le faʻamaoniga tonu e ala i le suʻeina o le toto na ave i luga o se manava gaogao. O le maualuga maualuga o le suka i totonu o se tagata e le afaina ai le soifua lelei, e mafua ai faailoga iloga:

  • leai se malosi
  • faʻafefe
  • numera i vae
  • faateleina le 'ai
  • fia inu pea
  • faʻaauau faifaipea
  • mamafa le mamafa o le mamafa,
  • vevela paʻu ma fulu,
  • le manuia o manuʻa
  • faaitiitia manaoga mo feusuaiga.

Toe foʻi i le laulau o mea

Ina ia iloa le maualuga o le kulukose, e aveese le toto mai le tamatamailima. Ole suʻega e mafai ona ave i le falemaʻi, pe mafai ona e faʻaaoga le mita e faia ai se suʻesuʻega i le fale. Mo le sao o faʻamatalaga, e taua le matauina o aiaiga aʻo leʻi faia le suʻega:

  • Fuataga o faailoilo e tatau ona faia i luga o se manava gaogao. E le itiiti ifo i le 10 itula aʻo leʻi faʻamaonia le sampling samples.
  • E le fautuaina e faʻalauiloa meaʻai fou i totonu o le taumafataga.
  • Faʻaitiitia lagona lē lelei ma taumafai e aloese mai le mautonu o le popole.
  • Mo le sili ona saʻo, o le malologa ma se moe lelei e taua.

Afai, o se taunuuga o le auiliiliga, o le suka e sili atu nai lo le faailo talafeagai, ua faatonuina e le fomai se suʻesuʻega faaopoopo - o se auiliiliga o le faapaleni o le kulukose. E aofia ai le ave o le toto i luga o se manava gaogao ma toe ave pe a uma ona inu vai i le kulukose. 7 mmol i luga o se manava gaogao o le tapulaa ma ua manatu o se faafitauli e mafua mai, ma a uma ona inu le vai, o le maualuga o le maualuga o le toto suka mai le 7.8 i le 11.1 mmol.

Faʻateleina le maualuga o le kulūkose, e mafai ona tupu le faʻalavelave, ketoacidosis ma le coma (toto sugar 21 mmol pe sili atu), e atiaʻe e faʻaleagaina ai le faʻaogaina o le faʻaogaina o le tino. O le coma e mafua mai i le maualuga o le soifua maloloina o le tino, o le mea lea e manaʻomia vave togafitiga faafomai. Faailoga na muamua atu i se osofaʻi ita:

  • o se siʻitia i le urination e oʻo atu i le 3-4 lita i le aso,
  • matuai galala ma le susu
  • vaivaiga, maʻi tiga.

Afai e te le sau i le fesoasoani ile taimi, auai:

  • faʻasaina faʻailoga
  • mataʻutia le malamalama
  • le mautonu o le tino,
  • loloto moe.

Afai e maua le suka i le 28 iunite, ae leai ni faailoga o le ketoacidosis, e faʻaleleia ai se coma hyperosmola.

O le Hyperglycemia o se taunuuga o maualuga maualuga o le kulukose e tumau pea mo se taimi uumi. E afaina ai le galuega a le tino atoa. O faʻafitauli nei e sili ona matautia:

Afai e tumau pea le maualuga o le suka mo se taimi umi, ona aafia ai lea o le vaʻai, ma mafua ai le tauaso.

  • faʻaumatiaga o le taualuga o le mata, lea e mafai ona mafua ai le leai o se faʻaaliga,
  • faʻaleagaina o vaʻa toto ma namela (fatu oso, maʻi o le maʻisuka),
  • faʻaleagaina le faʻafanoina o nephrons (toe faʻaaogaina).

Toe foʻi i le laulau o mea

Afai o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto na sili atu nai lo le faʻatagaina o tapulaa mo le taimi muamua, e le tatau ona e faia le filifiliga e faʻaitiitia i lalo. E taua le vave saili le fesoasoani mai se fomaʻi o le a ia faʻamaonia togafitiga. Afai o le fomaʻi ua uma ona maua, o lona uiga o le suiga o le kulūkose e faʻafoeina le inisalini. Ae e taua le manatuaina o le suka e tatau ona faasolosolo lalo malie, e tatau ona laʻititi ai laʻau insulin. Aua neʻi galo e uiga i le manaʻoga e faʻateleina le faʻaaogaina o le suavai. Afai o taumafaiga e le aumaia le faʻaitiitia o le manaʻoga i le faailo, ia mautinoa ia valaʻau i se falemaʻi.

O le oso i le glycemia e afaina tele ai le soifua manuia o le maʻi, mafua ai faʻalavelave ma e mafai ona afaina. I tulaga ogaoga, e oʻo atu ai i le oti poʻo le le atoatoa o maʻi. O le tele o taimi, o le maualuga o le kulukose e tupu pe a uma ona 'ai meaai e le lelei e aofia ai vailaʻau faʻamalosi, lea e faʻasaina le maʻisuka. O le a le mea e fai pe afai o le suka toto e sili atu i le faʻamaonia 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20 mmol / l, o le a le tulaga lamatia o lenei tulaga ma o a ni taunuuga e mafua ai?

custom_block (30, 2523989, 3356),

custom_block (12, 37149073, 3356),

custom_block (29, 20649252, 3356),

Afai o le auiliiliga o le auiliiliga na faʻaalia ai le maualuga o le suka i le toto atoa 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, o le a le uiga, o le maʻisuka ma o le a le ituaiga? I tagata e leʻi maua muamua le maʻisuka, o le hyperglycemia e mafai ona mafua mai i:

  • inflammatory, kanesa o le pancreas,
  • mafatiaga mafatia
  • mala o le endocrine
  • inflammatory ate the pathologies: o le hepatitis, cirrhosis, tumutumu pipili,
  • faʻafitauli faʻaleagamoni
  • le atinaʻeina o le ituaiga I poʻo le maʻisuka ituaiga 2.

