Tulaga masani o le cholesterol i le toto

O le maualuga o le cholesterol i le toto e taʻitaʻia ai le fausiaina o ni atherosclerotic plate i puipui puipui. I le gasologa o taimi, o nei faʻavae e mafai ona pipiʻi ai le uaea, lea e masani ona maeʻa i le atinaʻeina o le paʻu poʻo le fatu oso.

O le mea lea, e tatau i tagata uma ona iloa le mea e masani ona masani ai le serlest cholesterol. Fuafua le maualuga o le cholesterol e faʻaaoga ai suʻega suʻega suʻesuʻe eseese.

Ina ia iloa taunuʻuga o le suʻesuʻega, e tatau ona e malamalama muamua pe o le a le cholesterol. E taua foi le iloa le fua o le ava malosi i le toto.

O le a le cholesterol ma pe aisea e ala ai

O le Cholesterol o se 'ava malosi suamalie. O le vailaʻau o se vaega o siama siama, e aofia ai i le gaosia o hormones steroid, faʻamalosia le faʻapipiʻi o meainu kulimi ma le vailaʻau D.

O le Cholesterol o loʻo i ai i vai uma o le tino ma masini i se tulaga saoloto poʻo le esters ma gaʻo gaʻo. O lona gaosiga e tupu i soo se pu. O taʻiala o felaʻuaiga i le toto e maualalo ma maualuga lipoproteins.

O le plasma cholesterol o loʻo i ai i le ituaiga o esters (e oo atu i le 70%). O nei mea mulimuli ua faia i sela ona o se tali faapitoa pe i le plasma ona o le galuega a se enzyme faapitoa.

Mo le soifua maloloina o le tagata, e maualalo le lipoproteins maualuga e matautia. O mafuaʻaga mo lo latou faʻaopoopoga i le toto e mafai ona fesuiaʻi ma e le suia.

O le mea autu e mafua ai le faateleina o le cholesterol indicators o se olaga le lelei, aemaise lava, meaai le lelei (masani ai le faaaogaina o meaʻai manu), ava malosi, ulaula, le lava o le tino. E le gata i lea, o suiga leaga o le siosiomaga e mafai ona faateleina le maualuga o le LDL i le toto.

O le isi mafuaaga mo le atiina ae o le hypercholesterolemia o le mamafa, lea e masani ona aumaia faatasi e le gata i le solia o le gasegase o le lipid, ae faapena foi i le gaʻo, pe a maualuga le maualuga o le kulukose o le toto i le tagata. O nei mea uma e masani ona taʻitaʻia ai le maʻisuka ituaiga 2.

O se mea e le faʻamaonia e mafua ai le faateleina o le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto, o se gasegase ma le matua.

I tulaga maualuga, o le hypercholesterolemia e tatau ona togafitia mo le olaga. I lenei tulaga, o le a manaʻomia e le tagata maʻi ona mulimuli i taimi uma i se taumafataga faapitoa ma ave fuainumera.

Mo le puipuia o le atiaʻe o le atherosclerosis, o le fatu ma le stroke, e tatau ona e gauai vave i le tele o faʻamaoniga e mafai ona taʻu mai ai le maualuga o le cholesterol level. Faailoga taʻutaʻua o le lipid metabolism disorders:

  1. Le faʻaogaina o lanu samasama i luga o le paʻu latalata i mata. E masani lava, o le xanthoma o loʻo fausia i se gasegase o le genetic.
  2. Angina pectoris e tulaʻi mai ona o le vavalalata o le fatu fatu.
  3. Paʻa i pito o loʻo tupu i le gaioiga faaletino. O lenei faailoga o se taunuuga foi o le vavalalata o vaʻa toto e maua ai le toto i lima ma vae.
  4. Loto o le fatu, atiae ona o le le lava o meaʻai i le okesene.
  5. Le afaina lea e tupu ona o le lalagaina o ni atherosclerotic plate mai puipui puipui, lea e mafua ai ona fausia se tui toto.

E masani ona maualuga le maualuga o le cholesterol i tagata e mafatia mai le tele o faamaʻi. O lea, o le hypercholesterolemia e masani ona o faatasi ma le maʻisuka ma isi maʻi o le tino, hypothyroidism, faamaʻi o le ate, fatugaʻo, fatu.

O nei tagata maʻi e lamatia i taimi uma, o lea e tatau ai ona siakiina i taimi taʻitasi le maualuga o le cholesterol i le toto ma iloa lona masani.

Faamatalaga lautele

Cholesterol (cholesterol) O le mea lea o loʻo faia i totonu o le tino o le tagata atherosclerotic plate. O latou ia o le mafuaaga o le faʻaaliga atherosclerosiso se maʻi sili ona matautia.

O le a le cholesterol e mafai ona faʻamasinoina i le uiga o lenei upu, lea mai le gagana Eleni e faaliliuina o le "hard bile".

Vasega o vasega lipidssau ma meaai. Ae peitai, i lenei auala ua na o se vaega le taua o Chs e ulufale mai i le tino - e tusa ma le 20% o le Chs e maua e se tagata e masani ona maua mai i meaola o manu. O le vaega totoe, sili atu ona taua o lenei vailaʻau (pe a ma le 80%) e gaosia i le ate o le tagata.

O lenei vailaʻau i totonu o le tino o le fale sili ona taua mo fale, ma e aofia ai i le gaioiga o le tino, pe a oʻo i totonu o siama. E taua foi mo le gaosiga o gaioiga faʻavae. hormonesestrogen, testosteronefaʻapea foʻi cortisol.

I totonu o le tino o le tagata, mama Chl o loʻo i ai i ni mea laiti, o se vaega o lipoproteins. O nei faʻalapotopotoga atonu e maualalo le mamafa (e pei ona taua leaga le LDL cholesterol) ma le maualuga (o le mea ua taʻua lelei cholesterol).

O le a le mea e tatau ona i ai le cholesterol masani i totonu toto, faʻapea foʻi ma le lelei ma le leaga cholesterol - o le a le mea e mafai ona maua i lenei tusiga.

Cholesterol: lelei, leaga, lautele

O le mea moni afai e sili atu le maualuga o faʻamaoniga Xc nai lo mea masani, latou te fai mai e masani lava ma malosi. O le mea lea, o le toʻatele o tagata ua i ai le lagona o le maualalo o le cholesterol, o le sili atu lea. Ae ina ia mafai ai ona faʻaaogaina tino uma i totonu o le tino, o lenei vailaau e taua tele. E tāua i totonu o tagata, o le cholesterol e masani ona tumau i le olaga atoa.

O se aganuʻu le faʻamalosiina o le soʻo ua taʻua o le cholesterol leaga ma le lelei. Low cholesterol laititi (leaga) o le tasi lea e nofo i luga o puipui i totonu o vaʻa ma fai pepa. O loʻo i ai se tulaga maualalo pe maualalo, e faʻapipiʻi faʻatasi ma ituaiga faapitoa o porotini - apoproteins. O se taunuuga, na faia gaʻo gaʻo-popo VLDLP. O le tulaga pe a tulai mai le masani o le LDL, o se tulaga lamatia o le ola maloloina e matauina.

VLDL - o le a, o le masani o lenei faailo - o nei faʻamatalaga uma e mafai ona maua mai se fomaʻi.

O lea la o le masani o le LDL i tane ma le masani o le LDL i fafine pe a uma le 50 tausaga ma i se tausaga laʻitiiti ua fuafuaina e ala i le auiliiliga mo le cholesterol ma ua faailoa mai i metotia eseese o le falesuesue, o iunite o le naunautaiga o mg / dl poo mmol / l. E tatau ona e malamalama, fuafua LDL, o le tau lea e tatau i se fomaʻi ona faʻavasega ma faʻatulagaina togafitiga talafeagai pe a siitia le LDL cholesterol. O le uiga o lenei mea e faalagolago i faailo. O le mea lea, i tagata soifua maloloina, o lenei faailoga e manatu e masani i se tulaga i lalo o le 4 mmol / l (160 mg / dl).

Afai ua faʻamaonia e le suʻega le maualuga o le cholesterol, o le mea e fai e tatau ona faʻatalanoa ma se fomaʻi. I le avea ai o se tulafono, afai o le tau o sea cholesterol ua faateleina, o lona uiga o le tagata maʻi o le a faatonuina meaaipoʻo lenei tulaga e tatau ona togafitia i fualaau.

O le feeseeseaiga o fesili pe tatau ona ave fualaau mo le cholesterol. E tatau ona maitauina e le o faʻamavaeina e le numera mafuaaga e mafua ai ona tulai mai le cholesterol. E tusa maʻisukataugofie afaina. Tulafono naʻo le faʻalavelaveina o le gaosiga o lenei vailaʻau i totonu o le tino, ae i le taimi lava e tasi latou te faʻaosoosoina ai le tele o aafiaga itu. O nisi taimi e fai mai cardiologists o le faʻaaogaina o fuainumera e sili atu ona lamatia mo le tino nai lo le siʻitia o fua faatatau cholesterol.

  • I tagata e maua i le fatu fatu faʻamaʻi, angina pectorismulimuli ane se afainaa le faʻaleagaina o le myocardial, cholesterol e tatau ona i lalo ifo o le 2.5 mmol / l poo le 100 mg / dl.
  • O i latou e le afaina i le fatu fatu, ae i le taimi lava lea e sili atu nai lo le lua o aʻafiaga lamatia, e manaʻomia le faatumauina o Chs i le maualuga o le 3.3 mmol / L pe lalo ifo o le 130 mg / dl.

O le cholesterol leaga e tetee i le mea e taʻua o le lelei - HDL cholesterol.O le a le maualuga o lipoprotein cholesterol? O se mea e le mavaaia mo le tino, e aoina mai ai cholesterol leaga mai puipui o toto toto, ona fesoasoani ai lea i lona manava i totonu o le ate, pe a faʻaumatia ai. E toatele tagata e mafaufau: afai e tuʻu ifo le HDL, o le a le uiga? E tatau ona manatuaina o lenei tulaga e matautia, aua o le atherosclerosis e le gata ina atiina ae i tua o le cholesterol maualalo maualalo, ae pe afai foi ua faʻaitiitia le LDL. Afai e maualuga le cholesterol HDL, o le a le uiga o lenei mea, e tatau ona e fesili i se fomaʻi.

O le mafuaʻaga lea o le filifiliga sili ona le talafeagai i tagata matutua o le taimi lea e faʻalautele ai le maualuga o le cholesterol ma le maualuga o le faʻamanuiaga. E tusa ai ma fuainumera, e tusa ma le 60% o tagata matutua ua i ai lenei tuufaatasiga o faailoga. Ma o le vave lava e mafai ai ona fuafua ni faailoilo ma faia saʻo togafitiga, o le faʻaitiitia o le lamatiaga o le atiaʻe o faʻamaʻi matautia.

O le cholesterol lelei, e le pei o le cholesterol leaga, e na o le tino lava e gaosia, o lona uiga o le a le aoga le faateleina o lona maualuga e ala i le faʻaaogaina o meaai.

Ole maualuga o le cholesterol lelei i fafine e sili atu le maualuga nai lo le HDL cholesterol masani i alii. O le fautuaga pito sili ona taua ile auala e faʻaleleia ai lona maualuga i le toto e pei ona taua i lalo: e tatau ona faʻatino le gaioiga faʻaletino, lea e faʻaleleia ai lona gaosiga. E tusa lava pe e te faia masani i aso uma i le fale, o le a fesoasoani e le gata ina faʻateleina le HDL, ae faʻaititia ai foi le maualuga o le cholesterol leaga e sau i totonu o le tino ma meaai.

Afai ua ave e se tagata ni meaai e maua ai le maualuga o le cholesterol, e faʻagaoioi ai lona faʻamalosi, e tatau ona faʻamautinoa le galue malosi o maso o vaega uma.

O le mea lea, oi latou e mananaʻo i le masani o le LDL ma le HDL e toe faʻafoisia e tatau ona:

  • siitia atili (aemaise lava i latou na maua i le fatu fatu, stroke),
  • faamalositino lelei
  • faataitai faʻatupulaia le gaioiga faʻaletino (i le leai o ni faʻamaʻi).

