E faatagaina le meli mo le maʻisuka pe leai

O le maʻi suka o se faʻamaʻi sili ona lamatia o le faʻamaʻi pipisi e fesootaʻi ma faʻafitauli o le tino. I le leai o togafitiga talafeagai ma meaʻai talafeagai i le tino o le maʻisuka, o le a faʻaitiitia malie lava toto laiti, e mafua ai le ogaoga o faʻafitauli. O le tulafono autu o amioga a tagata e masani ona maua i se maʻi o le maʻisuka, o le faʻaaogaina atoa lea o selu. Ae e mafai ona 'ai le meli ma le maʻisuka? Ioe, o vailaau e faatagaina ai le faʻaaogaina o ituaiga o meaola o le pipi masani, ae e tatau ona e iloa le fua. Faitau atili e uiga i lenei mea.

O le a le meli mo le maʻisuka

O mea faʻamalolo o le meli o le pipi mo le maʻisuka e faigata tele ona faʻamaualuga. O lenei oloa sa talisapaia e tagata uma i taimi uma, ma o lo matou senituri e le o se mea na tupu. Ae e mafai ona maua le meli mo le maʻisuka? O le a le faʻaaogaina o oloa gaosi mo tagata mamai o loʻo faʻasaina e fomaʻi i laʻau suamalie? E tusa ai ma tagata atamamai i le tulaga o le endocrinology, o lenei oloa e le tatau ona vavae ese mai le taumafataga ma se maʻi o le maʻisuka. E le gata ina talia ituaiga ituaiga anufe filifilia, ae e fautuaina foi, aua latou te maua ai le tele o aafiaga lelei, e pei o le:

  • saturation o le tino vaivai i tino faigofie o suka, lea e faʻaleleia e aunoa ma le auai o le inisalini,
  • toe faʻaleleia o fanua faasao o chromium, e fesoasoani i le faʻamautuina o tulaga o hormonal, faʻamautuina o le suka ma le faʻaleleia atili o le faʻavaeina o masini siama,
  • faʻasaʻoina o le toto
  • o se faʻaitiitia i le faʻaogaina o le hemoglobin glycated i tulaga masani,
  • Faʻataunuʻu le le lava o mea masani faʻapitoa e tatau ai mo le faʻaogaina masani o le tino (system vitamins, acidic acids, proteins, elemene, etc.),
  • le taofiofi malosi o le atinaʻe / faasalalauina o microbic / patic pathogenic,
  • faateleina le leo ma faamalosia le tino,
  • faʻasologa masani o le faʻalavelave faʻalavelave,
  • vaega ole (ma i mataupu faʻamaeʻaina, maeʻa) faʻamaʻoina o aʻafiaga o aʻafiaga mai vailaʻau ua faatonuina e se fomaʻi e tau ai le maʻisuka ma ona faʻalavelave,
  • faamaloloina o manua o le paʻu ma maʻi,
  • faʻasologaina o galuega a le ate, fatu, mea faʻamaʻi, fatugaʻo, vaʻa toto.

Maʻisuka ma le meli - fai mai fomai

O le matamata i le lisi matagofie o le lelei o se oloa o le bee, o se tagata ua vaivai i le tauivi e faavavau ma le maʻisuka o le a mautinoa lava e manao e faailoa atu i totonu o lana meaai, ae e le tatau ona galo ia i tatou: o lenei tupe siliva! E matua faasaina le faasaʻoina o meaai paleni e aunoa ma le talanoa i se fomaʻi! E naʻo se fomaʻi agavaa e mafai ona faʻamalosia le faʻamasino pe mafai e se tagata maʻi o loʻo maua i le maʻisuka ona 'ai le meli. Afai e te fiafia i faʻaoga o le faʻaaogaina o lenei oloa ma se faʻamaʻi o le maʻisuka, muamua faitau lapataiga faʻapitoa:

