Tulaga masani o le inisalini pe a uma le utaina o le kulukose i le 2 itula

Talofa. E 28 ou tausaga, na o le 165, mamafa 56 kilokalama. Na pasia se suega mo le faapalepale kullukose, o taunuuga nei na maua: Glucose i plasma - 4.85 mmol / L (masani 4.10-6.10) Glucose pe a mavae le 120 minute. pe a uma le utaina o le kulukose - 6.78 mmol / L, (masani 4.10-7.80) Inisalini anapogi anapogi - 7.68 μU / ml (tulaga masani 2.60-24.90) Inisalini vein ile 120 min - 43.87 μU / ml (faʻavae 2.60-24.90). Faʻapipiʻi i le fomaʻi pe a uma le vaiaso, faamolemole taʻu mai pe o le maʻisuka lenei, ona o le a mafai ai ona oso le inisalini pei o lenei? E faʻapefea ona toe faʻafoʻi le inisalini i le masani? Faʻafetai mo le tali.

O afea e tatau ai ona tofotofoina?

Talu ai ona o le maʻisuka o se faʻamaʻi masani lava, WHO fautuaina malosi le tofotofoina o le kulukose ma le inisalini ia le itiiti ifo i le faalua i le tausaga.

O ia mea na tutupu o le a puipuia ai se tagata mai aʻafiaga ogaoga o se "faʻamaʻi manuia," lea e televave taimi e alualu ai i luma e aunoa ma se faailo faʻalauiloa.

E ui lava, i le mea moni, o le ata o le maʻisuka e matua lautele lava. O faʻamaoniga autu o le faʻamaʻi e televave ma le fia inu.

O nei togafitiga e lua e mafua mai i le faateleina o le uta i luga o fatugaʻo, lea e faʻamamaina ai le toto, faʻasaʻo le tino mai ituaiga uma o toxins, e aofia ai le sili atu o le kulukose.

E ono i ai foi faailoilo e faʻaalia ai le atinaʻeina o le maʻisuka, e ui lava e itiiti le faʻailoa, o mea nei:

  • vave le mamafa o le mamafa
  • fiaai pea
  • matagogo
  • tingling or limbord o vae,
  • tiga o le ulu ma le vevela,
  • afaina o le digestive (nausea, vomiting, manava manava, flatulence),
  • o le leaga o le mea vaaia,
  • maualuga le toto maualuga
  • faaitiitia le taimi o le mafaufau,
  • vaivai ma le le fiafia,
  • faafitauli tau feusuaiga
  • i totonu o tamaitai - faʻagasolosolo taimi le talafeagai.

Afai o ia faailoga e maua i totonu ia te oe lava, e tatau i se tagata ona vave talanoa i se fomaʻi. I le isi itu, o se tagata tomai faapitoa e masani ona faatonuina ina ia faia se auala manino mo le fuafuaina o le kulukose. Afai o le auga e faailoa mai ai le atinaʻeina o se setete predabetic, e faatonu e le fomaʻi le tagata gasegase e suʻe se suʻega avega.

O lenei suʻesuʻega o le a fesoasoani e fuafua le tikeri o le faapalepale kullukose.

Faailoga ma le faʻailogaina mo le suʻesuʻega

O se suʻega faigata e fesoasoani e fuafua ai le gaioiga o le pancreas. O le aano o le auʻiliʻiliga, o le tele o le kulukose o loʻo faʻatonuina i le tagata maʻi, ma a maeʻa le lua itula latou te ave le toto mo lana suʻesuʻega atili. E iai pene beta i le pancreas e nafa ma le gaosiga o le inisalini. I le maʻisuka, o le 80-90% o na sela e aafia ai.

E lua ituaiga o ia ituaiga suʻesuʻega - faʻafefe ma faʻafofoga pe tautala. Ole auala muamua e masani lava ona faʻaaoga. O lenei metotia o le glucose administration e aoga pe a le mafai e le tagata maʻi ona inu le suavai suamalie. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o le maʻitaga poo le gastrointestinal upsets. O le ituaiga lona lua o suʻesuʻega, o le maʻi lea e manaʻomia ona inu vai suamalie. I le avea ai o se tulafono, 100 mg o le suka ua faʻavaivaia i le 300 ml o le vai.

Mo a aʻafiaga e mafai e se fomaʻi ona faʻamaonia se suega o le faapalepale kullusese? O la latou lisi e le laʻititi.

O le auʻiliʻili faʻatasi ma le avega e faia faʻatasi ma masalosaloga:

  1. Ituaiga 2 maʻisuka.
  2. Ituaiga 1 maʻisuka.
  3. Gesational diabetes.
  4. Metabolic syndrome.
  5. Prediabetic state.
  6. Mafuaaga.
  7. Le faʻaleaogaina o le pancreas ma sisiva.
  8. Faʻafitauli o le ate poʻo le pituitary gland.
  9. Eseʻese faʻamaʻi pipisi.
  10. Faʻafitauli o le faʻapalepale kullukose.

Ae ui i lea, o loʻo i ai nisi faʻasolega lea o le a tolopo ai le faʻatinoga o lenei suʻesuʻega mo sina taimi. E aofia ai:

  • lapataiga i le tino
  • aoao malaise
  • Crohn's disease and peptic ulcer,
  • 'ai meaai pe a uma le taotoga i le manava,
  • gasegase tuga,
  • fulafula o le faiai po o osofaiga o le fatu,
  • le faʻaaogaina o faʻamaʻi,
  • o le atinaʻeina o le gasegase poʻo le hyperthyroidism,
  • taumafa o le acetosolamide, thiazides, phenytoin,
  • o le faʻaogaina o corticosteroids ma mea faʻamaʻi,

E le gata i lea, o le suʻesuʻega e tatau ona tolopoina pe a iai se le atoatoa o le magnesium ma le calcium i le tino.

Saunia mo le suʻega

Mo le maua o faʻamaumauga sili ona faʻatuatuaina, e tatau ona e iloa pe faʻapefea ona e saunia mo foai toto mo le suka. Muamua, ia le itiiti ifo i le 3-4 aso aʻo leʻi faia le suʻega ma se avega o le kulukose, e le manaʻomia ona e teena meaʻai o loʻo i ai gaʻo. Afai e le amanaia e le tagata maʻi meaai, o le a mautinoa lava le aafia ai o taunuuga o ana auiliiliga, faʻaalia ai le maualalo o le kulūkose ma le inisalini. O le mea lea, e le mafai ona e popole pe afai o le a aofia ai le 150g po o le sili atu o gaʻo.

Lona lua, ao lei ave le toto mo le itiiti ifo ma le tolu aso, e faʻasaina le faʻamalosi fualaau. O nei mea e aofia ai fomaʻi faʻamataʻu, glucocorticosteroids, ma togafitiga thiazide. Ma le 15 itula ao leʻi faia le suʻega ma le uta e faʻasaina le inuina o le ava malosi ma meaai.

I le faʻaopoopoga, o le aotelega o le soifua manuia o le maʻi e aafia ai le faʻamaoni o taunuuga. Afai e faia e se tagata le tele o galuega faaletino i le aso ao leʻi faia le auiliiliga, o le a le mafai ona faʻamaoni taunuuga o le suʻesuʻega. O le mea lea, ao leʻi ave le toto, e manaʻomia e le maʻi ona moe lelei i le po. Afai e tatau i le tagata gasegase ona faia se auʻiliʻiliga pe a maeʻa se po, e sili atu le tolopoina o lenei mea na tupu.

E le tatau ona tatou faʻagaloina le tulaga o le mafaufau-lagona: o le atuatuvale e aʻafia foi i le gaioiga o le tino i le tino.

Faʻailoaina o taunuuga o le suʻesuʻega

A maeʻa ona maua e le fomaʻi taunuʻuga o suʻega ma se avega i ona lima, e mafai ona ia faia se faʻamaonia saʻo ile maʻi.

I nisi tulaga, afai o masalosaloga faapitoa, e taitaia le tagata maʻi mo le toe iloiloga.

Talu mai 1999, ua faatuina e le WHO ni faailoilo patino o le suega o le faapaleni kulukose.

O faʻataʻitaʻiga o loʻo i lalo e fesoʻotaʻi ma le samasama samo samo ma faʻaalia ai le kulūkose i tulaga eseese.

