O a tulaga o le cholesterol mo le maʻisuka?

lomiga "cholesterol") e tapunia ai le liʻo mataʻutia o faʻamaʻi o le cardiovascular system.

O le maualuga o le lipids i totonu o le toto, o le sili atu lea o le lamatiaga o se maʻi pipisi o maʻi, ma, i le itu, faateleina ai le lamatia o le alualu i luma o le maʻisuka.

I lenei itu, e taua tele le fuaina i taimi uma le maualuga o le cholesterol i le maʻisuka.

E lua ituaiga o cholesterol faʻasolosolo, e tusa ai ma lona tele, faʻatasi ai ma fesuiaiga o femalagaiga:

  • lipoproteins maualalo ma le maualalo (LDL, VLDL) o lipine o le atherogenic "leaga" ma e afaina ai le tino,
  • maualuga ma le maualuga lipoproteins (HDL, HDL), i se isi itu, ia i ai le gaoioiga antiatherogenic ma puipuia ai le lamatiaga o le atherosclerosis o toto toto.

O maʻi suka e faʻaalia i le faateleina o le maualuga o le LDL ma le faʻaitiitia i le maualuga o le HDL pe a faʻatusatusa i le faitau aofaʻi o tagata soifua maloloina. O le siʻitia o LDL ma le TAG e maua ai le lamatiaga o le atiina ae o faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi. O le gasegase o le glucose e mafua ai le le atoatoa i le va o vaega lua o le lipoproteins. O le faateleina o lipids o le toto i le maʻisuka e fesootaʻi ma faiga faʻaleagaina nei:

  1. O le toto o se tagata gasegase i le maʻisuka ua faʻailoa mai ai le gauaʻi ma le tuʻuina atu o lipine saoloto.
  2. Talu ai ona o se gasegase umi, o le vasothelum vascular e sili atu ona palasi ma e faigofie i le fausiaina o le aʻoga.
  3. O le faateleina o le glucose e mafua ai le faateleina o le taimi o faasalalauga o le lipoproteins atherogenic i le ogaoga.
  4. Laititi maualalo o lipids anti-atherogenic faateleina le aʻafiaga o faʻalavelave cardiovascular.
  5. O le tuʻuina atu o lipid plaques i luga o le vaa e faʻateleina ai le ala o le maʻisuka.
  6. O le tuufaatasiga o maʻi uma e lua e faʻaleleia ai le aafiaga o mea taʻitasi.

I le fesoʻotaiga ma faʻagaiga o loʻo i luga o le faʻamalosi, e tatau ona mataʻituina le tele o le cholesterol i le maʻisuka maualuga. O lea tagata maʻi e tatau ona lesitala i le endocrinologist ma le fomaʻi.

Le taua o le cholesterol i le maʻisuka

E tusa ai ma suʻesuʻega faʻapitoa lata mai, o le maualuga o le cholesterol i le maʻisuka e mafua ai le alualu i luma o le angiopathy ma faateleina ai le lamatiaga o le maʻi cardiovascular.

E ui lava i le ogaoga o lenei fomaʻi tuʻufaʻatasia, e tali lelei lava i togafitiga.

O le mataituina pea o le anapogi glycemia, o le toto toto ma le lipoprotein o le fesoasoani e fesoasoani e faʻamaonia le tulaga o le maʻi.

I le maʻisuka o le ituaiga muamua (tamaititi) ma le siakiina masani o le glycemia, e leai se faateleina i le lipid profile. Ae mo tagata mamaʻi e maua i le maʻi suka ma le ituaiga 2 o le maʻisuka, e ese le tulaga.

O le suʻesuʻeina o le toto mo le lipids i le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaalia i:

  • faʻaititia le HDL
  • laʻititi maualuga o le HDL
  • se faateleina ile LDL
  • maualuga maualuga o VLDL,
  • se faʻaopoopoga i le aofaʻi o le cholesterol,
  • maualuga le maualuga ole TAG.

O suiga faapena i le lipid lipine e taʻitaʻia ai le lafoaia o le lipoproteins atherogenic i luga o puipui o le methiolum ma e taʻitaʻia ai le faʻalavelaveina o le lumen o le gaʻo. Ole vaega ole gase o le antiatherogene e le mafai ona feagai ma le alualu i luma ole afaina o le atherosclerotic o laʻau. E aʻafia foi le aʻafiaga o aʻafiaga o le gaioiga o suiga faʻava-oona o lipids. Ona o le faamamaina o le vaa, o le hypoxia o le toto e gaosia ai le tino ua atiae.

I le masani ai o le le paleni o meaai ma le le lava o le okesene, ua atiaʻe ai le dystrophic, i le gasegase - necrosis.O le maʻisuka ma le maualuga o le cholesterol e maualuga lona avanoa e maua ai se faʻalavelave faʻapitoa o le myocardial poʻo le faia o le faiai i se taimi lata mai.

E le gata i lea, o le maʻisuka micro-ma macroangiopathy o loʻo agaʻi i luma ma le faʻaopoopoga o le atherosclerotic faagasologa.

Le fegalegaleaiga o le insulin ma le cholesterol i totonu o le toto

I aso nei, o suʻesuʻega o loʻo faia i luga o le aʻafiaga o insulin i luga o le siama o le toto, e aofia ai luga ole lipid level. O le faateleina o le maualuga o le insulin i le toto e mafua ai le faateleina o le vaega o lipine atherogenic ma le faaitiitia o le maualuga o le lipine antiatherogenic. E le gata i lea, o maualuga maualuga o le cholesterol o uiga ia o tagata gasegase e iai le faʻamaʻi pipisi o le inisalini.

O le gaioiga faaletino e oʻo atu ai ile faʻaitiitia o le maualuga o le cholesterol. O lenei mea moni e taua mo le aiga poʻo le meaʻai. Mo tagata gasegase e iai le ituaiga muamua o le maʻisuka, o le puleaina o le glycemia e tutusa lava le maualalo o le cholesterol.

I le mataituina lelei o le kulūkose, o loʻo masani ai se masani masani o le toto cholesterol toto. O le mea e leaga ai, i le le talafeagai o le togafitiga o le maʻisuka i le ituaiga muamua o le maʻisuka, o loʻo faʻateleina foi le hyperlipidemia ogaoga.

O lenei mea e mafua ai le tele o tulaga lamatia o le atherosclerosis i lenei vaega o tagata gasegase. I le toetoe lava o tagata uma e maua i le maʻisuka, o loʻo faʻaalia le faaleagaina o lapisi lautele. O aʻafiaga e aliali mai i luga o le methiolum e faʻapupulaina ai molelaʻau cholesterol.

O lenei mea e mafua ai le tuputupu aʻe vave o le atherogenic faʻatele ma faateleina ai le lamatiaga o le thrombosis, faʻapipiʻiina o le lumen o le gaʻo ma le atinaʻeina o maʻi faʻamaʻi pipisi.

O auala autu o togafitiga

O le auala sili atu ona maualalo i le faʻaitiitia o le cholesterol o le toto e ala i le suia o olaga.

O le tagata gasegase e tatau muamua ona faʻatalanoa se fomai faapitoa mo fautuaga.

E tatau foi ona matua pipii i vailaau, ave i latou e pei ona faatonuina e le fomai.

O fautuaga nei e uiga i le faʻaaogaina o gaʻo o le a faʻaleleia atili ai le tulaga o le faʻamaʻi ma le lelei o le ola mo le tagata maʻi:

  1. O le faʻateleina o le faʻaaogaina o gaʻo faʻatasi ma gaʻo gaʻo vave e mafai ona faʻalautele ai le maualuga o le cholesterol i le toto. O latou faʻaaoga e tatau ona faʻatapulaʻaina.
  2. E leai se mea e manaʻomia e faʻaaogaina uma ai gaʻo mai le taumafataga.
  3. O gaʻo sili ona aoga i meaʻai o gaʻo susu. O sui mamalu o ia mea o Omega-3 ma Omega-6 fesoasoani gaʻo. O le tele o mea gaosi omega o loʻo maua i fuālaʻau fuālaʻau ma iʻa o le gataifale.

O se metotia faʻamaonia a tagata mo le faʻaitiitia o le toto i le toto suka ma faʻamaonia le cholesterol o se soifua soifua maloloina, ituaiga ma le natura o meaʻai.

O togafitiga autu mo le hypercholesterolemia o le faʻaogaina lea o statins. O lenei vaega o fualaau faasaina ua i ai se faaupuga antiatherogenic. O le maʻisuka ituaiga 2 ma le maualuga o le cholesterol o faʻamaʻi, i le tele o tulaga, faʻatasi.

O lenei vaega o sauniuniga faʻafomaʻi faʻapitoa e tatau ona faʻapipiʻiina ma suiga o le olaga, o se suiga i le taumafataga faʻatasi ma le faʻamalosia i vaega o vailaʻau ma gaʻo maloloina, faʻapena foi ona fai masani gaoioiga faaletino. O sea ituaiga togafitiga o le a faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atiaʻeina o faʻalavelave faʻafuaseʻi i le cardiovascular. O le togafitiga e faʻalagolago foi i le lipid profile, le soifua maloloina o le maʻi, tausaga o le matutua ma le i ai o mea lamatia.

O le sootaga i le va o le maʻisuka ma le atherosclerosis o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

O mea e tatau ona e iloa e uiga i le cholesterol

Cholesterol (cholesterol) e aofia ai gaʻo susu. O lea ituaiga o se vaega o le membrane ma e taua mo le faagaoioia o le tele o totoga. Ona o le i ai o le cholesterol, o le tele o hormones e maua mai, e masani lava ona faia le vitamin D. E maualuga tele (le mea e taʻua o le lelei) ma le maualalo (pe "leaga"), talu ai e le faʻamaʻapeina i le vai ma faʻateleina le faʻavaeina o paʻu i luga o vaa tetele.

Mai le mea na fai mai e manino lava a aunoa ma lenei mea o le a le mafai ona galue masani le tino. Ae peitai, afai o le aofaiga o le cholesterol maualalo maualalo i le tino ua sili atu, ua i ai se tulaga lamatia maualuga o le faatupuina o osofaiga o fatu ma le sasa.

I tamaitai, o le aofaiga o le cholesterol maualalo maualalo i le toto e paʻi mai le 1.9 i le 4.5 mmol i le lita, maualuga le mamafa o le cholesterol mai le 0.85 i le 2.3 mmol. O faʻamaumauga tutusa mo tagata e ese lava le ese - mai le 2.25 i le 4.8 mmol mo le mamafa o le molecasi ma le 0.7-1.75 mo le maualuga o le cholesterol mamafa. O le fuainumera atoa o lenei vailaʻau i le toto mo tamaʻitaʻi uma e lua mai le 3 i le 5.5 mmol i le lita o le toto.

Afai o le aofaʻi atoa o le toto e oʻo atu i le 6 millimoles i le lita, ei ai se tulaga lamatia o le atiina ae o maʻi fatu.

Aisea e tulai ai cholesterol i le toto

O le cholesterol i le tino e tulai mai mo mafuaaga nei:

  • le taumafaina o se tele o ipu ma gaʻo manu,
  • faatasi ai ma le faʻaopoopoga o le faʻaaogaina o gaʻo kulū faigofie,
  • faatasi ai ma le faʻaaoga pea o le tele o meainu malosi,
  • afaina
  • leai se gaioiga faaletino
  • faatasi ai ma le solia o le fausiaina o hormones o le eleele,
  • ate ma fatu fatu.

E iai se fesoʻotaʻiga i le va o le maʻisuka ma le cholesterol

Faatasi ai ma fomaʻi, ua leva ona matauina se sootaga i le va o le toto maualuga ma le cholesterol. O le mea moni, o le suka e le faʻapogai ai lona faateleina o mea i totonu o le toto. Ae peitai, o se taunuuga o suiga i le vailaʻau o le toto i le maʻisuka malosi, o le mamafa o le gaioiga, gaioiga o le ate toto, o le cholesterol o loʻo i ai foi suiga.

O suʻesuʻega ua faaalia ai o le maualuga o le maualuga o le cholesterol maualuga i totonu o le toto, o le faʻaitiitia o le lamatiaga o le fatuina o le maʻisuka ituaiga 2, ma le isi itu. Faʻatauga o le ituaiga "leaga" o le cholesterol e faigofie i le fale ma e aofia ai muamua i se taumafataga tatau lelei. Ona o lenei mea, e mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga o le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin i tagata e le lelei le agavaʻa.

E toe manaʻo foʻi fomaʻi e faʻatautaia le maʻisuka. O loʻo i ai se togafitiga faʻaonaponei faʻaonaponei Europa, ae latou te fifilemu e uiga i ai. O lena.

Le lamatiaga o le siitia o le cholesterol

Faatasi ai ma le faateleina o le anotusi o lenei vailaau, ua feagai ai se tagata ma ni tulaga taufaamatau i le ola maloloina ma le ola. O lenei mea e masani lava ona aʻafia i le lamatiaga o le maʻi cardiovascular. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le lamatiaga o lo latou tupuga e maualuga tele, ma o le maualuga o le cholesterol e faʻaopoopo atili ai le tulaga.

