O le a le togafiti o le maʻisuka ua faʻatagaina i le taumafataga?

Soʻo se maʻi suka e iloa ai o lenei faʻamaʻi e tatau ona faʻapulaʻa le aofaʻi o meaʻai i le meaʻai. O le iʻa e aofia ai gaʻo ma proteins toetoe lava atoatoa, o lona uiga e leai se aoga i luga ole maualuga o suka.

I le taimi nei, i le tele o meaʻai, o meaʻai mama e le aoga e oʻo lava i se tagata soifua maloloina. O le a se mea e mafai ona tatou fai e uiga i le maʻisuka, o ona vaa ua uma ona faʻaumatia i lalo o le aafiaga o le kulukose free. E toʻatele e matamuli i le mea moni e faapea, o le gaogao ma le auala o iʻa ia.

I le auala, o lenei iʻa e sili atu nai lo le samani e tusa ai ma le numera o elemene taua, ae o lona tau e sili atu ona faatemokalasi nai lo ituaiga "mamalu".

Glycemic index
polotini17.5 g / 100g
gaʻo18.5g / 100g
Ava malosi4g / 100g
Laʻu falaoa

O faʻataunuʻuga o le kalori o le oloa e ese ma faʻalagolago i le auala o le sauniuni o le togafiti. Matou te tuuina atu le aofaiga o kcal i le 100 g:

  • salty - 258,
  • i le suauu - 298,
  • falai - 180,
  • ulaula - 219,
  • kuka - 135,
  • 'aina - 152.

O le taua o meaʻai o le oloa o loʻo faʻatusalia mai e se lisi tele o meaʻai. Fugalaau e aofia ai:

  • polyunsaturated acids
  • vitamini A, E, D ma le vaega B,
  • paluka
  • magnesium
  • fumela
  • uʻamea
  • iodine
  • palu.

O gaʻo mama, lea o loʻo faʻatusalia e le oleic ma Omega-3 i le togafiti, e tatau mo le tino o le tagata. O le mea lea, o le mea sili ona lelei o le vao, o le sili atu ona aoga. Ioe, e le tatau ona e faʻaaogaina i aso uma. Ae faalua i le vaiaso, e tatau ona i ai i totonu o le faʻailoga ia ipu o iʻa e sili ona lelei.

E le mafai e tagata uma ona gafatia le faʻatauina o iʻa i fafo. Ae, e pei ona e iloa, o loʻo aofia ai iodine, faʻamalosia ai le metabolism. O le togafiti poʻo le gaosi o se auala lelei lea mai le tulaga. O iʻa foi e aofia ai iodine, ei ai lona aoga aoga i le faagaoioia o le "toroid gland".

O le togalaau e aofia ai le tele o le phosphorus, calcium, vitamini D. O nei mea e manaʻomia mo ponaivi maloloina ma malosi, faʻapea foʻi ma le faʻagasoloina o le gaioiga o le cerebral. B vitamini e aoga mo le le mautonu o le popole, le mautonu, popole.

Aua nei galo o le sili atu o le sodium chloride e matautia mo tagata gasegase maualuga, o tagata e le atoatoa le aoga o mea faigaluega. E le tatau ona e aofia ai le vevela suamalie i le taumafataga mo i latou o loʻo mafatia i le gastritis pe o loʻo taumafai e aveesea le mamafa.

O togavao o le lauiloa sili lea i Holani ma Nouei. O tagata o le Malo e manatu i ai o se meaʻai a le atunuu ma faʻamanatuina foi tausamiga. E mafai ona e fiafia i iʻa i luga o le auala. Ua faʻatau atu e le aufaʻataʻataʻaina meaʻai i ni fasipepa, faʻalanu i le sua o le tipolo ma aniani manaia, tipi i totonu o mama.

Masalo o le fale sili ona tautaua i lo matou atunuu o le togafiti ma le kuka o pateta poʻo ituaiga uma o salakeke, faʻatasi ai ma le faaopoopoina o iʻaʻai.

E sili atu le taumafa i se togafiti faʻatasi ai ma le maʻisuka faatasi ai ma fualaʻau 'aina poʻo fualaau faisua, sei vagana ai peta (o nisi taimi e faatagaina ai pateta laiti i ni vaega laiti). O le toʻatele e fiafia i se salati o iʻa o Iwashi i le susu - ua saunia e pei ona taua i lalo:

  1. O fasi vaega e tatau ona faʻaumatia (pe a faʻamaʻa), māmā faʻagogo e faʻaaogaina se solo solo ma sina masima (1 kg o iʻa - 1 sipunamu masima), ona alu lea mo le ono itula (sili ile po).
  2. O fuamoa o le seleni e tatau ona kuka, ona tipi lea i ni vaega se lua ma faaopoopo i vaega o le iʻa ua maeʻa.
  3. Ma le isi, ia tipi ese le greens (chives, dill, pasili, cilantro) ma fufuluina le iʻa i fuamoa.
  4. Ona tatau lea ona faʻafefiloi le sinapi i le sua o le tipolo ma le vaitau le salati. Mo i latou e le fiafia i le sinapi, le maualalo le gaʻo, o le yogurt e leai se suka o le a faia.

O le togavao e mauʻoa i meaola gaʻo susu, o loʻo i ai se aoga aoga i le tino vascular system, faʻaitiitia ai le maʻisuka. O le gasegase o le faʻamaʻi pipisi e faalagolago tonu lava i le meaʻai e sosoo ai ma le maʻisuka. O le mea lea, o le vevela, pei o soʻo se oloa e maua ai gaʻo ma masima, e tatau ona 'aina i se tapulaa faʻapulaʻa.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

O le maʻisuka o se maʻi leaga, ae e mafai ma e tatau ona e tau ai! Mo lenei, muamua lava, e tatau ona e iloa tulafono uma o le taumafa. E faigofie! E taua le malamalama lelei e le o meaai lelei uma e aoga mo le maʻisuka. O se tasi lea o mea taua i luga o le auala i se olaga atoatoa i se maʻi suka.

