Eseesega ma foliga o le maʻi pancreatite ma le gaʻo

O meaola uma i totonu o le tino o le tagata ua vaevaeina i matala o le manava mai fafo, lea e faʻamalosi ai le pulelasi i fafo, mo se faʻataʻitaʻiga, i luga o le paʻu (afu) poʻo le lumena o le digestive tract (bile), ma gland o le gaioiga i totonu, lea e maua ai hormones (faʻataʻitaʻiga, thyroid thyroxine, corticosteroids adrenal ) O le pancreas e faʻaaoga i ituaiga uma i le taimi e tasi. E maua ai enzymes talafeagai mo le gaogao i totonu o le inumaga laiti, faʻapea foi le insulin ma isi hormones.

O le pancreas o loʻo i ai se foliga lautele ma faʻalelei, o loʻo i le pito i luga, i tua o le manava. O se faʻamaʻi lea e tupu aʻe ai le mumū o le pancreatitis.

O le pancreatitis e matua afaina pe a tutupu vave faʻamaoniga ma faʻaauau mo le tele o aso, ma e masani ona faʻagasolo i le taimi o le faʻaleagaina o le faagasologa o tausaga.

Aisea e tupu ai le pancreatitis?

O elemene oona e maua mai i le pancreas e masani lava ona faʻagaoioia i le tootoo laiti. Afai o le toe faʻafouina i totonu o le gland, latou te faaleagaina ai lona tino ma mafua ai le mumū. O le auala lenei e masani ona atiaʻe ai le pancreatitis. Faatasi ai ma osofaʻiga faifaipea o le tino pancreatitis, o le maʻi e mafai ona alu i se foliga masani.

O mafuaʻaga taatele o le faʻamaʻi:

  • gallstone faamaʻi
  • ava malosi mo le taimi umi,
  • nisi o siama
  • uiga faʻamaoni
  • afaina o le tino
  • manuʻa
  • pancreatitis e mafai ona tupu e avea o se faʻalavelave taotoga poʻo le faʻaaogaina o vailaʻau,
  • ulaula
  • cystic fibrosis.

I le 15% o mataupu e maua i le pancreatitis ma i le 25% i mataupu masani, e le mafai ona iloa le mafuaʻaga.

O meaola uma i totonu o le tino o le tagata ua vaevaeina i matala o le manava mai fafo, lea e faʻamalosi ai le pulelasi i fafo, mo se faʻataʻitaʻiga, i luga o le paʻu (afu) poʻo le lumena o le digestive tract (bile), ma gland o le gaioiga i totonu, lea e maua ai hormones (faʻataʻitaʻiga, thyroid thyroxine, corticosteroids adrenal ) O le pancreas e faʻaaoga i ituaiga uma i le taimi e tasi. E maua ai enzymes talafeagai mo le gaogao i totonu o le inumaga laiti, faʻapea foi le insulin ma isi hormones.

O le pancreas o loʻo i ai se foliga lautele ma faʻalelei, o loʻo i le pito i luga, i tua o le manava. O se faʻamaʻi lea e tupu aʻe ai le mumū o le pancreatitis.

O le pancreatitis e matua afaina pe a tutupu vave faʻamaoniga ma faʻaauau mo le tele o aso, ma e masani ona faʻagasolo i le taimi o le faʻaleagaina o le faagasologa o tausaga.

O a ni faailoga o le maʻi?

I totonu o le pancreatitis, o le tiga e tupu i le pito i luga. E mafai ona avea ma vele o le herpes, tuʻuina i le tua, e masani ona faʻateleina pe a uma ona 'ai (aemaise lava pe a' ai meaʻai gaʻo). Lavea le vevela o le tino, afu, vomiting e aliali mai. E vave tele le faʻamalosi.

I le pancreatitis e masani ai, o le tutusa o faailoga, o le paʻu o le mamafa e fesootai ma i latou (talu ai ona o le pancreas e taua tele i le gaʻoina). O le nofoa e avea ma mea manogi, suamalie, leaga le fufuluina o puipui o le pesini faletala, maua mai se manogi le lelei.

Afai o le faʻamaʻi e oʻo atu ai i le faaleagaina o le endocrine, o le inisalini o le gaosiga o le gaosiga. E maualuga le kulūkose o le toto, e mafai ona atiaʻe le maʻisuka.

E uiga i togafitiga

O le pancreatitis o se mea e le lelei. O le mafuaʻaga mo lona atinaʻeina i foliga masani ma le tumau o le fesuiaiga, poʻo le faʻaleagaina o le tino i lalo ole aʻafiaga o soʻo se mea e iai se mea faʻaleagaina:

  • meaai tele,
  • sili atu gaʻo po o meaʻai vevela
  • sili atu aofaiga po o, i se isi itu, leai se popo,
  • ava malosi
  • vailaʻau
  • toxins
  • faʻaleagaina masini i le gland.

O loʻo i ai mea e mafua mai pe mafuaʻaga e mafua ai le lamatiaga o le pancreatitis. O lenei popolega, maʻitaga, faʻasologa o le gafa, e afaina ai foi togafiti o le gastrointestinal tract ma le system hepatobiliary - gastritis, duodenitis, cholecystitis, cholelithiasis.

Telefoni

O lenei mea e faatatau i suiga e tutupu i le pancreatic tissue pe a tupu se mea e le afaina. O le eseesega i le va o le pancreatitis ma le masaniga masani e faapea o le tele o tulaga le masani ai ua faia:

  1. O le ogama edema o le gland, ma e masani ona latalata atu i le fausaga faʻaanatura o le afaina o le manava.
  2. O le inflammation i le taimi lava e tasi e maua ai se vaega tele o le okeni.
  3. O loʻo i ai le afaina ma vaega o le necrosis o se taunuuga o le gaogao o le tagata lava ia e ala i elemene ua faʻamalosia e vave ona salalau i le atoa o le mafiafia o le tino (parenchyma), faʻatasi ai ma le faʻaopoopoga o se faʻamaʻi ile microbial - purulent foci.

O le pancreatitis o aso nei o loʻo faʻaalia mai i le i ai o suiga fibrotic - o lona uiga, i le sui o laufanua faʻamalosi o le gland ma fesoʻotaʻiga e le mafai ona faia galuega e tatau ona faia mo le gaosia o enzymes ma hormones. O loʻo i ai ni mea e le lelei, o lona uiga, o vaega o le oti, e ui i lea, latou te faasolosolo malie, e aunoa ma le pueina o le mafiafia atoa o le parenchyma. O le taunuuga o le atrophy, lea e mafua ai le vaivai o le tino o le okeni.

O le mea lea, o le pancreatitis mai le mea masani o loʻo faʻaalia mai i le faʻaogaina o le taulaʻi o le inflammatory ma le tele o suiga o le necrotic.

Faatasi ai ma le filifiliga muamua, ua vave faaumatia le parenchyma, i se mataupu o itula ma aso, ma le lona lua - faasolosolo malie, i le tele o masina ma e oo lava i tausaga.

I laʻasaga

I le ituaiga mumu mumū, o laasaga o le edema (e aunoa ma ni faʻafitauli) ma le necrosis (faʻamaʻi pe pisia) e iloga. O lona uiga, i le taimi muamua, e faateleina le lapopoa o le gland, o le mamafa i ona ala e faateleina, o le malosi o enzymes ua amataina ma o le tino e amataina le oti, lea e fesootaʻi atu i le lamatiaga o le faaopoopoina o masini microbial ma le fatuina o le purulent foci.

Afai o se afi mumulu, o loʻo mataʻituina vaega nei:

  • toe faʻafoʻi (faʻavavevave) faʻatasi ai ma se ata iloga ata,
  • faʻamalologa (faʻasalaga o faʻaaliga) - e mafai ona atoatoa (e aunoa ma faitioga e uiga i le setete o le soifua maloloina) poʻo se vaega (faʻasaoina o soʻo se faailoilo le lelei e leai se aafiaga taua i le gasegase mafai ona galue ma gaioiga).

O le eseʻesega o loʻo taoto i le mea moni o faʻamatalaga o le foliga laʻititi e tupu faafuasei ma faateleina i totonu o ni nai itula, ma o le mimita tiga e tumau pe a ma le 3-6 vaiaso, pe a maeʻa le laasaga o le taunuuga - poo le gland ua leiloloa lana galuega (lea e mafai ona tupu i le kopa tele e oo lava i le le amataga o le faʻamaʻi), poʻo le maeʻa poʻo le vaega foi o le faʻaleleia.

I le taimi masani, o le amataina o faailoga e mafai ona faafuasei, e aunoa ma le "vailaau" i le ituaiga o leisa po o le le lava o le fiaai, ae o le pancreas ua uma ona sui le tino e le mafai ona aveesea e tusa lava pe lelei togafitiga. O le mea lea, o le faʻatulagaina o le "toe faʻafoʻi-toe faʻamagaloina" o loʻo tumau pea, ma o le toe malosi atoatoa e le mafai.

E tusa ai ma le ata o le falemai

E ui lava o se fesuiaiga tele o pancreatitis ma le toe foi o se foliga masani e mafai ona tupu faatasi ma uiga tutusa (oona, vomiting, tiga o le tino), o le tele o faʻaaliga faʻaalia o se tasi o ituaiga o faʻamaʻi e iloga:

Faʻavasegaina o le mumū o le pancreatic: tulaga ma vaega

O le taatele i le va o le pancreatitis ma le le mautonu e faapea o faʻamaʻi uma lava e mafai ona tupu i foliga lanu, agavaʻa ma ogaoga.

O le aotelega o le pancreatitis o loʻo i lalo vaega o atinaʻe:

  • Edematous - o se auala agamalu o se uiga lea. O le pancreas e faʻapupulaina le tele, o le a amata ona lagona e le tagata le le toʻa i totonu o le vaega pito i luma, i le itu taumatau ma le tauagavale o le hychochorium. E le o iai le mafaufau o le necrosis;
  • Sterile pancreatic necrosis o se togafitiga talafeagai. Eseese le faʻamapulaʻa pe a aliali mai i luga o le okeni lapoa poʻo le lapisi o meaola oti i luga o le palanyma o le okeni, ma lautele - necrosis e aʻafia ai le parenchyma atoa pe naʻo se vaega tele. E tupu tele - o le masani masani o siama o le gland ua suia i le gaʻo, o le faʻaleagaina o le faagasologa o le alualu i luma lemu, o le afaina - o le sua o le pancreatic e amata ona eli ai parenchyma tissue ma vaʻa toto o le gland, fefiloi - ei ai faailoga o le gaʻo ma le hemorrhagic.

O le maʻi pipisi o le necrosis o le mea sili lea ona ogaoga, faʻalavelave leaga o le pancreatitis, e mafua ona o faʻalavelave tuga-septic.

O le tino pancreatitis e mafai ona oʻo atu i le maliu o le maʻi. O le mafuaʻaga o se faʻalavelave faʻafuaseʻi - tele le faʻailoga o le okeni. O se faʻafitauli mamafa lenei o le tino i le faʻavavevaveina, lea e faʻaaogaina ai le tele o polokalama taua i le taimi e tasi. O faʻafitauli vave e mafai - purulent-septic leions.

Avanoa i vaitaimi e faʻaalia ai le faʻataʻitaʻiga o le tino o le pancreatitis, o fomaʻi na tofia igoa taʻitoʻatasi i vaega o faʻamaʻi:

  • Enzymatic - tumau i le 3-5 aso mai le amataga o le faʻavavega o le pancreatitis. A o faagasolo lenei vaitau, e amata ona fai le foceni faʻamalosi. Faʻamālōlōina togafitiga, o loʻo aʻafia ai vaega o loʻo aʻafia i mea e puipuia ai fesoʻotaʻiga, o le faʻamaʻi le alualu i luma.
  • Faʻaauau - e tumau mai le 6 i le 14 aso. O se faʻamatalaga faʻapitoa o le ita e tupu i le foo o le tino maliu. O lenei faailoga e faʻaalia e ala i le fausia o se mea e ulufale ai i le suʻesuʻeina o le pancreas, o vaega o lymph ma le toto e faʻapipiʻi iai.
  • Sequestration - o le vaega e amata ona tupu i le 15 aso mai le amataga o le maʻi. O le faʻaalia o kiona ua le faʻamaoni poo purulenti ma fistulas i luga o le 'upega tafaʻilagi o nofoaga faʻasolosolo e taua.
  • O le iuga - e tupu pe a mavae le 6 masina pe sili atu foi. O loʻo toe faʻafoʻisia se tagata pe o loʻo leaga lona tulaga.

Ona o mafuaʻaga e ono faʻaosofia ai le pancreatitis, o le togafitiga na vaevaeina i:

O le masani o le pancreatitis e masani ona maua faalilolilo, i lalo o le uiga o le ate po o le maʻi o le tui, e lata i le pancreas. Faʻasolosolo i se foliga o le asymptomatic, o suiga faʻapitoa i le pancreas e maua i se avanoa faʻatasi ma le ultrasound o isi mea toto. Ole fomaʻi e mafai ona tumau 5-10 tausaga.

Faʻailoga pancreatitis faʻatasi ma faʻamatalaga faʻapitoa e vaevaeina i le 4 vaega. E tofu lava ma mea e fai ma sui i ni fesuiaiga eseese o faʻalavelave ma le ogaoga o le tiga:

  • Ou tulaga. E le o iai le atoatoa o le pancreatic. O se tagata e faʻalavelaveina e le tiga o le manava, lea e mafai ona toe faʻafoʻi pe tumau.
  • II tulaga. O suiga faʻapitoa e aʻafia ai le endocrine (maua mai le insulin ma isi hormones) ma exocrine (maua mai le sua pancreatic juice) o se vaega o le gland. E mafai ona faʻagasolo le faʻaleagaina o le faʻaogaina o le ita ma le tigaina.
  • III tulaga. O loʻo faʻaalia mai le le atoatoa o le exo- ma le endocrine ma le ogaoga o tiga e manaʻomia ai le faʻamaonia i le taimi o faʻasalaga.
  • IV tulaga. O le malosi o le tiga e faaitiitia, ona o loo i ai se "mu" o mea ua faaleagaina ma namu finauga o le gland.

O le a le eseesega i le va o le pancreatitis ma le tumau

I le taimi o le faigata, o le pancreatitis e masani ona tupu ma faʻamaoniga e masani lava e le ese mai faʻamaoniga o le tino o le maʻi. Ae o mafuaʻaga o nei maʻi, e leai foi ni a latou feeseeseaiga. Mo nei faʻamaʻi, o faʻaogaina tutusa metotia faʻamaʻi e faʻaaoga. Ae o togafitiga e faʻamalolo i auala eseese, tuʻuina atu mafuaʻaga o faʻamaʻi, o le i ai o faʻafitauli, ma le malosi o le tiga.

O le afaina o le pancreas e faʻaosofia e mafuaʻaga i fafo ma totonu:

  • Leai le soifua maloloina, ola le ola.
  • Ava malosi, ulaula.
  • Le faʻaleagaina o le gallbladder, le biliary tract.
  • Vaʻaiga faʻasologa.
  • Manua o le pancreatic (o se taunuuga o se manua ogaoga, i le taimi o le paʻu, ao faia le taotoga).
  • Faʻaaoga umi o vailaau faʻasaina pe faʻamalo.
  • O le vavalalata o vaʻavaʻai ma toto toto o le gland.
  • Faʻailoga o le gastrointestinal tract: maʻi o le peptic, faʻaleagaina o le manava, duodenum.

O se tagata faigofie o le a le mafai ona iloa manino mai le pancreatitis masani, pe a oʻo i le taimi mulimuli na oʻo i le vaega o le vevela, talu mai le taimi nei o loʻo i ai i le tagata maʻi ni faʻamaoniga o uiga uma o maʻi e lua:

  • manua,
  • taoto, vili,
  • maualuga le vevela
  • solia le nofoa.

O isi faailoga o pancreatitis ogaoga ogaoga o le mateʻa, vomiting, lea e tupu vave pe a uma ona 'ai, o nisi taimi faʻatasi ai ma se faʻafefiloi o talo. Faʻasolosolo i se faʻalavelave tele o le pancreatiti, o le paʻu o le tagata maʻi e suia i le eleele. E i ai foliga o Cyanotic i luga o le paʻu o le pute, lea e faʻaalia ai le faʻafanoga o le parenchyma ma le ulufale atu o le toto i totonu o le tino.

O le eseesega i le va o le pancreatitis ma le masaniga masani o le maʻi o loʻo i ai i le mea moni o faʻamalosaga o le muamua e mou atu i totonu o nai aso, e maua ai le agamalu o le maʻi ma le faʻaaogaina o togafitiga talafeagai, ma faʻamaoniga o le lona lua, pe a tulaʻi mai tulaga lelei.

O le pancreatitis o le taimi lava ia e lagona ai ona o le tele o tiga i le pito i luga, lea e mafai ona salalau atu i le itu tauagavale o le fatafata, faʻamaonia ai faailoga o fatu fatu. O le tiga e aliali i le itula muamua pe'ā uma ona 'ai meaʻai gaʻo (pe a uma le 15-30 minute). I lenei tulaga, o le tagata maʻi ua pula ma ua manava le manava.

E faʻapefea ona maua le siama

Afai e masalomia le maʻi pancreatite ma o le faʻamalololuga o se maʻi gasegase e faʻamaʻi i le falemaʻi, ae ao le i faatonuina togafitiga, e faʻamalamalamaina le suʻesuʻega e faʻaoga ai metotia nei e suesue ai le paʻu:

  • Aoaoina ma le suʻesuʻeina o le toto. O taunuuga o le fesoasoani muamua e fuafua ai le i ai o le mumū i totonu o le tino, o le lona lua o loʻo faʻaalia ai le faateleina o enzymes digestive i totonu o le toto, lea e masani ona tupu i se ituaiga o togafitiga.
  • Urinalysis O le siʻitia o le amylase (o le enzyme e faʻavaivaia ai gaʻo vailaʻau faʻamalosi i le kulukose) e masani ona matauina i totonu o le pancreatitis.
  • Faʻasalalauina o le peritoneum. Fesoasoani e iloilo le tele o le pancreas, le setete o le gallbladder ma le faʻamalolo. O le lagona o le ultrasound, i le iloa o le ogaoga ma le sili atu ona faigata o le pancreatitis, i aso muamua e 7 o le 50-78%.
  • Endoscopic ultrasound. Fesoasoani e mafaufau i le tulaga tutusa o le gland tissues, lea e le o manino le vaai i ai i le tele o le ultrasound. O le faʻatinoga e faʻatinoina e ala i se paipa na tuʻuina i totonu o le isophagus.
  • Faʻasalalau faʻatusatusa O le lagona o le metotia i le suʻesuʻega o le maʻi pancreatitis ma le faʻavavevave o le taimi masani e lata i le 90%.
  • Radiography e fesoasoani e iloa ai le teuina o suauu calcium i totonu o masini mumu o le gland ma le i ai o ni fausaga.
  • Coprogram. O suʻesuʻega faʻapitoa e faia mo le gasegase ma le tino pancreatitis ina ia mafai ai ona fuafua le aofaʻi o gaʻo, fiber ma gaʻo susu.
  • Suʻega o le elastase. E faʻaaogaina e iloa ai le le atoatoa o le pancreatic i le amataga. O le suega o le elastase e iai le 100% faʻamaoniga lelei, faʻamaonia (leai se mea sese i le siama) - 96%.

O lea e mafai ai e le fomaʻi ona faia se togafiti togafiti lelei, o le faʻamautinoaina o le pancreatitis mataga ma le gaʻo e faʻatinoina e faʻaogaina ai auala eseese. Latou te aofia ai se numera o suʻesuʻega o masini, suʻesuʻega o suʻesuʻega o meaola faʻapitoa (feces, urine, toto) ma le mataʻituina o faʻamaʻi.

Togafitiga o se tagata maʻi i le tino pancreatitis o loʻo faia i totonu o se falemaʻi. O loʻo ia faʻamaonia se meaʻai fiaai, faʻasolosolo, pata i le saline, fualaau faʻasaina e poloka ai le gaioiga o le enzymes digestive. I tulaga vaivai, o le a mou atu faailoga mo le 2-3 aso.

O tagata maʻi masalomia o le peritonitis e tuʻuina atu le tafe o le peritoneal. Ua faʻamamaina le vevela o le manava i le salifa o le tino e ala i paipa. I tulaga maualuluga, e tatau ona faia se taʻaloga e aveese ai ni mea e le o le vaʻaiga poʻo vaega o se okeni.

Faatasi ai ma se faʻagasologa masani o togafitiga, o le tiga e faigofie ona taofia i le matelaina ma meaʻai, lea e tatau ona faʻataʻitaʻiina e se fomaʻi. I mataupu faigata, pe a faigata le maʻi ile maʻi ole maʻisuka poʻo cholelithiasis, ole falemaʻi ile falemaʻi ma faʻamaonia togafitiga.

I le leai o se aʻafiaga, o le tagata maʻi e maua i le pancreatitis e mafai ona faʻataʻitaʻiina togafitiga faʻasolosolo, foliga o le ulu poʻo se isi vaega o le gland, poʻo le taotoga o se vavaega vaʻavaʻa pe faʻaaogaina.

Faʻaiʻuga

O le gasegase o le pancreatite e maua ai le lua ituaiga o faʻafitauli:

  • Muamua. Tulaga o le taufaamatau i luga o le tala o le telefoni ma le tachycardia pancreatic. Hepatic, faʻalavelave le aoga, enzymatic peritonitis, gaioiga o le loto, vavao, faʻaleleia o uila.
  • Late. Latou te aliali mai i le vaiaso lona lua o le faʻamaʻi, ona o le siama, i le foliga o le purulent pancreatitis, toso i totonu o le manava o le manava, fistula i le pancreatic parenchyma, toto i totonu o le mea oona, toto oona.

O faʻalavelave nei e faʻaalia ai le pancreatite o le gaʻo:

  • O le maʻi suka o le taunuuga o le le lava o le gaosiga o le inisalini e le gland.
  • Laʻau faʻalavelave - o le mafuaʻaga o le faʻaaogaina o le talo pele i maʻa poʻo le neoplasm.
  • Faʻafitauli faʻapitoa (phlegmon, toso, parapancreatitis).
  • O le maualuga o le palakalafa - e tulai mai i se talaaga o le faateleina o le mamafa i totonu o vein vevela.

I le leai o togafitiga ma le isi atinaʻeina o le masaniga masani o le maʻi, faʻafitauli faʻapitoa e fai: afaina o le manava, faʻaleagaina o le ate ma fatugaʻo, gasegase i le mea oona, mea paʻu o le mamafa, ma le paʻu o le tino.

O le fea fomai e tatau ona ou faafesootai mo se fesoasoani

O fomaʻi eseese e mafai ona togafitiga le togafitiga o le mumū o le paʻu:

  • Lapatai pancreatiti. Tagata faigaluega a le falemaʻi na latou auina atu le tagata maʻi i le toe faʻaleleia ma le fomai tipitipi. Ona faʻamoemoe lea o le tagata maʻi i le matagaluega o taotoga poʻo le gastroenterology.
  • Faʻailoga pancreatite O le tagata gasegase e liliu atu i le fomaʻi faʻapitoa, o lē na te filifilia le tagata gasegase togafitiga pe a maeʻa le suʻega poʻo le taʻitaʻiina o ia i le gastroenterology. I mataupu faʻalavelave, o le togafitiga e faʻaalia.

Puipuiga ma togafitiga

E mafai ona puipuia le tupu mai o le tino pancreatitis ma le faʻavavevaveina o le faʻagasologa masani o togafitiga e ala i le mataʻituina o togafitiga nei:

  • Meaʻai talafeagai.
  • Teenaina o le ava malosi.
  • Soifuaga ola malosi.
  • Vaʻaia togafitiga o gasegase gastrointestinal.

Aua e te lafoaia soʻo se mea na lisiina. Soʻo se faʻasalaga e mafai ona mafua ai se faʻafitauli matuia o se tulaga faigata. I totonu o le pancreatitis, o le oti e mafai ona tupu i le popo fou o le faamai ona o se tulaga faateʻia e mafua ai le tiga ma le inu o le tino. E le tatau foi ona le amanaʻiaina e tagata e sili atu i le pancreatitis le fautuaga na fautuaina mai e le fomaʻi. O le le usitaʻi e taʻitaʻia ai faʻafitauli o le tele o mafuaʻaga e mafua ai le oti.

O le a le meaai e talafeagai mo le pancreatitis

I totonu o le pancreatitis i totonu o tagata matutua, e taua tele le mulimuli i se meaʻai pe a maeʻa le taimi fautuaina o le anapogi, lea e masani ona faʻaaluina e le tagata maʻi ile falemaʻi.

Faatasi ai ma lenei ituaiga pancreatitis o maʻi o loʻo faʻaalia se taumafa malosi Numera 5, lona muamua filifiliga, mulimuli ane liliu atu i le lomiga lona lua o lenei taumafataga.

O le taumafa Numera 5 ua faatonuina i le maʻi pe tusa o le lua po o le fa aso pe a uma le osofaiga. Meaʻai ma lenei taumafa e fai i ni vaega laiti e tusa ma le 5 pe 6 taimi i le aso. O isi taumafataga, i le va o autu autu, e le faatagaina.

E taua le tausisia o le uluai lomiga o le meaai Numera 5 mo le itiiti ifo ma le fitu aso. O lona sini autū o le faʻaititia o le galuega faalilolilo i fafo o le pancreas ma le faiga sili ona malu mo le faʻaogaina o le tino.

I le vaega muamua o le meaai lona lima, o oloa uma e tatau ona tautua i se foliga mamā, mafanafana. I luga o lenei fesoʻotaʻiga e mafai ona e iloa e uiga i taumafataga sili ona lelei mo meaai lelei.

O le lomiga lona lua o le taumafataga o loʻo lagolagoina ai se lagona agavaʻa i luga o le vaega o meaʻai ma faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le gall gll. I le taimi lona lua o le meaai lona lima, faʻatasi ai ma vaʻa asu, o ipu e faʻafeiloaia i totonu o se mea e tao ma gaosia.

O le tulaga mama-faapei o ipu e faasolosolo lemu i totonu o le tulaga masani (i fasipepa, pusa, fasi pepa), ma le kukaina lelei o meaai. O le vai vevela o ipu e tumau pea le mafanafana.

O le taumafataga e pei ona faatonuina mo le tele o le pancreatitis i tagata matutua e aofia ai le mama mama o le vegetarian soup, o le gaʻo susu gaʻo ma iʻa, gaʻo susu e fai i le fale ma ni ipu e faavae i luga, falaoa mafolafola i le ituaiga o meaʻai, semi-viscous, cereal cereals.

E tatau ona lafoai faʻamaʻi oloa e mafai ona faʻaosoosoina ai le gaosiga faaopoopo o enzymes pancreatic (pancreas) - gaʻo, falai, faʻapea foʻi ma oloa oona.

Fomaʻi fautuaina ia maʻi tagata maʻi i le taumafataga Nu 5 mo se vaitaimi uumi, lea e mafai ona oʻo atu i le valu masina, ma tusa lava pe maeʻa e tatau ona e mulimuli i mataupu faavae o taumafa lelei. Muamua, vave le teenaina o le taumafa e lamatia ai le tafe o le faamai i se foliga masani.

Saili le lisi o oloa gaosia mai le protein mo le paʻu mamafa.

E faʻapefea ona atiaʻe le tino pancreatitis?

Faʻaauau le pancreatitis ona o le faʻatoagaina o enzymes, e mafua ai le faaleagaina o le tino o le okeni, le pancreas. O le atinaʻeina o lenei tulaga e mafua ai le tele naua o le galuega faalilolilo o le gland, o se suiga i le tuufaatasiga (faateleina le viscosity) ma le suavai o le vai inu.

I le faagasologa o ia ituaiga o maʻi, e ono foliga mai o se vaega o le gaʻoina o le pancreas (pancreas).

O le faʻasolosolo ona tupu vave vave ma matautia i le taimi lava e tasi o faʻalavelave faʻafitauli ma le mafai mumu le necrosis.

O le tulaʻi mai poʻo le faʻaalia o lenei togafitiga e faafaigofieina e nisi o mafuaaga eseese.

O a mafuaaga mo le faʻaalia

O le pancreatitis e masani ona mafaufauina o le taunuuga o le inu ava malosi ma le 'ai o meaʻai ma gaʻo. I tulaga lamatia o mamafa tele tagata 30-60 tausaga ma tagata ei ai le ava malosi. Ae o le tele o mafuaʻaga e afua mai i lenei maʻi e lautele atu.

O le mea lea, o mafuaaga o le tino pancreatitis o:

  • O le taumafa o le ava malosi - e oʻo atu i le 40% o mataupu uma o le panicreatitis ogaoga e mafua mai i lenei mafuaʻaga,
  • O le faamaʻi o le maʻa - o lenei mafuaʻaga e oʻo atu i le 20% o faʻamaʻi,
  • Taumafa le lelei - o mea ua fai ma vaisu i gaʻo ma falai, mea vevela ma ulaula e mafai ona iai se aʻafiaga leaga e mafua ai i lenei maʻi matautia,
  • Le aʻafiaga o fualaau i luga o le okeni (pancreas) - tetracycline, metranidozole ma nisi vailaʻau faʻamaʻi,
  • O faʻamaʻi pipisi o le endocrine (e mafai ona tupu ona o le maualuga o le parathyroid gland),
  • Iniseti (herpes, mycoplasma, sepsis, dysentery), e aʻafia ai le pancreas ma le totoga i totonu o le necrosis purulenti, e mafai foi ona mafua ai se pancreatitis,
  • Faamai ogaoga.

O a meaai e faʻasaina i le taimi o le faʻalavelave

I le taimi o le taumafataga Nu 5 o loʻo faʻamalolo mo le pancreas, o nisi ituaiga o oloa e le taliaina e faʻaaoga. Seʻi vagana ai vasega teena o le ava malosi, falai ma gaʻo. O lapisi faʻatasi ai ma le faʻaleagaina o aafiaga i luga o le mucous membranes, faapea foi ma oloa e le mafai ona maua, e matua vavae ese mai le meaai.

I le taimi o se taumafataga mo le tino pancreatitis, mo togafitiga togafitiga, e fautuaina tagata matutua matutua mamafa inu, e aofia ai vai inu, ae e tatau ona manatua lena faʻasaina mea inu gaʻo. E tatau ona leai ni gaʻo vai inu (Smirnovskaya, Borjomi, Slavyanskaya).

E taua le iloa!I le togafitiga o pancreatitis, o oloa e pei o le mufini, meaʻai (garlic, sipisi, pepa), vailaau, falai, gaʻo, meaai kuka, musigilima, ulaula masi, gaʻo gaʻo gaʻo, vaʻa faasao faasao..

Manatu faʻapitoa: o le a fesoasoani le anapogi i se foliga tele?

O le matelaina o le matelaina mo le tino pancreatitis ua faʻaalia mo le lua pe fa aso. E mafai ona matua faʻaitiitia le ala o le faʻamaʻi. O lona sini autu o le tuʻuina atu o le mālōlōga atoa ma malolo i le pancreas.

O le mea lea, o le teenaina le taumafa pe togafitia i le fiaai, o le mea moni, e fesoasoani e laveai le ola o le maʻi. E faʻaalia manino e tagata popoto lena mea O le matelaina o le fia taumafa mo pancreatitis o se mea tatau.

O le sui ole Fomai Faʻafomai, Eliseev Alexander Gennadevich, o le gastroenterologist, e talitonu o le anapogi le tumau e talafeagai, ma o le taʻiala sili o le togafitiga o le togafitia o le pancreatitis ogaoga i tagata matutua o le tausisia o meaʻai, i le faaiuga o le taimi anapogi.

O Alexander Barvinsky, o se fomai, o se tagata poto faapitoa i le anapogi, o le manatu, e pei o le tele o isi fomaʻi, o lena anapogi anapogi e aoga pea. O le viliina o togafitiga ua leva ona avea ma fomaʻi masani.

O vaitaimi o anapogi e filifilia taitoatasi ma le laina mai le 2 i le 7 aso. Ae o le anapogi o le anapogi e tatau ona aofia uma ai se vaitaimi o le fiaʻai ma se taimi lavelave o le aluese mai - o se meaʻai.

E taua le manatua!O le matelaina o le taumafa e faia, i le tino o le pancreatitis, e tatau ona i totonu o se falemai i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. I lenei tulaga, e tatau ona i ai se vai tele (o se teuteuga o salu o le rosa, vai vaivai, o le vai ma vaiinu). I le togafitiga o le tino pancreatitis, i le taimi o le matelaina o le fiaai, ina ia faʻaitiitia ai le inupia o le tino, e fautuaina e faʻaaoga se paʻu vevela o le kulukose.

O le mea lea, o le taumafataga mo le pancreatitis o se mea taua, pe a le fai mai, o le vaega autu o togafitiga. Faʻaaloalo i ai e taua tele mo se taunuuga lelei o togafitiga. E tatau ona manatua lena mea O le solia o fautuaga a le fomaʻi e mafai ona oʻo atu ai i aʻafiaga ogaoga - o se tulaga masani o lenei maʻi.