E mafai foi ona e faʻaleleia le maualuga o le lelei Chs e ala i le faia o sina fualaau o le ava malosi. Ae ui i lea, e le tatau ona sili atu nai lo le tasi le ipu uaina i le aso.

E taua le mafaufau o le tele o mea taufaamatau e taufaamataʻu ai le taofia o le sifi o Chs.

Ina ia mafai ona faʻamaonia saʻo le suʻeina o le toto, e tatau i se tasi ona amanaʻia le masani o le cholesterol i le toto o se tagata.

O loʻo i ai se laulau o tulafono a le cholesterol mo fafine i le matua, mai le taimi e tatau ai, e mafai ona e iloa pe o le a le masani o le cholesterol i fafine pe a mavae le 50 tausaga, o le a le mea e manatu i ai le masani i tamaitai i le talavou. E tusa ai ma lea, e mafai e le tagata gasegase ona fuafua pe o le a maualuga lona cholesterol pe faʻafesoʻotai se fomaʻi o le a fesoasoani e saili mafuaʻaga mo lona tulaga maualalo pe maualuga. O le fomaʻi e filifili pe o le a le togafitiga e tatau ona iai, meaʻai.

  • O le masani o le maualuga o le cholesterol i le toto mo tamaitai ma alii e HDL, pe afai o le tulaga o le fatu ma toto toto e masani, e sili atu i le 1 mmol / l po o le 39 mg / dl.
  • I tagata ei ai maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi o loʻo maua i le fatu poʻo le fatu fatu, e tatau ona tutusa le 1-1.5 mmol / l poʻo le 40-60 mg / dl.

O le auʻiliʻiliga e fuafua ai le fua faatatau o le aofaʻi o le cholesterol i fafine ma tane, o lona uiga, pe faapefea ona fesootai le lelei ma le leaga o le cholesterol.

O le aofaʻi o cholesterol i le toto e le tatau ona sili atu nai lo le 5.2 mmol / l poʻo le 200 mg / dl.

Afai o le masani i alii talavou e tusa lava pe laʻitiiti, e tatau ona avea lenei mea ma mea faʻapitoa.

E i ai foi se laulau o le cholesterol masani i alii i le matua, e tusa ai ma le masani o le cholesterol i tagata e faigofie ona fuafuaina, o ona faailoga i vaitausaga eseese. Mai le laulau talafeagai, e mafai ona e iloa po o le fea le masani o le hdl-cholesterol e sili ona lelei

Ae ui i lea, ina ia iloa pe o le tulaga masani o alii ma tamaitai e ala i lenei faailoilo, muamua lava, e tatau ona e faia se suʻega o le toto, e mafai ai ona suʻe le anotusi o le numera o le cholesterol, faʻapea foʻi ma mea o loʻo iai i isi faailoilo - maualuga pe maualuga le suka, ma isi.

A uma mea uma, e tusa lava pe sili atu le maualuga o le aofaʻi o le cholesterol, o lona uiga e le mafai ona e filifilia ia faailoga poʻo faailoga faʻapitoa o lenei tulaga. O lona uiga, e le o iloa e se tagata e sili atu le masani, ma o ona toto toto ua pipii pe vavalalata, seia oʻo ina amata ona ia maitauina ei ai lona tiga i totonu o le loto, pe seia oʻo foi i se paʻu poʻo se fatu osofaia.

O le mea lea, tusa lava pe o se tagata soifua maloloina o soʻo se matua, e taua le faia o suʻega ma pulea pe sili atu le maualuga o le faʻatagaina o le cholesterol. E le gata i lea, e tatau i tagata taitoatasi ona puipuia le faateleina o nei faailoilo ina ia aloese mai le atinaeina o le atherosclerosis ma isi maʻi ogaoga i le lumanai.

O ai e manaʻomia le puleaina o le cholesterol

Afai e ola maloloina se tagata, na te le faʻaalia ni faʻafitauli le lelei, e le manaʻomia ona ia mafaufau e uiga i le setete o vaa pe siaki pe a masani le tulaga Cholesterin i totonu o le tino e tupu. O le mafuaʻaga lea e masani ai i le tele o tagata gasegase muamua latou te le taumateina le tulaga maualuga o lenei mea.

Ole vaʻaia ma le faʻaeteeteina ma le siakiina o lenei mea e tatau ai mo i latou e maualuga le maualuga, o loʻo i ai faafitauli i le fatu ma toto toto. E le gata i lea, o faʻamatalaga mo suʻesuʻega masani o loʻo i ai vaega nei:

  • ulaula tagata
  • oi latou oe mamai toto maualuga,
  • mamafa tele tagata
  • tagata gasegase i faʻamaʻi o le tino cardiovascular,
  • oi latou e sili ona fiafia i se olaga le mautonu,
  • fafine mulimuli ane misa,
  • alii pe a uma le 40 tausaga,
  • tagata matutua.

O i latou e manaomia le suʻeina o le toto mo le cholesterol e tatau ona fesili i tagata tomai talafeagai pe faapefea ona suʻe se suʻega mo le cholesterol. O le toto toto, e aofia ai le cholesterol, ua fuafuaina suʻega o le toto. E faʻapefea ona foai toto mo le cholesterol? O sea suʻesuʻega e faia i totonu o soʻo se falemaʻi, mo lenei mea, e tusa ma le 5 ml o le toto e aveesea mai le vein vein. O i latou e naunau i auala e foai atu ai le toto e tatau ona latou manatu a o leʻi fuafuaina nei faailo, e le tatau i le tagata maʻi ona 'ai mo le afa aso. E le gata i lea, i le vaitaimi aʻo lei oʻo i le toto, e le aoga le faʻatinoina o le malosi faaletino.

E i ai foi se suega faapitoa mo le faʻaaoga i le fale. O nei suʻega e mafai ona faʻaaogaina e faigofie ona faʻaaogaina. O le tagata suʻesuʻe e faʻaaogaina e tagata e iai maʻisukalipid metabolism disorders.

E faʻapefea ona soloia se suʻega toto

Ina ia iloa pe maualuga le cholesterol, e mafai ona e faia se suʻega toto i le fale suesue. Afai e maualuga le cholesterol, o le a le uiga o le galue, ma o le fomai o le a faamalamalamaina mea uma e uiga i togafitiga. Ae e mafai ona e taumafai e faʻamatalaina iuga o oe lava ia. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e iloa o le suʻesuʻeina o meaola o meaola e tolu o loʻo i ai: LDL cholesterol, HDL cholesterol ma le cholesterol atoa.

Lipidogram- O se suʻesuʻega maeʻaeʻa lea e mafai ai e oe ona suʻe le metabolism i totonu o le tino, lea e mafai ai e oe ona fuafua pe faapefea ona maua le metabolism lipid ma fuafua le lamatiaga o le atherosclerosis ma le maʻi fatu fatu.

O le filifiliga saʻo o le talaaga o le lipid o le toto e taua ma mai le manatu o le iloiloga o le manaomia mo le aveina o fuainumera, o fualaau o fualaau o aso taitasi. O tulafono o fualaau oona lea e tele aʻafiaga itu, ma o lo latou tau e maualuga tele. O le mea lea, e faʻavae i luga o le mea - o lipid profile, o lenei auʻiliʻiliga e mafai ai e oe ona iloa poʻo le a le toto o le tagata ma ia faʻamaonia le togafiti sili ona lelei mo le tagata maʻi.

O le mea moni, o le cholesterol atoa o se faʻamaoniga lea e le mafai ai ona ia iloa manino le ono mafai ona atherosclerosis i se tagata maʻi. Afai e maualuga le cholesterol, o le a le mea e fai e mafai ona iloiloina e le tele o faailoga o faʻamaʻi. O le mea lea, o faʻataʻitaʻiga nei ua fuafuaina:

  • HDL (alpha cholesterol) - ua faʻamoemoeina ua maualuga pe faʻaitiitia le lipoproteins maualuga.E amanaia, pe a fai fuafua ile itu ole b-lipoproteins, o lenei mea e faatino ai se puipuiga, e puipuia ai le atiaʻe o le atherosclerosis.
  • LDL- o lipoproteins maualalo maualalo ua faateleina pe ua faaitiitia. O le maualuga o le cholesterol beta, o le tele foʻi lena o le faʻatonuina o le atherosclerotic.
  • VLDL- lipoproteins o le maualalo tele, faʻafetai ia i latou lipine oona e ave i plasma. Faʻaiʻuina e le ate, o latou o le autu o le LDL. VLDLPs o loʻo faʻaauau ona aafia i le gaosiga o pepa atherosclerotic.
  • Triglycerides- O mea nei o le esters o mea maualuga gaʻo gaʻo ma glycerol. O le mea lea o felauaiga o gaʻo, o le mea lea, o lo latou faʻateleina o mea e faʻaopoopoina ai le lamatiaga o le atherosclerosis.

O le a le mea e tatau ona i ai le cholesterol masani, ua fuafuaina e faʻatatau i tausaga, e mafai ona ese mo tamaitai ma alii. E le gata i lea, e taua le malamalama o le numera saʻo lea e faʻamaonia ai le masani a cholesterin. E naʻo fautuaga pe o le a le igoa e tatau ona i ai. O le mea lea, afai e eseese le faailo ma alu ese mai le laina, ona avea lea ma faʻamaoniga o soʻo se faʻamaʻi.

Ae ui i lea, oi latou o le a faia le suʻega e tatau ona amanaia e iai nisi mea sese e mafai ona faatagaina i le taimi o le auiliiliga. O faʻamatalaga mai le suʻesuʻega na faʻaalia ai i totonu o le 75% o falemaʻe a le atunuʻu o loʻo maua ai na sese. Ae a pe afai e te manaʻo e maua le tali tonu? E sili le faia o ia iloiloga i totonu o na fale suesue ua faamaonia e le All-Russian Central Testing Center (Invitro, ma isi)

Le masani o le cholesterol i fafine

  • E masani lava, i fafine, o le faʻamaoniga o le numera atoa e 3.6-5.2 mmol / l,
  • Chs, faʻateleina le faʻatusa - 5.2 - 6.19 mmol / l,
  • Chs na matua faateleina - mai le sili atu i le 6.19 mmol / L.
  • LDL cholesterol: o se faailo masani o le 3.5 mmol / L, faateleina - mai le 4.0 mmol / L.
  • HDL cholesterol: o se faailoga masani o le 0.9-1.9 mmol / L, o se maualuga i lalo ifo o le 0.78 mmol / L ua manatu e matautia i le soifua maloloina.
Tausaga (tausaga)Aofai Cholesterin (mmol / L)
1i lalo o le 5i le va o le 2.90-5.18
25-10i totonu o le 2.26-5.30
310-15i totonu o le 3.21-5.20
415-20i totonu o le 3.08-5.18
520-25i totonu o le tulaga o le 3.16-5.59
625-30i totonu o le 3.32-5.75
730-35i totonu o le va o le 3.37-5.96
835-40i totonu o le itu o le 3.63-6.27
940-45i le va o le 3.81-6.53
1045-50i le va o le 3.94-6.86
1150-55i totonu o le 4.20-7.38
1255-60i totonu o le 4.45-7.77
1360-65i totonu o le 4.45-7.69
1465-70i totonu o le 4.43-7.85
15mai le 70i totonu o le 4.48-7.25

Le masani o le cholesterol i alii

  • E masani lava, o le faailo o le aofai o le Chol i tane e 3.6-5.2 mmol / l,
  • LDL cholesterol masani faʻaalia - 2.25-4.82 mmol / l,
  • HDL cholesterol faʻamaoniga masani - 0.7-1.7 mmol / L.
Tausaga (tausaga)Aofai Cholesterin (mmol / L)
1e oo i le 5i le va o le 2.95-5.25
25-10i totonu o le va o le 3.13-5.25
310-15i totonu o le 3.08-5.23
415-20i le va o le 2.93-5.10
520-25i totonu o le tulaga o le 3.16-5.59
625-30i le va o le 3.44-6.32
730-35i totonu o le lautele o le 3.57-6.58
835-40i le va o le 3.78-6.99
940-45i le va o le 3.91-6.94
1045-50i totonu o le 4.09-7.15
1150-55i totonu o le 4.09-7.17
1255-60i totonu o le 4.04-7.15
1360-65i totonu o le 4.12-7.15
1465-70i totonu o le 4.09-7.10
15mai le 70i le va o le 3.73-6.86

Triglycerides

Triglycerides o se ituaiga faapitoa o gaʻo maua i le toto o le tagata. O latou ia o le punavai autu o le malosi ma le ituaiga masani o gaʻo i le tino. O se suʻesuʻega toto tele e fuafua ai le aofaʻi o triglycerides. Afai e masani, ona aoga nei gaʻo mo le tino.

