Aiseā tatou te manaʻomia ai se suʻega faʻapitoa faʻataʻitaʻiga?

O le talaaga faʻapitoa e foliga mai o suʻesuʻega aupito sili ona lelei e iloa ai le toto moni o le kulukose, lea e masani ona taʻua o le glycemia. Manatua talu ai o le glucose o se punavai taua o le malosi, glycemia (ie. kulūkose ) e lagolagoina i totonu o nisi tapulaa.

O le faiʻai, mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona gaoioi lelei i le naʻo se tulaga tumau o le glycemia. Afai o le kulūkose e pa'ū i lalo ifo o le 3 mmol / L pe oʻo atu i le sili atu i le 30 mmol / L, o le mea muamua e tupu o le a le iloa e le tagata ma e ono pa'ū atu i se pa.

Mo le tele o vaega, aʻo leʻi amataina le faʻafitauli, matou te le fiafia i faʻamatalaga faʻapitoa. O le mea moni, i suʻesuʻega faaletausaga, e talosaga le fomaʻi e foaʻi le toto mo se auiliiliga lautele, lea ei ai le koluma "glucose level". Afai o mea uma o loʻo i totonu o le masani masani, o le a fusi lona ulu ma o le mea uma lena. Ae afai o le tulaga e ese mai i le masani, e amata le fefe.

Glycemic control

Ae o le tele o taimi latou te tusia ai se taʻiala mo se suʻesuʻega faʻapitoa: o le suega o le toleniga o le glucose (faʻapitoa foi o le suʻega toleniga o le glucose) poʻo le faʻamautuina o le talaaga faʻapitoa. Afai o le tulaga muamua ma le muamua suʻega e sili atu pe itiiti foi le manino, ona oʻo lea i le suʻega lona lua e le o mea uma e manino.

Afai na talosagaina oe e fai se suʻega o le faapalepale o le kullukose, ona sauniuni lea mo le samplesina o le toto ma le alu mo le suʻega masani masani. E lava lenei sauniuniga. Faamolemole ia matau o lenei suega o le taimi-faitio. O lona uiga, e le mafai ona misia le taimi o le toto samato sosoo e fa. A leai, o le kalapu o le a le atagia mai ai faʻamatalaga sao.

O le mea lea, i le va o le 8 i le 9 i le taeao e te pasi ai le toto muamua toto. Ona e inu lea i se ipu vai e 75 gr. glucose. Mo tamaiti, ua saunia le vai e faʻavae i le masani o le 1.75 g i le kilokalama o le mamafa. A uma lena, e tolu ni faʻataʻitaʻiga e ave ile afa itula. O le taimi o le samples o le a faʻaalia e le tausisoifua taualumaga. Maitau lelei.

I le taimi nei e uiga i le filifiliga lona lua, lea e leʻo taʻua tonu o le talaaga faʻapitoa. O le aano o le auala e faigofie nai lo le suʻega o le faapaleni o le kulukose, a itiiti mai o le aofaʻi o samples toto na faia - e na o le lua lava. O le suʻega muamua e faia, pei o le filifiliga muamua - i luga o se manava gaogao. O le taimi e mai i le 8 i le 9, ae sili atu i le valu pe sili atu foi.

I le taimi lava e maeʻa ai le faʻataʻitaʻiga, e tatau i le tagata gasegase ona fai le taeao pei ona masani ai. Pe i le fale, poʻo meaʻai na aumai faatasi ma oe. O meaʻai e masani lava ina ia aua le faʻasese le ata. E fesuiai le taeao o le taeao e tusa ma le 8.30, ma a maeʻa le itula ma le afa - i le 10.00 le faʻataʻitaʻiga lona lua.

O le a le talaaga faʻapitoa

O le mea moni, e oʻo lava i le fa o le kullese toleniga o suʻega e leʻo tuʻuina mai ai se ata saʻo o le kulūkose. Ole taimi puupuu lenei o faʻamatalaga e le aofia ai le taimi sili ona tumu o le aso. Ma o tagata ua uma ona aʻafia i se faʻafitauli o le maʻisuka e manaʻomia ni faʻamatalaga saʻo.

O le mea lenei o le talaaga faʻapitoa, lea e faʻamoemoe mo le siaki i aso uma o le maualuga o le kulukose o le toto, o le a taua. I le aso masani, i le taimi masani o le olaga faatasi ai ma avega i taimi eseese o le aso ma meaai masani, e mafai ona vaʻai i suiga faʻavae i le glycemia.

O lenei faʻatinoga e taua faapitoa ile togafitiga o le maʻisuka, aua e mafai ai e oe ona tuʻuina atu le puleaina o togafitiga faʻaaogaina.

Faʻatulagaina tuʻutuʻuga e maua ai le avanoa mo le fomaʻi e mataituina ai le lelei o metotia na faia ma fai ni teuteuga taimi e faʻatatau i le fua ma le taimi ole pulega ole inisalini pe a filifilia le togafitiga o le hormone.

E le gata i lea, e mafai e le fomaʻi ona suitulaga i vailaʻau o le suka, fai se faʻataʻitaʻiga o meaʻai.O ia faiga o le a puipuia ai le alualu i luma o le faʻamaʻi ma puipuia le maʻi mai le atinaʻeina o faʻalavelave matuia ma faʻalavelave tumau.

Talosaga sampling samples

O le tele o taimi, o tagata maʻi e maua i le maʻisuka endocrinologists ua unaʻia ina ia maua se glucometer taʻitasi mo le faʻaaogaina patino, lea e talafeagai mo le siaki i aso taitasi.

O le i ai o se glucometer o le a faʻatagaina ai le tagata maʻi:

  • suia le fua o le inisalini ma mea sese i meaʻai,
  • maua le tulaga lamatia o le hypoglycemia i le taimi,
  • alofia le faia o oso i totonu o le kulukose, aemaise lava le afaina ai o vaʻa laiti-caliber,
  • ia lagona le saoloto atili ia latou amioga.

E tatau ona manatuaina o nisi taimi o glucometers e faʻasese ai faʻamaoniga moni o le glycemia. O avanoa o le mauaina o le fuataga aupito sili ona faatuatuaina o le a sili atu ona maualuga pe afai e taialaina oe i manatu nei:

  • e tatau ona toe faatulaga le vaega lea o le a faia ai le sampling samoa e aunoa ma le faaaogaina o vailaʻau oona. O le filifiliga lelei lava o le faʻaaogaina o se fasimoli solution,
  • aua neʻi faʻaitiitia le mataʻu o le toto, o lona taimi nei e tatau ona saoloto,
  • o le toto i le faʻalavelave faʻalavelave o tamatamailima o le a faateleina pe afai e te faamasaniina aʻo lei amataina le faʻagasologa. E mafai ona ausia le aafiaga lava lea e ala i le tuu i lalo o tapulima. Po o le ausia o le faalauteleina o toto toto e ala i galuega vevela: faamanafana le alofilima o le lima i le maa, faaaoga vai mafanafana poo se isi mea vevela
  • e faʻaaogaina ai le faʻaaogaina o mea teuteu i luga o le paʻu o loʻo aofia ai i le togafiti,
  • e taua le faʻaogaina o le fua tutusa e tasi e fuafua ai faʻamatalaga glycemia, e aunoa ma le suia i le aso ma le isi.

O le faʻatauina o se glucometer mo le tagata lava ia e faʻavae ai ni fesili taua se lua:

  • o le a le tau o suʻega taʻitasi
  • Mata o le a mafai ona ou ave le toto.

O le tau masani o se siaki (tasi suʻesuʻega) mo se glucometer e 20 rubles. Talu ai o le talaaga faʻapitoa e aofia ai le 10 fua i le aso, o lona tau atoa e tusa ma le 200 rubles. Iloilo tau i le fale poʻo le fale ma filifili le mea sili mo oe.

O le toto sampling mai lona lava tamatamailima, ioe, o loo i ai se faigata faapitoa o le mafaufau i le taimi muamua. Ae ui i lea, i le aluga o taimi, o le a tulai mai se masani ma o le a mou atu lenei pa. I soʻo se tulaga, e faitau miliona tagata i le lalolagi atoa e faʻaaoga glucometers.

Mataʻituina le algorithm

  • o le suʻesuʻega muamua e faʻatinoina vave lava pe a uma le taeao e fafagu i luga o se manava gaogao,
  • o le lona lua o le ao lei faia le taeao,
  • le lona tolu - pe a maeʻa se taeao o le taeao, pe a ma le itula ma le afa,
  • o le lona fa ma le lima taimi e ave ai le toto ao lei faia le 'aiga ma 1.5 itula pe a maeʻa,
  • le ono ma le fitu - aʻo leʻi maeʻa le 1.5 itula pe a uma le 'aiga o le afiafi,
  • o le valu lona fua e tatau ona faia ae e te lei alu e moe,
  • le iva - i le 00.00,
  • o le sefulu taimi e faʻaaoga ai le mita o le a 3:30 i le taeao.

Totoina o faʻamatalaga na maua

Ua saunia e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi tulaga faatauaina mo le kulukose i le toto atoa ma le plasma vevela mo se tagata maloloina. O le iloaina o nei tulaga faatauaina o le a fesoasoani e faʻamatala saʻo faamatalaga na maua i le taimi o suʻesuʻega o le talaaga faʻapitoa.

O le faʻatonuina o le kulukose o le anapogi i le toto suauu e tatau ona itiiti ifo i le 5.6 mmol / L, ma e itiiti ifo i le 7.8 mmol / L 2 itula pe a uma se taumafataga. I se plasma vevela, o le glycemia anapogi e mafai ona oʻo i le 6.1 mmol / L, ma a maeʻa se meaʻai - e oo atu i le 7.8 mmol / L. O nei fuainumera e talafeagai mo tagata matutua ma tamaiti.

Afai e ono mafai, e le itiiti ifo i le tasi le faamaumauina o faamaumauga e sili atu i le 11.1 mmol / L, ma ia iloa ai le aofaʻi o le kulukose e silia ma le 6.1 mmol / L i luga o se manava gaogao, ma sili atu i le 11.1 mmol / L pe a uma ona 'ai, ona i ai uma lea mafuaaga mo le faavaeina o se siama o le maʻisuka.

Filifilia tatau togafitiga e fesoasoani e faʻatonutonu lelei ai le glucose metabolism.

Faailoga o taui o le faʻaleagaina o le gaioiga:

  • I le ituaiga 2, o le maʻi ua manatu o le a totogi pe afai o le anapogi glycemia e itiiti ifo i le 6.1 mmol / L, ma ao faagasolo le aso e le silia le 8.25 mmol / L.. E le iloa le suauu i le urini.
  • Afai tatou te mafaufau i le maʻisuka ituaiga 1, o tulaga faatauaina e oo atu i le 10 mmol / l i le setete o le fiaai e faatagaina, glucosuria e oʻo atu i le 25 g / aso e manatu foi e mafai.

Mo fafine maʻitaga, o laʻasaga e ese le eseesega: o le kulukose e le sili atu nai lo le 7.0 mmol / l i se tulaga o le fiaai ma le sili atu i le 8.5 mmol / l, lua itula pe a uma ona 'ai. A le o lena, latou te talanoa e uiga i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga.

Mo le maʻisuka i se tulaga o le taufaasesega poʻo le faʻaogaina, o faʻamaumauga e tuʻuina atu e le fomaʻi aoga. E sili atu nai lo tulaga manaomia. Ma o lenei mafuaʻaga ona o le tele o mafuaʻaga, e aofia ai le soifua manuia o le tagata maʻi, lona faʻalogo i le setete o le hyper-and hypoglycemia, ma le umi o le maʻi.

Faʻamataʻu Glycemic Profile

Faʻalētonu le mataituina e mafai ona faʻaaogaina mo masalosaloga suiga i le glycemia. Afai e faʻamaonia masalosaloga, ona i ai lea o se manaʻoga e faasaʻo le fuafuaga togafitiga, ma mo lenei mea o le a e manaʻomia ai se faʻamatalaga manino atoatoa, lea pe a maeʻa ona mataituina le mataʻituina ile lua aso.

E faʻafia ona faʻaoga lenei metotia o le suʻesuʻega, faʻaaogaina le atoatoaga poʻo le faʻapuupuuina, e filifili ai le endocrinologist. I luga o lana filifiliga e aʻafia i se auiliiliga auʻiliʻili o le faʻamaʻi: fuafua le ituaiga o maʻi suka, auala e maua ai kulūkose masani, le tikeri o le taui o le togafitiga.

  1. E fautuaina e faapea o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 oe ua faʻamalosia e suʻeina le inisalini faafomaʻi togafitiga e faʻaleleia ai le faʻasologa o tala faasolopito, mulimuli i faatonuga a se fomaʻi, poʻo le taʻitaʻia e se lagona i totonu o latou tulaga.
  2. O tagata e mafatia i le maʻisuka ituaiga 2, o le taui lea e maua e ala i le faʻaaoga pea o le inisalini, e tatau ona faia se suiga faʻapuupuu suʻesuʻega tasi i le vaiaso ma faʻamaeʻa tasi i le masina. Ma fua foi le maualuga o le kulukose 1-2 taimi i le aso i aso taitasi.
  3. Afai o le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o le faʻamautuina o le suka e mafai ona ausia i vailaʻau oona, ona mafai lea ona mataʻituina le tasi i le vaiaso i se faiga puupuu.
  4. Afai o le maʻisuka e mafai ona pulea i na o meaai ma mea taumafa, ona lava lea o se faʻamaumauga faʻapipiʻi i le masina.
  5. O le iloaina o le tulaga masani o le glycemia o le a fesoasoani i le tagata gasegase e siaki ni fesuiaiga o le saogalemu i le maualuga o le toto toto ma soo se suiga i le masani o le olaga: i le tulaga o le faateleina o le tino po o le mafaufau, pe a aluese mai le meaai fautuaina, i se tulaga faigata. O le mea lea, o soʻo se tulaga faapena e tatau ona tuʻuina atu ma se faʻamatalaga o le talaaga faʻapitoa.
  6. O le maʻitaga faigata e ala i le maʻisuka faʻaseʻeina ua manatu foi o se faʻamatalaga tuusaʻo mo sea ituaiga taualumaga.

Tulaga masani o le toto suka

O le faʻamatalaina o le kulūkose ua maua i le taimi o fuataga e tatau ona faʻatinoina loa.

Le fua faatatau o faailoilo o le glucosuric:

  • mai le 3.3 i le 5.5 mmol / l (tagata matutua ma tamaiti e sili atu i le 12 masina le matutua),
  • mai le 4.5 i le 6.4 mmol / l (matua),
  • mai le 2.2 i le 3.3 mmol / l (pepe fou),
  • mai le 3.0 i le 5.5 mmol / l (tamaiti ei lalo ifo o le tausaga e tasi).

Suiga faatagaina i le kulūkose e faʻatatau ai meaʻai:

  • suka e le tatau ona sili atu i le 6.1 mmol / l.
  • 2 itula i le maeʻa ai o se meaʻai ma soʻo se meaʻai e maua ai gaʻo, ole maualuga o le glycemia e le sili atu ma le 7.8 mmol / L.
  • o le i ai o le kulukose i le urine e le taliaina.

Faiga faʻavae mai le masani:

  • anapogi i luga aʻe o le 6.1 mmol / l,
  • gaosi maualuga pe a uma taumafa - 11.1 mmol / l ma le maualuga.

O le tele o mea e mafai ona aafia ai le sao o taunuuga o le siakiina o le tagata ia glycemia:

  • fua le saʻo ao faagasolo le auiliiliga o le aso,
  • lafoaʻi suʻesuʻega taua,
  • le le usitaia o taumafa faʻavae, ma o se taunuuga o le fuaina o le toto ua le o malamalama,
  • le amanaʻiaina o tulafono o sauniuniga mo faʻamatalaga mataʻitu.

O le mea lea, o faʻamaumauga saʻo o le faʻamatalaga glycemic e faʻalagolago lava i le saʻo o gaioiga i le taimi o le fua.

Faʻafefea ona fuafua le GP aso?

O le taua i aso taʻitasi o le talaaga faʻapitoa e faʻaalia ai le tulaga o le suka i le taimi o le suʻeina o le 24 itula.

O le galuega autu o le mataituina o le faailo i le fale o le faia lea o fuataga e tusa ai ma tulafono faatonutonu le tumau.

O le tagata maʻi e tatau ona mafai ona galue i le mita ma faamaumau le taunuʻuga ma se pepa talafeagai i se tusi faʻataʻitaʻi faapitoa.

Ole taimi o GP aso taʻitasi e faʻatulagaina taʻitasi mo tagata taʻitasi (e masani ona faʻavalu taimi). E mafai e le fomaʻi ona faʻatonuina se siaki tasi o suʻesuʻega poʻo le tele o taimi i le masina.

I le avea ai o se auala faaopoopo mo le mataʻituina o le maualuga o le glycemia, o loʻo faʻaaogaina ai se faʻamatalaga glucosuric puupuu.

E aofia ai le aveina o fua o le toto e 4 e fuafua ai le suka i totonu:

  • 1 suʻesuʻega anapogi
  • 3 fua ina ua uma meaai autu.

O le GP aso faʻatusatusa ma faʻapuupuu ua mafai ai ona e vaʻai i se ata sili atu ona atoatoa ma le mafaatusalia o tulaga o le maʻi ma le tulaga o le kulukose.

Faʻamatalaga pupuu e masani ona fautuaina mo tagata na mulimuli mai:

  1. Sa feagai tagata ma uluai faʻaaliga o le hyperglycemia, ma o le a le mea e sili atu ai le tausinioga meaai. Ole taimi o le GP e 1 le taimi i le masina.
  2. Tagata gasegase e puleaina le taofiofia i totonu ole tulaga masani e ala i le tagofia o fualaau. Latou te manaʻomia le mataituina le GP i le vaiaso.
  3. Inisalini e faalagolago i tagata. Faʻamaonia le GP e fautuaina mo le siaki i aso uma. O le tele o taimi, o se tulaga masani o le glycemia e mafai ona tausia e tagata gasegase o loo siakiina pea, e tusa lava po o le a le fomaʻi.
  4. Tina ma le maʻisuka faʻamama. E sili ona taua mo ia tagata gasegase le mataʻituina o le glycemia i aso uma.

Ata vitio e uiga i faailoga ma faailoga o le maʻisuka:

O le a le mea e aafia ai le faʻamatalaga faʻatautaia?

O le taunuuga o le suʻega ma le taimi o lona toe faia e faalagolago i le tele o itu:

  1. Meteri faʻaaogaina. Mo le mataʻituina, e sili atu le faʻaaogaina o le tasi le ata o le mita ina ia aloese mai le le saʻo. A filifilia se meafaigaluega, e tatau ona amanaia o ata o masini e fuaina le maualuga o le kulukose i le plasma toto e sili atu ona talafeagai mo le suʻega. O latou fuataga ua manatu saʻo. Ina ia iloa mea sese i glucometers, o a latou faʻamaumauga e tatau ona faʻatusatusaina i taimi faʻatusatusa i fua o fua o le suka i le taimi o le samplesina o le toto e le aufaigaluega suʻesuʻe.
  2. I le aso o le suʻesuʻega, e tatau i le tagata gasegase ona tuʻuina atu le ulaula tapaa, faʻapea foʻi ma le faʻalavelaveina o lagona faʻaletino ma lagona-lagona i le mea sili e mafai ai, ina ia sili atu ona faʻatuatuaina taunuuga o le GP.
  3. Ole taimi o suʻesuʻega e faʻalagolago i le faʻafitauli o le maʻi, e pei o le maʻisuka. O le tele o lona faʻatinoga ua fuafuaina e le fomaʻi, i le amanaʻiaina o uiga patino o le tagata maʻi.

O le faʻaaogaina o le suʻega e faʻatasi ma le togafiti o le maʻisuka e mafai ai ona pulea le tulaga ma, faatasi ai ma le fomaʻi, ia faia ni suiga i togafitiga.

Glycemic profile ma ana tulafono fua

O le faʻamoemoeina o le suka i le toto e ala i se talaaga faʻapitoa e fautuaina mo tagata gasegase o loʻo faia insulin, lea e fesoasoani e faatumauina le maualuga o le kulukose o le toto i le maʻisuka. Ona o lenei faiga, e mafai ona e fuafuaina le aoga o togafitiga ua faatonuina, ma le ono mafai ona totogi le maʻi.

Totoga o le auʻiliʻili e maua ai faʻamatalaga masani: o le maʻisuka 1 o le maʻisuka ua faʻamauina e totogi pe a le sili atu ma le 10 iunite le maualuga o le kulukose i luga o se manava gaogao mo le aso e tasi.Mo lenei faʻamaʻi, o le masani o le leiloa o le suka i le urine e talia, ae le silia le 30 kalama.

Ia faaeteete

E tusa ai ma le WHO, o tausaga taʻitasi i le lalolagi e 2 miliona tagata e maliu mai le maʻisuka ma ona faʻafitauli. I le leai o se lagolago talafeagai mo le tino, o le maʻisuka e oʻo atu ai i le tele o faʻafitauli, faʻafuaseʻi ona faʻaumatia le tino o le tagata.