E ui i le mea moni e tele fualaau oona mo togafitiga o fatu ma vascular diseases, o togafitiga faafomaʻi, o nei faamaʻi, o le mea e leaga ai, o loʻo i ai le nofoaga muamua i le mafuaaga o le oti. E moni lava, sili atu ma le afa o mataupu o le faʻaleagaina o le myocardial e mafua mai i maualuga maualuga o le cholesterol.

O le maualuga o le cholesterol e faʻateleina ai le tuʻuina o paʻu i puipui o toto toto. Ma latou, i le itu foi, latou te faia ni tulaga lelei mo le fausiaina o fusi toto. O lo latou ulufale atu i totonu o vaʻa tetele e faʻapogai ai tulaga e lamatia ai le ola e manaʻomia ai loa le gaioiga.

Faʻatasi ai ma se maualuga maualuga o lenei mea, o isi faʻafitauli o le maʻisuka ua sili atu ona faʻateleina, pei o:

  • maʻisuka nephropathy (faʻatoʻa togafiti, e aofia ai le atinaʻe faifaipea o le gasegase masani o le gasegase ma le inuina o le tino e ala ile gaosiga),
  • ogaoga maualuga
  • maʻisuka neuropathy (faʻaleagaina o le namu, faʻaalia i le tiga i vae, taʻavale, tingling, numera i pito i lalo),
  • paʻu o le paʻu
  • inflammatory ma mala funga,
  • togafiti
  • faʻaleaga le ate.

E faʻapefea ona 'ai ma le maʻisuka

O se taumafataga tatau e fesoasoani i lalo ifo o le cholesterol i tulaga faatauaina e masani ai mo se tagata soifua maloloina. O le lelei o meaai paleni o se auala foi e aloese ai mai le gasegase o le thrombophlebitis, atherosclerosis, o le fatu, ma le stroke.

O le taumafa o le cholesterol i le aso e mafai ona faaitiitia i le 200-300 milligrams, lea e ono afaina ai le soifua maloloina o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, tusa lava pe o le a le ituaiga.

I le maʻisuka, e tatau ona mulimulitaʻi fautuaga nei mo le faaleleia o meaʻai.

  1. O le taumafataga o lona uiga o le pito sili ona laitiiti o le gaʻo manu.
  2. Afai e te kukaina le moa, e manaʻomia lou aveeseina o le paʻu, aua o loʻo aofia ai le tele o cholesterol lamatia.
  3. O le taumafa faʻasaina le kuka o sausaisi: o loʻo aofia ai le tele o gasegase o le gaʻo lea e afaina tele ai le toto toto ma le fatu.
  4. O iʻa ma iʻa e tatau ona i ai i lau laulau i aso uma: o se taumafataga o se mea e manaʻomia mo se soifua maloloina.
  5. O le faʻamalosi, e pei foi o le lapisi, faʻavalea e tatau ona faʻatapulaʻaina.
  6. O keke ma meaʻai anapogi e matua vavaeeseina.
  7. O le meaola o meaola e sili ona suia i fualaʻau.
  8. O le taumafataga e faateleina ai le aofaʻi o fualaʻau aoga aoga - linseed, sesame, olive.
  9. E kuka, kuka ma kuka meaai e aoga.
  10. Laʻau lanumeamata aoga. Ioe, o le maʻisuka, e tatau ona saʻo atoatoa le suka.

Isi auala e aveesea ai cholesterol leaga

O le faʻaitiitia o le cholesterol leaga i totonu o le toto e tupu e le gata i le faasaʻoina o taumafa. O meaai mo soo se ituaiga o le maʻisuka e tatau ona faaopoopoina e ala i auala e le maualalo e faʻafaigofieina ai le toto.

O le mea lea, o se tasi o nei metotia o faamalositino masani. Faatasi ai ma le maʻisuka, e lua ona aoga. Mafai lava le gaioiga faaletino e mafai ai ona e aveesea gaʻo mai le tino. O se paleni taumafa o le a fesoasoani e tausia i latou i sina taimi e mafai ai.

O le tamoe e aoga tele - e pei lava o le leai o se isi taaloga, e fesoasoani e faʻamaʻapeina pusa cholesterol. I le maʻisuka o le ituaiga o le insulin, e tatau ona faʻataʻitaʻi le taʻavale e tusa ai ma le manuia o le tagata. E aoga foʻi mea tau taʻaloga - e atiina ae le faʻamalosi totoga, e ui lava o le mamafa i le taimi o faamalositino e faigofie tele.

O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona faʻaalu le tele o le taimi i le ea fou. O le taamilosaga e aoga tele. O le a sili ona aoga mo tagata matutua. E manaʻomia ona latou manatuaina e le mafai ona e faʻamalosi i le taimi o le faamalositino: e tatau ona e siaki pea le taimi o le manava ma le fatu.

O nisi o fautuaga mo le faʻaitiitia o le cholesterol

Ina ia faʻamaonia le cholesterol ma faʻaitiitia le lamatiaga o le atiaʻe faʻamaʻi matautia, e tatau ona e mulimuli i fautuaga faigofie.

  1. Tuʻua lelei masani amio leaga. O le ulaula e sili ona leaga - e faʻatupulaʻia ai le lamatiaga o le atherosclerosis.
  2. Manatua o taumafa o se vaega tele i le faʻamaoniaina o le cholesterol. Ma o se meaai e maualalo ai le gaʻo gaʻo i luga o le lisi o le a fesoasoani e faʻaititia le aofaiga o suka.
  3. Alcohol mo le maʻisuka e na o ni mea laiti e mafai ona faatagaina. O le tele o ava malosi e le tatau ona sili atu i le 50 ml i le aso, ma le pia - e le silia le 0.5 lita. O le tele o le ava malosi e fesoasoani i le atinaʻeina o le hypoglycemia matautia (ma pe a tuʻufaʻatasia ma le inisua, e faalua ona lamatia, talu ai e ono misia lona maʻi). Ae ui i lea, ia manatua o le tuufaatasiga o le maʻisuka ma le maʻi cardiovascular, e le fetaui lenei mea mo tagata uma.
  4. Sui le lanu uliuli ma le lanumeamata. O loʻo i ai le tele o antioxidants ma vailaau aoga e fesoasoani e faamalosia puipui o toto toto.
  5. I le maʻisuka, o mea suamalie suamalie e faasaina. O le sili ona aoga i totonu oi latou o le rimoni. E fesoasoani e faʻaititia le aofaʻi o le kulukose i totonu o le toto ma faʻamaonia le manuia o le maʻi.

O le mea lea, o le faʻasoaina o le maualuga o le cholesterol ma le maʻisuka e matautia i le soifua maloloina. O se taumafataga faʻatasi ma gaioiga faʻamalositino atoatoa o le a fesoasoani e puipuia le atinaʻeina o faʻalavelave faigata.

E faʻapefea ona vave faʻaitiitia le toto suka mo le maʻisuka?

O fuainumera o le maʻisuka ua amata ona faʻanoanoa i tausaga uma! O le Rusia Russian Association e faapea o se toatasi mai le toʻasefulu tagata o lo tatou atunuu o loʻo maua i le maʻisuka.Ae o le upu saua e le o le faʻamaʻi lava lea e taufafefe, ae o ona faʻafitauli ma le ituaiga olaga e tau atu i ai.

... i luga o le cholesterol o se mea taua foi i soo se tasi e maua i le maʻisuka ...

Faʻateleina le cholesterol o le toto i le maʻi suka: taunuuga, vailaau ma mataupu faavae paleni

O le Cholesterol e galue o se fausiaina o suauu i totonu o le tino o le tagata, e aunoa ma se ola ola maloloina e le mafai, pe afai e le solia e le totoga o lenei vailaau i le toto le tausaga masani.

O le a se mea e mafai ona taʻitaʻia ai le maualuga o le cholesterol i tagata, e iloa e tagata uma.

Ae o a taunuuga o le faateleina o le cholesterol i tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, o ona ipu ua leva ona mafatia i le suka maualuga.

E i ai se fesuiaiga i le va o le cholesterol ma le suka o le toto?

O le mafutaga i le va o le cholesterol ma le toto sugar concentrations ua leva ona maitauina e fomai. Ae mo se taimi umi e le mafai ona latou faamatalaina le faiga o lenei faalagolago. E pei ona mulimuli mai, na mafua ona o se faʻalavelave faʻaleagaina i le tino o le tagata.

O le toto maualuga o le suka e mafua ai le fausia o gaʻo ma le cholesterol leaga, lea e aofia ai le faateleina o tulaga lamatia mo le maʻisuka.

O le faagasologa o le faʻaaogaina o le cholesterol e atiina ae i luga o le faasologa lenei:

  • maualuga le toto suka e taitai atu ai i le insulin resistance o sela, lea e faʻaleleia ai lagona o le fiaaai. E i ai se manaʻoga e saturate le tino. Maua tele le gaʻo i le tino ona o le tele o le taumafaina o meaai.
  • O le inisalini e leʻi faʻailoaina e aafia ai enzymes o le ate, e aofia ai i latou e aunoa ma se faʻasologa o le cholesterol e le mafai. O le iʻuga, o loʻo i ai le faateleina o le cholesterol i le toto,

Tulaga masani mo alii ma tamaitai i le matua

O le soifua manuia o tagata e fesoʻotaʻi vavalalata ma le tele o le cholesterol ma le suka o le toto. O le latalata atu i lenei faailo e masani, o le sili atu lea o le a lagona e se tagata.

Cholesterol deposits i toto toto

Sa faia suʻesuʻega na faʻaalia ai le faalagolago o le cholesterol i tausaga eseese mo alii ma tamaitai. O le manaʻomia mo lenei faiga e faʻamatalaina e le mea moni e faʻapea, i le matua, o laʻasaga maʻoti e eseese tulaga taua mo le tane ma le fafine.

Mai le fanau mai i le moaopa, o le faateleina o le cholesterol o le toto i fafine e taofia e le horrosone estrogen, ona, i le 50 tausaga, ua amata ona tupu.

I le faaopoopo atu i lenei mea, o nisi tulaga e mafai ona faia a latou lava suiga, mo se faataitaiga:

  1. O fesuiaiga o le vaitau e taʻitaʻia ai le mea moni i le tautoulu o le tautoulu, o le maualuga o le cholesterol i fafine e mafai ona vavae ese mai le masani, i le averesi, e 3%,
  2. faatasi ai ma le amataina o le taamilosaga faataamilo i lalo o le aafiaga o hormones o feusuaiga, o lenei vavalalata agai atu i le 8-10%,
  3. maʻitaga e fesoasoani, ma ua maeʻa ona manatu e masani ona maua le sili atu o le cholesterol e 15%,
  4. o nisi faʻamaʻi, i le isi itu, e taʻitaʻia ai le cholesterol maualalo, ma o mea nei: maualuga maualuga, angina pectoris, faʻafitauli pipisi o le manava, ma faʻalavelave faʻaleagaina.

I tagata ina ua mavae le 50 tausaga, ua faaitiitia le cholesterol toto.

Nisi tulaga faatauaina o le masani o le numera o le cholesterol mo tamaitai (i mmol / l):

  • e oo i le 10 tausaga - 2.26 - 5.30,
  • faʻatasi - 3.21 - 5.75,
  • fono - 3.81 - 6.53,
  • faʻasalalauga - 4.20 - 7.69,
  • sili atu i le 70 tausaga - 4.48 - 7.25.

O nisi faʻatauaina o le aofaʻi o le cholesterol mo tagata (i totonu o le moli / l)

Faʻaleaga ma aoga

A aunoa ma cholesterol, e le mafai ona gaosia ni hormones, o le vitamini D o loʻo faʻapipiʻiina, o enzymes e aofia ai i le faagasologa o le faʻaogaina o meaai.

O le fua o le cholesterol o loʻo gaosia eo tatou tino ua lava lea e faamalieina ai manaʻoga o le tino. E le gata i lea, o le cholesterol e faʻamalosia i meaai.

Le fesuiaiga o le cholesterol i le tino

O le gaioiga o le cholesterol e ala i vaʻaia o le tino e faʻaaogaina ai le lipoproteins - mea laiti, i totonu ole gaʻo (lipids), ma fafo - proteins (proteins).O lipoproteins uma e vaevaeina i ni ituaiga se lua: maualuga (HDL) ma le maualalo (LDL).

Le lipoprotein maualalo maualalo e manatu e leaga. E toetoe lava a le mafai ona faʻaaogaina i le vai. O le tele o le LDL i totonu o le toto e taʻitaʻia ai le faʻavaeina o pusa cholesterol. I le eseesega, maualuga le lipoprotein maualuga e taua.

O lona gaioiga o le aoina mai ma le tuʻuina atu o le cholesterol i le ate mo le gaioiga ma mulimuli ane aveesea mai le tino. E sili atu ona fofo i totonu o le vai ma e le faʻafefe.

O le faateleina o le tele o cholesterol leaga i le plasma e oʻo atu ai i foliga o pathologies cardiovascular, o le mea lea e matua taua ai lava lona masani o le toto e masani lava.

O le fua o le leaga o le cholesterol i le toto ei ai se eseesega tele i le va o alii ma tamaitai. Mo tamaitai, o totonu o le 1.9 mmol / l, ma mo tagata - 0.85 mmol / l.

Maualalo le cholesterol i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo le tatau ona faʻaaoga.

Faatasi ai ma le atinaʻe o le maʻisuka, o le toto o le tagata e mauaina isi meatotino: e amata ona pipii faʻatasi. O lenei faiga e faʻalavelaveina ai le auala e maua ai lipine saoloto, lea e oʻo atu ai i le faateleina i le taimi o le taʻaloga i totonu o le toto.

O le maualuga o le toto toto (mumua) ua faʻaleagaina ona o le maualuga o le suka. Faʻapipiʻi lipids e pipii i vaega ua pala ma fai fusi e vavalalata le lumenisi.

O luga o le cholesterol masani ma le suka e mafua ai le alualu i luma o le maʻi o le maʻisuka. O lenei faamai e aafia ai le leo o toto toto uma, tetele ma laiti.

O le mea lea, o le cholesterol e tatau ona mataʻituina ma fuaina e le aunoa. Tagata mamai e maua i le maʻisuka ituaiga 1 o ē na mataʻituina a latou suka toto e toetoe lava a leai se cholesterol tuputupu aʻe. Ae o se ata ese ese lava e atiina ae i tagata mamaʻi i le maʻisuka ituaiga 2.

Afai ole suʻega ole toto e faia i lea taimi ma lea taimi ile maʻi, o le faateleina o le cholesterol, laititi lipoproteins (LDL), lipoproteins maualalo ma triglycerides o le a matauina.

I le taimi lava e tasi, o le maualuga o le maualuga (LDL) ma lipoproteins maualuga o le a faʻaitiitia.

O se vaega laitiiti ole lipids antigenic e le mafai ona feagai ma le faateleina o le tafe o cholesterol leaga. O se taunuuga, o le a alualu i luma le faagasologa o le atherosclerotic i totonu o le vaa, o le faʻaumatiaina (tapunia) o le a taʻitaʻi atu ai i le hypoxia o tisipetete o totoga taua, o le a faʻateleina a latou uila ma e oʻo lava i le necrosis. Mo se maʻi suka ma le maualuga o le cholesterol maualuga, o se auala tuusaʻo lea e atiaʻe ai se fatu fatu poʻo se faʻamaʻi.

Hypocholesterolemia i le maʻisuka

Mo le sologa lelei o le galueaina o tino uma, e tatau ona i ai se aofaiga o cholesterol. O nisi taimi e feagai ai i latou ma se tulaga pe afai o le le lava o le cholesterol e faʻapipiʻiina i totonu o le tino o le tagata, ma e tupu ai le hypocholesterolemia.

O lona uiga o le: le atoatoa o le fiaʻai, se lagona o vaivaiga i maso, faʻafefeteina o le mafaufau, fulafula toto, ma le gaʻo o le natura o gaioiga. O le hypocholesterolemia e matautia mo ona taunuuga, o le mea sili ona leaga o le afaina o le maʻi.

Afai e le mauaina e tino uma vaega taua, o lona uiga e le lava le aofaiga e maua i le tino:

  • taua taua e pei o le testosterone, estrogen, cortisol,
  • Vitamin D, e talafeagai mo le gaosia o masima lea e fausia ai le faavae o le talo, e aunoa ma se mea e le mafai ona gaosia ai gaʻo,
  • o le digestibility o vitamini o vaega A, E, K, teteʻe i le atinaʻe o le oncology, fatu fatu, faʻavaivai faʻaitiitia.

Faatasi ai ma lana fesoasoani, e puipui faʻamalo mai faʻamalolo saoloto, o le leo o muso, popolevale, tuila, ma le ponaivi mea e tausia.

O le a le lamatiaga o le cholesterol maualuga?

Afai o le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto e tumau pea i se maualuga maualuga mo se taimi umi, o le hypercholesterolemia e tupu. E le o se faʻamaoniga, ae o se faʻamatalaga o le mea moni e faʻaosofia le atinaʻe o le atherosclerosis.

Ma o le tele o taimi, hypercholesterolemia e fesoʻotaʻi vavalalata i le maʻisuka ituaiga 2. O le Hypercholesterolemia e mafai ona iloa e ala i le suʻeina o le toto i le fale suesue mo le cholesterol.

Ae o nisi o faaaliga mai fafo o lenei vaega, e aofia ai xanthomas (nodules i le vaega o tendon i le paʻu), xanthelasma (lanu samasama i lalo o le paʻu o le eyelids), ma i le itu o le kiona - o le lipoid arc (o le rim i le pito o le kiona) e le gata ina mataala, ae ia faia foi suiga uiga faaalia i la latou auala o le 'ai.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le numera o tagata gasegase oe na faamaumauina se sili atu o cholesterol plasma e oʻo atu i le 77%. O le mafuaaga autu mo le faateleina o le LDL, o le au saienitisi e taua le mafuaʻaga o le gafa.

O le maualuga ma le tele o lipoproteins maualalo e aʻafia i le maualuga o triglycerides i le toto o le maʻisuka.

O le Hypertriglyceridemia e mafua ai le faateleina o mea e maua mai i vaega laiti ma le tele o le LDL, lea e mafai ona glycosylated. Talu ai nei, o le tele o le gauai atu e totogi i le maualuga o faʻamaʻi. I faʻamaʻi o le matelaina, e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atherosclerosis.

O le faʻamalosia o togafitiga faʻatasi ai ma le insulin ma le sulfonylurea sauniuniga e faʻafeagai ma le talaaga o le paʻu o le mamafa e mafai ona oʻo atu ai i le paʻu i le faʻataʻitaʻiga o le triglyceride, ae i taimi e le masani ai. O le mea e masani ai, e oʻo lava i le faʻamautuina o le glycemia, o le maualuga o triglycerides e tumau maualuga.

O le faʻalauiloaina o le cholesterol indicator e taʻitaʻia tonu lava i foliga vaaia o:

O le lisi lenei o faʻamaʻi masani. E le gata i lea, o le maualuga o le cholesterol o le mafuaʻaga autu, lea e mafua ai le atinaʻeina o faʻamaʻi pipili, hypothyroidism, kanesa pancreatic.

Laboratory and "home" diagnostic methods

Iloilo le maualuga o le cholesterol e ala i le suʻeina o le toto mo lenei faailoga. E tatau ona fuafua le faʻatulagaga e aloese ai mai mea sese faʻamaonia. O le taunuuga e mafai ona afaina i mea taua e pei o le 'ai i totonu o le 12 itula talu ai aʻo leʻi amataina suʻesuʻega suʻesuʻe, inu pia, ituaiga vailaʻau, ma le ulaula.

O meaai mama ma falai e tatau ona le aofia i le 3 aso aʻo leʻi faia le auiliiliga. Mo suʻesuʻega, e tele auala o suʻesuʻega a le fale suʻesuʻe mo le cholesterol.

O le tele o taimi e faʻaaoga ai se auala eletene o le siakiina. A maeʻa ni nai itula, ona maua lea e le tagata maʻi le taunuʻuga i luga o lona lima i luga o le mataitusi mataitusi o le fale suesue, lea o loʻo faʻatusa ai fuainumera mo le aofaʻi o le cholesterol, faʻapea foʻi ma ona vaega.

Faailoga e tatau ona tausisia le masani:

  • aofaʻi - e oʻo i le 5.2 mg / mmol,
  • aoga - e le itiiti ifo i le 1.1 mg / mmol,
  • leaga - e le silia le 3.5 mg / mmol.

O le taua o lenei auʻiliʻiliga o le faʻaalia lea o le fua faatatau o vaega uma o le lipoprotein, o lona taua e taua tele i le iloiloina o le tulaga o le soifua maloloina.

O lenei auiliiliga e fautuaina mo tagata uma, e tusa lava pe o maʻi se tagata pe leai foi. O le a ia fesoasoani i tagata soifua maloloina e fetuunai a latou meaʻai.

Cholesterol e mafai ona fuaina i le fale. Mo lenei, ua faʻaaogaina mita mita cholesterol. O nei masini faʻapitoa e galulue i le mataupu faavae o se glucometer. O le pusa o loʻo i ai vaega faʻataʻitaʻi ma se faʻapitoa faʻapipiʻi o vailaʻau kemisi e tali atu i le cholesterol.

Faafetai i le fale-manatua, o fua o fua ua faasaoina, lea e mafai ona faʻatusatusa ma auʻiliʻili. O lenei mea e mafai ai i soo se taimi ona iloa pe o le a le maualuga o le cholesterol i totonu o le tino ma, pe afai oi ai le tele o faʻatagaina faatagaina, ona ave lea o taimi talafeagai.

Faʻafefea ona vave faʻaitiitia?

Ina ia vave faʻaitiitia le cholesterol toto, e manaʻomia ona e faia suiga i lou olaga.

O tuutuuga mo le faʻaitiitia o le cholesterol e:

  • suiga i meaʻai lelei,
  • faʻamaeʻaina le faʻamaʻaloga o masani leaga, lea e aofia ai le ulaula tapaa, mea inu ava,
  • atinaʻeina o se mausa fou maloloina e fesoʻotaʻi saʻo i taaloga,
  • faʻatinoina o le faʻaleleia o le mafaufau (mafaufau loloto).

Fautuaga uma o loʻo i luga e faʻaaoga i tagata e le o taʻua ni pathologies i le galuega o le ate, fatugaʻo, endocrine polokalama. I le iai o faʻamaʻi e fesoʻotai ma le gasegase o le suka, faatasi ai ma le malolo poʻo le le atoatoa o le tino, e sili atu le faigata ona foʻia le faafitauli ma e tatau ona fesoʻotaʻi isi vailaʻau.

Pharmacy drugs

O fualaau o fualaau faasaina ua atiaeina e aafia ai gaioiga o meaola oona i le tino o le tagata i le taimi o le gaosiga o le cholesterol.

O le igoa lautele mo nei vailaʻau o fuainumera. I le aveina o fuainumera, o le faʻaitiitia o faʻafitauli o le fatu e faʻaitiitia, ma le faʻaitiitia o le soifua maloloina o tagata maʻi ma le atherosclerosis.

Ua umi se taimi e ave ai i lalo o le vaavaaiga a le fomaʻi auai. I le faʻaalia o aʻafiaga o le itu poʻo le maso musele, e vave logoina le fomaʻi. O le aoga o le talosaga e iloiloina e ala i suʻesuʻega faavaitaimi o le cholesterol.

I le tulaga o le solia o le cholesterol (i le i ai o le maʻisuka malosi), ua fautuaina e faʻaaoga Lipantil 200 M poʻo Tricor. Pe a ave nei vailaʻau, o le atinaʻeina o faʻafitauli o loʻo taitaia ai le maʻisuka. O nei fuainumera e aveesea foi le excess uric acid mai le tino.

Lipantil papa 200 M

E le fautuaina e ave ma le togafitiga o le gallbladder, faʻapea foʻi ma faʻamaʻiga o le pipi. Malosiaga masani ma faʻaaogaina fualaau faasaina e aofia ai statins Atomax, Liprimar, Torvakard, ma isi.

Ina ia faʻaitiitia vave le maualuga o le cholesterol, o le tele o fualaau faʻataʻitaʻi fou e faʻavae i luga o le gasegase ua atiaʻe, o le fua pito i lalo e maua ai le lelei. E aofia ai: Rosucard, Rosulip, Tevastor, Krestor, ma isi.

Fofo faʻapitoa

I le faʻaitiitia o le cholesterol, o mea teuteu o togalaau faʻamaʻi ua ave. O lenei togafitiga ua manatu e saogalemu atoatoa.

O togafitiga faʻapitoa e maua ai se lelei lelei i le faʻatasi ma se taumafataga:

  • fufulu fugalaau fugalaau e fai ma falaoamata ma ave le 1 tsp faatolu i le aso. mo le 30 aso i le vai. Ona malolo mo le 2 vaiaso, ma toe faia le vasega,
  • i le tautotogo, fualaau suamalie fou i se aofaiga o le 5 fasi vaega e aina i le dose e tolu i le aso mo le 4 aso. A mavae se vaiaso, latou te toe fai uma lava,
  • yarrow (20 g) ua fefiloi ma le wort St. John's (20 g) ma le arnica (10 g), sasaaina le afa o le lita o sina vai vevela manaia ma, a oo ina vevela, ave le fua i le aso,
  • o le a fesoasoani i le taulimaina o le cholesterol Indian spice turmeric, lea latou te saunia ai "susu auro". Muamua, ua liua le paʻu o le paʻu o se paʻu, mo lenei 2 tbsp. l E faʻafefiloi le eleele eleʻele ma le 1/2 ipu vai ma, faʻaaoga le auala e faʻavaivaia ai, faʻapipiʻi ile vevela vevela pe a ma le 10 minute, ona tuʻu lea o le paʻu e faʻamafanafana ma lafo i le pusaaisa. Faaaoga pe a manaʻomia.

O se mea inu vai ua saunia e pei ona taua i lalo: 1 teaspoon o le turmeric ua totoina i le susu mafanafana, luluina ma vave inu. Togafitiga e faia i aso taitasi mo le 1 masina.

I le tuufaatasiga ma le meli, e matua aoga tele le siama i le maʻisuka. Mo lenei, 1 lepp. turmeric, meli ma se tamai pine o le faʻaoʻoina o loʻo faʻapipiʻi i se ipu malamalama lauti masani. O se vai inu faamalolo, e faʻamamaina ai toto toto ma fesoasoani e faʻafetaui le maualuga o le suka toto.

Meaʻai aoga ma meaʻai

Faatasi ai ma se siama o le maualuga o le cholesterol i le maʻisuka, e tatau ona e mataʻituina lau meaai.

O lona uiga o oloa e aofia ai gaʻo meaola ma gaʻo fualaʻau ua uma ona suavai (margarine) e tatau ona faʻaumatia.

O le masani o gaʻo i le aso mo se tagata matua e 70 g, pe a na o le 20 g (1 tbsp) e faʻavaeina i le vaega o le gaʻo tumu. 50 g o le masani masani e mafua mai i suauu maloloina e le faʻamalolo, lea o loʻo i totonu o fuālaʻau fuālaʻau, nati, ma le sami.

E leai se tasi na te manaʻomia le faʻamaeʻaina atoatoa o gaʻo tumu, naʻo lou manaʻo e faʻapulaʻa le aofaʻi o le mea e maua ai, o lona uiga, sui i meaʻai e maualalo le gaʻo meaʻai: vela o manu, susu susu. E sili atu le lafoai atoa o meaʻai o manu fasi (sola), faʻatapulaʻa pastries, sweets.

Meaʻai e mafai ona fesoasoani e faʻaititia le cholesterol e aofia ai:

  • tamato (ma na o le 2 ipu ipu suamati i le aso, e mafai ona e faʻaleleia le faʻalauiloa o le cholesterol i le sefulu),
  • kāloti (faʻaaoga 2 fasi vaega i le aso mo le 2 masina, ua faʻaititia le cholesterol e 15%),
  • vine fou (e leai se tutusa i le aoga o vaa faamama),
  • pi (tasi ma le afa ipu i le aso o lenei mea kuka i totonu o le masina o le a mafua ai ona paʻu i le LDL e 20%),
  • nati (60 g nati i le aso, ma le faaitiitia o le LDL e faaitiitia e 7%, ma le aofaiga e 5%),
  • iʻa gaʻo (omega3 unsaturated fatty acids o loʻo aofia ai e faʻamalolo ai toto toto mai le cholesterol sili atu).

Vitio aoga

O mataupu faavae o mea taumafa ma le toto maualuga ma le cholesterol toto:

A oo mai i le soifua maloloina, i le tele o mataupu e faalagolago lava i le tagata lava ia. Afai e iai lou maualuga o le cholesterol ma le maʻisuka, o le mea lea o le a faʻamalosia ai le tulaga o le maʻi.

I lenei tulaga, ua oʻo i le taimi e tausi ai oe lava ma faʻafesoʻotaʻi i le auala tonu o le mafaufau ma le olaga. I le lotofaafetai, o le ae maua le tele o tausaga o le soifua manuia.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

O a tulaga o le cholesterol mo le maʻisuka?

O taimi uma lava e tautala ai e uiga i cholesterol, ae toaitiiti tagata e mafaufau loloto i taunuuga. O le toto maualuga o le suka e masani ona o faatasi ma le cholesterol maualuga. Talu ai ona o lenei tulaga, e masani ona tupu mai faʻamaʻi pipisi cardiovascular. Ina ia mautinoa o le maualuga o le cholesterol i le maʻisuka e le afaina ai le soifua maloloina, e taua le mataitu ma le pulea o le cholesterol ma le suka.

O le a le cholesterol ma le taua o lenei mea i le maʻisuka

Cholesterol o se gaʻo gaʻo lea e aʻafia ai i le fausiaina o hormones, le faʻavaeina o le vitamini D, ma o se vaega foi o le membrane. E lua ituaiga o cholesterol - LDL ma le HDL, o sina mea itiiti e uiga ia i latou:

  1. Le lipoproteins e maualalo le maualalo o le "leaga" cholesterol, lea, pe afai e sili atu ona lelei, e mafai ona faatupuina ai faafitauli tau soifua maloloina. Ae o lenei lava mea e tasi o se mea fale mo sela ma o LDL e aafia ai le tuufaatasia o hormones, mo se faataitaiga, o le tuufaatasiga o le testosterone.
  2. O le maualuga o le lipoproteins o le "lelei" cholesterol, o le autu autu o le faʻatonutonuina o LDL laʻasaga.

Mafuaaga o le Cholesterol Maualuga

Le lipoproteins maualalo maualalo e le mafai ona solo i le vai. O le mafuaʻaga lena i le tele o mea, o loʻo tuʻuina i luga o vaʻa o loʻo fai ai faʻamau. I le aluga o taimi, ona o lenei mea, ua paʻu ai le fatu o lapisi lautele, lea e mafai ona oo atu ai i faʻamaʻi cardiovascular matautia:

  • fatu fatu
  • siama fatu fatu
  • taʻavale
  • ma le le atoatoa o maʻi.

O le ā e aʻafia ai le siʻitia o le cholesterol:

  1. O le mamafa.
  2. O le le tausisia tulafono o se taumafataga maloloina. Taumamafa meaai maualuga i gaʻo manu. E afaina ai foi le 'aina o mea taumafa faʻatasi ma nai mea inu.
  3. Faʻaaoga soo o le tele o le ava malosi.
  4. Fuʻa.
  5. Laititi gaioiga faaletino.
  6. Faʻafitauli le atoatoa ma le faʻasologa o le hepatic.
  7. Faʻaitiitia le faʻasologa o hormones.

Cholesterol i le maʻisuka - pe faapefea ona tau

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Tagata faʻapitoa e gauai tele i le maualuga o le cholesterol i le maʻisuka. E mafua lenei mea i le mea moni o le maʻisuka e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le cardiovascular disease (CVD), lea e oʻo mai i le taimi e atiaʻe ai le maualuga o le cholesterol. O le mea lea, e taua le pulea o le maualuga o lenei tino i le maʻisuka.

O le mea masani lava, o tagata e maua i le maʻisuka e faʻaalia i le maualalo o le maualuga o le lipoproteins (HDL poʻo le "lelei" cholesterol). E le gata i lea, o le maʻisuka e masani lava ona maualuga le maualuga o le lipoproteins (LDL poʻo le "leaga") ma faʻamaʻi faʻatusatusa i tagata sili ona soifua maloloina.

O le maʻisuka e mafai ona faʻaleagaina le paleni i le va o le "leaga" ma le "lelei" cholesterol e ala i auala eseese:

  • o le maʻisuka o loʻo faʻaalia i se uiga o le faʻafeiloaʻi o vaega o le LDL i puipui o arteries ma le atinaʻeina o faʻalavelave lapisi,
  • maualuga le maualuga o le kulūkose e mafai ona mafua ai le faateleina o le umi ole LDL ile toto,
  • faaitiitia le HDL ma maualuga triglycerides o se tulaga lamatia mo le CVD,
  • faafitauli i le toto totoga e afua mai i le lafoina o le cholesterol i puipui o toto toto, e mafai ona oo atu ai le faaleagaina o lima ma vae.

O le a le taua o le cholesterol mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka

Afai e matauina le faateleina o le lipoproteins maualalo, o le a taʻitaʻia ai le atherosclerosis. O le faʻamaʻi e faʻaalia i le tuʻuina atu o ni atherosclerotic plate i luga o puipui o maʻa, ma o se taunuuga, e vaʻa vaʻa vaa. Afai, i le taimi lava e tasi, o lipoproteins maualuluga o loʻo faʻaitiitia foi, o lona uiga o le lamatiaga o le faaleagaina o lapisi e sili atu le maualuga. O le mea moni o le HDL e nafa ma le faʻatonutonuina o le maualuga o le LDL i le toto.

E aʻafia foi i le lipid group Triglycerides, ma latou talepe lipoproteins. O lenei mea e aafia ai le fua o le maualalo ma le maualuga lipoproteins ile toto. O nei faaletonu e mafai ona oo atu ai i le tele o faʻamaʻi:

  • angina pectoris
  • taʻavale
  • solia o le toto totoga o le faiʻai,
  • faaititia le okesene i le pito i lalo ma le pito i luga,
  • maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi
  • faʻaleagaina o le myocardial.

O a faʻafitauli o le maʻisuka?

  1. Toto maualuga.
  2. Faʻaleagaina o le paʻu i le Dermatological.
  3. Le faʻaalia mai o faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻaogaina o le tino.
  4. O le nephropathy o le maʻi e afaina ai fatugaʻo ma e fesoasoani i le faʻaalia o le le atoatoa o le tino. E le gata i lea, o le tele o metabolic products e mafai ona tupu.
  5. O le neuropathy o le maʻi suka o se faʻamaʻi e mafua ai le faaleagaina i aʻa o le namu, faapea foi ma le tiga ma le paʻu o vae.
  6. Afai e tulai mai le cholesterol i tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, o lona uiga o le aʻafiaga o le faʻateleina o faʻamaʻi pipisi e faʻapupulaina tele. O le mea lea, atonu ei ai se tulaga lamatia o se faʻaitiitia o le soifua maloloina lautele.
  7. Trombophlebitis.
  8. Vaʻaia o le ate.

Tulafono o Meaʻai mo le Faʻasalalau o le Cholesterol i le Maʻisuka

Le ausia o tulaga masani o le cholesterol. Meaʻai talafeagai e mafai ai e oe ona ausia tulaga masani o le cholesterol i le toto. Faʻafetai i lenei, o le ae aloese mai faʻamaʻi matautia.

Meaʻai Meaʻai:

  1. Faaitiitia lou faʻaaogaina o meaola manu.
  2. Aveese soʻo se oloa mai le kuka.
  3. Faaitiitia lou faʻaaogaina o gaʻo gaʻo ma le faʻamalosi.
  4. Faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaʻai vave.
  5. Sui fulufulu manu ma fualaau faisua.
  6. Faʻateleina au iʻa ma iʻa. E tele a latou elemene aoga, e aofia ai le Omega-3, lea e fesoasoani e faʻaititia le LDL.
  7. Faʻaaofia ai olive, fuālaʻau ma suauu sesame i lau'aiga.
  8. Faʻaitiitia meaʻai faʻavela, sui i suʻe, kuka ma tao tao.
  9. Faaaoga le taimi lanumeamata.

Manatu fiafia! Afai e te mulimulitai i tulafono o se taumafataga maloloina, e mafai ona e faʻaititia le maualuga o le cholesterol i le toto i le 200-300 mg i le vaiaso. E i ai se aafiaga lelei i le tulaga o le maʻisuka.

O auala autu e faʻaitiitia ai lipoproteins maualalo

O le maualuga o le cholesterol ma le maʻisuka e vavalalata vavalalata. O le faʻaitiitia o le cholesterol e faʻatoʻoina e le gata i meaʻai talafeagai. O lenei lomiga e tatau ona faʻamalamalama i ai.

O le mea muamua e tatau ona e gauai i ai o le gaioiga faaletino. O le faifai pea o le fesoasoani e fesoasoani e aveese le tele o gaʻo mai le tino. O se tasi o ituaiga sili ona aoga o gaoioiga faaletino ma le maualuga o le cholesterol e tamoe. O le mea moni, o le taimi o le tamoe, o le kulukosela mole mole mole e leai se taimi e teuina ai ma faʻapipiʻi i totonu o vaa.

O le isi aoga aoga o taʻaloga. Faatasi ai ma lana fesoasoani, o le cardiovascular system in general, aemaise lava toto toto, ua faamalosia. O le avega i le taimi o taʻaloga e tatau ona faʻalelei.

Mo tagata ei ai maʻi fatu i tagata matutua ma le maʻisuka, faʻaalu le tele o taimi i le ea e taua.E le aoga le faʻalavelave i lenei tulaga, aua e tatau ona e uia ala mo le itiiti ifo i le 40 minute i le aso.

Ina ia ola maloloina, e taua le mulimuli i mataupu uma o se olaga ola maloloina. O meaai lelei, faamalositino masani, ma le lafoaia o masaniga leaga o le a fesoasoani i le faatonutonuina o le cholesterol i le maʻisuka. Tausia lou ola maloloina.

Taua o Laasaga Lipid mo le maʻisuka

O suʻesuʻega e faʻaalia ai o le maʻisuka cholesterol e matua le maualuga, lea e faʻapupulaina ai le lamatia o le CVD. Ae ui i lea, o faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e faʻaalia ai o le pulea o le toto, kulūkose ma le cholesterol e fesoasoani e puipuia le CVD.

O le maʻisuka ituaiga 1 ma le lelei o le kulukose o se mea masani lava. Ae ui i lea, i le maʻisuka ituaiga 2 poo i latou e mamaʻi le kulupu o le kulukose, o le cholesterol maualuga e atiina ae, faatasi ai ma le faateleina o le lamatiaga o le le atoatoa o le gataifale. I le maʻisuka ituaiga 2, o le a faʻaitiitia le maualuga o le HDL, aʻo faʻatupulaʻia le maualuga o LDL ma triglycerides.

O le LDL faʻateleina e oʻo atu ai i le faʻaleagaina (atherosclerosis) o puipui o maʻa. O le tuʻuina atu o le LDL i luga o puipui o arteries e oʻo atu ai i le vavalalata o latou lumena. HDL, e nafa ma le aveeseina o le LDL mai puipui o toto toto, e masani ona faaititia i le maʻisuka, lea e mafua ai ona faateleina le lamatiaga o le toto toto.

O le maualuga o le maualuga o triglycerides, e foliga mai, e mafua ai le gau o le lipoproteins i le toto, lea e aʻafia ai le maualuga ole HDL male LDL. O le le lava o le toto e mafua mai i le vavalalata o le gaʻo e mafai ona aʻafia ai le gaioiga o le fatu ma taʻitaʻia ai le atinaʻe o angina pectoris. E mafai foi ona faʻalauteleina le tafe toto i vae ma le faiʻai. O lenei mea e mafua ai le lamatia o le atiaʻeina o se maʻi o le gasegase faifaipea, faʻamaʻi poʻo le fatu oso. O le maualuga o le cholesterol i le maʻisuka e matautia ona e faʻaalia i se faʻasalaga tuʻufaʻatasia ma isi mea faʻalavelave mo le CVD, lea e faʻapupulaina ai le lamatiaga i le soifua maloloina.

Le mafutaga i le va o le insulin ma le cholesterol

Faʻaauau pea suʻesuʻega a tagata suʻesuʻe i auala o le faʻaaogaina o le maualuga o le cholesterol levels i luga o le telefoni feaveaʻi. I le taimi nei, ua faʻamautuina o maualuga maualuga o inisalini i le toto e oʻo atu ai i tau le lelei o le cholesterol.

O le cholesterol maualuga o se tagata vavalalata lelei o le maʻisuka. O le maualuga o le maualuga o lenei tuufaatasiga e masani lava ona matauina i tagata ei ai le malosi o le inisalini. E masani ona faateleina le Cholesterol i le atoaga o le maʻisuka. Faatasi ai ma le faateleina o le LDL content, ua fautuaina e le au atamamai e tatau ona totogi tele le gauai i le mataʻituina ma le puleaina o le suka. O le gaioiga faaletino ma le lelei o mea taumafa e taua tele i le puleaina o maualuga o suka. E taua tele lenei mea i le auai o le CVD i se talafaasolopito o aiga.

Mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le puleaina o le suka e taua i le faafetaia o le maualuga o le cholesterol. Faʻatasi ai ma le pulea lelei o le suka, toetoe lava o le masani o le cholesterol e matauina. Ae ui i lea, ona o le le atoatoa o le suka i le maʻisuka ituaiga 1, o loʻo maualuga ai le maualuga o triglycerides, o le faaitiitia o le HDL o loʻo matauina, lea e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le atherosclerotic phenomena.

Ituaiga lua o le maʻisuka cholesterol

O aʻafiaga e mafua mai i le maualuga o le cholesterol e maualuga tele i le maʻisuka ituaiga 2. O le faʻafitauli, o tagata ei ai lenei ituaiga o maʻisuka, tusa lava po o le a le lelei o le puleaina o le suka, e faigofie lava i le maualuga o triglycerides ma le LDL, aʻo latou faʻaititia le HDL. O lenei tulaga ma le lipid composition e mafai ona matauina e tusa lava pe lelei le pulea o maualuga o suka. O lenei mea e mafua ai le lamatiaga o mea e tutupu i le atherosclerotic i lenei tagata maʻi. Papatusi o loʻo i luga o puipui o maʻa i tagata ei ai lenei ituaiga o maʻisuka e masani ona faʻaalia i le maualuga o le gaʻo ma le mea o loʻo maua ai le mea oona.O lenei mea e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le faʻamavaeina, le afaina o vaʻa toto ma le atinaʻeina o le fatu fatu poʻo le taʻavale.

Faʻatasi ai ma faʻalautele maualuga o lenei faʻaputu poʻo le leai o togafitiga, o loʻo faʻateleina le siakiina o le maualuga o le cholesterol levels. Afai ei ai se tagata suka maua i le maʻisuka, ae o le le atoatoa o le matelaina o maʻi e le o matauina, e fautuaina e le au atamamai e faʻapipiʻi i mea e gata ai le toto:

  • le maualuga o le HDL i totonu o le toto e 100 miligrams i le deciliter,
  • o le pito i luga o triglycerides e 150 miligrams i le deciliter,
  • o le pito i lalo ole HDL e 50 miligrams i le deciliter.

O le American Diabetes Association mo tagata e maua i le maʻisuka ma le le atoatoa o le gataifale (e aofia ai se uaua ua afaina pe o se tala faasolopito o le fatu fatu) ua fautuaina e ave le limite pito maualuga o le LDL e tusa ma le 70 milligrams i le deciliter. O le mauaina o laʻititi LDL laʻititi atonu e manaʻomia ai ni fua taua o fuainumera. Peitai, o lenei faiga ua faamaonia le lelei i le faaitiitia o lamatiaga o le osofaia o le fatu. I lenei vaega o tagata gasegase, o le maualuga o triglycerides e tatau ona itiiti ifo i le 150, ma le maualuga o le HDL e tatau ona sili atu ma le 40 milikalama i le deciliter. Mo fafine e maua i le maʻisuka ma se talaʻaga o le le atoatoa o le matelaina o maliu, e fautuaina e faʻamoemoe mo le maualuga o le HDL i luga aʻe o le 50 milligrams per deciliter.

Metabolic syndrome ma cholesterol

O tagata e iai faʻalavelave faʻalavelave e pei o le inisalini, o le cholesterol le masani, toto maualuga, ma le gaʻo o loʻo avea o ni tagata gasegase e maua ai le maʻi gasegase. O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o tagata e maualalo maualalo HDL ma maualuga triglycerides e sili ona maualuga le lamatiaga mo le osofaʻi o le fatu poʻo le taʻavale. O tagata ei ai nei lipine talafesa o loʻo avea foʻi ma sui sili ona taatele mo fuainumera.

O faʻafitauli eseese o le CVD e tulaʻi mai i le taimi lava e tasi, ma ia faʻamaeʻaina e tatau ona faʻaogaina se auala e faʻaaoga ai le ata atoa ma le soifua maloloina o le maʻi. O maʻi suka i le sili atu o le lamatiaga o le fatu e tatau ona matua faʻaeteete i le faʻatonutonuina o a latou suka ma le cholesterol. E matua taua lava le faatumauina o le mamafa o le mamafa ma le toto, ma le aloese mai le ulaula tapaa.

Auala masani

O loʻo i ai le faʻamaoniga malosi o suiga o le olaga, o meaʻai lelei, ma le lava gaioiga faaletino e mafai ona faʻaleleia ai le maualuga o lipoproteins i le maʻisuka. O le taumafaina o le gaʻo oona o se tasi lea o auala sili ona lelei e faʻaititia ai le cholesterol. O ituaiga o meaai e maua mai i le maualalo o le cholesterol poʻo le leai o se mea e mafai ona aoga mo nisi tagata. Ae peitaʻi, pe a faʻatau, e taua le faʻalogo i mea o loʻo iai i gaʻo tumu i totonu, e tatau foʻi ona maualalo.

O le faʻamoemoega e le tatau ona tele le faʻaitiitia o le gaʻo i meaʻai, ae ia faʻaitiitia le tele o le gaʻo tumu i le taumafataga. E mafua lenei mea i le mea moni o gaʻo tumu i gaʻo e masani ona i ai le tele o aʻafiaga i le toto cholesterol nai lo se isi lava mea taumafa. E le gata i lea, o meaai e maua i gaʻo tumu e toetoe lava o taimi uma e aofia ai le tele o le cholesterol. Afai o le oloa e teu ai oloa o loʻo i ai se faʻamatalaga faʻasalalauga e uiga i se mea e maualalo le lipid, e tatau ona e mautinoa o le tumu o le gaʻo tumu e maualalo:

  • mo le suauʻu iʻa ma le margarine, faapea foi ma ituaiga o oloa e toetoe lava 100% gaʻo, e tatau ona e faʻatau oloa e aofia ai le silia ma le 20% gaʻo mama
  • mo isi ituaiga o meaai, o meaʻai e aofia ai le sili atu i le 2% paʻu paʻu mo le 100 kalama o meaai e tatau ona faʻaumatia.

E masani lava, o meaʻai e maua i le gaʻo o manu ia na afua mai. E mafua mai i le mea moni o le cholesterol e maua mai i le ate.Mo lenei mafuaʻaga, o faʻamatalaga faʻasalalauga leotele i luga o afifi faʻatasi ai ma cereals poʻo fualaʻau fualaʻau e uiga i le maualuga poʻo le zero cholesterol e populist i le natura. Ae ui i lea, i nisi o oloa e iai le tele o vaega o laau toto, e mafai ona faʻaopoopoina gaʻo manu. O le iʻuga, o nisi o meaʻai gaosia e aofia ai le tele o le cholesterol ma gaʻo tumu.

Ituaiga ituaiga meaai e faʻamaonia ai le cholesterol i le maʻisuka

O le tele o le maʻisuka i atunuʻu atunuʻu e sili atu ma le 35% o le aofaʻi o latou meaʻai mai gaʻo. Faʻaititia le aofaʻi o le gaʻo atoa e mafai ona fesoasoani e faʻaititia le cholesterol, pe a fai e le suia e le tagata gaʻo ma gaʻo gaʻo ma le maualuga o le faʻasologa.

E le lava le gaʻo le gaʻo e faʻamautinoa ai le maualuga o le cholesterol levels. E tutusa lava le taua o se tagata e masani ona faʻaaogaina ituaiga o gaʻo (gaosi omega-3). I le taumafa a le tele o tagata nofomau o atunuu atiaʻe, sili atu ma le 10% o le malosi e maua mai e le tino mai gaʻo tumu, lea e maualuga atu nai lo le fua faatatau fautuaina o le sefulu pasene. O auala lelei e faʻaititia ai le gaʻo o le gaʻo i le maʻisuka e aofia ai:

  • o le faʻaaogaina o susu susu ma fualaʻau gaʻo susu e maualalo le gaʻo,
  • 'ai le aano o le aano ma moa, aveese otaota palapala ma paʻu aʻo leʻi kuka,
  • aloese mai le taumafataga o le pata, pailani, mayonnaise, kirimoli suamalie, susu o le niu ma ituaiga mausali o le margarine,
  • faaitiitia le taumafaina o oloa tunu, sukalati, keke meata, falai,
  • faaitiitia o le sea i le taumafataga o sausage, sausage, ulaula ma isi masini tekinolosi o gaioiga,
  • suiga mai le mayonnaise i le ketchup.

Le faʻaaogaina o statins e tau ai le maualuga o le cholesterol i le maʻisuka

O le American Diabetes Association e fautuaina tagata uma o loʻo maua i le maʻisuka e ave le cholesterol-faʻaitiitia o fualaau faasaina - fuainumera. O lenei ituaiga o togafitiga e tatau ona tuʻufaʻatasia ma suiga o le olaga, faʻafetaui meaʻai, ma faʻamalositino masani. O lenei auala e faʻaitiitia ai le lamatia o le CVD. O vaega o togafitiga faʻalagolago i le maualuga o le cholesterol, soifua maloloina lautele, tausaga, le i ai o tulaga lamatia o le CVD ma isi mea.

O le toʻatele o tagata e faʻafeiloaʻi lelei ia fuainumera, ae o nei vailaʻau e iai aʻafiaga aʻafiaga. O lenei vaega o fualaau faasaina ua iloa e faateleina ai le maualuga o le suka. Ae ui i lea, o le toʻatele o tagata suʻesuʻe ua i ai nei le taofi o le aoga o le faʻaaogaina o statins i le faʻaitiitia o le CVD e lamatia tele atu nai lo aafiaga e ono tutupu. E le tatau i le maʻisuka e ave ai fuainumera ona taofia le siakiina o le suka i le taimi o le vailaʻau.

O le manaʻomia mo statins e mafai ona faʻaleleia pe a uma le 40 o ona tausaga ma le i ai o tulaga lamatia mo le CVD. I le taimi lava e tasi ma le togafitiga, e tatau ona mataʻituina le maualuga o le cholesterol e mataituina le aoga o le togafitiga.

Tusa 2 maʻisuka toto toto

O se faʻamaʻi masani ma ogaoga faʻapitoa e maua mai pe na tupu na o ia lava mo ni mafuaaga se lua o le maʻisuka ituaiga 2, ma o le tulaga masani o le toto toto i lenei tulaga e tulai mai. E afua mai i le le lelei o le pancreas, le lelei o le metabolism ma le gaosia o se ituaiga hormone. O lenei mea e mafua ai le mea moni e le mafai e tui ona faʻaaogaina le inisalini, e faasolosolo lava ina faʻaleleia i le toto. O le maʻisuka ituaiga 2 o le gaosiga sao o se hormone i le toto, ae le faʻaaogaina mo manaoga o le tino.

O le a le masani mo le suka i le maʻisuka

O lenei faʻamaʻi e matautia mo soʻo se tagata. O tagata uma lava e mafatia i lenei maʻi o loʻo i ai se taimi faigata: e tatau ona siaki i taimi uma le falemaʻi, faia suʻega ma fua le suka i le tele o taimi i le aso ina ia mafai ai ona faʻatonutonuina ma aloese mai faʻalavelave (o le mea sili ona leaga e leaga).O le suka mo le ituaiga 2 o le maʻisuka ma le ituaiga 1 o le faamaʻi faapitoa e taua tele mo tagata mamaʻi - e tatau ona latou iloa lo latou tulaga ma ia mafai ona faatumauina paleni.

O le kulupu o le glucose e faapenei:

  • 3.5-5 mmol / l - o se mataupu i se tagata maloloina,
  • 5.5-6 mmol / l - o le setete o le soifua maloloina o le tagata e latalata i le amataina o le maʻisuka,
  • 6.1 ma sili atu - maʻisuka.

I le tulaga pe a sili atu i le 7 mmol / l le faailo o le kulukose, o le a faailoa mai ai le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2.

O tagata e iai le ituaiga lona lua o le faaletonu e tatau ona fuaina le suka i taimi uma ina ia aloese ai mai taunuuga o togafitiga, ma ia faatumauina ai faailoga i totonu o le masani (5.5-6 mmol / l).

E mafai ona e maua le kulukose i auala nei:

  • toto le toto i luga o se manava gaogao
  • foai toto i le aso atoa i soo se taimi talafeagai,
  • fai ni faatusatusaga i le va o le toto na aoina pe a uma le po i luga o se manava gaogao, ona sosoo ai lea ma se inu suamalie.

O lenei metotia o le suʻesuʻega o le a fesoasoani e iloilo le galuega a le pancreas, vaai pe faapefea ona aoga pe a oso le suka. O le mea lea, o faatusatusaga e masani lava ona faia, fesoasoani e faailoa mai uluai faʻaaliga o lenei togafitiga.

E taua le manatuaina o nisi taimi o fesuiaiga i le maualuga o le toto suka mafua ona o tulaga masani atoatoa (mo se faataitaiga, maʻitaga, galuega faigata faaletino poo le mafaufau, tulaga faigata e le o lamatia ai le ola), latou te toe foi mai masani pe a maeʻa se taimi.

Le tele o le fuaina o le suka toto i le maʻisuka

Latou te manaʻomia e fua le suka i le tele o taimi i le aso:

  • i le taeao pe a mavae le moe, i luga o se manava le aoga,
  • ao leʻi faia le taeao
  • pe a uma le 5 itula o le tuiina o le insulin,
  • ao lei amataina le aoauli, meaai, ma soʻo se meaʻai,
  • pe a mavae le 2 itula talu ona 'ai,

  • i le afiafi, aʻo lei saunia mo le moe,
  • i le faaiuga o soʻo se gaioiga faaletino ma isi faʻafitauli o le tino,
  • i le aso atoa
  • i le po, i lenei tulaga, e tatau ona e matauina nisi o itula ole samples.

O tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona pulea a latou kulūkose pe tusa o le 7 taimi i le aso.

E taua lenei mea ina ia faatumauina ai se olaga malosi, soifua maloloina ma faʻaitiitia ai faʻamaoniga o le maʻi.

E le gata i lea, ao le i fuaina le suka o le tagata maʻi, e le tatau i se tasi ona galo i isi mea.

O fesili autu o:

  • O a meaai na e 'ai?
  • O le a le mea na e faia i le aso atoa?

  • Ua i ai ni fualaau ua uma ona ave?
  • Pe i ai ni popolega, popolega, fefe tele ma isi lagona lelei e mafai ona aafia ai le faatinoga?
  • O le a le malosi faaletino i le faigata?

E taua le faʻatonutonuina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto mo le maʻisuka, e fesoasoani i le faatumauina o le ola maloloina i le olaga atoa.

E faʻapefea ona siaki lau suka i le maʻisuka ituaiga 2

Faʻasalaga o le paʻu, o se lagona malosi o le fiainu, faʻaoga faifaipea, faʻamalolo umi o manua, e tatau ona siakiina lenei maʻi. Liliu atu i le fomaʻi, pe a manaʻomia - i le endocrinologist ma le diabetologist.

E mafai ona e fuaina mea e maua i le suka i auala eseese:

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

  • tamatamailima lima toto
  • toto foai mai se vein,
  • fua i se masini faapitoa.

I le i ai o se glucometer, e mafai e le tagata gasegase ona suʻeina tutoatasi le maualuga o le suka, ae mo se suʻesuʻega faafomaʻi atoatoa e tatau ona tuʻuina atu le toto mai se vein ma se tamailima. Aʻo le i tuʻuina atu, e le manaʻomia ona e 'ai meaai, o lona uiga, o le toto sampling e faia i luga o se manava gaogao.

Faatasi ai ma se glucometer, o mea uma e sili atu le faigofie: e mafai ai ona e pulea le suka i le aso atoa, pe a uma le moe ma malolo, 'ai, gaioiga faaletino. O le taunuuga e faʻaalia vave i luga o le lau ma e saʻo maualuga.

Afai ei ai faailo faʻalauiloa o le maʻisuka, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi vave oe i se fomaʻi, aemaise lava pe afai o loʻo i ai i aiga se ituaiga o maʻi.

Auala e faatumauina ai le suka toto

Ina ia faafaigofie ai i le maʻisuka ona ola, e tatau ona mulimuli i nisi o tulafono e fesoasoani e faaitiitia ai le amataina o faailoga ma faaleleia atili le soifua maloloina. O lenei mea e masani lava ona aʻafia ai mea taumafa e faʻaaogaina: o le faʻafitauli o le maʻi, o le atinaʻeina o faʻamaoniga, ma le soifua manuia lautele o le maʻi e faʻalagolago i ai. E taua foi le masani i aso taitasi.

O le mea lea, o le maʻisuka, e fautuaina e usitai i fautuaga nei e mafai ona faʻaleleia le tulaga o le ola ai i le maʻisuka:

  • mataituina meaʻai paleni, ia 'ai ma le tele, ma se malologa e le silia le 3 itula,
  • aloese mai le taumafataga o isi sausage, falaoamata oloa, suamalie, vave ipu,
  • e mafai ona e faʻaaoga soʻo se fua mo se meaʻai,
  • tausisia meaʻai ma faamalositino mamanu,
  • inu vai saʻo ole vai
  • faasaina le ava malosi ma le tapaa,
  • e masani ona faia se suʻesuʻega faafomaʻi e se fomaʻi,
  • i ai ni meafaigaluega faʻapitoa mo le fuaina o le suka toto,
  • e talafeagai le faia o le sampling samples mo suʻega masani ma siaki kullukose pe a mavae le vaiaso, masina.

Soifua maloloina Cholesterol Healthy

O le maualuga o le cholesterol i le toto e mafua ai le atinaʻeina o le tele o faamai, ma e fesoasoani foi i le faigata o le faagasologa o taimi masani. O le mea lea, e taua i tagata taitoatasi le tausia o le cholesterol masani.

  • Taiala o mea taumafa
  • Recipes
  • Sala
  • Meat dishes
  • Porridge
  • Laʻau iʻa
  • Fafaga
  • Faʻafefe

E mafai ona faia lenei mea i meaʻai talafeagai. O nisi taimi e fautuaina e fomaʻi ia gasegase e pipii i se meaai faapitoa, ma e fesoasoani lea e faaitiitia ai le cholesterol maualalo, lea e taua foi o le "leaga."

Taiala o mea taumafa

E le tatau i se tagata ona sili atu i le 300 mg o le cholesterol i aso taitasi. E maua i gaʻo manu (mo le 100 g pe tusa ma le 100 mg o le cholesterol). Aua le kuka e ala i le vela. E sili ona lelei le tao, tunu pe fufulu ipu.

Pe a faʻavela, e faʻasaʻoina e le suauʻu fuālaʻau meaʻai, o loʻo i ai se aafiaga le lelei i le tino. O suauu o fualaʻau e faaopoopo sao i ipu saunia.

E le gata i lea, o meaʻai, meaʻai ma ulaula e aofia ai le tele o cholesterol leaga. Saua, sausage, pailani ma isi meaai gaosi ua solia mo le maualuga o le cholesterol.

O loʻo i ai se lisi atoa o meaai e te manaʻomia e 'ai ma le maualuga o le cholesterol. Mai ia i latou e mafai ona e kukaina le tele o meaʻai lelei ma maloloina e mafai ona faʻaititia ai mea oona. E taua tele le tele o fualaau faisua, otaota, vine ma fualaau aina a le tagata. E pei foi o le pata, iʻa ma meaʻai. O fuataga mo nei meaai e eseese.

Ina ia saunia se salatisi fualaʻau ola maloloina i le maualuga o le cholesterol i fafine ma alii, e tatau ona e ave:

  • avoka
  • logo ata
  • letusisi laulaʻau
  • kukama
  • seleli
  • meaʻai.

O le faʻatauina e manaʻomia ai le sua o le tipolo, olive suauu, ma le masima, na o sina mea e manaʻomia. 'Otiʻoti fuālaʻau i totonu o poloka, ma le letus e gau le lima. Avocados e tatau ona faʻatau muamua ma na o le tino e tipi.

E fautuaina e faʻapipiʻi fua fuamoa fua i le taumafataga. Ina ia faia se salati, e tatau ona e ave:

Ina ia taʻalo se ipu, o le ae manaʻomia le sua o le tipolo (pe tusa ma le 2 tbsp. Laulau vavalaʻau) ma le suka (2 tbsp.

I le taimi lava lea e tasi, e tatau ona tipi lelei ni pala, ma fualaau aina i totonu o kupita. O le gaosiga afi e tatau ona saunia muamua. Oona suamalie ma gaʻo ua fefiloi, ma o lea ua sasaa ai le sliced ​​fruits i le sipuni teuteuina. O nei meaʻai e talafeagai mo tamaiti.

O le faigofie, taugofie ma aoga o se salati o le kapisi paepae. O lenei fualaau faisua lea ei ai le faʻaititia o lona aafiaga i le faʻaogaina o le "leaga" cholesterol i le toto.I le taua faasagatau i le atherosclerosis, o le kapeti ua faamaonia lelei.

Ina ia saunia le salati, e tatau ona e tipi le kapisi. E mafai foi ona e faaopoopoina kāloti kuka ma vaitau mea uma i le suauu olive. O recipes mo le faʻaitiitia o le cholesterol toto e aofia ai le kapisi paepae e aoga tele.

Meat dishes

O se meaai suamalie ma soifua maloloina ma le maualuga o le cholesterol o le pi ma le pateta. Pusa o le va o le susu o susu mo le 1-1.5 itula. O le susu lea e kuka ai le fatafata e tatau ona faʻafefe. Salu sina mea itiiti i le vai fou ma faatumu pateta. A uma ona kuka le pateta, e tatau ona e faaopoopo fualaʻau - tamato ma pepa. Palu ni nai minute ma faaopoopo le pasesa ma le dill. E fautuaina le kukaina pateta pateta pe a uma le kuka.

O le isi mea manogi o le cholesterol o le susu susu. I le taimi muamua, e mafai ona totoina i le tele o fualaau vevela. E tatau ona suʻe le aano mo le 30 minute, ona tao lea mo le 60 minute. O le vevela e tatau ona tusa ma le 1800C. O le susu o le a suamalie ma manogi ma talafeagai e avea o se faʻaopoopoga i falaoʻo, soupeti fualaʻau, ma isi.

O le sua soup Puree e lelei tele mo tagata e maualuga le cholesterol. Mo lenei ipu e te manaʻomia mea nei:

Ma i lenei suamalie e mafai ona e faʻaopopo le kuka e tofo ma sina masima. Muamua, e kuka le aano, pe a uma ona kuka, faʻafefe le vai ma faʻafefe se tasi. 20 minute mulimuli ane, o le a tunu le aano ona kuka lea o pateta, kāloti ma seleni. A maeʻa le 15 minute o le kuka, faʻapipiʻi le broccoli i le supa seia faʻamalulu. A maeʻa lena, ona aveese lea o le supa mai le vevela. O mea uma na tunu e sasaina i se mea e faʻaleleia ai le kulimi i le tulaga o le kulimi.

O loʻo i ai se fua mo le maualuga o le cholesterol - zrazy ma le vetewheat. O se mea manaia tele ma maloloina, i se faaopoopoga, o le tele o le gaʻo i totonu o le 8 g, o lona uiga o le maualuga o le cholesterol e maualalo. Mo le kuka, e te manaʻomia le palu (100 g), sina falaoa - e tusa ma le 15 g, le keke e tofo, sina pata (pe a ma le 5 g).

E tatau ona fesuisuiaʻi aano o manu e ala i se mea e fai ai meaʻai, e sili atu ona fai 2 taimi. Sogi le areto i totonu o le vai poo le susu, ona togi lea ma faaopoopo i le malosi. Toe tamoe faʻatasi e ala i se faʻi meaʻai. E tatau ona kuka le falaoamata a Buckwheat seia tunu, ona faapipii lea ile ogaumu mo le tusa ma le 1 le itula. Ua faaopoopo le pata i le pusa.

O se laulau e faia mai le fasi moa, ua tuʻu le tao i le ogatotonu, ona ufiufi lea i aano o manu. E tatau ona e kukaina le vevela. O lenei ipu ua fautuaina mo le tele o faʻamaʻi o le gastrointestinal tract, fatugaʻo, toto maualuga, ma isi.

O le falaoʻo autu lea e fesoasoani i le cholesterol o le oatmeal. E fautuaina e 'ai ma le tele o faʻamaʻi, faʻapitoa, faʻamaʻi o le gastrointestinal tract, diabetes, etc. Oatmeal e tatau ona suia i le faʻaaogaina o sanuisi. E mafai ona e kuka falala i le auala faʻapitoa, poʻo le faatauina o le cereal faapitoa. O le oatmeal e mafai ona kuka uma i le vai ma le susu susu.

E le gata i lea, e mafai ona e kukaina ituaiga uma o fatu saito atoa. E mafai ona e 'aina ia fualaau faisua, sina aano o aano o manu, ma isi.

E aoga foi le 'ai o le araisa, buckwheat, oatmeal porridge, faʻatasi ai ma laufanua suamalie:

  • meli
  • fualaau aina - pi, strawberries, ma isi.
  • siamu
  • fualaau faisua
  • musika
  • fualaau mamago - apricots mago, mama ma vine.

Laʻau iʻa

O fomaʻi fautuaina e suia meaʻai ma iʻa iʻa mo le maualuga o le cholesterol. E mafai ona e kukaina se mea manogi lelei - gaʻo tunu ma mea manogi. E tatau ona e ave ni nai salmon (e mafai ona e faia se isi iʻa) ma fufulu i lemoni poʻo le lime. Ma sina masima ma se pepa foi. Mo se taimi, o le iʻa e faisaina.

I le taimi lea, e tatau ona liligi atu tamato i vai inu, fufulu ma maeʻa tapena. E tatau foi ona e tipi le basil. Ua faataatia le iʻa i luga o se afifi ua uma ona kukaina i le suauu olive. O se paluga o tamato, basil ma le lime gaosi ua salalau atu i luga o auala.O le afifi e tatau ona afifi ma lafo i le ogaumu mo le 20 minute, ona fai lea mo le isi 10 minute ma tatala ai le pepa. O lea ituaiga ipu ma le maualuga o le cholesterol e tatau ona 'aina ma se salati o fualaau faisua fou.

Peʻa iʻa. Ina ia saunia i latou, e te manaʻomia iʻa o meaʻai maualalo (e tusa ma le 300-500 gr). Tipi le iʻa ma faʻaopopo nisi fualaʻau:

  • aufana
  • failaʻau
  • paʻu malo.

O fualaʻau e mafai ona faʻamaʻaʻaina pe faʻasaina, sei vagana ai pi. Mo le tofo, masima, pepa ma pi. O keke tipitipi e taoina i totonu o le ogaumu i luga o le pepa palapala mo 15-20 minute.

O se meaai mai le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto e aofia ai le faʻaaogaina o paluga eseese, na o le faatauina mai o keke, kuki ma isi suamalie e solia, aua e aofia ai le tele o le margarine ma isi gaʻo. E mafai ona e kukaina ni kuki oatamalie ma maloloina i lau oe.

O le kukaina, ia e manaʻomia le kusi falaoamata e leai se gaʻo (100 g), o le oatmeal pre-ground in flour (1 cup), suauu fuālaʻau (2 tbsp. Tablespoons), e manaʻomia ona faʻaopoopo 2 sipuni tele o le vai i le masini. Ina ia tofo, e mafai ona e faaopoopo i le lemon zest, sugar poo le vanillin, ma le meli.

E tatau ona fefiloi le palu ma le oatmeal ma faaopoopo le suauʻu manogi. I le isi, e manaʻomia ona tuʻuina mea faʻapipiʻi e tofo (mo se faʻataʻitaʻiga, meli ma le manava). E tatau ona toso le masini, ma afai e le o ni palasitisi, ona faaopoopo lea o le vai. A maeʻa, ona fai lea o kuki ma salalau i luga o se pepa tao tao. Pipi i le ogaumu i le 1800 ° C mo le 5 minute i itu taʻitasi.

I le maualuga o le cholesterol, e tatau ona fafaga 5 aʻi i le aso, 2 taimi oi latou o ni meaʻai. O nei taumafataga e mafai ona aofia ai oloa eseese.

  • Lago-gaʻo susu, apu po o le moli.
  • Laʻu gaʻo maualalo-gaʻo ma fualaau suamalie.
  • Kefir ma mea maualalo maualalo e mafai ona tuʻu faʻatasi ma fualaau aina po o fualaau faisua (e fautuaina le tomato).
  • E mafai ona 'ai lou koko ma inu vai inu.
  • Fuamoa o le fualaʻau ma se fasi fatu o le saito atoa po o le falaoa.

E mafai ona aina laumei 3-4 taimi i le vaiaso. I le maualuga o le cholesterol maualuga, e fautuaina ai le 'ai o se omeletine palatini ma otaota. Faatasi ai ma lenei taumafataga e tatau ona e inuina le apu apu poo le lanu lanumeamata.

E mafai ona 'aina' aumehu, ae mo lenei mea e tatau ona e 'aiina le kulimi poʻo le falaoa atoa o le falaoa i le pito i luga, e mafai ona e tuʻuina se fasi iʻa tunu po o ni meaʻai suamalie, se fasi sisi susu. Ae o sea meaai e le tatau ona sili atu ma le 1 taimi i le aso.

10 cholesterol e maualalo ai oloa mo le maʻisuka

E iloa lelei o le faʻaaogaina o meaʻai e maua ai gaʻo mama (gaʻo gaʻo, pata, pusa) e mafua ai le faateleina o le cholesterol i le tino. O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka o loʻo aʻafia i le atiaʻe o le atherosclerosis, o se faʻamaʻi matautia lea e teuina ai pusa cholesterol i luga o puipui o toto toto, lea e vaapiapi ai le moega lapisi. O le mea lea, mo le maʻisuka (faʻapea foi ma tagata mamaʻi e maua i le fatu fatu o le fatu, toto maualuga), e matua taua tele le tausisia o meaai saʻo, lea e faʻavae i luga o oloa e maualalo le cholesterol.

O se mea manaia. I Rusia, o le pasene o maliu mai atherosclerosis o le 800.9 tagata. O le fua maualalo i Europa o Farani (182.8), ma i Iapani - 187.4. Ua talitonu tagata popoto o le fuainumera o le tino mai le atherosclerosis e faʻatatau sao lava i mea taumafa e 'ai.

O le diabetic portal DiaGid.ru ua tuufaatasia se lisi o meaʻai e 10 ua fautuaina mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e maualalo ai le cholesterol.

1. Olive ma suauʻu le suauu

Fomaʻi fautuaina e faʻapea o tagata maʻi na maua le maʻisuka e sui ai gaʻo meaʻai e fesuiaʻi ai manu ma oloa e aofia ai gaʻo mama oona e leai se cholesterol. Olive, linseed ma fuālaʻau fuālaʻau e le oi ai le cholesterol ma tuʻuina atu i le tino le aofaiga talafeagai o le gaʻo "lelei".

O le suauu manogi e aofia ai foi mea aoga taua e lua - alpha-linolenic (Omega-3) ma le linoleic (omega-6). O nei gaioiga e afaina tonu ai fegalegaleaiga i totonu o le tino, lipid ma le gaʻo gaʻo, ma faaleleia atili ai foi le galue o le faiʻai.

Mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e sili atu ona aoga le faʻaaogaina o le olive poʻo le suauu ua faʻafefiloi nai lo le mayonnaise poʻo le kirimigi. E taua le manatuaina o nei suauʻu e maualuga i kalori - tasi sipuni tele o le suauu e aofia ai calories.

Olive ma suauʻu le suauu e lelei mo le maʻisuka

Manatu faʻapitoa. Dr. O Scott Gandhi, o se tagata suesue i le cholesterol, e talitonu o se mea taumafa e maua i le gaʻo o le tino e faaitiitia ai le cholesterol atoa e sili atu nai lo se taumafa maualalo le gaʻo.

Ole suauʻu fagota o loʻo iai i ituaiga o iʻa mai iʻa malulu, e fesoasoani e aveese le "leaga" cholesterol mai le tino. O salmon, salmon, trout, tuna, maketi, togafiti ma sardines o ni meaai lelei mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka; o nei oloa e fautuaina ina ia faʻaumatia a itiiti ifo ma le 3 taimi i le vaiaso.

O ituaiga iʻa nei e aofia ai omega-3 polyethsaturated fatty acids, lea e faalua ai a latou mea aoga.

O le 'ai o iʻa e sili ona aoga mo le paʻu, lea e taua mo le maʻisuka e iai ni paʻu paʻu.

E taua le iloa. O le tele o iʻa, e le pei o le sami masima, e aofia ai le tele o cholesterol. O le vao, o le laʻau, o le taʻavale, o le vailaʻau o le siamupini lea i le cholesterol matāʻupu, o le tele o ia mea o loʻo maua foi i le caviar iʻa. E manaʻomia ona faʻamapulaʻaina au meaʻai.

E fautuaina e tagata e taumafa taumafa meaai e 150 kalama o fatu i le vaiaso. Latou te le maua le cholesterol ma e tamaoaiga i vitamini ma minerale. Walnuts ma almonds e sili ona aoga, lea e aofia ai le tele o arginine, magnesium, lipine acid, vitamini E, faapea foi ma isi mea aoga e lelei mo toto toto ma le fatu.

O fualaau e mautinoa lava o se oloa e fesoasoani i le tuʻuina o le cholesterol, ae o tagata e maua i le maʻisuka e tatau foi ona nofouta i le maualuga o la latou kalori.

Fualaau faisua ma fualaau suamalie, e faaopoopo atu i le tele o meaʻai e maua ai le fiber ma le fiber.

Citrus fualaau, apu, kapisi ma isi fualaau faisua e fesoasoani i lalo ifo o le cholesterol, faʻagesegese le faʻaoʻo toto, faʻaitiitia le toto maualuga ma faʻaleleia atili aʻafiaga o le inisalini.

E fautuaina mo tagata gasegase e maua ai le maʻisuka e faʻaaogaina ia le itiiti ifo i le 5 servings (gr.) O fualaau aina ma falalaʻau i le aso. O le fiva masani ma le fiber o loʻo aofia ai i totonu e faʻagesegeseina ai le faagasologa o le faʻaaogāina o meaai i totonu o le manava, ma puipuia ai faʻavavega faʻafuasei i le suka.

O le kapisi laʻau paepae ma le faisualaʻau e aoga tele mo le aveesea o le cholesterol mai le tino. O maʻi suka e tatau ona faʻaumatia ia le itiiti ifo ma le 100 kalama o kāpeti i soo se ituaiga i le aso.

O kātiti ei ai le pectin, lea e fesoasoani foi e faʻaititia le cholesterol.

Peter D. Hoagland, Ph.D. i le Philadelphia Department of Agriculture's Eastern Research Center, i le Matagaluega o Faatoaga a le Iunaite Setete, ua fai mai ua lava le taumafaina 2 kaloti i le aso e tuuitiitia ai le cholesterol e 10-20%.

Fualaau faisua ma fualaʻau maualalo le cholesterol ma e aoga tele mo le tino.

O fua e aofia ai le pectin, lea ei ai foi sona aoga aoga i le faaitiitia o le cholesterol. E sili ona aoga i lenei itu:

(blueberries) (e faʻaalia foi le faʻaleleia o le vaʻaiga),

- apricots mago (mo maʻisuka e mafai ona faʻaaoga e togafitia ai le hypoglycemia nai lo le suka).

Pectin i le vine vine ma le peel e maualalo le cholesterol e 7.6% i le 2 masina.

5. Fua o le sana, fatu, lala

O fatu o le sana, o le paʻu ma legumes, e aofia ai le tele o filo solu, lea e aoga tele mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. E aofia ai foʻi vitamin B ma minerale.

E fautuaina foi le lala o le Oat mo le maʻisuka e maualalo ai le cholesterol.

I Kalefonia, sa faia ai se suʻesuʻega lea na tuuina atu ai i tamaiti aʻoga le 2 o le bran i le aso. Ina ua maeʻa le masina, na paʻu i lalo le 5% o le kullesterol.

E aoga foi le oatmeal (falaoa falaoamata).O finau a Amerika e finau e faapea afai e te faaopoopo 2/3 ipu o le oatmeal i aso uma i lau meaʻai, ona faʻaitiitia ai lea o lou maualuga o le cholesterol nai lo le mulimuli i se meaʻai maualalo.

I se isi suʻesuʻega, o tagata e 'aina le 1 sipunipuni o le sana i le tele o taimi i le aso (i le sua suamati poʻo le suasusu) na faʻaitiitia ai a latou cholesterol e 20% i le 3 masina.

O meaʻai a le soʻo e mafai ona faʻaititia ai le cholesterol maualalo maualalo (LDL) ma faʻateleina le cholesterol maualuga maualuga (HDL). O lipoproteins maualalo maualalo e tele lava ina taʻua o le "leaga" cholesterol, aua latou te aʻafia ai le atinaʻe o le atherosclerosis. I le eseesega, lipoproteins maualalo maualalo ei ai mea e tetee i atherogenic ma fesoasoani ai i le aveesea o le "leaga" cholesterol mai le tino.

E fautuaina e le American Diabetes Association ia tagata mamai e maua i le maʻisuka ia aofia ai i mea taumafa taumafa e maua ai le solatini.

O oloa lauiloa sili ona lauiloa o:

- natto - o se oloa mai fatu faʻasusu ma pipi fatu.

O nei mea taugata ma meaʻai e maua i le fiva vai, pectin, e mafai ona taʻua o le "cholesterol brush".

E tele suʻesuʻega na faia e J. Anderson, o le Kentucky MD, o le na maitauina o lemu e lelei le faʻaitiitia o le cholesterol.

I se suʻesuʻega se tasi, na 'ai e tagata matutua le ipu o pipi tao i aso uma. O latou tulaga o le cholesterol na faaitiitia e 20% i le na o le 3 vaiaso.

E fautuaina mo tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻisuka ia aofia ai ni ipu mai legumes i meaʻai e fai ma punavai o vailaʻau gaʻo, ma ia latou le faʻafefe, e mafai ona e 'aina ituaiga eseese - peʻa lanumeamata, pi, chickpeas (Turkish peas), lentils.

Mo le maʻisuka, e mafai foi ona e fautuaina le susu - o se ipu meaai Mediterranean, lea e saunia mai le chickpeas, olive poo le sima samame ma le taimi.

Talu ai nei, e tele na amata ona talanoa e uiga i mea faʻamalolo o le kālati, e aofia ai lona aoga aoga i le maualuga o le cholesterol leaga i le tino. Garlic e faʻafefe ai le toto, ma puipuia ai le faʻavaeina o palalapalapala.

Ua lauiloa e faapea o faifeau Tibet e latou te faia le tinikisi e faamama ai vaa ma tau ai le atherosclerosis.

Avicenna fautuaina i fua tutusa e faʻafefiloi ai le garlic i le vine pomegranate ma faaopoopo ai le cilantro iina. Faʻamalosia 10 aso. Faaaoga 30 minute aʻo leʻi 'ai, 3 taimi i le aso, 10 faʻafefe. O le faʻasolosolo o le a faʻaitiitia ai le cholesterol ma avatu ai se lagona o le mama i le tino atoa.

O suʻesuʻega talu ai nei ua faʻaalia ai o le 'ai o meaʻai e maualalo ai le cholesterol leaga ma faʻaitiitia ai foi le faʻavaeina o pusa cholesterol.

O le lauti lanu e le gata o se vaifofo sili ona lelei, ae e maualalo ai le cholesterol, e maualalo ai le toto (lea e taua foi mo le maʻisuka), ma faaitiitia ai foi le lamatiaga o le fatu ma le taia.

E tusa ai ma suʻesuʻega talu ai nei, o le lanu lanumeamata o loʻo i ai le vailaʻau o le EGCG, lea e mafai ona aʻafia ai le cholesterol leaga ma aveesea ai mai le tino.

E fautuaina e tagata e taumafa meaai le inu 3-4 kapu ipu lanu meamata i aso taitasi. O le lauti laititi e sili atu le soifua maloloina nai lo le lanu uliuli poʻo le kofe, o lea e mafai ai ona fautuaina saogalemu mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka.

Matamata i le vaega "Soifua Maloloina!" I le "Food Against Atherosclerosis. O le mea e maualalo ai le cholesterol ":

Le sootaga i le va o le cholesterol ma le maʻisuka

O le sootaga i le va o le maʻisuka ma le cholesterol ua faʻamautuina mo se taimi umi. O le mea moni, o le suka o le toto e le afaina ai le faateleina o le cholesterol, ae ui i lea, o le maʻisuka e aafia ai totoga o le tino, faapea foi ma le ate, mafua ai le faateleina o le mamafa o le tino, lea e mafua ai ona suia se cholesterol. I le tele o suʻesuʻega, na maua ai o le tele o "lelei" cholesterol e puipuia ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2.

Tulaga masani o le cholesterol

Cholesterol o se vailaʻau oona, e 2 laupega autu, o le tulaga sili ona lelei e talafeagai mo se tulaga maloloina o le tino. HDL (maualuga lipoprotein) ma le LDL (lipoprotein le maualalo) e lua uma o le "lelei" ma le "leaga" cholesterol. I le maʻisuka, o le gaioiga o le HDL, lea e nafa ma le puipuia o le myocardium mai faʻamaʻi, e masani ona mafatia. LDL e taʻitaʻi atu ai i le faʻaputuina o le cholesterol i totonu o vaʻa, ma avea ai pusa cholesterol e poloka ai le toto. O le laʻititi o le LDL o se tasi lea o auala e puipuia ai le fatu ma le faʻamalositino mai le atinaʻeina o togafitiga faʻaleaga. O le faʻamaʻi o le ituaiga o gaʻo e ono aʻafia ai le gau o le myocardial poʻo le cerebral hemorrhage faʻatasi ai ma se malosi malosi i la latou tulaga.

O le a le lamatiaga o le toto maualuga o le cholesterol i le maʻisuka?

Faatasi ai ma le atinaʻeina o se maʻi, o le tagata e muamua lava feagai ma le atinaʻeina o faʻafitauli o se fatu cardiovascular. O le DM, ia lava, ei ai le aafiaga leaga i le myocardium ma le toto toto, e mafua ai faamaʻi eseese, ma o le maualuga o le cholesterol i le maʻisuka ua na o le faateleina ai o le tulaga. E ui lava i togafitiga eseese, maualuga cholesterol, i le afa o mataupu, e mafua ai le malepe o le fatu maso. Cholesterol i le maʻisuka e aʻafia ai le faʻavaeina o gaʻo susu i totonu o vaʻa, lea e faʻafefe ai lo latou fesuiaiga ma le aʻafiaga o paʻu o le toto.

Faiga faʻataʻitaʻiga

O suʻega toto e mafai ona fesoasoani e suʻesuʻe le maualuga o le cholesterol maualuga:

  • Faatasi ai ma le fesoasoani a se auiliiliga lautele, o le maualuga o le cholesterol ua maeʻa, e faia lava tusa lava pe a uma se taumafataga.
  • O le auiliiliga mo le lipoproteins o se faailoilo loloto o le setete o le soifua maloloina. I le faʻaaogaina, e le gata o le cholesterol ua faʻamoemoe, ae o LDL foi, HDL. E faasa ona 'ai meaai 12 itula aʻo leʻi suʻeina.
  • O suʻesuʻega mo le LDL o loʻo faʻatinoina i soo se taimi ma e mafai ona fuafua le aoga moni o LDL.

Toe foʻi i le laulau o mea

Faʻamaʻi faʻamaʻi

O le faʻaitiitia o le cholesterol ma faʻamaonia lona tulaga, faʻapea foʻi ma le alofia o le atinaʻega o faʻafitauli i le maʻisuka, o fautuaga o le a fesoasoani, e aofia ai:

  • Faʻasalaga uma o vaisu.
  • Mulimuli i se taumafataga, aemaise lava ile faʻaitiitia o taumafa gaʻo.
  • I le maʻisuka, e mafai ona faatagaina se vaega itiiti o le ava malosi. Ae ui i lea, o lenei faiga e le talafeagai mo tagata uma ma mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻe o le hypoglycemia.
  • Faatinoga faaletino. Faatasi ai ma le maʻisuka, e faalua ona aoga, talu ai ona latou aveesea mai gaʻo mai le tino, ma maualalo ai le cholesterol.
  • O le televave o le savali i le ea fou e aoga mo tagata matutua, oe atonu e le talafeagai le faamalositino.

Toe foʻi i le laulau o mea

Fomaʻi togafitiga

O le tau faasaga i le faamaʻi e faia i le fesoasoani a simvastatins, o le faʻaaogaina, i le tele o aumaga, ua faʻatapulaʻa ona o aʻafiaga: "Vasilip", "Ariescore". I le maʻisuka, o fualaau faasaina ma le faʻamaoni e faʻaaogaina e faʻafoʻi ai le gasegase o le cholesterol vaivai: Lipantil 200, Tricor. Atorvastatin e taua i le taaalo i se vaega taua i le tau faasaga i le cholesterol, talu ai e tele taimi e sili atu lona malosi nai lo le simvastatin ma ua faamaonia le aoga i le tele o suʻesuʻega e uiga ia Atomax ma Atorvastatin. "Rosuvastatin" o se vailaau fou fou, o le faʻaaogaina i se mea itiiti, e maua ai se taunuuga taua i le faʻaitiitia o le cholesterol.

Meaʻai talafeagai

O le taumafa i aso taitasi o le cholesterol mo le maʻisuka e le tatau ona sili atu i le 200 miligrams.

O le musu mai saisi o le a taofia ai le mauaina o patele cholesterol i luga o vaa.

O se meaʻai lelei e fatuina meaai e fesoasoani i le maualalo o le cholesterol i se tulaga masani, faʻapea foi ma le puipuia o le atinaʻeina o maʻi tuga. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e tatau ona e mulimuli i se meaai, e aofia ai:

  • faaitiitia le faʻaaogaina o gaʻo manu,
  • pe a kuka le moa, e tatau ona e faʻaumatia le paʻu, lea e aofia ai le tele o cholesterol le lelei,
  • aveese oloa siusa mai le taumafataga, talu ai o loʻo aofia ai gaʻo fesuiaiga e afaina tele ai le vascular system,
  • aofia ai iʻaʻai i au meaʻai i aso taʻitasi,
  • ia faʻamavae atoa meaʻai vave mai meaai,
  • faatapulaaina le faaaogaina o falai,
  • faaaoga fuālaʻau fuālaʻau mai fatu o le sesame, olive ma le muka,
  • faateleina le taumafa o fualaʻau fualaau faisua,
  • inu vai tipi (ole maʻi suka e aofia ai suka).

Cholesterol ma le maʻisuka e fesootaʻi: o le maʻisuka na mafua ai suiga i le masani ai o le gaioiga o totoga ma taʻitaʻia ai le faateleina o le cholesterol, lea, e mafai ai, ona faʻaleagaina le ala o le maʻisuka. Tino taimi e suʻesuʻe ai, o fualaau saʻo, ma, sili atu ona taua, o se mea saʻo e fatuina ai meaʻai o le a fesoasoani e aloese ai mai iʻuga leaga. O le meaai saʻo lea e mafai ona matua suia ai le tulaga o le soifua maloloina, ei ai sona aafiaga i le cholesterol ma le maʻisuka.

O le faʻamatalaga e tuʻuina atu mo faʻamatalaga lautele ma e le mafai ona faʻaaogaina mo fualaau faʻapitoa. Aua e te mafaufau ia oe lava, e ono lamatia. Ia talanoa i taimi uma i se fomai. I le tulaga o le vaeluaina poʻo le atoatoa o kopi o mea mai le 'upega tafaʻilagi, o se fesoʻotaʻiga malosi e manaʻomia.

Tuua Lau Faamatalaga