Faʻavasegaga o laasaga o le maualuga o le maualuga

I lalo o le fuaitau "ogaoga maualuga", "ogaoga maualuga"e faatatau i le maualuga o le toto maualuga (BP) syndrome i le maualuga o le toto ma le maualuga o le maualuga o le toto.

E tatau ona faamamafa atu o le eseesega o le eseesega i tulaga ototo maualuga"ma"toto maualuga"O le mea lea, o le faaupuga" hypertension "ma le" faʻafefegaʻi ", o le uiga lea o le upu" hypertension "ma le" maualuga maualuga "i le uiga moni o le mea lava e tasi -" faatoilaloina ".

I le tala faasolopito (talu mai le taimi o G.F. Lang) na atiina ae ai e faapea o le faaupuga "toto maualuga" ma, e tusa ai ma lea, "toto maualuga" e faaaoga i Rusia, o le faaupuga "ogaoga maualuga".

O le maualuga o le maualuga (DC) o lona uiga o se faʻamaʻi faʻafuaseʻi o le maʻi, o le faʻamaoniga autu o le maʻi maualuga o le maualuga o le toto, e le fesootaʻi ma le i ai o faʻalavelave faʻaleagaina lea e mafua ai le faateleina o le toto (BP), i le tele o mataupu ua faʻaumatia, mafuaʻaga (" (Fautuaga GFCF, 2004).

I. Tulaga o le toto maualuga:

  • Maualuga (GB) laasaga I fautua mai le leai o ni suiga i le "totoga o le tino".
  • Suauu maualuga (GB) laasaga II faʻavaeina i le i ai o suiga mai se tasi pe sili atu "totoga taulaʻi".
  • Suauu maualuga (GB) laasaga III faʻavaeina i luma o faʻataʻitaʻiga faʻasoifua maloloina.

II. Mavaega o le maualuga o le maualuga o le toto:

O tikeri o le maualuga o le toto maualuga (maualuga o le toto (BP) o loʻo tuʻuina atu i le laulau Numera 1. Afai o le maualuga o le toto toto (BP) ma le diastolic blood pressure (BP) e oʻo atu i vaega eseese, ona faʻatuina lea o se maualuga maualuga o le toto maualuga (AH). O le tele o le saʻo, o le tikeri o le Arthial Hypertension (AH) e mafai ona faʻatuina i le mataupu o le First Diatension Arterial Hypertension (AH) ma i tagata mamaʻi e le o aʻafia i fualaau faasaina.

Lisi numera 1. Faʻamatalaga ma le faʻavasegaina o le maualuga o le toto (BP) maualuga (mmHg)

O le faʻavasegaina o loʻo tuʻuina atu i luma 2017 ma pe a maeʻa le 2017 (i puipui)
Totoina o le toto Vaega (BP) Soifua Maloloina o le tino (BP) Diastolic toto pressure (BP)
Le maualuga o le toto = 180 (>= 160*)>= 110 (>= 100*)
Faʻaitiitia le maualuga o le systolic hypertension >= 140* - vavaega fou o le maualuga o le maualuga o le maualuga mai le 2017 (ACC / AHA Taofaʻiluga Taiala).

I. Faʻamatalaga o aʻafiaga:

a) Faʻatino:
- tane> 55 tausaga 65 tausaga
- ulaula.

e) Dyslipidemia
OXS> 6.5 mmol / L (250 mg / dl)
HPSLP> 4.0 mmol / L (> 155 mg / dL)
HSLVP 102 cm mo alii poʻo> 88 cm mo tamaitai

e) C-reactive protein:
> 1 mg / dl)

e) Faʻamatalaga faʻapitoa e aʻafia ai e aʻafia ai le faʻamalosi o se tagata maʻi i le maualuga o le toto maualuga (AH):
- Faʻavaivaia le glucose toleni
- Faʻavae soifuaga
- Faʻateleina fibrinogen

g) O le maʻi suka:
- Glucose o le anapogi anapogi> 7 mmol / L (126 mg / dL)
- Glucose o le toto pe'ā uma ona 'ai poʻo le 2 itula i le maeʻa ai o le 75 g o le kulukose> 11 mmol / l (198 mg / dl)

II. Le faʻatoʻilaloina o totoga o aʻafiaga (maualuga maualuga 2):

a) Le maualuga o le hypertrophy ventricular agavale:
ECG: Sokolov-Lyon sign> 38 mm,
Cornell Product> 2440 mm x ms,
Echocardiography: LVMI> 125 g / m2 mo alii ma> 110 g / m2 mo tamaitai
Chest Rg - Cardio-Thoracic Index> 50%

e) Faailoga o faʻasalalauga o le puipui o le faga (tapuni carotid intima-media layer thickness> 0.9 mm) poo pusa atherosclerotic

i) O sina siitaga itiiti i le creatinine serum 115-133 μmol / L (1.3-1.5 mg / dl) mo tane poʻo 107-124 μmol / L (1.2-1.4 mg / dl) mo fafine

d) Microalbuminuria: 30-300 mg / aso, lipine urinary / creatinine> 22 mg / g (2.5 mg / mmol) mo tane ma> 31 mg / g (3.5 mg / mmol) mo fafine

III. Soʻo faʻatasi (concomitant) faʻataʻitaʻiga (tulaga 3 maualuga)

a) O le autu:
- tane> 55 tausaga 65 tausaga
- ulaula

e) Dyslipidemia:
OXS> 6.5 mmol / L (> 250 mg / dL)
poʻo HLDPL> 4.0 mmol / L (> 155 mg / dL)
poo HPSLP 102 cm mo alii poʻo> 88 cm mo tamaitai

e) C-reactive protein:
> 1 mg / dl)

e) Faʻamatalaga faʻapitoa e aʻafia ai e aʻafia ai le faʻamalosi o se tagata maʻi i le maualuga o le toto maualuga (AH):
- Faʻavaivaia le glucose toleni
- Faʻavae soifuaga
- Faʻateleina fibrinogen

g) Agavale gasegase gauricular agavale
ECG: Sokolov-Lyon sign> 38 mm,
Cornell Product> 2440 mm x ms,
Echocardiography: LVMI> 125 g / m2 mo alii ma> 110 g / m2 mo tamaitai
Chest Rg - Cardio-Thoracic Index> 50%

h) Faailoga o faʻasalalauga o le puipui o le faga (tapuni carotid intima-media layer thickness> 0.9 mm) poo pusa atherosclerotic

ma) O sina siitaga itiiti i le creatinine serum 115-133 μmol / L (1.3-1.5 mg / dl) mo tane poʻo 107-124 μmol / L (1.2-1.4 mg / dl) mo fafine

k) Microalbuminuria: 30-300 mg / aso, lipine urinary / creatinine> 22 mg / g (2.5 mg / mmol) mo tane ma> 31 mg / g (3.5 mg / mmol) mo fafine

l) Cerebrovascular mala:
Ua afaina le Ischemic
Hemorrhagic stroke
Faʻalavelave faʻaleagaina o le cerebrovascular

m) Loto fatu:
Faʻaleagaina o le myocardial
Angina pectoris
Coronary Revascularization
Faʻasalaga o le loto vaivai

m) Toto fatu:
Maʻisuka Nifropathy
Faʻaleagaina o le Renal (Creinine serum> 133 μmol / L (> 5 mg / dl) mo tane poʻo> 124 μmol / L (> 1.4 mg / dl) mo fafine
Proteinuria (> 300 mg / aso)

o) Faʻasologa o le Faʻatonu o le Igilisi:
Exfoliating Aortic Aneurysm
Faʻaleagaga faʻapitoa i gaioiga lautele

n) Maʻi faʻamaʻi tiga:
Tautoga poʻo faʻalauiloa
Optic nerve edema

Lisi numera 3. Faʻasalaga o faʻamaʻi o tagata gasegase e maualuga le maualuga (AH)

Faʻapuupuuga i le laulau i lalo:
HP - maualalo le lamatiaga
SD - tulaga lamatia,
Sun - maualuga lamatiaga.

Isi mea aʻafia (RF) Maualuga maualuga
sese
130-139 / 85 - 89
1 tikeri maualuga maualuga
140-159 / 90 - 99
Maualuga maualuga 2 tikeri
160-179 / 100-109
AG 3 tikeri
> 180/110
Leai
HPUroBP
1-2 FR HPUroUroNaʻo le PP
> 3 RF poʻo le faʻaogaina o le gaʻo poʻo le maʻisuka BPBPBPNaʻo le PP
Faʻalapotopotoga
falemaʻi
Naʻo le PPNaʻo le PPNaʻo le PPNaʻo le PP

Faʻapuupuuga i le laulau i luga:
HP - maualalo le lamatia o le maualuga,
UR - faʻaleagaina tulaga lamatia o le maualuga o le maualuga,
Sun - maualuga le lamatia o le maualuga.

Faʻavasegaina o le Faʻasagaluga Faʻataʻi

Faʻatasi ai ma le maualuga o le toto, o le maʻi maʻi faʻapitoa e faʻateleina le mamafa i le laina mai le 140/90 mm Hg. e oo atu i le 220/110. O le faʻamaʻi e tuʻuina atu i faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le lamatiaga o le faʻaleagaina o le myocardial ma le stroke. O se faʻavasegaga masani o le maualuga o le toto maualuga e mafua ona o le tupu. E faʻatatau i le mea na tupu ma le mafuaʻaga o le faateleina o le toto maualuga (BP), e iai:

  • O le maualuga o le maualuga o le Peraimeri o se faʻamaʻi lea e le mafai ona iloa o se taunuuga o meafaigaluega (ultrasound of heart, cardiogram) ma suʻesuʻega (suʻesuʻega o le toto, urine, plasma). O se talafaasolopito o le maualuga o le toto maualuga ma se mafuaaga e le mafaamatalaina ua faauigaina o le taufaasese, taua.

O le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e tatau ona faatumauina le mamafa o le toto (120/80) i le olaga atoa. Aua o loʻo i ai pea se tulaga lamatia o le a toe amata ai le faʻamaʻi. O le mea lea, o le maualuga o le maualuga o le faʻasolosolo faʻasalaga e faʻapitoa o le faʻasolosolo faʻasalaga ua faʻavasegaina o se meaola masani. O le maualuga o le maualuga o le toto maualuga, i le itu, ua vaevaeina e tulaga lamatia o le ola maloloina, tikeri, tulaga.

  • O le maualuga o le maualuga o le toto maualuga o se faamaʻi lea e mafai ai ona fuafua i le faagasologa o suʻesuʻega faafomaʻi. Faʻavasegaga o le faamai e afua mai i se togafitiga poo se mea na mafua ai le faagasologa o le faateleina o le toto.

O le maualuga o le maualuga o le maualuga ma le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le totoga ua faʻavasegaina e faʻatatau i le faateleina o le toto maualuga:

  • Systolic, lea naʻo le tumutumu o le toto, o le toto maualuga ua maualuga. O lona uiga, o le pito i luga o le a sili atu i le 140 mm Hg, o le maualalo - e masani lava 90 mm Hg. I le tele o tulaga, o le mafuaʻaga o lenei faʻalavelave o le solia lea o le vevela, o le faʻasologa o mea e tutupu.
  • Diastolic - faʻateleina le maualuga o le toto maualuga (mai le 90 mm Hg ma le maualuga), ae o le pito i luga e le sili atu i le 130 mili.
  • Systolic-diastolic - 2 faʻamatalaga o faʻamatalaga e sili atu le faʻaleagaina.

Faʻavasegaina e ala i le faʻavae o le faʻafitauli o le maʻi

O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto e tupu i le tino i ni foliga se lua - e leaga, e leaga. O le tele lava o taimi, o se mea lelei i le leai o se taimi e talafeagai ai le togafitiga e avea ma se maʻi faʻaleagaina.

I le maualuga o le maualuga i totonu o se tagata, o le toto maualuga e amata ona faateleina - systolic, diastolic. O lenei faiga e tuai lava. O le mafuaaga e tatau ona sailia i maʻi o le tino, o se taunuuga o le galuega o le fatu ua gase. O le toto toto o le tagata maʻi e le faʻalavelaveina, o le maualuga o le toto ua tafe, o le leo o vaʻa, o loʻo faʻaitiitia ai le malosi. O le faagasologa e mafai ona tumau i le tele o tausaga ma mulimuli i le olaga atoa.

O le foliga leaga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le alualu i luga o le alualu i luma. Faataitaiga: i le taimi nei ua i ai i le tagata maʻi se toto maualuga o le 150/100 mm Hg, ina ua mavae le 7 aso ua leva 180/120 mm Hg. I le taimi nei, o le tino o le maʻi e aafia i se maʻi faʻaleagaina e "faia" le fatu e sili atu i le sefulu ona vave. O puipui o le vaa e taofia ai le leo, elasticity. Ae, o le myocardial tissue e le mafai ona feagai ma se faʻaopoopoga o le toto toto. E le mafai e le kesi cardiovascular ona taulimaina, o vaʻa e vaʻaia. O le lelei o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga ua matua faateteleina, o le maualuga o le toto e oʻo i le maualuga, o le lamatiaga o le afaina o le myocardial, strobral stroke, paralysis, coma faateleina.

Faʻatasi ai ma se faʻalavelave leaga o le toto maualuga, o le toto maualuga e oʻo atu i le 220/130 mm Hg. O totoga i totonu ma auala taua e iai ni suiga tetele: o le tumu ua faatumuina i le toto, o le retina ua fulafula, ua afaina le nerve opic, ma ua vaapiapi vaa. O le fatu, gaʻo, ma le faiʻai o loʻo fai ma necrosis. O le tagata maʻi e faitio i tiga e le mafai ona faʻafitia, tiga o le ulu, leai o se faʻaaliga, vavao, faʻanoanoa.

Vaʻaia o le maualuga

O le maualuga o le maualuga ole vaevaega e vaevaeina i ni laasaga e ese mai i le toto, totoga, faʻafitauli, faʻafitauli, le atoatoa. O le faʻavasegaga o laʻasaga o le maualuga o le toto maualuga e pei ona taʻua i lalo:

  • O le Vaega 1 o le toto maualuga e tupu i fua faatatau o le 140/90 mm Hg. ma luga. O nei tulaga faatauaina e mafai ona faatulaga lelei e aunoa ma ni vailaʻau, faatasi ai ma le fesoasoani i le malolo, leai se popole, popolevale, malosi malosi faaletino.

O le faʻamaʻi o le soymptomatic. E le iloa e Hypertonic suiga i le soifua maloloina. O totoga faʻavae i le taimi muamua o le faʻaitiitia o le toto maualuga e le mafatia. O faʻalavelavega o le soifua maloloina i lalo ole foliga o le le mautonu, loto, maʻi tigaina e seasea ona matauina.

O faʻalavelave faʻalavelave e mafai ona tupu e faasaga i le tulaga o suiga o le tau, pe a mavae le popole, atuatuvale, teteʻi, gaioiga faaletino. Togafitiga e aofia ai le tausia o se soifua maloloina, togafitiga fualaau. O le fomaʻi mo le toe faʻaleleia e lelei.

  • Laasaga 2 o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto e mafua mai i le toto mai le 140-180 / 90-110 mm Hg. Ole masani ole avega e maua ile fualaau. Faʻasalaga faʻapitoa o le fatu o le fatu, faʻaletonu o le tino, faʻalavelave moe, angina pectoris, vevela. O aʻafiaga i totonu o le tino: loto, faiʻai, fatuga. Aemaise lava, e tusa ai ma taunuuga o le suʻega, o le tagata maʻi o le ai ai le hypertrophy o le leftricle agavale o le myocardium, spasm of vessels, e tusa ai ma iloiloga - protein i le urine, sili atu o le maualuga o le creatinine i le toto.

O faʻalavelave faʻaleagaina e oʻo atu ai i le stroke, faʻalavelave fatu. O le tagata maʻi e manaʻomia togafitiga faafomaʻi faifai pea. O le faʻamalosi e mafai ona faia ai se vaega o le tino ma le mafaufau mo mafuaʻaga tau soifua maloloina.

  • Vaega 3 maualuga maualuga e faigata, faʻamaʻi toto o le maʻi - 180/110 mm Hg ma luga. I maʻi gasegase, o aʻafiaga o aʻafiaga e aʻafia ai: fatuga, mata, fatu, toto toto, faiʻai, mea faʻaleleia. O vailaʻau faʻasaʻi e le faʻaitiitia ai le toto maualuga. E le mafai e se tagata ona tautua ia te ia lava, o ia ua le aoga. O le faateleina o le toto maualuga i le 230/120 e faateleina ai le lamatiaga o le oti.

O le tuʻufaʻatasia o le maualuga o le toto maualuga (luga) e manaʻomia mo se fuataga tele o le faʻamaʻi ina ia mafai ai ona filifili togafitiga talafeagai. Ole togafitiga sili ona filifilia e togafitia ai le ola lelei o le toto maualuga, aloese mai faʻalavelave faʻalavelave, ono lamatia ai le maualuga, maliu.

Vaega o le maualuga o le maualuga

O le maualuga o le maualuga ole vaevaega e vaevaeina e tusa ai ma faitauga o le toto maualuga i tikeri: mai le 1 i le 3. Ina ia iloa le uiga o le toto maualuga, e tatau ona fuaina le toto i luga o lima. O le eseesega e 10-15 mm Hg. i le va o fua, o le toto maualuga e taʻu mai ai le maʻi cerebrovascular.

Na faʻaalia e le fomai tipitipi o Korotkov se metotia o le leo, o le fuataga o le toto toto. O le sili atu le mamafa o le mamafa o le 120/80 mm Hg, ma le masani - 129/89 (le tulaga o le prehypertension). E i ai se manatu o le maualuga o le toto maualuga: 139/89. O le faʻavasegaina o le maualuga o le toto maualuga i le tikeri (i le mmHg) e faapenei:

  • 1 tikeri: 140-159 / 85-99,
  • 2nd tikeri: 160-179 / 100-109,
  • 3 tikeri: luga 180/110.

O le fuafuaina o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e tupu mai i le talaaga o le le atoatoa o togafitiga fualaau faasaina ma fualaau faasaina. Afai e faʻamalosi le tagata maʻi e ave vailaʻau mo mafuaʻaga faʻalesoifua maloloina, ona faia loa lea o le fua i le tapulaa maualuga o la latou metotia.

I nisi o vailaʻau faafomaʻi, e mafai ona faia i le maualuga o le maualuga o le 4 tausaga (maualuga maualuga o le systolic). O le tulaga e mafua mai i le faateleina o le maualuga o le mamafa ma se tulaga e masani ona maualalo - 140/90. O le falemaʻi ua maua i tagata matutua ma tagata gasegase i le faʻafitauli o le hormonal (hyperthyroidism).

Faʻavasegaina o tulaga lamatia

O le faʻaleagaina i lona faʻamaʻiina e le gata ina iloa ai le faʻamaʻi, ae faʻapea foi le tulaga o le lamatiaga. O le a le aʻafiaga o le maualuga o le maualuga? I le lamatiaga, e manaʻomia ona tatou malamalama i le pasene o le ono mafai ona tupu i luga o le stroke, fatuga o le fatu, isi pathoces e uiga i se talaaga o le maualuga o le toto. Faʻavasegaga o le maualuga o le toto maualuga e ala ile tikeri o tulaga lamatia:

  • O le lamatiaga itiiti 1 e 15% o le mea moni e faapea i le isi 10 tausaga e sosoo ai, o le maualuga o le toto maualuga o le a faatupuina ai le fatu fatu, stroke stroke,
  • O le tulaga lamatia 2 o lona uiga o se 20% avanoa o faʻafitauli,
  • Tulaga maualuga 3 e 30%,
  • O le maualuga 4 lamatiaga 4 faʻalauteleina le ono mafai ona iai ni faʻafitauli o le soifua manuia e 30-40% ma sili atu.

E tolu taʻiala autu mo le faʻamalosia o le lamatiaga mo tagata mamaʻi e maualuga le maualuga: tulaga lamatia, le maualuga o le faaleagaina o totoga o aʻafiaga (e tupu i le tulaga maualuga 2 maualuga), faʻafitauli faʻapitoa mo togafitiga (e maua i vaega e 3 o le maʻi).

Manatunatu i le faʻavae autu, faʻafitauli aʻafiaga:

  • Matua: i tamaitai, alii e 55, i totonu o tagata ulaula,
  • Dyslipidemia: aofaʻi cholesterol sili atu i le 250 mgdl, lipoprotein cholesterol (HLDPL) sili atu i le 155 mg / dl, HLDPV (maualuga maualuga) sili atu i le 40 mg / dl,
  • Talaʻaga o le faʻatoʻateleina (maualuga i luga o aiga i se laina sao),
  • O le C-reactive protein index e silia i le 1 mg / dl,
  • Ava o le resdominal - o se tulaga pe a oʻo i le vavao o tamaitai e silia ma le 88 cm, tane - 102 cm,
  • Le lava faamalositino,
  • Faʻaleagaina le kulukosese,
  • O le tele o febrinogen i totonu o le toto,
  • O le maʻi suka.

I le taimi lona lua o le faamai, o le faaleagaina o totoga i totonu e amata (i lalo o le aafiaga o le faateleina o le tafe toto, spasm o toto toto, okesene ma le le atoatoa o le toto), o le faagaioia o totoga i totonu e faaleagaina. O le ata faʻataʻitaʻi o le tulaga maualuga 2 maualuga e pei ona taʻua i lalo:

  • Tifaga suiga i le tauagavale tauagavale o le fatu (ECG suʻesuʻe),
  • O le faʻamaʻiina o le pito i luga ole carotid o,
  • Atherosclerotic faʻatulagaina o papa,
  • O se faʻaopoopoga i le maualuga o le creatinine serum i luga atu o le 1.5 mg / dl,
  • Le fua faatatau o le albumin ma le creatinine i le urine.

O faʻamaufaʻailoga mulimuli e lua o loʻo faʻaalia ai le faaleagaina o fatuga.

I lalo o tulaga faʻasolosolo maʻi (i le fuafuaina o le lamatiaga o le maualuga o le maualuga) malamalama:

  • Loto fatu
  • Toto togafitiga,
  • O le malosi o le tino i fuga o mea, o veins, vessels,
  • Faʻamafanaina o le nerve opic, faʻamaʻapeʻa.

O le tulaga lamatia 1 ua faʻatuina mo tagata matutua ua silia i le 55 tausaga le matua e aunoa ma ni faʻalavelave faʻalavelave faʻaleagaina. O le lamatiaga 2 o loʻo faʻamatalaina i le siamaina o le maualuga o le toto maualuga i le i ai o nisi o faʻamatalaga faʻamatalaina i luga. O le tulaga lamatia 3 ua faʻaleagaina ai le faʻamaʻi o tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻisuka, atherosclerosis, gaʻo susu o le manava, faʻaogaina o le tino, ma le faaleagaina o totoga o le faʻaaliga.

I le faaiuga, matou te manatua o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le totoga ua manatu o se maʻi taufaasese, matautia matautia ona o le le lava o faailoga autu. O le falemaʻi o maʻi faʻasolosolo e masani lava ona pala. Ae, e le o lona uiga e le alu le faʻamaʻi mai le tulaga muamua (i le toto maualuga 140/90) i le lona lua (toto maualuga 160/100 ma luga). Afai e taofi le vailaau muamua i vailaau, o le lona 2 e aumaia le maʻi e latalata atu i le le atoatoa, ma le 3-le-tumau le atoatoa le malosi. O le maualuga o le maualuga i le le lava o taimi talafeagai e togafitia ai le faaleagaina o totoga o le tino, oti. Aua e lamatia lou ola maloloina, ia teuina pea se tonometa i luga o le lima!

Faʻatonu ma faʻafitauli aʻafia

* Mea faʻapitoa ma "fou" lamatiaga (e le o amanaʻia i le lamatiaga).

Le maualuga o le lamatiaga o le toto maualuga:

Faʻasalaga o le aʻafiaga e iloilo ai le faʻasolosolo o tagata gasegase maualuga

Toto toto, mmHg
Laititi lamatiagaMasalo laʻititiTulaga maualuga
II. 1-2 mea lamatiaMasalo laʻititiMasalo laʻititiTulaga maualugaTulaga maualuga

Tuua Lau Faamatalaga