Sucrose: o se faʻamatalaga o le vailaau, o aogā ma faʻalavelave i le tino o le tagata

1. O ni tioata le lanu o le suamalie suamalie, faigofie ona sosolo i le vai.

2. O le sulu o le suauu e 160 ° C.

3. Aʻo faʻamausaliina le paʻu uamea, o loʻo faʻavaeina se vaega manino manino - caramel.

4. E maua i le tele o laau totő: i le sua o le birch, maple, i kaloti, melons, faapea foi i le suka beets ma le suka.

Faʻavae ma vailaʻau.

1. O le fua numera mole o le suauu o le C 12 H 22 O 11.

2. Sucrose e sili atu lona faigata nai lo le kulukose.

3. O le i ai o vaega hydroxyl i le molecule o le sucrose e faigofie ona faʻamaonia e ala i le tali atu i le paipa vai.

Afai e faʻapipiʻi le vailaau faʻasao i le copper (II) hydroxy, o le a faʻaaogaina se vai lanumoana lanu moana.

4. E leai se vaega o le aldehyde e manuia: pe a vevela i se vaifofo ammonia o le oxide siliva (I), e le aumaia ai se "siliva siliva"; pe a vevela i le copper (II) hydroxyide, e le faia ai le oxide copper oxide (I).

5. Sucrose, e le pei o le kulukose, e le o se aldehyde.

6. Sucrose o le mea pito sili lea ona taua o le le malie.

7. E maua mai i le suka beets (e aofia ai le 28% sugase mai le mea matutu) pe mai le suka.

O le tali atu o le suauu i le vai.

Afai e te fufuluina se vaifofo o le suauu ma ni nai mataua o le hydrochloric po o le sulfuric acid ma tuu ese le suka ma le alkali, ona vevela lea o le vaifofo i le paʻu (II) hydroxyide, o se fulufulu mumu.

A maua se vaifofo manuia, o molioʻo faʻatasi ma aldehyde vaega e aliali mai, lea e toe faʻafoʻi ai le paʻu (II) faʻamalosi i le paʻu uila (I). O lenei gaioiga e faaalia ai o le manuia i lalo o le malosi o le gaʻo o loʻo maua ai le vai, e mafua ai le fausia o le kulukose ma le fructose:

C 12 H 22 O 11 + H 2 O → C 6 H 12 O 6 + C 6 H 12 O 6.

6. O le mole moletini e aofia ai glukose ma fructose residues ua tuufaatasia.

O isomers o le suauu e maua ai le fuamoa molécula C 12 H 22 O 11, maltose ma lactose e mafai ona iloga.

1) Maltose e maua mai le malolo i lalo o le malosi o le malt,

2) e taʻua foi o le malt sugar,

3) i luga o le vai, e fai ai le kulukose:

C 12 H 22 O 11 (maltose) + H 2 O → 2C 6 H 12 O 6 (glucose).

O vaega o le lactose: 1) lactose (susu gaʻo) e maua i le susu, 2) e sili ona lelei, 3) pe'ā faʻaʻamuina, lactose faʻavae i le kulukose ma le galactose - o le isomer o le kulukose ma le fructose, o se mea taua.

Faamatalaga ma le tuufaatasiga o le vailaʻau

O tagata ua lelei le tomai i le kemisi ua latou iloa o le sugar masani e gaosia i le gaosiga e taʻua o le le mautonu. E aofia ai vaega e lua, o le kulukose ma le fructose i tutusa tutusa.

I le isi itu, i le isi itu, o loʻo i ai se faʻatoʻaga masani ma o se kenera lanu ma le le mafaamatalaina. Ae peitaʻi, pe a faʻaalia i le maualuga ma mulimuli ane faʻamafanafanaina, e maua mai ai se brownish polish - caramel.

E leai se suauu mama.

O le oloa e maua mai i mea masani:

  • sugar beet (23%),
  • suka suka (pe tusa ma le 20%).

I lo tatou atunuu, o le filifiliga muamua e manumalo. Glucose ma le fesuiaiga mai nei oloa e maua mai e ala i le tosoina mai o le suavai i totonu o laau faʻapitoa ua saunia. O le suavai faʻamalolo e faasolosolo ona kukaina seia oʻo ina liu sua. A maeʻa lena, o le vai e tuʻuina atu i le faʻamamaina, ma o tioata e mafua ai ua paʻu i le tulaga e manaʻomia ma faʻaaoga e pei ona faʻamoemoeina.

Aso Taʻitasi, Suʻega Suʻe

O faʻataunuʻuga o le kalori o le oloa e maualuga tele - a itiiti mai o le 400 kcal mo le 100 g. Ina ia faamanino atili, e mafai ona tatou fai atu i le 1 tsp. suka e mafai ona maua mai i le 15 i le 30 kcal, faʻalagolago pe ua tumu i se kesi pe leai foi.

E iai foi fautuaga:

  • tamaiti ei lalo ifo o le 3 tausaga - e oo i le 15 g i le aso,
  • supchoolers - 15-25 g,
  • tagata matutua - 30-35 g.

Mo faʻamatalaga. I le 1pp. e aofia ai le tusa ma le 5 g o le tele o mea. Ae e tatau ona e mafaufau e le gata i le suka mama, ae o le suka foi e natia, lea o loo i ai i mea lelei, fualaau suamalie, meainu suamalie, yoghurts gaosi oloa, sauga ma ketchups. A aunoa ma le iloaina, e mafai e se tagata ona 'ai le 50-60 tsp. latote sugar i aso uma.

O le sili atu o le sogasoga e afaina ai le tino. Talu ai o lenei mea o se vailaʻau faʻamalosi faigofie, o le ulu atu i totonu o le toto, e faʻateleina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, lea e leaga. Sugar e fai ma vaisu, ma pe ae taumafai e teena, o le tagata e ita, fefe, lagona lelava ma vaivai.

Ae e oʻo lava i sina faʻaitiitia o le suka i le taumafataga e le faigata tele:

  • le aofia ai meainu suamalie,
  • faatapulaa mea e gaosi ai meaola, toe sui i fua,
  • tuu atu le fiafia i fualaau aina e puipuia i le vai po o le sua, ae le o le siva,
  • inu tele vai nai lo sua suamalie,
  • aua nei faʻafefiloi le kofe suamalie poo le lauti faʻatasi ma mea faʻafiafia,
  • faatulaga lelei meaai mama - fualaau faisua, fualaau faisua, fulu ma kulimi nai lo keke poʻo kuki.

E faigofie ona mulimuli i nei fautuaga, ua lava lea e toe faʻaleleia ai au mea taumafa ma sili atu ona mataala i le faʻaaogaina o meainu ma meaʻai.

Mea aoga mo le tino o le tagata

O le faʻaogaina o le suauu e faʻamanuiaina ai le tino i na o mea e faʻaaoga lelei ma talafeagai. O lona autu autu o le faʻapipiʻiina o se tagata malosi.

Ae, e ese mai i lenei, e tele mea aoga aoga:

  • faaleleia o galuega ole ate,
  • faaosofia le faia o le "hormone o le olioli",
  • faʻafouina o le vaʻaia o cerebral,
  • fomaʻi faʻamaʻi,
  • aoga aoga i luga o le vaalele.

I se tusi. O le manaomia o le suka e faateleina i le malosi o le faiai.

I le faʻaopoopoga i le maʻamae masani, o loʻo i ai foi le lanu enaena - e leʻi faʻamaonia ma e leʻi pasiina le faamamaina. E sili atu le aoga nai lo lona "aloaʻia," talu ai ona o laʻititi lona kalori o se laʻititi laʻititi ma o lona uiga taua e maualuga atu. Ae peitai, e le faapea o le suka enaena e mafai ona faʻaumatia i le le faʻamapulaʻa.

O le a le aoga mo le maitaga ma le lactation

I le vaitaimi o le ave ma le fafagaina o le tamaititi, e tele fafine e faigata ona pulea i latou lava i tulaga o meaai. Afai e manaʻo tele se fafine maʻitaga i laʻau manogi, o le a mautinoa lava e ai. Ae ui i lea, e tatau ona e faʻaeteete ma faʻaeteete.

O le tele o le faʻaaogaina o le suka e mafai ona faʻaosoina ai le atinaʻe o allergies i totonu o le tamaititi e leʻi fanau mai. Ma o se fafine maʻitaga poʻo le lacting o loʻo i ai se nifo manogi e ono lamatia.

Ae o le taumafaina lelei o le suka e le afaina ai, ae fesoasoani e maua ai le aofaʻi tatau o le malosi ma faʻaleleia ai le lagona.

Vaega o le faʻaogaina o le suauu

O le Disaccharide e taua tele i le alalafaga taumafa - ua faʻaaogaina e avea o se mea suamalie, faʻasao poʻo se oloa tutoatasi. Ma faʻaaoga foi e fai ma sui mo vailaʻau eseese. Mai isi vaega o loʻo faʻaaogaina - pharmacology, cosmetology, faatoaga.

Sucrose poʻo ona vaega e masani ona faʻaaoga i vailaʻau. Mo se faʻataʻitaʻiga, i mataupu o le faʻamaʻaina ogaoga, faatasi ai ma le soona inu o le tino, o lona fofo o loʻo faʻaaoga e fai ma tui e faʻaleleia atili ai le tulaga o le ua afaina. O le mea moni o le fesoasoani lea i le ate e faʻaumatia ai toxins ma mea leaga e aʻafia ai le tino.

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻaleagaina

O le mea e leaga ai, o le tele o le faʻaaogaina o le suka masani poʻo le suka na mafua ai le leaga o le tino. O lenei mea e faʻamalosia e le mea moni e faapea, o mea lelei matagofie o le oloa e faʻamalosia ai se tagata e faʻateleina suamalie nai lo mea e manaʻomia.

O se taunuuga o lenei mea, o faafitauli nei ma le ola maloloina ua lamatia i le nifo suamalie:

  • afaina ma le le atoatoa o le tino,
  • maʻisuka malosi
  • caries
  • allergies
  • matua tuai
  • vaivai o le tino puipuia,
  • faʻaleagaina o totoga ma tino uma o le tino.

O le meaʻai faʻaonapo nei o loʻo faʻaaogaina le suka i le tele o doses. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le anotusi o le oloa i meainu suamalie e mafai ona oʻo i le 10%. E tele naua. E mafai ona maua le aafiaga tutusa i le faaopoopoina o le 4-5 tsp i se ipu lauti. suka. Ae leai se tasi e mafai ona inuina se mea inu, ma o tagata matutua ma tamaiti e inu mea suamalie (Coca-Cola, Sprite, suamalie o fualaau suamalie) ma le fiafia tele, e oo lava i le masalomia o loo latou faaleagaina lo latou soifua maloloina.

E tutusa foi le faaaogaina i isi mea taumafa. I le mayonnaise, sau sau, yoghurts ma marinades, o le aofai o suka e mafai ona maualuga le maualuga. E naʻo le faʻaleleia o le tofo o oloa.

Ina ia faaitiitia le afaina i le suka, aemaise lava mo tagata e maua i le maʻisuka, o kamupani o meaai e amata ona gaosia oloa eseese ma sui - sorbitol, xylitol, aspartame, saccharin. E suamalie, ae le maualuga-kalori, ae o le tele o le faʻaaogaina e mafua ai le tele o le faʻaleagaina o le tino.

O le mea lea, na o le pau le auala e puipuia ai oe ma lau fanau e le o le aafia ai i mea e gaosi ai mea tau falemaʻi, faʻamaʻi ma mea inu suamalie. E sili atu le tuʻuina atu o mea e sili ona fiafia ile suamalie masani - stevia, honey, juice agave ma isi.

O le a le mea e manuia ai: meatotino ma tulafono mo le faʻaaogaina

Sucrose o se tuufaatasiga masani. O punavai autu o le sologa lelei o laau ia o le chlorophyll-bearing group, sugarcane, beets ma le maize. E tusa ai ma le tele o saienitisi, o le sucrose e maua i le toetoe lava o laau uma ma e matua taua tele i le olaga o tagata uma.

Sucrose ua faʻavasegaina o se faʻasalaga. I lalo o le faatosinaga o enzymes poʻo mea faʻamalosi, o loʻo malepe i lalo i le fructose ma le kulukose, o se vaega o le tele o polysaccharides. O le autu ma sili ona taatele o se vailaau e pei o le suauu, o le suka saʻo, lea e faatauina atu i le toetoe o soo se faleoloa.

O mea autu o le suauu

Sucrose o se kiona e le lanu, o le tioata lea e faigofie ona solo i totonu o le vai.

Ina ia mafai ona liua le suauu, o le vevela o le itiiti ifo i le 160 tikeri e talafeagai.

O le taimi lava e faʻamautuina ai le suauu mama, o le a avea ma se vaega manino, pe, i se isi faaupuga, caramel.

O mea autu faaletino ma vailaʻau o le sologa lelei:

  1. O le autu autu o le disaccharide.
  2. E le fesootai i aldehydes.
  3. I le taimi o le mafanafana, e leai se foliga "foliga foliga" ma e le faia le oxide paʻu.
  4. Afai e te fufuluina se vaifofo o le sucrose faatasi ai ma le faaopoopoina o nai mataua o le hydrochloric po o le sulfuric acid, ona tuuese lea ma le alkali ma vevela le vaifofo, ona aliali mai ai lea o se moli mumu.

O se tasi o auala e faʻaaoga ai le sosogi o le vevelaina lea i le vai faʻatasi ma le vai. I le i ai o se enzyme e le faʻafefeteina poʻo le avea o se fesuiaiga o mea malolosi, o loʻo faʻamauina le suavai o le kulupu. O le taunuuga o le gaosiga o le suka. O lenei sukamela oona e faʻaaogaina i le tele o meaʻai, o le gaosia o le meli vao, ina ia aloese mai le faʻamalamalamaina o meaʻai gaʻo, le faia o caramelised molasses ma polyols.

Le aʻafiaga o le manuia i le tino

E ui lava i le mea moni o le mama mama e le o gauai, e tatau ona fai mai o se punavai o se sapalai atoa o le malosi mo le tino.

Faatasi ai ma le leai o lenei elemene, o le aoga lelei o le galueaina o totoga a le tagata e mautinoa.

Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻaleleia lelei le faʻamalosia o galuega puipui o le ate, gaioiga gaioiga, ma tuʻuina atu ai foi le faateleina o mea puipuia o le tino mai le oʻo mai o mea oona.

O siama nerve, faapea foi ma nisi o vaega o le muscle, e maua foi nisi o meaʻai mai le suauu.

I le tulaga o le le atoatoa o le tino, o le tino o le tagata e faʻaalia ai mea leaga nei:

  • leai se malosi ma leai se lava malosi,
  • o le i ai o le le fiafia ma le le fiafia,
  • tulaga atuatuvale.

E le gata i lea, o le vevela, le paʻu o le lauulu ma le vaivai o le popole e mafai ona tupu.

O le sili atu o lona sologa lelei, faapea foi ma lona le lava, e mafai ona oo atu ai i ni taunuuga ogaoga, e aofia ai:

  1. le foliga mai o le maʻisuka ituaiga 2,
  2. o foliga vaaia o le suamalie i totonu o le vaega,
  3. o le tupu mai o faʻamaʻi faʻamaonia,
  4. gaioiga o le inflammatory i le oral vavalalata, e aofia ai faʻamaʻi pipisi ma vailaʻau,

E le gata i lea, o le sili atu o le suauu i totonu o le tino e mafua ai le foliga mai o le mamafa mamafa.

Sucrose ma lona afaina

I le faaopoopo atu i uiga lelei, i nisi tulaga o le faʻaogaina o le suauu e maua ai se aafiaga leaga i le tino.

Pe a vaeluaina le sogasoga i le kullukose ma le sologa lelei, o le faʻavaeina o faʻamalolo saoloto e matauina.

I le avea ai o se tulafono, latou te puipuia le aʻafiaga o auupega e faʻatatau i le puipuiga.

O le mea lea, o le tino e faigofie ona aʻafia i aʻafiaga i fafo.

O aʻafiaga le lelei o le sologa lelei i le tino ua matauina i:

  • Faʻaleagaina o metabolism.
  • O le le lelei o le faʻaogaina o le mea faʻapipiʻi faʻapipiʻi, e mafua ai foliga o faʻamaʻi e pei o le maʻisuka, prediabetes and metabolic syndrome) Faʻaitiitia le gaioiga o le galuega o le enzyme.
  • Faʻaitiitia le aofaʻi o mea aoga e pei o le kopa, chromium ma vitamini eseese o le vaega B. O le mea lea, o le aʻafiaga o faʻamaʻi nei e faʻapupulaina ai: sclerosis, thrombosis, faʻalavelave fatu ma le faʻalavelaveina o le galue o le faʻamalositino.
  • Faʻaleagaina o le faʻamalolo o mea eseese aoga i le tino.
  • Faateleina le maualuga o le aloʻa i le tino.
  • Faateleina aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi.
  • Faateleina le lamatiaga o le oona ma le maʻisuka.
  • Le foliga mai o le moe ma le faateleina o le malosi o le systolic.
  • I nisi o tulaga, o le tupuga o mea e mafua ai le faʻaleagaina e faʻaosofia.
  • Faʻaleagaina o polotini ma, i nisi o tulaga, fausaga faʻavae.
  • Le faʻaalia o le toxicosis i le taimi o le maitaga.

E le gata i lea, o le aʻafiaga le lelei o le siakiina o loʻo faʻaalia i le paʻu o le paʻu, lauulu ma fao.

Faatusatusaga o le suauu ma le suka

Afai tatou te talanoa e uiga i le eseesega i le va o nei oloa e lua, e tatau ona fai mai afai o le suka o se oloa maua i le faagasologa o le gaosiga o le gaosiga o le suauu, o le faasao ia te ia lava o se oloa mama mai le natura masani. I le tele o tulaga, o nei faaupuga e manatu tutusa lava.

E le gata i lea, o le suauu e mafai ona faʻaaoga e fai ma sui o le suka. Ae e tatau ona manatuaina o le osofaʻiga o le suauu tuusao o se faiga umi ma sili atu ona faigata. O le mea lea, e mafai ona tatou fai mai o le sologa lelei e le o se suka e suia.

O le faalagolago ole suāsusu o se faafitauli ogaoga mo le tele o tagata. I lenei tulaga, ua saunia e saienitisi le i ai o ni mea e tutusa lelei ma e saogalemu tele mo le tino. Mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo i ai se vailaʻau faʻapitoa e pei o Fitparad, lea e manatu o se tasi o sauniuniga pito sili ona lelei ma le saogalemu mo lona faʻaogaina, faʻaaogaina o se mea suamalie.

O le mea sili ona lelei o le faʻaaogaina o lenei fualaau faasaina o le leai lea o se tofo oona, o le i ai o sitiva tutusa ma tutusa ma le suka, faapea foi ma le ituaiga tutusa. O le aoga autu o le faʻaaogaina o lenei vailaʻau o le i ai lea o se faʻafefiloi o mea suamalie talafeagai e mafua mai i le natura moni. O se faʻaopoopoga faʻaopoopoga o le faʻasaoina o meatotino faʻaleaganuʻu e leiloloa e tusa lava pe i ai le mafanafana o togafitiga.

E pei ona mafai ona iloa mai le faʻamatalaga, o le vailaʻau o se vailaʻau lea, pe a faʻatusatusa i monosaccharides, e lua ona vaega autu.

Suavai ma le tali e mafua mai i lona tuufaatasiga faatasi ma le sologa lelei e leai se aafiaga faapitoa i le tino.I le avea ai ma vailaau, o lenei tuufaatasiga e le mafai ona faʻaaogaina ma le le mautonu, ao le eseesega autu i le va o le sucrose ma le suka masani o se sili atu ona taua o le muamua.

Ina ia faʻaitiitia le afaina o le suauu, e tatau ona e:

  1. faʻaaoga sitaili masani ae le o le suka paʻepaʻe,
  2. aveese le tele o le kulukose e avea ma meaai,
  3. mataʻituina mataupu o oloa na faʻaaogaina mo le i ai o le paʻepaʻe paʻepaʻe ma le sipopo maso,
  4. pe afai e tatau ai, faʻaaoga vailaʻau faʻasaʻo e faʻamavaeina le gaioiga o faʻamalolo saoloto,
  5. Taumamafa i taimi tatau ma feinu vai

E le gata i lea, ua fautuaina e auai malosi i taʻaloga.

O faʻamatalaga e uiga i suauu sili ona saogalemu o loʻo maua i le vitio i lenei tusiga.

Mea faʻamaʻi

O le meatotino autu o le faʻasalaga lea e faʻamaonia ai mai le monosaccharides o le gafatia lea e faʻavaivai ai i se siosiomaga oona (pe i lalo o le gaioiga o enzymes i le tino):

С 12 Н 22 О 11 + Н2О> С 6 Н 12 О 6 + С 6 Н 12 О 6

Sucrose glucose fructose

Glucose na fausia i le gaosiga o le suavai e mafai ona iloa e le tali o se "siliva siliva" pe ala i ana fegalegaleaiga ma le kopa (II) hydroxyide.

Sucrose Production

Sucrose C 12 H 22 O 11 (suka) e maua mai i gaʻo suka ma cane suka. I le gaosiga o le suauu, e le tupu suiga o vailaʻau, ona ua uma ona maua i oloa masani. E vavae ese mai nei oloa, pe afai e mafai i se foliga mama.

Le faagasologa o le vavaeina o le sucrose mai le suka suka:

O pulu gaʻo mama i suauu masini eletise ua avea ma masiʻifi ma tuʻuina i ni vaʻa faapitoa - e faʻasalalauina le auala e pasia ai le vai vevela. O le taunuuga, toetoe lava o mea uma o le suauu e fufulu ese mai le beets, ae o loʻo i ai faʻamaʻi eseese, protein, ma le valivali o mea, lea e manaʻomia ona vavae ese mai le suauu, pasi i le fofo.

O le vaifofo o loʻo faʻavae i le faʻasalalau e faʻaaogaina i le susu o le lime.

С 12 Н 22 O le 11 + Ca (OH) 2> 12 12 22 O le 11 2CaO H 2 O

Calcium hydroxide e gaoioi ma le malosi i le fofo. Talu ai o masini calcium o le tele o meaola faʻasaina e matua le mafai ona sosolo, latou te vaʻaia. Sucrose ma le calcium hydroxyide e maua ai se solu gaosi o le ituaiga o ava malosi - C 12 H 22 O 11 2CaO H 2 O

3. Ina ia faʻaaogaina le suka o le calcium ma faʻaitiitia le sili atu o le calcium hydroxy, o le carbon monoxide (IV) e pasia e ala i la latou fofo. O se taunuuga, o le calcium e maua i le ituaiga carbonate:

C 12 H 22 O 11 2CaO H 2 O + 2CO 2> C 12 H 22 O 11 + 2CaCO 3 v 2 H 2 O

4. O le vaifofo na maua pe a uma ona faamamaina le calcium carbonate, ona aveeseina lea i totonu o se masini masini masini ma tioata tiola e vaeluaina e le centrifugation.

Peitai, e le mafai ona vavaeeseina uma le suka mai le fofo. E i ai pea se mea lanu enaena (molasses), lea e aofia ai le 50% le sosolo. Molasses e faʻaaogaina e gaosia ai le citric acids ma isi mea gaosi.

5. E masani ona samasama le lanu i le lanu, ona o loʻo aofia ai le mea lanu. Ina ia vavaeeseina, o le soliva ua toe faʻafefeteina i le vai ma o le mea e maua ai le vaifofo e pasia i carbon carbonate. Ona toe faʻavaivai lea o le fofo ma tuʻuina atu i le faʻamalosiga. (tagai i le faʻaopoopoga 2)

O le i ai i le natura ma le tino o le tagata

Sucrose o se vaega o le suka o le suka (16 - 20%) ma le suka (14 - 26%). I nai vaega laiti, e maua faatasi ma le kulukose i fua ma lau o le tele o laau lanumeamata.

O le sucrose e maua i le tele o ituaiga o fualaʻau, vine, ma isi laau - beets sugar and sugar cane. O nei mea mulimuli e faʻaaogaina i le gaosiga o falemaʻi e maua mai ai le suka, lea e faʻaaogaina e tagata.

O loʻo faʻaalia i se maualuga maualuga o le solubility, vailaau matautia ma le le auai i le metabolism. Ole suavai (poʻo le vaevaeina o le sucrose i totonu o le kulukose ma le fructose) i totonu o le iniseti e tupu faatasi ma le fesoasoani o le alpha-glucosidase, o loʻo i totonu o le inumaga.

I lona tino mamā, o tioata e le lanu paʻu lanu. I le auala, o le caramel lauiloa lauiloa o se oloa na maua mai e ala i le faʻamalosia o le gasegase palapalaina ma le isi faʻavaeina o se masini manino manino.

O le tele o atunuu e maua ai le sologa manuia. O lea, e tusa ai ma taunuuga o le 1990, o le gaosiga o le suka i le lalolagi e tusa ma le 110 miliona tone.

Metabolism

O le tino o mammals, e aofia ai tagata, e le o faʻataʻitaʻia mo le faʻasiliina o le suauu i lona tino mama. O le mea lea, pe a ulu se vailaʻau i totonu o le oral mouth, i lalo o le faatosina a le amylase, o le a amataina le vai.

O le taamilosaga autu o le digesite o le gasegase e tupu i totonu o le togafiti laiti, lea, i luma o le enzyme sucrose, glucose ma le fructose ua faʻasaʻolotoina. A maeʻa lenei mea, o monosaccharides, faatasi ai ma le fesoasoani a le puipuia o masini (faʻasolosolo) faʻamalosia e le inisalini, e tuʻuina atu i sulu o le tui ile vaomalo e ala i le faʻafaigofieina o faʻasalalauga. Faatasi ai ma lenei mea, o le kulūkose e ulufale i totonu o le mucous membrane o le okeni e ala i le faʻaaogaina o felauaiga (e mafua mai i le faʻamalieina o le kulimi sions). O le mea e mataʻina ai, o le masini o lona faʻapipiʻi atu i le tootoo laiti e faalagolago i le faʻaogaina o le vailaau i le lumen. Faatasi ai ma se mea taua o le tuufaatasiga i totonu o le okeni, o le uluai "felauaiga" fuafuaga "galue", faatasi ai ma sina mea itiiti le mea lona lua.

O le monosaccharide autu mai le inumaga i le toto o le kulukose. A maeʻa ona faʻaleleia, o le afa o vailaau faʻataʻavalevalea faigofie e feaveaia i totonu o le vevela vein i le ate, ma o le isi e ulufale atu i totonu o le toto e ala atu i capillaries o le vailaau oona, lea e maua mulimuli ane e siama o okeni ma tissu. A maeʻa ona ulu, o le kulūkose e faʻamavaeina i totonu o le ono kalama carbon dioxide, ma o le mafuaʻaga lea ua faʻasaʻolotoina ai le tele o molemalama (ATP). O faʻamaumauga o loʻo totoe o loʻo faʻapipiʻi i totonu o le inumaga e ala i le faʻafaigofieina o faʻasalalauga.

Faamanuiaga ma manaoga i aso taitasi

Sucrose metabolism e faʻatasi ma le faʻasaʻolotoina o le adenosine triphosphoric acid (ATP), o le autu o le "faʻatau" o le malosi i le tino. E lagolago i suauu masani o le toto, o le taua o gaioiga nerve ma fiva musika. E le gata i lea, o le vaega e leʻi tapaina o le saccharide e faʻaaogaina e le tino e fausia ai le glycogen, gaʻo ma le polotini - fausaga carbon. O le mea e mataʻina ai, o le fuafuaina o le faʻaaogaina o le polysaccharide e teuina e maua ai le mausali mausali o le kulukose i totonu o le toto.

Talu ai ona o le sologa lelei o le "gaogao" o le carbohydrate, o le fualaau o aso taitasi e le tatau ona sili atu ma le tasi vaesefulu o le manogi o kilokalo.

Ina ia tausia le ola maloloina, e fautuaina e le au fai mea ola maloloina le faatapulaaina o le faaaogaina o sitaili i tulaga saogalemu nei i aso taitasi:

  • mo pepe mai le 1 i le 3 tausaga - 10 - 15 grams,
  • mo tamaiti ei lalo o le 6 tausaga - 15 - 25 kalama,
  • mo tagata matutua 30 i le 40 kalama i le aso.

Manatua, o le "masani" e le gata i le manuia i lona tulaga mamā, ae o le "natia" suka o loo aofia i meainu, fualaau faisua, vine, fualaau aina, mea e gaosia ai, pusa. O le mea lea, mo tamaiti ei lalo ifo o le tasi ma le afa tausaga le matua, e sili atu le vavaeeseina o le oloa mai le meaai.

O le aoga o le malosi o le 5 kalama o le sucrose (1 teaspoon) e 20 kilokalo.

Faailoga o le le lava o le tino i le tino:

  • tulaga faʻavaivai
  • le le fiafia
  • faʻaleagaina
  • vavao
  • migraine
  • vaivai,
  • le mautonu
  • lauulu lauulu
  • popole vaivai.

O le manaʻoga mo le faʻasalaga e faʻateleina i:

  • ogaoga gaioiga (e mafua mai i le faʻaalu o le malosi e faʻamautinoa ai le alu o se lagona i luga o le fiva axon - dendrite)
  • toso mamafa i luga o le tino (o le sucrose e faia ai se mea e puipuia ai, puipuia o potu i le ate ma paipa glucuronic ma sulfuric acid).

Manatua, e taua le faʻaeteete i le faʻateleina o le fua o aso taitasi o le suauu, talu ai o masini sili atu i totonu o le tino e mafua mai i le le atoatoa o le tino o le pancreas, pathoces o le tino cardiovascular, ma le foliga mai o caries.

Faʻaleaga aʻafia

I le faagasologa o le gasegase o le suauu, e faaopoopo atu i le kulukose ma le fructose, o fualaʻau saoloto ua faia e poloka ai le gaioiga o puipuiga puipuia. Oona i luga o le masele "faʻamaʻi" le tino o le tagata, e mafua ai ona avea le tino ma faʻafitauli i le osofaʻiga a "sui" fafo. O lenei tulaga matautia e mafua ai le le atoatoa o le hormonal ma le atinaʻe o faaletonu o galuega.

Aafiaga le lelei o le sologa lelei i le tino:

  • mafua ai le solia o le metabolism,
  • "Osofia" le mea faʻapipiʻi o le pancreas, e mafua ai pathoces o le toto (diabetes, prediabetes, metabolic syndrome),
  • faaitiitia le gaioiga galue o enzymes,
  • faʻatau atu le kulimi, chromium ma le vitamini B mai le tino, faʻateleina ai le lamatiaga o le faia o le sclerosis, thrombosis, faʻalavelave fatu, pathologies o toto toto,
  • faʻaitiitia le tetee atu i faʻamaʻi pipisi,
  • gaosia le tino, faʻaosofia ai le tupu mai o le acidosis,
  • faʻalavelaveina le faʻafefe o le calcium ma le magnesium i totonu o le vaega o meaʻai,
  • faʻapupulaina le taua o le sua oona,
  • faateleina le tulaga lamatia o le ulitisrative colitis,
  • malosi le gasegase, o le atinaʻeina o osofaʻiga parasitic, o foliga vaaia o le afaina, pulupal emphysema,
  • faʻapupula le maualuga o le adrenaline (i tamaiti),
  • faʻaosoina le faʻamaʻalogaina o le maʻi o le gaʻo, 12 - maʻi maʻi leʻolaʻo, faʻasolosolo taimi masani, osofaiga o le maʻisuka,
  • faʻapupulaina le lamatiaga o le fatu heart, osteoporosis,
  • e ono aʻafia ai le tutupu o caries, faʻamaʻi pipisi,
  • mafua ai le moe (i tamaiti),
  • faateleina le mamafa o le systolic,
  • mafua ai le tiga o le maʻi (ona o le fausia o salic acid salts),
  • "Maliliu" le tino, faʻaosofia ai le tupu mai o meaʻai o mea taumafa,
  • solia le fausaga o polotini, ma o nisi taimi o gafa,
  • mafua ai le faʻamaʻi i fafine maʻitaga,
  • suia le mole mole, ma faʻaauau le foliga mai o lauulu ulusinā,
  • faʻaleagaina le tulaga o le paʻu, lauulu, fao.

Afai o le maualuga o le suauu i totonu o le toto e sili atu nai lo le manaʻoga o le tino, ua liua le glucose maualuga i le glycogen, lea e teuina i totonu o maso ma le ate. I le taimi lava e tasi, o le tele o vailaau i totonu o okeni e mafua ai le fausia o se "nofoaga" ma e taʻitaʻi atu ai i le suiga o le polysaccharide i totonu o gaʻo.

Faʻafefea ona faʻaitiitia le afaina o le suauu?

O le manatu o le manuia e mafai ona maua ai le tuufaatasiga o le hormone o le olioli (serotonin), o le faaaogaina o meaai suamalie e tau atu i le faatulagaina lelei o le paleni o le mafaufau o se tagata.

I lenei tulaga, e taua le iloa pe faʻafefea ona faʻaitiitia mea leaga o le polysaccharide.

  1. Sui le suka papaʻe ma sasala masani (fualaau mamago, meli), mapu suamalie, stevia masani.
  2. Vagana ai meaʻai maualuga o kulukose mai lau lisi o aso taʻitasi (keke, suamalie, keke, kuki, suamalie, mea inu faleoloa, sukalati sinasina).
  3. Ia mautinoa o oloa na faʻatauina e le o iai ni suka paʻepaʻe, suauu pulu.
  4. Faʻaaogā antioxidants e faʻaitiitia ai aʻafiaga saoloto ma puipuia ai faʻaleagaga o le pagene e gasegase faʻamalosi. O antioxidants o le natura e aofia ai launiu, vine, sauerkraut, fua o le citrus, ma otaota. I totonu o le inhibitors o le vitamini series, ei ai: beta - carotene, tocopherol, calcium, L - ascorbic acid, biflavanoids.
  5. Taumafa alimoni e lua pe a uma se taumafataga suamalie (ina ia faaitiitia le fua o le absorption i le toto).
  6. Inu tasi ma le afa lita o vai mama i aso uma.
  7. Fufulu lou gutu pe a maeʻa taumafataga taitasi.
  8. Alu i totonu mo taʻaloga. O gaoioiga faaletino e faaosofia ai le faamatuu atu o le natura moni o le olioli, o se taunuuga o le a tulai mai ai lagona ma le naunau mo meaai suamalie e faaitiitia.

Ina ia faaitiitia aafiaga leaga o le suka papaʻe i luga o le tino o le tagata, ua fautuaina e tuuina atu le fiafia i mea suamalie.

O nei mea, e faʻatatau i le amataga, ua vaevaeina i ni vaega se lua:

  • natura (stevia, xylitol, sorbitol, mannitol, erythritol),
  • mea e leai se mea (aspartame, saccharin, acesulfame potassium, cyclamate).

Pe a filifilia ni mea suamalie, e sili atu le tuʻuina atu o le fiafia i le vaega muamua o vailaʻau, talu ai e le o malamalama atoatoa i le lelei o le lona lua. I le taimi lava e tasi, e taua le manatua o le faʻaleagaina o le suka (xylitol, mannitol, sorbitol) e mafua mai i le faʻavela o le manava.

Punavai masani

O punaoa faalenatura o le "mama" le sologa lelei o fatugala suka, fatu o le paluga o le suka, popo o le niu, masini a Kanata, ma birch.

E le gata i lea, o le fatu o fatu (cereal, sugar sorghum, saito) e mauoa i le tuufaatasiga. Mafaufau po oa meaai e aofia ai le "suamalie" polysaccharide.

E le gata i lea, o le suauu i se vaega itiiti (itiiti ifo i le 0.4 kalama i le 100 kalama o le oloa) e maua i laau uma o le chlorophyll-laau (o laau aina, vine, fualaau faisua, fualaau faisua).

Faatoaga o le talosaga

  1. Meaʻai taumafa. O le Disaccharide e faʻaaogaina e avea o se oloa faʻapitoa e maua ai meaai (suka), faʻasaoina (i luga o le maualuga), o se vaega o meaʻai gaosiga, ava malosi, saula. E le gata i lea, o le meli vao e maua mai le suauu.
  2. Biochemistry O le polysaccharide e faʻaaogaina e fai ma sui i le sauniuni (fermentation) o glycerol, ethanol, butanol, dextran, levulinic ma citric acids.
  3. Pharmacology Sucrose (mai le suka) e faʻaaogaina i le gaosia o palu, vailaʻau, sipuni, e aofia ai mo pepe faatoa fananau mai (tuʻuina atu se tofo suamalie poʻo le faʻasaoina).

E le gata i lea, o le suauu faʻatasi ma le gaʻo gaʻo o loʻo faʻaaogaina e avea ma ni mea e le o ni faʻasolosolo (non-ionic detergents) (o vailaʻau e faʻaleleia ai le solubility i le aufaasālalau lolomi) i mea taufaʻatoaga, cosmetology, ma le faia o mea faʻamaʻi.

Sucrose o se "suamalie" carbohydrate na faia i fualaau aina, o fatuga ma fatu o laau i le taimi o le photosynthesis.

Aʻo ulufale atu i totonu o le tino o le tagata, e malepe le disaccharide i le kulūkose ma le fructose, faʻatuina atu se aofaiga tele o le punaoa malosi.

O taitai i le suauu o le suka, o le sua suamalie Kanata, ma le suka beets.

I fua faʻatusa (20 - 40 kalama i le aso), o le vailaau e aoga mo le tino o le tagata, aʻo faʻaosoina le faiʻai, tuʻuina atu sela ma le malosi, puipui le ate mai toxini. Ae ui i lea, o le faʻaleagaina o le sola, aemaise lava i le laʻititi, e oʻo atu ai i foliga vaaia o le le atoatoa o le tino, faʻaleagaina o le hormonal, oona, pala o le nifo, faʻasolosolo o le maʻi, prediabetic state, faʻasolosolo parasitic. O le mea lea, ao le i aveina le oloa, e aofia ai le faʻaofiina o fualaau suamalie i fuainumera pepe, e fautuaina e iloilo pe oa ona aoga ma mea e afaina.

Ina ia faaitiitia le faaleagaina o le soifua maloloina, o le suka maualuga e suia i le stevia, faasili e le faasaina - raw, honey, fructose (fruit sugar), fualaau mamago.

O le tali atu o le sucrose ma le kopa (II) hydroxyide

Afai e te fufuluina se vaifofo o le sucrose ma ni nai mataua o le hydrochloric po o le sulfuric acid ma tuu ese le kulimi ma le alkali, ona vevela lea o le vaifofo, ona aliali mai ai lea o molelaʻau ma vaega aldehyde, lea e toe faʻafoʻi ai le paʻu (II) i le faʻamaʻi paʻu (I). O lenei gaioiga e faaalia ai o le manuia i lalo o le malosi o le gaʻo o loʻo maua ai le vai, e mafua ai le fausia o le kulukose ma le fructose:

C 12 H 22 O 11 + H 2 O → C 6 H 12 O 6 + C 6 H 12 O 6 < displaystyle < mathsf H_ <22> O_ <11> + H_ <2> O rightarrow C_ <6> H_ <12> O_ <6> + C_ <6> H_ <12> O_ <6> >>>

O le tali atu o le sucrose ma le kopa (II) hydroxyide

E tele vaega ole hydroxyl i le mole mole. O le mea lea, o le kulupu e fegalegaleai ma le 'apamemea (II) e faʻafeiloaʻi tutusa ma le glycerin ma le kulukose. A faʻapipiʻiina se vaifofo o le soʻo i le alu mai o le paʻu kopa (II) vai faʻafefe, e faʻamavae, o le suavai e liu lanumoana. Ae, e le pei o le kulukose, o le suauu e le faʻaitiitia ai le kupa (II) e faʻafefeteina i le paʻu uila (I).

Tuua Lau Faamatalaga