  1. Toa maualuga. I le laasaga o le taupulepulega, pe a tulai mai ni faafitauli matuia, o le meli ma le maʻisuka e le fetaui.
  2. O le nectar pepe o loʻo i ai le fructose. O lenei vaega o loʻo iai i le meli, ma pe a ulu atu i le tino o le tagata, ua liua i le gaʻo, lea e aofia ai le tele o faʻafitauli.
  3. O le faʻaleagaina o le meli e faʻaleagaina ai le cardiovascular system, faʻaleagaina le manatuaina ma taʻitaʻia ai le vaʻaia o vaʻai.
  4. Maualuga luga o kalori. O le faʻamaoniga masani o le tele o le maʻisuka e leai se poto masani o le latou aveina lenei oloa mo meaai mama lea e mafai ona faʻaumatia i le tele o volumes. O le mea moni, o le meli e tutusa ma le kulukose mama, lea e le tatau ona faʻaleagaina i soo se tulaga.

O le manatu o le maʻisuka e faigata ona ulu atu i se faʻavae manino, talu ai e aofia ai le tele o faʻalavelave ma faʻafitauli. O le mea e ono mafai ai, o le ituaiga lona lua o le maʻisuka ua sili atu ona "maasiasi" e faatatau i oloa o le tausiga o lafumanu. Ioe, o le mea lea e mafua ai ona talanoaina ma le totoʻa e tagata atamamai le autu o le "maʻisuka ma le ituaiga 2" ... O le vailaau faafomai o loo sailia ma, sili ona taua, maua auala e tuufaatasia ai nei manatu! O lea, ua oʻo i le taimi e saili ai pe aisea e mafai ai ona fautuaina le meli mo le maʻisuka:

  • saturation o le tino ma mea aoga faʻapitoa,
  • antibacterial ma neurostabilizing aafiaga,
  • le faʻamautuina o le maʻisuka ile moe i le po
  • faʻapipiʻi le tino i le fusi fualaʻau e aunoa ma le fetuunaʻi o le paleni o le malosi,
  • igoa maualalo maualalo, leai se faʻafitauli.

Meli mo le maʻisuka

Meli o se oloa sili ona suamalie. E mafua ona o lenei mea. E aofia ai le limasefululima pasene fructose ma le fasefululima pasene glucose (faʻalagolago i le ituaiga faapitoa). E le gata i lea, o se oloa maualuga tele-kalori lenei. O le mea lea, o le tele o tagata tomai faapitoa e le masalosalo i le faʻaaogaina o le meli e le maʻisuka, faʻasaina o latou gasegase e faia.

Ae le o fomaʻi uma e malilie i lenei manatu. Ua faʻamaonia mai e aoga le meli talu ona faʻaaogaina e tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le mamafa ma faʻamautu ai le maualuga o le hemoglobin glycemic levels. Sa maua foi o le fructose o le natura, lea o se vaega o le meli, e vave ona gauaiina e le tino ma e manaʻomia ai le auai o le inisalini i lenei faagasologa.

I lenei tulaga, e tatau ona iloa le eseesega i le va o le fructose maketi ma le natura. O vailaau gaosi oloa o lo o aofia ai i le suka e le o maua i vave vave. Pe a oʻo i totonu o le tino, faʻalauteleina le faʻaleleia o le lipogenesis, ona o le faateleina o le maualuga o le gaʻo i le tino. E le gata i lea, afai o tagata soifua maloloina o lenei tulaga e le afaina ai le kulukose i le toto, i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e faʻapupulaina ai le maualuga o lona mafaufau.

O le fructose suauu o loʻo i totonu o le meli e faigofie ona faʻafefe, liliu i le glycogen ate. I lenei itu, o lenei oloa e le afaina tele ai le kulukose i le maʻisuka.

Pe a faʻaaogaina le meli i le honeycombs, o le faateleina o le suka toto e le tupu (o le solo lea e fai ai poloka o le honeycombs le poloka o le absorption o le kulukose ma le fructose i totonu o le toto).

Ae tusa lava pe faʻaaogaina le meli masani, e tatau ona e iloa le fua. O le soona ave o lenei oloa e tau atu ai i le tele o mea. O le meli e matua maualuga i calories. O se sipuni sipuni o le oloa e tutusa ma le tasi falaoa. E le gata i lea, e mafua ai le lagona o le fiaʻai, lea e mafua ai le faʻaopopoina o le calories. O se taunuuga, e mafai e le tagata gasegase ona atiaʻe le oona, lea e afaina ai le ala o le maʻi.

E mafai pe e le o le meli mo le maʻisuka ituaiga 2? Talu ai o lenei oloa e faigofie lava ona gauai i le tino ma e tele mea aoga, e mafai ona faʻaaogaina mo le maʻisuka. Ae o le tele o le taumafa e mafai ona taʻitaʻiina ai se suiga tele i le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu o le toto ma faʻaosooso ai le atinaʻe o le oona. O le mea lea, o le meli e tatau ona 'aina ma le faʻaeteete ma laʻititi. E le gata i lea, e tatau ona e faʻatinoina le filifilia o se oloa maoti.

Faʻamatala puupuu e uiga i le faʻamaʻi

O le ituaiga lona lua o le maʻisuka e faʻaalia i le solia o le galuega a le pancreas. E mafua ai ona leai se inisalini, lea e le toe faʻapipiʻi e le tino. Ole ituaiga lona lua o le maʻisuka o se masani masani nai lo le muamua. Latou te mafatia i le tusa ma le 90 pasene o tagata gasegase.

O se faʻamaʻi o lenei ituaiga e amata lemu. Atonu e tele masina pe oʻo foʻi i tausaga seia oʻo ina faia le faʻamaonia saʻo. O nisi tagata latou te taʻua lenei maʻi faamaʻi insulin-tutoʻatasi. E sese lenei mea. O nisi tagata gasegase e faia togafitiga talafeagai pe afai e le mafai ona faatulaga le suka toto ma le faʻaititia o fualaau.

Mafuaaga o le faamai

  • Vaʻaiga faʻapitoa.
  • O le mamafa. Ona o lenei mea, o le maʻi e masani ona taʻua o le "maʻisuka tagata maʻisuka."
  • Aiga.
  • Tuai. E masani lava, o tagata matutua ua afaina i lenei ituaiga o maʻisuka. Ae ei ai taimi e matauina ai le maʻi i tamaiti.

O aoga o le meli

O le aoga aoga o lenei oloa i luga o le tino o le tagata o loʻo taʻoto i le mea moni o le meli e aofia ai ituaiga o suka - glucose ma le fructose, i le aʻafiaina o le inisalini e le aofia ai. Ma o lenei mea e manaʻomia tele e tagata maʻi ma le maʻisuka.

Pe a tulaʻi le fesili "e mafai ona maua le meli mo le maʻisuka ituaiga 2," e tatau ona e manatuaina le tuufaatasiga o le oloa. E aofia ai le chromium, lea e fesoasoani i le galue o hormones, faʻamautuina le suka toto, faʻaleleia le faʻavaeina o le gaʻo, ae le mafai ai ona oʻo mai se fuainumera tele o sela gaʻo. E mafai e Chromium ona faʻasaina ma aveese mai gaʻo mai le tino.

Afai e te faʻaaogaina pea le meli i le maʻisuka ituaiga 2, o le toto maualuga o le maʻi e masani ma faʻaitiitia le maualuga o le hemoglobin. Meli e sili atu ma le 200 mea aoga e maua ai le leai o vitamini, amino acids, proteins, ma elemene e manaʻomia mo le tino. Ae e mafai ona 'ai le meli i le maʻisuka ituaiga 2 pe leai, na o le fomai e taʻu mai.

O le a se aafiaga o le meli?

  • E mafai e le meli ona taofiofia le salalau o le gaʻo ma siama.
  • Pe a ave ni vailaʻau ua faatonuina e se fomaʻi, e le mafai ona aloese i taimi uma. O lenei oloa e faʻaitiitia ai.

E le gata i lea, o le meli mo le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaaoga mo:

  • faamalosia o le puipuiga ma le popole,
  • tulafono faatonutonu o faiga uma i le tino.
  • faʻamālōlōina o manuʻa, vaʻa, maʻi o le tino,
  • faʻaleleia le gaioiga o le ate ma fatugaʻo, fatu, toto toto ma le manava.

Mo se faʻamatalaga: afai e te le iloa pe faapefea ona 'ai le meli i le maʻisuka ituaiga 2, ave i le taimi e tasi i susu ma meaʻai susu. O lenei mea o le a faʻaleleia ai aafiaga aoga o le oloa i le tino.

E faapefea ona faʻaaoga le meli mo le maʻisuka ituaiga 2?

O se tagata e maua i lenei faʻamaʻi e tatau ona tausisia le fua faatonuina o se mea suamalie. E mafai ona 'ai le meli mo le maʻisuka ituaiga 2? O le a taʻuina atu ia te oe e lenei fomaʻi lenei mea, o le a ia fesoasoani foi e fuafua le tele o le taliaina o le taumafaina o lenei togafiti. Aisea matou te fautua malosi ai e maua se fautuaga faʻapitoa? O le mea moni, e na o le fomaʻi e iloa lou tulaga ma le ata o le falemaʻi patino i lou maʻi. Faʻavae i luga o iuga o suʻega, e mafai e le fomai ona fausia se togafitiga togafitiga ma fautuaina nisi oloa. Muamua, siakiina le suka toto.

I le lautele, matou te maitauina o le faʻatagaina o le meli i le aso e lua punetini. I le taeao i luga o se manava gaogao, e mafai ona e ave le afa o le masani i aso uma e ala i le soloia o le oloa i totonu o se ipu vai laititi vaivai ma le susu. O le meli mo le maʻisuka ituaiga 2 e fautuaina ina ia faʻaaogaina i meaʻai e maua i le fiber, poʻo ituaiga falaoa e maualalo-calorie e tao mai i le tino atoa. O le mea lea e sili atu le gauai ma gauaiina e le tino.

Contraindications

Afai e afaina se tagata i le nectar bee, e le tatau ona faʻaaogaina le meli mo le maʻisuka ituaiga 2. O faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻaaoga foi i na gasegase e faigata ona togafitia o latou maʻi. E le gata i lea, e le tatau ona 'aina se mea suamalie pe a tutupu mai ni faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi. E tupu foi na amata ona faʻaaoga pea e le tagata maʻi le meli ma maua ai lona soifua maloloina. I lenei tulaga, e tatau loa ona vave taofia.

Meaʻai talafeagai

O le maʻisuka e le o se faasalaga. Faatasi ai ma lenei faʻamaʻi, e mafai ona e ola masani, ae faʻatasi ma le tasi tulaga: o meaai paleni e saʻo. Muamua e te manaʻomia le fetuunaʻi o lau meaʻai ina ia leai se faʻafuaseʻi ona maua i le toto suka.

O le taumafataga mo lenei faʻamaʻi e faʻamoemoe i le le atoatoa o meaʻai e maua ai vailaʻau faʻamalosi faigofie. E aofia ai le suka vave, lea e vave faʻafetaia ai le kulūkose toto.

O le 'ai i tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona faʻatinoina i le taimi: mai le tolu i le ono taimi i le aso. I le va, e mafai ona e maua se meaʻai, ae le o le logo. E tatau ona teena le suamalie, falaoamata, gaʻo, falai, faʻafefe, ulaula, vevela. E fautuaina le faia o se laulau o mea aoga ma mea leaga. E fesoasoani lea i le puleaina o meaai paleni.

Mea ua faatagaina

Faatasi ai ma lenei faʻamaʻi, e mafai ona e 'ai fualaau poʻo isi ipu ua saunia na o le oatmeal, buckwheat ma le karite (ae le sili atu i le lua punetini). O meaʻai na totoe o loʻo solia. Afai o loʻo e sauniuni ia pateta, e tatau ona faʻatau muamua ma faʻafefete i le vai, i le po atoa. Ua faia lenei mea ina ia mafai ai e le malo ona sau mai le fualaau faisua. E faatagaina e le sili atu i le 200 kalama o pateta i le aso.

E te manaʻo i taimi uma i le suamalie, ae o lenei faʻamaʻi ua faʻasalaina. Nai lo lena, latou te faʻaaoga ia mea. E mafai ona meli le maʻisuka ituaiga 2? Ioe, e mafai, ae i ni mea e taliaina (2 tbsp. L. i le aso). E mafai ona e inuina le lauti, o loʻo faaopoopo i le falaoa. Ae o isi mea lelei, e tatau ona e teena le sukalati, aisa kulimi, keke, ao latou maua i le taimi e tasi ia gaʻo ma gaʻo. O taumafa o se taumafataga.