O faʻafitauli sili ona taatele e aofia ai: gangrene faʻamaʻi, nephropathy, retinopathy, maʻi o gaʻo, hypoglycemia, ketoacidosis. O le maʻisuka e mafai foi ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o tumutumu oona. I le toetoe lava o mataupu uma, o le maʻisuka e mate, o loʻo tauivi ma se maʻi tigaina, poʻo le liliu atu i se tagata moni ei ai maʻi le atoatoa.

O a mea e fai e tagata e maua i le maʻisuka? O le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ua manuia i le faia o se vaifofo lea e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka.

O le polokalama fomaʻi o le "Healthy Nation" o loʻo amata nei, i totonu o le faʻavae lea ua tuʻuina atu ai lenei vailaʻau i tagata uma o le Russian Federation ma le CIS NO . Mo nisi faʻamatalaga, tagaʻii le 'upega tafaʻilagi aloaia a MINZDRAVA.

O faʻamaʻi o le ituaiga lona lua e manatu e totogi pe a faʻavasegaina le suʻi toto i le taeao e le silia le 6 iunite, ma e oʻo atu i le 8.25 iunite i le aso atoa. E le gata i lea, o se faʻataʻitaʻiga e le tatau ona faʻaalia ai le i ai o le suka, ma o le masani lenei mo le maʻisuka. I le faʻafeagai, e manaʻomia e le tagata maʻi ona toe faia le suʻega e suʻe ai mafuaʻaga o le suka i totonu o le uila.

O le suega o le kulukose e mafai ona faʻatinoina e le tagata gasegase ia latou lava i le fale. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga se glucometer. Ina ia mafai ona iai sea fuataga e tuʻuina atu ai faʻamaoniga saʻo, e tatau ona e tausisi i tulafono faʻapitoa:

  • A o lei foaiina atu le toto, e tatau ona faia ni togafitiga o le lima: mulumulu i fasimoli. Ma, a aunoa ma le toilalo, ia mautinoa le mama o le "nofoaga" lea e ave ai le toto.
  • Ina ia aua le maua se mea sese i le maʻisuka, o le nofoaga o le lumanaʻi i le lumanaʻi e le soloia i fualaau oona.
  • O le toto e tatau ona faia ma le faʻaeteete, o le nofoaga o le puncture e faigofie ona faʻamaʻi. E le mafai ona e taʻalo i luga o le tamatamaʻilima e aʻafia le vai ola.
  • Ina ia faateleina le toto, e fautuaina e uu ou lima i lalo o le vai vevela.

Aʻo leʻi faia se auʻiliʻiliga mo se faʻamaʻi o le ituaiga lona lua, e le mafai ona tuʻuina i ou lima ni gels ma isi mea gaosia e mafai ona aʻafia ai le mauaina o faʻamaumauga saʻo.

Matou tusitusi

Suʻega: Na manumalo le maʻi suka

I: my-diabet.ru Administration

I le 47, na maua ai au i le maʻisuka ituaiga 2. I ni nai vaiaso sa ou maua pe a ma le 15 kilokalama. O le le lava o le vaivai, o le moe, lagona o vaivaiga, na amata ona nofo i lalo le vaaiga mamao. Ina ua atoa loʻu 66 tausaga, sa ou tuleiina ma le mausali loʻu inisalini, na matuai leaga mea uma lava.

Ma o laʻu tala lenei

Na faʻaauau pea ona tupu le faʻamaʻi, na amata amata osofaʻiga faʻafuaseʻi, na toe foi moni mai le falemaʻi mai aʻu mai le isi lalolagi. O le taimi atoa na ou manatu ai o le taimi lenei o le a mulimuli.

Na suia mea uma ina ua mafai e loʻu afafine ona ou faitauina se tasi o tusiga i luga o le Initaneti. E le mafai ona e mafaufauina loʻu agaga faafetai ia te ia. O lenei tusiga na fesoasoani ia te aʻu e faʻaumatia atoa ai le maʻisuka, o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia. O le 2 tausaga talu ai na amata ona ou siitia, i le tautotogo ma le taumafanafana ou te alu ai i le atunuu i aso uma, totoina tamato ma faatau atu i luga o le maketi. E maofa oʻu tuagane i le auala ou te tausisia ai mea uma, o le mea e tele ai le malosi ma le malosi e maua mai, latou te le talitonu pea ua 66 oʻu tausaga.

O ai e manaʻo e ola i se olaga umi, malosi ma faʻagaloina lenei faʻamaʻi matautia, faʻaaoga 5 minute ma faitau lenei tusiga.

Alu i le tusiga >>>

Ole suʻega muamua e faia i le taeao ao leʻi oʻo i le taeao (o lona uiga, i luga o se manava gaogao), ona fua loa lea i le meaʻai, ona sosoo ai lea ma le 2 itula mulimuli ane (faatoa uma ona 'ai).

Talu ai e manaomia le fuaina o le suka toto ia le itiiti ifo i le ono taimi i le aso, e fautuaina e fomaʻi se auiliiliga ao le i momoe, ona oʻo lea i le 12 i le taeao, ona oʻo lea i le 3.30 i le taeao.

I nisi o tulaga ma se maʻi o le ituaiga lona lua, e mafai e fomai ona fautuaina se faapuupuu o auiliiliga i le tagata maʻi, lea e aofia ai le inu toto i le 4 taimi i le aso: tasi i le taeao i luga o se manava gaogao, ma le isi tolu taimi pe a uma ona 'ai. O tulafono faavae mo le taitaia:

  1. E taua tele le mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi ina ia faʻamaonia se mea sese i fuainumera ua maua.
  2. Ia mautinoa o le masini fua o le suka e maua ai faʻataʻitaʻiga e le aofia ai le ono mafai ona i ai se pasese pasene maualuga.

Faʻaaliga faʻapitoa

Tala o le au faitau

Tuʻua le maʻisuka i le fale. E tasi le masina talu ona galo ia te aʻu le oso i le suka ma ave le inisalini. Oi, pe na faapefea ona ou mafatia, faʻavaivaia pea, valaau faʻafuaseʻi. E fia taimi na ou alu ai i le endocrinologists, ae na o le tasi le mea latou te fai mai - "Ave le insulin." Ma o lenei ua 5 vaiaso ua mavae, e pei o le toto maualuga o le suka e masani lava, e le o se tui se tasi o inisalini ma faafetai uma i lenei tusiga. O tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona faitau!

I le tele o mataupu, e fautuaina e le fomaʻi le faia o se iloiloga, e faʻavae i luga o le tulaga o le maʻi, lona soifua manuia lautele ma ituaiga o faʻamaʻi.

Pe a maua le ituaiga lona lua o le maʻi, e faʻaaogaina se taumafataga lelei, ona faia loa lea o suʻesuʻega ia le itiiti ifo ile tasi i le masina. I lenei tulaga, e mafai ona e faʻaaogaina le faʻalauiloaina o le talaaga. Situa pe a faatonuina e suʻe suʻega:

Aʻo maʻi le tagata maʻi, ao tago i vailaʻau e faʻaititia ai le maualuga o le suka o le toto o se tagata, e tatau ona ia suʻesuʻeina i vaiaso uma i le fale.
Afai o le hormone e faʻatonuina i le tagata maʻi, ona ia faia lea o se suʻesuʻega pupuu i aso uma e 7, ma o se faʻasologa o aso taʻitasi e faia faʻa-tasi i le masina.

O le faia o se iloiloga e mafai ai e tagata gasegase ona taofi le "tamatamailima i luga o le pulusese", i le taimi e matau ai oso i totonu o le toto suka i le tasi itu po o le isi, lea e aloese mai faafitauli ogaoga ma taunuuga o le maʻi.

Tusi ni faaiuga

Afai e te faitauina nei laina, e mafai ona e faʻamaonia o oe poʻo oe pele ia oe maʻi i le maʻisuka.

Sa matou faia se suʻesuʻega, suʻesuʻeina le tele o mea ma sili ona taua siaki le tele o metotia ma vailaʻau mo le maʻisuka. O le faaiuga e faapea:

Afai na maua uma vailaʻau, e naʻo se taunuuga le tumau, o le taimi lava e taofi ai le meaʻai, o le faʻateleina o le faʻamaʻi.

Na o le fualaau na maua ai le taua o Dialife.

I le taimi nei, ua na o le pau lenei o fualaau faasaina e mafai ona fofoina atoatoa le maʻisuka. O Dialife na faʻaalia lona malosi tele i le amataga o le maʻisuka.

Na matou talosagaina le Matagaluega o le Soifua Maloloina:

Ma mo le au faitau o la tatou 'upega tafaʻilagi o loʻo i ai nei se avanoa
maua le telefoni TUSI!

Faʻalogo! O mataupu o le faatauina atu o fualaau faasaina a Dialife ua sili atu ona masani.
I le tuʻuina atu o se poloaiga e faʻaaoga ai sootaga o loʻo i luga, ua faʻamaonia oe e maua mai se oloa lelei mai le gaosiga aloaia. E le gata i lea, pe a faʻatonuina i luga o le upega tafaʻilagi aloaia, e te maua se faʻamaoniga o se tupe toe faafoi (e aofia ai tau o femalagaiga) pe afai o le vailaʻau e leai se faʻamalositino.

Ina ia iloiloina le manuia o le togafitiga o le maʻisuka, e mataitu ai le soifua maloloina ole maʻi. I le maʻisuka, o le mea pito sili ona taua o le faailoga o le suka o le toto, e tusa ai ma le fomai e faʻamasino le sao o togafitiga. Ina ia mafai ona fuafua le maualuga o le kulukose i le gasologa o le aso, e manaʻomia e le tagata maʻi le toto mo le auiliiliga. E faia lenei mea ile tele o tulaga - mo ono poʻo le valu fences. E masani lava, o le toto e folasia ao le i 'ai ma le itula ma le afa talu ona' ai. Ole suʻesuʻega lea e mafai ai e oe ona mataʻituina le suka o le toto, faʻapea foi le fuafuaina o le lelei o nisi o vailaʻau faʻasolosolo e ave e le tagata maʻi lona maʻi.

Tulafono mo le suʻe toto mo suʻesuʻega

O le faʻamoemoeina o kulūkose e matua taua tele mo le faʻagasologa o le kulupu. O le maʻisuka latou te iloa le mea lea, aua o le faʻamatalaga na maua e mafai ai ona tatou iloiloina ia aʻafiaga o fualaau oona. Ina ia mafai ona maua le iuga, e tatau ona e mulimulitai i le tele o tulafono:

  • aua le soloia le nofoaga o le pipisi i le lumanaʻi ma le ava malosi - mo le faʻapalapalaina, ua lava ia naʻo le fufuluina o le paʻu i le fasimoli,
  • toto e tatau ona tafe saʻo mai le nofoaga o le puncture, e le tatau ona tui le paʻu,
  • Aʻo lei oʻo i le toto sampling, e mafai ona e faia se maso e faʻagasolo ai le toto i le vaega o loʻo manaʻomia, pe faʻaititia lou lima i lalo,
  • Aʻo le i faia le faʻatulagaga, e te le manaʻomia le togafitiga o ou lima i le kulimi poʻo isi vali.

O le toto mo le auiliiliga e tatau ona aoina i le aso, ma e tatau i le tagata maʻi ona iloa le auala e foai ai le toto. Mo lenei mea, o le faʻataʻitaʻiga o meafaitino e faia i le tele o taimi. Muamua, o le tagata gasegase e tuʻuina atu le toto i le vaveao, aʻo lei mafai ona 'aina le suʻega toto. O le isi taimi - aʻo le i ai, ma e tatau ona fai muamua aʻo leʻi maeʻa taumafa. Ma le isi, o le toto e foai atu pe'ā uma ona 'ai - pe a ma le tasi ma le afa i le lua itula. E faia foʻi suʻesuʻega pe'ā uma ona 'ai. E tasi le isi taimi e fuafua ai le kulūkose e tatau ona manaʻomia aʻo lei moe, o le taimi lava e sauni ai le tagata maʻi e moe, o le faailoga mulimuli mo le aso e tatau ona fuafuaina i le vaeluaga o le po, ma le afa mulimuli i le afa fa i le po. O le mea lea, i le averesi, e tusa ma le valu samples o loʻo maua i le aso.

O le isi filifiliga mo faʻamatalaga faʻataʻitaʻiga o le fuafuaina lea o se tulaga faʻapuupuu. O le eseesega mai le alauni atoa o aso uma o le tagata maʻi e fua le kulukose i totonu o le toto e fa taimi - tasi i le taeao i luga o se manava gaogao ma le tolu taimi pe a uma ona 'ai. O sea suʻesuʻega e le tatau ona faʻatinoina tutoʻatasi, o loʻo faʻamatala mai e le fomaʻi, talu ai e tatau ona ia amanaʻia mea sese i iuga na maua.

Pe a fuafua le tulaga glycemic, e tatau i le tagata maʻi ona iloa o le anapogi o le toto sugar e tusa ma le sefulu pasene le itiiti ifo nai lo le mea na maua i le plasma toto e aumai mai se vein. O le mea lea, ina ia maua ai sao saʻo, e fautuaina e faʻaaoga glucometers faapitoa, ia e mafai ona fuaina lenei faailo i le plasma toto.

E taua foi le maitauina o fomaʻi e faʻaaogaina le masini lava e tasi ina ia fai si mea sese e fai. O le mea lea, o le tagata gasegase o le a mafai ona maua faʻamaoni saʻo e tusa ai ma le maualuga o le suka i totonu o lona toto, lea e taua tele mo le taimi umi e manaʻomia ai le fuafuaina o le talaaga faʻapitoa. Afai ei ai se suiga i faʻamatalaga i le taimi o le siakiina e le tagata lava ia, e tatau i le tagata maʻi ona faʻafesoʻotaʻi le falemaʻi i le mea o le a ia suʻesuʻeina ai suʻesuʻega. O lenei mea o le a mafai ai ona e faatusatusa taunuuga ma faailoa mai mea sese. Atonu e manaʻomia le suia o le mita, pe a amata ona faʻaalia e le masini faʻamatalaga sese.

O le a le tele o taimi e faʻamautinoa ai le faʻamalieina o le tulaga?

E taua tele mo le tagata gasegase ona iloa lo latou tulaga glycemic, talu ai o lenei faailoga lea e faʻaalia ai le aʻafiaga o nisi fualaau. O le taimi o le fuaina o le talaaga e mafai ona fesuisuiaʻi e fuafua i uiga patino o le maʻisuka, ituaiga o faʻamaʻi ma togafitiga togafitiga. Matou te lisiina vaega autu o tagata gasegase ua fautuaina e fuafua a latou talaaga faʻapitoa ia latou lava:

  1. O maʻi e faʻaaogaina le iniseti o le inisalini e fai ma togafitiga e tatau ona fuaina ai le kulukose o le toto e pei ona faatonuina e le fomaʻi (masani o vavao ua malilie i ai le endocrinologist) poʻo le faalagolago i o latou lava lagona.
  2. O le suāu level foi e pulea i le taimi o le maitaga, aemaise lava pe a maʻi le tina o loʻo faʻamoemoe i le maʻisuka. E fuaina foi le suka i se aso mulimuli ane e puipuia ai le maʻisuka ituaiga.
  3. O le maʻisuka o le ituaiga lona lua, lea e faʻaaogaina ai togafitiga, e le mafai ona fuaina se faʻailoga atoatoa, ae faʻapuupuu. E tatau ona faia lenei mea i le masina.
  4. Mo le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o togafitiga o loʻo faʻaaogaina i fualaau faasaina, e fautuaina e fuafua le tulaga pupuu i le vaiaso.
  5. Afai o le maʻisuka o le ituaiga lona lua e faʻaaogaina pea le inisalini i togafitiga, ona tatau lea ona ia faia se faʻaiuga atoa i aso taʻitasi i le masina, e tasi i le vaiaso e mafai ona e faʻapuupuu le talaaga, ma le tasi pe faalua i le aso ona pulea le suka.
  6. Mo soʻo se eseesega mai le taumafataga, fua le fuafuaina o meaai faasaina, poʻo isi mafuaaga, e fautuaina foi e fuafua le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Faamatalaina o Tali

O le saʻo tatau pe a fuafua le faʻataʻitaʻiga glycemic e tatau ona iai i le va o le 3.5 i le 5.5 mmol / l - o le masani lenei. I le tulaga o le gasegase o le glucose, o le faailoga e oʻo atu i le 6.9 mmol / l, ma ua maeʻa le numera 7, ua masalomia e le fomaʻi le maʻisuka i le tagata maʻi ma toe faia nisi auala e faamanino ai le maʻi.

Ina ia iloa le talaaga o le glycemic, o le tagata gasegase e taʻitaʻia i le tele o taimi le fuaina o le suka i le toto e faʻaaoga ai se masini faapitoa - o se glucometer.

E manaʻomia le faʻatonuga ina ia mafai ona faʻataunuʻuina le fuainumera o le insulin o loʻo faʻamanuiaina i le maʻisuka ituaiga 2, faʻapea foi le mataʻituina o lou soifua manuia ma le tulaga o le soifua maloloina ina ia puipuia ai le faateleina poʻo le faʻaitiitia o le kulukose toto.

A uma ona faia se suʻega toto, e tatau ona faamaumauina faʻamaumauga i totonu o se faʻamaumauga tatala faapitoa.

O tagata maʻi ua maua i le maʻisuka ituaiga 2, e le manaʻomia i le aso i le inisalini, e tatau ona tofotofoina e fuafua ai a latou talaaga o aso taʻitasi pe a ma le tasi i le masina.

O le masani o faʻamatalaga e maua mo tagata maʻi taitasi e mafai ona taʻitasi, e fuafua i le atinaʻeina o le maʻi.

E faʻapefea ona faia le sampling samples e iloa ai le suka o le toto

O le suʻega toto mo le suka e faʻatino e faʻaaoga ai se glucometer i le fale.

Ina ia mafai ona saʻo iuga o le suʻesuʻega, e tatau ona tausisia nisi o tulafono:

  • Aʻo lei faia se suʻega toto mo le suka, e tatau ona e mulumulu lelei ou lima i le fasimoli ma le vai, aemaise lava oe manaʻomia e tausia le mama o le nofoaga o le a faia ai le punch for sampling samples.
  • E le tatau ona faʻamamaina le nofoaga faʻasalalau i se vaifofo o le vai pisipisia e faʻamaʻi ai ina ia aua le faʻasese faamatalaga na maua.
  • E tatau ona faʻatinoina le samato i le masimaina o le nofoaga i luga o tamatamailima i le vaega o le pupu. E leai se mea e tatau ona e tuiina ai le toto.
  • Ina ia faateleina le toto, e tatau ona e uuina ou lima mo sina taimi i lalo o se vaitafe vai vevela pe faʻapipiʻi lemu lou tamatamailima i lou lima, i le mea o le a faia ai le puncture.
  • Aʻo le i faia se suʻega o le toto, e le mafai ona e faʻaaogaina kulimi ma isi mea teuteu e mafai ona aʻafia ai taunuuga o le suʻesuʻega.

Fua o suāuʻu

E lua iunite e fuaina ai le kulūkose: mmol / L ma mg / dl. Muamua e masani ona faʻaaogaina.

O le anapogi, taunuuga o le anapogi e valu itula, e le tatau ona sili atu nai lo le 5.5 mmol / L. E lua itula talu ona faʻatauina i gaʻo, o le pito i luga e 8.1 mmol / L. Afai e tele le taimi ua uma, ona maualuga le maualuga o le 6.9 mmol / L.

Afai e te masalomia le maʻisuka, e tatau loa ona e fuafuaina le faailo o le glycemia. E tatau ona faia le auiliiliga i taimi eseese ina ia iloa ai le aafiaga o le ola i luga o le faʻataʻitaʻiga glycemic.

I lalo o tulaga masani, glycemia pe a uma ona 'ai, o le tele o mea uma o loʻo latou ola aʻe i meaʻai e mauoa i vailaʻau faʻamalosi pe faigofie. E faʻatatau i le taimi o le aso ma le taumafa o meaai, e ono fesuisuiai le tulaga.

O fua o le anapogi e atagia ai le glycemia pe a mavae le valu itula o le anapogi. Ole suʻega muamua lea e fautuaina pe afai e te masalomia le maʻisuka poʻo le maʻisuka (faʻavaivaia le gaosiga o le carbohydrate). O maʻi suka e tatau ona tofotofoina i luga o se manava gaogao ae leʻi faʻaaogaina le suka.

O nisi taimi o le auʻiliʻiliga e faʻatulagaina i le tele o taimi i le aso, ae o le tagata soifua maloloina o le a leai ni suiga tele i le glycemia.Ae afai o le talaaga faʻapitoa e iai ni vaeluaga tele, o le mea lea, atonu o loʻo i ai faafitauli i le gaioiga o sela i tafatafa o le motu o Langerhans.

Faʻasalaina iuga

O faʻamaoniga e sili atu i le masani masani e ono faʻaalia ai le maʻisuka, ae o isi faʻamaʻi e mafai foi ona natia i lalo o lona masini. O le maʻi suka ua faʻatuina i luga o le faavae o le tele o pito i luga ole glycemia ma:

  • o se suʻesuʻega anapogi i le 7.0 mmol / l suka pe sili atu faalua,
  • pe a uma meaai, o se carbohydrate avega poʻo se fua faʻataunuʻu o le auiliiliga ile aso (mai le 11.1 mmol / l).

Ina ia le faʻaosoosoina le maualuga o le glycemia, e tatau ona e 'ai i vailaʻau gaʻo ma proteins mo le' aiga o le taeao. O oloa e sili ona lelei mo lenei mea o fuamoa, fualaau faisua, iʻa ma le aano o manu.

O faʻamatalaga taatele o le maʻisuka o le galala ma le vave faʻasolosolo, faʻapea foʻi ma le faateleina o le 'ai, mafaufau faʻaletonu ma le lagona o le le mautonu i lima ma vae.

Afai o le tapulaa pito i luga ole suauu o le suka e laʻititi laitiiti atu (e oo atu i le 6.9 mmol / l), o le mea lea e tupu muamua.

O le toto glycemic e sili atu nai lo mea masani e mafai ona tupu mai o se taunuuga o ia faiga:

  • ogaoga faigata
  • gasegase o le myocardial,
  • afaina tele,
  • acromegaly
  • Cushing's syndrome poʻo faʻamaʻi,
  • ave vailaʻau (corticosteroids).

Masalo o sea tulaga o le taimi lea e paʻu ifo ai le maualuga o le suka i le maualuga o lona toto. O lenei tulaga e masani lava ona tupu i le insulinomas - o le tino e mafua ai le tele o le inisalini.

Suesuega i se suʻega o le toto.

O le toto mo le tele o suʻesuʻega ua faia i luga o se manava gaogao, o lona uiga, pe a ma le 8 itula e alu i le va o le meaai mulimuli ma le toto sampling (sili atu pe a ma le 12 itula). Oona, lauti, kofe, e tatau foi ona le aofia ai. E mafai ona e inu vai. 1-2 aso aʻo leʻi faia le suʻega, tuʻuese meaʻai gaʻo ma le ava mai le taumafataga. E tasi le itula ae leʻi ave le toto, e tatau ona e aloese mai le ulaula tapaa. Aʻo leʻi oʻo i le toto, o le a faʻaaogaina le gaoioiga faaletino. E le tatau ona foai atu le toto i le taimi lava e maeʻa ai metotia o le suʻesuʻeina o le radiation (x-ray, ultrasound), massage, reflexology poʻo le physiotherapy. Talu ai ona o metotia eseese suʻesuʻega ma fuataga e mafai ona faʻaaoga i totonu o falesuesue eseese, ua fautuaina ina ia faia i totonu o le potu suʻesuʻe lava ia mo le iloiloga saʻo ma le faʻatusatusaina o taunuuga o au suʻega suʻega. Ina ia fuafuaina le cholesterol, lipoproteins, e ave le toto pe a uma le 12-14 itula o le anapogi. I le fuafuaina o le maualuga o le uric acid, e tatau ona mulimuli i se meaai: aloese e 'ai mea taumafa e maua i totonu o purines - ate, fatugaʻo, taofiofi aano o manu, iʻa, kofe, tii i le meaʻai. O le masani o le cholesterol toto o le 3.08-5.2 mmol / l

Auala e suʻeina ai le toto mo le suka.

Ina ia maua se taunuʻuga faʻamoemoe, e tatau ona mataʻituina nisi tulaga ao le i faia se suʻega toto:

  • le aso ao leʻi faia le auiliiliga e le mafai ona e inu ava malosi,
  • o le taumafataga mulimuli e tatau ona 8-12 itula aʻo leʻi suʻeina, e mafai ona e inu, ae naʻo le vai,
  • i le taeao ao leʻi faia le suʻega, e le mafai ona e fufulu ou nifo, ona o le nifo o loʻo i ai le suka, lea e aʻafia e ala i le mucous membrane o le vavagana o waha ma e mafai ona suia le molimau. E le gata i lea, aua le faʻamalo komi.

O le suʻega toto mo le suka e ave mai le tamatamailima. Pe a ave le toto mai se vein, o le suʻesuʻega o le a faia i le faʻaaogaina o se tagata suʻesuʻe auʻiliʻili, lea e manaʻomia ai le toto tele. I le taimi nei ua i ai le avanoa e faia ai se suʻega toto mo le suka i le fale e faʻaaoga ai se glucometer - o se masini feaveaʻi e fua ai le suka toto. Ae peitaʻi, pe a faʻaaoga le mita, e mafai ona faia mea sese, e masani lava ona o le tapunia o le pipili i fasi faʻataʻitaʻi poʻo lona teuina i le setete. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, pe a fegalegaleai ma le ea, e tupu se faʻaalia o le vailaʻau i luga o le vailaau o suʻega o fasipepa, ma o le a faʻaleagaina.I le toto na ave i luga o se manava leʻo mai se tagata matua, o le suka (glucose) e masani ona i ai i le va o le 3.5 i le 5.5 mmol / L.

Glycemic profile.

O le talaaga faʻapitoa o se suʻesuʻega malosi o le suka i le aso. E masani lava, 6 poo le 8 toto samples e ave mai se tamatamailima e fuafua ai le kulūkose: aʻo leʻi faia taumafataga ma 90 minute pe a uma se taumafataga. O le fuafuaina o le talaaga faʻapitoa e faia mo tagata gasegase o loʻo faia insulin mo le maʻisuka. Faʻafetai i le mataʻituina o le maualuga o le kulukose o le toto, e mafai ona fuafua le tele o togafitiga faʻasolosolo e mafai ona totogi ai le maʻisuka. Iloiloga o taunuʻuga o le talaaga faʻapitoa: Mo le ituaiga I o le maʻisuka, o le kulukosesese maualuga ua manatu e tauia pe afai o lona faʻaoʻo i luga o se manava gaogao ma o le aso e le sili atu i le 10 mmol / l. Mo lenei ituaiga o faʻamaʻi, o le itiiti o le gau o le suka i le urini e mafai ona faatagaina - e oʻo atu i le 30 g / aso.

· O le maʻi o le maʻisuka ituaiga II ua manatu e totogi pe afai e le sili atu le maualuga o le kulukose i le toto i le taeao e sili atu i le 6.0 mmol / L, ma ao faagasolo le aso - e oʻo i le 8.25 mmol / L. E le tatau ona iloa le uumi glucose.

Suga suʻe.

STG o se faʻataʻitaʻiga o le faapalepale o le kulukose (maualuga o le suka). Na taʻua foi o le Glucose tolerance test (GTT). O loʻo faʻaalia ai le tulaga o le gaosiga o le gaʻo. O se STH e faia i luga o se manava gaogao (o le taumafataga mulimuli o le taumafataga o le afiafi, 12 itula i luma o le STH), ma le mamafa o le glucose o le 1.75 g / kg le mamafa o le tino, ae e le sili atu ma le 75 g i le mauaina.


maualuga o le suka, tasi itula ma le 2 itula i le maea ai o le faamalositino. O se tagata soifua maloloina e anapogi le maualuga o le suka toto e itiiti ifo i le 5.5 mmol / l, ma le vaivai o le kulukose (o le igoa tuai o le maʻi o le maʻisuka le tumau) - mai le 5.5 i le 7 mmol / l, e maua ai le maʻisuka - sili atu ile 7 mmol / l. I le itula mulimuli ane, i se tagata soifua maloloina, o le maualuga o le suka e maualuga e le sili atu ma le 30% o le tulaga muamua. A maeʻa le 2 itula, o le suka o le toto i se tagata soifua maloloina e itiiti ifo i le 7.2 mmol / L, ma le faʻavaivaia o le kulukose (NTG) - mai le 7.2 i le 11 mmol / L. O le faateleina o le maualuga o le suka o le sili atu i le 11 mmol / l e faailoa ai le i ai o le maʻisuka.

Tulafono mo le aoina o urine.

E aoina le Urine pe a maeʻa le faletaele maeʻaeʻa o le tino i fafo i totonu o se ato e leai se ato ma se tapuni faʻamaufaʻailogaina. Afai e te masalomia tui, o le vaega muamua o le urine e aoina (i le amataga o le urination), i isi tulaga, o le averesi o le urine (i le ogatotonu o urination). E aoina le Urine i se aofaiga e 10-30 ml. Tuuina atu taimi i le fale suesue - e le silia le 3 itula. E aoina le urine i le taeao, i luga o se manava gaogao, ma se siaki pe a uma le moe. Aʻo leʻi aoina mai le urine, e faia ai se faletaele maeʻaeʻa o totoga tino i fafo. Faʻamaumauga umi mo le uumi i le vevela o le potu seia oʻo i le suʻesuʻega e oʻo atu ai i se suiga o meatotino faʻaleagaina, faʻaogaina o le tino ma le tupuga o le siama. I lenei itu, mo sina taimi, e mafai ona teu i totonu o le pusaaisa, ae le aumaia i le maalili! E tatau ona tuʻuina atu le uumi i le fale suesue i totonu o se pito i tua poʻo se fagu tioata. Eseese ituaiga o suʻesuʻega o le urine.

· Urinalysis Aoina uma le vaega o le urine taeao ma le urination saoloto i totonu o se pusa tioata mama, faʻafefiloi lelei ma sasaa 50-100 ml i totonu o se atigipusa e tuʻuina atu i le fale suesue.

· Urinalysis e tusa ai ma Nechiporenko. Aoina le MIDDLE PORTION o le urine taeao ma le urination saoloto i totonu o se atigipusa mo le tuʻuina atu i le fale suesue.

Faʻailoga mo suʻesuʻega: faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi o le urinary system (cystitis, urethritis, pyelonephritis).

Tulafono mo le aoina o le pipisi.

Taeao o le taeao (aʻo leʻi 'ai), faʻatagaina i le taimi o le mafanafana e fetaui lelei, e aoina i totonu o se fagu ua le faʻamalosi pe i totonu o se pusa faʻamalosi (faʻamaufaʻailoga) faʻatasi ma se tapuni faʻamaufaʻailogaina. Aʻo leʻi aoina mai meafaitino, e tatau ona fufulu ou nifo ma fufulu lou gutu i vai inu ina ia mafai ai ona ave faʻamalosi otaota o meaʻai ma le microflora tautala.Afai e vaeluaina le pipisi i se aofaiga itiiti, e tatau ona ave i latou i le afiafi o le aoina o mea. E mafai ona e faʻaaogaina le aerosol, lea e faʻaosofia ai le faʻateleina o le pulelaʻau o le bronchi poʻo le faʻaaogaina o le fofo o le salini vai vevela mo le 10-20 minute. E mafai ona teuina le Sputum i totonu o le pusaaisa i le 3-5 ° C mo le silia ma le 3 itula aʻo le i suʻeina.

Faʻailoga mo suʻesuʻega: afaina o le manava o le tino, bronchitis, pneumonia.

Iloiloina o le pusa o meaʻai.

O mea e fai mo suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga (smear) e ave ma se masini faʻapitoa e le mafai ona faʻaaogaina ma faʻafefiloi i se tioata tioata. Pe a faʻapipiʻi mai smears mai nofoaga eseese i luga o le tioata lava e tasi, PLACES OF APPLICATION OF THE SERAR DO NOT BE WINNED: "U" o le urethra, "V" o le vaalele, "C" o le gaʻo tautotolo. O faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻatinoina e tagata faigaluega o matagaluega faʻapitoa:

Gynnecologist (mo tamaitai),

Urologist (mo alii).

O le suauu o le cytological e ave, e tusa ai ma manaʻoga, mai vaega e tolu o le mucosa vaʻaia: mai ona fao, mai le pito i fafo o le au ma mai le ala o le au. I lenei tulaga, e faʻaaoga se vaʻa faapitoa. A maeʻa, ona faʻaaoga lea o faataitaiga taʻitasi i tioata, ona tuʻuina atu lea mo se auʻiliʻiliga maeʻaeʻa i le suʻesuʻega o le cytology. O iina, i le isi itu, o le smears cytological e suʻesuʻeina auiliili mo le i ai o sina mea itiiti i le fausaga o sela. Ole taimi fautuaina ole taimi ole tausaga e tasi poo le tausaga ma le afa.

Sauniuniga mo se paʻu:

O le taimi sili mo se paʻu o soʻo se taimi e aunoa ma le faʻafefe. 2 aso aʻo leʻi amataina le suʻega, aloese mai le mea o loʻo mulimuli mai, aua e mafai ona puipuia ai sela o mea e le masani ai ma taʻitaʻia ai taunuuga leaga e le lelei ai:

Faiga faʻavae (sei vagana ai mea ua faatonuina e se fomaʻi)

· Faʻailoga faʻamaʻi faʻaleagaina e pei o foams contraceptive, creams or jellies.

E le tatau ona tiga se paʻu. Afai e maua e se fafine le tiga i le taimi o le suʻega, e tatau ona ia valaʻau i le fomaʻi.

Coprogram.

7-10 aso aʻo leʻi faia le suʻega, faʻaigoa vailaʻau (meaola uma, bismuth, uʻamea, mea e gaʻo ai le gaʻo, faʻamaʻi ma isi fualaau e aʻafia ai le faʻalaumalieina ma le faʻamago). E le mafai ona e osofaia i le afiafi. A maeʻa se suʻesuʻega X-ray o le manava ma le gaogao, e mafai ona faia se suʻesuʻega fefaʻatauaʻiga i le sili atu i le lua aso mulimuli ane. I totonu o le 4-5 aso, e tatau ona e tausisi i meaʻai nei: susu, meaʻai susu, pata, paluga pateta, falaoa paʻepaʻe ma le pata, 1-2 fuamoa ua vela, o sina fualaau aina fou. Tesea e aoina pe a maeʻa le tigā faʻatasi i totonu o se pusa tioata faʻaaogaina ma se tapuni faʻamaufaʻailogaina. E tatau ona aloese mai le stool Urine. O le pusa o loʻo i ai feces e tatau ona tuʻuina atu i le fale suesue i le aso e aoina ai mea, teuina i totonu o le pusaaisa (4-6 C0) aʻo leʻi tuʻuina atu.

Iloiloina o fecesi mo fuamoa helminth (fuamoa anufe).

O le fiafia e aoina i totonu o se pusa faʻaaogaina ma se pulou ma se sipuni i se aofaiga e le silia le 1/3 o le voluma o le pusa. O mea e tatau ona tuʻuina atu i le fale suesue ile aso lava e tasi. I le taimi o aoina, aloese mai le le mama o le urine e faʻamaʻiina e le tino. Faʻaaliga mo le faʻamoemoe o le auiliiliga:

· Faʻasalaina o le faʻamaʻiina i helminths,

· Suʻesuʻeina o "Pale" (i le taimi o le falemaʻi, tusi tusi a le fomaʻi, ma isi)

Suʻega ole toto totolo.

7-10 aso aʻo leʻi faia le suʻega, faʻaaogaina fualaau (uma meaola, bismuth, uʻamea). E le mafai ona e osofaia i le afiafi. A maeʻa se suʻesuʻega X-ray o le manava ma le gaogao, o le suʻesuʻeina o feelelaʻi e le o muamua atu i le lua aso mulimuli ane. Aʻo leʻi suʻeina, ia le aofia ai aano o manufasi, ate ma mea uma e aofia ai le uʻamea (apu, pepa Bulgarian, meaʻai, pi pi, alumama mata) mai le meaai mo aso e tolu. Tesea e aoina pe a maeʻa le tigā faʻatasi i totonu o se pusa tioata faʻaaogaina ma se tapuni faʻamaufaʻailogaina.E tatau ona aloese mai le stool Urine. O le pusa o loʻo i ai feces e tatau ona tuʻuina atu i le fale suesue i le aso e aoina ai mea, teuina i totonu o le pusaaisa (4-6 C0) aʻo leʻi tuʻuina atu.

O le aoina ma le teuina o meaola ola (toto) mo suʻesuʻega o autoantibodies e le ELISA (faʻamaʻi)

O le auala mo le ave toto. Pe a foaʻi atu toto totoʻa, e manaʻomia ona faʻaesea mea e aʻafia ai iʻuga o suʻesuʻega: faʻafitauli faaletino ma faalelagona, ulaula (1 itula ao leʻi faia le suʻesuʻega). E faʻasaina le ave toto mai le vein pe a maeʻa ona maua e le tagata maʻi ni faʻataʻitaʻiga X-ray ma le ultrasound, faʻapea foi ma togafitiga o le physiotherapeutic. E fautuaina i le 1-2 aso ao le i fuafuaina le suʻesuʻeina e aua neʻi 'ai meaʻai ma mea inu malolosi. Afai oe tagofia fualaau, ia mautinoa ia logoina lau fomaʻi. O le toto sampling mo le fuafuaina o hormones e faʻatinoina i luga o se manava gaogao (6-8 itula i le maea ai o le meaai mulimuli). I tamaitai o le a fanau mai (mai le 12-13 tausaga le matua i le amataga o le moapo), o aʻafiaga o le physiological e fesootaʻi ma le laasaga o le faasologa o mea e tutupu, e aʻafia ai taunuuga, o le mea lea, pe a suʻesuʻeina hormones sex, e tatau ona e faʻamaonia le aso o le matatiole (tausaga o le gestation). O le toto sampling e faia mai se vein i le afa muamua o le aso (seia oo i le 12 itula) i totonu o se pulu tioata e mafai ona faʻaaogaina e aunoa ma se mea faʻapitoa i se voluma e 4-8 ml. O le toto e aoina i totonu o se masini vevela mama, mono-syringe poʻo se masini masi (Vacutainer®, Vacuette®) ma se pulou mumu. O mea mo le suʻesuʻega o le lauga.

Tulafono o le aoina o Urine:

Le faia o se faletaele maeʻaeʻa o le tino i fafo ma le nofoaga faʻasalalau ma le vai vevela ma le fasimoli (e fufulu teine ​​mai luma ma tua). Uu i se ie e leai ni mea. O le mataupu o le suʻesuʻega o le vaega tele lea o le taeao faʻasaʻoloto faʻamalosi. O se faʻataʻitaʻiga i se aofaiga o le 20-50 ml (i tamaiti - 10-15 ml) e tatau ona aoina i totonu o se pusa tioata e mafai ona faʻaaogaina ma faʻatasi ai ma se pulou uʻamea.

Tulafono mo le aoina o le sputum.

Iloilo se siʻufofoga gaogao mafiafia (sili atu taeao), i luga o se manava gaogao. Ole tagata maʻi e tatau ona fufulu muamua ona nifo ma fufulu lona gutu ma lona faai i le vai. Aua le aoina le fulufulu ma le faʻasaina o le gaogao. I le fale, mo le sili atu ona lelei o le miti, e mafai ona e faia se mea vevela vevela, faia se masini tua. O le Sputum e aoina i totonu o se pusa tioata faʻamalosi ma se pulou faʻaoga.

Tulafono mo le aoina o gaioiga o le manava mo le dysbiosis.

O ni nai aso ao lei faia le suʻesuʻega e le tatau ona gaoioi gaʻo ma meaola. Le filifilia o mea na gaosia i le aso ole suʻega. O le fagu poo le ipu e leʻi faʻamaʻi, fufulu mama i vai inu, fufulu, togafitia i vai inu, ma faʻamafanafana. O le aoina o le nofoa, e le mafai ona e faʻaaogaina le fale faleleʻa, e le mafai ona e afaina le urine. Sei o tatou ave mea mai se faʻamafaʻatasi pe mai se faʻamafa uʻamea. O se pusa tioata faʻamalosi ma se spatula ma faʻasolosolo faʻasolo e fautuaina mo le aoina o mea totino.

O mea mo le auʻiliʻiliga e fai ma se vaʻa faʻafeiloaʻi i luga o le tapuni o le fagu mai le ogatotonu ma le mulimuli o feces (3-4 spatulas - 1.5-2 g). O le ava suamalie e le sili atu i le 1/3 o le vial.

Afai e le mafai ona tuʻuina atu mea i le fale suesue i totonu o le 2 itula, e mafai ona teuina le faʻataʻitaʻi i le vevela o + 8 ° C mo le sili atu ma le 5 itula.

Tulafono o le aoina o susu susu

I le taeao o le suʻega, e faʻafefea e se fafine le vai ma tuʻu i luga o le lino mama. Aʻo leʻi faʻaalia le susu, fufulu ou lima i le fasimoli ma se masini. Ona fufulu lea o le lima tauagavale ma le taumatau i le vai mafanafana ma le fasimoli ma solo solo ma se solo mama. O le pito i lalo o le paʻu ma le vaega faʻasolosolo o laʻau o mammary e tatau ona togafitigaina i ni swabs eseʻese o loʻo i luga ole sosoʻo ua faʻamamaina ile 70 ° C ethanol. O le vaega muamua o le susu susu ua sasaaina, o le isi 3-4 ml e sosoo mai e filifili mai gland taʻitasi i totonu o se mea e ese mai ai (ipu).I totonu o le 2 itula, e tatau ona tuʻuina atu le susu susu i le fale suesue.

I le tulaga o le suʻega o le faʻamaʻaloga o manuʻa, e maua mai le mea mai le manua aʻo leʻi faʻaofuina.

Pe a suʻeina le gutu, ona fai lea o le meaʻai ae leʻi 'ai meaai, e le fautuaina le tagata maʻi e fufulu ona nifo.

O le a le manatu?

O le kulūkose i le tino o le tagata e suia i taimi uma.

O suiga i lenei faailo i se tagata soifua maloloina e ese mai i le tulaga masani o le tino.

O mea eseese e iai sona aafiaga i le suka o le toto.

O le maualuga o le kulukose o le toto i se tagata soifua maloloina e faalagolago i le aafiaga o aʻafiaga nei:

  • o le faʻaaogaina o gaʻo i totonu o le tino faatasi ai ma meaʻai (aemaise lava mo le maʻisuka o fesili ia e uiga i le igoa o le faasinomaga o meaʻai ma le auala e fuafua ai le faʻamatalaga glycemic of a product) ꓼ
  • malosi gasegase
  • le aafiaga o le galueaina o hormones e lagolagoina le galuega o inisalini
  • umi ma le mamafa o le faʻafitauli o le tino ma le mafaufau.

Afai o le maualuga o le maualuga o le suka o le faateleina o le alualu i luma ma o le a le mafai e suauu o le tino ona gauai le inisalini ua faʻamalolo i se voluma masani, o loʻo i ai se manaʻoga mo ni suʻesuʻega faapitoa. O se suʻega lenei mo faʻamatalaga glycemic ma glucosuric. O sea ituaiga suʻesuʻega e faʻatagaina mo le maʻisuka ituaiga 2 ma mafai ai ona e fuafuaina le tulaga o le kulūkose i tamaitai ma alii.

O le talaaga faʻapitoa o se suʻega lea e faia i le fale, i lalo ifo o tulafono faʻapitoa. O le tagata suʻesuʻeina o le tagata maʻi lava ia. Afai e faatonu e le fomaʻi se talaaga faʻapitoa, e fautuaina e ia i le a le taimi ma taimi e tatau ai ona faia se suʻega toto mo le suka.

O le mea masani, o taimi o le taimi mo le fuafuaina o le kulūkose o:

  1. O le suʻega faʻataʻitaʻiina e tolu taimi i le aso - i le taeao i luga o se manava gaogao, pe a uma le lua itula pe a uma le 'aiga o le taeao ma le aoauli.
  2. o suʻesuʻega e tatau ona faia i le ono taimi i le aso - i le taeao pe a uma ona ala ma i le lua itula i le maeʻa o taumafataga.
  3. o nisi taimi e tatau ona ave le toto e valu taimi mo le suka, e aofia ai le po.

O se fomaʻi faapitoa e mafai ona fuafua le numera o samples toto ma faʻapipiʻi vavao talafeagai i le va o taualumaga, faʻavae i luga o le atinaʻeina o le togafitiga o le maʻi.

E sili atu ile hemoglobin glycemic

Glycemic hemoglobin, e pei o le hemoglobin glycated, i le decoding o se suʻega toto e faʻaalia i le numera o le numera HBH1.

O le taua i luma o lenei faʻapuupuuga i le faʻavaeina o le auʻiliʻiliga e mafai ai ona tatou faʻatusatusa le pasene o hemoglobin i le toto e fesootaʻi ma le kulukose.

Glucose o se vailaʻau vailaʻau o le faʻato'ā maua mai i le toto o le tagata i se aofaiga patino.

E mafai ona ulu atu i se vailaʻau faʻasolosolo ma le hemoglobin masani, o se fusi o le polotini ma le uʻamea.

I le averesi, o le ola o le toto mūmū mūmū-o toto toto e tauaveina le hemoglobin - e mai le selau i le selau luasefulu aso.

O le mea lea, o le auiliiliga o meaola o le ola, amataina ina ia iloa ai le maualuga o le hemoglobin glycem, e mafai ai ona e iloiloina le maualuga o le suka i totonu o le toto o le maʻi i nai masina talu ai nei.

O le maualuga o le suka o le toto, o le maualuga atu lea o le lamatia o le maʻisuka - o se maʻi tuga e manaʻomia ai le gauai atu o le tagata maʻi ma lona fomaʻi.

O le suʻeina o le toto mo le hemoglobin glycemous ma le saʻo maualuga e mafai ai e oe ona fuafua le lamatiaga o le atiaʻe o lenei maʻi.

O le mea lea, o le suʻesuʻega e talafeagai uma mo tagata ua leva ona mafatia i le maʻisuka, ma mo i latou e mananao e tausia lo latou soifua maloloina i lalo o le puleaina ma ia vave ona taofia le atinaʻeina o faʻamaʻi eseese.

O le lamatiaga mo le atiinaʻeina o le maʻisuka o tagata e taʻitaʻia se olaga le lelei, ma i latou e mafatia i le mamafa, latalata i luga o le lapoa, pe mai le toto maualuga.

O le suʻesuʻega o le toto glucose o le hemoglobin e tatau ona ave i taimi uma ia i latou uma e:

  • ei ai le genetic predisposition i le maʻisuka,
  • taʻitaʻia se olaga ola solo,
  • mafatia i le faʻapalepale kullukose.

E le gata i lea, e fautuaina le amataina o lenei auiliiliga i tamaitai oe na maua i le maʻisuka i le taimi o maitaga, oe ua fananau mai tamaiti, o latou mamafa i le taimi na fanau mai ai e sili atu i le fa kilokalama, ma i latou o loo i ai se talafaasolopito o le polycystic ovary syndrome (PCOS).

E mafai ona e faia se auʻiliʻiliga mo le hemoglobin glycemic i soʻo se fale tumaoti poʻo le tele o falemaʻi a le aai.

Ae e te lei sau i le fale suesue, e tatau ona e saunia ma matau nisi o tulafono taua lea o le a faalagolago i ai le anotusi faamatalaga o le taunuuga.

O le a le ituaiga I ma le ituaiga 2 maʻisuka?

O le tulaga masani o le hemoglobin glycemone i le toto e tutusa lava mo alii ma tamaitai.

E mafua mai i le fa ma le afa i le ono pasene o le aofaʻiga o meaola faʻapitoa na maua mo suʻesuʻega. Afai o le maualuga o le hemoglobin glycemone e maua i le taimi o le auiliiliga e sili atu i nei tulaga faatauaina, o lona uiga o le maʻi e lamatia tele le atiaʻe o le maʻisuka.

Ina ia faʻaitiitia le avanoa e mauaina ai lenei faʻamaʻi, e tatau ona faia suʻesuʻega faʻaopoopo e fesoasoani ai i le fuafuaina o mafuaʻaga e afaina tele ai le tulaga o le maʻi.

E pei ona e iloa, o le maʻisuka e lua ituaiga. O le maʻisuka o le ituaiga muamua e taʻua o le "faʻamaʻi o le tupulaga", e masani ona faʻaalia o ia lava i tagata e lei pasia le faitotoʻa o le tolusefulu.

O le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona tupu i soo se matua, ae sili atu ona tupu i totonu oi latou e mafai ona taʻua i le matua o le fasefulu tausaga pe sili atu foi.

O le amataga o le maʻisuka ituaiga 2 e muamua atu i se tulaga ua taʻua o "prediabetes" ma o loo faamatalaina e le glucose toleni.

O gasegase o tagata e mafatia i maʻi eseese e faʻaauau pea ona maua a latou lava inisalini, lea e mafai i le mafaufau ona mafai ona faʻaitiitia le suka na maua mai i meaʻai.

Ae i le faʻatinoga, o lenei inisalini e le faʻaaogaina uma pe o se vaega foi e le tino ma e leiloa ai lona autu autu - o le faʻaaogaina o siaki kulukose.

Glucose, e le aveesea mai le tino o le tagata e faʻaaoga ai le masini fuafuaina mo lenei mea, tumau i totonu o le toto.

O le hemoglobin Glycemic e mafai ona faʻatele pe faʻaititia. O se tulaga e mafua ai le maualalo o le hemoglobin glycemic-e le masani.

E masani lava ona atiae i le i ai o soʻo se gaʻo natia pe mafua mai i le mama mama.

I se faaopoopoga, o le faaitiitia o le maualuga o le hemoglobin glycemone e mafai ona mafua mai i le maualuga o fualaau o le suka, ola umi i le maualalo o meaʻai ma gasegase o le gasegase, e aofia ai le le maua o le glucose le faapalepale.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tuga lea e faʻaumatia ai le soifua maloloina o tagata. Ae ui i lea, o vailaau faʻaonapo nei ua ofoina atu ai le tele o filifiliga mo le tausia o le soifua manuia o tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi.

O le faʻaaogaina o vailaau insulin-e aofia ai (e masani lava i foliga o injections) o loʻo faʻaalia mo tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 1.

Mo i latou e maua i le maʻisuka ituaiga 2, e sili atu ona faigofie le faatumauina o latou tulaga - ina ia lagona ai le masani ma taʻitaʻia ai le ola atoatoa, e manaʻomia ona latou faia ni fualaau faʻapitoa e faʻaitiitia ai le kulūkose o le tino.

O le tulaga masani o le hemoglobin glycemy i le toto

O loʻo i ai faʻamaumauga faʻasaienisi faʻamaonia e uiga i le tulaga masani o lenei faailo i suʻega toto.

O tulaga faatauaina o loo faailoa atu i lenei palakalafa o le tusiga na faailoagofieina i luga o le faavae o suesuega umi ma le tele.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le pasene pasene o le hemoglobin glycemy i le toto o tagata ei lalo o le luasefululima tausaga e tatau ona fesuiaʻi i totonu o le ono ma le afa pasene.

Mo tagata sili atu i le luasefululima ma le itiiti ifo i le limasefulu, o lenei faʻamaufaʻailogaina e mafai ona ausia le fitu pasene.

I tagata soifua maloloina e silia ma le limasefulu tausaga le matua, o le hemoglobin o le glycemic type e le tatau ona sili atu i le tuaoi o le fitu ma le afa pasene o le aofaiga atoa o meaola o meaola ua ave mo le auiliiliga.

O se vavaeese mai le masani e tutusa ma le matua e sili atu i le afa pasene e faailoa ai le i ai o maʻi faʻaleagaina lea e aʻafia ai le gaioiga o le kulukose i le tino.

O loʻo i ai se isi auiliiliga e taʻua o le suka suka e fomaʻi suʻesuʻe. Ina ia maua faʻamatalaga faʻamaoni, e tatau ona pasi faalua i le aso e tasi.

O le "vaega muamua" o le toto ua tuuina atu i luga o se manava gaogao, le lona lua - ina ua uma ona faʻaaogaina se aofaiga o le kulukose paʻu ua faʻafefeteina i le vai.

E taua le malamalama o le faʻaitiitia po o le faateleina i le maualuga o lenei faailoilo i le suia o se suʻega toto o se faailoga leaga, lea e tatau ona tuʻuina atu i ai le tele o manatu.

O tulaga e maualalo pe, i se isi itu, maualuga maualuga o le toto, e mafai ona afaina tele ai le manuia lautele o se tagata.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o uiga taua o le hypoglycemia (maualalo le toto toto) o ni faailoilo e pei o le vaivai tele e tusa lava pe itiiti sina gaioiga faaletino pe faalemafaufau, o se lagona faifai pea o vaivaiga, faʻaleagaina, ma isi.

O se faʻalavelave o faʻamaʻi nei e mafai ona faʻaalia le foliga mai o le hyperglycemia:

  • lagona faifai pea o le moe,
  • le manaʻomia mo le faʻaaogaina i aso taitasi o se faʻaopoopoga o le vai (pe a faʻatusatusa i voliga masani)
  • fiaai pea
  • vevela paʻu
  • manaʻomia mo le faia soo
  • faafitauli faʻaaliga ma isi.

Ina ia toe foʻi atu i se tulaga lelei o le olaga ma faʻagaloina faafitauli e fesoʻotaʻi ma se suiga i le setete, e tatau ona e amata taumafa lelei, ia le aofia ai ni mea e ono afaina mai meaai, ma pe afai e tatau ai, ia faʻaaoga togafitiga faʻapitoa e faʻamatalaina e au fomaʻi.

Faamatalaga Faaopopo

O le auala e sili ona talafeagai e faasaʻo ai le hemoglobin glycemic blood, e faʻaalia e le laiti, ae o suiga fou, o se maʻoti filifilia lelei a le fomaʻi.

E le gata i lea, o le aotelega o suiga i le olaga, ua faaalia i le faateleina o le gaioiga faaletino ma le mauaina o "lelei" masani (faatasi ai ma le teena atoatoa o "le lelei"), e faaalia ai le maualuga o le taua i le maualuga o le hemoglobin glycemy i le toto.

Afai o le tagata gasegase, e tusa ai ma le tele o faʻailoga manino, e mafai ona tuʻuina atu i le vaega lamatia mo le maʻisuka ituaiga 2, ona faʻataʻitaʻiina lea o togafitiga faʻapitoa faapitoa.

O fualaau lauiloa ma aoga moni o le augatupulaga fou, lea ei ai se aafiaga tulaga ese, lea e atagia i le faaitiitia o le faapalepale o le kulukose, o Glucofage ma Siofor.

O le tuufaatasiga o sauniuniga e aofia ai le mea taua e tasi e taua o le metformin - o le mea e maua ai le suka-o le tino o le biguanides.

O fualaau faasaina Metformin o se faaolataga moni mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, talu ai ona latou faateleina le gaogao o le kulukose e fusi tino, ma faaitiitia ai lona tetee atu i le inisalini.

O le suʻega o le toto mo le hemoglobin glycemic e tatau ona ave e aunoa ma le toilalo ia le itiiti ifo i le tasi i le tausaga. Mo tagata o loʻo i ai se manaʻoga e sili atu le mamafa, poʻo i latou o loʻo taʻitaʻia se olaga ola solo, e sili atu le faʻalauteleina o le numera o le tuʻuina atu o meaola faʻapitoa e oo atu i le lua pe faatolu i le tausaga.

Mea ola - toto e talafeagai mo suʻesuʻega - e ave mai le maʻi, e le mai le tamatamailima (pei o le mataupu pe a aoina mea mo le suʻesuʻega i le faʻavae o le "kolisi suka").

Sauniuniga mo le pasia o lenei auʻiliʻiliga o se faiga faigofie ae le manaʻomia. E na o le valu i le sefulu itula ao leʻi asiasi i le fale suesue ma, pe afai e mafai, ia aua nei ave ni vailaʻau (sei vagana ai mea e taua) mo aso e tolu aʻo leʻi oʻo i le taimi o le toto foaʻi.

I le averesi, o le taunuuga o lenei suʻega e saunia ile lua i le tolu aso. O le mea masani, o le taimi e faʻaaogaina ai le faʻamaumauga e faʻatatau i galuega o le fale suesue.

E taua le manatua o faʻamaumauga o loʻo faʻamatalaina i le decryption o le a atagia mai ai le tele o mea e maua mai le hemoglobin glycemic pe tusa ma le tolu masina aʻo lumanaʻi le aso o le toto.

Le fua o le hemoglobin glycated (laulau)

Mo tagata e leai se maʻisuka, o le fua o le hemoglobin glyc HbA1c e mai le 4% i le 5.9%.

HbA1c i le va o le 5.7% ma le 6.4% o loʻo faʻaalia ai le tele o aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻisuka, ma o le maualuga o le 6.5% poʻo le maualuga o loʻo faʻamaonia ai le i ai o le maʻisuka (e manaʻomia le faʻamaoniga).

O le Polofesa Hirohito Sone, o le finocrinologist i le Institute of Clinical Medicine i Tsukuba, Iapani, sa faia se suesuega lea e 1722 tagata e 26 i le 80 tausaga e aunoa ma le maʻisuka malosi e anapogi ai toto toto ma HbA1c, i tausaga taitasi, i totonu mo le 9.5 tausaga. O le siama o le maʻisuka na faia e 193 mataupu ma le maualuga HbA1c maualuga e sili atu i le 5.6% i tausaga taʻitasi.

Talu ai o nisi o suʻesuʻega ua faʻaalia pea o le le atoatoa o le puleaina o le maʻisuka e fesoʻotaʻi tonu ma le faʻavaeina o faʻafitauli o lenei maʻi, o le sini o tagata maʻi suka o le tausia lea o le hemoglobin glycbin HbA1c o le itiiti ifo i le 7%. O le maualuga o lenei faʻavasegaga e faʻaititia ai le lamatiaga o le atinaʻeina o faʻafitauli faʻafitauli o le maʻisuka.

Ua fautuaina e le International Diabetes Association le faatumauina o le HbA1c o le 8%, o loo fautua mai ai e le o maua le totogi o le maʻisuka maʻi ma o lona togafitiga e manaomia vave ona fetuunai.

Le mafutaga o le hemoglobin glycated ma le maualuga o le suka o le toto:

Totoina o le toto toto (mmol / L)

E faʻafia ona manaʻomia le fuaina o HbA1c i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka?

O tagata gasegase e tatau ona tofotofoina i le 3 masina e fuafua ai pe maua lelei a latou toto suka. O latou maʻi o loʻo maua lelei le maʻisuka ua fautuaina e suʻe lenei suʻega 2 taimi i le tausaga.

O tagata e iai faʻamaʻi pipisi e aʻafia ai le hemoglobin maualuga, e pei o le anemia, e ono maua ai ni taunuuga sese mai lenei suʻega. E le gata i lea, o le aʻafia o vitamini C ma le E ma le maualuga o le cholesterol i le tino e mafai ona aafia ai le taunuuga o le hemoglobin glyc. O faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻamaʻi ate e mafai foʻi ona faʻasaʻo A1c suʻega o suʻega.

Aisea ou te manaʻomia ai se faʻailoga i aso uma

O le talaaga faʻapitoa o se kalafi e maua ai se manatu i le suiga o le kulukose o le toto i aso taitasi. Ina ia tuufaatasia, o le tagata gasegase e faia se suʻesuʻega talafeagai, faʻapitoa e ave toto faʻatasi ma le fesoasoani o se masini kesi i le tele o taimi. E masani lava, o suega 6-8 e faia i totonu o le 24 itula. O le taunuʻuga na maua mai e faʻamaumau, ona tuʻuina atu lea i se fomaʻi mo le decryption. E i ai ni tulafono patino i le auala e suʻe ai le kulūkose toto mo le suka. O meaola faʻapitoa e maua i luga o se manava gaogao, mulimuli ane e toe faia pe a maeʻa le 1.5 itula pe a uma le tolu taumafa. O lea mataʻituina e faʻatagaina ai oe e faʻamalamalama le aoga o aʻafiaga o fualaau oona lea e ave e le tagata maʻi, faʻapea foi le fetuunaiga o meaai ma togafitiga.

Mo maʻi o le insulin, o le siaki o le kulukose e faʻatulagaina i taimi talafeagai. O le fomaʻi tipocrinologist e filifilia i latou e fuafua i le lavelave o le faʻafitauli o le maʻi. Mo tagata e maua i le faʻamaʻi 2, o le suʻesuʻega tutusa e faʻamaonia pe afai e tatau ona mataʻituina le aʻafiaga o fualaau faasaina. O le talaaga faʻapitoa i lenei tulaga e tuufaatasia i le vaiaso.

O loʻo mataʻituina foʻi le mataʻituina o taumafa paleni. I lenei tulaga, o le so-called "afa-profile" ua tuufaatasia.

I nisi faʻamatalaga auiliili e uiga i le a, o le a tatou talanoa mulimuli ane. E masani ona fautuaina e fai lenei mea i aso uma e 30 aso. O le maʻisuka lava ia e mafai foi ona ia faia se suʻesuʻega tutusa pe afai e talitonu o ia ua faʻalauteleina lona tulaga. O fafine maʻitaga e tatau ona latou mataʻituina pea le maualuga ole kulukose, aemaise lava pe afai o le tina o loʻo faʻamoemoe e iai se suʻesuʻega talafeagai. E manaʻomia le mataʻituina tutusa i le tolu masina mulimuli, e pei o le puipuia o le maʻisuka faʻamaʻi.

O le talaaga atoa o le maʻisuka ituaiga 2 o le tasi taimi i le masina. O le suʻesuʻega e faʻatinoina, e pei o se tulafono, i na tulaga pe a faʻaaogaina le inisalini o fualaau faasaina i le togafitiga o le maʻi. E fautuaina foi e tusia se tala otooto faʻavaomalo i vaiaso taitasi. E ese mai i le atoaga o le ata muamua o ata o meaola e ave i luga o se manava gaogao, ona tolu taimi lea pe a uma le taumafataga atoa. O ia ituaiga suʻesuʻega ua faʻamatalaina e le fomaʻi endocrinologist, na ia faʻasalaina foi le amanaiaina o mea sese uma o iuga. O ia ituaiga o gasegase ua fautuaina ina ia mataʻitu le glycemia e faalua i le aso, ma ia fuaina i le tulaga o le faia o le meaʻai poo le taimi e faaopoopo ai se oloa fou i le lisi.

Tulafono Lautele

I suʻesuʻega na faia i totonu o le falemaʻi, o le toto oona e suesueina i le plasma. O le mea lea, ina ia aloese ai mai se mea sese tele i taunuuga, e fautuaina e faʻaoga glucometers, lea e faʻamaonia i le plasma toto.

E fautuaina e tagata tomai faʻaoga le faʻaogaina o le ituaiga masini tutusa, o lenei mea e mafai ai e oe ona maua saʻo taunuʻuga.

Afai, faatasi ai ma suʻesuʻega masani, o le eseesega i taunuuga e taua, e tatau ona faia se auʻiliʻiliga i totonu o se falemaʻi e iloa ai mafuaʻaga o le mea sese. Masalo e te manaʻomia le suia o le masini mo le mataʻituina oe lava ia, aua e faʻaalia ai le sese.

E ave le toto i le aso e faʻamaeʻa ai le talaaga faʻapitoa. O le suʻesuʻega muamua e faʻataunuʻuina i se manava gaogao, o faʻataʻitaʻiga nei e faia aʻo leʻi faia taumafa. Ona faia lea o le pa a uma le taumafataga, faatasi ai ma se vaitaimi o le 90 minute. O le faailoga mulimuli o le a aveesea i le vaeluaga o le po, ma o le faailo mulimuli e tatau ona paʻu i le taimi mai le 3.00 i le 4.00. I le averesi, e oʻo atu i le valu papamaina faʻamaonia e faia i aso taitasi. E faʻavae i luga o faailo o le glucometer, o le maualuga o le kulukose e siakiina ao le i ai le tagata ma mulimuli ane. O le suʻesuʻega foi o loʻo faʻaalia ai suiga i le maualuga o le suka i luga o le taimi atoa, lea e mafai ai ona tatou iloa tulaga faʻaleagaina e pei o le ata o le taeao o le taeao.

O le maʻisuka e aunoa ma le inisalini e faʻalagolago i ai o se faʻamatalaga puʻupuʻu e itiiti ni fua. O le mea muamua e faia i luga o se manava gaogao, o le isi mea e sosoo ai talu ona uma le 'aiga o le taeao, ma a maeʻa le' aiga o le aoauli ma le 'aiga o le afiafi. O le "Half-profile" ua fautuaina mo na gasegase e le faaaogaina fualaau faasaina e faaitiitia ai le suka ma faaaoga na o se meaai e faasaʻo ai o latou tulaga. E tatau ona manatuaina o oloa e maua i le index glycemia o le sili atu i le 50 iunite e mafai ona faʻaosoosoina ai le oso i le kulukose.

Tulafono mo le sampling samples pe a tuufaatasia se talaaga:

  1. Aʻo leʻi faʻaaogaina le masini, ia faʻaeteete e fufulu ou lima, e tatau ona fufuluina i se fasimoli faʻamaʻi.
  2. O vaifofo o loʻo i ai le ava malosi e faʻafefe ai faitauga, o lea e sili ai le le faʻaaogaina.
  3. I lima i le taimi o le sampling samples e le tatau ona tumau pea uiga o mea teuteu, e pei o kulimi lima.
  4. E te le manaʻomia le tuʻi i luga o le tamatamailima ina ia faʻavaveina ai le valavala o le toto, faʻafefiloi malie ma faʻataga le vai e tafe mai fafo.
  5. O le faʻamalosia o le valavala o le biomaterial o le a fesoasoani i le vai mafanafana. Taofi lou lima i lalo o le alia mo ni nai minute ao le i faia se pupu.

O faitauga o loʻo tusia i le tusi o le maʻi, ma mulimuli ane suʻesuʻeina e le fomaʻi. O le faʻamamaina o le auʻiliʻiliga mo le talaaga faʻapitoa e mafai ai e le fomaʻi ona faʻamaonia pe talafeagai le sui o vailaʻau o loʻo faʻaaogaina i le togafitiga poʻo le faʻaititia (faʻaititia) le fua o le inisalini, pe o le togafitiga e aoga tele.

Le fua o le glycemia mo le maʻisuka ma le maʻitaga

O fua masani masani o le suka mo se tagata soifua maloloina o loo iai i le va o le 3.2 i le 5.5 mmol / L. Mo le maʻisuka ituaiga 1, e talia lelei pe a le maualuga le maualuga o le suka i le 10 mmol / L. O lenei ituaiga faʻamaʻi e faʻaalia i le i ai o le suka i totonu o le uila. Faʻatasi ai ma se siama o le maʻisuka ituaiga 2, o le tulafono masani e 6 mmol / L i le manava e leai se aoga, ae le sili atu i le 8.3 iunite i le aso atoa. E le gata i lea, o le i ai o le suka i le urine ma lenei ituaiga o suka suka taʻu mai ai togafitiga faʻaleagaina i le tino. Pe a iloa, e faia suʻesuʻega faaopoopo, e faia se suʻega o le urine e faʻaalia ai le mafuaʻaga.

O le masani o le talaaga faʻapitoa i le taimi o le maʻitaga e ese le taua. Ua maua i suʻesuʻega e tasi le valu o fafine o loʻo i ai se pepe o loʻo feagai ma se faʻafitauli e pei o le suka maualuga. O le maualuga o le glucose faatagaina i se fafine maʻitaga e 3.3 mmol / L, pe a fuaina i luga o se manava gaogao, o lenei faailoga e le tatau ona sili atu i le 5.1 mmol / L. O le tapulaa maualalo o le 3.3, i lalo ifo o lenei faailoga ketonuria, ona o le faaputuputuina o tino oona ketone. Faailoga e sili atu nai lo le masani, ae le sili atu i le 7.0 mmol / L, o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga. O lenei tulaga, e ui lava e manaʻomia ai le siaki mulimuli ane, ae pasi e aunoa ma togafitiga faaopoopo. E le gata i lea, e mafai e le endocrinologist ona fautuaina se suʻesuʻega faaopoopo i le tina faʻamoemoe - o se suʻega mo le hemoglobin glyc. O le sili atu i le 7 mmol / L o loʻo faʻaalia ai le maʻisuka. O lea ituaiga o siama o lona uiga o le togafitiga o le maʻi e tatau ona vave amata.

O le talaaga faʻapitoa e sili atu le faʻamaonia nai lo na o le tasi le fua. E fesoasoani e maua ai se ata lautele o suiga i le kulukose i luga o le 24 itula, faʻaaogaina e faʻasaʻo ai togafitiga o le inisalini. I le tulaga o le maʻisuka ituaiga II, o le faʻailoga o aso taitasi e mafai ai ona e faia se meaai i se auala e puipuia ai le maualuga o le maualuga i le suka i le ao.

Ina ia iloa le talaaga o le glycemic, e manaʻomia e le maʻi ona fua le maualuga o le kulukose o le toto i le taimi o le aso e faʻaaoga ai se masini faapitoa - o se glucometer.

O lenei fuataga e tatau ai ina ia mafai ai ona saʻo le fetuunaiga o le fuainumera manaomia o le hormone e faʻatonuina - insulin i le tulaga o le maʻisuka ituaiga 2.

E le gata i lea, o le pulea o le suka suka e fesoasoani e mataʻituina le soifua manuia lautele ma le tulaga o le maʻi, ma e fesoasoani foi e puipuia le faateleina poo le faʻaitiitia o le kulukose. O fua uma o fuataga o loʻo faamaumauina i faʻamaumauga faapitoa o le maʻisuka.

O tagata maʻi o loʻo iai se talaʻaga o le maʻisuka, ae le manaʻomia le puleaina o le hormone i aso uma, e manaʻomia le faia o se iloiloga faʻapitoa e faʻamatalaina i aso uma, a itiiti ifo ma le tasi i totonu o le 30 aso.

O taunuʻuga na maua mo soʻo se tagata maʻi o le a avea ma faailoilo taʻitoʻatasi, ona o le masani e faʻalagolago i le auala ma le atiaʻeina o le maʻi.

E tatau ona mafaufau pe faʻapefea ona pasi saʻo le auiliiliga, ma o le a le tulaga masani o faailoga? Ma ia iloa foi pe o le a le mea e aʻafia ai iʻuga o le talaaga faʻapitoa?

O le faʻamoemoeina o le suka i le toto e ala i se talaaga faʻapitoa e fautuaina mo tagata gasegase o loʻo faia insulin, lea e fesoasoani e faatumauina le maualuga o le kulukose o le toto i le maʻisuka. Ona o lenei faiga, e mafai ona e fuafuaina le aoga o togafitiga ua faatonuina, ma le ono mafai ona totogi le maʻi.

Totoga o le auʻiliʻili e maua ai faʻamatalaga masani: o le maʻisuka 1 o le maʻisuka ua faʻamauina e totogi pe a le sili atu ma le 10 iunite le maualuga o le kulukose i luga o se manava gaogao mo le aso e tasi. Mo lenei faʻamaʻi, o le masani o le leiloa o le suka i le urine e talia, ae le silia le 30 kalama.

O faʻamaʻi o le ituaiga lona lua e manatu e totogi pe a faʻavasegaina le suʻi toto i le taeao e le silia le 6 iunite, ma e oʻo atu i le 8.25 iunite i le aso atoa. E le gata i lea, o se faʻataʻitaʻiga e le tatau ona faʻaalia ai le i ai o le suka, ma o le masani lenei mo le maʻisuka. I le faʻafeagai, e manaʻomia e le tagata maʻi ona toe faia le suʻega e suʻe ai mafuaʻaga o le suka i totonu o le uila.

O le suega o le kulukose e mafai ona faʻatinoina e le tagata gasegase ia latou lava i le fale. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga se glucometer. Ina ia mafai ona iai sea fuataga e tuʻuina atu ai faʻamaoniga saʻo, e tatau ona e tausisi i tulafono faʻapitoa:

  • A o lei foaiina atu le toto, e tatau ona faia ni togafitiga o le lima: mulumulu i fasimoli. Ma, a aunoa ma le toilalo, ia mautinoa le mama o le "nofoaga" lea e ave ai le toto.
  • Ina ia aua le maua se mea sese i le maʻisuka, o le nofoaga o le lumanaʻi i le lumanaʻi e le soloia i fualaau oona.
  • O le toto e tatau ona faia ma le faʻaeteete, o le nofoaga o le puncture e faigofie ona faʻamaʻi. E le mafai ona e taʻalo i luga o le tamatamaʻilima e aʻafia le vai ola.
  • Ina ia faateleina le toto, e fautuaina e uu ou lima i lalo o le vai vevela.

Aʻo leʻi faia se auʻiliʻiliga mo se faʻamaʻi o le ituaiga lona lua, e le mafai ona tuʻuina i ou lima ni gels ma isi mea gaosia e mafai ona aʻafia ai le mauaina o faʻamaumauga saʻo.

O faʻataʻitaʻiga e mafai ai ona e iloa le amio o le glycemia i le aso atoa. Ina ia maua fua e aunoa ma ni mea sese, ei ai fautuaga mo le fuaina o le itula.

Ole suʻega muamua e faia i le taeao ao leʻi oʻo i le taeao (o lona uiga, i luga o se manava gaogao), ona fua loa lea i le meaʻai, ona sosoo ai lea ma le 2 itula mulimuli ane (faatoa uma ona 'ai).

Talu ai e manaomia le fuaina o le suka toto ia le itiiti ifo i le ono taimi i le aso, e fautuaina e fomaʻi se auiliiliga ao le i momoe, ona oʻo lea i le 12 i le taeao, ona oʻo lea i le 3.30 i le taeao.

I nisi o tulaga ma se maʻi o le ituaiga lona lua, e mafai e fomai ona fautuaina se faapuupuu o auiliiliga i le tagata maʻi, lea e aofia ai le inu toto i le 4 taimi i le aso: tasi i le taeao i luga o se manava gaogao, ma le isi tolu taimi pe a uma ona 'ai. O tulafono faavae mo le taitaia:

  1. E taua tele le mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi ina ia faʻamaonia se mea sese i fuainumera ua maua.
  2. Ia mautinoa o le masini fua o le suka e maua ai faʻataʻitaʻiga e le aofia ai le ono mafai ona i ai se pasese pasene maualuga.

Faailoga mo le auiliiliga

E ui lava i le mea moni o faʻamaoniga e mafai ona toʻatasi i le fale, e le fautuaina e le au atamamai fomaʻi lenei mea.

Faʻamatala faʻamaonia taunuuga na maua e naʻo le fomaʻi aoga, o ia lea e ona faʻamatalaga uma e uiga i le maʻi o le maʻi.

E naʻo le fomaʻi e filifili pe tatau ona faʻapena se faiga faapena.

O faʻamatalaga sili ona taatele mo suʻesuʻega faʻapitoa:

  • i le taimi o togafitiga o le inisalini,
  • afai ei ai masalosaloga o le maʻisuka faʻamaʻi i teine ​​i le taimi o maitaga,
  • afai o suʻega o le urine e faʻaalia ai le suka,
  • ia fuafua le tikeri o le atinaʻeina o le maʻisuka o le ituaiga muamua ma le lua,
  • e iloa ai le iai o se faʻafitauli faʻapitoa i vaega muamua o lona faʻaaliga, pe a oʻo ina maualuga le maualuga o le kulukose i le toto pe a uma ona 'ai, aʻo faʻatautaia masani faamaumauga i le taeao,
  • fuafuaina o le aoga o togafitiga togafitiga.

O le suʻega glycemic e tuʻuina atu i le tele o taimi e pei ona tatau ai mo tagata taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi, e fuafua i le tikeri o le atinaʻeina o le togafitiga.

Pe a taitaia faʻataʻitaʻiga, e tatau ona totogi le mafaufau i le faʻamalosi o itu nei:

  1. O suʻesuʻega Glycemic mo tagata ei ai le ituaiga o maʻisuka e faalagolago i le inisalini e manaʻomia i le faasologa o taʻitasi taʻitasi o le maʻi.
  2. Mo lena vaega o tagata gasegase ua latou iloaina le amataga o le hyperglycemia, o le mafai o se suega e faʻaitiitia i le tasi i le masina. I lenei tulaga, o le togafitiga autu o le maʻi o le faʻamoemoe lea e tausisia le togafitiga o meaʻai.
  3. O tagata o loʻo faʻaaogaina vailaʻau e tatau ona mataʻituina le malosi o aso taʻitasi i le fesuiaiga o le suka ia le itiiti ifo ile tasi i le vaiaso.
  4. O le maʻisuka e faʻalagolago i le maʻisuka e mafai ona faia ituaiga lua o suʻega - i le faiga o le faapuupuuina (faia fa fa masina i le masina) pe atoa (tasi i le masina, ae tele fuataga) polokalama.

O le faʻamatalaga o taunuʻuga e faʻatino e ala i le mauaina o le fomaʻi, o le na faʻamaonia lenei suʻega i le tagata maʻi.

Vaega o le fuafuaina o le faʻailoga o aso taitasi

E faʻapefea ona tatau ona pasi ma oa tulafono, tulaga faataatitia mo le suʻega?

O le faʻamoemoeina o suiga o suiga ile maualuga o le kulukose o le toto i le taimi o le aso, o se suʻega ole glycemic daily.

O le tele o fuataga e faʻatinoina e tusa ai ma tulaga faʻapitoa ua atiaʻe.

Ole taimi o fuataga e tatau ona mulimulitai i tulaga nei:

  • sampling le mea e suʻe ai le suʻega pe a uma ona ala i luga o se manava gaogao,
  • aʻo leʻi faia le taumafataga autu,
  • ina ua mavae le lua itula talu ona 'ai,
  • i le afiafi, ao lei alu i le moega,
  • i le vaeluapo
  • i le afa o le tolu i le po.

E mafai foʻi e le fomaʻi ona faʻamatalaina sina auiliiliga puupuu, o le numera o fua o le suka lea e fa taimi i le aso - i le taeao i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai.

O le sampling muamua o le toto mo le suʻesuʻeina e tatau ona tupu i luga o se manava gaogao. O le tagata gasegase e mafai ona inu vai manino, ae e faasaina ona fufulu ona nifo i se paʻu e aofia ai le suka ma le asu. O le suʻeina o vailaau e tatau ona malilie i lau fomaʻi, aua o le mea mulimuli e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻamaonia o taunuuga o suʻesuʻega. E sili atu le lafoai o le faʻaaogaina o fualaau mo le umi ole suʻesuʻega faʻapitoa (pe a le avea lenei mea ma mea e lamatia ai le ola ma le soifua maloloina o le tagata maʻi).

Aʻo leʻi suʻeina oe, e le tatau ona e tosoina le tino i le malosi o le tino poʻo le mafaufau. E le gata i lea, e tatau ona e tausisia se meaai masani, aloese mai ipu fou ma oloa. I le noatia ma le fai fuafua i taumafa maualalo-calories, o le maualuga o le suka o le toto e mafai ona paʻu tele, o le mafuaʻaga lea o le a le sao ai lenei auala mo le mauaina saʻo o faʻamatalaga. E matua faasaina le inuina o le ava malosi a itiiti mai o le aso ao lumanai le suʻesuʻega.

A o leʻi foaiina atu le toto ma faia se suʻesuʻega, e tatau ona e tausisi i tulafono nei:

  1. O le paʻu o lima e tatau ona atoatoa lelei e aunoa ma le toe totoe o kulimi poʻo isi mea tau tumama (fasimoli poʻo gel).
  2. E tatau ona faʻaaogaina se vailaʻau faʻaaogā i le taimi o le sampling toto. E sili pe a fai o se visepic containing alcohol. E tatau ona mago le nofoaga o le pupuʻu ina ia le fefiloi le susu ma le toto ma e le afaina ai le iuga mulimuli.
  3. E faʻasaina le faia o taumafaiga poʻo le sasaina o le toto, mo se lelei sili atu fafo, e mafai ona e faʻafefete lou lima i sina taimi vave lava aʻo leʻi oʻo i le afaina.

E tatau ona faʻamaonia faʻamaʻi ma le glucometer lava e tasi. Talu ai ona o ituaiga eseese e mafai ona faʻaalia ai faʻamatalaga eseese (faʻatasi ai ma mea sese). E le gata i lea, o mita o le kulukose toto i aso nei e mafai ona lagolagoina ituaiga eseese o suʻega.

E tatau ona faia faʻataʻitaʻiga faʻamalositino e faʻaaoga ai fasi sikola o le ituaiga lava e tasi.

Iloiloga ma faʻamatalaina o taunuʻuga

O le fomaʻi, i luga o le faʻavae o iuga na maua e le maʻi e uiga i le suʻesuʻega glycemic, ua faʻataʻatitia ai se lipoti faafomaʻi.

Pe a tusia se lipoti faafomaʻi, e tatau ona amanaʻia e le fomaʻi e le gata o faʻamatalaga na maua e ala i le fuaina o le suka o le suka, ae o faʻamaumauga foi na maua mai suʻesuʻega suʻesuʻega o le tino.

E le gata i lea, o faʻamatalaga na maua i taimi o suʻesuʻega faʻapitoa e tatau ona amanaʻia.

O faʻamaumauga o faʻamaoniga e mafai ona taʻu mai ai le i ai poʻo le leai o ni soliga:

  • o le talaaga glycemic varies mai le 3.5 i le 5.5, o ia tulaga faatauaina o tulaga masani ma ua faailoa mai ai le aofaʻi masani o gaʻo i totonu o le tino,
  • pe afai o le maualuga o le glycemia i le manava gaogao e mai le 5.7 i le 7.0, o ia fuainumera e faailoa ai le atinaʻeina o maʻi,
  • o le siama o le maʻisuka e mafai ona faia ma faʻamaoniga o le 7.1 mol i le lita.

Faʻalagolago i le ituaiga o togafitiga faʻaleaga, o le iloiloga o le suega glycemic o le a eseese ona faʻatinoina. Mo le ituaiga insulin-faalagolago o le faamai, o le fua o aso taitasi o sea faasino igoa e ono ono sefulu lita i le lita. I lenei tulaga, o se faʻataʻitaʻiga e faʻaalia ai le maualuga o le kulukose i le 30 g / aso. I le tulaga o le maʻisuka o le ituaiga lona lua, e leai se suga e tatau ona iloa i le siama o le maʻi, ma o le anapogi o le kulukose toto e tatau ona sili atu nai lo le ono mol i le lita, pe a uma ona 'ai - e le sili atu i le 8.3 mol i le lita.

I se maitaga maʻitaga, o se lamatiaga i le olaga o le pepe ma e ono mafua ai ona le toe fanau pe vave fanau mai. O le mafuaʻaga lena, o le toto o se fafine i le taimi o le maitaga ua ave e aunoa ma se faʻalavelave. O le vaega o tagata o loʻo i ai se talafaasolopito o le maʻisuka ituaiga o soo se ituaiga e faapitoa lava i le lamatiaga. O taunuuga o le auiliiliga e tatau ona fetaui ma faailo nei.

Faʻamatalaga Glycemic - o se auiliiliga e mafai ai e oe ona iloilo suiga ile kulukose i le aso. O le suʻesuʻega e faʻavae i luga o taunuʻuga o le glucometry. Ua faia se auiliiliga e fetuunai ai le fua o le insulin o loo faia ma ia mataʻituina le tulaga aoao o le maʻisuka.

Faʻailoga mo suʻesuʻega faʻapitoa

Mo le pulea o fesuiaiga faifai pea i le suka o le toto, e manaʻomia se iloiloga faʻaleleia o le talaaga glycemic. O le auʻiliʻiliga e mafai ai e oe ona siaki le tulaga o le kulukose i le faʻatusatusaina o faʻamaumauga na maua. O le suʻega e faia faʻatasi ma se glucometer i le fale, i le amanaʻiaina o fautuaga faʻapitoa.

Faʻaaliga mo suʻesuʻega faʻapitoa:

  • masalomia o le maʻisuka
  • siama faʻamaʻi o le ituaiga 1 poʻo le 2,
  • inisalini togafitiga
  • vailaau faʻatonutonu o vailaʻau o le suka-faʻaitiitia,
  • masalomia le faateleina o le suka i le taimi o maitaga,
  • faʻamaonia meaʻai mo le maʻisuka,
  • le i ai o le kulukose i totonu o le uila.

Ole taimi o suʻesuʻega e faʻavae taʻitasi ma faalagolago i le natura o le maʻi. I le averesi, ma le maʻisuka ituaiga 2, o lenei suʻega e faia faʻa-tasi i le masina. Pe a faʻaaogaina fualaau suka, e tatau ona faia le talaaga glycem at least 1 taimi i le vaiaso. I le tulaga o le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin, o le a faʻapuupuuina le auiliiliga i aso uma e fitu ma se suʻega auʻiliʻili auiliili i le masina.

Auala e saunia ai

Ina ia maua ni faʻamaumauga saʻo, e taua le sauniuni mo suʻesuʻega faʻapitoa. Sauniuniga e aofia ai le usitaia o se pulega faapitoa mo ni nai aso. 2 aso aʻo leʻi oʻo i le toto, tuʻu le ulaula, faʻaitiitia le mamafa o le tino, mafaufau ma lagona. Aloese mai le inuina o le ava malosi, meainu suamalie suamalie, ma le kofe malosi. Afai e te mulimuli i se taumafataga faapitoa, aua e te suia ao lei faia suʻesuʻega. Mo i latou e le o tausisia se taumafataga, mo le 1-2 aso e tatau ona e vaʻavaʻavaʻai gaʻo, gaʻo ma falaoamata oloa mai le lisi.

I se tasi aso ao leʻi oʻo i le talaaga faʻapitoa, faʻamalo le corticosteroids, mea faʻamaʻi ma togafitiga. Afai e le mafai ona taofi le inuina o vailaʻau, e tatau ona amanaia o latou aafiaga pe a filifili le suʻega.

O le sampling muamua o toto na faia i luga o se manava gaogao. Mo le 8-10 itula, aua le taumafa.I le taeao e mafai ona e inu sina vai. Aua le pulumu ou nifo i se paʻu o loʻo iai le suka.

Suʻega

Mo suʻesuʻega faʻapitoa, o le a manaʻomia se mita saʻo o le kulukose o le toto, o le tele o laupepa faʻaogaina ma fasi pepa. E mafai ona e siakiina faʻamatalaga i se tusi maʻisuka faapitoa. I le faʻaaogaina o nei faʻamatalaga, o le a e iloiloina ai le tulaga o le maualuga o le kulukose o le toto ma, pe a tatau ai, ia faia se feiloaiga ma se endocrinologist poʻo se tagata e fai meaʻai.

Ina ia tuufaatasia se talaaga faʻapitoa, e tatau ona e suʻe suʻega i le faasologa lea:

  1. i luga o se manava gaogao i le taeao e le silia le 11:00,
  2. ao lei aveina le ala autu,
  3. 2 itula i le maea ai o taumafataga taitasi,
  4. ao lei alu i le moega
  5. i le vaeluapo
  6. i le 03:30 i le po.

O le numera o samplings toto ma le vaeluaga i le va oi latou e faalagolago i le natura o le faʻamaʻi ma le metotia suʻesuʻe. I se suega pupuu, o le glucometry e fafa 4 taimi, ma se suʻega atoa, mai le 6 i le 8 taimi i le aso.

Fufuluina ou lima i le fasimoli, e sili ai le fasimoli pepe, i lalo o le vai mafanafana. Aʻo leʻi faia le faʻatonuga, aua le faʻaaogaina le kulimi poʻo isi mea teuteu i le paʻu. Ina ia faateleina le toto, ia faigofie ona faamamā le nofoaga na filifilia pe uu ou lima i tafatafa o se mea vevela. Mo le auiliiliga, e mafai ona e ave le toto poʻo le toto vevela. E le mafai ona suia le nofoaga o le toto sampling i le taimi o le suʻesuʻega.

Pe a suʻesuʻeina le talaaga faʻapitoa, e tatau ona e faʻaogaina le glucometene lava e tasi.

Faʻaleagaina le paʻu i se vaifofo ma faʻatali seʻi oʻo ina faʻafefe. Faʻamolemole se nila e faʻaogaina i totonu o le peni toso ma fai ai se pupu. Aua e te lolomi i luga o le tamatamailima e vave maua ai le aofai tonu o mea. Faaaoga le toto i le suʻe suʻega ma faʻatali mo le taunuʻuga. Ulufale faʻamaumauga i totonu o le tusi faʻasologa, faʻamaumau faʻasolosolo.

Ina ia aloese mai le leaga o taunuuga, aʻo lei faia suʻesuʻega mulimuli ane, sui le laasaga o le suʻega ma le siaki. Faaaoga le mita tutusa i le taimi o le suʻesuʻega. A suia le masini, o le taunuuga atonu e le saʻo. E tofu le masini ma se mea sese. E ui ina laʻititi, o le aotelega o le faʻatinoga e mafai ona faʻasese.

Faamatalaga lautele

O le suega o le kulukose toto mo le suka e mafai ai ona malamalama pe faapefea ona suia le kulūkose i le toto i le aso. Faʻafetai i lenei mea, e mafai ona e vaʻaia le tulaga o le glycemia i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai.

Pe a atofaina se talaaga, o le endocrinologist mo feutagaiga, i le avea ai o se tulafono, fautuaina i le a le tele o taimi e manaomia ai e le tagata maʻi le faia o se toto sampling. E tāua le tausisia o nei fautuaga, faʻapea foʻi ma le le solia o le meaʻai taumafa e maua ai faʻamaumauga mautinoa. Faʻafetai i faʻamatalaga o lenei suʻesuʻega, e mafai e le fomaʻi ona iloilo le aoga o le togafitiga ua filifilia, ma afai e tatau ai, faasaʻo.

O le tele o ituaiga o foai toto i le taimi o lenei auiliiliga o:

  • tolu (pe a ma le 7:00 i luga o se manava gaogao, i le 11:00, pe a fai o le taeao o le taeao e 9:00 ma le 15:00, o lona uiga, 2 itula talu ona 'ai i le aoauli),
  • ono taimi (i luga o se manava gaogao ma 2 itula uma pe a uma ona 'aʻai i le aso),
  • valu (o le suʻesuʻega e faia i totonu o le 3 itula, e aofia ai le po).

Fuaina o le maualuga o le kulukose i le aso e silia ma le 8 taimi e le talafeagai, ma o nisi taimi o se numera itiiti o faitauga e lava. E leai se uiga e faia ai se suʻesuʻega i le fale e aunoa ma se faʻataʻitaʻiga a se fomaʻi, ona e na o ia lava e mafai ona fautuaina le tele o le taimi e maua ai le toto sampling ma faʻamalamalama lelei ia taunuʻuga.

Ina ia maua le sao saʻo, e sili atu le siakiina o le soifua maloloina o le mita ao lei oʻo i luma

Suesuega sauniuni

O le vaega muamua o le toto e tatau ona faia i le taeao i luga o se manava gaogao. A o leʻi amataina le suʻesuʻega, e mafai e le tagata gasegase ona inu vai e leai se vai, ae e le mafai ona fufulu ou nifo i le suka ma le asu. Afai e maua e le tagata maʻi soʻo se fualaau faʻapitoa i nisi o itula o le aso, e tatau ona lipoti atu i le fomaʻi aoga.O le mea lelei, e le mafai ona e inuina soo se vailaau mai fafo i le aso o le auiliiliga, ae o nisi taimi e misi ai se piliki e mafai ona lamatia ai le soifua maloloina, e naʻo le fomaʻi e tatau ona filifili ia ituaiga mataupu.

I le afiafi o le talaaga o le glycemmy, e fautuaina le tausisia o le masani masani ma aua le auai i le malosi o faamalositino faaletino.

Talosaga o sampling toto:

  • Aʻo leʻi faʻamalosi, o le paʻu o lima e tatau ona mamā ma māgogo, e le tatau ona i ai se mea e totoe o le fasimoli, kulimi ma isi vailaʻau mo mea mama,
  • e le manaʻomia le faʻaaogaina o vailaʻau oona e fai ma vailaʻau faʻapitoa (pe afai o le tagata maʻi e leai sana oloa saʻo, e tatau ona e faʻatali seia maeʻa le fofo i luga o le paʻu ma toe faʻagogo le nofoaga na tuiina i se ie gaosi),
  • e le mafai ona sasaina le toto, ae afai e tatau ai, ina ia faateleina le toto, e mafai ona e faʻafefeteina lou lima i se mea pisi ae leʻi puʻe ma taofi mo ni nai minute ile vai mafana, ona fufulu lea.

Aʻo faʻatinoina le auʻiliʻiliga, e tatau ona faʻaaoga le masini lava e tasi, talu ai e mafai ona ese le faʻamaonia o eseesega o kesi. O le tulafono lava e tasi e faatatau i le suʻeina o fasi pepa: afai e lagolagoina e le mita le faʻaaogaina o nisi o latou ituaiga, mo suʻesuʻega e manaʻomia pea ona e faʻaaogaina naʻo le tasi ituaiga.

O le aso ao lumanai le auʻiliʻiliga, e tatau i le tagata gasegase ona matua le inu ava malosi, talu ai e mafai ona latou matua faʻamaloseina iuga moni

O fomaʻi e faʻatonuina se suʻesuʻega faapena i tagata gasegase, ma le muamua ma le lua. O nisi taimi o faʻataʻitaʻiga faʻamaonia e faʻaaogaina e iloa ai le maʻisuka i fafine maʻitaga, aemaise lava pe afai o le latou anapogi o le toto glucose o loʻo faʻatusatusa i luga o se vaitaimi. Faʻailoga lautele mo lenei suʻesuʻega:

  • faʻamaoniga o le ogaoga o le faʻamaʻi ma le faʻamautuina o le maʻi maʻisuka,
  • e iloa ai le faʻamaʻi i le taimi muamua, lea e tupu ai le suka pe a uma ona 'ai, ma i luga o se manava gaogao o loʻo masani ona faʻasaoina,
  • iloiloga o le lelei o togafitiga fualaau.

Taui o le tulaga o le tagata maʻi lea o loʻo iai paleni faʻasalaga i le taimi nei ma e le afaina ai le tulaga lautele o le tino. I le tulaga o le maʻi suka, mo lenei mea e tatau ai ona ausia ma tausisia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma faaitiitia pe le aofia ai lona atoaga o le urine (faalagolago i le ituaiga o faamaʻi).

Faailoga

O le masani i lenei auʻiliʻiliga e faʻalagolago i le ituaiga o maʻisuka. I tagata gasegase e iai le faʻamaʻi 1, e manatu e totogi pe afai o le kulukose i soʻo se mea na maua mai i le aso e le sili atu i le 10 mmol / L. Afai e ese lenei tau, atonu e tatau ona toe iloilo le tulafono o le pulega ma le iniseti o le inisalini, faapea foi le tausisia mo se taimi le tumau i se taumafa sili atu.

I tagata gasegase e iai le maʻisuka ituaiga 2, e 2 faʻataʻitaʻiga e iloiloina:

  • anapogi glucose (e le sili atu i le 6 mmol / l),
  • maualuga le kulukose o le toto i le aso (e le tatau ona sili atu i le 8.25 mmol / l).

Ina ia mafai ona iloilo le tikeri o le maʻisuka taui, i le faaopoopo atu i le talaaga o le maʻisuka, o le tagata maʻi e masani ona faatonuina se suega o le urine i aso taitasi e fuafua ai le suka i totonu. O le maʻisuka ituaiga 1, e oʻo atu i le 30 g suka e mafai ona faʻamalosi e ala i fatugaʻo i le aso, ma le ituaiga 2 e tatau ona matua le toe i ai i le urine. O nei faʻamaumauga, faʻatasi ai ma iuga o se suʻega toto mo le hemoglobin glycosylated ma isi matūtāʻau o meaola e mafai ai ona faʻamautinoa lelei uiga o le faʻafitauli o le maʻi.

O le iloa e uiga i suiga ile maualuga o le kulukose o le toto i le aso atoa, e mafai ona e suʻe togafitiga tatau ile taimi. Faʻafetai i auʻiliʻili auʻiliʻili suʻesuʻega fale suʻesuʻe, e mafai e le fomaʻi ona filifilia le vailaʻau sili mo le maʻi ma tuʻuina atu ia te ia fautuaga e uiga i meaʻai, ituaiga olaga ma gaoioiga faaletino. O le tausisia o le maualuga o le maualuga o le suka, o se tagata e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faia o ni faʻafitauli matuia o le maʻi ma faʻaleleia ai le lelei o le olaga.

Toto o le kulūkose toto

O le maʻi suka o se maʻi matuia ma taatele e manaʻomia ai le mataʻituina e le aunoa. O se auala faʻaleleia manuia o le faʻataʻitaʻiga faʻapitoa. O le usitaʻia o tulafono o suʻesuʻega glycemic, e mafai ona pulea le maualuga o suka i le aso. E tusa ai ma taunuʻuga ua maua, o le a mafai e le fomaʻi ona fuafua le aoga o le togafitiga faʻasolosolo ma, pe a tatau ai, fetuunai togafitiga.

Metotia Faʻamatalaina

I le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, o le mataʻituina faifaipea o le maualuga o le suka toto e talafeagai e iloilo ai le setete o le soifua maloloina, faapea foi le fetuunaiga vave o le fua o le inisalini tui. Le siakiina o faailoilo e faʻaaoga ai le faʻataʻitaʻiga glycemic, o lona uiga o suʻega e faia i le fale, i lalo o tulafono faʻavae. Mo le saʻo fua, i le fale, e faʻaaoga ai glucometers, lea e tatau ona e faʻaaoga lelei.

Faʻailoga mo le faʻaaogaina o faʻamatalaga glycemic

O tagata e pagatia i le maʻisuka ituaiga 2 e le manaʻomia ai pea le inisetiina o le inisalini, lea e mafua ai le manaʻomia mo se faʻamatalaga mataʻitusi e le itiiti ifo i le tasi i le masina. O faailoilo e taʻitasi mo tagata taʻitasi, e faʻatatau i le atinaʻeina o togafitiga, o le mea lea e fautuaina ai e tausia se tusi faʻamau ma tusia uma faʻamaumauga i ai. O lenei mea o le a fesoasoani i le fomaʻi e iloilo ai faailoga ma fetuunai le fua o le tui talafeagai.

O se vaega o tagata o loʻo manaʻomia se faʻamatalaga faʻaauau faifai pea e aofia ai:

  • Tagata maʻi e manaʻomia tele le injections. O le amio a le GP e faʻatalanoa tuusao ma le fomaʻi aoga.
  • O fafine maʻitaga, aemaise lava i latou e maua i le maʻisuka. I le taimi mulimuli o le maitaga, ua faia le GP e faʻalavelave ai le atinaʻeina o le maʻisuka faʻamaʻi.
  • Tagata ei ai le ituaiga o maʻisuka lona lua o loʻo i luga o se meaai. GP e mafai ona faʻamaʻotiina ia le itiiti ifo ile tasi i le masina.
  • Tusa 2 tagata maʻisuka oe manaʻomia le inisalini. O le faʻatinoga o se GP atoa e faia faʻa-tasi i le masina, e le atoatoa e faia i vaiaso uma.
  • Tagata e se ese mai meaʻai ua faatonuina.

Toe foʻi i le laulau o mea

E faʻapefea ona ave mea?

O le maua saʻo o taʻiala e faalagolago i le lelei o le pa. O se pa masani e tupu i le tele o tulafono taua:

  • fufuluina lima i le fasimoli, aloese mai le faʻapalapalaina o le ava i le nofoaga o le sampling toto,
  • toto e tatau ona alu ese le tamatamailima, e le mafai ona e faʻamalosi i luga o le tamailima,
  • e faʻaleleia le tafe o toto, e fautuaina e faʻamalo le vaega talafeagai.

E faʻapefea ona suʻe se suʻega toto?

Aʻo leʻi faia le auʻiliʻiliga, e tatau ona e mulimuli i ni nai faatonuga ina ia mautinoa ai le sao saʻo, e aofia ai:

  • teena oloa tapaa, e le aofia ai mafaufauga faalemafaufau-faalelagona ma faaletino,
  • aloese mai le inu vai inu, vai manino e faatagaina, ae i tamai tofo,
  • mo le manino o taunuuga, ua fautuaina e taofi le faʻaaogaina o fualaau oona ei ai sona aafiaga i le suka o le toto, sei vagana ai le inisalini, mo se aso.

E tatau ona faʻatalanoaina faʻatasi ma le fesoasoani o le tasi glucometer ina ia aloese mai le le saʻo i faitauga.

O le fua muamua e tatau ona faia i luga o se manava gaogao i le taeao.

O se suʻega o le toto e fuafua ai le talaaga faʻapitoa e tatau ona saʻo saʻo, mulimuli i faʻamalamalamaga manino:

  • ave muamua le suega muamua e tatau ona vave amata i le taeao i luga o se manava gaogao,
  • i le gasologa o le aso, o le taimi mo le samasama toto e sau mai le 'ai ma 1.5 itula pe a uma se taumafataga,
  • o le faʻataʻitaʻiga lea e faia aʻo lumanaʻi moe,
  • o le pa mulimuli ane na faia i le 00:00 i le vaeluaga o le po,
  • Ole iloiloga mulimuli e faia i le 3:30 i le po.

Toe foʻi i le laulau o mea

Tulaga masani o faailoga

A maeʻa le faʻataʻitaʻiga, o faʻamaumauga o loʻo faamaumauina i totonu o se api faapitoa ma vaʻaia. O le filifilia o iuga e tatau ona faia i le taimi lava lea, o faitauga masani ei ai se mea laiti. E tatau ona faia le iloiloga e faʻatatau ai le eseesega o eseesega i le va o nisi vaega o tagata. Faʻaaliga e manatu masani:

  • mo tagata matutua ma tamaiti mai le tausaga i le 3.3-5.5 mmol / l,
  • mo tagata ua matutua - 4.5-6.4 mmol / l,
  • mo pepe faatoa fananau mai - 2.2-3.3 mmol / l,
  • mo tamaiti e oo i le tausaga - 3.0-5.5 mmol / l.

I le faʻaopoopoga i faʻamaoniga ua tuʻuina atu i luga, o mea moni e faapea:

Ina ia iloa taunuuga, e tatau ona e faʻalagolago i faʻamaumauga o fua o le toto.

  • I le plasma toto, o le suka e le tatau ona sili atu i le taua o le 6.1 mmol / L.
  • O le kulupu o le glucose 2 itula i le maeʻa ai o le gaʻo gaʻo e tatau ona sili atu nai lo le 7.8 mmol / L.
  • I luga o se manava gaogao, o le faasinouga faasinoupu e le tatau ona sili atu nai lo le 5.6-6.9 mmol / L.
  • E le taliaina le suauu i le urine.

Toe foʻi i le laulau o mea

Faʻasalaga

O faʻasologa mai le masani e faʻamaumauina pe a faʻavaivaia le gasegase o le kulukose, ma o le fea tulaga o le a siitia ai le faitau i le 6.9 mmol / L. I le tulaga o le sili atu i le faitau o le 7.0 mmol / l, ua auina atu le tagata e suʻe suʻega e iloa ai le maʻisuka. O le faʻamatalaga matala i le maʻisuka o le a maua ai iuga o se auʻiliʻiliga na faia i luga o se manava gaogao, e oo atu i le 7.8 mmol / L, ma a uma le taumafataga - 11.1 mmol / L.

O a mea e mafai ona aafia ai le saʻo?

O le saʻo o le auʻiliʻiliga o le saʻo lea o iuga. O le tele o mea e ono aʻafia ai le faʻamaoni o taunuuga, o le mea muamua e le amanaʻia le auiliiliga o metotia. O le le saʻo o le faʻatinoina o laasaga o laasaga i le taimi o le aso, o le le amanaʻiaina o le taimi poʻo le faaseʻeina o soo se gaioiga o le a faʻasese ai le sao o iuga ma le togafitiga mulimuli ane. E le gata o le saʻo o le auiliiliga, ae o le tausia foi o sauniuniga sauniuni e aafia ai le saʻo. Afai mo soʻo se mafuaʻaga ua solia le sauniuniga mo le auʻiliʻiliga, o le curvature o le molimau o le a le maalofia.

Daily GP

Daily GP - o se suʻega toto mo le maualuga o le suka, faia i le fale, i le vaitau e 24 itula. O le amio a le GP e faia e tusa ai ma tulafono le tumau mo le faʻatinoina o fuataga. O se elemene taua o le vaega sauniuni, ma le mafai ona faʻaaoga se fuataga, o lona uiga o se glucometer. Faʻataʻitaʻiina HP i aso taʻitasi, e faʻatatau i faʻamatalaga patino o le maʻi, atonu o le masina, i ni nai taimi i le masina poʻo le vaiaso.

O tagata ei ai le suka suka e tatau ona mataʻituina pea a latou suka toto. GP o loʻo faʻaaogaina o se tasi o metotia lelei mo le puleaina o suka i le ao, aemaise lava mo tagata e maua i le maʻi 2. O lenei mea e mafai ai e oe ona pulea le tulaga ma, e faavae i luga o taunuuga, fetuunai le togafitiga i le itu saʻo.

