Suga i meaʻai a tagata: faʻaleagaina ma faʻamanuiaga

E manaʻomia e le faiʻai le kulukose nai lo le suka. Fugalaau fou, fualaau mamago, meli, fugalaau-mauoa-maumaututu - faafailele le mafaufau e aunoa ma le afaina ai o totoga i totonu.

Sugar ua na o se sui o mea masani o le kulukose. E ui lava i le fualaau o fualaau aina (sugarcane, sugar beet), o suauu faamama e leai se fualaau aina po o se suka.

E matua sese lava oe pe a fai e te manatu o le suka na e afaina ai ou nifo. O le mea moni, o le suka e vave ona fufulu ai nifo, ae o lenei mea e mamao mai i le mea sili ona leaga.

O le suauu faamamaina pe a maeʻa se faagasologa umi o le gaioiga, o se mea e le mafai ona tupu i le natura, ma e faʻapitoa e faʻapea, o le totoga o meaola, o le pancreas ma le ate, e maua ai se avega le lelei ma ua faʻamalosia e galue na oi latou lava.

O le suāsusu e faʻapipiʻi le pancreas ma faʻasaʻo le testosterone

O le suauu doping vave oso atu i totonu o le toto. Ae ui i lea, e vave lava ona tali atu le tino i se siʻitia i le inisalini faʻasaʻoloto, ma pa'ū le maualuga o le suka. O se taunuuga, i le taimi muamua o loʻo i ai le malosi o le malosi ma le fiafia (suka e mafai ai e oe ona faʻamalolo le hormone o le olioli endorphin), ona faʻaitiitia vave ai lea o le mafaufau ma vaivaiga.

I le taimi lava e tasi, e tiga le pancreas, lea e tatau ona vave tuuina atu ai le fua o le insulin (hormone insulin) (o le inisalini lea e mafai ai e lela ona vave aʻafia le suka).

A le lava le inisalini, e tumau pea le suka i le toto. E tatau i le tino ona aveesea le sili atu o le suka e ala i le lafoina i totonu o le uila. E suamalie le Urine, ma o se faailoga lea o se maʻi le lelei - o le maʻisuka - e le mafai e tagata uma ona toe faʻaleleia.

Afai e faʻavaivaia le pancreas (genetically, mo se faʻataʻitaʻiga), ona mafai lea ona faʻaleagaina le suka i le maʻisuka vave. Ae e tusa lava pe maua e se tagata se maʻi maloloina atoatoa mai le fanau mai, o le suka e le o se mea lamatia mo ia, talu ai e le o vaʻaia e se tagata ia aafiaga leaga, ma o le ate ma le tino atoa e ave le pa.

I le auala, mo alii, o le faateleina o le inisalini o le gaosiga e matautia ona o le inisalini e taofia ai le gaosia o le testosterone male hormone testosterone. I le autalavou, o le gaosiga o le testosterone e masani lava ona faateleina, o lea e le matauina ai e tama talavou le eseesega ma faaauau pea ona suamalie ma suamalie. Ae peitai, i le matua, o le tino ua faaitiitia le gaosiga o le testosterone, ma e mafai e se tamaloa ona "faafuasei" ona iloa uma le faaitiitia o le malosi ma le oona i le ituaiga (gaʻo i sulugatiti ma puimanava).

Suamalie le suka i le ate

Suafa e sili atu ona leaga le ate nai lo le ava malosi. Le manaia ma le gaʻo e taʻitaʻi atu ai i le faʻavaeina o le palapala oona i totonu o le ate. O le ate o le tagata, e pei o le mama, e le maua ai ni faailo o le tiga, o le mea lea, o le mea e leaga ai, e masani lava ona iloa faafitauli i le taimi mulimuli mai (cirrhosis, cancer).

Faailoga o le ate ua vaivai, e mafai ona vaivai, moe, vaivaiga, ma se vailaau o le paʻu ma mata.

Ae tusa lava pe o le ate e masani lava ona maloloina, e mafai e le suka ona faʻaleagaina soʻo se malosi.

Manatu faʻapitoa

Ivan Ivanov. PhD i le Biological Sciences

Aisea e afaina ai le suka mama mama?

Muamua, o le suka e le o se mea taumafa meaai, ae o se vailaʻau vailaʻau mamā e faaopoopo i meaʻai e faʻaleleia ai le tofo. O lenei vailaʻau e mafai ona maua i auala eseese: mai suauu, kesi, laupapa, ma isi. A o le auala aupito sili ona lelei e maua ai le suka o le gaosia o beets ma se ituaiga o cane, lea na latou taʻua o le suka.

Lona lua, e feteenai ma talitonuga masani, o le suka e le maua ai le malosi i le tino. O le mea moni, o le "susunuina" o le suka i totonu o le tino o se faiga e sili ona faigata, lea, e faaopoopo atu i le suka ma le okesene, o le tele o isi mea e aofia ai: vitamini, minerale, enzymes, ma isi mea (seia oʻo nei i le taimi nei, e matua le mafai lava ona fai mai o nei mea uma ua lauiloa i saienisi ) A aunoa ma nei mea, e le mafai ona maua mai le malosi mai le suka i le tino.

Afai tatou te faʻaaogaina le suka i lona tino mama, ona aveeseina lea e le tino o mea o loʻo misi mai ona totoga (mai nifo, ponaivi, maila, mai le paʻu, ate, ma isi). E manino lava o nei okeni e amata ona oʻo i le leai o nei meaʻai ma a maeʻa sina taimi e amata ona toilalo.

Afai tatou te taumafa meaʻai faalenatura, ona faʻatasi ai lea ma le suka tatou te faʻaaogaina ai mea uma e tatau ai mo lona faʻamaʻi. O le mea lea, e foliga mai o le faia o fualaau suamalie i le "faasaoina" vitamini e le aoga uma, aua a e faʻaaogaina le siama, o le tino o le a le gata naʻo uma vitamini ma minerale o loʻo i totonu o lenei jam, ae ave foi nisi o vitamini mai ona totoga.

O mea uma o loʻo taʻua i luga e faʻapena foi i isi mea uma ua faʻamamaina: falaoamata papaʻe, suauʻu laasami faamama, sooga, ma isi. E toetoe lava leai ni vitamini ma minerale.

Mai le upu faaiu i le tusi "O Le Vavega o le Anapogi"

Formalin ma isi kemisi i le suka

Tatyana Shimanskaya, o le atinaʻeina o tekinolosi faʻafouina mo le gaosiga o le suka gaosi le siosiomaga:

I le tekonolosi masani, e maua ai le sua i le itula ma le afa le vaivai, ma o le taimi nei e le tupu ai le vaega eleele, lea e mafai ai ona taʻalo le centrifuge, o meaʻai i le taimi nei e faʻaaogaina i le formalin.

O oloa suauu i Rusia ua lanu, ola i lona lava ola, e le teuina e aunoa ma ni togafitiga. I totonu o Europa, e le o se mea e gaosia ai meaai, aua o totonu o fale gaosi, e faaopoopo atu i lanu, vailaau faʻatekinolosi, e aofia ai le formalin, o loʻo totoe. O lea o le dysbiosis ma isi taunuuga. Ae leai se isi suka i Rusia, o le mea lea latou te le o talanoa ai. Ma i luga o se laupepa a Iapani tatou te vaʻaia ni vaega o le formalin i le suka Rusia.

"Tagata tomai faapitoa" Nu. 12 (746) Mati 28, 2011. O se tamaitai na faia le lalolagi ma nofoaga sili ona suamalie. http://expert.ru/expert/2011/12/zhenschina-kotoraya-delaet-mir-slasche/

I le gaosia o le suka, o isi vailaau e faʻaaogaina: susu o le lime, sulfur dioxide, ma isi. I le faaiʻuga mulimuli o le suka (ia aveese mea leaga e maua ai le lanu samasama, o se tofo faapitoa ma le sogisogi), o le kemisi foi e faʻaaogaina, mo se faʻataʻitaʻiga, resins exchange exchange.

E le gata i lea, aua neʻi galo ia i tatou le taua tele o fugalaʻau faʻamaʻiina o pisinisi faʻaonaponei e faʻafoʻiina ma le limafoai pusa gaʻo pe a matutua, i le sailiga o tupe mama ma seleselega.

WHO o loʻo valaʻau e faʻapulaa le faʻaaogaina o le suka

E tatau ona matua faʻamapulaʻaina le faʻaaogaina o suāuʻu: ma le suka e tatau ona tatou maua e le sili atu ma le 10 pasene o mea o le kalori i aso taitasi. O se leo tele na faia i le amataga o Mati i lenei tausaga e se vaega faavaomalo o le 30 tagata tomai faapitoa i taumafa. Ae paga lea, i Rusia, o lenei faamatalaga na toetoe lava a le amanaiaina. Ma o lenei mea uiga ese, aua o le au atamamai na galulue i lalo o le auspices a nei faalapotopotoga faaaloalogia i le lalolagi o le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi (WHO) ma le Faalapotopotoga o Mea Taumafa ma Faatoaga (FAO). O le a le mea e faʻamalamalamaina ai le malamalama o le lalolagi i luga o suka?

O le mea atoa e uiga i le faʻafitauli o le lalolagi o faʻamaʻi pipisi. O le faʻamatalaga faʻapitoa, o le tulaga lea e masani ona avea ma aʻa o faʻamaʻi uma o faʻamaoni - ituaiga 2 o le maʻisuka, toto maualuga, o le stroke, faʻamaʻi fatu fatu, faʻaalia e angina pectoris, faʻalavelave fatu, arrhythmias, ma le toilalo o le fatu. E sili atu i le afa o oti uma i le lalolagi. Ma afai e mafai e le tagata soifua ona manumalo ia te ia lava, amata ona 'ai saʻo ma agai i luma, o nei faamaʻi e mautinoa o le a alu ese - e leai se masalosalo e uiga i ai.

Aisea e taua tele ai le suka i le tau faasaga i le mamafa o le mamafa? O le mea moni, e toʻatele tagata atamamai, ae maise lava i latou e fesoʻotaʻi ma le "suamalie" pisinisi - o le gaosiga o mea e gaosi ai meaʻai ma mea e gaosi ai keke, vai inu eseese, finau e le o faʻamaonia le sootaga i le va o le gaʻo ma le taumafa tele o suka ma suamalie. O se vaega lenei e malamalama lelei ai, ona o le gaosiga o oloa gaosiga o ia oloa o le suka e masani lava ona faaopoopo faʻatasi e aunoa ma se fua. I le ala, faitau ma le faaeteete le tuufaatasiga o oloa, o le suka e mafai ona maua i le tele oi latou, ma e le gata i suamalie. Ua faaopoopo atu i oloa e maua ai se fua fou, inu ma le oona. I se upu, o nisi taimi e faigata mo i tatou ona taumate e uiga i le i ai o le suka i le tele o meaʻai ma meainu.

E mafai ona faʻamatala e tagata biochemists le aʻafia o le suka i le maua o le mamafa. O le gaʻo o le gaʻo e fausia e le gata mai gaʻo tatou te 'ai, ae mai gaʻo. Ma muamua o mea uma mai le suka. E le mafai e se saienitisi ogaoga ona faafitia lenei mea.

E iai foʻi isi faʻamaoniga e fesootaʻi le suka ma le oona. E na o se tasi o nei suʻesuʻega na faia e fomaʻi Amerika mai Boston, na lolomiina i le lomiga faʻasaienisi o le Lancet i le 2001. O lana quintessence lenei: "O le faʻaaogaina o meainu faʻasaina ma le suka e fesoʻotaʻi ma le oona tele i tamaiti." E tusa ai ma le US Department of Agriculture, i le silia ma le 50 tausaga talu ai, o le taumafaina o le suamalie suamalie ua faateleina e toetoe 500%, o lona uiga, e tusa ma le 5 taimi! E tusa ma le afa o tagata Amerika uma ma sili atu i le afa o le tupulaga talavou latou te inuina na mea inu - 65% o teine ​​ma 74% o tamaiti. E mafai ona e toe faʻafefeina lenei faʻamatalaga ia i matou. E foliga mai tatou te le faʻaitiitia i latou, ma afai tatou te amanaʻia le faʻalauteleina o faʻasalalauga o ia meainu, o le a le foliga mai e matua susulu lava avanoa.

O le fesili o le soda ma isi meainu manaia e le o se mea e tupu mai. O lo latou faʻataʻitaʻiga tatou te faʻaaogaina ai le tele o suka. Ina ia malamalama i lenei mea, sei o tatou faia se tala. E tusa ai ma fautuaga a le WHO ma le FAO, e mafua mai i le suka e tatau ona tatou maua e le silia ma le 10% o le kalori o aso taitasi. Afai e 2,000 kilokalo i le aso e fautuaina mo le avefeʻau ma le talavou tele, ona faigofie lea ona fuafua e 10% oi latou o le a 200 kcal. O le tele lena o calories e maua ai le 50 kalama o suka, o lona uiga - na o le 9-10 fasi vaega o le "maliu suamalie". Ma e foloina i latou, inu na o le afa-lita o le suka. Vaʻai faalemafaufau i meaʻai uma o le suka i le tasi fagu. Ma ia manatua po o le a le umi e teu ai i le pito i lalo ... Manatua foi le tele o le suka tatou te tuʻuina i lauti, fufuluina i le falaoamata ma isi ipu. E le mafaamatalaina manatu. E faigata le aua nei sili atu le maualuga o le suka.

Andrei AFANASIEV "Aveesea o Suʻu", "AiF Health" Numera 21 (458) o Me 22, 2003

O le maliu pele

Faʻafefe i le ate, aʻafia i le maʻisuka, gaʻo, faʻasalaga o le testosterone, maʻi paʻu, faʻaleagaina o le tino, pala o le nifo, vaisu i le nakoti.

O le lisiina o aafiaga leaga o le suka e tele ina faateleina i le tele o taimi pe afai e aina le suamalie i totonu o le manava le aoga, talu ai o le maualuga o le suka i totonu o le toto i lenei tulaga e vave faateleina.

Soo se suka e sui, faapea foi ma le suka e le i filifilia, e iai foi le tele o mea leaga ua lisiina. E le gata i lea, o nisi mea e sili atu ona matautia nai lo le suka.

E le mafai ona e 'ai le suka, e mafai ona e gaosia le suka i tulaga ogaoga pe a lamatia le oti mai le kulukose o le faiʻai - hypoglycemia.

O ponaivi, maso, ma le tino atoa e fausia mai le mea na matou 'aina ai ananafi, le aso ua mavae, po o le tausaga talu ai. O le malosi, foliga ma le matagofie oo tatou tino e faʻatatau saʻo i mea tatou te 'ai. E mafai ona e faʻatumu lou manava i se mea, ae o vailaau malolosi ma ola maloloina o le a fausia mai i se tasi o meaai, ma e vaivai ma mamaʻi mai le isi.

O se tagata e le talitonu i le Atua, o le failotu, ma le masalosalo o le seneturi luasefulu ma le tasi e fiafia e talitonu i le alualu i luma o tekinolosi. Matou te talitonu o le cyanide o le potassium e le afaina, pe afai e naʻo saienitisi na faʻamaonia.

Faʻamatalaga (19)

12/25/2009 21:21 Nelson

Ua maitauina pe a maeʻa meaʻai po o meainu suamalie, e mafua ai ona momoe ma faʻavasega faʻamaʻi. O le a le mafuaʻaga o lenei mea? Afai e mafai, tali i le imeli ..

Moemoe pe a uma se taumafataga, e le na o le suamalie. Talu ai ona o le tino o loʻo taʻitaʻia le malosi i le faʻaogaina o meaʻai. Meaola ma tagata pe a uma le tele o meaʻai e fia momoe.

08/25/2011 19:38 Andrey

Sugar ei ai le pH o le tusa ma le 3 (siosiomaga sili ona malosi). O le toto, lymph, gusu, o le galala e tusa ma le 7.45 (siʻosiʻomaga alkaline). I.e. o la tatou tino e laʻititi le maʻa (sei vagana ai pupuni masani - mo se faʻataʻitaʻiga, paʻu paʻu pH 5.5 i totonu o se siosiomaga faʻamalosi e fasi ai siama). O lea pe afai e gaosia le suka i le suka, o le okesene i totonu o le toto (ma le toto e 90% vai) e fusifusia ma e le o tuuina atu i sela. Ona o le matelaina o le okesene, o le galuega a le faiai e mamafa, e masani ona moe. O se tamaloa na paʻu e puʻeina le okesene. O faʻamalosi malosi malosi o le falaoamata paʻu matua, kofe (aemaise lava vave), carbon dioxide.

06/16/2012 07:46 Vyacheslav

Moe ina ua uma ona 'ai? Ha, lelei, o le ala lena! Vaavaai po o le a le tele o tagata e 'ai, o meaai mate nei, faʻapipiʻiina maʻoti, taʻitasi, e aunoa ma ni enzymes (enzymes) e lagolagoina ai le' aiina o le tagata lava ia (autolysis)! O le faʻailoaina o ia meaʻai, o le tino e faʻaaogaina ana lava enzymes ma malosi malosi, o le mafuaʻaga lea e faʻatonuina ai le tino - moe, e le faia faaletino se mea ina ia mafai ai ona ou kopiina! E te iloa, o aʻu o se meaʻai taumafa masani mo le tausaga ma le afa, o lea e le mafai ai ona ou moe pe a uma ona 'ai ni mea totino! Po o le a lava le tele o le tupe na 'aina! E saʻo lenei mea. O a mea tatou te 'ai ai? O lea tatou te maua ai le malosi! Aʻo faʻaaogaina meaʻai o le suka, o le mea lea e tupu! Ma o lenei o le a tatou tilotilo atu i tagata e 'ai masani, pe a uma se taumafataga manaia e tofu tagata uma, solo, tapuni o latou mata, tauivi tuusaʻo ma le moe, faamaoni e foliga malie tele mai fafo)))

06/29/2014 07:20 Alesana

Ou te lei matauina lava lenei mea. Afai ou te 'ai tele mea suamalie, e tiga lou ulu - ioe. Ma e masani ona moe pe a maeʻaeʻa ma pe a maeʻa meaʻai susu.
PS o le mea lea e le 'ai ai meaʻai susu ma toetoe lava a le' ai le suka.

10/27/2015 09:24 Matamata

E leai soʻu moe pe a uma ona 'ai meaʻai o laau totō, ae e masani lava ona pala, saʻo? O le tagata e le o se agavaʻa ma i aso anamua e le o se mea le aoga na suia ai o ia i aano o manufasi. Afai e le 'ai tagata i aano o manu ma isi mea e ese mai i aʻa ma vine, ona leai lea, e pei o Australopithecus ma Cro-Magnon. Na tatou ola pea ona o lenei mafuaaga, o loo tatou 'ai mea uma, e le pei o isi hominids,) Ou te le faafitia o se laulaau fou o le salati po o le karoti e sili atu le maloloina nai lo meaai vevela, aua nei galo e taua foi mea e gaosia i aano.

12/12/2016 11:33 Victor

O oe o se tagata fai meaai masani?

07/02/2012 11:45 Kushniyar

Ae e mafai ona ou 'aina le sili atu ma le 3 kilokalama o meaai i le' aiga o le afiafi (lelei lava lenei: o le muamua e tusa ma le 1 kilokalama, o le lona lua e tusa ma le 1.5 kilokalama, o le salati e 400 g, o le tea e 200 g ma ituaiga mea laiti uma) ma ou te le fia momoe. O le a le mealilo? Ou te le faaopoopo le suka poo le masima i meaai. Ou te 'ai naʻo le meli moni mama - o nisi taimi. A uma le 'aiga o le aoauli, ou te le moe lava, e mafai lava ona ou galue i le faletaalo pe alu i se lauga (O aʻu o se faiaoga)

Ou te le iloa pe o le a le uiga o le moe pe a uma ona 'ai (e mafai ona taʻitasi), ae na e faʻaaogaina le mea moni o le suka)) O lona uiga o loʻo e aʻoaʻo e aunoa ma le faʻaaogaina o le suka.

08/24/2013 00:21 Olga

O lenei vailaʻau e mafai ona maua i auala eseese: mai suauu, kesi, laupapa, ma isi.

O Olga, oi tatou lava (e le o mea faʻamaʻi ma e le o ni tagata suʻesuʻe) na avea le sui o aʻoaʻoga faʻasaienisi "i le upu". Ae afai e te manaʻo e malamalama lelei i le mataupu, suesue i le autu o mea e maua mai i le faʻaogaina o le hydrocarbons (ava malosi, sugars, ma isi.) I le tulaga o le mataupu, ona faʻamalamalamaina lea oi matou, pe a le o se mea alofa)))

06/24/2014 22:19 Alesana

O le teena o le suka o le a faasaoina ai ou nifo. Mai le 5 i le 34, na ia faʻalogo atu i fomai nifo faʻalua 2 tausaga i le tausaga. I le taimi lava e tasi, na ia 'ai le tele o mea suamalie, mo se faataitaiga, o le aoauli: se fagu paʻu, se falaoa. I le taimi lea, na latou "faamalolo" ia te aʻu (ua uma ona fusi i le goto pe toso ese foi toetoe lava o oʻu nifo) - e na o le 8. ola. Mo le 17 tausaga talu ai, ou te leʻi 'aina se mea suamalie, e tusa ma le 4 tausaga le matua. O se taunuuga, i le gasologa o lenei vaitau, e toetoe lava a le afaina ia nifo ma e leʻi faʻaumatia, e leai se manaoga e alu i fomai nifo. Afai ou te iloa lenei faamatalaga faavae i le 5 o oʻu tausaga, o le taimi nei o le ai ai ni nifo atoatoa.

Alesana, o aʻu lava mai le tamaitiiti mai le fomai nifo ma e le gata mai ia i latou na faalogoina o le suka e matua afaina ai nifo. Aisea na avea ai lenei faaaliga ma oe?

09/17/2014 11:52 oblomizer

Ioe, afai e leai ni nifo e totoe, aisea e faʻatau ai)

09/08/2018 20:48 Nikolay Cherny

Ou te ioe uma lava ia te oe, o le mea moni o le tele o loʻu suamalie ma na toetoe lava o oʻu nifo (na o aʻu lava), ae pe a uma ona ou le toe ai i le suka ma meaai suamalie, faapea foi ma meaʻai gaʻo, o se vavega moni Sa amata ona ou toto ni nifo fou. O le mea o le sui lea o masini gaʻo ma le ava malosi, ioe, o le ava malosi (300 grams i le aso, mama), o nei mea uma e tatau ona 'ai faʻatasi ma laʻau vavala (o fuʻu uma lava, ma luga), faʻapea foi ma le manulele ma le lanu, talitonu mai ia te aʻu, o se ola moni elixir.

04/24/2016 09:13 Tatiana

O mea uma lava, e pei o taimi uma, e tatau ona i ai i le faʻaogaina ma le suka, ma le masima, ma le ava malosi.

02/15/2017 10:08 AM Aleksey

3 kilokalama o meaai i le taimi e sili atu. E i ai se faasologa faigofie: o le aofaiga o le kcal e tatau ona tutusa pe itiiti ifo nai lo le aofaʻi o le afi. I nisi taimi, toe tepa i tua i le taimi ua tuanaʻi ma faʻamatalaga e uiga ile auala na e 'ai muamua ae e te fefe. Tatou amata e ala i le ola eseese i luma atu. Na pouliuli - alu loa e moe. I se miti, toe maua ai e se tagata le malosi, o se faagasologa o le toe faaleleia o maso, e faʻaleleia le toe faʻaleleia. I se miti, e mumu ai e se tagata kalo ma e le manao e 'ai. I le taimi muamua, sa tele le malosi o le tino, ma le itiiti ifo o le faiʻai) O le mea lea e foliga mai o le faiʻai e manaʻomia le kulukose e faamalosia ai se tagata e 'ai. Ua tumu pe leai foi i le taimi e tasi - e le gata o se mataupu o le inisalini. O siama i totonu o le tino e le mafai ona tali atu i le inisalini, ma aua nei faʻafefeteina le kulukose. Mai iinei, ma le maʻisuka - o loʻo i ai le tele o suka i totonu o le toto, ae e le o gaʻo, ma e manaʻomia e le tino le kulukose.
E uiga i fualaau suamalie, sui ma soda. E tele finauga e uiga i le "mama" sugar. O feeseeseaiga na malilie i le tasi mea: o le gaʻo faamamaina o le suka e leaga. O le suka i luga oa tatou fata e toetoe lava o taimi uma e le taufaasese. E gaosia le fructose e aunoa ma le auai o le inisalini. Ioe, o sulu o le tino e le afaina. Ae o le tele o le faluga o le avea ma kulukose e itiiti foi le toso nai lo le suka. O le fructose tino e tele lava ina liu gaʻo aua e le lelei le gauai i le metabolism. O mea suauu o se mea uiga ese. I atunuu Europa, o le toatele oi latou na faasaina. Latou te le faamalieina le manaʻoga mo le kulukose. E i ai le itu i tua - ae o loʻo i ai foi faʻamau i luga.
O se taunuuga - ua ou le mafai ona ou iloa le mea lelei o le digestible glucose mo au lava ia. O mea uma lava i luga o le Initaneti, o se tulafono, e le o maua ai se tali manino. Ma oi latou e tuʻuina atu o ni au amene aua e faʻalagolago lava i le gasegase ma le tele o isi tulaga.

05/16/2017 19:40 Rus

Ma afai ei ai le kulukose mama? le tasi lea o loʻo faʻatau atu i tala i papa

07/05/2017 18:12 Mikhail

O le eseesega o le suka o se vaisu, ma o le kulukose e pei o se fofo mo le hypoglycemia mo se faataitaiga. Ou te le fautuaina se tasi e nofo i luga o le suka

07/05/2017 18:07 Mikhail

I le na o le 2 vaiaso talu ai, o aʻu o se tagata le aoga, le mafaufau ma se lagona leiloloa o le olaga. Na oo lava ina ou fiafia i le suamalie suamalie, ma o isi mea uma na le fiafia ia te au. I le fesootaʻi ma le tulaga leaga o le faiʻai ma le ate, na ou iloa ai o le malepelepe e mafua mai i le suka ma e aoga le aveese mai le meaʻai ma mea uma e faʻamaonia vave. Mo se vaiaso sa ou fiaai tele, ma sa ou 'ai i le masima. Ona moe ai lea o lenei fiaai ma na ou lagona o lena malamalama mama uigaese na oo mai ia te oe. I le vaiaso mulimuli ane, sa mafai ona ou tamoe i le 5 kilomita i le aso e aunoa ma se taumafaiga i laʻu vaega. I le taimi ua tuanaʻi, sa masani ona ou talanoa mo se taimi umi, e oo lava i galuega faigofie, ae o lenei ua manino loʻu mafaufau ma e le tatau ona ou faia se taumafaiga e aoao se mea fou i aso uma ma polokalama. Na avea moni lava au ma se tasi, ae le o le tagata na le toe faia se mea) ae na ou pasia le suega iq ma tuuina atu 120, ae na ou tapunia le "suega o le suega" i Google ma faitau le tele, na ou iloa ai o nei suega o le bullshit ma e tatau ona avea oe ma oe lava) I le faapuupuuga, na ou fia iloa pe o le a le mea sa ou i ai muamua ae ua fai ma vaisu. O aʻoaʻoga musika na amata ona maua ai le fiafiaga moni, o lea ua ou le faia ona o le faʻaalia o faʻaaliga ma muso, ae mo le soifua maloloina. Mo le 2 vaiaso, e lei maʻi lava nifo ma ou te manatu o le a latou le mamaʻi e pei o lena, na latou faʻaaogaina ma faʻalavelave i le moe. Na ou tusia nei mea uma ina ia e le talitonu i soo se aufaitau i lalo o le au tusitusi e tusia "oh yes, delirium", ona latou o ai lea e 'ai mea suamalie filemu, ma ia oe siakiina ma ia mautinoa o le suka e leaga lea e tuleia ai le malo ma le ala i le saolotoga e ala i le iloa o mea uma 2 vaiaso)))

07/06/2018 09:32 Nicholas

valea i le tele o tui e tutusa lelei lava ma vegan, o le suka i le tele o doses e matua leaga lava ma o ona tulaga taumafa e eseese mo tagata uma (faalagolago i le matua, ituaiga, ituaiga), ae afai e te galue moni ma le faiʻai oe naʻo le suka, a leai o le a faʻafefe oe i le atuatuvale ma isi faʻamaʻi

07/13/2018 15:28 Anatoly

e tusa lava pe lua te galulue ma le faiʻai, o le a lava le kulūkose e mafai ona maua mai i gaʻo vailaʻau masani (buckwheat, bulgur, araisa lanu, ma isi) ma o le a sili atu le lelei, aua e leai ni oso i le faateleina o le kulukose toto. Ma o le mea moni e te manaʻomia se ea fou, e le o se potu malulu, lea e le fesoasoani le suka.

10/15/2018 09:41 Marishka

Ioe, o le tele o nifo manogi e talitonu pea i le tala o le suamalie e lelei mo le faiʻai. O le mea lea na 'ou' ai ai i nai kululatila, ma ua faʻaaogaina mafaufauga)) Mo loʻu lelei lelei o loʻu faiʻai, savali i le ea fou, ginkoum, ma meaʻai talafeagai e fesoasoani ia te aʻu. A aunoa ma meaai ma anapogi, faʻatasi ai ma gaʻo gaʻo (buckwheat, oatmeal, sisi brown).

Aua le soona faia

O le a ou fai atu iinei ma o le a ou fai soo atu "soonafai e masani ona afaina". Aua e te talitonu? O le a le mea e sili ona e manaʻo e te faʻamalosi e oti pe mu ai i le oti? E saʻo - e sili le nofo i le ogatotonu.

Aua e te suia masani masani, ona o le natura lava ia e le soona osooso: e le o se sosolo lelei, pe o se tagata e le mafaamatalaina. Galue malie ma le faʻaeteete.

O le taunuuga o ki o le olaga e matua fiafia lava ma ou te manao e faamalosia atili le aafiaga. Ae ia pulea oe lava, o loʻo e galue ma le malosi tele, o lona uiga e tatau ona faʻateleina le faʻaleleia. Ia saʻo.

Ma ia manatua: E le o aʻu o se fomaʻi, ma sili atu ona ou le iloa lelei foliga o lou tino. O le mea lea, suʻesuʻe ma le faaeteete mea na suʻesuʻeina, ia amanaʻia uiga o lou tino, faʻamaoniga e mafai, faʻamautinoa e feutagai ma se fomaʻi. Matafaioi mo le faʻaaogaina o soo se metotia ma fautuaga e na o oe. E pei ona fai mai Hippocrates: "Aua le afaina!"

O auala o loʻo faʻamatalaina i totonu o se faʻamatalaga suʻesuʻega. O auiliiliga auiliiliga e tatau ona tutoatasi mai i tusitala o metotia poo o latou sui.

Faʻaleleia lau soifua maloloina ma lou mafaufau e ala i le mateina o musika ma ata

O tagata anti-vegetarians e fiafia e taloina o latou lima ma felafolafoaʻi solo e uiga i lamatiaga o fatu fou ma nati, lea na maua ai "inhibitors enzyme inhibitors". Ae ui i lea, e foliga mai e leai se tasi ua taulaʻi e faʻamalamalama lelei le taua o le mataupu.

Vaevae ese le tala

O faʻataʻitaʻiga taʻaloga sili ona lauiloa e lua e sili atu ona lauiloa na faʻaalia i totonu o se avanoa avanoa e tasi.

Nobel laureates i le gataifale ua faamaonia le aoga ma le manaʻomia mo se moe atoa.

Tatalo lata mai

"Kurzweil R., Grossman T. TRANSCEND O se taʻiala taʻitasi i lea laasaga i le tino ola pea." Iloiloina o Tusi

"E mautinoa e tusitala - mulimuli i le laasaga taʻiala taʻitasi na latou atiina ae, e mafai ona e ola umi e iu ai ina ola e faʻavavau ma tumau i le soifua maloloina."

Ioe, e le mafai ona tatou misia se tusi ma se folafolaga faaosooso.

"Aerobics". System Overview

Aerobics o le auala pito sili lea ona lelei mo le mu o le gaʻo i le taimi moni. Ae ui i lea, na e iloa o le a le taimi o le pomu mo lau ata e aofia ai faʻamalositino masani?

"Meaʻai mo le Soifua Malōlōina ma le Lotogatasi mai Lianne Campbell." Iloiloina o Tusi

Meaʻai vevela e mafai ona matua fesuisuiaʻi, i le teori. I le faʻatinoga, e toʻatele na o mai i nisi o suʻega o aso taʻitasi ua faʻamaonia. O le masani ma le le mautonu o le a le mafai ona latalata atu, ma o lenei ua uma ona manaomia e le tino se mea faapena.

Suga i le taumafataga: fatuga o le oloa

O le toatele oi tatou ua masani i fua o le fructose ma le kulukose. O nei vailaʻau, poʻo le mea lea, oa latou fasilaʻau, pe a tuʻufaʻatasia, faʻapupii se lapoʻa tele, ua taʻua o le "sucrose". O se fuainumera tele o molekone gasegase, pipii faʻatasi, fausia ai se sana suka. O lenei mea lanu papaʻe o lanu paʻepaʻe ua leva ona masani ai i tatou talu mai lo tatou laʻitiiti: o lea, tatou te suamalie meainu ma ipu eseese.

Nai lo le masani ai o le suka paepae masani, o nisi tagata e aofia ai le suka gaosi i a latou meaʻai. O se mea e le mafaamatalaina (e le o faʻamatalaina), e aofia ai tioata.

Suga, pau faatasi ma le tele o mea taumafa i totonu o le vaega o meaʻai, e vave lava ona faʻaumatia ma tuʻuina atu i gaʻo uma ma okeni. O se pea o molelaiti faigofie e faia i le taimi o le vaevaega o se mole molemole e ave i le toto i "tulimanu" eseese o o tatou tino. O i latou o se punavai o le malosi, lea e tatau mo i tatou uma ia lagona le lelei.

E taua le matauina o le kulukose o le punavai autu lea o le malosi, e aofia ai le silia ma le afa o le tau o le malosi.

O suauu e faʻaaogaina e totoga uma o le tino o le tagata. O le vavaeeseina mai mai kuluga uma e le aoga.

Meaʻai a tagata: o aogā o tioata paʻepaʻe

I totonu o suauu o le ate, ua liua le fructose i le kulukose, ma afai e leai se taimi vave e manaomia ai, ona liua lea i le gaʻo gaʻo (o lona uiga, gaʻo). O i latou foi o punaoa o le malosi, ae e le mafai ona maua. E taua foi ia i latou o le umi o le taina o maa malolosi. O le faʻaaogāina o fualaʻau gaʻo e aofia ai le faia o se faasologa o tali.

Glucose e talafeagai mo o tatou tino e faʻaleleia ai le gaosia o le hormone o le olioli - serotonin. O lona maualuga maualuga i le toto e masani ai le tulaga o mafaufauga o se tagata ma faaleleia ai le lagona. Matou te faaiu: faaopoopo le suka i fualaau, suamalie mea e sili ona e fiafia i ai, faʻafefeteina oe lava i laʻau suamalie, matou te faʻafiafiaina le olaga.

I le taimi o le inisua o le tino, o le kulukose e masani lava ona faʻaofiina i totonu o le toto, talu ai e fesoasoani i le ate e faʻataunuʻu ai lana galuega autu - e faʻafefe ai toxins.

Na matou suʻesuʻeina le lelei o aʻafiaga o le suka i le tino o le tagata, ae, o le mea e leaga ai, e iai foʻi mea le lelei.

Meaʻai a le tagata: faʻaleagaina o tioata paʻepaʻe

O le tele o suka uma e leʻo manaʻo i fomaʻi. Ma e le o se mea na tupu. Tusa lava pe o le a le matua o oe ma o se olaga ola malosi e te taʻitaʻiina, suka, tui i ou nifo ma nofo ai mo se taimi umi, e maua ai se siosiomaga lelei mo le toe gaosia o siama. Faamalosia e toega o suamalie, siama siama siama, lea e faaleagaina ai nifo.

O le mea moni, e le naʻo le leai o le suka. O isi uma na i ai se aʻafiaga malosi i le tulaga o le soifua mālōlōina o tagata e nonofo faʻatasi ma tagata matutua.

O le tele o tioata papaʻe e aofia ai i meaai a tagata ma le maualalo o le malosi o le tau e aʻafia ai le tulaga lautele. O lo latou aafiaga e faʻaalia i le faiga o faiga nei:

  • televave mea maua
  • gasegase o le tino
  • faafitauli i le pancreas (i nisi tulaga, o le gaosiga o le inisalini ua uma ona taofia),
  • gaioiga,
  • allergies, o se taunuuga o le le talafeagai o le metabolism,
  • le atinaʻe o atherosclerotic faagasologa ona o le faateleina o le aofai o le cholesterol.

Ma ia mautinoa ia mafaufau o le suka e mafai ona avea ma vaisu. E le faigofie tele ona foia ma faia fetuunaiga talafeagai i lau taumafataga. Na faia e le physiologists ia suʻesuʻega na iloa ai o le aʻafiaga o tioata paʻepaʻe i luga o le tino e mafai ona faʻatusatusa i se talakalame tasi. O lona uiga e le o se mea e ofo ai ona e le mafai e nisi tagata ona mafaufauina o latou olaga e aunoa ma lagomalie ma aofia ai ia latou meaʻai i aso uma. Ua taʻua e fomaʻi lenei mea ua fai ma vaisu "le manaia o le nifo suamalie."

Recipes Health Recipes: Tulafono mo le 'ai o le suamalie

O le faailoaina o le suamalie i meaai i aso taitasi, e tatau ona e manatuaina o le suka i totonu oa latou fatuga e aafia ai le tele o faagasologa e tupu i totonu oo tatou tino. Ae ia mafaufau i lenei oloa o se tasi o fili sili ona leaga o le soifua maloloina e le aoga foi.

O tagata uma e fiafia i laʻau suamalie ma o le a le tuʻuina atu e tatau ona tausisia nisi tulafono.

Lotu laititi, e le mafai ona mafaufauina a latou meaʻai e aunoa ma ni laʻau, e fautuaina e le au fai meaʻai le gaoioi i le tele e mafai ai. E tusa ai ma fomaʻi, o soʻo se gaoioiga e iai sona aafiaga lelei i le tino. E faʻamaonia lenei mea i le faʻamatalaga ua iloa ia i tatou uma: "O le gaioiga o le ola!". Afai e te alu i aʻoga taʻalo, savali i le ea fou, savali tele, ona faʻamaʻaʻaina uma lea o calorie ma gaʻo gaʻo uma, ma e le teuina i luga o sipuni ma itu, ma e le fiafia tele. O lea, e mafai ona e fiafia i le tofo o meainu suamalie, aofia ai le suka i au mea e sili ona e fiafia i ai, faʻamalie oe lava i meaʻai muamua ma i le taimi e tasi e te le popole i le mamafa.

Ina ia aveese meaʻai mai ou nifo, e tatau lava ona faʻamama lou gutu. Ina ia faia lenei mea, e te le manaʻomia le faʻaaogaina o se pulumu pulumu ma le tosiposo pe a maeʻa taumafataga taʻitasi, talu ai e masani ona afaina ai le fufulu o ou nifo. O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i se faʻafefe malie o le uila. O suavai manino mo le fufuluina o suka o le a lava, ma le isi, o lenei faiga e faigofie ma saogalemu.

Afai e te lagona le malepelepe, ma ua le lelei le lagona, e te le manaʻomia vave osofaʻia le suti, kalati poʻo meainu suamalie. O fua fou o suamalie suamalie, fualaau mamago ma le meli o le a fesoasoani e toe faʻaleleia ma le fiafia ma le fiafia. E le gata i lea, o nei meaai o le a faʻapipiʻi ai le tino i mea aoga ma maua ai se aafiaga lelei i le vaega o meaʻai.

O ituaiga autu o mea

Ae e te leʻi alu i le fesili pe manaʻomia e le tino le suka, e tatau ona e malamalama i ona fatuga ma ituaiga. O se vailaʻau faʻamalosi e mafai ona totoina i ni auala eseese.

O faʻamatalaga faavae nei mo gaioiga masani e maua ai le suka:

  1. Glucose I totonu o vivo, o loo maua i laau totő ma fua, ma o se oloa e maua mai i le photosynthesis. I totonu o le tino, e mafai ona susunuina pei o le malosi poʻo le liua i le glycogen. E taua le iloa e mafai e le tino o le tagata ona maua le kulukose pe a tatau ai.
  2. Fructose. O le suka na maua moni lava i fualaau ma vine. E faia foi i le natura i le suka ma le meli, ma e matua matagofie lava.
  3. Sucrose. O loʻo iai i aʻa, aʻa o le pipi, e mafai ona maua i vivo ma le kulukose i nisi fualaau ma isi laau.
  4. Lactose O le mea moni, o le suā susu. O le mea lenei na mafua mai o se taunuuga o le faagasologa o loʻo faia i totonu oo tatou tino. E maua e tamaiti le enzyme talafeagai e talepe ai le mole mole i lactose. E faʻaaogaina i sela. Ma o nisi tagata matutua e le mafai ona vaeluaina. O i latou ia o loʻo maua i le laosose o le le faapalepale.

O le mea lea, i le natura e tele ituaiga o suka. Ae o fea e maua mai ai lenei mea faʻapitoa e fesoʻotaʻi ma gaʻo gaʻo, o le fesili e manaia. Ua faia e avea ma se taunuuga o le gaosia o se tasi o ituaiga laau lua - suka o le suka poo le cane. O nei laau totō e seleseleina, faʻaleleia ma faʻamamaina ina ia iu ai ina maua mai le suka mama mama mama e te iloa ma alofa (pe le fiafia i ai). O lenei vailaau e matua leai lava se mea taua. E le aoga i taimi uma. O le tali lenei i le fesili pe manaʻomia e le tino le suka. I le tele o tulaga, e na ona aumaia ai le tele o kalori i meaʻai.

O le a le mea e tupu pe a manaia

Iloiloga o le fesili pe manaʻomia e le tino le suka, e tatau i se tasi ona gauai atu i le taʻiala o lana gaioiga. O lenei mea o le a fesoasoani ia malamalama pe o le a le taimi e amata ai ona i ai se mea leaga pe a faʻaaogaina.Faʻalagolago i lou gaioiga o le genetic, o lou tino e sili atu le talafeagai mo le gaosia o le suka e pei o le malosi, pe o le a sili atu ona e teuina e pei o le gaʻo. E mafai ona mafua lenei mea i tagata e televave le metabolism pe a faʻatusatusa atu i tagata taʻitoʻatasi ma le faʻaitiitia o le metabolism.

O le faʻafitauli o le i totonu oo tatou tino e tele atu le avanoa mo le teuina o gaʻo ma e itiiti lava le faʻaitiitia o le suka e pei o le malosi. Pe a iloa e lau pancreas lona faʻaaogaina, e faʻamalo le insulin e faʻafetaui ai nei mea uma.

O lenei hormone fesoasoani e faʻasaʻo le suka o le toto. Ae o le tele, o le tele o le inisalini e faalilolilo. O lenei kulupu e fesoasoani i le teuina o kulukose uma i totonu o le ate ma musele e pei o glycogen ma i totonu o sosoʻo gaʻo (acadipocytes) e pei o triglycerides. I lenei tulaga, o le fesili pe o le tino o le tino e manaʻomia le suka, o le tali o le ioe.

E tele taimi e tauivi ai le tino e faʻavae le paleni saʻo (tagata vave vave faʻaopoopoina le suamalie i le tino). O le sili atu o le inisalini ua faʻamalolo, lea, i le mea mulimuli, e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le maualuga o le suka i lalo o le masani. O lenei togafitiga e taua o le hypoglycemia, o le suka.

O le mea e leaga ai, o le tele lava o lenei gaioiga e tupu (o le sili atu o le suka e te 'ai), o le sili atu lona maualuga i le maualuga o le toto ma o le tele o le inisalini e manaʻomia. O lona uiga e faigofie ona lafoaia le faʻaaogaina o laulaʻau e pei o le malosi ma agai atu i le faʻaopoopoga faʻaopoopoga o le hormone ma le gaʻo. Pe a tali le fesili pe manaʻomia e le tino o le tagata le suka, o le tali o le a leaga. Ae aua nei galo i lenei tulaga faapitoa, o le paʻu tele i totonu o lea tulaga o le a oʻo atu ai foi i taunuuga le lelei.

Taumafa mamafa

E manaomia e le tino o le tagata le suka ma le tele e manaʻomia? O le fesili lenei e tatau ona gauai i ai pe a fai se meaʻai. E taua le matauina ma le saʻo le fuaina o le meaai. I le faaopoopo atu i le mamafa, ua fesoʻotaʻi le meaʻai i le tele o gaioiga, e aofia ai le faʻalauteleina o le gasegase, maʻi suka, maʻi fatu cardiovascular, dementia, faʻaogaina o le macular, fatuga o fatugaʻo, maʻi fatugaʻo tumau, ma le toto maualuga. E mafai ona e mafaufau nei o le faʻaitiitia o lou suka e mafai ona fesoasoani i le foia o nei faafitauli. Ae o le mea moni, e le saʻo lenei mea.

Pe a tali le fesili pe manaʻomia e le tino o le tagata le suka ma le tele o le suka e manaʻomia, e taua le mafaufau i uiga taʻitasi ma le soifua maloloina lautele.

O se amataga lelei lea, ae na o le afa o le taua. O le tino e masani ona faia nisi o ituaiga o gaʻo i se auala e tutusa, pei o le gaosia o le suka lava ia. O loʻo i ai se vaega atoa o suʻesuʻega faasaienisi i le auala e faia ai e le tino ni meaʻai faapitoa.

Atonu na e faalogo e uiga i le faasino igoa ma lona faʻailoga laʻititi - lauiloa glycemic. Sei o tatou mafaufau atili i auiliiliga.

O le faʻasologa o le fuainumera o le fuaina lea o le vave vave o se ituaiga o meaai e maua ai le suka toto i luga o le fua o le 1 i le 100. Na iloa e tagata suʻesuʻe Harvard o mea e pei o le falaoa paʻepaʻe, fries falai ma isi mea gaʻo vailaʻau e aafia ai le toto toto toetoe tutusa e pei o le kullukose (faʻailoga e 100).

I le avea ai o se tulafono, o le tele o mea faʻaleleia (faʻasolo) e faʻaaogaina, o le tele foi lea o le a vave ona liua i le suka i totonu o le tino.

Faʻatau togafiti

O kamupanī tetele e mananao e faʻaopoopo le tau aogā oa latou oloa ina ia maua ai le lauiloa ma faʻateleina ai le faʻatau. O lea e aoga ai le fesili pe manaʻomia e le tino le faamamaina o le suka e faaopoopo mo le tofo? O le tali o le a manino. O le tele o tufuga e faʻaaogaina. I le taimi lava lea e tasi, e leai sona aoga.

E leaga le suka, ma e leai se faalilolilo. E le gata i lea, e le o se tala fou mo kamupani o loʻo gaosia ai meaai. Mo le mafuaʻaga lenei, na amata ai e masini ona faʻafefe sugar ia latou oloa, o lea e leʻo manino ai le tele o mea e te 'ai.

O se lisi puupuu o mea e fai mai o se oloa patino e aofia ai le suka:

  1. Agave Nectar.
  2. Brown suka.
  3. Reed tioata.
  4. Sane Sugar
  5. Sini suamalie.
  6. Suauu o le kulimi.
  7. Crystalline fructose.
  8. Dextrose
  9. Vailaʻau tipi vavalaʻau.
  10. O le sua o le sua e faʻamalolo ai le sua.
  11. Fructose.
  12. Faʻamanatuga o sua o fualaau suamalie.
  13. Glucose
  14. Suauu manogi fructose syrup.
  15. Meli
  16. Suia le Sugar.
  17. Lactose
  18. Maltose.
  19. Malt syrup.
  20. Molasses
  21. Suauu le faʻamaonia.
  22. Sucrose.
  23. Suauu

Aisea e suia ai e le au gaosi le igoa o le suka? Aua e tusa ai ma le tulafono, o mea sili ona taua o le oloa e tatau ona faʻamuamua muamua. O le tuʻuina atu o ituaiga suka i le lua poʻo le tolu (ma le valaʻau i latou), e mafai ona tufatufa atu lenei vailaau i ni vaega se tolu, e manatu o le a le amanaiaina le tulaga ma ona mea i le vaega tele o le oloa. Ae o lenei mea sese i tulaga o le soifua maloloina. E manaomia e le tino le suka atoatoa? O le tali e leai. E na o le afaina ma e fesoasoani i le faateleina o le gaʻo o le tino.

E faʻafefea se suamalie suamalie?

Suga mo le tino o loʻo i ai ituaiga eseese. Na talanoaina lenei mea i le amataga o le tusiga. Pe tutusa lelei pe aoga uma, ma o le fea e sili ona lelei i le taumafataga, o se fesili o le a talanoaina mulimuli ane.

A e 'aina fua, e le gata ina e maua le fructose (i lona tulaga masani), ae e faʻaaoga ai foi le fiber ma le tele o vitamini ma minerale. Ioe, o fualaau aina e mafai ona afaina ai lou suka toto. Ae, i le avea ai o se tulafono, latou te mafua ai se siʻitaga laʻititi i le faʻatusatusaga pe a faatusatusa i le maualuga o le laulau 'ai poʻo le syrup suama maualuga. O le fiva o se vaega taua foi o se paleni taumafa, ma o fualaau aina e mafai ona aofia ai le tele.

Afai o lau sini autū o le paʻu o le mamafa ma e manaʻomia ona e tausia se mea maualalo o meaʻai gaʻo, e tatau ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o fualaauʻai ma 'ai fualaʻau.

Ae faʻafefea fua suamalie?

Suga mo le tino e mafai ona afaina pe a fai e inu i meainu eseese. E i ai foi le tele o nuances taua.

O lea, ua maua ai o fua e mafai ona aoga i fua o le suka toto pe a faʻaaoga lelei.

Ae paga lea, o fualaau suamalie e le talafeagai i lenei mamanu. Ma o le mafuaaga lenei. A e 'aina fua suamalie, e pei o le moli, apu po o le arai, o loʻo i ai ni fiva laiti ma meaʻai e tumau i le faagasologa o le saunia o le vai lava ia. O faʻamanuiaga ma aʻafiaga o suka mo le tino o le tagata e pei o se faʻaopoopoga i le suamalie e manino iinei - ua naʻo le suamalie suamalie ma faʻamalo masani, ma e leai lava se mea e leaga ai. Ioe, pe afai e te inuina le vai i aso uma i ni aofaiga tetele.

O le aofaiga masani lenei o le sugar i le 0.5 lita mo meaʻai e fa:

  • Orange oona - 21 g
  • Apu Apple - 28 g
  • Kalama suamalie - 37 g,
  • Fualaau suamalie - 38 g.

I le taimi lava lea e tasi, o se naila laʻititi e aofia ai le 40 g suka.

Faʻaaogaina o vailaau vailaʻau

E i ai isi vaifofo e mafai ai e oe ona faʻaaoga fualaau suamalie e le leaga. O le aʻafiaga o le suka i luga o le tino e ono le afaina, ona o lona amataga ma le faʻaaogaina. E tatau ona saʻo le fuafuaina o le meaai.

O le mea lea, i le fesoʻotaʻi ma le faʻaalia o suʻesuʻega fou e uiga i le matautia o le suka, o loʻo taumafai tagata e puipuia o latou foliga e ala i le ofoina atu o ni "soifua maloloina" isi auala ina ia mafai ona avea i latou ma tagata sili ona lelei i le taua mo le tele o vaega o lenei vailaau i le toto.

E tele nisi o mea suamalie autu:

  1. Pe o le meli o se isi auala sili atu nai lo le suka masani o se fesili manaia. O lona matagofie e le na o le fructose po o le kulukose, ae o le faʻafefiloi o ituaiga uma o mea oona, o minerale ma sili atu. O se suʻesuʻega faʻatusatusaina o lenei vailaʻau i ituaiga eseese o gaʻo na maua mai ai le lelei: "O le mea lautele, o le meli e faʻaleleia le toto toto, tuʻuina ifo faʻailoga o le inflammatory, ma itiiti sona aafiaga i le kulukose o le toto." Ae ui i lea, na mafua ai ona paʻu i lona siʻosiʻomaga i kusi faʻatusatusa i isi ituaiga suka.
  2. Agave nectar o le siaki aupito lata mai lea o le "falemaʻi maloloina taumafa." O le mea e leaga ai, e ui lava i le mea moni e faia mai le cactus, o lenei oloa ua gaosia ma faamamaina e aofia ai le tele o le fructose (90%) ma le 10% glucose. I le faʻaopoopoga, o le faagasologa o le fatuina o lenei vaega e talitutusa lava ma le faʻasalaga o le sipuni o sana ma se mea maualuga o mea lelei.
  3. Aspartame O le mea lea, e toʻatele tagata na suia i le cola meaai aua na latou faʻalogo o le gaʻo masani e mafai ona afaina. E iloa e 90% o le sodas diet contains aspartame, o se isi mea i le suka ua faia i le fale suesue. O nisi o sua o vine o loʻo iai foʻi. Ma e le tatau foi ona faʻaumatia lenei mea. O suʻesuʻega faʻapitoa e le ogatasi ma suiga. E ui lava o nisi o suʻesuʻega i suʻesuʻega o loʻo taʻua ai se faʻalapotopotoga faʻateleina o le aspartame ma le kanesa, e toʻatele saienitisi e talitonu e manaʻomia nisi suʻesuʻega.
  4. O le sucralose o se mea suamalie taua e le maualuga i kalolo, e pei ona taumafai le tino e talepe. Pe a ma le 600 taimi e sili atu le suamalie nai lo le sucrose (gaʻo i luga o le laulau) ma, o le mea lea, e mafai ona faʻaaogaina i ni mea laiti e maua mai ai le mea e tasi e manaʻomia. E maua le sucarlose i meaʻai e pei o pulu palatini.
  5. Stevia o se mea suamalie masani mai le aiga o le sunflower. E tusa ma le 300 taimi e sili atu le suamalie nai lo le suka i luga o le suka ma ua fai mai e leai sona aafiaga i le kulukose o le toto.
  6. Saccharin o se isi mea suamalie na faia i le taufaʻaiuga o le 1890 e sili atu ona suamalie nai lo le suka i luga o le laulau ma o le mea lea e faʻaaogaina i ni vaega laiti. O lenei mea na aʻafia ai ma le tele o le aʻafiaga o le atiaʻe o le kanesa i rata suʻesuʻe, ma o le saccharin na foliga mai e lamatia i le Iunaite Setete, e ui o lenei igoa na aveeseina i le 2000 ona o le mea moni e le mafai ona toe gaosia i totonu o tagata.

Afai e te fiafia i le suka, ona e 'ai lea mai fualaau aina poo suamalie. I le silasila i mea na muamua atu, ina ia faaitiitia le aafiaga i luga o lona maualuga i le toto, faʻaitiitia le faʻaaogaina o le vailaʻau i itu uma. O le aʻafiaga o le suka i luga o le tino o le a faaitiitia, ma o le a sili atu ona faigofie ia te oe le aveesea o le mamafa o le tino.

E i ai se vaisu i suti?

E toatele e fiafia i le fesili pe faapefea ona aʻafia le tino i le tino. O nisi tagata latou te fai mai o loʻo i ai le faʻalagolago, o isi latou te faʻaaogaina i le masani ma le popole. O meaai suamalie e mafai ona mafua ai le faalagolago tutusa o le physiology e pei o le tele o vailaʻau.

I le tele o mammals, e aofia ai maunu ma tagata, na maua ai ni suamalie suamalie i totonu o le siosiomaga eleele maualalo. O le mea lea, e le o faʻatautaia i latou i ni maualuga maualuga o ia ituaiga mea lelei. Supranormal faaosofiaina o nei faʻaleleia e ala i le glucose-rich foods, e pei o loʻo maua i le taimi nei i le sosaiete faʻaonaponei, o le a maua ai se faailoilo o le faamalieina i le faiʻai ma le ono mafai ona foʻia le faiga o le pulea e le tagata o ia lava, ma mafua ai ona faalagolago.

I se isi faaupuga, o tagata e le o fuafua e faʻaaogaina le tele o suka o loʻo latou 'ai nei. Mo lenei mafuaʻaga, e maua ai e le faiʻai le meaola ma faʻaalia i se lagona lelei, ona o le le amanaʻiaina o isi faailoilo e fai mai ua maeʻa ona 'aina. O le a le suka e afaina i le tino i lenei tulaga? E totogi e se tagata le tele o ona faafitauli e ala i le gaosia o le suamalie. O le taunuuga o le mamafa ma vaisu.

Tele manatu le saʻo

O le aafiaga o le suka i luga o le tino o le tagata e le o taimi uma e sili ona matautia. E taua le matauina o le fua ma aua le taumafai e sui le tele o mea masani faʻapitoa i ni mea faʻapipiʻi poʻo ni mea na afifiina. E ui o tagata uma e malilie e le o se meaʻai lelei le suka, e tele lava faʻamatalaga e uiga i auala e tatau ona aofia ai mea taumafa i lau taumafataga. Latou te fai mai, mo se faʻataʻitaʻiga, o nisi ituaiga suka suka sili atu ona maloloina nai lo isi. Ae e fesoasoani tele ia te oe vave vave ona aveesea le mamafa, aveeseina o le tino, taofia ai lagona o lagona poʻo isi faafitauli faʻalesoifua maloloina?

E foliga mai o tali atonu e le o sou manatu. Ma le isi, tatou te mafaufau i manatu le tonu ma filifiliga e faapea o le lumanai o le a fesoasoani i le tuufaatasia ma filifilia le meaai e te manaʻomia.

Soo se suka e leaga

E faʻafefea ona aʻafia le tino i le tino. Ae o le mea moni lava, o mea uma e le leaga tele, o loʻo i ai ni mea lelei ma lelei. Atonu ua leva ona e faalogo i le auala e tatau ai i tagata uma ona aina sina suka. Ae ua finau tagata popoto e tatau ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o le gaʻo faaopoopo. O se mea faʻapitoa lenei i mea taumafa lea e tofo ai i latou (pei o le suka enaena i kuki keke keke poo le meli).

O le suka faaopoopo e ese mai le sugar masani e maua i le natura i nisi o meaai, e pei o fualaau aina po o susu. I le tasi itu, o le natura o le natura e iloga i se seti o vitamini, minerale ma meaʻai e fesoasoani e taui ai nisi o mea le lelei o le maualuga o mea malie. Mo se faʻataʻitaʻiga, o fualaʻau e maua ai le fiber, lea e faʻapogaia ai le tino e gaosia ai le suka i se fua faatatau maualalo.

Aua le popole e uiga i fualaau aina po o meaʻai susu (mo se faataitaiga, susu poo le yogurt e le o fagu). O punavai o le suka faaopoopo o ni mea taumafa, meainu suamalie po o oloa gaosi. O le mea lenei e tatau ona e mulimuli ai.

E i ai foi le mea moni e faapea, o meaai ma se suamalie masani e masani ona maua ai le maualalo o le suka i le lautele. Mo se faʻataʻitaʻiga, e fitu kati o se mea i totonu o se ipu o fuālaʻau fou ma sefulutasi fua i totonu o se ato o keke mamago.

O faʻamanuiaga sili ona lelei o le gaosia o mea suamalie

"Suga o le puna autu o le malosi i totonu o le tino" - o se faʻamatalaga e faigofie ona luitauina. Ae o loʻo i ai nisi faʻamaoni i lenei faʻamatalaga. E moni lava o le faʻapipiʻiina o mea suamalie, e pei o le meli poʻo le syrup suamalie, e tele atu meaʻai e sili atu nai lo mea na gaosia e pei o le suka paepae. Ae o le tele o nei meaʻai e leai se aoga, o lea atonu latou te le maua se faʻaaliga manino i lou soifua maloloina. Mo le tino, o punavai uma o suka e tutusa.

E le gata i lea, o nei suamalie e masani ona le maua ni togafitiga faʻapitoa i lou tino. O le mea e gaosia ai meaʻai e talepeina ai punavai uma o suka i totonu o soʻo se monosaccharides.

E leai se manatu o lou tino pe afai o le vailaʻau e maua mai le laʻau o le table, honey or agave nectar. E na ona silasila lava i ni moa mosacasi. Ma o nei mea uma e faʻaaogaina ai calori e fa i le gram, o lea e aʻafia tutusa uma ai lou mamafa.

E talafeagai le lafoai atoa o mea suamalie

O aoga o le suka mo le tino o loʻo i ai pea iina. E ui lava e sili atu le afaina, o lenei vailaau e iai foʻi uiga lelei. E te le manaʻomia le vavaeeseina atoa o suka mai lou olaga. O faʻalapotopotoga eseese faʻalesoifua maloloina e eseese a latou fautuaga e tusa ai ma lona aofaiga, lea e tatau ona faʻatapulaʻaina i le aso.

O taʻiala masani e masani ona taua e faapea o se tagata matua e faʻaumatia le 2000 calories i le aso e tatau ona itiiti ifo i le 12.5 teaspoons, poʻo le 50 kalama o le suka faaopoopo i le aso. E tutusa lava le tutusa ma le tasi lita o lela. Ae o le feʻau a le cardiological a fomaʻi e faapea e tatau ona itiiti ifo i le 6 teaseti (25 grams) le fafine, ma e tatau i tagata ona itiiti ifo i le 9 teaseti (36 grams) i le aso. A uma mea uma, e le manaʻomia moni e lou tino le suka. O le mea laititi, o le lelei.

Le i ai o suauu i le toetoe o oloa uma

O le ala o le suka i totonu o le tino e faigata ma umi. Afai e le lelei le talepeina ona o le tele o meaʻai, o mea e mafua ai le faʻavaveina o le fausiaina o gaʻo.

E tusa ai ma taiala o taumafa, 75% o tagatanuu e sili atu le tele o suka nai lo le tatau. E le mautinoa pe o oe o se tasi oi latou? Taumafai e faamaumauina au mea taumafa i le mea e teu ai meaai mo ni nai aso. E mafai ona e maua se manatu i le tele o le suamalie e te 'ai.

Afai e te faʻaaogaina, o le faʻaitiitiga e le tatau ona tiga. Nai lo le taʻuina atu o le faʻafeiloaʻi i lau sitaili sili ona e fiafia i ai, taumafai e 'ai sina vaega itiiti. A maeʻa, o le afa o le ipu asikulimi e iai le afa o le suka atoa.

Mataʻituina meaʻai faʻapipiʻiina. O le falaoa, yogurt oona, cereal ma le saumati saumati atonu e sili atu le suka nai lo le mea e te ono manaʻo ai. O le mea lea, faʻalogo i le tuufaatasiga ma vaavaai mo filifiliga o le a fesoasoani ia te oe e tumau ai i totonu o lau tapulaa masani ole suamalie.

Soifua Maloloina malosi

O le aʻafiaga o le suka i luga o le tino e mafai ona oʻo atu i ni aʻafiaga ogaoga. Ae e le o manino le mea e pei ona foliga mai i le taimi muamua na tilotilo ai. Atonu na e faalogo o le suka e mafai ona afaina ai fatu, Alzheimer's, poo le kanesa. O se suʻesuʻega a le American Journal of Clinical Nutrition, lea na aofia ai le sili atu ma le 350,000 tagata matutua i le sili atu ma le sefulu tausaga, na maua ai le sili atu o le suka suka e le aʻafia ma le faateleina o le aʻafiaga o le oti. O le mea moni, ioe, e leʻi amataina e tagata ona faʻaaogaina.

Calories sili atu i a tatou mea taumafa, e aofia ai mea e afaina i laʻau suamalie, fesoasoani i le maua o le mamafa, lea e mafai ona oʻo atu ai i gaʻo ma faʻamaʻi faʻamaʻi.

Faʻaauau

Suga i le tino o le tagata e taʻitaʻia ai le tele o hormones e nafa ma mea fiafia. O se taunuuga, o se masaniga e aliali mai nai lo se vaisu atoatoa. O le faʻatusatusaina o le suka i fualaau faasaina e le saʻo atoatoa. Ua iloa e le au popoto o lona faaaogaina e faaosofia ai faiga i totonu o le faiʻai lea e fesootaʻi ma se lagona o le fiafia ma le taui. O auala e sopoʻia ai e mafai ona mafua ai aʻafiaga e tutusa ma le faʻaaogaina o mea, ae e le avea ai i latou ma vaisu o vailaʻau.

Aiseā la e fiafia tele ai nisi tagata pe a latou 'ai i meaai mama ma lagona ai e tatau ona latou' ai i meaʻai e masani ona aloese mai le fiafia, pe fai ma faʻataʻitaʻiga, ulu o le ulu? O le taumafaina o sipuni e mafua ai se paʻu mataʻutia i le suka o le toto, lea e mafai ona fesoasoani latou te lagona ai le lelei.

Atonu e mananao tagata i le suka, ae atonu e le o se tagata o le a avea ma vaisu. O le tagofia o mea ua fai ma vaisu o se faʻamaʻi tuga faʻatasi ma suiga moni i le faiʻai lea e puipuia ai tagata mai le faʻaaogaina o nei mea.

Suiga o se mea lelei lelei

O le fesili pe manaʻomia e le tino le suka i lona tino mama e iai se tali faigofie - leai. E le o se manaʻoga tuusao mo le tino o le tagata ma lona gaioiga.

E le o malamalama atoatoa tagata atamamai pe faapefea ona aafia le tino i mea suamalie. Ae o le sili atu ma le tele o molimau e taʻu mai ai e mafai ona latou maua se aafiaga le lelei i le suka o le toto, taofiofia le manaia o le manava, ma e oo foi i le faaleagaina o siama oona. Ma o nei mea e ono tuʻuina oe i le lamatiaga mo le gaʻo ma faafitauli tau soifua maloloina.

O le leai o suauu e mafai ai e oe ona faʻaitiitia vave le mamafa.

O le mea moni, o le faatapulaaina o le suka e mafai ona fesoasoani ia te oe e ausia ai au sini o le leiloa. Ae naʻo pe afai foi e te manatuaina le aofaʻi o lau kalori ma pulea le faʻagasologa.

I se isi faaupuga, o le sanuisi 600-kalori fuamoa ma se sanuisi sisiisi mo le 'aiga o le taeao, ae le o le 300-kalori ipu ipu suamalie suamalie, o le a le toe foi atu i lau ituaiga manaʻoga, e tusa lava pe itiiti ifo le sanuisi nai lo le pa.

E tele fomaʻi e filifili e filifili ni kopi e le faʻasalalauina o meaʻai e masani ona e 'ai, e pei o le yogurt nai lo le faʻamaonia. Ma afai e le mafai ona e maua se mea lelei e suitulaga ai, ia faʻaitiitia malie le faʻaititia o le suka o loʻo e faaopoopo i meaʻai e pei o le oatmeal, kofe, poʻo le lamolemole.

Sugar e le o se meaʻai maloloina, ae e le o se mea oona, e pei ona taʻua i nisi taimi. E mafai ona e 'ai mea uma, ae i le faʻalelei. I le faʻatulagaina o le paleni, e mafai ai ona e fiafia i le fiafia ma 'ai i keke suamalie ma le kofe poʻo le lemonade, ae i le faʻalelei.

A e faʻatuai

O iinei o loʻo e nofo i le galuega ma toe faʻasolosolo i luga o le lipine o se fesoʻotaʻiga lautele nai lo le faʻatumuina o se galuega faʻatopetope. E leai se malosi, ma o le lima lava ia e oʻo atu i le sukalati, teuina i totonu ole pusa o le laulau. Ma o lenei - oe toe faʻailoaina oe lava mo le malepe ma le 'aina o suti.

E te manatu ua e faʻamalosia lou leai o se loto i le taimi nei? Ma o le mea lenei - na o lou fesoasoani i le tino e toe faʻatumu le faʻaagaga o le malosi ina ia mafai ai ona taulimaina le galuega galuega. E aliali mai o le faiʻai e matua manaomia le glucose ina ia mafai ai ona galue i faafitauli e manaʻomia ai le faʻamalosi ma le mamafa o le mafaufau.

Sa suʻesuʻeina e le au saienitisi lenei mea i luga o tagata na latou vaʻavaʻai i le fitu mai le 100 io latou mafaufau, ae o le faigofie o lenei galuega e taufaasese: e naʻo le sili atu i le 40% o tagata aʻoga e mafai ona latou taulimaina e aunoa ma se mea sese. O lea la o le suʻega e fitu e talafeagai lelei e faʻataʻitaʻi ai le gafatia o tagata e taulai ma "liliu i le mafaufau".

I lenei tulaga, na faʻatusatusa e le au suʻesuʻe le faʻafefea e le au auai ona toesea le fitu, e fuafua lava pe na tuʻuina atu i ai sua suamalie pe leai foi aʻo lei faia. E pei ona faamoemoeina saienitisi, o le fua na fesoasoani e faaleleia ai taunuuga. I le ala, ina ua uma le suʻega, na pa'ū le maualuga o le kulukose i le toto o tagata auai - o lenei mea e faʻamaonia ai o le galue malosi o le faiʻai e manaʻomia ai le tele o le malosi.

O le "faifai pea" soda ma kuliki sukalati e faigaluega ai e masani lava e le o se faiga sili ona maloloina. E sili le lelei ona 'ai e le aunoa ma faapaleniina, aua nei faʻafefe le aoauli ma aua nei galo e uiga i isi meaʻai - paletini ma gaʻo. Ae afai e te manaʻomia le faia o se galuega faigata, ma o loʻo i ai le puao i lou ulu, ole fua ole sima ole fesoasoani e aoina.

A e maʻi

Ua e matauina, i le taimi o le malulu ma le pala, ua toetoe lava a leai se meaʻai? Ma mea uma e mafai ona e '' '' '' '' '' '' '' 'ona e' aʻafia 'ia te oe lava - pe o ni suamalie ma fualaau aina, o se ipu koko poʻo se mea e afaina ai meaʻai vave? E i ai se faʻamatalaga talafeagai. O le totoga o le siama o loʻo aʻafia ma se siama e matua manaʻomia se fualaau o le kulukose e tau ai le pathogen. E le mafai e ia ona eli meaai mamafa, o le mea lea e sili ona fetaui lelei punaoa gaʻo. Ma o meaai ma meainu faatasi ai ma le suka faaopoopo o le auala pito sili lea ona faigofie mo le tino ina ia fafagaina faʻafuaseʻi.

O le mea lea, i le taimi o le maʻi, 'aua neʻi e faʻamaonia oe lava sitiva - tele lava pe afai oe maua le maʻi. Masalo o lenei mea o le a laveaʻiina ai oe mai ni faʻalavelave matuia: i suʻega o musele, o faʻamaʻi pipisi na aʻafia i le glucose na maliu nai lo o latou tagata fiaai.

A alu lemoni

O meaʻai suamalie e mafai ona fesoasoani ia te oe i tulaga e suia suiga o le tino i le tino e aafia ai lagona ma amioga. I fafine, o lenei mea e masani lava ona aʻafia i le maʻi o le muaʻi maʻi. O suʻesuʻega ua faʻaalia ai i fafine e faʻailoa mai faailoga o le PMS i le taimi o le luteal - o le vaega lona lua lea o le taʻamilosaga e masani ona tupu pe a maeʻa ma e tumau seia oʻo i le amataina o le tafaoga - o le maualuga o le kulukose o le toto e pa'ū.

E tusa ai ma le matauina o saienisi, sukalati, fualaau suamalie ma suasusu e sili ona lauiloa i la latou taumafataga i lenei taimi - o oloa e maua ai le tele o le suka faaopoopo, lea e masani ona fautuaina e le au fai meaʻai e aloese.

Ae mo tagata, mo i latou, o le suamalie o se avanoa e faʻamaonia ai le maualuga o testosterone. E sili atu le lelei tele o le homone sex sex. Muamua, o le sili atu o le testosterone e oso i le libido - ma afai e leai se auala e lafoai ai le malosi feusuaiga, e mafua ai le le fiafia. Lona lua, o maualuga maualuga o testosterone e fesoʻotaʻi ma amioga faʻamalosi. O lenei mea e mafai ona afaina ai e le gata i se tagata, ae o isi foi. O suʻesuʻega e faʻaalia ai e 75 kalama o le kulukose - e pei ona mafai ona e maua i le 'aina o le 300 kalama o kulimi sukalati - e faʻaititia ai le maualuga o testosterone e 25%. O lenei aafiaga e tumau pea mo le itiiti ifo ma le lua itula i le maea ai o le kuka.

A e teteʻe i le lalolagi

I taimi faapena, e foliga mai e na o sina luʻu o suamalie e mafai ona faʻamafanafanaina. Saienisi e le o lena mea faasaga i ai. O le aʻafiaga o le suamalie i luga o le mafaufau e faigofie lava ona suʻesuʻeina i tagata e maua i le maʻisuka - ona o latou fesuisuiaʻi i le kulukose i totonu o le toto i taimi uma. O le mea lea, o faʻamatalaga a tagata gasegase na faʻamautuina e faapea o le maualuga o le suka o le maualuga o le suka e amata ai ona vaʻaia mea uma i le malamalama uliuli. O tagata e le atoatoa le kullucose na latou ioeina latou te lagona le popole tele. Ae ui i lea, o tagata na auai i le suʻesuʻega na latou maua ni lagona lelei pe a maualuga le suka o le toto.

O le mea lea, faʻamafanafana oe lava ia pe a leai se mea fiafia o se manatu lelei. Masalo na foliga mai ia te oe e leaga mea uma ona o le paʻu mataʻutia i le kulūkose (mo se faʻataʻitaʻiga, pe a galo ia te oe le 'ai i le taimi). Aua nei galo e uiga i le itu le lelei o le suka: e faatelevave le paʻu o le paʻu.

E ui lava i lea, e le aoga foi le aveʻesea o sukalati e faʻamafanafana ai oe: o le matauina o tagata gasegase e maua ai le maualuga o le suka o le toto e maua ai le mea tonu - o le tagata e amata ona oʻo i le faanoanoa ma le ita tele.

Ae ui i lea, e le tatau ona e faʻaaogaina a matou fautuaga mo le le fiafia - aua nei galo, gaosi faʻavaveina le paʻu o le paʻu.

Tuua Lau Faamatalaga