Iloiloina o le hemoglobin glycated: auala e fai ai, sauniuniga, faailoiloga, masani ma vavaeesega

Ina ia mafai e le fomaʻi ona malamalama i le ituaiga o maʻisuka o le a ia taulimaina, na te tofia le tagata maʻi se auiliiliga mo le hemoglobin glyc.

Faʻafetai i lenei suʻesuʻega, e manino ai le mea e mafai e le maʻi ona tupu. O le fomaʻi e faia ni faʻamatalaga e uiga i le gasegase o le faamaʻi e faʻavae i le kulukose i totonu o le plasma toto mo le 3 masina.

Faʻamatalaga sauniuniga

E mafai e lau fomaʻi ona fai atu ia te oe e suʻe se toto mo le hemoglobin glycated pe afai e te masalomia o maʻi le maʻi ile maʻi suka.

O lenei faitioga o loʻo faʻaalia mai i faitioga faʻalesoifua maloloina e pei o le susu ma le fiainu e fesoʻotaʻi ai, toe faʻafoʻi le gaogao o le vevela, vaivai, alualu i luma myopia, faʻamalolo umi o manua ma le gasegase i faʻamaʻi pipisi.

Ina ia faʻamautu le mea o loʻo iai i le hemoglobin glycini i totonu o le toto, e mafai e tagata tomai faapitoa ona faia se faʻataʻitaʻiga o se mea faʻapitoa e fesoʻotai ai tagata mai se ulu i se tamatamailima pe mai se velo i le faga o le tulilima.

Aʻo le i tuʻuina atu faatonuga i lenei auʻiliʻiliga, o faʻamalamalamaga manino e masani lava ona maua mai le fomaʻi pe tatau ona tuʻuina le toto i luga o se manava gaogao pe leai foi.

O se suʻesuʻega e faʻatatau i le iloa o le tele o le hemoglobin glyc i totonu o le toto e faia e tusa lava poʻo le a le meaʻai a le tagata, lea e le mafai ona faatagaina i le taimi e suʻeina ai le suka.

Afai e tatau ona e fuafuaina le pasene o hemoglobin glycated, ona mafai lea ona ave le toto i soo se taimi o le aso.

E le gata i lea, o le faia o se pa o se aofaiga faapitoa o le fesootaiga o le suavai e le mafai ona faʻalavelave i le mafaufau poʻo le tulaga faʻaletino o le tagata maʻi.

E oʻo lava i le taimi talu ai nei faʻalavelave faʻalavelave, o le malulu poʻo vailaʻau faʻaleagaina o le a le avea ma faʻalavelave mo auiliiliga.

O se tagata e masani ona inuina fualaau o le a le faʻatagaina le toto sampling mo le siakiina o fulatini uʻamea uamea.

O le gasegase, o se faʻafitauli o le faʻaitiitia o le totogia o le hemoglobin i le toto, ma se maʻi e mafua ai le faʻaumatia o totola mumu e mafai ona aʻafia ai taunuuga o se auiliiliga e fesoasoani e iloa ai le maʻisuka.

O le pasene o le pasene i le tino e mafai ona suia le pasene o le hemoglobin glyc i totonu o le tino vavalalata o le mea e pipii ai le tino. E le gata i lea, o le tui toto e taitaia.

O i latou o loʻo aʻafia i le maʻisuka e le tatau ona iloa pe faapefea ona tofotofoina mo le fuafuaina o le hemoglobin glycated.

O loʻo matou talanoa e uiga i tagata o loʻo mamafa tele pe ua fai ma vaisu le ava ma le sikareti. Latou te manaʻomia ina ia logoina le tele o taimi e tatau ai ona faia se suʻesuʻega.

Mo le puleaina o lou soifua maloloina, e fautuaina e faia se suʻesuega i le 3 masina e fuafua ai le faʻaogaina o le fulatini uʻamea.

Sini suʻesuʻega

Ina ia iloilo auga, e tatau ona e malamalama muamua pe o le a le hemoglobin glyc, o se tasi lea o ituaiga o lelatini uʻamea.

Hemoglobin mole molemiti o loʻo tuʻuina i totonu o toto mūmū mūmū e feaveaia le okesene i sosoʻo uma o le tino.

O se fusi uʻamea e uʻamea e fai ai ni fusi ma le kulukose pe a ulu atu i se tali lemu-e le enzyme.

Mo le tuʻuina i totonu o le fomaʻi faasaienisi, o lenei faagasologa e mafai ona taʻua o le glycation, na o le faia o se hemoglobin tino faapitoa, glycated.

O le vave vave ona maua e le uʻamea i le uʻamea suiga, e faalagolago i le maualuga o le suka i le toto. O le tikeri o le glycation e tatau ona fuafuaina i luga o se vaitau e 120 aso, talu ai o le taimi tonu lava lea o le taamilosaga o le toto o le toto.

O le mea lea, ina ia iloiloina le tele o le toto e "suamalie," e ave e fomaʻi i le mavae ai o le 3 masina, pe a amata ona toe faʻafouina uma lela toto mumu.

O le fua masani o le hemoglobin glycated e mai le 4 i le 6%. O le tele o palatini e uʻamea i le uʻamea e tatau ona i totonu o le toto o le tagata, tusa lava po o le a le itupa poʻo le matua.

I se isi faaupuga, o le maualuga o le glycogemoglobin, lea ua taʻua o le HbA1c, o se uiga lelei o le fesoʻotaʻi vavalavai e tafe mai i totonu o vaʻa o tamaiti, tama talavou, alii ma tamaitai.

O taunuuga o se suʻesuʻega e fuafua ai le mea o loʻo maua i le hemoglobin glycini i le toto e masani lava ona lipotia i le aso.

Afai e faaalia mai e 5.7% o le filalaʻau uʻamea, lea e faʻafefiloi ma le kulukose, o loʻo i ai i totonu o le mea e fesoʻotaʻi ai le suavai, ona leai lea o se mafuaaga mo popolega, talu ai o le fesuiaiga o gaʻo o loʻo gaosia i le masani masani.

Afai ua uma ona maua i le toto ua maua muamua le hemoglobin 6%, lea o le a faailoa i iuga o le auiliiliga e ala i le fua HbA1C, e tatau ona popole, talu ai o lenei faailoga e faailoa ai le lamatia o le maʻisuka.

A faʻaalia e le auʻiliʻili o le toto e aofia ai le 6.1 i le 6.4% o le uʻamea uʻamea e fesoʻotaʻi ma le kulukose, e le mafai e fomai ona faia se siama o le maʻisuka.

Ae peitai, o le a talanoa fomaʻi ma le tagata maʻi e uiga i le faia o fetuunaiga taua i le taumafataga. O tagata e sili atu ona maua i le maʻisuka o le a manaʻomia le alu i se meaʻai e faʻasaina ai le faʻaaogaina o mea taumafa maualuga i gaʻo.

Mafuaaga mo le vavae ese mai le masani

E tupu e le solia le hemoglobin glycated i le toto ona o le maʻisuka.

O le faʻaopoopoga faʻaopoopoga o laʻasaga lextrose e mafai ona mafua ona o le vaivai o le kulukose o le kulukose poʻo, i se isi faaupuga, prediabetes.

O faʻamaʻi pipisi e aʻafia ma le le lelei o le gaʻo vine e naʻo le mauaina pe afai ole sili atu i le 6.5% le mea o loʻo i ai i totonu o le popo i totonu o le toto.

Pe a mafaufau pe o le a se suʻega toto mo le glycogemoglobin, e tatau i se tasi ona mafaufau i fua maualalo o le pulu-uʻamea e fesoʻotaʻi ma le kulukose.

Afai e itiiti ifo i le 4% le hemoglobin glycina o loʻo aofia i totonu o le tino o loʻo fesoʻotaʻi le tino, e siaki e fomaʻi pe o loʻo maʻi le maʻi mai le hypoglycemia.

O se tulaga e mafua mai i le faaitiitia o le maualuga o le kulukose i le lymph e masani ona mafua ai le insulinoma - o se neoplasm leaga i le pancreas, ona o le tele o le hormone o le natura peptide e natia i totonu o le tino.

I isi tulaga, o le maualuga o le suka o loʻo fesoʻotaʻi ma le umi o meaʻai gaʻo ma le mamafa.

O maʻi ogaoga nei e mafai ona mafua ai le hypoglycemia, lea e matua faʻalavelave ai le masani o mea o loʻo maua i le hemoglobin glycini i le toto:

  • le atoatoa o le tino
  • o le maualuga o insulin ma le suka-lowering tablets,
  • lona maʻi
  • faʻasologa o le pala o le pala,
  • von Girke maʻi,
  • ituaiga III glycogenosis.

Afai o se aofaiga tele o le hemoglobin glycina o loo maua i se suʻega o le toto i se fafine maʻitaga, ona tatau lea ona faʻamoemoe o le a fanau le fanau.

Pe a sili atu i le fafine le tulaga masani o le mea o loʻo i totonu o le faʻamalama e uʻamea ma uʻamea ma le kulukose i totonu o le toto, o le pepe ile manava e tupu tele.

O lenei mea e mafua ai le lamatiaga mo le pepe ma le tina o loʻo faʻamoemoe, talu ai ona o le tele o suka i totonu o le vai o loʻo faʻasalalau i totonu o vaʻa, ua faʻaumatia fatugaʻo ma ua faʻaleagaina le vaʻai.

O fafine maʻitaga, ina ia faʻamaonia le i ai o faafitauli o le soifua maloloina, o se auiliiliga mo le glycogemoglobin e le tatau ona faia i luga o se manava gaogao, ae pe a uma se taumafataga.

I lenei tulaga, e fautuaina e toe faia le suʻega i vaiaso uma. O se tamaitai i se tulaga e sailia ai pe lelei mea uma ma fautuaina le pepe e suʻe se suʻega 2 toleni toleniga kulukose i totonu o le fale suesue.

Auala i le Lower Glycogemoglobin

Afai o le auʻiliʻiliga mo le hemoglobin glycini na faʻaalia ai o le toto e aofia ai le sili atu le tele o le porotini uʻamea e fesoʻotaʻi ma le glucose, o le togafitiga e le gata i le faia o fualaau.

Ina ia aumaia le fua o le glycohemoglobin i mea masani, e tatau ona e 'ai i ni vaega laiti. I le faʻaitiitia o le maualuga o le fila e uʻamea, faʻapipiʻi i le glycation, e tatau ona e lafoaia le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, ulaula meaʻai ma meaʻai falai.

Suauu maualuga i le mea o loʻo tafe i totonu o vaʻa e le o se mafuaaga e togafitia ao taoto i le moega. Nai lo lena, e tatau i le tasi ona galue i se ituaiga o faafitauli - faia ni taʻaloga gymnastic ma faʻaalu le tele o taimi i le ea fou.

O gaioiga afi ma le gaosia o le okesene i le aofaʻi saʻo o le a fesoasoani e faʻamautu le maualuga o le hemoglobin glyc i totonu o le toto.

O le masani masani o le faʻamalama uʻamea e fesoʻotaʻi ma le kulukose o le a toe faʻaleleia pe afai e mafai ona fetuunai le faiga o galuega ma malolo.

O le alu i le moega e fautuaina i le itula lava e tasi, ina ia le se ese ai le paʻu o mea ola.

O fualaau na faatonuina e le fomaʻi e tatau foi ona ave i se auala manino. E ala i le fetuunaiga o mea inu glycogemoglobin i fualaau faasaina, e tatau ona e fuaina le fua o lou toto i lea taimi ma lea taimi.

I nisi tulaga, o le vavaeeseina o mea mai le hemoglobin glycini mai le masani e faailoa ai le aoga tele o togafitiga mo le maʻisuka, ma o le mea lea, e mafai e le fomai ona faatonuina se tagata maʻi se isi auala e faatonutonu ai le suka suka pe suia le fua o le insulin.

Faʻafetai i le auʻiliʻiliga, o fua uma o loʻo i luga o le a faia i le taimi.

Ina ia mafai ona gaoioi vave i le tulaga o le solia o le masani o le hemoglobin glycated, e tatau i tagata soifua maloloina ona siaki le maualuga HbA1C i le 3 tausaga.

O i latou o loo i luga o le atinaʻe o le maʻisuka ua fautuaina e faia se suʻesuʻega faapitoa i le 12 masina.

E manaʻomia le maʻisuka e asiasi i se fomaʻi ina ia maua ai se faʻamatalaga mo le auʻiliʻiliga, lea latou te fuafuaina ai mea o le glycogemoglobin i le toto, i le ono masina.

Ae oi latou e le mafai ona taofiofi le maʻi e tatau ona siaki pe afai e le solia le faʻamalosi o le ufilaʻau uʻamea e fesoʻotaʻi ma le kulukose, 2 taimi sili atu.

O le mea lea, o le auiliiliga, lea e fuafua ai mea o loʻo maua i le hemoglobin glyco i totonu o le toto faatasi ai ma le igoa HbA1C, e faʻamoemoe i le mauaina o se maʻi ogaoga - maʻi suka.

Faʻafetai i le suʻesuʻega, e mafai ona iloa le maʻi i se taimi vave, lea e mafai ai e le fomaʻi ona vave faʻafoʻi le soifua maloloina o le maʻi.

Suʻe toto

O le suʻesuʻega mo le HbA1C o loʻo faʻaalia ai le tele o le suka i totonu o le toto o le tagata i le 2-4 masina ua tuanaʻi. O le suʻega e faʻaaogaina mo vave suʻesuʻeina o le maʻisuka ma ia mataituina le aoga o togafitiga o maʻisuka taliaina.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e le mafai ai e le tino o le tagata ona faʻaaoga lelei le suka. O le le amanaiaina o togafitiga e taʻitaʻia ai le mea moni o le maualuga o le suka e maualuga tele. O maualuga maualuga o le suka e faateleina ai le lamatiaga o le tele o faʻamaʻi - faʻaletonu le mafaufau, faʻamaʻi o gaʻo, fatu, aʻa, toto toto ma isi totoga.

Lasalo e uiga i le auiliiliga

Saunia mo le suʻega

E leai ni tulafono faapitoa mo sauniuniga. A o lei faia le suʻega, e le manaʻomia ona e fia 'ai, faʻasaʻo oe lava i meaʻai, aloese mai le gaioiga faaletino, e le manaʻomia le suʻeina i se manava gaogao. E leai se mea e tatau ona inu ai le tele o vai.

O le tagata faigaluega faigaluega o le a ia faʻaeteete totoina toto mai se vein. O le aoina o faʻataʻitaʻiga na o ni nai minute. O le suʻega e manaʻomia ai le 3-5 ml o le toto.