I luga o se manava gaogaoA uma ona inu le vai i le suka
Normmai le 3.5 i le 5.5 mmol / litiiti ifo i le 7.5 mmol / l
Preditebetesmai le 5.6 i le 6.0 mmol / lmai le 7.6 i le 10.9 mmol / l
O le maʻi sukasili atu ma le 6.1 mmol / lsili atu i le 11.0 mmol / l

E tusa ai ma faʻamaoniga masani o le kulukose i le toto vevela, e laʻititi ese lava mai tulaga taua o loʻo taua i luga.

O le siata o loʻo i lalo e maua ai faʻamatalaga.

I luga o se manava gaogaoA uma ona inu le vai i le suka
Normmai le 3.5 i le 5.5 mmol / litiiti ifo i le 7.8 mmol / l
Preditebetesmai le 5.6 i le 6.0 mmol / lmai le 7.8 i le 11.0 mmol / l
O le maʻi sukasili atu ma le 6.1 mmol / lsili atu i le 11.1 mmol / l

O le a le masani masani o le inisalini aʻo leʻi amataina pe a maea le faʻamalositino? E tatau ona maitauina o faailoga e mafai ona fesuisuiai e fuafua lava pe o fea suʻesuʻega e maua ai e le tagata maʻi lenei suʻesuʻega. Ae ui i lea, o tulaga sili ona taatele o loʻo faʻamaonia ai o mea uma lava o loʻo faʻatulagaina ma le gaosiolosi gaʻo i se tagata e pei ona taua i lalo:

  1. Inisalini aʻo leʻi faʻatauina: 3-17 μIU / ml.
  2. Inisalini pe a uma le faamalositino (pe a mavae le 2 itula): 17.8-173 μMU / ml.

Soʻo se tasi o tagata e 10 mai le 10 gasegase o loʻo maua e uiga i le maʻisuka maʻi ua paʻu i le atuatuvale. Ae peitai, e le mafai ona e le fiafia. O vailaau faʻaonaponei e leʻo tumau ma o loʻo atiae atili ma sili atu auala fou e taulimaina ai lenei maʻi. O vaega autū o le toe manuia manuia o loʻo tumau pea:

  • inisalini togafitiga ma le faʻaaogaina o fualaau faasaina,
  • siaki faifai pea o le glycemia,
  • tausia se olaga ola malosi, o lona uiga, faʻamalositino togafitiga mo le maʻisuka o soo se ituaiga,
  • tausia o se paleni taumafa.

O le suega o le toleniga o le glucose o se faʻataʻitaʻiga talafeagai lelei lea e fesoasoani i le fuafuaina e le gata o le taua o le kulukose, ae o le inisalini foi ma e aunoa ma le faamalositino. Afai e mulimulitaʻia tulafono uma, o le a maua e le tagata maʻi iuga e sili ona faʻatuatuaina.

O le vitio i lenei tusiga o loʻo faʻamatalaina pe faapefea ona sauni mo le suʻega.

Inisalini i le lua itula pe a uma le utaina o le kulukose

neblondinkayaTalofa pele fomai! I luga o le fautuaga a le endocrinologist, sa ou faia se suega o le faapaleni kullusese e fuafua ai le kulukose ma le inisalini (mai se vein). Iʻuga: Faʻatoʻa: glucose -4.5 (faʻasologa 3.3-6.4) inisalini -19.8 (faʻasologa 2.1-27) Lua itula i le maeʻa ai o le kulukose: glucose - 4.9 (masani e itiiti ifo i le 7.8 ) inisalini - 86,9 (masani 2.1-27) E pei ona ou malamalama i ai, o le inisalini pe a uma le faʻamalositino e silia ma le tolu taimi. O le ulufale atu i lau fomaʻi o le a na o le Tausaga Fou. Maʻeu le ogaoga ma pe o se mea faanatinati le sola ese i se mea pe o se tulaga faigaluega ma e mafai ona e faʻatali mo ni nai vaiaso. I se tulaga talitutusa, sa ou faia se ultrasound abdominal ma o iina na ou maua ai "faailo o le ultrasound o le fesuiaiga lelei o suiga feeseeseaʻi i mea o le pancreatic tissue." Faafetai lava! 10 comment - Tuu se faʻamatalaga
Mai:

Aso:

alalaʻau
Tesema 22, 2009 11:45 i le taeao
(Lisi)

pe a uma le faʻamalositino 47. E iai loʻu inisalini.
O loʻo i ai laʻu muck .. matou te fuafuaina se maʻitaga 4 tausaga na maua ai le polycystosis ua faateleina le inisalini .. e pei lava ona ou iloa latou te faʻaitiitia le metformin ma pe afai o uprogene e maua mai le insulin ...

(Tali) (Filifili talanoaga)

irinagertsog Aso:

Tesema 22, 2009 02:06 i le afiafi (Lisi)

E lelei lava oe, e leai se maʻisuka. E masani ona faʻaalia mai masani mo le anapogi o le inisalini, pe a faʻaaogaina le kulukose, e masani ona faʻaateleina lona masani, ma o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e le. Sa leai se lagona i le fuaina o ia.

(Tali) (Filifili talanoaga)

vigilantsoul Aso:

Tesema 26, 2009 12:42 i le afiafi (Lisi)

E le o aʻu o se fomaʻi, ae pe a uma ona e inu i le kulukose, o lou tino na natia le inisalini ina ia mafai ona gauai, o le mea lea ua faateleina le inisalini (Tali) (Lisi o le talanoaga)

tanchik Aso:

Tesema 31, 2009 02:06 i le afiafi (Lisi)

Mafaufau e leai se tasi na te faia se mea e nafa, o le a ou toe foi i le pou. O se tali faapena i le vaega o le inisalini e mafai ona faailoa ai e iai (faailoga) muamua o le inisalini, aua o le inisalini e sili atu nai lo le masani i luga o le avega, ma e le pa'ū le kulūkose i le leai. Ma o le uiga o lenei mea atonu o loʻo e maua le uluaʻi laʻasaga o le vailaau (type 2, o le mea moni). Ae e mautinoa lava e fai mai le fomai. E mafai ona e faitau i lau tusiga e uiga i le ituaiga lona lua ma vailaau vaʻaia iinei
http://narod.ru/disk/16287509000/fokus_diabet.pdf.html
(Tali) (Filifili talanoaga)

neblondinkaya Aso:

Ianuari 2, 2010 06:36 pm (Lisi)

Na ou faitauina ma le faaeteete lau tusiga. Na ou masalomia se mea faapena ... Na ou maua le meaai a Montignac ao ou taumafai e fesuiai atoatoa i lenei faiga paleni e leiloa le mamafa, ma atonu o le a aoga. Ma atonu o le a fautuaina e le fomai se mea. Toe faʻafetai!

(Tali) (Up) (Filifili talanoaga)

Suʻega o le faapalepale o le glucose (suega o le faapalepale o le glucose): Filifili Tulaga Masani i le taimi o le maitaga

47MEDPORTAL.RU

Glucose tolerance test (GTT) - o se suʻesuʻega suʻesuʻega suʻesuʻega faʻaaogaina i le endocrinology e faʻamaonia ai le faʻavaivaia o le kulukose (prediabetes) ma maʻisuka malosi. O le mea moni, o le tino e gafatia le glucose (suka) e faʻamautinoa

O le metotia o le glucose administration e iloagofie ai:

  • tautala tautala (mai le lat. i le os) (OGTT) ma
  • suega o le faapalepale o le kulukose.

Fuafuaga o le kullusese o le plasma anapogi ma 30 minute uma mo le 2 itula i le maeʻa ai o se uta o le carbohydrate, faʻaaogaina e faʻamaonia ai le maʻisuka, ma faʻavaivaia le kulukosese.

Faʻamaumauga mo suʻesuʻega o le faapalepale kullukose

  • O le tagata gasegase e mafai ona faʻaaogaina le suka (glucose). O lenei aofaʻiga o loʻo taua - uta maualuga o le carbohydrate, e 75 g glucose (50 ma le 100 g e faʻaititi ona faʻaaoga)
  • E taua le matauina o le taimi o le auiliiliga, ua fuaina le kulukose i luga o se manava gaogao ona sosoo ai lea ma le 30 minute mo le 2 itula i le maeʻa ai o se uta o le carbohydrate (glucose).
  • O le mea lea, o le auiliiliga e faia i luga o le 5 points: i luga o se manava gaogao, ona maeʻa lea o le 30, 60, 90 ma le 120 minute (suʻega masani).
  • Faʻalagolago i le tulaga, e mafai ona faia le suʻega i ni vaega se lua pe lua

Mafuaaga o le toto o le kulukose toto

O le kulukose o le toto o se faailoga i vailaau e taʻua o le glycemia. Glucose o se monosaccharide (o le mea lea, o le faaupuga o le gagana "toto sugar" e taatele), lea e manaʻomia e faafaileleina ma lagolago ai galuega taua o siama uma, aemaise lava ni neo ma sela mumu. O gaʻo uma ua liua i totonu o lenei vailaau i le taimi o le faʻapalapala.

Mo le tele o tausaga, o le a le taulau ma le manumalo?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maualuga e ala i le ave i aso uma.

O le kulūkose i le tino e faʻatatau i le tele o gaioiga o le tino:

  • O le gaosiga o le carbohydrate e maualuga ai le suka suka. E le gata i lea, o vailaʻau faʻamalosi faigofie e mafua ai se osofaʻi oso, ma o vailaʻau faʻamalosi faʻalavelave e mafua ai le siitia malie.
  • O le faamalositino, popole, le maualuga o le vevela o le tino e faaitiitia ai le maualuga o le suka.
  • O le faʻavaeina o kulūkose molekone mai le lactic acid, amino-free acid, glycerol e tupu i le ate ma, i se tulaga maualalo, i totonu o le gaʻo faʻaleagaina. O lenei faagasologa ua taua o le gluconeogenesis.
  • Glycogenolysis o se faʻalavelave faʻalavelave o le kulūkose mai le glycogen o le ate ma musele skeletal.

O le kulūkose o le toto e faʻatulagaina e le tele o ituaiga hormones, e masani lava o le inisalini, lea o loʻo faʻapipiʻiina i apatini beta pancreatic. I se tulaga maualalo, glucagon, adrenaline, steroids, glucocorticoids e aofia ai i tulafono faatonutonu.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau le ReCardio e togafitia le maualuga maualuga. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Norm and deviations

O le maualuga o le kulukose o le toto e faalagolago i tausaga o le tagata, e tusa lava po o le a le itupa. O fuafaatatau e fuaina i luga o se manava gaogao:

  • tamaiti mai le 14 tausaga ma matutua - 3.5-5.5 mmol / l,
  • tamaiti mai le 1 masina i le 14 tausaga - 3.3-5.5 mmol / l,
  • tamaiti mai le 2 aso i le 1 masina - 2.8-4.4 mmol / l.

O le maualuga o le suka i le toto maualuga ma le vevela e ese lava le ese - e masani lava o le faailo lona lua e 11% le maualuga. E masani lava, ave le toto mai le tamatamailima e pulea ai le glucose concentration.

O maualuga maualuga o kulukose - hyperglycemia - ua maua i le maualuga o le 5.6-6.1 mmol ma le maualuga. O ia faailoga e faailoa ai le atinaʻe o:

  • maʻisuka malosi
  • maʻi o le pancreatic,
  • gasegase taatele ma le masani,
  • maʻi faʻamaʻi o le ate, fatugaʻo,
  • cystic fibrosis,
  • faʻaleagaina o le myocardial
  • gasegase o le cerebral.

O le tele o taimi, maualuga le kulukose o se faailoga o le maʻisuka:

  • I le maʻisuka ituaiga 1, o le kulupu o le kulupu o le faʻalavelave ona o le le lava o le insulin. O le faʻaitiitia o lenei hormone e mafua mai i le oti o paneta o peta pancreatic.
  • I le maʻisuka ituaiga 2, o peta beta e maua ai le mamafa o le inisalini, ae o sē na te leiloa lo latou gafatia i lana gaioiga.

I le faʻaopoopoga i faʻamatalaga fale suʻesuʻe, o le hyperglycemia e faʻaalia mai i fafo atu o faʻamaoniga:

  • malosi ma le fia inu
  • paʻu mago ma mucous membranes,
  • e masani ona faia i le fale ma le nocturia,
  • moe, le fiafia,
  • taoto, vili,
  • o le faʻaalia o pustules ma maʻi le faʻamalolo ile paʻu,
  • sasaina o foliga mucous o le tino,
  • faʻaititia le faʻaaliga.

O maualuga o le suka e le sili atu i le 6.1 mmol / L e le o lamatia ai, ae faailoa mai le manaomia ona amata togafitiga. O le Hyperglycemia ma le maualuga e maualuga i luga o le 6.1 mmol / L o se lamatiaga ogaoga:

  • Musika, paʻu, ma mata o le mata e amata ona paʻu (o le maʻi suka o le maʻisuka, le retinopathy, nephropathy, ma isi faʻalauteleina).
  • O le toto e matua vevela, o le a lamatia le thrombosis.
  • E mafai ona atiaʻe faʻamaʻi vaʻaia - se faʻamaʻi faʻasolosolo faʻaleagaina i le fausiaina o tino o le ketone, o le atinaʻe o le acidosis ma le tele oona oona. O se faailoga manino o se togafitiga muamua o le manogi o le acetone mai le manava o le maʻi.

O le hypoglycemia o se tulaga lea o le maualuga o le kulukose i le toto e maualalo ifo i le 3.5 mmol / L.O le toto maualalo e tupu i tulaga nei:

  • maʻi o le pancreatic,
  • faʻamaʻi o le ate, fatugaʻo, sulu o le eleele, hypothalamus, e aofia ai le mama o le tino,
  • hypothyroidism
  • inupia ma le ava malosi, arsenic,
  • o le maualuga o vailaau faapitoa
  • faʻamaʻi
  • o le le lelei o meaai paleni ma le tele o meaʻai gaʻo ma le leai o ni suauu oona, vitamini, fiber.

O faʻamatalaga nei e fetaui ma se faʻaitiitia o le suka o le toto:

  • malosi vaivai, tulaga vaivai,
  • sosolo malie,
  • gatete i vae
  • paʻu
  • lagona o le fiaaai.

O le malosi o le hypoglycemia e foliga mai o le a mafua ai se paʻu.

Ua faia suʻega o le fale suʻesuʻe e fuafua ai le maualuga ole kulukose o le toto. O le faigofie ma sili ona faʻaaogaina o le suʻeina o toto toto. O le faʻataʻitaʻiga e tuʻuina i le taeao, ao leʻi faia le suʻesuʻega e le mafai ona e 'ai i le 8-12 itula. O le auʻiliʻiliga e faigofie ma faʻavave ona faatino, e mafai ona faia i se tulaga tutoʻatasi ma se glucometer. Ae ui i lea, o le suʻesuʻega e tele faʻafitauli:

  • o le maualuga o le suka e le o faaalia i le malosi, o lona uiga o le taunuuga o le a aoga i na o le taimi e momoli atu ai,
  • o le taunuuga atonu e sese pe a fai o le malosi faaletino na tupu ao leʻi faia le auiliiliga (savali i le falemaʻi, malosi malosi faaletino i le aso ua tuanai).

O le taunuʻuga i faʻalauiloa e faʻaalia ai le lua suʻega o le toleniga o le kulukose. Ole suʻega e faia i ni vaega se tolu: o le tagata maʻi e tuʻuina atu le toto i luga o le manava gaogao ma a maeʻa le 5 minute inu vai i le glucose ua gase. Ma le isi, o le sukū e fuaina ile 1 ma le 2 itula. O faailoilo ua faʻamatalaina e faapea:

  • itiiti ifo i le 7.8 mmol / l - maualuga o le suka,
  • 7.8-11 mmol / L - faʻaleagaina le kulukose o le kulukose,
  • sili atu i le 11 mmol / l - hyperglycemia.

O suʻesuʻega aupito sili ona lelei i le aso, o le suʻesuʻeina o le hemoglobin glycini (HbA1C). Faʻatasi ai, o le pasene o kulukose e fesoʻotaʻi ma lela mumu ua fuafuaina, ma o se taunuuga, o le maualuga o le suka i le 2-3 masina. O le taunuuga o le auʻiliʻiliga e le faʻalagolago i meaʻai ma vailaʻau, gaoioiga faʻaletino, o nei mea e le afaina ai lona saʻo. O fuainumera auiliiliga mo le maualuga o le HbA1C ua fuafuaina i le pasene:

  • 4% pe itiiti - hypoglycemia,
  • 4.5-5.7% - maualuga o le suka suka,
  • 5.7-6% - maualuga le lamatia o le maʻisuka,
  • 6-6.4% - vaʻaia
  • 6.5% ma sili atu - hypoglycemia, maʻisuka.

O le faaletonu ma le sili atu o le kulukose e le o faʻamalositino tutoʻatasi, ae o faʻamaoniga, o le mea lea, o togafitiga taʻitasi e faʻataʻitaʻiina mo tagata maʻi taʻitasi. I le faaopoopo atu i le tagofia o fualaau, togafitiga e aofia ai le physiotherapy, faʻataʻitaʻiga faaletino ma se meaʻai faapitoa.

O le mea lea, o le maʻisuka ituaiga 1, o le inisalini o togafitiga e avea ma masani. O le maʻisuka ituaiga 2 e faʻasaʻoina i se mea taumafa e maualalo le maualalo o oloa gaʻo, paʻu o le mamafa i togafitiga faafomaʻi, ma aʻoaʻoga faaletino.

O tagata e maua i le hyperglycemia masani e manaʻomia le pulea o latou suka i le glucometer, e aofia ai muamua ma le maeʻa o taumafataga. O lenei mea o le a fesoasoani e suia ai lou olaga ma meaʻai, lea o le a faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i tulaga masani.

E fautuaina le foai atu o le toto i le taeao (mai le 8 i le 11 itula), i luga o se manava gaogao (a itiiti ifo ma le 8 ma le sili atu i le 14 itula o le anapogi, e mafai ona e inu vai). Aloese mai meaai e sili atu le mamafa i le aso na muamua atu

  • I le 3 aso ao lumanaʻi le aso o le suʻega ole toleniga o le kulukose, e taua le tausisia o se meaʻai masani e aunoa ma le faʻagataina o gaʻo, ia le aofia ai ni mea e mafai ona mafua ai le faʻamaʻavaina o le tino (le lava le inu ava malosi, faʻateleina le gaioiga faaletino, le i ai o le maʻi o le intestinal).
  • I le tolu aso ao leʻi faia le suʻesuʻega, e tatau ona aloese mai le inuina o fualaau, o le faʻaaogaina e mafai ona aʻafia ai le taunuʻuga o le suʻesuʻega (salicylates, fomaʻi faʻamataʻu, thiazides, corticosteroids, phenothiazine, lithium, metapiron, vitamini C, ma isi).
  • Faʻalogo! Faʻamālōlōina o fualaau faʻasaina pe a uma ona faʻatalanoa muamua ma le fomaʻi!
  • I le afiafi o le 24 itula ao leʻi faia le suʻesuʻega, o le faʻaaogaina o le ava malosi ua solia.
  • Ole suega ole toleni ole kulukose e le faia mo tamaiti ei lalo o le 14 tausaga.

Faailoga mo

  • Aʻo suʻesuʻeina tagata mamaʻi ma faʻafitauli faʻafitauli mo le maʻisuka (o le olaga masani, o le gaogao, o le i ai o se sootaga muamua, o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka, toto maualuga ma isi faʻamaʻi o le cardiovascular system, sosolo le lipid le atoatoa, faʻavaivaia le glucose toleni).
  • O le mamafa (mamafa o le tino).
  • Atherosclerosis
  • Toto maualuga.
  • Gout
  • Katia aiga o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.
  • Faʻaipoʻa ua i ai ni faʻanoanoa, fanau mai vave, pepe e matua fanau mai poʻo tamaiti e iai ni faaletonu o le atinaʻe, pepe, maʻi maʻisuka aʻo maitaga.
  • Metabolic syndrome.
  • Faʻasologa o maʻi ate.
  • Polycystic ovary.
  • Neuropathies e le manino le talatala.
  • Faʻaaoga umi o togafitiga, glucocorticoids, estrogens synthetic.
  • Taimi taimi taimi ma le furunculosis.

Suʻitaga Glucose Tolerance Test

Pe a resitalaina ma aoina faʻamatalaga e uiga i le soifua maloloina o se fafine maʻitaga, atonu e ono mafai ona suʻe muamua sea suʻega, e oʻo lava i le amataga ole maʻitaga. Faʻatasi ai ma se taunuuga lelei, o nei fafine latou te maitauina uma le maitaga ma tusi fautuaga ma auala talafeagai mo i latou e faʻatonutonu ai le maualuga o le kulukose i le tino.

E i ai se vaega faʻaletonu, lea e sili ona tosina i ai le mafaufau pe a lesitala. E aofia ai fafine maʻitaga oe:

  • o le maʻisuka malosi e mafai ona maua e ala i le tofi (e le maua, ae faʻapitoa),
  • o le i ai o le mamafa o le mamafa i se fafine maʻitaga ma le tikeri o le gaʻo,
  • uluaʻi faʻanoanoa ma pepe na tupu
  • o le i ai o se tamaʻi fausua i le fanau mulimuli (faʻaopopo pe afai e sili atu i le fa kilokalama le mamafa o le fomaʻi)
  • late gestosis, le i ai o faʻamaʻi pipisi o faʻamaʻi pipisi o le polokalama urinary,
  • tuai le maitaga (faʻailoa tamaitai e sili atu i le tolusefulu lima tausaga).

Suʻega o le faapalepale o le glucose (pe faʻapefea ona ave, taunuʻuga ma masani)

O le suega o le faapaleni o le kulukose (GTT) e faʻaaogaina e le gata o se tasi o metotia suʻesuʻe mo le faʻamaʻiina o le maʻisuka, ae o se tasi foi o auala o le pulea o le pulea o le tagata lava ia.

Ona o le mea moni e atagia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma le itiiti ifo o tupe, e faigofie ma malupuipuia le faʻaaogaina e le gata mo tagata maʻisuka poʻo tagata soifua maloloina, ae faʻapea foi mo fafine maʻitaga o loʻo umi se taimi.

O le faigofie faigofie o le suega e faigofie ona maua. E mafai ona ave e tagata matutua ma tamaiti mai le 14 tausaga, ma i lalo ifo o nisi tulaga manaomia, o le faaiuga mulimuli o le a manino e pei ona mafai ai.

O lea la, o le a lenei suʻega, aisea e manaʻomia ai, pe faʻapefea ona ave ma pe o le a le masani ai mo le maʻisuka, tagata maloloina ma fafine maʻitaga? Tatou maua saʻo.

Ituaiga suega o le faapaleni kullukose

Sa ou nofofua i le tele o ituaiga o suʻega:

  • tautala tautala (PGTT) poʻo le tautala (OGTT)
  • feʻaveaʻi (VGTT)

O le a la latou eseesega taua? O le mea moni o mea uma o loʻo taoto i le auala e faʻaofiina ai gaʻo. O le mea e taʻua o le "glucose load" e faia pe a mavae ni nai minute pe a uma le sampling muamua o le toto, ma o le a talosagaina oe e inu suamalie suamalie, poo se vaifofo o le glucose o le a faia i se tulaga le talafeagai.

O le ituaiga lona lua o le GTT e masani lava ona seasea ona tupu, ona o le manaomia o le faʻaofiina o gaʻo i totonu o le toto vevela ona o le mea moni e le mafai e le tagata maʻi ona inu sua suamalie. O lenei manaoga e le masani ona tupu.

Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le ogaoga o le vevela i fafine maʻitaga, e mafai ona ofoina atu se tamaitai e tauaveina se "glucose load" i se auala le fiafia.

E le gata i lea, i na gasegase o loʻo faitio i le gastrointestinal upsets, pe a iai se soliga o le faʻaaogaina o vailaʻau i le faagasologa o meaʻai paleni oona, e tatau foi ona faʻamalosi le kulukose i totonu o le toto.

O gasegase nei e ono mafai ona maua i le maʻi, atonu e ono matauina le le atoatoa o mea nei e mafai ona maua mai se fomaʻi mai le fomaʻi, fomai poʻo le endocrinologist:

  • masalomia o le maʻisuka ituaiga 2 (i le faagasologa o le siama), faatasi ai ma le i ai moni o lenei faamai, i le filifilia ma le fetuutuunaiga o togafitiga mo "maʻi suka" (pe a iloiloina ni taunuuga lelei po o le leai o togafitiga),
  • ituaiga 1 maʻisuka, faʻapea foʻi ma le amio o le mataʻituina o ia lava,
  • masalomia o le maʻisuka ituaiga poʻo lona i ai moni lava,
  • vaʻaia
  • gasegase gasegase
  • nisi o gasegase i gaioiga o loʻo mulimuli mai: pancreas, grenesland, pituitary gland, ate,
  • faʻaleagaina le kulukose o le kulukose,
  • afaina
  • isi faʻamaʻi endocrin.

O le suʻega na faia lelei e le gata i le faagasologa o le aoina mai o faʻamatalaga mo masalomia o faʻamaʻi o le endocrin, ae faʻapea foi i le amio pulea.

Mo ia faamoemoega, e matua faigofie lava ona faʻaaogaina le suʻeina o suʻe toto poʻo le mita o le kulukose o le toto. O le mea moni, i le fale e mafai ona suʻeina atoa le toto atoa. I le taimi lava e tasi, aua nei galo e mafai e soʻo se tagata suʻesuʻe suʻega ona tuʻuina atu se vaega o mea sese, ma afai e te filifili e foai atu le toto vevela mo suʻesuʻega suʻesuʻe, o le a eseese ia faailoga.

O le faia o le siakiina e le tagata lava ia, o le a lava le faʻaogaina o auiliiliga auʻiliʻili, lea, e aofia ai ma isi mea, e le gata ina atagia ai le maualuga o le glycemia ae o le maualuga o le hemoglobin glycated (HbA1c). O le mea moni, o le mita e sili atu ona taugofie nai lo se suʻega faʻapitoa o toto, e faʻalautele ai avanoa e faia ai le faʻatinoina o le tagata lava ia.

Faʻailogaina GTT

E le o tagata uma e mafai ona suʻe lenei suʻega. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe afai o se tagata:

  • tasi glucose masalosalo,
  • faʻamaʻi o le gastrointestinal tract (e fai ma faʻataʻitaʻiga, ua sili atu le faigata o le pancreatitis masani),
  • ogaoga faʻaleagaina poʻo faʻamaʻi pipisi,
  • ogaoga matautia,
  • i le maea ai o le taimi faʻatonutonu,
  • le manaʻomia o le moe.

Faʻafanua o le GTT

Ua uma ona tatou malamalama i tulaga e mafai ona e maua ai se faʻamatalaga mo se suʻesuʻega o le faapalepale kulupose suʻesuʻe. Ua oʻo nei i le taimi e fuafua ai pe faapefea ona pasi saʻo lenei suega.

O se tasi o mea pito sili ona taua o le mea moni lea o le sampling muamua o le toto ua faia i luga o se manava gaogao ma le auala e amio ai se tagata ao le i tuuina atu le toto o le a aafia ai le iuga mulimuli. Ona o lenei mea, e mafai ai ona taʻua saogalemu le GTT o se "avega", ona e aafia ai i mea nei:

  • o le faʻaaogaina o ava malosi e aofia ai le ava malosi (e oʻo lava i sina inumaga o le 'ava e faʻamaonia ai taunuuga),
  • ulaula
  • gaioiga faʻaletino poʻo le leai (pe o taʻalo taʻaloga pe taitaia se olaga le galue),
  • pe faʻapefea ona e taumafaina meaʻai sugary poo vaiinu vai (masani masani e aʻafia ai lenei suʻega)
  • tulaga faʻalavelave (faʻalavelave faʻavaivai faifaipea, popole i galuega, i le fale ao ulufale atu i se aoga faʻaleaʻoaʻoga, i le faagasologa o le mauaina o le poto poʻo le suʻega suʻega, ma isi),
  • faʻamaʻi pipisi (faʻamaʻi pipisi o le tino, faʻalavelave mimiti viral infections, malulu poʻo le isu, maʻi, tonsillitis, ma isi),
  • tulaga faʻasolosolo (pe a toe malosi se tagata pe a uma le taotoga, e faʻatagaina o ia e fai lenei ituaiga o suʻega),
  • tagofia o vailaʻau (e aʻafia ai le mafaufau o le tagata maʻi, totoga o le suka, hormonal, metabolism-stimulating drugs and like).

E pei ona tatou vaʻai, o le lisi o tulaga e aʻafia ai iuga o le suʻega e umi lava. E sili atu le lapataʻia o lau fomaʻi e uiga i luga.

I lenei itu, e faaopoopo atu i ai poʻo se isi ituaiga o suʻesuʻega e faʻaaoga ai

Toto toto mo le hemoglobin glyc

E mafai foi ona pasi i le maitaga, ae mafai ona faʻaalia se taunuuga sese o le sogasoga ona o le mea moni o suiga vave ma matuia e tutupu i le tino o se fafine maʻitaga.

Auala e ave

O lenei suʻega e le faigata tele, peitaʻi, e tumau mo le 2 itula. O le talafeagai o se faagasologa uumi o le aoina o faamaumauga e tauamiotonuina e le mea moni o le maualuga o le glycemia i totonu o le toto e le ogatasi, ma o le faaiuga a le fomai e tuu ia te oe e fuafua i le auala e faatonutonu ai e le pancreas.

O le suʻega o le toleniga o le kulukose e faʻatino i nisi o tulaga:

O lenei tulafono e tatau ona usitaia! O le anapogi e tatau ona tumau mai le 8 i le 12 itula, ae le silia le 14 itula. A le o lena, o le a tatou maua ni taunuuga e le mafaatuatuaina, aua o le faailoga autu e le o toe iloiloina ma e le mafai ona faatusatusa le alualu i luma ma le paʻu o le glycemia. O le mafuaʻaga lea latou te foaʻi ai le toto i le vaveao.

I totonu o le 5 minute, o le tagata maʻi e inu i le "glucose syrup" poʻo ua inosia i se tali lelei (silasila i ituaiga o GTT).

Aʻo faʻapitoa le faʻaaogaina o le VGTT o le 50% glucose ile faasolosolo malie ile 2 i le 4 minute. Po o se vaifofo fofo ua saunia lea e faaopoopo ai le 25g o le kulukose. Afai o tatou talanoa e uiga i tamaiti, ona saunia ai lea o le suavai suamalie i le fua faatatau o le 0.5g / kg o le mamafa o le tino.

Faatasi ai ma le PHTT, OGTT, e tatau i se tagata ona inuina le vai mafanafana suamalie (250-300 ml), lea na soloia ai le 75g o le kulukose, i totonu ole 5 minute. Mo fafine maʻitaga, e eseese le tui. Latou te faʻamavae mai le 75g i le 100g o le kulukose. Ua faʻamavae tamaiti i le vai 1.75g ​​/ kg mamafa o le tino, ae e le silia 75g.

Asthmatics poʻo i latou o loʻo i ai angina, o le paʻu poʻo le fatuga o le fatu, ua fautuaina e faʻaaoga 20 g o meaʻai gaʻo.

Glucose mo le toleniga o le toleniga o le glucose e faʻatau atu i falemaʻi i le paʻu pepa

E le mafai ona maua fua se uta o le carbohydrate.

Ia mautinoa e feutagai ma se fomai aʻo leʻi faia ni faaiuga faanatinati ma le taitaia o le GTT e leʻi faʻatagaina ma se uta i le fale!

Faatasi ai ma le mataʻituina oe lava ia, e sili ai ona ave le toto i le taeao i luga o se manava gaogao, pe a uma taumafataga (leai muamua atu i le 30 minute) ma aʻo le i momoe.

I lenei laasaga, ua maua ai ni samples toto. I le 60 minute, o le a latou suʻeina le toto mo le auiliʻiliʻili taimi, ma siaki fesuiaiga i le kulūkose i totonu o le toto, i luga o le faavae o le a mafai ai ona tusia nisi o faaiuga.

Afai e te iloa e tusa lava pe faʻafefea ona gaosia ia gaʻo meaʻai (o lona uiga, e te iloa pe faapefea ona tupu le gaosiga o le carbohydrate), o le a faigofie le mateina o le vave o le kulukose o loʻo faʻaumatia, o le sili atu lea ona lelei a tatou galuega. Afai o le "kolisi suka" e tumau i le pito i luga o le pito i luga mo se taimi umi ma e masani lava e le faʻaitiitia, o lona uiga e mafai ona tatou talanoa e uiga i le itiiti ifo o le maʻisuka.

E tusa lava pe o le taunuuga na foliga mai e lelei, ma ua uma ona maua oe i le maʻisuka, e le o se mafuaaga lea e ita ai ao leʻi oʻo i le taimi.

O le mea moni, o se suʻega faʻapalepale kulukose e manaʻomia ai le faʻaluaina-lua! E le mafai ona taʻua saʻo saʻo.

O le suega lona lua o le a faatonuina e le fomaʻi, o le, i luga o le faavae o faʻamaoniga ua maua, ua uma ona mafai ona fesiligia le tagata maʻi.

O ia tulaga e masani lava o le mataupu pe afai o le suʻega e tatau ona faia mai i le tasi i le tolu taimi pe afai e le faʻaaogaina isi metotia falesuesue mo le togafitia o le maʻisuka ituaiga 2 pe afai na aʻafia i nisi o vaega o loʻo faʻamatalaina muamua i le tusiga (vailaʻau, o le toto e le i tupu i le manava gaogao ma ma isi).

Metotia mo le suʻeina o le toto ma ona vaega

E tatau ona tatou fai atu i le taimi lava lena, e talafeagai le faʻamaonia o faitauga o le a iloiloina le toto na suʻeina i le taimi o le suʻega.

E mafai ona e mafaufau i le toto atoa ma le toto vevela. Ae peitai, o taunuuga e le eseese. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, afai tatou te tilotilo i le taunuuga o le auʻiliʻiliga o le toto atoa, ona itiiti ifo lea nai lo mea na maua i le taimi o le suʻeina o vaega toto na maua mai se vein (plasma).

Faatasi ai ma le toto atoa, o mea uma lava e manino: latou te togiina se tamailima i se nila, ave se mataua o le toto mo le suʻesuʻeina o meaola. Mo nei faamoemoega, e le tele le toto e manaomia.

O le vevela e ese lava: o le toto muamua sampling mai se vein e tuʻuina i totonu o se suʻega faʻamamafana (e sili atu le lelei o le faʻaaogaina o se masini vailaau, o le a le manaʻomia ai se masini e puipuia ai le toto), lea e iai faʻasoa faapitoa e mafai ai ona e faʻasaoina le faʻataʻitaʻiga seia oʻo i le suʻega. O se vaega taua tele lenei, talu ai e le tatau ona faʻafefiloi vaega e le talafeagai ma le toto.

E masani ona faʻaaogaina le tele o faʻasalalauga:

  • 6mg / ml toto toto atoa fluoride

E faʻagesegese ai le faiga o le enzymatic i totonu o le toto, ma i lenei tulaga na toetoe lava a taofia i latou. Aisea e tatau ai lenei mea? Muamua, o le toto e le o maua fua i totonu o se suʻega suʻega.

Afai ua uma ona e faitauina la matou tusiga e uiga i le hemoglobin glyc, ona e iloa ai lea i lalo o le gaioiga, vevelalolobin ua "suamalie", ae o le toto e iai le tele o suka mo se taimi umi.

E le gata i lea, i lalo o le aafiaga o le vevela ma faatasi ai ma le maua moni o le okesene, o le toto e amata ona "faʻaitiitia" vave. E faʻamaʻi, faʻapetele tele. Ina ia mafai ona puipuia lenei mea, i le faaopoopoina i le sodium fluoride, e faaopoopo le isi masini eletise i le suʻega suʻega.

E afaina ai le tui toto.

Ona tuu lea o le paipa i luga o le aisa, ma meafaigaluega faapitoa ua saunia e vavae ese le toto i vaega. E manaʻomia le palasi e faʻaaogaina ai se centrifuge ma, faʻamalieina mo le tautoga, faʻatoʻateleina le toto. O le plasma e tuʻuina i totonu o se isi suʻega suʻesuʻe ma ua amata ona faʻataʻitaʻiina saʻo.

O nei taufaasese uma e tatau ona faia vave ma totonu o le tolu minute minute. Afai e vavae ese le plasma i le maea ai o lenei taimi, ona mafai lea ona manatu le suʻega ua le manuia.

E le gata i lea, e tusa ai ma isi faʻataʻitaʻiga o le faʻaaogaina o le toto toto ma le vevela. E mafai e le fale suesue ona faʻaaoga auala eseese:

  • glucose oxidase metotia (masani 3.1 - 5.2 mmol / lita),

I le faigofie ma le faʻamalosi, e faʻavae i luga o le oxidation enzyme ma le kullukose oxidase, pe a faia le hydrogen peroxide i le gaosiga. I le taimi muamua, e le lanu le lapopoa, i lalo o le gaioiga o le peroxyidase, e maua ai se lanu vaivai. O le aofaʻi o meaola eleelea (lanu) "e tautala" i le glucose concentration. O le tele oi latou, o le maualuga o le kulūkose.

  • auala o le orthotoluidine (tulaga masani 3.3 - 5.5 mmol / lita)

Afai i le tulaga muamua ei ai se faiga o le oxidative e faavae i luga o se tali o le enzymatic, ona faia loa lea o le gaoioiga i se ituaiga o le aisio ma le malosi o le lanu e tupu i lalo o le aafiaga o se vailaʻau oona mai le ammonia (o le orthotoluidine). O se gaioiga faapitoa o le gaioioiga e tupu, o se taunuuga o lea mea ua faʻamaʻiina ai glucose aldehydes. O le satu o le lanu o le "vailaau" o le tali e maua mai ai o le aofaiga o le kulukose.

O le auala o le orthotoluidine e sili atu le sao, i le faasologa, e masani ona faʻaaoga i le faagasologa o le suʻeina o toto i le GTT.

I le lautele, e tele naua metotia mo le fuafuaina o le glycemia o loʻo faʻaaogaina mo suʻega ma ua vaevaeina uma i ni vaega tetele: lanu (auala lona lua, matou suʻesuʻeina), enzymatic (o le metotia muamua, matou suʻesuʻeina), reductometric, electrochimium, pepa faʻataʻitaʻiga (faʻaaogaina i glucometers ma isi suʻesuega faʻaaogaina), fefiloi.

Glucose toleniga suʻega insulin

Suʻe le fesili pe o afea e te toe foʻi mai ai mai le faʻasalaga
Aoao e faʻaalu le taimi o i latou oe na faʻafitauli e fesoasoani ia te oe ma tali au fesili.

Amata ona e malamalama atonu e te le tele ni iloa, pe i ai ni manatu muamua pe sese - ma o le galuega e faʻaumatia nei manatu (mo le fesoasoani ia te oe) faʻaalu se taimi
Aoao ia malamalama e tali atu le fomai a le RMS, e aunoa ma se totogi ma i le latou taimi avanoa

E toe tasi - o ou manatu e uiga i le matafaioi o le inisalini i PCOS, OGTT, ma isi - o se faʻamatalaga sese ma le le manuia o fomaʻi (tusiga) o taimi ua tuanai

Afai e te manaʻomia le fesoasoani - mo le Atua, matou te taʻu atu ia te oe mea uma

Afai o lau sini o le faʻaitaitaʻi lea e fomaʻi (faʻapena foi se tulaga masani mo tagata e sili atu le mamafa o le tino) - ua e ausia

Ae paga lea, na e faʻatagaina oe lava e solia se numera o tulafono faʻapipiʻi - ma o le a tuʻuina atu oe ile faʻailoga mo le faitau

Ae e mafai ona e faitau lelei e uiga i le ituaiga suiga o le olaga, o le a se meaʻai lelei mo se taimi faʻateʻa e ala i le taina o upu autu i se sailiga poʻo Google. Faʻafouina o le ola ma le pusa oona o le faavae lea mo le togafitiga o le lapisi i atunuu uma ma le faavae o le puipuia o le maʻisuka. o le fomai e lelei tele, o le mea lea matou te tatala ai i talatalanoaga ma sauni pea e fesoasoani, ma e leai se mea e le mautonu e uiga i le le malamalama i se mea, leai - fesili - matou te taʻu atu

Ae o le fomaʻi leaga - i totonu o le faasaina!

Suʻega o le faapalepale o le glucose (suega o le toleniga o le glucose) - pepe pepe

O se suʻega o le faapaleni o le kulukose, poʻo se suʻega toleniga o le kulukose, e siakiina pe faʻapefea ona faʻavasegaina e lou tino le maualuga o suka. Sugar, poʻo le kulukose, e maua i le tele o meaai tatou te 'ai.
O le suʻega e faia e faʻamaonia ai le maʻisuka ao maitaga (maʻisuka faʻateʻa) ma ofoina atu i tamaitai e sili atu ona atiaʻe lenei tulaga.

Aisea e ono manaʻomia ai lenei suʻega?

O le suʻega o le a fesoasoani ia te oe e fuafua ai pe maua oe i le maʻisuka maʻisuka. E tusa ma le 14% o fafine maʻitaga ua latou iloa lenei tulaga. O le maʻisuka ituaiga e amataina pe a maua e le pancreas le le lava o le insulin.

O le inisalini e faʻasaina le suka o le toto ma fesoasoani i faleoloa o faleoloa faleoloa pe afai e le manaʻomia ona vave liua i le malosi.

I le taimi o le maʻitaga, e manaʻomia e le tino o le fafine ona maua atili inisalini, aemaise lava mai le lima o masina, pe a vave ona tupu le pepe. Afai e le tausisia e lou tino le tulaga manaomia o le inisalini, e mafai ona e atiaʻe le maʻisuka faʻamaʻi.

O le maʻisuka faʻamamaina e le o faʻatasi ma faʻamatalaga iloga, o le mafuaʻaga lea e taua ai le suʻega. Afai o le maʻisuka faʻaseʻe e le o iloa ma e le togafitia, o oe ma lau pepe e ono oʻo i faʻafitauli.

O le aʻafiaga autu e mafua mai i le maualuga o le toto suka o le mafai lea e lau pepe ona lapoa, lea e ono mafai ona faʻalavelaveina le faʻasalaga vavalalata. O se tamaititi o loʻo mafatia lona maʻi suka i le maʻisuka e mafai foi ona atiaʻe faʻamaoniga o le maʻi o le maʻisuka (o se maʻi e mafua mai i le faʻasolosolo, le gasegase o le maʻisuka ma le endocrin).

E mafai ona ou atiaʻe le maʻisuka maʻi?

E mafai ona e atiaʻe le maʻisuka faʻamalosi pe afai:

  • o lou tino mass index (BMI) e 30 pe sili atu,
  • e masani ona e iai se pepe tele e mamafa le 4.5 kilokalama pe sili atu,
  • e masani ona e maua i le maʻisuka ituaiga
  • tasi o ou matua, tuagane poʻo tuafafine, poʻo lau tama ole maʻi suka,
  • Ua e sau mai itulagi e maua ai le maʻisuka o se faʻamaʻi masani (Asia i Saute, Middle East).

Afai e mafai ona e fesoʻotaʻi ma se tasi poʻo le sili atu o nei kulupu, ua fautuaina oe e suʻe se suʻega o le toleniga o le kulukose.

E faʻapefea ona faia le suʻega ole toleniga o le glucose?

O lenei suʻega e masani lava ona faia i le va o le 24 vaiaso ma le 28 vaiaso o le gaioiga. Afai na iai muamua oe i le maʻisuka, o le a talosagaina oe e faia lenei suʻega muamua - mo le tusa o le 16-18 vaiaso ma toe toe foi - i le 24-28 vaiaso. O lau fomaʻi o le a taʻuina atu ia te oe le tele o le mea e le tatau ona e 'ai aʻo leʻi suʻeina, e masani lava e tatau ona e aloese mai le' ai i le po muamua.

E mafai ona e inu vai manino. Afai o loʻo e inuina ni vailaʻau, siaki lau fomaʻi pe afai e mafai ona suʻeina i le taimi o sauniuniga mo le suʻega. I lo matou atunuu, o le suʻega e faia i totonu o se falemaʻi poʻo ni fale faʻapitoa (fale tetele ma fale suʻesuʻe). O lau fomaʻi o le a ave se toto toto mai lau vein. O lenei faʻataʻitaʻiga o le a mafai ai e oe ona fua lau anapogi toto toto.

Ona tuʻuina atu lea ia te oe o se faʻamafanafanaga matagofie e aofia ai le 75-100 g o le kulukose. E taua lou inu i le inu atoa. A mavae le lua itula, o le a toe maua lou toto ma o le maualuga o lou suka o le a faʻatusatusa i le suʻega muamua. O nei itula e lua e sili ona faʻaalu na o oe. Atonu o le a faʻatagaina oe e alu i le falemaʻi i lenei taimi, pe talosagaina oe e nofo.

E le tatau ona e 'ai pe inu i lenei taimi.

Ae ave se mea e 'ai faatasi ma oe, aua a maeʻa le suʻega e mautinoa oe fia' ai. E mafai ona e 'ai naʻo pe a maeʻa le faʻataʻitaʻiga toto lona lua, ae le o le taimi muamua. Suʻega o suʻega o le a saunia i totonu o le 48 itula.

O a isi suʻega o le maʻisuka faʻataʻitaʻi o iai iina?

I nisi o falemaʻi, e mafai e lau fomaʻi ona tuʻuina atu ia te oe se faʻamatalaga mo se suʻega urine mo le suka i suʻesuʻega taitasi. Afai e maua le suka i le mimi, atonu o se faailoga lea o le maʻisuka ituaiga.

Ae e mafai foi ona avea ma se taunuuga o suiga i le tino lea e tupu i le taimi o le maitaga. E masani lava, i soʻo se tulaga, e masani ona e faia se suʻega o le urine, ma e le o se faʻamaoniga o le maʻisuka.

I le tele o fafine o loʻo i ai le suka i totonu o la latou urine, o le suʻega ole toleniga kullukose e le maua ai le maʻisuka.

Afai e sili atu ona e atiaʻe le maʻisuka faʻamaʻi (mo se faʻataʻitaʻiga, pe a iai muamua), e mafai ona tuʻuina atu oe i le suʻega a le fale. O se auala faigofie lea e siaki ai lou kulukose toto nai lo le suega o le toleniga o le kulukose.

Ae faʻapefea pe afai e lelei le suʻega ole toleniga ole kulukose?

O togafitiga e faʻalagolago i lou suka toto. O lau fomaʻi o le a talanoa ma oe i le suʻega o suʻega ma auiliiliga o togafitiga O le a fautuaina oe e se tagata paleni meaʻai pe o le a le suiga e te faia i au meaʻai e tausia ai le maualuga o le suka suka. O le a fautuaina foi oe e faʻatau se fualaau mo fua o le kulukose toto.

I le tele lava o tulaga, o le maʻisuka faʻafesoʻotai e mafai ona pulea e ala i le 'ai i se soifua maloloina maloloina ma le faʻaaoga.

Afai e maua oe i le maʻisuka, e tatau ona e alu mo siaki masani, lea e ono umi se umi nai lo le masani, ina ia mafai e le fomaʻi ona siaki ma le totoʻa lou soifua maloloina ma le soifua maloloina o lau tama.

E mafai foi ona ofoina atu ia te oe le faaopoopoina o ultrasound e mataitu ai le tuputupu ae o lou pepe. I le avea ai o se tulafono, pe afai ua maua le maʻisuka faʻamaʻi, ua fautuaina le faʻapipiʻiina o le faʻatagaina i le matua o le 37-38 vaiaso. Afai e leʻi sauni le alalaʻau fanau mo lenei vaitau, e fautuaina le vave faʻafeiloaʻi.

O le toʻatele o fafine e atiaʻe le maʻisuka aʻo maitaga, latou te fananau mai pepe ola maloloina o latou maualuga o le suka o le toto e toe foʻi mai i le tino pe a uma ona fanau mai. E ono vaiaso talu ona uma le fanau mai, e tatau ona e ofoina atu se suega o le faapaleni lona lua e faʻamaonia ai o lenei tulaga e fesootaʻi ma le maitaga.

Inisalini

Pancreatic incremental function O le galuega o le endocrine Pancreatic e fesoʻotaʻi ma tamaʻi pancreatic (island Langerhans). I se tagata matua, o tamaʻitaʻi o Langerhans e oʻo ile 2-3% o le numera o le pancreas.

O le tamaʻi pele e aofia ai le 80 i le 200 sela, lea e vaevaeina i ni vaega autu se tolu e tusa ai ma mea e faʻatino ai, faʻavae ma histochemical: alpha, beta ma D-cell. Faʻamaumauga o siama Beta mo le tele o le motu - 85%, siaki fatufeli mo le 11%, ma le siama D - 3%.

I peta beta o motu o Langerhans, o le inisalini o loʻo faʻapipiʻiina ma faʻasaʻolotoina, ma i pene alpha-glucagon. O peta Beta o loʻo nofoia le ogatotonu o tamaʻitaʻi, ma o pupu alpha o loʻo i luga o le pito i tua. I le va o peta ma aluma alpha o le D-sela e maua mai ai le somatostatin ma le gastrin, lea e malosi malosi ai le gaioiga gaosia.

O Pancreatic F sosolo le peptide pancreatic (PP), lea e taofia ai le galuega faakonekarate o le gallbladder ma le exocrin function o le pancreas, ma faateleina ai foi le leo o le pule masani.

O le matafaioi autu o le galuega o le endocrin o le pancreas o le faatumauina lea o le glucose homeostasis i le tino.

Glucose homeostasis o loʻo pulea e le tele o faiga faʻalogo: - inisalini - o le hormone autu o le pancreatic incretory apparatus, e mafua ai le faʻaitiitia o le kulukose o le toto ona o le faateleina o le faʻaleleia o meaola e faalagolago i le insulin i ona sela, - hormonal counter-hormonal moni (adrenaline, somatostatin),

- hormones-tulafono faatonutonu (glucagon, glucocorticoids, STH, hormones thyroid, etc.).

O faʻamaʻi pipisi o le pancreatic e aofia ai le maʻisuka, o le hyperinsulinism poo le faʻasaina o le maʻisuka, somatostatin, glucogonoma, ma le papreatic peptide-tumorting tumor (PPoma).

O le suʻesuʻega o le galuega finocrin pancreatic e aofia ai ituaiga o suʻesuʻega nei. 1. Fuafuaina o le anapogi o le toto kullukose pe a uma ona 'ai ma faʻataʻitaʻiga urinary. 2.

Fuafuaga o le malosi o le kulukose o le toto pe a maeʻa se avega kulūkose (i le taimi o se suʻega o le toleniga o le kulukose). 3. Fuafuaga o le faʻaogaina o le hemoglobin glycosylated ma / poʻo le fructosamine. 4.

Fuafuaina o le maualuga o le inisalini, proinsulin, C-peptide, glucagon i le anapogi le toto ma i le taimi o se suega masani mo le faapalepale kullukose. 5.

Fuafuaga i le toto ma le mimiia o le mea o loʻo iai i isi mea faʻasolosolo faʻasolosolo siama o loʻo pulea e hormones pancreatic: cholesterol, triglycerides, D-hydroxybutyrate (beta-hydroxybutyric acid), tino ketone, lactate, ma le CBS. 6. Fuafuaga o tagata e mauaina le inisalini.

7. Pe a resitalaina le hypoglycemia faifaipea - faʻataʻitaʻiga galuega faʻatino.

Suavai insulin O le masani masani o le inisalini gaoioiga i le tagata matua e 3-17 mcED / ml. O le taua masani o le fua o le insulin (μED) / glucose pe a uma le matelaina i le maualuga o le glucose o le toto e itiiti ifo i le 40 mg% e itiiti ifo i le 0.25, ma le maualuga o le glucose e itiiti ifo i le 2.22 mmol / l - e itiiti ifo i le 4.5.

Inisalini O se polypeptide, o le ituaiga monomeric lea e aofia ai filifili e lua: A (mai le 21 amino acids) ma le B (mai le 30 amino acids). O le inisalini o se oloa o le pipisi o le proteolytic o le insulin precursor e taʻua o le proinsulin.

O le mea moni, o le inisalini e tupu pe'ā tuua le cell. O le gaogaina o le filifili C (C peptide) mai le proinsulin e tupu i le maualuga o le membrane cytoplasmic lea o loʻo puipuia ai puipuiga tutusa. E manaomia e le siama le inisalini e ave ai glucose, potassium, ma amino acids i le cytoplasm.

E i ai sona aʻafiaga i le glycogenolysis ma le gluconeogenesis. I le tino, o le inisalini e faʻaleleia ai le glucose ma faʻateleina le glycolysis, faʻateleina le fua o le faʻasologa o gaʻo gaʻo ma lo latou esterification, ma faʻalavelave ai le lipolysis.

Faatasi ai ma se taimi faaumiumi, o le inisalini e faʻalauteleina ai le faʻasologa o enzymes ma le DNA faʻasologa, faʻateleina le tuputupu ae.

I totonu o le toto, o le inisalini e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose ma gaʻo gaʻo, faapea foi (tusa lava pe itiiti) amino acids. O le insulin e vave ona faʻaumatia i le ate e ala i le gaioiga o le enzyme glutathioneinsulin transhydrogenase. O le afa o le ola o le inisalini na faʻatautaia ma le totoʻa o le 5-10 minute.

O le mafuaʻaga o le maʻisuka ua manatu e le lava le malosi (tino poʻo le aiga) o le inisalini.

O le fuafuaina o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e talafeagai mo le fesuiaiga o ituaiga eseese o le maʻisuka, o le filifiliga o se fualaau faasaina, o le filifilia o togafitiga sili ona lelei, ma le fuafuaina o le tikeri o le le atoatoa o le peta-cell.

I tagata soifua maloloina, pe a fai se suʻega o le toleniga o le glucose, o le maualuga o le inisalini i le toto e oo atu i le maualuga 1 le itula pe a maeʻa le kulukose ma faʻaititia pe a uma le 2 itula.

Inisalini faʻalagolago i le maʻisuka.

O le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e masani pe faaititia, o loʻo i ai le maualuga o le maualuga o le inisalini i taimi uma o le suʻega ole toleniga o le kulukose.

I le tulaga o le agavaʻa faʻamalosi, o se faʻalauteleina o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto i luga o se manava gaogao e matauina.I le taimi o le suʻega o le toleniga o le kulukose, o le maualuga o le faʻalialia o le inisalini e matauina i le 60 minute, mulimuli ane o se faʻaitiitia telegese o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto. O le mea lea, o le maualuga o le inisalini e matauina pe a uma le 60, 120 ma e oʻo lava i le 180 minute pe a uma le utaina o le kulukose.

Hyperinsulinism. I le faʻavae o le faʻamaʻi (insulinoma poʻo le non-zidoblastoma), faʻafuaseʻi ma le le atoatoa le gaosiga o le inisalini, o loʻo mafua ai le atinaʻeina o le hypoglycemia, e masani lava ile natura paroxysmal. O le faʻamalosi o le insulin e le faalagolago i le glycemia. Ole fua ole insulin / glucose e silia ile 1: 4.5.

O le sili atu o le proinsulin ma le C-peptide e masani ona iloa. O mamafa o le kulupu po o leucine e faʻaaogaina e fai ma suʻesuʻega faʻamaʻi: o tagata gasegase e maua mai i le insulin-toto e tele lava ina maualuga maualuga le maualuga o le toto insulin ma le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le kulūkose pe a faatusatusa i le soifua maloloina.

Ae ui i lea, o le natura masani o nei faʻataʻitaʻiga e le faʻasaina ai se maʻi pipisi.
O le hyperinsulinism e masani ona matauina i totonu o le falemaʻi o faʻamaʻi eseese ma le gasegase o le metabolism carbohydrate.

O loʻo faamatalaina i le hypoglycemia, lea e mafai ona tupu i le talaaga o le maualuga o le inisalini maualuga, poʻo le maualuga o le lagona i le inisalini tui. O faʻataʻitaʻiga faʻamaʻi ma leucine e le lelei.

O faʻamaʻi ma tuutuuga e suia ai le maualuga o le inisalini i le toto

Faateleina le faʻatupulaia Le maitaga masani O le ituaiga II o le maʻisuka (amata) O le gasegase o le gase o le maʻi Acromegaly Itsenko-Cushing syndrome Insulinoma muscular dystrophy

Faʻasalaga le Aiga i le Fructose ma le Kalactose

Faʻaitiitia le faʻatonuga Gaoioiga faʻaletino umi

Le ituaiga maʻi maʻisuka o loʻo maua i le maʻisuka ituaiga II

Tuua Lau Faamatalaga