O le a le glycemia: anapogi toto toto

E pei ona taua mai i le faʻamatalaga o le maʻisuka, o lona faʻamaoniga e na o le biochimium ma e faʻavae i luga o taunuuga o se suʻesuʻega o le toto o le kulukose. Naʻo (talafeagai ma talafeagai) suʻesuʻega o le maʻisuka o le maualuga o le kulukose o le toto (Siata 1).

I le tulaga o faʻafitauli ogaoga o le tino, o lona faʻamalositino e le o se faafitauli. E faʻamautuina i se tagata gasegase ma faʻaalia tino o le maʻisuka (polyuria, polydipsia, paʻu o le mamafa, ma isi mea), pe afai o le glukose i le toto plasma toto e sili atu i le 11.1 mmol / L i soo se taimi le tumau i le aso.

Ae o le maʻisuka e mafai foi ona atiae lemu, e aunoa ma ni faailoga faʻapitoa i le amataga o le maʻi, ma faʻaali mai na o le faʻalauteleina o le maualuga o le hyperglycemia ma pe a maeʻa le gaʻoga (postprandial hyperglycemia). I lenei tulaga, o le taiala mo le siama o le maʻisuka o le anapogi ma le / poo le 2 itula i le maeʻa ai o se uta o le carbohydrate - 75 g o le kulukose i le tautala. Ae peitaʻi, o le faʻafitauli, o le faʻavaeina o le suʻesuʻega o le gasegase o le gaosiga o le gaʻo i le mea e taʻua o le glucose tolerance test (PTTG) e masani ona toe iloiloina. E le gata i lea, o tulaga taua e faʻaaogaina e faʻamaonia ai tulaga e aʻafia i le maʻisuka - le faʻavaivaia o le kulukosesese (NTG) ma le faʻavaveina o le anapogi glycemia (IAT) - e le o ioeina e le faʻalapotopotoga faʻavaomalo faʻavaomalo. Talu ai o le suʻesuʻega o le faʻamaʻi e fuafua ai togafitiga, o le a tatou talanoaina lenei faafitauli ile auiliiliga.

O le pito i lalo o le PTG, o le vavaeeseina o le soifua maloloina ma i latou e leai se gaioiga o le gataifale, ua filifilia e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli o le microvascular e fesootaʻi ma le gasegase o le carbohydrate metabolism. O suʻesuʻega faʻapitoa na faʻaalia ai le lamatiaga o le atinaʻe o le retinopathy o le maʻisuka e faʻapupula tele pe a maualuga atu le maualuga o le glucose plasma i le 6.0-6.4 mmol / L, ma a maeʻa le 2 itula i le PTTG e sili atu i le 10.3 mmol / L ma pe a oʻo atu le hemoglobin glycini i le 5, 9-6%. E faavae i luga o nei faʻamatalaga, o le Komiti Faʻapitoa a le American Diabetes Association mo le Faʻamatalaga ma le Faʻasoaina o le Maʻisuka i le 1997 na toe faʻafouina ai le tulaga ua faʻamautuina muamua mo le gaosiga o le gataifale maso o le faʻaleagaina i le itu o lo latou faʻaitiitia. E le gata i lea, na faia se suʻesuʻega faaopoopo o faʻamatalaga ina ia faʻaitiitia ai le faʻalavelave i le tulaga faʻapitoa mo le microangiopathy o le anapogi glycemia ma pe a mavae le 2 itula ile PTG. O se taunuuga, o tulaga taua mulimuli o le maualuga o le kulukose i plasma o le toto na filifilia mo le siama o le maʻisuka: i luga o se manava gaogao - 7.0 mmol / l, ma ina ua mavae le 2 itula - 11.1 mmol / l. O le tele o nei faailo e faʻaalia ai le maʻisuka malosi. Na vaetamaina e le WHO i le 1998 mo le siamaina o le maʻisuka i tane ma fafine e le o maʻitaga (Alberti KG et al., Diabet Med 15: 539-553, 1998).

E tatau ona maitauina o le maualuga o le kulukose o le toto e fuaina i le taimi lava lea e faalagolago i le suʻeina i le toto atoa poo le plasma o le toto ma pe o le toto e vevesi pe capillary (tagai i le Table 1). Pe a faatusatusa i le toto vevela, o le capillary arteriosis o le sili atu lea o le kulukose nai lo le toto vevela e tafe mai le tino. O le mea lea, o le maualuga o le kulukose i le toto capillary e maualuga atu nai lo le vevela. O le taua o le glycemia i le toto atoa e maualalo ifo nai lo le plasma o le toto, talu ai o le kulukose e faʻamaʻiina i le tele o totola mūmū mūmū lea e le aofia ai le kulukose. Ae ui i lea, o le eseesega i le glucose concentrations i nei aufaasālalau e sili ona manino ona faʻaalia i lalo o tuutuuga o taumafa ma o le mea lea ua le amanaiaina i luga o se manava gaogao. O le le amanaiaina o le suʻega o le kulukose o le toto (atoa, capillary, poʻo plasma) e mafai ona matua faʻalavelave ai le faʻaaogaina o le metabolism muamua ma le maʻisuka i suʻesuʻega o faʻamaʻi. Ae mo togafitiga faʻapitoa faʻapitoa, e taua foi lenei mea ona o faʻamaoniga faʻamaonia e mafai ona tupu i ni faʻataʻitaʻiga glycemic latalata i le laina tuaoi.

Taʻiala faʻamaonia mo le maʻisuka ma isi ituaiga o hyperglycemia (WHO, 1999 ma le 2006). Taumafa Plasma Venu Faʻamaonia
e pei ona sili ona faʻaaoga i togafitiga faʻapitoa

Taimi suʻesuʻe
i le PTTG

Glucose concentration (mmol / l)

pe a mavae le 2 itula i le PTTG poʻo le faʻalavelave **

Faʻaleagaina le kulukosese

ma a maeʻa le 2 itula ile PTTG

Leai le anapogi glycemia

ma a maeʻa le 2 itula ile PTTG

O le glycemia anapogi - maualuga ole kulukose o le toto i le taeao pe a maeʻa le po mo le itiiti ifo i le 8 itula, ae le sili atu ma le 14 itula.

** Random glycemia - o le kulukose o le toto i soo se taimi o le aso (e masani lava i le aso), e tusa lava pe o le a le taimi o se taumafataga.

E tusa ai ma mea ua taua i luga, o le taua o le glycemia i le toto plasma toto e sili ona saʻo, talu ai i lenei tulaga, e le aofia ai le aafiaga o le dilution i le toto mumu mumu ma le maualuga o le totoina o le toto i le mataupu o le gilanemia capillary e le afaina. I lenei itu, o le tele o tagata e faia le diabetologists e sili ona galulue i tulaga o le maʻoti mo plasma toto, ma e le gata i lea, e le o fuafuaina le glucose i le plasma, ona liua lea i le plasma, ma i le tele o glucometers i aso nei. Faʻamatalaga i le mafaufau, i le lumanaʻi, o faʻataʻitaʻiga faʻalauiloa uma e faʻaalia ai le taua i plasma toto, sei vagana ua faʻamaonia mai. O le mea lea, o le a tatou faʻaaogaina taiala ua tuʻuina atu i le laulau faʻamaonia faigofie (laulau 2).

O se laulau faʻamaonia faʻafaigofie lea e maua ai le maʻisuka ma faʻafitauli vave o le gaʻo gaʻo (NTG * ma le NGN **) e maua i le maualuga o le kulukose i le plasma o le toto vevela i se tulaga masani o le faapalepale glucose (75 g glucose)

Glucose i le plasma o le toto vevela (mmol / l)

2 feiloaʻiga

I luga o se manava gaogao
poʻo
2 feiloaʻiga

I luga o se manava gaogao
ma
ina ua mavae le 2 itula

2 feiloaʻiga

2 feiloaʻiga

** NGN - faʻaleagaina le anapogi glycemia.

I le malamalama ai i se faʻamaoniga fou e uiga i le faʻaitiitia o le puipuia o le maʻisuka ona o le faamalositino masani ma togafitiga o fualaau (metformin ma glitazones) (Group Diabetes Prevention Programme Research Group) Faʻaitiitia le faʻalavelave o le maʻisuka ituaiga 2 ma le olaga soifua intervention poʻo le metformin New Engl J Med 346: 393-403, 2002) na tuʻuina atu e faʻamalamalama le faʻamatalaina o taunuʻuga o le PTTG. E le gata i lea, o le faʻamalamalamaga o le vailaʻau o le anapogi i taimi vave ma le maeʻa o le 2 itula i le PTTG, pe a oʻo atu le maualuga o le glycemia i tulaga masani, ae le oʻo atu i le maualuga o le maʻisuka: (1) mai le 6.1 i le 6.9 mmol / l i luga ma le (2) mai le 7.8 i le 11.0 mmol / L i le maea ai o le 2 itula ile PTG. E tuʻuina atu e tuʻu le faʻamautinoaga o le NTG mo na tulaga pe a oʻo i le PTTG pe a mavae le 2 itula le maualuga o le glycemia i le lautele o le 7.8-11.0 mmol / L, ma le maualuga o le kulukose o le plasma glucose e le itiiti ifo i le 7.0 mmol / L (e aofia ai le masani!) . I le isi itu, i lenei tulaga, ua vaevaeina le NTG i ni filifiliga se lua: a) "tuueseeseina" NTG, pe a oʻo ina faʻalauteleina le glycemia pe a uma le 2 itula, b) NTG + NGN - pe a faʻalauteleina le glycemia i luga o se manava gaogao ma a maeʻa le 2 itula. E le gata i lea, na faaalia ai o le faateleina o le glycemia i le tulaga o le NTG + NGN o le a sili atu le leaga mo le atinaʻeina o faafitauli o le maʻisuka nai lo le "vavaeeseina" NTG poo le "vavaeeseina" NGN (e aunoa ma le NTG). O le fuainumera o nei faaletonu o le gaosiga o gaʻo, lea na matou iloa i totonu o le faitau aofaʻi o le itumalo o Moscou, o loʻo tuʻuina i luga o le laulau. 3.

I le taimi lava lea, o le taitaia o le PTG o se avega mamafa mo le mataupu, aemaise lava pe afai e te iloa le solia o le metabolism o le carbohydrate e le maualuga o le kulukose i le plasma vevela, e pei ona faʻaalia i tulaga faʻamaonia. Ma o le suega lava ia e taugata tele ona tuʻuina atu i se lautele o tagata. I lenei tulaga, na fuafuaina e le American Diabetic Association le aofaʻi o suʻesuʻega e faʻaaoga ai naʻo le faʻamatalaga o le anapogi glycemia ma faʻalauiloaina se manatu fou - faʻaleagaina le anapogi glycemia (IHN). O le fuaitau mo le NNN o le kulukose plasma o le fua mai le 6.1 i le 6.9 mmol / L. E manino lava i totonu o tagata ei ai NGN atonu e iai tagata ma le NTG. Afai na faia le PTTG mo se tagata maʻi i le NGN (e le o se mea e tatau ai, ae maise lava pe afai e le faatagaina e le soifua maloloina) ma a maeʻa le 2 itula o le kulukose o le plasma e masani, ona le suia ai lea o le NGN. A leai, o le siama e sui i le NTG poo le maʻisuka mautinoa o le maʻisuka, e fuafua i le maualuga o le glucose plasma pe a mavae le 2 itula ile PTG. O le mea lea, e mafai ona tatou iloa mea nei mo le solia o le gaosiga o le carbohydrate, faʻalagolago pe ua faia PTG pe leai foi.

1. O le maʻisuka na maua e na o taunuuga o suʻesuʻega faʻafuaseʻi o le glycemia i le ao - glycemia o le sili atu ma le 11.0 mmol / L.

2. O le maʻisuka ua maeʻa ona maua iʻuga o le PTG:

glycemia asa 7.0 mmol / l i luga o se manava gaogao ma aku 11.1 mmol / l pe a uma le 2 itula,

glycemia asa 7.0 mmol / l i luga o se manava gaogao, ae 11.1 mmol / l pe a mavae le 2 itula,

glycemia 7.0 mmol / L i luga o se manava gaogao ma aku 11.1 mmol / L pe a uma le 2 itula.

anapogi glucose o le 6.1 mmol / l ma a mavae le 2 itula i le PTTG 7.8-11.0 mmol / l ("vavae ese" NTG),

anapogi glycemia i le lautele o le 6.1-6.9 ma pe a mavae le 2 itula i le PTTG i le va o le 7.8-11.0 mmol / l (NTG + NGN),

anapogi glycemia i le lautele o le 6.1-6.9 mmol / l ma le unknown glycemia pe a mavae le 2 itula i le PTG,

anapogi i le pusa o le 6.1-6.9 mmol / l ma le 7.8 mmol / l (masani) pe a mavae le 2 itula i le PTTG ("vavae ese" NGN).

I le laulau. O le ata 4.3 o loo faaalia ai le tele o taimi e tupu ai i le malo o Moscou o eseesega uma o faaletonu o gasegase o le gaʻo, fuafua e tusa ai ma taunuuga o se suesuega a le PTTG i tagata e le i mauaina muamua i soo se mea gasegase gasegase. O se mea manaia le maitauina, o le maʻisuka fou o loʻo maua i le maʻisuka, 7.2% o tagata gasegase, o le tulaga e sili atu le maualuga nai lo le mea na tusia e fomaʻi o tagata maʻisuka (2.2%), o lona uiga. oi latou e togafitia faʻamaʻi o le maʻisuka i se fomaʻi na oi latou lava. O lona uiga, o se suʻesuʻega faʻatatau o le faitau aofaʻi o le maʻisuka e faʻapupulaina ai lona iloa.

Ole taimi o fesuiaiga ole maʻi ole gaʻo ile gaʻo, muamua iloa
i le PTTG (i totonu o le faitau aofaʻi o le itumalo o Lukhovitsky ma le aai o Zhukovsky, Moscow region, IA Barsukov "Faʻafitauli vave o le gaosiga o le gaʻo: gasegase, siaki, togafiti." - M., 2009)

Filifiliga mo le gasegase o gasegase gasegase e maua ile PTG

Glycemia i le PGTT

i le va o tagata na muamua maua le PTG

"Maʻisuka" i luga o se manava gaogao ma pe a mavae le 2 itula

"Maʻisuka" naʻo luga o se manava gaogao ma masani pe a uma le 2 itula

"Matelaina" anapogi ma NTG pe a uma le 2 itula

"Maʻisuka" pe a uma le 2 itula ma le masani i luga o se manava gaogao

"Maʻisuka" pe a mavae le 2 itula ma le anapogi IHF (T2DM + IHF)

Norma i le 2 itula

Le iloa pe a uma le 2 itula

E tusa ai ma NTG ma NGN, i nisi o fautuaga mai isi atunuu ua fautuaina e vavae ese le NTG ma le NGN, e faasino i le NTG na o mataupu o le faateleina o le glycemia pe a mavae le 2 itula i le lautele o le 7.8-11.0 mmol / l. Ma o le NGN, i le isi itu, ua na o le faateleina o le faateleina o le anapogi glycemia i le lautele o le 6.1-6.9 mmol / l. I lenei tulaga, o le isi ituaiga o faaletonu o le gaosiga o le gaosiga o gaʻo o loʻo aliali mai - o se tuufaatasiga o NGN ma NTG. O le gafatia o lea vaega e tauamiotonuina e ala i le eseese o togafitiga o nei faaletonu ma le eseesega o le taua o nei ituaiga ituaiga o le vave o le faaletonu o le gaosiga o gaʻo ma, e tusa ai ma lea, o laasaga eseese mo le puipuia o le maʻisuka.

O le mea muamua, na tuʻuina atu le vavaeeseina o le NGN i le gasegase o le gasegase o le gasegase ina ia oʻo lava i le leai o ni taunuʻuga o le PTTG, naʻo le anapogi glycemia, e tatau ai i le fomaʻi ona faʻamatalaina ni puipuiga e puipuia ai le fesuiaiga o le NGN e faʻaitiitia ai le maʻisuka. E tatau ona maitauina o le anapogi ma le postprandial glycemia e atagia ai le tele o gaioiga o le physiological, ma o lea e ese ai la latou sootaga ma le pathogenesis o le maʻisuka. O le anapogi glycemia e masani ona faʻaalia ai le gaosiga o le kulukose i le ate. O se taunuuga, o le NGN muamua e atagia ai le tetee o le ate i le inisalini. I le tulaga o le basal (postabsorption), o le tele o le kulukose o le toto ua maua e tagata e le o le inisalini e faalagolago i le tino (aemaise o le faiʻai). I le amanaia ai o le kiliaina o le kilia e taofia i le tulaga o le postabsorption e gasegase o le insulin-faalagolago (muscle ma le gaʻo), ma o le mea lea, i se tulaga atoatoa latou te puʻeina se vaega itiiti o le kulukose mai le toto, ma o se taunuuga o le NGN e le mafai ona faamatalaina e le insulin resistance o tisipesa. E le gata i lea, o le pulelasea o le insalini e tumau i se tulaga masani mo se taimi umi, e oo lava i tagata e maua i le maʻisuka, ma o le mea lea o le le lava o le inisalini e le faamatalaina ai le faateleina o le anapogi glycemia i tagata IH.

I le eseesega, o le glycemia o le postprandial e faalagolago lava i le lagona lelei o le inisalini ma le tino o meaola o le insulin, faapea foi ma le siakiina o insulin i vela beta, ma o le NTG e atagia ai le lagona o le inisalini i luga o le inisalini e faalagolago i le tino ma le ate, faapea foi ma le gasegase o le inisalini.

O le IHF o se faʻafitauli vaivai mo le atinaʻe o atherosclerotic cardiovascular diseases, e le pei o le NTG, o se aʻafiaga faʻapitoa mo le faʻaogaina o le myocardial and stroke (The DECODE Study Group, Glucose tolerance and mortality: faʻatusatusaga o WHO ma Amerika Diabetes Association criteria diagnostic criteria Lancet 1: 617-621, 1999). O lenei eseesega e foliga mai e atagia ai le fegalegaleaiga o le NTG ma le maʻi gasegase ma le malosi o le insulin. NGN ma le NTG o loʻo aʻafia ai tulaga lamatia mo le atinaʻeina o T2DM, ma o lo latou faʻateleina i Rusia e masani ona faʻatasi.

Faʻaaogaina ina ia mafai ai ona faʻaogaina le soifua maloloina mo le maʻitaga o le maʻisuka, o le suʻesuʻeina na o le anapogi glycemia pe naʻo le glycemia pe a mavae le 2 itula i le PTG e matua le amanaia ai le taatele o le maʻisuka i le faitau aofaʻi. O se faʻataʻitaʻiga, i le faitau aofaʻi o tagata nonofo i Moscow Region i tagata e 45-75 tausaga, o le faʻaaogaina o le maʻisuka na le i ai muamua e 11% e tusa ai ma taunuʻuga o le PTTG ma le 7.8% e tusa ai ma faʻamaumauga o se suʻesuʻega anapogi i le glycemia.

Ma i le faaiuga o le talanoaga o suʻesuʻega o le maʻisuka e faʻavae i luga o taunuuga o suʻesuʻega glycemia, e tatau ona faʻalogo lelei i mea taua nei. Muamua, o mea uma nei ua faʻaaogaina e pulea ai le maʻi o tagata mamaʻii le fale e le talafeagai (!) Mo le faʻamautinoaina o le maʻisuka, ona e le lava le saʻo mo le fuaina o le kulukose mo le togafitia o le maʻisuka. Lona lua, o le HemoCue Glucose 201+ masini feaveaʻi (Suetena) e mafai ona faʻaaogaina e fai ma sui o le suʻega o le kulukose toto mo le siama o le maʻisuka, lea e mafai ona faʻaaoga e suʻesuʻe ai le kulukose i le toto toto, e talafeagai mo le siama o le maʻisuka, e aofia ai le maʻisuka maualuga, ona o lona saʻo atoatoa. E tatau ona maitauina e lua laina o ia ituaiga masini, e mafai ona otometi ai ona faʻaitiitia le taua o le toto capillary i le faʻamamafa o le kulukose i le plasma o le toto vevela, ae le o le isi. I le taimi nei, na o HemoCue Glucose 201+ masini (Suetena) na maua i Rusia, lea e le faia ai sea liua, ma o le mea lea o le taua o le fua o le anapogi glycemia o le toto capillary e 5.6 mmol / L i nei masini. I lenei tulaga, o le maualuga o le kulukose o le toto atoa e mafai ona liua i le lima e pei o le maualuga o le plasma o le toto: aua ua lava lea e faateleina ai i latou i le 1.11 (e tusa ai ma fautuaga a le International Federation of Clinical Chemistry (IFCC) - Kim SH, Chunawala L., Linde R., Reaven GM Faʻatusatusaga o le Association a le American Diabetes 1997 ma le 2003 - Faʻafitauli i le Faʻalavelave Faʻafuaseʻi o le Glucose, Heart Coronary Heart Faʻamatalaga Faʻamatalaga, ma le Heart Coronary Heart Disease i totonu o le Journal Medical Practice Journal of Amer Col of Card 2006, 48 (2): 293 -297).

Talu ai ona o le A 1 c ua uma ona aofia ai o se faitioga mo le togafitia o le maʻisuka, o loo iloiloina nei i le tulaga o le lamatiaga o le atiae o le maʻisuka, e tutusa ma le NGN ma le NTG mamao. Ua faʻamautuina o le lamatiaga o le maua o le maʻisuka pe a mavae le 5 tausaga i le 5.5% ≤ A 1 c A 1 c A 1 s (Zhang X. et al. A1c ma le lamatiaga o le maʻisuka i le lumanaʻi: o se iloiloga faʻapipiʻi Suʻega o le Maʻisuka 2010, 33: 1665 -1673). O le mea lea, e talafeagai le iloiloina o le A1c maualuga o le 5.7-6.4% e fai ma faailoga o se tulaga maualuga o le atiaʻe o le maʻisuka i le mataupu, o lona uiga, o se faailoga o vailaau muamua (American Diabetes Association: Diagnosis and Classification of Diabetes Mitusitus. : S 62-S 69). Ma i lenei tulaga, e tatau ona logoina tagata o loʻo iai lenei A1c e uiga i le tele o le aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻisuka ma le maʻi cardiovascular ina ia mafai ona ofoina atu ia i latou se fuafuaga talafeagai mo puipuiga.

E le gata i lea, i tagata taitoatasi e 6% ≤A1s

I aso nei, o mea nei e aʻafia ai e iloagofie ai le fuafuaina o le manaʻomia mo le suʻeina o le siama o le maʻisuka ituaiga 2 maʻisuka:

1. Faʻamaumauga o le tino o le ≥ 25 kg / m2 ma o se tasi o mea faʻapitoa e aʻafia ai:

  • maualalo le tino faaletino
  • maʻisuka i aiga o le tikeri muamua o le aiga (matua ma a latou fanau)
  • fafine pe afai latou te fananau mai i se tamaititi e sili atu i le 4 kilokalama pe faʻatasi ma se GDM na maua muamua
  • maualuga le maualuga o le maualuga ≥ 140/90 mm RT. Art. poʻo luga o togafitiga antihypertensive
  • HDL-C, 250 mg% (2.82 mmol / L)
  • fafine e maua i le maʻisaga o le ovarycy
  • HbA 1 c ≥5.7%, faʻavaivaia le kulukose o le glucose poʻo le faʻavaveina o le kulukose anapogi na faʻamatalaina muamua
  • isi tulaga faʻaleagaina lea e atiaʻe ai le faʻamalosia o le inisalini (maualuga le oona, acanthosis uliuli, ma isi)
  • cardiovascular history

2. I le toesea o faʻamaoniga o loʻo i luga, e tatau ona faia se suega o le maʻisuka mo soʻo se tagata e sili atu i le 45 tausaga.

3. Afai o mea na filifilia e le tagata na filifilia mo le suʻesuʻega e masani, ona tatau lea ona toe faia le suega o le maʻisuka i le 3 tausaga poʻo le sili atu e faʻalagolago i iuga ma tulaga lamatia.

Faailoga o le Hyperglycemia

O le mea masani, o le faateleina o le kulukose i totonu o le tino e matauina i tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻisuka poʻo i latou o loʻo i ai i lenei faʻamaʻi. O nisi taimi o le hyperglycemia atonu e le tupu, ma o ona faailoga o le a foliga tutusa ma isi faamaʻi.

E masani lava o le tupu aʻe o le glycemia e mafua ai le atuatuvale, faʻaauau pea o mea taumafa e maualuga i le carbon, o meaʻai, o le ola le mama. O faʻamaoniga autu o le glycemia o loʻo maua i le maualuga o le suka e aofia ai:

  • fia inu pea
  • sasaina o le paʻu,
  • faʻaoga faifaipea,
  • paleni o mea mamafa po o le maua
  • lagona le lava o le vaivai
  • faʻaleagaina.

Faʻatasi ai ma le ogaoga o le kulūkose o le toto, o le leiloa o le malamalama poʻo le faʻataunuʻu foi e mafai ona tupu. Afai i le taimi o le suʻeina o le toto mo le suka na maua ai le maualuga o lona maualuga, e leʻo faʻaalia ai se faʻamaʻi o le maʻisuka.

Masalo o se laina tuaoi lea e faailoa ai se soliga i le system endocrine. I soo se tulaga lava, e le tatau ona suʻesuʻeina le anapogi.

Faailoga o le hypoglycemia

O le faʻaitiitia o le suka poʻo le hypoglycemia e faʻapitoa mo tagata soifua maloloina pe a fai le malosi o le tino poʻo le mulimuli i se meaai malosi ma se mea maualalo maualalo. Mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, o le tupu mai o le hypoglycemia e fesoʻotaʻi ma se fomaʻi le talafeagai o le inisalini, o nisi taimi e tupu ai.

O faʻamatalaga nei o uiga ia o le hypoglycemia:

  1. fiaai,
  2. le mautonu faifai pea
  3. faaitiitia galuega
  4. taʻavale
  5. vaivaiga o le tino o loo aumaia faatasi ma sina mea itiiti,
  6. e le tuua ai se lagona o le popole ma le atuatuvale,
  7. sosolo malie.

O le masani lava o le hypoglycemia e fuafuaina faʻafuaseʻi i le taimi o le suʻega o suʻesuʻega o le fale suʻesuʻe. E masani lava o tagata e maua i le hypoglycemia e le o gauai atu i faailoga ma e matua faigata lava ona fuafua le faʻaitiitia o le suka i totonu o le tino. Faʻatasi ai ma le maualuga o le kulūkose, e mafai e se tagata ona paʻu i totonu o se coma.

Sugar Methods

Ina ia iloa le maualuga o le glycemia i fualaau faʻaonapo nei, e lua auala autu e faʻaaogaina.

  1. Suʻe toto mo le suka.
  2. Glucose toleni test

O le ituaiga muamua o le auiliiliga e faavae i le fuafuaina o le maualuga o le glycemia i se tagata maʻi i le toto na ave i luga o se manava gaogao. E aveesea le toto mai le tamatamai lima o se tagata. O le auala sili ona taatele e fuafua ai le glycemia i tagata.

O le maualuga o le glycemia e le faʻaalia i taimi uma se tagata e maua i le maʻisuka. E masani lava, e mafai ona faia faʻamaʻi isi faʻamaonia e faʻamaonia ai lenei siama.

Ina ia faʻamautinoa ua saʻo le siama, o le tele o suʻega toto mo le suka ua faʻamaonia, e mafai ona tatou fai atu o le ituaiga suʻega lea o le maʻisuka. I le vaitaimi o le suʻega, e tatau i le tagata gasegase ona vavaeeseina atoatoa le faʻaaogaina o fualaau oona lea e aʻafia ai le faʻasalaga.

Mo le mauaina o faʻamaumauga sili atu ona faʻatuatuaina, e faʻateleina ai e le fomaʻi se suʻesuʻega mo le faʻapalepale kullukose. O le taua o lenei auiliiliga e faapenei:

  1. O le tagata gasegase e faia se anapogi faʻataʻitaʻi toto,
  2. I le maeʻa ai o le suʻega, e 75 ml ua ave. glucose suavai suamalie
  3. E tasi le itula mulimuli ane, ua uma ona faia se suʻega lona lua.

Afai o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o loʻo i le lautele o le 7.8-10.3 mmol / l, ona tuʻuina atu lea o le maʻi mo se suʻega auiliili. O le maualuga o le glycemia i luga aʻe o le 10.3 mmol / L o loʻo faʻaalia ai le i ai o le maʻisuka i le maʻi.

Glycemia togafitiga

Glycemia e manaʻomia togafitiga faafomaʻi. O loʻo faʻamatalaina e se fomaʻi i tulaga taʻitasi e faʻatatau i le maualuga o le suka, tausaga ma le mamafa o le maʻi, faʻapea foʻi ma le tele o isi mea. Ae ui i lea, o togafitiga e ono le aoga pe afai e le suia e se tagata ana masaniga ma e le fetuunai lona olaga.

O se nofoaga faapitoa i le togafitiga o le glycemia e tuuina atu i meaai. O tagata uma lava e maua i le maualuga o le kullukose i totonu o le tino e tatau ona faʻauʻuina se oloa, o mea inu gaʻo ma le maualalo o faʻamaumauga.

Faʻatasi ma le hyperglycemia ma le hypoglycemia, meaʻai e tatau ona faia i ni vaega laiti 5-6 taimi i le aso. O le taumafa e tatau ona aofia ai protein ma masini gaʻo. O nei oloa e mafai ona faatumulia le tino i le malosi mo se taimi umi.

Pe a togafitia le glycemia, e le tatau i tagata ona galo e uiga i le malosi faaletino. O lenei mea e mafai ona uila, taʻavale pe sopo.

O le Glycemia mo se taimi umi e le mafai ona faʻaalia, peitaʻi, pe a iloa, e tatau ona vave amataina togafitiga.

Glycemia - o le a?

O le tino o le tagata o se mea faigata tele. O se tasi o mataupu sili ona taua mo ia o le glycemia. O le a lenei mea O le upu e mai le gagana Eleni ma e aofia ai vaega e lua, ua faaliliuina o: "toto" ma "suamalie". I se isi faaupuga, o le glycemia o le fesuiaiga sili lea ona taua i se meaola ola e mafai ona faʻatonutonuina ma e faʻaalia ai le mea o le kulukose i totonu o le toto - carbohydrate, o le autu ma le lautele o le malosi mo sela ma masini (e sili atu i le 50% o le malosi e faʻaaogā e le tino e maua mai i le oxidizing vailaʻau).

O se mea e manaʻomia mo lenei faʻaaliga o le faʻaauau pea. A le o lea, o le faiʻai ua le toe galue lelei. O le a le tulaga masani masani mo se ituaiga o meaola e pei o le glycemia? O le masani mai le 3.4 i le 5.5 mmol i le lita o le toto.

Afai o le toto o le kulukose o le toto e paʻu i se tulaga ogaoga pe tupu tele, ona ono le iloa ai lea e se tagata, amata ona le mautonu. Coma o se taunuuga faigata tele o le siitia poʻo le faʻaitiitia o le suka.

O le faaupuga "glycemia"

I le XIX senituri, o se fomaʻi suʻesuʻe mai Falani, Claude Bernard, e faʻamatala le faailoga o le kulukose poʻo le suka i totonu o le toto o se tino ola, ma faʻatulagaina le taimi ua faʻamatalaina.

O maualuga o le glycemia e mafai ona masani, siitia, pe faʻaititia. O tapulaa o le toto maualuga o le toto i le suka mai le 3.5 i le 5.5 mmol / l.

O le auala sao o le faia o le faiʻai ma le tino atoa e faalagolago i le mautu o lenei faailoga. Afai e maualalo le kulukose o le toto, ona latou talanoa lea e uiga i le hypoglycemia, ma afai e sili atu nai lo le masani, latou te talanoa i le hyperglycemia. O ia tulaga uma e lua e matautia, ona o le alu i tua atu o le taua tele o le tino e mafua ona o se tagata ua le mautonu ma ua le afaina foi.

Glycemia: Faʻailoga

Afai o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o loʻo i totonu o le masani masani, ona le oʻo mai ai lea o faailoga o le glycemia, ona o le tino e pipisi lelei ma avega ma galuega lelei. O faʻafitauli sili ona eseese e aliali mai pe a soli le tulafono.

Faateleina ma faʻaititia le glycemia: o le a lea?

Afai e sili atu le aofaʻi o le faʻatagaina o le tau, ona faʻaalia loa lea o le hyperglycemia. O lenei tulaga e matua ogatasi ma tagata e maua i le maʻisuka. Ona o le leai o a latou lava inisalini, o le suka o le suka e tupu i le toto o nei maʻi ina ua uma ona 'ai.

Ma o lona le lava i le tino e taʻua o le hypoglycemia. E tatau ona maitauina o lenei tulaga o se uiga lelei foi o tagata soifua lelei atoatoa ma se taumafa malosi poo le malosi tele. E le gata i lea, o gasegase e maua i le maʻisuka e mafai foi ona afaina i le hypoglycemia pe afai oi ai le televave o fualaau faasaina o le suka poo le inisalini ua filifilia le saʻo.

Hyperglycemia

O le glycemia suamalie ma maualuga maualuga le kulukose o le hyperglycemia. O ana faailoga e mafai ona faapenei:

  • vevela paʻu
  • matuai galala
  • faʻaleagaina
  • faʻaauau faifaipea
  • vaivai,
  • i tulaga ogaoga, leai se malamalama poʻo se mea e mafai ona tutupu.

Hypoglycemia

Afai e le lava le toto toto, ona taʻua lea o le hypoglycemia. Faatasi ai ma ona uiga o:

  • se lagona malosi o le fiaaai
  • solia o le tuufaatasiga lautele o gaoioiga,
  • vaivaiga lautele
  • vavao
  • taʻavale
  • le mafai ona le iloa po o le leʻo.

E faapefea ona fuafua le maualuga o le glycemia?

E lua ala sili e fuafua ai lou suka toto. Muamua o le suʻega o le toleniga o le glucose, o le lona lua o se fua o le mamafa o le kulukose e faʻaaoga ai se suʻega toto.

O le faailoga muamua lea e iloa e fomai o le solia o le anapogi glycemia, ae e le o taimi uma e taʻu mai ai le i ai o se faamai. O se auala taatele lea, lea e aofia ai le fuafuaina o le aofaʻi o le suka i le toto capillari pe a uma le anapogi mo le valu itula. O le toto e aveesea mai le tamatamailima i le taeao pe a uma le moe.

NGN (faʻaleagaina le anapogi glycemia) o se tulaga lea o le kulukose o loʻo aofia ai i le anapogi o le toto (plasma) plasma e maualuga atu i le tulaga masani, ae i lalo ifo o le aofaʻi o le aofaʻi, o se faailoga faʻamaonia o le maʻisuka. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tuaoi o le 6.4 mmol / L o loʻo fuafua.

Manatua, ina ia faʻamaonia faʻamatalaga ma ia faia ni faʻamaonia saʻo, e tatau ona e faia ia suʻesuʻega a itiiti ifo ma le lua taimi. E tatau ona faʻatinoina i aso eseese ina ia faʻaesea ai mea sese i tulaga. E le gata i lea, ina ia maua ai ni faʻamaufaʻailogaina, e taua le aua nei faʻaaoga fualaau faʻamalo.

O se suʻesuʻega faaopoopo o le suʻega o le toleniuga suka. I le avea ai o se tulafono, o loʻo faʻatinoina e faʻamalamalama ai faʻamaonia. I lenei suega, o le taualumaga e faapenei:

  • o se faʻataʻitaʻiga o le anapogi o le glucose suega o loʻo faia,
  • o le tagata suʻega e ave le 75 kalama o le glucose i le tautala (masani lava i le tulaga o se vaifofo),
  • lua itula mulimuli ane, o se faʻataʻitaʻiga lona lua ma le suʻeina o le toto.

O faʻamaumauga e maua mai e masani lava pe afai latou te le oʻo atu i le 7.8 mmol / L. O se faailoga masani o le maʻisuka o le maualuga o le kulukose i le sili atu i le 10.3 mmol / L. Faʻatasi ai ma se faailoilo o le 10.3 mmol / l, latou te fautua mai o loʻo faia ni suʻesuʻega faaopoopo.

Glycemia: o le a le mea e fai?

Afai e manaʻomia, ua faatonuina e le fomaʻi togafitiga mo le glycemia.

Ae ui i lea, o lenei faʻamaʻi, o le mea pito sili ona taua o le mulimuli i se meaʻai lelei. O tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona gauai faapitoa ma lapatai atu i ia ituaiga o meaʻai e pei o le glycemic index. O le ki i le ola manuia o le 'ai lea o meaʻai laiti-index.

Leai se mea e sili atu ona taua le taumafa. I le tulaga o le hyperglycemia, ma i le tulaga o le hypoglycemia, e taua le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo (oloa e umi ona uumi i totonu o le tino ma i le taimi e tasi e maua ai le malosi mo se taimi umi), e masani lava, ae itiiti lava. E le gata i lea, o meaai e tatau ona faatapulaaina i gaʻo ma maualuga i le polotini.

Glycemia: togafitiga

Afai ei ai se soliga o le glycemia, o togafitiga e faʻamatalaina e se fomaʻi. O le faʻavae o togafitiga uma lava o le fetuutuunaiga o le olaga o le tagata maʻi. I tulaga ogaoga, o le faʻaaogaina o vailaau e mafai. O le tausisia o mea taumafa o se vaega taua i le togafitiga o le glycemia.

O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona sili atu le filifilia ia latou filifiliga o meaai: na o meaai e maualalo le faʻaogaina o le faasinomaga e tatau ona faʻaumatia. Ma le maualuga ma le maualalo o le kulūkose, e tatau ona e pipii i se meaʻai laʻititi: 'ai sina mea itiiti, ae masani lava.

Mai le faʻailoga e tatau ona e faʻamaʻaʻaʻese uma ia mea leaga "mea leaga" (mo se faʻataʻitaʻiga, falaoamata paʻu paepae ma le suka) ma faʻatapulaʻa le aofaʻi o gaʻo. O le faʻavae o le taumafa e tatau ona faʻalavelave tele gaʻo - mea e maua ai le tino ma le malosi mo se taimi umi lava. E le gata i lea, e tatau ona lava le aofaʻi o popo i meaai.

O le faʻatinoina lelei o le tino ma le faʻaitiitia o le paʻu o le mamafa, o se mea taua tele i le togafitiga o le glycemia.

E masani lava, o faailoga o le soliga o le maualuga o le suka i totonu o le toto e le aliali mai pe o loʻo fesoʻotaʻi ma isi faʻamaʻi ma e le mafai ona iloa. I ia tulaga, e le mafai ona e teena le togafitiga, e tusa lava pe o le maʻi e lelei lelei. E tatau ona maitauina o nisi taimi e mafua mai i le faʻamaoni, ma o tagata o loʻo muamua atu i ia faʻamaʻi e fautuaina e faia e le aunoa se suʻega toto.

Faailoga o le glycemia

Faatasi ai ma se masaniga masani o le kulukose i totonu o le toto, e le o aliali mai faailoga o le glycemia, talu ai o loʻo galue lelei le tino ma faʻafetaui ma avega mamafa. I na tulaga pe a soli le tulafono masani, o le tele o faʻaaliga eseese o maʻi faʻapitoa e tupu.

Afai ua sili atu le taua (hyperglycemia), o faailoga o le glycemia e faapenei:

  • O le fia inu
  • Tue le paʻu
  • Uiga masani
  • Faʻaleagaina
  • Vaivai,
  • Lisi o le malamalama ma le paga (i mataupu sili ona ogaoga).

O le tulaga o le hyperglycemia e tulaga ese lava i tagata e maua i le maʻisuka. I nei gasegase, ona o le toesea po o le le lava o latou lava inisalini pe a uma ona 'ai, toto mai le toto (postprandial glycemia).

O nisi suiga i le galuega o le tino atoa e tupu foi i le hypoglycemia. E taua le iloa o nisi taimi o lenei tulaga o le uiga lea o tagata maloloina atoatoa, mo se faataitaiga, i le mamafa o le tino po o se meaai malosi, faapea foi ma gasegase e maua i le maʻisuka, pe afai o le fualaau o le inisalini ua filifilia le saʻo po o le le atoatoa o fualaau oona.

I lenei tulaga, o faailoga o le glycemia e faapenei:

  • O se lagona malosi o le fiaaai
  • Tesea ma vaivaiga lautele,
  • Nausea
  • Faʻatonuina le faʻamaopoopoina o gaioiga,
  • Coma poʻo le leiloa o le mafaufau (i tulaga ogaoga).

Fuafuaina le maualuga ole glycemia

Ina ia fuafuaina le maualuga o le glycemia, e lua auala autu e faaaoga:

  • Suʻe suʻa toto
  • Glucose toleni test.

O le mea muamua e iloagofie o le solia lea o le anapogi glycemia, lea e le o taimi uma e taʻu mai ai se faʻamaʻi. O se faiga e masani ona taatele, lea e aofia ai le fuafuaina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto paʻu (mai le tamatamailima) pe a uma le anapogi mo le valu itula (masani i le taeao pe a mavae le moe).

O le faʻavaveina o le anapogi glycemia, poʻo le IHF, o se tulaga lea e sili atu ai i le tulaga masani le plasma (poo le toto) le suka, ae i lalo ifo o se fua faʻamaufaʻailoga lea o se faʻamaoniga o le maʻisuka. O le taua o le 6.2 mmol / L o le a avea ma tuaoi.

E tatau ona e iloa, ina ia faʻamaonia faʻamatalaga ma faia se faʻamaoniga saʻo, e tatau ona faia se suʻesuʻega ia le itiiti ifo ma le lua taimi, ma e manaʻomia i aso eseese e aloese ai mai mea sese. Mo le faʻatuatuaina o taunuʻuga o le auʻiliʻiliga, e taua le aua le faʻaaogaina fualaau faasaina lea e aʻafia ai le tala faʻasolopito.

Ina ia faamanino le tulaga, i le faaopoopo atu i le iloa o le anapogi glycemia, e taua le faia o se suesuega lona lua: o se suega o le faapalepale kullukose. O le faʻatinoga mo lenei suʻega e pei ona taʻua i lalo:

  • Taulaga toto anapogi,
  • O le maʻi e ave le 75 g o le kulukose (e masani lava i le foliga o se vaifofo),
  • Toe faʻaleleia le toto ma faʻavasegaina le lua itula i le maeʻa ai o se avega tautala.

O fuainumera ua maua e masani lava e oʻo i le 7.8 mmol / l, pe a oʻo atu i le 10.3 mmol / l, e fautuaina e faia se suʻega faaopoopo. O se faailoga o le maʻisuka e sili atu i le 10.3 mmol / L.

Mafuaaga ma faailoga

E lua ituaiga o mea e le masani ai le kulukose: o le hypoglycemia e maua i le toto maualalo, ma maualuga le hyperglycemia. E le mafai ona tupu mai le glycemia mo mafuaaga eseese:

  • O le mafuaʻaga sili ona taatele o se tumutumu le totoʻa, poʻo se vaega o se isi faʻamaʻi.
  • Toga ulaula po o le inupia o le ava malosi e mafai ona avea ma mafuaaga o le anapogi glycemia.
  • O nisi taimi o le mafuaaga o le maʻi ate.
  • Faʻaleagaina e mafua ona o le mamafa o le mamafa, ona o suiga i le olaga (faʻasaina tele i meaʻai, faʻatupulaia o le tino).
  • O togafitiga o fanau e le ogatasi (le lava le galue o le ate).
  • O le maualuga o le suka e maualuga lava i tagata e maua i le maʻisuka. E i ai la latou le atoatoa (poo le le lava) o latou inisalini, ma o le mea lea, a uma ona 'ai, o le kulūkose e maualuga.

E tele ituaiga o hyperglycemia. O le tino e tupu pe a maeʻa se taumafataga o meaʻai i gaʻo. O se faiga masani lea, ae mafai ona avea ma mea faʻaleagaina i le faʻaaogaina o ia ituaiga meaai. O le faʻasalalauina o le glycemia e faʻamaonia e le mea moni e faapea, pe a maeʻa se taumafataga masani, o le maualuga o le suka e tulaʻi i tulaga taua. E i ai foʻi faʻalogona faʻalagona, faʻasalaga ma masani.

O faʻafitauli o le hyperglycemia e faapenei:

  • faateleina le galala
  • vevela paʻu
  • faʻaauau faifaipea
  • faateleina le faʻaleagaina
  • o le vave le atinaeina o le vaivai,
  • fia ai le fia taumafa
  • vaivaiga
  • solia o le faamaopoopoga o gaoioiga,
  • le mafai ona le iloa lelei ma e oo lava i le leaga.

O le hypoglycemia e mafai foi ona tupu i tagata soifua maloloina ma le tele o meaai le lelei, o le malosi faaletino. Faatasi ai ma le toesea o le insulin, o le tulaga e mafai ona tupu i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O nei tulaga e sili ona matautia mo le tino o le tagata.

O faailoga o le faʻaitiitia o le anapogi glycemia e faapenei:

  • faʻateleina le sosolo
  • tingling on lips and fingertips,
  • manaʻoga le masani ai
  • faavaivaia,
  • gatete
  • pallor
  • vaivaiga.

Faʻamatalaga faʻasalalau, o isi faʻamaoniga e mafai ona maitauina: ogaoga o le ulu, vasospasms, faalua faʻamatalaga, ma isi faʻailoga o se faʻalavelave faʻaogaina o le tino. O nisi taimi o anapogi anapogi e faaalia i le le mautonu ma le atuatuvale.

E faʻapefea ona faia se suʻesuʻega?

O le suʻesuʻega o le glycemia o loʻo faia i luga o se manava gaogao e faʻaaoga ai metotia falesuesue. O le maualuga o le atinaʻe ua fuafuaina i auala faapitoa. Ina ia fuafua ma suʻesuʻe, ua faia se suʻega toto. O le suega o le kulukose toto mo le suka e faia i luga o se manava gaogao pe a mavae le moe o se po.

E tatau ona suʻesuʻeina i ni nai taimi (itiiti ifo - 2) i aso eseese ina ia puipuia ai mea sese ma faʻamaonia saʻo. Faʻasaina le glycemia, o le maualuga o le suka e sili atu i le masani, ae e maualalo ifo nai lo numera e faʻaalia ai le amataina o le maʻi.

Ole suʻega ole toleni ole kulukose o le isi suʻesuʻega e tatau ai. E faia i ni tulaga. Muamua, o le suʻeina o le suʻega toto e ave, ona manaʻomia lea e le tagata maʻi 75 g o le kulukose, ma a maeʻa le 2 itula e faʻatino le suʻega faʻalua. E fuafua ai le maualuga o le kulukose ma le malosi o le tino e faʻaaoga ai.

Mo tagata gasegase, e mafai ona tuʻuina atu se auiliiliga faapitoa - o se talaaga faʻapitoa. O lona faʻamoemoe o le fuafuaina o le fesuiaiga o le kulūkose i aso uma, e tatau ai mo le tofiaina o togafitiga. O le talaaga faʻapitoa e faʻamoemoeina e se suʻega faʻapitoa i le taimi o le aso i nisi o vaitaimi. A o faagasolo lenei vaitau, e ai se tagata i luga o se faʻatulagaga, ae taumafai e tausisia le masani ma meaai.

Auala e togafitia

I le tulaga o le faʻasolosolo o le anapogi anapogi, o le fomaʻi e faatonuina togafitiga, ae o le faavae o fautuaga o le suia lea o ituaiga olaga. O le tulaga sili ona taua mo le faʻaleleia atili o le soifua maloloina o le tausisia lea o fua o taumafa. O le pulea o Glycemia e faia ona o se paleni paleni. E tatau i tagata maʻi ona filifili ma le faaeteete meaʻai faatasi ma se fuainumera maualalo maualalo, e masani ona 'ai, ae i ni vaega laiti, faʻaopoopo i ai a latou meaʻai. E taua tele le vavaeeseina o suka, falaoa paʻepaʻe, ma pusi mai le taumafataga. E tatau ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o gaʻo, ma fuatini o le protein e tatau ona i ai i le tele o aofaiga.

O le faateleina o gaoioiga faaletino e taua tele. O meaʻai talafeagai ma lava gaioiga faaletino e mafai ona taʻitaʻia ai le gau. Fai mai tagata suʻesuʻe mai fafo e faʻapea afai e faia e se tagata ni laasaga laiti i aso uma, ona faʻaititia lea o le lamatia o le maʻisuka i le 2-3 taimi. I mataupu e sili atu ona faigata, o le maualuga o le suka e tuʻuina atu i vailaʻau.

E le masani ona faʻapipiʻiina e tagata le uiga o le glycemia, ma o nisi taimi e manatu sese ai i latou o faailo o isi faʻamaʻi, o lea e taua ai le faia o se suʻega toto mo le suka. E taua tele mo tagata ei ai le gasegase o le maʻisuka, e tatau ona tofotofoina ma lava le masani.

Fofo faʻapitoa

O togafitiga faʻasalalau a tagata e fesoasoani e maualalo le maualuga o le toto toto. E tele auala e puipuia ai. Ava o le maualuga o le suka suka o loʻo ufiufi le lauti, o le faʻafefiloi o le paila ma le pateta ma le faʻaopoopoga o le artichoke a Ierusalema, ma le teuteu o le oats.

O se auupega aoga o le millet. O fualaau paluga ua fautuaina e ave i se mea malogo, 5 g 3 taimi i le aso, fufulu i le susu.

O se faʻalavelave anapogi o le glycemia o se tulaga e muamua atu i le maʻisuka. I le International Classification of Diseases (ICD), o le maʻi e faatatau i faamaʻi endocrin ma o loʻo faamatalaina i le le lava o le insulin. E tusa ai ma le ICD, o se maʻi faʻaʻoleʻole ma le matautia lea e mafua ai le le atoatoa o le tino ma le tele o faʻafitauli. O le faʻamaoniga o le "faʻamaʻi o le glycemia" o se mafuaaga taua e mafaufau ai, toe mafaufau i lou olaga ma puipuia le atinaʻe o le maʻisuka.

Preditebetes ua i luga o le laina o le maʻisuka.

Atonu ua uma ona e matauina i le va o fuainumera i vaega e lua o le laulau o le "dip" na faia - ae o le a le uiga mai le 5.6 i le 6.1 mmol / L i luga o se manava gaogao ma le 7.8-11.1 mmol / l a uma le utaina o le kulukose? O le mea lenei e leʻi leva ona taʻua o vailaʻau. E matua faigata lava le autu, ma o le taimi nei o le a tatou paʻi atu lava i suʻesuʻega, ma o sina taimi mulimuli ane o le a tatou talanoaina auiliili le mea o loʻo i ai. I le vavalalata, e mafai ona i ai i le lua ituaiga o vailaʻau - faʻaleagaina le anapogi glycemia ma faʻavaivaia le glucose toleni.

Laasaga Numera 4. Falemaʻi (faʻaleagaina le anapogi glycemia)

Glucose concentration (glycemia), mmol / l (mg / dl)
Taimi

faʻamatalaga atoa

capillary

totovevela

plasma I luga o se manava gaogao5,6-6,1 (100-110)6,1-7,0 (110-126) 2 itula i le maea ai o le PGTTLaasaga Numera 5. Preditebet (faʻaleagaina le kulukose o le kulukose)

Taimi

faʻamatalagaGlucose concentration (glycemia), mmol / l (mg / dl) atoa

capillary

totovevela

plasma I luga o se manava gaogaoGlucose suega o suʻega

O ai e tatau ona tofotofoina

  1. Mo tagata vavalalata uma o tagata gasegase e maua i le maʻisuka.
  2. Tagata e sili atu le mamafa (BMI> 27), aemaise lava pe a iai le tele o meaʻai. O lenei mea e masani lava ona faatatau i tagata gasegase o le etrogenic (male) ituaiga o leona ma (poʻo) ua leva ona maua le maualuga o le inisalini toto. O le a ou faamaninoina lena mea faatasi ai ma le ituaiga ova o le androgenic, o le gaʻo o le gaʻo i luga o le manava e sili ona taua.
  3. O fafine e maualuga le maualuga o le kulukose o le toto pe foliga mai o le kulukose i la latou urine aʻo maʻitaga.
  4. O fafine e mafatia i le ovate o le polycystic, le faʻaipoipo, ma le fananau mai o tamaiti i le taimi muamua.
  5. Tina o tamaiti ei ai faaletonu o le tino poʻo le tino mamafa o le tino i le fanau mai (sili atu i le 4.5 kilokalama).
  6. Tagata maʻi maualalo le toto, toto maualuga o le "leaga" cholesterol ma le uric acid.
  7. Tagata o loʻo mafatia i faʻamaʻi masani o le ate, fatugaʻo, cardiovascular system (sei vagana ai mataupu o le ogaoga o le taʻavale ma le gau o le ate - iinei o le a le faʻatuatuaina le suega).
  8. Tagata faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi, furunculosis ma isi faʻamaʻi pustular tumau, leaga manuʻa faʻamalolo.
  9. Tagata e faʻateleina le kulūkose i taimi o le atuatuvale (gaioiga, manua, maʻi faʻamaʻi).
  10. Tagata mamaʻi o loʻo suʻeina ni vailaʻau maʻoti mo se taimi umi - corticosteroids, faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi, diuretics, etc.
  11. Tomaʻi e afaina i le le mai le mai le iloa le amataga.
  12. O tagata soifua maloloina uma ina ua aulia le 45 tausaga (1 taimi i le 2 tausaga).

Auala e saunia ai mo le suʻesuʻega

  1. Aua le inuina ava malosi mo le 3 aso ao lei faia le suʻega. I lenei tulaga, e tatau ona e tausia le masani masani.
  2. I le afiafi o le suʻesuʻega, e tatau ona aloese mai le mamafa o le tino.
  3. O le meaai mulimuli e tatau ona le sili atu nai lo le 9-12 itula ao leʻi faia le suʻesuʻega. E faatatau foi lenei mea i meainu.
  4. Aʻo leʻi faia le suʻega toto muamua, faʻapea foi i le 2 "taimi o le suʻega," e le tatau ona e ulaula.
  5. Aʻo leʻi faia le suʻega, e tatau ona vavaeese uma togafitiga faafomaʻi ae le o le faʻaaogaina o vailaʻau.
  6. O le suʻega e le fautuaina i le taimi poʻo le vave pe a maeʻaeʻa (faʻamaʻaloga o maʻi masani), i le taimi o le atuatuvale, ma le taimi foi e tafe mai ai i totonu o tamaitai.
  7. I le taimi o le suʻega (2 itula) e tatau ona e nofo pe taoto i lalo (aua le moe!). Faatasi ai ma lenei mea, e tatau ai ona vavaeese gaoioiga faaletino ma le maalili a le maalili.

O le taua o le taualumaga

O le toto e ave i luga o se manava gaogao, pe a uma ona tuuina atu i le tagata maʻi se vaifofo suamalie suamalie e inu ai - 75 g o le kulukose mama o loʻo solo i totonu o se ipu vai (250 ml).

Mo tamaiti, o le fua o le kulukose e fuafua i luga o le 1.75 g i le 1 kilokalama o le mamafa, ae le sili atu ma le 75 g. Obese tagata e faaopoopo le 1 g i le 1 kilokalama o le mamafa, ae le sili atu ma le 100 g i le aofai atoa.

O nisi taimi o le citric acid pe na o le sua o le tipolo ua faaopoopo i lenei fofo e faaleleia ai le tofo ma le faapalepale o le vaiinu.

A maeʻa le 2 itula, ona toe maua lea o le toto ma le maualuga o le kulukose i le muamua ma le lua.

Afai o faʻamaoniga uma e lua o loʻo i totonu o tapulaa masani, o le suʻega ua manatu e le lelei, lea o loʻo taʻu mai ai le leai o se gasegase o gasegase gaʻo.

Afai o se tasi o faailoilo, aemaise lava o le vavae ese mai le masani, o loo tatou talanoa e uiga i le vaʻaia poʻo le maʻisuka. E faʻalagolago i le tulaga o le vavaeeseina.

Faasoa atu "O loʻo i luga o le vailaʻau o le maʻisuka."

Tuua Lau Faamatalaga