Ua faia le lisi ile mafaufau i le aofaʻi o meaʻai gaʻo. Mo lo latou faʻatusatusaga, o loʻo faʻaaogaina se faiga o falaoa. Ole fuainumera o oloa e aofia ai le 10-12 grams o karopika e tutusa ma le tasi le iunite. I se tasi taumafataga e mafai ona e 'ai e sili atu i le 7 XE.

Aisea e le faasaina ai le faʻaaogaina o le meli mo le maʻisuka?

O le meli, e leai se masalosalo, o se oloa aoga ma aoga i le togafitia o ituaiga faʻamaʻi eseese. O loʻo i ai le tele o iodine, zinc, manganese, potassium, copper, calcium. O meaʻai ma vitamini o loʻo i ai i lona tuufaatasiga e faʻamalolo ai le tino atoa. E i ai le tele o finauga i le taimi nei pe mafai ona 'ai le meli mo le maʻisuka ituaiga 2. O le a le tala a tagata atamamai?

E tusa ai ma le tele o suʻesuʻega, o le meli mo lenei faʻamaʻi e mafai ona faʻaaogaina, na o uiga patino o tagata maʻi taitasi e tatau ona amanaia. E masani lava, o le oloa e tatau ona maualuga ma lelei, ae le o ituaiga uma e talafeagai. O lea, e le fautuaina le maʻisuka e ave le meli ma le meli linden.

O le a le aoga o se oloa matua? O le mea moni e faapea, pe a uma ona taoto e le pi le nectar i le selu, e tusa ma se vaiaso e faʻagasolo ai. I le faagasologa o le faasolosolo lelei, o le aofaiga o le suauu o loo i ai ua faaitiitia, ona ua talepeina ma maua ai le kulukose ma le fructose. Ma ua toetoe lava a gauai atoa i ai le tino o le tagata.

Le sini o le soifua maloloina o le maʻisuka

  • Toe faʻaleleia lou tino ma le malosi ma mea aoga e aoga mo le tausia o le soifua maloloina.
  • Tausia le siaki o le mamafa ma tausisia masani.
  • Paleni le mea o le kalori o oloa faʻatau ma togafitiga, manaʻoga o le malosi ma gaioiga faaletino. O lenei mea o le a mafai ai e oe ona pulea le maualuga o le kulukose ma faʻaitiitia ai le ono mafai ona atiaʻe faʻafitauli e fesootaʻi ma lona paʻu pe faʻaititia.
  • Faʻaitiitia pe faʻaitiitia atoa le lamatiaga o le fatu ma le maʻi vascular.
  • Aua le faʻavaivai i le fuafuaga o agafesootai ma mafaufau.

O le a fesoasoani le endocrinologist i le atiaeina o se meaai. O le a ia filifilia mo oe se ituaiga o meaai paleni e faʻamaonia ai le mamafa ma le kulukose ma i le taimi lava e tasi e le mafai ai ona e le maua le fiafia o le 'ai.

O le a le meli o le a aoga mo le maʻisuka?

O tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona iloa poʻo le a le ituaiga o meli e lelei. E tatau ona e filifilia le oloa e le tioataina mo se taimi umi ma e tele atu fructose nai lo le kulukose. O lea meli atonu o le a tumau le vai mo le tele o tausaga. O ituaiga eseese e aofia ai angelica, Siberia, taiga mauga, acacia.

Filifiliga o oloa

A o lei faia le filifiliga, e tatau ona e iloa poʻo fea le meli e sili ona lelei mo le maʻisuka ituaiga 2. E le tutusa uma ona ituaiga meaola mo tagata gasegase.

A filifilia se oloa patino, e tatau ona taulai atu i ona anotusi. O loʻo maua le maʻisuka e faʻaaoga ai le meli, lea e sili atu le maualuga o le fructose i le maualuga o le kulukose.

E mafai ona e iloaina se ituaiga o oloa e ala i le faʻaʻosaʻoina o le tioata ma le suamalie suamalie.Faatasi ai ma ituaiga o meli faatagaina mo le maʻisuka, o mea nei e mafai ona iloga:

  1. Buckwheat O le ituaiga o meli lea e fautuaina mo tagata e maua i le maʻisuka (tusa lava poo le a le ituaiga). E ia te ia se tofo malosi ma sina oona. O loʻo i ai aoga aoga e faʻamalosia ai le faʻasalaga. E mafai ona faʻaaoga e fai ma fofo mo faafitauli moe. O le faʻasinomaga faʻavae e lima sefulu tasi. Faʻatasi ai ma le kalori o le tolu selau ma le iva kilokalo, e tasi le selau kalama o le oloa e aofia ai:
    • 0.5 kalama o le protein
    • fitusefulu ono kalama o meaʻai gaʻo,
    • leai ni gaʻo.
  2. Chestnut. O lenei ituaiga e fautuaina foi mo le maʻisuka. O loʻo i ai se manogi o le fugalaau, lea e tuʻuina mai faatasi ma se tofo fiafia. E tumau i se tulaga vai mo se taimi uumi, o lona uiga, o le a faʻaaligofieina. E i ai sona aafiaga lelei i luga o le tino o le tino ma ei ai ni mea faʻapitoa. GI - mai le fasefuluiva i le lima sefulu lima. Calories - tolu selau ma le iva kilokalo. E selau kalama o oloa e aofia ai:
    • 0.8 kalama o le porotini
    • valu sefulu kalama o meaʻai gaʻo,
    • 0 kalama o le gaʻo.
  3. Acacia. Uga manaia ma le manogi manogi o fugalaau. O le faʻamaʻiina e faatoa tupu lava pe a uma le lua tausaga o le teuina. O loʻo i ai le tele o le fructose, aua e le manaʻomia le gaosiga o le inisalini. O le tele o tagata atamamai e fautuaina e suʻe le meli mo le maʻisuka. O le faʻasologa o igoa e tolu sefulu lua (maualalo). Faʻafiafiaga kalori - 288 kcal. Taumafa o mea taumafa o le selau kalama o le oloa:
    • 0.8 kalama o le porotini
    • fitusefulu-tasi kalama o meaʻai gaʻo,
    • 0 kalama o le gaʻo.
  4. Linden tree. E faʻamalosia ai le puipuiga o le tino, o le mea lea e aoga ai mo le maʻisuka, e masani ona mafatia i le malulu. Sui sisiva. O nisi tagata atamamai latou te le fautuaina le faaaogaina o lenei ituaiga, aua e aofia ai le suka suka. GI e tutusa lava ma le meli. Faʻaoga i le kalori - tolu selau luasefulu tolu kilokalo. E selau kalama o oloa e aofia ai:
    • 0.6 kalama o le polotini
    • fitu sefulu iva iva o suauu gaʻo,
    • 0 kalama o le gaʻo.

O le fetaui lelei o le meli ma le maʻisuka e faalagolago ile maʻi faapitoa ma uiga o lona tino. O le mea lea, e fautuaina e amata le suʻeina o ituaiga taʻitasi, matau le faʻaalia o le tino, ma na o le fesuiaʻi i le faʻaaogaina o se ituaiga o meli lea e sili atu ona talafeagai nai lo isi ituaiga. E le gata i lea, e le tatau ona tatou faʻagaloina o lenei oloa e faʻasaina ona 'ai i le i ai o allergies poʻo maʻi o le manava.

Tulafono Faʻatagaina

O le mea muamua lava e tatau ona faia e se tagata maʻi aʻo leʻi faʻaaogaina le meli o le feutagai ma lana fomaʻi. Naʻo se tagata poto faapitoa o le a mafai ona filifili pe mafai e le tagata gasegase ona 'ai le meli, pe tatau ona lafoai. E ui lava i le mea moni o ituaiga o le meli o loʻo i luga ua faatagaina i ni mea laiti e oʻo lava i le maʻisuka, e tele faʻasolega. O le mea lea, o le faʻaaogaina o le oloa e mafai ona faatoa amatalia pe a maeʻa feutagaiga.