Sugar Profile

O le kulūkose o le toto e matua suia lava i le gasologa o le aso. O le sugar saturation e faʻalagolago i taumafa taumafa, mafaufau, faaletino ma le mafaufau, o le lelei o le meaʻai ma meaʻai. E masani lava, e le gauai tagata i na mea leaga, talu ai o nei suiga e le afaina ai o latou olaga i soo se auala (seʻi vagana ua masani ona e manaʻo). Ae o loʻo i ai faʻamaʻi ma tulaga e manaʻomia ai le tele o le gauai i le kulūkose. E aofia ai:

Lafoaia le inisalini

Faʻailoa le maʻisuka faʻamaonia,

Faʻateleina le glucose e maua i le urinary.

O le talaaga faʻapitoa e tuʻuina i luga o fua o fua o le maualuga o le suka o le toto 5 masima i le ao, ma o nisi taimi i le po. O le tiute mo le saʻo ma le faʻatuatua lelei e faʻatasi ma le tagata maʻi.

Metotia mo le fuafuaina o le suka

O le endocrinologist taʻitasi na te faʻamatalaina i ana tagata maʻi pe aisea e tatau ai ona faamaumauina taunuuga ma pe faʻapefea ona faʻaalia.

O fua o le suka toto e tatau ona fuaina ono i le valu taimi i le aso i le taimi lava e tasi. O lenei mea o le a mafai ai e oe ona atiina ae se tulafono ma tausisia i le lumanaʻi pe a uma le tofiaina o togafitiga.

O fua fuataga e tatau ona faʻamau i totonu o se api e faʻaalia ai le aso ma le taimi. O lenei mea o le a fesoasoani i le faʻaleleia o faʻamatalaga na mauaina ma maua ai mamanu.Afai e le faʻaaogaina e le tagata maʻi le inisalini e faʻamaonia ai lona tulaga, ona suia ai lea o le talaaga faʻapitoa i le masina.

O le suka suka e faʻatulagaina mo tagata taʻitoʻatasi. Ae ina ia mafai ona faatusatusa ia taunuuga ia i latou lava, e fautuaina e fomai le tasi o le glucometer ma le suega tutusa.

Faʻailoga Faʻapitoa

E taua le tausisi i nisi o tulafono ina ia mafai ai ona saʻo totoina le toto. Afai o le tagata gasegase na te faatumuina lana talaaga faʻapitoa i aso uma, ona oʻo loa lea i le taimi o le a amata ona faʻaaogaina ia tomai, ma e le toe manaʻomia ona toe faamanatuina ia tulafono.

1. A o le i faia le taotoga, e tatau ona fufuluina lelei ou lima, ae le fautuaina e faʻaaoga le fasimoli mata.

2. Aua le faʻaaogaina le ava malosi e fufulu ai se tamatamailima aʻo lei tui. E mafai ona faia lenei mea pe a uma le faʻatinoga. E leai se mea e faʻamaonia ma e iai i palota taitoatasi.

4. Faʻaleleia le toto, faʻafefiloi lou alofilima ile uu i totonu o le vai mafanafana pe sili atu i luga o le uila o le maa aʻo leʻi tuiina.

5. Aua nei faʻaaoga soʻo se mea i tamatamailima ae leʻi ave le toto.

24-itula gutu le fuaina o fuainumera

E faʻapefea ona tuufaatasia le talaaga faʻapitoa? Ole fua ole kulukose e filifilia taitoatasi. Mo tagata soifua maloloina, o le 3.3-5.5 mmol / L. Ae mo tagata mamaʻi i le mataʻu o le endocrinology, atonu o le a maualalo tele, taufaʻatau i se pa.

O le tagata gasegase e tuʻuina atu le vaega muamua o le toto i le taeao, pe a uma ona alu ae mai le moega. E tatau lava i se manava gaogao. O lenei mea e mafai ai e oe ona fuafua lau maualuga o le suka. Ona fai lea e le tamaloa le taeao ma a maeʻa le lua itula na ia toe faia le auiliiliga. Ma faapena i le aso atoa. E tusa lava pe na o le maʻi na gasegase, ae a mavae le selau ma le luasefulu minute ona tatau lea ona siakiina le maualuga o le suka ma tusi i lalo.

Aʻo leʻi alu i le moega, e toe siaki e le tagata maʻi le maualuga o le suka. O le isi suʻesuʻega e faʻatino i le vaeluaga o le po, o le aso mulimuli i le tolu i le taeao. E mafua ona o le pancreas e galue le talafeagai i le ao ma e sili atu ona amio lelei i le po, o le mea lea e tupu tele ai le lamatiaga o le hypoglycemic i le taeao.

Suauu toto i le taimi o le maitaga: masani, maualuga, maualalo

I le taimi o le maitaga, e masani ona i ai i fafine le faʻafitauli o le soifua maloloina latou te lei faalogo i ai muamua. Aemaise lava, faatasi ai ma se tulaga maualuga e oo atu i le 10%, o le solia o le gaosiga o le gaosiga o le gaʻo. Ina ia iloa nei suiga faʻapitoa, o fafine uma o loʻo faatalitali i le fanau mai o se pepe, e faia ni suʻesuʻega se tele i le maualuga o le glycemia. O le a matou talanoa pe o le a se sailiiliga o se tina i le lumanaʻi e tatau ona faʻaauau ma le ala e faʻaalia ai o latou taunuuga.

Suʻe suʻe suʻe

Afai o le tagata maʻi e leai ni aʻafiaga o aʻafiaga mo le maʻisuka, o lona uiga e naʻo se faʻamaoniga e tatau ona faia i le suʻega. Afai o loʻo iai se tamaʻitaʻi i le tulaga lamatia o le gaosiga o le gaʻo, o le tele o faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻatulagaina.

Polokalame faʻamaonia faʻatagaina:

  • anapogi glycemia (hemoglobin glycosylated, suka i le ao) pe a lesitala,
  • Ole suʻega o le glucose toleniga ile vaitau vaiaso.

E manaʻomia ni suʻesuʻega faʻapitoa pe afai ei ai tulaga faʻalavelave (faʻaleagaina o le matua, gaʻo, 25 tausaga, glucosuria, o le talafaasolopito o le glyperglycemia, maʻisuka gestation i se maʻitaga muamua, o se tamaʻi fausua poʻo le fanau mai i le talafaasolopito, fetopathy ma polyhydramnios i le ultrasound).

O isi faʻataʻitaʻiga e aofia ai:

  • fuafuaga o le talaaga o aso taʻitasi,
  • toe toe faatulaga o le anapogi glycemia,
  • o le suʻega glucose tolerance testing mo le oʻo atu i le 32 vaiaso.

Suauu toto i fafine maʻitaga

Pe a iloiloina le metabolism o gaʻo, o suʻesuʻega uma o le toto mo le suka ma le hemoglobin glycosylated e amanaʻiaina.

E masani lava, o le suka o le toto i se fafine maʻitaga i luga o se manava gaogao e le sili atu nai lo le 5.1 mmol / L. E oʻo lava i le iloa tasi o tulaga maualuga e mafai ai e oe ona iloa le maʻisuka.

Ole maualuga ole hemoglobin glycosylated i tagata soifua maloloina e le sili atu i le 6%.O le maʻisuka ua maua i faailoga o le 6.5%.

Glycemia e le tatau ona sili atu i le 7.8 mmol / L i le ao. O le maʻi suka ua faʻamautuina i le kulukose toto sili atu i le 11.1 mmol / L.

O le auala sili ona saʻo e iloa ai le faʻaleagaina o le gasegase o le gaʻo e pei o le suʻega o le kulukose. O lona auala ma le faʻamatalaina o taunuuga o loʻo talanoaina i totonu o se isi tusitusiga - Suʻega mo le faʻapalepale kulukose i le taimi o le maitaga.

E tusa ai ma le maualuga o le glycemia ma isi suʻesuʻega, o le ituaiga o faʻamaʻi ua faʻamaonia.

Toto maualuga i le taimi o le maitaga

I le maitaga e mafai ona maua:

O le mafuaʻaga o le faateleina o le glycemia i le mataupu muamua o le leai o se inisalini i le tua o le le lelei o le mafaufau o le tino i lenei hormone. O le mea moni, o le maʻisuka faʻalanesa o se faʻaaliga o le maʻi faʻasolosolo ma se faʻamaʻaloga o le maʻisuka ituaiga 2.

O le maʻisuka faʻaalia o le faʻamaoniaina o le solia o le metabolism o le carbohydrate e fesootaʻi ma le matuia ogaoga o le inisalini. O le mafuaʻaga atonu o le faʻamafunaga aunoa ole lapopoa beta pancreatic poʻo le faʻamalosia o le inisalini o tisipesa lautele.

O le toto maualuga o le suka e matautia tele mo le tina ma le pepe faatalitali. O le Hyperglycemia e faʻalavelaveina le masani ai o le toto o le faʻalavelave faʻafefe. O se taunuuga, o le fetus e leai se okesene ma meaʻai. E le gata i lea, o le kulukose i mea maualuga e faʻalavelave ai le faʻapipiʻi ma le atinaʻeina o totoga a le tamaititi ma ona tino. O le Hyperglycemia e sili ona lamatia i le taimi o le maitaga.

Tulaga lamatia mo le tamaititi i le tulaga o le maʻisuka i le tina:

  • faateleina le ono mafai ona maliu le tama,
  • inisinia intrauterine,
  • vave fanau
  • fanau mai ma faʻalavelave faʻaleagaina,
  • fananau mai ma le gasegase (tele lapoa, fulafula, malosi le tumau).

Mo tamaitai, hyperglycemia aʻo maitaga e le lelei foi. O lenei maʻi faʻalapotolo e mafai ona taʻitaʻia ai:

  • faʻafitauli faʻapitoa i le taimi o maitaga ma pe a uma ona fanau,
  • polyhydramnios
  • manuʻa i le taimi o le fānauga, ma isi.

E oʻo lava i sina siʻitia o le glycemia e mafai ona oʻo atu i taunuʻuga leaga. O le mea lea, faatasi ai ma soʻo se hyperglycemia o se maʻitaga maʻitaga, e manaʻomia faʻafesoʻotaʻi se faufautua o le endocrinologist ma amata togafitiga. E masani lava, o togafitiga e aofia ai na o se meaai faapitoa. Ae e tatau ona tofia o ia e se fomaʻi. I le maitaga, e taua tele le nafa ma le soifua maloloina ae le o le mafaufau ia te oe lava.

Toto toto maualalo ao maitaga

I le maitaga, o le tele o fafine ei ai le faʻaogaina o le hypoglycemia. O le glycemia maualalo e mafai ona faʻaalia e ala i vaivaiga, vevesi, vevela, ma le vave oso. I se tulaga e le masani ai, o le toto maualalo maualalo e tau atu i taunuuga ogaoga. Oʻuga leaga:

O ia ogaoga ogaoga e mafai ona tupu i le hypoglycemia e mafua mai i vailaʻau (inisalini) poʻo tumema. E masani lava, o nei laulaua i le glycemia e faʻalelei lelei.

Ina ia mafai ona suʻesuʻeina ma maua ni fautuaga, e tatau ona e faʻatalanoa se endocrinologist. Togafitiga e masani lava ona aofia ai meaʻai paleni ma le faʻasaina o vailaau faʻamalosi faigofie i luga o le lisi. Afai ua uma ona tulai mai se tulaga o le hypoglycemic, ona fautuaina lea o se tamaitai e ave ni mea inu faigofie (1-2 XE). Ava suamalie suamalie (o se ipu vai suamalie, lauti ma le lua pununiuni o le suka poʻo le jam) faʻamalolo sili ona lelei.

Suʻega masani o le toto kulukose mo le suka

Ina ia iloilo le sao o le filifiliga o le togafitiga ma le tulaga masani o le maʻisuka, e tatau ona faia suʻesuʻega toto i taimi uma. Latou te faʻatagaina oe e siaki fua o le kulukose, lea e mafai ona faʻaaoga e faʻamaeʻa ai le aoga o togafitiga, faʻapea foi le fetuʻunaʻi o le inisalini o loʻo faʻatonuina i le maʻi. E i ai auala patino e mafai ai e oe ona faʻatulagaina ia fua i le fale. I lenei tusiga o le a tatou malamalama i le auala e tuufaatasia ai le talaaga faʻapitoa, o le a le mea lautele ma le auala e faʻamatalaina ai taunuuga o le suʻega.Matou te taʻu atu ia te oe pe faʻapefea ona e faia saʻo ia suʻega ina ia maua ai le faʻatuatuaga sili ona faʻatuatuaina.

Toto maualuga i le taimi o le maitaga.

Ou te leʻi mafaufauina o le a ou feagai ma se faʻalavelave faʻafuaseʻi. Ina ua latou tuuina atu le taitaiga i le suka suka - sa ou ataata, fai mai - mo nisi mafuaaga, ia te au. O le mea na tupu, na ia alu e ave i le aso - na latou ave le toto mo le taimi muamua - 7.8 ... Faʻafefete, i le tulaga aupito maualuga - 5. E masani lava, latou te leʻi tuʻuina le glucose e inu - na latou lafoina o ia i le fale, latou fai mai e sau i le 11-30. Na sau - na latou toe ave le toto, na latou fai mai e sau i le 14-30. O se taunuuga, na pasia le talaaga glycemmy. O le taunuuga e ofo tele aua Ou te le malamalama pe mafai faapefea e le suka ona osooso faapena.

Ou te leʻi 'ai i se mea i le taeao, ou te lei fufuluina oʻu nifo - e pei ona fautuaina e G ... I le afiafi, sa ou' aina se salati fualaau faisua ma fuamoa i le 8 i le afiafi.

Tama teine, oe na feagai ma se ituaiga faafitauli, o le a le mea e taufaamatau ai?

Na ou maua foi le suka e sui mo se taimi itiiti - 4.9. O lea la e tele naua. Aisea na latou le vave puʻeina ai le faailo?

Ma o le a ou 'aina le taeao i le taeao - ma o lea e avea ai ma x * p * e, o le vaivaiga ... Atonu ona o le suka? Ona ou alu ese lea i le aoauli. I se tulaga lautele, o se itula mai le itula e le faigofie. O taeao o le a ou alu i le G. Ou te lagona, o le a ou taofiofi lelei.

Suʻega ma suʻega ao maitaga

Suesuega o le toto suʻesuʻega

O se suega masani o le toto e aofia ai le fuafuaina o le aofaʻi o toto: sel mumu mumu - totola mūmū mūmū, vailaau paʻepaʻe mama - sel toto paʻepaʻe, ituaiga uma o sela paʻepaʻe totoʻa, ma platelets e nafa ma le toto toto. Ua fuafuaina foi le tele o le hemoglobin - o le pigmenti o lo oi totonu o le toto mumu ma le aveina o le okesene. I le suʻesuʻega o se suʻega masani o le toto, ua fuafuaina foi le fua o le suauu erythrocyte (ESR). O le toto o se mea faʻapitoa e faʻataunuʻuina ai galuega eseese, e aofia ai le faʻafeiloaʻi o le okesene ma meaʻai i totoga ma fusi ma le aveesea o oloa faʻamaʻi mai ia i latou. O suiga i le toto toto e le manino, ae i le taimi lava lea e atagia ai suiga e tutupu i le tino atoa, e aofia ai le taimi o le maitaga. E fautuaina e ave le toto i le taeao, i luga o se manava gaogao, aua o le taumafataga e ono aʻafia ai taunuuga o le auʻiliʻiliga "O le toto e aveesea mai se tamatamailima, ae afai e aveese le toto mai se vein i lena aso mo isi suʻega (meaola oona, ma isi mea), sosoo ai ma le toto mo iloiloga lautele e mafai ona ave mai se vein.

O le suʻesuʻega e faia i le taeao i luga o se manava gaogao. I le amanaʻiaina o fati o aso taʻitasi o suiga i toto toto, o faʻataʻitaʻiga mo suʻesuʻega faifaipea o loʻo faia i le taimi e tasi.

Suesuega ole toto. O se mea e manaʻomia muamua o le faʻamalo atoa lea o meaai i le taeao o le suʻega (i le afiafi o le aso talu ai, ua fautuaina le tele o le afiafi). O galuega mamafa faaletino e solia, e tatau ona alofia tulaga faigata. O le faatosinaga o fualaau faasaina i luga o faʻamatalaga o meaola o le tino o le tino e matua eseese lava e fautuaina ai e teena le tagofia o fualaau faasaina aʻo leʻi tuuina atu le toto mo suʻesuʻega. Afai e le mafai ona faʻamalosoina fualaau, e tatau ona logoina le fomaʻi pe o fea mea na faʻaaogaina mo togafitiga faʻapitoa, o lenei mea o le a mafai ai ona matou faʻalauiloaina se teuteuga tuʻutuʻuga i iuga o suʻega suʻega. I le taimi o lenei auʻiliʻiliga, e mafai ona e suʻesuʻeina le tele o toto faʻasolo totoga - mo se faʻataʻitaʻiga, e pei o le fuafuaina o le maualuga o le uric acid, suʻesuʻeina o le fesuiaiga o pig pigles, fuafua le maualuga o le creatinine ma le faʻatulagaina o Reberg, ma isi.

Fuafuaga o le maualuga o le uric acid. I aso na muamua atu i le suʻesuʻega, e tatau ona mulimuli i se mea taumafa: 'aua le' ai mea taumafa mama - ate, fatuga, i le tele e mafai ai ona faʻatapulaʻa aano o manu, iʻa, kofe, lauti i le taumafataga. O le tino faaletino e solia.

O se suʻesuʻega o le fesuiaiga o pig pigs e aofia ai le fuafuaina o le aofaiga o bilirubin i totonu o le toto. Mo lenei faamoemoe, faaaoga le toto toto.A o lei faia le suʻesuʻega, e le fautuaina e ave le acid ascorbic, e tatau foi ona vavalaʻau fualaau poʻo fualaau e mafua ai le valivali faʻamalosi (serrots, orange).

O le faʻamautuina o le creatinine ma le fausiaina o le suega o le Reberg e faia i le taimi e tasi i le toto ma le urine. O le urine i aso uma e faʻaaogaina e fuafua ai le maualuga o le creatinine. I le taimi o le suega a Reberg, aʻo faia se suʻesuʻega i tulaga tumau, o le fafine maʻitaga e tatau ona nofo i luga o le moega, aua le 'ai meaai ao leʻi faia le suʻega. I luga o se nofoaga i fafo atu, i le taeao, e inu e se fafine le 400-600 ml o le vai ma gaogao le vevela, ua maeʻa le taimi. A maeʻa le afa itula, 5-6 ml o le toto e ave mai se vein e fuafua ai le creatinine. Half itula mulimuli ane (tasi le itula pe a maeʻa le uluaʻi urination) e aoina le urine ma ua fuafuaina le maualuga. I le le lava o diuresis (o sina mea itiiti), o le urine e aoina i le 2 itula, ma e ave le toto i le itula pe a uma ona leai se mea.

Fuafuaina o le maualuga o hormones i le toto. Pe a fuafuaina le maualuga o le prolactin, cortisol, hormones thyroid (T4, TK, TSH, TG, AT-TG), inisalini ma le C-peptide e le mafai ona 'aina mo le 5 itula aʻo leʻi ave le toto mai le vein mo le auiliiliga. I le avea ai ma tulafono, e ave le toto i le taeao. Mo isi faʻataʻitaʻiga o le tala o le hormonal, o se auiliiliga i luga o se manava gaogao ma le taimi o le faʻasalaga e le afaina.

Coagulogram. O lenei auiliiliga e tatau ona faia i le taimi o le maitaga. O loʻo faʻaalia ai le faʻaaogaina o le toto, e fesoasoani e puipuia ai le lamatia o le toto i le taimi o le fanau mai. O le auiliiliga e faia i le taeao, i luga o se manava gaogao. O le aso ao leʻi ave le toto mo suʻesuʻega mai le taumafataga, e tatau ona vavaeese meaʻai gaʻo ma suamalie.

Suesuega Laboratory of Urine

Urinalysis o se suʻega faʻataʻitaʻiga e mafai ai e oe ona faʻamasino le galuega a le polokalama urinary. O le auiliiliga e mafai ai ona aveese faʻamaʻi pipisi o le urinary tract, faʻamaonia ni faʻalavelave matuia o le toxicosis o le afa muamua o le maʻitaga, faʻalavelaveina le afa lona lua o le maʻitaga, gestosis, faʻapea foi ma isi tulaga ma faʻamaʻi. O se faʻataʻitaʻiga masani e aofia ai se suʻesuʻega o le faʻaaogaina o le tino ma le microscopy o le palapala. I le afiafi, e sili atu le aua le 'ai fualaau faisua ma fua, lea e mafai ona suia ai le lanu o le urine, aua nei faia ni togafitiga. Aʻo leʻi aoina le urine, e manaʻomia ona e faia se falemaʻi mamā o maʻi, faʻapipiʻi se paluga i totonu o le vaʻa ina ia le ulufale atu le vaʻa mai le vaʻa. O le auiliiliga o loʻo aoina i totonu o se pusa faʻapitoa e maua i le fale suʻesuʻe, poʻo totonu o ipu mama. O le uila o le taeao e fai mo suʻesuʻega. E tatau ona tuʻuina atu le faʻataʻitaʻiga i le fale suesue i totonu o le 1-2 itula ina ua maeʻa le aoina.

Mo se iloiloga lautele, e sili ona lelei le faʻaogaina o le "taeao," lea e faʻapipiʻi ai i le vevela i le po, ma faʻaitiitia ai le fesuiaiga masani o le diurnal i indine urine ma o loʻo sili atu ai ona faʻamaonia lelei le tulaga suʻesuʻeina. O se suʻesuʻega atoatoa e manaʻomia ai le itiiti ifo i le 70 ml o le urine. E tatau ona aoina le uumi pe a maeʻa le falemaele maeʻaeʻa o le tino i fafo (o le le tausisia o lenei tulafono e mafai ona taʻitaʻia ai se numera tele o lela toto mūmū ma sela paʻepaʻe, lea o le a faigata ai ona faia se faʻamaonia saʻo). E mafai ona e faʻaogaina se vaifofo (mulimuli mai le fufuluina o vai inu), 0.02 - 0.1% vai faʻafefeteina. Mo le auʻiliʻili, e mafai ona aoina uma urine, ae o elemene o le mumū o le urethra, genitalia i fafo, ma isi mea, e mafai ona ulu atu i ai, o le mea lea, e fai ma tulafono, o le vaega muamua o le urine e le faʻaaogaina. O le vaega lona lua (vaitotonu!) E aoina i totonu o se mama mama, e aunoa ma le paʻi i le fagu o le tino. Lisi ma le urine e tapunia mafiafia i se tapuni. E faia le urinalysis i le sili atu i le 2 itula talu ona maua le mea. O le uumi e teuina umi mo le umi e mafai ona afaina i fualaau oona. I lenei tulaga, o le pH (acidity) o le urine o le a suia i tulaga maualuga atu ona o le ammonia ua natia e le siama i le urine.O microorganisms e faʻaaogaina le glucose, ma o le glucosuria e mafai ona e maua ai le leaga poʻo le le maualalo o taunuuga. E faʻaumatia piglele i le ao. Teuina o le urine e taitai atu ai i le faaleagaina o sela mumu ma isi elemene feaveai.

Aofaʻi suʻesuʻega o suka i aso faisoo. E tatau ona aoina mai i aso taʻitasi, o lona uiga o urine uma i le aso e tasi. I lenei tulaga, e tatau ona teuina le pusa i le urine i se nofoaga malulu (sili ona lelei - i totonu o le pusaaisa i luga o le fale i le 4-8 ° C), ma puipuia ai lona malulu. Faatasi ai ma se tele o urine i aso taitasi, na o se vaega o lea mea e mafai ona aumai i le fale suesue mo le auiliiliga. I le taimi muamua, o le tagata gasegase e sili ona saʻo le fuaina o le voluma o le urine, tusi i le itu a le fomaʻi, ona sosoo ai lea ma le faʻafefiloi lelei o le 50-100 ml o le aofaiga atoa i totonu o se pusa mama, mulimuli ane na ia tuʻuina atu le urine i le fale suesue faatasi ai ma le itu. I le maʻisuka, e mafai foi ona fuafua le suka i le urine e aoina (faʻapitoa e le fomaʻi) taimi vavao.

Suʻesuʻega o le faʻasologa o le glucosuric (fuafuaina o le maualuga o le suka i le urine). Ina ia suʻesuʻeina le talaaga o le glucosuric, e aoina mai le urine i nisi o vaitau taimi: Ou te vaevae - mai le 9 i le 14 itula, II - mai le 14 i le 19 itula, III - mai le 19 i le 23 itula, IV - mai le 23 i le 6 itula i le taeao, V - mai le 6 i le 9 a.m. Aʻo leʻi faʻatalanoaina, e tatau ona teu vaega o le urine i se pusaaisa i le 4 ° C.

Suesueina o le Urine mo le suʻesuʻeina o le siama ("agavaʻa faʻasaina"). Aʻo aoina le urine mo suʻesuʻega siama ("aganuʻu mama"), e tatau ona fufuluina le tino i fafo ile vai inu, talu ai o le aʻafiaga o vaifofo i totonu o le urine e mafai ona maua ai ni aʻafiaga le lelei. Mo le suʻesuʻega o le baioio, o le urine mai le ogatotonu o loʻo aoina i totonu o ipu faʻamaʻi.

Suesuega o le Urine e tusa ai ma le Nechiporenko. O le suʻega e faia ina ia le aofia ai faʻamaʻi e pei o le pyelonephritis ma le glomerulonephritis. O le taeao o le urine i le ogatotonu o le urination o loʻo suʻesuʻeina (o le "vaega" o le urine). Mo suʻesuʻega, 15-25 ml ua lava. Teuina ma le faʻapipiʻi atu i le potu suʻesuʻe e faia i le auala lava e tasi e pei o se suʻega falesuesue lautele o suʻesuʻega.

Urinalysis e tusa ai ma le Zimnitsky (faʻatonuga o le gafatia o gaioiga o gaʻo). E ala i le faia o lenei suʻega, e mafai ona e setiina le tulaga o le filtration ma le gaioiga o gaʻo. O le suega a Zimnitsky o loʻo faia i ni vaega se valu o le faʻamalosi na aoina i le aso. O le muamua e aofia ai le urine mo se vaitau mai le 6 i le 9 itula, i le lumanaʻi, o le faʻaleleia o le urine e faʻaauau i le vaeluaga o le 3 itula (pe a uma le 9 itula i le 12 itula - i le lua fagu, mai le 12 i le 15 itula - i le lona tolu, ma isi. , o se fagu o le urini e aoina mai i le 3 i le 6 i le taeao). E maeʻa le aoina o le Urine i le 6 i le taeao e sosoo ai. O igoa ma le numera ma le vaeluaga o le taimi na maua ai lenei vaega o loʻo faapipiiina i koneteina uma (ina ia le faʻafememeaʻi ia fagu, e sili atu le faia o lenei mea, aʻo lei amataina le aoina o le urine). Malosiaga e teuina i le malulu seia oʻo i suʻesuʻega. E oo lava i nei faletupe e leai se aoga e tatau ona aumai i le fale suesue.

Vaega o le toto ma le Rh e mafua ai uiga masani e le suia i le olaga atoa. O le toto totoʻa o se faʻapitoaga faʻapitoa o antigens o le maualuga o le toto toto (agglutinogens) o le system ABO. O le vaega Rhesus e fuafuaina e le auai o le B-antigen (Rhesus blood positive) poʻo lona toesea (Rhesus toto le lelei). O le toto mo le auʻiliʻili e maua mai se vein.

O suʻesuʻega o le toto o meaola e aofia ai faʻamatalaga nei: aofaʻiga o protein ma vaega ole palatini, enzymes - AlAt - alanine aminotransferase. AcAt - aspartate aminotransferase, saʻo ma le aofaiga o bilirubin, creatinine, ururea, glucose. O le suʻesuʻeina o meaola o meaola o se faʻaaliga o le ate, fatugao, ma le gastrointestinal tract. O le kulūkose o le toto o se faailoga o le pancreas - o le vaega lea e maua mai ai le insulin, lea e talafeagai mo le faʻaaogaina o le kulukose i le tino. O le toto mo le auʻiliʻili e maua mai se vein.E tatau ona e sau i lenei faiga i le taeao ma luga o se manava gaogao.

O se suʻega toto mo le AIDS, syphilis, hepatitis B, C ua faia e faʻalavelave ai nei faʻamaʻi. O le toto e aveesea mai se vein mo le auiliiliga. O le suʻesuʻega e faia i luga o se manava gaogao.

O se suʻega o le toto mo le iai o faʻamaʻi pipisi o le TORCH: toxoplasmosis, rubella, cytomegalovirus ma siama o le herpes. O le igoa o loʻo faia i uluaʻi mataitusi i igoa Latina - Toxoplasma, Rubella, Cytomegalovirus, Herpes. O lenei seti o suʻega e faʻatagaina ai oe e iloa le faʻamaʻi pipisi ma le tele o faʻamaʻi e ono lamatia mo le faʻaleleia o le intrauterine masani o le tamaititi. O faʻamaʻi faʻamaʻi muamua e faʻamaʻi o nei faʻamaʻi i le taimi o maitaga ma le faʻaleleia poʻo le toe faʻafouina e mafua ai faʻafitauli o le tuputupu ae o le fetal.

I le mea tutusa, o faʻatautau o IgG vasega ua fuafuaina (o nei tino ua faʻamauina i le toto peʻa ua maua e le fafine lenei faʻamaʻi) ma le IgM (na iloa i le taimi muamua o le faʻamaʻi poʻo le faʻateleina o le maʻi) i le mafuaʻaga o faʻamaʻi pipisi. O le suʻesuʻega e mafai ai ona matou faʻamaonia le moni o se faʻamaʻi muamua, o le tulaga muamua o le gaioiga poʻo le iai o se faʻavavega o se faʻamaʻi pipisi, ma le malosi o le tali a le tino. Mo le auʻiliʻili, e aveesea le toto mai se vein.

O le coagulogram o se suʻesuʻega o le toto coagulation polokalama, lea e tele suiga e tutupu i le taimi o le maitaga. O faʻataʻitaʻiga nei o loʻo suʻesuʻeina: antithrombin III, APTT - taimi faʻasolosolo taimi thromboplastin, prothrombin. O le ese mai le masani o nei faailoilo ei ai lona tulaga taua mo le faʻamautinoaina o nisi o ituaiga o faʻanoanoa ma isi faʻafitauli. O le toto e aveesea mai se vein i luga o se manava gaogao.

O le faʻafefeteina i luga o le lauolaola o se tasi lea o suʻega sili ona taatele i le gynnecology. E faʻaaogaina e faʻamaonia ai faʻamaʻi pipisi, faʻamaonia le i ai o faʻamaʻi pipisi mai feusuaiga. O le aoina o faʻataʻitaʻiga mo le suʻeina o mea e le manaʻomia ai le sauniuniga muamua o le tagata maʻi ma e mafai ona faʻatino i soo se taimi. O le auʻiliʻiliga na faia i le taimi o suʻesuʻega gynecological.

O le fetogi mo le cytology o se vavae ese mai le au e suesue i potu e ufiufi ai le tane. O aʻu o se tasi o metotia o suʻesuʻega sili i le suʻesuʻeina o talaʻaga, faʻamaoni ma le kanesa o le au. I le faʻaopoopoga, o le suʻesuʻega e mafai ai e oe ona maua pe fautuaina le auai o nisi faʻamaʻi pipisi mai le gasegase. E tatau ona faʻataunuʻu tamaʻitaʻi i le sili atu ma le 18 tausaga le matua, tusa lava po o le a le faʻamatalaga, faʻatasi i le tausaga. E fai se fomaʻi i le taimi o suʻesuʻega gynecological.

O le suʻesuʻega o le ultrasound (ultrasound) - o se mea taua tele le faʻamalamalamaina o vaega o le maitaga, e faamanino ai le tulaga o le fetus, o foliga o lona faʻavae ma le atinaʻeina.

Faʻataʻitaʻiga faʻalua - suʻesuʻeina o meaola o le "faʻaluaina faʻalua" o le uluaʻi masina - o se suʻesuʻega o loʻo faia e fafine uma ua maitaga e vavaeese ai faʻamaʻi chromosomal (Down syndrome, Edwards syndrome, afaina o le neural tubes), e aofia ai suʻesuʻega nei:

O le maualuga o le beta-hCG toto i luga o le 6-8 i le aso talu ona maeʻa e mafai ai e oe ona iloa le maʻitaga (o le maualuga o le beta-hCG i le urine e oʻo atu i le tulaga o le diagnosis) i le va o le peta-hCG i le urine. 1-2 aso mulimuli ane nai lo le toto).

2. PAPP-A o se pulu plasma A e fesootaʻi ma le maitaga.

O le toto mai se vein e tuʻuina atu mo le auʻiliʻili, e sili atu le faia o se auʻiliʻili i luga o se manava gaogao.

O le suʻega tolu, e pei o le lua faʻataʻitaʻiga, o se suʻesuʻega suʻesuʻe lea e faʻaaogaina lava faamoemoega e tasi e pei o le lua faʻataʻitaʻiga - e faʻaitiitia ai faʻamaʻi chromosomal. O le suʻega tolu e aofia ai faʻataʻitaʻiga nei:

1. Igoa gasegase tagata (hCG).

2. Alpha-fetoprotein (AFP) - o se tasi o faailoga autu o le tamaititi i le siakiina o le maitaga.AFP faʻapipiʻi muamua i le taga toso, ona amata lea mai le 5 vaiaso o le tuputupu aʻe o le fetal, i le ate ma le gastrointestinal tract o le fetus. O le fesuiaiga o le AFP i le va o le fetus ma le vai o le amniotic ma lona ulu atu i le toto o le tina e faalagolago lea i le tulaga o gaʻo ma le gastrointestinal tract o le fetus ma luga o le permeability o le pupuni placental.

3. Free estriol (EZ) - hormone sex sex sex. O le aofaiga autu o le estriol o loʻo faia i le placenta mai vailaau na gaosia e le ate fetal. I le taimi o le maitaga, e amata i le vaitaimi o le faʻavaeina o le placenta, o le maualuga o le hormone e faʻatupulaʻia le malosi.

O se faʻaopoopoga poʻo le faʻaitiitia i le maualuga o faʻataʻitaʻiga i le faalua ma le tolu faʻataʻitaʻiga o loʻo taʻu mai ai le i ai o se maʻi maʻi chromosomal ma o le mafuaaga lea mo le toe suʻesuʻega.

O le faʻataʻitaʻiga o se suʻesuʻega lea e faʻaaoga e faʻaaogaina ai le numera o le scanning. I le gasologa o le dopplerometry, o foliga o le toto e tafe i totonu o vaʻa o le fetus, placenta, uaea uamea ua faamaninoina.

Cardiotocography (CTG) - resitalaina o fatu fatu fetal faatasi ai ma le faʻaogaina o le afi (gaioiga) ma le galuega konekarate a le tagata matua. O lenei suʻesuʻega e mafai ai ona tatou faʻamasinoina le tulaga o le fotus, galuega faakonekarate a le tagata matua. E masani lava, o le fatu o le fetal e faateleina le taimi o gaioiga, ma e leai se galuega faakonekarate o le tasi (contractions).

O faʻamatalaga mai lenei vaega ua faʻataʻitaʻiina mo tagata mamaʻi o loʻo mafatia i faʻamaʻi faʻamaʻi o loʻo i ai se gasegase tuga i le taimi o maitaga, faapea foi ma tina o loʻo iai ni faafitauli i le taimi o maitaga.

Suesuega o le Urine e tusa ai ma le Nechiporenko, e tusa ai ma le Zimnitsky ua tuʻuina atu i le tulaga o soʻo se eseesega i le auiliiliga lautele o le urine. Latou te mafaia ona faʻamasino le i ai o se faʻalavelave faʻafefeteina i vaega eseese o le polokalama urinary, ma le filtration ma le sologa lelei o galuega a fatugaʻo.

O le suʻega o le toto mo hormones - o le toto mai se vein e foaʻiina pe afai ei ai se masalosaloga o maʻi o thyroid (hormones TK, T4, TSH), ma le taufaamatau o le faamutaina o le maʻitaga (testosterone, D1 S). Afai e manaʻomia, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina isi faʻataʻitaʻiga e iloa ai le gasegase o le parathyroid, ovaries, ma le pituitary gland.

O le suʻega o le toto mo anti-rhesus ma tino o le tino e faʻamatalaina i mataupu e ono tausaga le matua ma le Rhesus le lelei ma o le toto muamua o loʻo i ai (i le tulaga o le tane e maua ai se itu lelei poʻo se toto totoga nai lo le muamua, i le faasologa). I le leai o ni pepa e faʻamaonia ai le toto toto o le tama i le lumanai, o le a ofoina atu foi e foai atu le toto mo le auiliiliga. O le auʻiliʻiliga e pasi 1 le taimi i le masina e oʻo atu i le 32 vaiaso o le maitaga ma le 1 taimi i vaiaso uma pe a uma le 32 vaiaso o le maʻitaga, pe a oʻo mai faʻamaʻi ma o latou tupua, o le auiliiliga e masani ona tuʻuina atu, e tusa ai ma se fuafuaga a le tagata lava ia.

Glycemic profile - o le toto mai le tamailima mo le suka e tele taimi e foai mai i le aso e tasi. Ole suʻesuʻeina lea e masani ona faʻataʻitaʻiina i totonu o le falemaʻi pe a iloa le faateleina o le kulukose o le toto poʻo le taimi e iloa ai le kulukose i le urine.

O se suʻega faʻamaʻi ma se suʻega toto mo faʻamaʻi pipisi mai feusuaʻiga e faia pe afai e masalomia masalomia o faʻamaʻi pipisi mai le gasegase, e tusa ai ma iuga o le suʻega ma se sima i luga o le fuga, pe a masalomia le maʻi fetal.

O le biopsy o le Chorionic, placentocentesis, amniocentesis, cordocentesis o ni faʻataʻitaʻiga faʻapitoa o suʻesuʻega e aofia ai le faʻalavelaveina o le uterine e faʻaaoga ai se nila faʻapitoa e ave ai mea a le tamaʻi (olatini placenta, fluid amniotic, etc.) mo le suʻega. O nei suʻega e faia e fafine o loʻo aʻafia i le tupuga mai o le gasegase o le pepe, e aofia ai: fafine maʻitaga e sili atu i le 35, i mataupu o le faʻaipoipoina o maʻi chromosomal, o le fananau mai o tamaiti muamua ma le faʻaleagaina o le tino, faʻalauiloaina o se tasi o le ulugalii, faia o vailaau faʻamalosi poʻo viepileptic drugs, o le i ai o ni faʻamaumauga patino o le ultrasound. Le tele o taimi - ma masalosaloga o ituaiga maʻi faʻapitoa.

8-9 vaiaso o le maʻitaga

Suʻega o le toto.

Urinalysis

Suʻe toto i vaega taʻitasi ma Rh.

Suesuega ole toto.

Toto mo le AIDS, syphilis, hepatitis B, C, TORCH infections: toxoplasmosis, rubella, cytomegalovirus ma siama faʻamalama.

Smear mo cytology.

Faatulagaga I lenei taimi, o lenei suʻesuʻega e sili ona taua, i le taimi o lona faʻamautuina o ia mea ua faʻamautuina o le a le toe i ai le taua (faʻamafiafia o le paʻu pusi, ma isi). O le tausaga faʻasolosolo ua fuafuaina i le ultrasound i le uluaʻi masina o le sili lea ona saʻo pe a faʻatusatusa i ultrasounds mulimuli mai.

Suʻega o toto, suʻega suʻesuʻe.

· Suʻega masani o le toto, urine

· Urinalysis

· Suʻega o toto, suʻega suʻesuʻe.

· Urinalysis

Faʻamatalaga lautele o le toto, urine,

Suesuega ole toto.

Toto mo le AIDS, syphilis, hepatitis B, C, TORCH infections: toxoplasmosis, rubella, cytomegalovirus ma siama faʻamalama.

Ina ia iloa le talaaga o le glycemic, e manaʻomia e le maʻi ona fua le maualuga o le kulukose o le toto i le taimi o le aso e faʻaaoga ai se masini faapitoa - o se glucometer.

O lenei fuataga e tatau ai ina ia mafai ai ona saʻo le fetuunaiga o le fuainumera manaomia o le hormone e faʻatonuina - insulin i le tulaga o le maʻisuka ituaiga 2.

E le gata i lea, o le pulea o le suka suka e fesoasoani e mataʻituina le soifua manuia lautele ma le tulaga o le maʻi, ma e fesoasoani foi e puipuia le faateleina poo le faʻaitiitia o le kulukose. O fua uma o fuataga o loʻo faamaumauina i faʻamaumauga faapitoa o le maʻisuka.

O tagata maʻi o loʻo iai se talaʻaga o le maʻisuka, ae le manaʻomia le puleaina o le hormone i aso uma, e manaʻomia le faia o se iloiloga faʻapitoa e faʻamatalaina i aso uma, a itiiti ifo ma le tasi i totonu o le 30 aso.

O taunuʻuga na maua mo soʻo se tagata maʻi o le a avea ma faailoilo taʻitoʻatasi, ona o le masani e faʻalagolago i le auala ma le atiaʻeina o le maʻi.

E tatau ona mafaufau pe faʻapefea ona pasi saʻo le auiliiliga, ma o le a le tulaga masani o faailoga? Ma ia iloa foi pe o le a le mea e aʻafia ai iʻuga o le talaaga faʻapitoa?

O fomaʻi e uiga i le maʻisuka

Fomaʻi fomai, Polofesa Aronova S. M.

Mo le tele o tausaga sa ou suʻesuʻeina le faafitauli o DIABETES. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ua ou faanatinati e taʻu atu le tala lelei - ua mafai e le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ona atiaʻe se vailaau e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei vailaʻau o loʻo latalata i le 100%.

O le isi tala fou: o le Matagaluega o le Soifua Maloloina ua malupuipuia le vaetamaina o se polokalama faapitoa o le a faaitiitia ai le tau atoa o le fualaau faasaina. I Rusia ma le CIS atunuu o le maʻisuka muamua mafai ona maua se fofo NO .

Tuua Lau Faamatalaga