I le 2004, ua sili atu le faigofie o metotia faigofie - ua mafai nei ona suʻeina le auiliiliga e ala i le ave o le toto mai le tamatamailima.

A uma ona pasia le suʻega, e mafai e le tagata maʻi ona maua sina malaise, susu, ma se hematoma laitiiti e mafai ona faia i le nofoaga o puncture. I nei faailoga e leai se mea e popole ai latou te pasi i totonu o le itula.

O afea e aoga ai le mafaufau ma le pasia o se auiliiliga?

  1. E masani lava pe a talosaga mo se galuega i se pisinisi ogaoga (atinaʻe maaleale), o taunuuga o lenei auiliiliga e tatau ona faʻapipiʻiina i isi vaega o suʻesuʻega i le taimi o se suʻega atoa faafomaʻi,
  2. Afai o masalosalo ua masalomia le maua o le maʻisuka, pe o iai foi ni faailoga o maualuga maualuga o suka, pei o:
  • Faateleina le galala
  • Gutu gutu
  • Fualaau manava
  • Faʻavaʻa vave
  • Faateleina le manaʻo
  • Le lagona le lava o le vaivai
  • Faʻafitauli leaga
  • Faʻasolosolo le faʻamalolo o manuʻa, oti (e ese mai le tala o le faʻaitiitia o le puipuiga),

O se auiliiliga o le HbA1C ua faailoaina mo le mamafa o tagata, faapea foi:

  • Tagata o loʻo taʻitaʻia se olaga lē galue (po o le le mautonu) (leai o le tino),
  • O i latou e matauina faʻafuaseʻi ona oso i le mamafa (maualuga),
  • Low cholesterol maualalo
  • Tina fafine e tele le ovarycy ovary
  • O le suʻega ua faʻaalia mo tagata na iai se talafaasolopito o aiga o se maʻi cardiovascular,
  • Isi faʻasologa o togafitiga e fesootaʻi ma le faʻamalosia o le insulin.

Avanoa Faʻamatalaga

E tele naua. O le faʻataʻitaʻiga faigofie o se suʻega o le toto, e taua le faia naʻo luga o se manava gaogao, ma o le tau o sea suʻesuʻega e tele taimi e maualuga atu.

Matou te lisiina le lelei o le auiliiliga:

  • Leai se aʻoaʻoga faapitoa e manaʻomia
  • E le manaʻomia se suʻesuʻega i luga o se manava gaogao,
  • O le suʻega o le a saunia i le 2 itula,
  • E le talafeagai le faia o le suʻega i le taeao, e le pei o se suʻega o le toto, e tatau ona faia i le taeao i luga o se manava gaogao,
  • E te le manaʻomia le faʻatapulaʻaina o gaioiga faaletino aʻo leʻi faia le suʻega,
  • O faʻamaʻi poʻo gasegase faifai pea o le a le afaina ai taunuuga o suʻega,
  • O le suʻega o le toto mo le hemoglobin glygia o le a faʻaali vave pe ai ai le maʻisuka pe leai foi,
  • O le a faʻamalamalamaina foi pe o le togafitiga filifilia mo le maʻisuka e aoga pe leai foi.

Le lelei o le HbA1C Assay

O loʻo i ai pea.

  • O taunuuga o le auʻiliʻiliga atonu e le saʻo pe afai ole maʻi o le maʻi, o loʻo i ai le ate poo le fatu fatugao, faʻamaʻi toto,
  • I totonu o taulaga laiti, e faigata ona maua se fale suesue lea e maua ai se auaunaga e pei o le suʻesuʻeina o le hemoglobin glycosylated (masani ona i ai se avanoa e pasia ai lenei auiliiliga),
  • I faʻamaʻi o le vevela, o le maualuga o le HbA1C ua faʻateleina, lea e mafai ona avea ma faʻamatalaga sese o se state prediabetic poʻo le maʻisuka,
  • O fafine maʻitaga e le fautuaina e foai atu le toto mo HbA1C ona o se osofaʻi malosi i hormones, lea e mafai ona maua ai se iuga leaga.

Faailoga o le masani a HbA1C

A maeʻa ona maua le suʻega, e iloiloina i latou e pei ona taua i lalo:

  • O le fua faatatau o le itiiti ifo nai lo le 5.7% o lona uiga o le maʻi e le maʻi i le maʻisuka ma ua faʻaitiitia le lamatiaga o le atiaʻeina o le maʻi,
  • O se faailoga o le 5.7-6.4% o loʻo faʻaalia ai se lamatiaga tele o le atiaeina o le maʻisuka, o se tulaga faʻamuamua. I lenei tulaga, e tatau loa ona e feutagai ma lau fomaʻi, filifili ni metotia mo le foia o le faafitauli (taumafa-maulalo, ave fualaau e toe faafoi le tau i le masani),
  • Faʻatasi ai ma se faʻaaliga o le 6.5%, o le tagata maʻi ua maua i le "O le maʻi suka”.

O mea nei o se laulau laʻitiiti lea e faʻaalia ai le fua o le hemoglobin glyc e faʻataʻitaʻi ai le suka o le toto:

Hba1c,%Taʻiala o le kulukose toto (mmol / l)
42,6
54,5
66,7
78,3
810,0
911,6
1013,3
1115,0
1216,7

* E tusa ai ma le laulau, o le masani o le tau o le HBA1C mai le 4 i le 6%.

O le a lenei faʻamatalaga o talanoa ai?

Na o le mea lena HbA1C faʻataʻitaʻiga suʻega atonu e sese, faʻalagolago i le tele o mea: i luga o le lelei ma mea faigaluega o le fale suesue lea o le a faia le suʻega, i tekinolosi lea e faʻaaogaina e fesoasoani suesue, ma o le taunuuga o le a eseese e tusa ai ma uiga o le tagata maʻi. O le eseesega i le taua o le HBA1C i ni tagata gasegase e tutusa ma le maualuga o le suka o le toto e mafai ona oʻo i le 1.5%. (O se mea sese lenei).

Mo le tele o gasegase e maua i le maʻisuka, o le mafai ona faatumauina le maualuga o le hemoglobin glycide i lalo ifo o le 6.7% ua manatu o le masani. O faʻataʻitaʻiga o loʻo i luga o loʻo taatele mo le iloiloina o taunuʻuga o suʻesuʻega ile HbA1C.O tulaga masani e ono fesuisuiai e fuafua i le mea na fai ai le suʻega.

HbA1C ao maitaga

Tausia o le suka toto masani o se tulaga sili ona taua mo tamaitaio loʻo maʻitaga ma ua leva ona maua i le maʻisuka, poʻo i latou o le a fanauina se pepe, ae o le maʻisuka e amata i le taimi o le maitaga.

O le mataʻituina ma le mataʻituina o le kulūkose o le toto e fesoasoani i le faateleina o avanoa o se maitaga faamanuiaina, faʻaitiitia le lamatiaga o faʻafitauli i le pepe.

  • Afai e te fuafua e maʻitaga.

Tagata suʻesuʻe i le NICE Institute (Le National Institute for Health and Care Excellence) finau faapea o fafine e maua i le maʻisuka tatau ona tausisia se tulaga patino o le HbA1C, 6.1% e manatu o le masani. Afai o loʻo e fuafuaina se maʻitaga, e tatau ona e tuʻuina atu i lau tausiga faʻalesoifua maloloina i masina taʻitasi HbA1C fua e siaki ai lou kulukose toto. O lenei mea o le a fesoasoani e faaitiitia le lamatiaga o le faaletonu o le tino i le tamaitiiti. Afai o le maualuga o lau HbA1C e sili atu ma le 10%, e matua fautuaina oe e aloese mai le maitaga seia oʻo ina pa'ū HbA1C i tulaga saogalemu.

  • I le taimi o le maitaga.
PaseneMuamua masina (faʻatagaina o le HbA1C)Faʻatonuga lona lua (faʻatagaina o le HbA1C)Tolu tolu (faʻatagaina o le HbA1C)
%4-6 (masani)4-6 (masani)4-7 (masani le sili atu)

O le laulau o loʻo faʻaalia ai tulaga faʻatagaina o le hemoglobin glycated e fuafua ile tolu masina.

HbA1C maualuga o le a faateleina pe a maualuga le maualuga o le suka i le toto 2-3 masina. Ma e pei ona mafai ona e vaʻaia mai le laulau, o le fafine maʻitaga na te na o le suka i le tolu tolu masina o le maʻitaga.

Manatua o le taimi o le maitaga, e maualuga le maualuga o le suka i le taimi o taumafataga, nai lo luga o se manava gaogao.

O faʻataʻitaʻiga nei e manatu e masani:

  • I luga o se manava gaogao: 3.5 i le 5.9 mmol / l (lea e tutusa ma le HbA1C o le 4-5.5%, o le masani lenei),
  • 1 le itula talu ona 'ai: 7.8 mmol / L pe maualalo (laʻitiiti i luga aʻe o le masani, 6-7% HbA1C).

Sugar i se fafine maʻitaga e tatau ona siaki i vaiaso uma. Ae faapefea? I le uma, o le auʻiliʻiliga i le HbA1C, e pei ona taʻua i luga, e maua ai se iuga leaga. E faigofie lava mea uma. I totonu o soʻo se falesuesue, e mafai ona e suʻeina le kullukose toleniga i luga o se manava gaogao. Afai e faigata tele lenei filifiliga (pe a uma, e faigata mo se maʻitaga maʻitaga ona alu i le falemai i le taeao ma faia se suʻega iina, faʻapea foi i luga o se manava gaogao), e mafai ona e faatauina se glucose analyzer (poʻo se glucometer, o le tau o se ituaiga masini e eseese mai le 800 i le 1500 ru) ma fua le suka pe a uma ona 'ai. E taua foi le pipii i se taumafataga maualalo-gaosi, taumafa fualaau aina ma fualaau faisua, faatapulaaina le taumafaina o falaoamata, susu sukalati ma suti suamalie.

  • Ina ua uma le fanau mai o se pepe.

O le mea masani, o fafine e maua i le maʻisuka o le a toe foi atu i le maualuga o le HbA1C maualuga, e tusa ma le 6.5%.

E faʻapefea ona sauniuni mo lenei suʻesuʻega?

Sauniuniga mo le suʻesuʻeina o le hemoglobin glycated e taua tele.

E le mafai ona e 'aina mo aso e lua, e oo lava i le tolu itula aʻo leʻi ofoina atu le toto, e mafai ona e inu vai inu mama. I tapenapenaga mo le pasia o lenei auiliiliga, e tatau ona vavaeeseina atoa soʻo se tino, ma i se faʻaopoopoga, faʻafefe o lagona. E le gata i lea, e le tatau ona e ulaula mo le tolusefulu minute aʻo leʻi faia le suʻesuʻega.

Faʻamatalaga lautele faʻamatalaga

O le mea lea, seʻi o tatou iloa po o le a - o se suʻesuʻega mo le hemoglobin glycated.

O lenei suʻesuʻega e fesoasoani i le fuafuaina o le maualuga o le kulukose o le toto i nai masina talu ai nei.

Hemoglobin o se okesene-felaʻuaiga o le porotini i totonu o totola mumu. O nisi o ituaiga o hemoglobin masani e iloga, e faaopoopo atu i le tele o ituaiga mea eseese e iloa ai, e ui o le hemoglobin A, lea e ivasefululima pasene o le hemoglobin atoa, ua manatu o le ituaiga sili ona taua. Ua vaevaeina Hemoglobin A i ni vaega, o le tasi o le A1c.

O se vaega o le glucose e feola solo e mafai ona pipii atu i le hemoglobin, e avea ma hemoglobin glyc. O le maualuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le sili atu foi lea o le fausiaina. O le faʻafefiloi ma le hemoglobin, o le kulukose e tumau pea i ai e peiseai i se tasi afifi seia oʻo i le iuga o le ola o le toto mumu mumu, o lona uiga, mo le selau luasefulu aso. O le kulūkose faʻatasi ma le hemoglobin A e taua o le A1c i vailaʻau. O le hemoglobin glycated o loʻo faia i le toto ma o aso uma e mou atu ai. Ua vave ona mate vave le toto mumu, ma o talavou (e leʻi oʻo i lalo) latou te nofo ai.

O le suʻesuʻeina o le hemoglobin A1c e faʻaogaina ai le tulaga o tagata gasegase ma se maʻi o le maʻisuka. E fesoasoani e iloilo ai pe faapefea ona faʻatonuina le kulukose i le taimi o togafitiga.

E taua le suʻe muamua pe faapefea ona faia se auʻiliʻiliga mo le hemoglobin glyc, i luga o se manava gaogao pe leai foi. O lona faalagolago e faalagolago i lenei mea.

Mo nisi o gasegase, o se auiliiliga e fuafua ai lenei ituaiga o hemoglobin ua faatonuina mo le siakiina o le maʻisuka, ma i se faaopoopoga, o se state predabetic e faaopoopo i le suega o le glucose o le tino. E le gata i lea, e mafai foi ona faatino se suega o le faapaleni kullukose.

O le faʻamaoniga o loʻo fuaina i le pasene. O maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona taumafai e faʻamautu lona maualuga, e taua e le sili atu i le fitu pasene.

O le mea lea, e tatau ona e iloa le auala e pasia ai le auiliiliga mo le hemoglobin glyc.

Hemoglobin A1c e tatau ona faʻaalia i se tasi o auala nei:

  • I le pasene o le hemoglobin atoa.
  • I le iunite o fuamol.
  • E pei o le glucose content mmol / L.

O le taimi nei ua matou iloa pe o le a le mafuaʻaga o loʻo faia ai lenei suʻega suesue.

E toʻatele e le malamalama i le auala e suʻeina ai le hemoglobin glycated - mai se vein poʻo mai se tamailima. O le a tatou talanoa e uiga i lenei mea i lalo.

O le a le faʻaogaina o lenei suʻesuʻega?

O lenei suʻega e talafeagai mo le puleaina o le kulukose i tagata gasegase. Mo nei tagata, o le tausisia o lona tulaga latalata i tulaga masani pe a mafai e taua tele. O lenei mea e faʻaitiitia ai faʻalavelave i mata, fatugaʻo, cardiovascular, ma le faʻaopoopoga, o le tino o le tino. Faatasi ai ma isi mea, o le suʻesuʻega o loʻo fesiligia o loʻo faia i mataupu nei:

  • Le fuafuaina o le maualuga o le kulukose o le toto i nai masina talu ai nei.
  • Ia faʻamaonia le saʻo o fuataga na faia mo le togafitiga o le maʻisuka ma ia iloa pe latou te le manaʻomia ni fetuunaiga.
  • Ina ia mafai ona fuafua i tagata gasegase e maua i le maʻisuka fou e maua i le maʻisuka, o le a le mafai ona pulea le toto kullukose. E le gata i lea, o le suʻega e tatau ona faʻataʻitaʻiina i le tele o taimi seia oʻo ina iloa le kulukose o loʻo manaʻoina, ona tatau lea ona faaluaina i le tele o taimi i le ono masina ina ia mautinoa ai o loʻo tumau le tulaga masani.
  • I le avea ai o se vaega o le puipuiga ina ia mafai ai ona iloa le maʻisuka i se taimi vave.

O fea e tofotofoina ai le hemoglobin glyc, e mafai ona siaki lau fomaʻi.

O afea e fuafuaina ai lenei suʻesuʻega?

Faʻalagolago i le ituaiga o maʻisuka ma pe faʻapefea ona togafitiga le faʻamaʻi, o le A1c suʻeina e lua i le fa taimi i le tausaga. I le averesi, o tagata mamai e maua i le maʻisuka e fautuaina e suʻeina lenei suʻega faalua i le tausaga. I le tulaga na maua ai le maʻi i le maʻisuka mo le taimi muamua poʻo le taimi e le mafai ai ona fua le fuataga, o le a toe faʻatulagaina le suʻega.

E le gata i lea, o lenei auiliiliga ua faʻamaonia pe a masalomia le tagata maʻi i le maua o le maʻisuka, ona o loʻo i ai faʻamaoniga o le maualuga o le kulukose, mo se faʻataʻitaʻiga:

  • Le i ai o le fia inu.
  • O le i ai o le masani ma le faʻaaogaina o le urination.
  • Le i ai o le vaivai.
  • Le faʻaalia o le faʻaletonu vaaia.
  • Le i ai o le faʻalauteleina o aʻafiaga i faʻamaʻi pipisi.

O le isi, o le a tatou maua i auiliiliga atili pe faapefea ona faia se auiliiliga mo le hemoglobin glycated.

E mafai ona ou 'ai muamua i le toto sampling?

E faʻapefea ona foai toto mo le hemoglobin glyc - i luga o se manava gaogao pe leai?

I le avea ai o se tulafono, o fale suʻesuʻe uma lava e ave toto i luga o se manava gaogao. O lenei tulafono e manaʻomia ina ia leai ni faafitauli i le toto, talu ai ona o lona fatuina pe a uma le 'ai atonu e ese mai si mea na matauina i luga o se manava gaogao. Ae e taua le iloa o le tele ma le tele e leai se eseesega pe o lenei suʻega e tuʻuina atu i luga o se manava gaogao pe a uma ona 'ai, aua o lenei faailoga e atagia ai le aofaʻi o le kulukose i le tolu masina talu ai, ae le o soʻo se taimi patino ma patino i le taimi.

Ae ui i lea, e fautuaina e fomaʻi le suʻeina o lenei suʻesuʻega faʻapitoa i luga o se manava gaogao, o le auala lea e mafai ona e aloese mai le faʻaaogaina o le taimi ma tupe i le toe faʻafoʻi i mataupu o le suʻega le manuia, lea atonu e le saʻo atoatoa ona o le solia faigofie o tulafono.

Mo suʻesuʻega, e ave le toto capillary (mai le tamailima). O le taimi sili o le aso o le taeao.

E faʻapefea ona faʻamaonia le faʻavasegaina o le hemoglobin glyc.

E fia aso e saunia ai e le fale le auʻiliʻiliga i le fesili?

I le avea ai o se tulafono, o se auiliiliga mo lenei ituaiga o hemoglobin e faia i totonu o le tolu po o le fa aso, o lea e le tatau ai ona faatali umi le tagata maʻi ina ia iloa ai lona taunuuga. O le toto mo le fuafuaina o le maualuga o le hemoglobin glyc, ua avea, o se tulafono, mai se vein, ae o loo i ai auala mo le aveina o lenei mea mai se tamailima.

Ma le isi, tatou te iloa pe oa mea o le auʻiliʻiliga mo lenei hemoglobin ma le uiga o lenei mea mo maʻi.

O le a le uiga o le auʻiliʻiliga?

O le latalata atu i le maualuga o le hemoglobin glycated e oʻo i le fitu pasene i se tagata maʻi o loʻo maua i le maʻisuka, o le faigofie foi ona pulea le maʻi. O le mea lea, faatasi ai ma le faateleina o le maualuga o ia hemoglobin, o le tulaga lamatia o faafitauli ua faateleina foi. O le taunuuga o le auiliiliga e fuafua ai le A1c ua faamatalaina e pei ona taua i lalo:

  • A oʻo i le taua o le hemoglobin mai le fa i le ono pasene, o lona uiga e leai se maʻisuka o le tagata.
  • Ono ma le afa pasene poʻo sili atu ua uma ona faʻamaonia ai o le tagata e maua i le maʻisuka.
  • O le taua o le auiliiliga mai le 5.6 i le 6.3% ua taʻu atu i fomaʻi e uiga i tagata ua taʻua o le prediabetes. O lona uiga, o lenei faailoga o loʻo faʻaalia ai le i ai o le faʻavaivaia o le kulukose, lea e fesoʻotaʻi ma se faʻalavelave maualuga o le atiaʻe o le maʻisuka.

O a mea e mafai ona aʻafia ai taunuuga o le auʻiliʻiliga?

I maʻi e mafua mai ituaiga o hemoglobin, mo se faʻataʻitaʻiga i tagata gasegase o le toto mumu e pei o selesa, o le aofai o le hemoglobin glycated o le a faʻaititia. E le gata i lea, i le tulaga e afaina ai se tagata i le siama, anaemia, poʻo le gasegase ogaoga, o le taunuuga o le auiliiliga e mafai foi ona manatu faatauvaa. I se isi itu, o le A1c taugata e sili atu ona maualuga i le leai o se uamea ma faatasi ai ma sina faʻafesoʻotaʻi faʻafuaseʻi o tagata. O le mea moni e faapea e mafai e tagata faʻasao toto ona aofia ai le maualuga o le maualuga o le kulukose.

Ole auiliiliga mo le hemoglobin glycated e le o atagia ai suiga tetele i le kulukose toto. Fluctuations in glucose i se tagata maʻi i le maʻisuka labile o le a le mafai ona iloa e lenei suʻega.

Faʻafefea ma pe faʻapefea ona faaitiitia le hemoglobin glycated?

O le faʻaitiitia o le hemoglobin glycated e mafai ona fesoʻotaʻi faʻatasi ma le faʻaitiitia o le kulukose. O le mea lea, ina ia faʻaititia le maualuga o lenei hemoglobin, e tatau ai ona tausisia fautuaga uma a fomaʻi mo togafitiga o le maʻisuka, faʻataʻitaʻiga:

  • Faʻaaloalo i se ituaiga faapitoa o meaai ma faʻalapotopotoga.
  • Aʻoaʻoga faʻapitoa faaletino.
  • Faaaoga lelei o fualaau oona poo inisalini.
  • Tausisia o le moe ma le ala mai.
  • E talafeagai le mataʻituina o le kulukose i le tele o taimi tuusao i le fale.
  • Auai i le taimi atofaina a le fomaʻi i se taimi talafeagai.

I le tulaga e iloa ai e se tasi mai ana taumafaiga uma, o le aofaʻi o le kulukose e faʻamaonia i le gasologa o le aso ma e lelei lona lagona, o lona uiga o le tagata maʻi i le ala saʻo ma le isi suʻega o le toto o le a mautinoa ai lona fiafia.

O le hemoglobin glycated ao maitaga

O le hemoglobin glycated o se mea e tupu i totonu o le tino e le o aʻafiaga o glucose reactions ma le hemoglobin. O lona masani i fafine maʻitaga e tutusa ma tulaga faatauaina mo tamaitai masani. Ae ona o suiga taua i le tino aoʻo maitaga, o le a sili atu le faigata ona faʻamatalaina le sao tonu na maua. Glucose, e ala ile natura, e avea ma suka, ma le hemoglobin o se ituaiga o porotini. I le taimi o le faʻafeiloaʻiga, o le suka ma le hemoglobin e fusifusia ai, ma maua ai se foliga manino o lenei toto toto.

A oʻo mai le maitaga, o le auala sili ona lelei e iloa ai le maualuga o le suka i totonu o le toto o le fuaina o le hemoglobin glycated. O le mea moni, o le faʻapipiʻiina o lenei auiliiliga saʻo i le taimi o le maitaga e ono le mafai foi ona maua ai ni sao saʻo. O le mea moni e faapea, i fafine maʻitaga, o le aofaʻi o kulukose i totonu o le toto o loʻo i ai le meatotino o le faateleina o le faʻavalea. O aʻafiaga le lelei o le faʻavaveina o le glucose i le toto o fafine maʻitaga e mafai ona matuia tele:

  • Faʻavave vave le atinaʻeina o le fusi e oʻo i le fa poʻo le lima kilokalama, lea e ono afaina tele ai le tina ma le pepe lava i le taimi o le taimi e fanau ai.
  • Ua faaleagaina mea toto.
  • E i ai se faʻafitauli i le gaioiga o fatugaʻo.
  • O le vaaiga mamao e mafai foi ona faateteleina.

E iai taimi e faigata ai ona puipuia aʻafiaga leaga i le taimi, aua o le kulukose e amata ona tulaʻi i le na o le taimi lava e gata mai ai le pepe pepe. O le numera o le faateleina o le a tupu i le masina lona valu po o le iva, ae talu ai ua faigata tele ona vave aʻafia le tulaga. O le mea moni, o le tele o taimi e le sili atu le taua i le toto kulukose o le a le afaina ai se suiga le lelei. Ae ui i lea, e tatau ona e mulimuli i faatonuga a le fomaʻi, ma i se faaopoopoga, pasia uma suega faafomai talafeagai.

E faʻapefea ona tofotofoina mo le hemoglobin glyc during pregnancy?

O le tino o le manava o le manava o le manava i le taimi o togafitiga e tumau pea, o le suka e tulai mai pe a uma se taumafataga, ma o lona maualuga maualuga e tumau mo se taimi umi. O se suʻesuʻega i le HbA1C e le aoga mo tina faʻamoemoe, talu ai latou faʻatagaina le mauaina o faʻamatalaga mo le 3 masina mulimuli, ae o le maʻisuka ituaiga e masani ona atiae pe a maeʻa le 25 vaiaso o le maʻitaga. Siaki le glycemia i le fuaina o le suka pe a uma le taumafataga. O le auiliiliga e faia e pei ona taua i lalo: o se fafine e ave toto i luga o se manava le aoga, ona tuuina atu lea o se kulukose e inu ma mataitu i le 0.5, 1 ma le 2 itula. O taunuʻuga e fuafua ai le maualuga o le suka ma le vave ona toe foʻi i le masani. Afai e iloa mea leaga, o loʻo togafitia togafitiga.

O a mafuaʻaga mo le tuʻuina atu o lenei suʻega i fafine maʻitaga?

O se auiliiliga o le hemoglobin glycated i le taimi o le maitaga e mafai ona faatonuina e faavae i luga o faʻamatalaga patino mo lenei mea. E tatau ona faʻamaonia le tele o faʻaʻailoga e muamua mai i le maʻisuka:

  • Le foliga mai o le malulu ma le i ai o se naunautaiga malosi e inu.
  • Le faʻaalia mai o le urination faifaipea ma faaumiumi.
  • Le tupu vave o le vaivai.
  • Faʻaleagaina o le faʻamaʻi umi.
  • Le faʻaauau pea o nisi faʻamaʻi pipisi.
  • O le mataʻina o le faʻaaliga.

O le a se isi mea e tatau ona e iloa e uiga i le hemoglobin glycated?

O nai faʻaaliga nei e tatau ona e taulai i ai:

  • O le maualuga o lenei ituaiga o hemoglobin e tatau ona fuafuaina ia le itiiti ifo i le tasi i nai masina uma (tolu pe fa masina). A maeʻa le iloiloina o taunuʻuga, e tatau ona e vave faia ni metotia talafeagai. O lenei suʻega suʻega e le tatau ona avea ma ituaiga o auiliiliga e ui i tagata mo se siakiina poʻo se fomaʻi. O lenei auiliiliga e manaʻomia muamua ile tagata.
  • O le naunautaiga o le hemoglobin glycal e le mafai i se auala ona solo le fua o le aofaʻi o le suka e faʻaaoga ai se glucometer masani. E tusa lava pe maua e se tagata le hemoglobin lelei atoatoa, ae o loʻo i ai le fesuiaiga o le suka i le sili atu i le 5 mmol, o le a le mafai ona puipuia se tagata mai le atinaʻeina o nisi faʻafitauli. O le faʻamatalaga mautinoa lenei.E le gata i lea, ua faʻamaonia e faapea, i le i ai o le faʻamaumauga tutusa, o tagata na iai pe o loʻo i ai sea fesuiaiga e sili atu ona aafia i faʻafitauli.
  • E tatau ona faʻaitiitia le maualuga o le maualuga o le hemoglobin glycated, i le tasi pasene i le tausaga.

E le tatau ona e tuliloaina le mea lelei, e tatau ona e taumafai mo au sini. E tatau ona manatuaina o mea e tuʻuina atu i talavou, tagata matutua e mafai ona alu naʻo le faʻaleagaina.

Na matou maua pe faapefea ona tofotofoina mo le hemoglobin glyc.

O fea e fai ai se suʻega?

O le suʻega e mafai ona faʻatinoina i totonu o soʻo se suʻesuʻega suʻesuʻe. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se suʻesuʻega tutoʻatasi a le INVITRO ua ofoina mai e pasia se auiliiliga mo na o le 600 rubles (ma maua le iuga i le 2 itula).

Peitai, i totonu o taulaga laiti e mafai ona faigata. I totonu o falemaʻi laiti, nai lo lenei suʻega, atonu latou te ofoina atu ia oe se suʻega o le toto, lea e sili atu ona taugata ma e naʻo le manava gaogao e mafai ona ave. (O se suʻega toto o le a le faʻaalia ai le maualuga o le suka.)

O tau aofaʻi e mai le 600 i le 1000 rubles, e fuafua i le aai ma le vasega o le falemaʻi. (O le tau o se suʻega o le toto (faʻasologa o mea e sili ona maualalo), mo faʻamatalaga, - mai le 2500 rubles)

Faamatalaga aoga e uiga i le hemoglobin glycated ma le maʻisuka

O le hemoglobin glycated i le toto o le tagata

O le toto e tele mea o loʻo faʻasalalau solo i le tino o le tagata. O le hemoglobin glycated or glycosylated o se vaega o le hemoglobin atoa i le toto ma e vavalalata ma le kulukose. O le fuaina o lenei faailoga o le pasene. O le mea lea, o le pasene o suka o maua i totonu o le toto o loʻo faʻaalia ai le i ai pe leai foi o faʻafitauli tau soifua maloloina. O le faʻamaoni o lenei auʻiliʻiliga e mafai ai ona e iloa faʻalavelave e tupu i le past 3 months. Ole suega ole suega ole HbA1C. Ole taimi ole gaosiga e faʻalagolago i le potu suesue ole suʻesuʻega ma e masani ile 1-2 aso. O le faʻamoemoega o lenei auiliiliga i le faitalia a le fomaʻi poʻo le manaʻoga o le tagata maʻi e siaki le suka o le toto, e tusa lava pe leai ni faailoga manino o le maʻi.

Faailoga o mea le talafeagai

Faailoga o se suiga mai le masani e mafai ona tupu i se tagata soifua maloloina atoatoa, i tamaiti ma fafine maʻitaga. E tatau ona e "faʻalogo" i lou tino: afai e te lagona le itiiti ifo ma le 3 o faʻamaoniga nei - e tatau ona vave pasia se suega suʻe:

  • Faʻavave atu nai lo manua ma e masani lava ona faʻamalolo tino
  • E masani lava ma e le mafaamatalaina o loo i ai se lagona o le vaivai ma le vaivai,
  • Uiga masani
  • Sa i ai se manogi manogi mai loʻu gutu,
  • O le gutu gutu, e tusa lava po o le a le tele o tuinanau o le fia inu,
  • Vaʻaia le vaʻaia.

O le vaega aʻafia e aofia ai tagata ua sili atu le mamafa (sili atu ma le 5 kilokalama), o loʻo galulue i gaioiga faʻaleagaina, o loʻo taʻitaʻia ai se olaga le lelei, faʻatau ava, tagata ulaula, fafine ua maua i le polycystic ovaries, faapea foi tagata e maualalo le cholesterol ma ua i ai se tulaga faʻaleagaina .

E tusa lava pe leai ni faʻamaoniga o loʻo i luga, e tatau i tagata taʻitoʻatasi ona mataituina lo latou ola maloloina e tatau ona pasia se auiliiliga i mea o loʻo aofia i lenei vaega Saienisi e le i suʻesuʻeina muamua le mafuaaga o le maʻisuka na tupu, ma pe mafai ona faʻaaoga atoa. Afai e iloa le hemoglobin glycosylated i tulaga maualuga, e tatau i le tagata maʻi ona tausisia le maualuga o le suka o le toto ma se meaai faapitoa, fualaau faasaina, faapea foi ma suesuega masani o le toto.

Faʻafefea ona saunia ma pasia se auiliiliga e fuafua ai le maualuga o le suka

Pe a tuʻuina atu soʻo se auiliiliga, e tofu le tagata ma fesili i fesili: faʻapefea ona faia le auʻiliʻiliga ma tuʻuina atu i luga o se manava gaogao pe leai. O se tasi o faʻamuamua autu o lenei auʻiliʻiliga e le manaʻomia se sauniuniga faapitoa. Talu mai le laʻitiiti, matou te faʻaaogaina le mea moni e manaʻomia soʻo se suʻega toto e ave i luga o se manava gaogao, ae e le aoga i lenei suʻesuʻega. E mafai ona e faia i le aso, pe a uma ona 'ai, pe a ave ni vailaau faʻamaʻi, ma e tusa lava pe malulu. E mafua lenei mea ona o le faʻamalamalamaina o le suʻesuʻeina suʻesuʻega fale suesue e mafai ai e oe ona iloa faʻamaoniga autu, e ui i le lua faʻamatalaga o isi vailaʻau o loʻo i totonu o le toto.

Sauniuniga mo le pasia o le auʻiliʻiliga e faatapulaa e uiga i le amio lelei ma le faʻataʻitaʻiga mai le fomaʻi (pe'ā manaʻomia e le fale suʻesuʻe).

E pei lava o soʻo se suʻesuʻega, e le mafai ona iloa saʻo le suka o le toto i le ania, o mea e le masani ai i le thyroid gland ma le faaaogaina o vitamini C ma le E (o nei vitamini e aafia ai le tele o faailo i le toto). O le mea lea, i le tulaga o le masalosalo i le sao o le auiliiliga, e fautuaina e feutagai ma se fomaʻi pe faapefea ona pasi le auʻiliʻiliga i se tagata maʻi faapitoa - atonu e iai uiga patino e mafai e le fomaʻi ona faigofie ona fuafua, iloa le tala faʻasolopito o le tagata na talosaga mo se fesoasoani.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

O le avanoa e pasia ai se iloiloga a le HbA1C e leʻi faʻaalia i se taimi umi. Seia oo mai i le taimi nei, i nisi o taulaga laiti, e le mafai ona faia sea iloiloga, o lea e faigata ai togafitiga ma le pulea o le maʻisuka. E masani lava, e mafai e fale suʻesuʻe ona tuʻuina atu se suʻega o toto toto nai lo le HbA1C manaʻomia. E le saʻo ma taugata lenei, o le suʻesuʻeina o meaola o le suʻesuʻeina lea o le toto, ae o le a le faʻaalia ai faʻamatalaga talafeagai i luga o le suka, ma e tau 2-3 taimi sili atu. O le mea lea, pe a faatonuina se suʻega toto e pulea ai le suka, faitau ma le faaeteete le itu, ma siaki le sao i le nofoaga o le toto.

Faʻasalalau Faʻamaumauga

I se soifua maloloina, tagata lautele, o le faailoga e manatu mai e 4.5 ma le 6 pasene. Afai o suʻega muamua e leʻi faʻaalia ai ni mea sese i lenei faʻamaoniga, ona mafai lea e se numera o le 7% ona faʻaalia se maʻisuka ituaiga II.

Afai o le maʻisuka ua uma ona iloa i le taimi muamua ma e masani ona faʻaalia i le toto le pasene o le 8-10, o lona uiga o se togafitiga le talafeagai, eo faatasi ma faʻafitauli. Afai o le faailo e maualuga atu i luga o le 12, e tatau loa ona faia vave ni mea e totogi ai le maʻisuka. Afai o le hemoglobin glycosylated ua sili atu i le faailoga o le 12% -o le kulukose e le mafai ona vave toe foi i le masani, e tatau i le tagata maʻi ona tuu i lalo lona suka suka mo le tele o masina.

I tamaiti, o le faailoga e ese mai i se tagata matua. O le eseesega ua na o le aofia ai o se pasene maualuga o le suka - e le mafai ona tuituiina i lalo, a leai e mafai ona liua i faafitauli ogaoga o le vaʻai. O le tino o le tino e sili atu ona vaivai, ma e manaʻomia se faʻapitoa faapitoa.

Toto toto i le taimi o le maitaga

O le toto maualuga o le suka i fafine maʻitaga e mafai ona vavae ese tele. E mafua lenei mea i le galuega a le tino "mo le lua" ma o se tulaga lautele o le le lelei o le tulaga masani o le tina i le lumanaʻi. O se suʻega toto mo le suka e faʻatagaina mo se fafine maʻitaga ma e toe faaluaina ile taimi o le maitaga. E le afaina lenei mea pe afai e tausia le fafine ao leʻi maʻitaga mo le maʻisuka pe leai foi.