I le avea ai o se tulafono, o faʻateleina i totonu o le toto ua faʻateleina ia i latou o loʻo faʻaumatia le tele o kilokalo nai lo le mumu. Faatasi ai ma la latou tulaga maualuga, o le mea ua taʻua gasegase gasegaselea o loʻo i ai le faʻateleina o le mamafa, faʻateleina le toto toto, o le maualalo o le meaola lelei, ma e tele foʻi gaʻo i le puimanava. O lenei tulaga e faʻateleina ai le ono maua o le maʻisuka, taʻavale, fatu fatu.

Ole fua ole triglyceride e 150 mg / dl. O le fua o triglyceride i fafine i totonu o le toto, pei o tane, e sili atu pe afai o le faailoga e sili atu ma le 200 mg / dl. Peitai, o le faailoga e oʻo atu i le 400 mg / dl. ua tofia e aoga. O se maualuga maualuga ua manatu o se faailoga o le 400-1000 mg / dl. maualuga maualuga - mai le 1000 mg / dl.

Afai e maualalo le faʻasolosolo, o le a le uiga o lenei mea, e tatau ona e fesili i lau fomaʻi. O lenei tulaga e maitauina i maʻi mama, hyperthyroidism, faʻaleagaina o le cerebral, faʻaleagaina le parenchyma, myasthenia gravis, pe a ave Vitamin C ma isi

O le a le numera o le atherogenicity

E toʻatele e fiafia i le a le athegenic coefficient i se suʻega o toto toto? Aterogenic coefficientO se aganuʻu le faʻailoaina o le fua faʻatusatusa o le lelei ma le aofai o le cholesterin. O lenei faailo o le ata sili ona saʻo o le setete o le lipid metabolism i le tino, faʻapea foi le iloiloga o le atherosclerosis ma isi maʻi. Ina ia fuafua le atherogenic index, e tatau ona e toesea le HDL mai le numera cholesterol index, ona vaevae lea o lenei eseesega e le HDL.

O le masani i tamaitai ma le masani i alii o lenei faailoga o loʻo i lalo:

  • 2-2.8 - talavou i lalo o le 30 tausaga,
  • 3-3.5 - le masani mo tagata mai le 30 tausaga le matutua e leai ni faailoga o le atherosclerosis,
  • mai le 4 - o se faʻaalia o tagata o loʻo mafatia i faʻamaʻi pipisi o le fatu.

Afai o le atherogenic coefficient e sili atu i le masani, o lea e le o se mafuaʻaga e popole ai. I se isi itu, afai e faʻaitiitia le aofaʻi, ona laʻititi lea o le lamatia o le atherosclerosis i tagata.

E taua le gauai atu i le tulaga o le maʻi pe afai e faateleina le aofaʻi o le atherogenic. O le a le mea ma pe faapefea ona galue i lenei mataupu, o le a taʻu mai e le tagata tomai faapitoa. Afai e maualuga le aofaʻi o le atherogenic, o le mafuaaga o lenei mea e mafua mai i le mea moni o le tino vaivai o le cholesterol ua faʻalauteleina. O le a le mea e fai i sea tulaga? Muamua lava, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi agavaa o le a suʻesuʻe lelei le atherogenic index. O le a le uiga o lenei mea, e na o se tagata poto faapitoa e mafai ona iloilo lelei ma faamalamalama.

Atherogenicity- O le mea taua lenei e mafai ai e oe ona mataʻituina le aoga o togafitiga o le hypercholesterolemia. E tatau ona taumafai e faʻamautinoa ua toe faʻaleleia le masani o le lipoproteins. E tāua le faʻamautinoa e le gata o le faʻaitiitia o le aofaʻi o le cholesterin, ae faʻapea foi le faateleina o lipoproteins maualuga. O le mea lea, o le fesuiaiga o fusi o le lipid o le toto e maua ai le β-lipoproteins, o le masani i tamaitai ma alii ia, e pei ona faailoa atu, e ese, e tatau ona amanaia pe a iloiloina le tulaga o le maʻi.

Isi suʻesuʻega mo le maualuga o le cholesterol

Afai ei ai se tulaga lamatia o le atherosclerosis, ua fuafuaina e le gata i le lipoproteins (masani i totonu o le toto), ae faapena foi isi faailo taua, ae maise foi le mamafa o le toto i tamaitai ma alii.PTI O se faasinomaga o le prothrombin, o se tasi o mea sili ona taua o se coagulogram, o se suʻesuʻega o le setete o le toto coagulation systems.

Ae ui i lea, i le taimi nei i vailaau faʻasoifua maloloina o loʻo i ai se faʻamatalaga sili ona mautu - INRlea e tu mo le faʻasalalauga faava o malo. Faatasi ai ma se fuainumera faateleina, ei ai le lamatiaga o le tafe toto. Afai e faʻatupulaia le INR, o le a le uiga o lenei mea, o le a faʻamatala auiliili e le fomaʻi.

E mafai foi e lau fomaʻi ona fautuaina ni suʻega mo le CT4 (thyroxine free), lea e maua mai i le lauroid vevela. E fesoasoani lenei hormone e maualalo ai le cholesterol toto.

Faiga faʻavae (hemoglobin) e taua foi, talu ai ona o le maualuga o le hemoglobin cholesterol maualuga e ono maualuga tele, ma o lenei mea e faateleina ai le lamatiaga o le fatu, stroke, thrombosis, ma isi. E tatau ona e fesili i se fomaʻi.

O isi faailoga ma faailoga (he4) ma isi o loʻo faʻamoemoeina i tagata e maualuga le cholesterol pe a tatau ai.

O le a le mea e fai e faʻafaigofie ai le cholesterol?

O le toʻatele o tagata, ua latou maua le suʻega ma iloa ai e 7 a latou cholesterol poʻo le 8 cholesterol, e le mafai ona mafaufau i le mea e fai. O le tulafono faʻavae i lenei mataupu e pei ona taua i lalo: o se suʻega o le toto e tatau ona faʻauluina e se fomaʻi e tatau ona mulimulitaia fautuaga. O lona uiga, afai e maualuga le maualuga o lipoproteins, o le a, e tatau i le fomai ona faamalamalama. E faʻapea foʻi, afai e maualalo le cholesterol toto, o le a le uiga o lenei mea, e tatau ona e fesili i se fomaʻi.

I le avea ai o se tulafono, e taua le manino manino. maualuga taumafa o le cholesterol i alii faapea foi ma tamaitai. I lalo o ona tuutuuga, e faigofie ona malamalama. E le lava le taumafaina o meaʻai ma gaʻo tumu, ma meaai matautia cholesterol. O nisi fautuaga taua e tatau ona iloiloina:

  • faʻaitiitia le aofaʻi o gaʻo manu i le taumafataga,
  • faaitiitia vaega o meaʻai gaʻo, aveese le paʻu mai moa aʻo lei faʻaaogaina,
  • faaitiitia vaega o le pata, mayonnaise, kirimulu muʻamuʻa ma mea maualuga gaʻo,
  • sili le kuka nai lo meaai falai,
  • E mafai ona e 'ai fuamoa e aunoa ma le faʻaaogaina
  • o le meaai e tatau ona aofia ai le maualuga o filo maloloina (apu, beets, legumes, kāloti, kapisi, kiwi, ma isi),
  • e aoga le faʻaaogaina o suauʻu fualaau, iʻa.

Afai e maualuga le vanster pe a o maitaga, e taua le tausisia manino o fautuaga a le fomaʻi - o ia o le a taʻuina atu ia te oe poo le a le mea e sili atu ona taua i totonu o lenei mataupu.

O le vaʻai i le suʻega e maua ai le cholesterol 6.6 poʻo le cholesterol 9, o le a le mea e fai, e tatau i le tagata maʻi ona fesili i se fomaʻi. E foliga mai o le a faatonuina e le fomaʻi togafitiga, e taʻitaʻia e faailoga a le tagata maʻi.

E tatau ona manatua lelei o le tulaga masani o le Chl o le ki i le soifua maloloina o au toto toto ma le loto, ma faia mea uma e faʻaleleia nei faailoilo

O le gaosiga o le gaʻo o le galala pe a fai e latalata atu faʻamaufaʻailoga i tulaga nei:

Tulaga lautele

E masani lava o tagata e fiafia i le fesili - o le a le cholesterol ma aisea e manaomia ai i totonu o tatou tino? O le mea lea e sili atu ma le 80% o loʻo faʻapipiʻiina i le tino o le tagata e ala ile ate, o le mea e totoe - eo mai ma meaai. Mea aoga o le cholesterol:

  • faateleina le tele o le gaʻo cytoplasmic o sela,
  • aveina se vaega i le faatonutonuina o le siakiina o le membrane cellula,
  • o le faavae mo le tuufaatasiga o vitamini gaʻo gaʻo ma suauu suamalie,
  • puipuia le toto mumu mumu mai le faaleagaina e mea oona,
  • galue e fai ma sui mo le tuufaatasia o hormones.

O le soloia i totonu o gaʻo e faʻamapulaʻaina lona faʻapipiʻiina i lona mamanu mamā i masini. O le mea lea, o le "afifi" i se atigi peptide faapitoa, ma o le faʻalavelave faʻatasi ma polotini e taʻua lipoprotein. I le taimi nei, e tolu ituaiga autu o lipoproteins. Latou te vaʻaia e tusa ai ma le faʻaogaina o vaega i la latou tuufaatasiga ma le tikeri o le solubility: maualalo, maualalo ma maualuga.

Cholesterol "leaga" ma "lelei" - o le a le eseesega?

O le maualuga o le lipoproteins (HDL) - 40% o le aofaiga atoa, ua manatu o le "lelei" ona e masani ona aofia ai peptides. HDL e maua ai le felauaiga o molelaʻau o le cholesterol tele i le ate, i mea o loʻo aveeseina ai o se vaega o le bile acid.

Le lipoprotein (LDL) o le "leaga" e maualalo mai le maualalo o fua ninii. O le LDL e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le thrombosis i tulaga ogaoga ona o le fausia o paʻu oona i luga o puipui o toto toto, o le puipuia lea e mafai ona mafua ai le vavaeese o le thrombus i soo se taimi ma le oti. O le galuega autu o le fesiitaiga o le cholesterol i le tino atoa. O le faateleina o le faatupulaia o le LDL atonu o le taunuuga o le taumafaina o meaʻai gaʻo po o le gauai mai o tagata.

Faʻafesoʻotaʻi ma faʻamaʻi

Aʻo lei taliina le fesili - faʻapefea ona fesoʻotaʻi faʻamaʻi ma le cholesterol? e tatau ona malamalama i le nofoaga o lo latou faʻanatura i se tino ola. O faʻamalosi (gaʻo) o se vaega foi o lipoproteins i vaega eseese e faalagolago i la latou ituaiga. O se mea iloga o le faʻataʻitaʻiga o le iai lea e le gata i sela o meaola ma tagata, ae faapena foi i laau toto.

E tusa ai ma fuainumera: i tagata e sili atu le maualuga o le maualuga o le tino (sili atu i le 2.5 mmol / l), o le fatu faʻafuaseʻi e faʻaalu 4.5 taimi sili atu.

Faailoga o le toto maualuga o le cholesterol i fafine

E tatau ona maitauina o le tele o mataupu o le hypercholesterolemia e le mautonu mo se taimi umi. Lisi o faailoga o le maualuga o le cholesterol i fafine:

  • faʻaateleina le faʻaleleia o le toto,
  • mamafa tele
  • o le i ai o faʻasalaga,
  • i taimi masani i le pusa pusa,
  • vaivai, puupuu le manava, e oʻo lava i le toʻafilemu.

O le suʻesuʻega o loʻo aofia i le lisi o faʻatagaga i le suʻesuʻega faʻaletausaga o le tagata maʻi. O tamaiti, amata mai le lua tausaga, o loʻo faʻaalia le fuataga o le maualuga o le faailo o loʻo fesiligia, pe afai o le aiga ei ai tulaga faʻaletonu o le loto i le vave ma le talavou.

E le gata i lea, o le ava malosi ma le ulaula tapaa, togafitia, o le talaaga o maʻi fatu fatu, fatu fatu poʻo le maʻisuka, ma le gaʻo ma le maualalo o le tino, o faailoga mo le suʻeina ia le itiiti ifo ma le tasi i le ono masina. O le iloa vave o le tele o faʻataʻitaʻiga e faʻatagaina ai oe e filifili togafitiga faʻamalosi e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le thrombosis.

Cholesterol analysis - faʻapefea ona saunia?

O le saʻo ma le faʻamaoni o taunuʻuga na maua mai e le gata i le faʻatinoga saʻo o le faʻatinoga o le auiliiliga o mea, ae faʻapea foʻi i le sauniuniga a le tagata maʻi. O le biomaterial mo le suʻesuʻega o le tui mai le toto vevela, lea e aveesea mai le vevela vevela i le tulilima. O le taimi muamua e ono fesuisuiai e fuafua i le maualuga o le galuega o le fale suesue, ae, o se tulafono, e le sili atu i le 1 aso mai le taimi e ave ai le meaola.

Saunia mo le foai toto mo le cholesterol:

  • i le aso, o le taumafataga ua fetuunai i le itu o le faaitiitia o meaʻai ma gaʻo, talu ai ona o lona soona sili atu e mafai ona oʻo atu ai i ni mea leaga maualuga,
  • o le meaai mulimuli e tatau ona le itiiti ifo ma le 8 itula
  • afa itula ao le i aveina le meaola faʻapitoa e faʻasaina ona ulaula,
  • i le itula, e tatau ona faʻaitiitia le faʻalagona ma le faaletino, aua o le faʻafitauli e aafia ai le setete o sela uma i le tino o le tagata.

Mo faʻataʻitaʻiga, faʻaaogaina se metotia ata photometric color. Ina ia faaitiitia le sese o masini, pe afai e tatau ai, toe iloilo le tagata maʻi e fautuaina ina ia faia se auiliiliga i totonu o le fale suesue.

E faapefea ona siaki le cholesterol i le fale?

Ina ia faia se suʻega mo le cholesterol i le fale, o le ae manaʻomia se masini faʻapitoa, faʻamaeʻaina ma tuʻuina atu i ai faʻataʻitaʻiga. O le faʻaaliga e faʻaaogaina i fasi pepa, o suiga lea i luga o le faʻafesoʻotaʻiga ma le suka poʻo le lipoproteins e faʻamaumau e le tagata suʻesuʻe.

Taua: ia maua faʻamaoniga sili ona saʻo, e le tatau ona e tago i paʻu o le suʻega, naʻo se pau o le toto mai le tamatamailima e tatau ona faʻaaoga ia i latou.

E manaʻomia le masini mo tagata gasegase ua leva ona maua i le tele o le faʻaogaina o le faʻalauiloaina o le suauu. O le siakiina o aso uma o le a iloilo ai le aoga o metotia filifilia togafitiga ma fetuutuunai pe a manaʻomia. E tatau ona maitauina o le fuaina o le tau i le fale e le aofia ai le manaʻoga mo se suʻega suʻega masani ile falemaʻi. Ona o le masini e le faʻamaonia ai le saʻo atoatoa o taunuuga i le atoaga o le olaga.

Laupapa o le cholesterol i fafine i le matua

E tele taimi e fiafia i ai tagata - pe faapefea ona faʻaalia le cholesterol i le suʻeina o toto i mataitusi Latina? E tele filifiliga e mafai: Cholesterol toto, Cholesterol, Cholesterol aofaʻi, ae o le igoa e sili ona fiafia i ai o le Chol.

Taua: e na o le fomaʻi e mafai ona vavaeina ma auʻiliʻili iuga. O le faʻamaʻi o le tagata lava ia o le mafuaʻaga lea o faʻalavelave faʻafuaseʻi o faʻamaʻi, e le faʻatoʻilaloina le oti.

E taua le amanaʻiaina o le matua o le mataupu ma le tulaga o le faasolosolo malie, aua o le fua o le cholesterol i tamaiti e matua ese lava mai tagata matutua. Sa maitauina i le taimi o le follicular phase (3-15 aso) i se tagata maʻi, o le fuainumera e iloiloina e ono mafai ona siitia i le 10%, lea e mafai ona oʻo atu ai i le le saʻo. O lenei mea moni ua faamatalaina e ala i le faatosinaga o hormones i feusuaiga i luga o le gaosia o fualaʻau gaʻo.

O faʻamatalaga (taliaina) taua mo tagata maʻi o vaitausaga uma o loʻo tuʻuina atu i le laulau.

Tau tausaga Faʻamatalaga taua, mmol / l
LauteleLDLHDL
E oʻo i le 52.85-5.271.6-1.90.9 – 1.3
5-102.1 – 5.391.7 – 3.60.9 – 1.8
10-153.15-5.241.75 – 3.50.9 – 1.7
15-203.10 – 5.261.45 – 3.470.85 – 1.9
20-253.15 – 5.61.4 – 4.30.75 – 1.99
25-303.2 – 5.71.75 – 4.20.9 – 2.08
30-353.5 – 5.941.75 – 4.080.95 – 2
35-403.6 – 6.391.9 – 4.40.85 – 2.1
40-453.75 – 6.441.85 – 4.70.75 – 2.3
45-503.85 – 6.762.06 – 4.70.8 – 2.6
50-554.6 – 7.72.5 – 5.30.9 – 2.8
55-604.5 – 7.82.5 – 5.70.95 – 2.4
60-654.5 – 7.52.55 – 5.80.9 – 2.4
65-704.4 – 7.82.5 – 5.90.85 – 2.7
Sili atu i le 704.45 – 7.92.45 – 5.20.8 – 2.4

Suʻesuʻeina o le maʻitaga

I le taimi o le maitaga, o tulaga faʻatagaina o le faʻaiuga i lalo o le iloiloga ua suia i luga. I le uluaʻi masina muamua, e manaʻomia le HDL mo le atoatoaga o le placenta, faʻapea foʻi ma le gaosiga o hormones e ala i suauu. O le mea lea, mo tagata gasegase, o le maualuga maualuga o mea e mafai ona tuʻuina atu, o loʻo tuʻuina atu i le laulau.

Tau tausagaNorm for 3 trimesters, mmol / l
15-203 – 10.6
20-253.1 – 11.6
25-303.5 – 11.8
30-353.4 – 11.9
35-403.5 – 12.4
40-454 – 13.8

O le maualuga o le cholesterol maualuga i le taimi o le maitaga e faʻaalia ai le atinaʻeina o se togafitiga faʻaleaga. Mo le fuafuaina o mafuaʻaga o le vavae ese mai tulaga faatauaina, o isi suʻesuʻega faʻapitoa ma suʻesuʻega faʻapitoa.

A maeʻa le fanau mai o le tamaititi, o le tau o le faailoilo e toe foi i tulaga faatauaina ile ono vaiaso.

Tulaga masani o le toto cholesterol i fafine pe a mavae le 40 tausaga

I le taimi o le teteʻa, o le tala o le fafine na amata ona suia, saunia le tino mo le moa. E i ai le taua tele o le faʻasologa o gaseterone ma estrogens, lea o loʻo faʻaalia i se gaioiga o le antiatherosclerotic - o se faʻaitiitia o le LDL concentration ma le faateleina o le HDL. O le mea lea, amata mai i le 40 tausaga, e tatau i se tamaitai ona mataituina ma le mataʻituina lea faailoga ina ia faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atinaʻeina o fata.

O le maualuga maualuga o le tau faatagaina e le tatau ona sili atu i le 6.6 mmol / L. O le sailiga umi o le faitioga e le o le tapulaa pito i luga o le masani o se mafuaaga talafeagai mo le tofiaina o se taumafataga faapitoa, ma e tumau pea le maualuga o faailoga - mo le filifilia o togafitiga fualaau faasaina.

E fiafia tagata maʻi - faʻapefea ona aloese mai le cholesterol maualuga i le mavae ai o le 40 tausaga? O le aloese mai le taumafa o meaʻai gaʻo, o se olaga ola malosi, faʻapea foʻi ma le teenaina o le ava malosi ma le ulaula sikaleti o le a fesoasoani i le tausia o gaʻo i totonu o faʻamaumauga mo se taimi umi.

Tulaga masani o le toto cholesterol i fafine i le mavae ai o le 50 tausaga

I le taimi o le menopause, e le toe faʻapipiʻiina e le ovaries le hormones sex feusuaʻiga, aʻo le tele o le LDL ("leaga") e faʻateleina, ma le faʻaitiitia o le HDL ("lelei"). O faʻatauaina taliaina o:

  • e oo atu i le 5.5 mmol / l mo LDL
  • e oʻo atu i le 2.45 mmol / L mo le HDL.

O le pulea e le tagata o ia lava e taua mo tamaitai i le taimi ma pe a maeʻa le moapo, o le mea lea, i lenei vaitau, ua fautuaina e faʻatau se masini mo le fuaina o fale o le faailo o loʻo fesiligia.

Tulaga masani o le toto cholesterol i fafine pe a mavae le 60 tausaga

Tulaga masani masani mo le 60 tausaga o le a manatu o se sili atu o tulaga faatauaina mo se tagata maʻi i le 30 tausaga. E faʻaitiitia le faʻaaogaina o le anti-atherosclerotic ona e le o toe gaosia le estrogens. I le mavae ai o le 60 tausaga, o le maualuga o le faailoga e tatau ona tausia i le laina mai le 4.7 i le 7.8 mmol / L. O le le mautonu o lenei tulafono e mafai ona oo atu ai i le pipiiina o vaa i pala, ma, o se taunuuga, o le fatu fatu poʻo le stroke.

Togafitiga pe a mavae le 65 tausaga ma le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto e aofia ai le faʻaaogaina o fualaau - statins. Ae ui i lea, na maitauina pe a mavae le 70 tausaga, o le lelei o statins e le o faʻailoaina.

O le a le uiga o lenei mea pe afai e maualuga le cholesterol?

Taua: o se tasi faʻasologa mai tulaga faatauaina e le maua ai le taua o le mafaufau ma e mafai ona mafua ona o mafuaʻaga faʻapitoa. Ole iloiloga e tatau ona toe faʻaleleia pe a uma le 1 masina ia le itiiti ifo ma le faalua, pe a uma ona faia se suʻesuʻega mulimuli.

O mafuaaga mo le faateleina o le maualuga o le cholesterol atoa i le toto:

  • genetic predisposition - hypercholesterolemia i se talafaasolopito o aiga,
  • 'ai le tele o meaʻai gaʻo
  • maʻi faʻasolosolo i luga o le ate (cirrhosis, hepatitis), lea e mafua ai le malosi o le ate,
  • afaina o meaʻai fatu,
  • maʻisuka malosi
  • malulu o le prostate poo le pancreas,
  • leai o hormones,
  • ava malosi.

Faʻalagolago i taunuʻuga o le suʻesuʻega, o le tagata maʻi e tofia i se tasi o kulupu o loʻo faailoaina i le tikeri o le lamatiaga o le atinaʻeina o maʻi o le cardiovascular system:

  • tulaga masani masani (e oʻo i le 5.6 mmol / l) - laʻititi laʻititi,
  • i le pito i luga o le tulafono masani (e oo i le 6.7 mmol / l) - tulaga lamatia,
  • luga aʻe masani (sili atu i le 6.7 mmol / l) - maualuga le lamatiaga.

Ole maualuga ma le maualuga o tagata gasegase o loʻo tuʻuina atu i ai suʻega falesuesue suʻesuʻe - faʻamaoniga o le lipid profile (lipid profile), lea e mafai ai ona e faamanino le sao atoatoa o HDL ma le LDL.

O le maualuga o le cholesterol maualuga i totonu o se tamaititi e faʻamatalaina i ni mafuaaga tutusa e pei o tagata matutua: faʻatoʻaga, meaʻai ma le mamafa. O le faateleina o le mafaufau e tatau ona totogiina i le fatuina o se lisi mo tamaiti, ae le aofia ai meaai e tele gaʻo ma suka.

Mafuaaga o le toto o le cholesterol maualalo i fafine

O faʻamatalaga e maua ai faʻamaulalo maualalo e mafai ona maua pe afai:

  • o le tagata gasegase na tuʻufaʻatasia le meaola faʻapitoa pe a taoto i lalo,
  • o le biomaterial na muamua atu i le ogaoga o mafatiaga faaletino poo faalelagona,
  • meaai e maua ai le gaʻo susu gaʻo tele i le taumafataga,
  • ogaoga faʻamaʻi poʻo le taotoga talu ai nei
  • vailaʻau faʻavae e faʻavae i luga o hormones sex sex.

  • o se tasi mea ese mai tulaga faatauaina e mafai ona mafua mai i sauniuniga le talafeagai o le tagata maʻi poo isi mafuaaga o le soifua maloloina,
  • Faʻaauau pea ona oʻo mai (e lua pe tolu taimi e toe fai ai) - o se taimi mo le lipidograms ma le tofiaina o metotia faʻamalosi e iloa ai mafuaʻaga
  • e taua le pulea o le LDL laʻasaga. O le tele o mea e aofia ai mea e mafua ai le fausia o pamu gaʻo i totonu o toto toto, lea e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le fatu fatu poʻo le taʻavale.

Julia Martynovich (Peshkova)

Faʻauʻuina, i le 2014 na ia faauu ai ma le mamalu mai le Federal State Budget Educational Institution of Higher Education i le Orenburg State University ma se tikeri i le microbiology. Faʻasalalau o aʻoaʻoga pasiʻaʻoga FSBEI HE Orenburg State Agrarian University.

I le 2015 O le Institute of Cellular and Intracellular Symbiosis o le Paranesi Ural o le Rusia Academy of Sciences na toe faʻaauau aʻoaʻoga i lalo ole polokalame faʻapitoa faʻapolofesa "Bacteriology".

Laureate o le tauvaga a le All-Russian mo le galuega faasaienisi aupito sili i le filifiliga "Biological Sciences" o 2017.

Cholesterol Tables:

  • aofaʻi atoa o le toto
  • le masani o le LDL (lipoproteins le maualalo),
  • le masani o le HDL (maualuga lipoproteins),
  • masani TG (faʻamaʻi i le toto),
  • le masani i tamaiti ma tamaiti (e ala ile matua),
  • le masani i tagata matutua (i le matua),
  • masani i alii ma tamaitai matutua.
  • vitio: "Tali tali a le tagata suʻesuʻe i fesili faigata e uiga i le cholesterol" ma "oa a tatou auiliiliga o talanoa ai?"

Aofaʻi cholesterol

O lona uiga o le cholesterol:

O nei fuainumera ua tuʻuina atu i lou mafaufau e tusa ai ma fautuaga aloaia a nei faʻalapotopotoga faʻapitoa e pei EAS (European Atherosclerosis Society) ma le HOA (National Atherosclerosis Society).

Matou te gauai atu i le mea moni o le tulaga masani o le cholesterol (fuafua i le matua ma le kenera) e le o se tulaga taua. O lona uiga, e suia i tausaga. E sili atu faʻamatalaga auiliiliga e mafai ona maua i le laulau. lalo.

Laulau: LDL cholesterol

O lona uiga o le cholesterol:

masani mo mea e lamatia ai

masani mo teuga "

LDL (LDL) i le tulaga o le "leaga" cholesterol. O le galuega autu o le puipuia o le tino mai toxins i le plasma toto, "felauaiga" vitamini E, carotenoids ma triglycerides. Le lelei le lelei - nofo i luga o puipui o toto toto / gaʻo, faia o gaʻo susu (kululalalapala). Ua faia i le ate mai LDLP (maualalo o le suavai) i le taimi o le vai. I le vaitaimi o le pala e ese lona igoa - Paʻupe afai o le tusi mulimuli - PVaitaimi Plotion.

Laulau: HDL cholesterol

O lona uiga o le cholesterol:

mo alii: 1.0 - 1.3

mo tamaitai: 1.3 - 1.5

mo alii: itiiti ifo i le 1.0

mo tamaitai: itiiti ifo i le 1.3

HDL (HDL) sili "lelei" alpha cholesterol alpha.E i ai tulaga tulaga ese-atherogenic meatotino. O le mafuaʻaga lena, o lona faateleina le maualuga o le telefoni ua valaauina "Faʻafitauli o le Longevity". O lenei vasega o le lipoproteins, o se faaupuga tautala, e "fusi" ai ona tagata leaga mai puipui puipui (toe auina atu i le ate mo le gaosiga o meainu suamalie), lea e faaitiitia ai le lamatiaga o le atiina ae o le tele o maʻi cardiovascular ma atherosclerosis ("Fasioti filemu").

Laulau: TG (triglyceride) mataupu

Triglycerides - o vailaʻau faʻasaina (o mea e maua mai le glycerin) o loʻo faʻatinoina i le tino o le tino le galuega sili ona taua ma le malosi (i le mea moni, o le vaega taua o le membrane, ma se faleoloa malosi i gaʻo gaʻo). E faʻapipiʻiina i totonu o le ate ma ulu i meaʻai. E manaʻomia le iloiloga o le TG mo le suʻesuʻeina o le atherosclerosis (e tusa ai ma le fua o le LDL ma le HDL cholesterol fractions), maʻi o le maʻisuka (ituaiga II), pancreatitis, "oona" o le ate, hyperthyroidism, malabsorption syndrome, ma isi faʻamaʻi. Faʻalagolago i latou tuʻu ifo poʻo sili atu taua.

Le masani masani o le toto cholesterol i tamaiti ma tamaiti - o se laulau i le matua

Momo Vaega: mmol / L

Tausaga:Itupa:Aoao (OX)LDLHDL
i pepe faatoa fananau mai1.38 – 3.60
mai le 3 masina i le 2 tausaga1.81 – 4.53
mai le 2 i le 5 tausagatama2.95 – 5.25
teine2.90 – 5.18
5 - 10tama3.13 – 5.251.63 – 3.340.98 – 1.94
teine2.26 – 5.301.76 – 3.630.93 – 1.89
10 - 15alii talavou3.08 – 5.231.66 – 3.340.96 – 1.91
teine3.21 – 5.201.76 – 3.520.96 – 1.81
15 - 20alii talavou2.91 – 5.101.61 – 3.370.78 – 1.63
teine3.08 – 5.181.53 – 3.550.91 – 1.91

Tala auiliiliga:

Laulau - O le masani o le cholesterol toto i tagata matutua (transcript)

Tausaga:Itupa:LauteleLDLHDL
20 - 25alii3.16 – 5.591.71 – 3.810.78 – 1.63
fafine3.16 – 5.591.48 – 4.120.85 – 2.04
25 - 303.44 – 6.321.81 – 4.270.80 – 1.63
3.32 – 5.751.84 – 4.250.96 – 2.15
30 - 353.57 – 6.582.02 – 4.790.72 – 1.63
3.37 – 5.961.81 – 4.040.93 – 1.99
35 - 403.63 – 6.991.94 – 4.450.88 – 2.12
3.63 – 6.271.94 – 4.450.88 – 2.12
40 - 453.91 – 6.942.25 – 4.820.70 – 1.73
3.81 – 6.531.92 – 4.510.88 – 2.28
45 - 504.09 – 7.152.51 – 5.230.78 – 1.66
3.94 – 6.862.05 – 4.820.88 – 2.25
50 - 554.09 – 7.172.31 – 5.100.72 – 1.63
4.20 – 7.382.28 – 5.210.96 – 2.38

Tulaga masani o le toto cholesterol i luga o le matua - laulau (i le matua)

Tausaga:Itupa:LauteleLDLHDL
55 - 60alii4.04 – 7.152.28 – 5.260.72 – 1.84
fafine4.45 – 7.772.31 – 5.440.96 – 2.35
60 - 654.12 – 7.152.15 – 5.440.78 – 1.91
4.45 – 7.692.59 – 5.800.98 – 2.38
65 - 704.09 – 7.102.49 – 5.340.78 – 1.94
4.43 – 7.852.38 – 5.720.91 – 2.48
ina ua mavae le 70 tausaga3.73 – 6.862.49 – 5.340.85 – 1.94
4.48 – 7.252.49 – 5.340.85 – 2.38

Tusiga aoga i la matou upega tafaʻilagi:

Fofoga Fetalai Yuri Belenkov (cardiologist, polofesa, fomai faapitoa o le Rusia Academy of Sciences) - faigofie tele mo le iloa!

O le a le cholesterol?

Muamua lava, e tatau ona e iloa o le cholesterol e le o se mea e mafua ai le afaina o se tagata. Cholesterol o se mea masani i totonu o le tino lea e aofia ai i le tele o metotia. Muamua lava, i luga o lona faavae, o loʻo i ai se faʻaopoopoga o le tele o hormones, aemaise lava o hormones sex - le testosterone male hormone ma le horrosone estrogen, o le hormonone adrenal - cortisol.

E tatau foi ona maitauina o le cholesterol o se mea faufale mo sela. Aemaise lava, o se vaega o siama faʻalanu. Ae maise lava i le tele o siaki toto. E maua foi i vaega taua i sulu o le ate ma le faiʻai. E le gata i lea, o le cholesterol e taua tele i le gaogaina, auai i le faʻaaogaina o meainu kulimi. Cholesterol e aʻafia ai le tuʻufaʻatasiga o le vailaʻau D i le paʻu ma fesoasoani e faatumauina se maualuga maualuga o puipuiga.

O le tele o le cholesterol i le tino e le oi ai i se tulaga saoloto, ae e fesoʻotaʻi ma puipuiga faʻapitoa-lipoproteins ma fai ai lipoprotein complexes. O le mea lautele, o le vailaʻau vailaʻau o le cholesterol o se mea i le va o gaʻo ma mea inu malosi ma e aofia i le vailaʻau kemisi o gaʻo susu. I le tele o meatotino, e tutusa ma le talo. O le mea lea e sau ai lona igoa, o lona uiga o le "pipi malosi" i le gagana Eleni.

Cholesterol - faʻaleagaina poo se faʻamanuiaga?

O le mea lea, o le cholesterol e leai se aoga aoga i le tino. Ae ui i lea, o i latou e fai mai o le cholesterol e le saʻo le saʻo? Ioe, saʻo, ma o le mafuaaga lea.

Ua vaevaeina uma le cholesterol i ni ituaiga autu se lua - o lenei lipoproteins maualuga (HDL) poʻo le mea e taʻua alpha-cholesterol ma lipoproteins maualalo (LDL). O ituaiga uma e lua ei ai o latou toto masani.

Cholesterol o le ituaiga muamua e taua "lelei", ma le lona lua - "leaga." O le a le uiga o upu? O le mea moni o le lipoproteins maualalo maualalo e masani lava ona teuina i puipui o toto toto.E mai ia i latou e faia ai ni atherosclerotic plate, lea e mafai ona tapunia ai le lumenia o vaa ma mafua ai ni maʻi ogaoga o le fatu cardiovascular e pei o le fatu fatu fatu, fatu fatu ma le stroke. Ae peitai, e naʻo le mea e tupu pe afai o le "leaga" o le cholesterol e sili atu i le toto ma o le masani o ona anotusi ua sili atu. E le gata i lea, o le HDL e nafa ma le aveesea o le LDL mai vaa.

E taua le matauina o le vaevaeina o le cholesterol i le "leaga" ma le "lelei" e foliga mai o se mea e sili ona lelei. E oʻo lava ile LDL e matua taua lava mo le gaioiga o le tino, ma afai e te aveesea mai ia mea, ona le mafai lea e le tagata ona ola. E naʻo le mea moni e sili atu le lamatia o le LDL nai lo le HDL. O se mea taua e pei oaofaʻi cholesterol - le aofaʻi o le cholesterol lea e faʻaaoga ai ona ituaiga uma.

E faapefea ona muta le cholesterol i totonu o le tino? E feteenai ma talitonuga masani, o le tele o le cholesterol e gaosia i le ate, ma e le ulufale i le tino i meaai. Afai tatou te mafaufau i le HDL, o le ituaiga lipid lenei e toetoe lava o totonu o lenei totoga. Ae mo LDL, e sili atu ona faigata. Pe a ma le tolu vaefa o le "leaga" cholesterol o loʻo faia foi i totonu o le ate, ae 20-25% moni e ulufale atu i le tino mai fafo. E foliga mai o se mea itiiti, ae o le mea moni, afai ei ai se tagata e maualuga le cholesterol leaga e latalata i le tapulaʻa, ma i se faaopoopoga o le tele o mea e sau mai meaai, ma le maualuga o le cholesterol lelei, e mafua ai ni faafitauli tetele.

O le mafuaʻaga lea e taua ai i se tagata ona iloa le mea e maua e le cholesterol, o le a le mea e tatau ona ia faia. Ma e le gata na o le cholesterol, HDL ma le LDL. O le Cholesterol o loʻo iai foi lipoproteins maualalo maualalo (VLDL) ma triglycerides. VLDL ua faʻapipiʻiina i totonu o le inumaga ma e nafa ma le felauaiga o gaʻo i le ate. O i latou o vailaʻau faʻasolo o le LDL. Peitai, o le i ai o lenei ituaiga o cholesterol i totonu o le toto e leai se aoga.

O le tigetcerides o le esters o gaʻo gaʻo maualuga ma glycerol. O latou o se tasi o gaʻo sili ona taatele i le tino, o loʻo taʻalo i se vaega taua tele i le metabolism ma avea o se punavai o le malosi. Afai o la latou numera o loʻo i totonu o le masani, e leai se mea e popole ai. O le isi mea o lo latou faasiliga. I lenei tulaga, e tutusa lava le lamatia ma le LDL. O se faʻaopoopoga i faʻamaʻi i totonu o le toto e faʻaalia ai o se tagata e sili atu lona malosi nai lo le mu. O lenei tulaga e taua o le maʻi gasegase. I lenei tulaga, o le maualuga o le suka i totonu o le toto e faateleina, o le a oʻo mai le mamafa ma le gaʻo.

O le tuʻuina atu o faʻamavaega e mafai ona mafua ona o maʻi mama, hyperthyroidism, ma le vailaʻau C leai. VLDL o se ituaiga o cholesterol e taua tele. O nei lipids e aofia ai foi i le afaina o toto toto, o lea e taua ai le faamautinoa o le numera e le sili atu nai lo le faatapulaa o tapulaa.

Cholesterol

O le a le cholesterol e tatau ona maua e se tagata soifua maloloina? Mo ituaiga o cholesterol taitasi i totonu o le tino, ua faatuina ai se tulafono masani, o le sili atu lea ua mafua ona o faafitauli. O loʻo faʻaaogaina foi se mea faʻapitoa e pei o le atherogenicity coefficient. E tutusa ma le fua faatatau o cholesterol uma, sei vagana ai le HDL, i le HDL lava ia. I le avea ai o se tulafono, e le tatau ona sili atu le maualuga o lenei paramita 3. Afai e sili atu lenei fuainumera ma oʻo atu i le taua o le 4, o lona uiga o le "leaga" o le cholesterol o le a amata ona faaputuputu i luga o puipui o toto toto, lea o le a oo atu ai i ni taunuuga faanoanoa. O le aofaʻi o cholesterol e faʻatautaia foi, o lona tulaga masani e eseese mo tagata o vaitausaga eseese ma itupa.

Ata: Jarun Ontakrai / Shutterstock.com

Afai tatou te ave le tau aogā mo tausaga uma ma taʻaloga, ona masani ai lea o le masani ole cholesterol, lea e manatu e saogalemu, mo le maualuga o le cholesterol - 5 mmol / l, mo LDL - 4 mmol / l.

I le faateleina o le cholesterol ma le fuafuaina o le maʻi cardiovascular, o isi vaega ole suʻesuʻeina e faʻaaogaina, mo se faataitaiga, le maualuga o le thyroxone - freerose thyroxine, le index prothrombin - o se mea e afaina ai le toto ma le toto toto, ma le hemoglobin.

Fuainumera faamaumauina o le 60% o tagata matutua o loʻo i ai se faʻateleina o mea o LDL ma le maualalo o le HDL.

Ae ui i lea, i le faʻatinoga, o le masani o le cholesterol i totonu o le toto e le tutusa mo vaitausaga eseese, faapea foi mo tamaʻitaʻi uma e lua. Faatasi ai ma le matua, e masani lava o le aofai o le cholesterol e tulaʻi mai. O le mea moni, i le matua, i le mavae ai o se tausaga patino i alii, o le cholesterol e amata ona toe faʻaitiitia. O le masani o le cholesterol toto i fafine e maualuga atu nai lo alii. Ae ui i lea, mo tamaitai, o le faʻaaogaina o le "leaga" cholesterol i luga o pa o toto toto e itiiti ifo lona uiga. E mafua ona o le faʻaleleia atili o le puipuiga o hormones o fafine.

Tulaga masani o le cholesterol mo tagata o vaitausaga eseese

Tau tausagaAofaʻi cholesterol, masani, mmol / lLDL, mmol / lHDL, mmol / l
52,95-5,25, & nbsp, & nbsp
5-103,13 — 5,251,63 — 3,340,98 — 1,94
10-153,08 — 5,231,66 — 3,440,96 — 1,91
15-202,93 — 5,101,61 — 3,370,78 — 1,63
20-253,16 – 5,591,71 — 3,810,78 — 1,63
25-303,44 — 6,321,81 — 4,270,80 — 1,63
30-353,57 — 6,582,02 — 4,790,72 — 1,63
35-403,78 — 6,992.10 — 4.900,75 — 1,60
40-453,91 — 6,942,25 — 4,820,70 — 1,73
45-504,09 — 7,152,51 — 5,230,78 — 1,66
50-554,09 — 7,172,31 — 5,100,72 — 1,63
55-604.04 — 7,152,28 — 5,260,72 — 1,84
60-654,12 — 7,152,15 — 5,440,78 — 1,91
65-704,09 — 7,102,54 — 5.440,78 — 1,94
>703,73 — 6,862.49 — 5,340,80 — 1,94

Tulaga masani o le cholesterol mo fafine o vaitausaga eseese

Tau tausagaAofaʻi cholesterol, masani, mmol / lLDL, mmol / lHDL, mmol / l
52,90 — 5,18, & nbsp, & nbsp
5-102,26 — 5,301,76 — 3,630,93 — 1,89
10-153,21 — 5,201,76 — 3,520,96 — 1,81
15-203.08 — 5.181,53 — 3,550,91 — 1,91
20-253,16 — 5,591,48 — 4.120,85 — 2,04
25-303,32 — 5,751,84 — 4.250,96 — 2,15
30-353,37 — 5,961,81 — 4,040,93 — 1,99
35-403,63 — 6,271,94 – 4,450,88 — 2,12
40-453,81 — 6,531,92 — 4.510,88 — 2,28
45-503,94 — 6,862,05-4.820,88 — 2,25
50-554.20 — 7.382,28 — 5,210,96 — 2,38
55-604.45 — 7,772,31 — 5.440,96 — 2,35
60-654.45 — 7,692,59 — 5.800,98 — 2,38
65-704.43 — 7,852,38 — 5,720,91 — 2,48
>704,48 — 7,252,49 — 5,340,85 — 2,38

E le gata i lea, e mafai e tamaitai ona maua se laʻititi laʻititi i le aofaʻi o le cholesterol ao maitaga. O se faagasologa masani lea e fesoʻotaʻi ma le toe fetuʻunaʻiina o le tala faʻasolopito.

E le gata i lea, o nisi faamaʻi e mafai ona mafua ai le faateleina o le toto o le cholesterol toto. Mo se faʻataʻitaʻiga, o nei faʻamaʻi e aofia ai le hypothyroidism. E mafua lenei mea i le mea moni o hormones o le thyroid e nafa ma le faʻatonutonuina o le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto, ma afai e le maua e le thyroid goto le tele o homone, ona sili atu lea o le masani o le cholesterol i le toto.

E le gata i lea, pe a amanaia iuga o le suʻega o le cholesterol, e tatau ona amanaia le vaega o le taimi. I le tele o tagata, o fesuiaiga e masani lava ona tupu i taimi malulu. I le taimi lava lea e tasi, o le aofaʻi o le cholesterol, o lona tulaga masani o se tau taua, e mafai ona faʻatupulaia i se pasene laitiiti (pe tusa o le 2-4%). Cholesterol i fafine e mafai foi ona fesuisuiai, e fuafua i le vaega o le taamilosaga.

E le gata i lea, e tatau ona iloiloina manatu faʻalapotopotoga. E iloa, mo se faʻataʻitaʻiga, o tulaga maualuga o le cholesterol toto e sili atu ona maualuga mo Asia i Saute nai lo tagata Europa.

E le gata i lea, o le siʻitia o le cholesterol o le uiga lea o:

  • ate ma fatu fatu,
  • malolo o le talo (cholestasis),
  • chronic pancreatitis,
  • Togafitiga o Girke
  • afaina
  • maʻisuka malosi
  • gout
  • ava malosi
  • faʻasologa o togafitiga.

O le aofai o le "lelei" cholesterol e afaina ai foi le soifua maloloina o le tagata. O lenei faailo i tagata soifua maloloina e tatau ona itiiti ifo i le 1 mmol / L. Afai o loʻo mafatia se tagata i faʻamaʻi fatu cardiovascular, ona maualuga lea o le masani ole HDL cholesterol mo ia - 1.5 mmol / l.

E taua foi le mafaufau i tulaga maualuga. O le masani o lenei cholesterol mo ituaiga uma e lua e 2-2.2 mmol / L. Afai o lenei ituaiga o cholesterol e maualuga atu nai lo le masani, ona tatau lea ona faasaʻo le tulaga.

Auala e pulea ai cholesterol

E taua le siakiina e le aunoa le tele o le cholesterol i totonu o le toto. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e suʻeina se suʻega toto mo le cholesterol. E masani lava o lenei faiga e faia i luga o se manava leai. 12 itula ao lei faia le auiliiliga, e te le tau taumafa i se mea, ma e mafai ona e inu na o vai manino. Afai e maua fualaau oona e fesoasoani i le cholesterol, ona tatau lea ona lafoaia i le vaitau lenei. E tatau foi ona e mautinoa o le vaitaimi ae leʻi pasia suega o le a leai se popolega faaletino poo le mafaufau.

E mafai ona suʻe suʻega i le falemaʻi. O le toto i totonu o le 5 ml e ave mai se vein. E i ai foi meafaigaluega faʻapitoa e mafai ai ona e fuaina le cholesterol i le fale. Ua faʻapipiʻiina i fasi pepa faʻataʻitaʻi.

O fea vaega o aʻafiaga o se suʻega o le toto cholesterol e sili ona taua? O nei tagata e aofia ai:

  • alii pe a mavae le 40 tausaga
  • tamaitai pe a maeʻa le misa
  • gasegase e maua i le maʻisuka
  • maua o le fatu fatu poʻo le taʻavale,
  • mamafa pe mamafa tele
  • e taʻitaʻia ai se olaga ola solo,
  • tagata ulaula.

E faapefea ona faʻaitiitia le cholesterol toto?

E faʻapefea ona faʻaitiitia lou toto cholesterol oe ma ia mautinoa o le maualuga o le cholesterol leaga e le sili atu i le masani? Muamua lava, e tatau ona e mataituina au meaʻai. E tusa lava pe maua e se tagata le cholesterol masani, e le tatau ona lafoaia mea lelei e tatau ai. E fautuaina ina ia faʻaitiitia meaʻai e aofia ai le "leaga" cholesterol. O nei meaai e aofia ai:

  • manu gaʻo
  • fuamoa
  • pata
  • kulimi mumu
  • gaʻo kulimi gaʻo
  • fulufulu
  • caviar
  • falaoa pata
  • pia

O le mea moni, o meaʻai e tatau ona tatau ona talafeagai. A uma, o fuamoa tutusa ma oloa susu e aofia ai le tele o palatini aoga ma elemene mo le tino. O lona uiga, i le faʻamaoni e tatau lava ona faʻaumatia. O iinei e mafai ona e tuʻuina atu i ai mea e sili ona lelei i ituaiga o meaʻai e maualalo le gaʻo, mo se faʻataʻitaʻiga, meaʻai susu ma se mea maualalo maualalo. E fautuaina foi ina ia faateleina le fua o fuālaʻau fou ma fualaau aina i le taumafataga. E lelei foi le aloese mai meaʻai falai. Nai lo lea, e mafai ona sili atu lou kuka kuka ma fufulu ipu.