Ina ia faʻamaonia le siakiina, e maua e tagata gasegase le lua faʻataʻitaʻiga o le toto, faia suʻesuʻega faaopoopo i luga o le glycemia postprandial, glucose tolerance, hemoglobin glyc, C-peptide. O taunuuga o le a fesoasoani e fuafua ai le maualuga o le suka o le tagata gasegase muamua ma pe a uma ona 'ai, tusa lava pe o loʻo galue le pancreas, pe o aʻafia e inumaga le inisalini. Seiloga pe a maeʻa ona ou iloa pe faʻafitia le maʻisuka. I le faʻaopoopoga, o se suʻesuʻega ultrasound, o se faʻataʻitaʻiga masani o loʻo faʻatulagaina. Fefaʻatalanoa ma se endocrinologist, fomaʻi suʻesuʻe, le neuropathologist.

O le vave ona alu atu le tagata maʻi i le fomaʻi mo se fesoasoani, o le saoasaoa o le togafitiga o le a faʻamatalaina ma le itiiti ifo o le faʻavaeina o faʻafitauli faigata.

E mafai ona taʻitaʻia ai le maualuga o le maualuga ole kulukose:

  • le mafai ona mulimuli i se taumafataga maualalo maualalo,
  • lafoaʻi inisalini injections po o le inu fualaau,
  • tulaga popole
  • leai se gaoioiga faaletino,
  • solia o mea taumafa
  • faʻaleagaina o mea faʻaleaga
  • viral, malulu poʻo isi faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • leaga masani
  • maʻi o le pancreas
  • ave ni vailaʻau maʻoti: hormones, diuretics, contraceptives,
  • togafiti o le ate.

Toa maualuga i le toto i le tulaga 10, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, o le a le mea e tatau ona faia ma e matautia? Muamua lava, e tatau ona faʻaumatia mea leaga na mafua ai ona oso i le glycemia. Afai e galo le tagata gasegase e tui se inisalini puupuu pe inuina se vailaau faafomai, e tatau ona e faia lenei mea i se taimi vave e mafai ai.

E le mafai ona e talepeina le meaai, faatasi ai ma se inisiua tutoatasi, o le a fesoasoani le gaioiga faaletino. O lenei mea o le a faatelevaveina ai le faʻaaogaina o le kulukose e le gaʻo maso.

O le mafuaaga sili ona taatele o se meaʻai poo le solia o masaniga i aso taitasi, faʻamaʻi. Faʻamālōlōina o meaai a le tagata maʻi o le a mafai ona aumaia le maualuga o le glycemia i le masani i totonu o le 2-3 aso.

O nisi taimi o maʻi e maua i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e fesili i le fomaʻi i se fesili: "Ou te masani ona tuʻuina atu ni injections, ma o le suka e tumau i le tulaga 10, 12, 13, 14, 16, 17, 18, 19, 20 mmol / l, o le a le mea e fai, ? Atonu e tele mafuaʻaga mo le le atoatoa o le togafitiga o le inisalini:

  • o le fua o le fualaau faasaina ua filifilia le saʻo,
  • le tausisia o le taumafa ma le tui,
  • le teuina lelei o ampoules inisalini,
  • faʻafefiloi o insulini eseese i totonu o se tasi o tui,
  • nofoaga o tui, solia o tekonolosi,
  • inisiua i le faamaufaailoga
  • soloina o le paʻu i le ava ao le i faia le fualaau faasaina,
  • vave aveeseina le nila mai le paʻu pe a uma le tui.

Soʻo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga toto 1, o loʻo faʻamatalaina e le fomaʻi le auala e tatau ona tui lelei, o le fea vaega o le tino ma isi mea faʻapitoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le soloina o le paʻu i se vaifofo e faʻaititia ai le lelei o le vailaʻau, pe a uma ona tui le inisalini, e tatau ona e faʻatali 10 sekone aʻo leʻi aveeseina le nila, a le o lea e ono leʻa le vailaʻau.

Afai e te togiina i taimi uma injections i le nofoaga lava e tasi, faʻamaufaʻailogaina le fomu, o le fualaau oona pe a oʻo i totonu o sea eria e sili atu lemu. E tatau ona e iloa pe faapefea ona faʻafefiloi ituaiga insulin, o fea o nei mea e mafai ona tuʻufaʻatasia, ma e le o. E tatau ona teu i totonu o le pusaaisa se pulou matala.

I le tulaga o se fua saʻo, e tatau ona faia le faasaʻoga, i feutagaiga ma lau fomaʻi. E le mafai ona faia lenei mea tutoatasi, talu ai e mafai e le hypoglycemia ona atiaʻe. Afai e le lelei le vaai a le tagata maʻi ma e le mafai ona saʻo le iloiloga o le aofaʻi o fualaau faasaina, e tatau ona fesiligia aiga mo se fesoasoani.

O le a le lamatiaga o le maualuga o le suka i totonu o le toto, o le a se mea e mafai pe afai o le glucose e 10, 12, 14, 16, 17, 18, 20, 21, 22, 30 mmol / l ma o le a le uiga? O maualuga maualuga o le suka, lea e teuina i le tulaga e tasi mo se taimi umi, e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻe o le ketoacidosis. E taumafai le tino e faʻaaoga le sili atu o le kulukose e ala i le gauia o gaʻo, o se taunuuga, o tino o le ketone ua faia, ma ua inu le tino.

  • vaivaiga lautele, malale,
  • muamua faʻamalosi faʻatasi ma le tele o volumes, sosoo ai ma le malosi,
  • o le manogi o le acetone na lagona i taimi o manava,
  • vevela, vili, puipui puipui o le tino, faʻalavelave vaʻa,
  • manava manava
  • faateleina le faʻaleagaina
  • le fiafia, moe,
  • tiga o le ulu
  • glucose maualuga 20, 21, 25, 26, 30 mmol / l,
  • ketone tino o loʻo i ai i totonu o le toto ma urine,
  • faʻanoanoa vaaia,
  • moe

E tatau ona togafitia le ketoacidosis i se falemai. Ua faʻamalosia le togafitiga o insulin, o le le lava o le suavai i le tino, potassium ma isi elemene e misi, ua faʻamalieina, ua toe faʻaleleia le paleni o le acid-base.

