Mafuaaga o le maʻisuka i tamaiti

Sa leʻi taliina e saienitisi le fesili pe aisea e tupu ai le maʻisuka i tamaiti, e pei lava ona leai se tali na maua i le fesili ona o le faʻafitauli lautele o le maʻi.

E ui o le maʻisuka e pei o se faʻamaʻi na suʻesuʻeina talu mai taimi o Ancient Greece ma Aikupito, ma o suʻesuʻega faʻapitoa o meaola faʻatekinisi ma suʻesuʻega faʻapitoa mo le silia i le sefulu ma le lua tausaga i le tulaga faʻapitoa faʻaonaponei, ua na o se vaega o le tala o le tupuga o le hyperglycemia (o le tele o le toto suka) ua foia. e leʻi faʻapipiʻiina.

Ituaiga ma mafuaʻaga o le maʻisuka i tamaiti

I tulaga lautele, o le tulaga, ua avea o se "maʻi suka", ua mafua ona o le le atoatoa o le tino e faatonutonuina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e talafeagai mo le faagaioiga masani o ana faiga uma.

O le tulaga o le hyperglycemia e mafai ona:

O le faateleina o le maualuga o le suka e tupu i taimi o le maualuga o le le mautonu o malosiaga ma lagona - i luga o le fofoina o le tulaga, o lona tulaga maualalo i mea masani (toe maua mai tupe totoe i le ate, o lo o teuina ai e pei o le glycogen).

O le maualuga o le hyperglycemia e pei o le tino o le tulaga o le atuatuvale - o le kulukose o loʻo faʻaauau mai le faʻaagaga o loʻo faʻaauau pea ona felafoaʻi i totonu o le toto e aunoa ma le faaitiitia, lea e faʻalavelave ai le gaioiga masani o totoga ma tino o le tino.

O le maʻisuka e pei o se tulaga e talitutusa lava ma le tumau o le tino i se tulaga e le mafai lava ona paʻu, lamatiaga masani i le olaga ma le ola.

Mai lenei mafaufauga o le natura ma le pathogenetic, o mafuaʻaga o le amataga o le setete o le hyperglycemia e le masani ai (faʻasolosolo tumau poʻo vavave o hypoglycemia - maualalo le suka o le toto) mulimuli.

  • uiga faʻamaoni
  • le aʻafiaga o le maualuga o le ola faʻatasi,
  • mafatiaga masani (po o le masani lava) faʻalavelave,
  • le i ai o faʻamaʻi o soo se ituaiga (faʻaauau pea ona faʻaauau ma faifaipea),
  • meaai paleni.

O se manatu taua tele e pei o le faʻamaoni o le mea moni o se tulaga o le tali atu a le tino i se tulaga faʻapitoa na ola, faʻamaumauga i genes.

O se faauigaga masani o le foliga mai "o se urosa na osofaia loʻu tamamatua, ma sa sao le tamamatua i le aʻe i luga o se laau." E ui lava e le o toe ola lona tamamatua, ae o ia, ao feagai ma le tulaga, na gaosia i totonu o le tino, o se faʻalavelave faigata o gaioiga o meaola ma mea faʻapitoa na faia i le DNA ma faʻatuina e avea ma faʻamatalaga pe faapefea ona sola ese mai le urosa.

O le mea lea, o le tele o mea lamatia na ola i aso ua mavae o loʻo teuina i mafaufauga, mafaufauina uiga o le tagata i le taimi nei ma ona uiga.

O le vaitaimi o le atinaʻeina o le intrauterine i le tele o itu, e fuafua ai le olaga o loʻo i luma o le tamaititi ma le setete o lona tino o loʻo faʻapipiʻi pea (ae ua uma ona faʻaogaina).

O faaiuga a le tina e uiga i le faʻaumatia o le tamaititi, o le taimi lava lea na teʻaina ai o ia, e taʻitaʻia ai o ia i se tulaga o le fefe ma le manaʻomia ona ola i tau uma lava. O le mea lea o le fananau mai o tamaiti e sili atu i le 4.5 kilokalama - o tamaiti ia na maua le mamafa ao leʻi fananau mai, ona o le mataʻu e mafua ai le faaputuputuina o gaʻo pe a matelaina.

O le itiiti ifo o le taua o le "osofaʻiga" o le fomaʻi i siama e oʻo i totonu o le tino o le fafine maʻitaga (faʻamaʻi ma isi), faʻapea foi ma le faʻamaʻi masani o le fomaʻi e se tina e ulaula tapaa ma faʻaaogaina fualaau faasaina, tele vailaʻau poʻo vailaau oona.

Laititi le malosi o le tino, le naunau e i ai i le ea fou, o le taumafai e faʻataunuʻu atili faʻaleagaina le tulaga lamatia o le maua o se tamaititi maʻi.

Ae e oʻo lava i se gaʻo masani masani ona faʻapipiʻi i le taimi lava na fanau mai ai i tulaga leaga.

O le avea ma matua o se tulaga o le faʻalavelave masani ma le le mafaia e se tamaititi ona filifili mo ia lava:

  • pe o le a le tele ma le tele o le 'ai,
  • taimi e alu ai e moe
  • ma o ai e avea ma uo ma tutusa.

O le leai o se malosi o le mafaufau e oʻo atu ai i se tulaga maualalo o le puipuiga puipuia mai le foliga mai o faʻamaʻi faʻamaʻi tumau:

  • metabolic-dystrophic,
  • flammatory
  • siama masani
  • neurological
  • mafaufau.

O le atoaga o mafuaaga ua taua i luga ua mafua ai ona le mafai ona avea ma pepe, le lava le loto, leai se mafaufauga o le tagata i le fatuina o se uiga taufaaleaga ma le fefe, faatasi ai ma le manaomia ona "puʻeina" lagona le lelei ma le tele o laulaau ma muffins, ma le fiafia i le le gaoioi ma le gaʻo, meaai, taimi ole taumafa ma meaʻai o loʻo faʻaaogaina).

O se taunuuga o le aʻafiaga o mea uma i fafo ma fafo, o le faʻavaeina o le maʻisuka ituaiga e lua e mafai:

  • O aʻu (i le tulaga o le maualuga o le maualuga o le suka i le maualuga o le toto i le toto ona o le leai o le gaosiga o le insulin production),
  • II (pe a maua le inisalini i le tele o aofaiga, ae le mafai ona sui le maualuga o le suka ona o le tupu mai o le tulaga o le insulin resistance - puipuiga o le tino i ona aafiaga).

E mafai ona ou:

  • autoimmune (ia i ai le natura o se feteenaiga o autoantibodies ma suka ꞵ o le pancreas),
  • faʻasalaga (o le mea na le iloa).

O le i ai o se ituaiga o tofi (e ala i le autosomal principally principle) e oʻo atu ai i le faʻaalia o le maʻisuka MODY. E afua ona o le i ai o faaletonu o le tino lea na aliali mai mo mafuaaga eseese e faalavelaveina ai le gaioiga o siama. O se faaliliuga moni o le upu: maʻisuka i tagata talavou, ae o le faagasolo o se tagata matua, o lona uiga o le vaivai o le vasega, lea e le manaomia ai le togafitiga o le inisalini, faatasi ai ma le mafai ona totogi mo le tausia o se meaai lelei.

O le maʻisuka o le Neonatal (o le vaitaimi o le matua mo le 28 aso talu mai le aso na fanau ai) o se tulaga e seasea tupu mo tamaititi e mafai ona pasi atoatoa i le vaiaso 12 o le olaga (fesuiaʻiga) pe manaʻomia le inisalini (inisiua).

E mafai foʻi ona mafua mai le maʻisuka e mafua mai i faʻafitauli faʻafuaseʻi o le genetic rare (ona o le fesoʻotaʻiga o vailaau faʻasolo o le gaʻo gaʻo ma faʻasologa o gase). O le mea lea, o le faʻateleina o le syndrome DIAMOND i tamaiti ma tupulaga talavou e le silia ma le 1 le mataupu i le 100,000 tagata.

Vitio mai Dr. Komarovsky:

Faailoga o le alualu i luma o faʻamaʻi

O le mafai ona fananau mai se tamaititi maʻi e mafai ona manatu pe afai o matua uma o le maʻisuka. O le fanau mai o se pepe ei ai le mamafa o le tino o le 4.5 kilokalama poo le sili atu e tatau foi ona taufaamatau - o le fuafuaina o le toto suka i lenei mataupu e le tatau ona tolopoina.

O le faamai i tamaiti ei lalo ifo o le 1 tausaga le matua e iloa ai le ogaoga o le falemai ma le televave o le faateleina o faailoga e foliga mai pe a uma ona fanau mai pe i le lua masina muamua o le olaga o le faatoa fanau mai.

Ona o se faʻalavelave matuia i le paleni-faavae o le toto ma le maualuga i le maualuga o le ketone (acetone) o loʻo i ai, o se tulaga o le ketoacidosis o le maʻisuka na tupu, e mafua ai le faʻamaloloina o le suavai, faʻaleagaina i le ogaoga o faʻamaʻi fatuga, lea e mafai ona mafua ai le le atoatoa.

E tatau i matua ona popole e uiga i le i ai o se tamaititi:

  • o se lagona faifai pea o le fiaai (le mautonu), aemaise lava i le tuufaatasiga ma le le lava o le mamafa o le mamafa,
  • ogaoga galala (ma le popole ma le loimata, alu loa peʻa uma le inu vai),
  • faʻaoga faifaipea ma faʻamalosi,
  • le atoatoa o le mafaufau: le le fiafia, leai se fiafia i mea o loʻo tutupu (faʻatasi ai ma le taimi e tasi e le mafaamatalaina le maualuga o le faʻamalosia, le faʻaleagaina ma le le mautonu).

E taua tele le faʻamaonia o faʻamaufaʻailoga muamua e tolu, faʻapena foi ma le natura o le faanatinati - e pipii i le paʻi, ma pe a faʻamago, tuʻu se mea paʻepaʻe i luga o le pepeti, o le pepe lava ia e faʻaalia ai ni meaʻai.

O le tulaga o le paʻu o tamaiti e mafai foi ona taʻitaʻia ai mafaufauga o le maʻisuka - o le a matua vevela, pala, ma le faʻaiʻuga o le diaperinal diarrhea e tumau pea ma e le mafai ona togafitia i se auala sili ona aoga.

O se faʻafitauli sili ona mataʻutia o le faʻaitiitia o le fontanel - o se faʻailoga lea o le vevela tele ona o:

  • manava manava
  • sili atu ma le masani ona faia,
  • faʻalua pe faʻaleaga pea.

O nei faailoga uma e avea ma mafuaaga lelei mo le vave sailia o le fesoasoani faafomaʻi.

O le maʻisuka e mafai ona faʻaalia i se tausaga matua:

O se mea e ono aʻafia ai atonu o le faʻaliliuina atu lea o se faʻamaʻi viral ma le faʻaalia mulimuli ane o le ituaiga o maʻisuka, lea e mafai ona mafua ai le amata vave o le ketoacidosis ma le coma.

O faʻamatalaga muamua e talitutusa lava ma na uiga o le tamaitiiti:

  • polyuria (maʻisuka),
  • polydipsia (le fia inu),
  • polyphagy (fiaai le mautonu),
  • leiloa le mamafa (e ui lava i meaai masani).

O le faateleina o le mago o le paʻu e tau atu i foliga vaaia o meaʻai, paʻu, foliga vaaia o pustules, vevela, ma le mafuaʻaga lava e tasi i luga o le mucous membranes e maua ai tulaga mo le tupu mai o stomatitis, vevesi, paleoposthitis (i se tulaga oʻooʻo - faatasi ai ma le faaopoopoina o se maʻi afaina - o foliga mai o mycosis).

Faʻaleagaina o le maʻisuka i le paʻu o le maʻisuka, o suiga i le paʻu ma le gaioiga o le fatu (arrhythmias, muimui o le loto), o le faʻaleagaina (maʻi o le ate ma le faʻateleina o lona lapoa ma le tele ona o le toe fetuunaiga o le fausaga).

Togafitiga o le maʻisuka

Mo tamaiti ei lalo ifo o le 1 tausaga le matutua, o le togafitiga o le inisalini o loʻo faailoaina (i lalo o le puleaina o maualuga o le suka pe a ma le 2 taimi i le aso), lea e fesoasoani i le lava o le inu o le kulukose ma puipuia ai le faʻaleagaina o le tino i le tino. O se fua saʻo lelei o le inumaga o le inisalini e taua (o mea uma e lua ma le le atoatoa e mafai ona mafua ai se faʻafitauli i le tulaga o le tamaititi).

O le fafagaina o le susu o se fua lelei lea mo le faʻasaʻoina o faʻafitauli o le tino, ao le faʻaaogaina o le susu o manu ma le tamaititi pepe e sili atu lona maualuga ma le loloto. Afai e le mafai ona susu, e le o fuaina le glucose e faʻaalia.

O se mea taua o le amataina vave lea o meaai paleni (leai muamua atu i le 6 masina) ma le mataituina pe a uma ona fafagaina le falaoa mai meaʻai e mafai ona mafua ai le hyperglycemia ona o le i ai o le kulukose i totonu.

E tatau i tamaiti matutua ona tuʻuina atu le manatu i le manaʻoga mo le pulea e le tagata o ia lava, le taua o le faʻamalieina o manaʻoga o le taumafataga ma le pulega o le ao ma le po.

E tatau ona aʻoaʻoina tamaiti ina ia latou fuaina le fua o le inisalini e manaʻomia e faasaʻo ai suiga na tupu ona o le faateleina o le faagaioia o le tino poʻo le faʻailogaina o taumafa.

O se vaega tāua o togafitiga o le faʻaaogaina lea o sauniuniga faapitoa ole inisalini ole tino ole filifiliga e tusa ai ma le maualuga o le hyperglycemia, mamafa o le tino ma tausaga o le tamaititi.

O le faʻamatalaga lautele atu o le basal-bolus insulin therapy, o le auala o le tui insulin, e mafai ai ona foia ma le manuia ia maʻi o le tino ma se suiga i le pao o okeni.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le ituaiga susu o le maʻisuka i tamaiti e puipuia ai lona tuputupu ae, o le sili ona taua o le faʻataunuʻuina o manaoga tau meaʻai, faapea foʻi ma le faʻaaogaina o fualaau o loʻo faʻaaogaina i le suka.

O le tamaititi lava ia ma ona matua e tatau ona iloa faailoga o le hypoglycemia ina ia saunia ai mo se tulaga faʻafuaseʻi ma tuʻuina atu fesoasoani i ai.

Manatua mo matua

E tatau ona manatua e tusa lava po o le a le matua o le maʻisuka poʻo lona foliga, o le faailoga masani o le maʻi e tumau:

  • fiainu
  • maʻisuka (faʻaoga faifaipea ma faʻamalosi) urination),
  • fiaai le mafaamatalaina i le lotolotoi o le leiloa o le mamafa o le mamafa,
  • suiga i mea totino o le urine (faʻapipiʻi i luga o le peʻa poʻo le laei, lea, pe a uma le faʻamamago, "tu i luga ma se siteki").

E taua le i ai o suiga i le paʻu ma le mucous membranes, faʻasesega i le setete o le mafaufau ma le vaʻavaʻai, ma le faʻavaʻa o le atinaʻeina faaletino.

O le maualuga o le inisalini e mafai ona oʻo atu ai i le hypoglycemia, o faailoga ia o se faateleina:

  • faʻafefe
  • vaivaiga
  • sosolo
  • tiga o le ulu
  • lagona o le fiaaai.

Faʻateleina, o le hypoglycemia e taʻitaʻia ai i le pito i lalo, sosoo ai ma le faʻamafanafanaga, i le fiafia, ona - faʻavaivai ai lea o le mafaufau (hypoglycemic coma). E mago le paʻu, o le manogi o le acetone mai le gutu e le o lagona, faʻaitiitia le maualuga o le toto ma le vevela o le tino e le tupu. A fuaina, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le toto suka.

O muamua o le ketoacidotic coma ua faateleina:

  • taofiofia o le fiaai,
  • moe
  • taʻavale
  • puupuu le manava
  • le faanaunauga e vili.

O se faailoga iloga o le foliga mai o le manogi o le acetone (fagu apu) mai le gutu. I le leai o se fesoasoani, ua leiloa le mafaufau, o le faatinoga o le fatu (toto toto ma le fatu) e faaitiitia, manava foi ua vaivai.

Afai o le amataina o le hypoglycemia, ina ia mafai ai ona toe faʻafoʻi le tulaga, e lava le ave o sina meaʻai ole gaʻo (caramel, sugar), ona manaʻomia ai lea ole tausiga ole soifua maloloina (e oʻo ile toe faʻaleleia), o le mea lea, vave ona tuʻuina atu le maʻi i se falemaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga