Faailoga o le maʻisuka i tamaiti 15 tausaga

O le maʻisuka i le tupulaga e le o se mea e le masani ai. Afai e le o ave ni fua faʻatatau taimi, o le faʻamaʻi e mafai ona faʻagasolosolo ma taʻitaʻia ai faʻafitauli. E masani ona avea le maʻisuka ma mafuaʻaga o le faʻaleagaina o le tino ma le mafaufau.

Faʻalagolago i le atinaʻeina o masini ma le mafuaʻaga o faʻamaʻi, o se tamaititi ua maua i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2.

O hormones tuputupu aʻe ma hormones o feusuaiga e matua gaosia i le tino o le tama. E le gata i lea, i nisi tulaga, o le faagasologa o le faaseeina o le inisalini e faʻalavelaveina. O musika ma gaʻo eletise e mafai ona faʻaitiitia le mafaufau ile hormone. O le faʻamalosia o insulin e mafua ai ona oso i taimi uma i le maualuga o le kulukose o le toto. O lenei mea e fesoasoani i le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1.

O se taunuuga o gaioiga o le autoimmune, ua faaleagaina ai sela o le pancreatic. O lenei mea leaga e afaina ai le gaosiga o le inisalini. O le masani lava o lenei tulaga e matauina i tamaiti ei ai se mea e tupu mai. O se mea e faʻaosofia ai e tele taimi e faʻalavelave ai, o se siama, ulaula, mea oona poʻo fualaau oona.

O le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo tupu i tama talavou o loʻo le fiafia, faʻapea foi i latou o loʻo taʻitaʻia se olaga e le tauagafau, aua nei mulimuli i se meaʻai, ma ia tausisia amio leaga. O le ulaula, inupia o le ava malosi ma mea faigofie e mafai ona faʻaaogaina gaʻo e mafua ai le le atoatoa o le tino. O le inisalini e gaosia i ni aofaiga tetele. O sel o le tino e le mafai ona aʻafia le kulukose e ulu i totonu o le iniseti i meaai. O le ate o loʻo aʻafia i le malepe o glycogen ma le fausia o le kulukose mai amino acids ma gaʻo. O le toto cholesterol ua tulaʻi mai, o le lamatiaga o le maʻi pipisi fatu.

O nisi o tupulaga talavou latou te atiina ae tupuga. Afai e te amata togafitiga i le taimi, e mafai ona e puipuia le atinaʻe o le faʻamaʻi ituaiga 2. O se ituaiga faapitoa o faʻamaʻi e aunoa ma le ketoacidosis, lea e tupu ona o le faʻaititia o galuega beta-cell, e masani ona maua i tagata e 15-21 tausaga.

Faailoga ma Faʻafitauli

Faʻalagolago i le ituaiga o faʻamaʻi, o faailoga muamua e mafai ona tupu e tusa lava pe laʻitiiti. Latou te foliga malie pe vave foi. Afai e le o iloa le togafitiga i se taimi tatau, o le a tumau pea ona faʻaalia ma faʻamaonia. O le faʻaalia o le faʻamaʻi i tupulaga talavou e tutusa lava ma tagata matutua.

Faailoga masani o le maʻisuka i tupulaga talavou:

  • lagona faifai pea o le galala ma le fia aai,
  • tele o le urination,
  • paʻu mago ma paʻu mucous, paʻu paʻu,
  • leiloa po o le mamafa o se tupe maua ma se meaʻai masani ma faamalositino,
  • faaitiitia le galue, faateleina le vaivai ma le le mautonu o le lagona (o se talavou ua le fiafia, ita, popole),
  • faʻalavelave vaaia, faʻalavelave moe ma le mafaufau,
  • afaina ma le gaogao o vae.

O le maʻi suka e mafua ai ona faʻaitiitia le puipuia o puipuiga mai le puipuiga, o lea e masani ona mafatia ai se talavou mai faʻamaʻi pipisi. Ua maualuga le toto maualuga.

O le faailoga masani o le maʻisuka ituaiga 1 o le manogi o le acetone mai le gutu. Ona o le faaputuputu o tino o le ketone i totonu o le toto, ua lagona ai e le tagata maʻi le le lava o le malosi, leisa, ma le tiga o le manava. O le manava e manaia ma vave.

Faʻasaga i tua o le maʻisuka latiti, e mafai e teineiti ona aʻafia i ni failautusi vavalalata, lea e faigata ona togafitia. Tusa 2 faʻamaʻi masani e faʻatasi ma le ovary polycystic ma le faʻaogaina o mea e le masani ai.

O le atinaʻeina o le maʻisuka ma le togafitiga o le inisalini e masani ona taʻitaʻia ai le faateleina o le mamafa o le tino. Pe a maua le mamafa, talavou, oe o foliga mai e tutusa ma tulaga faatauaina ua faaaogaina i totonu o latou siosiomaga, e taua tele, e faigofie i le atuatuvale, ita, lagona le mautonu, le fiafia, mumusu e ai.

Afai e le amanaia faailoilo o le faamai, e mafai ona tulai mai se faafitauli i le hypo-hyperglycemic. O le toto o le glucose e maualuga pe faʻaitiitia le malosi, e le iloa e le tagata maʻi. O lea faʻalavelave e lamatia ai le ola maloloina ma le olaga o se talavou. I le maʻisuka, o le toe maua o le retinopathy ma le maʻi pipili i le mata ua faateleina. E le gata i le maʻi o le maʻisuka, o le nephropathy ma le microalbuminuria e mafai ona atiaʻe (faʻamalosi o se aofaiga tele o polotini i le urine). Maualuga maualuga o faʻamaʻi le lua: faʻalavelave toe ma le ate, tauaso, maʻi o le tino.

Togafitiga ma le puipuiga

O le togafitiga e filifilia taitoatasi, ma mafaufau i le mafuaaga ma le ituaiga o le maʻi. E manaomia e le maʻisuka le mataʻituina o latou toto toto. O le auala pito i sili ona aoga ma faigofie o glucometry. Faʻalagolago i le natura ma le tulaga o le faʻamaʻi, e manaʻomia le suʻega 4 i le 7 taimi i le aso. O le suka masani o le 3.9-5.5 mmol / L.

Ina ia puipuia ni faʻalavelave ma tausia se tulaga masani, o se talavou o loʻo maua i le maʻi suka e faia ai se meaʻai. O meaai e tatau ona faapaleniina e faavae i meaai maualalo-kalori faatasi ai ma se fuainumera maualalo maualalo. E taua tele le pulea o le tele o meaʻai gaʻo taumafaina. O le faavae o mea taumafa o fualaau faisua, pata, fua e le o le suamalie, fua o meaʻai susu. Aua e te ai meaai e le lelei ma le ava malosi. Taofi le ulaula. O teine ​​e sili atu ona mulimuli i se meaʻai. O nisi oi latou e matua faatapulaa le taumafataga e aveesea ai le mamafa. Afai e le faʻamaonia meaʻai, o faailoga o le hypo- poo le hyperglycemia e mafai ona tupu.

O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka o loʻo faʻamaonia mai ai fualaau faasaina: Pioglar, Aktos, Siofor, Glucofage. I le le lava o le gaosiga o le inisalini, e manaʻomia le togafitiga o le sui o le homone i le olaga atoa. O fuataga ua fuafuaina taitoatasi. Tupulaga Talavou 13-15 tausaga le matua ua tui i le inisalini i le fua faatatau o le 1 le unite i le 1 kilokalama o le mamafa o le tino i le aso. E seasea lava ona atiaʻe e se tamaʻi maʻi masani - Somoji syndrome. E tatau ona faʻapupula le fualaau o le insulin i le i ai o se faʻalavelave faʻaleagaina poʻo se faʻamaʻi. E manaʻomia foʻi e tamaʻitaʻi lenei mea i ni nai aso aʻo leʻi amataina le faʻagasologa o le tamaʻitaʻi.

Fautuaga

O tamaiti e maua i le maʻisuka e tatau ona taʻitaʻia se olaga ola malosi. O faamalositino masani o le a fesoasoani e faʻamaonia ai lou mafaufau ma le toto suka. Ona o lenei mea, o le faʻaleleia o le inisalini e faʻatonutonuina ma o se faʻaopoopoga o le vaeluaga i le va o injections e mafai. O taʻaloga talafeagai o loʻo sogi, aau, uila. Cardio ma le malosi o toleniga e tatau ona tuʻufaʻatasia.

Mo le puipuia o aʻafiaga faʻapitoa i talavou o loʻo maua i le maʻisuka, e fautuaina ia suʻesuʻeina e le aunoa e se endocrinologist, fomai o le fomai, fomai, fomai o le nephrologist. E faʻatasi i le tausaga ona manaʻomia togafitiga puipui ile falemaʻi. Mo le puleaina o le suka toto, e taua tele le mulimuli i se taumafataga ma faia masani le glucometry.

Hyperglycemia: mafuaʻaga ma uiga

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

I le tele lava o tulaga, o le hyperglycemia o se faʻaaliga o le tau o le maʻisuka. O se faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi i le kulūkose e mafai ona mafua ai se tulaga paroxysmal lea e manaʻomia ai e se tagata le tausiga faʻafuaseʻi.

Mafuaaga o le Hyperglycemia

I se tagata soifua maloloina, o le hyperglycemia mo le leai o se mafuaaga manino e masani ona avea ma se faailoga o le faaletonu o le gasegase ma faailoa ai o se atinae faifai pea o le maʻisuka poo se predisposition i lenei maʻi.

O le maualuga o le maualuga o le suka i le maʻisuka e mafua ona o le leai o le inisalini, o le hormone o le pancreas. O le inisalini e faʻagesegese (faʻalavelave) le faʻaogaina o kulūkose i luga o siama, ma o le mea lea o le mea e maua ai le suka saoloto i le toto e tulaʻi mai.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le pancreas e le maua ai le inisalini i le aofaiga manaomia, ma le maʻisuka ituaiga 2, atonu e lava le inisalini, ae o loʻo i ai se faʻalavelave faʻaleagaga o le tino i le hormone - teteʻe i lona i ai. O le maʻisuka uma e mafua ai le faateleina o le numera o kulūkose i totonu o le toto ma mafua ai uiga iloga.

O isi mafuaaga mo lenei tulaga e mafai ona avea ma mafuaaga nei:

Toe i totonu o mea

Faʻataʻitaʻi e fomaʻi le tele o tikeri o le maualuga o le hyperglycemia:

  • Malamalama (mea inu - 6-8 mmol / l),
  • Medium (8-11 mmol / L),
  • Mama (luga aʻe o le 11 mmol / L),
  • Tulaga faʻamuamua (luga ifo o le 16 mmol / l),
  • O le hyperosolla coma (e sili atu i le 55 mmol / L): o se aiaiga e manaʻomia vave ile falemaʻi ma e mate.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka i le amataga o le faʻamaʻi, o le maualuga o le sukū e maualuga pe a uma ona 'ai, ae e le toe foʻi mai mo se taimi umi. E le mafua ai le faʻalavelave faʻapitoa i le ola manuia, sei vagana ai le vaivai ma le faʻaititia o le gafatia galue.

A o agai i luma le faʻamaʻi, o le a faʻateleina faailoga. O faʻafitauli e tulaʻi mai i le toetoe lava o tino uma. Faailoga iloga o le hyperglycemia o:

  • O le fia inu tele (polydipsia),
  • Faateleina urination (polyuria),
  • Pau le mamafa i se meaʻai masani,
  • Le lava le vaivai
  • Vaʻai matala
  • Nausea
  • Gutu gutu
  • Paʻu paʻu (o nisi taimi e vevela ai le paʻu),
  • Faʻaitiitia le faʻafouina o le paʻu (faʻaleagaina le faʻamalolo o le maina, suppuration o faʻamalosiga lē lelei),
  • O faʻamaʻi pipisi e le tali lelei i togafitiga faʻasolosolo (faʻamatalaga otitis, vavalalata vavalalata ma isi),
  • Le manava e le lava le manava, puupuu le manava (manava Kussmaul),
  • Tauvalea
  • Faalogo le faʻalogo
  • Loto o le fatu
  • Faʻafitauli o le mafaufau
  • Paʻu i lalo
  • Totolaina ona o le glycosuria,
  • Ketoacidosis (o le le atoatoa o le tino-base i le tino, e tau atu ai i se coma).

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka masani, o faʻamaoniga e mafai ona faateleina i le tele o tausaga. Faatasi ai ma le puleaina o le inisalini, e pulea e tagata ma aloese mai le tele o faʻaaliga o le hyperglycemia io latou soifuaga, peitaʻi, mo lenei mea, e tatau ona matua mataʻituina le taumafa ma fautuaga a fomaʻi, faapea foi ma le kullucometer taʻitasi. O lea ituaiga masini e mafai ai e tagata gasegase i soo se taimi ona fuafua le maualuga o le suka i le plasma i le fale.

Toe i totonu o mea

Fesoasoani Muamua mo se osofaiga ogaoga o le hyperglycemia

  1. I le faailoga muamua o le maualuga o le hyperglycemia i tagata o loʻo aʻafia i le insulin, e tatau ona tui le hormone i totonu o le tino. E fautuaina e muai fua le fua o le suka. Injections o le inisalini e tatau ona faia i le 2 itula uma, seia oʻo ina toe foʻi atu le faʻamaʻi o le kulukose i le masani. I nisi tulaga, e mafai ona manaʻomia le taele oona i le vai mafanafana ma sina fua o le soda.
  2. Afai e leai se faʻaleleia atili e mataituina, e tatau ona e valaʻau i se taʻavale a le falemaʻi pe faʻaolaina le maʻi i le falemaʻi ia oe lava. O se isi faʻaopoopoga i le kulukose e mafai ona oʻo atu ai i le acidosis ma le faʻanoanoa o le manava. O togafitiga faafomaʻi e faalagolago i le tulaga o le tagata maʻi: o le mea sili ona taatele o se mea e toso ai le pata.
  3. Afai e tupu mai le hyperglycemia i tagata e le o maua le maʻisuka ma e mafua ona o mafuaʻaga e le fesootaʻi ma le le atoatoa o le inisalini, o le fesoasoani o le tuu ese lea o faailoga. I le taimi muamua, o le maualuga o le maualuga o le malosi o le tino e tatau ona tuuese. O le a latou fesoasoani: vai inu e aunoa ma le kesi, o se vaifofo o le suāuʻu suamalie, fua, teuteuga o laau. Afai o le tagata gasegase e sili atu le paʻu o le paʻu, faʻapipiʻi i se solo susu.

Toe i totonu o mea

Togafitiga metotia

I le taimi o togafitiga, o le fua masani o fua o kulukose o le a manaʻomia. O se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e tatau ona faia i luga o se manava gaogao ma pe'ā uma ona 'ai i le tele o taimi i le aso. Afai e matauina ni faailoilo ogaoga i le tele o taimi ile faasologa, e manaʻomia le suʻesuʻega faafomaʻi ma le fetuunaiga o tui inisalini.

O se tasi auala e sili ona lelei e faʻaosofia ai lau suka o le meaʻai lea. O le siakiina o le kalori o meaʻai ma le amanaʻia o le aofaʻi o suauu oloʻo ulufale i totonu o le tino o le a fesoasoani i le pulea o kulūkose.

Ina ia fua le aofaʻi o meaʻai gaʻo, faʻaaogaina e le fomai se mea e pei o se "falaoa" - o le 15 g o meaʻai. O se vaega itiiti o le falaoa e 30 g pe 100 g o le oatmeal e fetaui ma se iunite falaoa. Mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e le sili atu i le 25 aso le aofaʻi o falaoa. O le tele o meaʻai i aso uma e tatau ona 'ai i le taeao ma le aoauli.

I le taimi lava e tasi, o le aofaʻi o le porotini ma le gaʻo e tatau ona fetaui ma le maualuga o manaʻoga o le tino - ma leai se mea. O le a fesoasoani tagata faʻamaonia e agavaa i le faia o le filifiliga sili ona lelei mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, o le avea o se faʻavae o le mamafa o faʻataʻitaʻiga o tagata gasegase ma o latou tau o le malosi.
O le faʻaititia o le sukū e fesoasoani foi:

  • Inu le tele o vai (vai mama e sili)
  • Gaoioiga faaletino (faʻafiafiaga gymnastic).

O le faʻamaʻaloina o le hyperglycemia e fesootaʻi ma le i ai o tagata faʻalavelave pipisi o vailaau faʻamalosi poʻo togafitiga faʻasolosolo. O mea le lelei o le suka e mafua mai i le atuatuvale ma le le mautonu o le popole, faʻamaonia e ia lava, i le taimi lava e tumau ai le tulaga o le mafaufau-lagona.

Toe i totonu o mea

Puipuiga

O se fuataga o le puipuia o le hyperglycemia i tagata gasegase e maua i le maʻisuka o le puleaina o meaʻai gaʻo ma ia fuaina pea le suka. O le puipuia o lenei tulaga i tagata e aunoa ma le maʻisuka o se paleni taumafa, taaloga, togafitiga vave o faʻamaʻi pipisi. O tagata na faʻamaʻi i le stroke (fatu fatu) e tatau ona mulimulitai i fautuaga faafomaʻi mo le faʻasaʻoina o le olaga.

Toe i totonu o mea

E faapefea ona amata le maʻisuka i tamaiti

Matua o tamaiti e lamatia mo le maʻisuka e tatau ona matua faʻaeteete e vaʻaia faailoilo lapataiga i le taimi.

O le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava ona amata vave. I le tele o tulaga, o le amataina o le maʻi e mafai ona fuafuaina ma le sao o se vaiaso poʻo ni aso. Ae ui i lea, i tamaiti, o uluai faaaliga e faalagolago tele i le matutua, o lea e tatau ai i matua ona iloa le mea e tatau ona gauai i ai. I se tulaga lautele, o le matua o le tamaititi, o le faigofie ona matauina muamua faailoga o le maʻi. O le mea e sili ona taua ma faʻamaoni mai ia i latou, o le faʻateleina o le urination ma le galala.

I pepe laiti, o le maʻisuka e seasea tupu, ae o loʻo tupu pea. A o talavou lava le tamaitiiti, e ono misia e le tinā talavou ia faailoga e pei o le "masani ona tele ni mea" poʻo ni "mea inu inu." Ae peitaʻi, e faigatā le le matauina o nisi o mea: mo se faʻataʻitaʻiga, luga o le fola, i le mea e maua ai le urini, o loʻo i ai se pisia mumu, poʻo le faʻamaʻaina o le diaperia i le maeʻa pe a uma le mago e pei o le vevela, ma o nisi taimi e mafai ona iloa ai tioata suka i luga.

E tatau foi ona suʻesuʻe le tamaititi pe a le maua (pe, aemaise lava, leiloa) mamafa - o le mafuaaga o lenei mea e le o le maʻisuka, ae, o le mea e leaga ai, o le mafuaaga e mafai ona ogaoga i soo se mataupu. O le maʻisuka e mafai ona masalomia pe a faʻapipiʻi le mamafa o le mamafa o le paʻu ma le paʻu vevela ma paʻu mucous, e toetoe lava a tumau pea le faʻavave o le faʻamaʻi i le gaʻo.

I se "tamaitiiti" tamaitiiti - 1-2 tausaga - ua sili atu ona manino le manino o faailoga. Ae peitai, o lenei e le o taimi uma e mafai ai ona iloilo le uiga o le "tele o mea inu ma e tele mea e fai." O le mea moni, afai e inu e se pepe 4-5 lita o le vai i le aso, ona foliga mai lea o le maʻisuka, ae 1.5-2 lita - pe o se mea "tele" pe "e le o se mea moni"? A uma mea uma, o le manaʻoga mo le suavai e fesuisuiai i tagata eseese, o tamaiti ma tagata matutua.

Ae ui i lea, e masani lava ona maua i le maʻisuka lea o le faateleina o le urination o le mea muamua ma o le fiainu o lona lua. Pe a maualuga le suka o le toto, e ulu atu i le urine ma ave vai i ai. O le leai o se vai tele i totonu o le urine e mafua ai le fia inu malosi i se tamaitiiti.I le matauina ma le totoʻa o le tamaititi, e mafai ona filifili pe o le a le mea muamua ma pe o le a lona lua: pe a faʻalauteleina le urination muamua, ona faaopoopo lea i le fiainu o loʻo i ai isi faʻailoga o le faʻamalūina - o le gutu malogo, vevela ma le paʻu o le paʻu, vaivai, moe ma le le fiafia.

Faʻamatalaga aemaise lava tina masalosalo: pei o se meainu, e masani ona ofoina mai e tamaiti le ituaiga o sua (e masani ona faʻafefe), ma afai e fiafia le tamaitiiti, o le a manaʻomia pea e le pepe se pu, o lea e mafai ai ona e maua le malosi o le susu. I lenei tulaga, sui le sua suamalie ma vai manino mo le itiiti ifo i nai aso - ma afai o loʻo ola maloloina le tamaititi, o le a vave faʻaitiitia lona manaʻomia mo le suavai.

O se faʻamaoniga o le maʻisuka, e pei o le moe, faapea foi ma le fiainu i le po, "e le galue" e faatatau i tamaiti laiti, ae o se faailoga taua o le maʻisuka ono i tamaiti o aoga aoga ma aemaise tausaga aʻoga. O isi uiga e foliga manino mai. O le toatele o tamaiti e i ai le mamafa o le paʻu, ma e le o le talaaga o le faateleina o le fiaʻai, o nisi taimi o le mamafa o le mamafa e 10 kilokalama i le lua vaiaso. E tele le meaʻai a le tamaititi, ae o le palatini e ulufale i totonu o le tino e le faʻaaogaina e le o se "fale faufale", aemaise lava i le taimi o le tuputupu aʻe, ae o se punavai o le malosi - nai lo gaʻo. Ae o nisi taimi o le manao, i le isi itu, ua faaitiitia.

I le avea ai ma tulafono, o le vaivai ma vaivaiga e faateleina: i le taimi muamua, o le tamaitiiti e taofi le taʻavale, taaalo i taaloga i fafo, ua matua le lava i le aʻoga, ua pa'ū lana galuega.

I tamaiti aoga matutua, o faailoga muamua e faailoa ai le maʻisuka masani o ituaiga uma o liona o le paʻu ma mucous membranes: furunculosis, karite, stomatitis, eczema, ma le pruritus (o nei faailo e faailoa mai ai le maʻisuka ituaiga 2 i tagata matutua). E ono iai se faʻafitauli le lelei o le vaai ona o suiga i le tuufaatasiga o le aufaasālalau o le mata, faapea foi ma le pagatia - o se lagona o le "tafega", ma isi.

O nisi taimi ao lei iloa le maʻisuka, o le toatele o fanau latou te atiina ae le faateleina o le naunau mo le suamalie.

O le faʻaalia o faʻamaoniga o loʻo i luga i lau tama (poo oe lava) o se mea e tatau ona suʻeina mo le i ai o le maʻisuka, aemaise lava talu ai e faigofie lava ona faia lenei mea: e tatau ona e foai le toto "mo le suka". O le le amanaiaina o nei faailoga e matautia! O le maʻi suka o le a le "pasi" na o ia lava, i le aluga o taimi e na o le mea e leaga ai ma taʻitaʻi atu ai i le atinaʻeina o faʻafitauli eseese.

E le gata i lea, o se tasi o faʻalavelave sili ona lamatia o le maʻisuka e faalagolago i le insulin, e lamatia ai le ola, e mafai ona atiaʻe i le amataga o le maʻi. O lenei faʻalavelave faʻalavelave o le ketoacidosis o le maʻisuka ma le maʻi suka.

Le fuaina o le HOMA index (HOMA) - o le masani ma togafitiga

Inisalini o se hormone e fesoasoani i le kulukose e ulu i totonu o le tino ma gaosia le malosi. Afai e faʻalavelave lenei faagasologa, o le a tupu aʻe le faʻamalosia o le inisalini - o se tasi o mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2.

Ina ia iloa le togafitiga, o loʻo i ai le igoa HOMA. O le a le mea ma pe faapefea ona faʻatatauina?

Faʻafitauli faʻapitoa

E talitonuina le faʻaitiitia o le malosi o le inisalini ona o le mamafa o le mamafa. Ae e tupu mai le faʻaosoina o le insulin i le mamafa masani. O le tele lava o taimi, o togafitiga e tupu i tamaloa pe a mavae le 30 tausaga, ma tamaitai pe a uma le 50 tausaga.

O le taimi muamua na talitonuina o lenei tulaga e aafia ai na o tagata matutua, ae i tausaga talu ai nei, o le siakiina o le faʻamalosia o le inisalini i tama talavou ua faateleina le 6 taimi.

I le atinaʻeina o le faʻamalosia o le inisalini, e tele tulaga e iloga ai:

  1. I le tali atu i le gaʻo gaʻo, o le pancreas e faʻamaonia le inisalini. E faatumauina le maualuga o le suka i le maualuga lava lea. O le hormone e fesoasoani i siama maso ma gaʻo gaʻo e gaosi ai le kulukose ma faʻaaogaina i le malosi.
  2. O le faʻaleagaina o meaai pisapisao, le lava o le gaioiga faaletino, faʻapea foʻi ma le ulaula e faʻaitiitia ai le gaioiga o le faʻaleleia o tali, ma ua taofia le fegalegaleaiga o le tino ma le inisalini.
  3. O le maualuga o le kulukose o le toto e tulaʻi mai, i le tali atu i lenei mea, o le pancreas e amata ona maua ai nisi inisalini, ae o loʻo tumau pea le le faaaogaina.
  4. O le tui vavalalata e taʻitaʻia ai se lagona faifai pea o le fiaai, faʻafitauli faʻaleagaga ma faʻalautele le toto.
  5. O le Hyperglycemia, i le itu, e tau atu ai i taunuuga e le mafaafitia. O tagata maʻi latou te atiaʻe le maʻi o le maʻisuka, o le le atoatoa, le neuropathy.

Mafuaaga ma faailoga

O mafuaʻaga o le faʻamalosia o le inisalini e aofia ai:

Tulaga faʻavae:

  • tamaʻaiga - afai o le aiga ei ai o latou aiga e maua i le maʻisuka, ona oʻo lea i luga o isi tagata o le aiga,
  • amio le taua
  • masani ona faʻaaogaina ava malosi,
  • popole popole
  • tausaga matua.

O le taufaasese o lenei togafitiga o loʻo taʻoto i le mea moni e leai ni faʻamatalaga faʻapitoa. O se tagata mo se taimi umi atonu e le o nofouta i lona malosi o le inisalini.

E masani lava o lenei tulaga e maua i le taimi o se suʻesuʻega faafomaʻi pe a iai ni faʻamaoniga manino o le maʻisuka:

  • fiainu
  • faʻaauau faifaipea
  • fiaai pea
  • vaivaiga
  • faʻaleagaina
  • suiga i mea e fiafia i ai - e masani ona manaʻo tagata i sisi,
  • o foliga vaaia o le tiga i vae, se lagona o le le mautonu, le mautonu,
  • O faʻafitauli o le faʻaaliga e mafai ona aliali mai: goosebumps, sulu uliuli i luma o mata pe faʻaitiitia le faʻaaliga.

NOMA Index Faʻauigaina

O le HOMA Index (NOMA) o le auala sili lea ona masani mo le fuafuaina o le inisalini. E aofia ai le fua o le aofaʻi o le kulukose ma le inisalini i totonu o le toto. Ua fuafuaina e faʻaaoga le fua faʻatatau i luga o se manava gaogao.

Sauniuniga mo le auʻiliʻiliga:

  • auiliiliga e tatau ona matua vavalalata i luga o se manava gaogao,
  • o le taumafataga mulimuli e tatau ona 12 itula aʻo leʻi suʻeina,
  • 'aiga i le po ao leʻi tatau ona mama
  • taimi faʻatinoina mai le 8:00 i le 11:00 i le taeao.

E masani lava, o taunuuga o le auiliiliga mo tagata mai le 20 i le 60 tausaga le matutua e tatau mai le 0 i le 2.7. Numera i lenei vaega o lona uiga o le lagona o le tino i le hormone e masani lava. Afai e faʻateleina le faailo, ona maua ai lea o le maʻi i le faʻamalosia o le inisalini.

E fuafua i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ei ai: prediabetes ma le maʻisuka. E le o se faʻamaʻi le preditebetes, ae o se mafuaaga taua e mafaufau ai e uiga i au meaʻai ma lou olaga.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O lenei tulaga e mafai ona toe suia, o lona uiga, faatasi ai ma se suiga i le olaga, e mafai ona aloese mai le maʻisuka. A aunoa ma ni togafitiga lelei, o le a liliu atu i ai le maʻisuka i le maʻisuka ituaiga 2.

Inisalini ole initaneti togafitiga

O le a le mea e fai pe ae iloa le faʻamalosia o le inisalini, o le a taʻu atu e le fomaʻi ia oe. Togafitiga e tatau ona atoatoa.

  • maualalo taumafa
  • ave fualaau
  • gaoioiga faaletino.

Meaʻai ma le faʻavaivaia o le kulukose o le kulūsese e tatau ona maualalo i lalo. Ua fautuaina tagata gasegase e 'ai le 12 falaoa i le aso. E tatau ona e matua faʻaeteete i le filifiliga o meaʻai mo au lava mea taumafa - o ipu e maua ai le maualuga o le faʻasologa o meaʻai, faʻapea foʻi ma meaʻai gaʻo ma falai e tatau ona mou atu atoa mai le meaʻai.

O le a le mea e faʻatagaina e ai?

  • fualaau faisua ma fua
  • oloa gaosi susu,
  • nati
  • iʻa
  • totoʻa manu
  • vela.

I le olaga o le maʻi, e tatau ona i ai se nofoaga mo aʻoga faaletino. E mafai ona avea o se malaga i le faletaalo, vaitaele, taʻavale aʻo lei moe. O le mamafa o tagata e mafai ona savali. E mafai foi ona aoga le yoga. O ana asanas o le a fesoasoani i le faʻafilemuina o neura, faʻamaonia le moe, ma faʻaleleia le faimamaga. E le gata i lea, e tatau i le tagata gasegase ona avea o se tulafono e le faʻaaogaina le elevise, ma pe a faʻaaogaina felauaiga lautele, alu i le 1 i le 2 tu muamua ma savali i le fale.

Vitio e uiga i le maʻisuka, o ona faʻafitauli ma togafitiga:

Fomaʻi togafitiga

Ina ia togafitia se tulaga maʻi, e mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia fualaau nei:

  1. Metformin - o le fualaau faasaina e puipuia ai le tuʻuina atu o le kulukose mai le ate i totonu o le toto ma faʻaleleia ai le gaioiga o taʻavale maaleale. O le mea lea, e faʻaitiitia ai le maualuga o le inisalini i totonu o le toto ma fesoasoani e faʻaititia le mamafa i luga o le paʻu.
  2. Acarbose o se vailaʻau o le hypoglycemic. E faʻaleleia le taimi e faʻaalu ai le kulūkose i le gastrointestinal tract, lea, i le itu, e oʻo atu ai i se faʻaitiitia o le manaʻomia mo le inisalini pe a uma ona 'ai.
  3. Pioglitazone - e le mafai ona ave mo se taimi umi ona o aʻafiaga o le ate. O lenei fualaau faasaina e faateleina ai le lagona o le inisalini, ae mafai ona afaina ai le fatu ma le taia. O le mea lea, o lona faaaogaina e matua faatapulaaina lava.
  4. Troglitazone - faʻaogaina togafitiga o le inisalini. O suʻesuʻega na faʻaalia ai le maʻisuka ituaiga 2 na puipuia i le kuata o tagata na suʻesuʻeina.

Vailaau faʻapitoa

I le amataga o le atinaʻeina o le inisalini, e mafai ona e faʻaaoga vailaʻau e faʻavae i luga o isi suʻega:

  1. Blueberries E tasi le sipuniti o le launiu lanu e lafoaʻi 200 ml o vai inu. A maeʻa le 30 minute, tuʻu ma vaelua le tioata i 3 inumaga i le aso. O nei teuteuga o le a fesoasoani e faʻaitiitia le toto toto, ae na o amataga lava o le maʻi.
  2. Crvia stevia. Ave 1 le sipunipuni o le lapisi a Crimean lapisi ma liligi le 200 ml o vai inu. Faʻaosooso 15 minute, ona aʻafia ai lea. Inu i le aso nai lo le ti. Laʻau e mafai ona faʻaititia le kulūkose ma le cholesterol, faʻaleleia le ate ma le pancreas.
  3. O le susu. Liligi le 1 lita o le vai i totonu o le apa ma faʻaopopo le 20 kalama o pi i le pusa. Fufulu le afi ma faʻavela. Ona togafitia lea o le paluga. O le togafitiga e 1 i le 2 masina. Ave i aso uma i le taeao, i le aoauli ma le afiafi. O se teuteuga e faʻaaoga e faatumauina ai le toto toto masani.
  4. Faʻafefete. Ave le 800 g o le upega ma sasaa i le 2.5 lita o le ava malosi. Faʻaosooso 7 aso, ona aʻafia ai lea. Ave tolu siva i le afa itula aʻo leʻi 'ai, 1 le sipunipuni.

I le lalolagi faʻaonaponei, o tagata uma e faʻafesoʻotaʻia le atinaʻeina o le inisalini. Afai e maua lenei maʻi i totonu ia te oe lava, e tatau i se tagata ona sui lona olaga i se taimi vave e mafai ai. E le mafai ona toe faʻafoʻi le lagona o sela i le inisalini naʻo fualaau.

O le tagata gasegase e tatau ona faia se galuega tele ia te ia lava: ia faʻamalosia ia lava ia 'ai lelei, ia taʻalo i taaloga, ia lafoaʻi masani leaga. O le mea e leaga ai, e le mananao tagata e suia o latou lava olaga ma e le o gauai atu i fautuaga a fomaʻi, o lea e faʻaosofia ai le atinaʻe o le maʻisuka ma isi faʻalavelave faigata o lenei faʻamaʻi.

Tamaiti ma le maʻisuka

WHO o loʻo faʻamalamalamaina le maʻisuka o se faʻamaʻi o le endocrin system lea e maualuga ai le maualuga o kulukose. O le Hyperglycemia e mafai ona faia e avea ma se taunuuga o mea e tupuga mai ai ma le maofa.

O le Hyperglycemia e mafua ona o le le lava o le inisalini poʻo se numera tele o mea e feteʻenaʻi ma lana gaioiga.

O faʻataʻitaʻiga e tuʻuina mai ma faʻafitauli eseese o le tino:

I le aluga o taimi, o lenei mea e oʻo atu ai i manua o ituaiga eseese ma okeni, aemaise lava, e tigaina:

O le maʻisuka ituaiga 1 ole maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, lea e fai ao lei oʻo i le 30 tausaga, o se maʻi lea e aliali mai ona o se mea na tupu mai i mea na tutupu i fafo atu o aʻafiaga fafo.

O le mafuaʻaga o le maʻisuka ituaiga 1 o le faʻaitiitia o le inisalini o le gaosiga poʻo le taofia atoa ona o le maliu o suauu peta i lalo ole aʻafiaga o se vaega taua, mo se faataitaiga, le i ai o mea oona i taumafa poʻo le atuatuvale.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, o lona uiga, e pei o se tulafono, o tagata matutua, e tele taimi e sili atu nai lo le ituaiga 1 faamai. I lenei tulaga, o peta peta e muamua maua ai le inisalini i se lapoa tele pe masani. Ae o le inisalini e faʻaitiitia ona o le sili atu o mea faʻapipiʻi ma faʻaleleia e faʻaalia i le faʻaitiitia o le lagona ile inisalini.

E le gata i lea, o le faʻaitiitia o le faʻamalosia o le inisalini e mafai ona tupu. Mafuaaga o le maʻisuka ituaiga 2:

  • genis predisposition
  • afaina
  • mala o le endocrine,
  • togafitiga o le pituitary gland, cornex adrenal ma thyroid gland.

I mataupu muamua, o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai foi ona foliga mai o se faʻalavelave i faʻamaʻi vailaʻau, mo se faʻataʻitaʻiga, siama o le herpes, faʻamaʻi pipisi poo le fomaʻi. O nisi foi taimi e avea ma se faʻalavelave:

  1. toto maualuga ma cholelithiasis,
  2. pancreatitis
  3. fomaʻi pancreatic.

Aisea e tupu ai le maʻi suka?

E lua ituaiga o le maʻisuka: o le insulin-e faalagolago ma e le o le inisalini. O le ituaiga muamua o le maʻisuka e faʻamaonia i le mea moni e faʻapea e le lava le insulin e maua ai siama o le pancreatic. I le avea ai o se tulafono, o tamaiti o loʻo iai lenei ituaiga o maʻi.

Faʻafitauli i le fausaga o le pancreas e oʻo atu ai i lona le lava lelei ma e faʻatoʻilaloina. O lenei tulaga atonu e le aʻafia ai le gaosiga o le inisalini i soo se auala, ma o le a le pine pe leai foi.

E le o tagata uma ei ai le genetic predisposition i le maʻisuka e maʻi. O le faʻamaʻi, e pei o se tulafono, e faʻavevesi ona o faʻamaʻi:

O ia ituaiga o siama e galue e avea o se faaoso. O nisi o gaioiga faʻapitoa o loʻo aʻafia ai lea e oʻo atu ai i le faʻaogaina faʻafuaseʻi o sela o le pancreatic e maua ai le inisalini.

A amataina le maʻi, o le a faʻaitiitia le tele o sela mai le inisalini. O le siakiina o le hormone i lenei laasaga e le ogaoga le faʻalavelave, talu ai o loʻo ola pea pusa ola i le faʻaopoopoga o le avega.

O siama e faʻaauau pea ona oti, ma pe a mavae sina taimi, e le lava le inisalini e gaosia ai le suka, lea e oʻo mai i le tele o mea.

O se laasaga faifaipea o le maʻisuka, lea o loʻo taʻua i le fomaʻi o le faʻavaivaia o le kulukose. I luga o se manava gaogao, i le taeao, o le tagata gasegase e maua le maualuga o le suka, ae a maeʻa ona 'ai meaʻai ma le gaʻo, o le maualuga e maualuga mo se taimi umi.

O le auʻiliʻiliga o loʻo taʻua o le "piko suka". A maeʻa le oʻo atu i le 90% o sela, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le maʻisuka malosi ma ona uiga uma.

O le maʻisuka ituaiga 1 ole inisalini e le mafai ona faʻamalolo atoa. E manaomia e le tagata le suka, e sau tele i meaai. E tafe i le toto, aua a aunoa ma le inisalini e le mafai ona ulu i totonu o sela. E mafai ona fesoasoani se tagata i le na o le taitaia o le inisalini.

O le maʻisuka 2 e le o le inisalini e faʻaalia i le mea moni o le inisalini i le pancreas e gaosia i le lava o le voluma, ae ua suia ma e le masani ai. Afai e leai se inisalini i le ituaiga 1 faʻamaʻi, ona oʻo lea i le maʻisuka ituaiga 2, ae le mafai ona faʻaaogaina. O le faʻailoga lona lua o le faʻamaʻi i tamaiti e seasea lava.

Faʻamatalaga faʻapitoa o le maʻisuka ituaiga 2:

  1. mamafa tele
  2. leai se gaioiga faʻaletino - leai se faʻamalositino,
  3. le faʻaaogaina o vailaau faʻamaʻi,
  4. maʻitaga
  5. tiga o le endocrine.

Faailoga o le maʻisuka talavou

O le ogaoga o faʻamaʻi i tamaiti e leai se inisalini e maualuga tele.

Faailoga o le maʻi i totonu o nai vaiaso.

E tatau ona e gauai totoʻa i ni faailoga faʻapitoa ina ia e vaʻai i se fomaʻi ma amata togafitiga.

  • vaivai ma vaivaiga
  • fia inu tele
  • malosi malosi
  • faʻaauau pea
  • faʻamaʻi pipisi
  • acene manava
  • faaitiitia le soifua maloloina pe a uma ona 'ai,
  • paʻu faʻafuaseʻi mamafa.

I le tulaga o tamaiti mamaʻi, e leʻo uma nei faʻaʻailoga e lagona. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e leai se inisalini, o lona uiga o le manogi o le acetone poʻo le leiloa o le mamafa e le mafai foi. Ae ui i lea, o le faʻataʻitaʻiga e faʻamaonia e masani ona maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma e faʻamaonia.

Matua vave matauina faailoga o le maʻisuka i tamaiti 15 tausaga, talu ai o se tamaititi i lenei vaitausaga e mafai ona faamatala auiliiliga e uiga i le leaga o le soifua maloloina.

E amata ona inu susu tamaiti, aʻo maualuga maualuga le kulukose o le kulūsese toto e amata ona susu mai ai mai i sela ma ituaiga o vai. E masani ona fesili le tamaitiiti e inu vai po o sua i le leva o le aoauli.

O le tele o le suka ua i ai sona aafiaga matautia i fatugaʻo, e faʻaitiitia ai le suia o le urine. O le mea lea, o le tele ma le masani ona faʻaalia, aemaise i le po. O le mea lea o loʻo taumafai le tino e faʻateʻa ese elemene oona.

Faateleina le manava ona o le matelaina o sela, talu ai e leai se aoga o le kulukose. E amata ona 'ai tele le tama, ae o meaʻai e le ulu i totonu o siama. O le gau o mea mamafa e fesoʻotaʻi ma le faʻaaogaina o le kulukose, faʻapea foʻi ma le vaevaeina o gaʻo i le gaosiga o le malosi. O se faailoga iloga o le maʻisuka o le tamaitiiti e amanaʻia o se malosi malosi i le tuufaatasiga ma se paʻu mamafa mamafa.

O lenei faailoga e fesoʻotaʻi ma le faateleina o le kulukose pe a uma se taumafataga o loʻo i ai ni vailaʻau. O le maualuga o le toto i totonu lava ia o le mafuaʻaga lea o le faʻaitiitia o le soifua maloloina masani. A maeʻa se taimi, o gaioiga faʻapitoa o le tino e maua ai le suka i le masani, ma toe malosi le tamaitiiti seia oʻo i le isi taumafataga.

O le gau o le mamafa o le tamaititi e matauina e le gata i le le lava o le inisalini. I lenei tulaga, e le mafai e le kulukose ona ulu i totonu o sela ma tuʻuina atu ia i latou le malosi. O le iʻuga, i le avea ai ma se faʻasologa o le malosi o le malosi, o le a amata ona faʻaaogaina le gaʻo o loʻo i ai nei ma pa'ū le mamafa. O lenei faʻaaliga atonu e le o iai i le maʻisuka ituaiga 2 ma nisi ituaiga o MODY.

O le vaivai ma le vaivai o se talavou ua faamatalaina i le solia o le kulukose ma le aʻafiaga o tino o le ketone. O le manogi o le acetone mai le vaʻa tautala o se faailoga mautinoa o le ketoacidosis. E aveesea le toxins e le tino i fatugaʻo, e pei foi o le afu, mafua ai le vevela tele.

O le manogi o le acetone i le maʻisuka e tupu ona o gaʻo e paʻu i lalo e avea o se mea malosi mo le tino, ma fai ai tino o le ketone ma le acetone. O le tino o loʻo taumafai i soo se auala e faʻateʻa ese ai lenei mea leaga, faʻafeiloaʻi ile māmā. O lea ituaiga o faʻamaʻi atonu e le o iai i le maʻisuka ituaiga 2, faʻapea foi ma nisi ituaiga MODY.

O nisi tamaiti e le mafai ona toe maua mai mai faʻamaʻi pipisi mo se taimi umi. O le faʻamaʻi pipisi mai le tasi i le isi, e le faʻamalolo atoatoa le tamaititi. E mafai ona avea o se siama siama siama, mo se faataitaiga, furunculosis poʻo maʻi faʻamaʻi - candidiasis.

Afai e te le o gauai atu i le leaga, i le aluga o taimi, e mafai e tamaiti ona le faʻaaogaina, faʻaaogaina ma pasi. O le manao malosi e mafai ona suia i le nausea, faʻalavelave i meaʻai, tiga o le manava ma le vomiting.

O nei faailoga e faʻaalia ai se faʻalavelave ogaoga o le ketoacidosis, ma se maualuga maualuga o le precomatosis. I lenei tulaga, e tatau loa ona e valaʻau le 'au o le falemaʻi ma ave le tamaititi i se falemaʻi.

Afai e le faia lenei mea, o le a le iloa e ia, o le a amata se coma, e le mafai ona e alu ese.

Mafuli o le maʻisuka

O le auala sili ona faigofie mo le fuafuaina o se gasegase poʻo le faʻavaivaia o le kulupu o le kulukose o le iloa lea o le suka suka. O le masani masani o le sugar sugar i se tagata soifua maloloina e fuaina i ni faailoilo: 3.5-5.5 mmol / l.

Afai e suʻesuʻe ile suʻesuʻeina o le glucosuria o le taeao - kulukose i le urine, aceturia, tino o le acetone i le urine, ketonuria - tino o le ketones i le urine, pe maualuga le suka i le urine, e taua le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i le taimi ma faia se suʻega faʻapitoa, e pei o le suʻega o le kulukose.

O le suega o le tui kulukosesese o se suʻesuʻega o le suka suka. Aʻo leʻi faia le auʻiliʻiliga, e manaʻomia e le tamaititi ona 'ai meaai mo aso e tolu e aunoa ma le faʻasaʻoina o meaʻai. O le suʻega e faia i luga o se manava gaogao i le taeao.

E manaʻomia e le tamaititi ona inu sina sipuni glucose, o ia voluma e fuafuaina e le fomaʻi. O le suālaʻau e faia i luga o se manava leʻo 60 ma le 120 minute pe a mavae le faʻaaogaina o le kulukose.

E masani lava, a maeʻa le itula, e le sili atu i le 8.8 mmol / L le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ma a maeʻa le lua itula e le tatau ona sili atu nai lo le 7.8 mmol / L pe toe foʻi i le masani i luga o se manava gaogao.

Afai o le maualuga o le suka i le plasma o le toto vevela po o le toto atoa i luga o se manava gaogao e sili atu nai lo le 15 mmol / l (po o le tele o taimi i luga o se manava gaogao i luga aʻe o le 7.8 mmol / l), ona le manaʻomia ai lea o se suega o le faapaleni kulukose e fai ai se siama.

O tamaiti ei ai le tele o meaʻai e ono iai se talaʻaga o le maʻisuka ituaiga 2 ma nisi o faailo o le faʻamalosia o le inisalini. I nei tulaga, e manaʻomia ona suʻeina oe mo le suka toto mai le 10 tausaga, i le 2 tausaga.

E manaʻomia se faʻatalatalanoaga:

  • fomaʻi
  • neurologist
  • endocrinologist
  • fomaʻi
  • nephrologist.

E mafai ona faia ni metotia faʻapitoa faʻamatalaga:

  1. o le naunautaiga o le hemoglobin glycated i le toto,
  2. siakiina o le volume o le C-peptide, proinsulin, glucagon,
  3. Faatulagaina o totoga i totonu,
  4. fundus analysis
  5. naunautaiga o le maualuga ole microalbuminuria.

Afai e toe faia e le aiga ia mataupu o le maʻisuka, ae maise lava i matua, ona talafeagai ai lea ona faia se suʻesuʻega faʻavae mo le vave iloa o se maʻi poʻo se faʻauigaina o le maʻisuka.

E tele ituaiga togafitiga o le maʻisuka. O sini taua mo togafitiga o:

  • faaitiitia le mamafa o faailoga,
  • pulea o le tino
  • puipuiga o faʻafitauli
  • ausia se lelei sili atu o le ola mo maʻi.

O vaega autū o togafitiga o:

  1. pule tutoatasi i luga o le aofaiga o suka i totonu o le toto,
  2. gaioiga faaletino,
  3. meaʻai mo togafitiga mo le maʻisuka.

E i ai aʻoga faapitoa mo le malamalama o le maʻisuka i le salafa o le lalolagi. E mafai e matua ma tamaiti ona aʻoaʻoina le auala e fuaina ai le suka i le faʻaaogaina o se glucometer, faʻalogo i lauga e uiga io latou faʻamaʻi ma saili mafuaaga.

E mafai ona e aoao atili e uiga i foliga o le maʻisuka i le matamata i le vitio i lenei tusiga.

Masaʻi le maʻisuka

E taʻua lenei ituaiga maʻisuka ituaiga 1, e faʻavae i luga o le faʻafoʻi o le faʻamaʻiina i siama o le pancreatic. O le maʻi e tupu pe a uma ona faʻaumatia le 95% o le inisalini o le gaosia o le islet tissue.

Ina ia amata lenei faagasologa, e te manaʻomia se mea e faʻaosofia ai:

  • vailaʻau faʻamaʻi (rubella, herpes, flu, intestinal, measles, cytomegalovirus ma isi),
  • popole
  • manua, taotoga,
  • faʻalauteleina le faʻaaogaina o vailaau e aʻafia ai le inisalini pe aafia ai le pancreas,
  • mea oona, e aofia ai le ulaula tapaa, ava malosi ma fualaau faasaina, palapala,
  • afaina o le autoimmune (o le fausiaina o fomaʻi e faasaga i a latou masima) - faʻamaʻi faʻamaʻi, thyroiditis, lupus erythematosus, dermatomyositis,
  • Vailaʻau Vitamin D
  • meaʻai faʻamaonia pe a uma ona fanau mai, vave fafagaina faʻatasi ma cereals.

I tulaga uma o le maʻisuka, o le ituaiga muamua o faʻamaʻi e maua i le 90% o talavou.

Ma o iinei e sili atu i le maʻisuka i tamaiti.

Faʻafesoʻotai le maʻisuka i tama talavou

O lenei kulupu e aofia ai le maʻisuka ituaiga 2 i tama talavou. Ua faateleina le amataina e faasaga i le talaaga o le oona ma se olaga e le masani ai. O le matafaioi o meaʻai o le mea autu. O le taumafaina, o mea suamalie e mafua ai le faamatuu atu o le inisalini, e maua mai ai le tetee o le tino - le malosi o le inisalini. O lenei tulaga e faʻaleleia le faʻaopoopoina o le gaʻo, faia ai se liʻo mataʻutia. I le lamatiaga o talavou o loʻo i ai:

  • mamafa i le fanau mai
  • naunau i diathesis i le tamaitiiti,
  • malulu masani
  • pancreatic inflammation (pancreatitis).

O ituaiga o le maʻisuka e le masani ai. Latou te faʻatasi ma faʻamaʻi o gaʻo o le endocrine:

  • Itsenko-Cushing - o le sili atu o cortisol na gaosia e sulu oona,
  • toso oona - o se faʻaopoopoga i le tele o le thyroid gland ma le faʻateleina o le fausia o thyroxine,
  • pituitary somatotropinoma - vave le tuputupu ae o le tino ona o le faateleina o le numera o mea tutupu (tuputupu aʻe o le homone, insulin-like),
  • pheochromocytoma - o le tumutumu oona e maua ai hormones (adrenaline, norepinephrine).

I le 14-16 tausaga le matutua, o le maʻisuka MODY ma isi ituaiga o le gasegase o gasegase gaʻo (Tungsten, Alstrom syndromes) e mafai ona amata.

Uluaʻi ituaiga

A oʻo i le taimi e faʻafefe ai le pancreas i le faʻavaeina o le inisalini, o le maʻisuka e le faʻaalia. I lenei taimi, e na o suʻesuʻega faʻamausali e mafai ona iloa. Ona oʻo mai lea o le vaitau o faʻamatalaga iloga (faaaliga):

  • malosi ma le le mafaimalieina (gasegase e sili atu nai lo le 3-5 lita i le aso, o nisi taimi e oo i le 8-10), gutu malogo,
  • faʻafiafiaga urination, moe,
  • faʻalauteleina o le 'ai ma le mamafa o le mamafa o taumafa lelei (e mafai e se talavou ona vaʻavaʻavaʻi 7-9 kilokalama i le 2-3 masina),
  • vaivaiga lautele, vaivai,
  • afaina, le mautonu, moe ma le le mautonu ao faagasolo le aso,
  • sasaina o le paʻu, perineum, vevela,
  • manuʻa ma le tipi e le faʻamalolo mo se taimi umi.

I le talavou, o le maʻi e masani lava ona amata i se coma. O tagata maʻi e atiaʻe le taotoga, o le osofaʻiga o le vomiting, ma le tiga o le manava. E foliga tutusa ma le oona poo le afaina o le faʻaopoopoga. Afai e le o iloa le maʻisuka i le taimi, ona leai ai lea o le malamalama, o le mea e ono afaina ai. O se faailoga taua o lenei faʻalavelave, o le manogi o le acetone ('aʻau pala) mai le gutu.

Lona lua

O lona uiga o se faʻagesegese tele o faʻamaoniga. I le taimi muamua, latou te le manino e pei o le ituaiga muamua o faʻamaʻi. E tatau i matua ona gauai atu i:

  • faateleina le tosina atu i laʻau suamalie (o potu faiʻai e le maua le malosi e tatau ai, gaosiga e sili atu le vave),
  • 'aiʻaiga masani i le va o taumafataga,
  • matelaina o le fiaai ma le maʻi tiga, vevela, lima o gatete, leʻa ese ina ua uma ona 'ai,
  • vaivaiga ma le moe moe 1.5 itula talu ona 'ai,
  • paʻu o le paʻu - vevela vevela, vevela, uʻu, vevela vevela,
  • vailaau i luga o le maʻila, puʻeina i tulimanu o le gutu, tosoina o vae, alofilima,
  • taʻavale masani
  • faʻamaʻi masani, faʻamaʻi faʻamaʻi ma se faʻaauau faifaipea, o se faʻaletonu vaivai i vailaʻau,
  • tumu atoatoa, susulu i alafau.

O faʻamatalaga masani o le faʻamaʻi (faʻalauteleina o le fia inu, fia ai, urination) e masani lava ona aliali mai i ni nai masina talu ona uma faailoga muamua. O le taimi muamua na faia ai le siakiina, o le maualuga foi lea o le avanoa e taofia ai le alualu i luma o le maʻisuka.

Faailoga o le maʻisuka i se tama talavou

O se faailoga o le maʻisuka i totonu o se tama talavou o le tuai o foliga o faailoga lua o le matua. I le tusa ma le 40% o mataupu, e peifaailoga:

  • lauulu i lalo ifo o lima ma i totonu o le laufanua e ola ai 2-3 tausaga mulimuli ane (i le 14-16 tausaga),
  • o le tino e tumau pea le fanau (tamaitiiti), e le mafai ona atiaʻe le tauʻau o le tauau, e le o fausia se muso taʻutaʻua,
  • i le 14-15 tausaga le matua, e leai ni mea eleelea (gaosia eletise i le po),
  • o le faʻavaeina o le ponaivi o mea ua faʻalavelaveina, o le tuputupu ae o le tino ua faʻagesegese.

O nei faiga uma e fesoʻotai saʻo lava i le ogaoga o le maʻisuka. I le le lava o togafitiga, o alii talavou e maualalo le malosi, vaivai le tino ma le leai o se fanau.Ona o le maualuga o le maualuga o le suka i le urine, o le mumusu faifai pea e masani lava ona aliali i le vaega o le penis balan balancesthitis.

E sau faatasi ma le fulafula, lanu mumu o le paʻu ma le faʻaleagaina urination.

Faailoga o le maʻisuka i teine ​​talavou

Faailoga o le maʻisuka i tama teine ​​talavou i le 48% o mataupu o le faʻaleagaina o le faasolosolo malie, faʻaalia i soliga:

  • tolopoina o le uluaʻi faʻataʻitaʻiga (30% o loʻo toesea i le 14 tausaga),
  • o se taamilosaga o le taimi eseese, o le pao o le tafe toto e le o faatuina mo se taimi umi,
  • faʻaitiitia le tuusaunoa
  • taimi tiga
  • o le mammary glands e le faateleina i le tele,
  • lauulu vaivai vaivai i totonu o le nofoaga lautele,
  • o le gasegase e aliali mai ma faʻaauau pea faʻavave,
  • o le mucous membrane o le vagin ma le labia (vulvovaginitis) e mumū.

Afai o le togafitiga o le maʻisuka e le amataina i se taimi talafeagai, ona oʻo lea i le tulaga matua o le faalēmataʻu, e tupu ai le faʻanoanoa. O le ituaiga o maʻisuka lona lua e masani lava ona tupu i le ovary polycystic, lea e solia ai le tala o le hormonal. O teineiti o loʻo faʻateleina le lauulu i luga o latou foliga ma vae, paʻu paʻu, o loʻo i ai siama, ma oona.

Hypoglycemia

O le mataʻu o le kulukose e mafua mai i le atuatuvale, le mamafa o le tino, le 'ai o meaʻai, o tui tetele o le inisalini. I talavou, e muamua ona tupu:

  • vaivaiga, vevesi, lagona popole,
  • ulu matua
  • osofaʻiga o le fiaaai,
  • lima lulu
  • sosolo.

Afai e le sau le kulukose i meaai, ona tupu ai lea o le fiafia, suia e ala i le le puipuia ma le leiloa o le mafaufau, faʻavevesi. Le tele o togafitiga faʻafuaseʻi e lamatia ai le ola. O faʻafefe masani i le suka e afaina ai le faiai.

Ketoacidosis

O lona mafuaʻaga o le le lava o le inisalini. O susu e amata ona faʻaaogaina mo le malosi, o le mea lea e faʻapipiʻi ai tino tino (acetone). O le faʻaitiitia o le manaʻoga, faʻaleagaina, vomiting e fausiaina, o le manava e vave faʻafuaseʻi, pisapisao. E mafai ona e sosogi mai le acetone mai lou gutu. I ni nai aso, o lenei tulaga e alu i totonu o se paʻu e aunoa ma togafitiga:

  • leai se malamalama
  • tafe toto
  • o le fatuga e masani ona vaivai ma vaivai,
  • manava e le masani ai.

E manaʻomia togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi i se nofoaga faʻapitoa.

Faʻafitauli faʻapitoa

Latou te tupu ao alualu i luma le faʻamaʻi. Ona o le maualuga o le kulūkose, ua faʻaumatia puipui o toto toto. Gaoioiga atuatuvale:

  • fatuga (o le nephropathy ma le gasegase o le tino),
  • namu fiva (neuropathy, leai se lagona, maʻi o le maʻisuka ma se lamatiaga o le tipi),
  • retina (retinopathy ma le faaitiitia o le vaʻai),
  • loto (vaivaiga o le fatu muscle, angina pectoris, fatu fatu i le matua),
  • faiʻai (mafaufau faʻamaʻi ma le mafaufau mama, maualalo le mafaufau).

Vaega o le kosi o le maʻisuka talavou

O le maʻisuka talavou e faʻaalia i:

  • toto o kulūkose toto
  • faʻateleina le fausia o hormones lea e aʻafia ai le inisalini - tuputupu aʻe, lauforo gland, slander grenades, genital,
  • maualuga manaoga mo inisalini ma se faʻavaivaia o le tali atu i ai,
  • galuega le maluelue o le tino.

O nei suiga uma e mautinoa lava e o mai faatasi ma suiga o le hormonal i le taimi o le gaioiga. O le mea lea, e matua faigata lava ona filifili le fua saʻo o le suka-lowering drugs for adolescents.

Matamata i le vitio i le maʻisuka i tamaiti ma tamaiti:

O le faʻafitauli e faigata tele ona o uiga masani faʻale-aganuʻu o lenei tausaga:

  • taumafa masani, taumafataga faʻamaʻi ma tupulaga,
  • le amanaiaina o le pao o le puleaina o le inisalini, le fua saʻo ole fua,
  • le naunau e pulea le suka toto ma se glucometer,
  • tulaga faigata
  • mafaufau mamafa
  • ava malosi, ulaula.

I ia tulaga, e manaʻomia e le tauleʻaleʻa le fesoasoani a le gata o le endocrinologist, ae o se fomaʻi mafaufau. O le a aoga foi le iloa o tagata moni ma aʻafiaga o le maʻisuka.

Suʻeina o maʻi o le maʻisuka i tama talavou

O faʻamaoniga muamua o le maʻisuka i se talavou e mafai ona iloa e se fomaʻi. Na te taitaia tagata mamai i le endocrinologist. Ina ia maua se suʻesuʻega, e manaʻomia le faʻamaonia o toto:

  • glucose (i luga o se manava gaogao, lua itula pe a maeʻa le gaʻo),
  • inisalini, o ona muaʻi (C-peptide, proinsulin),
  • hemoglobin glyc.

E siakiina le Urine mo glucose ma acetone. Ua faia se ultrasound o le pancreas.

Togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1 i talavou

Ina ia togafitia le maʻisuka ituaiga 1 i se talavou, o le inisalini e tatau ona faʻamaonia vave. Faʻaaogaina le inisinia o le tagata soifua. O le fuataga ma le faʻatulagaina o faʻatulagaga e fuafuaina e tusa ai ma iuga o le suʻega. O le faʻaaoga masani o le bolus togafitiga:

  • taeao ma le afiafi e tutusa ma se hormone umi,
  • ao lei faia taumafa autu, o le fua o le inisalini puupuu mo le faʻaaogāina o gaʻo.

Mo le faʻaofiina o fualaau faasaina, faʻaaoga se tui, se tui tui ma se masini (pumpulin insulin). O le siakiina e le tagata lava ia o fua o le kulukose e taua tele: i luga o se manava gaogao, ao lei faia le aoauli ma le afiafi, ma ao le i momoe. O le faasaina o suka, suamalie, falaoamata oloa, gaʻo gaʻo, ava malosi, sua o fale gaosi oloa ua faʻaofiina i le taumafataga.E tatau ona e aloese mai meaʻai vave, suamalie suamalie, mea meataalo ma meaʻai. Manaoga faaletino e manaomia, ae o le malosi tele.

O le a le mea e fai pe afai o le maʻisuka ituaiga 2 i le tupulaga talavou

I le maʻisuka ituaiga 2 i le talavou, e te manaʻomia muamua ona toe faʻaleleia le taumafataga. O le faavae o le taumafa e tatau ona avea ma fualaau faisua (sei vagana ai pateta), gaʻo manu ma iʻa, oloa gaosiga o meaʻai gaʻo lelei, fua e leai ni sua ma fua. Suauu ma le falaoamata paʻepaʻe, faʻapea foʻi ma ipu uma na faʻasaina a latou mea. O mea taumafa mo meaʻai e fautuaina le maualalo o kalori, i ni vaega laiti 5-6 taimi i le aso.

I le faaopoopo atu i le taumafataga, ua faʻamaonia le faʻamalositinoina o le tino (taʻalo, togafitiga, faʻamalama, Pilates). I le leai o se aoga, e fesoʻotaʻi faʻamalama e faʻaitiitia ai le toto toto.

Faʻafefea ona taofia le atinaʻeina o faʻafitauli

E tatau ona ausia se faailo o le hemoglobin glycina e lata i le masani pe a mafai (e oʻo i le 6.5%). Ole suʻega sili lea ona taua mo faʻafitauli. I le faʻatinoga, e mafai ona ausia lenei mea i le sili atu i le 15% o tagata gasegase.

Ina ia tumau le pulea o le maʻisuka, e taua tele:

  • pipii i se meaai
  • faataatia ese le taimi mo aso uma e fai ai taga faaletino,
  • tausia le mamafa o le tino
  • fua le kulūkose toto e le aunoa
  • mulimuli i faatonuga a le endocrinologist tonu,
  • faia se suʻega atoa e le itiiti ifo i le 1 le taimi i le 3 masina.

Tuua Lau Faamatalaga