O le maʻisuka e ola i taifau: mafuaʻaga, togafitiga, puipuiga

E lata i le 10 miliona tagata e maua i le maʻisuka e nonofo i Rusia. O o tatou uso, o laʻititi laʻitiiti, e leʻi pasia le faʻamaʻi, aua latou te mafatia foi i se maʻi (i le ala, o pusi foi o loʻo maua i le maʻisuka). E talitonuina, o le mea e masani ai, o se tagata ma soo se itupa, soo se matua poʻo soo se ituaiga e mafai ona maʻi i le maʻisuka. Ae ui i lea, i nisi tulaga lamatia o tamaʻitaʻi e le faʻafefeteina, o maile e sili atu nai lo le 6 tausaga le matua, manu mamafa ma i latou o faʻafitauli o le hormonal. Mafaufau pe aisea e maua mai ai i le mai suka, o le a le uiga autu o le maʻi, ma le ala e fesoasoani lelei ai i se meaʻai a le maʻisuka.

Aiseā e maua ai e suka i le maʻisuka

O le mataupu faavae o le atinaʻeina o le maʻisuka o le maʻisuka e pei lava o le tagata: o le gasegase e afua mai foi i le toilalo endocrine. Glucose e maua mai i meaʻai pe a maeʻa ona faʻapipiʻiina i le vaega o meaʻai o le tino, o se punavai o le malosi tele.

Ae o nisi o siama e le mafai ona ave le kulukose e aunoa ma se hormone faapitoa - o le inisalini na faia e le pancreas. Afai e maua mai le inisalini i se aofaiga tele, o le tele o siama e le mafai ona aʻafia le kulūkose, o le taimi lea o le a matelaina ai ma faʻapupulaina ai le ola o le cell, lea e aʻafia ai le soifua maloloina o le manu. I se isi faaupuga, i le tulaga o gasegase, o le kulukose e maua mai i meaʻai e naʻo nisi o siama o le tino (e le manaʻomia ai le inisalini), ma o le tele o ia mea e leai se aoga. O le le atoatoa o le pancreatic ma le atrophic cell (ona o le afaina o le endocrin ma le leai o meaʻai) e faasino i mafuaaga o le maʻi.

Faailoga o le maʻisuka i taifau

O faailoga o le maʻisuka i maile e faapenei:

    Lethargy (e taʻavale le taifau, fai taga i le taimi o le savaliga, taumafai e taooto),

Faateleina le galala ma le tele o le urine,

Faateleina le manaʻo (o le taifau e foliga mai o fiaʻai pea lava pea)

Faʻafuasei le paʻu poʻo le tele o meaʻai,

Numera o vae (e faafuasei lava ona amata ona mimiti le taifau)

O le atinaʻeina o faʻataʻitaʻiga (o le silasila i le mata e sili ona paʻepaʻe)

Tulaga mativa o le ofutele ma le paʻu o le manu,

  • Acetone manogi mai le gutu o le taifau. E mafua lenei mea i le atinaʻe o ketoacidosis. O lenei faʻamaʻi e tupu ona o le mea moni e faʻapea nai lo le kulukose, o le tino o se maile maʻi e amata ona gaosia gaʻo, lea e malepelepe i totonu o vailaʻau oona - ketones (mafaufau acetone). Afai o le tele o konesones e faʻaputuina i totonu o le tino, o le faagasologa o le faʻamaʻiina o le toto e tupu, lea e mafua ai le faʻamaʻavaveina, atuatuvale, le manava ma le manogi o le acetone mai le gutu o le taifau.

  • E taua le matauina e le o faailoga uma o le maʻisuka i maile na lisiina i luga e mafai ona maua i tagata taitoatasi. Afai ua na o ni faailoga o gasegase i le manu, ua tatau ona e faafesootai lau fomaʻi i se taimi vave e faia ai se siaki e faavae i suega o le mimi (aofia ai le acetone) ma le toto (mo le suka maualuga, i taifau o lenei fuainumera e masani lava 6 mmol / l) , Suʻesuʻega ECG ma le X-ray, suʻega o hormonal, ultrasound o le pancreas. O le mea e leaga ai, o nisi tagata e amata togafitia le maʻisuka i taifau tusa lava pe leai se asiasiga i le fomaʻi, ia maitauina, mo se faʻataʻitaʻiga, o mea inu meaola e tele pe o le vave maua o le mamafa. Ae a aunoa ma ni suʻesuʻega talafeagai, e le mafai ona faʻamautuina le mea tonu e maʻi ai le manu i:

      O le malosi malosi o le inuina o le ava e maua foi i faafitauli fatugaʻo,

    Faʻalauteleina le fia 'ai e tupu ma osofaʻiga alofa,

    E mafai ona tupu se faʻalavelave i se taifau mo mafuaaga eseese: o le matua, o manua o le mata, faʻaleagaina o le tino,

    O lima kulupu e faʻalavelave faʻafuaseʻi i maʻi CNS,

  • O le faateleina o le suka e matauina i totonu o le toto ma le urine o le manu pe a uma ona feagai ma le popole.
  • Auala e togafitia ai se taifau maʻi suka

    Faʻapea o lē e ana, faatasi ai ma le fesoasoani a se fomaʻi, e mautinoa e maʻi le fagafaʻi i le maʻisuka. E faʻapefea ona fesoasoani i le manu? Togafitiga o le maʻisuka i maile e aofia ai ia taga:

      Le faʻamoemoe o le taumafa. O se peti maʻi e masani lava ona fafagaina i ni togi laiti. Afai e masani le manu i mea tau fale gaosi oloa, e mafai ona e gauai i meaai a dog ma meaai suka (mo se faataitaiga, Royal Canin Diabetic poʻo Rinti Canin Diabets), ae ui i lea, o le tau o ia oloa e maualuga.

    O se taifau ei ai meaai masani ma soʻo (laʻititi pe maualuga) mamafa e manaʻomia ai le teena o ia ituaiga meaai:

    fualaau faisua ma le tele o meaʻai (carrots, pateta, beets),

    gaʻo gaʻo, iʻa ma aano o manufasi,

  • susu gaʻo falaoa.

  • Meaʻai faanatura mo taifau o le maʻisuka e mafai ona aofia ai meaʻai nei:

      meaʻai e maualalo le gaʻo (vela, tolotolo), faʻamalosi (laulaufaiva), iʻa (polley, lanu moana),

    fualaau aina laiti-kapiti (kapisi, zuciniini),

    meaʻai gaʻo susu-gaʻo (kisisisi, kefir),

  • sina vaega o pata (pata, karite, millet).

  • I le mea e le faʻaleagaina ai le meaola, e fautuaina e tausia se tusi faʻataʻitaʻi faapitoa, lea e tatau ona e faʻaalia:

      o le a le tele o meaai e tatau ona 'ai e se manu i le tasi (o le a taʻu atu e le fomaʻi le tele)

    o le a le taimi e tatau ona fafaga ai

    le numera o 'aiga i aso taitasi,

    le tele o le vai faʻapalaina i le aso (ma o loʻo i ai se fiainu),

  • o le a le mamafa o le manu (e tatau ona e faʻapipiʻi le taifau i luga o le fua),

  • Ina ia iloa le aofaʻi o le suka i totonu o le toto o se taifau, e tatau i le tagata e ona le faatauina mai se glucometer (mo se faʻataʻitaʻiga, le maualuga o le suka o le vailaʻau vailaʻau o Wellion),

    Ina ia fesoasoani i le tino o le manu i le gaosiga o le kulukose, e manaʻomia le inisalini (e masani ona tuiina e taifau i le vaega o le mamae, pusa po o le manava o le fualaau faasaina "Kaninsulin," "Lantus"). Ae o le vailaau saʻo, o le fua ma le tele o taimi e faʻaaogaina ai e mafai ona faʻamoemoe e se fomaʻi. E tatau i lē e ona ona ulufale i aso uma ma ia faʻamatalaga i le tusi o se taifau maʻi suka:

      ina ua faia le tui

    o le a le fua o le hormone ua uma ona faia

    o le a le amio a le taifau pe a uma le tui,

  • o le a le mea e maua ai le toto suka.

  • O le tausia o se tusi faʻataʻitaʻi o le a fesoasoani i le fomaʻi ma tagata taifau e filifili le saʻo togafitiga a le tagata. O le mea lea, e le aoga le taumafai e manatua uma faamatalaga, e sili atu le faia o ni faʻamatalaga i se api faapitoa,

  • Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e le tatau i le taifau ona faʻatautaia le feʻaveaiga: auala e faimalaga ai auala, ae le o gaioiga gaioiga i le fale ma le natura o le a le afaina ai se uo a le aiga. Ae ui i lea, e le tatau ona e tosoina le uo e fa-vae, aua o le a faʻaleagaina ai le tulaga leaga.

  • E tatau i le taifau ona nofouta i mea nei:

      O maualuga ma maualalo (lalo ifo o le 3 mmol / l) glucose maualuga e matautia. Afai e itiiti se kulūkose i totonu o le toto, e mafai e le taifau ona atiaʻe le hypoglycemia, o se faʻamaʻi e mafua mai i le fafagaina o le taifau poʻo le sese ole inisalini. E le tatau ona faia le fuaina o le kulukose ma se meafaigaluega, e tusa lava pe o loʻo tetee le taifau. I le hypoglycemia, e mafai ona paʻu le manu i totonu o se paʻu ma oti foi,

    O se taifau e maua i le maʻisuka e fafagaina lelei i le itula ma na o oloa e talafeagai mo lenei maʻi. E le gata i lea, o le lisi a le taifau e tatau ona malilie faatasi ma le fomai manu,

    E naʻo le fomaʻi e mafai ona taʻuina atu ia te oe le auala ma le mea e fai ai le inisalini (ma e oʻo lava i le taimi mulimuli ane, pe a maeʻa suʻesuʻega ma suʻesuʻega umi o le manu). O le a faʻamatalaina oe e le fomaʻi po o le fea fualaau e sili atu ona lelei e filifili ai. E le tatau ona e togafitia lau taifau mo le maʻisuka e aunoa ma le maliega a se fomaʻi,

  • Afai o le maile o loʻo i totonu o se tulaga leaga (o le manogi o le a amata mai le gutu), e tatau ona fai ni vave vave: ia avatu i le dog se mea suamalie (vai ma le suka, meli) e ala lava i le malosi ma ave faʻamalosi i le falemaʻi , pe afai o le fualaau faasaina o le a faaitiitia ai le maualuga o le toto ma faatulaga ai le maualuga ole inisalini.
  • O le a le maʻisuka?

    O le maʻi suka e tupu mai ona o le le lava o le inisalini, e aunoa ma se aʻafiaga o le kulukose i sē o le tino e le mafai. Sugar e matua taua mo le olaga. I le vaʻai, o le glucose e faʻapipiʻiina e le iniseti ma ulufale i totonu o le toto totoʻaina, mai le mea e ave ai i potu taʻitasi. Ae le mafai ona maua le suka e aunoa ma se faailoga faapitoa mai le faiʻai. O le taʻitaʻia o lenei faailo o le inisalini, o lona gaosiga e tupu i le pancreas.

    O le mea lea, o se tagata faatupu faalavelave o le atinaʻeina o togafitiga e mafai ona avea tasi o mafuaaga e lua:

    • Le lava o le insulin e mafua mai i le le atoatoa o le pancreatic. O le aofaʻiga e matua laʻitiiti lava o siama e le iloa ma e le talia lenei mea taua.
    • Atrophy o mūmū mūmū. O le faailo mo le gaosiga o le gaosiga faigofie e le oʻo atu i le "nofoaga".

    O le taunuʻuga o na toilalo o le matelaina o le tino, o se tino ola maloloina e vave ona tagofia le kulukose ma tuʻuina atu se avega mamafa i fatugaʻo. E amata ona latou aveesea le suka maualuga i le mimila. Le fesoʻotaʻiga lona lua i le filifili faʻaleagaina o le faʻamalolo - o le suka e faʻapipiʻiina ma le vai ma aveese mai le tino, lea e faʻaititia ai le toto.

    O faʻafitauli e faʻaleagaina ai le alualu i luma o le faʻamaʻi:

    • O maualuga o le susu ma le toto suka maualuga (e iloa e suesuega a le falemaʻi).
    • O le taifau e mafatia i le fia inu i taimi uma, e inu tele ma e tele lava ina ia.
    • E leiloa le mamafa. A aunoa ma le glucose, e mate le tino ona o le matelaina.
    • Faʻafitauli le maloloina o le 'ai. Faatasi ai ma le leai o se tino o le mamafa o le tino, o le peti e tele se meaʻai. O lenei mea e le faʻamalosia ai le mamafa, o palatini i totonu o maso o loʻo malepe i lalo agai i tua o le suka o matelaina i sela. Ina ia ola, o le tino e "faʻaalu" lava ia.
    • Le faʻavaeina o le ketoacidosis. O le vaega sili lea ona faigata, pe a le toe i ai le taimi e faʻaalu ai le elemene o le pala ma faʻaosoina ai le faʻavaeina o le acetone. O le toto faʻamaʻi e mu ai toto toto ma pe a faʻasalaina, e lagona le manogi o le acetone.
    • Suia le vevela. I se manu mamaʻi, o taliga ma vae e malulu, muʻu cyanotic. Afai e te fausiaina le laumata. E mafai ona e vaʻavaʻai i le vateatea o le fusi o capillaries.

    Vaega o lamatiaga:

    E tusa ai ma fuainumera o vailaau faʻataʻitaʻi, vailaʻau o soʻo se ituaiga, e aofia ai mestizos ma faʻaliliuga, e mafai ona maʻi i le maʻisuka. Faʻataʻitaʻi e fomaʻi nisi o faʻafitauli aʻafiaga e ala i le matua, faʻavae ma isi mea:

    • Vaʻaiga faʻapitoa i pine (dwarf), ogatotonu, keeskhond, doberman, beagle, poodle, ma isi.
    • E tele taimi e maʻi ai le tiketi nai lo taifau 2 taimi.
    • O le matua taua o le 5-15 tausaga, ae faʻatasi ai ma le agavaʻa e mafai ona atiaʻe muamua.
    • E leʻi faʻamaonia, e le o le fananau mai, o le maitaga o le maitaga o loʻo i totonu o le vaega sili ona lamatia.

    Mafuaaga o le maʻisuka i totonu o se taifau

    O le tele o taimi, e le mafai ona iloa mea na mafua ai le maʻisuka. Ae o loʻo i ai tulaga e ono faʻateleina ai le aʻafiaga o le atiaʻeina o le faʻamaʻi:

    • Faʻafitauli o le Selfimmune.
    • Genetics
    • O le mamafa e sili atu nai lo masani.
    • Faʻatonuina o hormones.
    • Hormonal faʻalavelave.
    • Pancreatitis
    • Setete o maitaga.
    • 4-8 vaiaso ina ua mavae le le fiafia.

    O faʻalapotopotoga uma o le ola e mafatia i le faateleina o le suka, ae o mata (o le atinaʻeina o le maʻisuka), o vae (vaivai, faʻamaopoopo), o le urogenital area (cystitis) e afaina tele.

    Faailoga o le maʻisuka i taifau

    O faailo nei e tatau ona faʻaalia le tagata e ona:

    • Fiafia, le naunau e taaalo, savali, manao e taoto.
    • Maua maualuga (lagona o le fiaaai pea).
    • Manava.
    • Faamalolosia o le urination (suʻesuʻeina o le urine i le malamalama tele).
    • Se osofaʻi malosi (pa'ū) i le mamafa.
    • Teteeina o le paʻu ma le lauulu.
    • Faʻapupulaina o tioata (faʻamalologa o faʻamaoniga).
    • Numera (pe a savali, e ono amata ona vaivai le fagafao ona o se mafuaaga).
    • Le manogi o le acetone pe a fufulu.
    • Faʻitiʻitia le faia o feusuaiga.
    • Faʻamālōlōina le faʻamalolo o manua laiti.

    E le o nei tulaga uma e tatau ona faʻamalosia mo se taifau maʻi suka. E le gata i lea, o nisi faailoga e maua i isi faʻafitauli, o lea e taua ai le faʻamaonia ma faʻamaonia / faafitia masalosaloga.

    Faʻamatalaga ma togafitiga o le maʻisuka

    Mo faʻamatalaga, ua tuʻuina atu se faasologa o faʻataʻitaʻiga:

    • Toto toto mo le mumū.
    • O le biochemistry o le toto mo le kulukose ma maʻi faʻamaʻi.
    • Urine glucose.
    • Faʻailoga o le vevela.
    • Suʻega o le acetone ma le hormonal.
    • Roentgenography.

    O togafitiga o togafitiga o fualaau faasaina ua atiaʻe e amanaʻia ai le tulaga o le manu. I se tulaga ogaoga, o le tagata e toafa vaevaega ua tuʻuina i luga o se siama puipuia e mataʻituina le maualuga o suka, faʻafefeteina i aso uma ma fuafua le fua ole onosaʻi ole inisalini.

    I se tulaga lelei, ua tuʻuina atu le taifau ma ua togafitia togafitiga i le tulaga o inisuasini ma se meaʻai faapitoa. O le maʻisuka o se faʻamaʻi tumau, pe a tuʻuina i luga o lē e ona, ia atoatoa le tiute mo le tulaga ole malologa.

    Seia oʻo i le iʻuga o le olaga o se uo e fa-vae, o le a tatau ona usitaia faatonuga a le fomaʻi:

    • Faʻapipiʻi insulin i aso uma.
    • Vaʻaia le filifilia o oloa ma le fafagaina o taimi.
    • Mataitu le tikeri o gaoioiga faaletino.
    • Tausia se tusi o faʻamatalaga (numera o meaʻai ma vai, taimi o le taliaina, mamafa, vailaʻau o inisalini).
    • Taulimaina faʻamaʻi faʻamaʻi faʻapitoa e pei ona faatonuina e le fomaʻi.

    E faʻafefea ona fafaga se taifau o le maʻisuka?

    E taua le fafagaina o se fagafaʻai ma le maʻisuka ina ia ulu malie le inisalini i le toto mai meaai ma masani. Ina ia faia lenei mea, filifili se meaai faʻamaoaigaina i filo o meaʻai, polotini, ae faʻatasi ai ma mea maualalo le kalori. O le mea lelei, o loʻo i ai se meaʻai faapitoa mo manu mamai. O se paleni tuʻufaʻatasiga e mafai ai ona e faatumauina le fua o le kulukose i aso taʻitasi, ma o le fua o le fafaga e filifilia e le fomaʻi. E le tatau i le taifau ona maua le mamafa (tumau pea i se tulaga o le masani ai), ina ia le faʻaosoosoina ai le tupuga o le maʻi.

    O le taumafataga o le taumafataga e faʻalagolago atoa lava i togafitiga o inisalini ma e tele ni filifiliga:

    • Taumafa, fuafua i le natura o le excretion o le fualaau faasaina (vave, tuai, maualuluga).
    • Meaʻai paleni - i taimi e masani ai, ae o vaega laiti.
    • Faʻavave avanoa i meaai i soo se taimi.
    • Inisalini tuiina i le taimi lava lea aʻo leʻi uma le 'aʻai.

    Soo se mea suamalie, meaʻai fefete, fualaau lapopoa (carb) (pateta, kāloti, beets), oloa gaosia susu ma le maualuga o pasene o mea e gaʻo, gaʻo meaʻai ma iʻa ma gaʻo.

    Lapataiga o Maʻisuka Puipuiga

    O le mea lauiloa lauiloa: "O se faʻamaʻi e faigofie ona puipuia nai lo le togafitia mulimuli ane" i lenei mataupu e sili atu ona taua nai lo se isi taimi. O le mea moni, e leai se tasi o le a tuʻuina atu se faʻamaoniga e 100% e uiga i le faʻamaʻi, ae e mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga o lona tupu i nisi o gaioiga:

    • Setoili le fasi i se taimi talafeagai.
    • Tuuina atu se paleni taumafa.
    • Faʻaauau le gaioiga faʻatasi ma le tele o laasaga, taʻaloga i le ea.
    • Vaavaai tupe mama.
    • I le taimi e togafitia ai soʻo se faʻalavelave i le soifua maloloina.

    O le a le umi e ola ai se fagafaʻai ma le maʻisuka e maua i luga o le maʻisuka tatau ma filifilia togafitiga. O le tulafono pito sili ona taua o le tafe malie ma le faifai pea o le kulukose i totonu o le toto, ma e na o se tagata e mafai ona mautinoa lenei mea.

    Tuua Lau Faamatalaga