O lona uiga e tatau ona lafoai mea uma e sili ona e fiafia i ai? E leai! Mo se faataitaiga, o se tasi o oloa sili ona lauiloa Rusia o le togafiti. O se laulauʻai e le masani ai e tuʻuina atu e aunoa ma lea mea, ma i le olaga masani, o se togafiti ma pateta ma se susulu mumu o meaai e fiafia i ai le toʻatele!

Ae e mafai ona 'ai le togafiti mo le maʻisuka? O lea, i le faasologa. Muamua, o le tuufaatasiga o le oloa, e aoga?

Mo se tagata e le o iai ni faafitauli ogaoga o le soifua maloloina, o se "meaʻai suamalie" o se mea e sili ona soifua maloloina, faamalieloto, suamalie ma maloloina i le taumafataga. O lona faaaogaina i meaai e aumaia ai le le mafaafitia o faamanuiaga.

O mea aoga o le togavao ua fuafuaina i lona tulaga tulagaese. O le mea lea, o se iʻa e masani i tagata uma mai aʻoga amata:

  • Fats - e oʻo atu i le 33%. I le taimi lava e tasi, o le maualuga o le suauʻu iʻa i totonu o le oloa e faʻatatau tonu lava i le nofoaga o lona puʻe.
  • Puipuia - 15%. Faia le tuiina o se oloa taua i le taumafa a tagata e mafatia i le kulukose maualuga.
  • Amino acids, oleic acid, vitamini A, E ma le D, kulupu B.
  • O le selenium o se vaega lea e faaosofia ai le faagasologa o le inisalini o le inisalini i totonu o le toto, lea e sili ona talafeagai ma talafeagai mo le maʻisuka ituaiga 2.
  • Faʻasologa o elemene (i totonu oi latou - potassium, phosphorus, manganese, paʻu, iodine, cobalt, ma isi).

E ui lava i le gaʻo gaʻo, o le togafiti e masani ona taʻua o se oloa gafatia ma aoga i le lisi o tagata e maua i le maʻisuka. O le omega-3 o gaʻo gaʻo o loʻo avea ma vaega o iʻa ma isi micro and macro elements, vitamin fesoasoani:

  • tausia le malosi, nofo lelei,
  • faʻaleleia le gaioiga o le fatu ma le tino vascular systems,
  • puipuia le foliga mai o pusa cholesterol luga o puipui o toto toto,
  • faʻamaonia ma faʻateleina le metabolism,
  • fesoasoani e maualalo le kulukose o le toto,
  • puipuia le atinaʻeina o faʻalavelave masani i le maʻisuka.

O le faʻaleleia o le faagasologa o sauniuniga tatau mo le fafagaina, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o le oloa i se "aoga," e mafai ona sili atu le lelei o le maʻisuka, eseese ma le 100% uma.

Afai tatou te talanoa e uiga i iʻa felelei i totonu o se faleoloa, ona mafai lea ona faʻaitiitia ona aʻafiaga leaga i luga o le tino o se tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka, talu ai ona ua na o ni mea taua na maua, i le auala lenei:

  • fufuluina o meaʻai i le vai,
  • filifilia le tino oti gaʻo.

A faʻaaogaina le togafiti mo le maʻisuka, e taua le iloa o le faʻatagaina faatagaina i tulaga taʻitasi taʻitasi, lea e mafai ona e aʻoaʻoina mai lau fomaʻi.

O fomaʻi e fautuaina o le maʻisuka e aofia ai le manaia ma le alofaina e le tele o iʻa i la latou lisi e le sili atu i le tasi i le vaiaso, e 'ai i le taimi e le sili atu i le 100-150 g o le oloa. I lenei tulaga, ia saunia le vevela e tatau ona avea ma se tasi o metotia nei:

Faʻafeu, tunu i totonu o le ogaumu, falai vela poʻo sina suamalie i le laiti tele o le a aumaia ai na o faamanuiaga i le tino. O le oloa o le a avea ma punavai o le tele o elemene taua, o le a maua ai se avanoa e saturate ai le tino ma ni vitamini, faamalieina atoatoa le fiaai.

E mafai ona faʻafefeteina mea e sili ona fiafia i ai i isi ituaiga: kuka, falai, tao tao. O le kukaina i lenei auala, o le togafiti mo le maʻisuka e aoga tele ona o ona vaega taua.

O le tulaga tulaga ese o lenei iʻa e le suia e soʻo se capsules ma fualaau. Ma faʻatasi ai ma se faʻataʻitaʻiga talafeagai, o le a mafai ona e tausisia vaisu mea taumafa ma faamalie oe lava i au mea e sili ona e fiafia i ai.

Afai ei ai le ituaiga muamua poʻo le lua o le maʻisuka, e tatau ona e faʻaaogaina le togafiti faʻamaʻi. O le mea e lua ona o mea taua, o le mea e ese mai ai, o le lelei lea:

  1. Se aofaiga tele o masima. E foliga mai, na e maitauina pe a maeʻa se togavao e te lagona le fia inu. O le masima laulau e mafua ai le galala tele, lea e tatau ona faʻaitiitia i taimi uma. Afai o le tino o se tagata soifua maloloina e maua le filemu atoatoa, ona avea lea ma se maʻisuka le manaomia o le inuina o le tele o vai e mafai ona tupu ai ni faafitauli matuia.
  2. O le tele o gaʻo, lea e mafua ai le faʻaalia o isi pauna. Mo tagata e maua i le maʻisuka (ituaiga muamua ma le lua), o se mea e le manaʻomia.

