O le a le mea e aafia ai le suka toto i le maʻisuka?

O le maʻisuka o se faʻamaʻi pipisi masani, aemaise le ituaiga lona lua. E mafua mai ona o se olaga le talafeagai ma e mafai ona ulufale i le ituaiga 1 pe a manaʻomia le inisalini i aso uma. Pe'ā faia se faʻamaoniga, o le tagata maʻi e faamauina i le endocrinologist ma e tatau ona mataitu soo.

O le faateleina i le suka o le toto e faailoa ai se faamai o le pancreas, lea e le mafai ona maua ai le insulin i le tele o aofaiga, pe o le tino foi e le iloa.

O se maʻi maʻi suka e tatau ona tausisia uma faʻamaumauga a le fomaʻi - usitai i se meaʻai laiti-filifilia, filifilia i le togafitiga o le physiotherapy ma le aofia ai mea e aʻafia ai le toto toto.

O le mafuaaga lena e taua tele ai i tagata gasegase ia iloa le mea e aafia ai le maualuga o le toto, ona e tele naua mea taua. Lalo o faʻamatalaga faʻatasi ma se faʻamatalaga atoa o le mea tonu e tatau ile maʻisuka tatau ona faʻaeteete i, muamua ma le lua.

Tulaga lautele o mea moni

O loʻo tuʻuina mai ai mea uma e mafua ai le maualuga o le toto suka ma faʻamatala auʻiliʻilia mea e le mafai e le tagata maʻi ona aʻafia. Faʻamaumauga:

  • leai se malosi faaletino,
  • leai se malologa
  • popolega, fiafia,
  • le tausisia o taumafa ua faatonuina,
  • ava malosi
  • le lava le faaaogaina o le vai,
  • taamilosaga tamaitai ma le moa,
  • faʻamaʻi pipisi
  • mataʻituina o le tau
  • maualuga i luga aʻe o le sami.

E le mafai ona puipuia se mea e pei o le taamilosaga tamaʻitaʻi. A o lei amataina le taamilosaga, e pei o le 2 i le 3 aso ao lei amataina, e ono siitia le maualuga o le suka. E mafai ona e taumafai e fetuutuunai e ala i le faʻaaogaina o meaʻai, ma o nisi taimi e sili atu le tau o le faʻateleina o le inisalini. E masani lava, ma le amataina o le toto, o le a toe foi atu faailoga i le masani e masani ai.

O nisi vaega o le maʻisuka, e tusa lava po o le a le ituaiga maʻi, e nofouta i suiga o vaitau. E le mafai ona faʻamalosia lenei mea moni i soo se auala. E masani lava o loʻo i ai se laʻititi laʻititi i le suka i le taumalulu ma le taumafanafana. O le mafuaaga lea e taua ai mo lenei vaega o tagata le faia o se suʻega toto mo le suka i le fale, e faʻaaoga ai le One Touch Ultra glucometer, e siaki ai le ata o le maʻi.

Afai e filifili le tagata maʻi e malolo i luga o atumauga, ona matua tatau ai lea ona amanaʻia le maualuga i luga aʻe o le sami. Ua faamaonia e saienitisi o le maualuga o le maualuga, o le faagasologa vave o metabolic e tupu i totonu o le tino, ma o le fatu fatu e sili atu ona masani ai. E tatau ona e sauniuni e pulea le suka ma faʻaititia le fua o le tuiina o le inisalini faaumiumi, aemaise lava pe afai e faaopoopo i ai le gaioiga faaletino.

O le tino o le maʻisuka vave vave ona fetaui ma se maualuga maualuga - o le a alu pe a ma le 3-4 aso, e fuafua i uiga o le tino. Ona tutusa lea o le fualaau o le inisalini.

Faʻatautaia Faʻasologa o Suavai

O mea nei e mafai ona pulea ma puipuia le faateleina o le toto suka. O le mea sili o le mulimuli i nai tulafono faigofie, ona mafai lea ona e aloese mai se tui o le insulin ma puipuia ai le hypoglycemia.

O le mea muamua e tatau ona tausisia e le maʻisuka o mea lelei e tatau ai. E tele meaʻai e aʻafia ai le suka, o le mea lea e tatau ona mulimulitaʻia le 100% e le endocrinologist.

O meaai e maua ai le maualuga o faʻamaufaʻailogaina e faʻaaogaina e le aunoa mai le taumafataga. O lenei:

  1. gaʻo gaʻo ma iʻa,
  2. pata, kulimi suamalie,
  3. beets, pateta, kāloti,
  4. soo se sua
  5. ava malosi
  6. faʻi, vine,
  7. araisa, pasta,
  8. suka, sukalati, falaoamata oloa.

A faʻaaogaina oloa o loʻo i luga, o loʻo i ai se faasinomaga maualuga, o le maʻisuka ituaiga 2 o le a vave ona liliu i le muamua. Ma faatasi ai ma le ituaiga muamua o le maʻisuka, o le maʻi e mafai ona mafua ai se faafitauli ogaoga o le soifua maloloina, e oʻo atu i se hypoglycemic coma, e faʻaaoga ai nei oloa.

E taua le filifilia o taumafa lelei, faʻamalo faʻamalosi tino. O meaai e tatau ona 5-6 taimi i le aso, i ni vaega laiti, e lelei i le taimi e tasi. O le lagona o le fiaai, faʻapea foʻi ma le tagofia o meaʻai o le a aʻafia ai le soifua maloloina o le maʻi. E taua le manatuaina o se tulafono taua - e le tatau ona fufulu faʻasusu i meaʻai susu ma susu, ma faaopoopo le pata.

O le ava malosi o se oloa e matua faateleina ai lou suka toto. Ava malosi ma le soifua maloloina e le fetaui mo le maʻisuka. E mafua ai le faateleina o le suka toto, e afaina ai le pancreas, o lana galuega ua maeʻa. E le gata i lea, o le mamafa i luga o le ate e faʻatupulaʻia, o le gasegase o le glycogen, lea e nafa ma le faʻaitiitia o le kulukose toto.

O le ava malosi ei ai sona aafiaga faataumaoia i luga o neurons, faʻaumatia ai i latou, ma ua latou mafatia i le maʻisuka, lea e faʻalavelave ai le tino atoa. O lea o le ava malosi, e tusa lava pe maua i ni tootoo laiti, ua solia i maʻi ma soo se ituaiga o maʻisuka.

I faʻamaʻi pipisi, lea e sili atu ona faigofie ai le maʻisuka nai lo tagata soifua maloloina, e tatau ona e faia suʻesuʻega e le aunoa i le fale:

  • Faʻaaogaina o se glucometer, fua le suka i le toto pe a fa fa i le aso,
  • Faaaoga fasi siaki e siaki ai ketones i lau urine.

E oʻo lava i faʻamaʻi laiti, e pei o le malulu ma le isu, e tatau ona matua togafitia. Mo siama ma faʻamaʻi pipisi, o le tino o le maʻi suka o se fesoasoani lelei mo le toe gaosia. E masani lava, e maualuga le maualuga o le suka i le aso ao lumanaʻi le amataga o uluai faailoga o le maʻi. Afai e maʻi le urinary system, ona tatau loa lea ona faatupulaia le manaʻomia mo le inisalini i le tolu taimi.

O le faʻamalosi, toʻasā, ita e ono mafua ai le osooso malosi i faailoga o le suka, o lea e matua taua ai le le popole i tulaga le lelei. Afai e iloa e le tagata maʻi o le a le pine ona oʻo i se tulaga faʻalavelave, i le tusa o ni nai itula, ona sili atu lea i le tuiina o insulin i se aofaiga e 1 - 2 PIECES. O lenei mea o le a puipuia ai le oso i le suka ma taofia ai le gaioiga o hormones o le mamafa, lea e afaina tele ai le gaogao o le kulukose e le tino. A uma mea uma, afai e popole le maʻisuka, atonu e manaʻomia ona faʻateleina le fua o le insulin. O lea e sili ai le puipuia o se osofaʻiga le lelei i le taimi muamua.

O le le atoatoa o le taumafa o le tino e matua afaina ai le soifua maloloina o le maʻisuka. O le filifiliga aupito sili e faʻafetaui ai lenei manaʻoga o le vai faamama. I le maʻisuka, o mea nei o loʻo faʻasaina:

  1. fualaau aina suamalie ma fualaau suamalie,
  2. suamalie suamalie
  3. mana afi.

O le faʻatusatusaina o le aofaiga o le vai mo le faʻaaogaina i aso taitasi e tatau ona faʻavae i luga o le numera o kalori e 'aina. E i ai le 1 ml o le vai i le kalori. E le o le fefe pe afai e sili atu lenei faiga masani. O le mea moni, pe afai e le ave e le tagata gasegase vailaʻau faʻamalosi, pe e le mafatia i faʻamaʻi fatugao.

E mafai foʻi ona e inu faʻamalosi vai faʻamalolo, e le silia le 100 ml i le aso, i le vaiaso muamua. A maeʻa lena, e mafai ona faʻaititia le tele o le vai inu i le 250 ml.

E tatau ona faia le 45 minute ao leʻi faia taumafataga, faʻatasi ai ma le manava masani o le manava, ma le 1.5 itula, faʻateleina.

Gaoioiga faaletino

O se tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia ina ia auai i togafitiga faafomaʻi i aso uma. Faatasi ai ma le ituaiga muamua, e tatau ona e talanoa muamua i lau fomaʻi e uiga i taaloga, aua e oo lava i nai loimata e mafai ona mafua ai le malosi o le suka.

O maʻi o soo se ituaiga e tatau ona uia le vaalele fou, a itiiti ifo ma le 45 minute i le aso.

I le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona e auai i le aau, lea ei ai sona aoga aoga ile:

  • faamautuina o le toto toto
  • malosi faʻamalosi
  • faʻaleleia atili o le maskloskeletal system ma le cardiovascular system.

Afai e le faatagaina le taimi poo le tupe, ona tatau lea ona e mafaufau i lenei ituaiga o gaoioiga, e pei o le savali. O se ituaiga o avega talafeagai, lea e talafeagai mo le amataina o taʻaloga, o le mea autu o le faʻataʻitaʻiina le ala saʻo o le savali.

O le savali e maua ai le lelei i le tino o le maʻi:

  1. faaleleia le toto i totonu o le pelvis,
  2. saturates le toto i le okesene,
  3. maso o vae, papa, lima ma tua e aoaoina.

Fofo faʻapitoa

O talotini mo le maʻisuka ua leva ona taʻutaʻua mo o latou faʻamalolologa. Latou te tamaoaiga i vitamini ma minerale. Ma o suauu taua o loʻo aofia ai i le tuufaatasiga o le a fesoasoani i le faʻafilemuina o le tino. E mafai ona e teuina ni tangerine muamua, aua o lenei citrus e le oi luga o le pusa i soo se taimi o le tausaga.

Fufulu meaʻai seʻia oʻo ina mou atu le susu mai ia i latou. E mafai ona e saunia se paʻu mo le tanryine tea, lea e faigofie ona faʻaauau pea i lima ma faʻailoga i soo se mea. O le mea autu o le saunia saʻo lea o le oloa mo le tele o faʻaoga. O le a siʻitia se lima o le peʻu mamago, lea o loʻo faʻapala i totonu o se mea faʻaleleia i le paʻu paʻu.

Mo le tasi ipu, o le ae manaomia pe tusa o le lua teaseti o le mea na gaosia, lea e tumu i le 200 ml o le vai kuka ma tuu mo le 5 minute. O le lago tangerine ua faʻatagaina e inu ai. O le togafitiga o aso taʻitasi e fautuaina e oʻo i le 2 ipu, inu e tusa lava poʻo le a le meaʻai.

O le vao e pei o le 'oti o loʻo mauʻoa i le glycokinin. O loʻo iai mea nei:

  • faʻavasega le maualuga o le suka,
  • aveese le cholesterol
  • faʻaosofia le pancreas.

Mo le decoction, e te manaʻomia ni sipuni se lua o fatu mago ma le mutia, lea e sasaa mai i le 500 ml o le vai mafanafana, pe a uma ona tuʻuina mea i totonu ole vai vai ma faʻavemea mo le 15 minute. Aua nei ufiufi le susu i se tapuni. Taʻu le mea e maua ai le suavai ma sasaa vai i totonu o se vaitafe lamolemole e ausia ai le uluai voluma. O le vitio o loʻo i lenei tusiga o le a faʻaalia ai le isi auala e mafai ai ona faʻaititia le toto suka.

E faʻafefea ona aafia le suka i le toto

E tusa lava pe o loʻo e afu pe luluina mai le malulu, pe a maua oe i le maʻisuka, e tatau ona faʻaeteete ina ia aloese ai mai le gaʻo i le toto suka. Faʻafefea ona puipuia oe lava mai le maʻisuka? Matou te tuʻuina atu i lau silasila faufautua fautuaga.

Matou te pulea le suka

Muamua, e tuʻuina atu e le au atamamai ni fautuaga lautele pe faapefea ona pulea le suka i le maʻisuka:

  • Po o le a lava le taimi o le tausaga o loʻo i luga o le kalena, ia mautinoa o loʻo suʻeina toto ma vailaau vai i se nofoaga malulu, mago.
  • Saili se nofoaga e mafai ona e taʻalo ai i taaloga i le tausaga atoa. O le a sili pe afai e mafai ona e faia taʻaloga i le fale, i le falemaʻi lata ane.
  • Tausia lou mamafa i lalo o le pule i le tausaga atoa. Aʻo vevela pe malulu i fafo, e faigofie ona lelei. Afai e te pulea lou mamafa, o le auala lea e mafai ai ona e pulea lau suka toto.

Weather Affecting Health Diabetics

Afai e suia le vevela o le ea i fafo atu o le faamalama, e aafia ai foi maualuga o le toto, aemaise lava i le maʻisuka. O le vevela ma le vevela o le tau e aʻafia ai mea faigaluega e fua ai le suka o le toto.

O tulaga o le tau e afaina ai foi le aoga o sauniuniga. E le gata i lea, o le osofaʻi o le oso i le vevela o le ea e leaga ai le malosi o le tino e maua ai le insulin.

I le taimi lava e tasi, o suiga o le vevela i luga o le auala e aʻafia ai le aʻafiaga o fualaau faʻasaina ma le inisalini i le tuufaatasiga.

O suʻesuʻega e faʻaalia ai pe a vevela i fafo, o le toʻatele o tagata e maua i le maʻisuka e oʻo atu i le potu faʻafuaseʻi. E tele taimi e faʻataʻi ai i falemai ona o le vevela vevela.

Ioe, i le taumafanafana, o le numera o maliu i le va o tagata mamaʻi ua maua i le maʻisuka ona o le vevela vevela ua faateleina, ae o le malulu e mafai ona faʻalavelaveina le ala o lenei maʻi.

E le tatau ona e faatagaina le tau e aafia ai lou soifua maloloina ma le maualuga o lou maʻisuka ma le leaga. Afai e te faia ni lapataiga, e mafai ona e faʻailoa tina Tino.

6 fautuaga mo le ola mama o le maʻisuka vevela

Manatua nei fautuaga e faʻafesoʻotaʻi ai faʻamaoniga o le maʻisuka ao faʻamalosia le vevela:

O Lori Rust, o se fomaʻi faamaonia, o se endocrinologist mai le Mayo Clinic (Arizona, ISA), na ia faamalamalama mai: "O le faafitauli o le vevela, e masani lava ona faigofie ona faʻamalolo, aemaise lava i le maʻisuka.

Aʻo faʻamalūina oe, e maualuga le maualuga o le suka o le toto: itiiti le toto e pasi i fatugaʻo. Ona o lenei mea, e le mafai e fatuga ona aveesea le glucose maualuga (toto suka) mai le tino i le taimi o le solo.

"Aʻo vevela i fafo, e tatau ona e inu tele vai poʻo vaiinu e leai ni suka. Aua e te faatali seia e fia inu, "o le lapatai lea a le fomai.

2. Fausia saʻo le vailaʻau

O le vevela o le taumafanafana e mafai ona aʻafia ai:

  • i luga o le maualuga o vailaʻau
  • i le galuega a le mita,
  • i luga o fasi faʻataʻitaʻiga e fuafua ai le suka o le toto.

"Afai e vevela i fafo, o le aofai o inisalini i fualaau faasaina ua faatonuina mo le maʻisuka ua faaitiitia," o le tala lea a Dr Rust. Ia mautinoa e te teuina faʻamaʻi saʻo pe afai i le fale e silia ma le 25 tikeri Celsius. Aua le tuua i totonu o se taavale i se vevela vevela aso. "I totonu o lau taavale, e mafai e le ea vevela ona oso i luga i le 65 tikeri," o le lapataiga lea o Rust.

Afai e te alu i se faigamalaga, aua nei galo e aumai fualaau e tatau ona e ave ma le maʻisuka ituaiga 2. Atonu e te manaʻomia e ave i totonu o lau ato lauulu. Taofi sauniuniga mai le aisa i totonu o lenei taga.

3. Aloese mai le vevela i le maʻisuka

O le faamalositino o se vaega taua i le togafitiga o le maʻisuka. Ae e le mafai ona e faia taʻaloga i le auala i le la.

"Fai au mea muamua i le taeao po o le taimi foi e alu ifo ai le la," o le fautua mai lea a Angela Jeanne, tagata fai meaʻai, polofesa o le maʻisuka i le Iunivesite o Maryland, i le Center for Diabetes and Endocrinology, failauga mo le Academy of Nutrition and Dietetics.

Afai e le mafai ona e faia taga i le taeao po o le afiafi, faʻaalu se taimi i le falemaʻi, lea e faʻapipiʻiina i le ea.

4. Iloa faailoga o le hypoglycemia

O nisi o faailoga o le vevela vevela e talitutusa ma mea na maua e se tagata e iai le hypoglycemia (maualalo le suka). O faʻamaoniga nei o le vevela vevela ua matauina:

  • sosolo
  • vavao
  • gatete.

"Atonu e te manatu o lenei mea ona o le vevela i le auala. O le mea moni, ona o tulaga o le tau, o le maualuga o le suka o le toto e mafai ona paʻu malie, ma o lenei tulaga matautia mo tagata gasegase ua oso i totonu o latou suka toto, "o le lapataiga lea o Rust.

Afai e te iloa nei lapataiga lapatai o le toto maualalo maualalo, o le a sili atu ona faigofie le taulimaina o mea le lelei. Taumafai e 'ai atili meaʻai i le meaʻai e teu ai lou suka toto. E tatau ona e iloa auala e tuʻuina atu ai fesoasoani faʻafuaseʻi, e aoga, aemaise lava mo faʻamaʻi pipisi.

6. Faʻalogo lelei ile vae i le maʻisuka

O maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona matua gauai atu io latou vae. I le taumafanafana, e faʻaosoosoina oe e savali e leai ni seevae pe seevae seevae. Ae atonu e le afaina mo oe.

Faʻaauau ona fai seevae e nofo lelei i ou vae, e oʻo lava i masina mafanafana. I le faaiuga o le aso, siaki ou vae mo:

Afai e te mauaina soʻo se mea o loʻo i luga i le fale, e aʻafia ai faʻamaoniga o siama siama ma fomaʻi, faʻafesoʻotaʻi vave lau fomaʻi.

2. Taumafai e aloese mai le malulu masani

O le taumalulu o le tau malulu, ma o le fomaʻi e masani ona tumu i lenei taimi.

A e maʻi, o loʻo e mafatia, ma ona o lenei mea, e mafai ona maualuga le maualuga o le suka i le toto, aemaise lava pe a oe tauivi ma le maʻisuka.

E le gata i lea, pe ae lagona le le lelei, atonu e te le 'aina le meaai saʻo mo le maʻisuka. Fufuluina ou lima i le fasimoli ma le vai i le tele e mafai ai ina ia aua le faasalalauina siama.

E fautuaina e le Djinn "tagata mamai i le maʻisuka:

  • tatala avanoa maʻi
  • 'ai le tele o soupeti
  • vai inu vavalaʻau e aunoa ma le suka,
  • inu tele lauti.

O auala faigofie nei e toe faʻaleleia ai. " E le gata i lea, ia mautinoa ia maua le pusa.

3. Aloese mai le mauaina o le mamafa.

I taimi o aso malolo, e faigata tele ona tausisi i se meaai mo le maʻisuka. O le tele o togafitiga i luga o le laulau e aofia ai le tele o meaʻai, o le faʻateleina o le toto suka. Mafaufau ma le faaeteete i au meaʻai, a leai o le ae matua le maofa lava i le tautotogo e ala i le tilotilo i fuainumera i luga o le fua. E tusa lava pe laʻititi le siʻitia o le mamafa e faʻateleina ai le tulaga.

Faitau foi: Aisea e matua faigata ai ona aveesea le mamafa i le maʻisuka

4. Vaʻaia ou vae

O le maʻisuka e mafai ona mafua ai le leai o se lagona i tamatamaivae ma vae, faʻapea foi le foliga mai o le maʻi suka i le tagata maʻi. O le mea lea, e taua le ofuina o seevae saʻo, aemaise lava pe afai o le kiona o loʻo aisa.

Faʻaaogā se suāsusu i lou paʻu e tausia ai latou maloloina. Iloilo ou vae ma le faaeteete i po uma. Afai e te maua se paʻu - o manua e le faʻamalolo, talanoa i se fomaʻi ma aua nei faʻatuai le malaga.

5. Taofi ou lima mafanafana

"Afai e iai ou lima malulu, atonu e te manaʻomia e faʻamafana i latou ina ia faʻaleleia ai le tafe o le toto," E fautuaina e le papaʻi tagata gasegase e maua i le maʻisuka. Fufuluina i totonu o le vai mafanafana aʻo leʻi siaki lau suka toto.

O le mita o le a sili ona aoga i se potu vevela o le 10-40 tikeri.

6. Manatua le gaioiga faaletino

Ioe, i le taumalulu e faigata ona faʻamalosi oe e taʻalo i taaloga. Ae o le gaioiga faaletino i le togafitiga o le maʻisuka e sili ona aoga aua latou te fesoasoani e oʻo lava i le maualuga o le suka suka.

Afai e te galue i fafo, ia e laei lelei. Pe alu i le faletaalo.

I le fale, e mafai foi ona e faia:

  • lafoaia le eletise ma savali i luga o faasitepu
  • sii i luga pusa
  • Faia faʻataʻitaʻiga ma faʻalauteleina e faʻaaoga ai faʻamatalaga vitio i le initaneti.

O le ola ai ma le maʻisuka e le faigofie. Ae ui i lea, e mafai lava ona faʻapipiʻi lou olaga, meaʻai, masani i aso uma - ia faʻalelei atili. I soo se tulaga, tausi lelei!

E faʻapefea ona faʻaitiitia lou toto toto toto ma le maʻisuka ituaiga 2

E fa faʻau autu e nafa ma le puleaina o le kulukose o le toto:
O le inisalini e gaosia i peta beta o le pancreas e fesoasoani i le tino e faʻaaoga ai le kulukose mai meaʻai, auai i lona gaioiga i totonu o sel o le tino. I tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le gaosiga o le inisalini e faaitiitia ma, i le taimi e tasi, o le faʻasaina o le inisalini (puipuiga o tino ola i lenei hormone) ua faʻateleina.

Amylin, e natia mai i peta-sela, e taofia ai le faasaʻoina o le kulukose i totonu o le toto pe a uma ona 'ai, faʻagesegese le gaogao o le manava ma faʻaleleia le lagona o le atoatoa. O tagata ei ai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo i ai le faaletonu amylin.

O le mea lea, o le kulupu o le hormones, e pei o le peptide-1 (GLP-1), fesoasoani i le tino e faʻasaʻo le inisalini pe a uma ona 'ai, lea e faʻagesegese ai le gaogao o le manava, tausia le lagona o le atoatoa, faʻatuai le tuʻuina atu o le kulukose i totonu o le toto ma puipuia ai le puleaina glucagon mai le pancreas, tuʻuina atu o le kulukose i le toto.

O le glucagon e gaosia i aluma alpha o le pancreas e paʻu i lalo le kulukose o loʻo teuina i totonu o le ate ma le musika ma faʻaleleia ai e tuʻuina atu i le tino le malosi i le taimi e le maua ai le kulukose mai meaʻai.

I le leai o le maʻisuka, o le tino e pulea le suiga o le kulūkose ma le manaʻomia mo le 24 itula i le aso. I totonu o lenei faiga, e fa tagata e ave ai le hormone e faʻaaogaina, faʻatasi ai ma le fesuiaiga faifai pea o faʻamatalaga i le va o le faiʻai, iniseti, pancreas ma le ate. O le faiga lea o lenei faiga.

Anapogi: Pe a pa'ū le kulukose o le toto mai le maualuga maualuga mai le taumafataga mulimuli, o le pancreas e faalēaogaina le insulin.

I le taimi lava lea, e lua isi hormones ua vaivai: amylin ma glucagon-pei peptide-1 (GLP-1), lea e fesoasoani e teuina ma faʻaaoga le kulukose. O le hamone lona fa, glucagon, o loʻo aofia i totonu o le galuega ina ia mautinoa ai le sologa lelei o le kulūkose.

Glucagon e auina atu se ituaiga o le ate o le glucose e manaʻomia ona maua mai le malosi e teu ai.

A maeʻa taumafataga: Meaʻai e faʻapipiʻi le kulukose toto ma auina atu se feʻau i le ipu oona ile tatalaina o le GLP-1, lea e mafua ai le inisalini ma le amylin.

O nei hormones fesoasoani i sela e "ave" le kulukose mai meaʻai e maua ai le tino i le "suauu." O le glucagon valve e alu ese, aua a iai meaʻai, e le manaʻomia e le tino le kulukose mai le ate.

O le aʻafiaga o meaai i luga o le suka toto, e tusa lava pe a maeʻa le fatu, o le tamaoaiga o meaʻai, e itiiti ifo ma le 6 itula.

Ituaiga 2 maʻisuka ao moe

Faatasi ai ma le atinaʻeina o le maʻisuka, o le puleaina o le toto suka ua le lelei. O le mea lenei e tupu i se tagata maʻi i le maʻisuka ituaiga 2 i le taimi o le moe.

"I le po, o le ate ma le muso o le tino e maua ai se feau e uiga i le maualuga o le kullucagon ma le manaʻo e faateleina faleoloa o le kulukose, aua e moe se tagata ma e le 'ai," o le tala lea a Marty Irons, o se tagata poto faapitoa i vailaau mo togafitiga.

- E tele le kulukose mai le ate ma maso, e le mafai ona taofia, ona e le lava le GLP-1, insulin poo le amylin. O le taamilomilo o "manatu faaalia" i le va o okeni ua faʻalavelaveina, ma ua le toe aoga ai masani. "

O le maualuga o le toto toto, aemaise lava i uluaʻi tausaga o le maʻisuka ituaiga 2, o le taunuuga lea o le le mautonu o le hormonal. E mafai ona e tuʻuaʻia le numera o le taeao maualuga mo se taumafataga manaia po o se taimi e momoe ai, ae e moni lava e uiga i homoni.

E le mafai ona faʻamaʻo atoatoa le le lelei o le maʻisuka o le maʻisuka, ae o nisi auala e mafai ona faia e aunoa ma le anapogi toto maualuga. "Faʻailoga i lalo o le taʻitaʻiga a lau fomaʻi," o le fautua lea a Arlene Monk, o se tausinisia i le International Diabetes Center. O nai laasaga nei e fesoasoani e faʻalelei atili ai lau faʻagasologa o le taeao.

Amata ona ave vailaʻau, suia le vailaʻau, pe faʻaopopo se mea fou.

"O le toʻatele o tagata i le maeʻa ai o le siama o loʻo amata ona faʻaaogaina fualaau e maua ai le suka e tau ai le faʻamalosia o le inisalini ma le faʻaleagaina o le tino," o le tala lea a Dr Irons.

O le fualaau faʻatele masani, metformin, faʻaitiitia le gaosiga o le kulukose i le po. Ua ave nei e Margaret Lee metformin. Mo ia, mo le tele o isi, o lenei mea ua avea ma tasi o mea taua i le faʻaitiitia o le sao o le toto toto.

E tele atu vailaʻau faʻaonaponei ua faʻataʻitaʻiina mo le ave poʻo le faʻaopoopoga i fualaau ua maeʻa ona fai, pe a le mafai ona ausia le taula o le toto.

O inhibitors oral o le dipeptidyl peptidase-4 (DPP-4), e pei o Januvia ma Onglisa, taofi atili le GLP-1 hormone i le taamilosaga.

O le malosi sili atu o le GLP-1, o iniseti a Bayet (faalua i le aso) ma Victoza (faʻa-tasi i le aso) ona faateleina le aofai o le GLP-1 e avanoa i le tino. O nisi o tagata gasegase o loʻo ave nei vailaau e aveesea foi le mamafa.

"O le toatele o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o loʻo agaʻigaʻi i luma (aemaise i le silia ma le 10 tausaga), ua faʻamalosi e ave nisi inisalini e pulea ai le toto toto ma sili atu," o le tala lea a Irons. "Mo tagata amata, ua faatonuina e fomaʻi fualaau faasaina e pei o Lantus poʻo Levemir."

Faʻasolosolo masini. O le paʻu o le paʻu, aemaise i le amataga o le maʻisuka ituaiga 2, o le a fesoasoani i le faateleina o le gasegase ma le maualalo o le toto suka. Arlene Monk e ofoina atu le auala aupito sili ona lelei: "Suia lou olaga, filifili nisi meaai lelei, faʻaitiitia mea, faʻaleleia lau gaioiga faaletino."

O le ae vaʻai i le suka e paʻu i lalo e sili atu le vave nai lo le aū o le paleni. "I le leai o se mamafa, na ou maua ai le maualuga o le hemoglobin A1 i le 5.8% e tusa ma le 6.9% muamua, ma o loʻu toto maualuga o le suka na pa'ū mai i le 9 i le 5 mmol / L," o le tala lea a se tasi o maʻi i le nofoaga o le maʻisuka.

Na leiloa le 15 kilokalama, ma faʻaitiitia ai le taumafaina o meaʻai gaʻo ma mea taumafa faatasi ma le suka faaopoopo, faapea foi ma le siakiina o le aofaiga faatagaina o le gaʻo.

Ae mo i latou ua maua i le maʻisuka ituaiga 2 mo se taimi uumi, o le mamafa o le mamafa o le mamafa e faaitiitia ai lo latou anapogi o le maualuga o le toto suka atonu e le lava - e manaʻomia le vailaʻau.

Fai se meaʻai ao le i momoe. "O se meaai mama mo lau moe, o le a le sili atu ma le 20 kalama o meaʻai gaʻo, o le a fesoasoani ia te oe e ala i luga le suka sili ona lelei," o le tala lea a Monk. E faʻaitiitia ai le taimi o le faateleina o le gaosiga o le kulukose. Na talitonu Margaret Lee o se tasi lea o auala aoga i lona tulaga e faaititia ai le anapogi. Siʻi atili.

E le taua tele i le taimi o le aso ma pe o le a le ituaiga o faʻamalositino o loʻo e faia - o nisi faʻaopoopoga e faʻaleleia ai lagona o le tino ile inisalini. "O le toesea e afaina ai le soifua maloloina. Sili atu nai lo sina mea itiiti nai lo se mea, ae sili atu, sili atu, "o le tala lea a Monk. Faʻatasi ma lau fomaʻi, galue i le sili ona lelei o faʻasoaga talafeagai.

Faʻatau mea uma: sugar, hemoglobin glycosylated A1c, o lou olaga, meaʻai, ma meaʻai. Iloilo au filifiliga i taimi uma ma suʻega. O le anapogi o le suka toto o le a taʻu mai ai le itu e agai i ai. O siaki i le po o le a faʻamalamalamaina ai suiga o loʻo tutupu i lenei taimi.

Ia saunia e sui le faiga pe afai e le mafai ona vave ausia au sini.

Isi mafuaʻaga o galuega maualuga i le taeao

O isi nei tulaga e lua e mafai ona oʻo atu ai i le maualuga o le toto toto: O le taeao o le vaveao (taeao o le hyperglycemia) e tupu o se vaega o le tino masani masani o le tino ina ia e ala ma amata lou aso. I le taimi nei, ua faʻamalolo hormones, e pei o le tuputupu aʻe o le hormone ma le cortisol, lea e faʻatele ai le maualuga o le suka. O se tino e leai se maʻi suka e tali atu i le vaveao o le taeao e ala i le tuʻuina atu o se fualaau o hormones e taofia ai le toto suka i lalo o le puleaina. E le tupu lenei mea pe afai o loʻo i ai lou maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2. O le Somoji syndrome (hyperglycemia) e matua maualuga lava le totoina o le toto toto, atonu e mafua mai i le ate o le gase e maua ai le tele o le kulukose i le aluga o le po i le tali atu i le hypoglycemia (toto maualalo maualalo). Somoji syndrome e le masani ona maua i le maʻisuka ituaiga 2.

O a meaai e faʻaitiitia ai le toto toto: o le fua o le suka i totonu o le tino ma le tausiga e ala i meaʻai

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tuga e mafua ai ona le lelei le tino o le tino. E avea ma mafuaaga o le faʻalavelave i le masani masani o le soifua o le tagata maʻi, talu ai o le tumau pea o galuega taua a le tagata gasegase i le maʻisuka e manaʻomia ai le tagata maʻi e toe iloilo meaʻai ma mumusu e faʻaaogaina le tele o meaai e 'ai e tagata soifua maloloina e aunoa ma ni faʻasaina.

Ma o lenei mea e le gata o le siʻosiʻomaga, ae o se seti tulafono uma e tatau ona tausisia, matauina o se taumafataga. O se tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona iloa e le gata o meaʻai e ai, ae o meaʻai foʻi e maua ai le toto suka. O meaai lelei e mafai ona avea ma vailaau i lenei tulaga.

O le faʻamautuina o le tino o le maʻisuka e manaʻomia ai le malamalama i le tuufaatasiga ma meaʻai paleni o meaʻai e faʻaaoga, faʻapea foʻi ma aʻafiaga o le kulukose toto. E manaʻomia e se tagata ona oʻo mai i tuʻutuʻuga ma faʻamalosi meaʻai ma tausisia i latou i lona olaga atoa ina ia le faʻaosoosoina ai se maʻi o le maʻisuka, lea e mafai ona muta i se pa.

O le a le mea masani

O le aofaʻi o kulukose i totonu o le toto e tatau ona i ai i se tulaga e lava le malosi mo totoga uma ma tino o le tino, ae leai se mea e totoe e tatau ona faʻamalosi i le gaioiga. Afai e faʻateleina le kulūkose, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i le tagata, lea e taua o le hyperglycemia.

I lenei tulaga, e manaʻomia lava e le tagata maʻi ni faʻamatalaga e uiga i meaʻai e maua ai le toto suka. E tupu mai e le o se tagata maʻi, ona togafitia lea e fomaʻi le solia o le gaosiga o le gaʻo.

O le maualuga o le kulukose ma lona maualuga maualuga i le toto mo le tino e mafai ona i ai ni taunuuga le lelei. E leai se taimi e maua ai le taimi e gaosia ai meaʻai i le tino, o le hyperglycemia e taʻitaʻia ai le pancreas (gaosia o le inisalini) ma le manaʻomia e aveese le kulukose i le urine.

O le le atoatoa o le tino, o le tuʻuina atu o toxins ma le oona o le tino atoa o taunuuga ia o le hyperglycemia e aunoa ma le togafitia lelei o le maʻi. O le maʻi vaivai e toetoe lava a le lagonaina e tagata mamaʻi, faatasi ai ma se faʻaleagaina o le tulaga, e amata ona pagatia se tagata mai faʻamaʻi le lelei o le maʻisuka.

Mo le siama o le toto maualuga, e tele suʻega e faia, o le galuega o le suʻeina lea o le glucose o loʻo iai i totonu o vaitau eseese o le gaioiga o le tino: i luga o se manava gaogao, ni nai itula talu ona 'ai. O le masani o le suka o le toto o loʻo faʻaalia i le laulau lea:

O a meaai e sili ona aoga

Mo tagata e mafatia i le maualuga maualuga, o meaʻai e maualalo le faʻaogaina o faʻamaufaʻailogaina e sili ona aoga. Faʻasamafagofie le gaʻofale masini e ulufale vave atu i le toto, e aunoa ma le taʻitaʻia o le oso i luga o le glucose.

O mea o loʻo aofia ai i totonu e fafaga ma puipuia ai aʻa ma masini, e fesoasoani e faatumauina le soifua maloloina. E taua tele mo se tagata ona mafai ona 'ai atoatoa, ma faʻaleagaina le metabolism o le carbohydrate, ma o mea uma e manaʻomia e ulufale atu i le tino e aunoa ma le oso i le hemoglobin.

Suauu Suga o le Suiga o Mea

O se vaega tāua i le taumafa a se tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka o oloa mo le faʻaitiitia o le toto suka. Latou te avea ma fesoasoani autu i le tagata maʻi i le tau faasaga i le faʻamaʻi, aʻo latou fesoasoani e faʻaitiitia le kulukose toto pe a tatau ai.

Meaʻai suamalie o le suka:

  • Fualaau faisua (aemaise lava le lanumeamata) e tatau ona aofia ai i le taumafataga. Laʻau fou, lea e mafai ona faʻatau i faleoloa i le tausaga atoa pe oʻo lava ina tuputupu ae tutoʻatasi, e aoga.
  • Fua (ituaiga ituaiga) e mafai ona avea ma fesoasoani moni. O fualaau o le Citrus, aemaise lava o lemoni ma fualaau suamalie, faia se galuega lelei i lenei mea. O fomaʻi e fautua mai o tagata mamai e maua i le maʻisuka latou te 'ai se sela i le vaitau.
  • Legumes i ni vaega laiti fesoasoani e maualalo le kulukose o le toto. O meaʻai ia ma o loʻo i ai le tele o fiber e faʻaleleia ai le galo.
  • Meaʻai, e pei o le keke, sinapi ma le totoa, e aoga le 'ai ma meaai poʻo i latou lava, fufuluina i le vai.
  • Seafood o taʻitaʻi e aoga, latou te aofia ai le tele o porotini ma se vaega maualalo o mea inu gaʻo, o lea e mafai ai ona 'aina faʻatasi ma le hyperglycemia, e aunoa ma le fefe i le faaleagaina o lou tino.

Suauu toto e faʻaitiitia meaʻai e fesoasoani e faʻaititia le kulūkose o lou tino

O maʻi e maua i le faʻafitauli o le tino (hyperglycemia, hypoglycemia) e tatau ona i ai faʻamatalaga e uiga i meaʻai o loʻo i ai i lalo o le suka. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, e mafai ona e fetuunai le kulupu kesi i totonu, ma puipuia le faʻaalia o le vavalalata i le tasi itu poʻo le isi.

O vailaau e fesoasoani e faatumauina le taua o le toto, ae aunoa ma se uiga talafeagai i meaʻai, lea e tatau ona faia e tusa ai ma fautuaga a le fomaʻi, e le mafai ona faʻamautu le tulaga o le maʻi.

O le tagata gasegase e tatau ona nofouta i mea e mafai ona 'ai, ma o a meaai e le mafai ona' aina.O le fesuiaiga mai fautuaga a le fomaʻi ua afaina i foliga o se taufaʻatau i le soifua maloloina ma le ola o le tagata maʻi, o le mea lea, o se taumafa mo le maʻisuka e taua tele.

Faatasi ai ma meaai

A aunoa ma le malosi e pulea ai le maualuga o le toto toto i meaʻai, o le a le mafai e le tagata gasegase ona ola pe a maua lona maʻi suka.

E tatau ona ia iloa le mea e mafai ona e 'ai, ma mea e tatau ona lafoaʻi ese, o a meaai o loʻo i ai i lalo o le suka o le toto. O lenei faʻamatalaga e taua tele mo se maʻisuka.

O lana galuega autu o le puipuia lea o masini faʻafuaseʻi i le kulūkose i totonu o le tino, a le o lea, e afaina i le tulai mai o ni taunuuga le lelei.

Taumafa mo le maʻisuka ituaiga 1

Faʻaauauina suʻesuʻega ma faʻamatalaga a fomaʻi e faʻamaonia ai o le taumafataga mo le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona faigofie tele. O se taumafa maloloina i le i ai o lenei faʻamaʻi e faʻateleina le ola ma puipui ai le atinaʻeina o faʻalavelave matuia.

O mataupu faavae autu e tatau i se tagata maʻi ona tausisia le lagona lelei:

  • O le mamafa o le tino e tatau ona tausia.
  • Aʻo leʻi 'ai, e tatau ona e faʻatatauina le fualaau ole inisalini "pupuu", e tusa ai ma le aofaʻi o suauu o loʻo fuafua le tagata maʻi e faʻaaoga. E manaʻomia lou tuʻuina atu o mea e sili ona fiafia i ai na oloa o loʻo i ai se faʻamaumauga maualalo maualalo.
  • O le faatapulaaina o gaʻo e tatau mo tagata ua mamafa tele. Faʻatasi ai ma le mamafa masani o le tino i le maʻi ma le leai o le maualuga o le cholesterol maualuga i totonu o le toto, e le manaʻomia.

O se meaʻai maualalo maualalo le gaosiga o loʻo fautuaina ai e le tagata gasegase e fiafia i mea taumafa ma le maualalo o le faʻasologa o fuainumera ma ia tausia lelei le fiva i le taumafataga.

I nai vaega laiti, e mafai lava ona e 'ai le masima, suka ma agaga. E leai se manaʻoga e faʻaititia le kalori matāʻupu o se taumafataga seʻi vagana ua fautuaina e se tagata fai meaʻai.

E taua le aofia ai o mea taumafa e faʻaitiitia ai le suka toto i le taumafataga, latou te fesoasoani e foʻia le faafitauli.

Ituaiga 2 maʻisuka ma lona taui

Mea taumafa mo le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia ai se auala talafeagai mai le maʻi ma le tausisia o mataupu faavae ia o le a fesoasoani e faatumauina le soifua maloloina o le maʻi ma puipuia ai le oso i totonu o le kulukose toto:

  • E tatau ona faia le tausiga ina ia mautinoa o meaʻai e aofia ai gaʻo vailaʻau faʻasaina (fualaau faisua, pata) o le faavae lea o meaʻai. E tatau ona faʻatapulaʻa pe le vaʻaia le pateta, araisa ma le falaoa mai le meaai.
  • I nai vaega laiti, e mafai ona e 'ai fua, aemaise lava fualaau suamalie.
  • O meaai ma iʻa e le tatau ona faʻafefete ma lelei le kuka. E lelei tele le teena o oloa e leʻi maeʻa, faʻapea foʻi ma oloa e aofia ai le tele o mea faʻaopopo.
  • O mea inu faʻataʻavalevaʻa faigofie e tatau ona faʻaaogaina atoa mai le meaʻai.
  • O le matelaina e faʻasalaina, o meaʻai paleni ua fautuaina, lea e faalima ona 'ai e se tagata ile aso i ni vaega laiti.
  • E sili atu le tao, kuka, uʻu poʻo le kukaina o meaai, e sili atu ona lelei le teena o le falai.

E manaʻomia e tagata taʻitoʻatasi ona talanoaina ana meaʻai ma se fomaʻi, aua e faalagolago i le setete o lona tino ma le ata o le maʻi.

I le taimi o le maitaga

O fafine uma ua maitaga ua lesitalaina ma se fomaʻi e tatau ona tofotofoina mo le toto toto ma le kulukose, ona o le pepe ua avea ma se tulaga lamatia mo le maʻisuka togafiti. O tamaitai na feagai ma lenei faafitauli e tatau ona manatua o le maitaga e le o le taimi mo le faʻataʻitaʻiga ma mulimuli lelei i fautuaga a le fomaʻi.

O se tasi o fautuaga autu o le le aofia ai o meaʻai e mauoa i vailaʻau gaʻo.

O le a latou fesoasoani e tuʻuina atu le tino i elemene talafeagai ma vitamini, e aunoa ma le mamafa o le tupe ma le faʻasaʻoina o le kulukose i totonu o le toto.

O meaʻai paleni e sili atu ona lelei, ia faʻaeteete e laʻititi le vaega. O oloa e faʻaitiitia ai le suka toto e tatau ona i ai i le taumafa i le tele o mea.

Suga-faaitiitia o meaʻai e fesoasoani e puipuia ai mailei i le kulukose toto

O tagata e maua i le hyperglycemia e tatau ona suʻesuʻeina mea e maualalo ai meaʻai gaʻo ma aofia ai i latou ia latou meaʻai.

O lenei mea o le a fesoasoani i le faʻaleleia o le soifua maloloina ma puipuia ai le atinaʻe o faʻafitauli e mafua mai i le i ai o le tele o suka i totonu o le toto. Mo le sili atu ona taulotoina, ua vaevaeina i vaega ma lisiina i le laulau i lenei tusiga.

Mo tagata e maua i le maʻisuka, o meaai e maualalo le faʻaogaina o igoa o uo lelei ma fesoasoani e tatau ona i luga o le laulau i taimi uma e mafai ai.

Fualaau o le maʻisuka ma fuamoa

O loʻo i ai tulaga ogaoga o mea taumafa mo tagata e maua i le maʻisuka. O fua e aofia i le ituaiga o meaʻai e maualalo ai le suka-e mafai ona aumaia ai faʻamaonia ma mea leaga. E faʻalagolago lava i le aofaʻi o suauu o loʻo iai.

E tatau i tagata maʻi ona aofia fua o fualaau aina i le taumafataga ma le faʻaeteete, ma mataʻituina lelei faatonuga a le fomaʻi. O lo latou manuia i le tino o le maʻi e manino lava, ona o lo latou tamaoaiga i fiber ma vitamini.

O le latou fesoasoani e fesoasoani e faʻamamā ai le tino o mea leaga ma faʻaogaina mo le le lava o mea e manaʻomia, ma fesoasoani foi e atiina ae puipuiga mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi e osofaia pea le tino.

O fualaau o le Citrus e aofia ai le tele o vitamini C, lea e puipuia ai le tino o le tagata maʻi, ma fesoasoani ai foi e faamalosia toto toto.

O gasegase, oe aofia ai fualaau taumafa ia latou meaʻai, e ono lamatia ai le maualuga ma le le atoatoa o le matelaina.

Aua neʻi galo o fualaau suamalie o fualaʻau e maua i le suka, o lea e tatau ai ona e faʻalatalata i le taumafaina o fualaau taʻitasi, ma fuafua lelei mea o loʻo i totonu o le kulukose i totonu ma fetuunai le meaai e tusa ai ma lona tele.

E tatau i tagata maʻi ona nofouta i aʻafiaga o fualaau suamalie eseese io latou tino:

  • Fualaʻau E taʻua o se tasi o fualaau sili ona aoga mo le maʻisuka, ona e lelei tele, e fesoasoani i le faʻaleleia o le 'ailaina o otaota ma faʻaumatia le sili atu o le kulukose i totonu o le toto.
  • Orange ave se nofoaga lona lua mamalu i aoga mo le maʻisuka i fua o fua. E mafai ona 'ai faʻatasi ma se faʻamaʻi o ituaiga muamua ma le lua. E faʻapipiʻi le tino i le vailaʻau C, puipuia mai faʻamaʻi viral, saturates sela ma minerale ma faʻamalosia ai le puipuiga.
  • Tangerines ei ai se faʻamaumauga maualalo maualalo, o le mea lea, e mafai ona aofia ai i le taumafa a tagata gasegase e maua i le maʻisuka. I fua suamalie, e manaʻomia e tagata maʻi ona faʻaeteete, aua o loʻo aofia ai nisi kulukose. E fautuaina e tagata e gaosi mea taumafa e faapea o tagata gasegase e ave se teuteuga o le peel. Ina ia saunia, e tatau ona e togi le 3 tangerines ma faʻafefe o latou paʻu mo le 10 minute i le 1 lita o le vai.
  • Lemoni e faatatau i meaʻai e maua ai le suka, o lea e aoga ai mo le maʻisuka. O a latou suamalie, faaopoopo i meaai, fesoasoani e faamalosia toto toto ma faamamaina le toto. E tatau ona tuʻuina atu i le fua o fualaʻau, ma e sili atu ona aoga. O se tagata gasegase e mafai ona 'ai le tasi lemoni i le aso, pe a mafai e lona tino ona tuʻuina atu se ituaiga o meaai.
  • Pomelo aoga mo le maʻisuka, ae e tatau ona e faʻaeteete i lona faʻaaogaina, talu ai o loʻo i ai se tele o mea inu gaʻo, ma o le mea lea e le o se mea e maua ai le suka.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e mafai e tagata ona 'aina fualaau suamalie i fua faatapulaa mo le manuia o latou tino.

Cereals ma laau e fesoasoani ai i lalo le suka

Mo tagata e maua i le maʻisuka, e fautuaina e faʻaaoga naʻo nisi o ituaiga o cereals e aofia ai sina vaega tele o gaʻo. O le a faamanuiaina i latou mai falaoamata na faia mai le oat, saito, sana po o le karite mamafa.

Buckwheat o loʻo i ai se nofoaga faapitoa i le taumafataga, talu ai e faigofie lava le digestible ma e masani lava e le aafia ai le metabolism o le carbohydrate.

O le faʻaaogaina o le falaoʻo keke e le mafua ai ona oso i le toto kulukose, aua e lagolagoina ai i se tulaga patino.

Laʻau ma mea manogi e aoga tele mo le suka maualuga. E fautuaina i latou ia faaopoopoina i ipu eseese, faʻapea foʻi ma le 'ai i salakeke poʻo le faʻamamaina i lalo i le vai. E oʻo lava i sina laʻitiiti o lanu meamata e mafai ona maua ai ni faʻamatalaga moni i le tino o loʻo mafatia i le hyperglycemia.

Ua vaevaeina e saienitisi ia carbohydrates i "faigofie" ma "faigata." E sili atu ona faigofie i le maʻisuka ona vaevaeina i latou i le saoasaoa ma le faʻagesegese, lea e faʻapipiʻi e le tino i vitio eseese.

O le vaega muamua e tatau ona lafoai i le maualuga, talu ai e sili atu ona afaina nai lo le lelei. E mafai ona faʻatagaina le gasegase o le gaʻo i totonu o ni mea laiti.

E maua i pi, kapisi, fualaau 'aina lanumeamata, atisitoke a Ierusalema, nati, meaʻai gaʻo maualalo, fuamoa, iʻa o le vaitafe, iʻa ma meaʻai susu (nisi).

Faʻafefea ona faʻamalosi i le maʻisuka

E leai se mea e mafai ona vavaeeseina ai gaʻo maloloina mai le meaʻai; e manaʻomia e le tino. O le mea autu o le aloese mai le gasegase o gaʻo, lea e mautinoa o le a le maua ai ni faʻamanuiaga.

Mo le laeiina, e fautuaina e faʻaaoga suauʻu malulu malulu, mo se faʻataʻitaʻiga, suauʻu faʻasusu poʻo le kulimi. Meaʻai e mafai ona kuka ile suāuʻu popo poʻo le suāuu olive e mafai ona faʻaaogaina mo lenei faʻamoemoe.

Oona e mafai ona 'aina le sauhini i ni mea laiti.

Fesoasoani i vailaʻau masani

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, faatasi ai ma meaʻai talafeagai ma le puleaina ole inisalini (pe a manaʻomia), e mafai ona faʻaleleia lou tulaga ma le fesoasoani o togafitiga faʻasoifua masani. I lenei tulaga, e mafai ona aoga tele pe a filifilia saʻo. Aʻo leʻi faʻaaogaina, e fautuaina e faʻatalanoa se fomaʻi ma faitau iloiloga.

I le maʻi suka

Maʻisuka: Suga Sugar

E le o tagata uma e iloa o le maualuga o le kulukose (suka) i totonu o le toto o se tagata soifua maloloina ma se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka e matua ese lava.

Ae peitai, ina ia mautinoa lou soifua maloloina, e tatau ona e iloa po o le fea faailoga e lava ma e mafai ona sili atu i le tulaga masani. Ma na o se suega o le a fesoasoani i le fuafuaina o ia faailoilo.

E tatau foi ona e malamalama pe faapefea ona suia le maualuga o le suka i le aso atoa ma mea e aafia ai.

Muamua, e taua le taʻu atu o le maualuga o le suka (glucose) i totonu o le toto o se tasi lea o faailoga sili ona taua o le natura o le tino.

O ia faamatalaga e masani ona faailoa mai ai le faagasologa o le gaosiga o le gaʻo i totonu o le tino o le tagata, talu ai o le kulukose o le vaega autu lea i lenei faagasologa, ma ona o lenei mea, o lea faagasologa o loo i ai ma galuega. Glucose foi e avea ma punaoa malosi mo sene uma.

O le taunuuga o lenei mea, pe a maeʻa taumafataga taitasi i le tino ona maualuga lea o le kulukose, ma o le mea lea e sili atu le malosi o le tagata.

E maua foi le kulukose i gaʻo vailaʻau faʻamalosi, o le meaʻai e ausia i le masini vai. E tatau ona e iloa o le masani e le tatau ona sili atu nai lo le masani, aua o le a fesoasoani i le tele o faʻafitauli.

I le vaega tele o mataupu, o le sese o le kulukose i totonu o le toto e fesootaʻi ma le tulaga o le ate. O le ate e avea o se ituaiga taofi, pe a gaosia le suka i le glycogen. A maeʻa lenei faagasologa, o le vaega o le glycogen e pasi i totonu o le toto, o se vaega e alu i totonu o le vai. Ae peitai, o le tele o totoe i le ate.

I le gasologa o le tino, o le glycogen o loʻo tumau i le ate ua talepe i lalo ma feaveaʻi i le toto. E mafai ona tulaʻi maualuga le maualuga o le suāuʻu ma le mamafa o lagona.

Ina ia siaki lenei kulūkose, e tatau ona e faia se suʻega faapitoa. O lenei suʻega e faia i le taeao i luga o se manava gaogao (o meaai e tatau ona taunuu i le itiiti ifo ma le 8 itula talu ai). A leai, o le suʻega e leai se aoga.

O a faailoga e tatau ona i ai

Mo tagata matutua, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e le tatau ona sili atu nai lo le 6.0 mmol / lita:

  • O le maʻisuka: glucometer I le taeao, e tatau ona i ai le suka i le maualuga o le 3.9-5.5 mmol / lita.
  • E lua itula pe a uma se taumafataga, e le tatau ona sili atu i le 8.1 mmol / lita le faʻamaoniga ae le itiiti ifo i le 3.9 mmol / lita.
  • I isi taimi, o le kulukose e tatau ona i le maualuga o le 6.9 mmol / lita ma e leai.

Afai e masalomia e se tagata le maʻisuka ia te ia lava, ona tatau loa lea ona e faia se suʻega mo le suka suka. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e asiasi i le falemaʻi ma ave le itu mo le suʻega. E mafai foi ona e faatauina se glucometer i le fale talavai. O lenei mea e mafai ai ona mataʻituina le maualuga ole kulukose o le toto i le aso atoa.

Talu ai ua masani le masani ile maʻi, faʻafetai i le glucometer, e mafai ona faia se suʻega toto. O sea suʻega e mafai ai ona fua tonu le suka o loʻo feaveaʻi i le toto i le taimi lava e tasi faatasi ai ma meaai gaʻo.

O le pancreas i se tagata e faigofie ona maua i le maʻisuka e le mafai ona maua mai le inisalini, lea e masani lava mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1, poʻo pe a itiiti le aofaʻi o insulin, ma o lenei faʻafitauli e masani lava mo le maʻisuka ituaiga 2. Mo lenei mafuaʻaga, o le kulukose toto i le maʻisuka o le a maualuga atu nai lo le masani.

Afai o le maualuga o le suka o le toto e tutusa ma tulaga maualuga, ona faʻaalia ai lea o uiga o le maʻisuka: o le fiainu, palago, o le tele o le urine, vaivaiga i le tino, foliga le lelei. O ia faailoga e mafai ona taua. E iai se tulaga lamatia moni pe a faateleina le faateleina o le suka.

O le a le lamatiaga o le maualuga o le kulukose

O le tulaga lamatia e mafai foi ona i ai i le aliali mai o faʻafitauli eseese o le maʻisuka. Mo se faʻataʻitaʻiga, o aʻaʻo ma toto toto i le tino e mafai ona aʻafia.

O le tele o tofotofoga ua mafai ona faʻamaonia ai e maualuga le suka o le maʻisuka e mafua mai i faʻalavelave e oʻo atu ai i le le atoatoa ma le vave maliu.

O le maualuga o le lamatiaga i faʻafitauli o se maualuga maualuga o le kulukose pe a uma ona 'ai.

Afai o le toto glucose o nisi taimi e faateleina pe a uma le taumafataga, ona avea lea o se mea muamua o se faʻamaʻi. O lea faʻamaʻi ei ai lona lava taimi - "faʻasolosolo" poʻo le solia o le faapaleʻaleʻa gaʻo. Faailoga e taua tele e aofia ai mea nei:

  • Mo se taimi umi e faʻamalolo ai manua.
  • Jam.
  • Faʻafefete.
  • Soo se ituaiga o suppuration.
  • Vaivai vai.
  • Faiva le lelei.

O lenei tulaga e mafai ona tumau mo le tele o tausaga ma, e ui i lea, o le siama o le maʻisuka o le a le faavaeina. E tusa ai ma fuainumera, e tusa ma le 50% o le faitau aofaʻi o le maʻisuka ituaiga 2 e le iloa pe masalomia le iai o le maʻi.

I le avea ai o se tulafono, o le faʻamaoniga aupito sili lea o le toetoe lava o le 1/3 o tagata gasegase e vave iloa le faʻafitauli o le maʻisuka aʻo faʻamautinoaina, lea e ono mafai ona atinaʻe i lena taimi ona o le faateleina o le toto suka pe a uma ona 'ai.

O le mafuaʻaga lea ua fautuaina ai tagata uma e mataʻituina lo latou ola maloloina ma le soifua manuia, faʻapea foʻi ma nisi taimi siakiina a latou toto maualuga o suka.

Faʻamaʻi ma togafitiga faʻamaʻi

Mo le puipuia o le maʻisuka, e tatau ona mulimulitaia fautuaga nei:

  • O nisi taimi e taua le siakiina o lou suka toto.
  • O le ava malosi ma le sikareti e tatau ona le aofia ai.
  • O le meaʻai paleni o le sili lea o le meaʻai (vaega laiti i 3-4 3-4).
  • O gaʻo manu o loʻo i ai i le taumafataga e taua tele e suia i meaʻai fualaʻau.
  • Carbohydrates, lea o loʻo i luga o le lisi, e tatau ona faʻaititia. E taua tele le aua neʻi 'ai tele le suamalie.
  • I le itiiti ifo o le faʻaalia i tulaga faigata.
  • Taʻitaʻi le ola malosi.

Ina ia togafitia le maʻisuka, o metotia nei e faʻaaogaina:

  • Faʻalēaogāina oloa o loʻo i ai le tele o meaʻai gaʻo.
  • Faamalositino.
  • Aveina o suālaʻau maualalo (insulin, fuamoa e maualalo ai le suka o le toto).
  • Tausia o kulūkose masani (siakiina pea i le aso atoa).
  • Le pulea e le tagata o ia lava le maʻi ma se maʻi.

E toatele tagata e iloa se mea e pei o le hyperglycemia. E avea ma mafuaʻaga autu o faʻamaʻiga o maʻi faʻamaʻi, ma o le mea lea o le kulūkose e tatau ona tumau i lalo o soʻo se tulaga.E le gata i lea, aua nei faatagaina se tulaga e pei o le hypoglycemia, lea o loo i ai le faaitiitia o le maualuga o le suka.

Ma i le faaiuga, e tatau ona faaopoopo atu o le faia o se suʻega ma se sini puipuia poʻo se togafitiga o se laasaga tāua i luga o le ala i le toe faʻaleleia!

Mafuaaga o le faateleina o le suka toto e ese mai le maʻisuka

Afai o le kulukose o le toto i totonu o suʻega e maualuga atu nai lo le masani, ona vave tele lea ona faʻamasino se togafitiga talafeagai. O le tagata maʻi e tatau ona suʻeina.

O le faateleina o le suka i le toto atonu e mafua ona o:

  • Fuʻa
  • PMS i tamaitai
  • Le malosi faaletino faaletino
  • Tulaga faʻalavelave, faʻalavelave

Ina ia mafai ona faatuatuaina taunuuga, e le tatau ona e ulaula aʻo lei faia le suʻesuʻega, fautuaina e aloese mai avega mamafa ma ia i ai i se tulaga toafilemu.

O le faateleina o le suka i le toto atonu e mafua mai mafuaaga nei:

  • Aga masani leaga
  • Faʻaaogaina o le carbohydrate tele
  • Faamai o le endocrine (thyrotoxicosis, pheochromocytoma, ma isi)
  • Faʻi o gaʻo, pancreas, ate (pancreatitis, cirrhosis, tumo)
  • O le maʻi suka
  • E mafai ona matauina le Hyperglycemia i le faʻaaogaina o fualaau faʻamalosi: glucocorticoids, diuretics, contraceptives, hormones, etc.
  • E i ai taimi e tulai mai ai le suka mo se taimi puupuu. E matauina lenei mea i le mu, ogaoga o le fatu, osofaia o angina pectoris, taotoga i le manava, ma le tiga i le ulu.

O le maʻi suka o se tasi o faʻamaʻi masani, o le faailoga muamua o le faateleina o le suka o le toto.

O lenei faʻamaʻi e mafai ona tupu i nisi o tulaga:

  1. O le maʻisuka ituaiga 1 o le maʻisuka i le natura, o lona uiga sela e auai i le gaosiga o le inisalini e faʻaumatia e sene o le tino puipuia. O le pancreas e le lava le insulin, o le hormone e faʻasaʻo ai le kulukose toto.
  2. O le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 e mafua ona o le le lava o le gaosiga o le inisalini poʻo le le lava o suauu i le hormone. O se taunuuga, o le kulukose e le ulu atu i sela, ae faʻaputu i le toto.

Faʻaaliga faʻapitoa

E iai faʻamaoniga mautinoa e faʻaalia ai le faateleina o le kulukose o le toto:

  • O le fiainu lava
  • Faʻavaʻa vave
  • Paʻu faafuasei le paʻu
  • Gutu gutu
  • Maua le manava
  • Arrhythmia
  • Vaivai
  • Faʻafitauli leaga
  • Faʻasalaʻi masani
  • Tue le paʻu

Faatasi ai ma le faateleina o le kulukose, ua aveesea le suavai mai le tino, o se taunuuga o totoga, fusi ma siama e leai se vai. Ona oʻo mai lea o se faailo i le ulu ma le fia inu le tagata. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, e amata ai le susu o le gutu.

O le paʻu o le paʻu e mafua mai i le malosi o le malosi o le tino. Afai o iai nisi o nei faʻaʻailoga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma foaʻi le toto mo le kulukose.

Sugar Diagnostics

E suʻeina se suʻega toto e fuafua ai le maualuga o lou suka. O le suʻesuʻega e faia i luga o se manava gaogao. O le toto e aveesea mai i vein vevela.

E masani lava, o le kulupu o le kulukose i se tagata maloloina e tatau ona 3.9-5 mmol / L. Afai o le suka o loʻo i le lautele o le 6.1-7 mmol / l, o lona uiga o lenei tau e faʻaaogaina le glycemia. Luga o le 7 mmol / L - maʻisuka.

Afai a maeʻa le 2 itula o le faʻatonuga e itiiti ifo nai lo le 7.8 mmol / l, o le mea lea ua manatu lenei mea o le masani. I le maʻi o le maʻisuka, o le suka suka pe a uma le 2-itula o le a iai i le va o le 7.8-10.9 mmol / L. O le siama e faia pe a silia le 11 mmol / l.

E tatau ona e nofouta pe a faʻaalia se fomaʻi, o le atinaʻe o le maʻisuka o loʻo matauina i le tele o tulaga. E taua le pulea o le toto suka ma mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi ina ia aloese mai le atinaʻeina o lenei maʻi.

Tulaga masani o le toto suka

O le tagata gasegase o loʻo faʻamatalaina togafitiga e faʻamoemoe e faʻaititia le kulūkose. E tatau i le fomaʻi ona iloa pe o le a le mafuaaga na mafua ai le faateleina o le suka ma pe oa mea na mafua ai le faaletonu o le endocrin system ma le galuega a nisi o totoga.

O le tagata maʻi e tatau ona suia lona ituaiga olaga: mataʻituina lelei mea taumafa, faia ni gaioiga faaletino, ave ni vailaʻau maʻoti. O maʻi suka e tatau ona siakiina a latou kulukose o le toto i aso uma. E taua le faʻaititia o le aofai o kalori mo fafine i le 1000-1200 kcal, mo alii i le 1200-1600 kcal.

O mea e gaosi, oatmeal, buckwheat, iʻa, iʻa o le sami, ma meaʻai e maualalo le gaʻo, e tatau ona sili atu. O oloa o loʻo mulimuli mai e tatau ona vavae ese mai le taumafa: sugar, caramel, sweets, falaoamata oloa, semolina, araisa, gaʻo gaʻo ma iʻa, oloa gaosi susu, meaʻai kuka. E tatau foi ona e lafoaia fualaau suamalie ma le maualuga o le suka: aso, vine, peaches, cherries, etc.

Tuua Lau Faamatalaga