Afai e faatagaina le fomaʻi e 'ai i lenei oloa, ona e mulimuli lea i nei fautuaga:

  • e tatau ona ave le meli i le afa muamua o le aso,
  • I le aso e le mafai ona e 'ai e sili atu i le lua sipuni (kuka kuka) o lenei togafiti,
  • o meatotino aoga o le meli ua leiloloa pe a uma ona vevela i luga atu o le onosefulu tikeri, o le mea lea, e le tatau ona maua i le malosi o le togafitiga o le vevela,
  • e sili atu le ave o le oloa faʻatasi ma meaʻai faʻatoʻaga e aofia ai le tele o fiva,
  • 'ai le meli ma le honeycombs (ma, e tusa ai ma le solo o lo o aofia ai) e mafai ai ona faʻagesegese le faagasologa o le faʻaaogaina o le fructose ma le kulukose i totonu o le toto.

Talu ai o loʻo tuʻufaʻatasia e le au faʻasoa i le taimi nei le faʻaleleia ma isi elemene, e tatau ona faʻamautinoa e leai ni mea leaga i le mea e faʻaaogaina.

O le a le tele o le meli e mafai ona faʻaumatia e faalagolago i le ogaoga o le maʻi. Ae e tusa lava pe i ai se maʻi o le maʻisuka e le tatau ona sili atu i le lua punetini o le meli.

Le lelei ma le le lelei

E ui o le meli e tele mea lelei, o lona faʻaaogaina e maua uma ai le manuia ma le faʻaleagaina o le tino. O le oloa e aofia ai le fructose i le kulukose, ituaiga o suka e faigofie ona ufiufiina e le tino. O le aofia ai o se fuainumera tele o elemene aoga (silia ma le lua selau) i le meli e mafai ai e le tagata maʻi ona faʻatumu le tuʻuina atu o elemene, vitamini. O se vaega faapitoa e faia e chromium, lea e taua mo le gaosia o le hormone ma le faʻamautinoaina o le kulukose i totonu o le toto. E mafai ona ia pulea le fuainumera o sima gaʻo i totonu o le tino, ma aveesea ai le tele o lona tino.

I le fesootaʻi ai ma lenei tuufaatasiga, ona o le faʻaaogaina o le meli:

  • o le salalau o meaola leaga leaga e faʻagesegese,
  • o le malosi o le faʻaalia o aʻafiaga o aʻafiaga mai fualaau oona e maua ai le maʻisuka ua faʻaitiitia
  • ua faʻapupulaina le faʻaoga o le tino
  • faiga faʻasolosolo faʻasolosolo
  • mea faʻapipiʻi faʻavavevave vave vave
  • o le galuega o totoga e pei o fatugaʻo, ate, gastrointestinal tract ma le cardiovascular system faaleleia.

Ae o le le talafeagai o le faʻaaogaina o le oloa poʻo le faʻaaogaina o le meli maualalo, e ono afaina ai le tino. Le tuulafoaia o le oloa e tatau mo tagata e le o faia a latou galuega. E fautuaina foi e teena le meli mo i latou o loʻo afaina i ia oloa. E le tatau ona galo ia i tatou o le meli e mafai ona taʻitaʻia ai caries, o le mea lea, pe a uma ona faʻaaogaina, e tatau ona mulumulu lelei le vavao o waha.

O lea, e mafai ona tuʻuina le maʻisuka ma le meli. O se oloa e mauoa i minerale maloloina ma vitamini, lea e tatau ona faia e tausisia ai le galue masani a le tino. Ae e le tutusa uma ituaiga o meli.

Aʻo leʻi faʻaaogaina le oloa, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. E le mafai ona ave le meli pe afai o loʻo maua e le tagata maʻi faʻamaʻi ma i le tulaga o le maʻisuka malosi. E tusa lava pe leʻi faʻaosofia le maʻisuka i le atinaʻeina o faʻalavelave, e le tatau ona sili atu i le lua punetuni le fua ole aso o le oloa.

Tuua Lau Faamatalaga