O le a le mea e tatau ona i ai le suka o le toto i se tagata maloloina i le taimi lava e uma ai?

O le a le mea e tatau ona i ai le suka o le toto i se tagata maloloina i le taimi lava e uma ai? Masalo o lenei fesili e fiafia i tagata uma e popole i lo latou ola maloloina. O le masani o le suka toto pe a uma le taumafataga e ese mai i le 6.5 i le 8.0 iunite, ma o mea nei e masani ai.

O le faaupuga "suka i totonu o le tino" o lona uiga o se mea e pei o le kulukose, lea e avea o se punavai o meaʻai mo le faiʻai, faʻapea foi le malosi e mautinoa ai le atoatoa o le faʻatinoina o le tino o soʻo se tagata.

O le le atoatoa o le glucose e mafai ona oo atu ai i ni taunuuga le lelei: o le faaletonu o le mafaufau, faaitiitia le tau o le tali, le afaina o le faiʻai. Mo le faiai lelei o le faiʻai, e manaʻomia le kulukose, ma e leai isi analogues mo lona "taumafa".

O lea, e tatau ona e suʻeina le maualuga o le maualuga o le kulimi toto aʻo leʻi 'ai, ma saili foi pe o le a le maualuga o le kulukose pe a uma se taumafataga?

Glucose aʻo leʻi 'aʻai

Ae e te leiloa pe o le a le ituaiga sugar i le taimi lava e uma ai le taumafataga a se tagata, e tatau ona e mafaufau pe o le a le mea e manatu i ai glucose e masani ona faalagolago i le tausaga o le tagata, ma ia iloa poo a mea ua faʻaitiitia mai tulaga masani masani.

O le suʻesuʻeina o le vai ola mo le suka o loʻo faʻatinoina i luga o se manava gaogao i le taeao. E matua faasaina le 'ai ma inu soo se meainu, vagana ai le masani masani, ao lei faia le toto (tusa o le 10 itula).

Afai o le suʻega o le toto i luga o se manava gaogao na faʻaalia ai se fesuiaiga o tau mai le 3.3 i le 5.5 iunite i se maʻi mai le 12 i le 50 tausaga, ona masani lea o le maualuga o le suka suka.

Faʻaaliga o faʻamaufaʻailoga o le kullukose e faʻalagolago i tausaga o le tagata:

  • E i ai tulaga masani o le suka i totonu o le tino e faalagolago i le matua o le tagata, ae peitai, o nei tulaga taua e le faalagolago i le itupa o le tagata.
  • Mo tamaiti laiti, o le tulaga masani e taua o le maualuga o le suka, o loʻo i lalo o le pa mo tagata matutua. O le tapulaa maualuga mo se tamaititi i lalo o le 12 tausaga le matua e 5.3 iunite.
  • Mo tagata o se matua matua talu mai le 60 o tausaga, o faailoga masani o le suka o latou lava ia. O le mea lea, o lo latou pito i luga o le 6.2 iunite. Ma o le matua o se tagata, o le maualuga o le pa luga o le pa ua suia.

I le taimi o le maitaga, atonu e ono aʻafia tamaitai i le suka o le toto, ma i nisi o tulaga e masani lava ona masani ai, ona e fesootaʻi atu i taualumaga o le hormonal lea e tupu i le tino o se fafine maʻitaga. I le taimi o le maitaga, o le suka e mafai ona 6.4 iunite, ma o le masani lenei.

Afai e maua le suka i luga o se manava gaogao, lea mai le 6.0 i le 6.9 iunite, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le atinaʻeina o se setete prediabetic. O lenei togafitiga e le o se maʻisuka atoatoa, ae o le faʻasaʻoga o le olaga e manaʻomia.

Afai o se suʻega o le toto i luga o le manava gaogao na faʻaalia se iuga o le sili atu i le 7.0 iunite, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i le maʻisuka.

I le avea ai o se tulafono, o nisi suʻesuʻega faʻamaonia ua faʻamaonia e faʻamaonia pe faafitia ai le uluaʻi suʻesuʻega.

Tuua Lau Faamatalaga