O le a le mea e tatau ona faia e fiafia ai i mea e te fiafia i ai ma i le taimi e tasi e te le lagona ai ona uiga leaga uma ia te oe lava?

E mafai ona maua le suka i le maʻisuka

O faʻaaliga o le faʻaaogaina o le maʻisuka i le maʻisuka

Mo se faʻamatalaga sili atu ona manino o le mataupu, e tatau i se tasi ona malamalama i le faʻagasologa o le faʻamalieina o meaʻai mama e le tino. O le togafitiina o meaai mama, ma masima mo le maʻisuka o le fili! O le tino e amata ona manaʻomia le tele o le vai, aʻo galo le susu.

E tatau ona e inu soo ma tele. Ma faʻatasi ai ma le maʻisuka, o loʻo i ai se lagona faateleina o le fia inu, lea e le o se mea faʻafuaseʻi. O nisi taimi e inu ai se tagata i le 6 lita o le vai. O lea la o le tino e faʻasaina le toto toto, faʻaititia le hormonone vasopressin. E faʻapefea? Ioe, pe a uma se taumafataga ma le totoina, o le a faateleina le fia inu!

Afai e te aʻoaʻoina le kukaina o le vevela lelei, o lona uiga o le taumafa o le maʻisuka o le a tumu i le tele o ipu suamalie. Ae maise lava i meaʻai taua i le aso faamanatu e pei o le vevela i lalo o se ofu tino.

Na o le kukaina saʻo! Ave sina mea suamalie pe faʻafefete, ma ia aofia i mea e aofia ai:

  • Sour apple
  • Soa vao moa po o moa,
  • Kaloti kuka ma beets,
  • Lipi leisi
  • Leu le yogurt nai lo le mayonnaise.

E faʻafefea ona kuka: vela vao ma le sipisi tipi i totonu o ni tamai pusa. O lapisi, apu fou, kāloti ma beets e sili ona lelei le lapisi ma se fatu. Lubricate le ipu i le yogurt, faataatia se laulau o kāloti, ma se vaega o le vevela i luga, ona siʻi lea o le sipuni, ona avea ai lea o se apu, ona avea ai lea o se fuamoa ma se anufe, e salalau solo i luga o papa. O Yogurt e salalau i le pito i luga o taʻiala taitasi.

  • i le afiafi, togafiti ma le faaeteete le tino, aveese uma ponaivi ma faʻailoa le fusi i le vai malulu. O le filifiliga sili lava o le taofi i ai iina mo le itiiti ifo ma le 12 itula e aveese atoa ai le masima,
  • pe a uma lena, e tatau ona tipi le iʻa i ni fasi ie manifinifi ma faaopoopo se mataua o le suauu manogi (sili atu le suauʻu olive) i ai,
  • 'aʻau i pateta ma faʻaliliu malie,
  • tipi fasi pateta taʻitasi i ni fasipepa lapoa, o lo o faataatia ai se fasi fualaau. Afai e mafai e le setete o le soifua maloloina, e pei o se "sanuisi" e faʻaaogaina i le vinika ua solo i le vai.

E le gata i lea, e mafai ona e teuteu ia pateta ma le totoina ma ni gaʻo lelei, ma o le a avea foi le taumafataga ma le soifua maloloina pe a mafai ai.

Sili meaʻai kuka kuki

O le isi ipu e sili ona lauiloa i totonu o tatou latina o se salalaʻau vao, lea ua saunia e pei ona taua i lalo:

  • salu le fusi vao mo le 12 itula, ona tipi loa lea,
  • faʻafetaʻi fuamoa o salu ma faaopoopo i latou i le vao,
  • e matua afaina lava e uiga i se ituaiga o aniani lanumeamata ma le otaota, lea o le a avea o se teuteuga,
  • salati o le vaitau ma le sinapi ma le sua o le tipolo e aumai ai se tofo lelei.

O se faʻaoga faigofie lava o salakeke o le a avea ma se faʻaopoopoga lelei i ipu e saunia uma mai pateta ma mai le tele o ituaiga o cereals poʻo le pasta free-free.

Mo le taumafaina o le totoina e manuia ai, ae le o se mea leaga, e taua le tausisia o se mea faigofie, ae i le taimi lava e tasi tulafono taua:

  • Saili fautuaga mai se fomaʻi. Na o se fomai tipitipi e mafai ona faia se suʻesuʻega auiliili ma tuuina atu ni fautuaga manino e uiga i meaai paleni. E mafai ona ia fai atu pe mafai ona faʻaaogaina se togafiti e se tagata maʻi faapitoa, ma le tele o mea, ina ia aua nei afaina ai le tino.
  • Fiafia i gaʻo gaʻo itiiti ifo i le taimi o le faʻatau. O le tausisia o lenei tulafono o le a mafai ai ona e faʻamautinoa oe lava e tetee atu i foliga o le mamafa mamafa ma faafitauli e fesootaʻi atu.
  • Faʻatau iʻa laiti. Afai e le mafai lava ona e faatauina mai se salmon salima, e tatau ona e mautinoa lelei mo le 4-6 itula aʻo lei fafaga iʻa. O lenei mea e mafai ai ona aloese mai le matuai galala pe a uma ona 'ai.

Mai mea ua taua, e mafai ona tatou manatu o le lafoaia atoa o le tui ma le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e le aoga i soo se tulaga. E tatau ona aofia ai i taimi uma se meaʻai lelei, faʻamalieina ma soifua maloloina i ni mea laiti i luga o le lisi ma ia faʻaaogaina i na o se foliga laititi. E mafai ona fautuaina se fomaʻi sili atu ona patino mo le faʻaaogaina o le maʻisuka i le maʻisuka.

