Vaega o le ola i le maʻisuka ituaiga 1

I le ituaiga 1 o le maʻisuka, o fomaʻi o lona uiga o se faʻafitauli faʻapitoa o le tino e iloa ai le le atoatoa o le inisalini. E ui i le mea moni o lenei tulaga e maua i le tusa ma le 8-10% o tagata mamaʻi ua maua i le maʻisuka, o lenei ituaiga e sili ona ogaoga, aua e mafua ai le lamatiaga sili ona maualuga mo se tagata, aemaise lava pe afai e le maua i se taimi talafeagai.

Vaega o le faʻamaʻi

O le maʻisuka ituaiga 1 o le maʻi o le endocrine ua mafua ona o le le lava o le gaosia o le insulin i le pancreas. O se taunuuga, o se tagata ei ai lona maualuga maualuga o le suka o le toto ma faʻamaoniga faʻatasi.

O le maʻi ua manatu e le mafai ona faʻaleleia, o le mea lea, i le i ai o le maʻisuka, e tatau i vailaʻau ona inuina vailaau i le taimi atoa o latou soifuaga e fesoasoani ai e faʻavasegaina a latou sukū ma pulea lo latou tulaga. I nisi tulaga, e oʻo lava i le le atoatoa i le maʻisuka ituaiga 1 e mafai, o lea e taua ai le faʻalogo i le faafitauli oi ai nei.

Mafuaaga

O lenei faʻamaʻi e seasea maua, e mafai ona tupu e oo lava i tamaiti laiti ma e seasea ona tatala i luga i le matua. E le mafai ona fofoina atoatoa le faʻamaʻi, peitaʻi, o le sini autu o le togafitiga o le faʻatumu lea o le leai o le inisalini ma vailaʻau. Ina ia faʻamautinoa le tumau o le malosi, e tatau ona muai fuafuaina mafuaʻaga o le maʻisuka ituaiga 1. O lenei faʻamaʻi e mafai ona faʻaalia e:

  • faʻasologa o togafitiga
  • afaina o fualaau faasaina
  • maualuga o gaoioiga leaga matautia,
  • mulimuli i se taumafa paleni,
  • amio le taua
  • le lelei
  • taua faaletino faamalositino,
  • popolega faifai pea
  • afaina o le autoimmune.

E taua le matauina o nei mea ua naʻo le mea e manaʻomia muamua mo le faʻafuaseʻi o le maʻi. E ui i le mea moni o le talafaasolopito o le maʻisuka ituaiga 1 e toetoe lava atoa le 100 tausaga le matua, o mafuaʻaga tonu mo lona tupuga e le i faavaeina.

O faʻapogai autu

O le le lava o le gaosiga o le inisalini e ala i lipocrin cell e mafai ona faʻaosofia ai uiga o le maʻisuka ituaiga 1. Faatasi ai ma mea taua e te manaʻomia e faailogaina:

  • susu ma le galala
  • faʻaauau faifaipea
  • faʻateleina le sosolo
  • vaivaiga lautele o le tino,
  • faʻalavelave faifaipea, maualuga maualuga o le faʻaleagaina.

Faʻailoaina e fafine o faʻamaʻi pipisi masani, e matua faigata lava ona togafitia. E le gata i lea, e mafai ona mataʻituina se suiga o le faʻaaliga. I le leai o se togafitiga talafeagai talafeagai ma tausia le maualuga o le kulukose i le tino o le tagata maʻi, o faailoga o le ketoacidosis o le maʻisuka e mafai ona tupu, aemaise lava, e pei o:

  • ogaoga ma le vomiting,
  • manogi o le acetone
  • faʻamaʻi
  • manava malosi
  • fenumiai ma lona leiloa taimi.

Ina ia maua se taunuuga lelei o le togafitiga, e tatau ona faia se suʻesuʻega faʻamatalaga lata mai o le maʻisuka ituaiga 1, ma faʻaauau pea togafitiga faʻapitoa, tui inisalini ma mulimuli i se meaʻai.

Eseesega i le va o ituaiga 1 ma le 2

A o lei faatonuina le togafitiga, e tatau ona e fuafuaina le eseesega o lenei maʻi e ala i le ituaiga. O lenei faʻamatalaga o loʻo tuʻuina atu i luga o le pepa. O le maʻisuka ituaiga 1 e matua ese lava mai le faʻamaʻi 2.

1 ituaiga o faamai

2 ituaiga o faamai

Tausaga o le amataga o le maʻi

Tamaiti ma talavou

Soifuaga sese

E masani lava i totonu o tapulaa masani

Faateleina, atonu o le oona tele

Totonu masani poʻo le faateleina

Suauu toto

Faʻailoga o le gaosiga o le inisalini

E aoga i le amataga o le maʻi

O uiga ma eseesega o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka fesoasoani e fesoasoani i le siakiina saʻo ma fuafua le ala o le maʻi.

Faʻailoga

O vailaʻau faʻaonapo nei e ofoina atu ni auala talafeagai lelei mo le suʻesuʻeina ma le fuafuaina o le i ai o le maʻisuka ituaiga 1. O loʻo faʻavae i luga o le auʻiliʻiliga o faʻamaoniga o le metabolism o le carbohydrate i totonu o le toto.

Ia mautinoa ia faia se suʻega toto e fuafua ai le sugar sugar. 12 itula ao leʻi oʻo i lenei, e tatau ona e lafoaia le taumafaina o meaʻai, ava malosi, faʻaitiitia le gaioiga faaletino, aua nei inuina vailaau, ma aloese mai le atuatuvale. O le faʻatuatuaina o taunuʻuga e sui i tagata gasegase pe a maeʻa le taotoga, faʻapea foʻi ma iai ni faʻafitauli i le manava ma le manava, i le taimi o le taoto, i le i ai o le mumu.

I le faaopoopo atu i se suʻega o le toto, e mafai ona faʻaaogaina se suʻega faigata. A uma ona pasia le iloiloga faʻapitoa, e tatau i le tagata maʻi ona suʻe le 75 g o le kulukose i le tautala. I totonu o le 2 itula, o le toto ua fuaina mo le suka. O le pito i luga ole glucose concentrations o se faailoga o lenei suʻega.