Afai o le hemoglobin glycosylated i se fafine maʻitaga ua tuʻuina i lalo, o taunuuga e mafai ona faapenei:

  • Faʻaauau le atinae o tamaʻitaʻi,
  • Fuafuaina o le manuia o se tamaitai,
  • Fanau mai i le taimi muamua
  • Faafuasei le faapau pepe.

E masani ona tupu lenei mea ona o le leai o se uʻamea i le tino o le lumanai, lea e tatau ona totogi e vitamini faapitoa ma meaʻai. Faʻatasi ai ma le faʻalauteleina o le faʻaaliga, e mafai foi ona vavae ese mea e le gata i le atinaʻe, ae faʻapea foi i le tulaga o le fomaʻi, o lea e tatau ai ona e siaki ma le totoa le maualuga o le suka.

O fafine maʻitaga e le tatau ona mafaufau pe faʻapefea ona tofotofoina - i luga o se manava gaogao pe leai - e mautinoa lava e tatau ona 'ai ao lei faia le taʻaloga.

O lenei mea e aʻafia ai le le gata o le manuia, ae o le saʻo foi o le auiliiliga.

E tatau ona taofiofia le faailo o le suka i totonu o le maitaga. Afai o le auiliiliga e faia i le 8 po o le 9 masina, o le a atagia mai ai le malosi mo le 3 masina mulimuli, o lona uiga. pe a amata ona faʻaalia i latou i le isi 6 masina ma o le a tuai tele mo gaioiga faʻatinoga. Ona o le faʻalavelave faʻavevesi o le soifua manuia o le fafine i le taimi o le maitaga, atonu na te le lagonaina ni faailoga o le fesuiaiga i le soifua maloloina, ma o le a le gauai le fomaʻi, ma o le a le tusia le itu. I lenei tulaga, o le a leiloloa le taimi taua ma e leai se tasi e mafai ona faʻamaonia le leai o ni faʻafitauli ao fanau ma le isi olaga o le pepe ma le tina.

Asiasiga Faateleina

Mo tagata e leʻi iai ni faafitauli i le suka, ua lava lava le suʻe tasi ile 2-3 tausaga. Mo tagata o loʻo aʻafia, o lenei auʻiliʻiliga e fautuaina ina ia toe faaluaina i le tausaga.

Faatasi ai ma se siama o le maʻisuka (e tusa lava pe o le a le tikeri), o le suʻeina o le toto e manaʻomia ile tasi taimi ile ono masina. Mo nisi tagata gasegase faʻapitoa - ia siakiina pea le maualuga o le glycemia ma le glucometer ona o le le mafai ona pulea ma totogi mo le maʻisuka - a itiiti ifo ma le tasi i le tolu masina. O le siakiina e le aunoa o le maualuga o le suka toto o le a fesoasoani e aloese ai mai le 40% o faʻafitauli. E mafai ona suʻeina oe i le lautele ma faʻalapotopotoga faʻapitoa. O le tau o le auiliiliga atonu e eseese.

Maʻisuka ma lona puleaina

Afai ua uma ona maua le maʻisuka, o le galuega autu o le totogi lea ma tausia le maualuga o le suka i le va o le itiiti ifo ma le 7 iunite. O se suʻesuʻega atoa lea, ma o le tagata maʻi e iloa le ausia o lenei mea i lona soifuaga mai le taimi e maua ai se maʻi. Latou te faʻaaogaina le inisalini (pe a tatau ai), o se meaai malosi, o se suʻesuʻega masani ma se glucometer mo le fuafuaina o le suka. O lenei masini e tatau ona i ai i totonu o le auupega a tagata uma oe ua maua le maʻisuka i soo se laasaga. Mataupu Autu o le Gaioiga: Faatasi ai ma le fesoasoani o papatusi lafoaʻi ua faʻaofiina i totonu o le masini, o le tagata maʻi e toʻatasi na te maua sina toto. A maeʻa ona ulufale le toto i le meafaigaluega, o le a faʻaalia i luga o le faʻaaliga o se pasene. Faigofie, faigofie ma leai ni falemaʻi asiasi.

O le maualuga o le suka o loʻo aʻafia tonu lava i le faailo o meaʻai gaʻo i meaai. O le itiiti ifo o le maʻisuka o le a faʻaumatia ai, o le faigofie o lona olaga e aunoa ma ni faʻafefe faʻafuaseʻi ma le tuputupu aʻe o le suka. Afai e te le faia se suʻega mo le maʻisuka ua maua, e mafai ona e faʻafuaseʻi ona maua i luga o le maʻi o le hypoglycemia poʻo le pepelo, lea e oʻo atu ai i le sili ona leaga le iʻuga.

I totonu o le tino o le tagata e tele mea oona, vitamini ma parasite e paleni le tasi i le isi. Afai e solia lenei mea po o lena faailo, o le masani masani o le olaga e mafai ona paʻu, ma o le a faʻavavau faʻapipiʻiina e le suʻega suʻega ma vailaʻau. O le maʻi suka o se tasi lea o le tele o lamatiaga ua iloa e fomaʻi i le lalolagi nei ma le leai o se malosi atoatoa. Ina ia aloese mai faafitauli ma le manuia lelei, e fautuaina ia tausia le hemoglobin glycosylated i lalo o le puleaina.

Le fua o le hemoglobin glycated (laulau)

Mo tagata e leai se maʻisuka, o le fua o le hemoglobin glyc HbA1c e mai le 4% i le 5.9%.

HbA1c i le va o le 5.7% ma le 6.4% o loʻo faʻaalia ai le tele o aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻisuka, ma o le maualuga o le 6.5% poʻo le maualuga o loʻo faʻamaonia ai le i ai o le maʻisuka (e manaʻomia le faʻamaoniga).

O le Polofesa Hirohito Sone, o le finocrinologist i le Institute of Clinical Medicine i Tsukuba, Iapani, sa faia se suesuega lea e 1722 tagata e 26 i le 80 tausaga e aunoa ma le maʻisuka malosi e anapogi ai toto toto ma HbA1c, i tausaga taitasi, i totonu mo le 9.5 tausaga. O le siama o le maʻisuka na faia e 193 mataupu ma le maualuga HbA1c maualuga e sili atu i le 5.6% i tausaga taʻitasi.

Talu ai o nisi o suʻesuʻega ua faʻaalia pea o le le atoatoa o le puleaina o le maʻisuka e fesoʻotaʻi tonu ma le faʻavaeina o faʻafitauli o lenei maʻi, o le sini o tagata maʻi suka o le tausia lea o le hemoglobin glycbin HbA1c o le itiiti ifo i le 7%. O le maualuga o lenei faʻavasegaga e faʻaititia ai le lamatiaga o le atinaʻeina o faʻafitauli faʻafitauli o le maʻisuka.

Ua fautuaina e le International Diabetes Association le faatumauina o le HbA1c o le 8%, o loo fautua mai ai e le o maua le totogi o le maʻisuka maʻi ma o lona togafitiga e manaomia vave ona fetuunai.

Le mafutaga o le hemoglobin glycated ma le maualuga o le suka o le toto:

Tuua Lau Faamatalaga