E faʻafefea ona 'aina le togavao mo le maʻisuka (DM), ina ia aua nei afaina ai lou lava soifua maloloina?

E aoga le togafiti? E faʻafefea ma pe o le a le tele e faʻaaogaina ai le iʻa e fiafia i ai le toatele? O faamatalaga fiafia e uiga i aoga o le togafitia mai fomaʻi tomai faapitoa o le a fesoasoani e malamalama i lenei mataupu faigata.

Toto i se lima

Mo le kukaina, e tatau ona e aveina ni iʻa e tolu-siʻosiʻusi, aniani, kokoloti, lemoni (afa o fua). O nei oloa masani, a aunoa ma na mea, e le aoga le ipu. O vaega nei e faaopoopo i ai le mea e taʻua o le filifiliga.

Faamama suamalie suamalie, pepa ma gaʻo ai le iʻa atoa, ma le gauai faapitoa i le paʻu i totonu. Kaloti mafolafola ma le aniani ma se vaovao matagogo, faʻafefiloi ma kirimi kiripulu, faaopoopo vine, kalaka. Tatou amata i lenei iʻa tele ma tuʻu i totonu o le lima.

O se salati maaleale ma le suamalie i se uluai fatuga o le a sui ai le "ofu mafanafana" lauiloa i le laulau fiafia. Ioe, ma i aso vaiaso e kuka ai sea ituaiga meaai e le faigata.

Le saunia o le salati tatou te faʻaaogaina:

  • seleselega 300 g
  • fuamoa 3 pcs
  • apple suamalie
  • aufana (ulu),
  • nati paʻu 50 g,
  • greens (pasisa poo le dill),
  • yogurt masani,
  • lemoni po o le sua suamalie.

Faʻafefete i le vao, tipi i totonu o faʻavae, tipi i totonu o pusa. Matou te selesele aniani i afa mama (e sili atu le ave o le lanumoana, e le o le manaia), sasaa sua suamalie i luga o le suamalie, tuu ai e toso sina mea itiiti. Matou te tipiina le apu, faʻafefiloi i iʻa, faʻaopoopo ni laʻau tipi, ni mea e gaosia.

Toto ma fualaau faisua

O lenei salati o se tuufaatasiga lelei o gaʻo, gaʻo ma le porotini. E le gata i lea, o se faleteuoloa moni lea o vaega taua mo tamaiti ma tagata matutua.

Matou te tipiina vaega i totonu o ni tamai pipi, tipi le aniani i ni mama po o ni fusi, ma tipi vave le lau. Matou te tufatufaina atu oloa na saunia i totonu o se salati salalau, pepa, vaitau ma le suauu, o se mataua o le vailaau palsamic, faʻaola. E leai se mea e manaʻomia e faʻaopopo ai le masima i na fuamata, o le iʻa e maua ai se tofo lelei.

O le tofo faapelepele o le togafiti, o le laei o le susu ua maeʻa e faamamafaina ai le mea sili. O sau sauʻai i lenei tulaga e faia mai le kirimoli. Ae afai e te mamafa tele, e sili atu le sui o se oloa leaga i le Greek yogurt. Ina ia tofo, e le sili atu ona leaga.

O se togafiti e fai ai le togafiti e fai mai le apu mama ma le gaosiga o meaʻai, faaopoopo i ai sina tamaititi, peas, dill ma masini tioata o se fuamoa ua tunu. Mo le teuteuina, o laʻau tipi ua fetaui lelei mo nei ituaiga o vao.

O iʻa e saunia e le tagata lava ia o le a aofia ai le sodium chloride (masima) nai lo se kopi mai le faleoloa faleoloa. O le fua mo le 'eleʻele i totonu o le vasa moana e faigofie, o oloa e taugata tele.

Ua iloa e faaopoopo le suka i le fola. E faia lenei mea mo le sui o le suia o nuanua, o lea e mafai ai ona e taumafai e aua nei tuʻuina lenei vaega, pe sui i le fructose, stevia (i luga o le pito o se naifi). O le faapaologa ua saunia i luga o le faavae o le 100 ml vai, lea tatou te mafanafana ai i le kuka.

E pei ona uma ona tatou iloa, e manaʻomia e a tatou vaʻa ma le fatu ni iʻa gaʻo, ae i ni laasaga talafeagai. Afai na e aofia ai le 100 g o le vevela i le lisi, faʻatapulaʻa isi gaʻo i lena aso. Ia mautinoa ia siaki lau fomaʻi pe afai e mafai ona e 'aina iʻaʻai ma iʻa, pe sili atu foi isi auala e kuka ai le oloa.

Faʻatasi ai ma itu lelei uma, o lenei iʻa e le afaina tele mo le maʻisuka. E taua le taumafa ma le maʻisuka ma le faʻaeteete ona o ona gaʻo. I le tulaga o le ituaiga 2 faʻamaʻi, e taua tele le puipuia o le tagofiaina o meaai, aemaise lava i meaʻai gaʻo.

E mafai ona 'ai le togafiti faʻamalolo? O le masima e mafai ona afaina ai le soifua manuia o le maʻisuka. Afai e te ai i le tele o meaʻai suamalie, aemaise lava iʻa, o le tino o le a galo le susu talafeagai, e mafai e le tino ona sosolo i se tagata, talu ai o le masima e siomia ai sela vai, taofia le tafe o le vai i totonu o sela.

O le maʻisuka e faalua faigata, o masima ma masima e aveesea le susu. O le togafiti mo le maʻisuka e faʻaaogaina i le kuka, tao tao, gaosi ma, i ni tulaga ogaoga, foliga salima. E sili ona lelei le kuka poʻo le tao, aua o le tele o meaʻai ma mea leaga itiiti e oʻo mai i totonu o le tino.

Vaovao e tuʻuina atu i totonu o le tino o le maʻisuka selenium. O lenei vailaau e fesoasoani i le gaosia o le inisalini i le toto.

E lelei le faʻaaogaina o iʻa ma fualaʻau. E faapitoa lava le manaia e taoina i pateta ma aniani. O le pati ma le vevelaina o le maʻisuka o ni mea e feteʻenaʻi, o lea e le tatau ona e faia lenei ipu e masani lava.

Mo le kukaina, e tatau ona e suʻe le fusi, pe a uma ona tago i totonu o le vai, pe a manaia. Ona tipiina lea i ni fasipepa. Peel potatoes (5-6 pcs.), 2 pi. aniani. Fufulu, fufulu ma tipi fualaau faisua.

Tuu i totonu o se ipu tunu ma polo: pateta, aniani, iʻa. Pe a faʻapipiʻi fualaau faisua, e tatau ona faʻaopopo sina masima ia i latou. Afai o le togafiti e matua suamalie, e tatau ona susu i le vai aʻo lei faʻaaogaina. O lenei ipu e fiafia e le gata i le maʻisuka, ae o isi foi tagata o le aiga.

O le suamalie o le vevela e le maʻisuka o loʻo faʻaaoga lelei i salalaʻau eseese. O le masani o se salati e aofia ai:

Oti le iʻa i totonu o ni fasi laau poʻo ni kopa, tipi le sipisi, faʻafefiloi malie uma mea uma ma mea faʻafefiloi. O nisi iinei e faaopoopo ai foi se sipuni o le sogi po o le suauu olive.

E le faigata le kukaina o le togavao, e taua le faʻaaogaina saʻo ina ia aua le faʻamalosia lou ola maloloina.

O faʻamanuiaga ma faʻalavelave o le togafiti

Ina ia faʻaalia le togafiti i le taumafa mo le maʻisuka, ua lava lava le mataʻituina o fautuaga nei:

  • faʻafesoʻotaʻi muamua lau 'auʻaunaga soifua maloloina. Naʻo ia, e faʻavae i luga o se suʻega faafomaʻi, e mafai ona tuʻuina atu fautuaga mo se soifua maloloina. E aofia ai, lipoti pe ono mafai ona 'ai le tele ma le tele. Ia mautinoa ia mulimuli i ana fautuaga mo le fua faatatau o le faʻaaogaina o iʻa, ina ia le afaina ai le soifua maloloina,
  • pe a faʻatau mai, filifili se tino le gaʻo. O lenei faʻataʻitaʻi faigofie o le a fesoasoani ia te oe e faʻaaogaina atoa le faʻalavelave o isi pauna ma faafitauli e fesootaʻi,
  • sili ona lelei le faatauina o ni iʻa laiti. Afai e tele lava lou masima, e mafai lava ona e sosolo i le vai mo ni nai itula. O lenei mea e aloese mai le galala tele pe a uma ona 'ai

E pei ona uma ona tatou fai atu, e le mafai ona vavaeeseina le togafiti mai le taumafa o le maʻisuka i lalo o soo se tulaga. O le mea, i le faaopoopo atu i omega-3 oona gaʻo, e aofia ai elemene taua e pei o le phosphorus ma le manganese, iodine ma le kopa, cobalt ma le potassium.

O le togavao o se punavai o fuamosa ma se maualuga maualuga o le protein e mafua mo le tuufaatasia o inisalini. E maua foi i le caviar le faʻamalama faʻamaʻi vave, o lona uiga o le maʻisuka e tatau ona 'ai e le aunoa.

A, E, D, PP ma le B12. O le tamaoaiga i le polotini (18-20% i le 100 g), o le amino acids ma le oleic acid, ma sili ona taua - e leai ni meaʻai gaʻo - o le fili numera 1 mo le maʻisuka. O le togavao mo le maʻisuka o se mea e maua, talu ai ua faamaonia e saienitisi Finnish o le masani ona taumafaina o le a fesoasoani e faasolosolo malie ai le faasasaina o le toto e aunoa ma le tagofia o fualaau.

E mafai faapefea, e tusa ai ma le endocrinologists, pe i ai se togafiti mo le maʻisuka? I le maʻisuka malosi, o lenei oloa e maua ai le seleni i le tino, e faaosofia ai le gaosia o le insulin natura moni, o lea e manino le tali - e mafai ma e tatau!

O lenei mea suamalie ei ai sona tofo lelei, o lea e le mafai ai ona teena. Afai e faigata ona pulea le tele o meaʻai na aina, e fautuaina e suitulaga i iʻa e maualalo le gaʻo, e pei o hake poo pollock.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e mafai ona faʻatagaina le togafiti, ae i ni mea laiti!

O le maʻisuka e maua ai le togafiti ona o le i ai i le oloa o se mea e pei o le seleni, o se vailaau faʻamalosia ma masani. O le mea lea e tatau ai ona malamalama o le gaioiga o aano o manufasi e fesoasoani e faaitiitia le tele o le pala ma le faʻamaʻiina o oloa i totonu o le toto.

O Omega-3 o meaʻai e le itiiti ifo lona taua, latou te i ai i iʻa, o lea la o le togavao ua fautuaina mo le faʻaaogaina i tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga 2. O le tele, o omega-3 o meaola fesoasoani e fesoasoani e faaleleia ai le lelei o le vaʻaia i le atinaʻeina o le retinopathy o le maʻisuka ma e mafai foʻi ona puipuia le tupu mai o lenei maʻi.

O iʻa o le a aoga mo tagata gasegase e le lelei le galueaina o tino o le cardiovascular system, ma le maʻisuka mo fafine maʻitaga. Ua faamaonia e saienitisi faapea o le faaaogaina faifaipea, o le tui e faaitiitia ai le ono gasegase o maʻi fatu, atherosclerosis.

E taua le manatuaina e le mafai ona sui sui o le omega-3 i kapaila suauu iʻa, talu ai ona o lenei tulaga, o le a le lava se tagata:

E faʻamaonia pe afai o le maʻisuka e 'aina le vao, e laveaʻiina le toto cholesterol leaga mai lona tino, lea e mafai ona faʻaitiitia le mamafa o le psoriasis, o le isi faʻalavelave faʻalavelave faʻaleagaina i tagata.

Ae i le taimi lava e tasi, taumafa taumafa ma le maʻisuka e tatau ona faʻaeteete, o lenei fautuaga e sili ona talafeagai mo i latou e fiafia e faʻaaogaina le vevela ma le vineka.

Faatasi ai ma le maualuga o le toto, o le maʻisuka e seasea fautuaina e taumafa i le kuka ma le totoina, ona o le i ai o se masima tele o le masima e mafua ai le vevesi o le maualuga.

E tāua tele le teu i totonu o lana lava suamalie, pe a uma ona maua, e tuʻuina atu i tioata ma sasaa le suauu i le pito i luga. Afai e le lava le sola a le tagata e fai ai le togafiti, e mafai ona faʻaaoga se pati faapaleni.

Afai ei ai se manaʻoga e faʻasaoina le oloa mo se vaitaimi uumi, ua malulu. E sili ona lelei le fufuluina o iʻa, vaevaeina i ni vaega, tuʻu i ni ato faapitoa poʻo ni koneteina mo le pusaaisa. O le mea lea, o le ola ola o iʻa e faigofie ona faateleina i le ono masina.

E le mafai ona e teu se faleoloa i totonu o se ato, faʻatasi ai ma le teuina o lea o le a amata vave ona paʻu ma leiloloa le tele o mea aoga.

E taua le aʻoaʻoina pe faʻapefea ona saunia le gaioiga, o le a avea ai le iʻa ma mea aoga o le lisi o le maʻisuka maʻi. O le faʻamaʻiina o le maʻisuka ina ia sili atu mea aoga o le a fesoasoani:

  • fufulu i le vai,
  • le filifiliga o manuʻa ma sina tamaʻi gaʻo.

E le gata i lea, o le maʻisuka, o loʻo i ai se faʻaititia o le togafitiina, o le fomaʻi e fuafua le atinaʻe i se poloaiga a le tagata lava ia. E mafai ona e faia lenei mea sao i le taimi o feutagaiga ma se tagata tausi meaʻai poo le endocrinologist.

O lenei iʻa maloloina ma maloloina e aofia ai le 30% o gaʻo.

I le avea ai o se tulafono, o lona anotusi e tuusaʻo tonu lava i le nofoaga e maua ai le togafiti.

O le faʻamalama o le porotini i lenei oloa pe a ma le 15%, lea e taua ai le taumafa i le maʻisuka.

Faatasi ai ma isi mea, o iʻa e iai faʻamaʻi amino taua lea e mafai ona maua i meaai. E aofia ai foi mea e pei o le oleic acid, faapea foi ma vitamini A, B₁, B₂, B₃, B₄, B₅, B₆, B₉, B₁₂, C, E, D ma K.

Talu ai ona o le tamaoaiga tele i polotini maualuga, gaʻo, vitamini ma minerale, ua manatu o se oloa taua tele. O roe iʻa e aofia ai lecithin ma le tele o isi mea faʻalapotopotoga e faʻamautinoaina le masani ai o le tino.

E le gata i lea, e mafai ona latou faʻasaʻoina le toto maualuga ma fesoasoani ai i le televave o le telefoni e toe faʻavave vave. O vailaau e faʻaleleia ai le vao e faʻateleina ai le anotusi o le hemoglobin i le toto toto.

O le togavao ei ai le oleic acid, lea e faʻaleleia ai le toto i le mafaufau o le tagata. E le gata i lea, o lenei vailaʻau e faʻamaonia ai le faʻatinoga o le fatu ma toto toto.

O le gaʻo o lenei oloa e aofia ai le "pai" cholesterol, lea e taua mo le atherosclerosis ma isi faʻamaʻi o le cardiovascular system.

E i ai le manatu o le faʻaaogaina masani o le fausiaina o loʻo i ai se aafiaga lelei i le galuega vaaia ma le gaioiga o nisi vaega o le faiʻai. I nisi o tulaga, o lenei oloa e fesoasoani e aveesea faʻamalama psoria.

O le togavao e aoga i lona aofia ai le seleni i ni aofaiga tetele. O lenei vailaʻau o se faʻasao o le natura moni lava, e faʻaalia i se maualuga maualuga o le aoga.

O le faʻamaʻiina o le maʻisuka e mafai ona faʻaitiitia le mea o loʻo iai i nisi o mea faʻamaʻi faʻamaʻi i totonu o le toto.

Omega-3 oona gaʻo, o vaega ia o laʻau, e maualuga lona taua. Mo lenei mafuaaga, o le oloa e fautuaina e fomaʻi i tupulaga uma o le faitau aofaʻi. I le tulaga lautele, o nei mea e maua ai se aafiaga lelei i totoga o galuega vaaia. E mafai foi ona latou tausisia pea le galue masani o le cardiovascular system.

E pei ona iloa e le toʻatele, o le togafitiina o se oloa faʻalauiloa mo fafine o loʻo faatalitali mo le toe faʻatumuina o latou aiga. O nei mea uiga ese fesoasoani e fesoasoani i le atinaʻeina o le pepe. E lei leva tele, ua faaalia e saienitisi o le faʻaauau pea o lenei oloa e faʻaitiitia ai le ono mafai ona atiaʻe nisi faʻamaʻi ogaoga o le cardiovascular system.

E tatau ona maitauina e le mafai ona suitulaga i aoga o le faʻaleleia ma le faʻaaogaina o le iʻa tele.

I lenei tulaga, e le maua e le tino o le tagata ni vitamini, antioxidants ma le polotini.

Sa faia e le au atamamai se faasologa o suʻesuʻega na faʻamaonia ai le mea moni o le masani ona faʻaaogaina o lenei iʻa e fesoasoani tele e faʻaitiitia ai cholesterol leaga mai le tino.

O lenei ituaiga o iʻa e aofia ai le porotini, o se elemene taua tele mo le faʻamautinoaina o le gafatia masani ma le atoatoa o le gafatia o nisi o totoga ma tino o le tino. Ae mo le leaga o le togafitiina, e tatau ona e iloa e tatau ona faʻaaogaina ma le faʻaeteete i le salima poʻo le pepa.

O tagata e mafatia i le maualuga o le toto maualuga e matua faasaina ona faʻaleagaina. Ona o le maualuga o lona masima, ua mafai ai ona faateleina le toto. E le gata i lea, e leai se tulaga e tatau ona tuʻuina atu ai sea iʻa i tagata gasegase o loʻo iai ni faʻamaʻi ogaoga fatu. E taua le maitauina e tusa lava pe o tagata soifua maloloina atoatoa e le fautuaina e faʻaleagaina le togafiti.

O le togavao o se punavai o fuamosa ma se maualuga maualuga o le protein e mafua mo le tuufaatasia o inisalini. E maua foi i le caviar le faʻamalama faʻamaʻi vave, o lona uiga o le maʻisuka e tatau ona 'ai e le aunoa.

E le faʻatagaina e fomaʻi le faʻaaogaina o le togafiti, ae fautuaina oe e siaki le fua, ma sili ona taua - mataʻituina le maualuga o le suka i le toto ma le soifua manuia. O le le pulea lelei o le 'ai o Iwashi, pei o soʻo se iʻa, ua faasaina i le maʻisuka ituaiga 2.

A, E, D, PP ma le B12. O le tamaoaiga i le polotini (18-20% i le 100 g), o le amino acids ma le oleic acid, ma sili ona taua - e leai ni meaʻai gaʻo - o le fili numera 1 mo le maʻisuka. O le togavao mo le maʻisuka o se mea e maua, talu ai ua faamaonia e saienitisi Finnish o le masani ona taumafaina o le a fesoasoani e faasolosolo malie ai le faasasaina o le toto e aunoa ma le tagofia o fualaau.

  • inisalini e gaosia i le tino,
  • puipuiga puipuia e faaosofia,
  • o le atiina ae o le kanesa ua puipuia,
  • e masani lava ona masani ona e masani ona faʻaaogaina le vevela
  • ua toe faʻaleleia le faʻaoga o le tino.

Faʻaleleia tatau o le faʻaleleia o le maʻisuka

O se tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 e tatau ona matua faʻaeteete e aofia ai se oloa e pei o le taumafataga i lana meaai. E mafua ona o le vao e 2 meatotino e ono aʻafia ai le ola maloloina o le maʻisuka:

  1. O loʻo aofia ai le tele o masima. E oʻo lava i se tagata soifua maloloina pe'ā uma ona 'aina ni meaʻai e maua ai se galala malosi, lea e tatau ona tineia i le tele o vai poʻo isi meainu. I le tulaga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o le tele o meainu e mafai ona mafua ai ni faafitauli ogaoga mo le tino ma le tele o taunuuga le lelei.
  2. O loʻo aofia ai le tele o le gaʻo. O le faateleina o le gaʻo gaʻo o lenei oloa lea e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaalia o pauna e le talafeagai, lea e mafai ona faʻamalosia ai le tulaga o le soifua maloloina o se tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka.

O a meaʻai o loʻo i ai faʻamaʻi?

I lenei oloa, 100 g tala e oo atu i le 33% gaʻo ma le 20% o le protein. E leai se gaʻo i le gaosiga, faʻafetai i lenei mea, e mafai ona e faʻaaogaina lenei oloa mo le maʻisuka.

I le faʻaopoopoga i elemene o elemene, o le togavao e mauʻoa i vitamini D, A, E, B12 ma le PP. O loʻo i ai le eletene taua tele omega-3. O nei mea e faʻaleleia ai le metabolism i totonu o fatu ma puipuia ai le faʻavaeina o palestarala i luga o puipui o toto toto.

Ua faʻamaonia e saienitisi Finnish e faʻapea, afai ei ai se togafiti i le maʻisuka, o le toto toto e toe foʻi mai i le masani, ma i tagata soifua maloloina e faʻaititia le tulaga lamatia o le atiaʻeina o lenei maʻi. Omega-3 fatty acids e maua e le gata i le togafitiina, ae faapena foi i le saumoni, tafe, anchovies, fefaatauaiga ma mea taugata. I le auala, o le eleketi o le iʻa masani lona lua e masani ona faʻaaogaina e tagata.

E mafai ona 'ai le meaʻai i le maʻisuka? O lenei iʻa e tele naua le gaʻo, e toʻatele e manatu e leaga, ae e leai. O aano o manu e toetoe lava a gauai uma i totonu o le tino, lea e aveesea ai le faaputuputu o gaʻo.

E tusa lava, i le isi itu, faatasi ai ma le fesoasoani o mea o loʻo aofia ai i le mea maʻaleʻale, ua aveesea mai toxins mai le tino. O le suauu mama e faʻaaogaina e aunoa ma se tupe faʻaalu, ma e leai se mea e gaʻo ai meaʻai. Talu ai ona o lenei mea e mafai ai ona 'aina le meaʻai i le maʻisuka, ae faʻamapulaʻaina ona o le gaʻo.

O le togavao e afaina i le masima masima. Pe a faʻapipiʻi le masima i le masima, e tele le vai e maua - o lenei mea e sili atu ona mamafa i totoga uma ma mamanu. O le fatu e amata ona galue ma le faateleina o le avega, o fatugaʻo e vaʻaia faʻamalosi le tele o vai ma masima.

O lenei mea matautia e le gata mo le maʻisuka, ae mo tagata soifua maloloina. O iʻa, e aofia ai le vevelaina, o se meaʻai malosi, o le mea lea, e le faatagaina tagata e mafatia i allergies i lenei oloa. O le musu e faʻaaoga le togafiti e fautuaina mo tagata e maua i le fatu faʻamaʻi, gaʻo maualuga ma le edema o soʻo se natura.

O le faʻamatalaga e tuʻuina atu mo faʻamatalaga lautele ma e le mafai ona faʻaaogaina mo fualaau faʻapitoa. Aua e te mafaufau ia oe lava, e ono lamatia. Ia talanoa i taimi uma i se fomai. I le tulaga o le vaeluaina poʻo le atoatoa o kopi o mea mai le 'upega tafaʻilagi, o se fesoʻotaʻiga malosi e manaʻomia.

Alu i ai, faʻanoanoa, suia vaega e leʻo manaʻomia i mea e sili ona aoga. Ma o le aiga atoa o le a manumalo, aua o le a amata ona sili atu le ola maloloina mai se vaaiga o meaʻai.

Taiga masani i Rusia, e le gata i tagata gasegase, ae faʻapea foi i tagata soifua maloloina atoatoa. O loʻo faʻaalia mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 aua ua leva ona "toe faʻaleleia" ia pateta. Matou te teuteu lelei le tino o le vevela i le tipi, matou te faʻapipiʻiina ma pateta ma le vaitau ma aniani ma laau.

O se salati faigofie i le togavao o le a faaitiitia ai le numera o iʻa ma o le a le afaina ai le tofo o le fiafia. O se mea manaia ma faamalie loto e faigofie lava ona saunia. Faʻafefiloi le vao ma le gaʻo lanu meamata ma gaʻo o fuamoa o salu.

Tasi, olive olive poo le sua o le tipolo e talafeagai mo laei. E mafai ona e faʻafefiloi nei mea uma, o le faʻamaʻavale o le a na o le manumalo. Dill teuteu le tuufaatasiga. E matua suamalie ma lelei!

O vailaʻau faʻamanatu e faamanatu ai tagata e maua i le maʻisuka e mafai ona e fiafia i lau iʻa e sili ona e fiafia i ai na o le faatasi i le vaiaso.Ma o le vaega e tapulaa i le kalama o le gaʻo. E te ita laitiiti? E leai se aoga! E i ai faʻamatalaga aoga i le auala e mafai ai e oe lava ona e masani ona vaai i ipu o iʻa i le laulau.

Le faʻaaogaina o le tui i le maʻisuka

O le togavao o se porotini e maualuga lona lelei ma sili ona aoga ona e faʻaleleia ai le gataifale, toe faʻafoʻi mea ua afaina, ma e aoga tele i le tino atoa.

I le faʻaopoopoga, o le togafiti e aofia ai le gaʻo faigofie ma le tele o mea aoga:


  • O le tele o vitamini (tele - D, B, PP, A),
  • Faamanuiaga amino acids
  • Omega-3 oona gaʻo
  • O se seti tele o minerale taua (uʻamea, calcium ma potassium, cobalt ma isi),
  • Selenium - fesoasoani e faateleina le maualuga o le insulin.

O nei vailaʻau uma e manaʻomia i taimi uma mo le gaosiga masani o le gataifale, faʻamautuina o le i ai o le suka i totonu o le toto, puipuiga ma le faʻaumatia o le atherosclerosis.

O se gaʻo maloloina lelei e maua mai ai omega-3 gaʻo gaʻo ma vitamini e fesoasoani tele i le maʻisuka:

  1. Tausia se tulaga maualuga o le taua,
  2. O le i ai i se tulaga lelei faaletino
  3. Faʻaaofiofia le lelei atoatoa o le faʻatinoga o le tino cardiovascular,
  4. Neutralize cholesterol,
  5. Lower glucose
  6. Faʻateleina le metabolism,
  7. Puipuia aʻafiaga o le maʻisuka.

Ua lauiloa e tusa ai ma mea o loʻo i ai elemene taua o loʻo i luma atu o salmon lauiloa, ae e tele taimi e taugofie ai. Ae faapefea e uiga i gaʻo? A uma mea uma, o maʻisuka uma e manatuaina le tapulaʻa o meaʻai gaʻo ia latou meaʻai. Faatasi ai ma lenei mea, ua lelei mea uma!

Ioe, o le maʻisuka e mafai ona faʻavasegaina a latou lisi ma le gaosi, ae le masani ai!

O se togafiti faʻamaʻi ma le maʻisuka e talia, ae na o ni faʻaaliga:

  1. Filifili e le sili atu iʻa i totonu o le faleoloa.
  2. O le tino o le veleina e tatau ona faʻafefiloi i le vai e aveese le masima sili atu.
  3. Faʻaoga isi ituaiga o iʻa niniu mo le folau, lea e mafai ona "vevela" ma e le o se mea e sili ona manaia mo le vaʻavaʻaina (tupe siliva, figota, cod, pike perch, paʻu, pollock, pike, sea bass). Latou te le itiiti ifo le fiafia i totonu o le vasa ma e lelei le faʻaleleia.

Tuua Lau Faamatalaga