E mafai ona maua le sili ona saʻo lelei pe a faia se suʻega mo le hemoglobin glyc. E masani lava e le faʻalagolago i le aafiaga o aʻafiaga mai fafo.

E le gata i lea, ua faatonuina e le fomaʻi se suʻesuʻega atoatoa ina ia le aofia ai faʻamaʻi ma tulaga e mafua ai le hyperglycemia. E le gata i lea, o le a fuafua ai le ituaiga o maʻisuka. A maeʻa lena, e filifili e le fomaʻi le togafitiga talafeagai lea o le a fesoasoani e faʻamaonia le manuia o le maʻi.

Togafitiga uiga

A maeʻa faʻamaonia le faʻamautinoaina, o le togafitiga atoatoa o le maʻisuka ituaiga 1 e faia, faʻavae e tusa ai ma se polokalama a le tagata lava ia mo tagata maʻi taitasi. O le fuafuaga autu o togafitiga e faʻaalia ai le faʻaaogaina o fualaau faasaina e faʻaitiitia ai le aofaʻi o le kulukose. O lo latou gasegase ua faʻamatalaina mo le olaga. O le vailaau o le vailaʻau e filifilia i le tagata lava ia, e faalagolago i uiga o le tino o le maʻi, o le maʻi, o le faʻaoga tutusa o isi vailaʻau, faʻapea foʻi ma le iai o faʻafitauli.

E le gata i lea, o le tagata maʻi ua faʻaalia le faʻaaogaina o vitamini, faʻapea foʻi ma isi vailaʻau e fesoasoani i le faʻamautuina lelei o le soifua manuia ma faateleina le faʻamaʻi. O se faʻamalosiaga lelei e tuʻuina atu e ala i togafitiga faʻasolosolo ma metotia, lea e manaʻomia e faʻaaogaina faʻatasi ma togafitiga fualaau. E le gata i lea, e taua le mulimuli i se taumafa faʻapitoa mo le maʻisuka ituaiga 1, o le lisi o loʻo faia e se endocrinologist faʻatasi ai ma se tagata paleni. Aʻo faʻatautaia togafitiga faʻapitoa, e mafai ona e ausia se taunuuga lelei, faʻaitiitia ai faʻamaoniga o loʻo i ai, ma faʻateleina ai le taimi ma le lelei o le olaga.

Fomaʻi togafitiga

E masani ona i ai le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti. I o latou olaga atoa, ua faamalosia i latou e suʻe vailaau faʻapitoa e faʻamaonia ai lo latou ola maloloina. Afai e le mafai ona gaosia le inisalini, na o le pau le auala e maua ai se faʻaitiitia o le kulukose o le faʻatinoina o le inisalini. O le sili atu o lona aofaiga o le, o le sili atu lea o le a lagona e le tagata maʻi.

E manaʻomia ai foʻi le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasaina o le a fesoasoani e aveesea faʻamaoniga o le inisalini ma puipuia le tupu mai o faʻafitauli e fesootaʻi ma se maualuga o le inisalini.

I le i ai o le maualuga o le toto maualuga, o le a faʻataʻitaʻiina ai le faʻamaonia o le ACE ma le beta-blockers, aemaise lava, e pei o Betaxolol, Nebivolol, Enalapril. Togafitiga ma nei fualaau faasaina ua faatonuina mo le maualuga o le toto maualuga e taofia ai le atiina ae o nephropathy i le tagata maʻi.

Vaavaega masani e siakiina e ala i le fuaina o le toto. Afai ei ai se manaʻoga mo le faʻamaluina, ona faʻamatalaina lea o vailaau antiplatelet, o le mea sili ona taatele o le Aspirin. Afai o le maualuga o le cholesterol e sili atu le maualuga nai lo le masani, ona faʻaaogaina lea o statins, lea e taofia ai le gaosiga o lenei vailaʻau.

I le tele o meaʻai, o le maʻi e faʻapupulaina le lamatiaga o le faʻamalosia o le inisalini. O lenei tulaga e faʻamaonia i le mea moni e faapea e le mafai e tino ona maua atoa le kulukose. O le togafitiga e faia i le faʻaaogaina o Metamorphine.

E le gata i lea, i se faaopoopoga, e mafai ona faʻamalamalamaina faʻapitoa o fualaʻau faapitoa e avea o se tagata faʻasili, lea o le a fesoasoani e faʻamaonia le manuia o le maʻi. Aemaise lava, o vitamini e iai mea e faʻaaogā ai faʻatoʻaga e manaʻomia. E fautuaina e faʻaaoga ia faiga e pei o Verwag Pharma, Doppelherz Asset, ma le Alphabet alphabet.

Inisalini

I le faʻamaonia lelei o le gaosiga o le inisalini, faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 1, o fualaau o ituaiga eseese o gaioiga o loʻo faʻaaogaina. O na fatuga e suitulaga i le pulelasi o le basal i totonu o le tino i le gasologa o le aso. Short insulin - o se faʻataʻitaʻiga i le tali atu o le pancreas i le faʻaaogaina o gaʻo. E masani lava, 2 le umi o le gaioiga ma a itiiti ifo ma le 3 fualaau faʻamaʻi e faʻataʻitaʻiina i le aso.

E mafai ona fesuisuiaʻi le fesuiaʻiga e fuafua i le malosi o mea moni mai fafo. Tamaiti i le vaitaimi o le alualu i luma tuputupu aʻe e manaʻomia le tele o inisalini, ona faasolosolo malie ona faʻaititia. E matua manaʻomia lava le faia o le faʻasolosolo i le taimi o le maitaga, ona o le manaʻomia o lenei vailaau i taimi eseese e fesuisuiaʻi tele.

O le togafitiga ogaoga o le inisalini e fuafua e le numera o meaʻai, faʻataʻitaʻiina faaletino. E faʻalagolago foʻi i le aofaʻi o le kulukose. Ua faʻaaogaina nei i le lalolagi atoa ma ua manatu o se auala sili lea e puipuia ai oe lava mai le maualuga o suka ma faʻalavelave.

Le faʻaaogaina o metotia a tagata

Afai o loʻo faʻagasolo le faʻatafunaina o le tino, o nisi o gasegase e faʻaaogaina isi auala togafitiga e fesoasoani e faʻaitiitia ai faailoga ma maua ai ni togafitiga sili atu. E taua le manatuaina e le mafai ona e faʻaaogaina nisi auala e aunoa ma le faʻafesoʻotaʻi o se fomaʻi poʻo le suia o le inisalini i nei vailaʻau, talu ai o faʻafitauli ogaoga e mafua ai se lamatiaga i le olaga e mafai ona atiaʻe.

Ina ia faʻaleleia le gaioiga o totoga i totonu, e mafai ona e faʻaaogaina le paʻu mai porns i le aofaiga o le 1pp. ao lei faia taumafataga uma. Ina ia faasaʻo le aofaʻi o le kulukose, o le 50 ml o lemonis concentrated combined with egg moa ua faatonuina.

Faʻaaloalo i se taumafataga faapitoa

Mo togafitiga ina ia sili atu le lelei, ma le maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona e mulimuli i se meaai faapitoa. O loʻo faʻatulagaina e le fomaʻi o loʻo auai, faʻalagolago i uiga patino o tagata gasegase. I lenei tulaga, e taua tele le faʻatusatusa lelei o le aofaʻi o suauu e ulu i le tino ma taumafataga taʻitasi. Mo lenei mea, o fua uma o loʻo fuaina, o le aofaiga o mea o loʻo aofia ai ua fuafuaina e tusa ai ma le laulau o meaʻai o meaʻai. Ona e manaʻomia lea e faʻaliliu nei mea uma i le XE, o lona uiga, areto falaoa. I le maʻisuka ituaiga 1, e taua tele.

O se tasi o sea falaoa e 12 kalama o mea mama gaʻo. E faʻatatau i faʻamatalaga na maua, o le fua o le fualaau faʻatauina ua faʻaaogaina foi. O lona uiga, e 1 XE tala mo le 1-2 iunite o inisalini.

E fautuaina mo tagata gasegase e maua ai le maʻisuka e filifili ai mo se taumafataga e maualalo ifo i luga ole gaʻo sei vagana ai a latou meaai:

  • pateta
  • falaoa
  • sipuni
  • croup
  • fualaau aina e aofia ai le kulukose.

E tatau ona e aloese mai meaʻai ma vaevae le meaai ile 4 togi. Ia mautinoa ia faʻaaogaina meaai ma le popo i taimi taʻitasi. O le lisi mo le maʻisuka ituaiga 1 e naʻo le fomaʻi e faatonuina, ma o fautuaga na maua e tatau ona mulimulitai i ai, talu ai o soʻo se vavalalata e mafai ona faʻaosoina ai le malosi o le kulukose ma le le lelei o le soifua maloloina. O se polokalame o mea taumafa ua atiaʻe e mafaufau i le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻafitauli ma le tele o isi mea.

E le gata i lea, e le o fautuaina i le fiaai, talu ai o le injections e faalagolago tuusaʻo i meaai i aso taitasi. Afai e te faʻaitiitia meaʻai poʻo le 'aloʻese uma o meaai, ona e le mafai lea ona fuafua le fua o le insulin.

E toʻafia tagata e maua i le maʻisuka e ola

E le mafai ona faʻamalolo le faʻamaʻi faʻavavau, e ui i le mea moni e faʻaalia pea togafitiga faʻafou fou ma sili atu faʻaonapo nei. O se nofoaga lelei o le faʻaaogaina o pamu inisalini, lea o loʻo faʻaleleia pea. Latou te maua se taui e sili atu ona lelei mo lenei mea i totonu o le tino nai lo le faʻatomuaga o le tusi.

E tusa ai ma fuainumera, o le soifuaga o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e le o se mea e sili ona mautinoa, talu ai e ola tagata i le tusa ma le 57 tausaga, ma tamaitai i le 61, ma le usitai atoatoa i fautuaga uma a le fomaʻi togafitiga. O le tele o taimi, e mate tamaiti ma tamaiti i lenei faʻamaʻi, oe na maua i le maʻisuka ina ua maeʻa le ketoacidosis ma le coma. O le tagata matua, o le tele foi lea o lona mafai ona pulea lona tulaga o le soifua maloloina, ma siitia ai le ola o le olaga.

O faʻafitauli faigata

O le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin e matautia ona o le faʻasolosolo ona tupu vave o le maʻi, ma o se taunuuga o le lelei o le soifua maloloina o le tagata. I le tulaga o le le iloa lelei o le faʻaleagaina o le faʻafitauli, faʻapea foʻi ma suiga faʻafuaseʻi i le aofaʻi o le kulukose i le tagata maʻi, o faʻafitauli nei e mafai ona tupu:

  • maʻi faʻamaʻi pipisi,
  • gangrene
  • le lelei toto toto
  • maʻisuka vae
  • osteoporosis
  • hepatitis
  • afaina o le ate.

O le faʻalavelave sili ona lamatia o se faʻata. E mafua ai le lamatia tele o le soifua o le tagata maʻi ma e mafai ona oʻo atu i le oti e aunoa ma se fesoasoani talafeagai.

Fuafuaga puipui

Ina ia puipuia le tupu mai o lenei faʻamaʻi i tagata matutua ma tamaiti, e manaʻomia se puipuiga maeʻaeʻa maeʻa, aemaise lava i tagata e iai le faʻatautaiga. Polokalame puipuia:

  • olaga ola malosi
  • meaʻai lelei
  • pulega o popolega
  • taimi e togafitia ai faʻamaʻi pipisi ma viral,
  • faamalosia o puipuiga.

O le maʻisuka ituaiga 1 o se maʻi faigata ma matautia lea e le mafai ona faʻamalolo, peitaʻi, i le faʻamalositinoina o togafitiga ma le faʻaeteete ma le faʻaeteete i fautuaga a le fomaʻi, e mafai ona ausia le faʻamautuina o le soifua maloloina.

O fea e sau ai le inisalini

O le pancreas e nafa ma le tuʻuina atu o le tino i le inisalini. Po o le, o lona vaega itiiti, e aofia ai le 1-2% o le aofaʻiga o le okeni. O i latou ia o loʻo taʻua o tamaʻitaʻi o Langerhans, o loʻo faia le galuega o le endocrine.

E tofu uma lava ia motu ma sela o le tino. E i ai ni nai mea - na o le 80-200 pcs. i le motu. E le gata i lea, o lenei vaega itiiti o gaioiga masani o loʻo faʻamalosi e vaevaeina i ituaiga e 4:

O faʻamaumauga Beta mo le 85% o le aofaiga. O i latou e maua mai le inisalini.

E faʻapefea ona galue le gaʻo a le insulin glucose?

Mo o tatou tino, o le kulukose o le punavai autu lea o le malosi e tatau ai mo le sologa lelei o ona fusi ma okeni uma. O le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e tatau ona faʻaauau - o se tasi lea o tulaga autu mo le masaniga masani o tatou tino.

Ae o se tagata soifua maloloina e le mafaufau i le tele o le kulukose sa ia "tuuina atu" i le tino i le taimi o se taumafataga. E faʻapefea ona tausia e le tino lona tulaga masani? O le mea lea e amata ai ona taʻalo ai sene peta.

Afai e ulu atu le kulukose i totonu o le toto ma meaʻai, o le faʻasao tuusaʻo o le inisalini e tupu. O se taunuuga:

  • Le faʻaaogaina o le kulupu kesi i totonu o le tino,
  • O mea e maua mai i fafo e auina atu i inisalini e faʻalagolago i le inisalini - adipose, ate, muso - mo le faʻasili.

I le taimi lena, o le inisalini e taʻalo i le avea o se faʻataʻitaʻi poʻo se ki, lea e tatalaina ai le ala i le cell mo le kulukose.

I totonu oo tatou tino o loʻo i ai foi ni mea e le o le insulin-e faalagolago i le toto e mafai ona faʻafesoʻotaʻi le kulūkose mai le toto: o ni manoa name. O le faiʻai o le faiʻai - o le faiʻai ma le taulaʻau. E lelei ma leaga lenei mea: i le tasi itu, o le mana o la tatou "komepiuta" e le faalagolago i luga o mea leaga i le pancreas, ae e le puipuia mai aafiaga leaga o le tele poʻo le leai o le kulukose.

Afai ua faateleina le manaʻomia mo le faʻaopoopoga o le malosi (ua e feagai ma le atuatuvale, filifili e galue i le atunuʻu pe alu mo se taʻavale i le paka), kulukose, lea o loʻo i ai nei i le toto, ua amata ona faʻaaogaina. O le taimi lava e pa'ū ai lona maualuga i lalo ifo o le tulaga faatagaina, o le glucose synthesis process is activated in the body:

  1. Muamua, ua auina mai le glycogen mo le gaioiga - o loʻo teuina ana meafaifaʻi i le ate.
  2. Afai e le lava, lipids ma proteins e faʻaaogaina.

O le a le mea e tupu i le le atoatoa o le inisalini

Afai e le maua le inisalini, e leai se ki e taitaia le kulukose i totonu o sela. Soo se taumafataga e mafua ai le faateleina o le suka toto, ae le mafai e le tino o le insulin ona totoina. O sulu e fetolofi i le sua suamalie suamalie, ae le mafai ona gauai i le kulukose - ma auina atu se faailo SOS i le faiʻai: "E leai so matou malosiaga mo le olaga."

E maua e le ate se poloaiga e gaosia le glycogen, ma e masani ona tuʻuina atu le kulukose i le toto. A maeʻa lenei sapalai, e amata le faagasologa o le gluconeogenesis - o palatini ma lipids i le faagasologa.

E iloa e se tagata le fiaai i le tulaga faaletino, ae e tusa lava po o le a le tele o lona 'ai, o lona mamafa e paʻu, aua e leai se malosi o le tino. E leai ni mea e faʻaaogaina mo le faʻapipiʻiina o palatini ma lipids.

O loʻo taumafai fatuga e faʻasaʻo le tulaga: latou amata ona matua faʻaoʻo le glucose i le urine. O le numera o urinations i le aso e tupu aʻe, o se tagata o fia inu, ma inu vai i le lita - e masani ona faia e le tagata maʻi se pakete vai i le popo.

Afai e le o fesoasoani le tino i lenei laasaga, o le a vave ona tupu vave faʻafitauli.

O fea e alu i ai le inisalini?

O le maʻisuka faʻalagolago i le maʻisuka na tupu i le faʻafanoga o sela peta pancreatic. Mo nisi mafuaʻaga, ona o vailaʻau viral (faʻamaʻi, rubella, paratyphoid, ma isi), o loʻo faʻaalia i totonu o le tino puipuia, o tino o le tino ua manatu o se tagata ese. Latou te galulue faʻatasi ma i latou e peiseai o ni tagata ese - latou te faʻaumatia i latou.

I le faaopoopo atu i siama, o le lisi o "tagata ua tuuaia" e aofia ai:

  • O le inu tele o vai inu,
  • Le lava o le susu,
  • Tuai vave ona aafia le pepe i le susu susu.

O nei auupega (faailoga autoimmune) e mafai ona iloa e ala i se faasologa o suʻega falesuesue. Afai latou te le i ai iina, ae ua faʻaumatia puuna peta, o le maʻisuka ituaiga 1 e agavaa e pei o le idiopathic - o lona uiga, e mafua mai i le faʻafanoga o sela o le pancreatic mo se mafuaaga le iloa.

O le mea moni, pe a oʻo mai se faaletonu i le gasegase, e le popole le tagata maʻi pe o le a le mafuaʻaga na ia leiloa ai le inisalini. E tasi le ala na totoe: faʻalauiloaina se tui faʻasolosolo insulin ma fetaui i mea fou.

Faailoga Faʻailoga o le Maʻisuka

Faailoga o le maʻisuka e aofia ai:

  • Polyuria - o se faʻaopoopoga i le aso o le urine e oo atu i le 3-10 lita ma le masani o le 1.8-2 lita. O lenei uiga sili ona taatele. Masalo e mafai foi ona moe,
  • Polydipsia o se fiainu faifaipea: ia tineia e manaʻomia ai se tele o vai - mai le 8 i le 10 lita, ma o nisi taimi e sili atu. E masani lava o lenei faʻataʻitaʻiga eo mai faatasi ma le gutu malulu,
  • Polyphagy - o le taumafaina o meaai i le tele o mea ma le lagona faifai pea o le fiaai ma le le lava o le mamafa o le tino,
  • Faʻafesuiaʻiga o le mamafa o le mamafa: o lona toesea i le 2-3 masina e mafai ona oʻo i le 10 kilokalama,
  • O le palasi, vaivai, faaitiitia le malosi o le tino ma le faatinoga,
  • Faʻanoanoa, vevela, faʻaleagaina ma le le fiafia,
  • O le paʻu ma le mucous membranes i taimi uma,
  • E aliali mai le mumu i luga o alafau ma le auvae ona o le faalauteleina o toto laiti
  • O le tiga o le vae, maso maso.

Ae o faʻamaoniga uma o loʻo i luga e le o mafuaaga mo le faia o se siama. Ina ia faʻamaonia, e tatau ona faia suʻesuʻega suʻesuʻega fale suesue:

  • Carbohydrate metabolism: o le kulukose i totonu o le toto e faʻatolu ona faʻamauina - i luga o se manava gaogao, 1.5-2 itula ina ua uma le 'ai ma ao le i momoe,
  • O le hemoglobin glycated,
  • Urine glucose
  • Puipuia o le protéini (urea, creatinine, pulu),
  • Lipeta metabolism (cholesterol ma ketones),
  • Faʻafeiloaʻiga Hormonal.

Faʻamatalaga o le hormonal, e le gata o le tele o le inisalini, ae o le C-peptide ua faʻamoemoeina. O le vaega mulimuli e maua i le aofaiga tutusa e pei o le inisalini. Afai ua uma ona togafitia le inisalini ile maʻi, o le aofaiga ole insulin e mafai ona fuafua e faʻaaoga le C-peptide pe'āfai o loʻo gaosia pea.

Faʻafefea ona faʻatulagaina lou olaga

Aʻo e soifua maloloina, e le afaina ia te oe le gauai atu i le tele o taimi taua: na e 'ai mea e te fiafia i ai, ma e pei lava ona e manaʻo ai, tamoe i le toleniga poʻo le fuli i luga o le sofa ma se tusi - i se tulaga lautele, e le malamalama pe o le a le saolotoga o oe.


Faatasi ai ma se siama o le maʻisuka ituaiga 1, o le a tatau ona e faia lou olaga i lalo o le pule malosi. I le lautele, o tapulaa talafeagai e itiiti sona aoga i lou saolotoga, ae o le mafaufau e faigata ona onosaia. O le mafuaaga lena e fouvale ai tupulaga talavou, soli le faigamalo, faʻamaonia o latou uiga le lelei i le faʻamaʻi.

O le tauina o le maʻisuka i lenei auala e le aoga: o le manumalo o le a le manino i ou itu. O lou faʻafitauli o le a faʻaalia i ni faʻafitauli faigata e le mafai ona faʻafitia, o lea o le a sili atu ona sao i le "faia uo" i le faʻamaʻi. Ma o le vave ona e faia lenei mea, o le umi o le a tumau lou lelei o le olaga i se tulaga maualuga.

  • Taumafai mo le gaosiga o gaʻo,
  • Faʻaleleia lipid metabolism,
  • Faʻaauau le tafe toto.

O le maʻisuka ei ai ni "mea faigaluega" e ausia ai se galuega:

  • Inisalini togafitiga
  • Meaʻai
  • Gaoioiga faaletino
  • Mea mo le siakiina e le tagata lava ia (glucometer).

Ia mautinoa e alu i le aʻoga o le maʻisuka: o tagata fou fou e leiloloa pe a latou faʻalogo i le siama, o lea latou te manaʻomia ai le fesoasoani a tagata tomai faapitoa.

Inisalini togafitiga

Ina ia faʻatusatusaina le puleaina o le inisalini, o le maʻisuka e tatau i nisi taimi ona faʻalauiloaina fualaau faasaina:

  • Basal insulin - 1-2 taimi i le aso,
  • Bolus - aʻo leʻi faia taumafataga.

O insuline Basal e taʻua foi o le umi poʻo le faaumiumi. La latou galuega o le totogiina lea o le kulukose o loʻo gaosia e le ate. O le pancreas maloloina e maua ai le 24-26 iunite o le inisalini i le aso. E tutusa lava le mea e tatau ona ulufale ai i se fualaau umi faaumiumi. O le a fautuaina e le fomai le fualaau ia te oe.

Ae e mafai ona e faia suʻesuʻega tutoʻatasi:

  • Aua le 'ai mo le lima itula,
  • Fua le suka i itula uma
  • Afai e le sili atu i le 1.5 mmol / l ona oso i luga, e saʻo le fua,
  • O le suāuʻu e faʻaitiitia pe faʻavaeina - e tatau ona faʻaitiitia pe faateleina le aofaʻi o le inisalini faaumiumi.

Fai fua suʻesuʻega mo ni nai aso:

  • I le aso muamua, i le taeao,
  • I le lona lua - i le aoauli,
  • I le tolu - i le afiafi.

E fautuaina e faia suʻesuʻega i le po. E tatau ona e amataina i le 6 itula pe a uma le 'aiga o le afiafi.

E mafai ona e faʻamautinoa le manaʻomia mo suʻega e ala i le fuaina o suka i luga o se manava gaogao: pe a sili atu pe laʻititi i le 6.5 mmol / l - amata le suʻesuʻega.

E sili atu le faigata ona faʻatatau le fualaau o le bolus insulin. E faʻalagolago i le tele o mea moni:

  • Fua o kulukose o le toto aʻo leʻi 'aʻai,
  • Ole aofaʻi o gaʻo o loʻo e sauni e 'ai
  • Au fuafuaga pe a maeʻa le pulega o le inisalini - pe mafai ona e malolo, auai i galuega faʻale-mafaufau pe o le ae galue faaletino,
  • O le taimi o le aso (mo le 1 le falaoa - o le a tatou talanoa i lalo - e sili atu le insulin i le taeao nai lo le aoauli poʻo le afiafi),
  • O ou tulaga faʻalesoifua maloloina (afai o loʻo e tauivi ma se ituaiga o siama, o le a tatau ona e faateleina le tui o le insulin i le 20-30%)

E mafai ona siakiina le faʻasologa sao ole inisalini i siaki nei:

  • O le sao o le suka e le sili atu i le 6.5 mmol / L,
  • Lua itula pe a uma se taumafataga, e le tatau ona sili atu i le 8.0 mmol / L.

Mo le maʻisuka amata, o faʻamatalaga o loʻo i luga e mafua ai le tele o fesili: o le a le iunite o le falaoa, e faʻafefea ona atagia mai gaoioiga faaletino i le kulukose, ma a pe a fai e le o faʻatusatusa?

Mo se faʻataʻitaʻiga, o se maʻi e mamafa le 75 kilokalama i le tausaga muamua o le maʻisuka o le a manaomia le 0.5 x 75 = 37.5 iunite i le aso o le inisalini. E faigata le puʻeina o le afa vaega, o lea matou te vaʻaia le taunuuga i le 38 iunite.

O nei mea, e 50% o le a vaevaeina i le sea o le inisalini faaopoopo (10 oi latou - i le taeao, 9 - i le po), ma o le 19 o totoe o le a vaevaeina e pei ona taua i lalo:

  • 8 iunite - aʻo leʻi faia le taeao,
  • 6 iunite - aʻo lei faia le aoauli,
  • 5 iunite - aʻo leʻi faia le 'aiga o le afiafi.

O lea ua tumau pea e tusi se lisi o meaʻai ina ia aofia ai ni vaega o falaoa e lava e toe totogi ai le fua o le insulin. I le amataga, seʻi o tatou faʻamaonia po o le a le XE - keke falaoa, ma pe faʻapefea ona faʻaalia au meaai i totonu.

O le a le iunite falaoa (XE)

O le areto o le falaoa o se fua faʻatatau e tutusa ma le 10 kalama o gaʻo (vavalaʻau filo).

Toeitiiti o oloa uma e aofia ai gaʻo. I nisi, o la latou fuainumera e matua laʻititi pe afai e fuafua le tui o le inisalini e mafai ona le amanaiaina. O le autu autu o mea inu o le suka, falaoamata, cereals, fualaau 'aina, pateta ma suamalie - vai inu suka, suamalie, sukalati.

Peitai o loʻo i ai se tasi o faʻamaumauga: o tagata atiaeina o lenei pepa taua o loʻo faʻaalia mai ai le tele o le oloa e pa'ū i luga o le XE i lona tulaga masani. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tasi le falaoa e tutusa ma le 15 kalama o le keke.

E tumau pea e saili pe faʻapefea ona faʻafesoʻotaʻi uma nei mea i le falaoʻo maeʻa? A uma mea uma, e mafai ona uʻamea pe faʻafeiloaʻi. Ma i le mata, e le mafai ona e iloa pe fia na maua mai i totonu o lou tino le meaʻai.

I le taimi muamua, o oe (poʻo e pele ia te oe) o le a galulue malosi ma faia galuega nei:

  1. Faʻatau fua o le umukuka,
  2. Faʻaalu ma le faaeteete le cereal, ma liliu mai lona mamafa i ni meaʻai falaoa,
  3. Ina ia tusi i lalo i le a le aofaʻi e te ave ai le vai ma le saito,
  4. Faʻatau le pamu o le a kuka ai le falaoʻo
  5. Faatau i le kuka kuka ma toesea le mamafa o le pusa avanoa mai le tagata e maua mai,
  6. Vaevae le faaiuga i le numera o iunite falaoa (silasila i le parakalafa 2).

Seʻi faapea o oe o se falaoamata kuka i le fua o le 1: 4, ma o le mamafa o le tasi falaoa o le oloa maeʻa e 60 kalama. O lenei tuʻu le ipu i luga o le fua ma faʻatumu i meaʻai: tuʻu 120 g - 'ai 2 XE, faʻaopoopo le vaega i le 180 g - maua le 3 XE.

Afai e te faʻapipiʻi au mea uma i luga o pepa, ma e le suia lava le tulaga, i taimi mulimuli ane o le a na o le pau lava le mea e manaʻomia e te fuaina ai le tele o cereal ma le cereal ua saunia.

E tusa ai ma lenei polokalame, e mafai ona e faʻatusatusa saʻo le mamafa o le XE o soʻo se ipu. O nisi tagata maʻisuka e taumafai e fuafua lenei taua i le mata, lea e oʻo atu ai i se taunuuga sili ona leaga: o le hypoglycemia poʻo le hyperglycemia.

Fuafuaina tau totogi

Manatua o le gaioiga faaletino e suia ai le lagona o mea e faʻalagolago i le insulin. O se tino maloloina i nei taimi e faaitiitia ai le faasee o le insulin i le afa.

O maʻi suka e tatau ona fuafua lelei ma le faʻaeteete a latou mea e fai. Afai e faʻamoemoe e faʻaali lona tino i le faʻagasologa o le tino, e muamua ona ia sailia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le taimi muamua o le gaioiga. Afai na ia tusia:

  • 4.5 mmol / l, e tatau ona ia 'ai 1-4 XE aʻo leʻi faia le faamalositino,
  • 5-9 XE - faʻaopoopo i le 1-2 XE i le amataga, ae o itula uma e te manaʻomia e 'ai ai se isi falaoa e tasi,
  • 10-14 mmol / l - e leai se mea e 'ai.

Faʻafitauli o le ituaiga 1 Tisuka

O faʻafitauli o le maʻisuka e mafai ona vaevaeina i ni vaega se tolu:

Auai e aofia ai faʻafitauli e mafai ona oʻo atu ai i le maliu o se tagata. Latou te atinaʻe vave, ma na o le taimi fesoasoani e mafai ona laveaʻi ai le ola o le maʻisuka. E aofia ai:

  • Ketoacidosis: e tupu mai ona o le faʻaopoopoga o tino o le ketone (acetone) i le tino,
  • Hypoglycemia: O le faʻaitiitia vave o le kulukose toto. O le mafuaʻaga mo sea pa'ū e mafai ona avea ma fua faatatau le saʻo o le inisalini, malosi malosi malosi, vevela, malosi malosi faaletino, e leʻo totogiina e le faʻaopoopoga faaopoopo o gaʻo,
  • Hyperglycemia: maualuga maualuga toto. E ono tupu i luga o se manava gaogao - faatasi ai ma le faaumiumi o le aloese mai le 'ai, pe a uma ona' ai, pe afai e le fetaui ma le fuainumera ole vaega ole inisalini.

O faʻafitauli faʻafuaseʻi e aofia ai:

  • Retinopathy, lea e aʻafia ai le retina, o le afaina o le gasegase e tupu i totonu o le tupe, ma, o se taunuuga, o le leiloa o le vaʻai,
  • Angiopathy - o le mea ua taʻua o le soliga o le gasegase vascular,
  • Polyneuropathy - o loʻo faʻaalia i le leai o se lagona lelei o vae e vevela, malulu ma tiga. Muamua, ei ai se lagona mu i vae: e matua manino lava le lagona i le po - o le faailoga muamua lenei o le polyneuropathy,
  • O le maʻi suka - o se faʻalavelave, faʻatasi ai ma le faʻaalia mai o abscesses purulenti, tatalaina o gasegase ma vaega o le necrotic i luga o vae o le maʻisuka. O vae e tatau ona tuʻuina faapitoa i ai: o le tumama, o le filifilia o seevae saʻo, fai totini e le o iai ni mea faʻapipiʻi malosi, ma isi.

O le le fiafia i faʻafitauli masani e aofia ai le faaleagaina o vaʻa toto, paʻu ma fatugaʻo. O gasegase faʻasolosolo, fatu fatuga, taʻavale, fatu fatu, ma nephropathy o taatele masani o le maʻisuka.

Ae o le maʻisuka e tatau ona malamalama i se tasi o mea taua: naʻo lona mana e faʻalatalata pe tuai le taimi o faʻaaliga o nei faʻafitauli faigata. Afai na te faʻaleagaina lona maʻi, o le a sili atu le sogasoga. Ae e tatau lava ona e talotalo lou lima i le tulafono ma le pulea - ma o le ae maua se seti atoa o faafitauli i ni nai tausaga talu ona amata le maʻisuka.

Mafuaʻaga o le Tuai Mate ma le Matuʻi 1 Maʻisuka

I le afa seneturi talu ai, o le soifuaga faʻanoanoa o tagata mamaʻi i le maʻisuka ituaiga 1 i le uluaʻi tausaga talu ona faʻamaonia le 35%. O le aso ua pau i le 10%. O lenei mea e afua ona o le faʻaleleia o le sili atu ma le taugofie o tapenaga o le inisalini, faʻapea foʻi ma le atinaʻega o isi metotia o togafitiga o lenei faʻamaʻi.

Ae e ui i faʻalauiloa uma i vailaʻau, e leʻi mafai e fomaʻi ona faʻaumatia le ono vave maliu i le maʻisuka ituaiga 1. O le tele o taimi, o lona mafuaʻaga o le faʻatamala ile uiga o lona maʻi, masani ona solia le meaʻai, inisalini tui tui ma isi togafitiga faafomaʻi.

O le isi itu e afaina ai le ola o se tagata maʻi i le maʻisuka ituaiga 1 o le matua laʻititi o le maʻi. I lenei tulaga, o tiute uma mo lana togafitiga manuia e naʻo matua lava.

O mafuaʻaga autu o le vave maliu o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 1:

  1. Ketoacidotic coma i tamaiti o le maʻisuka e le sili atu nai lo le 4 tausaga,
  2. Ketoacidosis ma le hypoglycemia i tamaiti mai le 4 i le 15 tausaga,
  3. Fainuā masani i totonu o tagata matutua matutua.

O le maʻi suka i tamaiti ei lalo o le 4 tausaga le matutua e mafai ona tupu i se tulaga ogaoga. I lenei tausaga, na o ni nai itula e lava mo le faateleina o le suka toto e atiaʻe i le ogaoga o le hyperglycemia, ma pe a maeʻa se ketoacidotic coma.

I lenei tulaga, o le tamaititi ei ai le maualuga maualuga o le acetone i totonu o le toto ma o loʻo faʻalauteleina ai le galala. E oo lava i togafitiga faafomaʻi faʻapitoa, e le mafai e fomaʻi ona faʻasaoina tamaiti laiti ua pauu i totonu o se ketoacidotic coma.

Tamaiti aʻoga e iai le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava ona maliu mai le ogaoga o le hypoglycemia ma le ketoacidase. E masani ona tupu lenei mea ona o le le maitauina o tagata gasegase i lo latou soifua maloloina ona e mafai ai ona latou misia faailoga muamua o le leaga.

O se tamaititi e sili atu nai lo tagata matutua e faatea le inisalini injections, lea e mafai ona mafua ai le osooso malosi i le suka o le toto. E le gata i lea, e sili atu ona faigata mo tamaiti ona pipii atu i se taumafataga maualalo maualalo ma vavao lauulu.

O le toʻatele o tagata maʻisuka laiti e fafaga faʻalilolilo le sipuni po o le kulimi kulimi mai o latou matua e aunoa ma le fetuutuunai o le tui o le inisalini, lea e mafai ona oʻo atu ai i le hypoglycemic poʻo le ketoacidotic coma.

I tagata matutua ei ai le maʻisuka ituaiga 1, o mafuaʻaga autu o le vave maliu o ni masani leaga, aemaise lava le masani ona faʻaaogaina le ava malosi. E pei ona e iloa, o le ava ua solia i le maʻisuka ma o lona masani masani e mafai ona faʻaleagaina le tulaga o le maʻi.

Pe a inuina le ava malosi i le maʻisuka, e muamua ona matauina se oso aʻe, ona paʻu ai lea i le suka o le toto, lea e oʻo atu ai i se tulaga matautia e pei o le hypoglycemia. Aʻo i ai i se tulaga o le inupia, e le mafai e le tagata gasegase ona tali atu i le taimi i se tulaga o le faʻateteleina ma taofi ai se osofaiga o le hypoglycemic, ona o le tele o taimi e paʻu ai o ia i le paʻu ma le oti.

E toʻafia e ola i le maʻisuka ituaiga 1

I aso nei, o le soifua maloloina o le maʻisuka ituaiga 1 ua siitia ma le manino ma e le itiiti ifo i le 30 tausaga talu mai le amataga o le maʻi. O le mea lea, o se tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi masani faʻaleagaina e mafai ona ola i le silia ma le 40 tausaga.

I le averesi, o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e ola i le 50-60 tausaga. Ae i le noatia ma le totoʻa e mataʻituina le maualuga o le suka toto ma puipuia le atinaʻeina o faʻafitauli, e mafai ona e faʻatupulaʻia le olaga i le 70-75 tausaga. E le gata i lea, ei ai mataupu pe afai o se tagata e maua le maʻisuka o le maʻisuka ituaiga 1 ei ai le ola o le silia ma le 90 tausaga.

Ae o se olaga umi e le masani ai mo le maʻisuka. E masani lava o tagata o loʻo i ai lenei faʻamaʻi e ola i lalo ifo o le maualuga o le soifuaga o le olaga i totonu o le faitau aofaʻi. E le gata i lea, e tusa ai ma fuainumera, o tamaitai e 12 tausaga le itiiti ifo nai lo a latou uo soifua maloloina, ma alii - 20 tausaga.

O le ituaiga muamua o le maʻisuka e faʻaalia i le faʻavaveina o le atinaʻe ma se faʻalauiloaina o faʻamaoniga, lea e vaʻaia ai mai le maʻisuka ituaiga 2. O le mea lea, o tagata e mafatia i le maʻisuka talavou e itiiti atu le ola nai lo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

E le gata i lea, o le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona afaina ai tagata matutua ma matutua, ae o le maʻisuka ituaiga 1 e aafia ai tamaiti ma tagata talavou i lalo o le 30 tausaga. Mo lenei mafuaʻaga, o le maʻisuka a le tamaititi e oʻo atu ai i le maliu o le tagata maʻi i le tele o tausaga nai lo le maʻisuka e le o le insulin.

Faʻamatalaga faʻapuupuuina le soifua o se tagata maʻi na maua i le maʻisuka ituaiga 1:

  • O faʻamaʻi o le tino cardiovascular. O le toto maualuga e aafia ai puipui o toto toto, lea e tau atu i le atinaʻe vave o le atherosclerosis o toto toto ma maʻi fatu fatu. O le iʻuga, o le tele o le maʻisuka e feoti mai le fatu fatu poʻo le taʻavale.
  • Faaleagaina o vaituloto o le loto. Le faʻatoʻilaloina o le capillary, ma a maeʻa le vevesi o le avea ma mafuaʻaga autu o le faʻamaʻi totoʻa i vae. O lenei mea e mafua ai le fatuina o ulupuka o le gasegase e le o faamaloloina i luga o vae, ma i le lumanaʻi i le leiloa o vae.
  • Faʻasalaga o Renal. O le maualuga o le glucose ma le acetone levels i le urine e faʻaumatia ai le gaʻo ma mafua ai le le manuia tele. O lenei faʻalavelave o le maʻisuka lea ua avea ma mafuaaga autu o le maliu o tagata maʻi ina ua mavae le 40 tausaga.
  • Faʻaleagaina i le faʻalavelave tutotonu ma le vaʻaia. O le faʻaleagaina o fiva namu e mafua ai le leai o se lagona i totonu o le tino, mafaufau le lelei, ma, o le mea e sili ona taua, o le gasegase i le fatu. O lea faʻalavelave e mafua ai le puʻea faʻafuaseʻi o le cardiac ma le maliu o le maʻi.

O nei mea e sili ona taatele, ae le na o le pau lea o mafuaʻaga o le oti i le maʻisuka. O le maʻisuka ituaiga 1 o se faʻamaʻi lea e mafua ai se faʻalavelave tele o faʻamaʻi i le tino o le maʻi lea e mafai ona oʻo atu ai i le maliu o le maʻi i le mavae ai o sina taimi. O le mea lea, e tatau ona matua taua lenei faʻamaʻi ma amata le puipuia o faʻafitauli ao le i tupu.

Faʻafefea ona faaumiumi le ola i le maʻisuka ituaiga 1

E pei lava o isi tagata, o tagata maʻi e maua i le maʻisuka latou te moemiti e ola i le umi e mafai ai ma taʻitaʻia ai se olaga sologa lelei. Ae pe mafai ona sui le fomaʻi leaga mo lenei faʻamaʻi ma faʻalautele le soifua o tagata mamaʻi i le maʻisuka mo se vaitaimi umi?

Ioe, ioe, ma e le afaina po o le a le ituaiga maʻisuka na maua i le maʻi - tasi pe lua, e mafai ona faʻalauteleina le faʻamoemoe o le olaga i soʻo se mea na maua. Ae mo lenei mea, e tatau i le tagata maʻi ona matua faʻamaunuuina se tasi o aiaiga, e pei o, ia faʻaeteete i taimi uma i lona tulaga.

A le o lea, e le pine ae maua ni faʻafitauli matuia ma maliu i totonu o le 10 tausaga talu ona iloa le faʻamaʻi. E tele auala faigofie e mafai ona fesoasoani i le puipuia o le maʻisuka mai le vave maliu ma faaumiumi lona soifua mo le tele o tausaga:

  1. Faʻaauau pea ona mataʻituina le suka o le toto ma le inisalini faifai pea,
  2. Faʻafeiloaʻi i se taumafa maumaututu-maualalo e aofia ai mea taumafa e maualalo le faʻasologa o fuainumera. E le gata i lea, o tagata gasegase e maua i le maʻisuka e tatau ona aloese mai mea taumafa ma mea taumafa gaʻo, ona o le mamafa e sili atu ona mamafa le ala o le maʻi,
  3. Gaioioiga faifai pea, lea e mafua ai le susunuina o le suka tele i le toto ma le faatumauina o le mamafa o le maʻi,
  4. O le faʻaaogaina o soʻo se faʻalavelave faʻafitauli mai le soifua o le tagata maʻi, ona o lagona malolosi lagona e mafua ai le faateleina o le kulūkose i le tino,
  5. Tausiga tausi tino, aemaise i tua o vae. Ole a fesoasoani lenei mea e aloese ai mai le faʻavaeina ole maʻi o le gaʻo (sili atu ile togafitiga ole maʻi pipisi ile maʻisuka),
  6. Ole suʻesuʻega masani a le fomaʻi, lea o le a mafai ai ona faʻaumatia le maʻi o le tagata maʻi ma, afai e tatau ai, fetuunai le faiga ole togafitiga.

O le faʻamoemoe o le ola i le maʻisuka ituaiga 1 e tele lava ina faalagolago i le tagata gasegase ma lona uiga faaaloalo i lona tulaga. Faatasi ai ma le iloa vave o le maʻi ma togafitiga talafeagai, e mafai ona e ola i le maʻisuka seia oʻo i le matua. O le vitio i lenei tusiga o le a taʻuina atu ia te oe pe mafai ona e oti mai le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga