O le maʻisuka insipidus - mafuaʻaga ma suʻesuʻega, togafitiga ma faʻafitauli o le maʻisuka insipidus

Faatasi ai ma mafuaaga o le le atoatoa o le vasopressin, ma le faaosofia o le atinaʻeina o le maʻisuka insipidus, o mea nei ua lauiloa:

  • faʻamaʻi pipisi (tale, toso, syphilis, rumatism, fiva vevela),
  • neuroinfection
  • faʻaaogaina autoimmune
  • gasegase o maʻi mama o le fatafata, gaʻo susu, maʻi kanesa,
  • afaina o le faiʻai i le mafaufau (e pei foi o gaioiga o le neurosurgical i le hypothalamus ma le pituitary vae),
  • faiʻai o le faiʻai (pituitary adenomas, pinealomas, meningomas, craniopharyngiomas, ma isi).

Tulaga ma tulaga o le faamai

O le ata o le maʻisuka insipidus e aofia ai le faʻavasegaina o lenei maʻi i luga o le faavae o le mamafa e aunoa ma le faasaʻoina e fualaau faasaina:

  • mo se tikeri laititi o le faamai, o le faateleina i le aso o le urine e oo i le 6-8 l,
  • o le tikeri maualuga o lenei maʻi ua faamatalaina i le tatalaina o urine i aso taitasi i le aofaiga o le 8-14 l,
  • ogaoga o le maʻisuka insipidus e tuʻuina atu ma se urine i aso uma o sili atu i le 14 lita.

A faʻaaoga togafitiga fualaau, o faailoga nei o le faʻamaʻi e iloga:

  • laasaga faʻasalaga: faʻaalia i le leai o ni uiga o le fiainu ma se faʻalauteleina o le tele o le faʻasolosolo i aso taitasi,
  • laasaga o faʻasalaga: faʻaalia e ala i le i ai o le faʻamaualuga ma le foliga mai o se lagona o le fiainu,
  • i le taimi o le taufaasese, o loo i ai pea se lagona faifai pea o le fiainu ma le vevesi, e oo lava i taimi o togafitiga.

Faailoga o le maʻisuka insipidus

O le maʻisuka insipidus e taʻitaʻia ai le galala ma le gasegase masani, o faʻamaoniga sili ona taatele ma manino. I tulaga ogaoga, o le urination e sili atu i le 20 lita i le aso. E leai se lanu o le urine, o se vaega itiiti o le masima masima e matauina i le voluma.

E le gata i lea, o le tagata gasegase e mafai ona iai ni faailoga o:

  • paleni mamafa. E tele taimi e maua ai le maʻi suka, e vave lava ona leiloa le mamafa o le maʻi, o le a leai sona manaʻoga,
  • moe i le moe, atuatuvale,
  • faʻateleina le sosolo
  • fia inu, fia inu malosi,
  • faʻaitiitia le libido, faʻavalea i lalo o tamaʻitaʻi,
  • ulu tiga ma migraines.

Afai e te maua ni faʻamaoniga talitutusa i totonu o lou tino, e manaʻomia se faʻaiuga faanatinati i se endocrinologist.

O tamaiti o le faʻafitauli o le maʻi e toetoe lava a ese mai tagata matutua.

E naʻo pepe fou faatoa fananau mai o le maʻisuka insipidus e mafai ona faʻaalia manino ma maua uma taunuuga mulimuli. Faailoga o le faʻamaʻi i pepe fou:

  • fatu palpitations
  • vili
  • o le tamaititi e matua ma o le a le iloa le leiloa o le mamafa,
  • le maualalo o le vevela o le tino,
  • pepe e faʻateleina ma tele,
  • o le mea pito sili ona taua: o le pepe e sili atu le inu vai masani i susu o tina.

Ae paga lea, i nisi, aemaise lava mataupu faigata, o loʻo i ai se lamatiaga o le oti.

O faʻamaoniga autu o le maʻisuka insipidus o le urination masani (polyuria), faʻapea foi ma le maʻi o le susu (polydipsia). O nei faʻaaliga e mafai ona i ai ni faʻalavelave tetele.

O le tulaga ese o le tele o le vevela i lenei maʻi o le aofaiga lea o le urine ua aluese, lea e mafai ona mai le 4-10 lita i le 30 lita i mataupu sili ona ogaoga. O le faanatinati o le faanatinati e toetoe lava a le lanu, vaivai le faʻalauteleina, faatasi ai ma sina vaega o masima ma isi elemene. O faʻamalosi uma o le urine e maualalo le mamafa.

O tagata maʻi e faitio i se lagona le mafaamatalaina o le galala, aʻo le tele o le vai na faʻaaogaina atonu e tutusa ma le tele o le mimilo e alu ese.


O le faʻavalea o le maʻisuka insipidus e seasea lava ona tupu le alualu i luga o uiga, e pei o se tulafono, o mea uma lava e tupu vave ma faafuaseʻi. O le atinaʻeina o nei faʻaʻailoga e ono mafua ai se maʻitaga.

Ona o le pollakiuria (masani ona faia), faʻalavelave faʻafuaseʻi ma le moe, ma o gasegase foi e oʻo i le faʻalauteleina le vaivai faaletino ma le le atoatoa o lagona. Aʻo laʻititi, o lenei faʻamaʻi e faʻaalia e le enuresis (o le a le faʻatagaina), ma a o tuputupu aʻe le tamaitiiti, o le tuai i le tuputupu aʻe ma le tamaʻitaʻi e mafai ona auai.

• Manala malosi (polydipsia).
• Faʻatupulaia o faʻamalosi (output polyure).
• E le lava le tuʻufaʻatasiga, moli faʻamalosi.

Faʻamatalaga o le maʻisuka insipidus

I le togafitiga muamua, o le fomaʻi o le a faia se suʻega. O le a ia suesueina le pathogenesis o le maʻi, faatonuina togafitiga.

O le suʻesuʻega o le a fesoasoani i le suʻeina o le tele o vai e inu e le tagata i le aso, pe iai ni faafitauli i le urination i fafine o loʻo i ai se taimi e faʻasolosolo ai. Mai faʻamatalaga na maua, o le a faatonu e le fomaʻi togafitiga poʻo le auina atu o le tagata maʻi i suʻesuʻega a le fale suʻesuʻe ina ia toe faʻamaonia ai le saʻo o le maʻi.

O suʻesuʻega ole fale suʻesuʻe e aofia ai:

  • iloiloga ultrasound o fatugaʻo,
  • auiliiliga o toto toto,
  • Suesuega X-ray o le ulu,
  • faʻavasegaina faʻatulagaina o le faiʻai,
  • o se suega a Zimnitsky ua faʻamatalaina (faʻamaonia saʻo o le inu i aso uma ma le suavai).

O le faʻamautinoaina o le maʻisuka insipidus e faʻavae i luga o faʻamatalaga ile suʻesuʻega:

  • maualuga le sodium
  • le maualalo o le maualuga o le urine,
  • maualuga maualuga o le osmolarity o le toto plasma,
  • mimiti osmolarity.

Atonu foi e talafeagai le foai atu o le toto i le C-peptide ina ia mafai ai ona aloese mai le maʻisuka.

E le gata i lea, o se neurologist, optometrist ma le neurosurgeon e mafai ona suʻe le tagata maʻi.

Faʻamatalaga o le maʻisuka insipidus e amata i se talafaʻasolopito o le soifua maloloina ma faitioga onosaʻi. I le faagasologa o le aoina o se mea faigaluega, o le tagata maʻi e mafai ona faamautinoaina mo le i ai o uiga taua (polydipsia / polyuria), o se togafitiga faʻatoʻateleina i lenei maʻi, ma aʻafiaga ulu.

A maeʻa faʻamatalaga uma, ona faia loa lea o se suʻega suʻega. Ona fautuaina lea o le tagata gasegase e taitaia se faasologa o suega suesue: suesuega o le toto e fuafua ai le osmolarity (concentration o particles ua faataapeapeina), suesuega ole urine, suega o le urine mo le kullukose, ma se suega a Zimnitsky.

Ina ia mafai ona vavaeeseina se neoplasm volumetric o le faiʻai, o le tagata maʻi e maua CT poʻo le MRI.
.

O faʻamaʻi o le maʻisuka insipidus e mafai ona matauina i isi faʻamaʻi, o le mea lea e tatau ona faia e le fomaʻi le tele o suʻega. Afai e fautua mai e le fomaʻi le maʻisuka, o le a ia faia ni suʻega e fuafua ai le ituaiga o maʻi ina ia mafai ai ona togafitia togafitiga talafeagai.

1. Suʻega mo le faʻamalolo.

O lenei faiga e fesoasoani e fuafua ai le mafuaʻaga o le maʻisuka insipidus. O le a talosagaina oe e taofi le ave o le vai 2-3 itula aʻo leʻi faia le suʻega. O le fomaʻi o le a fuafua lou mamafa, lapisi ma le tuufaatasiga o le urine, faapea foi ma le maualuga o le toto ADH i le taimi lenei. I tamaiti ma fafine maʻitaga, o lenei suʻega ua fautuaina ina ia faʻatinoina i lalo o le puipuiga tele ina ia le silia le 5% o le mamafa o le mamafa o le tino.

O se faʻamalositino atoa lenei ma vailaʻau suʻesuʻeina o le urine. Afai e le lava le faʻalauteleina o le urini (o lona uiga, e itiiti ifo le sima nai lo le mea masani), ona ono tautala lea mo le fiafia i le maʻisuka insipidus.

3. Faʻaaliga faʻamaonia mageni (MRI).

O le ulu MRI o se faʻalavelave faʻaleagaina lea e mafai ai e le fomaʻi ona maua se ata auiliili o lau faiʻai ma ona fausaga. O le fomai o le a fiafia i le nofoaga o le pituitary ma le mafaufau. O le maʻi suka e mafai ona mafua mai ile tumo poʻo le faʻalavelave i lenei vaega, lea o le a faʻaalia ai le MRI.

4. Suʻega faʻapitoa.

Afai e masalomia e le fomaʻi le pipisi o le maʻisuka, o lona uiga o le a ia suesue i talafaasolo- pito o aiga, faapea foi ma le faatautaia o se suesuega o gasegase.

Togafitiga o le maʻisuka insipidus

O togafitiga o togafitiga togafitiga e faʻalagolago i le mafuaaga o le mafuaaga o le faʻamaʻi.


I le togafitiga o le fatuga o le maʻisuka, o le togafitiga o le faʻamaʻi (maʻi tumo, tapunia o le craniocerebral trauma) e faʻatasi ma le faʻafoega o sauniuniga vasopressin.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka o le maʻisuka insipidus, o togafitiga e aofia ai togafitiga ma fualaau faʻasaina.

Afai o le maʻi e faʻapitoa i le mafaufau, e manaʻomia e le tagata maʻi ona faʻamautuina le faʻavaʻaina o le ava ma faʻagata ai le faʻaaogaina o le vai.

O le auala mo togafitiga o le maʻisuka lipipid largely e faalagolago i le ituaiga o faʻamaʻi e maʻi ai le maʻi.

1. O le maʻi maʻisuka tutotonu.

Faatasi ai ma lenei ituaiga o faamai, lea e aumai faatasi ma se faaletonu o le ADH, o le togafitiga o le faia lea o se hormone synthetic - desmopressin. O le tagata gasegase e mafai ona ave le desmopressin i le foliga o se pulufana mata, laulau poo le injections. O le hormone oona e faʻaitiitia ai le mamafa o le urination.

Mo le tele o tagata gasegase i lenei siama, desmopressin o se filifiliga lelei ma saogalemu. Aʻo e 'ave le mea e tasi, e tatau ona e inuina le vai pe ae fia inu. O lenei manaoga e mafua mai i le mea moni e faapea o le vailaau faasaina e puipuia ai le aveeseina o le vai mai le tino, ma mafua ai fatuga fatu e maua mai ai le faanatinati laitiiti.

I ni tulaga maʻaleʻale o le maʻisuka insipidus, atonu e na o le manaʻomia e faʻaitiitia ai lou faʻaaogaina o le vai. E mafai e le fomaʻi ona faʻafaigofieina le faʻaaogaina o le suavai i aso taitasi - mo se faʻataʻitaʻiga, 2.5 lita i le aso. O lenei aofaiga o le tagata lava ia ma e tatau ona faʻamautinoa le faʻamamaina masani!

Afai o le maʻi e mafua mai i le tumutumu ma isi faʻalavelave faʻafuaseʻi o le hypothalamic-pituitary system, ona fautuaina lea e le fomai e togafitia le maʻi muamua.

2. O le maʻisuka o le maʻisuka.

O lenei faʻamaʻi o le taunuuga o le tali saʻo o le fatu fatu i le hormones antidiuretic, o lea o le a le galue iinei lemopressin iinei. O lau fomaʻi o le a faatonuina se taumafa-maualalo-satela e fesoasoani i au fatugaʻese e faʻaitiitia ai gaioiga o le urine.

Hydrochlorothiazide (Hypothiazide), naʻo le toʻatasi pe faʻatasi foʻi ma isi vailaʻau, e mafai ona faʻamalolo ai faʻamaoniga. O le vai hydrochlorothiazide o se vailaʻau (e masani ona faʻaaogaina e faʻaleleia ai le fuamoa), ae i nisi tulaga e faʻaititia ai le faʻavaveina o le gaioiga, e pei o le nephrogenic diabetes insipidus.

Afai e le mou atu faailoga o le faamai, e ui lava i le tagofia o vailaʻau ma se meaʻai, o lona uiga o le le toe faʻaaogaina o fualaau faasaina e mafai ona maua ai se taunuuga.
.

Ae a aunoa ma le faʻatagaina muamua a le fomaʻi, e le mafai ona faʻaitiitia le fualaau poʻo le faʻaiuga o fualaau!

3. O le maʻisuka maʻisuka insipidus.

O le togafitiga mo le tele o mataupu o le maʻi suka i le maʻitaga o fafine o loʻo ave le hormone desmopressin. I se tulaga e le masani ai, o lenei ituaiga o faamaʻi e afua mai i le le atoatoa i le masini e mafua ai le fia inu. E le o faʻamatalaina le desmopressin.

4. O le maʻi suka o le Dipsogenic insipidus.

E leai se togafitiga patino mo lenei ituaiga o le maʻisuka insipidus. Ae peitai, faatasi ai ma le tele o faaletonu o le mafaufau, o togafitiga a se fomai faapitoa o le mafaufau o le a faamalosia ai le tagata gasegase e faaitiitia le taumafa o le vai ma faaitiitia ai faailoga o le faamai.

1. Taofi le faʻamalolo.

O lau fomaʻi o le a fautuaina oe e faʻaaoga se aofaiga o le vai i aso taitasi e aloese ai mai le faʻamalolo. Taofi vai faʻatasi ma oe i soʻo se mea e te alu i ai, aemaise lava pe afai oe alu i se malaga umi. E tatau ona ofoina atu tamaiti e inu vai ile 2 itula, ao ma le po.

2. Lalaga se faʻailoga lapatai.

O se masani masani i Sisifo e fai ni taulima faʻapitoa poʻo ni pepa lapataiga faʻapolofesa i totonu o lau atotupe. O lenei mea o le a fesoasoani tele i le fomaʻi e faʻatautaia ai pe a tupu se mea ia i latou lava.

Faʻalavelave faʻapitoa o le maʻisuka insipidus

O faʻafitauli muamua o le maʻisuka insipidus e faʻalautele pe afai e taofi le maʻi o le maʻi. O lenei mea e mafua ai le faʻamalasea, faʻapea foʻi ma le faʻaitiitia o le mamafa o le tino ma e faʻatasi ma le vave vaivai, maʻi tigaina, vaivaiga lautele ma fiva.

O le maʻisuka insipidus e mafua ai le faʻamalasea, lea e faʻalavelave ai le gaioiga o le tele o totoga. E le naʻo le tipipidus o le maʻisuka, e mafua ai ona inu muamua e tagata gasegase le tele o vai.


• Faʻatonuina.

2. le le atoatoa o le electrolytic.

O le maʻisuka insipidus e mafai foi ona mafua ai le le atoatoa i le eletise i totonu o le tino. O elemene eletise o minerale ia e pei o sodium, potassium, calcium, lea e faatumauina ai le paleni lelei ma le lelei o le faʻatinoina oa tatou sela.


• vaivaiga.

3. Vaitafe o le tino.

Faatasi ai ma le tele o le faʻaaogaina o le vai (dipsogenic diabetes insipidus), ua taʻua o le inu o le vai e mafai. E faʻaalia i le maualalo o le sodium i totonu o le toto (hyponatremia), lea e mafai ona mafua ai le faaleagaina o faiʻai.

O le tulaga sili ona lamatia i le maʻisuka insipidus o le galala lea o le tino, o le mafuaʻaga lea o le leiloa o le tele o le vai na faʻaaogaina i le urine ona o le masani ai ona faia.

E le gata i lea, o se taunuuga o le faʻamalaina, o le maʻi e atiina ae faʻamaʻi e pei o tachycardia, vaivaiga lautele, viliina ma le solia o le mafaufau ma lagona. E pei o faʻalavelave, faʻalavelave toto, faʻafitauli o le neurology, ma mafaufauga, lea e lamatia ai le olaga o se tagata, e mafai ona tupu.

Ae ui i lea, e tusa lava pe faʻamaʻavave le maʻi, e tumau le maʻi i le maualuga o le excretion mai le tino. E mafai e tamaitai ona mataʻituina tulaga le talafeagai, i alii - o se faʻaitiitia o le libido.

E le gata i lea, ona o le masani ona faʻaaogaina o le suavai, o nisi taimi e malulu, e mafai ona atiaʻe faʻamaʻi pipisi.
.

Suʻesuʻega mo le maʻisuka insipidus

I le avea ai o se tulafono, o lenei faʻamaʻi o loʻo i ai se faʻataʻitaʻiga lelei. O mafuaʻaga autu e aafia ai o le suʻesuʻega taimi ma le faʻaumatiaina o mafuaaga. O le auala sili ona le lelei o le ituaiga nephrogenic o le maʻisuka insipidus, na faʻaalia i le laʻititi.

O le faʻataʻitaʻiina o le maʻisuka lipipidus e faʻalagolago lava i le a foliga o loʻo maua i le tagata maʻi. O le toʻatele o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka insipidus o loʻo i ai se faʻamatalaga lelei mo le ola, ae le mo le toe faʻaleleia.

O le maʻi suka e le afaina ai le gaioiga ma le faʻamoemoe o le ola, ae mafai ona faʻaitiitia le lelei. I le maʻisuka insipidus, o le tele o tagata gasegase ua tofiaina se vaega o le le atoatoa o le 3.

Afai o le maʻisuka insipidus o se faailoga o le maʻisuka, o le taimi la pe a faʻaumatia le mafuaʻaga, toe faʻaleleia. Afai o le faamaʻi na mafua mai i se vevesi, ona sosoo ai lea ma le togafitiga e mafai ona toe faʻafoisia galuega a le pituitary gland.

Afai e le togafitia le maʻisuka, o lona uiga o le faamaʻi o le a mafua ai le atinaʻeina o le vale ma le mulimuli mai.
.

Meaʻai ma meaʻai mo le maʻisuka insipidus

O le sini autū o le falemai mo le maʻisuka insipidus o se faʻaitiitia faʻaitiitia o galuega faʻavave i le aso ma le galala malosi. E tatau ona e aloese mai le 'aina o meaʻai e aofia ai le polotini, ma faʻalauiloa le gaʻo ma gaʻo gaʻo i lau meaʻai.

I lenei tulaga, e saunia meaʻai e aunoa ma le faaopoopo o masima. O le fua o le 4-5 g e tuʻuina atu i le lima mo le faʻamalieina e le tagata lava ia o meaʻai ua saunia.

Tuua Lau Faamatalaga