O le a le tulaga lamatia o le maualuga maualuga o le suka i le toto 10, 12, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 25, 27, 30 mmol / l, o le a le mea e tatau ona fai pe afai e tulai mai ia faailoga, ma o a ni taunuuga? O se faʻalauteleina tele o le glycemia e mafai ona oʻo atu ai i se maʻi o le maʻisuka (le lava o le mafaufau, leai se mafaufauga), lea e atiina ae i le ao.

  • ketoacidosis, manogi o le acetone,
  • lanu mumu
  • faamagoina o le mucous membranes o le vevela o le tautala, paʻu, laulaufaiva e ufiufi i le papa,
  • faʻaititia le leo musika
  • taoto, vomia, tiga o le tino,
  • faaitiitia o le toto,
  • faʻalauteleina le fatu, paʻu,
  • manava manava
  • faaitiitia le vevela o le tino
  • polyuria, ona malosi,
  • mafaufau le lelei
  • toto maualuga le kulukose toto (15 - 25, 26), tino ketone.

Afai oi ai ni faailoilo o coma, e tatau loa ona e talanoa i lau fomaʻi! O tagata gasegase e togafitiga i le potu maʻi tigaina.

O le maualuga o le suka i le toto 10, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 30 mmol / l, o le a le mea e lamatia ai? I tagata gasegase e iai le inisalini-tutoatasi o le maʻi, o le hyperosmola coma e sili ona matauina, e leai ni faailoga o le ketoacidosis. O le toto e mamafa ona o le maualuga maualuga o le suka. O gaioiga faʻapitoa, faʻaleagaina o le tino, gasegase ogaoga, maua o vailaʻau, gasegase, faʻaleagaina o le myocardial e mafai ona faʻaleagaina ai le maʻi.

O le maʻi o le Hyperosmolar e sili atu le lemu nai lo le ketoacidosis, e le o faʻamaoniaina faailoga. E leai se manogi o le acetone, manava manava, vili. O tagata maʻi e popole e ala i le faifai pea, o le sogasoga o le mimiti e le toe faʻamalolo ona o le faʻamala. E maua e tagata maʻi le faʻanofoina o le tino, e aunoa ma le faatuaoia, le mafaufau i le tautala, o le vavave o mata, ma le maʻi o nisi o muscle groups. Ole togafitiga o le hyperosmola coma e talitutusa ma le ketoacidosis.

O le maualuga o le suka i totonu o le toto (10, 20, 21, 25, 26, 27, 30 mmol / L), lea e tumau mo se taimi uumi poʻo le masani ona oso i le glycemia e oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻafitauli mai le popole, cardiovascular, genitourinary system, faʻaaliga

  • maʻisuka vae
  • polyneuropathy o pito i lalo,
  • angiopathy
  • retinopathy
  • afaina toto
  • gangrene
  • toto maualuga
  • nephropathy
  • coma
  • afaina.

O ia faʻafitauli e faʻalologo, alualu i luma, e le mafai ona faʻamalolo, o togafitiga e faʻamoemoe e faatumauina le maʻi ma puipuia ai le faʻaleagaina. O faʻamaʻi e mafai ona oʻo i le vavaeina o vae, tauaso, faʻalavelave toe faʻalavelave, afaina o le fatu, stroke, faʻasologa faʻasolosolo.

O le maʻi suka o soo se ituaiga e manaʻomia ai le puleaina lelei o meaʻai gaʻo, o le vailaau oona, faʻaleleia lelei o le soifua maloloina, e tatau ona maitauina aso masani ma taumafa, ma e tatau ona lafoaʻi masaniga leaga. E naʻo le auala lenei e mafai ai ona maua le taui o le faʻamaʻi ma faʻalavelave matuia.

Mafuaaga o Suga Suauu Maualuluga

E mafai ona faʻaititia le suka i le toto ona o le maʻitaga, ogaoga ogaoga poʻo le faʻalavelave mafaufau, ituaiga uma o faamaʻi lua.

O se mea lelei, afai e maualuga le kulūkose i le 15 po o le 20 iunite, e mafai ona tatou mafaufau i le mea moni e faapea o se faailoga lea e faʻalautele ai le faʻalogo i le soifua maloloina.

E masani lava ona tulai mai le suka toto pe afai o le maʻi o loʻo i ai faʻafitauli i le gaosiga o gaʻo.

O le mea lea, o mafuaaga autu mo le faateleina o le kulukose toto i le 20 pe sili atu iunite e iloga:

  • Taumafa le lelei. A maeʻa ona 'ai, o maualuga toto o le suka e maualuga lava, talu mai le taimi nei o loʻo i ai se gaosiga gaosi o meaai.
  • Le lava gaioiga faaletino. Soo se faamalositino ei ai lona aafiaga aoga i le suka o le toto.
  • Faateleina lagona. I le taimi o se tulaga faʻalavelave po o ni lagona faʻalagona malosi, e mafai ona matauina ai le gaʻo.
  • Aga masani leaga. O le ava malosi ma le ulaula tapaa e afaina ai le tulaga masani o le tino ma le glucose faitauga.
  • Hormonal suiga. I le vaitau o le muaʻi o le maʻi ma le moaopa i fafine, o le maualuga o le kulukose o le toto e mafai ona maitauina le faateleina.

E aofia ai mafuaʻaga e mafai ai ona faʻafitauli uma ituaiga o le soifua maloloina, lea e vaevaeina e faʻatatau i le aʻafiaga o le okeni.

  1. O faʻamaʻi pipisi e mafua mai i le gaosia o le hormone e mafai ona mafua ai le maʻisuka, pheochromocytoma, thyrotoxicosis, Cushing maʻi. I lenei tulaga, e maualuga le maualuga o le suka pe afai e faateleina le tele o le hormone.
  2. Pancreatic diseases, e pei o pancreatiti ma isi ituaiga o tuma, faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini, lea e oʻo atu ai i faʻafitauli faʻapitoa.
  3. O le aveina o vailaau faapitoa e mafai foi ona mafua ai le faateleina o le kulukose toto. O nei vailaʻau e aofia ai hormoni, togafitiga, togafiti fanau ma fomaʻi.
  4. Faʻasologa o le gase, lea e teuina ai le glycogen, e mafua ai le faateleina o le toto suka ona o se faaletonu o le tino. O nei faʻamaʻi e aofia ai le cirrhosis, hepatitis, o le tino.

Mea uma e manaʻomia e le tagata maʻi pe afai e maualuga le suka i le 20 iunite pe sili atu foi, o le faʻaaogaina lea o mafuaʻaga o le solia o le tulaga o le tagata.

O le mea moni, o se tulaga e tasi o le faateleina o le kulukose i le 15 ma le 20 iunite i tagata soifua maloloina e le faʻamaonia ai le i ai o le maʻisuka, ae i lenei tulaga, e tatau ona faia mea uma ina ia le faʻalavelave le tulaga.

Muamua lava, e tatau ona e toe asiasi i au meaʻai, faia o taʻaloga masani. I lenei tulaga, o aso uma e te manaʻomia e fua ai le suka o le toto ma se glucometer e aloese ai mai le toe faʻafouina o le tulaga.

Glucose o le toto

Suauu toto e masani lava ona fuaina i luga o se manava gaogao. E mafai ona faia se suʻega toto i le falemaʻi i le fale suesue ma i le fale e faʻaaoga ai se glucometer. E taua le iloa o meafale fale e masani lava ona faʻapipiʻiina e fuafua ai le maualuga o le kulukose plasma, ae i totonu o le toto, o le faailoga o le a maualalo i le 12 pasene.

E tatau ona e faia le auʻiliʻiliga i ni nai taimi pe afai o se suʻesuʻega talu ai na faʻaalia ai maualuga maualuga o le toto i luga aʻe o le 20 iunite, aʻo le maʻi e leʻi maua i le maʻisuka. O lenei mea o le a mafai ai ona puipuia le atinaʻeina o le faʻamaʻi i le taimi ma faʻaumatia uma mafuaʻaga o le maʻi.

Afai e maualuga le kulukose o le toto o le tagata maʻi, e mafai e le fomaʻi ona faʻatonu se suʻega toleniga o le kulukose e fesoasoani e fuafua ai le fomaʻi o vailaʻau. E masani lava, o sea suʻesuʻega ua faʻataʻitaʻiina e le aofia ai le atinaʻeina o le maʻisuka i le tagata maʻi ma ia iloa ai le soliga o le suka o digesti.

O le suʻega mo le faapalepale o le kulukose e le o faʻamaonia mo tagata uma, ae o tagata e sili atu ma le 40, sili atu le mamafa o tagata gasegase ma i latou o loʻo aʻafia i le maʻisuka.

Mo le faʻatuatuaina o taunuʻuga na maua mai, e tatau ona tausisia aiaiga nei:

  • O le vaitau mai le taumafataga mulimuli i le suʻega e tatau ona sili atu i le sefulu itula.
  • A o leʻi foaiina atu le toto, e le mafai ona e auai i le tino galue malosi ma avega mamafa uma i luga o le tino e tatau ona le aofia ai.
  • E le mafai ona vave suia le meaai i le afiafi o le auiliiliga.
  • Taumafai e aloese mai popolega ma popolega.
  • Ae e te leʻi sau i le auʻiliʻiliga, e fautuaina e faʻaalu ma moe lelei.
  • A uma ona inu le kulūkose, e le mafai ona e savali, ulaula ma 'ai.

O le faʻavaivaia o le kulupu o le kulukose e maua pe afai o le auiliiliga na faʻaalia ai faʻamatalaga i luga o se manava gaogao e tusa ma le 7 mmol / lita ma pe a uma ona inu le kulukose 7.8-11.1 mmol / lita. Afai o laʻasaga e sili atu le maualalo, aua le popole.

Ina ia iloa le mafuaʻaga o se tasi taimi o le faateleina o le suka i le suka, e tatau ona e maua se ultrasound o le pancreas ma faamagalo le suʻega toto mo enzymes. Afai e te mulimuli i fautuaga a fomaʻi ma mulimuli i se taumafataga o le soifua maloloina, o le a vave ona faʻamautuina faitauga kullukose.

I le faaopoopo atu i suiga i le maualuga o le kulukose o le toto, e mafai e le tagata maʻi ona aʻafia i faʻamaʻi nei:

  1. Uiga masani
  2. O le gutu gutu ma le fiainu,
  3. O le vaivai, vaivai ma le vaivai o le setete,
  4. Faateleina pe, i se isi itu, faʻaitiitia le manaʻo, aʻo paʻu le mamafa pe maua,
  5. E faʻavaivaia le faʻaoga o le tino, ao maʻi manua o loʻo faʻamaloloina,
  6. E lagona e le maʻi maʻi le faʻavave o le ulu
  7. Vaʻaia le faʻalogo
  8. O le lalagaina o loʻo mataʻituina i luga o le paʻu.

O ia faʻaʻailoga e faʻaalia ai le faateleina o le suka o le toto ma le manaʻomia e faʻaogaina vave.

Taumafa o meaai mo le maualuga o le kulukose

Ina ia pulea le suka o le toto, o loʻo i ai se taumafataga faʻapitoa faapitoa e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le taumafa o mea taumafa e mauoa i meaʻai gaʻo. Afai o le tagata maʻi e maualuga lona mamafa o le tino, e aofia ai se fomaʻi e faatonuina se taumafataga maualalo-kalori. I lenei tulaga, e tatau ona toe faʻatumu le taumafataga ma oloa e iai vitamini ma meaʻai.

O le lisi o aso taʻitasi e tatau ona aofia ai meaai ia e aofia ai le aofaʻi sao ole protein, gaʻo ma gaʻo. Pe a filifilia ni ipu, e tatau ona e taulai muamua i luga o le lisi o fualaau oona, lea e tatau ona i ai i le maʻisuka uma. E mafai ona e faʻaumatia faʻamaʻi o le maʻisuka ae naʻo le soifua maloloina lelei.

Faʻatasi ai ma le maualuga o le suka, e tatau ona fetuunai le taimi ole taumafa. E fautuaina e 'ai soo, ae i ni vaega laiti. E tatau ona tolu taumafa taua ma tolu taumafataga i le aso. Ae ui i lea, e tatau ona e 'ai na o meaai lelei, e le aofia ai tupe meataalo, meaʻai ma mea manogi, e afaina ai le soifua maloloina.

O le meaai autu e tatau ona aofia ai fualaau faisua, fualaau aina ma meaai protein. E taua foi le mataituina o le paleni o le vai. Afai e maualuga maualuga le kulūkose, e tatau ona lafoaia atoa le faʻaaogaina o mea suamalie suamalie, meaai ulaula ma gaʻo, ava malosi. E fautuaina foi le vavaeina o vine, vine ma fig mai le taumafataga.

Suauu toto 20: o le a le mea e fai?

I se tagata e le popole i faafitauli o le soifua maloloina, o le suka i totonu o le tino e tutusa ma le masani o le 3.3 - 5.5 mmol i le lita.

O le faateleina o le maualuga o le suka atonu e le tumau pe mafai foi ona mataʻituina le talaaga o le atinae o le hyperglycemia. O le maualuga o le kulukose o se faʻaaliga o le maʻisuka. O le maʻi e matua ogaoga ma e manaʻomia ai le mataʻituina pea. E mafai ona faʻatino e ala i suʻesuʻega i fale suʻesuʻe pe, e aunoa ma le tuua o le fale, e faʻaaoga ai se glucometer.
mea e aofia ai

Faʻafetai i vailaʻau faʻapitoa ma inisalini, e mafai ona e faʻafaigofieina le maualuga o le kulukose i totonu o lou tino. Ae peitai, afai ua pasia se suauu toto o le 20 mmol / L, e sili atu le aua le lamatia. I lenei tulaga, o le falemaʻi faʻafuaseʻi o le a avea ma fofo sili ona lelei.

Faailoga o le maualuga o le kulukose

I le mea e tupu ai le toto o le suka i se mea taua, e lagona e se tagata:

  • leai se malosi, moe,
  • vavao
  • le fia inu
  • masani ona manava
  • malogo po o le paʻu o le paʻu,
  • maualalo le malamalama
  • faʻaauau pea
  • atuatuvalega, le mafaamatalaina le le fiafia,
  • faʻamaʻi manuʻa manuʻa
  • tiga faʻatasi
  • viliina po o le gaoioi.

E le gata i lea, afai o le maualuga o le glucose e oʻo atu i le 20 mmol / L., O le tagata e iai se lamatiaga o le glycemic coma. O faʻamaoniga o lenei tulaga o le faʻaitiitia o le mamafa o le gauai o le gauai ma le saoasaoa o tali, o le manogi o le acetone mai le gutu, faʻavaivaia o le tino, leai se mafaufau. E le gata i lea, afai e te le maualalo le suka i le taimi, e mafai ona oti le tagata.

Mafuaaga mo le faateleina o le kulukose

Faatasi ai ma mafuaaga o le faateleina o le suka i le tino e aofia ai:

  • leai se manao e ave insulin e avea o se togafitiga tumau,
  • faʻavavevaveina o faʻamaʻi faʻamaʻi: ate, thyroid and pancreas, faʻaoga o le tino,
  • mea oona ma mea taumafa taumafa,
  • popole tele, popole,
  • o le faʻaaogaina o mea faʻalogo, faʻasologa o togafitiga o fananau mai, faʻapea foʻi ma vailaʻau faʻamalosi,
  • inu ma ulaula
  • faaletonu o mea tau lemoni,
  • leai se gaoioiga faaletino,
  • le naunau e mulimuli i se meaai,
  • faatalitali mo le pepe.

E faʻafefea ona fua le suka

O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona suʻeina le suāsusu i le tino i luma o le taeao. A aunoa ma le tuua o le fale, e mafai ona e mauaina faʻamatalaga e uiga i le suka i totonu o le tino e faʻaaoga ai se glucometer.

E taua le matauina o faailoga o loʻo faʻaalia i luga o lenei masini, faʻapea foʻi ma mea na maua i totonu o suʻesuʻega, e mafai ona oʻo i le 15% i nisi taimi. O le mealilo o loʻo taʻoto i le mea moni e faapea o le galuega a le mita o le suʻeina lea o suka i le plasma, ma i totonu o fale suesue latou te suʻesuʻe uma ai le toto.

I lenei itu, o taunuuga e maua mai e le glucometer e masani lava ona maualuga.

Afai o le iʻuga o le suʻeina o le toto mo le maualuga o le suka i totonu o le tino e sili atu le maualuga nai lo le tau masani, o nisi suʻesuʻega e mafai ona faʻatulagaina i le tagata.

Faatasi ai ma la latou fesoasoani, e mafai ona e fuafua pe i ai se faateleina o le kulukose mo le tolu masina i luma o le suʻega.

Mo tagata e maua i le maʻisuka, o ia suʻesuʻega e maua ai faʻamatalaga taua e uiga i le numera o siama faapitoa i le tino e nafa ma le gaosiga o le inisalini.

Mea uma e tatau ona e iloa e uiga i suega suka

O le taualumaga mo le toto o foai e tatau ona ave faʻamaoni uma. Mo le maua o faʻamaoni saʻo, e tatau ona e mulimulitai i tulafono faʻapitoa:

  • e tatau ona faia le auiliiliga i luga o se manava gaogao, ia le itiiti ifo i le valu itula aʻo lei faia le suʻesuʻega,
  • e mafai e tamaiti ona suʻe suʻega i soo se taimi, e tusa lava pe o le a le meaʻai,
  • faʻaaogā naʻo le vai manino, e le aofia ai le carbonated, ava malosi, sua sua, kofe ma leuti,
  • pe a uma le massage, physiotherapy ma le x-ray fesoasoani toto e le talafeagai,
  • e le tatau ona e suʻeina tagata o loʻo ave vailaʻau uma,
  • Ae e te leʻi alu i le suʻesuʻega, e sili atu le sola ese o ou nifo ma faʻaogaina le tele o pulupulu ma suʻisuʻi e suʻe ai lou manava.

E fautuaina malosi e fomai e te le suia lau masani masani i le tulimatai i le foai toto. Na o le pau lava le tulaga e le o le vevela, ma ia aua foi le fiaai.

Faʻafefea ona faʻasaʻo le suka o le toto

O se togafitiga e mafai ona maualalo ai le suka o le plasma o loʻo faʻatulagaina faapitoa e le fomaʻi ma o loʻo faia i lalo o lana pule malosi.

O taga faigofie o le a fesoasoani e faʻaititia le maualuga o le kulukose i totonu o le tino: gaioiga faaletino, tagofia o vailaau ma togafitiga faʻaleaganuʻu, faʻapea foʻi ma le mataʻituina o le faiga o mea taumafa o taumafa.

Afai ua faateleina le suka i le toto e 20 mmol, atonu e ono solia e se tagata le lelei o meaai. O le maualuga o le glucose concentration e faʻaalia ai se lamatiaga lata mai, o lona uiga o togafitiga o le a manaomia e aofia ai le faʻasaʻoina o le suka.

E mafai ona faaitiitia le maualuga o le suāuʻu i le faʻaaogaina o se meaʻai laiti-kapiti. Ma e ui lava o swiki glucose e na o meaai paleni e le mafai ona faʻaumatia, e matua mafai lava ona faʻaleleia lelei le manuia.

A maeʻa ni nai aso o meaʻai talafeagai, o le suka o le suka o le a pa'ū i le tele o taimi.

E taua tele le faʻaitiitia o le suka i totonu o le tino i se taimi vave lava, aua i le tulaga o le hyperglycemia faaumiumi, o mafatiaga o le tino e mafatia.

Meaʻai faapitoa mo le maʻisuka

O se paleni taumafa atonu o le auupega sili lea a tagata e maua i le maʻisuka. Faʻatasi ma le fesoasoani o se taumafa e mafai ona faʻaititia le faʻasūlaʻau suka, faʻaaogaina ile aoga masani ma tausia mo se taimi umi.

I le faagasologa o le filifilia o oloa e faʻatagaina mo le maʻisuka, o le a fesoasoani laulau faʻapitoa, o loʻo i ai faʻamatalaga i luga o le faasologa o faʻamatalaga faʻapitoa o nisi o oloa.

GI faʻaalia le aʻafiaga o oloa i luga o le maualuga o le suka i le plasma.

I le amanaʻiaina o lenei faailoilo, e tatau ona manatua e tatau i le maʻisuka ona lafoaia le faʻaogaina o oloa e aofia ai mea e taʻua o gaʻo vailaʻau masini, ma gaʻo.

O taumafa paleni taumafa e aofia ai le faaaofia i taumafa i aso taitasi o fualaau aina eseese, fualaau faisua, legumes, fuamoa, iʻa oona, aano o manu, nati, ma mea e leai ni gaʻo e fuafua i le susu.

O le mea lea, o se lisi o meaai autu e fautuaina mo le maualuga o le suka e faapenei:

  • buckwheat
  • kukama
  • Tomato
  • ituaiga eseese o kapisi,
  • radis
  • eggplant
  • zucchini
  • garlic, sisi,
  • lanu
  • paka
  • greens
  • musika
  • Peni

Meaʻai faasaina e aofia ai:

  • ituaiga o iʻa ma aano o manu,
  • puaa, ulaula meaʻai,
  • pasta
  • falaoa paʻepaʻe
  • mea suamalie, mumu,
  • pata
  • maualuga-carb fualaau aina (sana, pateta),
  • fualaau mamago
  • suka, ma ituaiga uma o jams ma jams,
  • sipuni
  • susu ma sukalati paepae,
  • piko
  • agaga, suauu ma meainu suamalie,
  • fualaau aina suamalie.

I le faaopoopo atu i oloa e faatagaina ma faasaina mo le faʻaaogaina, o loʻo i ai foi se lisi "togafiti" o mea e mafai ona fiafia ai, ae o nisi taimi. Afai e te manaʻo moni i ai, o nisi taimi e mafai ona e togafitia oe lava i le araisa, karite, millet poʻo le semolina porridge, sukalati malulu, faʻapea foʻi pi, fuamoa poʻo peʻa lanumeamata.

O i latou e le mafai ona mafaufauina o latou olaga e aunoa ma le kofe po o le lauti o le a faʻaaogaina i le tofo oa latou mea e sili ona fiafia i ai i se faʻamatalaga e le faʻasalalauina.

O le a le mea e fai pe afai o le suka toto e 20

Sugar (glucose) o se vaega masani o le toto. O le faʻaalia masani o le 5.5 mmol / L i luga o se manava gaogao, 7.8 - pe a uma se taumafataga. E manaʻomia e suʻega lenei vailaʻau faʻamalosi e maua mai ai le malosi. Le leai o le kulukose e taʻitaʻia ai le solia o le polotini, gaʻo ma le carbohydrate metabolism, lea o le a faaleagaina ai le tino atoa.

Aisea e suia ai iloiloga

O le faʻaaogaina o le suka e ala i siama e tupu i lalo o le aafiaga o le inisalini - o le hormone e maua mai i nila faapitoa i le pancreas. Afai e le lava lenei hormone, e le aʻafia e le fusi le kulukose, e faaputuputu i le plasma toto ma le ituaiga o le insulin e mafua ai ona ou maua le maʻisuka. O le maʻi e amata i le talavou pe a mavae vailaʻau faʻamaʻi pipisi i se talaaga o le agavaʻa faʻafefe.

E tupu foi e le amata ona maua le maʻisuka aua e le maua le inisalini (e lava lava e gaosia), ae ona o le a leiloa e le fusi o latou gaʻo. O le maʻisuka ituaiga II lenei-e le o le insulin e faalagolago. I totonu o le fatu o le faʻamaʻi o faʻafitauli o le tino, o lea e atiaʻe ai ina ua mavae le 45 tausaga.

Le maualuga o le kulukose i le ituaiga o loʻu maʻisuka

Ole tuiina ole inisalini, ogaoga ogaoga, faʻaaogaina o suti poo ava malosi - o nei mea uma e mafai ona tupu i le maualuga o le suka. O le faateleina o le faailo i le 15-16 e matua faateleina ai le lamatiaga o le atiaeina o se fomaʻi mo le maʻisuka.

Suauu toto 20 i totonu o ia ituaiga o gasegase o se faʻalavelave faʻafuaseʻi, aua e taʻitaʻia ai le atinaʻe faifaipea o le foma e le ogatasi ma le ketoacidosis. O le le lava o le kulukosese gasegase e taʻitaʻia ai le malosi mai proteins ma gaʻo. I le malepeina o le itu mulimuli, o tino o le ketone oona ua faia (acetone, ma isi), o le manogi o le acetone mai le maʻi.

Toto maualuga toto (15-20 poʻo le sili atu iunite): mea e fai, o taunuuga o le hyperglycemia

Fai mai fomaʻi e maualuga le suka o le toto pe afai e maualuga i luga aʻe o le 5.5 mmol / L maka.

Peitai, ei ai tulaga e 15, 20 pe sili atu iunite o le kulukose. O le a tatou iloiloina pe aisea e mafai ai ona tupu lenei mea, ma o le mea e sili ona taua, o le a le mea e fai pe afai ei ai se toto maualuga maualuga.

Aisea e tulaʻi ai le kulukose i le maʻisuka?

O le faiga o le tuputupu aʻe o le kulukose i le tino o le maʻisuka e mafai ona faamatalaina e faapea:

  • suka e manaʻomia i soo se pu o le tino, a leai, e leai se tino poʻo se okeni e mafai ona saʻo le galue. Matou te maua le kulukose mai meaai,
  • mo le kulukose e alu mai le toto i totonu o siama, e manaʻomia se felauaiga faʻapitoa - o le insulin ua faia e le pancreas,
  • pe a maloloina se tagata, i lona tino o le inisalini e gaosia i le aofaiga tonu lava e tatau ai, i le maʻisuka ua faʻalavelaveina lenei gaioiga,
  • pe a le lava le inisalini, o le faagasologa o le felauaiga o le kulukose i le mea e taunuu ai e faʻalavelaveina, e foliga mai i siama e leai se malosi o le tino, o lona uiga, kulukose, latou te amata ona "matelaina". E tupu lenei mea e tusa lava pe maualuga le maualuga o le suka i lenei taimi,
  • e taui ai le le lava o le malosi, e sili atu le suka i le toto, o lona uiga, o loʻo faʻaauau ona tupu pea faailoga.

O le punavai autu o le kulukose o mea ia e maua mai ai meaʻai. O le mafuaʻaga lena, e sili atu le taua, ma muamua mea uma, oloa maualuga-carb, ae le o gaʻo ma pulu.

O le le amanaia o le oso malosi o le suka i le toto, e sili ona leaga, talu ai o le tele o tagata gasegase e iloa ai le 13.8-16 mmol / l ua amata ona atiina ae se tulaga faigata e pei o le ketoacidosis o le maʻisuka.

O lenei tulaga e faʻamaonia i le mea moni e faapea, i se taumafaiga e taui mo le le lava o le malosi, o le tino e amata ona gaosia le gaʻo, tuʻuina atu se ituaiga matautia o "otaota" pei o ketones. A tele ni ketones, latou te faʻaonaʻi le tino, lea e mafai ona oʻo atu ai i taunuuga e le mafaaseseina.

Auala e galue ai:

  1. afai i luga o le mita na e vaʻaia ai faailoga o le 15, 16, 17, 18, 19, 20 iunite, ona tatau loa lea ona faia ni mea faanatinati e fesoasoani ai e aumaia i lalo tulaga faatauaina ua faaalia. E mafai ona maua ai le suka poʻo le inisua o inisalini. Faamolemole ia matau o gaoioiga tutoatasi e mafai ona faatagaina pe afai o oe o se "maʻi" maʻi ma iloa le auala e saʻo ai le injections ma e tusa ai ma le fuafuaga e ave ai vailaʻau. Faʻasaga i tulaga maualuga maualuluga mo le taimi muamua e sili atu le vave valaʻauina o se falemaʻi,
  2. faatasi ai ma tulaga faatauaina o le 21-25 iunite, o le lamatiaga o se tulaga e pei o se maʻi suka e faateleina le faateleina. Afai e le o faanatinati le suka e faʻafiti ai e tusa lava pe tago i vailaʻau poʻo vailaʻau, vave ona e sailia fesoasoani faafomaʻi,
  3. o loʻo i ai isi faʻafitauli sili atu ona taua lea e oʻo atu ai le glucose i le 26-29 iunite, ma o nisi taimi e mafai ona 30-32 iunite pe maualuga. I lenei tulaga, o le toe faʻaleleia o galuega taua e mafai ona naʻo totonu o le potu maʻi tigaina, i le falemaʻi.

Afai e te lagona le le mautonu ma faailoga o le maualuga o le suka, ave se fua i lou toto toto kulukose toto ina ia mautinoa o le suka e le o oso i tulaga e lamatia ai le ola ma le soifua maloloina.

Taumafa mo togafitiga ma le puipuia o le hyperglycemia

I le avea ai o se tulafono, e fautuaina e fomaʻi le faʻaogaina o le numera o le laulau togafitiga iva

O meaai e tatau ona faavae i mataupu faavae nei:

  • aloese mai le anapogi, faapea foi ma le taumafaina (e oo lava i meaai maloloina),
  • le aofia ai "mea vave" gaʻo,
  • faʻaaogā na o mea na e kukaina, taoina, salu pe uʻu.

Meaʻai fautuaina (lelei mo taumafa maualuga maualuga):

E le mafai ona e 'ai:

  • pasta ma namu,
  • falaoa paʻepaʻe
  • tao tao
  • tao tao,
  • fuff pusa oloa
  • aisa kulimi
  • sipuni
  • sukalati
  • keke
  • kulimi suamalie
  • siamu ma jams
  • piko ma pi,
  • meaʻai gaʻo ma falai,
  • mea suamalie suamalie.

Faʻaaogaina le faʻaaoga: kofe, kuki kuki, falaoa, falaoa, meli, fructose poʻo isi mea suamalie, pateta, kāloti, beets, fua suamalie, e pei o tangerines.

O nisi tagata gasegase, i se taumafaiga e toe aumai le suka i le masani, ua suia i le faateleina o le taumafa o mea suamalie. Manatua e le aoga tele ma e mafai ona e faʻaaogaina i ni fua faʻatatau.

Fofo faʻapitoa e fesoasoani e faʻaititia le kulūkose

O le mea lea, tatou te lisiina tupe i le faʻaaogaina o le suka:

  1. aʻa. E mafai ona faʻatau mai i le foliga o se paʻu ua maeʻa, lea e faigofie ai ona saunia se vai inu e pei o le kofe ma le mea 'aina. O le afaina o le aʻa ona o le malosi sili ona mamana. E tatau ona e faia i le auala lea: sasaa le lua punetini o le aʻa fou ma le lita o le vai inu, o le vevela mo le kuata o le itula, mālū ma vevela. I totonu o le masina, e tatau ona inuina se meainu faapena i le aso, 15 minute aʻo leʻi faia se taumafataga,
  2. E lelei le 'ai o mea manogi pei o lenamononi. E mafai ona faaopoopo i se ipu malamalama o le kefir (i le aofaiga o le 10 kalama) ma inu i lenei vaega i le afiafi, mo se faataitaiga. O le vasega ua fuafuaina mo le lua i le tolu vaiaso,
  3. lauti mai fugalaau fugalaau o se tasi fofo sili ona lelei e mafai ona faʻaitiitia lelei le kulukose o le toto,
  4. O le kulino e lauiloa i le maʻisuka. E fautuaina le faʻaaogaina e le gata o fatu, ae ia saunia foi ni mea aoga mai le puipui o ona pulou. O se fua masani lauiloa: tasi selau kalama o mea e faʻaaogaina mo le 250 ml o le vai inu, vevela mo le kuata o le itula, faʻafefe, ave 10 ml tolu taimi i le aso, aʻo leʻi 'aʻai,
  5. o le aoina lelei o togalaau: laʻau faila, vao vao, siamu centaury, aʻa o le pa, poloka birch ma mint leaves ua fefiloi i le tutusa tutusa. E fa sefulu fuga o le faʻafefiloi e faʻaaogāina i le 500 ml o le vai inu i totonu o se vevela mo le tolu itula. Ave 60 moli faatolu i le aso, aʻo leʻi 'ai.

E sili pe afai o le a faʻaumatia e le tagata maʻi mea nei i aso taitasi: cilantro, pasili, pi, letus.

Afai ei ai se maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ma o le setete o le soifua maloloina e masani lava

E le o taimi uma e lagona ai e le tagata maʻi uiga o le mea moni o le suka i lona toto ua siitia.

Mo le toatele, e oʻo mai lenei mea o se mea e ofo ai, lea e maua i se avanoa, i le isi suesuega faʻapitoa faaletino pe i lalo o isi tulaga.

E taua le malamalama: o le tino o tagata taʻitoʻatasi o le tagata lava ia, ma afai e te le lagona ni faʻafitauli, e le o lona uiga ua latou toesea.

E tatau ona togafitia le Hyperglycemia i soʻo se tulaga, pe a oʻo i se tasi aso, o le a maualuga le maualuga o le kulukose i tulaga maualuga, lea e mafai ona muta i le le mautonu.

O aʻafiaga o le suka maualuga i le maʻisuka

E taua le iloa! I le gasologa o taimi, o faafitauli ma le maualuga o le suka e mafai ona oʻo atu ai i le tele o faʻamaʻi, e pei o faafitauli i le vaʻaia, paʻu ma lauulu, maʻi o le tino, gangrene ma e oʻo lava i tumutumu faʻamaʻi! Na aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻamautuina a latou gaʻo fiafia ...

Afai e maualuga le suka i le toto mo se taimi umi, toetoe lava o potu uma o le tino e mafatia:

  • faʻalavelave faʻafouina o le tino ma le tino e faʻalavelaveina,
  • o se tagata e sili atu ona faigofie i ituaiga eseese o faʻamaʻi pipisi,
  • auala masani i totonu o le toto masaa o loʻo faʻalavelaveina, lea e masani ona oʻo atu i le thrombosis,
  • o loʻo i ai se maualuga maualuga o le a maua e le tagata maʻi se faʻafitauli o le maʻisuka, ma o le a paʻu le tagata i se pa,
  • o le cardiovascular system responds with a higher level of pressure blood, which significantly increases the risk of strokes and heart attacks,
  • e masani lava ona tetee atu i le tala o le glycemia, o se vaega faʻaleagaina o le mamafa o le tino o loʻo matauina, faapea foi ma le faateleina o le "leaga" cholesterol,
  • Faʻasaga i tua o le maualuga o le maualuga o le kulukose, le ketoacidosis o le maʻisuka, lea na matou taʻua i le amataga o le tusiga, e mafai ona atiaʻe. E le gata i lea, e mafai e se tagata ona atiae le polyneuropathy o le maʻisuka, lea e masani ona iu i le le atoatoa ona o le leiloa o vae.

I tulaga ogaoga, pe a le ave pe leai ni fua e faʻaitiitia ai le kulūkose, o le tagata maʻi e feagai ma se taunuʻuga leaga.

O le mea e leaga ai, i le leai o ni togafitiga talafeagai, e vave ona alualu i luma le faafitauli. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o le tino o le tagata maʻi e maualalo ai le lagona o suauu toto i le inisalini, ma o lenei mea e mafua ai le sili atu o le taimi, siama ma tissu "vaai" le leaga ma le leaga.

Vitio faʻatalanoa

Le faʻaitiitia o le toto maualuga i le vave ma le lelei i le fale:

O le tulaga e mafai ona faʻamaonia, ae o le auala e tatau ona faʻamalamalamaina - inu vailaau, meaʻai lelei, faʻamalositino ma mulimuli i fautuaga a le fomaʻi e mafai ona maua se olaga umi ma faamalieina mo se maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga