Le masani o le suka toto i tamaiti: laulau, tausaga o le matutua

Po o le a lava le matua o le matua o le tagata, tusa lava pe o se tagata matua poʻo se talavou, e fautuaina ia ia faʻapitoa ona faia nisi suʻega.

E aofia ai ma suʻega mo le maʻisuka malosi (DM). O le mea lea, o le toto sugar i masani ai i tupulaga talavou o le faailoga lea e tatau i matua ona gauai muamua i ai.

I le uma lava, naʻo le pasia o suʻega eseese o le a faʻamautuina ai le moni atoatoa o le soifua maloloina o le la tama poʻo le i ai o soʻo se faʻamaʻi. Glucose, e feaveai i se tino e le ogatasi ma le toto, o le punavai autu o le malosi, meaai paleni mo sulu o soo se totoga.

E foliga mai o maualuga le maualuga o le suka, o le sili atu lea. Ae peitai, o mea uma e sili atu ona faigata. E tatau ona i ai i totonu ni masini faapitoa, ae o le tele o le masani ua uma ona i ai se faʻailo.

Lisi o tulaga maualuga o le suka i tamaiti matutua

E tatau ona maitauina o taimi eseese o le olaga o tamaiti e mafai ona atagia ai le taua le tutusa o le i ai o le lactin i le toto.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e oo atu i le 10-12 tausaga le matua, o ona tulaga autu e faʻaitiitia. O nisi taimi latou te mafai ona fesuisuiai ma le faatinoga o tagata matutua, e le tatau ona fefefe matua ma e le aofia ai le faʻaaogaina o fualaau.

Mo le sili atu ona faʻataʻitaʻia tulaga faatauaina o le suka mo tamaiti, e mafai ona e faʻaoga le laulau i lalo:

Tausaga tausagaFaʻamatalaga taua, mmol / l
113,3-5,5
123,3-5,5
133,3-5,5
143,3-5,5
153,3-5,5
163,3-5,5
173,3-5,5
183,3-5,5

E pei ona mafai ona faʻamasinoina mai nei faʻamaumauga, o le aoga masani o le i ai o le kulukose i totonu o se talavou ua toetoe lava a tutusa ma tulaga o tagata matutua.

O faʻataʻitaʻiga e tatau ona mafaufauina e faʻamoemoe i le itupa o laʻasaga laʻititi e mafaufau i ai:

  1. i teine ​​ma teineiti. O le maualuga o le maualuga o le suka o teineiti ma teine ​​e foliga tutusa lava ma le malosi o feusuaiga. Ae o le mea lea e tatau ai le amanaʻiaina o mea patino e aʻafia ai nei fuainumera. O iinei, o se matafaioi taua e faia e ala i tulaga o le physiological, o le faavae o le tino, le tulaga faapitoa o le taumafa. O le aoga masani o le suka e tatau ona aofia ai le 3.5-5.5 mmol / L. O lenei tulaga faʻaalia e faʻaalia pe a pasia se suʻesuʻega i luga o se manava gaogao. Ae 60 minute pe a uma se taumafataga, o le tulaga faatauaina o le lactin e mafai ona oʻo i le 9 mmol / l. A maeʻa le 120 minute, e iai le glucose o le 4-8 mmol / l,
  2. i tama ma tama. O le pancreas e nafa ma le gaosia o le kulukose. Ae ui i lea, o le faasinoala o le suka i se tama ma se tagata e faalagolago i le lisi oa latou meaai, "tuinanau" mo masaniga leaga, ma masani i aso uma. O le kulūkose masani i lenei vaega o tagata e eseese i le 3.5-5.4 mmol / L. I tupulaga talavou, o le masani e mafai ona fesuisuiai tele i le aso ona o le faateleina o gaoioiga ma taaloga mamafa.
O le maualuga o le lactin i le tupulaga talavou e faalagolago i mea eseese - meaʻai, o le gaioioiga o le vaega o meaʻai ma ituaiga uma o hormones.

Le aʻafiaga o suiga o le hormonal i le tino i luga o le suka o le toto

E tatau i matua uma ona iloa o le tamaititi o se teine ​​ma se tamaititi e mafai ona aʻafia tulaga taua o le kulukose, lea e fesoʻotai ma mafuaaga o le physiological, mafaufau.

I le taimi nei, o le aʻafiaga o le atiaʻeina o se maʻi "suamalie" i totonu o le tino, lea o le a vave ona suia ai le tulaga o mea tutupu, ua matua faateleina.

O le tele o taimi, o lenei mea matautia e mafua ai ona faʻaitiitia le lagona o le tino ma siama i le inisalini. I totonu ole siosiomaga faafomaʻi, o lenei faagasologa ua taʻua o le inisalini ma mafua ai le maualuga o le suka.

E sili atu ona lamatia lenei tulaga i le le lava o le pulea o le maʻisuka.Ina ia faʻaleagaina le tulaga, o le manaʻoga o se talavou e le avea ma se "gutu paʻu" i totonu o le kamupani e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻaaogaina o meaai leaga, ava malosi ma tapaa tapaa.

PO le suʻesuʻeina o se tamaititi ua avea ma faʻafitauli sili atu ona faigata, ma o nisi taimi e lamatia ai. O nei gaioiga e mafai ona taʻitaʻia ai le hypoglycemia ma le maʻisuka.

O le mea lea, e matua taua lava i lenei vaitau o le vaitau e sili atu le taulaʻi atu i lau tama ma siaki le tulaga o le soifua maloloina.

Faʻapogai o le vavaeeseina o le kulukose mai le masani i le tupulaga talavou

O le gasologa o le vaitaimi o le gasolosolo taimi e oʻo atu ai i faafitauli eseese i le togafitiga o le tele o maʻi.

O le taimi lenei o le faʻaitiitia o le faʻataʻitaʻiga o le maualuga o le suka, o mea taumafa e le talafeagai, e le o faʻatulagaina ni fomaʻi, ma o amio e faʻaalia i se maualuga maualuga o tulaga lamatia.

O le faagasologa o le faateleina o le puleaina o le gland sex ma grenesal gland ua avea ma mafuaaga o le itiiti o le lagona o le tino i le inisalini.

O ia itu uma e mafai ona faaosofia ai le soliga o le faiga o metabolic, ma, o se taunuuga, o le atinaʻe o le maʻisuka. O le mea lea, i talavou, atonu e lua ni filifiliga mo le atinaʻeina o mea tutupu i lactin level.

Faʻaititia le fua

I talavou, o le taua o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona faʻaititia ona o:

  • afaina o le tino
  • lisi le lelei
  • tulaga faʻaleagaina i totonu o le faiʻai,
  • toe le manuia
  • o mea sese a le tagata i totonu o le mea o loʻo i ai meaʻai - enteritis, gastritis, pancreatitis, gastroduodenitis,
  • mafaufau loloto-mafaufau,
  • ala faigata o faamaʻi masani,
  • susu i le pancreas,
  • arsenic, chloroform,
  • sarcoidosis
  • epilepsy.

O le faateleina ma le faaitiitia o le lactin i le toto o se tamaititi e tatau ona avea o se mafuaaga mo le sailia o fesoasoani faafomai.

Faailoga o le maʻisuka i le talavou

O faʻamuamua o le maʻisuka i tamaiti e mafai ona faʻaalia mai i le matua lava. Ae ui i lea, ei ai mataupu pe a "pepe" le pepe ma, i le avea ai ma se talavou, ua le toe i ai se ituaiga o togafitiga. O lenei tulaga masani mo tulaga e le maua ai e le tamaititi le malosi o le mafaufau, e le afaina i ni gasegase tuga e faʻavaivaia ai le tino.

Afai o mea uma lava e tupu i le faafeagai, ona oʻo ai lea o le tauleʻaleʻa i le tele o taimi i le faʻaaliga o se ata faʻamaʻi atoatoa o le maʻi "suamalie".

O le faateleina o osofaʻiga o le fia inu o le mea taatele lea o le tuputupu ae o le kulukose. E tatau ona manatuaina o faailoga o le ituaiga I ma le maʻisuka II i tama talavou e talitutusa ma mea na matauina i le matutua tagata o tagata.

I le taimi muamua, o se tamaititi o loʻo i ai se faʻafitauli faʻapitoa e pei o:

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tuga, mo le mafuaaga lea e tatau ai ona mataʻituina lelei le tausisia e le tamaitiiti o fautuaga uma a le endocrinologist.

Faailoga o le maʻisuka talavou e mafai ona faʻaalia uma i le taimi e tasi pe mafai foi ona tutupu faasolosolo malie, aʻo alu i luma le maʻi. Afai e tolopo le maʻi o le maʻisuka ma ua amataina le togafitiga o fualaau faasaina, o le gasegase o le faamai e oo atu ai i faafitauli e faigata ona togafitia.

Vitio faʻatalanoa

E uiga i tulaga maualuga o le suka i tamaiti o vaitausaga eseese i le vitio:

Tupulaga talavou, ona o latou tausaga, faapea foi ma suiga o le hormonal o tutupu i totonu oo latou tino i lenei laasaga oo latou olaga, e matua faigofie lava i ituaiga eseese o faamaʻi. O nisi oi latou e le o se tulaga ogaoga matautia, ae o isi e mafai ona oo atu ai i ni taunuuga matuia e ono suia ai lo latou olaga atoa i le lumanai.

Faatasi ai ma le siama o le maʻisuka. E le gata i lea, o meaʻai, mea faʻale-tino ma le mafaufau, o le gaioiga a se talavou, o se faʻasologa o mea na tupu ma se suiga i le tala faʻasolopito e mafai ona aʻafia ai le moni o le faʻavaeina o le maʻi.

Mo lenei mafuaʻaga, o le taimi lea o le olaga e tatau i matua ona sili atu le gauai atu i la latou tama ina ia taofia le amataina o taunuuga le lelei.

Suga o le Tino o le Tagata: Tausaga Tausaga

O le suʻega suʻega o se mea e tatau ai mo tagata e maua i le maʻisuka, faʻapea foi ma i latou o loʻo i ai le maʻisuka.

Mo le vaega lona lua, e tutusa lava le taua o le faia e le aunoa o se suʻega toto i tagata matutua ma tamaiti ina ia puipuia ai le atinaʻeina o le maʻi.

Afai e sili atu le tele o kulukose o le toto, e tatau loa ona e faafesootai se fomaʻi. Ae ina ia faia lenei mea, e tatau ona e iloa le mea e tatau ona i ai i le tagata le suka.

Suesuega

Faatasi ai ma le matua, o le lelei o le inisalini ua taliaina le faʻaitiitia. O le mea lea, o tagata e 34 - 35 tausaga le matutua e tatau ona mataʻituina pea le fesuiaiga i aso uma i le suka, poʻo le itiiti ifo e ave le tasi fua i le aso.

E tutusa foi le faatatau i tamaiti oe ua vavalo e taʻi 1 le maʻisuka (i le aluga o le taimi, e mafai e le tamaititi ona "sili atu," ae le lava le puleaina o le kulukose o le toto mai le tamatamailima, puipuiga, e mafai ona le tumau).

E tatau foi i sui o lenei vaega ona faia ia le itiiti ifo ma le tasi le fua i le aso (sili atu i luga o se manava gaogao).

O le auala pito sili ona faigofie e faia ai se suiga e mai le tamatamailima i luga o se manava gaogao e faaaoga ai le mita o le kulukose toto. Glucose i le toto capillary o le sili lea ona malamalama. Afai e manaʻomia lou fuaina o fuataga i se glucometer, faʻaauau e pei ona taua i lalo:

  1. Liliu le masini,
  2. Faʻaaogaina o le nila, lea ua toetoe lava a uma ona faʻaauupegaina, tui le paʻu ile tamatamailima,
  3. Tuu le faʻataʻitaʻiga i luga o le fasi siaki,
  4. Faʻaofi le suʻega i le masini ma faʻatali mo le taunuʻuga e aliali mai.

O numera e aliali mai o le aofaiga o le suka i le toto. O le puleaina o lenei metotia e matua malamalama lelei ma lava lelei ina ia le misia ai le tulaga pe a suia le faitau o le kulukose, ma o le masani i totonu o le toto o se tagata maloloina e mafai ona sili atu.

O faʻamatalaga sili ona faʻamaonia e mafai ona maua mai se tamaititi poʻo se matua, pe a fuaina i luga o se manava gaogao. E leai se eseesega i le auala e foaʻi ai le toto mo kulūkose faʻatasi i se manava gaogao.

Ae ina ia mafai ona maua nisi faʻamatalaga auiliili, atonu e manaʻomia le foai atu o le toto mo le suka pe a uma ona 'ai ma / pe tele taimi i le aso (taeao, afiafi, pe a uma le' aiga o le afiafi).

E le gata i lea, afai o le faailoga e sili ona faateleina pe a uma ona 'ai, ua manatu lenei mea o le masani.

Faʻailoaina o le iuga

O faitauga pe a fuaina i le mita o le kulukose o le toto, e matua faigofie lava ona faʻapipiʻi faʻapitoa. O le faailoilo e atagia ai le maualuga o kulūkose i totonu o le faʻataʻitaʻiga. Fuataga o fuamol / lita.

I le taimi lava e tasi, o le tulaga maualuga e mafai ona fesuisuiai e tusa lava po o le a le mita e faʻaaogaina. I totonu o Amerika ma Europa, e eseese vaega ole fuataga, lea e fesoʻotai ma se faiga faʻaopoopo eseese.

O ia meafaigaluega e masani ona faaopoopoina e se laulau e fesoasoani e faaliliu ai le maualuga o le suka o le toto o se tagata maʻi i iunite Rusia.

O le anapogi e masani lava ona maualalo ifo nai lo le 'ai. I le taimi lava e tasi, o se ata mai suka mai le vein o loʻo faʻaalia i lalo ifo o le manava o le tino nai lo se faʻataʻitaʻiga anapogi mai se tamatamailima (mo se faʻataʻitaʻiga, o le vavaeeseina o le 0, 1 - 0, 4 mmol i le lita, ae o nisi taimi o le kulukose toto e mafai ona ese ma sili atu ona taua).

Totoina e se fomaʻi e tatau ona faʻatino pe'ā faia ni faʻalavelave faigata - mo se faataitaiga, o le suʻega o le toleniga o le glucose i luga o se manava gaogao ma le maeʻa ai o se "glucose avega". E le o tagata uma e iloa le mea.

E fesoasoani i le siakiina pe faapefea ona suia le maualuga o le suka i se taimi pe a uma le aoga o le kulukose. Ina ia tauaveina, o le pa e faia aʻo lei mauaina le avega. A maeʻa lena, ona inu lea e le tagata maʻi 75 ml o le uta.

A maeʻa lenei mea, e tatau ona faʻateleina le mea o loʻo i totonu o le kulukose i totonu o le toto. O le taimi muamua e fuaina ai le kulūkose pe a uma le afa itula. Ona - tasi le itula pe'ā uma ona 'ai, tasi ma le afa itula ma le lua itula talu ona' ai.

E faavae i luga o nei faʻamatalaga, o le a faʻataunuʻuina pe faapefea ona toto le suka i le maea o se taumafataga, o le a le mea e taliaina, o le a le maualuga o le kulukose ma le umi e uma ai le taumafataga.

Faailoga mo le maʻisuka

Afai ei ai se maʻisuka o se tagata, o le maualuga e suia tele. O le faʻatagaina faatagaina i lenei tulaga e maualuga atu nai lo tagata soifua maloloina.

O faʻamaoniga e sili ona faatagaina i luma o taumafataga, pe a uma le 'ai, mo tagata maʻi taʻitasi e faʻalagolago i lona tulaga o le soifua maloloina, le maualuga o le taui mo le maʻisuka.

Mo nisi, o le maualuga maualuga o le suka i le faʻataʻitaʻiga e le tatau ona sili atu i le 6 9, ma mo isi 7 - 8 mmol i le lita - o le mea masani poʻo le maualuga foi o le suka pe a uma ona 'ai pe i luga o se manava leai.

glucose pe a uma ona 'ai i le maʻisuka e vave televave, o lona uiga, o le suka e maualuga lona malosi nai lo se tagata maloloina. O le mea lea, o le faitauga o le kulukose i le toto pe a uma le 'ai e sili atu foi mo i latou.

O le a faia e le fomaʻi se faʻamatalaga e uiga i le fea mea e faʻaalia e masani.

Ae ia mataʻituina le maʻi o le tagata maʻi, e masani ona fesili le tagata maʻi e fua le suka pe a maeʻa taumafataga taʻitasi ma luga o se manava gaogao, ma faamaumauina iuga i se tusi talaaga faapitoa.

Faailoga i tagata soifua maloloina

I le taumafai e pulea lo latou tulaga i tamaitai ma alii, e masani ona le iloa e tagata gasegase le masani i se tagata soifua maloloina e tatau ona i ai muamua ma pe a uma ona 'ai, i le afiafi po o le taeao.

E le gata i lea, o loʻo i ai se faʻamaopoopoga masani o le sugar sugar ma le malosi o lona suiga 1 itula pe a uma se taumafataga e tusa ai ma le tausaga o le maʻi. I le lautele, o le matua o le tagata, o le maualuga o le fua faatatau e taliaina.

O numera i le laulau o loʻo faʻaalia ai lenei faʻasalaga.

Glucose faatagaina i le faʻataʻitaʻiga e matua

Tau tausagaI luga o se manava gaogao, mmol i le lita (maualuga le masani ma le laʻititi)
TamaititiO le faʻaaogaina o se glucometer e toetoe lava a le mafai ona faʻatinoina, aua o le suka toto o le pepe e le faʻavaivai ma e leai se mea e iloa ai
3 i le 6O le suauu e tatau ona i le va o le 3.3 - 5.4
6 i le 10-11Faʻamaumauga o Faʻamaumauga 3.3 - 5.5
Talavou ei lalo o le 14 tausagaO fua masani o le suka i le va o le 3.3 - 5.6
Tagata matutua 14 - 60O le mea lelei, o se matua i le tino 4.1 - 5.9
Seniors 60 i le 90 tausagaO le mea lelei, i lenei tausaga, 4.6 - 6.4
Tuai tagata e sili atu i le 90Tulaga masani mai le 4.2 i le 6.7

I sina mea itiiti o le maualuga mai nei fuainumera i tagata matutua ma tamaiti, e tatau loa ona e faafesootaʻi se fomai o le a taʻu atu ia te oe pe faapefea ona faatulaga le suka i le taeao i luga o se manava gaogao ma faatonuina togafitiga. O isi suʻesuʻega e mafai foi ona faʻataʻitaʻiina (pe faapefea ona faʻatalanoaina se auiliiliga e maua ai se faʻasalalauga lautele o le a logoina e le aufaigaluega soifua maloloina ma tuʻuina atu i ai se faʻamatalaga). I le faaopoopo atu i ai, e taua le mafaufau o le iai o faʻamaʻi faʻamaʻi e afaina ai foi le suka e manatu e masani. O le faʻamatalaga e uiga i le mea e tatau ona avea ma faʻamaoniga ma fuafua ai le fomaʻi.

E ese lava, e taua le manatuaina o le suka o le toto e 40 tausaga ma le matua, faʻapea foi ma tina maʻitaga, atonu e fesuisuiai ona o le leai o se tulaga. Ae ui i lea, a itiiti ifo ma le tolu mai le fa fua e tatau ona i totonu o tapulaa talafeagai.

Post-Meal Levels

Gaʻo masani pe a uma ona 'ai meaai i le maʻisuka ma tagata soifua maloloina e ese.

E le gata i lea, e le gata o le a le maualuga pe a uma ona 'ai, ae faʻapea foʻi le malosi o suiga i mea o loʻo aofia ai, o le tulaga masani i lenei mataupu e ese foi.

O le laulau o loʻo i lalo o loʻo faʻaalia ai faʻamatalaga e uiga i le tulaga masani mo sina taimi pe a uma ona 'ai i se tagata soifua maloloina ma se maʻisuka e tusa ai ma WHO (faʻamatalaga matutua). E tutusa lava le lautele, o lenei ata mo tamaitai ma alii.

E masani ona 'ai (mo tagata soifua maloloina ma maʻisuka)

Laʻau mimiti i luga o se manava gaogaoInitaneti i le 0.8 - 1.1 itula pe a uma se taumafataga, mmol i le litaE faitau le toto i le 2 itula pe a uma se taumafataga, mmol i le litaTulaga maʻi
5.5 - 5.7 mmol i le lita (masani le sugar sugar)8,97,8E maloloina
7.8 mmol i le lita (faʻateleina tagata matutua)9,0 – 127,9 – 11Faʻaleagaina / le lava o le faapalepale i kulūkose, faʻasologa ole gasegase (e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e faia se suʻega o le toleniga o le glucose, ma pasia se suʻega lautele)
7.8 mmol i le lita ma luga (o se tagata soifua maloloina e le tatau ona i ai ni faailoga faapena)12.1 ma sili atu11.1 ma lugaMaʻisuka

I tamaiti, e masani lava, o le malosi o le digestibility o le carbohydrate e talitutusa, fetuutuunai mo se fua muamua maualalo. Talu mai le amataga o le faitauga na maualalo, o lona uiga o le suka e le mafai ona tulaʻi i luga e pei o se tagata matua. Afai ei ai le suka 3 i luga o se manava gaogao, ona siaki lea o le molimau 1 itula pe a maeʻa le taumafataga o le a faʻaalia le 6.0 - 6.1, ma isi.

Le masani o le suka pe a uma ona 'ai i tamaiti

I luga o se manava gaogao (faʻaalia i se tagata soifua maloloina)Faailoga i tamaiti pe a uma ona 'aʻai (pe a uma le 1 le itula) mmol i le litaGlucose faitau 2 itula i le maea ai o se taumafataga, mmol i le litaSoifua Maloloina
3.3 mmol i le lita6,15,1E maloloina
6,19,0 – 11,08,0 – 10,0Glucose toleniga faʻasologa, faʻasolosolo
6.2 ma sili atu11,110,1Maʻisuka

E sili ona faigata le talanoa pe o le a le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e manatu e talia i tamaiti. Tulaga masani i tulaga taʻitasi, o le a valaau le fomaʻi. E mafua lenei mea i le mea moni e sili atu nai lo tagata matutua, o vaʻavaʻaia o loʻo matauina, o le suka e tulaʻi ma e paʻu i le aso e sili atu ona malosi.

O le tulaga masani i taimi eseese pe a uma le 'aiga o le taeao pe a uma le' aina suamalie e mafai foi ona fesuisuiai e fuafua i tausaga. O faʻamatalaga i masina muamua o le olaga e matua le mautonu. I lenei tausaga, e tatau ona fuaina le suka (incl.

pe a uma ona 'aʻai pe a uma le 2 itula poʻo le suka pe a uma le 1 le itula) ia tusa ai ma le molimau a le fomaʻi.

Anapogi

E pei ona mafai ona iloa mai i luga o laulau o loʻo i luga, o le suka i le taimi o le aso e faʻalagolago i luga o meaʻai.

E le gata i lea, o le vevesi o le muscular ma le lagona o le mafaufau i le aso (taʻalo i gaioiga gaioiolosi i le malosi, o le mea lea e le maua ai e le suka le taimi e vave tulaʻi ai, ma lagona faʻalagona e mafai ona tupu ai oso).

Mo lenei mafuaʻaga, o le suka i le maeʻa ai o se taimi faapitoa pe a uma ona faʻaaogaina gaʻo meaʻai e le o taimi uma e faʻamoemoeina. E le talafeagai mo le siakiina pe o tausia le masani a le suka i se tagata maloloina.

A fua i le po po o le taeao, ao leʻi oʻo i le taeao, o le masani o le mea aupito sili lea. A uma ona 'ai, e alu aʻe. Mo lenei mafuaʻaga, toetoe lava o suʻega uma o lenei ituaiga ua tuʻuina atu i se manava gaogao. E le o tagata gasegase uma e iloa lelei le lelei o se tagata e tatau ona i ai le kulukose i luga o se manava gaogao ma pe faapefea ona fua saʻo.

E faʻataʻitaʻiina se suʻega vave pe'ā uma ona alu ese le tagata mai le moega. Aua le fufulu o ou nifo po o le gaogao. Ia aloese foi mai le gaioiga faaletino, aua e mafai ona mafua ai le faaitiitia o le toto i se tagata (pe aisea e tupu ai lenei mea i luga). Ave le faataitaiga i luga o se manava gaogao ma faatusatusa taunuuga i le laulau i lalo.

Faailoga mo se tagata soifua maloloina maloloina

Le metotia o le fuaina o le suka toto i tulaga taitasiSuga i se tagata soifua maloloina, mmol i le litai alii, tamaitai ma tamaiti e maua i le maʻisuka, mmol i le lita
Suʻe toto mo le suka i le po (i le toto i tamaiti)3,5 – 5,0Sili atu i le 5.0
Suʻe toto i le po (masani i se tagata matua)3,9 – 5,5E sili atu i le 5.5
glukose toto i luga o se manava gaogao i se tagata matua4,5 – 6,0E silia ma le 6.1
O taunuuga o se suʻega toto mo le taumafa anapogi i se tamaititi3,0 – 5,0Sili atu i le 5.0

O le masani mo fafine pe'ā uma ona 'ai e tutusa lelei ma alii. O le mea lea, e tusa lava pe o le a le itupa, pe afai e sili atu le faʻailoga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e faʻatonu togafitiga. E tatau ona manatuaina o sea tulaga e mafai ona lamatia ai le ola maloloina.

Fua saʻo

E oʻo lava i le iloa o le a le mea e tatau ona i ai, e mafai ona e faia se faaiuga sese e uiga i lou tulaga pe afai e sese lou fuaina o le suka i luga o le mita (vave pe a uma ona 'ai, gaioiga faaletino, i le po, ma isi).

O le tele o tagata gasegase e fiafia i le tele o suka e mafai ona ave pe a uma se taumafataga? Faʻaaliga o le kulukose i totonu o le toto pe'ā uma ona 'ai e masani ona tupu (pe faʻapefea ona faalagolago i le tulaga o le soifua maloloina o le tagata). O le mea lea, a maeʻa le taumafaina o le suka e le o malamalama.

Mo le puleaina, e sili atu ona lelei le fuaina o suka aʻo leʻi 'ai i le taeao.

Ae e moni lenei mea mo tagata soifua maloloina. O le maʻisuka e masani lava ona manaʻomia le mataituina, mo se faʻataʻitaʻiga, pe o le maualuga o le suka o le toto i fafine e tausia pe a uma ona 'ai ao inu le suka poʻo le insulin.Ona manaʻomia lea e fua fua 1 itula ma le 2 itula pe a uma le kulukose (gaʻo gaʻo).

E taua foi le iloilo pe o fea e sau ai le faataitaiga, mo se faataitaiga, o le faailo 5 9 i se mea faataitai mai se vein e mafai ona mafaufauina e sili atu nai lo le mea muamua, ae o se faataitaiga mai se tamatamai lima o lenei faailoga e mafai ona manatu e masani.

O le a le maualuga o le suka o le toto i tupulaga talavou o vaitausaga eseese - laulau o faʻataʻitaʻiga lelei

Po o le a lava le matua o le matua o le tagata, tusa lava pe o se tagata matua poʻo se talavou, e fautuaina ia ia faʻapitoa ona faia nisi suʻega.

E aofia ai ma suʻega mo le maʻisuka malosi (DM). O le mea lea, o le toto sugar i masani ai i tupulaga talavou o le faailoga lea e tatau i matua ona gauai muamua i ai.

I le uma lava, naʻo le pasia o suʻega eseese o le a faʻamautuina ai le moni atoatoa o le soifua maloloina o le la tama poʻo le i ai o soʻo se faʻamaʻi. Glucose, e feaveai i se tino e le ogatasi ma le toto, o le punavai autu o le malosi, meaai paleni mo sulu o soo se totoga.

E foliga mai o maualuga le maualuga o le suka, o le sili atu lea. Ae peitai, o mea uma e sili atu ona faigata. E tatau ona i ai i totonu ni masini faapitoa, ae o le tele o le masani ua uma ona i ai se faʻailo.

O le masani o le suka o le toto i tamaiti i tausaga taʻitasi i luga o le laulau, o mafuaʻaga o mea sese

O le maualuga o le kulukosese (suka) o le faailo sili lea ona taua o le metabolism o le tino gaʻo. O le suka maualalo i se tamaititi poʻo se tagata matua e taʻitaʻia ai i le hypoglycemia, faʻatasi ai ma le malosi o le matelaina o siama, faʻaitiitia le faʻamalosia o musika, vaivaiga o le musika, faʻalavelaveina o le tino o le tino, ma isi.

Faʻateleina le suka o le toto i totonu o se tamaititi e lauiloa i le maʻisuka.

O le maʻi suka o se maʻi faʻamaʻi tigaina, lea o loʻo i ai le soliga o le gaosiga o le gaʻo, faatasi ai ma le faʻaititia o le insulin ma le faateleina o le kulukose toto.

E tusa ai ma fuainumera o WHO, i le lalolagi atoa, o le maʻisuka ituaiga 1 e matauina i tamaiti uma e lima selau ma soo se lua selau tausaga le matua.

I lenei tulaga, o le fuafuaina masani o le maualuga o le suka i tamaiti o se suesuega taua e iloa ai le maʻisuka i le amataga. E tatau ona maitauina o suiga o le kulūkose o le toto e mafai ona iloa i ni nai tausaga aʻo lumanaʻi faʻamaʻi foliga o le maʻi.

Gaʻo masani

Ole maualuga o le kulukose i le toto o se tagata soifua maloloina ma le talavou e mai le 3.3 i le 5.5 mmol / L. I lenei tulaga, o loʻo i ai le metabolism gaʻo, faʻalauteleina faaletino ma mafaufau o tamaiti matutua.

E masani lava ona faateleina le gaosia o le hormone ona o le fausiaina o feusuaiga. O le mea lea, o faʻasologa o mea faʻale-tino e faʻafefe i luga pe lalo.

O le tauleʻaleʻa e mafai ona faʻaalia ai le maʻisuka i le fananau mai o tamaiti. E tatau ona mataʻituina lelei o latou tulaga ina ia mafai ai ona iloa faailoga muamua o le faamaʻi i le taimi, e puipuia ai se paga pe a tupu se oso malosi i le suka o le toto.

O nisi fesuiaiga i le kulukose e tupu pe'ā uma ona 'ai. Aemaise lava le saofaga i lenei mea o oloa ia e aofia ai le tele o meaʻai gaʻo - suka, vine, mea faʻafiafia, meaʻai vave. I lenei tulaga, o le inisalini o le hormone e le mafai ona feagai ma le faʻaaogaina atoa o le kulukose, lea e tatau ona ulu i totonu o siama o le tino mo le malosi. O faʻaopoopoga e teuina i le tino o le glycogen i le ate, ma fai ai se fanua faʻaagaaga. O le metabolism e pulea e hormones. O le inisalini ei ai sona aafiaga o le hypoglycemic.

E i ai i le tino ni hormones e faʻatele ai le aʻafia o le suka:

  • adrenaline
  • thyroxine (thyroid hormone),
  • siama o le tuputupu aʻe (hormone tuputupu aʻe),
  • glucagon (mai suauu o le fatu pi).

I le talavou, o le maʻisuka e sili atu le faigata ona togafitia nai lo tagata matutua, ona o le suiga o le hormonal suia.

Faʻamatalaga o le hyperglycemia

I le talavou, o le maʻisuka 1 e masani ona tupu.I le laasaga muamua, e faigata ona iloa, ona o le ata o le falemaʻi ua faʻafefeteina. O faʻamaoniga e sili atu ona faʻaalia pe a tusa ma le 90% o peta paneta o peta ua faʻaumatia:

  • O le fiainu lava
  • Faʻasaua fefaʻatauaʻiga i le mamafa i le taimi o taumafa masani,
  • Fiaai
  • Uiga masani
  • Faʻaitiitia le faʻamaʻi,
  • Le fefe, vaivai,
  • Vaaiga Taulaʻi
  • Tue le paʻu.

Afai e te le o gauai i nei faailo, ona tupu ai lea o le maʻi, afu, le manogi o le acetone, o loo faailoa mai ai le ketoacidosis, i le tulaga sili ona leaga, coma e tupu, lea e manaomia ai le tausiga faafuaseʻi.

Mo faʻamatalaga talafeagai, e tatau ona faia aʻoaʻoga amata. Mo nai aso, aveese meaʻai ma meaʻai vevela, sugary sodas mai le taumafataga. O le taimi mulimuli e 'ai i le 10-12 itula ao leʻi suʻeina. E mafai ona e inu i ona luma naʻo le vai manino. Afai o le tamaititi o loʻo i ai se faʻamaʻi pipisi poʻo o loʻo tago i fualaau, o le taunuuga atonu e le o se mea e faʻamoemoe. O le maualuga o le tino ma le faʻafitauli, o faʻasologa o le physiotherapeutics aʻo leʻi faia suʻesuʻega e faʻasaina foi.

E mafai ona faʻaalia e le auiliiliga mea nei:

  • Afai o le glucose concentration e lalo ifo i le 3.3, o se maʻi hypoglycemic e manaomia ai le togafitiga faafomai,
  • Faailoilo mai le 5.5 i le 6.2 mmol / l ua taʻu mai ai le setete o vailaau.
  • Luga 6.2 iunite - masalosaloga o le maʻisuka, e tatau ona faia se suʻesuʻega atoa e faʻamaonia ai le siama.

E le gata i lea, o le suʻega o le toleniga o le glucose e faʻatino i ni vaega se lua. Muamua, o se auiliiliga e tuʻuina atu i luga o se manava gaogao, ona maeʻa lea ona maua se kulūkose. I lenei tulaga, o faʻamaoniga i luga aʻe o le 11 iunite e faʻamaonia ai le siama o le maʻisuka.

E mafai foi ona tuʻuina atu i le tamaititi se faʻamatalaga o le hemoglobin glyc. O lenei suʻega e faʻaalia ai lou suka toto i le tolu masina talu ai.

Laasaga o le maualuga o le toto i tamaiti, e faʻatatau i tausaga

Tamaiti ma tupulaga talavou e masani ona mafatia i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. O lona mafuaʻaga o se togafitiga faʻapitoa o le pancreas, lea o loʻo taofia ai le faia o le insulin i sē sē. O le iʻuga, o le faʻatupulaia o le kulukose i le toto e tulaʻi mai, ua faʻaleagaina le metabolism, o tino uma ma okeni e mafatia. O le a le suka i le toto capillary e tatau ona masani ai i tamaiti, e faapefea ona aafia se tamaitiiti i le maualuga o le kulukose?

Maʻisuka i pepe faatoa fananau mai

I pepe, o le maʻisuka e seasea lava. E faigata foʻi faʻamatalaga, talu ai e le mafai e le pepe ona faʻamalamalama faʻamalamalamaina mea e faʻalavelave ai ia te ia. O faʻapogai autu o le faʻamaʻi e aofia ai:

  • fia inu pea
  • fai pinepine i volumes tetele,
  • le lava le maua o le mamafa
  • manogi o le acetone ao manava,
  • vaivaiga lautele, le mautonu, o le tamaitiiti o loo galue pea,
  • vili
  • manava malosi, vave osofia,
  • umi e le faʻamalolo ai, manua faʻamaʻi.

O nei faʻamaʻi uma e le vave aliali mai, o le maʻi e amataina malie. O le taimi muamua na iloa ai le faʻamaʻi ma togafitia togafitiga, o le itiiti ifo o faʻafitauli o le faʻalavelave faʻaleagaina o le ai ai i le soifua maloloina o le pepe.

Aisea e tupu ai le maʻisuka i se pepe faatoa fanau mai, ma o le a le mea e tatau ona faatagaina le masani ai o le suka i le tuufaatasiga o le toto i tamaiti laiti? O mafuaʻaga autu o le faʻaleagaina o le tino o le pancreas, togafitiga o anticancer i le taimi o le maʻitaga. Afai ei ai le maʻisuka a le tina, ona i ai lea o se tulaga maualuga o le a mafatia le pepe mai lenei maʻi.

Pe a pasia se suega toto i le pepe, o le taunuuga e manatu o le masani, 2.7-4.4 mmol / L, afai e faateleina le faʻatonu o le glucose, o loʻo faʻatulagaina nisi suʻesuʻega faaopoopo. Seiloga faʻamaonia o se faʻamaumauga ua faia.

O le masani o le suka i totonu o le toto i tamaiti 1 tausaga le matua, o se tamaititi 2, 3 tausaga e tutusa ma faailoga tutusa e pei o pepe.

Togafitiga e iai le tuiina o le inisalini.Afai o loʻo i luga o le fafagaina o le tamaititi, o le pepe e faasee atu i ni mea faʻapitoa e leai ni kulukose. Aʻo fai susu, e tatau i le tina ona pipii atu i se taumafataga maualalo, ma e tutusa lelei le fafagaina o meaʻai.

Afai o se tamaitiiti e tasi le tausaga le matua ua maualuga le maualuga o le toto toto, ona tatau lea ona avea le faavae o le meaai a le tamaititi ma fualaau faisua, meaʻai susu e aunoa ma le suka, fualaau e le suamalieina.

Maʻisuka i Tamaiti Tausama

O maʻi ogaoga o le endocrin i tamaiti aʻoga o loʻo atiaʻe i le tele o taimi i le i ai o se mea na tupu, pe a oʻo mai le aiga o le maʻisuka, o le aʻafiaga e 30%. O le isi mafuaaga taatele o le pagatia, ogaoga faigata, faʻalavelave faʻaletonu le tino.

O le a le maualuga o le maualuga o le toto toto mo le toto tamatamai lima i tamaiti 3, 4, 5 ma le 6 tausaga, o le a se mea e tatau ona ou faia pe a maualuga le kulukose o laʻu tama? I pepe maloloina, glycemia e 3.3-5.0 mmol / L. A faʻaleleia taunuʻuga, toe fai ma suʻesuʻeina nisi suʻesuʻega, talu mai le taimi e pasia ai le auʻiliʻiliga, e mafai ona soli tulafono tulafono, e fefefe tamaiti i fomaʻi ma faʻalavelave faʻalavelave.

Afai e faʻamaonia le tali, o le togafitiga e faia e le endocrinologist. Ua afaina tamaiti i le inisalini o le inisalini, ua faatonuina ai se taumafataga e maualalo i luga o le gaosiga. I le taimi lava e tasi, latou te faʻamatalaina i le pepe ma le tina le taua o le pulea o le maualuga o le glycemia, e mataʻituina le mea o le kalori o vaega ma le aofaʻi o meaʻai gaʻo. O le tausisia o fautuaga o le a mafai ai ona totogi le faʻamaʻi, faʻaitiitia le lamatiaga o faʻalavelave ogaoga. O le amio le pulea o le a taitai atu ai i se tamaititi o loo taoto i tua i le atinaʻeina mai ana uo, vaaiga le lelei, ma le le mautonu i le faagaioiga o le popole ma le totoga.

O le a le tele o le suka o le toto mai le tamailima e masani lava i se tamaitiiti e 6, 7, 8, 9 tausaga e tusa ai ma le GOST, o a faailoga ua faateleina mo tamaiti o lenei vaitausaga? Mo pepe ua 6 tausaga le matutua, o le masani o taunuuga o suʻesuʻega i le va o le 3.3-5.5 mmol / l.

Tomaʻi tagata matutua

O le maʻisuka i tupulaga talavou e masani ona iloa muamua i se tulaga maualuga, pe a oʻo mai le ketoacidosis poʻo le coma foi. I lenei tausaga, o le maʻi e faigata ona togafitia ona o suiga i tulaga o hormonal e fesootaʻi ma le tamaititi. O lenei mea e oʻo atu ai i le faʻamalosia o le inisalini, e aveesea ai le gasegase o le tino mai le gasegase. O se taunuuga, o le maualuga o le kulukose toto e faateleina.

I teineiti, o le maʻi na maua mai le 10-11, 14 tausaga le matua, e amata ona maʻi mai tamaiti mai le 13-14 tausaga. O le maʻisuka e sili atu ona ogaoga i tamaitai, i tama e sili atu ona faigofie le mauaina o taui.

O le a le maualuga o le suka e tatau ona i ai i le toto atoa i se tamaitiiti talavou e 10, 11, 12, 13, 14, 15, ma le 16 tausaga le matua, o le a le tulaga o tulafono masani i tamaiti maloloina? O se taunuuga lelei e tutusa lelei ma tagata matutua - 3.3-5.5 mmol / L. O le taunuʻuga e siaki faalua, o suʻesuʻega faʻaopoopo e faia e faʻamaonia ai le siama.

O togafitiga mo tupulaga talavou 10-15, 16 tausaga le matua e faʻamoemoe e taui mo le maʻisuka, faʻasalalau ma tausia tumau le kulūkose, ma faʻaitiitia le mamafa o le mamafa. Mo lenei mea, ua filifilia le fuainumera o le inisalini, o se taumafa maualalo-carb, o taaloga taʻavale o loʻo faʻatulagaina. E tatau ona taumafai e aloese mai tulaga faʻalavelave, faʻalavelave.

O togafitiga o le maʻisuka i le talavou e sili ona faigata, e le gata i le physiologically ma le faʻalagona.

Tamaiti 14, 15, 16 tausaga latou te le mananao e tutu ese mai a latou uo, masani ona solia le taumafataga, misia injections. O lenei mea e mafua ai taunuuga.

  • tolopoina o le atinaeina o le tino,
  • i teine ​​10, 11-15, 16 tausaga le matutua, faʻaalia mai o ni mea e le masani ai, o le sasaina o totoga o fafo, totoga faʻaleagaina,
  • faʻanoanoa vaaia
  • mafaufau le mafaufau, faateleina le le fiafia,
  • faʻamaʻi vailaʻau, faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi faʻamalolo umi,
  • furunculosis o le paʻu, o foliga mai o maʻila.

I tulaga ogaoga, o le ketoacidosis e atiina ae, lea e mafai ona oʻo atu ai i le maʻi, le atoatoa ma le oti. Inisalini le lava i le maʻisuka ituaiga 1 i le tupulaga talavou 15 ma le 16 tausaga le malosi o le tino e saili mo auala eseese e faʻaaoga ai le kulukose i le talepeina o gaʻo. O lenei mea e mafua ai le fausia o tino o le ketone, o foliga mai o le manogi o le acetone i luga o le ea.

Laina faʻasologa mo le masani o le suka i le toto capillary i tamaiti mai le 0 i le 16 tausaga

Pepa pepeGlucose Test Results
Fanau fou ma tamaiti mai le 1 tausaga i le 2 tausaga2,7–4,4
Tamaititi aoga 3, 4, 5, 6, 7, 8 ma le 9 tausaga3,3–5,0
Tupulaga Talavou 10, 11, 12, 13, 14, 15 ma le 16 tausaga3,3–5,5

E tusa ai ma le laulau, e mafai ona e suʻeina iuga o le suʻega. Faatasi ai ma se maualuga o le kulukose, e tatau ona faia se iloiloga lona lua, o le mea sese e ono mafua mai i sauniuniga le talafeagai ao leʻi faia le suʻega, tulaga faigata, maʻi faʻamaʻi o le endocrin system, ave ni vailaʻau. Ina ia faʻamaonia le uluaʻi suʻesuʻega, o le suʻesuʻega e toe faia, ua maeʻa le suega o le toleniga o le glucose, ma o le maualuga o le kulukose ma le inisalini pe a uma ona 'ai e siaki.

Mafuaaga o le Hypoglycemia

O le a le maualuga o le maualuga o le suka o le toto i tamaiti (10-16 tausaga) ma o le a le uiga o se faʻaititia o le iuga? O le tali mai suʻesuʻega i fale suʻesuʻe e mafai foi ona faʻaalia ai le maualuga o le kulukose (hypoglycemia), o sea tulaga e le itiiti ifo le lamatia nai lo maualuga maualuga ma e manaʻomia ai togafitiga vave.

  • faʻamaʻi pipisi o le faʻaogaina o meaʻai: duodenitis, gastritis, gastroenteritis, pancreatitis,
  • umi faaumiumi o se maʻi faamai,
  • maʻi o le pancreatic
  • faʻamaʻi ma faʻalavelave faʻalavelave o le faiʻai, manua o le mafaufau faiʻai,
  • vailaʻau faʻamaʻi.

O lenei tulaga e mafua ai le lagona le fiafia o le tamaitiiti i le fiaaai, e 'ai le pepe e aunoa ma se fua ma e le lagona le atoatoa. E i ai le popole, mataʻu, afu, mata i se tulaga se tasi. Lima e amata ona gatete, vaivai ma musele maso e mafai. A maeʻa faʻatulagaina, e le manatua e tamaiti le mea na tupu ia i latou.

I ia tulaga, e manaʻomia vave ona tuʻuina atu i le tamaititi se mea suamalie, e pei o le lole po o se fasi keke o le pata, falaoa paʻepaʻe. Afai e le fesoasoani lenei mea ia te oe e te manaʻomia le sailia o tausiga faʻafuaseʻi, e faʻaaogaina e le au faigaluega soifua maloloina le kulūkose. Afai e le o saunia le fesoasoani taimi, o se hyaglycemic coma e tupu.

Mafuaaga o Suga Suauu Maualuluga

E mafai ona togafitia le maʻi o le hyperperglycemia i faʻamaʻi nei:

  • 'ai, faamalositino poʻo le faʻalavelave ile afiafi o le auiliiliga,
  • o le leai o se tulaga,
  • pancreatic inflammatory ma malala o le tino,
  • togafitiga umi mo togafitiga faʻasolosolo ma vailaau faʻamaʻi-fomaʻi, glucocorticoids,
  • maʻi faʻamaʻi
  • ituaiga 1 poʻo le maʻisuka ituaiga 2.

Afai e te iloa soʻo se faaletonu i iuga o suʻega, o foliga vaaia o le malaise, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi faʻafesoʻotaʻi le fomaʻi ma le endocrinologist. Mo le faʻamaonia saʻo, o suʻesuʻega faaopoopo o le a manaʻomia e mafai ona faʻamaonia le faʻamaʻi poʻo le faʻaaogaina.

Suauu toto i se tamaitiiti e 10 tausaga: masani ma laulau i laʻasaga

O tausaga taʻitasi, o le maʻisuka e sili atu ona tuputupu ae i le taimi o le tamaitiiti. O se pepe e tasi le tausaga le matua ma se teine ​​aoga o le 10 tausaga le matua e mafai ona maʻi i lenei maʻi.

O le faamai e mafua mai i le solia o le gaosiga o le carbohydrate, pe afai o le thyroid gland e maua mai ai sina aofaiga o insulin pe leai foʻi se hormoni. Ina ia mafai ona togafitia togafitiga, e taua le faʻamaonia o le maʻisuka i se amataga vave o le atinaʻe.

I le avea ai o se tulafono, i tamaiti e sefulu tausaga le matua, o se suʻesuʻega faafomaʻi e faia faʻa-tasi i le tausaga. I le taimi ole suʻega, ole suʻega e suʻeina le toto mo le kulukose. Ae o le a le maualuga o le suka i le toto mo se tamaitiiti aʻoga?

O a faailoga e masani ai?

Glucose mo le tino o se punaoa malosi, aua e talafeagai mo le taumafa o meaola uma o okeni, e aofia ai le faiʻai. Ma o le faʻatonutonuina o le suka toto e faʻatinoina e faʻaaogaina ai le inisalini e maua mai i le pancreas.

O le toto aupito sili ona maualalo o le siakiina o le sutra pe a uma ona moe le moe. I le gasologa o le aso, o le faʻatonuga o le kulukose i le toto e sui - a uma ona 'aina, e tulaʻi, ma a mavae sina taimi e faʻamautu. Ae i nisi tagata, a uma ona 'ai, e tumau pea le maualuga o faailoga, o se faailoga manino lenei o le gasegase o le tino i le tino, lea e masani ona faʻaalia ai le maʻisuka.

I le mataupu pe a faʻaititia le faasinusili o le suka, o le inisalini e toetoe lava a gauai atoa. O le mea lea, e lagona ai e le tamaititi le vaivai, ae o suʻesuʻega falesuesue e manaʻomia e iloa ai le mafuaʻaga tonu o lenei tulaga.

I le lamatiaga mo le maʻisuka o tamaiti:

  1. mamafa tele
  2. oi latou e 'ai le mea e le talafeagai pe a televave meaʻai ma meaʻai vave i le taumafataga,
  3. gasegase o latou aiga e maua i le maʻisuka.

E le gata i lea, o le hyperglycemia tumau e mafai ona atiaʻe pe a maeʻa ni maʻi viral. Ae maise lava pe afai o le togafitiga e le saʻo pe leai foi, o le mafuaʻaga lea na tulaʻi mai ai faafitauli.

O tamaiti e lamatia e tatau ona siaki pe a faalua i le tausaga. Mo lenei mafuaʻaga, i le fale poʻo fale suʻesuʻe, e ave le toto mai le tamatamailima ma suʻesuʻeina. I le fale, latou te faia lenei mea i se glucometer, ma i le falemaʻi, faʻaaoga mea faʻapitoa.

Ae o le a le masani o le suka o le toto i se tamaititi? Glucose maualuga e fuafua ai tausaga. O loʻo i ai se laulau faapitoa o faailo.

O le mea lea, i tamaiti faatoa fananau mai, e le pei o tagata matutua, o le maualuga o le suka e masani ona faʻaititia. Ae o le masani o le suka o le toto i tamaiti o le 10 tausaga e toetoe lava a tutusa ma tagata matutua - 3.3-5.5 mmol / l.

E maitauina o le siamaina o le maʻisuka e ese mai auala mo le sailia o lenei faamaʻi i tagata matutua. O le mea lea, afai o le faʻataʻitaʻiga aʻo leʻi 'ai e sili atu le maualuga nai lo le suka maualuga, o le a le faʻateʻaina e fomaʻi le i ai o le faʻamaʻi, ae o le tele o suʻesuʻega e manaʻomia e faʻamaonia ai le siama.

O le mea e masani ai, o le suʻesuʻeina o suʻesuʻega e faia pe'ā maeʻa le gaioiga faaletino. Afai o le taunuuga e maualuga atu i luga o le 7.7 mmol / l, ona tatau lea ona e asiasi i se endocrinologist.

Mafuaaga o fesuiaiga i le glucose concentration

E lua mea taua e aʻafia ai le maualuga o le suka i le plasma toto i tamaiti. Muamua o le faʻaleagaina o le tino o totoga e nafa ma le tala faʻasolopito. O le mea moni, i le amataga o le olaga, o le pancreas, pe a faʻatusatusa i le ate, fatu, mama, ma le faiʻai, e le o se mea taua taua.

O le mafuaaga lona lua mo le fesuiaʻiga o kulūkose o vaega taua ia o le atinaʻeina. O le mea lea, i le 10 o ona tausaga, e masani lava i le tele o tamaiti e oso i le suka. A o faagasolo lenei vaitaimi, o le malosi o le faʻamalolo o le hormone e tupu, mafua ai ona tuputupu aʻe uma fausaga o le tino o le tagata.

Ona o le gaioiga gaioiga, o le toto o le suka e suia i taimi uma. I lenei tulaga, e tatau i le pancreas ona galue i se auala malosi e maua ai le tino ma le inisalini e aofia i le malosi ole gasegase.

I le 90% o mataupu, o tagata gasegase i lalo o le 10 tausaga le matutua ua maua i le ituaiga muamua o le maʻisuka, lea e le maua ai le insulin i le pancreas. Faʻatasi ai ma lenei talaaga, e atiae e le tamaititi le hyperglycemia tumau. Ae ui i lea, i se tulaga e le masani ai, i le 10 tausaga, o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona atiae, lea e faafaigofieina e ala i le oona ma le foliga mai o le tetee o le tino i le homone.

I le tele o tulaga, o le maʻisuka i tamaiti aʻoga e atiina ae i se uiga fatu. Ae, pe a mafatia le tama ma le tina mai le hyperglycemia masani, ona faateleina lea o avanoa i le 25%. Ma afai e naʻo le tasi o matua e maʻi i le maʻisuka, ona oʻo lea o le avanoa o le amataina o le maʻi o le 10-12%.

E le gata i lea, o le tulai mai o le hyperglycemia masani e saofaga i:

  • ogaoga faʻamaʻi pipisi
  • susu i le pancreas,
  • togafitiga umi mo togafitiga faʻatasi ma glucocorticoids ma fualaau faʻasaina-inflammatory,
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi o loʻo tutupu i le vevela o le thyroid, pituitary gland, hypothalamus poʻo slanderland,
  • Faʻaiʻuga le lelei o suʻega
  • faʻaleagaina o meaʻai gaʻo ma gaʻo.

I le faaopoopo atu i le hyperglycemia, e mafai e se tamaititi ona atiaʻe le hypoglycemia, ona e masani lava ona galulue tamaiti, o lea e faʻaaogaina ai e le tino o fale glycogen sili atu le malosi. E le gata i lea, o le faʻaitiitia o le kulukose e tupu i le taimi o le matelaina, faʻaleagaina o le tino ma le atuatuvale.

O le malaise foi e atiina ae i tua o manuaga, tumutumu NS ma sarcoidosis.

Le fua o le suka i tamaiti ma tagata matutua: o le a le mea e faʻalagolago iai lenei faailo?

Ona o le faʻaaogaina o le faʻamaʻiina o le kulūkose, o loʻo faʻamautu ai le malosi o le malosi o le malosi i totonu o sela. Glucose ma ona metabolites e masani lava ona i ai i totonu o sela o le toetoe o totoga uma ma totoga o le tino.

O punavai autu o le kulukose o le suauu ma le masini, amino acids ma glycogen faleʻoloa o ate ate.

O le suauu e faʻatulafonoina e le pancreas (insulin, glucagon), le pituitary gland (somatotropin, adrenocorticotropic), thyroid gland (thyroxine ma triiodothyronine), glancocorticoids).

Inisalini o le hormone autu e nafa ma le faʻaitiitia o le kulukose o le toto, o le tele o hormones e faʻasese, o lona uiga, o le saofaga i le faateleina o le toto suka.

E tatau foi ona maitau o le maualuga o le suka i le toto vevela e masani lava ona maualalo nai lo le toto toto. O lenei eseesega e mafua ona o le faʻaauau pea o le kulukose mai le toto e masini.

Musika musika (musele skeletal, musika o le fatu) ma o le faiʻai e vave ona tali vave i le maualuga ole kulukose o le toto.

E faʻapefea ona saʻo le fuafuaina o le maualuga o le glycemia?

Talu ai o uiga o le matua e mafai ona taʻitaʻia ai le fesuiaiga o le kulūkose, e taua le mulimuli i tulafono e maua mai ai le sili ona saʻo. O lea, 10-12 itula ao lei faia le suʻesuʻega, e tatau ona e teena meaai. E mafai ona inu le vai, ae i le faʻamapulaʻa.

Ina ia fuafuaina le glycemia i le fale, o le tamatamailima lima o le a tu muamua muamua i se uila. O le faʻaitiitia o le pa'ū o le toto e faʻaaogaina i se fasi pepa, lea e faʻaofiina i le mita ma a maeʻa se lua sekone e faʻaalia ai le iuga.

Afai e sili atu le taua o le anapogi i le 5.5 mmol / l, o le mafuaaga lenei mo suʻesuʻega faaopoopo. O le tele o taimi, o le suʻega o le toleniga o le glucose ua faia:

  1. o mea inu 300 g o le kulukose,
  2. pe a mavae le 120 minute ave le toto ma suesueina mo le suka,
  3. pe a mavae le isi 2 itula, e tatau ona e toe taumafai e toe faia le suʻega.

Afai ole sili atu i le 7.7 mmol / l, o le tamaititi ua maua i le maʻisuka. E ui i lea, e tatau ona manatuaina i le tuputupu ae o le tino, e mafai ona fesuisuiai faailoga ma masani ona le amanaiaina. A uma mea uma, o le faʻasalaga faʻasalalau i tamaiti e matua gaoioi, o lea latou te matua aʻafia ai i aʻafiaga tau le siosiomaga.

O le mea lea, o le tagata maʻi e mafaufauina o le maʻisuka, mai le 18 tausaga, pe a oʻo ile maualuga o le kulukose o le 10 mmol / l. E le gata i lea, o ia taunuuga e tatau ona matauina i suesuega taʻitasi.

Ae tusa lava pe maua le tamaititi i le maʻisuka, e le tatau i matua ona atuatuvale. Muamua, e tatau ona e aoaoina se maʻisuka ina ia fetaui lelei i se ituaiga olaga.

Ona tatau lea ona toe iloilo le meaai a le tagata maʻi, o oloa leaga ma gaʻo gaʻo vave e tatau ona le aofia ai. I le faaopoopo atu i ai, e taua le tausisia o fautuaga uma a le endocrinologist ma tuʻuina atu i le tamaititi le gaioiga faaletino. o lenei tusiga o le a faʻaalia ai pe faapefea ona atiina ae le maʻisuka i tamaiti.

O le a le maualuga o le suka i le toto e mafaufauina i tamaiti

O le masani o le suka o le toto i tamaiti o se mea taua tele o meaola. E taua le matauina o lena, e fuafua lava i le matua, o numera masani e tutusa lelei le numera.Afai e le faia e le tamaititi ni faitioga e uiga i le soifua maloloina, ona lava lea e fua le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le tausaga mo faamoemoega puipuia.

Afai ei ai ni suiga faʻapitoa, ona vaʻai lata ane lea i se fomaʻi e saili le mafuaaga ma maua fautuaga mo le toe faʻaleleia o le tulaga masani o le glycemia. O le a fesoasoani lenei mea e aloese mai ai i taunuuga lē lelei ma taofi le alualu i luma o le faʻamaʻi i le amataga.

O faʻasalalauga o le auʻiliʻiliga ma faʻamatalaga o loʻo i lalo.

Iloiloina ma le faʻamatalaina o faʻamatalaga

E mafai ona faia se suʻega toto mo le suka i soʻo se falemaʻi poʻo i le fale, pe ae faʻatau se masini faapitoa - o se glucometer. O faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻapipiʻiina i ai, o le teuina o ia mea e tatau ona matua faʻatautaia e tusa ai ma tulafono, ma o la latou soliga e taʻitaʻia ai le tele o mea sese. O le suʻega toto mo le suka e faʻatino e tusa ai ma tulafono:

  1. O le suʻesuʻega e faia i le taeao, i luga o se manava gaogao (o lona uiga, e le tatau ona 'ai le tamaititi aʻo leʻi faia le suʻega mo le 8-10 itula).
  2. I le taimi muamua, e le mafai ona e fufulu ou nifo, aua o le toothpaste ei ai le suka, lea o le a foloina i le fulufulu ma suia le tau moni.
  3. O le toto mo le suka e aveesea mai le tamatamailima.
  4. E fautuaina e le faia se suʻesuʻega i le taimi o le faʻamaʻi, aua o le vaitaimi lenei, e masani lava ona ese mai faailoga masani mai masani.

E tatau ona manatua i le mafaufau o se suʻega toto mo le suka ma se glucometer e masani lava ona tuʻuina atu se mea sese.

E mafua lenei ona o soliga i le auala o le taualumaga, o le faʻafesoʻotaʻi o le suʻega ma le ea poʻo le le saʻo i le faʻaogaina o le masini.

Afai o fuainumera ua maua e latalata i tau o tuaoi, ona e toe iloilo lea ina ia le misia le amataga o soo se faamaʻi. Lisi e faʻaalia ai le toto toto i le matua:

Taʻaloga o tamaitiTulaga masani masani, mmol / l
E oʻo atu i le 1 le tausaga2,8-4,4
Tasi tausaga le matua3,3-5,0
I le 2 tausaga3,3-5,0
I le 3 tausaga3,3-5,0
I le 4 tausaga3,3-5,0
I le 5 tausaga3,3-5,0
I le 6 tausaga3,3-5,5
I le 7 tausaga3,3-5,5
I le 8 tausaga3,3-5,5
I le 9 tausaga3,3-5,5
I le 10 tausaga3,3-5,5
11-12 tausaga ma luga atu3,3-5,5

Ina ia aloese mai le faamaʻi autu i togafitiga o le endocrin - o le maʻisuka - ia tatau ona e iloa le fua o le kulukose i aso taitasi, e fuafua i tausaga o tamaiti. I le tasi le tausaga, afai e le o susu le pepe, e le tatau ona faaopoopo le suka i meaai.

E le o aofia ai i le mea e faʻafefiloi ai, ma o le sologa lelei e masani ai tagata matutua ua suia e le maltose ma lactose i totonu. I le matua o le tasi le tausaga, e faatagaina le maualalo o le kulukose, ma i le tolu tausaga, o le suka i le aso e oʻo i le 40 g.

I le ono tausaga, o le glucose masani e oʻo i le 50 g.

O le tagofia o mea ua fai ma vaisu ua faia i pepe laiti i le taimi muamua o le tausaga muamua o le olaga, o lona uiga, e toetoe lava mai le fanau mai. I pepe faatoa fananau mai, o le tofo totogo e tele taimi e sili atu ona maaleale i mea faʻainisinia nai lo tagata matutua.

Tina, ao le i fafagaina le pepe, tofo i meaai uma ma latou te le manatu e suamalie, o lea latou te faaopoopo ai le suka i lo latou tofo. E matua le mafai lava ona faia lenei mea, aua o sea meaai e foliga mai e manaia tele i se tamaititi, ma e faʻaaogaina i ai, lea e tuʻuina ai se faʻamatalaga i mea e fiafia iai i le lumanaʻi.

E oʻo atu i le tasi le tausaga, e le tatau i se tamaitiiti ona faaopoopo le suka i meaai

Faʻamatalaga o le faʻasolosolo o tulaga taua

Muamua lava, e tatau ona e iloa po oa mea e mafai ona aafia ai le tulaga masani o le kulukose i totonu o le toto i tamaiti.

Muamua, o le carbohydrate e tatau ona sau faatasi ma meaai, ma afai ei ai se soliga o soʻo se sootaga i lenei filifili, o le a iloa e le tamaititi le leai o se suka.

O le isi o lona faʻamaʻiina ma le faʻafefe, lea e mafai foi ona faʻalavelaveina. Mulimuli ae le itiiti, o le kulukose e faʻatonutonu e le tele o hormones:

  • O le inisalini e na o le pau lea o le homone e faʻaitiitia ai le toto suka. E maua mai i le pancreas, ma o lona faatinoga e faʻaalia i le faʻaititia o le kulūkose ma le faʻasaina o lona faʻavaeina.
  • Glucagon ua fausia i le nofoaga e tasi, ae ua i ai le itu tonu, o le faamoemoe lea i le malepe o le glycogen.
  • O aʻafiaga o le hormones e faʻateleina ai le toto i totonu o se tamaititi.
  • O hormones o le thyroid e i ai se aafiaga faʻaolaina i luga o metabolic processes, faʻalauteleina le suka o le toto.

O mea uma o loʻo taua i luga o loʻo faatumauina le glycemia i se tulaga masani. O le solia o soʻo se sootaga o loʻo atagia mai i lenei faailo e ala i lona faʻaitiitia le faʻaitiitia poʻo le faʻaopoopoga. O le maualuga o le suka i tamaiti e mafai ona tupu i:

  1. Fafaga.
  2. Faʻi o le pancreas (pancreatitis). I lenei tulaga, o le faʻasalalauga o hormones ua faʻalavelaveina ma ua tupu suiga.
  3. O maʻi le tumau na oʻo i se tulaga ogaoga mo se taimi umi.
  4. Inulomas o faʻamaʻi pipisi mai le pacreatic tissue e faʻapipiʻi ma faʻasaʻo le tele o inisalini i totonu o le toto.
  5. Faamai o le tino.
  6. Sarcoidosis
  7. Fafano i le arsenic poʻo isi vailaʻau.

Faʻasolosolo malosi i le kulūkose, o le tamaitiiti muamua e sili atu lona malosi, ae leai se toʻa. Ona oʻo mai ai lea o le atuatuvale ma le leai o se malamalamaaga, faatasi ai ma se maʻi faʻamaʻi. Afai e te le tuʻuina atu soʻo se fesoasoani, ona tupu ai lea o se hypoglycemic coma, i nisi o mataupu e faaiʻu i le oti. Ae ui i lea, o le fesoasoani i le taimi muamua e faigofie lava: na o le tuʻuina atu o se lole po o se sipuni o suka.

O le maualuga o le suka i le tamaititi e mafai ona tupu ona o le maʻi pancreatic

E tele mafuaʻaga e faʻaleleia ai le maualuga o le kulukose o se tamaititi. O togafitiga sili ona taatele i tamaiti o le maʻisuka maualuga, lea e nofoia muamua i togafitiga endocrinological i tagata matutua. Ae o loʻo tele lava mafuaʻaga mo le maualuga o numera:

  • Manatuaga ma gaoioiga faʻafuaseʻi faaletino.
  • O faʻamaʻi o gaʻo-gaosia o le hormone (hyperthyroidism, syndrome o Theenko-Cushing ma isi).
  • O se maʻi mumusu e faʻafefeina ai le inisalini.
  • Mafuaaga
  • Faʻaaogaina umi o vailaʻau e le o faʻamaʻi-fomaʻi.

Ae aua le fefe i le tasi le taimi o le faateleina o faailoilo, ona e ono mafai ona e faia le suesuega le saʻo pe i ai foi ni faaletonu i le faagaoioiga o le masini. E le gata i lea, o hormones o le atuatuvale, faʻamalolo i le tali atu i se vave tigā, e mafai ona faʻaaogaina i tamaiti.

Ae e tupu lenei mea pe a maeʻa le faʻalua ma mulimuli ane taualumaga, aua i le taimi o le suʻesuʻega muamua latou te le iloa le mea o le a faia.

O le fua o le suka o le toto i se tamaititi e eseese lava i luga o le matua, ma o le mea lea e tatau i matua taʻitasi ona iloa numera o loʻo i luga o le laulau. Afai e eseese i latou o loʻo taua i luga, ona faʻafesoʻotaʻi lea i lau fomaʻi.

I lenei tulaga, o le toe iloiloga o le toto mo le suka ma le fuafuaina o le mafuaʻaga mo lona siitaga poʻo le faʻaitiitia o le a faia i le falemaʻi.

O faʻamatalaga muamua o le a fesoasoani i lau tama e tausia le soifua maloloina ma faʻamalolo ituaiga faʻamaʻi i le amataga.

Faailoga mo le fuafuaina o le kulukose o le toto

E siakiina le maualuga o le suka i le toto pe a aliali mai faailoga o le hyperglycemia poʻo le hypoglycemia. E tatau ona maitauina i le amataga o le faʻamaʻi, o le maʻi atonu e naʻo ni nai faʻaʻailoga o se suiga i le suka o le toto. I lenei itu, o le vave ona maua o le solia o le kulūkose ma le faʻaitiitia, o le faʻaitiitia o le ono mafai ona tupu ni faʻafitauli matuia.

O faʻamatalaga mo le auiliiliga o le maualuga o kulukose o le toto o le i ai o le tagata maʻi:

  • faailoga o le hypoglycemia poo le hyperglycemia,
  • masalosaloga o le maʻisuka
  • afaina
  • ogaoga o le ate ma fatuga fatu,
  • faʻamaʻi e aʻafia ai le fuluʻi o le fulufulu lauulu, grenesal, pituitary gland,
  • masalosalo o le maʻisuka o fafine maʻitaga,
  • glucose toleniga faʻafitauli,
  • Talaʻaga o le maʻisuka i aiga vavalalata (o nei tagata gasegase e fautuaina ina ia tofotofoina mo le maʻi suka i le tausaga),
  • ogaoga atherosclerosis,
  • faʻafitauli o le microcirculation,
  • gout
  • ogaoga maualuga
  • faʻasolosolo masani o siama poʻo le faʻaleagaina o mea,
  • pyoderma faifaipea (aemaise lava furunculosis),
  • fesuisuiaʻi masani, maʻi o le mai, etc.,
  • polycystic ovary,
  • masani faʻaleagaga faʻafefe.

E le gata i lea, o lenei auiliiliga o loʻo faia mo pepe fou ma fafine maʻitaga. O se faʻamatalaga faaopoopo mo le suʻesuʻeina o le kulūkose o le toto o le i ai o se fafine o loʻo i ai se talaʻaga o le faʻanoanoa, fanau mai vave, faafitauli ma le mafaufau, maʻisuka maʻisuka, ma le fananau mai o pepe matutua, pepe faatoa fananau mai, ma pepe ei ai faaletonu o atinae.

O le maʻi suka e seasea maua i pepe faatoa fananau mai, e ui i lea, o tamaiti uma lava e tele le mamafa, o le faatuai o atinae, o le le mautonu o le embryogenesis, ma isi, e tatau ona siakiina mo le maʻisuka ma le hypothyroidism.

E le gata i lea, o tagata gasegase e sili atu i le fasefululima tausaga le matutua, o tagata e maua i le pancreatic disease (pancreatitis) ma i latou o loʻo faʻaaogaina le cytostatics, glucocorticoids ma le immunosuppressive thérapelago e tatau ona suʻeina e le aunoa.

Gaʻo maualalo i se tamaititi

O le faʻaitiitia o le toto i totonu o se tamaititi (hypoglycemia) e faʻaalia i foliga vaaia o:

  • faateleina le malosi, popolevale, fiafia ma le popole i amioga, le fiafia, loimata, leai se fefe,
  • sosolo malie,
  • fatu palpitations,
  • tetete o vae, faoa faamalosi,
  • pallor, paʻu lanu po o le paʻu,
  • tamaiti aoga
  • maualuga le toto maualuga
  • se lagona malosi o le fiaaai
  • taotoga, vailaʻau le mafaagaloina,
  • ogaoga gasegase ogaoga
  • le fiafia, moe,
  • ua le atoatoa le tuufaatasia o gaoioiga,
  • ulu matua
  • le mautonu i avanoa ma taimi,
  • le lelei le malamalama o faamatalaga, le mafai ona taulai,
  • solia o le paʻu ma le tiga lagona,
  • se lagona oso i luga o loʻu paʻu,
  • mafaufau le mafaufau,
  • amio le talafeagai
  • le faʻaalia o le faalua faʻamatalaga
  • le faʻavaivaia, ma le malosi ma le alualu i luma o le hypoglycemia, coma e mafai ona atiaʻe.

Faitau le: O mafuaʻaga uma o le suka maualalo. O oloa ma mea e tutupu vave lea e faʻaleleia ai lona tulaga i mea masani

Toto toto maualalo i se pepe faatoa fananau mai: faailoga

I le pepe faatoa fanau mai, o le suka maualalo e mafai ona faʻaalia i le loimata, tagi faifai pea, lemoe, le faʻalavelave, le maualalo le maualalo, maualalo le paʻu, faʻaitiitia le vevela o le tino, pale pe cyanotic, paʻu o le tino ma le auvae, vaivai mafaufauga, gaogao, vomiting,

Faailoga ma faailoga o le maualuga maualuga o suka i tamaiti

O le faateleina o le maualuga o le suka (hyperglycemia) e ono tupu pe a:

  • fia inu pea (polydipsia),
  • e masani ona faia (polyuria), e mafua ai ona faʻalauteleina le faʻamalaina,
  • paleni o le mamafa, e ui i se manaʻoga lelei,
  • o le lelavava ma le lelava faifai pea,
  • faanenefu vaaiga, faaitiitia le faaaliga vaaia,
  • leaga le toe faʻafouina (e oʻo lava i faʻamalolo laiti e faʻamalolo mo se taimi umi)
  • tumau mago o mucous membranes,
  • vevela tele o le paʻu,
  • faʻaauau pea o le paʻu ma le mucous membranes,
  • faʻamaʻi pipisi faifaipea ma faʻaleagaina,
  • tulaga le mautonu
  • tagata faʻapitoa vavalalata,
  • faʻaauau otitis externa,
  • arrhythmias
  • vave le manava
  • tiga o le tino
  • acetone manogi.

Faitau i luga: O le suka o le toto o le masani lea mo tamaitai i le matua - o se laulau taua tele

E faʻapefea ona foai toto i tamaiti mo suka

E tolu suʻega e faʻaaogaina e iloagofie ai fua o le kulukose:

  • suʻesuʻeina le maualuga o le sugar sugar (suʻesuʻeina i le taeao, i luga o se manava gaogao),
  • suega o le faapalepale kullukose,
  • fuafuaina o fua o le suka i le aso.

Tamaiti e lalo ifo o le sefulu ma le fa tausaga e le faia se suega o le faapaleni kullukose.

O le anapogi o le toto suka e tatau ona fuafuaina i luga o se manava gaogao i le taeao. Talu mai le taumafataga mulimuli, e le itiiti ifo ma le valu itula e tatau ona pasia.

Aʻo le i faia suʻesuʻega, faʻafitauli faʻalagona ma faaletino e tatau ona le aofia.

I totonu ole tolu aso aʻo lumanaʻi le suʻesuʻega, ua fautuaina, pe afai e mafai, ia taofi le faia o tui faʻamataʻu, thiazides, vitamini C, metopyron, corticosteroids, salicylates, phenothiazine, ma isi.

A itiiti mai o le aso ao lei faia le auiliiliga, e tatau ona le aofia ai le ava malosi.

O a mea e mafai ona aʻafia ai taunuuga o le suʻesuʻega.

O taunuuga sese o le suesuega e mafai ona iloa i tagata gasegase e togafitia togafitiga ma glucocorticosteroids, hormone tuputupu aʻe, estrogens, caffeine, thiazides.

E le gata i lea, o maualuga maualuga o le suka e mafai ona iloa i tagata ulaula.

O le toto maualalo maualalo e mafai ona mataituina i tagata o loʻo togafitia i togafitiga faʻamaʻi faʻamaʻi, propranolol, salicylates, antihistamines, inisalini, ma fualaʻau e maua ai le suka.

E le gata i lea, o le suka maualalo e mafai ona i ai i le tulaga o le oona i le chloroform poʻo le arsenic, i tagata gasegase e maua i le leukemia poo le erythrocythemia.

Toto mo le maʻisuka

O le maʻi suka o se tasi o faʻamaʻi matautia, lea e mafua ona o le le lava o le inisalini i le tino o le tagata ma ua solia ai le toto suka. E pei ona e iloa, o lenei maʻi e mafai ona fuafua i le faʻaaogaina o se suʻega toto, lea e faateleina ai le kulukose ma le suka. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, maualuga le maualuga o le toto ma le kulūkose, e mafai ona faigofie ona fuaina e faʻaaoga ai se glucometer poʻo se auiliiliga lautele. O le mea lea, o maʻi e masani ona manaʻomia le foai atu o le toto mo le maʻisuka.

  • Maʻi suka: faailoga ma faʻailoga
  • Mafuaaga o le maʻisuka
  • Taʻaloga o le toto o le kulukose o le toto
  • E manaʻomia se suʻega toto ma aiseā e manaʻomia ai?
  • Tusa o le suka suka
  • O ai e mafai ona tofotofoina?
  • O le a le lamatiaga o le toto maualuga ma le maʻisuka?
  • Maʻamaʻi ma togafitiga o le maʻisuka

Afai e na o le atiina ae o le maʻisuka, ona faasolosolo malie lea o le faasoesa o le toto ma ua faateleina le maualuga o le suka toto. O le mea lea, e tatau ona e gauai atu i se suʻega toto mo le maʻisuka ma faia vave i le vave e mafai ai, aua o le a fesoasoani lea e fuafua ai ituaiga ituaiga faʻamaʻi ma o le fea auala e puipuia ai o le a sili ona lelei.

Le masani o le suka toto i totonu o se tamaitiiti - o se laulau i le matua

Ole fua o le suka i tamaiti e faalagolago ile tausaga.

O le masani o le suka o le toto i tamaiti 1 tausaga le matua o loʻo iai i le va o le 2.8 i le 4.4 mmol / l.

O le masani o le suka toto i se talavou mai le 3.3 i le 5.6.

Tulaga masani i le matua:

TausagaGlucose maualuga, mmol / l
E oʻo i le fa vaiaso2, 8 — 4,4
Fa vaiaso i le sefulufa3,3 — 5,6
Sefulufa i le onosefulu tausaga4,1 — 5,9
Onosefulu i le ivasefulu tausaga4,6 — 6,4
Ina ua mavae le ivasefulu tausaga4,2 — 6,7

O faʻataʻitaʻiga mo le maʻisuka atonu e manatu e le itiiti ifo ma le lua taimi le fuaina o kulukose maualuga i luga atu:

  • fitu mo iloiloga anapogi,
  • 1- mo suega o le faapalepale o le glucose (120 minute pe a uma ona suʻeina) i tamaiti e sili atu i le sefulufa tausaga,
  • 1 ma le fuafuaina o le suka.

Maʻi suka: faailoga ma faʻailoga

E pei lava o faʻamaʻi, o le maʻisuka ei ai ona lava faailoga ma faailo e faigofie ai ona iloa. O faʻapogai autu o le maʻisuka o:

  • O le faateleina o le suka i le toto i se mea e le masani ai, o le solia foi lea o le faagasologa o le totoga.
  • Sensation o le vaivaiga, moe, moe, ma o nisi taimi o le vomiting.
  • Manaoga, manao faifai pea e 'ai po o se seti o le mamafa mamafa, mamafa o le mamafa o le mamafa, ma isi.
  • Le mautonu, faʻavaivaia le faʻamaina ma isi mea leaga o le faʻaleleia o tino i tane.
  • Paʻu i lima, vae, poʻo le faʻamalolo umi o manuʻa (faʻaitiitia le toto totoʻa, o lea e amata lemu ai le toto).

O nei faʻamaoniga e maua ai le maʻisuka, e mafai ona amanaʻia uma i le suʻega o le toto, ma i se glucometer. I le maʻisuka, o loʻo i ai le faateleina o le kulukose ma le fesuiaiga i totonu o le toto, ma e mafai ona taʻitaʻia ai le masani ai o le tino ma le toto i le lautele. I lenei tulaga, e fautuaina e faʻatalanoa se tagata e finau o le a ia faʻamaonia lelei le meaai ma fuafua po o fea togafitiga e sili ona lelei.

Mafuaaga o le maʻisuka

E iai mafuaʻaga e amata ai ona tupu le maʻisuka i le tino o le tagata ma alualu i luma mo le leaga. Ae o le maʻisuka e atiae mo mafuaʻaga nei:

  • Le lava le inisalini ma le iodine i le tino o le tagata.
  • Faʻaaoga sese o sugar, sweets ma meaʻai e aofia ai mea manogi.
  • Mea le lelei, meaai leaga, ava malosi ma fualaau faasaina.
  • Soifuaga masani, amio leaga ma le le lelei o le faʻaleleia o le tino.
  • Itū faʻatoʻaga poʻo le matua (o le maʻisuka e masani lava ona tutupu i tagata matutua ma tagata matutua).

O loʻo maua i le maʻisuka siama o le toto toto, mo le fuafuaina o se laulau faapitoa na faia. O le a maua e tagata taitoatasi a latou lava faailoga o suka ma glucose i totonu o le toto, o le mea lea e fautuaina ai e faʻalogo lelei i le laulau ma faʻatalanoa se endocrinologist o le a faʻamatalaina auiliiliga uma ma o le a feutagai ma soʻo se mataupu e fiafia i ai. I le maʻisuka, e le tatau ona maualuga le maualuga ole kulukose o le toto nai lo le 7.0 mmol / L., Aua o lenei mea e mafai ona afaina ai le aoga o le tino atoa.

Mafuaaga o le Hyperglycemia

O le hypoglycemia e mafai ona tupu i tagata gasegase:

  • SD
  • o se faʻaopoopoga masani i le kulūkose (faʻalavelave, tino le mamafa, faateleina le adrenaline),
  • pheochromocytomas, thyrotoxicosis, acromegaly, maʻi Cushing, somatostatinomas,
  • cystic fibrosis, pancreatitis, maʻi mama, ma isi,
  • fatu fatu, taʻavale,
  • faʻamaʻi faʻatasi ma le faʻaalia o faʻalavelave faʻamaʻi i le insulin horptone receptors.

E iloa le hypoglycemia pe afai o le maʻi:

  • adrenogenital syndrome, hypopituitarism, hypothyroidism, afaina o Addison,
  • ketotic hypoglycemia (masani mo pepe fananau mai e fananau i tina e maua i le maʻisuka),
  • ogaoga o le ate,
  • o le kanesa o le manava po o le laufanua,
  • fiva
  • vaivai
  • fermentopathy
  • ogaoga faʻamaʻi
  • insulinomas, le lava le glucagon.

E le gata i lea, o le hypoglycemia e mafai ona tupu i pepe faatoa fananau mai ma se paʻu lapoa, faʻamaʻi pipisi, ma le le lava o le susu susu i le tina, ma isi.

Taʻaloga o le toto o le kulukose o le toto

Tausaga o le tagataFua o le suka o le toto (vaega o fuataga - mmol / l)
E oʻo atu i le masina2,8-4,4
I lalo o le 14 tausaga3,2-5,5
14-60 tausaga3,2-5,5
60-90 tausaga4,6-6,4
90+ tausaga4,2-6,7

O le taimi talafeagai i lenei mataupu o le lelei tatau lea ma le tausisia o le toto toto, lea e le tatau ona sili atu nai lo le masani na faavaeina e endocrinologists. Ina ia aua nei faateleina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e tatau ona e lafoaia le faaaogaina o suti, ava malosi ma le siaki o le suka, aua e faalagolago i lenei mea pe o le a agai i luma le maʻi.

E tatau ona asiasi i le endocrinologist ma le tausinioti i le tele o taimi e mafai ai, o ai o le a faʻavaeina le faʻamaonia saʻo ma fuafua po o le a le meaai ma le auala e puipuia ai o le a talafeagai e fai ma togafitiga i lenei tulaga.

O le maʻisuka gasegase ei ai ona faʻamaoniga, ma o se tasi oi latou o le masani masani lea o le suka o le toto. E tusa ai ma le masani o le suka ma le kulukose e iloa e tagata tomai faapitoa ituaiga ituaiga o suka suka ma pe o le a le togafitiga e tatau ona faʻaaogaina i lenei tulaga.

Afai o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le laasaga muamua, e fautuaina e mulimuli i meaʻai faʻatau ma faaaoga fualaau oona e fesoasoani e taofia ai le atinaʻe atili o le faʻamaʻi ma ona faʻalavelave. E le gata i lea, ua fautuaina e le au atamamai e lafoai uma amio leaga, ava malosi ma ulaula, o se auala lelei lea e faʻaitiitia ai faʻafitauli o le maʻi.

O le maʻisuka e mafai ona oʻo atu ai i faʻalavelave o le faʻamalosi totoga, o le gastrointestinal tract ma le fatu, ma e lamatia ai le atinaʻeina o isi faʻamaʻi matautia ma matautia. O le maʻisuka masima e iai lona lava toto maualuga o le suka, e pei ona molimauina e le laulau lea e tuʻuina atu e endocrinologists i le taimi o suʻesuʻega ma feutagaʻiga.

Afai e masani ona e ave le inisalini talafeagai ma mataituina le lelei o mea taumafa, ona maualuga lea o le avanoa e taofi ai le atinaʻe o le maʻi. O le mea taua o le faia lea togafitiga i le amataga, aua afai o le a amata le alualu i luma o le maʻi ma faʻavevesi le toto, ona i ai lea o se avanoa o le a tupu aʻe ai i se taimi le tumau.

Faateleina le fua faatatau

O le fesuiaiga mai tulaga faatauaina i le itu o le tuputupu ae o loo taua i totonu ole siosiomaga faafomai e pei o le hyperglycemia.

O le fatuga o le hyperglycemia e mafai ona:

  • le le pulea lelei o le taumafa o meaʻai ei ai le suka,
  • le mautonu o le fulufulu vevela, pituitary gland, slanderland,
  • maʻi faʻapitoa, e mafua ai le faʻaitiitia o le maualuga o le inisalini i le tino,
  • mamafa tele
  • popole i le tino
  • leai se faamalositino
  • faʻamaʻi faʻavaitaimi o se natura faʻapitoa,
  • o le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina-e le o iai ni hormones mo se taimi uumi.

E manaʻomia se suʻega toto ma aiseā e manaʻomia ai?

I le faʻaaogaina o se suʻega lautele o le toto, e mafai ona e iloa poʻo fea ituaiga ituaiga o maʻisuka e sili ona lelei ma o le fea togafitiga e sili ona talafeagai. O le suʻega o le toto mo le maʻisuka e manaʻomia ina ia:

  • Malamalama pe o le a le maualuga o le suka o le toto ma pe o le a le masani (mo mea taitasi o le a faia e le tagata lava ia, e faalagolago i uiga o le tino).
  • Fuafua po o le a le ituaiga o maʻisuka ma pe faapefea ona vave faʻaaogaina.
  • Saili mea e fesoasoani i le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi ma vave faʻaumatia le mafuaʻaga (faʻamalo ese masani leaga, faʻatuina lelei meaai ma isi mea).

O le mea moni, mo lenei mea, e tatau ona suʻeina se suʻega toto, lea o le a fesoasoani e fuafua pe faapefea ona togafitia le maʻisuka ma le auala e taofia ai lona atinaʻe atili. E tatau ona faia se suʻesuʻega faʻapitoa i le 2-3 masina, ma atonu o le tele o taimi, e faʻalagolago i le matua o le maʻisuka ma le ituaiga o maʻi suka.

O nei auiliiliga e tofia i le au matutua 1 i le 2-3 masina, ae o tupulaga talavou ma tamaiti e mafai ona tofotofoina i le tausaga. O le mea lea, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi ma lau fomaʻi, o ia o le a faʻamatala auiliili pe aisea e manaʻomia ai lenei auʻiliʻiliga ma pe a sili atu ona lelei. O le toto o le biochemistry i le maʻisuka e taua tele, aemaise lava pe a faaauau pea le alualu i luma o le maʻi.

Tusa o le suka suka

I le maʻisuka, o loʻo i ai tulaga faʻasaina mo le suka ma le kulukose i totonu o le toto, lea e manaʻomia ona matauina. Ua iloa e tagata popoto o le masani mo le suka toto o le:

  • I tagata e maua i le maʻisuka-o le masani e manatu mai e 5.5-7.0 mol / lita.
  • I tagata soifua maloloina, 3.8-5.5 mol / lita.

E taua le taulaʻi atu i lenei mea ma mafaufauina e tusa lava pe o se isi fua o le suka i totonu o le toto e mafai ona faʻalavelave i le masaniga o le tino ma faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o le maʻisuka, ma o lenei mea e lamatia ai iʻuga ogaoga.

Mo le siakiina o le kulukose i le toto, e tatau ona e faia i taimi uma ni suʻega ma mulimuli i se meaʻai gaʻo, lea e masani ona faʻatonuina e tagata atamamai e pei o le faʻasolosolo ma togafitiga mo le maʻisuka. O le maʻi suka e solia ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, o le mea tonu lea ona o lea mea ua sili atu le matautia ma le ogaoga o le maʻi, ona o tagata e mamaʻi faʻamaʻi ma maʻi ua maua le maʻisuka sili ona faigata.

O le solia o le toto suka e lamatia ai le gaioiga o totoga, toto le taofiofia ma afaina e tupu mai ona o le leaga o le afaina i totonu o vaa.

Ina ia iloa le maʻisuka ma lona ituaiga, e tatau ona faia se suʻega lautele o le toto. O le mea lea, o suʻega o se mea taua ma e le mafai ona faʻaalia mo i latou o loʻo mafatia i le maʻisuka ma le maualuga o le toto suka.

O ai e mafai ona tofotofoina?

O le toto mo le maʻisuka e mafai ona ofoina atu e matua uma lava o loʻo maua i le maʻisuka pe sili atu foʻi le kulukose i totonu o le toto. Biochemistry ma le auiliiliga lautele e le faalagolago i tausaga, ituaiga poʻo tulaga o le maʻisuka, o le mea lea ua faatagaina ai e suʻe suʻega mo tagata uma, poʻo le:

  • Tamaiti amata i le pepe (pe a amata ona tupu i le tino).
  • Tauleʻaleʻa, aemaise lava pe a fai o le faagasologa o le gasegase ma le faʻaleagaga o le faʻalogo e mafai ona faʻaalia ai le maʻisuka o loʻo i ai.
  • Tagata matutua ma tagata matutua (tusa lava po o le a le itupa ma le tulaga o le maʻi).

Tamaiti laiti e le fautuaina e suʻe suʻega sili atu i le 1-2 taimi i le tausaga.O lenei mea e mafai ona saofagā i le le lelei o le faʻaleleia o le tino ma le toto, lea e mafai foi ona le mautonu. O le vave lava ona e maua atoa le toto, o le vave lava lea o le a mafai ai e tagata tomai faapitoa ona fuafuaina le tulaga ma le ituaiga o maʻisuka, ma isi puipuiga ma togafitiga o le a faalagolago i lenei.

O le a le lamatiaga o le toto maualuga ma le maʻisuka?

E pei ona e iloa, o le maʻisuka e mafai ona lamatia mo le soifua maloloina atoatoa ma le gaioiga o le tino, o le mea lea e fautuaina ai e togafitia togafitiga i se taimi vave lava ma ia suʻesuʻeina e se endocrinologist. O le maʻisuka ma le toto maualuga e mafai ona lamatia mo mafuaʻaga nei:

  • Sugar e momotu ai puipui o toto toto mai totonu, faia ia faigata, e le mafai ona gaosia ma leai se telefoni.
  • E faʻalavelaveina le faagasologa o le taofiofia ma e le mafiafia le vaa, ma e lamatia ai le mama ma le atinaʻeina o isi faʻamaʻi matautia.
  • O le maʻisuka e mafai ona faʻaosoina ai fatugaʻo, ate ma le manuia o le bile, ma o le gastrointestinal tract e mafai foi ona faʻalavelaveina.
  • O le toto toto ma le toto e le faʻaaogaina e aafia ai le vaʻaia, lea e faʻalavelave faʻatasi ai ma faʻafitauli o le maʻisuka.
  • O manuʻa ma manua tino e faʻamalolo umi ma sili atu ona faigata, talu ai o le toto e faʻaosooso malie ma tiga.
  • Atonu ei ai ni faafitauli i le mamafa, poʻo le isi itu, o le paʻu o le paʻu ma le anorexia o se taunuuga o le le toto toto ma le toto le toto.

E le gata i lea, o le maʻisuka e mafai ona i ai se aʻafiaga leaga i luga o le tino, lea e iu lava ina paʻu ma atili ai ona le fiafia. Le mautonu le faʻalagona o le faʻalagona, popolega faalemafaufau, ma e masani lava ona oʻo mai le ulu o le ulu. O le mea lea, o le puipuia o le maʻisuka e talafeagai, e tatau ona e mafaufau ma le totoa i lenei mataupu ma ia togafitia togafitiga i se taimi vave e mafai ai.

Maʻamaʻi ma togafitiga o le maʻisuka

E le fautuaina e faia lau togafitiga e aunoa ma le feutagai ma se fomaʻi, aua o lenei mea e mafua ai le alualu i luma o le maʻisuka. E pei o puipuiga, ua fautuaina e tagata atamamai:

  • Taofi ese uma masaniga leaga, mai le inuina o le ava, fualaau faasaina ma ulaula.
  • Toe faʻafoʻo meaai lelei ma mulimuli i se taumafataga na faʻatonuina e lau fomaʻi (aloese mai meaʻai suamalie, gaʻo ma mea leaga).
  • Taʻitaʻi le ola malosi, faʻaalu le tele o taimi i fafo ma taalo i taʻaloga.
  • Aua le faʻaaogaina nisi vailaʻau faʻasaina ma vailaʻau e aunoa ma le tofiaina o se endocrinologist.
  • Fai se suʻega atoa, pasi suega o toto ma feutagai ma lau fomaʻi e uiga i gaioiga puipui.

O ni togafitiga faʻapitoa lea e fautuaina e tagata atamamai e matauina le lelei masani ma le fofo o le maʻi. O le mea e masani ai, endocrinologists e faʻamatalaina togafitiga faʻapitoa:

  • Faʻaaloalo i mea taumafa ma taumafa lelei, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o masaniga leaga, ava malosi ma fualaau faasaina.
  • Le faʻaaogaina o le inisalini ma isi vailaau faʻasaina ua faʻamatalaina e le endocrinologist.
  • Vaavaai mo le suka, ona toto lea o le toto mo le maʻisuka o le a faaleleia ma o le a fesoasoani lea e fofo ai.
  • Aua neʻi faʻaaogaina soʻo se vailaau faʻamaʻi ma vailaʻau mo le vaʻaia, o le galuega a le manava ma le toto, aua e mafai ona faʻavaveina le faagasologa o le faʻamalolo o le ituaiga ma le ituaiga o maʻisuka.

Faamolemole ia maitauina e faalagolago i vaega o le toto faataitai pe faapefea ma le tele o le maʻisuka o le a alualu i luma. Ina ia taofia lenei faiga ma fesoasoani i se faʻamaʻi vave, e fautuaina e mulimuli i mea uma e puipuia ai ma mulimuli i faatonuga a le endocrinologist, o le, e faʻamasinoina iʻuga o le suʻega, fuafua auala togafitiga ma le puipuia.

E le gata i lea, o le mea autu o le nofo filemu ma liliu atu i le endocrinologists i le taimi, ona mafai lea ona faʻamalolo vave le maʻisuka ma aunoa ma ni faʻafitauli.

E mafai ona maua e tamaiti le maʻisuka?

  • 1 ituaiga o togafitiga
  • 2 Mafuaaga ma le ala
  • 3 Faailoga o togafitiga
  • 4 Taunuuga
  • 5 Faʻamatalaga o le maʻisuka i tamaiti
  • 6 Faʻapefea ona togafitia?
    • 6.1 Togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1
    • 6.2 Togafitiga o togafitiga o le ituaiga lona 2
  • 7 Puipuiga
  • 8 Toefuataiga o Faʻamatalaga

O togafitiga faʻapitoa e pei o le maʻisuka i tamaiti e manatu e matautia, aua e le o taimi uma e mafai ai ona iloa se faafitauli i le taimi muamua, ma e leai se tamaititi e puipuia mai le atinaʻeina o lenei maʻi tigaina. O le maʻi e mafai ona atinaʻe i soo se matua, o lea la e sili atu ona lelei le faʻaalia o le pepe i se tagata tomai faapitoa. O le togafitiga o le maʻisuka i tamaiti e manaʻomia ai le tausisia o tulafono manino e mafai ai e le tamaititi ona fetuunaʻi i se olaga fou ma atiina ae i le tulaga o tupulaga.

Ituaiga o togafitiga

O le faʻamaʻi e aliali mai i totonu o se pepe ei ai se vavave i soo se tausaga. O le maʻisuka e mafai ona mauaina e oo lava i se pepe e oo i le tausaga, ma e leai ni auala puipuia e puipuia ai le maʻi.

Seʻi oʻo i le 13 tausaga, o loʻo galue le pancreas ma, e tusa ai ma lea, o le gaosiga o le inisalini e faʻapitoa, o le mea lea, mai le 3 tausaga i le 10-13 tausaga, e taua le mataʻituina o le soifua maloloina o paʻu. O ituaiga o maʻisuka nei i tamaiti e iloga:

  • Tusa 1 le inisalini faalagolago. E atiina ae ona o le faʻaumatiaga e le tino o vaʻa patino beta e faʻamautu ai insulin.
  • Non-insulin-dependent type 2. Faatasi ai ma lenei maʻi, e le tali atu le tino i le gaosiga o le inisalini, o le mea lea e le mafai e le kulukosese ona ulu i totonu o sela ma avatu ia i latou le "suauu".

Toe foʻi i le laulau o mea

Mafuaaga ma le ala

Faʻataunuʻu tonu pe oa mea e aʻafia ai le amataina o le maʻisuka ua le atoatoa ona faʻavaeina. Faʻataʻitaʻiga fomaʻi e iai maʻi faʻaalia i tamaiti o loʻo i ai o latou aiga i le maʻisuka. O le amataga o le togafitiga e mafai ona faataatia e ala i gasegase matautia o le tino, pathologies o le tino, le le lelei o meaai. Sei o tatou iloiloina atili auiliiliga autu o le maʻisuka i tamaiti.

Faʻaiʻuga e aʻafia ai le faateleina o le toto toto i tamaiti.

  • Aiga. A fanau mai se tama i se aiga o le maʻisuka, o loʻo ia maua avanoa uma e maʻi ai. Ae peitai, e le o lona uiga o le pepe ua faʻaleagaina ma o le a oʻo mai le faʻamaʻi 100%. O le gaʻo o le faʻamaʻi e le masani ona maua mai i matua, ma afai e te siakiina le soifua maloloina o pepe mai le laʻitiiti, faʻamalosia le faʻaogaina o le tino ma tau ai faʻamaʻi vailaʻau saʻo, o le a le tupu le maʻisuka.
  • Vailaʻau faʻamaʻi. O faʻamaʻi o se faʻamaʻi pipisi o vailaʻau e mafua ai le suiga i le pancreas, e oʻo atu ai i le atinaʻe o le maʻisuka. Afai o se tamaititi e faigofie ona maua i le maʻisuka, ona maeʻa ai lea o faamai o le a siitia le avanoa e maua ai le maʻi e 25%. I se pepe soifua maloloina e leai sona togafitiga, pe a mavae faʻamaʻi luga, e leai se lamatiaga o le mauaina o le maʻisuka. E masani ona amata le faʻamaʻi pe a uma ia faʻafitauli:
    • lapisi
    • moa
    • hepatitis o le natura viral,
    • mamanu.
  • Taumafa le lelei. O le taumafaina ma le gaʻo o mea taua ia o le maʻisuka i totonu o se tamaitiiti e 2 tausaga ma luga atu. I lenei tulaga, faʻapipiʻi le maʻisuka ituaiga 2. Afai o le sili atu o le mamafa o le tino e sili atu nai lo le masani i le 50%, ma le ono ono maua mai le 65%, e ono maʻi le tamaititi.

Toe foʻi i le laulau o mea

Faailoga o togafitiga

O le maʻi e mafai ona masalomia o le faateleina o le fia inu i se tamaititi.

O faailo o le maʻisuka i tamaiti e faʻailoaina, o le a mafai e matua ona iloa le faʻamaʻi ma malamalama i mea o loʻo popole i ai a latou tama. O faailoga muamua o le maʻisuka i tamaiti e eseese e faʻatatau i le fomaʻi. O le maʻisuka faʻalagolago i le insulin e faʻaalia i uiga nei:

  • faateleina le 'ai
  • masani ona fia inu,
  • faʻaoga faifaipea,
  • paʻu o le mamafa e ui lava i meaʻai lelei.

O le gasegase o le maʻisuka ma le tino tutoatasi tutoatasi ua faʻaalia o ia lava e pei ona taua i lalo:

  • faʻaleagaina o le soifua manuia lautele - vaivaiga, moe, vaivai,
  • faʻanoanoa vaaia
  • le faʻavae i luga o le paʻu o le papa ma manuʻa e le faʻamalolo mo se taimi umi,
  • fiainu ma le gutu malolo
  • sasaina o le paʻu.

I se tamaitiiti ei lalo ifo o le tasi le tausaga le matua, e seasea tupu mai le faamai, ia iloa o mea nei o le a fesoasoani i le paʻuina o se mea sese:

  • o le tamaitiiti ua le fiafia, leai se moe, moe le lelei,
  • fale vaivai, manava manava,
  • afaina le diaperi i luga o le paʻu e le tumau umi,
  • faʻaleagaina faʻaleagaina,
  • urine ei ai se mea lamolemole ma le gaogao, e manaia le leaga.

I tamaiti o le tausaga muamua o le olaga, e mafai ona masalomia le maualuga o le suka toto i nisi o foliga.

O le maʻisuka-faʻalagolago ma tutoatasi ituaiga o le maʻisuka i tamaiti e aunoa ma togafitiga saʻo e taʻitaʻia ai taunuuga le saogalemu. E taua tele le filifilia o le maʻisuka i tamaiti i se taimi talafeagai, ae le o le faatali mo maʻi e alu ese na o ia ma ia faanatinati atu i le falemaʻi e vaai se fomaʻi. O le faʻamatalaga o se faʻafitauli i le taimi muamua e faʻaleleia ai le faʻataʻitaʻiga mo le lelei lelei ma le atinaʻe o le tamaititi.

Toe foʻi i le laulau o mea

O taunuuga

O aʻafiaga sili ona lamatia o le maʻisuka i tamaiti o loʻo faaleagaina i le cardiovascular system, kidneys, ma organs of vision.

Faatasi ai ma le le atoatoa o togafitiga ma le le amanaiaina o fautuaga a se fomai, e mafai e se tamaitiiti ona atiae:

  • hypoglycemic poʻo le hyperosmolar coma,
  • faafitauli i le va o le cerebral,
  • atiaʻe le le atoatoa
  • o le faʻavaeina o manua o gaʻo ma maʻi pipili i luga o le paʻu o vae ma vae,
  • toe le manuia.

Toe foʻi i le laulau o mea

Faʻamatalaga o le maʻisuka i tamaiti

Ina ia faia se suʻesuʻega, e tatau i le tamaititi ona i ai sana suʻega toto.

Ae e te leʻi amata togafitia le pepe, o loʻo maua se faʻamaʻi o le maʻisuka i tamaiti. Ua fuafuaina le maualuga o le toto maualuga, ma o suega talafeagai mo le maʻisuka ua tuʻuina atu foi. O le masani o le suka o le toto i totonu o se tagata soifua maloloina e le tatau ona sili atu i le 5.5 mmol, ma afai e silia le 7.5 mmol o faamatalaga a le tamaitiiti, o le mafuaaga lea e popole ai ma suega faaopoopo.

Ina ia maua se faʻamaoniga saʻo, o le a auina atu le pepe mo se suʻega toleniga o le kulukose. Mo lenei, o le toto na aveesea mai tamaʻitaʻi poʻo tama mai le tamatamailima, o le tulaga autu o le faʻataʻitaʻiga o le suʻega muamua lea e faia i luga o se manava gaogao. Ma le isi, e tatau ona e inu le kulukose i totonu o le vai, ma a maeʻa le 2 itula, e toe ave le toto e le suʻega suʻesuʻe. Afai i totonu o le 2 itula e le mafai e le tino ona gaosia le kulukose ma o faailoga i luga o le maualuga, e maua ai le maʻisuka. Ina ia aloese mai le mumū o le pancreas, e faia ai se suʻesuʻega ultrasound. Afai e manaʻomia, ole a suʻesuʻe e le fomaʻi isi totoga i totonu.

Toe foʻi i le laulau o mea

Ituaiga 1 maʻisuka

Talu ai ona o le maʻi suka i tamaiti e lua ituaiga o loʻo i ai a latou lava faʻamaoniga ma le auala, o lona uiga, o le togafitiga o le a ese. O le maʻisuka ituaiga 1 e togafitia i le fesuiaiga o togafitiga. Ona o le mea moni o le pancreas e le maua saʻo ai le hormone pe le faʻasaoina foi, e taua le faʻapipiʻi i taimi uma le aofaiga o le inisalini i le plasma. E taua le iloa o le inisalini e gaosia e le tino ma le taimi e faʻamaʻaina ai i meaʻai eseese, e ese le ese. E tatau ona mataituina lenei tulaga ina ia taofia ai le fia ai o le tama i le taimi o le tuputupu aʻe ma le atinaʻe.

O togafitiga o se fualaau mo le togafitiga o le inisalini.

Afai o le kulūkose e pa'ū lemu ma e le o saunia le fesoasoani muamua, e faʻapupula se coma hypoglycemic, o le taunuuga e le mafaamatalaina. O le mea lea, e le gata i le inisalini o inisalini, e taua le aʻoaʻoina o le tamaitiiti ma le aiga atoa e 'ai e le aunoa ma paleni, ae le o le fiaai. Mo le suia o togafitiga, o fualaau faasaina e pei o le Protofan ma le Actropid o loo faaaogaina lelei. O fualaau faasaina e faatauina atu i se foliga o se peni-seringe, ma e mafai e le tamaititi ona faʻaaoga.

I tulaga maualuluga, o le maʻisuka tamaititi e togafitia i le gaosiga o le pancreatic. Ae ui i lea, iinei o loʻo i ai ni faʻaaliga e tatau ona masani matua. Fuainumera faamaumauina o tagata gasegase i le gasegase o le gasegase vave vave ona gaʻo fatugaʻo, ma ua manatu lenei o le mea sili ona faigata pe a uma le taotoga.O le fua faatatau o le tino mo le polyuria e faateleina i le 2 taimi, peitaʻi, afai o le gaioiga e faia i uluaʻi laʻasaga o le maʻisuka, o avanoa o le alualu i luma manuia o le toe faʻaleleia.

Toe foʻi i le laulau o mea

Tusa 2 togafitiga togafitiga

Tusa 2 ole maʻi suka o le tamaititi e togafitia i se meaai faapitoa e puipuia ai le hormone mai le osooso vave i le tino. O iinei, e le manaomia le togafitiga o le inisalini, talu ai ona o le gland lava e maua mai ai le homone tuputupu aʻe. O le meaai e maua mai ai le faʻaaogaina mai le lisi autu o mea faʻataʻavalevaʻa faigofie - suamalie, sukalati, muffins. E taua foi le mataituina ma faaitiitia ai le tele o meaai gaʻo. Ina ia faia lenei mea, e aoga le pulea o le maualuga o le falaoa. O le falaoa ua faaalia ai le tele o oloa e aofia ai le 12 g o le carbohydrate.

Toe foʻi i le laulau o mea

Faʻamatalaga Toe Faʻafouina

E ui lava o le maʻisuka e le o se uiga pito sili ona lelei, o faʻamatalaga mo le tuputupu aʻe masani ma le atinaʻe e itiiti le lelei. Aua nei galo e le mafai ona toe faaleleia atoa mai le maʻisuka ituaiga 1. Ae afai e te taitaia se olaga ola maloloina, tausisia se meaai, mataʻituina le maualuga o le hormone tupu i le toto ma mulimuli i faatonuga uma a le fomaʻi, o le a tuputupu ae se tamaititi ma tuputupu aʻe e le sili atu le leaga nai lo o lana tupulaga. O taunuʻuga leaga e mafai ona maua i le na o le maʻisuka poo le togafitiga le lelei.

E faapefea ona aʻafia le suka i le toto?

Mo le soifuaga masani ma le ola lelei, e manaomia e le tino o le tagata se malosi faifai pea o le malosi. O le malosiaga o punaoa o meaʻai e gaosia i le gaosiolosi i aso taitasi.

A maeʻa taumafataga taʻitasi, ona ulu atu ai lea o gaʻo i totonu o le tino, lea e liua ai i le kulukose. I le isi itu, o le glucose e faʻafefiloi i totonu o sela, ma talepeina, faʻasaʻo le malosi. O le inisalini o le hormone, lea e gaosia i totonu o le pancreas, e maua ai le saʻolotoga o le kulukose i totonu o sela.

E tupu lenei mea i tagata soifua maloloina. I faʻamaʻi o le endocrine, o le fegalegaleaiga o le inisalini ma le faʻaaogāina o le masini eletise e faʻalavelaveina ma faʻafefeina ai le kulukose i totonu o sela. E mafai ona tupu lenei mea ona o le tui o le inisalini, pe a le maua e le tagata le gasegase lo latou gafatia i le homone ma o le tagata e atiina ae le maʻisuka ituaiga 2. Po o le pancreas ua faʻaumatia ma ua le toe lava le insulin, e pei ona tupu i le maʻisuka ituaiga 1.

I soo se tulaga, e aunoa ma le ulu atu i sela, o le kulukose e amata ona faaputuputu i le toto, lea e mafua ai le ogaoga o faafitauli ma osofaiga o le hyperglycemia. O le mea lea, faʻatasi ai ma soʻo se ituaiga o maʻisuka, e matua taua tele le 'ai lelei ma' ai i meaʻai e mafai ona faʻaititia le faʻaopoopoga o le suka i le toto.

Glycemic norms

Ina ia mafai ona fetuʻunaʻi lau mea taumafa ma fuafua po o le a le tele o mea taumafa e maua ai gaʻo pe mafai ona e 'ai, ia siakiina e le aunoa le maualuga o le kulukose i le toto. Mo fuataga i aso taitasi o le maualuga o le glycemia, e faigofie tele glucometers - mea faʻatautaia e mafai ai e oe vave ona maua le aofaʻi o suka i totonu o le toto i le fale.

I falemaʻi, o suʻega kullukose e faia e ala i le suʻe toto mai le vein i le tulilima poʻo le tamatamailima. O sea suʻesuʻega e tatau ona faia i luga o se manava gaogao, ae mo faamoemoega faʻamalositino, e lua suʻesuʻega e masani ona faia, pe a uma le 8 itula o le anapogi ma le itula talu ona 'ai.

Ole fua faʻatagaina o fuainumera e eseese e faalagolago ile tausaga:

  • tamaiti ei lalo o le 15 tausaga - mai le 2.3 i le 5.7 mmol / l,
  • tagata matutua mai le 15 i le 60 tausaga - mai le 5.7 i le 6 mmol / l,
  • ina ua mavae le 60 tausaga, mai le 4.5 i le 6.7 mmol / l.

Afai e maualuga le kulukose, e faaopoopo i fautuaga faafomaʻi, e manaʻomia ona sui lau meaʻai ma faʻaleleia le taumafa o meaʻai e maualalo ai le suka.

Faanatinatiina oloa

O gaʻo gaʻo e ulu atu i le tino e ala i meaʻai e eseese i la latou vaeluaga.O nisi o gaʻo, o le mea e taʻua o le anapogi, tuʻimusu ma liliu atu i le suka sili atu vave.

O mea taumafa o loʻo i ai ia ituaiga o vailaʻau faʻataʻitaʻi ua manatu e maualuga le GI (glycemic index). Afai e te 'aina sea ituaiga ipu, o le kulukose i totonu o le toto e faʻateleina.

O mea faʻapitoa e aofia ai i latou o loʻo i ai le GI e sili atu ma le 50: pasta, suti, falaoamata, ava malosi, meaai gaʻo, sukalati, fua suamalie. O na mea lelei e tatau ona lafoai atoa.

Citrus fualaau aina suamalie, falaoa suamalie, falala mama, kiwi ma apu e mafai ona faatagaina mai lea taimi i lea taimi ma laiti. I nei oloa, o le averesi GI e le sili atu ma le 50, o lea e le tatau ai ona lafoaia atoa ia ipu.

Faamamafa o meaʻai e sili ona lelei ona faia i meaʻai e mauoa i gaʻo vailaʻau faʻamalosi e faʻamalolo ma faʻamalolo le kulūkose mo se taimi umi. O nei mea e maualalo ile GI, e le silia ma le 40. E aofia ai strawberries, kapisi, pi, kukama, pi, zucini, meaʻai susu, iʻa ma aano o manufasi, falala ma le laisa enaena. O nei oloa, lea e mafai ai ona vave faʻaititia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le lisi autū o tagata maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona faʻaopoopo.

Lisi o oloa faʻatasi ma GI eseese:

Cereals, oloa susu, falaoamata

Meainu ma isi oloa

pineapple65falaoamata falaoamata falaoamata70peanesi25 apricot25fuamoa paʻepaʻe50eggplant caviar45 se moli40feta—siamu75 sima70Bagel105vai mamago mama45 faʻi65pata pata90susu mūmū mū45 lingonberry27paluga faʻatasi ma le siʻi kuka63suauu75 broccoli15paluga ma pateta65pepa20 pupu vine20hamburger105faga mūmū fafusi55 siaki25fagu85sinapi38 vine45fusi falai95moa masima15 vine25falala tao i luga o le vai53gin ma tonic— rimoni30fuamoa fuamoa55sua mama35 pi35fualaau suamalie55vine70 meloni55yogurt natura 1.5%30squash caviar70 blackberry20fuluʻi zucchini70sugar free koko45 vao vao20e maualalo-gaʻo kefir28caramel85 lanu meamata45fuga saito80pateta pateta90 mati30pasta top grade83kvass35 kapisi fou15malosi pasta55ketchup20 tafe le kapeti20suauu atoa40fiber35 sauerkraut20semolina porridge i le susu68salu ua kuka35 kuka pateta60susu masani35fualaau aina65 palu falai98susu susu30pulu— palu pateta90soya susu35puaa puaa55 Kiwi55susu susu85iʻa55 strawberries35margarine53fuga laau45 vine43aisa kulimi73kofe masani50 popo40muesli85meaʻai lauti40 gogoberry45oatmeal i luga o le vai60mago apricots35 sana sana75oatmeal i le susu65ava malosi35 aniani15oatmeal45mayonnaise65 lelo20lala50marmalade35 lemoni25Omelet50uliuli olive20 tangerines45faʻaupuga65alimoni27 fugalaau35Barley patridge i luga o le vai25meli95 mango50pipi85sami kale25 kāloti35keke, keke, kuki105lanumeamata lanumeamata20 sea ​​buckthorn35fried pie ma jam90olive suauu— kukama23palu falaoa ma fuamoa ma le sipisi90pia115 pepa suamalie15sisi pisa65popukoni83 peach35millet porridge i luga o le vai75fuālaʻau manogi— pasili7alaisa arala i luga o le vai70vela vela7 tamato15laisa arala i le susu80puaa gaʻo— radis17le araisa e leʻi faʻasalaina60suka73 fualaau faisua60kulimi 10%35pikiapu fatu23 letusisi laulaʻau12pata55sunflower fatu10 pipi tao65kirimigi tioata 20%55moli moli43 paʻu25soʻo falaoamata17fualaau suamalie48 lanu uliuli20suauu75vine vine50 mūmū mū33sisi kulimi55suamati20 uʻu tao tao80tofu cheese17apu opu43 meaʻai17feta55soya soya pi pipi45kusi falaoa75saisi30 le malamalama52malosi kulimi—pistachios20 pele faapelepele30kusi cheese 9%32palatini20 fulafula falai40gaʻo gaʻo e leai sona gaʻo32lau vine mamago43 kuka kuka kuka20curd mass50susu sukalati75 lanu45halva75o sukalati pouliuli25 kaluka32Borodino falaoa43sukalati75 paʻu23falaoa saito135fautuaga i falaoa pita75 suauu kuka28falaoa o le falaoa-keke70 meaʻai13falaoa atoa o le falaoa43 apu32vevela vevela95

Taiala o taumafataga

O mataupu faavae o taumafa talafeagai, e mafai ai ona e faʻaititia le faʻaʻailoga ma puipuia ai le maualuga o le maualuga o le kulukose o le toto, e tatau ona mataituina e tagata maʻisuka o soo se ituaiga i le olaga atoa:

  1. Fafaga soo, ae itiiti. Vaevae meaʻai uma i le kalori i ni nai taumafataga, e manaʻomia ia latou le itiiti ifo i le 5. O taimi malolo i le va o taumafataga, faapea foi ma le tautua ia i latou lava, e tatau ona laiti.
  2. Lagolago i le tulafono - sili atu mea taumafa e maualalo le GI ma faʻaaogaina ni ipu e iai se faasinoala maualuga. O oloa e iai se faailo o le 40 i le 50 e mafai ona faʻau faalua i le vaiaso.
  3. Tuʻu i ai mea e manaʻo i ai, sola poʻo meaʻai mata (fualaau faisua, otaota ma fua). O nisi taimi e mafai ona e tao, ae faʻasaina le suauʻu.
  4. Mo le taoina, faʻaaoga le rai poʻo le falaoamata o falaoamata ma mea suamalie.
  5. Aloese mai le matelaina, ae aua foʻi nei e teu. O le meaai mulimuli e tatau ona 2-3 itula aʻo lei momoe.
  6. I aso uma, inu le 1.5-2 lita o vai mama.
  7. Fua le kulukose toto aʻo leʻi 'ai ma tasi le itula talu ona' ai. Faamaumauga o faamaumauga i se api.

Taʻitaʻi se olaga malosi, tusa lava po o le a le matua. O faamalositino, savali, yoga poʻo le aau e tatau ona faia i aso uma.

E faʻapefea ona 'ai ma le maʻisuka ituaiga 1?

O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻamalosia e faʻamautu lelei le iniseti o le inisalini. I le maʻisuka ituaiga 1, e paʻu le pancreas ma taofi le gaosia o le hormone.

O le tui o le injection e faalagolago i le maualuga o le suka i totonu o le toto ma le tele o meaʻai gaʻo faʻataʻavaleina. Ina ia saʻo le fuafuaina, e tatau ona e tausia se faamaumauga o meaʻai gaʻo ma 'ai ma kulukose i luma ma pe a maeʻa taumafa. O le itiiti ifo o le gaʻo gaʻo e ulu atu i le tino, o le faʻaitiitia o le fua o le homone.

Lisi o oloa faasaina:

  • ulaula, kukaina ma sili atu le suamalie ipu,
  • pasta ma sausage,
  • mufui, falaoa o le saito, suka ma suamalie suamalie,
  • gaʻo gaʻo ma aano o manufasi,
  • fualaau faisua ma fua suamalie,
  • gaʻo gaʻo, kofe ma suauu.

O mea nei e tatau ona i luga o le laulau:

  • susu susu ma susu susu gaosiga,
  • falaoa atoa o le falaoa, e le silia ma le lua fasi pepa i le aso,
  • fou, kuka ma fufuluina fuālaʻau mata, o afu ma peʻa le faʻasalaina, apu,
  • faiʻai e maualalo le gaʻo, susu o le susu ma le aano o manu,
  • buckwheat, oatmeal ma lanu enaena,
  • fualaau aina ma fualaau suamalie e aunoa ma se suamalie faaopoopo.

O le tausisia o se taumafataga o le a fesoasoani e pulea le faamaʻi ma tausia le soifua maloloina lelei.

Taumafa mo le maʻisuka ituaiga 2

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e le o faʻamaonia mai le inisalini. O le hormone e tupuga mai i le tino, ae le mafai ona aʻafia ai siama, ma faigofie atili ai ona faʻaogaina le kulūkose. O ia ituaiga o gasegase ua fautuaina e faaaoga fualaau faasaina e maualalo ai le suka ma faateleina ai le lagona o sela i le inisalini.

Tuuina atu o le afaina o le endocrine e masani lava ona tupu ona o le tele o meaʻai, e taua tele mo le maʻisuka ituaiga 2 ina ia leiloa le mamafa ma tausisia o latou kulūkose e ala i taumafa. I lenei tulaga, o mea taumafa meaai e tatau ona faapaleni ae le maualuga le kalori, ae o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e le tatau ona i ai i se meaʻai fiaai.

Latou te manaʻomia le vavaeeseina o meaʻai ma le maualuga o le faʻasologa o igoa, o lona uiga o le lafoaia o ipu suamalie suamalie ma saula, sugar and butter baking, ma tuʻuina atu le fiafia i fualaau faisua fou ma fufulu suamalie, mauoa i fila, meaʻai susu, gaʻo ma iʻa. O se mea taua i le togafitiga e masani ona fai i le tino ma le teenaina o masaniga leaga.

O le a le mea e fai e faʻaitiitia ai le suka o le toto

Faʻasaʻoina o le kulūkose maualuga e tatau ona faʻataunuʻuina e se tagata poto faapitoa i le kulumacologist. O le togafitiga a le tagata lava ia e matua le taliaina ma e mafai ona mafua ai le afaina i le soifua maloloina.

O togafitiga e faʻatau taʻitasi, e faʻatatau i le mafuaʻaga o le siʻitia poʻo le faʻaitiitia o le suka o le toto.

I le maʻisuka ituaiga 1, o se meaai faapitoa e filifilia, o le inisalini o loʻo iai, faʻapea foi ma le faia o gaioiga faaletino.

Faitau i luga: Faʻafefea ona faʻaitiitia vave le malosi o le toto i le fale i le aso e tasi

Tuuina atu lou soifua maloloina i tagata tomai faapitoa! Fai se taimi atofaina ma le fomaʻi sili i lau 'aʻai i le taimi nei!

O se fomaʻi lelei o se tagata tomai faʻapitoa e, e faʻavae i luga o au faʻaʻailoga, o le a faia le faʻamaonia saʻo ma faʻatonu togafitiga lelei. I luga o le matou faʻailoga e mafai ona e filifilia se fomaʻi mai falemaʻi sili ona lelei i Moscou, St. Petersburg, Kazan ma isi aai o Rusia ma maua se faʻaitiitiga e oo atu i le 65% mo tofiga.

Saini i le fomaʻi i le taimi nei!

Totogi Glucose Faaitiitia

O fafine maʻitaga e masani ona suʻeina le toto mo le kulukose i le taimi atoa. O lenei suʻesuʻega o se mea e puipuia ai le maʻisuka i fafine maʻitaga.

I le taimi lea, o suiga o le hormonal e tupu i le tino o le tina i le lumanaʻi ma le faʻatupulaia o le gaosiga o le gaosiga o le gaosiga, o se taunuuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O le faʻatagaina o le sao o le suka i tina maʻitaga e le silia le 5.7 mmol / l. Sugar maualuga i luga atu o le 7 mmol / L o loʻo faʻaalia ai le ono mafai ona maua i le maʻisuka.

E masani ona tuʻuina atu i ai faʻamaoniga nei:

  • susu ma le fia inu tele,
  • faafitauli faʻaaliga
  • vaivaiga ma le moe,
  • faʻapitoa ma masani ai urination,
  • vevela paʻu.

O ia faailoga, faatasi ai ma le maualuga o le maualuga o le suka, e manaomia ai le tofiaina o togafitiga talafeagai e puipuia ai faafitauli.

O le togafitiga autu mo le maʻisuka faʻamamaina o le mulimuli i se meaai.

O ia fautuaga e masani lava ona tuuina mai:

  • le vavaeese mai le taumafataga o laʻau suamalie, suka mama ma fua suamalie,
  • faatapulaaina pateta ma le maso o fualaau faisua,
  • 'aloʻese muffins ma ipu o loʻo aofia ai le tele o gaʻo, masima ma mea manogi,
  • e le faʻatagaina se faʻaitiitiga tele i totonu o le kalori mea o loʻo iai i ipu, ae le o le faʻafefe,
  • inu vai sili atu mama ma teasal teas,
  • popole ma le toʻa atili
  • faateleina le gaioiga faaletino - vaevae taimi mo savali, aau, faʻalavelave i le taeao,
  • siaki i taimi uma le toto i se glucometer.

O le tele o taimi, o mea taumafa ma faamalositino e mafai ai ona e tumau le suka i se tulaga talafeagai, e aunoa ma le faʻaaogaina o fualaau ma inisua. A maeʻa le fanau mai, o le kulūkose e masani lava ona toe foi i le masani, ae tupu ai o le maʻisuka faʻamaʻi e avea ma maʻisuka masani ma manaʻomia ai togafitiga o le olaga atoa.

Ata vitio e uiga i le maʻisuka faʻamaʻi i fafine maʻitaga:

Suauu toto i tamaiti

E matua itiiti lava le maua o tamaiti i le maʻisuka nai lo tagata matutua. Ae ui i lea, e tatau ona siakiina siaki pe o le suka toto e masani mo tamaiti.

O le vave faʻalauteleina o le maʻisuka o se tasi lea o foliga o le tamaitiiti. O le anapogi o le toto e mafai ona iloa ai le hyperglycemia i le amataga o le maʻisuka ma puipuia le alualu i luma o le maʻi.

Aisea e foai ai le toto mo le suka

O le manaʻoga e pulea le kulukose e mafua mai i le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka. I tamaiti, o le maʻisuka e mafai ona tupu i se fomaʻi umi mo se taimi umi, ma faʻaalia i taimi o le tuputupu ae tele ma ao faagasolo taimi o le soifuaga.

Taulaʻi totoa i meaʻai a le tamaititi, o le faiga faʻaletino e tatau ona tuʻuina atu i vaitau o loʻo tuputupu ae ai le tamaititi. I le taimi lea, o loʻo i ai se faʻalauteleina o le gaosia o le hormone o le tuputupu ae, lea e mafua ai le faateleina o le kulukose.

O le osofaʻiga o le tuputupu ae sili ona lauiloa o loʻo matauina i le 4 tausaga, 7 ma le 11 tausaga. O le faateleina o le mamafa o le tino o le a mafua ai le gasegase e faateleina le gaosiga o le inisalini e fetaui ma manaoga o le kulukose i sene.

Vaega o le maʻisuka i tamaiti

I tamaiti i le 90% o mataupu e sili atu i le masani, o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e maua i le suʻega toto.O le faamaʻi e mafua ona o le le lava o le gaosiga o le inisalini i le tino.

Talu ai nei, o le tele ma le tele o tupulaga talavou ua maua i le maʻisuka e le o le insulin-totoga 2, o le atinaʻeina o loʻo faʻaleleia e le tele o meaʻai ma le leai o se gaioiga. I le maʻisuka 2, e maua ai le inisalini, ae i se aofaiga e le lava e mautinoa ai le tuʻuina atu o le kulukose i sene uma o le tino.

Le natura leaga o le maʻisuka 2 i se auala asymptomatic i se taimi vave. O le maʻisuka 2 e iloagofie i tamaiti i le tele o le 10 tausaga.

O loʻo faʻaalia i se tuufaatasiga ma le oona, toto maualuga, o le maualuga o le toto o se faailoga o le mumū, o le maualuga o le C-reactive protein.

Faʻavae i luga o taunuʻuga o le auʻiliʻiliga, o se faaiuga e faʻataʻatia e uiga i le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka ma o faʻataʻitaʻiga faaopoopo ua faʻamaonia pe a talafeagai.

O le taimi muamua e faʻataʻitaʻiina ai se pepe fou mo le suka i le maeʻa ai o le fanau mai. Afai e le sili atu le auiliiliga i le masani, ma o le mamafa o le tamaititi e itiiti ifo i le 4.1 kilokalama, ona toe suʻesuʻeina lea o le kulukose pe a uma le tausaga.

Mulimuli ane, i tamaiti e maua le maualuga o le suka ma i le leai o se faʻasologa o le maʻisuka, o le suʻega suʻe e faʻatulagaina i le 3 tausaga.

Faatasi ai ma se pepe fou faatoa fuaina le 4.1 kilokalama, ua faateleina le lamatia o le maʻisuka, ma e mafai e le fomaʻi ona fautuaina ni suʻesuʻega faaopoopo mo le gaosiga o le kulukose.

Faʻafefea ona sauniuni mo auʻiliʻiliga

O le toto toto mo le auʻiliʻili e maua mai se vein poʻo mai se tamatamailima i luga o se manava gaogao i le taeao. E le tatau ona 'ai le tama i le 8 itula aʻo leʻi suʻeina.

E le tatau ona fufulu ona nifo pe inu lauti ae le i faia le suʻega. Faʻatagaina na o le faʻaaogaina o se vaega itiiti o vai mama.

E le mafai ona e faʻaaogaina le kuki, ia popole pe faʻamalosi e alu aʻo lei faia le suʻesuʻega.

Lapataiga faʻapena e talafeagai e maua ai se suʻega auʻiliʻili suʻesuʻega.

Suga sugar

O fua o le anapogi o le suka e itiiti le faalagolago i le matua ma le itupa o le tamaititi. Glucose o le malosiaga malosi tele mo le faiʻai, ma o lenei okeni e tuputupu ae malosi i le taimi o le tamaitiiti.

i le toto toto, e amata mai i le suʻega o le suʻega mai le tamaitiiti e tasi tausaga le matua i le pepe e 5-6 tausaga le matua, toetoe lava ogatasi ma le matua 3.3-5.5 mmol / l.

O nisi o eseesega i fua masani i totonu o faleʻaʻesuʻe eseese e ono mafua ona o le ituaiga o suʻega faataitai na faʻaaogaina. O fuainumera numera o le masani e ono fesuisuiaʻi e fuafua i le toto atoa, plasma, serum toto na faʻaaogaina mo le auiliiliga.

I luga o le itulau "Norm of glucose from veins" e mafai ona e faitau i se tusiga e uiga i nei eseesega i taunuuga o auiliiliga.

Lisi o tulafono mo le anapogi o tausaga o le suka i le toto atoa i totonu o tamaiti

TausagaValues, mmol / L
faʻataʻitaʻi toto toto2,4 – 5,3
pepe pepe1.2 – 3,3
pepe fou2.2 – 3.3
1 masina2.7 i le 4.4
mai le masina e oʻo atu i le 1 g.2,6 – 4,7
mai le 1 le tausaga i le 6 tausagamai le 3.0 - 5.1
mai le 6 i le 18 tausagamai le 3.3 - 5.5
tagata matutuamai le 3.3 i le 5.5

Afai o le faʻataʻitaʻiga e sili atu i le masani, e oʻo atu i le 5.6 - 6.9 mmol / l, o loʻo taʻu mai ai le vaʻaia. A oʻo i le sili atu i le 7 mmol / l le fua o le anapogi, e fautuaina le maʻisuka.

I tulaga uma e lua, o suʻesuʻega faʻaopoopo ua faʻamaonia, pe a maeʻa ona faʻamaonia pe faʻamaonia le maʻisuka.

A oʻo i le 6-7 tausaga le matua o le toto toto o le 6.1 mmol / l, lea e maualuga atu nai lo masani i luga o se manava gaogao, ona faatonuina lea ole suega lona lua. O le faʻalavelave faʻafuaseʻi masani e mafai ona mafua mai i sauniuniga le talafeagai mo auiliiliga, vailaau poʻo faʻamaʻi pipisi.

I luga aʻe o le masani, o le suka i totonu o se suʻega toto i tamaiti ei lalo ifo o le 5 tausaga le matua e mafai ona afua mai i siama faʻamaʻi. O lenei mea mataʻutia ua faamatalaina e le mea moni e faʻapea, i le i ai o parasite, e mafai ona sui le metabolism i le tino.

Afai o se tamaititi 3 tausaga le matua i totonu o le manava o le suʻe toto toto mo le suka e maua e sili atu i le masani, ma o faʻamaoniga e sili atu i le 5.6 mmol / l, ona manaʻomia lea o suʻega:

  • luga o le hemoglobin glycated,
  • le i ai o parasite i le tino.

I tamaiti e 10 i le 11 tausaga le matua, e sili atu i le suka o le toto o loʻo faʻaalia i le laulau atonu o lona uiga o le atinaʻe o le maʻisuka 2.O le mea moni, e le mafai ona vave iloa se faʻamaʻi e faʻaaoga ai na o se suʻesuʻega i luga o se manava gaogao.

E taua le faʻamautuina o le suka i le suʻega o le toto mo le faapaleni o le kulukose, pe a le sili atu nai lo le masani, aʻo leʻi faʻamaonia togafitiga poʻo le maʻisuka i totonu o se tamaititi.

Iloiloga i le pepe

E matua faigata lava ona pasia se auiliiliga i se manava gaogao mo se pepe. Aua e te 'ai mo le 8 itula aua e le mafai ona fai se mimiti.

I lenei tulaga, e le faia le auiliiliga i luga o se manava leai. O le toto e siakiina 2 itula pe a uma le taumafataga.

A oʻo i tamaiti ei lalo ifo o le 1 tausaga le matua, o le toto toto i se suʻesuʻega e le sili atu ma le 2 iunite maualuga nai lo le masani, ona le tatau ai lea i matua ona popole.

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le pepe e 6.1 mmol / L pe sili atu pe'ā uma ona 'ai, e le o lona uiga o le maʻi.

Ae 6.1 mmol / L, e maua mai i se tamaitiiti i luga o se manava gaogao ma sauniuniga tatau mo le auiliiliga, faʻaalia le hyperglycemia ma le matautia o le maʻisuka.

Latou te iloa le maʻisuka i pepe pe afai o le taunuuga o le auiliiliga ile 2 itula talu ona 'ai e silia ma le 11.1 mmol / L.

Ina ia faʻamaonia le maʻisuka, e tuʻuina atu i le tamaititi se suʻega o le hemoglobin glyc. O lenei suʻega e le manaʻomia ai muamua le anapogi mo le 8 itula, ae manaʻomia le toto vevela mo le suʻega.

Pe a suʻesuʻeina le maʻisuka, faʻatasi ai ma le fuafuaina o le maualuga o le kulūkose, o le a faia se suʻega mo le faʻaogaina o le C-reactor protein.

Mafuaaga o le Siʻitia o le Glucose

E mafai ona faʻaleleia iuga o suʻega pe a oʻo i le afiafi o le suʻega na togafitia ai le tamaititi:

  • vailaʻau
  • togafitiga
  • vasoconstrictor agents
  • corticosteroids
  • non-steroidal anti-inflammatory drugs.

O le faʻateleina o le faʻateleina o le suʻega o le suʻega o loʻo maitauina i mataupu o loʻo maʻi ai le tamaititi i le SARS poʻo se faʻamaʻi pipisi.

O aʻafiaga e le maua i le maʻisuka o le maualuga o le suka e aofia ai faʻamaʻi pipisi e aafia ai le paʻu. E aofia ai faʻamaʻi e pei o le misela, chickenpox, hepatitis, ma mumps.

O le faasiliga o le suka e mafua mai i le faaitiitia o le inisalini gaosia i totonu o le tino. O se taunuuga maualuga o le auiliiliga o nisi taimi e mafua mai i se suiga i le tulaga o le hormonal, faateleina le gaosiga o le horrenone adrenocorticotropic.

O le faʻaaogaina o le inisalini e faʻaititia i faʻamaʻi:

Mafuaʻaga mo le maualuga o le suka

O le suka maualalo e le fesootaʻi ma le faʻavaeina o le maʻisuka. O lalo ifo o le maualuga o le kulukose e mafai ona taʻu mai ai faʻafitauli nei:

  • faamai pipisi o le vaega o meaʻai,
  • le lelei, fiaai,
  • le lava le aoga o le suavai
  • faiʻai manuʻa
  • arsenic oona, chloroform,
  • sarcoidosis
  • o le atinaʻeina o insulinoma - o le tumutumu o le gaioiga faʻamalosi o loʻo tupu mai ai le inisalini.

E ono mafai ona iai ni suiga i le suka o le toto e ala i faʻaalia mai fafo o le hyperglycemia poʻo le hypoglycemia, le amio a le tamaititi. Ina ia puipuia ni faʻalavelave faʻafuaseʻi mai le liliu atu i le maʻisuka, e manaʻomia e matua ona iloa faailoga o le hyperglycemia.

Faailoga o le atiaʻe o le maʻisuka lateni o:

  1. Manaomia, aemaise lava pe afai e faʻaalia i le ao atoa ma le po
  2. Le tele ma le faifai pea o le gaioiga
  3. Faateleina le urination i le po, e le mafua ona o se faʻamaʻi pipisi o le tino o meaʻai
  4. Matela le maʻi i luga o alafau, auvae, muaulu, eyelids
  5. Faateleina le manaʻo
  6. Faailoga o le faʻamalolo, faʻaalia i le paʻu paʻu, paʻu mucous membranes
  7. O le mamafa o le mamafa o le 5 - 10 kilokalama ma meaai masani
  8. Faateleina le vevesi
  9. Loto gatete
  10. Tulu malie

O soa masani o le maualuga o le kulukose i tamaiti o ni meaola pustular ma fulafula o le tino, paʻu o le paʻu, mea leaga faʻalelei, ma le gaʻo.

Paʻu paʻu o le paʻu, o foliga vaaia o le paʻu, faʻamaʻi o le mucous membranes o le vavagana o waha, o totoga faʻapitoa o fafo o se mea e asiasi ai i se endocrinologist.

Afai i tamaiti 7 - 8 tausaga o faʻataʻitaʻiga o faʻataʻitaʻiga pe a iloa le anapogi o le toto toto maualuga e maualuga atu nai lo le masani, o lea e le o se mafuaaga lea o le popole.O le faʻamaoniga e mafai ona sili atu ona maualuga ona o le sese o le mita lava ia, o meaʻai e 'ai ma inu i le aso na muamua atu.

O le sao o le mita e ono maualuga ma oʻo atu i le 20%. O lenei masini e naʻo le puleaina o le faʻaogaina o suiga i faʻamatalaga i tagata taʻitoʻatasi ua i ai se faʻamautuga ua maeʻa.

E le tatau ona e siakiina e le aunoa i se glucometer le tele o le suka o se tamaititi i totonu o lona toto, e pei o fua masani, e tatau ona faia se suʻesuʻega, togafitiga ua faatonuina. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e asiasi i se endocrinologist ma faia se suʻega i se fomaʻi.

Faʻamataʻu faʻamaʻi, o le uluaʻi faʻaaliga o le maʻisuka atonu o se maʻi maʻisuka mafua mai i maualuga maualuga o kulukose. O se tulaga e atiae ai le maualuga o le kulukose e sili atu i le 19.5 mmol / L.

Faailoga o se maʻi o le maʻisuka lata mai e mafua mai i le hyperglycemia o:

  1. I le uluaʻi laasaga o le faʻafefe, leisa, galala, faʻaoga masani, foliga mai o le manogi o le acetone mai le tino
  2. I le laasaga o le le lelei o le malamalama, pa'ū i le toto toto, le lava o le urination, vai vaivai, manava manava
  3. I le tulaga ogaoga o le le lava o le malamalama ma le urination, o le foliga mai o le edema, le gaioiga o le fatu

Faailoga o le Glucose Maualalo

O le kulukose i lalo o le masani i totonu o le toto o loʻo faʻaalia i faʻamaoniga i tamaiti:

  • vavao
  • popolega
  • lagona o se malosi o le "manu" matelaina,
  • o le foliga mai o le tendon e mafaufau, pe a fai, mo se faataitaiga, i le tali atu i se tendon Achilles, o le vae e amata ona fai konekarate i le rhythmically.

I pepe laiti, o faailoilo o le fesuiaiga o le kulukose mai le masani e mafai ona fagua vave, se tagi.

O nisi o faailoga o le hyperglycemia ma le hypoglycemia e talitutusa. E aofia ai vaega o le gatete, salu.

Faailoga masani o se eseesega taua o le kulukose i totonu o le toto mai masani e aofia ai le leiloa o le mafaufau. Ae i le maualuga maualuga o suka, e muamua atu i le le puipuia, ma le faaitiitia o le suka - o se fiafia malosi.

Fofo faʻapitoa

E mafai ona faʻaititia le maualuga o le suka e faʻaaoga ai decoctions o vailaʻau faʻamaʻi ma isi vailaʻau faʻaleaganuʻu.

E mafai ona aoga lenei mea i le vave amataina o le faʻamaʻi poʻo le faʻatasi ai ma faʻamaʻiga ua fautuaina e lau fomaʻi:

  1. O se auala sili e faʻaitiitia ai le mamafa ma le puleaina o le sugar sugar o se faʻafefiloi o le teu ma lefir. I le po, e sasaa i totonu o se ipu tioata le sipuni o le anufe mataʻu ma i le taeao ua inu le tino atoa. E tatau ona saunia sea ituaiga o paluga mo le itiiti ifo i le 5 aso.
  2. E mafai ona e faʻaaoga le lemon zest. O le a manaʻomia ona aveese mai le 6 lapopoa lapisi ma faaopoopo i le pulupulu mai le 350 g o cloves ma le tutusa o le pakasa paisa. O nei paluga uma e tuʻuina i totonu o le pusaaisa mo le 14 aso, ona 'ai lea i le afa itula ao leʻi faia le taeao,' aiga o le aoauli ma le 'aiga o le afiafi mo le 1pp.
  3. Lauiloa mo ona mea e maua ai le suka, masani masani. O laʻau na aoina i le tautotogo e sasaa mai i le vai mo le 30 minute, ona faaopoopo lea i le salati o greens ma le kuka. E mafai ona e faʻatumu le paluga o le vailaʻau ma le kulimi kulimi e maualalo le manogi poo le suauu olive.
  4. O laʻau o fualaau 'aina e talafeagai lelei mo nei faʻamoemoega. E mafai ona faʻamago pe faʻaaogaina fou, kuka i le vai inu ma pe a maeʻa le 15 minute o le faʻafefete, inu i le aso atoa i le lauti. O lea ituaiga vaiinu o le a le gata ina faʻaititia ai se maualuga maualuga, ae e fesoasoani foʻi e faʻaumatia ai le edema ma le oneone i fatugaʻo.
  5. O togavao vao e tutusa o latou meatotino. O ona laʻau e vaelua pei o strawberries ma o le meainu e faʻamafanafanaina i le aso atoa.
  6. O se faaputuga e faia i le tutusa vaega o launi pi, laʻau laʻau, laʻau o le sana ma le atetail. O mea uma e nutimomoia ma fefiloi. Uʻu le paluga i se ipu vai inu ma tuʻu mo le itiiti ifo ma le 3 itula. Inu le tasi vaetolu o se tioata o le afu i le taeao, aoauli ma le afiafi.

O nei suʻega uma e aoga tele ma e mafai ona faʻatonutonuina le maualuga o le glycemia, ae o togafitiga i fale e tatau ona faʻafetaui togafitiga ma fualaau oona, ae le o le suia atoa.E taua tele lenei mea mo tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 1, pe a le misia ia injections inisalini.

Ni nai auala e faʻaititia ai lau kulūkose:

I le maʻisuka ituaiga 2, o le faamamafa autu i togafitiga e faatatau lea i mea taumafa paleni ma fualaʻau o le suka, ma togafitiga faafomaʻi ma mea faʻafefiloi e mafai ona avea ma se fesoasoani lagolago ma lagolagosua.

O faʻamaʻi o le endocrin system e matua suia ai le masani o le olaga. O le mea autu o nei maʻi o se faʻalavelave taua i le tino atoa. O le mea pito sili ona faigata o le toe fetuutuunaiga o polokalama uma i le vaitaimi o le soifuaga. Mo lenei mafuaʻaga, o le maʻisuka a le tamaititi ua manatu o se tasi lea o filifiliga sili ona ogaoga mo le maʻisuka.

Faailoga o le maʻisuka i tupulaga talavou

I le tele o tulaga, o le maʻisuka i le tupulaga talavou ua iloa i se tulaga ua leva ona tupu, pe a maeʻa atoa le puipuiga a le tino. O le taunuuga o le faatuutuu e matua faanoanoa: o le maʻi e maua se auala labile, ma e faigata lava ona totogi. Pau lava le auala e aloese ai mai ia faafitauli o le mataʻituina lelei o lou soifua maloloina, e masani ona e faia suʻega faafomaʻi, ma aua le matamuli e talanoa ma ou matua e uiga i faafitauli ma lou tino.

O faʻamaoniga muamua o le maʻi na faʻaali umi lava ao lei oʻo mai se ata moni. O luga ia i latou e tatau ona e gauai totoʻa i ai ina ia mafai ai ona maua fautuaga talafeagai mai le finocrinologist.

  • O le fiainu lava. E fia inu le tamaititi i le po.
  • O osofaiga o le fiaaai, sosoo ai ma le le mautonu atoatoa mo meaai.
  • O taimi masani e alu ai falemaʻi e tatau ona mataala masani i falemaʻi i le po.
  • Lē vaivai, faʻalavelave, faʻaitiitia le aoga, moe.
  • Faʻafeiloaʻi Mood.
  • Paʻu o le mamafa o le mamafa, o le matua oona

Ole taulaiga faapitoa e tatau ona totogiina i tamaiti o loʻo lamatia mo faʻafitauli faʻapitoa. Mo i latou, o suʻega o le suʻe toto i tausaga taʻitasi e tatau ona faʻamaonia, ma afai ei ai ni faʻalavelave faʻafefe, vave togafitiga faafomaʻi.

  • Tupulaga mai se aiga ei ai tamaiti e maua i le maʻisuka.
  • Tamaiti o loʻo iai ni faʻafitauli mamafa mo pathoces endocrin.
  • Tamaiti na fananau mai ma le mamafa o le sili atu i le 4.5 kilokalama poo o latou tina na aafia i le maʻisuka maʻi.
  • E masani lava o tamaiti aʻoga mamaʻi.
  • Tamaiti aoga sinia ma le tele o meaʻai.
  • Tamaiti oe na maua i le maʻisuka ituaiga o le gasegase ole fanau mai i le pepe.

Taulimaina o le maʻisuka talavou

E masani ona maʻi mo le taimi muamua i le 11-12 tausaga. E amata ona maʻi tamaiti i nai tausaga muamua (o le matua o le 10 tausaga), e maʻi tamaiti i le 13-14 tausaga. O le maʻi lava ia i alii, e masani lava, e sili atu le faigofie nai lo teineiti. E le gata i lea, o tagata masani latou te vave totogiina. Ole tulaga ole suʻesuʻega e le ese mai i latou i tagata matutua. O le kuka o le anapogi e taua tele, e sili atu i le masani o le 3.3-5.5 mmol mo mea laʻau ma le 5.9 mmol mo le plasma. I tulaga masalosalo, e leai se fua o le kulukose i le gasologa o le aso, e pei foi o se suʻega suʻega ma le gaʻo.

O le toatele o le maʻisuka talavou o le a maua se faʻamaoniga aloaia o le maʻisuka ituaiga 1, lea o aso nei ua manatu e le mafai ona faʻaleleia. Na o le pau lava le auala o taui mo ia tamaiti o le faʻamalosia o le insulin. Faatasi ai ma togafitiga talafeagai, latou te tumau malosi, latou te suʻesuʻe lelei i le aʻoga. O se faʻalavelave matuia o le faamai e aafia ai le tulaga lautele o le olaga, ma e mafai ona taitai atu ai i le vave ona le atoatoa. Mo lenei mafuaʻaga, o le galuega autu a tagata gasegase ma fomaʻi lava ia, o le faʻavaveina o le faʻamautuina o le glycemia.

O tagata o loʻo i ai le tele o meaʻai i le palakalafa e matua lamatia lava le atiaʻe o le maʻisuka. I lenei tulaga, e tele lava ina mafai ona maua se taui e tusa lava pe i ai se taumafataga lelei ma faamalositino, ae o le inisalini e faʻamaonia i le toetoe lava o tagata gasegase ile taimi. O nisi taimi e le maua ai le mamafa o le paʻu e mafua ai le faʻamagaloina faifaipea, ma toe manatua se fofo atoatoa mo le maʻi. O le mea autu iinei o le puipuia lea o le malepelepe ma le toe maua mai o le tino matautia o le tino.

O le matelaina e taua mo le maʻisuka.Mo talavou, o meaai fautuaina mo tagata matutua matutua e talafeagai. O meaai mo le maʻisuka e maua ai le avanoa e lelei ai le pulea o le faamaʻi e faʻaaoga ai se fuainumera ole fualaau. E taua tele le faʻalogo i le lagolagoina o le mamafa masani mo tagata uma e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

Puipuia o faʻafitauli o le maʻisuka e mafai ai ona e ola i se olaga fiafia, e le ese mai le olaga o se tagata soifua maloloina. E fautuaina e faʻaaoga avanoa uma mo taʻaloga, ia mulimuli i fautuaga a le fomaʻi, faʻaaoga auala o isi togafitiga o maʻisuka e pei ona faʻamatalaina e le endocrinologist e faʻaopopo i le togafitiga autu.

Manatua, soʻo se metotia o togafitiga mo pathomasite endocrin e mafai ona faʻaaoga pe a uma ona feutagai ma se fomaʻi!

Le taua o le kulukose toto i tamaiti, e manatu e masani

I aso nei, o loʻo i ai le uiga o le "toe faʻafouina" le tele o faʻamaʻi, lea e mafua ai popolega ogaoga i tamaiti aoga. O le mea lea, latou te uunaia matua e aumai a latou fanau i le falemai i le taimi mo suʻega ma suʻega talafeagai. Ma e le o le mea mulimuli i le lisi o nei galuega o loʻo nofoia e se suʻesuʻega e fuafua ai le maualuga o le suka i le toto o se tamaititi.

E tusa ai ma taunuʻuga o lenei suʻesuʻega, o le a mafai ona malamalama pe i ai se tulaga e mafai ai ona atiaʻe le maʻisuka pe leai foi. Aisea e taua tele ai le iloa o le taua o lenei faailoilo faapitoa? E pei ona e iloa, o le punavai autu o le malosi i totonu o le tino o le kulukose. E fafagaina e le faiʻai o le tino, e manaʻomia ai se vaega i le faiga o le metabolism ma le tuufaatasiga o polysaccharides, o vaega ia o le lauulu, ligaments ma le cartilage. Afai o le faʻateleina o le suka i totonu o le toto e matua ese lava mai le masani, e mafai e le maʻisuka ona atiaʻe - o se faʻamaʻi matautia lea e mafai ona mafua ai le le atoatoa o totoga uma ma tino i le tino o le tamaititi.

O ai o loʻo lamatia

E masani lava, o lenei faʻamaʻi o loʻo maua i totonu o na tamaiti oe na aafia i faʻamaʻi viral. I le tulaga pe a tusa le 10 mmol / l poʻo le sili atu o le kulukose o le toto, e manaʻomia ona e faʻafesoʻotaʻi faʻapitoa i se fomaʻi. Matua o tamaiti e tatau ona nofouta e mafai ona maua le maʻisuka.

O le mea e mafua mai i nisi o taimi e faʻaalia i ni ogaoga tiga o le pancreas ma ona mea faʻapitoa. Afai e lua matua ua maua i le maʻisuka, o lona uiga o le 30% o le a tupu lenei maʻi i le la tama, pe a afaina le tasi o matua, o le a tuuina atu i le tamaititi le siaki tutusa i le 10% o mataupu.

A maua se maʻi i se tasi o masaga masaga, o loʻo iai foi se tamaititi soifua maloloina. I le maʻisuka ituaiga 1, o le pepe lona lua ua maʻi i le 50% o mataupu, ma le maʻisuka ituaiga 2, o avanoa e aloese mai ai i lenei maʻi e tutusa lava i le 0, aemaise lava, pe a mamafa le tamaititi.

Le masani o le kulukose toto i se tamaititi

O le tino o tamaiti laiti e faʻapitoa i mea faʻapitoa i le faʻaitiitia o le toto suka. E masani lava, o lenei faailo i tamaiti laiti ma tamaiti aʻoga aoga e ono maualalo ifo nai lo tagata matutua. O le mea lea, o lenei auiliiliga e mafai ona faʻaalia ai nei faʻataʻitaʻiga: i pepe laiti - 2.78-4.4 mmol / l, i tamaiti 2-6 tausaga - 3.3-5 mmol / l, i tamaiti aoga - 3.3-5.5 mmol / l

Ina ia maua le faʻamatalaga sili ona saʻo, e tatau ona faia le suʻega i luga o se manava gaogao. Afai i luga o se manava gaogao e sili atu i le 6.1 mmol / l, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i le hyperglycemia - o le faateleina o le suka i le toto. O se faitauga i lalo ifo o le 2.5 mmol / L e mafai ona faʻaalia ai le hypoglycemia.

Afai na ofoina atu e le tamaititi le toto i luga o se manava gaogao ma o le auiliiliga na faaalia ai le maualuga o le suka i le lautele o le 5.5-6.1 mmol / l, o le fesili e tulai mai i le faia o se suʻega o le faapaleni o le glucose. O lenei faailo i tamaiti e sili atu le maualuga nai lo tagata matutua. O le mea lea, e masani lava le maualuga o le suka o le toto 2 itula pe a maeʻa ona faʻaitiitia le mamafa o kulukose.

I le tulaga pe a maua e le tamaititi se manava gaogao i le toto maualuga o le suka o le 5.5 mmol / L pe sili atu foi, ma le 2 itula pe a maeʻa le uta o le kulukose e sili atu i le aoga o le 7.7 mmol / L, o le pepe e maua i le maʻisuka.

O le a le suka o le toto ua manatu e masani ai i se tamaitiiti?

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e mafai ona aʻafia ai e le gata i se tagata matua, ae o se tamaititi foi. E aʻafia ai tamaiti o tausaga uma, o tamaiti uma ma tamaiti. Ae o tamaiti mai le 5 i le 12 tausaga le matutua, pe a iai se tuputupu ae olaola ma le faʻavaeina o le tino, e sili atu ona afaina i le maʻisuka.

O se tasi o foliga o le maʻisuka o le tamaitiiti o le vave tele lea o le atinaʻe o le maʻi. E mafai e le tamaititi ona pa'ū i totonu o le maʻi suka i totonu o nai vaiaso talu ona amata le faʻamaʻi. O le mea lea, o le faʻamaoniga o taimi o le maʻi suka o le tamaitiiti o se tasi lea o tulaga autu mo togafitiga manuia o lenei maʻi matautia.

O le auala aupito sili ona lelei mo le sailia o le maʻisuka i tamaiti o se suʻega toto mo le suka, lea e faia i luga o se manava gaogao. E fesoasoani i le fuafuaina o le faateleina o le toto maualuga o le suka o le tama ma vave amataina togafitiga.

E mafai ona e faia se suʻesuʻega faapena i le fale e faʻaaoga ai se glucometer. Ae peitai, mo lenei mea e tatau ai ona iloa poo le a le masani o le toto sugar e masani lava mo tamaiti o vaitausaga eseese ma pe o le a le faailoga e faailoa ai le faateleina o le kulukose i le tino o le tamaititi.

Suʻega toto mo le suka i tamaiti

O le auala sili ona aoga mo le sailia o le maʻisuka i tamaiti o le faia lea o se suʻega toto mo le sugar sugar. O lenei ituaiga o siama e fesoasoani e fuafua ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o le pepe aʻo leʻi 'ai. Mo le mauaina o faʻamaumauga sili ona saʻo, e manaʻomia e matua ona saunia lelei a latou tama mo lenei suʻesuʻega.

O le aso ao lei faia le auiliiliga, e taua le aua nei avatua lau tama tamaʻi suamalie ma isi meaʻai maualuga-carb, e pei o suamalie, kuki, mea meataalo, meaʻai ma sili atu. E tutusa lava le mea e mafai ona fai e uiga i fua suamalie, lea e aofia ai le tele o sugars.

O le taumafataga o le afiafi e tatau ona amata vave ma e tatau ona aofia ai le tele o oloa popo, mo se faataitaiga, o iʻa ua tunu ma se ipu meaʻai. O pateta, araisa, pasta, sana, semolina ma le tele o falaoa e tatau ona alofia.

E le gata i lea, e le tatau ona e faatagaina le tamaititi e gaoioi tele i le afiafi ao leʻi oʻo i le siama. Afai e alu o ia mo taʻaloga, faʻafefe le taʻaloga. O le mea moni, o le gaioiga faʻaletino e faʻaititia ai le toto suka i tamaiti ma e mafai ona faʻasese taunuuga o le auʻiliʻiliga.

I le taeao ao leʻi faia le suʻesuʻega, e le tatau ona e fafagaina le tamaititi i le taeao, inu i le lauti suamalie po o le sua. E le fautuaina foi e fufulu ou nifo, e pei o le suka mai le tosotoso e mafai ona gauai i totonu o le toto e ala i le mucous membrane o le gutu. E sili le tuʻuina atu i lau pepe sina vai e aunoa ma le kesi.

O le toto mo le suka mai se tamaititi e aveesea mai le tamatamailima. Ina ia faia lenei mea, e faia e le fomaʻi se pupuʻu i luga o le paʻu o le pepe, faʻapipii lemu le toto ma ave sina aofaiga mo le auiliiliga. O le tele lava o taimi e masani ai, o le toto vevela e faʻaaogaina mo le siama, lea e ave i se tui.

glucose i le toto o se tamaititi 6-18 tausaga, mai le 5.8 i le 6 mmol, ua manatu o se vavaeese mai le masani ma ua taʻu mai ai le solia o le gaosiga o le gaʻo. Soo se faailo o le suka o le toto i tamaiti mai le 6.1 mmol ma luga o loʻo faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka.

Afai o le suʻesuʻega na faʻapupulaina ai le toto toto i le toto o le tamaititi, e auina atu mo le toe iloiloga. Ua faia lea mea ina ia aloese ai mai se sese sese ma faamaonia ai le siama o le maʻisuka. E le gata i lea, o isi auala mo le togafitia o le maʻisuka e mafai ona fautuaina i matua o le tamaititi.

O se tasi oi latou o se suʻega toto mo le suka i tamaiti pe a uma ona 'ai. E tatau ona saunia mo ia i le auala lava lea e tasi mo le suʻega muamua o le toto. Muamua, o se anapogi o le suʻeina o le toto e maua mai i se maʻi maʻi e iloa ai le tele o le suka na maua e le tama aʻo leʻi 'ai.

Ona tuʻuina atu lea i le pepe se vai inu 50 pe 75 ml o le kulūkose, e faʻatatau i le matua ole maʻi. A maeʻa lena, e ave le pepe mo le suʻega i le 60, 90 ma le 120 minute. E fesoasoani lenei mea e iloa ai le tele o le suka i totonu o le toto o se tamaititi pe a uma ona 'ai, o lona uiga o le fuaina o le fua o le inisalini ma lona aofaiga.

O le a le toto o le toto o se tamaititi pe a uma ona 'ai:

  • A maeʻa le 1 itula - leai se maualuga e maualuga atu nai lo le 8.9 mmol,
  • A maeʻa le 1.5 itula - e leai se sili atu nai lo le 7.8 mmol,
  • A maeʻa le 2 itula, e sili atu i le 6.7 mmol.

E masani ona talia e faapea o le siama o le maʻisuka i totonu o se tamaititi e faʻamaonia pe afai o le suka i le maeʻa ai o le kulukose o loʻo faʻatutuina i tulaga nei:

  1. A maeʻa le 1 itula - mai le 11 miliuga,
  2. A maeʻa le 1.5 itula - mai le 10 millimoles,
  3. A mavae le 2 itula - mai le 7.8 mmol.

Faailoga o le maʻisuka i tamaiti

I le tele o mataupu, o tamaiti ua maua i le maʻisuka ituaiga 1. E sili atu i le 98% o mataupu o lenei gasegase masani i tamaiti mai le 1 masina i le 18 tausaga. O le maʻisuka ituaiga 2 mo le sili atu i le 1%.

Ituaiga o maʻisuka ituaiga 1, poʻo, e pei foi ona taua, o le maʻisuka e faalagolago i le insulin, e tupu ona o se leai o le inisalini i le tino o le tamaititi. O le mafuaʻaga o lenei togafitiga matautia o le oti lea o β-faʻamaʻi pipisi e maua ai lenei hormone taua.

E tusa ai ma togafitiga faaonaponei, o le atinaʻeina o le maʻisuka i tamaiti e masani lava ona afaina i vailaau viral e pei o le misela, rubella, chickenpox, mumps ma le siama o le vaka. O le isi mafuaaga taatele o le maʻisuka o le tamaitiiti o le a le afaina ai le puipuiga, lea e osofaia ai le tino o le tino o le tino.

O faailoga autu o le maʻisuka i tamaiti:

  • Faanatinati malosi. O tamaiti e maua i le maʻisuka e masani ona talosagaina e inu ma mafai ona inuina le tele o lita o le vai, lauti ma isi meainu. E tagi le tele o pepe ma faatoafilemu pe afai e te avatu ia i latou se mea inu,
  • Faʻataʻitaʻi le urination. E masani ona tamoe le tamaitiiti i le faletaele, e mafai e tamaiti aʻoga ona faʻaalu se taimi mai le aʻoga i le faletaele i le tele o taimi i le aʻoga. E oo lava i tamaiti matutua e mafai ona mafatia mai le moe. I le taimi lava e tasi, o le urine lava ia o loʻo i ai se tulaga faʻafeiloaʻi ma le pipii, ma o se faʻamaʻaloga paʻepaʻe lelei e ono tumau pea i luga o le pepe o pepe laiti,
  • Paʻu faafuasei le paʻu. O le tamaititi na matua leiloa le mamafa ona o le leai o se mafuaaga, ma o ona lavalava na matua tele lava mo ia. Ua taofia e le pepe le mauaina o le mamafa ma ua i tua i le atinaʻe,
  • Tele vaivai. Ua matauina e matua o le la tama ua le aoga ma le le amanaia, e leai sona malosi e savali ai ma ana uo. Ua amata ona le aoga le au aʻoga, ua faitio faiaoga ua latou moe moni i le potuaoga,
  • Faateleina le manaʻo. Ua iloa e le tamaitiiti le fiaai o le wolf ma i se tasi taumafataga e mafai ona sili atu ona taumafa nai lo le taimi muamua. I le taimi lava e tasi, e masani ona ia faʻafefeteina i le va o le meaai autu, e faʻaalia ai se manaʻoga faʻapitoa mo lauusiusi. E mafai e suilapalapa ona inu ma le matapeʻapeʻa ma manaʻomia ai le fafagaina toetoe lava o itula uma,
  • Vaʻaia ata. O tamaiti mamaʻi e masani lava ona mafatia i le faʻaleagaina o le tino. E mafai ona latou sosoʻo faifai pea, nofo vavalalata i le TV po o le matapiuta komepiuta, punou ifo i luga o le api ma aumaia tusi latalata tele io latou foliga. Vailaau vaaia i le maʻisuka e faʻaalia i ituaiga uma o maʻi,
  • Laveʻa faʻamaʻi umi. O manua o le tama ma togafiti faʻamalolo mo se taimi umi lava ma e masani ona ita. Pustular inflammation ma e oʻo lava i paʻu e mafai ona tupu i luga o le paʻu o le tamaititi
  • Faateleina le faʻaleagaina. E mafai e le tamaitiiti ona paʻi ma ita, tumau pea i se uiga leaga. Atonu ei ai ona popolega le talafeagai ma atiina ae ai ni siama,
  • Fungal infections. O teineiti e maua i le maʻisuka e mafai ona atiaʻe faʻamalosi (candidiasis). I le faʻaopoopoga, o tamaiti faapena e sili atu ona vavalalata i le cystitis ma le faʻaogaina o le tino i totonu o fatugaʻo,
  • Faʻaleagaina le puipuiga. O se tamaitiiti e maualuga le maualuga o le suka e sili atu ona sili atu nai lo le vavalalata a le tupulaga ma le mai.

E taua mo mātua ona manatua o le maʻisuka tamaititi e le mafai ona faʻaleleia. Ae o le suʻesuʻega taimi o lenei faʻamaʻi ma le saʻo filifiliga filifilia o le a mafai ai e le la pepe ona taitaia se olaga sologa lelei. Ae mo lenei mea e tatau ona e manatuaina le mea e tatau ona avea ma le suka o le toto i tamaiti soifua maloloina ma mea o faʻaalia e faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka.

O a faailoga o le glycemia i tamaiti o le masani lea o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Faʻailoa lau suka pe filifili se kenera mo fautuaga. Suʻeina. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua.

E faʻapefea ona maua le siama

Mo le faia o se mea e iloa ai mo tamaiti ma tagata matutua, e le lava le suʻega tasi. A maeʻa, o le vavaeeseina o lenei faailo mai le masani e mafai ona fesootaʻi ma isi mafuaaga, mo se faʻataʻitaʻiga:

  • sili atu le kulukose i totonu o le toto e mafai ona fesoʻotai ma se taumafataga i se taimi e le i oʻo i le suʻega,
  • taua tele-lagona ma faaletino,
  • faʻamaʻi o gaʻo o le endocrin - o le eleele, o le toto, o le pituitary gland,
  • epilepsy
  • mala o le pancreatic
  • ave ni fualaau faapitoa
  • vavaeese mai le masani masani ona mafai ona mafua mai ona o le carbon monoxide poisoning.

I le tulaga pe a manaʻomia ona faatusatusa taunuuga o le tele o suʻesuʻega, o loʻo tuʻuina atu i vaega eseese, latou te faia mea nei: o le taunuuga i mg / 100 ml, mg / dl poʻo mg% ua vaevaeina e le numera 18. O le taunuuga o se tau i le mmol / l.

O sauniuniga talafeagai o le mea saʻo lava lea.

Mo le mauaina o faʻamatalaga faʻatino, aʻo leʻi pasia suega, e tatau ona tausisia nisi o tulafono:

  1. Aua le inu ava malosi 24 itula ao leʻi faia le suʻesuʻega. E ui e tusa ai ma tamaiti, o lenei tulafono e le talafeagai.
  2. O le taimi mulimuli e manaʻomia ai le fafagaina o le tamaititi i le 8-12 itula ao leʻi faia le foai toto. E mafai ona faʻamamaina le suavai, ae naʻo le vai manino.
  3. Aua nei fufulu ou nifo aʻo leʻi faia le suʻega, ona o meaola uma e iai ni suka, lea e mafai ona ufiufi i luga o le mucous surface o le gutu ma suia ai faailoga. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, o le faʻasa e faʻaaogaina i le tanu.

I le taimi o le suʻesuʻega, o le toto sampling e faia mai le tamatamailima. O le suʻega o le toto mai se vein e faia e se tagata suʻesuʻe suʻesuʻe. O sea suʻesuʻega e le o taimi uma e fautuaina, talu ai e manaʻomia ai le tele o le toto e taitaia ai. O aso nei ua mafai ona fuafua le maualuga o le suka i le toto i le fale. Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia se glucometer - o se masini feaveaʻi e mafai ona faʻatauina i se fale talavai. Ae ui i lea, o le iuga mulimuli e mafai ona tuʻuina atu i ai nisi o mea sese e tulaʻi mai, o se tulafono, ona o le mea moni e leʻo tapunia le paipa ma faʻataʻitaʻiga i le malo tatala.

O faʻataʻitaʻiga e le tatau ona i fafo, o se taunuuga o se gaioiga faʻasolosolo lea e tau atu i le faʻapalaina o le oloa.

Suesuega faaopoopo

O isi suʻesuʻega o loʻo faʻatinoina e iloa ai le ituaiga o maʻisuka. Ole suʻega ole glucose ole toleniga. Muamua, fuafua le maualuga o le suka i totonu o le toto i luga o se manava gaogao, ona toe faia lea o le suʻesuʻega i le 60, 90 ma le 120 minute, faʻatasi ai ma le inuina o se vaifofo o le kulukose.

O le isi suʻega o le faʻamoemoe o le hemoglobin glycosylated i le toto. E masani lava, e 4,8-5.9% o le aofaʻi o le maualuga o le hemoglobin. O se taunuuga, e mafai ona e suʻeina pe na maualuga le suka o le toto i le 3 masina ao lei faia le suʻega.

Aua nei faatuai le suega o lau pepe! O le vave lava ona maua ai le maʻi, o le a vave ona fesoasoani le tamaititi, o vailaau ua filifilia ma togafitiga ua faatonuina. Le soifua maloloina o lau tama i ou lima.

Le masani o le suka toto i tamaiti 11 tausaga: o se laulau o faʻamatalaga e oʻo i le matua

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Afai e iloa le maʻi i se taimi vave, ona mafai ai lea e oe ona faʻamaonia le talafeagai o togafitiga, lea o le a sili ona aoga.O le mafuaʻaga lea ua faatonuina ai e le fomaʻi ni suʻega faʻapitoa, e aofia ai se suʻesuʻega i luga o le mamafa o le kulukose.

O le maualuga masani o le kulukose i tamaiti e maualalo ifo nai lo tagata matutua. O le mea moni, i tamaiti o loʻo i ai se taamilosaga e leʻi maeʻa o le faʻavaeina o mea uma i totonu.

Galucose maualuga e mafai ona faʻamatalaina e uiga i le soifua maloloina lautele ma le manuia o se maʻi maʻi e le mafai ona faʻamatala faʻatasi i tagata matutua mea o faʻalavelave ai ia te ia.

E tatau ona mafaufau pe o le a le masani masani o le suka o le toto i totonu o se tamaititi, e faalagolago i lona matua? O a mafuaʻaga e mafua ai se faʻaitiitia ma faateleina le kulūkose i se pepe, ma o le a le mea e tatau ona faia i lenei tulaga?

Tatau fua a tamaiti

O se suʻega mo le kulukose i totonu o se tamaititi e faia i le taeao, i luga o se manava gaogao, o lona uiga, ao lei faia se taumafataga. O le toto sampling e faia tuusao mai le tamatamailima. Aʻo le i maua le toto, e le mafai ona e 'ai e le itiiti ifo i le 10-12 itula.

Mo le auʻiliʻiliga e faʻaalia ai le sao saʻo, e le fautuaina e inu suamalie suamalie, fufulu ou nifo, siama aʻo leʻi faia le suʻesuʻega. Faatagaina e inu vai mama mama.

O le fua o le suka toto e fuafua i tausaga o le tamaititi. Afai e faʻatusatusa i faʻataʻitaʻiga masani a tagata matutua, ona masani lea ona maualalo le maualuga o le kulukose i tamaiti, nai lo tagata matutua.

Lisi o faʻamatalaga masani o le suka i tamaiti, e faʻatatau i latou tausaga:

  • E oʻo atu i le tasi le tausaga, o faʻamaumauga mai le 2.8 i le 4.4 iunite.
  • O se pepe e tasi le tausaga le matua o le suka toto mai le 3.0 i le 3.8 iunite.
  • I le matua o le 3-4 tausaga, o le tulaga masani o le fesuiaiga mai le 3.2-4.7 iunite.
  • Mai le 6 i le 9 tausaga, o le suka mai le 3.3 i le 5.3 iunite ua taʻua o le masani.
  • I le 11 tausaga le matua, o le masani e 3.3-5.0 iunite.

E pei ona faaalia i luga o le laulau, o le toto maualuga o le suka i tamaiti o le 11 tausaga e eseese mai le 3.3 i le 5.0 iunite, ma toetoe lava a oʻo atu i faailo a tagata matutua. Ma amata mai i lenei tausaga, o faailoga o kullukose o le a tutusa ma tulaga faatauaina o tagata matutua.

E tatau ona maitauina e faapea, ina ia mafai ona maua ni taunuuga faatuatuaina o se suʻega toto, e fautuaina e usitaia tulafono uma e manaʻomia e suʻesuʻega. Afai na mulimulitaia uma fautuaga, ae o le vavae ese mai le masani o loʻo matauina i le tasi itu poʻo le isi, ona faʻamaonia lea o le pepe ua i ai faiga faʻaleaga.

O le faʻatonuga o le kulukose e faalagolago i le tele o mea ma mea tutupu - o le mea lea o meaai a le pepe, o le gaioiga o le vaega o meaʻai, o le aʻafiaga o nisi o hormones.

Vaʻaia o faʻamatalaga mai le masani

Afai ei ai se eseesega o le suka i se auala tele, ona maua ai lea o le maʻi i le maʻisuka. I se tulaga o le maualuga o le kulukose e sili atu nai lo le masani, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i se tulaga o le hypoglycemic.

I togafitiga faafomaʻi, e tele naua mea le lelei, mafuaʻaga ma tulaga e mafai ona mafua ai le maualalo o le suka i lalo o le masani.

O se tasi o mafuaʻaga o le le lelei o le tamaititi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o meaai e le maualuga-kalori, e le o seti le meaai, meaai pisapisao, malologa umi i le va o 'aiga ma isi.

O laʻititi le maualuga o le kulukose e mafua mai mafuaʻaga nei:

  1. Se fualaau tele o le inisalini.
  2. Gaoioiga malosi malosi.
  3. Masalo faalogona.
  4. Faʻaleagaina o le gaioiga o le ate, fatugaʻo poʻo le pancreas.
  5. Faʻamalalaina
  6. Na fanau mai le pepe na vave fanau mai.

O le hypoglycemic state e mafai ona mataʻitu i taimi uma, pe tutupu i nisi taimi. Faʻalagolago i le lagona lelei o le tamaititi i le suka, e ono iai ni faʻafitauli leaga o le kulūkose, pe leai foi se mea e iloa ai.

O se tulaga maualuga o le gasegase ua mafua ona o le faateleina o le suka i totonu o le tino, ma e mafai ona avea ma faailoga o tulaga nei po o faamaʻi:

  • Le ituaiga muamua poʻo le lua o le maʻisuka.
  • O nisi o pathologies endocrin (faʻaleagaina o le gaioiga o le thyroid gland, slander gland).
  • Faʻafitauli matuia, atuatuvale popole.
  • Gaioiga mamafa faaletino.
  • Uiga o lagona.
  • Tagofia o vailaʻau (togafitiga, fualaau faʻamalo-inflammatory, fualaau oona).
  • O se olaga le talafeagai, le lelei o meaai, aemaise lava, le faʻaaogaina o se fuainumera tele o mea inu gaʻo.

E tatau ona maitauina e mafai ona mataʻituina se tulaga o le hyperglycemicity i se vaitaimi umi, ma e mafai foi ona iloa i na o mataupu. I soo se tulaga, o le suka e faʻamalo e tatau ona matala matua, ma o se taimi lenei e asiasi ai i se falemaʻi.

E mafai ona faia se faʻamaumauga saʻo e se fomaʻi.

O le maʻisuka na lagolagoina i pepe faatoa fananau mai

E seasea maua ona maua le suka. E mafua ona o le mea moni e le mafai e se tamaititi ona faʻamatala i le fomaʻi mea o loʻo faʻalavelave ai ia te ia.

O faʻamaʻi o togafitiga e tupu malie, ma e le vave ona aliali mai. Ae ui i lea, o le vave lava ona iloa le maʻi, o le sili atu ona lelei ma lelei le togafitiga, lea o le a faaitiitia ai le ono tulai mai o faafitauli.

E toatele tagata e mafaufau pe aisea e atiina ae ai e le pepe pepe se maʻisuka, o le a le mafuaaga o le maʻi? O le mea moni, e oo lava i tagata tomai faapitoa faafomaʻi e le mafai ona taʻu mai mafuaʻaga tonu na mafua ai ona togafitiga.

Ae o loʻo i ai mea nei e mafai ona faʻaosofia ai faʻafitauli i le tino:

  1. Faʻalavelave faʻapitoa o le pancreas.
  2. Togafitiga ma togafitiga anticancer ao maitaga.
  3. Itū faʻatasi.

E pei ona faʻaalia, o le a maua e le tina po o le tama poʻo matua uma le maʻisuka, ona oʻo ai lea i le tulaga maualuga o le atiaeina o se togafitiga i se tamaititi.

Afai o le suʻi suʻega e faʻaalia ai le maualuga, ona fautuaina lea o isi suʻesuʻega faʻamaonia e faʻamaonia ai le siama. E na o le tele lava o suʻesuʻega e mafai ona matou talanoa ma le mautinoa e uiga i le maʻisuka.

O togafitiga o le puleaina o le inisalini. Afai o le pepe e fafagaina le susu, ona tatau loa lea i le fafine ona suia lana meaʻai, ua fautuaina o ia i se taumafataga maualalo.

Faatasi ai ma le fafagaina o meaʻai, o mea e le o aofia ai le kulukose ua filifilia.

O le a le tulaga masani o le suka o le toto i tamaiti

O le mauaina o le tele o faʻamaʻi i totonu o se pepe e faia e tusa ai ma se suʻega toto e faʻaalia ai nisi faʻamaumauga. O se faailo taua o le maualuga o le kulukose. E manaʻomia e matua ona iloa le maualuga o le suka o le toto i tamaiti, o loʻo faʻamatalaina i le tusiga.

Tuʻuina atu o se auiliiliga lautele I aso nei, o mataupu o le maʻisuka o le tamaitiiti ua sili atu ona masani. E mafai ona tupu i pepe laiti, ae e masani ona puʻeina le 6 i le 13 tausaga le matutua - o le taimi o le alualu i luma tuputupu aʻe, alu i le aʻoga, laititi.

E tatau i mātua ona mataʻituina ma le totoʻa le pepe ina ia le misia ai se telefoni, e tilotilo i faailoga ile taimi. E lelei pe'ā faia faʻatasi e matua taimi masani siaki masani a le setete o le tino o tamaiti. O le maualuga o le glycemia e na o le pau lava lea o le iloiloga e mafai ona e fuaina lau pepe i le fale, e aunoa ma le faʻaogaina e fomaʻi, ma maua se glucometer.

Aʻo le i faia ni fuataga, e tatau ona e iloa faʻamatalaga masani ma matautia. O le uiga ese o lenei taimi o le eseesega lea o fuainumera i numera eseese. Latou te faalagolago i le galuega a le pancreas i le inisalini faalilolilo o le pepe.

O pepe faatoa fananau mai o loʻo i ai se tino papaʻi

E tolu mafuaʻaga e iloa e sui ai le ao masani o le kulukose pe a tupu matua:

  1. O le pancreas e le matua - e aoga lea i pepe ma tamaiti laiti. O le tausaga muamua o le olaga, e alu ai o ia i se faagasologa o le atinaʻe atoatoa, e 'ai e le pepe le fafagaina o meaai, o galuega a le gland e leʻo faʻaaogaina atoa.
  2. Le vaitaimi o le tuputupu ae malosi o le pepe. E aʻafia ai le 6 ma le 12 tausaga pe tusa. O suiga i le Hormonal e ese ai le galue o le tino atoa, atonu o se suiga o le tino i le maualuga o le suka, lea e masani lava.
  3. O meaʻai a le tamaititi e aʻafia ai mea sese o le auiliiliga, le saʻo le faʻaogaina o le gastrointestinal tract.

Tulaga masani masani

Amata mai le fanau mai, le maualuga o le suka - e le manaʻomia ai nisi faʻamatalaga, fualaau. Ona faʻateleina lea o le kulukose, ua saunia le pancreas e fai le galuega.

Faʻatonuga faʻapitoa, o se suʻesuʻega faaopoopo e talafeagai, aemaise lava pe a maʻi faʻamaoniga o le maʻisuka poʻo aiga vavalalata ma lenei maʻi.

Laulau 1 - Tula toto masani i tamaiti:

TausagaNorm, mmol / l
0-1 masina1,7 – 4,3
1-12 masina2,5 – 4,6
2-5 tausaga3,2 — 5,2
6-12 tausaga3,2 – 5,7
13-18 tausaga3,4 – 5,6

O le laulau ua faaalia ai o numera sili ona maualalo e lauiloa i le fanau mai. O le maʻi e vave ona tupu, o le laʻititi laʻititi mai le masani e afaina i le tino. E tatau ona mataʻituina ma le faaeteete le pepe, aua e te le amanaiaina fautuaga a fomaʻi.

O suʻesuʻega i fale suʻesuʻe o le a fuafua ai le i ai o le faʻamaʻi.

I le aoga faataitai, e manaʻomia le foaʻiina pea o le toto mo le suka: o le masani i totonu o se tamaititi e le eseese tele mai se tagata matua, o le atinaʻeina o le maʻi e umi se taimi, e le o taʻua ni faailoga, o tagata vavalalata latou te le amanaʻia le solia o le soifua maloloina o le tamaititi i le taimi. Vaʻai se fomaʻi e tele lava ina maua i le maʻisuka maualuga, faʻatasi ai ma se tulaga e latalata i se coma.

Aʻo talavou e masani ona atiaʻe le maʻisuka ona o se osofaʻiga i le taimi o le fausiaina o feusuaiga. O le pancreas o loʻo galue i le malosi atoa, o le maualuga o le glycemia e pei o se tagata matua. O faʻamaoniga e natia, o le siakiina o le siakiina o le soifua maloloina ole tamaititi e manaʻomia ina ia iloa ai faʻamaʻi ile taimi.

Afai e faateleina le numera suka

Afai o faʻamatalaga o le auʻiliʻiliga e faʻaalia ai faʻamatalaga e sili atu i le masani mo se tausaga patino, e manaʻomia se siaki faaopoopo e faʻamaonia pe teena le iai o le maʻisuka. E faia se suega o le faapalepale kullusese, o le glucose mama e ave, ma o le tau e fuaina pe a uma le 120 minute. E faʻamautinoa ai le i ai o le maʻisuka.

I tamaiti laiti, o le maʻisuka ituaiga e 1, e seasea - 2, e masani lava ona aliali mai i tagata matutua. I pepe, o le gaosiga o le inisalini e faʻavaivaia, atoa poʻo se vaega.

E manaʻomia le amataina o se togafitiga uumi, lea e aofia ai le faia o nisi inisalini poʻo le suka. O se taumafataga lelei, o le tele o le 4-8 taimi, i ni vaega laiti, o se meaai e maualalo i le gaʻo, o le faʻateleina o gaioiga faaletino o vaega taua ia o togafitiga.

Sweets e leaga mo tamaiti

O le i ai o le maʻisuka e faʻatulagaina e alaga o:

  • faʻaauau faifaipea
  • matagogo
  • fiainu
  • vaivaiga.

O le maualuga o le toto i totonu o se tamaititi e mafai ona tupu mo le tele o mafuaʻaga, o le mea autu o le faʻaaloalo.

Faʻamaulalo maualalo

O le suāuʻu maualuga o nisi taimi e faʻaitiitia ai. E seasea lava le tulaga ese, ae e tatau ona e iloa. E masani ona maua i tamaiti malolosi.

O faʻataʻitaʻiga faʻaitiitia o faʻamaoniga e mafai ona fuafuaina e le amio a le tamaititi:

  • osofaiga
  • fiafiaga
  • vagaries
  • vavao
  • sosolo
  • naunau e ai meaai suamalie,
  • pallor
  • e seasea lava tupu mai le masalosalo
  • leai se mafaufau.
Vagaries e tutupu mo nisi mafuaaga.

O le tamaititi maualalo le suka o le toto: mafuaʻaga:

  • malosi malosi, o le malosi e leai se taimi e toe faʻaleleia ai,
  • faiga faʻasolosolo faʻaleagaina,
  • e leʻi 'ai le tamaititi mo se taimi umi,
  • popole
  • afaina o le tino
  • tumo formations.

Saunia mo le suʻega

E masani lava, o le a le maua ni auiliiliga o le auiliiliga, pe afai e le ausia ia manaoga mo le taitaia. E le mafai ona e sau ma tamaiti i soo se taimi, pasi le auiliiliga talafeagai ma faʻatali mo se tali sao. O faʻataʻitaʻiga saʻo o le a oʻo mai ma le amio sao o le kesi ma le matua ao lei alu i le fomaʻi.

O nisi taimi o le fale suesue e tatau ona tuuaia mo se iloiloga le saʻo. Le saʻo le faʻatonuga, o mea leaga leaga - o se lisi o mataupu le faamaoni a se fomaʻi.

O meaai mama o le a saunia ai le tino mo le faʻatinoga.

E faʻapefea ona tuʻuina atu le toto mo le suka i se tamaititi, o a itu e tatau ona amanaia ina ia faʻaitiitia ai le sese o taunuʻuga:

  1. Ae e te leʻi alu i le fale suesue, e tatau ona e faʻamautinoa le pepe, aua le faʻatagaina o ia e taʻalo malosi, taalo i taʻaloga.
  2. Faʻaitiitia mea leaga (suamalie, kiliva, soda, falai, mea vevela, salima).
  3. Malamalama, maualalo le taumafataga.
  4. I le taeao, a aunoa ma le taeao, asiasi i le fale suesue.
  5. O le toto e aveesea mai se tamailima. E tuʻu e le fomaʻi lima totigilima, togafitia le tamatamailima i se vaifofo vailaau, e ave ai se siama e leai ni siama, fou fou, ma faia ai se pupu. Aoina le tele o le tele o mea e manaʻomia mo se faʻasalaga poʻo se puʻu mamā, faʻaleagaina le manua.
Filifiliga filifilia

O le maualuga o le maualuga o le suka toto i tamaiti e le sili atu i le 5.6 mmol / L. Faailoilo o le 5.8-6.0 mmol / l e faailoa ai le le atoatoa o le tino, le setete o prediabetes. O ata i luga ae o le 6.1 mmol / L o loʻo faʻataʻitaʻiina atili e iloa ai le maʻisuka.

E tatau i matua ona mafaufau o se tulaga suia o le glycemia e tupu i soʻo se faʻamaʻi catarrhal, faʻagasolosolo pe toe faʻalavelave talu ai nei. E tatau i matua ona teena mea na tutupu, e toe siaki ai le tamaititi.

MUAMUA: afai o le auiliiliga na fuafuaina fua maualuga, e tatau ona e sau a taeao, ia saunia atoatoa mo le faʻatagaina. Faatasi ai ma le faʻatulagaga tutusa o suʻega e lua faʻatasi ai ma ni taunuuga lelei, e le manaʻomia le toe faʻaleleia o le toto, o le moni o le auiliiliga e maualuga.

Meaʻai Faʻalauteleina le maualuga o le Glucose Levels Child's Levels

A uma ona 'ai, o le a maualuga le suka o le toto pe afai e tatau ona foai vave le toto, ma ua uma ona' ai le pepe. E aoga le faʻatali mo le lua itula, o le maualuga o le kulukose o le a pa'ū ifo i taʻaloga masani. O le moni o lenei suega e tumau pea i le masalosalo.

Laulau 2 - Taunuuga ile kulukose pe a uma taumafa:

TaimiNumera, mmol / l
I le 60 minuteE le maualuga atu nai lo le 8.2
Pe a maeʻa le 120 minuteLalo 6.8

Faʻamatalaga o le Faʻamatalaga mo Maʻi

E i ai tulaga faʻapitoa o le aʻafiaga e faʻaleagaina ai maʻi o tamaiti. O se tamaitiiti o loʻo iai i le lamatiaga e masani ona foai atu le toto mo le suka: o le masani i tamaiti o nisi taimi e suia ai, o le a faʻalauteleina faailoga.

O mea nei e tatau ona mafaufauina:

  • tulaga faigata
  • mamafa, oona,
  • malosi malosi faaletino, e le tusa ai ma tausaga,
  • faʻamaʻi pipisi
  • genis predisposition
  • maʻi faʻamaʻi
  • Faʻaaogaina o fualaau faasaina e le o le toto,
  • genis predisposition
  • le lelei, le faʻaaogaina o se aofaiga tele o meaʻai gaʻo, le atoatoa o le protein.

Matou te filifilia le soifua maloloina o le tamaititi

Talofa, o loʻu igoa Victoria. Talu ai nei sa ou fuaina ai le kulukose a loʻu afafine ma se masini na tuu e lona tinamatua. E 2 tausaga le pepe. O le faʻaaliga na faʻaalia ai le numera 4.5. Tau mai ia te au, pe masani ea? O le a le masani masani o le suka o le toto i tamaiti?

Talofa, Victoria. O se tulaga lelei mo le lua tausaga. O faʻamatalaga Glycemia e mafai ona eseese mai le 3.2 i le 5.2.

Afai o lou tina matua ei ai le mita o le kulukose toto, pe i ai ni ona faafitauli i le kulukose? O le maʻi e mafai ona faʻasalalauina genetically, e tatau ona matau le tamaititi ina ia le misia le maʻi. O le avanoa o le faʻasalalauga mai se aiga vavalalata e laʻititi, ae le faʻamavaeina atoa.

Lauau maualalo maualalo

Talofa, o loʻu igoa o Anastasia. O le tama e 17 tausaga le matua, o le maualuga o le suka, e tumau i le 3 3 mmol / l. E mafai e faatosinaga taʻaloga?

Hello Anastasia. O gaioiga faʻamalosi malolosi, faatasi ai ma le le lava o mea taumafa i le matua, e mafai ona faʻaititia ai lenei faailoga. O le tapulaa pito i lalo o le matua e 3.4 mmol / L; e iai sou eseesega itiiti. Aua e te alu i le endocrinologist, faia se suʻesuʻega lautele. E manaʻomia e le tama ona faʻaitiitia le gaioiga, 'ai lelei.

Tuua Lau Faamatalaga