O le vitio o loʻo faamatalaina ai se auala e faʻamalolo ai le paʻu i le fale ...

E uiga i meaʻai o le pancreatitis ...

E uiga i mafuaʻaga, faʻamaoniga ma togafitiga o pancreatitis.

Pancreatitis Classification

O le masini o le atinaʻe o pancreatitis e faʻavae i le faateleina o le uta i totonu o le ala, ma o enzymes o loʻo ulufale i totonu o fusi o le toto i totonu e faaosofia ai le faʻaogaina o le faʻaogaina. Afai e maitauina se pancreatitis ogaoga (i lenei tulaga o loʻo tatou talanoa e uiga i le necrosis), ona o mai lea o le maʻi ma le siama o se vaega taua o le pancreasitis.

O le le amanaiaina o faailoga ma le le lava o le togafitiga e mafua ai le aʻafiaga o le gaʻo o meaola o loʻo siosiomia ai le pancreas, o se taunuuga, o le faʻaleagaina o le togafitiga e salalau atu i isi totoga o loʻo maua i totonu o le fale.

Afai e ulufale atu le enzymes digestive i totonu o le manava o le manava, e mafai ona tupu aʻe le peritonitis. I lenei tulaga, o le toesea o togafitiga e mafua ai le faʻataʻitaʻiga le lelei - o se taunuʻuga leaga.

I galuega faafomaʻi, ituaiga ma ituaiga o pancreatitis e iloga. Faʻalagolago i le natura o le faʻaleagaina o togafitiga, o le faʻamaʻi o se maʻi tigaina, faʻalavelave le toe faʻaleleia, faʻalogo, tumau ma le faʻamalosia o se ituaiga masani.

Pepa o le tino pancreatiti:

  • O le fetaulaiga o le interstitial e mafua mai i le fula o le pancreas,
  • O foliga vaaia o le hemorrhagia e maua mai i tua o le afaina i le gland,
  • O le necrosis o le pancreatic mumua e o mai faatasi ma le faʻatauvaʻa o le totoga i totonu, o le focus o le pala o le tino ua faia.

I nisi o ata, o le pancreatitis gasegase maualalo e maua mai faatasi ai ma le gaioiga o le inflammatory i le gallbladder - i lenei tulaga, o le cholecystopancreatitis ua maua. O le foliga o le purulenti o loʻo faʻaalia e ala i le fausiaina o le tuleia i le pancreas.

Soo se ituaiga o pancreatitis o loʻo i ai le malosi e suia ai, o lea e mafai ona alu ese mai le tasi i le isi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o foliga vaaia o le hemorrhagic e mafai ona liua i le necrosis o le tino ma le faʻavaeina mulimuli ane o fasi purulentes.

O le gasegase o le pancreatitis e oʻo atu ai i le tele o faʻafitauli - abscesses, vasorrhages, fibrosis, atrophy mea, ma isi mea. I le iai o faʻafitauli, e ono le lelei le faʻasolosolo, e tusa lava pe maua ni vailaʻau lelei.

O le pancreatitis o aso e taʻua o le mumu, o le alualu i luma malie. O se taunuuga, o le fibrosis o masini mūmū poʻo le faʻavasegaina o meaola oona o loʻo tausia. Faʻasaga i tua o lenei fomu, o le faʻamagaloina e suia i le faʻavavevave. O tagata maʻi e masani ona atiaʻe le maʻisuka.

O le masaniga masani e vaevaeina i ituaiga o togafitiga nei:

  1. Asymptomatic (latent) foliga o loʻo faʻaalia i le soifua lelei o le maʻi mo se taimi umi.
  2. O le ituaiga o tiga e sau faatasi ma le tiga faifaipea i totonu o le manava, lea e faʻapupulaina ai le tele i le taimi o le vevela o le maʻi.
  3. Manatu faifaipea. Paʻu syndrome e tupu na o le talaaga o se faʻalavelave sili atu o le maʻi.

O lenei ituaiga foliga masani e pei o le cystic pancreatitis e tupu faatasi ai ma le fausia o kesi. E moni (e seasea lava ona maua) ma sese (maua i le tele o faʻataʻitaʻiga).

Pe a togafitia i le malosi o le pancreatitis, o le a foliga mai o se gaioiga ogaoga o le gaioiga o le inflammatory, ua tuufaatasi ma le vevela o faamaʻi o le duodenum, ate, ma totoga o le gastrointestinal tract.

Faailoga o le tino pancreatite

O le pancreas o se okeni laiti lea e faʻatinoina galuega sili ona taua i le tino o le tagata. E aofia ai le gaosia o enzymes digestive, lea e faamautinoa ai se faagasologa masani ma atoatoa lelei. E faʻapea foʻi ma le gaosia o le inisalini, o le le lava lea e mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka.

O le eseesega i le va o le taimi masani ma le matuia o le faamai e faapea, i le mataupu mulimuli, e faasaga i tua atu o le osofaiga, o le falemai o faaaliga o le faamai e matua faalauiloaina. O le tagata maʻi e faitio i se faʻafitauli ogaoga tigaina ma le faʻamalosi pea, e le fesoasoani tagata e faʻamalolo le tiga.

O le faiga o le atinaʻeina o se osofaiga ogaoga e afua mai i le tuai o enzymes i le pancreas ma le gaioiga o le tino, lea e tau atu i le faʻaumatia o le gland lava ia. Pe a latou ulu atu i le totoga, o le a faʻaalia ai foliga o le oona o le tino.

I le faaopoopo atu i le tiga, o le tagata maʻi o loʻo i ai ni faailoga:

  • Le maualuga o le vevela o le tino, maualuga poʻo le toto maualuga. Faʻateleina le atinaʻeina o le mumū, o le maʻi o le maʻi e vave faʻafuaseʻi, o le vevela e mafai ona oʻo i le 40 tikeri, o loʻo mafai ona iloa le mea e mafai ai,
  • O mata o le tagata maʻi e faʻamaʻaina, o le paʻu ua paʻu. I le leai o se fesoasoani, o le paʻu o le paʻu ua liu lauulu ma le eleele. O le paʻu e malulu i le paʻi, ufiufi i afu paʻu,
  • O se osofaʻiga o le nausea, o luko, vomiting. E masani lava o nei faʻaʻailoga eo mai faatasi ma le gutu malulu, paʻu. Vomiting e le aumaia ai le toomaga, i le vomite o loʻo i ai talo / fasi meaai e leʻi faʻaaogaina,
  • Le lava le fiaʻai. O le 'ai e faʻafefe ai le vomiting. I le amataga o le vaega laititi o le faamai, e le mafai ona i ai se tautalaga o meaai, talu ai o le tulaga autu mo le faaleleia o le soifua maloloina o le tagata maʻi o le anapogi,
  • Faʻalavelave faʻafuaseʻi o le meaʻai, e faʻaalia e ala i taimi e masani ai ma vaʻavaʻa poʻo le faʻasolosolo faaumiumi. E ese mai le pancreatitis, o le fale i le tele o atavali e suavai, faatasi ai ma le fefiloi o fulufiti, o loo i ai ni vaega o meaai e le i laloina,
  • O le Dyspnea e tupu ona o le leiloa o eletise i le taimi o le vomiting.E le gata i lea, o le faateleina o le sosolo ua faaalia, o loʻo i ai le tele o lapisi samasama i le gagana a tagata.

O isi faʻamaoniga o se osofaiga mataʻutia e aofia ai le afaina, faateleina o le kesi, paʻu o le paʻu, ma le samasama o le sclera. Faatasi ai ma nei faailoilo, o le togi e alu mo ni minute, e manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi.

Togafitiga o le tino pancreatiti

O le gasegase ma le chronic pancreatitis o loʻo i ai ni eseesega e le gata i le ogaoga o faʻamaʻi, ae faʻapea foi togafitiga. O le eseesega e faapea e tatau ona taofi se osofaʻiga mataʻutia i lalo o tulaga faʻapitoa, a leai o taunuuga e ono afaina.

Fesoasoani muamua i le tagata maʻi o loʻo i le fale ao leʻi oʻo mai le fomaʻi faapitoa. Ina ia faʻamalieina le tiga, o le malulu e tuʻuina i luga o le manava. O le faʻaaogaina o vailaʻau o antispasmodic, mo se faʻataʻitaʻiga, papaverine, e faatagaina. Ia mautinoa e teena soʻo se meaʻai.

O le faavae o le manuia o togafitiga o le fiaai, filemu ma le malulu. E le fautuaina le auai i togafitiga a le tagata lava ia, talu ai o loʻo i ai se maualuga maualuga o le atinaʻeina o faʻafitauli eseese o le maʻi.

Fesoasoani faʻafuaseʻi i le taunuu mai o le 'au fomaʻi e aofia ai mea nei:

  1. Le folasagaina o se kulupu ma le saline.
  2. O se vailaʻau faʻasaina, mo se faʻataʻitaʻiga, Cerucal i se vailaʻau e 10 mg.
  3. Le tuiina o vailaʻau faʻasaina - Ketanov.
  4. O le tuiina o vailaau faʻasaina i se vailaʻau 250 mg.

Ole tagata maʻi e tatau ile falemaʻi. I le avea ai o se tulafono, i se osofaiga mataʻutia, e le o faʻataunuʻuina le siakiina o le eseesega, talu ai e faigofie lava ona iloa mai isi faʻamaʻi. Afai ei ai se masalosaloga o se ituaiga o pancreatitis, ona manaʻomia ai lea o le togafitiga faʻapitoa. O isi togafitiga e faia ile ofisa ole taotoga.

O se faʻamatalaga mo se laparoscopic taualumaga o se masalosaloga o le vai i totonu o le lua o le manava po o uiga o le peritonitis. E mafai ona faʻataʻitaʻiina lenei faiga ina ia faʻamalamalama ai faʻafitauli o se osofaʻiga mataʻutia.

  • Le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasolosolo e puipuia ai le fulafula o le totoga o le tino ma aveese ai elemene oona mai le toto. Furosemide poʻo le Diacarb ua faʻatulagaina (pepa laupepa),
  • Latou te fautuaina Omez i se fua o le 80 mg i le aso,
  • Afai e iai le fulufulu, o le faʻaofiina o le metoclopramide ma le faʻamalosi e fautuaina,
  • I le taimi laititi o le gaioiga o le mu, e tatau lava ona faʻamaonia le inhibitors o le enzyme digestive. Sui o le vaega o Gordoks, Kontrikal.

Pe a ma le 3-6 aso, o le maʻi e faʻamatalaina le fiaai ma le inu vai inu. I ni faʻafitauli matuia o le maʻi, o le anapogi e 7-14 aso.

I le tulaga mulimuli, e manaʻomia le tausiga o matua-o le faʻaofiina o le popo ma le suamalie.

Faʻavae o le pancreatitis

I le foliga masani o le maʻi, o suiga o le tino i totonu o masini o le pancreas e maua. O le tele o tagata tomai faapitoa faafomai e talitonu o le eseesega autu i le va o CP mai se osofaiga ogaoga, o le alualu i luma o suiga faaletonu i totonu o le okeni ina ua uma ona aveesea le mafuaʻaga autu.

Faʻasaga i tua o se faʻalavelave mimiti, o le exocrine ma le intrasecretory organ failure ua masani ona maua.

I le atinaʻeina o foliga masani o le faʻamaʻi, e tele taimi e iloga. O le taimi muamua e mafai ona tumau mo le tele o tausaga, o nisi taimi e faʻaalia ai o ia lava o faailoga iloga, ma le vaitau e sau ai faʻasalaga ma se falemaʻi malosi, ma faʻaitiitia ai le ola lelei o le tagata maʻi.

Faailoga o le mumulu umi o le mumū e malosi ma agamalu. E masani lava, i le taimi o le faʻamaʻalogaina, o faʻamatalaga faʻapitoa o loʻo mataituina, lea e faʻaalia ai i latou i se osofaiga matautia o le maʻi.

O le tagata maʻi e fautuaina ina ia mulimuli i taimi uma i se meaʻai faapitoa, inu vailaʻau mo le faʻamalosi o le faʻanoanoa, secret antispasmodic. Fautuaina togafitiga togafitiga ile faalua i le tausaga.

O le mea sili ona faigata o togafitiga o le taumafa. E le o tagata gasegase uma e mafai ona teena togafiti ma ipu e fiafia i ai. O mataupu faavae o meaai paleni:

  1. Faʻasologa o mea taumafa i vaega laiti e oʻo i le 6-7 taimi i le aso. E mafai ona e 'ai seia oo i le 230 g o meaai i le taimi.
  2. Faʻalēaogaina gaʻo, meaʻai vevela, salima ma meaʻai.
  3. Faʻalēaogaina / faʻagataina o le ava malosi.

O sese i meaʻai e faʻaalia i le tiga. E taua tele le 'ai i se oloa faʻasaina, pe a mavae ni nai itula e aliali mai le tiga i totonu o le manava. Le taofi o le tiga, faaaoga fualaau:

  • O le Drotaverine o se antispasmodic lea e fesoasoani e faʻamalolo ai le afaina i le pancreas, i le faasologa, o le tiga o le tiga e faaitiitia,
  • Sparex o se antispasmodic, o loʻo faamatalaina i le gaoioiga myotropic. Faʻamālōlōina gaogao i le gastrointestinal tract,
  • Faatasi ai ma le ituaiga tusitusiga, e mafai ona faatonuina Omez 1 papa maʻa mo aso e tolu. O le faʻasalalauga e faia i na o vasega pupuu ma e pei ona faatonuina e le fomaʻi.

Faʻasolosolo le umi o le maʻi, o tino o le pancreatic tissues ua suia i le gaʻo ma le fesoʻotaʻi, lea e faʻavaivaia ai le gaioiga o le gaioiga o le tino, ma o le mea e tupu ai, o le maʻisuka e atiaʻe, o le a faʻalavelaveina le faʻaogaina o le maʻisuka.

Ina ia mafai ona faʻaitiitia le tiga ma faʻaitiitia le avega i luga o le okeni ua faaleagaina, e manaʻomia ai elenamela digestive. Faʻamatala togafitiga:

O fua mo le puipuia o faʻamaʻi pipisi ma le tumau e aofia ai meaʻai lelei ma masani ai. E fautuaina e faʻatapulaʻa le taumafaina o le ava malosi, aemaise lava i le faʻatasi ai ma meaʻai gaʻo.

E faʻamatalaina i le vitio i totonu o lenei tusiga e uiga i le masani ma le tele pancreatitis.

O le a le pancreatitis?

O le pancreas (pancreas) o se tasi o tino sili ona taua o le tagata. E aafia o ia i faiga nei:

  • elekene o enzymes lea e ulufale i le duodenum, faatulaga le masani lelei o le 'aina o otaota,
  • mimitiina o gaʻo, gaʻo, palatini,
  • o le gaosiga o le inisalini lea e faʻatonutonu ai le taumafaina ma le teuina o le malosi e maua mai i meaai.

I lalo o le faatosinaga o le tele o mafuaʻaga, e tupu ai se faʻaleagaina - faʻaleagaina. E faigofie ona faʻafetaui i fualaau faasaina ma taumafa. Afai e le togafitiina, pancreatitis e atiina ae - o le faʻaogaina ma le degenerative o le pancreas. Faʻafitauli o le faʻamaʻi:

  1. Tipiʻi ese le au o le gland.
  2. Faatoagaina mai o enzymes i totonu o le tino.
  3. Autolysis - faʻaogaina o le tino o le tino.
  4. Atrophy o le pancreas.
  5. Faʻaleagaina o ana galuega tauave.

Aisea e afaina ai le pancreas?

O le atinaʻe o pancreatitis e faʻapogai ai le faʻalavelave i galuega a le faʻaogaina o meaʻai:

  • gallstone faamaʻi
  • vailaʻau vailaʻau o le hepatitis,
  • faʻailoga alofa,
  • pepatic ulcer
  • taunuuga o faʻatinoga i luga o le vaega o meaʻai,
  • gastritis
  • faʻasoesa,
  • vailaʻau
  • tui vavalaʻau.

Mafuaʻaga faʻapogai o faiga faʻaleagaina, talitonu le fomai:

  • afaina
  • gasegase
  • gaʻo, meaai falai
  • afaina o le tino
  • le pulea lelei o fualaau faasaina,
  • allergies
  • toto maualuga
  • maʻisuka malosi
  • atherosclerosis
  • mamanu.

I le lamatiaga mo le atinaʻe o pancreatitis o:

  • maʻitaga maʻitaga ona o le le 'ai o maʻi, le lava o vitamini ma minerale,
  • ava malosi
  • tagata ei ai maʻi faʻapitoa o le pancreas,
  • tagata faigaluega i faʻalapotopotoga o loʻo faʻaaogaina ai vali vali ma varnish, masima o mea mamafa, mea vevela.

E i ai faʻamaumauga i mafuaaga o pancreatitis:

Pasene o le numera o tagata gasegase ma le mumū

Manua i le manava, gaioiga i luga o le mea e gaosi ai meaʻai, inupia ma fualaau faasaina, vailaau

Faailoga o Vai Pancreatitis

  • tiga i luga i le tauagavale o le hypochondrium poʻo le fusi,
  • tuʻuina i lalo o le scapula,
  • tutusa ma se faʻamaʻi o le tiga ma se faʻalavelave fatu.
  • tele
  • fefiloi ma le talo
  • e le aumaia le toomaga.
  • afaina
  • fufulu
  • tiga mai le paʻi.
  • faasino i ai le mumu,
  • sasaa
  • lanu paʻu:
  1. pale - o le taunuuga o le inupia,
  2. samasama - faaleagaina o le ate,
  3. cyanotic - o se tulaga ogaoga.

Faʻaleagaina o galuega a le vaega o meaʻai

  • paʻu paepae i luga o le laulaufaiva,
  • taʻavale
  • faʻanoanoa.
  • fiainu
  • faaitiitia i taimi o le faaitiitia,
  • vevela paʻu.
  • faateleina i le vevela o le tino i le 39,
  • tagi
  • sosolo
  • tiga o le ulu
  • taʻavale

Faailoga o le Maʻisuka

  • matagogo
  • fiainu.

  • maualuga le toto maualuga
  • fatu fatu
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi
  • puupuu le manava.

Faʻasoga taimi o le pancreas

Afai o le faʻamaʻi e sili atu i le tolu masina, e manatu e tumau le tumau. O le inflammation e faʻaalia i se auala alualu i luma, faʻaleaga mea e faaleagaina ai le tino. Faʻataʻitaʻi e fomaʻi ia tulaga o pancreatitis:

  • Muamua - e oʻo i le 5 tausaga, faʻatasi ai ma le toe faʻafoʻi.
  • O le le atoatoa o failautusi faalilolilo o le solia lea o le soona tagofia o mea taumafa, galuega fai fua.
  • O se ala faigata o le atinaʻeina o faiga e le mafai ona faʻafitia: atrophy, maʻi suka, kanesa.

O le faʻavavevaveina o le pancreatitis masani e sui i taimi o le faʻavaivaia o faʻamaoniga. Faʻailoga o le faʻalauteleina o le pancreas:

  • tumau pe leai foi, tauagafau,
  • toso
  • leai o se faʻamalamalamaga manino,
  • maua pe a uma ona 'ai, inu ava malosi, meaʻai gaʻo.
  • afaina
  • o loʻo taoto i totonu o le manava
  • masani ona manava
  • vili
  • leai se manaʻo
  • paleni mamafa.
  • fiainu
  • faaitiitia i taimi o le faaitiitia,
  • vevela paʻu.

  • tiga o le ulu
  • mimiti le muso
  • vaivaiga
  • afu malulu.

Faʻailoga

Iloiloga o le maʻi e amata i se talaʻaga faafomaʻi, suʻesuʻega i fafo. O faʻataʻitaʻiga e aofia ai metotia suʻesuʻe nei:

  • tele, suesuega toto toto,
  • suʻesuʻega enzymani
  • faʻataʻitaʻiga
  • suega fefaʻatauaʻiga,
  • kopi.

  • leitio
  • Faʻailoga o le vevela o le manava,
  • esophagogastroduodenoscopy,
  • faʻatulagaga faʻasolosolo,
  • Endoscopic retrograde cholangiopancreatorygraphy.

Faailoga o pancreatitis e tusitala

O le suʻesuʻega o le faʻaogaina o le faʻaogaina o le pancreas, o latou faʻamatalaga, na faia e fomaʻi, o ona igoa o faailoga ia o le maʻi. Pe a togafitia se faʻamaʻi, faʻaaogaina faailoga o le pancreatitis e faʻatatau i tusitala:

Pancreatitis faʻamaʻi tiga

A e kiliki i luga o se mata, lea ua faʻamatalaina e pei ona taua i lalo:

  • faʻafesoʻotaʻi mafaufau le pute ma le ogatotonu o le pito i lalo i le agavale,
  • vaevaeina i ni vaega se 3,
  • o le mea e manaʻo ai o le fesoʻotaʻiga lea o le vaega lona lua ma le lona tolu, latalata i le pito.

I le suʻesuʻega o le ulu o le gland - 5-6 cm i le itu taumatau, i luga ae o pute, i le va o le laina laina o le tino ma le faila o le laina umbilical.

I le taʻi 4-6 cm mai le pu i le taumatau saʻo.

I le suʻesuʻega o le laina e fesootaʻi ai le ulu ma le siʻu o le gland.

Lanu mumu i luga o le tino (vascular vaserysms).

Soaness, maaleale o le paʻu i le faagasologa o le gaioiga lona valu i le itu tauagavale.

O le leai o se meaola i luga o le puipui pito i luma o le paʻu i le faʻaogaina o le gland (e faigata ona faʻamoemoe i tagata gasegase i se vaega malulu o gaʻo gaʻo).

O le faateleina o le gaʻo gaʻo i le agavale o le pute.

Suʻe toto

O se suʻesuʻega faʻatulafonoina i le suʻesuʻega o le pancreatitis o se suʻega lautele o le toto. E faʻaalia ai le i ai o le afaina i tulaga o:

  • erythrocyte reduction - itiiti ifo i le 3.9 x 10 12 sela / l,
  • hemoglobin reduction - itiiti ifo i le 135 g / l,
  • faʻateleina i sela paepae paʻepaʻe - sili atu i le 9 x 10 9,
  • o se faʻaopoopoga i le erythrocyte sedimentation rate (ESR) - mai le 15 mm / itula.

Faʻatasi ai ma se suʻega o le toto, o le tele o mea nei e mafai ona fai:

  • Enzyme concentration:
  1. lipase - e oo i le 190 U / l,
  2. serum estalase - 0.1-4 ng / ml,
  3. amylase - e oo i le 64 U / l,
  • toto suka - 4.2-6.2 mmol / l,
  • aofaiga ole bilirubin - 8.4-20.5 μmol / l.

Faiga faʻataʻitaʻiga

Faʻasologa (e tusa ai ma faailo o le siʻo)

  • maa i le au o le gland,
  • tele le faateleina
  • le i ai o le saolotoga saoloto i totonu o le ato ato,
  • u.
  • gasegase o le necrotic,
  • fulufulu fulafula
  • fao
  • faiga faʻavavelosi
  • susu.

Endoscopic retrograde cholangiopancreatorygraphy

  • toso taofi,
  • le i ai o le faitau aofaʻi.
  • vaega o mea e gaogao ai
  • maʻa
  • oso i totonu o le valavala.

  • le setete o le vaega mulimuli o le pule o le gland,
  • sphincter o galuega Oddi.

Pancreatitis Treatment

O togafitiga o togafitiga mo le mumū e faʻalagolago i le tulaga o le faʻamaʻi. O se osofaʻiga o le tino pancreatitis o loʻo fautua mai:

  • faʻamaʻi tino
  • fualaau faasaina
  • plasmapheresis
  • meaai meaai.

I le taimi masani o le faʻamaʻi, e taua le faʻateleina o le vaitaimi o le faʻamagaloga. Fomaʻi fautuaina:

  • soifuaga i le olaga atoa
  • ave faʻamalosi o le pancreatic,
  • faailoga faʻapitoa
  • togafitiga o maʻi gallstone, maʻi o le maʻisuka,
  • Faʻasaʻoina o le paleni o le acid-base,
  • vailaʻau togafitiga
  • toe faʻaleleia i se falemaʻi i le faʻamagaloina.

Fesoasoani Muamua

Afai e masalomia le pancreatitis, e manaʻomia e le maʻi ona mautinoa le filemu, valaʻau i se falemaʻi.

Ina ia faʻaitiitia le tulaga, e mafai ona e:

  • nofoa le tagata maʻi i ona tulivae oomi i lona fatafata,
  • avatu i le afa itula 50 ml o vai (e le taliaina e fafagaina),
  • faʻaaoga se poloka aisa mai tua,
  • Fai atu e manava i luga.

A ave le tagata maʻi i le falemaʻi, faʻaaoga e fomaʻi le fua o le sine e faʻamalolo, toe faʻaleleia le paleni o le acid-base. O le fesoasoani muamua e aofia ai togafitiga faʻatasi ai ma vaega o vailaau faʻasaina:

  • faʻamaʻi
  • antispasmodics
  • fomaʻi
  • togafitiga (e le aofia ai le edema o le gland),
  • vailaau faʻamaʻi (faʻatasi ai ma se pepa purulenti),
  • inhibitors inhibitors.

Pancreatitis Medicines

O se vaega taua i le togafitiga o le pancreas ua tuʻuina atu i le faʻaumatiaina o le tiga. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga fualaau faasaina:

  • antispasmodics - Spazmalgon, Papaverine, Drotaverin,
  • painkillers - Analise, Ketorolac,
  • anti-inflammatory - Ibuprofen, Diclofenac,
  • m-anticholinerical fualaau e puipuia ai le malosi o le tino o le tino - Chlorosil, Atropine,
  • H2-blockers (ma tiga tiga) - Famotidine, Ranitidine.

Mo le toe faʻafoʻisia o galuega a le pancreas, o vailaʻau nei o loʻo faʻaaogaina:

  • enzymes - Pancreatin, Mezim, Feso,
  • Homeopathic - Hovert Pankreatikum,
  • ia faʻaitiitia le gaosia o le homone - Atropine, Platifillin,
  • fomaʻi (taofia galuega failautusi) - Sandostatin, Contrical, Trasilol,
  • e taofiofi ai le gaioiga o le gland - Ribonuclease, Fluorouracil.

I le faagasologa o le le fiafia, e taua le toe faʻafoʻisia o galuega a le faʻaogaina o meaʻai, mo lenei faʻamoemoe:

  • Omeprazole - faʻaititia le maualuga o le eleʻele o le hydrochloric,
  • LIV 52 - faʻasalalaʻau,
  • Lecithin - faʻatonutonuina le gaosiga o le talo,
  • Gaviscon - secretolytic (faʻaitiitia le malosi o le manava)
  • Linex - faʻafouina microflora,
  • Gastal - faʻavasegaina le paleni-faavae o le manava,
  • Smecta, Enterol - taofi le manava.

I togafitiga o pancreatitis, e mafai ona faʻaaogaina vailaʻau:

  • vailaau faʻamaʻi - ciprofloxacin, chloramphenicol,
  • amino acids (faatasi ai ma le tausiga o le matua, e aloese ai i le mea o loo i lalo) - Aminosol,
  • diuretic - furosemide,
  • Hemostatic - Faʻasologa,
  • toxins - Polysorb,
  • faʻasolosolo - Tserukal,
  • faʻamaʻaloga - Crospovidone.

Tausiga togafitiga

O faʻamatalaga mo togafitiga faʻapipiʻiina o le mumū o le mumū, o se faʻasologa o tiga, ma le tino. O togafitiga togafitiga o le pancreas e faia ma le faateleina o lona telē, o le paʻu tele o galuega, o faʻafitauli o le pancreatitis. E mafai ona faʻaaoga:

  • Faʻalavelave faʻafuaseʻi mo le peritonitis, faʻaleagaina mumū e mafua mai i le fugaina o le duodenum.
  • Talosaga masani pe a uma ona aveʻesea faʻasolosolo gasegase e toe faʻafoʻi.

O togafitiga togafitiga e manaʻomia ni fomai tipitipi e sili atu ona agavaa - o ni mea taua taua, o le aorita, ma le vaeluaga o nœfu namu o loʻo latalata ane. O faʻafitauli matuia e le aofia ai: gaʻo toto, maʻi, faʻalavelave faʻaleagaina.

Faʻatasi ma togafitiga faʻapitoa, o metotia nei e faʻaaogaina:

  1. Pancreatoduodenal resection - aveeseina o le ulu o le gland ma duodenum.
  2. Necrectomy - faʻasalaga o mea e le o le tino.
  3. Ole faʻaaogaina o le pancreas faatasi ai ma le gall vladder, o se vaega o le tootoo laiti, manava, faʻavave.
  4. Autopsy, alavai o tumutumu, abscesses.
  5. Faʻaauiga - vavae ese o le pule, aveeseina o maa.

Fofo faʻapitoa

O le faʻaaogaina o togafitiga fale i mea masani e mafai ona avea ma faʻaopoopoga i togafitiga autu. O togafitiga o fomaʻi faʻapitoa masani e tatau ona malilie i le fomaʻi - o le a fesoasoani e aloese mai faʻalavelave, faʻamaʻi o le tino.

Ina ia faia se fusi, e te manaʻomia:

  1. Uu lima lima o vine.
  2. Sasaa se ipu vai inu.
  3. Inu i le meli 3 taimi i le aso.

Ina ia aveese le mumū, faʻavave le faʻafouina o le tino, toe faʻafoʻi le galuega o le pancreas, fesoasoani le dentate. Aua o le broth e faaaoga aʻa, gaʻo ma lau o le laau. E ala ile taotoga e te manaʻomia:

  • Sasaa se sipuni o laau i totonu o se ipu vai inu.
  • Cook mo le 5 minute.
  • Faʻamalosi mo se itula, faʻalavelave.
  • Inu 50 ml aʻo leʻi 'ai, tolu taimi i le aso.
  • O le vasega o se masina.
  • A mavae le 10 aso, toe fai le togafitiga.

Faʻataunuʻuina o le nutimomoia i le pancreatitis e fesoasoani i le teuteuina o laau. Ina ia saunia, sasaa se sipuniti o le aoina ma se ipu vai inu, tu mo le 15 minute i totonu o se vai vai. O le mea e maua ai ua onā i le aso. O le aoina e aofia ai vaega tutusa o laau:

Ina ia faʻaitiitia le avega faalilolilo, faʻaitiitia le fulafula, faʻamalo o le talo, o se mea teuteu mai le aoina o vailaʻau faʻasaina ua fautuaina. E le faatagaina ona faʻaaogaina i le taimi o le faʻataunuʻuina o le faʻaogaina o mea e le lelei. E tusa ai ma le fua, o le 0.5 lita o le vai ua faaopoopo i le lua punetini o le paluga, ua kuka mo le 20 minute. O le susu e onā i le tolu vaelua vae i le afa itula ao le i taumafa. O le pili e aofia ai:

  • caraway fatu - 4 vaega,
  • coriander, mint - 2 vaega vaega taitasi,
  • yarrow - 3 vaega.

Flammation o le pancreas

I le foliga o le mumu, e amata togafitiga i le fiaaai, faasolosolo malie i le taumafataga Numera 5P. I le mimilo faifaipea, o le tausisia o ia e tatau ai i le olaga atoa.

E fautuaina e le aufailaʻau taumafa le tausisia o tulafono:

  1. Vaeʻai meaʻai, falai, ulaula, mea manogi.
  2. Laʻau fufulu, kuka, tao tao.
  3. Taumafa meaʻai i se mafanafana, masini pe faʻamamaina eleele.
  4. Taumamafa 6 taimi i le aso, i ni vaega laiti.
  5. O mea e maua mai i le kalori i aso uma o le 2500 kcal.

Meaʻai ma ipu e fautuaina mo le faʻaaogaina i aso uma:

  • vailaʻau vao
  • falaoamata - buckwheat, semolina, oatmeal, rice,
  • totoʻa aano o manu, iʻa,
  • oloa susu,
  • fualaau faisua - paukini, kāloti, aumai, pateta,
  • fualaau aina - apu a le non-acid
  • mea inu - suamalie o le rosehip, fualaau aina mamago, tea ma susu,
  • sipeli mai fua suamalie, honey, sugar.

I le pancreatitis, e tatau ona vavaeese mai le taumafataga:

  • fualaau faisua - legumes, radish, spinach, aniani, garlic,
  • fualaau aina - faʻi, fig, vine,
  • meaola manu
  • fuamoa atoa
  • marinades
  • kesi
  • puaa
  • pato
  • tamai mamoe
  • kulimi mumu
  • piko
  • musika
  • sukalati
  • aisa kulimi
  • afamoni
  • vineta
  • kofe
  • koko.

Tuua Lau Faamatalaga