O meaʻai talafeagai o se mea tāua lea e fesoasoani ai i le faatumauina o le "leaga" cholesterol i le masani, ae leai lava le mea e tasi. Leai se aafiaga itiiti i le tulaga o le cholesterol e faʻamalosi i le gaioiga faaletino. Ua maua ai o le tele o taaloga taʻavale e faʻamumu lelei ai le "leaga" cholesterol. O le mea lea, a uma ona 'ai mea taumafa e maua i le cholesterol, e fautuaina e auai i taʻaloga, faʻamalositino. I lenei itu, e oo lava i auala faigofie o le a aoga. I le auala, o le gaioiga faʻaletino e faʻaititia ai le "leaga" cholesterol, aʻo faʻalauteleina le faʻateleina o le "lelei" cholesterol.

I le faaopoopo atu i auala masani e faaitiitia ai le maualuga o le cholesterol - taumafa, faamalositino, e mafai e le fomaʻi ona faatonuina ni vailaau faapitoa i lalo ifo o le cholesterol - statins. O le taʻiala o la latou gaioiga e faʻavae i le taofia o enzymes e maua ai le cholesterol ma faateleina ai le gaosiga o le cholesterol lelei. Ae ui i lea, e tatau ona ave ma le faʻaeteete, ona o le mea moni e leai ni aʻafiaga e aʻafia ai ma faʻailoga.

O le sili ona lauiloa o le cholesterol e maualalo ai fualaau faasaina:

  • Atorvastatin
  • Simvastatin
  • Lovostatin,
  • Esetemib
  • Nicotinic acid

O le isi vasega o fualaau faasaina mo le faatonutonuina o le cholesterol o le fibrin. O le taʻiala o la latou gaioiga e faʻavae i le faʻamaʻiina o gaʻo i totonu o le ate. E le gata i lea, o le faaitiitia o le cholesterol, o fualaau faasaina ua faatonuina e aofia ai gasegase gaʻo polyunsaturated, complexes vitamin.

Ae peitaʻi, pe a faʻaaogaina fualaau e faʻamautinoa ai le maualuga o le cholesterol, e tatau ona manatuaina latou te le faʻaaogaina le mafuaʻaga autu o maualuga maualuga o le cholesterol - o le manuʻa, o le ola le lelei, o amioga le lelei, diabetes, etc.

Low cholesterol maualalo

O nisi taimi e mafai foi ona tupu le tulaga faʻafeagai - faʻaititia le maualuga o le cholesterol i le tino. O lenei tulaga o mataupu foi e le lelei le sosoʻo. O le vaivai o le Cholesterol o lona uiga e leai se mea e maua ai e le tino se mea e gaosia ai hormones ma fausia ai sela fou. O lenei tulaga e sili ona lamatia mo le popolega o le tino ma le faiʻai, ma e mafai ona oo atu ai i le atuatuvale ma le le mafaufau. O mafuaʻaga nei e mafua ai le maualalo o le cholesterol maualalo:

  • anapogi
  • cachexia
  • malabsorption syndrome,
  • hyperthyroidism
  • sepsis
  • ogaoga mu
  • ogaoga o le ate
  • sepsis
  • tuberculosis
  • nisi ituaiga o anemia,
  • ave faʻamalosi (faʻamaʻi MAO, faʻafefe, estrogens).

Ina ia mafai ona faateleina le cholesterol, o nisi meaʻai e mafai foi ona faʻaaogaina. Muamua lava, o le ate, fuamoa, fuluisa, caviar.

O le a se mea lelei ma leaga i totonu?

I le "faifai pea" i lenei mea, ua galo i tagata e taua mo se tagata, talu ai e aumaia ai le tele o faamanuiaga. O le a le lelei o le cholesterol ma aisea e le mafai ai ona aveesea mai o tatou olaga? O lea lona manatu sili:

  • O le ava maualuga monohydric, o le mea-gaʻo pei o le cholesterol, i lona tulaga saoloto, faatasi ai ma phospholipids, o se vaega o le lipid structure o silasila siaki ma faamautinoa lo latou mautu.
  • O le vavalalata o le cholesterol i le tino o le tino e avea o se punavai o le faʻavaeina o hormones o le gaʻo faʻaleaga (corticosteroids), vitamini D3 ma le meaʻai, o mea ia e fai ma sui o gaʻo, o lona uiga, o se vailaau o meaola ola malosi.

Ae i le isi itu cholesterol e mafai ona avea ma mafuaʻaga o faʻafitauli eseese:

    O le Cholesterol o le tagata solitulafono o maʻi gallstone, pe afai o lona maualuga i le gallbladder e sili atu i le tapulaa taliaina, e le lelei le solu i totonu o le vai ma, i le taunuu atu i le mea e teu ai, e fai ai ni polo malosi - gallstones, lea e mafai ona paʻu i le alalele ma taofia ai le auala ole talo. O se osofaiga o le tiga e le mafai ona faʻaaogaina i le taumatau saʻo (cholecystitis gasegase) e mautinoa, e le mafai ona tuʻuina atu se falemai.

le faʻavaeina o le kapailalapalapala ma se faʻaitiitia o le tafe toto ma le aʻafiaga o le fesuiaiga o le vaa

O se tasi o itu le lelei o le cholesterol ua manatu o lona auai tuusao i le faia o ni atherosclerotic plaques luga o puipui o vaʻa vasa (atinaʻeina o le atherosclerotic process). O lenei galuega e faia e le sola-called atherogenic cholesterol poʻo le lipoproteins e maualalo ma maualalo le maualuga (LDL ma le VLDL), o le tala mo le 2/3 o le aofaiga atoa o le plasma cholesterol toto. E moni lava, o le lipoproteins maualuga-atherogenic (HDL) e puipuia ai le puipui vascular e taumafai e tetee i le "leaga" cholesterol, ae e 2 taimi e itiiti ifo (1/3 o le aofaiga).

O tagata masani e masani ona talanoa i totonu ia i latou lava ia mea leaga o le cholesterol, faʻasoa faʻamatalaga ma fautuaga i auala e faʻaitiitia ai, ae e le aoga pe afai e te faia i se taimi. O taumafataga, togafitiga faʻataʻitaʻi ma se olaga fou e taulai i le faʻaleleia o le soifua maloloina o le a fesoasoani i le faʻaitiitia o le toto cholesterol (toe - a?) Mo se faaiuga manuia o le mataupu, e tatau ona le gata ina ave atoa le cholesterol e avea o se faavae, e suia ai ona tulaga faatauaina, e tatau ona malamalama pe o le a le vaega e tatau ona tuu i lalo ina ia toe foi mai isi ia masani.

Faʻapefea ona vavae le auʻiliʻiliga?

O le masani o le cholesterol i le toto e le tatau ona sili atu i le 5.2 mmol / l, ae ui i lea, e oʻo lava i se faʻamoemoe maualuga e oʻo atu i le 5.0 e le mafai ona tuʻuina atu le talitonuga atoatoa o mea uma e lelei i totonu o se tagata, talu ai o le anotusi o le aofaʻi o le cholesterol e le o se faʻamaoniga mautinoa o le soifua manuia. O le tulaga masani o le cholesterol i se vaega patino e faia i faailoga eseese, lea e le mafai ona fuafuaina e aunoa ma se iloiloga faapitoa o le lipid spectrum.

O le tuufaatasiga o le LDL cholesterol (atherogenic lipoprotein), i le faaopoopo atu i le LDL, e aofia ai le lipoproteins maualalo maualalo (VLDL) ma toega (o mea e taʻua o residues mai le suiga o VLDL i le LDL). O nei mea uma atonu e foliga mai e faigata, peitaʻi, afai e te tilotilo i ai, soʻo se tagata e fiafia i ai e mafai ona ia iloa le faʻaolaina o le fusi o le lipid.

E masani lava, a oʻo ina faʻataʻitaʻiina suʻesuʻega o meaola mo le cholesterol ma ona vaega, o loʻo iai:

  • Aofaʻi cholesterol (masani e oo i le 5.2 mmol / l pe itiiti ifo ile 200 mg / dl).
  • O le "taavale" autu o esters cholesterol o le lipoproteins maualalo (LDL). Latou i totonu o se tagata maloloina e iai a latou lava 60-65% o le aofaʻi (poʻo le cholesterol LDL (LDL + VLDL) e le sili atu i le 3.37 mmol / L) I na gasegase ua uma ona afaina i le atherosclerosis, o tulaga taua o le LDL-C e mafai ona matua faateleina, e mafua ona o le faaitiitia o le mataupu o le anti-atherogenic lipoproteins, o lona uiga, o lenei faailo e sili atu le faʻamatalaga e uiga i le atherosclerosis nai lo le maualuga o le cholesterol atoa i le toto.
  • Laʻau maualuga lipoproteins (HDL cholesterol poʻo HDL-C), lea e tatau ona sili atu i tamaitai nai lo 1.68 mmol / l (i totonu o alii, o le pito i lalo e ese - maualuga 1.3 mmol / l) I nisi auala, e mafai ona e mauaina ni numera eseese eseʻese (i tamaitai - luga atu o le 1.9 mmol / l poo le 500-600 mg / l, i le tane - luga aʻe o le 1.6 poo le 400-500 mg / l), e faʻalagolago i uiga o le reagents ma le metotia tauaveina le tali. Afai o le maualuga o le HDL cholesterol e itiiti ifo nai lo tulaga taua, e le mafai ona latou puipuia atoatoa ia vaa.
  • O sea faailo e pei aterogenic coefficient, lea e faailoa ai le tikeri o le atinaʻe o le atherosclerotic faagasologa, ae le o le autu autu o suʻesuʻega, ua fuafuaina e le fua faʻatatau: KA = (OX - HDL-HDL): HDL-HD, o ona tulaga masani masani mai le 2-3.

O suʻega o le cholesterol e fautuaina ai le tuʻueseeseina o vaega ninii uma. Mo se faʻataʻitaʻiga, e faigofie ona faʻatulagaina le VLDLP mai le faʻasalaga o triglycerides e tusa ai ma le faʻatulagaga (XL-VLDLP = TG: 2.2) pe mai le cholesterol atoa, toesea le aofaiga o le lipoproteins maualuga ma maualalo le LDL-C. Masalo o le a maua e le au faitau nei faʻatusatusaga e le manaia, aua e na o faamoemoega tau aʻoaʻoga e maua ai (ia i ai se manatu e uiga i vaega o le fusi o le lipid). I soʻo se tulaga, o le fomaʻi o loʻo auai i le faʻaiʻuga, ua ia faia foi faʻatatauga talafeagai mo avanoa o le tului ia te ia.

Ma e uiga i le fua o le cholesterol i le toto

Masalo na feagai le au faitau ma faamatalaga e faapea o le masani o le cholesterol i le toto e oo atu i le 7.8 mmol / L. Ona mafai lea ona latou mafaufau i le mea o le a fai mai e le cardiologist pe a uma ona ia vaai i se iloiloga. Tino - o le a ia fautuaina le fusi o le lipid atoa. O le mea lea, toe tasi: o le faailo ua manatu o se tulaga masani o le cholesterol e oʻo atu i le 5.2 mmol / l (tulaga faatauaina fautuaina), tuaoi e oo atu i le 6.5 mmol / l (lamatiaga o le faatupuina o maʻi fatu fatu); ma o mea uma e maualuga atu e maualuga lona maualuga (o le cholesterol e matautia i le maualuga ma, masalo, o le atherosclerotic process is full swing).

O le mea lea, o le maualuga o le cholesterol atoa i le lautele o le 5.2 - 6.5 mmol / L o le faavae lea mo se suega e fuafua ai le maualuga o le cholesterol o le lipoproteins antiatherogenic (HDL-C). O suʻesuʻega mo le cholesterol e tatau ona faʻatinoina pe a uma le 2 i le 4 vaiaso e aunoa ma le tuʻuina atu o le taumafataga ma le faʻaaogaina o vailaʻau, e toe faia le suʻega i le 3 masina.

E uiga i le pito i lalo

E iloa ma talanoa tagata uma e uiga i le maualuga o le cholesterol, latou te taumafai e faaitiitia i auala uma, ae toetoe lava a le amanaia le tapulaa maualalo o le masani. O ia, e peiseai, e le oi ai iina. I le taimi nei maualalo le toto cholesterol e mafai ona i ai ma faʻatasi ai ma tulaga ogaoga:

  1. Faʻaauau le anapogi seia oʻo ina vaivai.
  2. Neoplastic processes (faʻaleagaina o se tagata ma le faʻaaogaina o le cholesterol mai lona toto e se neoplasm leaga).
  3. Faʻaleagaina o le ate matua (o le vaega mulimuli o le cirrhosis, suiga o le degenerative ma lupe faʻaleagaina o le parenchyma).
  4. Faamai o le mama (tuberculosis, sarcoidosis).
  5. Hyperthyroidism.
  6. Anemia (megaloblastic, thalassemia).
  7. Liona o le totoga tutotonu (ogatotonu tutotonu).
  8. Faʻavave le fiva.
  9. Typhous.
  10. E susunuina tele le paʻu i le paʻu.
  11. Faʻamafana i totonu o masini mūlū ma le suppuration.
  12. Sepsis.

Ae o vaega o le cholesterol, e i ai foi a latou pito i lalo. Mo se faʻataʻitaʻiga faaitiitia le maualuga lipoprotein cholesterol i tua atu 0.9 mmol / l (anti-atherogenic) e aʻafia ai ma aʻafiaga faʻalavelave mo faʻamaʻi fatu fatu (faʻaletonu o le tino, amio leaga, mamafa, maualuga), o lona uiga, e manino lava o tagata e atiina ae se uiga masani, aua e le puipuia a latou vaa, aua o le HDL e le faʻasaina.

O le cholesterol maualalo maualalo, o le lipoproteins maualalo (LDL), o loʻo matauina i tulaga tutusa faʻapitoa e pei o le cholesterol atoa (vaivai, tino, ate, ate, anaemia, ma isi).

O le toto cholesterol e maualuga

Muamua, e uiga i mafuaʻaga o le maualuga o le cholesterol, e ui lava, atonu, na lauiloa i latou uma mo se taimi umi:

  • O a matou meaai ma sili atu i mea uma, meaola manu (aano o manufasi, susu gaʻo uma, fuamoa, fulufulu o ituaiga uma) o loʻo aofia ai gaʻo gaʻo ma cholesterol.O le manava mo tupe meataalo ma ituaiga uma o meaʻai vave, suamalie, faamalieina mea taumafa e tumu i gaʻo eseʻese ma e le lelei foi le paʻu. Faaiuga: o ia cholesterol e matautia ma e tatau ona aloese mai lona taumafa.
  • O le mamafa o le tino - o le faateleina e faateleina ai le maualuga o triglycerides ma faaitiitia ai le maualuga o le lipoproteins maualuga (anti-atherogenic).
  • Gaoioiga faaletino. O le hypodynamia o se tulaga lamatia.
  • Tausaga pe a ma le 50 tausaga ma alii.
  • Aiga. O nisi taimi o le maualuga o le cholesterol o se faafitauli faaleaiga.
  • Fuʻa e le o le siitia tele o le cholesterol, ae e faʻaitiitia ai le maualuga ole vaega ole puipuiga (cholesterol - HDL).
  • Aumai ni vailaau faapitoa (hormones, diuretics, beta-blockers).

O le mea lea, e le faigata le mate po o ai na muamua faʻamatalaina se auiliiliga mo le cholesterol.

Maualuga o le Cholesterol

Afai e tele mea ua taua e uiga i le matautia o le maualuga o le cholesterol maualuga ma le amataga o se mea uiga ese, ona ono aoga lea i le tusi i lalo o tulaga o le a faateleina ai lenei faailoga, talu ai ona o nisi foi e mafua ai le cholesterol maualuga:

  1. Faʻasologa o le gasegase faʻaleagaga (eseesega o le aiga ona o maʻi faʻaleagaina). I le avea ai o se tulafono, o nei faʻafitauli matuia, o loʻo faʻaalia e ala i se vave faʻaaliga ma teteʻe faapitoa i togafitiga faʻamalosi,
  2. Maʻi maʻi fatu lilo
  3. O faʻafitauli eseese o le ate (hepatitis, jaundice e le o le mafuaʻaga o le hepatic, jaundice obstructive, primilia biliary cirrhosis),
  4. Osega faʻamaʻi tuga ma le le atoatoa ma le edema:
  5. O le faʻaaogaina o le thyroid gland (hypothyroidism),
  6. O faamaʻi inflammatory ma tumo o le pancreas (pancreatitis, kanesa),
  7. O le maʻi suka (e faigata ona mafaufau i se maʻisuka e aunoa ma le maualuga o le cholesterol - o le mea lautele, e seasea),
  8. O tulaga le lelei o le pituitary gland ma se faaitiitia i le production o le somatotropin,
  9. Mafuaaga
  10. Alcoholism (i le ava malosi e inu ae le 'ai, ua maualuga le cholesterol, ae le atherosclerosis e masani ona tupu tele),
  11. O le maʻitaga (o le tulaga e le tumau, o le a faʻaleleia e le tino mea uma pe a maeʻa le vaitaimi, ae o le meaʻai ma isi faʻasologa e le faʻalavelave i le fafine maʻitaga).

O le mea moni, i ia tulaga, o le a le toe mafaufau tagata gasegase i le faʻaitiitia o le cholesterol, o taumafaiga uma lava e faʻaaogaina i le tetee atu i le maʻi maualalo. Ia, oi latou e le o le leaga tele ua i ai se avanoa e faʻasaoina a latou toto toto, ae o le toe faafoi atu i latou i lo latou uluai setete o le a le aoga.

Pule o le Cholesterol

O le taimi lava na iloa ai e se tagata ona faafitauli i le fusi o le lipid, na ia suesueina ia tusitusiga i luga o le autu, faalogo i fautuaga a fomai ma na o tagata malamalama, o lona manao muamua o le faaitiitia o le tulaga o lenei mea matautia, o lona uiga, ia amata togafitiga mo le maualuga o le cholesterol.

O tagata e sili ona le onosai e talosagaina e faʻatau vave togafitiga, o isi e filifili e fai e aunoa ma le "kemisi". E tatau ona maitauina o tagata tetee i fualaau faasaina e tele lava ona sao - e tatau ona suia oe lava. I le faia o lenei mea, e fomaʻi tagata maʻi i le taumafa o le hypocholesterol ma avea ma ni tagata fai laʻau laiti ina ia mafai ai ona latou faʻasaʻoina o latou toto mai vaega leaga ma le puipuia mai fou mai meaʻai.

Meaai ma Cholesterol:

E suia e se tagata lona mafaufau, e taumafai e siitia nisi, asiasi i le vaitaele, e fiafia i se malologa malosi i le ea fou, aveesea mai masani leaga. Mo nisi tagata, o le manao e tuuitiitia le cholesterol e avea ma uiga o le olaga, ma amata ona latou auai malosi i lo latou ola maloloina. Ma e saʻo lava!

O le a le mea e manaʻomia mo le manuia?

Faatasi ai ma isi mea, i le sailia o fofo sili ona lelei e faasaga i faafitauli o cholesterol, e toatele tagata e fiafia i le faamamaina o vaa mai na faatulagaga ua uma ona mafai ona faamautu i luga o puipui o arteries ma faaleagaina ai i nisi o nofoaga.O le Cholesterol e matautia i se ituaiga (cholesterol - LDL, cholesterol - VLDL) ma o lona leaga e mafua ai le fausia o ni atherosclerotic plate i luga o puipui o vaʻa. O ia mea na tutupu (pulepule), e le masalomia, ei ai se aafiaga lelei i le tulaga o le faʻamamaina lautele, puipuia o le tele o mea e afaina ai, ma taofi le atinaʻe o le atherosclerotic faagasologa. Ae ui i lea, e tusa ai ma le aveeseina o pusa o le cholesterol, o iinei o le ae faʻafefeteina ai le tagata faitau. I le taimi lava e fausia ai, latou te le toe alu i se mea. O le mea autu o le taofia lea o le fausia o ni mea fou, ma o lenei mea o le a manuia.

A oʻo i le mamao, o le a faʻavae le togafiti a tagata faʻatasi, ma e le toe fesoasoani le taumafataga, o le fomaʻi e faatonuina ai fualaau e maualalo ai le cholesterol (atonu o nei fuainumera).

Faʻailoga faigata

O tulafono (lovastatin, fluvastatin, pravastatin, etc.), faʻaitiitia ai le maualuga o le cholesterol na maua e le gaʻo o le tagata maʻi, faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faʻasaina o le cerebral (stroke) ma le myocardium, ma fesoasoani i le tagata maʻi e aloese mai le oti mai lenei maʻi. E le gata i lea, o statine tuufaatasi (vitorin, advikor, cadova) e le gata ina faaitiitia ai le mea e maua mai le cholesterol e maua i le tino, ae o isi foi galuega e fai, mo se faataitaiga, o le toto maualuga, e aafia ai le fua o le "leaga" ma le "lelei" cholesterol.

O le avanoa e maua ai togafitiga faʻamalositino i le taimi lava e maeʻa ai le fuafuaina o fusi lipid itagata gasegase e maua i le maʻisuka, maualuga o le toto maualuga, faafitauli ma vaʻa e mate ai maliu, ona o le lamatiaga o le faʻaleagaina o le myocardial e sili atu le maualuga.

E leai se tulaga e tatau ona e mulimuli i fautuaga a uo, Web Wide Web ma isi punaoa faʻavae. O vailaau faafomai i lenei vaega ua faatonuina e na o se fomai! O tulafono e le o faʻatasi ma isi vailaʻau e faʻamalosi ai le tagata maʻi e faʻaauau pea ona i ai i faʻamaʻi faʻamaʻi, o lona uiga o lona tutoatasi o le a matua le talafeagai. E le gata i lea, ao faagasolo le togafitiga o le maualuga o le cholesterol maualuga, e faaauau pea e le fomai ona mataʻituina le tulaga o le maʻi, siaki le talaaga o le lipid, faaopoopo pe toilalo le togafitiga.

O ai le muamua i le laina mo le auiliiliga?

E le mafai e se tasi ona faʻamoemoe i le fusi o le lipid i totonu o le lisi o suʻesuʻega faʻatekonolosi e faʻaaogaina i tamaititi. O se auiliiliga mo le cholesterol e masani lava ona tuuina mai e tagata ei ai ni aafiaga i le olaga, o le tele lava o tane ma se tino e fausia lelei, mafatia i le i ai o tulaga lamatia ma uluai faaaliga o le atherosclerotic faagasologa. Faatasi ai ma mafuaʻaga mo le faʻatinoga o suʻega talafeagai e:

  • Iniseti cardiovascular, ma muamua lava, o le fatu fatu faʻamaʻi (tagata maʻi e maua i le fatu fatu o le fatu e sili atu ona malamalama i le lipid profile nai lo isi),
  • Faʻasaʻo maualuga,
  • Xanthomas ma xanthelasms,
  • O le maualuga o le serum uric acid, (hyperuricemia),
  • O le i ai o masani leaga i le tulaga o le ulaula tapaa,
  • Mafuaaga
  • Le faʻaogaina o hormones corticosteroid, diuretics, beta-blockers.
  • Togafitiga ma fualaau faasaina e maualalo ai le cholesterol (statins).

O se auiliiliga o le cholesterol e ave i luga o se manava gaogao mai se vein. I le aso e sosoo ai o le suʻesuʻega, e tatau i le tagata maʻi ona pipii atu i se taumafa o le hypocholesterol ma faʻalautele le anapogi i le po seia aulia le 14-16 itula, ae peitai, o le a logoina e le fomaʻi lenei mea.

O le faailo o le aofaʻi o le cholesterol e faʻamoemoeina i le toto toto pe a uma le centrifugation, o le triglycerides foi, ae o le vaʻaia o vaega ninii o le a tatau ona galue, o se suʻesuʻega sili lea ona umi, ae i soo se tulaga lava, o le a iloa e le tagata maʻi ona taunuuga i le faaiuga o le aso. O le a le isi mea e fai - faʻasolosolo numera ma le fomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga